EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1171

Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/1171 της Επιτροπής, της 30ής Ιουνίου 2017, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

C/2017/4402

ΕΕ L 170 της 1.7.2017, p. 62–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/09/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1171/oj

1.7.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 170/62


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/1171 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

της 30ής Ιουνίου 2017

για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έπειτα από επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1) («ο βασικός κανονισμός»), και ιδίως το άρθρο 11 παράγραφος 2,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

A.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1.   Ισχύοντα μέτρα

(1)

Έπειτα από τη διεξαγωγή έρευνας αντιντάμπινγκ (η «αρχική έρευνα»), το Συμβούλιο επέβαλε, με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 457/2011 (2), οριστικό δασμό αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μελαμίνης, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας («ΛΔΚ» ή «Κίνα» ή «οικεία χώρα»).

(2)

Τα μέτρα είχαν τη μορφή σταθερού δασμού 415 ευρώ/τόνο για όλες τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ, με εξαίρεση τρεις συνεργαζόμενους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς που έλαβαν καθεστώς ελάχιστης τιμής εισαγωγής («ΕΤΕ») της τάξης των 1 153 ευρώ ανά τόνο.

2.   Αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(3)

Σε συνέχεια της δημοσίευσης ανακοίνωσης για την επικείμενη λήξη (3) των ισχυόντων μέτρων αντιντάμπινγκ, η Επιτροπή έλαβε αίτηση επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου (4).

(4)

Τρεις παραγωγοί της Ένωσης υπέβαλαν την εν λόγω αίτηση: Borealis Agrolinz Melamine GmbH, OCI Nitrogen BV και Grupa Azoty Zaklady Azotow Pulawy SA («οι αιτούντες»). Εκπροσωπούν πάνω από το 50 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής μελαμίνης το 2015.

(5)

Η αίτηση βασίζεται στον επιχείρημα ότι η λήξη ισχύος των μέτρων θα έχει ως πιθανότατο αποτέλεσμα να επαναληφθεί το ντάμπινγκ και να επαναληφθεί η ζημία για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

3.   Έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων

(6)

Η Επιτροπή, αφού διαπίστωσε ότι υφίστανται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ανήγγειλε, στις 11 Μαΐου 2016, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (5) («ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας»), την έναρξη επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1225/2009.

4.   Έρευνα

4.1.   Περίοδος έρευνας επανεξέτασης και εξεταζόμενη περίοδος

(7)

Η διερεύνηση της πιθανότητας να συνεχιστεί ή να επαναληφθεί η πρακτική ντάμπινγκ κάλυψε την περίοδο από την 1η Απριλίου 2015 έως την 31η Μαρτίου 2016 («περίοδος έρευνας επανεξέτασης» ή «ΠΕΕ»). Η εξέταση των τάσεων που είναι σημαντικές για την εκτίμηση της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας κάλυψε την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως το τέλος της περιόδου έρευνας επανεξέτασης («εξεταζόμενη περίοδος»).

4.2.   Μέρη τα οποία αφορά η έρευνα

(8)

Η Επιτροπή ενημέρωσε τους αιτούντες, τους άλλους γνωστούς παραγωγούς της Ένωσης, τους παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ, τους γνωστούς εισαγωγείς, τους εμπόρους και τις ενώσεις τους, τους χρήστες που είναι γνωστοί ως ενδιαφερόμενοι καθώς και τους αντιπροσώπους της χώρας εξαγωγής, ως προς την έναρξη της επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(9)

Στα ενδιαφερόμενα μέρη δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσουν γραπτώς τις απόψεις τους και να ζητήσουν ακρόαση εντός της προθεσμίας που προβλεπόταν στην ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας. Η δυνατότητα ακρόασης παραχωρήθηκε σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία υπέβαλαν σχετική αίτηση και απέδειξαν ότι είχαν ιδιαίτερους λόγους να τύχουν ακρόασης.

(10)

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής παραχώρησαν σε ένα ενδιαφερόμενο μέρος, και συγκεκριμένα στο Κινεζικό Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου («CCPIT»), ακρόαση κατά το αρχικό στάδιο της διαδικασίας. Πραγματοποιήθηκε άλλη μια ακρόαση μεταξύ του συμβούλου ακροάσεων και του ίδιου ενδιαφερόμενου μέρους μετά την οριστική κοινοποίηση στις 4 Μαΐου 2017.

4.3.   Δειγματοληψία

(11)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανέφερε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του βασικού κανονισμού, προτίθεται να προβεί σε δειγματοληψία των ενδιαφερόμενων μερών σε περίπτωση που αναγγελθεί σημαντικός αριθμός ενδιαφερομένων μερών.

—   Δειγματοληψία των παραγωγών-εξαγωγέων στη ΛΔΚ

(12)

Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, η Επιτροπή ζήτησε από όλους τους γνωστούς παραγωγούς-εξαγωγείς στη ΛΔΚ να παράσχουν τις πληροφορίες που προσδιορίζονται στην ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας. Επιπλέον, η Επιτροπή ζήτησε από την αποστολή της ΛΔΚ στην Ένωση να ορίσει και/ή να επικοινωνήσει με άλλους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, αν υπάρχουν, που ενδεχομένως ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

(13)

Κανένας παραγωγός-εξαγωγέας της ΛΔΚ δεν υπέβαλε απάντηση στο έντυπο δειγματοληψίας ούτε αποφάσισε να συνεργαστεί για την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Ως εκ τούτου, δεν πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων στην παρούσα διαδικασία.

—   Δειγματοληψία ενωσιακών παραγωγών

(14)

Στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι είχε επιλέξει προσωρινά ένα δείγμα παραγωγών της Ένωσης. Τρεις παραγωγοί της Ένωσης, οι οποίοι ήταν οι αιτούντες, απάντησαν στα τυποποιημένα έντυπα, ενώ οι δύο άλλοι ενωσιακοί παραγωγοί δεν συνεργάστηκαν στην έρευνα. Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή επέλεξε δείγμα βάσει του μεγαλύτερου όγκου πωλήσεων και παραγωγής μελαμίνης. Το προσωρινό δείγμα αποτελείτο από τρεις συνεργαζόμενους παραγωγούς της Ένωσης. Οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος αντιπροσώπευαν πάνω από το 80 % της συνολικής ενωσιακής παραγωγής το 2015. Η Επιτροπή κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους σχετικά με το προσωρινό δείγμα. Δεν υποβλήθηκε καμία παρατήρηση εντός της προθεσμίας και, συνεπώς, το προσωρινό δείγμα επιβεβαιώθηκε. Το δείγμα θεωρήθηκε αντιπροσωπευτικό του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

—   Δειγματοληψία μη συνδεδεμένων εισαγωγέων

(15)

Για να αποφασιστεί κατά πόσον η δειγματοληψία ήταν αναγκαία και, εάν ναι, να επιλεγεί δείγμα, όλοι οι γνωστοί (συνολικά δεκαπέντε) εισαγωγείς/διανομείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν το έντυπο δειγματοληψίας που επισυνάφθηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας.

(16)

Μόνον ένας εισαγωγέας απάντησε στο έντυπο δειγματοληψίας και, ως εκ τούτου, δεν κρίθηκε αναγκαία η διενέργεια δειγματοληψίας.

4.4.   Ερωτηματολόγια και επιτόπιες επαληθεύσεις

(17)

Η Επιτροπή αναζήτησε και επαλήθευσε όλα τα στοιχεία που έκρινε απαραίτητα για τον προσδιορισμό της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της πρακτικής ντάμπινγκ και της πιθανότητας συνέχισης ή επανάληψης της ζημίας, καθώς και για τον προσδιορισμό του συμφέροντος της Ένωσης.

(18)

Η Επιτροπή απέστειλε ερωτηματολόγια στους δύο παραγωγούς στην ανάλογη χώρα, στους τρεις ενωσιακούς παραγωγούς που συμμετείχαν στο δείγμα, στον μη συνδεδεμένο εισαγωγέα και σε εξήντα εννέα γνωστούς χρήστες στην Ένωση.

(19)

Πλήρεις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ελήφθησαν από τους δύο παραγωγούς στις δυνητικές ανάλογες χώρες, τους τρεις παραγωγούς της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα, τον μη συνδεδεμένο εισαγωγέα και από τέσσερις χρήστες.

(20)

Η Επιτροπή διεξήγαγε επαληθεύσεις στις εγκαταστάσεις των κατωτέρω εταιρειών:

α)

Ενωσιακοί παραγωγοί:

Grupa Azoty Zaklady Azotowe Pulawy S.A, Πολωνία

OCI Nitrogen BV, Κάτω Χώρες

Borealis Agrolinz Melmine GmbH, Αυστρία.

β)

Εισαγωγείς:

Globe Chemicals GmbH, Germany.

γ)

Χρήστες

Melamin d.d. Kocevje, Σλοβενία

Tinde d.o.o, Σλοβενία

ChemCom B.V, Κάτω Χώρες.

δ)

Παραγωγός στην ανάλογη χώρα με οικονομία αγοράς

Nissan Chemical Industries Ltd, Ιαπωνία.

B.   ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΡΟΪΌΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΠΡΟΪΌΝ

1.   Υπό εξέταση προϊόν

(21)

Το υπό εξέταση προϊόν είναι μελαμίνη, το οποίο υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ 2933 61 00 καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

(22)

Η μελαμίνη είναι λευκή κρυσταλλική σκόνη που παράγεται κατά κύριο λόγο από την ουρία και χρησιμοποιείται κυρίως σε πολυστρωματικά υλικά, κόλλες ξύλου, ενώσεις για χύτευση και για την κατεργασία προϊόντων χαρτοποιίας/κλωστοϋφαντουργίας.

2.   Ομοειδές προϊόν

(23)

Το υπό εξέταση προϊόν και η μελαμίνη που παράγεται και πωλείται στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας, της ανάλογης χώρας, καθώς και η μελαμίνη που παράγεται και πωλείται στην Ένωση από τον βιομηχανικό κλάδο παραγωγής της Ένωσης διαπιστώθηκε ότι έχουν τα ίδια βασικά φυσικά, χημικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και χρήσεις.

(24)

Επομένως, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα τα ως άνω προϊόντα αποτελούν ομοειδή προϊόντα, κατά την έννοια του άρθρου 1 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

Γ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ Ή ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΝΤΑΜΠΙΝΓΚ

(25)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε αρχικά αν η λήξη της ισχύος των ισχυόντων μέτρων θα ήταν πιθανό να οδηγήσει σε συνέχιση ή επανάληψη της πρακτικής ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ.

1.   Η συνεργασία από τη ΛΔΚ

(26)

Μετά την έναρξη της διαδικασίας επανεξέτασης, όλοι οι γνωστοί κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς (71 εταιρείες ή όμιλοι εταιρειών) κλήθηκαν να αναγγελθούν και να απαντήσουν στο έντυπο δειγματοληψίας που επισυνάφθηκε στην ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας. Ωστόσο, καμία κινεζική εταιρεία δεν αντέδρασε στην έναρξη της διαδικασίας επανεξέτασης ούτε αποφάσισε να συνεργαστεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω στάδιο της διαδικασίας.

(27)

Η μόνη αντίδραση από την Κίνα ήταν μια ανακοίνωση από το CCPIT και, στη συνέχεια, ακολούθησε ακρόαση.

(28)

Το καθεστώς του CCPIT ως ενδιαφερόμενου μέρους αμφισβητήθηκε από τους αιτούντες. Οι αιτούντες στην υποβολή τους ισχυρίστηκαν ότι το CCPIT δεν είναι ούτε εξαγωγέας του υπό εξέταση προϊόντος ούτε ένωση εξαγωγέων και, ως εκ τούτου, οι παρατηρήσεις του θα πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους.

(29)

Το CCPIT [επίσης γνωστό ως κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου (CCOIC)] περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις και οργανώσεις που εκπροσωπούν τους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς στην Κίνα. Μπορεί, ως εκ τούτου, να αντιμετωπίζεται επίσης ως ένωση εξαγωγέων, περιλαμβανομένων των εξαγωγέων του υπό εξέταση προϊόντος. Ύστερα από την κοινοποίηση των οριστικών συμπερασμάτων, το CCPIT επιβεβαίωσε την παρουσία 9 παραγωγών μελαμίνης μεταξύ των μελών του Επιμελητηρίου. Επιπλέον, σύμφωνα με το καταστατικό του, το CCPIT είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, να διοργανώνει, να συνδράμει ή να ενεργεί εξ ονόματος κινεζικών επιχειρήσεων και ιδιωτών στο πλαίσιο διαδικασιών με τρίτες χώρες όπως η διαδικασία αντιντάμπινγκ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η Επιτροπή αντιμετώπισε το CCPIT ως ενδιαφερόμενο μέρος, όπως σε προηγούμενες διαδικασίες αντιντάμπινγκ (6).

2.   Ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

α)   Ανάλογη χώρα

(30)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού, η κανονική αξία έπρεπε να καθοριστεί με βάση τις καταβληθείσες ή καταβλητέες τιμές στην εγχώρια αγορά ή την κατασκευασμένη αξία σε κατάλληλη τρίτη χώρα με οικονομία της αγοράς («ανάλογη χώρα»).

(31)

Στην αρχική έρευνα, η Επιτροπή επέλεξε την Ινδονησία ως ανάλογη χώρα. Ωστόσο, το 2011, η μονάδα παραγωγής του συνεργαζόμενου παραγωγού στην Ινδονησία έκλεισε. Καθώς η εν λόγω εταιρεία ήταν ο μοναδικός παραγωγός μελαμίνης στην Ινδονησία, η χώρα αυτή δεν μπορούσε να ληφθεί περαιτέρω υπόψη ως πιθανή ανάλογη χώρα.

(32)

Στο αίτημά τους, οι αιτούντες πρότειναν να χρησιμοποιηθούν οι ΗΠΑ ως ανάλογη χώρα. Κατά συνέπεια, στο αίτημά τους οι αιτούντες χρησιμοποίησαν την κατασκευασμένη κανονική αξία από την αγορά των ΗΠΑ για τον προσωρινό υπολογισμό του περιθωρίου ντάμπινγκ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει μόνο ένας εγχώριος παραγωγός μελαμίνης στις ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή προστατεύεται από ένα πολύ υψηλό επίπεδο μέτρων αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικών μέτρων, η Επιτροπή αποφάσισε να αναζητήσει άλλη ανάλογη χώρα παρά το γεγονός ότι ο παραγωγός των ΗΠΑ ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί και απάντησε στο ερωτηματολόγιο.

(33)

Η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας προέβλεψε επίσης τη χρήση άλλων χωρών παραγωγής μελαμίνης ως πιθανής ανάλογης χώρας, δηλαδή την Ινδία, το Ιράν, την Ιαπωνία, το Κατάρ, τη Ρωσία και το Τρινιδάδ και Τομπάγκο. Μετά την έναρξη της τρέχουσας διαδικασίας επανεξέτασης, η Επιτροπή επικοινώνησε με οκτώ εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε αυτές τις χώρες. Μόνο μία εταιρεία, η ιαπωνική εταιρεία Nissan Chemical Industries Ltd., συμφώνησε να συνεργαστεί ως παραγωγός ανάλογης χώρας και απάντησε στο ερωτηματολόγιο το οποίο επαληθεύτηκε στη συνέχεια επιτόπου.

(34)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT ισχυρίστηκε ότι στον ανοικτό φάκελο δεν βρέθηκαν καταγεγραμμένες επαφές με δεύτερο ιάπωνα παραγωγό-εξαγωγέα του υπό εξέταση προϊόντος και ότι, συνεπώς, δεν ήταν σε θέση να ελέγξει κατά πόσον η εν λόγω ιαπωνική εταιρεία πράγματι είχε αρνηθεί να συνεργαστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας.

(35)

Εν προκειμένω, η Επιτροπή διευκρίνισε ότι όλοι οι παραγωγοί των πιθανών ανάλογων χωρών ενημερώθηκαν από την Επιτροπή τουλάχιστον δύο φορές (15 Ιουλίου και 16 Σεπτεμβρίου 2016) και ένα μη συμπληρωμένο αντίγραφο του ερωτηματολογίου απεστάλη σε κάθε έναν ξεχωριστά. Ωστόσο, η αλληλογραφία δεν εμφανίστηκε στον ανοικτό φάκελο, ούτε αποκαλύφθηκε η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ενός μέρους στο άλλο (7), δεδομένου ότι οι εν λόγω παραγωγοί είναι ανταγωνιστές. Επιβεβαιώνεται ότι δεν ελήφθη απάντηση από τον δεύτερο ιάπωνα παραγωγό του υπό εξέταση προϊόντος.

(36)

Η Επιτροπή θεώρησε ότι η Ιαπωνία είναι κατάλληλη ανάλογη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της εγχώριας αγοράς της και το επίπεδο του ανταγωνισμού. Υπάρχουν δύο εγχώριοι παραγωγοί στην Ιαπωνία και ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς αποτελείται και από εισαγωγές (εκτιμάται σε 12 %). Και οι δύο ιάπωνες παραγωγοί προβαίνουν επίσης σε εξαγωγές, οπότε πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά το κόστος και τις τιμές. Η χώρα δεν προστατεύεται από υψηλούς δασμούς. Ανέρχονται στο 3,1 % για τα μέλη του ΠΟΕ, αλλά στο 0 % στο πλαίσιο του ΣΓΠ που ισχύει επίσης για την ΛΔΚ που είναι ο σημαντικότερος εξαγωγέας στην ιαπωνική αγορά. Επίσης, δεν εφαρμόζονται επί του παρόντος μέτρα εμπορικής άμυνας.

(37)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιαπωνία είναι κατάλληλη ανάλογη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 στοιχείο α) του βασικού κανονισμού.

(38)

Το CCPIT αμφισβήτησε τη μέθοδο της ανάλογης χώρας για τον καθορισμό της κανονικής αξίας αυτής καθαυτής, υποστηρίζοντας ότι το τμήμα 15 του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Κίνας στον ΠΟΕ έπαυσε να ισχύει μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2016. Ως εκ τούτου, η κανονική αξία για τους κινέζους εξαγωγείς παραγωγούς θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις δικές τους εγχώριες τιμές και/ή το κόστος.

(39)

Η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν. Δεδομένου ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της διαδικασίας δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2016, το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 8ης Ιουνίου 2016, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, η κανονική αξία θα καθοριστεί με βάση στοιχεία από ανάλογη χώρα. Οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς είχαν την ευκαιρία να συμπληρώσουν έντυπα για την υποβολή αίτησης αναγνώρισης καθεστώτος οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ), αλλά κανένας από αυτούς δεν υπέβαλε τέτοια αίτηση.

(40)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, οι αιτούντες ισχυρίστηκαν ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι ΗΠΑ ως ανάλογη χώρα. Αναγνώρισαν ότι τα πορίσματα της Επιτροπής στην αιτιολογική σκέψη 36 ανωτέρω μπορεί πράγματι να καταστήσουν την τιμή που εφαρμόζει ο παραγωγός των ΗΠΑ στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ ακατάλληλη για να αποτελέσει τη βάση του υπολογισμού της κανονικής αξίας. Ωστόσο, αυτά τα χαρακτηριστικά της αγοράς των ΗΠΑ δεν πρέπει να εμποδίζουν τη χρησιμοποίηση των ΗΠΑ ως ανάλογης χώρας για τους σκοπούς της μεθόδου υπολογισμού της κατασκευασμένης κανονικής αξίας. Εν πάση περιπτώσει, οι αιτούντες δεν αμφισβήτησαν την επιλογή της Ιαπωνίας ως ανάλογης χώρας.

(41)

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι στρεβλώσεις που περιγράφονται στην αιτιολογική σκέψη 36 ανωτέρω καθιστούν τις ΗΠΑ ακατάλληλη ως ανάλογη χώρα σε κάθε περίσταση, μεταξύ άλλων και όταν η κανονική αξία πρέπει να κατασκευαστεί. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε. Επιπλέον, η Επιτροπή έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι οι αιτούντες δεν αμφισβήτησαν την επιλογή της Ιαπωνίας ως ανάλογης χώρας.

β)   Κανονική αξία

(42)

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από έναν συνεργαζόμενο παραγωγό στην ανάλογη χώρα χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τον καθορισμό της κανονικής αξίας.

(43)

Σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε πρώτα κατά πόσον ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε ανεξάρτητους πελάτες που πραγματοποιήθηκαν από τους συνεργαζόμενους παραγωγούς της ανάλογης χώρας κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης ήταν αντιπροσωπευτικός. Για τον σκοπό αυτό, ο συνολικός όγκος των εγχώριων πωλήσεων συγκρίθηκε με τον συνολικό όγκο του υπό εξέταση προϊόντος που εξήγαγαν στην Ένωση οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ομοειδές προϊόν πωλήθηκε σε αντιπροσωπευτικές ποσότητες στην ιαπωνική εγχώρια αγορά. Δεδομένου ότι το υπό εξέταση προϊόν θεωρήθηκε ομοιογενές, δεν απαιτήθηκε έλεγχος αντιπροσωπευτικότητας ανά τύπο προϊόντος. Ακολούθως η Επιτροπή εξέτασε, για τον παραγωγό της ανάλογης χώρας, κατά πόσον οι πωλήσεις του προϊόντος στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο συνήθων εμπορικών πράξεων, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 4 του βασικού κανονισμού.

(44)

Δεδομένου ότι ο όγκος που πωλήθηκε σε καθαρή τιμή πώλησης ίση ή μεγαλύτερη από το υπολογισθέν κόστος παραγωγής (κόστος κατασκευής συν τα γενικά και διοικητικά έξοδα) αντιπροσώπευε λιγότερο από το 80 % του συνολικού όγκου των εγχώριων πωλήσεων, η κανονική αξία καθορίστηκε με βάση τις τιμές των επικερδών εγχώριων συναλλαγών προσαρμοσμένων σε επίπεδο τιμών εκ του εργοστασίου. Το επίπεδο της προσαρμογής αυτής ήταν της τάξης του 2 %-7 %.

(45)

Καθώς ο ιάπωνας παραγωγός χρησιμοποιούσε διαφορετική μέθοδο παραγωγής σε σύγκριση με τη συνήθη μέθοδο που χρησιμοποιείται από τους κινέζους και τους ενωσιακούς παραγωγούς (με βάση τη νάφθα και όχι το φυσικό αέριο ως βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή της ουρίας, η οποία χρησιμοποιείται κατόπιν για την παραγωγή μελαμίνης), το κόστος κατασκευής, που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των συνήθων εμπορικών πράξεων κατά τον υπολογισμό της κανονικής αξίας, προσαρμόστηκε προς τα κάτω για να ληφθεί υπόψη αυτή η διαφορά στη μέθοδο παραγωγής. Υπολογίστηκε με βάση την πραγματική διαφορά ως προς το κόστος κατασκευής μεταξύ των αντίστοιχων βασικών πρώτων υλών, της νάφθας και του φυσικού αερίου. Η προσαρμογή μπόρεσε να υπολογιστεί επακριβώς για τον συνεργαζόμενο παραγωγό της ανάλογης χώρας δεδομένου ότι την περίοδο μετά την ΠΕΕ η εν λόγω εταιρεία άλλαξε τη μέθοδο παραγωγής και χρησιμοποιούσε έκτοτε τη συνήθη μέθοδο που βασίζεται στο φυσικό αέριο. Ο υπολογισμός λαμβάνει επίσης υπόψη τις μεταβολές των αγοραίων τιμών και των δύο βασικών πρώτων υλών μετά την ΠΕΕ. Το ακριβές επίπεδο προσαρμογής και ο υπολογισμός του δεν ήταν δυνατόν να αποκαλυφθούν καθώς βασίζονται σε στοιχεία που αφορούν το κόστος μιας μόνο εταιρείας, τα οποία ως εκ τούτου είναι εμπιστευτικά. Ωστόσο, το κατά προσέγγιση επίπεδο προσαρμογής κοινοποιήθηκε σε κλίμακες τιμών στα ενδιαφερόμενα μέρη.

γ)   Τιμή εξαγωγής

(46)

Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από τους κινέζους εξαγωγείς, η μέση τιμή εξαγωγής για την ΠΕΕ υπολογίστηκε με βάση τα στατιστικά στοιχεία εισαγωγών της Eurostat. Η τιμή εξαγωγής προσαρμόστηκε από CIF σε εκ του εργοστασίου για τους ισχύοντες παράγοντες που απαριθμούνται στο άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού, με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην αίτηση επανεξέτασης ή που συλλέχθηκαν κατά την αρχική έρευνα. Το συνολικό επίπεδο προσαρμογής ανήλθε σε 11 %.

δ)   Σύγκριση

(47)

Η κανονική αξία και η μέση κινεζική τιμή εξαγωγής, όπως καθορίζεται ανωτέρω, συγκρίθηκαν σε βάση εκ του εργοστασίου.

(48)

Για να εξασφαλιστεί δίκαιη σύγκριση μεταξύ της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής, πραγματοποιήθηκε η δέουσα προσαρμογή έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη οι διαφορές που επηρεάζουν τόσο τις τιμές όσο και τη συγκρισιμότητα των τιμών, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 10 του βασικού κανονισμού, όπως εξηγείται στις αιτιολογικές σκέψεις 44 και 46 παραπάνω. Στην περίπτωση των εγχώριων τιμών πραγματοποιήθηκε προσαρμογή όσον αφορά τις εσωτερικές εμπορευματικές μεταφορές. Στην περίπτωση των τιμών εξαγωγής πραγματοποιήθηκε προσαρμογή για τις εγχώριες και θαλάσσιες εμπορευματικές μεταφορές και τη διεκπεραίωση.

(49)

Σύμφωνα με την πολιτική που εφαρμόζει η Κίνα, ο ΦΠΑ επιστρέφεται μόνον εν μέρει με την εξαγωγή του προϊόντος και, στην περίπτωση αυτή, το 8 % του ΦΠΑ δεν επιστράφηκε. Για να εξασφαλιστεί ότι ήταν εκφρασμένη στο ίδιο επίπεδο φορολογίας με αυτό της τιμής εξαγωγής, η κανονική αξία προσαρμόστηκε προς τα πάνω κατά ένα μέρος του ΦΠΑ που επιβάλλεται στις εξαγωγές μελαμίνης το οποίο δεν επιστράφηκε στους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς (8).

ε)   Περιθώριο ντάμπινγκ

(50)

Το υπό εξέταση προϊόν στην παρούσα επανεξέταση όσο και κατά την αρχική έρευνα, θεωρείται ομοιογενές. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός του περιθωρίου ντάμπινγκ ανά τύπο προϊόντος δεν ήταν αναγκαίος. Η μέση κινεζική τιμή εξαγωγής προς την Ένωση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την κανονική αξία που καθορίστηκε στην ανάλογη χώρα. Η έρευνα έδειξε ότι οι κινέζοι εξαγωγείς εξακολούθησαν να ασκούν πρακτική ντάμπινγκ για τα προϊόντα τους στην αγορά της Ένωσης με περιθώριο που έφτανε το 21,0 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

(51)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT ισχυρίστηκε ότι η φύση και το ακριβές επίπεδο ορισμένων προσαρμογών που έγιναν στον υπολογισμό της κανονικής αξίας και της τιμής εξαγωγής δεν κοινοποιήθηκαν στα ενδιαφερόμενα μέρη.

(52)

Από την άποψη αυτή, υπενθυμίζεται ότι κανένας από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς δεν συνεργάστηκε στην παρούσα διαδικασία. Ως εκ τούτου, κανένας κινέζος ενδιαφερόμενος δεν έλαβε λεπτομερή υπολογισμό της τιμής εξαγωγής. Όσον αφορά τις προσαρμογές της κανονικής αξίας, υπενθυμίζεται ότι καθορίστηκαν με βάση τα στοιχεία που αφορούσαν μία μόνο εταιρεία της ανάλογης χώρας και, ως εκ τούτου, μπορούσαν να κοινοποιηθούν μόνο σε κλίμακες τιμών, αντί για τα ακριβή αριθμητικά στοιχεία για λόγους εμπιστευτικότητας, επειδή τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για την εν λόγω εταιρεία. Επιπλέον, κατά την ακρόαση το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος έλαβε λεπτομερή εξήγηση ως προς το είδος των προσαρμογών (εκτός από την αιτιολογική σκέψη 48 ανωτέρω) και τις πηγές των στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν. Ο ισχυρισμός περί μη επαρκούς κοινοποίησης των υπολογισμών, κατά συνέπεια, απορρίπτεται.

στ)   Συμπέρασμα σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης

(53)

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς συνέχισαν να εξάγουν μελαμίνη στην Ένωση σε τιμές ντάμπινγκ κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ (αν και σε μικρότερο όγκο από ό, τι κατά την αρχική έρευνα).

(54)

Ωστόσο, η πλειονότητα (9) των κινεζικών εισαγωγών στην Ένωση πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συστήματος της ΕΤΕ και, ως εκ τούτου, η τρέχουσα τιμή εξαγωγής δεν αντικατοπτρίζει κατ' ανάγκη το επίπεδο της πραγματικής τιμής σε περίπτωση που τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ καταργηθούν. Επιπλέον, ο όγκος των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος από τη ΛΔΚ στην Ένωση ήταν σχετικά χαμηλός κατά την ΠΕΕ (περίπου 2 % του μεριδίου αγοράς). Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, εξέτασε επίσης την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

3.   Αποδεικτικά στοιχεία για την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ

(55)

Η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον υπήρχε πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, εξέτασε την κινεζική παραγωγική ικανότητα και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, τη συμπεριφορά των Κινέζων εξαγωγών σε άλλες αγορές και την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης.

(56)

Λόγω της έλλειψης συνεργασίας από τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς, η ανάλυση σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ ήταν σύμφωνη με το άρθρο 18 του βασικού κανονισμού, δηλαδή έγινε με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στην αίτηση επανεξέτασης, καθώς και δημόσια διαθέσιμα στοιχεία.

α)   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

(57)

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που υποβάλλουν οι αιτούντες στην αίτηση, η κινεζική παραγωγική ικανότητα ανερχόταν σε 1,9 εκατομμύρια τόνους, ήδη το 2013 (10). Κατά το ίδιο έτος, η παραγωγή στην Κίνα ανήλθε σε περίπου 1,1 εκατομμύρια τόνους, ενώ η κινεζική εγχώρια αγορά αντιστοιχούσε σε περίπου 852 000 τόνους.

(58)

Με βάση το επίπεδο παραγωγής στη ΛΔΚ, η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα ήταν σημαντική, δηλαδή περίπου 800 000 τόνοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, η πραγματική παραγωγή της Κίνας κάλυπτε σχεδόν πλήρως την εγχώρια ζήτηση (οι εισαγωγές ήταν αμελητέες και ανέρχονταν στους 700 τόνους) και άφηνε επίσης περιθώριο για 205 000 τόνους εξαγωγών.

(59)

Οι συνολικές κινεζικές εξαγωγές κατά την ΠΕΕ ανήλθε σε 240 000 τόνους (11). Το αριθμητικό αυτό στοιχείο, μαζί με την τεράστια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που αναφέρθηκε παραπάνω, πρέπει να εξεταστεί επίσης υπό το πρίσμα της συνολικής κατανάλωσης στην ενωσιακή αγορά που εκτιμήθηκε κατά την ΠΕΕ στο επίπεδο των 393 000 τόνων.

(60)

Ενεργοποιώντας την πλεονάζουσα ικανότητά της, η κινεζική παραγωγή θα μπορούσε θεωρητικά να προμηθεύσει πάνω από το διπλάσιο της συνολικής κατανάλωσης της Ένωσης ακόμη και συνυπολογίζοντας την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.

(61)

Το CCPIT ισχυρίστηκε ότι η εκτίμηση της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναμενόμενη ανάπτυξη της κινεζικής εγχώριας αγοράς. Πράγματι, η ανάπτυξη της κινεζικής εσωτερικής αγοράς εξετάστηκε επίσης στην έκθεση που αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 57. Σύμφωνα με την εν λόγω εκτίμηση, η εγχώρια κατανάλωση στην Κίνα αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 % ετησίως και να φτάσει τα 1,1 εκατ. τόνους το 2018. Ωστόσο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη αυτή η αύξηση της εγχώριας ζήτησης και του συνολικού όγκου εξαγωγών της τάξης των 250 000 ή ακόμη και των 300 000 τόνων, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από ό, τι η συνολική κατανάλωση της αγοράς της Ένωσης. Το σενάριο αυτό βασίζεται στη συντηρητική παραδοχή ότι η κινεζική συνολική ικανότητα παραγωγής δεν αυξήθηκε και δεν θα αυξηθεί μεταξύ 2013 και 2018.

(62)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΛΔΚ διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής μελαμίνης που υπερβαίνει τη συνολική κατανάλωση της Ένωσης.

(63)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων το CCPIT ισχυρίστηκε ότι τα συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα βασίζονται σε εσφαλμένη ανάλυση, καθώς χρησιμοποιήθηκαν αριθμητικά στοιχεία δύο διαφορετικών περιόδων, δηλαδή η πραγματική ικανότητα παραγωγής από το έτος 2013 και οι πραγματικές συνολικές κινεζικές εξαγωγές και η εκτιμώμενη κατανάλωση κατά την ΠΕΕ. Επιπλέον, το CCPIT δηλώνει ότι η Επιτροπή, στην ανάλυσή της, επικεντρώθηκε στις υψηλές συνολικές κινεζικές εξαγωγές του υπό εξέταση προϊόντος κατά την ΠΕΕ, αγνοώντας το γεγονός ότι οι εξαγωγές που προορίζονταν για την αγορά της Ένωσης ήταν σχετικά μικρές. Τέλος, το CCPIT παρουσίασε μια εναλλακτική μέθοδο για τον υπολογισμό της χρησιμοποίησης της κινεζικής παραγωγικής ικανότητας και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προβλέπονται για το έτος 2018, η οποία βασίζεται στα αριθμητικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στο παράρτημα 24 της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, αντί για τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στο παράρτημα 9, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

(64)

Σε απάντηση στα ανωτέρω, πρέπει καταρχάς να τονιστεί ότι η παραδοχή της μηδενικής αύξησης της συνολικής παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα μεταξύ του έτους 2013 και της ΠΕΕ ήταν πολύ συντηρητική προσέγγιση στην ανάλυση. Σε περίπτωση που η Επιτροπή χρησιμοποιήσει επίσης εκτίμηση του εν λόγω αριθμητικού στοιχείου για την ΠΕΕ, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία που βασίζεται στο παράρτημα 9 της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, ο αριθμός για την παραγωγική ικανότητα της Κίνας θα είναι 230 000 τόνοι υψηλότερος.

(65)

Δεύτερον, κατά την ανάλυση και την εκτίμηση της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας έχουν σημασία ο συνολικός όγκος της κινεζικής εγχώριας κατανάλωσης και ο συνολικός όγκος των κινεζικών εξαγωγών, όχι ο όγκος των εξαγωγών σε συγκεκριμένες αγορές, εν προκειμένω στην Ένωση.

(66)

Τρίτον, ακόμη και αν χρησιμοποιούταν η εναλλακτική μέθοδος υπολογισμού της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας για το 2018, όπως πρότεινε το CCPIT, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα θα μειωνόταν κατά περίπου 200 000 τόνους. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το συμπέρασμα που συνάγεται στην αιτιολογική σκέψη 61 ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από ό, τι η συνολική κατανάλωση στην αγορά της Ένωσης. Επιπλέον, η εναλλακτική μέθοδος υπολογισμού που πρότεινε το CCPIT βασίζεται στην παραδοχή ότι, ενόψει της προβλεπόμενης αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης, οι κινέζοι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να διατηρούν σχετικά χαμηλά επίπεδα χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας, ήτοι 48,3 %. Οι ισχυρισμοί του εν λόγω ενδιαφερόμενου μέρους όσον αφορά την ανάλυση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη ΛΔΚ, ως εκ τούτου, απορρίφθηκαν.

β)   Συμπεριφορά των κινέζων εξαγωγέων στις αγορές τρίτων χωρών

(67)

Για να προσδιοριστεί κατά πόσον οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς εξακολουθούν να εφαρμόζουν χαμηλές τιμές εξαγωγής, η Επιτροπή εξέτασε το επίπεδο των τιμών όσον αφορά τις κινεζικές εξαγωγικές πωλήσεις προς τις τρεις σημαντικότερες αγορές εξαγωγών, συγκεκριμένα την Τουρκία, τη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα. Οι εξαγωγές σε αυτές τις αγορές αντιπροσώπευαν περίπου το 36 % των κινεζικών εξαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή εξέτασε επίσης το επίπεδο των τιμών όσον αφορά τις κινεζικές εξαγωγικές πωλήσεις στην ανάλογη χώρα που είναι η Ιαπωνία.

(68)

Η τιμή εξαγωγής προς τις αγορές τρίτων χωρών καθορίστηκε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από τις κινεζικές στατιστικές για τις εξαγωγές, δηλαδή με βάση τις ποσότητες και τις αξίες (προσαρμοσμένες από τιμές FOB σε τιμές εκ του εργοστασίου) των εξαγωγών από τη ΛΔΚ.

(69)

Οι μέσες τιμές των κινεζικών εξαγωγών σε επιλεγμένες χώρες ήταν σημαντικά χαμηλότερες από την ελάχιστη τιμή εισαγωγής στην Ένωση που καθορίστηκε στην αρχική έρευνα καθώς και από το επίπεδο των εγχώριων τιμών που διαπιστώθηκαν στην ιαπωνική αγορά κατά την τρέχουσα επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

(70)

Επιπλέον, τα πρόσφατα πορίσματα των αμερικανικών αρχών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή των μέτρων αντιντάμπινγκ κατά των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος από την Κίνα επιβεβαίωσαν επίσης τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων.

(71)

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η συμπεριφορά των κινέζων παραγωγών-εξαγωγέων όσον αφορά την πώληση σε τιμές χαμηλότερες από τις κοινοτικές και, ενδεχομένως, τις πρακτικές ντάμπινγκ δεν μεταβλήθηκε.

γ)   Ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης

(72)

Η αγορά της Ένωσης είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά μελαμίνης παγκοσμίως, με εκτιμώμενη ζήτηση ίση με το ήμισυ σχεδόν της κινεζικής εγχώριας αγοράς. Πριν από τη θέσπιση των μέτρων, η Ένωση ήταν η παραδοσιακή αγορά για την Κίνα: οι κινεζικές εισαγωγές κατά την αρχική έρευνα ανήλθαν σε 30 000 τόνους ετησίως, κατά μέσο όρο, δηλαδή υπερτριπλάσιο από το σημερινό επίπεδο εξαγωγών προς την ΕΕ. Η μέση τιμή στην αγορά της Ένωσης (1 149 ευρώ/τόνο) είναι γενικά υψηλότερη από τη μέση κινεζική τιμή εξαγωγής (855 ευρώ/τόνο) στις κύριες εξαγωγικές αγορές της. Ακόμη και μετά την επιβολή των μέτρων, οι παραγωγοί-εξαγωγείς συνέχισαν την εξαγωγή στην Ένωση και τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με τους χρήστες της Ένωσης.

(73)

Ως εκ τούτου, είναι πιθανό οι κινέζοι παραγωγοί να διοχετεύσουν μέρος της τεράστιας πλεονάζουσας παραγωγικής τους ικανότητας στην αγορά της Ένωσης αν παύσουν να ισχύουν τα μέτρα και οι κινέζοι παραγωγοί θα είναι σε θέση να εξάγουν σε τιμή κάτω της ΕΤΕ που ισχύει επί του παρόντος.

(74)

Επιπλέον, οι πρόσφατοι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ (12) στην κινεζική μελαμίνη οδήγησαν στην πράξη σε κλείσιμο μιας σημαντικής αγοράς υψηλών τιμών για τη ΛΔΚ. Κατά τα έτη 2013 και 2014, η ΛΔΚ πωλούσε 10 841 και 12 764 τόνους μελαμίνης αντιστοίχως στις Ηνωμένες Πολιτείες, που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 786 τόνους το 2015 και σε 213 τόνους το 2016, ελευθερώνοντας σημαντικές ποσότητες (της τάξης των 12 000 τόνων) για άλλους προορισμούς.

(75)

Ως εκ τούτου, περαιτέρω σημαντικές ποσότητες μελαμίνης σε χαμηλές τιμές θα είναι διαθέσιμες για μεταστροφή προς την Ένωση ήδη βραχυπρόθεσμα, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των μέτρων.

(76)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT αμφισβήτησε τα ανωτέρω πορίσματα σχετικά με την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης. Πρώτον, το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος διαφώνησε ως προς το ότι η αγορά της Ένωσης ήταν η παραδοσιακή αγορά εξαγωγών μελαμίνης για τη ΛΔΚ πριν από την επιβολή των μέτρων. Το CCPIT υπογράμμισε συναφώς ότι οι κινεζικές εξαγωγές στην Ένωση μειώθηκαν ήδη δραστικά κατά την περίοδο 2007-2010, πριν από την επιβολή των μέτρων. Δεύτερον, το εν λόγω ενδιαφερόμενο μέρος αμφισβήτησε το συμπέρασμα της Επιτροπής ότι η πρόσφατη επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας κατά της Κίνας από τις ΗΠΑ θα είχε ως αποτέλεσμα τη μεταστροφή του όγκου εμπορικών συναλλαγών από τις ΗΠΑ στην Ένωση. Προς επίρρωση αυτού του επιχειρήματος το CCPIT παρέπεμψε στην κατάσταση στην αγορά της Ινδίας η οποία, μολονότι προστατεύεται για χρόνια από μέτρα, εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια εξαγωγική αγορά για τους κινέζους παραγωγούς.

(77)

Σε απάντηση των ανωτέρω, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η μείωση των κινεζικών εξαγωγών προς την Ένωση από το 2007 έως το 2010 συνέπεσε με τη δραστική μείωση της κατανάλωσης στην Ένωση κατά την περίοδο αυτή, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η ενωσιακή αγορά μελαμίνης μειώθηκε κατά την περίοδο αυτή σε ποσοστό άνω του 30 %. Επιπλέον, στις αρχές του 2010, η διαδικασία αντιντάμπινγκ είχε ήδη δρομολογηθεί και αυτό κανονικά ήδη σε πρώιμο στάδιο θα είχε κάποιες συνέπειες στον όγκο των συναλλαγών που προέρχονται από την εν λόγω χώρα. Δεύτερον, όσον αφορά την αγορά της Ινδίας, η Επιτροπή παρατήρησε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Ινδία είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτά που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ (13). Επιπλέον, το αποτέλεσμα των αμερικανικών μέτρων στις κινεζικές εξαγωγές είναι ήδη ορατό όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 74 παραπάνω. Με βάση τα ανωτέρω, οι ισχυρισμοί του CCPIT σχετικά με την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης απορρίφθηκαν.

δ)   Συμπέρασμα σχετικά με την πρακτική ντάμπινγκ και την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ

(78)

Η έρευνα έδειξε ότι οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς πωλούσαν σε τιμές ντάμπινγκ στην αγορά της Ένωσης. Επίσης συνέχισαν τις εξαγωγές σε χαμηλές τιμές που αποτελούν, κατά τους ισχυρισμούς, αντικείμενο ντάμπινγκ προς τις αγορές τρίτων χωρών. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα που μπορεί να ικανοποιήσει τη συνολική κατανάλωση στην Ένωση και στην Κίνα, ακόμη και σε περίπτωση αύξησης της εγχώριας κινεζικής κατανάλωσης στο μέλλον. Τέλος, η αγορά της Ένωσης εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους κινέζους παραγωγούς-εξαγωγείς δεδομένου του μεγέθους της και των υψηλών τιμών. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται περαιτέρω επειδή τα προστατευτικά μέτρα έκλεισαν στην πράξη μία από τις σημαντικές κινεζικές εξαγωγικές αγορές που είναι οι ΗΠΑ.

(79)

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι είναι πολύ πιθανό σημαντικές ποσότητες κινεζικής μελαμίνης να εξακολουθούν να εξάγονται στην Ένωση σε τιμές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

Δ.   ΚΛΑΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

(80)

Το ομοειδές προϊόν κατασκευαζόταν από πέντε παραγωγούς της Ένωσης κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (14). Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τον «ενωσιακό κλάδο παραγωγής» κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού. Οι τρεις αιτούντες (15), οι οποίοι είναι επίσης οι ενωσιακοί παραγωγοί του δείγματος (16), είναι οι τρεις μεγαλύτεροι παραγωγοί που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80 % της εκτιμώμενης ενωσιακής παραγωγής του ομοειδούς προϊόντος κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι δύο άλλοι παραγωγοί με περιορισμένη παραγωγή δεν προέβαλαν αντιρρήσεις ως προς την έναρξη της έρευνας.

(81)

Ένα ενδιαφερόμενο μέρος ισχυρίστηκε ότι η Επιτροπή, όταν εξέτασε την κατάσταση σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού, εξέτασε μόνο τις εισαγωγές από τη ΛΔΚ που είχαν μεταπωληθεί και όχι όλες τις εισαγωγές. Ως εκ τούτου, ορισμένοι παραγωγοί της Ένωσης θα μπορούσαν να είχαν εσφαλμένα θεωρηθεί ως μέρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Εξάλλου, ο ενδιαφερόμενος διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι η προέλευση των εισαγωγών δεν αποκαλύφθηκε από έναν από τους παραγωγούς της Ένωσης στην απάντησή του στο ερωτηματολόγιο.

(82)

Μόνον ένας από τους παραγωγούς της Ένωσης που απάντησε στο έντυπο εισήγαγε μελαμίνη από τη ΛΔΚ και μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα (το 2012 και το 2013) και σε αμελητέες ποσότητες (λιγότερο από το 0,2 % των πωλήσεων της Ένωσης σε ανεξάρτητους πελάτες). Ως εκ τούτου, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε. Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, ο παραγωγός της Ένωσης δεν ανέφερε τη χώρα καταγωγής των αγορών του (όχι κατ' ανάγκη των εισαγωγών), στην απάντησή του στο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του προμηθευτή του. Σε κάθε περίπτωση, όπως ήδη αναφέρθηκε ανωτέρω, ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ ήταν αμελητέος. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεώρησε ότι ο εν λόγω παραγωγός της Ένωσης αποτελεί μέρος του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του βασικού κανονισμού.

(83)

Δεδομένου ότι δεν υποβλήθηκαν περαιτέρω παρατηρήσεις, η σύνθεση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης επιβεβαιώθηκε.

E.   Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Ενωσιακή κατανάλωση

(84)

Η κατανάλωση της Ένωσης καθορίστηκε με την προσθήκη των εισαγωγών από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες βάσει των στοιχείων της Eurostat στις πωλήσεις από τους ενωσιακούς παραγωγούς στην αγορά της Ένωσης. Οι πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης λήφθηκαν από την αίτηση επανεξέτασης όπως προσαρμόστηκαν με βάση τα δεδομένα από τις απαντήσεις των παραγωγών της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα για την ΠΕΕ.

(85)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο η κατανάλωση της Ένωσης εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 1

Κατανάλωση της Ένωσης

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος (σε τόνους)

349 464

356 552

365 684

381 141

392 776

Δείκτης (2012 = 100)

100

102

105

109

112

Πηγή: Αίτηση επανεξέτασης, Eurostat, επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(86)

Η κατανάλωση της Ένωσης αυξανόταν συνεχώς κατά την εξεταζόμενη περίοδο και συνολικά αυξήθηκε κατά 12 %, δηλαδή από περίπου 350 000 τόνους το 2012 σε 393 000 τόνους κατά την ΠΕΕ. Αυτή η αύξηση στην κατανάλωση αντικατοπτρίζει τη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, το 2012 ήταν ακόμη ένα δύσκολο έτος, δεδομένου ότι ο κατασκευαστικός τομέας, ο μεγαλύτερος τομέας που κατευθύνει την κατανάλωση μελαμίνης, παρουσίασε μια σχετικά αργή ανάκαμψη (17). Αυτό είχε επιπτώσεις όχι μόνο στην κατανάλωση αλλά και στις τιμές πώλησης και σε ορισμένους άλλους δείκτες ζημίας, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

2.   Εισαγωγές από τη ΛΔΚ στην Ένωση

α)   Όγκος, τιμή και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ

Πίνακας 2

Όγκος και μερίδιο αγοράς των εισαγωγών από τη ΛΔΚ

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος των εισαγωγών (σε τόνους)

1 313

8 762

6 586

8 984

7 938

Δείκτης (2012 = 100)

100

667

502

684

605

Μερίδιο αγοράς (%)

0,4

2,5

1,8

2,4

2,0

Πηγή: Eurostat.

(87)

Μετά την επιβολή των δασμών αντιντάμπινγκ οι εισαγωγές μελαμίνης από τη ΛΔΚ μειώθηκαν σημαντικά (18). Ωστόσο, οι εισαγωγές από την Κίνα εξακολουθούν να εμφανίζονται στην αγορά της Ένωσης.

(88)

Ο όγκος των εισαγωγών από τη ΛΔΚ αυξήθηκε από λίγο περισσότερο από 1 300 τόνους σε περίπου 8 000 τόνους κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Υπήρξε αισθητή αύξηση από το 2012 έως το 2013 (κυρίως εξαιτίας των ανεπαρκών επιδόσεων το 2012), μετά την οποία ο όγκος παρέμεινε σχετικά σταθερός καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο που καλύπτει ένα μερίδιο αγοράς της τάξης του 2 %.

β)   Τιμές των εισαγωγών της ΛΔΚ και υποτιμολόγηση

Πίνακας 3

Μέση τιμή εισαγωγών από τη ΛΔΚ

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Μέση τιμή CIF στα σύνορα της Ένωσης (σε ευρώ/τόνο)

1 203

1 157

1 150

1 124

1 113

Δείκτης (2012 = 100)

100

96

96

93

93

Πηγή: Eurostat.

(89)

Οι μέσες τιμές εισαγωγής από τη ΛΔΚ παρέμειναν σχετικά σταθερές κατά την εξεταζόμενη περίοδο, με συνολική μείωση της τάξης του 7 %, αγγίζοντας τα 1 113 ευρώ/τόνο κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (19). Τα παρατηρούμενα επίπεδα τιμών (και η σταθερότητά τους) οφείλονται πιθανότατα στα ισχύοντα μέτρα, ιδίως την ΕΤΕ. Το μερίδιο των εισαγωγών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του καθεστώτος ΕΤΕ αυξήθηκε σταθερά κατά την εξεταζόμενη περίοδο και κάλυψε την πλειονότητα του συνόλου των εισαγωγών από την Κίνα κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης (20).

(90)

Όταν χρησιμοποιήθηκε η μέση τιμή εισαγωγής, σύμφωνα με την Eurostat, οι κινεζικές εισαγωγές δεν ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Δεδομένου ότι η πλειονότητα των εισαγωγών από την ΛΔΚ εισάγονταν μέσω του συστήματος ΕΤΕ, οι αναφερόμενες τιμές δεν αντικατοπτρίζουν αναγκαστικά τις «πραγματικές» τιμές, στις οποίες αναμένεται ότι οι παραγωγοί-εξαγωγείς της Κίνας θα πωλούσαν μελαμίνη στην αγορά της Ένωσης χωρίς τα μέτρα. Αυτό υποστηρίζεται από τα στοιχεία της βάσης δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές που αποκαλύπτουν ότι σχεδόν όλες οι τιμές των εισαγωγών κινεζικών προϊόντων προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ χαμηλότερες από την ΕΤΕ.

3.   Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες

(91)

Η μελαμίνη εισάγεται στην Ένωση από διάφορες τρίτες χώρες, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Πίνακας 4

Εισαγωγές από άλλες τρίτες χώρες και το μερίδιο αγοράς τους

Όγκος των εισαγωγών (σε τόνους)

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Κατάρ

24 142

21 116

29 195

23 516

29 929

Ρωσία

461

10 830

15 573

15 902

15 951

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

10 870

15 031

15 037

15 496

11 636

Τρινιδάδ και Τομπάγκο

26 283

3 925

3 940

8 308

9 368

Ιαπωνία

282

241

1 637

4 349

8 292

Άλλες χώρες (21)

4 360

17 105

7 761

17 447

21 894

Σύνολο

66 397

68 247

73 142

85 018

97 070

Δείκτης (2012 = 100)

100

103

110

128

146

Μερίδιο αγοράς (%)

19,0

19,1

20,0

22,3

24,7

Μέση τιμή (ευρώ/τόνο) CIF στα σύνορα της Ένωσης

835

1 095

974

1 003

1 006

Πηγή: Eurostat.

(92)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες στην Ένωση αυξάνονταν συνεχώς από περίπου 66 000 τόνους το 2012 σε περίπου 97 000 τόνους κατά την ΠΕΕ, δηλαδή κατά 46 %. Κατά συνέπεια, το μερίδιο της αγοράς τους αυξήθηκε από 19 % το 2012 σε 25 % κατά την ΠΕΕ. Στις κύριες τρίτες χώρες εισαγωγής περιλαμβάνεται το Κατάρ, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και η Ιαπωνία, και παράλληλα ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο «άλλων χωρών» που δεν προσδιορίζονται στην Eurostat.

(93)

Παρά αυτό το σημαντικό μερίδιο αγοράς, οι εισαγωγές από τρίτες χώρες δεν είχαν ζημιογόνες επιπτώσεις στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, όπως προκύπτει από την εξέλιξη των δεικτών ζημίας, όπως εξηγείται κατωτέρω. Ο λόγος είναι ότι, ακόμη και αν η μέση τιμή τους ήταν ελαφρώς κάτω από το επίπεδο της ελάχιστης τιμής εισαγωγής (της τάξης των 1 000 ευρώ/τόνο καθ' όλη την εξεταζόμενη περίοδο) (22) δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή όσο οι κινεζικές τιμές κατά την περίοδο της αρχικής έρευνας ή οι ισχύουσες κινεζικές τιμές εξαγωγής προς τον υπόλοιπο κόσμο (περίπου 855 ευρώ/τόνο κατόπιν προσαρμογής τους σε τιμές CIF στα σύνορα της Ένωσης). Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι όλες αυτές οι πηγές έχουν μάλλον περιορισμένη παραγωγική ικανότητα (ως επί το πλείστον κυμαίνονται από 50 000 έως 60 000 τόνους ετησίως) (23), πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν τον ίδιο αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στην ισορροπία προσφοράς και ζήτησης της αγοράς μελαμίνης όπως μπόρεσε να έχει η ΛΔΚ στην αρχική έρευνα.

(94)

Το CCPIT ισχυρίστηκε ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν είναι ανταγωνιστικός και αγωνίζεται να ανταγωνιστεί με τις εξαγωγές τρίτων χωρών. Το μέρος πρόβαλε το επιχείρημα ότι, στον βαθμό που ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης έχει ίσως υποστεί ζημία, η ζημία αυτή προκλήθηκε από τις εξαγωγές από τρίτες χώρες άλλες από τη ΛΔΚ.

(95)

Τα πορίσματα και τα συμπεράσματα σχετικά με τη ζημία αντικρούουν αυτόν τον ισχυρισμό, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο τμήμα 5 κατωτέρω. Τα μέτρα δημιούργησαν θεμιτές συνθήκες αγοράς βάσει των οποίων ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης ανταγωνίζονταν τις εισαγωγές άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών από την ΛΔΚ (που αντιπροσωπεύουν από κοινού πάνω από το 25 % της κατανάλωσης της Ένωσης κατά την ΠΕΕ) και, ταυτόχρονα, κατόρθωσε να ανακάμψει από τις ζημίες που υπέστη κατά το παρελθόν. Αυτό αποδεικνύει ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, όταν γίνεται με δίκαιους όρους.

4.   Οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής

4.1.   Γενικές παρατηρήσεις

(96)

Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε όλους τους οικονομικούς παράγοντες και δείκτες που επηρεάζουν την κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(97)

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 14, για τον προσδιορισμό της πιθανής ζημίας που υπέστη η ενωσιακή βιομηχανία χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της δειγματοληψίας.

(98)

Για τον προσδιορισμό της ζημίας, η Επιτροπή έκανε διάκριση μεταξύ των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών δεικτών ζημίας. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μακροοικονομικούς δείκτες που συνδέονται με το σύνολο του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στη βάση των στοιχείων που υποβλήθηκαν και επαληθεύτηκαν στις απαντήσεις που έδωσαν στο ερωτηματολόγιο οι παραγωγοί της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα και στη βάση των πληροφοριών που παρείχε ο αιτών στην αίτηση επανεξέτασης σύμφωνα με τις εξελίξεις που αφορούν τους παραγωγούς της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα κατά την ΠΕΕ. Η Επιτροπή αξιολόγησε τους μικροοικονομικούς δείκτες που αφορούν μόνον τις εταιρείες του δείγματος βάσει στοιχείων που περιλαμβάνονταν στις απαντήσεις των ενωσιακών παραγωγών του δείγματος στο ερωτηματολόγιο. Αμφότερα τα σύνολα στοιχείων θεωρήθηκαν αντιπροσωπευτικά της οικονομικής κατάστασης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

(99)

Οι μακροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: παραγωγή, παραγωγική ικανότητα, χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας, απασχόληση, παραγωγικότητα, όγκος πωλήσεων, μερίδιο αγοράς και κατανάλωση της Ένωσης.

(100)

Οι μικροοικονομικοί δείκτες είναι οι εξής: μέσες τιμές πώλησης, αποθέματα, κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, αποδοτικότητα επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

4.2.   Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

(101)

Τα στοιχεία για την παραγωγή που αφορούν την εξεταζόμενη περίοδο για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης προσδιορίστηκαν με βάση τις επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο των παραγωγών της Ένωσης που συμμετείχαν στο δείγμα και τα κατ' εκτίμηση στοιχεία σχετικά με τους παραγωγούς που δεν συμπεριλήφθηκαν στο δείγμα, όπως προβλέπεται στην αίτηση επανεξέτασης από τους αιτούντες καθώς και από την Eurostat.

(102)

Το σύνολο της παραγωγής της Ένωσης παρέμεινε σχετικά σταθερό, παρουσιάζοντας κορύφωση το 2014 και μια συνολική μικρή αύξηση της τάξης του 3 % κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η παραγωγή της Ένωσης υπολογίστηκε σε 374 540 τόνους κατά την ΠΕΕ.

(103)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η συνολική παραγωγική ικανότητα και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας της Ένωσης εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 5

Παραγωγή, παραγωγική ικανότητα και χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος παραγωγής (σε τόνους)

365 245

383 215

391 761

377 539

374 540

Δείκτης (2012 = 100)

100

105

107

103

103

Παραγωγική ικανότητα (σε τόνους)

479 120

479 120

479 120

479 120

479 120

Δείκτης (2012 = 100)

100

100

100

100

100

Ποσοστό χρησιμοποίησης της ικανότητας (%)

76

80

82

79

78

Πηγή: Αίτηση επανεξέτασης, επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(104)

Συνολικά, ο όγκος παραγωγής παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Μετά την ανάκαμψη της κατανάλωσης, η παραγωγή αυξήθηκε το 2013 και το 2014. Η μείωση το 2015 και κατά την ΠΕΕ (οι δύο περίοδοι συμπίπτουν κατά εννέα μήνες) οφειλόταν σε διάφορους παράγοντες, όπως οι διακοπές της παραγωγής που οφείλονταν στην υποχρεωτική πολυετή συντήρηση, σε περιστατικά πυρκαγιάς ή σε οικονομικές αποφάσεις.

(105)

Η παραγωγική ικανότητα παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, φτάνοντας στους 480 000 τόνους περίπου. Δεδομένης της σταθερής παραγωγικής ικανότητας, τα ποσοστά χρησιμοποίησης της παραγωγικής ικανότητας ακολούθησαν κατά πόδας την τάση της παραγωγής. Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας εξακολουθούσε να κυμαινόταν από 76 % έως 82 %.

4.3.   Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

(106)

Τα στοιχεία των πωλήσεων στον παρακάτω πίνακα αφορούν τις πωλήσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής στην αγορά της Ένωσης σε ανεξάρτητους πελάτες:

Πίνακας 6

Όγκος πωλήσεων και μερίδιο αγοράς

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Όγκος πωλήσεων (σε τόνους)

269 154

265 738

270 175

271 581

275 365

Δείκτης (2012 = 100)

100

99

100

101

102

Μερίδιο αγοράς (%)

81

78

78

75

73

Πηγή: Αίτηση επανεξέτασης, Eurostat, επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(107)

Ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά την εξεταζόμενη περίοδο κατά 2 %. Το εν λόγω ποσοστό αύξησης είναι χαμηλότερο από την αύξηση της κατανάλωσης στην Ένωση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου (12 %), όπως φαίνεται στον πίνακα 1 ανωτέρω. Κατά συνέπεια, το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, παρά την αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης κατείχε περίπου το 73 % της αγοράς της Ένωσης.

(108)

Η απώλεια μεριδίου αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μοιράστηκε σχεδόν ισομερώς στους προμηθευτές τρίτων χωρών με τη Ρωσία, την Ιαπωνία και το Κατάρ να κερδίζουν, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο να χάνει, και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να διατηρούν σχετικά σταθερούς όγκους πωλήσεων. Η ΛΔΚ επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση της κατανάλωσης στην Ένωση, αν και σε μικρότερο βαθμό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 88.

4.4.   Τιμές πωλήσεων και παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές

(109)

Οι μέσες τιμές πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση παρουσίασαν την εξής εξέλιξη κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 7

Μέσες τιμές πώλησης

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Μέση μοναδιαία τιμή πώλησης στην Ένωση (ευρώ/τόνο)

1 013

1 245

1 135

1 139

1 149

Δείκτης (2012 = 100)

100

123

112

112

113

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(110)

Η μέση μοναδιαία τιμή πώλησης του ενωσιακού κλάδου παραγωγής σε μη συνδεδεμένους πελάτες στην Ένωση αυξήθηκε κατά 13 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Υπήρξε μια σχετικά μεγάλη αύξηση στις τιμές μελαμίνης το 2013 σε σύγκριση με το χαμηλό επίπεδο των τιμών το 2012 (+ 23 %) λόγω της αύξησης της ζήτησης μετά την ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα. Οι τιμές μειώθηκαν το 2014 σε ένα επίπεδο γύρω από την ΕΤΕ και παρέμειναν σταθερές από τότε.

(111)

Οι τιμές πώλησης είναι συνήθως αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανά τρίμηνο και εξαρτώνται κυρίως από την αναλογία προσφοράς/ζήτησης μελαμίνης στην αγορά (και την αντίληψη αυτών). Οι τιμές των πρώτων υλών δεν επηρεάζουν άμεσα τις τιμές μελαμίνης, δηλαδή οι τιμές της μελαμίνης δεν είναι συνδεδεμένες/τιμαριθμοποιημένες στη βασική πρώτη ύλη, όπως συμβαίνει για ορισμένα άλλα προϊόντα.

4.5.   Απασχόληση και παραγωγικότητα

(112)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η απασχόληση και η παραγωγικότητα εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 8

Απασχόληση και παραγωγικότητα

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Αριθμός απασχολουμένων

555

595

598

611

613

Δείκτης (2012 = 100)

100

107

108

110

110

Παραγωγικότητα (τόνοι/εργαζόμενο)

658

644

655

618

611

Δείκτης (2012 = 100)

100

98

99

94

93

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(113)

Η απασχόληση του κλάδου παραγωγής της ΕΕ αυξήθηκε συνολικά κατά 10 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Η παραγωγικότητα που εκφράζεται από τον όγκο παραγωγής ανά απασχολούμενο μειώθηκε κατά 7 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

4.6.   Κόστος εργασίας

(114)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μέσο κόστος εργασίας του ενωσιακού κλάδου παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής:

Πίνακας 9

Κόστος εργασίας

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο (EUR)

61 982

65 247

66 600

67 715

68 676

Δείκτης (2012 = 100)

100

105

107

109

111

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(115)

Από το 2012 έως την ΠΕΕ, το μέσο κόστος εργασίας ανά εργαζόμενο στους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος αυξήθηκε κατά 11 %. Ο κύριος λόγος για την αύξηση αυτή ήταν ο ετήσιος πληθωρισμός.

4.7.   Αποθέματα

(116)

Τα επίπεδα των αποθεμάτων του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά την εξεταζόμενη περίοδο εξελίχθηκαν ως εξής:

Πίνακας 10

Αποθέματα

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Τελικά αποθέματα (σε τόνους)

23 194

26 792

26 470

14 924

12 995

Δείκτης (2012 = 100)

100

116

114

64

56

Τελικά αποθέματα ως ποσοστό της παραγωγής

6,9

8,2

8,0

4,8

4,2

Δείκτης (2012 = 100)

100

119

117

70

61

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(117)

Τα τελικά αποθέματα τόσο ως απόλυτος όγκος όσο και ως ποσοστό παραγωγής μειώθηκαν σημαντικά (– 44 % και — 39 %, αντίστοιχα) κατά το τέλος της ΠΕΕ. Ο κύριος λόγος είναι ότι το 2015 ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης σημείωσε προσωρινά ελλείμματα παραγωγής, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 104 ανωτέρω, γεγονός που σημαίνει ότι τα επίπεδα των αποθεμάτων χρησιμοποιήθηκαν για να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις εφοδιασμού.

4.8.   Κόστος παραγωγής

(118)

Το μοναδιαίο κόστος παραγωγής εξελίχθηκε ως εξής κατά την εξεταζόμενη περίοδο:

Πίνακας 11

Μοναδιαίο κόστος παραγωγής

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Κόστος παραγωγής (ευρώ ανά τόνο)

1 114

1 144

1 052

1 070

1 036

Δείκτης (2012 = 100)

100

103

94

96

93

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(119)

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, το μοναδιαίο κόστος παραγωγής μελαμίνης της Ένωσης μειώθηκε κατά 7 %.

(120)

Το κύριο μέρος της πρώτης ύλης για τη μελαμίνη είναι η ουρία, η οποία είτε αγοράστηκε ή παράχθηκε εγχώρια από τους παραγωγούς της Ένωσης από την αμμωνία. Η αμμωνία με τη σειρά της παράγεται από το φυσικό αέριο. Κατά μέσο όρο, η ουρία/αμμωνία αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % του συνολικού κόστους παραγωγής του ενωσιακού κλάδου παραγωγής. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι τιμές αμμωνίας και ουρίας ακολούθησαν πτωτική τάση σε γενικές γραμμές και μειώθηκαν κατά 23,5 % και 25,5 % αντιστοίχως μεταξύ του 2012 και της ΠΕΕ.

4.9.   Κερδοφορία, ταμειακή ροή, επενδύσεις, αποδοτικότητα επενδύσεων και ικανότητα άντλησης κεφαλαίων

Πίνακας 12

Κερδοφορία, ταμειακές ροές, επενδύσεις και απόδοση επενδύσεων

 

2012

2013

2014

2015

ΠΕΕ

Αποδοτικότητα των πωλήσεων στην Ένωση σε μη συνδεδεμένους πελάτες (% του κύκλου εργασιών των πωλήσεων)

– 13,6

7,2

6,9

9,3

15,4

Έτος/έτος (%)

20,8

– 0,3

2,4

6,1

Ταμειακές ροές (EUR)

2 939 133

41 847 614

36 840 085

47 933 386

63 738 058

Δείκτης (2012 = 100)

100

1 424

1 253

1 631

2 169

Επενδύσεις (EUR)

6 463 713

13 675 164

11 533 893

13 638 599

12 234 128

Δείκτης (2012 = 100)

100

212

178

211

189

Αποδοτικότητα των επενδύσεων

– 28,1

16,2

14,9

20,8

34,1

Έτος/έτος (%)

44,3

– 1,3

5,9

13,3

Πηγή: Επαληθευμένες απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.

(121)

Η Επιτροπή καθόρισε την κερδοφορία για τους ενωσιακούς παραγωγούς του δείγματος εκφράζοντας το προ φόρων κέρδος των πωλήσεων του ομοειδούς προϊόντος σε μη συνδεδεμένους πελάτες εντός της Ένωσης ως ποσοστό του κύκλου εργασιών των εν λόγω πωλήσεων. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η κερδοφορία του ενωσιακού κλάδου παραγωγής αυξήθηκε σταθερά, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών πώλησης (αιτιολογική σκέψη 110) σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους των πρώτων υλών (αιτιολογική σκέψη 120).

(122)

Οι διακυμάνσεις του κέρδους είναι μάλλον ασταθείς στον κλάδο αυτό, όπως φαίνεται από τα αριθμητικά στοιχεία που παρατηρήθηκαν κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Τα κέρδη από μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα έφτασαν σε υψηλότατα επίπεδα κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου με σχετικά σταθερούς όγκους πωλήσεων και παραγωγής. Ο λόγος είναι ότι η τιμή πώλησης της μελαμίνης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης και την αντίληψη που έχει η αγορά γι' αυτήν την εξισορρόπηση, ενώ οι δαπάνες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις τιμές της ενέργειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία, σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, οι τιμές πώλησης αυξάνονται, ακόμη και όταν οι τιμές των πρώτων υλών μειώνονται ή παραμένουν στάσιμες, ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τα κέρδη, ενώ το αντίθετο σενάριο μπορεί επίσης εύκολα να δημιουργηθεί όταν υπό δυσμενείς συνθήκες της αγοράς οι παραγωγοί αναγκάζονται να μειώσουν τις τιμές τους (ή να τις κρατήσουν σταθερές) παρά την αύξηση του κόστους παραγωγής τους.

(123)

Η καθαρή ταμειακή ροή είναι η ικανότητα του ενωσιακού κλάδου παραγωγής για αυτοχρηματοδότηση των δραστηριοτήτων του. Η ταμειακή ροή ανέκαμψε αισθητά από το 2012 έως το 2013 (μαζί με πολλούς άλλους δείκτες ζημίας) και ακολούθησε η ανοδική τάση των κερδών.

(124)

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 89 % κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση (+ 112 %) από τα χαμηλά επίπεδα του 2012-2013 (όταν οι περισσότερες επενδυτικές δραστηριότητες διακόπηκαν λόγω της γενικά δυσχερούς οικονομικής κατάστασης), μετά την οποία το ποσό των επενδύσεων παρέμεινε σταθερό. Τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την περίοδο μεταξύ του 2013 και της ΠΕΕ μπορούν να θεωρηθούν ως συνήθη ποσοστά επενδύσεων που καλύπτουν τη διαρκή συντήρηση και την αναγκαία αντικατάσταση των μηχανικών μερών, αλλά χωρίς καμία σημαντική ανακατασκευή ή δραστηριότητα αύξησης της ικανότητας.

(125)

Η απόδοση των επενδύσεων είναι το κέρδος ως ποσοστό της καθαρής λογιστικής αξίας των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Όπως οι άλλοι οικονομικοί παράγοντες, η απόδοση των επενδύσεων σχετικά με την παραγωγή και την πώληση ομοειδούς προϊόντος ήταν επίσης θετική και απηχούσε τη γενική ανοδική τάση.

5.   Συμπέρασμα σχετικά με τη ζημία

(126)

Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης κατανάλωσης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης μπόρεσε να ανακάμψει από τις πρακτικές ντάμπινγκ των προηγούμενων ετών και παρουσίαζε υγιή οικονομική κατάσταση κατά την ΠΕΕ. Τα ισχύοντα μέτρα για ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην αγορά μελαμίνης όχι μόνο συνέβαλαν στην ανάκαμψη του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, αλλά έδωσαν επίσης τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους φορείς να προγραμματίσουν καλύτερα τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, τα μέτρα δεν απέκλεισαν τους κινέζους παραγωγούς από την αγορά της Ένωσης, στην οποία η παρουσία τους συνεχίστηκε. Οι εισαγωγές από πολλές άλλες τρίτες χώρες συνεχίστηκαν επίσης, αλλά χωρίς να δημιουργούνται αδικαιολόγητες διακυμάνσεις των τιμών και/ή ψευδείς προσδοκίες στην αγορά με άφθονες ποσότητες μελαμίνης σε χαμηλή τιμή.

(127)

Ως εκ τούτου, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, σχεδόν όλοι οι δείκτες ζημίας έδειξαν θετική τάση. Ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής αύξησε τους όγκους τόσο των πωλήσεων όσο και της παραγωγής του. Δεδομένου ότι η κατανάλωση της Ένωσης αυξήθηκε σε υψηλότερο ποσοστό, το μερίδιο αγοράς του κλάδου παραγωγής της Ένωσης μειώθηκε, αλλά παρέμεινε ωστόσο σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Επίσης, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης αύξησε τις τιμές πώλησης, σύμφωνα με τη γενική αύξηση της ζήτησης που πηγάζει από την ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα. Δεδομένου ότι οι τιμές πρώτων υλών μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, η κερδοφορία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης ανέκαμψε σημαντικά. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα ότι όλοι οι οικονομικοί δείκτες εξελίχθηκαν ευνοϊκά.

(128)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής δεν υπέστη σημαντική ζημία κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης.

ΣΤ.   ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ

(129)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε στη συνέχεια κατά πόσον υπάρχει πιθανότητα επανάληψης της ζημίας σε περίπτωση κατάργησης των ισχυόντων μέτρων κατά της ΛΔΚ. Αναλύθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία: παραγωγή και πλεονάζουσα ικανότητα στη ΛΔΚ, εφαρμογή μέτρων αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικών μέτρων σχετικά με τη μελαμίνη σε άλλες τρίτες χώρες, ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, εξαγωγική συμπεριφορά των κινέζων παραγωγών εξαγωγέων σε άλλες αγορές τρίτων χωρών και, τέλος, εκτίμηση του πιθανού αντικτύπου της συνέχισης της πρακτικής ντάμπινγκ στις επιδόσεις του ενωσιακού κλάδου παραγωγής.

1.   Παραγωγική ικανότητα και πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη ΛΔΚ

(130)

Η ΛΔΚ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελαμίνης παγκοσμίως και ευθύνεται για το 69 % περίπου της συνολικής παραγωγικής ικανότητας του πλανήτη (24) έως το τέλος του 2013. Η ανάλυση που πραγματοποιείται στις αιτιολογικές σκέψεις 57 έως 61 έδειξε ότι η διαθέσιμη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα κατά την περίοδο έρευνας επανεξέτασης ήταν πολύ υψηλή σε σύγκριση με την κινεζική εγχώρια αγορά καθώς και την παγκόσμια ζήτηση. Η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εκτιμήθηκε σε τουλάχιστον 500 000 τόνους ετησίως ξεπερνώντας τη συνολική κατανάλωση της Ένωσης κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ. Από την άποψη αυτή πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά της Ένωσης είναι η δεύτερη σε μέγεθος αγορά παγκοσμίως (μετά την αγορά της ΛΔΚ) για τη μελαμίνη.

(131)

Επιπλέον, όπως έχει ήδη αναφερθεί στην αιτιολογική σκέψη 74, οι πρόσφατοι δασμοί αντιντάμπινγκ και οι αντισταθμιστικοί δασμοί που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στη μελαμίνη καταγωγής Κίνας έχουν απελευθερώσει περαιτέρω σημαντικές ποσότητες (της τάξεως των 12 000 τόνων) για άλλους προορισμούς.

2.   Η ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης και η εξαγωγική συμπεριφορά των κινέζων παραγωγών εξαγωγέων σε άλλες αγορές τρίτων χωρών

(132)

Το μέγεθος της αγοράς της Ένωσης — είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο — αποτελεί σαφώς σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην ελκυστικότητά της. Επίσης, το γεγονός ότι οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ συνεχίστηκαν παρά τη λήψη των μέτρων δείχνει ότι οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς βρίσκουν ελκυστική την αγορά της Ένωσης και είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να πωλούν στην αγορά της Ένωσης και να διατηρήσουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

(133)

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που καταδεικνύει την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης είναι οι υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με άλλες αγορές. Όπως αναφέρθηκε ήδη στην αιτιολογική σκέψη 72 ανωτέρω, οι τιμές εξαγωγής της ΛΔΚ προς τους περισσότερους άλλους προορισμούς είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης στην αγορά της Ένωσης. Με βάση την κινεζική βάση δεδομένων εξαγωγών κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, πάνω από το 99 % των κινεζικών εξαγωγών σε τρίτες χώρες (δηλαδή 224 000 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 57 % της αγοράς της Ένωσης) πωλήθηκε σε μέση τιμή 922 ευρώ/τόνο όπως προσαρμόστηκε (25). Η τιμή αυτή είναι αισθητά χαμηλότερη από τη μέση τιμή του κλάδου παραγωγής της Ένωσης (1 149 ευρώ/τόνο) κατά την ίδια περίοδο.

(134)

Ως εκ τούτου, η αγορά της Ένωσης αποτελεί ελκυστική αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές όσον αφορά το μέγεθός και τις τιμές.

3.   Αντίκτυπος των κινεζικών πρακτικών ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής

(135)

Λόγω της υψηλής πλεονάζουσας ικανότητας και της ελκυστικότητας της αγοράς της Ένωσης, όπως συνοψίζονται παραπάνω, είναι πιθανό σημαντικές ποσότητες μελαμίνης σε χαμηλές τιμές να είναι διαθέσιμες προς πώληση/μεταστροφή προς την Ένωση ακόμη και βραχυπρόθεσμα, σε περίπτωση που επιτραπεί η λήξη των μέτρων.

(136)

Για να εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις των κινεζικών εισαγωγών σε χαμηλές τιμές για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης, η Επιτροπή ανέλυσε την κατάσταση σε άλλες, γειτονικές αγορές. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία θεωρήθηκε ως καλό παράδειγμα δεδομένου ότι είναι μια μεγάλη αγορά με ισχυρή ζήτηση (26) και βρίσκεται κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της ΛΔΚ, με περίπου 32 000 τόνους κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι τιμές των κινεζικών εισαγωγών στην Τουρκία αναφέρθηκαν με βάση τιμές FOB στην κινεζική βάση δεδομένων εξαγωγών. Οι τιμές αυτές προσαρμόστηκαν πρώτα σε τιμές CIF στα σύνορα της Ένωσης με το μέσο κόστος μεταφοράς και ασφάλισης και, στη συνέχεια, αυξήθηκαν με το κόστος μετά την εισαγωγή (τακτικός δασμός 6,5 % και έξοδα εκτελωνισμού) με στόχο μια εκτιμώμενη τιμή του εκφορτωθέντος προϊόντος της Ένωσης.

(137)

Κατά συνέπεια, η προσαρμοσμένη μέση κινεζική τιμή εισαγωγής στην Τουρκία ανήλθε σε 919 ευρώ/τόνο κατά την ΠΕΕ. Λαμβάνοντας αυτή την προσαρμοσμένη τιμή εξαγωγής προς την Τουρκία ως παράδειγμα, οι εν λόγω τιμές ήταν χαμηλότερες από τις τιμές του κλάδου παραγωγής της Ένωσης κατά 20 % κατά τη διάρκεια της ΠΕΕ.

(138)

Προέκυψαν ανάλογα αποτελέσματα (δηλαδή 19,6 % χαμηλότερες τιμές από τις κοινοτικές) όταν χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος των κινεζικών τιμών στον υπόλοιπο κόσμο (27).

(139)

Δεδομένου ότι η μελαμίνη είναι ομοιογενές βασικό προϊόν, η τιμή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τους πελάτες όταν επιλέγουν προμηθευτές. Για τον λόγο αυτό (και για τις παραμέτρους ασφάλειας του εφοδιασμού), οι περισσότεροι πελάτες προμηθεύονται τη μελαμίνη από τουλάχιστον δύο ή τρεις εναλλακτικούς προμηθευτές και οι ποσότητες της παραγγελίας τους διαφοροποιούνται μεταξύ των προμηθευτών ανάλογα με την τιμή που τους προσφέρεται. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανό η είσοδος κινεζικών εισαγωγών σε χαμηλές τιμές στην αγορά της Ένωσης, να μειώσει αμέσως τις τιμές εάν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα έπρεπε να μειώσει τις τιμές του για να συναγωνιστεί τη ΛΔΚ, παρόμοια με ό,τι έγινε στην αρχική έρευνα, όπου οι τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν μόλις 900 ευρώ/τόνο.

(140)

Με βάση τα επαληθευμένα στοιχεία των παραγωγών της Ένωσης για την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η μείωση των τιμών στο επίπεδο των τουρκικών τιμών θα είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της κερδοφορίας τους. Στην πραγματικότητα, το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε απώλειες στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης (– 5,5 %). Πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα προέκυψε κατά τη χρήση του μέσου επιπέδου τιμών όλων των κινεζικών εισαγωγών σε τρίτες χώρες, δηλαδή – 5 %. Η ανάλυση αυτή δείχνει ότι ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης δεν μπορεί να διατηρήσει βιώσιμα επίπεδα κέρδους σε περίπτωση που κινεζική μελαμίνη που αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ εισέλθει στην Ένωση σε τιμές παρόμοιες με αυτές που χρεώνονται επί του παρόντος σε άλλες τρίτες αγορές.

(141)

Εκτός από τις επιπτώσεις στις τιμές, οι πιθανοί όγκοι θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης. Αν υποθέσουμε ότι οι πωλήσεις και ο όγκος παραγωγής παρουσιάσουν μέτρια μείωση κατά 30 000 τόνους (περίπου 11 % μείωση του όγκου πωλήσεων) (28) ως αποτέλεσμα της αύξησης των κινεζικών εισαγωγών, το κόστος παραγωγής ανά μονάδα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης θα αυξηθεί κατά 3,6 % από 1 037 ευρώ/τόνο σε 1 073 ευρώ/τόνο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

(142)

Δεδομένου ότι το 25 % της κατανάλωσης της Ένωσης καλύφθηκε από εισαγωγές από άλλες χώρες, εκτός της ΛΔΚ, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι η κινεζική μελαμίνη που αποτελεί αντικείμενο ντάμπινγκ θα αντικαταστήσει ένα μέρος του όγκου των εισαγωγών. Κατά την ίδια περίοδο, η μέση τιμή πώλησης των εισαγωγών στην Ένωση από τρίτες χώρες είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή πώλησης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι αν οι χαμηλές τιμές της κινεζικής μελαμίνης επανεμφανιστούν στην αγορά της Ένωσης, πρώτα θα κερδίσουν ένα μερίδιο της αγοράς εις βάρος του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, και στη συνέχεια θα αναλάβουν το μερίδιο αγοράς των εξαγωγών από παραγωγούς τρίτων χωρών προς την Ένωση.

(143)

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η επίπτωση του όγκου ήταν χαμηλότερη στην πραγματικότητα από ό, τι στην προσομοίωση που περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 141 ανωτέρω, η εμπειρία από την αρχική έρευνα δείχνει ότι και μικρότερες ποσότητες που εισέρχονται στην Ένωση σε χαμηλές τιμές και τιμές ντάμπινγκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημία στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης (29). Τα πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών των κινεζικών εισαγωγών σε συνδυασμό με την προοπτική των πολύ μεγάλων ποσοτήτων είναι οι λόγοι που ενδέχεται να στρεβλώσουν την αγορά της Ένωσης προκαλώντας την επανάληψη ζημίας στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, αν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων.

(144)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT ισχυρίστηκε ότι η παράταση των μέτρων δεν είναι δικαιολογημένη. Παρέπεμψε στους ίδιους ισχυρισμούς σχετικά με την κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης που ήδη αναφέρθηκαν στις αιτιολογικές σκέψεις 63 και 76 ανωτέρω. Δεδομένου ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί θα αναιρούσαν τα πορίσματα για τη συνέχιση του ντάμπινγκ, το συμπέρασμα σχετικά με την πιθανότητα επανάληψης της ζημίας δεν είναι έγκυρο. Επιπλέον, το CCPIT αμφισβήτησε επίσης την καταλληλότητα των παραπομπών της Επιτροπής στις κινεζικές τιμές εξαγωγής προς την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος του κινεζικού ντάμπινγκ στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής, δεδομένου ότι οι κανονισμοί της ΕΕ και τα θεσμικά όργανα δεν έχουν δικαιοδοσία σε πρακτικές που ασκούνται σε τρίτες χώρες.

(145)

Σε απάντηση προς αυτόν τον ισχυρισμό, η Επιτροπή τόνισε ότι η ανασκόπηση των κινεζικών τιμών προς την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο δεν παραβιάζει την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας. Όπως εξηγείται αναλυτικά στις αιτιολογικές σκέψεις 136 έως 138, η Επιτροπή απλώς ανέλυσε τις διαθέσιμες στατιστικές εξαγωγών για να διαπιστωθεί το επίπεδο τιμών στο οποίο οι κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς πωλούσαν μελαμίνη στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης. Οι τιμές που χρεώνουν οι κινέζοι παραγωγοί στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο είναι η καλύτερη ένδειξη των τιμών που οι παραγωγοί-εξαγωγείς είναι πιθανόν να χρεώνουν στην αγορά της Ένωσης σε περίπτωση κατάργησης των μέτρων. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω ισχυρισμός απορρίφθηκε.

(146)

Τα επιχειρήματα σχετικά με τη διαθέσιμη κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, την ελκυστικότητα της αγοράς της Ένωσης, καθώς και την πιθανότητα συνέχισης του ντάμπινγκ έχουν αντικρουστεί αναλυτικά στις αιτιολογικές σκέψεις 64 έως 66 και 77 ανωτέρω και η Επιτροπή επέμεινε στο συμπέρασμά της για όλα αυτά τα σημεία. Κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα όσον αφορά την επανάληψη της ζημίας παραμένουν απαράλλαχτα.

(147)

Το CCPIT ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των εισαγωγών κινεζικής μελαμίνης και της κατάστασης του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Το ενδιαφερόμενο μέρος στήριξε το αίτημά του σχετικά με την έλλειψη ισχυρής συσχέτισης μεταξύ του όγκου των κινεζικών εισαγωγών και των τιμών, αφενός, και της κερδοφορίας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, αφετέρου. Σύμφωνα με το CCPIT, άλλοι παράγοντες, όπως οι τιμές των πρώτων υλών και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου παραγωγής της Ένωσης σε σχέση με τις εισαγωγές από τρίτες χώρες εκτός της ΛΔΚ έχουν άμεση αιτιώδη επίδραση στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης.

(148)

Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τις έρευνες σύμφωνα με το άρθρο 5 του βασικού κανονισμού, το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού δεν επιβάλλει τη διενέργεια μιας ανάλυσης αιτιώδους συνάφειας στις επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Επιπλέον, στην ιδιαίτερη αυτή περίπτωση, οι όγκοι των εισαγωγών της μελαμίνης από τη ΛΔΚ ήταν αμελητέοι καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, δεδομένου ότι κυμαίνονταν μεταξύ 0,4 % και 2,5 % της αγοράς της Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και αν οι διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών και των εισαγωγών από τρίτες χώρες ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην κατάσταση του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, η πιθανή έλλειψη συσχέτισης μεταξύ των όγκων και των τιμών των κινεζικών εισαγωγών μελαμίνης και της κερδοφορίας του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, όταν έχουν θεσπιστεί μέτρα, δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για να συναχθεί συμπέρασμα σχετικά με το τι είναι πιθανό να συμβεί στην αγορά της Ένωσης αν επιτραπεί η λήξη ισχύος των μέτρων.

(149)

Με βάση τα παραπάνω, και ελλείψει περαιτέρω παρατηρήσεων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη της ζημίας για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης.

Ζ.   ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.   Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

(150)

Σύμφωνα με το άρθρο 21 του βασικού κανονισμού, η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσον η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων κατά της ΛΔΚ αντίκειται στο συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Ο προσδιορισμός του συμφέροντος της Ένωσης βασίστηκε στην εκτίμηση όλων των διαφόρων επιμέρους συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων της ενωσιακής βιομηχανίας, των εισαγωγέων και των χρηστών.

2.   Το συμφέρον της ενωσιακής βιομηχανίας

(151)

Η Επιτροπή κατέδειξε ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής είχε ανακάμψει σταδιακά από τη ζημία που είχε προκληθεί από τις εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από τη ΛΔΚ. Εάν παύσουν να ισχύουν τα μέτρα κατά της Κίνας, είναι, ωστόσο, πιθανή η επανάληψη της ζημίας δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής θα εκτεθεί σε σημαντική πίεση των τιμών από πιθανώς μεγάλες σε όγκο εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ από την Κίνα. Κατά συνέπεια, η οικονομική κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής είναι πιθανόν να χειροτερεύσει σημαντικά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν στις αιτιολογικές σκέψεις 140 — 141 παραπάνω. Η διατήρηση των μέτρων θα επιτρέψει στον κλάδο παραγωγής της Ένωσης να διατηρήσει θετική οικονομική εξέλιξη σε μια δίκαιη και ανταγωνιστική αγορά της Ένωσης.

(152)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT αμφισβήτησε ότι τα μέτρα θα ήταν προς το συμφέρον του κλάδου παραγωγής της Ένωσης, δεδομένου ότι ο ενωσιακός κλάδος παραγωγής έχει ήδη ανακάμψει πλήρως. Επιπλέον, το CCPIT αμφισβήτησε την ανάγκη για τη λήψη μέτρων, δεδομένου ότι, κατά την άποψή τους, ούτε η πρακτική ντάμπινγκ ούτε η ζημία είναι πιθανόν να επαναληφθεί σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων.

(153)

Τα επιχειρήματα αυτά σχετικά με την πιθανότητα συνέχισης ή/και επανάληψης του ντάμπινγκ και της ζημίας, έχουν ήδη εξεταστεί λεπτομερώς στα ανωτέρω κεφάλαια. Ελλείψει νέων επιχειρημάτων σχετικά με το θέμα αυτό, τα πορίσματα στην αιτιολογική σκέψη 151 ανωτέρω διατηρήθηκαν.

(154)

Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, προς το συμφέρον του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, πρέπει να συνεχιστούν τα ισχύοντα μέτρα αντιντάμπινγκ.

3.   Συμφέρον των εισαγωγέων

(155)

Έντεκα γνωστοί εισαγωγείς/διανομείς και τέσσερις επαγγελματικές ενώσεις ενημερώθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας. Ένας εισαγωγέας στη Γερμανία απάντησε στο έντυπο δειγματοληψίας και στο ερωτηματολόγιο.

(156)

Ο εν λόγω έμπορος εισήγαγε ορισμένες περιορισμένες ποσότητες μελαμίνης από τη ΛΔΚ κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, κυρίως για μεταπώληση εκτός της Ένωσης. Επιπλέον, ο έμπορος αγόρασε μελαμίνη από άλλους εξωτερικούς προμηθευτές, καθώς και από τον ενωσιακό κλάδο παραγωγής. Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, η εμπορία μελαμίνης αντιπροσώπευε πάνω από το ήμισυ του συνολικού κύκλου εργασιών του και οδήγησε σε περιθώριο κέρδους μεταξύ 2 και 4 % (30).

(157)

Μολονότι δεν μπορεί να τεκμαίρεται ότι το ίδιο ισχύει για (όλους τους) άλλους εισαγωγείς, αυτός ο μοναδικός συνεργασθείς έμπορος δεν ήταν κατά των μέτρων. Ο εν λόγω έμπορος είχε την άποψη ότι τα μέτρα σταθεροποίησαν την αγορά και παρείχαν ασφάλεια εφοδιασμού και προβλεψιμότητα, που είναι προς το συμφέρον όλων των παραγόντων της αγοράς μακροπρόθεσμα. Ο έμπορος θεώρησε ότι, σε περίπτωση λήξης της ισχύος των μέτρων, θα μπορούσε εύκολα να στραφεί σε κινέζους προμηθευτές, αλλά αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τις υπάρχουσες επιχειρηματικές σχέσεις, τόσο εκτός όσο και εντός της Ένωσης και θα δημιουργούσε σοβαρές διαταραχές και διακυμάνσεις στην αγορά μελανίνης.

(158)

Ελλείψει άλλων πληροφοριών, η έρευνα δεν κατέδειξε ότι η συνέχιση των μέτρων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο για τους εισαγωγείς της Ένωσης.

(159)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων το CCPIT αμφισβήτησε το συμπέρασμα της Επιτροπής σχετικά με το συμφέρον των εισαγωγέων, υποστηρίζοντας ότι βασίστηκε στη γνώμη ενός εισαγωγέα και ότι αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.

(160)

Η Επιτροπή επανέλαβε, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 157 ανωτέρω, ότι δεν θεώρησε ότι οι απόψεις του συνεργαζόμενου εισαγωγέα εκπροσωπούν τις απόψεις όλων των εισαγωγέων. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρασχέθηκαν από τον μοναδικό συνεργαζόμενο εισαγωγέα επαληθεύτηκαν και, ως εκ τούτου, λήφθηκαν δεόντως υπόψη. Το CCPIT, από την άλλη πλευρά, δεν υπέβαλε αποδεικτικά στοιχεία ούτε τεκμηριωμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η διατήρηση των μέτρων θα έχει σημαντική αρνητική επίπτωση στους εισαγωγείς.

(161)

Ως εκ τούτου, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία/αποδείξεις για το αντίθετο, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους εισαγωγείς της Ένωσης.

4.   Το συμφέρον των χρηστών

(162)

Εστάλησαν ερωτηματολόγια σε 68 γνωστούς χρήστες. Τέσσερις χρήστες που αντιπροσωπεύουν το 3 % της ενωσιακής κατανάλωσης και το 0,6 % των εισαγωγών από τη ΛΔΚ υπέβαλαν πλήρη απάντηση στο ερωτηματολόγιο.

(163)

Οι απόψεις των πλήρως συνεργαζόμενων χρηστών ήταν σχετικά διαφορετικές. Δύο χρήστες ήταν κατά της συνέχισης των μέτρων, ισχυριζόμενοι ότι ο δασμός αντιντάμπινγκ δεν τους επιτρέπει να αγοράζουν μελαμίνη από τη ΛΔΚ. Ένας χρήστης κράτησε ουδέτερη στάση επειδή η μελαμίνη έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στη διάρθρωση του κόστους. Ο τέταρτος χρήστης ήταν υπέρ των μέτρων. Ο εν λόγω χρήστης εξέφρασε τον φόβο ότι εάν καταργηθούν τα μέτρα οι κινέζοι παραγωγοί θα πλημμυρίσουν και πάλι την αγορά της Ένωσης με φτηνή μελαμίνη. Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, το κόστος της θα μπορούσε να μειωθεί, αλλά λίγο αργότερα, ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης θα μπορούσε να καταστραφεί. Ο χρήστης, με τον τρόπο αυτό, θα ήταν εξαρτημένος για τον εφοδιασμό από την Κίνα.

(164)

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι χρήστες σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις συνθήκες αγοράς στο πλαίσιο των μέτρων αντιντάμπινγκ. Κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το μέσο περιθώριο κέρδους των συνεργαζόμενων χρηστών ανερχόταν στο 5,6 %, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες ήταν σε θέση να επιτύχουν ικανοποιητικά επίπεδα κέρδους ακόμη και με τους ισχύοντες δασμούς. Επιπλέον, η αγορά της Ένωσης είναι μια ανοικτή αγορά με μεγάλο αριθμό προμηθευτών που συναγωνίζονται μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, επιπλέον των παραγωγών της Ένωσης και της ΛΔΚ, οι χρήστες μπορούν να έχουν ορισμένες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού χωρίς να απειλούνται από την πιθανή έλλειψη εφοδιασμού.

(165)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, το CCPIT ισχυρίστηκε ότι η παράταση των μέτρων είναι άδικη, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών μελαμίνης σε ένα κλίμα μείωσης του κόστους των πρώτων υλών και, συνεπώς, θυσιάστηκε η κερδοφορία των χρηστών και ο συνολικός ανταγωνισμός στην αγορά της Ένωσης για την κερδοφορία του κλάδου παραγωγής της Ένωσης. Στις παρατηρήσεις που υπέβαλε το ενδιαφερόμενο μέρος αναφέρθηκε σε μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο της Κοπεγχάγης (31) και σε διάφορες υποθέσεις ενώπιον του ΠΟΕ στις οποίες η ΕΕ μετείχε, π.χ. την υπόθεση EC — Salmon [Ευρωπαϊκές Κοινότητες — σολωμός (Νορβηγία)].

(166)

Σχετικά με την παρατήρηση για την αύξηση των τιμών, η Επιτροπή αναφέρθηκε στην αιτιολογική σκέψη 110 ανωτέρω. Όπως ήδη εξηγήθηκε, η αύξηση των τιμών κατά την εξεταζόμενη περίοδο συνέβη μετά από πολύ χαμηλά, μη βιώσιμα επίπεδα τιμών το 2012. Μετά την αύξηση το 2013, το επίπεδο τιμών στην πραγματικότητα μειώθηκε και παρέμεινε σταθερό από το 2014 και μετά. Σε κάθε περίπτωση, το CCPIT παρέλειψε να παράσχει συγκεκριμένες πληροφορίες που να καταδεικνύουν ότι η οικονομική κατάσταση των χρηστών μελαμίνης έχει επιδεινωθεί λόγω των μέτρων σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η διατήρηση των μέτρων δεν είναι προς το συμφέρον της Ένωσης συνολικά. Υπό την έννοια αυτή ούτε η οικονομική μελέτη ούτε η υπόθεση του ΠΟΕ που αναφέρθηκε από το ενδιαφερόμενο μέρος δεν παραπέμπει ειδικά στον κλάδο της μελαμίνης.

(167)

Με βάση τα ανωτέρω και ελλείψει άλλων παρατηρήσεων, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε αποδειχθεί ότι η διατήρηση των ισχυόντων μέτρων θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση των χρηστών, ο οποίος θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις θετικές συνέπειες των μέτρων στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής.

5.   Συμπέρασμα σχετικά με το συμφέρον της Ένωσης

(168)

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι που να δείχνουν ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον της Ένωσης να διατηρηθούν τα μέτρα στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής ΛΔΚ.

(169)

Μετά τη γνωστοποίηση των οριστικών πορισμάτων, μολονότι οι αιτούντες συμφώνησαν με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή όσον αφορά το συμφέρον της Ένωσης, ισχυρίστηκαν ότι, λόγω του χαμηλού βαθμού συνεργασίας και της υποστήριξης προς τα μέτρα από τα περισσότερα συνεργαζόμενα ενδιαφερόμενα μέρη, η Επιτροπή δεν όφειλε να προβεί σε λεπτομερή προσδιορισμό του συμφέροντος της Ένωσης. Επίσης, υποστήριξαν ότι δεν έχει σημασία το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της έρευνας επανεξέτασης, το μέσο περιθώριο κέρδους των συνεργασθέντων χρηστών ανερχόταν στο 5,6 %.

(170)

Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με τους ισχυρισμούς αυτούς. Για τον σκοπό της εξέτασης του συμφέροντος της Ένωσης, η Επιτροπή δεσμεύεται να προβεί σε πλήρη ανάλυση όλων των πραγματικών περιστατικών και του σκεπτικού που έχει στη διάθεσή της και να προβεί σε εκτίμηση όλων των διαφόρων επιμέρους συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των συμφερόντων του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, των εισαγωγέων και των χρηστών. Επίσης, η Επιτροπή οφείλει να αιτιολογεί δεόντως τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε όσον αφορά το συμφέρον της Ένωσης στο σύνολό της. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν.

Ε.   ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

(171)

Όλα τα μέρη ενημερώθηκαν για τα ουσιώδη πραγματικά περιστατικά και το σκεπτικό βάσει των οποίων η Επιτροπή επρόκειτο να διατηρήσει τα υφιστάμενα μέτρα κατά της ΛΔΚ. Επίσης, τους δόθηκε χρόνος για να υποβάλουν παρατηρήσεις μετά την εν λόγω γνωστοποίηση. Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια ελήφθησαν δεόντως υπόψη, εφόσον κρίθηκαν δικαιολογημένα.

Οριστικά μέτρα

(172)

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού, τα μέτρα αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και επιβλήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 457/2011, πρέπει να διατηρηθούν.

(173)

Το CCPIT ισχυρίστηκε στις παρατηρήσεις του μετά την ακρόαση ότι η επέκταση των μέτρων αντιντάμπινγκ στην παρούσα μορφή είναι παράνομη δεδομένου ότι στην αρχική έρευνα δύο κινέζοι παραγωγοί-εξαγωγείς δεν πέρασαν με επιτυχία την εξέταση ατομικής μεταχείρισης («ΑΜ»), η οποία θεωρείται παράνομη σύμφωνα με απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ (32). Σύμφωνα με το CCPIT θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να υπολογιστούν τα ατομικά περιθώρια αντιντάμπινγκ των δύο αυτών εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης το επίπεδο του εναπομείναντος δασμού σε επίπεδο χώρας.

(174)

Σε μια επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, το επίπεδο των μέτρων αντιντάμπινγκ δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Επιπλέον, οι εν λόγω εταιρείες δεν συνεργάστηκαν κατά τη διαδικασία και δεν προσκόμισαν στοιχεία τα οποία θα επέτρεπαν τον υπολογισμό των ατομικών περιθωρίων τους ντάμπινγκ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό αυτόν. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν, ωστόσο, τη δυνατότητα να ζητήσουν ενδιάμεση επανεξέταση των υπολογισμών του περιθωρίου ντάμπινγκ τους βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 3 του βασικού κανονισμού.

(175)

Η επιτροπή που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 δεν διατύπωσε γνώμη,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

1.   Επιβάλλεται οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές μελαμίνης, η οποία υπάγεται επί του παρόντος στον κωδικό ΣΟ 2933 61 00, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

2.   Ο συντελεστής του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που ισχύει για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 και παράγονται από τις εταιρείες που παρατίθενται παρακάτω έχει ως εξής:

Εταιρεία

Ελάχιστη τιμή εισαγωγής

(ευρώ/τόνο καθαρού βάρους προϊόντος)

Δασμός

(ευρώ/τόνο καθαρού βάρους προϊόντος)

Συμπληρωματικός κωδικός TARIC

Sichuan Golden-Elephant Sincerity Chemical Co.,

1 153

A986

Holitech Technology Co. Ltd

1 153

A987

Henan Junhua Development Company Ltd

1 153

A988

Όλες οι άλλες εταιρείες

415

A999

Για τους ονομαστικά αναφερόμενους παραγωγούς, το ποσό του οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ που επιβάλλεται στο προϊόν που περιγράφεται στην παράγραφο 1 είναι η διαφορά μεταξύ της ελάχιστης τιμής εισαγωγής και της καθαρής τιμής, «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή δασμού, σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες η καθαρή τιμή είναι χαμηλότερη από την ελάχιστη τιμή εισαγωγής. Για εκείνους τους ονομαστικά αναφερόμενους παραγωγούς, δεν εισπράττεται δασμός αν η καθαρή τιμή, «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από την καταβολή του δασμού, είναι ίση ή υψηλότερη της αντίστοιχης ελάχιστης τιμής εισαγωγής.

Η εφαρμογή της ελάχιστης τιμής εισαγωγής που ορίζεται για τις εταιρείες που αναφέρονται στην παρούσα παράγραφο εξαρτάται από την προσκόμιση στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έγκυρου εμπορικού τιμολογίου, που πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις που ορίζονται στο παράρτημα. Εάν δεν προσκομιστεί τέτοιο τιμολόγιο, εφαρμόζεται ο δασμός που ισχύει για «όλες τις άλλες εταιρείες».

3.   Για τους ονομαστικά αναφερόμενους παραγωγούς και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, επομένως, η πράγματι καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή υπολογίζεται κατ' αναλογία για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας σύμφωνα με το άρθρο 131 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής (33), η ελάχιστη τιμή εισαγωγής που καθορίζεται ανωτέρω, μειώνεται κατά ένα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην αναλογική κατανομή της πράγματι καταβληθείσας ή καταβλητέας τιμής. Τότε ο καταβλητέος δασμός ισούται με τη διαφορά μεταξύ της μειωμένης ελάχιστης τιμής εισαγωγής και της μειωμένης καθαρής τιμής, «ελεύθερο στα σύνορα της Ένωσης», πριν από τον εκτελωνισμό.

Για όλες τις άλλες εταιρείες και σε περίπτωση που τα εμπορεύματα έχουν υποστεί ζημία πριν από τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία και, επομένως, η καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή υπολογίζεται κατ' αναλογία, για τον προσδιορισμό της δασμολογητέας αξίας σύμφωνα με το άρθρο 131 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447, το ποσό του δασμού αντιντάμπινγκ υπολογιζόμενο βάσει της ανωτέρω παραγράφου 2, μειώνεται κατά ποσοστό που αντιστοιχεί στην αναλογική κατανομή της πράγματι καταβληθείσας ή καταβλητέας τιμής.

4.   Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με τους τελωνειακούς δασμούς.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2017.

Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER


(1)  ΕΕ L 176 της 30.6.2016, σ. 21.

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 457/2011 του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2011, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ και την οριστική είσπραξη του προσωρινού δασμού που επιβλήθηκε στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 124 της 13.5.2011, σ. 2).

(3)  Ανακοίνωση για την επικείμενη λήξη της ισχύος ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ (ΕΕ C 280 της 25.8.2015, σ. 6).

(4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 51). Ο κανονισμός αυτός καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον βασικό κανονισμό.

(5)  Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων αντιντάμπινγκ που εφαρμόζονται στις εισαγωγές μελαμίνης καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ C 167 της 11.5.2016, σ. 7).

(6)  Το CCPIT αντιμετωπίστηκε ως ενδιαφερόμενο μέρος πρόσφατα στις επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σχετικά με το πυριτιούχο μέταλλο [εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/1077 της Επιτροπής (ΕΕ L 179 της 5.7.2016, σ. 1) και τα νήματα μεγάλης αντοχής από πολυεστέρες [εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/325 της Επιτροπής (ΕΕ L 49 της 25.2.2017, σ. 6)].

(7)  Χρησιμοποιήθηκε η λειτουργία αφανές αντίγραφο ή «Bcc» για τους παραγωγούς της πιθανής ανάλογης χώρας.

(8)  Η μέθοδος αυτή έγινε δεκτή από το Γενικό Δικαστήριο στην απόφασή του της 16ης Δεκεμβρίου 2011, υπόθεση T-423/09, Dashiqiao κατά Συμβουλίου, ECLI:EU: T:2011:764, σκέψεις 34 έως 50.

(9)  

Πηγή: τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 6 του βασικού κανονισμού («βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6»).

(10)  

Πηγές δεδομένων: Έκθεση Chemical Economic Handbook — Παράρτημα 9 της αίτησης επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων. Το 2013 είναι το τελευταίο έτος που καλύπτει η έκθεση από την άποψη των πραγματικών στοιχείων.

(11)  

Πηγή: Βάση δεδομένων για τις κινέζικες εξαγωγές.

(12)  Ισχύουν από τον Ιούνιο του 2015 (μέτρα αντιντάμπινγκ) και τον Αύγουστο του 2015 (αντισταθμιστικά μέτρα) ως προσωρινά μέτρα, και από τις 28 Δεκεμβρίου 2015 επιβεβαιώθηκαν και τα δύο είδη μέτρων ως οριστικά μέτρα.

(13)  38 % και 363 % αντίστοιχα.

(14)  Borealis Agrolinz Melamine GmbH, OCI Nitrogen BV, Grupa Azoty Zaklady Azotowe Pulawy SA, BASF SE και S.C. Azomures S.A.

(15)  Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική σκέψη 4.

(16)  Όπως περιγράφεται στην αιτιολογική σκέψη 14.

(17)  Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat: «Η ύφεση της οικοδομικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ-28 διήρκεσε περισσότερο από ό, τι για τον κλάδο. Παρά τις περιστασιακές βραχύβιες περιόδους ανάπτυξης, ο δείκτης οικοδομική δραστηριότητας μειώθηκε από το υψηλότερο επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2008 στο χαμηλότερο επίπεδο τον Μάρτιο του 2013, πρόκειται για μια ύφεση που διήρκεσε συνολικά πέντε έτη και έναν μήνα και το αποτέλεσμα ήταν η οικοδομική δραστηριότητα να μειωθεί κατά 26,1 %. Η οικοδομική δραστηριότητα επεκτάθηκε κατά συνολικά 7,6 % τους επόμενους 13 μήνες και από τότε (Απρίλιος 2014) έως την πλέον πρόσφατη περίοδο για την οποία διατίθενται στοιχεία (Απρίλιος 2016) η δραστηριότητα παρέμεινε σχετικά σταθερή.» http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=industry_and_construction_statistics_-_short-term_indicators&oldid_325746, πρόσβαση στην ιστοσελίδα στις 23.3.2017.

(18)  Κατά την αρχική έρευνα, οι εισαγωγές από τη ΛΔΚ ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 30 000 τόνους ετησίως, με εξαίρεση την ΠΕ (2009) την οποία σημάδεψαν ήδη οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

(19)  Eurostat.

(20)  Βάση δεδομένων του άρθρου 14 παράγραφος 6.

(21)  Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κυρίως τις αποκαλούμενες «άλλες χώρες» που καλύπτουν τις «χώρες και εδάφη μη κατονομαζόμενα για εμπορικούς ή στρατιωτικούς λόγους στο πλαίσιο των συναλλαγών με τις τρίτες χώρες». Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες μικρές ποσότητες των εισαγωγών από ορισμένες τρίτες χώρες όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, το Μεξικό, η Τουρκία κ.λπ.

(22)  Με εξαίρεση το 2012, όταν οι τιμές του ενωσιακού κλάδου παραγωγής ήταν επίσης χαμηλότερες, βλέπε αιτιολογική σκέψη 109.

(23)  Πηγή: Chemical Economics Handbook — Melamine by IHS Chemical (παράρτημα 9 της αίτησης επανεξέτασης).

(24)  

HIS Chemical: Chemical Economics Handbook για τη μελαμίνη, παράρτημα 9 της αίτησης επανεξέτασης.

(25)  Η βάση δεδομένων για τις κινεζικές εξαγωγές παρέχει τιμές σε επίπεδο FOB οι οποίες προσαρμόστηκαν προς τα πάνω με τον μέσο όρο του κόστους μεταφοράς στην Ένωση, καθώς και από το κόστος μετά την εισαγωγή για να ληφθεί μια εκτιμώμενη τιμή του εκφορτωθέντος προϊόντος της Ένωσης.

(26)  Σύμφωνα με το IHS Chemicals: Chemical Economics Handbook, μελαμίνη: η τουρκική ζήτηση αυξανόταν συνεχώς από το 2010 και εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε περίπου 56 000 τόνους το 2018. «Η κατανάλωση της Τουρκίας αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 80 % της κατανάλωσης μελαμίνης της Μέσης Ανατολής.» παράρτημα 9 της αίτησης επανεξέτασης.

(27)  Εκτιμώμενη ενωσιακή τιμή εκφορτωθέντος προϊόντος 923 ευρώ/τόνο από 810 ευρώ/τόνο σε τιμές FOB Κίνας.

(28)  Η εκτίμηση των 30 000 τόνων που αντιστοιχεί σε πτώση 11 % στις πωλήσεις της Ένωσης και σε πτώση 8 % στον όγκο παραγωγής σε σύγκριση με την ΠΕΕ είναι μια μάλλον μέτρια εκτίμηση δεδομένου του εκτιμώμενου όγκου της πλεονάζουσας ικανότητας (τουλάχιστον 500 000 τόνοι) και του όγκου που ελευθερώθηκε από την αγορά των ΗΠΑ (12 000 τόνοι). Στην αρχική έρευνα, η ΛΔΚ εισήγαγε, κατά μέσο όρο, 30 000 τόνους ετησίως στην Ένωση.

(29)  Στην αρχική έρευνα, κατά την περίοδο της έρευνας, η ΛΔΚ εισήγαγε 17 434 τόνους μελαμίνης στην Ένωση (αύξηση μόνο 9 500 τόνων σε σύγκριση με τον όγκο κατά την τρέχουσα περίοδο της έρευνας επανεξέτασης) σε τιμή 896 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο με περιθώριο κέρδους -18 % για τον κλάδο παραγωγής της Ένωσης κατά την περίοδο εκείνη.

(30)  Για λόγους εμπιστευτικότητας, τα ακριβή στοιχεία δεν είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν.

(31)  National Agency for Enterprise and Construction, «Economic Assessment of the Community interest in EU Anti-dumping Cases», Αύγουστος 2005, που διατίθεται στη διεύθυνση: http://www.copenhageneconomics.com/Website/Publications/Antidumping.aspx?M=News&PID=2028&NewsID

(32)  WT/DS397/AB/RW, Έκθεση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου της 18ης Ιανουαρίου 2016, Ευρωπαϊκές Κοινότητες — Οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ για ορισμένους συνδετήρες από σίδηρο ή χάλυβα από την Κίνα — Προσφυγή στο άρθρο 21.5 της συμφωνίας για την επίλυση διαφορών με την Κίνα.

(33)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 558).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στο έγκυρο εμπορικό τιμολόγιο που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 πρέπει να περιλαμβάνεται δήλωση υπογεγραμμένη από έναν υπάλληλο του φορέα που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο, με την ακόλουθη μορφή στην οποία αναγράφονται:

1.

Το ονοματεπώνυμο και η ιδιότητα του υπαλλήλου του φορέα που εξέδωσε το εμπορικό τιμολόγιο.

2.

Η ακόλουθη δήλωση:

«Ο υπογράφων πιστοποιώ ότι ο όγκος μελαμίνης που πωλήθηκε για εξαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο καλύπτει το παρόν τιμολόγιο, παρήχθη από (επωνυμία και καταστατική έδρα της εταιρείας) (πρόσθετος κωδικός TARIC) στη ΛΔΚ. Δηλώνω ότι τα στοιχεία που περιέχονται στο παρόν τιμολόγιο είναι πλήρη και ακριβή.

Ημερομηνία και υπογραφή»


Top