Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0670

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/670 της Επιτροπής, της 28ης Απριλίου 2016, για τη θέσπιση εκ των προτέρων ενωσιακής επιτήρησης στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα καταγωγής ορισμένων τρίτων χωρών

    C/2016/2602

    ΕΕ L 115 της 29.4.2016, p. 37–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 15/05/2020: This act has been changed. Current consolidated version: 11/07/2017

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/670/oj

    29.4.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 115/37


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2016/670 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 28ης Απριλίου 2016

    για τη θέσπιση εκ των προτέρων ενωσιακής επιτήρησης στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα καταγωγής ορισμένων τρίτων χωρών

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (1), και ιδίως το άρθρο 10,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (EE) 2015/755 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών από ορισμένες τρίτες χώρες (2), και ιδίως το άρθρο 7,

    Μετά από διαβούλευση με την επιτροπή διασφαλίσεων και κοινού καθεστώτος εξαγωγών,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/478, όταν η εξέλιξη των εισαγωγών ενός προϊόντος υπάρχει κίνδυνος να επιφέρει ζημία στον ενωσιακό κλάδο παραγωγής και όταν τα συμφέροντα της Ένωσης το απαιτούν, μπορεί να επιβληθεί εκ των προτέρων ενωσιακή επιτήρηση. Το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/755 προβλέπει επίσης τη δυνατότητα επιβολής εκ των προτέρων επιτήρησης όταν τα συμφέροντα της Ένωσης το απαιτούν.

    (2)

    Στις 16 Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση που περιγράφει τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των πρόσφατων προκλήσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες (3).

    (3)

    Κατά την περίοδο από το 2012 έως το 2015 οι εισαγωγές προϊόντων σιδήρου και χάλυβα στην Ένωση αυξήθηκαν γενικά κατά 32 %, από 41,8 εκατ. τόνους σε 55,0 εκατ. τόνους. Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές των συνολικών εισαγωγών χάλυβα μειώθηκαν κατά 17 %. Εξάλλου, οι ενωσιακές εξαγωγές προϊόντων χάλυβα μειώθηκαν κατά σχεδόν 20 % κατά μέσο όρο, από 62,3 εκατ. τόνους το 2012 σε 50,7 εκατ. τόνους το 2015 (4).

    (4)

    Οι τάσεις είναι ακόμη πιο έντονες για τα προϊόντα χάλυβα τα οποία έως το 2012 υπέκειντο σε εκ των προτέρων ενωσιακή επιτήρηση (5). Για τα προϊόντα αυτά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 53 % κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, από 13,3 εκατ. τόνους το 2012 σε 20,2 εκατ. τόνους το 2015, και οι αντίστοιχες τιμές εισαγωγής μειώθηκαν κατά 22 % κατά μέσο όρο (6).

    (5)

    Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η ικανότητα παραγωγής χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε γρήγορα, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας («Κίνα»). Η ονομαστική ικανότητα παραγωγής χάλυβα παγκοσμίως υπολογίστηκε ότι ανήλθε σε 2 243 εκατ. τόνους το 2014, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης («ΟΟΣΑ»), δηλαδή επίπεδο υπερδιπλάσιο της παραγωγικής ικανότητας το 2000, η οποία ήταν 1 060 εκατ. τόνοι.

    (6)

    Παράλληλα, οι συνολικές εξαγωγές, κυρίως από την Κίνα, αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω της συνολικής οικονομικής ύφεσης και της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε μείωση των τιμών του χάλυβα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Κίνα είναι σήμερα ο πρώτος παγκόσμιος παραγωγός χάλυβα, με παραγωγή 822,7 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα το 2014 (7), δηλαδή σχεδόν το μισό της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα. Η κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εκτιμάται ότι είναι περίπου 350 εκατ. τόνοι (8). Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει περίπου το 40 % της κινεζικής παραγωγής και είναι σχεδόν διπλάσια από τη συνολική ετήσια παραγωγή χάλυβα της Ένωσης.

    (7)

    Ήδη το 2015 το 10 % των κινεζικών εξαγωγών προορίζονταν για την Ένωση και αντιπροσώπευαν πάνω από το 30 % των συνολικών εισαγωγών της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η μέτρια αύξηση της εγχώριας ζήτησης στην Ένωση καλύφθηκε πλήρως από τις εισαγωγές. Επειδή η ΕΕ είναι σημαντική αγορά για τον χάλυβα τόσο από άποψη μεγέθους όσο και τιμών, κατά πάσα πιθανότητα κάθε πλεόνασμα παραγωγικής ικανότητας χάλυβα θα συνεχίσει να διοχετεύεται στην Ένωση.

    (8)

    Ταυτόχρονα, η πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών μειώθηκε πρόσφατα σε σημαντικό βαθμό. Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο μέτρα εμπορικής πολιτικής για την επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χαλυβουργία σε παγκόσμιο επίπεδο, και πολλές οικονομίες οι οποίες δεν χρησιμοποιούσαν προηγουμένως τα εν λόγω μέτρα τώρα τα λαμβάνουν. Τα μέτρα αυτά έχουν τη μορφή διάφορων εμπορικών φραγμών, μεταξύ άλλων, δασμολογικών αυξήσεων, μέτρων αντιντάμπινγκ και μέτρων κατά των επιδοτήσεων, και αφορούν αγορές με σημαντικό μερίδιο της παγκόσμιας κατανάλωσης (9). Αυτό αυξάνει περαιτέρω τους κινδύνους εκτροπής του εμπορίου χάλυβα στην Ένωση.

    (9)

    Η ενωσιακή χαλυβουργία παραμένει κορυφαία παγκοσμίως στο τμήμα της αγοράς ιδιαίτερα τεχνολογικά εξειδικευμένων προϊόντων. Ωστόσο, η ανταγωνιστική θέση των ενωσιακών παραγωγών χάλυβα στην παγκόσμια αγορά χάλυβα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, οι οικονομικές επιδόσεις της ενωσιακής χαλυβουργίας παρουσίασαν ταχεία επιδείνωση κατά τα τελευταία έτη. Η μέση λειτουργική αποδοτικότητα είναι χαμηλότερη από τα βιώσιμα επίπεδα, οι επενδύσεις επιβραδύνθηκαν, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν και δεν υπάρχει σχεδόν κανένα περιθώριο για επέκταση. Ο κλάδος παραγωγής της Ένωσης πρέπει να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος της ενέργειας και την εξάρτηση από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες.

    (10)

    Επιπλέον, ακόμη και αν η παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα στην Ένωση παρέμεινε σχετικά σταθερή κατά την περίοδο 2013-2015 με περίπου 166 έως 169 εκατ. τόνους ετησίως, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση της τάξης του 10 % σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο.

    (11)

    Με βάση τις πρόσφατες τάσεις που υπάρχουν στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, τη σημερινή ευάλωτη κατάσταση του ενωσιακού κλάδου παραγωγής, τη συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση στην ενωσιακή αγορά και την πιθανότητα η σημερινή και η μελλοντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να διοχετευτούν στην Ένωση σε περίπτωση που ανακάμψει η ζήτηση, εκτιμάται ότι υφίσταται κίνδυνος ζημίας για τους παραγωγούς της Ένωσης.

    (12)

    Επομένως, το συμφέρον της Ένωσης απαιτεί να υπόκεινται οι εισαγωγές ορισμένων προϊόντων χάλυβα στο σύστημα εκ των προτέρων ενωσιακής επιτήρησης, ώστε να παρασχεθούν διεξοδικές στατιστικές πληροφορίες που επιτρέπουν ταχεία ανάλυση των τάσεων των εισαγωγών από όλες τις χώρες εκτός της ΕΕ. Πρέπει να υπάρχει γρήγορη διάθεση στοιχείων, και για εμπορικές προβλέψεις, ώστε να προστατευτεί η ευάλωτη ενωσιακή αγορά χάλυβα από ξαφνικές αλλαγές στις παγκόσμιες αγορές χάλυβα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα κρίση που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες για το κατά πόσον η ζήτηση θα παρουσιάσει διαρθρωτική αύξηση και αν η βιομηχανία της ΕΕ θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτήν.

    (13)

    Λόγω των εξελίξεων στην αγορά ορισμένων προϊόντων χάλυβα, είναι σκόπιμο η εκ των προτέρων επιτήρηση να περιλαμβάνει και τα προϊόντα που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

    (14)

    Η υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς υπαγορεύει την ενοποίηση των διατυπώσεων που θα πρέπει να τηρεί κάθε ενωσιακός εισαγωγέας ανεξάρτητα από τον τόπο εκτελωνισμού των εμπορευμάτων.

    (15)

    Για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση στοιχείων, η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να προϋποθέτει την προσκόμιση εγγράφου επιτήρησης που πληροί ενιαία κριτήρια. Η απαίτηση αυτή θα αρχίσει να ισχύει 21 εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, έτσι ώστε να μην εμποδιστεί η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων κατά τη μεταφορά τους προς την Ένωση και να δοθεί επαρκής χρόνος στους εισαγωγείς να ζητήσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

    (16)

    Το έγγραφο αυτό πρέπει, μετά από απλή αίτηση του εισαγωγέα, να επικυρώνεται από τις αρχές των κρατών μελών εντός ορισμένης προθεσμίας, χωρίς ωστόσο να αποκτά ο εισαγωγέας δικαίωμα εισαγωγής. Κατά συνέπεια, το συγκεκριμένο έγγραφο μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για όσο διάστημα δεν μεταβάλλεται το καθεστώς εισαγωγής.

    (17)

    Τα έγγραφα επιτήρησης που εκδίδονται στο πλαίσιο των μέτρων εκ των προτέρων ενωσιακής επιτήρησης θα πρέπει να ισχύουν σε όλη την Ένωση, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος έκδοσής τους.

    (18)

    Είναι σκόπιμο να εξασφαλίζεται η μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής πληρέστερη δυνατή ανταλλαγή των πληροφοριών που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της εκ των προτέρων ενωσιακής επιτήρησης.

    (19)

    Η έκδοση εγγράφων επιτήρησης, αν και υπόκειται σε ενιαίους όρους σε ενωσιακό επίπεδο, ανήκει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

    (20)

    Με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι άσκοποι περιορισμοί και να μη διαταραχθούν υπερβολικά οι δραστηριότητες εταιρειών κοντά στα σύνορα, οι εισαγωγές των οποίων το καθαρό βάρος δεν υπερβαίνει τα 2 500 Kg θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    (21)

    Η Ένωση βρίσκεται σε στενή σχέση οικονομικής ολοκλήρωσης με τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου («ΕΟΧ»). Επίσης, σύμφωνα με τη συμφωνία για τον ΕΟΧ, τα μέλη του ΕΟΧ, καταρχήν, δεν εφαρμόζουν μέτρα εμπορικής άμυνας στις μεταξύ τους σχέσεις. Κατά συνέπεια, τα προϊόντα καταγωγής Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    1.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα που απαριθμούνται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού υπόκεινται σε εκ των προτέρων επιτήρηση από την Ένωση, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/478 και τον κανονισμό (ΕΕ) 2015/755. Η διάταξη αυτή ισχύει για τις εισαγωγές των οποίων το καθαρό βάρος δεν υπερβαίνει τα 2 500 Kg.

    2.   Η κατάταξη των προϊόντων που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό βασίζεται στη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία της Ένωσης («TARIC»). Η καταγωγή των προϊόντων που καλύπτει ο παρών κανονισμός καθορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 60 του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (10).

    3.   Τα προϊόντα καταγωγής Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν εξαιρούνται.

    Άρθρο 2

    1.   Η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση των προϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 1 εξαρτάται από την προσκόμιση εγγράφου επιτήρησης που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές κράτους μέλους.

    2.   Η παράγραφος 1 αρχίζει να εφαρμόζεται 21 εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    3.   Το έγγραφο επιτήρησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εκδίδεται αυτομάτως από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, δωρεάν και για οποιαδήποτε αιτούμενη ποσότητα, εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης από οποιονδήποτε εισαγωγέα στην Ένωση, όπου και αν έχει την έδρα του στην Ένωση. Η αίτηση αυτή θεωρείται ότι έχει παραληφθεί από την αρμόδια εθνική αρχή το αργότερο τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την υποβολή, εκτός εάν αποδεικνύεται διαφορετικά.

    4.   Το έγγραφο επιτήρησης που εκδίδεται από μία από τις αρχές που απαριθμούνται στο παράρτημα II ισχύει σε ολόκληρη την Ένωση.

    5.   Το έγγραφο επιτήρησης εκδίδεται με έντυπο σύμφωνο με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 ή στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) 2015/755 όσον αφορά τις εισαγωγές από τις τρίτες χώρες που απαριθμούνται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

    6.   Η αίτηση του εισαγωγέα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    ονοματεπώνυμο και πλήρη διεύθυνση του αιτούντος (συμπεριλαμβανομένων του αριθμού τηλεφώνου και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του αριθμού τηλεομοιοτυπίας και, εφόσον υπάρχει, του αριθμού μητρώου στα πλαίσια της αρμόδιας εθνικής αρχής), και αριθμό μητρώου ΦΠΑ, εφόσον υπόκειται σε ΦΠΑ·

    β)

    εάν συντρέχει περίπτωση, ονοματεπώνυμο και πλήρη διεύθυνση του διασαφιστή ή, εάν υπάρχει, του αντιπροσώπου του αιτούντος (συμπεριλαμβανομένων του αριθμού τηλεφώνου και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή του αριθμού τηλεομοιοτυπίας)·

    γ)

    περιγραφή των εμπορευμάτων, με αναφορά:

    1)

    της εμπορικής τους ονομασίας,

    2)

    του κωδικού TARIC,

    3)

    της καταγωγής και της προέλευσής τους·

    δ)

    δηλωθείσες ποσότητες, σε kg, και, ενδεχομένως, σε οποιαδήποτε άλλη συμπληρωματική σχετική μονάδα (ζεύγη, τεμάχια κ.λπ.)·

    ε)

    αξία CIF των εμπορευμάτων στα σύνορα της Ένωσης, σε ευρώ·

    στ)

    την παρακάτω δήλωση, με ημερομηνία και υπογραφή του αιτούντος και αναγραφή του ονοματεπωνύμου του με κεφαλαία γράμματα: «Ο υπογεγραμμένος βεβαιώνω ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα αίτηση είναι ακριβείς, υποβάλλονται καλόπιστα, και ότι είμαι εγκατεστημένος στην Ένωση.».

    Ο εισαγωγέας προσκομίζει επίσης εμπορικό αποδεικτικό έγγραφο της πρόθεσής του να εισαγάγει, καθώς και αντίγραφο της σύμβασης πώλησης ή αγοράς και του προτιμολογίου. Ενδεχομένως, σε περιπτώσεις, για παράδειγμα, που τα εμπορεύματα δεν αγοράζονται απευθείας από τη χώρα παραγωγής, ο εισαγωγέας προσκομίζει πιστοποιητικό παραγωγής του χαλυβουργείου.

    7.   Με την επιφύλαξη ενδεχόμενων τροποποιήσεων των ισχυόντων κανονισμών για τις εισαγωγές ή των αποφάσεων που λαμβάνονται στο πλαίσιο συμφωνίας ή της διαχείρισης ποσόστωσης:

    α)

    η περίοδος ισχύος του εγγράφου επιτήρησης καθορίζεται σε τέσσερις μήνες,

    β)

    η ισχύς των εγγράφων επιτήρησης που δεν χρησιμοποιήθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν μερικώς είναι δυνατό να παραταθεί κατά χρονικό διάστημα ίσης διάρκειας.

    8.   Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να επιτρέψουν την υποβολή διασαφήσεων ή αιτήσεων που διαβιβάζονται ή εκτυπώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζουν οι ίδιες. Ωστόσο, όλα τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων αρχών, ύστερα από αίτηση.

    9.   Το έγγραφο επιτήρησης μπορεί να εκδοθεί με ηλεκτρονικά μέσα εφόσον τα ενδιαφερόμενα τελωνεία έχουν πρόσβαση στο έγγραφο μέσω δικτύου υπολογιστών.

    Άρθρο 3

    1.   Το γεγονός ότι η τιμή μονάδας βάσει της οποίας πραγματοποιείται η συναλλαγή αποκλίνει από την τιμή που αναγράφεται στο έγγραφο επιτήρησης κατά ποσοστό μικρότερο από 5 % προς τα πάνω ή προς τα κάτω ή ότι η συνολική ποσότητα των προϊόντων που προσκομίζονται κατά την εισαγωγή υπερβαίνει την ποσότητα που αναγράφεται στο έγγραφο επιτήρησης κατά ποσοστό μικρότερο από 5 %, δεν εμποδίζει τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων.

    2.   Οι αιτήσεις για έγγραφα επιτήρησης καθώς και τα ίδια τα έγγραφα έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Η διαβίβασή τους περιορίζεται αποκλειστικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και τον αιτούντα.

    Άρθρο 4

    1.   Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή σε όσο το δυνατόν περισσότερο τακτική και επίκαιρη βάση και τουλάχιστον την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, τις ποσότητες και τις αξίες (σε ευρώ) για τις οποίες έχουν εκδοθεί έγγραφα επιτήρησης.

    Οι πληροφορίες παρέχονται από τα κράτη μέλη ανά προϊόν, κωδικό TARIC και χώρα.

    2.   Τα κράτη μέλη γνωστοποιούν παρατυπίες ή περιπτώσεις απάτης που ενδεχομένως διαπιστώνουν και, ανάλογα με την περίπτωση, διευκρινίζουν τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκαν τη χορήγηση εγγράφου επιτήρησης.

    Άρθρο 5

    Τυχόν κοινοποιήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό διαβιβάζονται στην Επιτροπή ηλεκτρονικά μέσω του ενοποιημένου δικτύου που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, εκτός αν, για επιτακτικούς τεχνικούς λόγους, απαιτείται προσωρινά η χρησιμοποίηση άλλων μέσων επικοινωνίας.

    Άρθρο 6

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Μαΐου 2020.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 28 Απριλίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 83 της 27.3.2015, σ. 16.

    (2)  ΕΕ L 123 της 19.5.2015, σ. 33.

    (3)  Steel: Preserving sustainable jobs and growth in Europe (σ. 2) (Χαλυβουργία: εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ευρώπη). http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/15947

    (4)  Πηγή: Eurostat

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1241/2009 της Επιτροπής, της 16ης Δεκεμβρίου 2009, για την παράταση και την επικαιροποίηση του πεδίου εφαρμογής της προηγούμενης επιτήρησης της Ένωσης των εισαγωγών ορισμένων προϊόντων σιδήρου και χάλυβα καταγωγής ορισμένων τρίτων χωρών (ΕΕ L 332 της 17.12.2009, σ. 54).

    (6)  Πηγή: Eurostat.

    (7)  Πηγή: World Steel Association https://www.worldsteel.org/media-centre/press-releases/2015/World-crude-steel-output-increases-by-1.2--in-2014.html

    (8)  Πηγή: Steel: Preserving sustainable jobs and growth in Europe (σ. 2.) (Χαλυβουργία: εξασφάλιση βιώσιμης απασχόλησης και ανάπτυξης στην Ευρώπη). http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/15947

    (9)  Πηγή: WTO: Overview of Developments in the International Trading Environment (ΠΟΕ: Επισκόπηση των εξελίξεων στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον) https://www.wto.org/english/news_e/news15_e/trdev_09dec15_e.htm

    (10)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Κατάλογος προϊόντων που υπόκεινται σε εκ των προτέρων επιτήρηση από την Ένωση

    7207 11 14

    7304

    7208

    7305

    7209

    7306

    7210

    7307 19 10

    7211

    7307 23

    7212

    7307 91 00

    7213

    7307 93 11

    7214

    7307 93 19

    7215

    7307 99 80

    7216

    7318 12 90

    7217

    7318 14 91

    7219

    7318 14 99

    7220

    7318 15 41

    7221

    7318 15 59

    7222

    7318 15 69

    7223

    7318 15 81

    7225

    7318 15 89

    7226

    7318 15 90

    7227

    7318 16 19

    7228

    7318 16 99

    7301

    7318 19 00

    7302

    7318 21 00

    7303

    7318 22 00


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    СПИСЪК НА КОМПЕТЕНТНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОРГАНИ

    LISTA DE LAS AUTORIDADES NACIONALES COMPETENTES

    SEZNAM PŘÍSLUŠNÝCH VNITROSTÁTNÍCH ORGÁNŮ

    LISTE OVER KOMPETENTE NATIONALE MYNDIGHEDER

    LISTE DER ZUSTÄNDIGEN BEHÖRDEN DER MITGLIEDSTAATEN

    PÄDEVATE RIIKLIKE ASUTUSTE NIMEKIRI

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

    LIST OF THE COMPETENT NATIONAL AUTHORITIES

    LISTE DES AUTORITÉS NATIONALES COMPÉTENTES

    POPIS NADLEŽNIH NACIONALNIH TIJELA

    ELENCO DELLE COMPETENTI AUTORITÀ NAZIONALI

    VALSTU KOMPETENTO IESTĀŽU SARAKSTS

    ATSAKINGŲ NACIONALINIŲ INSTITUCIJŲ SĄRAŠAS

    AZ ILLETÉKES NEMZETI HATÓSÁGOK LISTÁJA

    LISTA TAL-AWTORITAJIET NAZZJONALI KOMPETENTI

    LIJST VAN BEVOEGDE NATIONALE INSTANTIES

    WYKAZ WŁAŚCIWYCH ORGANÓW KRAJOWYCH

    LISTA DAS AUTORIDADES NACIONAIS COMPETENTES

    LISTA AUTORITĂȚILOR NAȚIONALE COMPETENTE

    ZOZNAM PRÍSLUŠNÝCH ŠTÁTNYCH ORGÁNOV

    SEZNAM PRISTOJNIH NACIONALNIH ORGANOV

    LUETTELO TOIMIVALTAISISTA KANSALLISISTA VIRANOMAISISTA

    FÖRTECKNING ÖVER BEHÖRIGA NATIONELLA MYNDIGHETER

    BELGIQUE/BELGIË

    Service public fédéral de l'économie, des PME, des classes moyennes et de l'énergie

    Direction générale du potentiel économique

    Service des licences

    rue du Progrès 50

    1210 Bruxelles

    Φαξ +322 2775063

    Federale Overheidsdienst Economie, KMO,

    Middenstand & Energie

    Algemene Directie Economisch Potentieel

    Dienst Vergunningen

    Vooruitgangstraat 50

    1210 Brussel

    Φαξ +322 2775063

    БЪЛГАРИЯ

    Министерство на икономиката и енергетиката

    дирекция «Регистриране, лицензиране и контрол»

    ул. «Славянска» № 8

    1052 София

    Факс: (3592) 9815041

    Fax (3592) 9804710

    ČESKÁ REPUBLIKA

    Ministerstvo průmyslu a obchodu

    Licenční správa

    Na Františku 32

    110 15 Praha 1

    Φαξ +420 224212133

    DANMARK

    Erhvervs- og Byggestyrelsen

    Økonomi- og Erhvervsministeriet

    Langelinie Allé 17

    2100 København Ø

    Φαξ +45 35466001

    DEUTSCHLAND

    Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle,

    (BAFA)

    Frankfurter Straße 29—35

    65760 Eschborn 1

    Φαξ +49 6196908800

    EESTI

    Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

    Harju 11

    15072 Tallinn

    Φαξ +372 6313660

    IRELAND

    Department of Enterprise, Trade and Employment

    Import/Export Licensing, Block C

    Earlsfort Centre

    Hatch Street

    Dublin 2

    Φαξ +353 16312562

    ΕΛΛΑΔΑ

    Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

    Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής

    Διεύθυνση Συντονισμού Εμπορίου και Εμπορικών Καθεστώτων

    Τμήμα Β': Ειδικών Καθεστώτων Εισαγωγών

    Οδός Κορνάρου 1

    105 63 Αθήνα

    Τηλ. +30 21032860-41/43

    Φαξ +30 2103286094

    Email: e3a@mnec.gr

    ESPAÑA

    Ministerio de Industria, Turismo y Comercio

    Secretaría General de Comercio Exterior

    Subdirección General de Comercio Exterior de Productos Industriales

    Paseo de la Castellana 162

    28046 Madrid

    Φαξ +34 913493831

    FRANCE

    Ministère de l'économie, des finances et de l'industrie

    Direction générale des entreprises

    Sous-direction des biens de consommation

    Bureau textile-importations

    Le Bervil

    12, rue Villiot

    75572 Paris Cedex 12

    Φαξ +33 153449181

    REPUBLIKA HRVATSKA

    Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

    Trg N. Š. Zrinskog 7-8,

    10000 Zagreb

    Τηλ. +385 16444626

    Φαξ +385 16444601

    ITALIA

    Ministero dello Sviluppo Economico

    Direzione Generale per la Politica Commerciale

    DIV. III

    Viale America, 341

    00144 Roma

    Φαξ +39 0659932636

    Email: dgpci.div3@mise.gov.it

    ΚΥΠΡΟΣ

    Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

    Υπηρεσία Εμπορίου

    Μονάδα Έκδοσης Αδειών Εισαγωγής/Εξαγωγής

    Οδός Ανδρέα Αραούζου 6

    1421 Λευκωσία

    Φαξ +357 22375120

    LATVIJA

    Latvijas Republikas Ārlietu ministrija

    K. Valdemāra iela 3

    1395 Rīga

    Φαξ +371 67828121

    LIETUVA

    Lietuvos Respublikos ūkio ministerija

    Investicijų ir eksporto departamentas

    Gedimino pr. 38/2

    LT-01104 Vilnius

    Φαξ +370 706 64 762

    LUXEMBOURG

    Ministère de l'économie et du commerce extérieur

    Office des licences

    BP 113

    2011 Luxembourg

    Φαξ +352 466138

    MAGYARORSZÁG

    Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal

    Margit krt. 85.

    1024 Budapest

    Φαξ +36 13367302

    MALTA

    Diviżjoni għall-Kummerċ

    Servizzi Kummerċjali

    Lascaris

    Valletta CMR02

    Φαξ +356 25690299

    NEDERLAND

    Belastingdienst/Douane centrale dienst voor in- en uitvoer

    Postbus 30003, Engelse Kamp 2

    9700 RD Groningen

    Φαξ +31 505232341

    ÖSTERREICH

    Bundesministerium für Wissenschaft, Forschung und Wirtschaft

    Abteilung C2/9 — Außenwirtschaftskontrolle

    1011 Wien, Stubenring 1

    POST.C29@bmwfw.gv.at

    Φαξ 01/71100/8366

    POLSKA

    Ministerstwo Gospodarki

    Plac Trzech Krzyży 3/5

    00-507 Warszawa

    Polska

    Φαξ +48 22693402-1/2

    PORTUGAL

    Ministério das Finanças

    Autoridade Tributária e Aduaneira

    Rua da Alfândega, n.o 5, r/c

    P-1149-006 Lisboa

    Φαξ (+ 351) 218 81 39 90

    ROMÂNIA

    Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

    Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale

    Direcția Politici Comerciale

    Calea Victoriei, nr. 152, sector 1,

    București 010096

    Τηλ: +40 4010504

    Φαξ +40 4010594

    Email: dgre@dce.gov.ro

    SLOVENIJA

    Ministrstvo za finance

    Carinska uprava Republike Slovenije

    Carinski urad Jesenice

    Spodnji plavž 6C

    SI-4270 Jesenice

    Φαξ +386 42974472

    SLOVENSKO

    Ministerstvo hospodárstva

    Mierová 19

    827 15 Bratislava 212

    Slovenská republika

    Φαξ +421 243423915

    SUOMI/FINLAND

    Tulli

    PL 512

    FI-00101 Helsinki

    Sähköposti: kirjaamo@tulli.fi<mailto:kirjaamo@tulli.fi

    Tullen

    PB 512

    FI-00101 Helsingfors

    Email: kirjaamo@tulli.fi<mailto:kirjaamo@tulli.fi

    SVERIGE

    Kommerskollegium

    Box 6803

    SE-113 86 Stockholm

    Φαξ +46 8306759

    UNITED KINGDOM

    Department of Trade and Industry

    Import Licensing Branch

    Queensway House — West Precinct

    Billingham

    TS23 2NF

    Φαξ +44 1642364269


    Top