Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D0209

    Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/209 της Επιτροπής, της 12ης Φεβρουαρίου 2016, σχετικά με αίτημα τυποποίησης προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης όσον αφορά τα Συστήματα Ευφυών Μεταφορών (ITS) σε αστικές περιοχές βάσει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2016) 808] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    C/2016/808

    ΕΕ L 39 της 16.2.2016, p. 48–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2016/209/oj

    16.2.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 39/48


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (ΕΕ) 2016/209 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 12ης Φεβρουαρίου 2016

    σχετικά με αίτημα τυποποίησης προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης όσον αφορά τα Συστήματα Ευφυών Μεταφορών (ITS) σε αστικές περιοχές βάσει της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό C(2016) 808]

    (Τα κείμενα στην αγγλική, στη γαλλική και στη γερμανική γλώσσα είναι τα μόνα αυθεντικά)

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης αριθ. 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), και ιδίως το άρθρο 10 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ) να αναπτύξουν τα αναγκαία πρότυπα τα οποία θα παρέχουν διαλειτουργικότητα, συμβατότητα και αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη και τη λειτουργική χρήση των ITS. Για τα εν λόγω πρότυπα προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3, στο άρθρο 4 παράγραφος 1 και στο παράρτημα I της οδηγίας 2010/40/ΕΕ ειδικοί τομείς προτεραιότητας και δράσεις προτεραιότητας στον τομέα των ITS. Στο παράρτημα I τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για αστικές και υπεραστικές διεπαφές με σκοπό την ανταλλαγή δεδομένων, και η διαλειτουργικότητα και συμβατότητα της αστικής διάστασης στο πλαίσιο της κυρίαρχης ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής των ITS.

    (2)

    Το πεδίο εφαρμογής των προδιαγραφών που έχουν ήδη εγκριθεί δυνάμει του άρθρου 6 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ (3) είναι κατά κύριο λόγο το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών (TEN-T). Ωστόσο, η οδηγία 2010/40/ΕΕ αναγνωρίζει την ανάγκη ύπαρξης αστικών-υπεραστικών διεπαφών που θα επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα και την αδιάλειπτη παροχή των υπηρεσιών σε όλο το εύρος των δικτύων και πέρα από τα σύνορα. Οι αστικές περιοχές προσδιορίζονται ως προαιρετικές «ζώνες προτεραιότητας» για την εφαρμογή των προδιαγραφών με σκοπό την παροχή, σε επίπεδο Ένωσης, υπηρεσιών πληροφόρησης για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο. Το πρώτο και το τελευταίο χιλιόμετρο μιας διαδρομής που διανύουν οι επιβάτες βρίσκεται συνήθως εντός αστικών περιοχών, οι οποίες, κατά συνέπεια, έχουν μεγάλη σημασία για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σχετικά με τις πολυτροπικές μετακινήσεις σε επίπεδο Ένωσης και συμβάλλουν στην ομαλή κινητικότητα.

    (3)

    Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων για τα ITS που καθορίζονται στην οδηγία 2010/40/ΕΕ, είναι οι ανάγκες της αστικής διάστασης οι οποίες περιγράφονται στο σχέδιο δράσης για τα ITS (2008) (4) και στο σχέδιο δράσης για την αστική κινητικότητα (2009) (5). Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκρότησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα αστικά ITS (6), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών και των κύριων εταίρων τους, από τους τομείς της έρευνας, της βιομηχανίας, των αρχών και των φορέων μεταφορών, των οργανισμών τυποποίησης κ.λπ. Η εν λόγω ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα αστικά ITS εκπόνησε κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη βασικών εφαρμογών σχετικά με τα ITS (δηλαδή για την πολυτροπική πληροφόρηση, τους έξυπνους τρόπους έκδοσης εισιτηρίων, τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αστική εφοδιαστική), συγκέντρωσε ορισμένες καλές πρακτικές και μελέτησε την ανάγκη περαιτέρω τυποποίησης στον τομέα των αστικών ITS.

    (4)

    Η Επιτροπή, στη δέσμη μέτρων για την αστική κινητικότητα (7), η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, δήλωσε εκ νέου την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της αστικής κινητικότητας και ανακοίνωσε προγραμματισμένες δράσεις και συστάσεις για τα κράτη μέλη σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων: η αστική εφοδιαστική, οι ρυθμίσεις πρόσβασης στις πόλεις και η χρέωση της χρήσης των οδικών υποδομών, η συντονισμένη ανάπτυξη των συστημάτων ευφυών μεταφορών (ITS) και η οδική ασφάλεια στις πόλεις.

    (5)

    Η οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) απαιτεί από τις δημόσιες αρχές να δημοσιεύουν γεωγραφικές πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο μεταφορών. Αυτό το ψηφιακό γράφημα δικτύου μπορεί να βελτιωθεί για να χρησιμοποιηθεί ως κοινό σύστημα γεωαναφοράς για αξιόπιστες υπηρεσίες ITS. Η βελτίωση αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα προϋπάρχοντα πρότυπα και ειδικότερα το αρχεíο γεωγραφικών δεδομένων (GDF) (9).

    (6)

    Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της «Καταπολέμηση του εγκλωβισμού στον πάροχο: δημιουργία ανοιχτών συστημάτων ΤΠΕ με καλύτερη χρήση των προτύπων στις δημόσιες συμβάσεις» (10) και στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της «Οδηγός για την προμήθεια ΤΠΕ που βασίζεται σε πρότυπα — Στοιχεία ορθής πρακτικής» (11) υπογραμμίζει τα οφέλη από τη χρήση προτύπων και ανοικτών προδιαγραφών για την αποφυγή του εγκλωβισμού στον πάροχο όσον αφορά τις τεχνολογικές λύσεις και προάγει την ανάπτυξη των αποδοτικότερων από πλευράς κόστους λύσεων.

    (7)

    Η πρόθεση να υποβληθεί αίτημα για ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για την υποστήριξη της οδηγίας 2010/40/ΕΕ αναφέρεται στα σημεία 2.4.10 (12) και 3.3.8 (13) δύο διαδοχικών ετήσιων προγραμμάτων εργασίας της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση.

    (8)

    Η Επιτροπή έχει εκπονήσει κατευθυντήριες γραμμές (14) για την εκτέλεση των αιτημάτων τυποποίησης και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης έχουν συμφωνήσει να εφαρμόζουν τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές κατά την εκτέλεση των αιτημάτων τυποποίησης.

    (9)

    Ζητήθηκε η γνώμη των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης, των ευρωπαϊκών οργανώσεων των ενδιαφερόμενων μερών στον τομέα της τυποποίησης που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ένωση και της ευρωπαϊκής επιτροπής ITS που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 15 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ.

    (10)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Δραστηριότητες τυποποίησης που ζητούνται

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (CEN), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (Cenelec) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI), εφεξής οι ΕΟΤ (Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης), καλούνται να εκπονήσουν νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για τη στήριξη της υλοποίησης του άρθρου 8 της οδηγίας 2010/40/ΕΕ σχετικά με τις πολυτροπικές πληροφορίες, τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αστική εφοδιαστική στον τομέα των αστικών ITS. Τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης απαριθμούνται στους πίνακες 1, 2, 3 και 4 του παραρτήματος II και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα I.

    Άρθρο 2

    Κατάρτιση του προγράμματος εργασίας

    Οι ΕΟΤ καταρτίζουν το κοινό πρόγραμμα εργασίας στο οποίο αναφέρονται όλα τα παραδοτέα που ζητούνται, οι αρμόδιοι τεχνικοί φορείς και το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση των εργασιών σύμφωνα με τις προθεσμίες που καθορίζονται στο παράρτημα II. Οι ΕΟΤ υποβάλλουν το πρόγραμμα εργασίας στην Επιτροπή έως τις 31 Ιουλίου 2016 και παρέχουν πρόσβαση σε ένα συνολικό σχέδιο έργου.

    Οι ΕΟΤ μπορούν να αποφασίσουν πόσα ευρωπαϊκά πρότυπα και πόσα παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης απαιτούνται για να εκτελεστεί το αίτημα που αναφέρεται στο άρθρο 1.

    Άρθρο 3

    Συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας

    Οι ΕΟΤ στο πρόγραμμα εργασίας τους ακολουθούν τις ενδεχόμενες προτεραιότητες που διατυπώνει η Επιτροπή για την εκτέλεση του αιτήματος που αναφέρεται στο άρθρο 1.

    Οι ΕΟΤ ενημερώνουν την Επιτροπή σχετικά με κάθε τροποποίηση του προγράμματος εργασίας.

    Στο πρόγραμμα εργασίας είναι δυνατόν να προστεθούν νέα θέματα για ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης, εφόσον το παράρτημα I περιλαμβάνει απαιτήσεις για τα εν λόγω θέματα και τα θέματα αυτά συνδέονται με τους τομείς προτεραιότητας και τις δράσεις προτεραιότητας που αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 του παραρτήματος I της οδηγίας 2010/40/ΕΕ και εφόσον η Επιτροπή έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει και έχει συμφωνήσει με την εν λόγω προσθήκη, αφού ενημερώσει την επιτροπή που έχει συσταθεί δυνάμει του άρθρου 22 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1025/2012.

    Άρθρο 4

    Υποβολή εκθέσεων

    Οι ΕΟΤ υποβάλλουν ετησίως έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την εκτέλεση του αιτήματος που αναφέρεται στο άρθρο 1. Οι εν λόγω οργανισμοί υποβάλλουν στην Επιτροπή την πρώτη κοινή ετήσια έκθεση έως τις 30 Μαρτίου 2017.

    Οι ΕΟΤ υποβάλλουν στην Επιτροπή την τελική κοινή έκθεση έως τις 30 Ιουνίου 2019. Η τελική έκθεση περιλαμβάνει κριτήρια μέτρησης για τη μέτρηση των επιτευγμάτων όσον αφορά την τυποποίηση στους τομείς των πολυτροπικών πληροφοριών, της διαχείρισης της κυκλοφορίας και της αστικής εφοδιαστικής, καθώς και του επιπέδου της συμβολής των ενδιαφερομένων μερών στις εργασίες τυποποίησης που ζητούνται σύμφωνα με το άρθρο 1.

    Άρθρο 5

    Εγκυρότητα

    Εάν το αίτημα που αναφέρεται στο άρθρο 1 δεν γίνει δεκτό από κανέναν από τους ΕΟΤ εντός ενός μηνός από την παραλαβή του, το αίτημα αυτό δεν δύναται να αποτελέσει τη βάση για την εκπόνηση ευρωπαϊκών προτύπων και παραδοτέων ευρωπαϊκής τυποποίησης.

    Άρθρο 6

    Απαιτήσεις διαλειτουργικότητας

    Τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης αναπτύσσονται με τρόπο ώστε να είναι συνεπή και συμβατά με τις απαιτήσεις των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων που έχει εκδώσει η Επιτροπή σύμφωνα με την οδηγία 2010/40/ΕΕ, και ειδικότερα με τις προδιαγραφές για την παροχή, σε επίπεδο Ένωσης, υπηρεσιών πληροφόρησης για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο που εκδόθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2014 (15) και τις προδιαγραφές για την παροχή, σε επίπεδο Ένωσης, υπηρεσιών πληροφόρησης για τις πολυτροπικές μετακινήσεις (16).

    Άρθρο 7

    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων.

    Βρυξέλλες, 12 Φεβρουαρίου 2016.

    Για την Επιτροπή

    Elżbieta BIEŃKOWSKA

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 316 της 14.11.2012, σ. 12.

    (2)  Οδηγία 2010/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 2010, περί πλαισίου ανάπτυξης των Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και των διεπαφών με άλλους τρόπους μεταφοράς (ΕΕ L 207 της 6.8.2010, σ. 1).

    (3)  Κατ' εξουσιοδότηση κανονισμοί της Επιτροπής (ΕΕ) αριθ. 305/2013 (ΕΕ L 91 της 3.4.2013, σ. 1), (ΕΕ) αριθ. 885/2013 (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 1), (ΕΕ) αριθ. 886/2013 (ΕΕ L 247 της 18.9.2013, σ. 6) και (ΕΕ) 2015/962 (ΕΕ L 157 της 23.6.2015, σ. 21).

    (4)  COM(2008) 886 τελικό.

    (5)  COM(2009) 490 τελικό.

    (6)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2520

    (7)  http://ec.europa.eu/transport/themes/urban/urban_mobility/ump_en.htm

    (8)  Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).

    (9)  ISO (14825:2004) στο οποίο περιγράφονται ιδίως οι οδικές υποδομές για τις ανάγκες των υπηρεσιών ITS και ενσωματώνεται ένα συνολικό κοινό σύστημα γεωαναφοράς.

    (10)  COM(2013) 455 final.

    (11)  SWD(2013) 224 final.

    (12)  COM(2013) 561 final.

    (13)  COM(2014) 500 final.

    (14)  SWD(2015) 205 final της 27ης Οκτωβρίου 2015, Οδηγός για την ευρωπαϊκή τυποποίηση προς στήριξη της νομοθεσίας και των πολιτικών της Ένωσης, Μέρος III, Κατευθυντήριες γραμμές για την εκτέλεση των αιτημάτων τυποποίησης.

    (15)  C(2014) 9672 τελικό.

    (16)  Εργασία υπό εξέλιξη. Οι προδιαγραφές προβλέπονται για το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

    1.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

    1.1.   Γενικές απαιτήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος εργασίας

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα συστήματα ευφυών αστικών μεταφορών (ITS) (1) συνέστησε την καλύτερη ενσωμάτωση της αστικής διάστασης στις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής τυποποίησης και την επικέντρωση των προσπαθειών τυποποίησης σε συγκεκριμένα ζητήματα με σκοπό την εξασφάλιση της καθιέρωσης των αναγκαίων αστικών-υπεραστικών διεπαφών.

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συνέστησε, επίσης, στη διαδικασία τυποποίησης για τα ITS να συμμετάσχουν τοπικές αρχές και εμπειρογνώμονες με ειδικές γνώσεις των αστικών θεμάτων.

    Επομένως, το πρόγραμμα εργασίας που θα καταρτιστεί βάσει του αιτήματος πρέπει να αναπτυχθεί:

    Έχοντας ως επίκεντρο την προτεραιότητα σε τρεις τομείς των αστικών ITS, δηλαδή: τις υπηρεσίες πολυτροπικών πληροφοριών, τη διαχείριση της κυκλοφορίας συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης πρόσβασης και την αστική εφοδιαστική συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της στάθμευσης. Για να γίνει δυνατή η συνδεσιμότητα των ITS (και να αποφευχθούν οι φραγμοί και οι περιχαρακώσεις) οι ΕΟΤ θα πρέπει να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διασυνδέονται οι τρεις προαναφερθέντες τομείς μέσα σ' ένα ευρύτερο πλαίσιο αρχιτεκτονικής ITS και να καθορίσουν τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις τους με άλλες σχετικές εφαρμογές ITS (οι οποίες δεν εντάσσονται άμεσα στο πεδίο του παρόντος αιτήματος).

    Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να καλυφθούν οι διάφορες ανάγκες των χρηστών (από τους καταναλωτές έως τους φορείς και τους παρόχους), τα διαφορετικά περιβάλλοντα (συμπεριλαμβανομένων των αστικών-υπεραστικών διεπαφών) και οι διάφοροι τύποι οχημάτων ή τρόποι μεταφοράς ή οι υπηρεσίες κινητικότητας (μεταξύ άλλων για τα άτομα μειωμένης κινητικότητας) που συνδέονται με τους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Για τον σκοπό αυτό, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης καλούνται να έλθουν σε επαφή με τους σχετικούς οργανισμούς στον τομέα της αστικής κινητικότητας που ενδιαφέρονται για τα συστήματα ευφυών μεταφορών (ITS), όπως με ομάδες και οργανισμούς συντονισμού τυποποίησης, τοπικά πλαίσια τυποποίησης, πλατφόρμες εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων μερών, ενώσεις πόλεων και περιφερειών, ενώσεις χρηστών, φορείς και παρόχους υπηρεσιών. Μπορούν να καλέσουν τα ενδιαφερόμενα αυτά μέρη να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές τους και να συμβάλουν στα παραδοτέα τους. Θα πρέπει να παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν οι κατάλληλοι εμπειρογνώμονες (σε αστικά θέματα) και τα ενδιαφερόμενα μέρη καθ' όλη τη διαδικασία (σχεδιασμός, κατάρτιση προτύπων, ανάπτυξη). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία των τοπικών καταστάσεων και πολιτικών. Ειδικότερα, όταν είναι δυνατόν, κατά την εκτέλεση του παρόντος αιτήματος θα μπορούσαν να προβλεφθούν δοκιμές με πιλοτικές πόλεις σε εθελοντική βάση.

    Θεσπίζοντας τις αναγκαίες οργανωτικές ρυθμίσεις για την αποτελεσματική συνεργασία και τον καλό συντονισμό των διαφόρων πρωτοβουλιών τυποποίησης ITS και των ομάδων εργασίας.

    1.2.   Γενικές απαιτήσεις για τα ζητούμενα παραδοτέα

    1.2.1.   Συμμόρφωση

    Τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης θα αναπτυχθούν με τρόπο ώστε να συμμορφώνονται με:

    τις αρχές που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ της οδηγίας 2010/40/ΕΕ,

    τις αρχές της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  (2) και πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών  (3)),

    τις αρχές της ηλεκτρονικής προσβασιμότητας και της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό (ανακοίνωση «Προς μια προσβάσιμη κοινωνία της πληροφορίας»  (4)).

    1.2.2.   Εναρμόνιση

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα αστικά ITS τόνισε ότι οι προσπάθειες τυποποίησης θα πρέπει να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν, να αναβαθμίσουν και να συμπληρώσουν τα υφιστάμενα πρότυπα.

    Επομένως, τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης θα πρέπει να επαναχρησιμοποιήσουν, να εναρμονίσουν ή να διασυνδέσουν, όσο είναι δυνατόν, τα ακόλουθα πρότυπα, προδιαγραφές και έργα που ήδη υπάρχουν: τα έργα CIVITAS (5), τη συμβουλευτική ομάδα CAPITAL CIVITAS ITS (6), το έργο Promoting Open Specifications and Standards in Europe (POSSE) (7), το έργο OPTICITIES (8), το έργο FREILOT, την ομάδα συντονισμού «Έξυπνες πόλεις και κοινότητες», το αίτημα τυποποίησης M/453 για τα συνεργατικά συστήματα (9), την πλατφόρμα C-ITS, τις στρατηγικές και τεχνικές ομάδες DATEX II (10), το πρόγραμμα Urban Traffic Management Control programme (UTMC) (11), την ένωση Open Traffic Systems City Association (OCA) (12) και τη διεπαφή Open Communication Interface for Road Traffic Control Systems (OCIT) (13), το έργο FRAME (14), το έργο Co-Cities (15), το έργο European Digital Traffic Infrastructure Network for Intelligent Transport Systems (EDITS) (16), το έργο European Bus System of the Future (EBSF) (17), το Data Catalog Vocabulary (DCAT) (18), τα χωρικά «τυποποιημένα» δεδομένα και τη γεωγραφική τυποποίηση, καθώς και τα υπάρχοντα εθνικά πρότυπα (19).

    Στο πλαίσιο αυτό για τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη η επαναχρησιμοποίηση, η εναρμόνιση ή η διασύνδεση με υφιστάμενα μοντέλα δεδομένων αναφοράς, κοινά λεξικά δεδομένων και απαιτήσεις δομής μεταδεδομένων με απώτερο στόχο τη διαλειτουργικότητα, τη συνοχή και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών.

    1.2.3.   Δυνατότητα υλοποίησης

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα αστικά ITS πρότεινε τη διερεύνηση τρόπων στήριξης περισσότερο ευέλικτου και λιγότερο περιοριστικού παραδοτέου τυποποίησης, πέραν των προτύπων για την καλύτερη αντιμετώπιση του ταχέως εξελισσόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος των ITS.

    Επομένως, τα ζητούμενα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των διαφόρων χρηστών και στην πολυμορφία των πόλεων, αλλά και να είναι εύκολα υλοποιήσιμα.

    Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να συμπεριληφθούν οι ακόλουθες πτυχές:

    1.

    κληροδοτημένα συστήματα και υφιστάμενα πρωτόκολλα, οικονομικά αποδοτικές μέθοδοι μετάβασης, επιχειρηματικά μοντέλα και κατευθυντήριες γραμμές για τους αγοραστές,

    2.

    ιδιαίτερες ανάγκες των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των φορέων εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων,

    3.

    εκτελεστή και ελεύθερα διαθέσιμη καθοδήγηση, κατάλογοι κωδικών, βάσεις δεδομένων, εργαλεία και διαδικασίες για να διευκολύνεται η επιχειρησιακή υλοποίηση και οι δοκιμασίες συμμόρφωσης,

    4.

    διαθεσιμότητα δεδομένων, πρόσβαση, ποιότητα, αξιοπιστία και ακρίβεια.

    2.   ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕ ΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Ελέγχεται η συνοχή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών, διεθνών ή άλλων διεθνώς χρησιμοποιούμενων προτύπων (δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη το έργο όχι μόνο των CEN, Cenelec και ETSI, αλλά και των DATEX II, UTMC, OTS, ISO, IEC, ITU κ.λπ.), αξιολογούνται τα πιθανά κενά και προτείνονται συμβατές ή ανοικτές λύσεις, με σκοπό είτε την εναρμόνιση και τη βελτίωση των υφιστάμενων προτύπων είτε την ανάπτυξη νέων, διαλειτουργικών προτύπων και άλλων προδιαγραφών, όπου κρίνεται σκόπιμο. Η ανάπτυξη νέων προτύπων και προδιαγραφών πρέπει να βασίζεται στα ήδη υπάρχοντα και στον εντοπισμό των απαιτήσεων αρχιτεκτονικής ή συνδετικότητας.

    Στον τομέα των δημοσίων μεταφορών, και ιδίως όσον αφορά τις πολυτροπικές πληροφορίες και την έξυπνη έκδοση εισιτηρίων, αυτή η ανάγκη συνοχής αφορά ένα ευρύ σύνολο προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών, και ειδικότερα τα: Transmodel (20), IFOPT (21), SIRI (22), NETEX (23), IOPTA (24), ISO (25).

    Στον τομέα των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων και των υποδομών, τα νέα πρότυπα και προδιαγραφές θα πρέπει να είναι συμβατά και συμπληρωματικά με το πρότυπο ETSI TS 101 556-3 (26).

    Επίσης, θα πρέπει να μελετηθεί, και ενδεχομένως να αναπτυχθεί περαιτέρω, η προσαρμοστικότητα των γενικών προτύπων στο αστικό περιβάλλον. Είναι ιδίως η περίπτωση του DATEX II (27) για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικών με την κυκλοφορία, που περιγράφονται μέσω ειδικών προφίλ. Η ενέργεια αυτή φαίνεται να αποτελεί προϋπόθεση για τη διαλειτουργικότητα και την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών μεταξύ αστικών και υπεραστικών περιβαλλόντων ή δικτύων. Για την καλύτερη δυνατή επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να εξασφαλιστεί η στενή συνεργασία με τη στρατηγική και τεχνική ομάδα DATEX II (DATEX II Strategic Group and Technical Group).

    Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν μέσω της εντολής αυτής θα πρέπει να προβλέψουν τη μελλοντική ανάπτυξη συνεργατικών συστημάτων εντός των αστικών περιοχών. Θα συνδεθούν με προηγούμενες προσπάθειες τυποποίησης στον τομέα του «οχήματος προς όχημα» και του τομέα «οχήματος προς υποδομή επικοινωνιών», που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αιτήματος τυποποίησης M/453, με κοινή διαχείριση από τους οργανισμούς CEN και ETSI, και με την έκβαση των εν εξελίξει εργασιών που πραγματοποιούνται από τους εμπειρογνώμονες της πλατφόρμας C-ITS η οποία δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την Επιτροπή (ιδίως των ομάδων εργασίας για την τυποποίηση και τις επιχειρηματικές περιπτώσεις) (28).

    3.   ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

    3.1.   Προσδιορισμός διαφόρων σχετικών περιπτώσεων χρήσης στο πλαίσιο μιας αρχιτεκτονικής αστικών ITS, οι οποίες να υποστηρίζουν την εφαρμογή προτύπων και άλλων προδιαγραφών

    Με στόχο τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής προσέγγισης, οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του παρόντος αιτήματος θα πρέπει να βασίζονται σε περιπτώσεις χρήσης υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα καλύπτουν τις πολυτροπικές υπηρεσίες πληροφοριών, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της πρόσβασης, και την αστική εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της στάθμευσης. Κατά τον ορισμό ή την επιλογή αυτών των περιπτώσεων χρήσης θα πρέπει να εξισορροπούνται οι ανάγκες των χρηστών, οι τάσεις για την αστική κινητικότητα, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η οικονομική βιωσιμότητα και οι πολιτικές προτεραιότητες (π.χ. οδική ασφάλεια). Η ιεράρχηση αυτών των περιπτώσεων χρήσης και οι πιθανές αλληλεξαρτήσεις τους θα πρέπει επίσης να εξηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας.

    Οι περιπτώσεις χρήσης θα ενταχθούν σε μια αρχιτεκτονική αστικών ITS (λογική δομή και σύνδεσμοι μεταξύ προτύπων και προδιαγραφών και των ενδιαφερομένων μερών τους) που θα καλύπτει το σύνολο της αλυσίδας πληροφοριών για καθένα από τους τρεις προαναφερθέντες τομείς και θα ανταποκρίνεται στη γενική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για τα ITS. Επομένως, η αρχιτεκτονική αυτή για τα αστικά ITS πρέπει να είναι συνεπής προς το μοντέλο e-FRAME (29).

    Η ολιστική και συστημική αυτή επισκόπηση θα στηρίξει τη συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και την ανάπτυξη ή τη βελτίωση των προτύπων και των άλλων προδιαγραφών που είναι συμβατά και συμπληρωματικά, επιτρέποντας έτσι τη συνδεσιμότητα των ITS.

    Στο παραδοτέο για τη στρατηγική ανάπτυξης θα πρέπει να διατυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει εύκολη ανάπτυξη των εν λόγω προτύπων και άλλων προδιαγραφών, μέσω της ανάπτυξης πολυτροπικών υπηρεσιών πληροφοριών, μέτρων διαχείρισης της κυκλοφορίας και λειτουργιών της αστικής εφοδιαστικής. Για τον σκοπό αυτό, τα διδάγματα που θα προκύψουν από τις περιπτώσεις χρήσης, η συμμετοχή των κατάλληλων ενδιαφερόμενων μερών, καθώς και η παροχή ρεαλιστικής καθοδήγησης για την υλοποίηση θα είναι ζωτικής σημασίας.

    3.2.   Η αντιμετώπιση των υπηρεσιών πολυτροπικών πληροφοριών, συμβολή στην ομαλή κινητικότητα

    Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων σήμερα είναι ο κατακερματισμός των υπηρεσιών πληροφοριών για την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις και η έλλειψη υπηρεσιών διαλειτουργικών πολυτροπικών πληροφοριών και σχεδιασμού ευρείας πανευρωπαϊκής κάλυψης που θα μπορούσαν να ενσωματώνουν το πρώτο και το τελευταίο χιλιόμετρο μιας διαδρομής σε συνδυασμό με το σκέλος μεγάλης απόστασης από το σημείο Α στο σημείο Β της διαδρομής. Το φάσμα των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με υπηρεσίες κινητικότητας πρέπει να διευρυνθεί και να γίνει διαθέσιμο σε τυποποιημένη μορφή, ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή του σε καινοτόμες υπηρεσίες πληροφοριών για την κυκλοφορία και τις μετακινήσεις. Μόνο οι συνολικές υπηρεσίες πολυτροπικών πληροφοριών μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη τη δυνατότητα να έχει ένα πλήρες φάσμα επιλογών όσον αφορά τις μετακινήσεις και τις επιλογές διαδρομών και να συμβάλουν στην επιλογή των καλύτερων δυνατών λύσεων για την κινητικότητα, διαμορφώνοντας μια πιο βιώσιμη συμπεριφορά όσον αφορά τη μετακίνηση και κάνοντας το σύστημα των μεταφορών στο σύνολό του αποτελεσματικότερο και πιο προσιτό για όλους τους χρήστες.

    Θα πρέπει να εξασφαλίζονται (δηλαδή να δημιουργούνται όπου χρειάζεται) συμβατοί μορφότυποι δεδομένων, ανοικτές και τεκμηριωμένες διεπαφές και πρωτόκολλα για τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων και την ενσωμάτωσή τους σε πολυτροπικά σύνολα δεδομένων και σε (υπάρχουσες) υπηρεσίες πολυτροπικών πληροφοριών και σχεδιασμού (συμπεριλαμβανομένου του ολοκληρωμένου συστήματος έκδοσης εισιτηρίων). Είναι σημαντικό τα υπάρχοντα και τα νέα πρότυπα και οι λοιπές προδιαγραφές να επιτρέπουν, με συμπληρωματικές διεπαφές και πρωτόκολλα, εφόσον απαιτείται, την αποτελεσματική ενσωμάτωση ή σύνδεση των διαφορετικών πτυχών ή συνόλων υπηρεσιών πολυτροπικών πληροφοριών και σχεδιασμού.

    3.3.   Η αντιμετώπιση της διαχείρισης της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης πρόσβασης

    Τα συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας εξελίσσονται διαρκώς, ενώ στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως την επικοινωνία μεταξύ κέντρων ελέγχου, σήμερα ευνοούν περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων των συσκευών πεδίου), δικτύων και φορέων. Για τον λόγο αυτό, θα αναπτυχθούν τα ορθά πρότυπα, διεπαφές και/ή πρωτόκολλα για να υποστηρίξουν συνεργατικές λύσεις ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας στις διάφορες γεωγραφικές κλίμακες ή μεταξύ των διαφόρων διοικητικών ορίων της πόλης (π.χ. από λύσεις μετριασμού της κυκλοφορίας σε μικρές γειτονιές και την περιαστική διαχείριση δευτερογενών επιπτώσεων της κυκλοφορίας έως την αποτελεσματική ενσωμάτωση των αστικών κόμβων στους υπεραστικούς διαδρόμους).

    Υπάρχουν διάφορα μέσα για τη διαχείριση του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διαταραχής της κυκλοφορίας (π.χ. προγραμματισμένα/μη προγραμματισμένα γεγονότα, ατυχήματα, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) μέσω της διαχείρισης της κυκλοφορίας με αποτελεσματικό και καινοτόμο τρόπο. Για παράδειγμα, πολλές πόλεις εφαρμόζουν διαφορετικούς τύπους επαναδρομολόγησης της κυκλοφορίας, ιεράρχησης της κυκλοφορίας και μέτρων ρύθμισης της πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των κόμβων, έχοντας ως στόχο όλα τα οχήματα ή ένα υποσύνολο οχημάτων (π.χ. παρακάμψεις, λωρίδες κυκλοφορίας προτεραιότητας, πράσινα κύματα, επιβολή χρεώσεων ή διοδίων στους χρήστες του οδικού δικτύου, ζώνες χαμηλών εκπομπών, ζώνες χαμηλής ταχύτητας, ζώνες πεζοδρόμων κ.λπ.) Δυστυχώς, η διαχείριση των μέτρων αυτών δεν γίνεται απαραίτητα κατά τρόπο ολιστικό και συντονισμένο και συχνά δεν λαμβάνονται σωστά υπόψη στα συστήματα πληροφοριών για την κυκλοφορία που απευθύνονται στους χρήστες (π.χ. συσκευές πλοήγησης). Επομένως, η καθιέρωση, από τη μία πλευρά, συνεκτικών προδιαγραφών, συμβατών προτύπων και πρακτικών διεπαφών για την υποστήριξη της αναγκαίας διαλειτουργικότητας των δεδομένων για τις επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κυκλοφορία και η βελτιστοποίηση, από την άλλη πλευρά, μιας σειράς μέτρων διαχείρισης και ιεράρχησης της κυκλοφορίας, σωστά συμπληρωμένων από τυποποιημένες τεχνολογικές λύσεις για την ταυτοποίηση των οχημάτων (δηλαδή όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των οχημάτων, την κατηγορία των εκπομπών, τον χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης, τον συντελεστή φορτίου), θα συμβάλλουν από κοινού στην αποτελεσματικότητα των πληροφοριών και της διαχείρισης της κυκλοφορίας στις αστικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της επιβολής για τη ρύθμιση της πρόσβασης.

    Θα πρέπει να εξασφαλίζονται (δηλαδή να δημιουργούνται όπου χρειάζεται) συμβατοί μορφότυποι δεδομένων, ανοικτές και τεκμηριωμένες διεπαφές και πρωτόκολλα για τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων, ανεξάρτητα από την πηγή τους (π.χ. αισθητήρες, δεδομένα κινούμενων οχημάτων μελέτης, κέντρα ελέγχου) και την ενσωμάτωσή τους σε τρέχοντα και μελλοντικά συστήματα πληροφοριών για την κυκλοφορία και λειτουργιών διαχείρισης της κυκλοφορίας, για διάφορα οδικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένων των αστικών-υπεραστικών συνδέσμων.

    3.4.   Η αντιμετώπιση της αστικής εφοδιαστικής, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της στάθμευσης

    Στο αστικό περιβάλλον, η αναζήτηση χώρων στάθμευσης και η παράδοση των εμπορευμάτων θεωρείται ότι επιδεινώνουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ως εκ τούτου, η παροχή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις δυνατότητες στάθμευσης και οι επιλογές εύκολης κράτησης θέσεων, θα συμβάλουν στην ελάφρυνση του προβλήματος αυτού. Θα πρέπει να προβλεφθούν διαφοροποιημένες προσεγγίσεις για ειδικούς τομείς της εφοδιαστικής και τα εμπορευματικά οχήματα ή τις ανάγκες των φορτίων (π.χ. εναλλακτικά καύσιμα, προϊόντα σε ψύξη, αντίστροφη εφοδιαστική ή απόβλητα, επικίνδυνα εμπορεύματα).

    Θα πρέπει να εξασφαλίζονται (δηλαδή να δημιουργούνται όπου χρειάζεται) συμβατοί μορφότυποι δεδομένων, ανοικτές και τεκμηριωμένες διεπαφές και πρωτόκολλα για τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων, ανεξάρτητα από την πηγή τους και την ενσωμάτωσή τους σε τρέχοντα και μελλοντικά συστήματα πληροφοριών για την κυκλοφορία και λειτουργιών διαχείρισης της κυκλοφορίας, για διάφορα οδικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένων των αστικών-υπεραστικών συνδέσμων.

    4.   ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ

    Μετά την έκδοση των ζητούμενων ευρωπαϊκών προτύπων και παραδοτέων ευρωπαϊκής τυποποίησης, οι ΕΟΤ θα επανεξετάζουν τον κατάλογο των συντακτικών δομών και αντιστοιχίσεων που έχουν δοθεί στα εν λόγω παραδοτέα τουλάχιστον μία φορά ανά διετία με σκοπό να διασφαλίζεται ότι ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις και περιλαμβάνουν τις ποιοτικότερες συντακτικές δομές. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για την προσαρμογή των κληροδοτημένων συστημάτων ή τη μετάβαση από τα συστήματα αυτά σε νεότερα και την εξασφάλιση της οπισθόδρομης συμβατότητας των εφαρμογών.


    (1)  http://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?do=groupDetail.groupDetail&groupID=2520

    (2)  Οδηγία 95/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Οκτωβρίου 1995, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (ΕΕ L 281 της 23.11.1995, σ. 31).

    (3)  COM(2012) 11 final — 2012/0011.

    (4)  COM(2008) 804 τελικό.

    (5)  http://www.civitas.eu/display-all-projects

    (6)  http://www.civitas.eu/

    (7)  www.posse-openits.eu

    (8)  http://www.opticities.com/

    (9)  http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/ict/files/standardisation_mandate_en.pdf

    (10)  www.datex2.eu

    (11)  http://www.utmc.eu/

    (12)  www.oca-ev.info

    (13)  www.ocit.org/

    (14)  http://www.frame-online.net/

    (15)  www.co-cities.eu

    (16)  www.cei.int

    (17)  http://www.ebsf.eu/

    (18)  http://www.w3.org/TR/vocab-dcat/

    (19)  Π.χ. «Intermodal verkehrsgraph graphenintegrationsplattform (GIP)» http://www.fsv.at/shop/produktdetail.aspx?IDProdukt=837823b7-8697-45e8-9dc6-063924066176

    (20)  Transmodel, the European Reference Data Model for Public Transport (ευρωπαϊκό μοντέλο δεδομένων αναφοράς για τις δημόσιες μεταφορές), EN 12896:2006 (Transmodel 5.1) και EN 12896:2014 (Transmodel V6: Μέρη 1 έως 3).

    (21)  IFOPT, (EN 28701) ευρωπαϊκό πρότυπο που ορίζει ένα μοντέλο δεδομένων για τον προσδιορισμό σταθερών αντικειμένων στις δημόσιες μεταφορές (Identification of Fixed Objects in Public Transport) (π.χ. σημεία στάσης, χώρους στάσης, σταθμούς, διαδρομές πλοήγησης πεζών, εισόδους κ.λπ.) — ενσωματώμενο σήμερα στο πρότυπο EN 12896: 2014.

    (22)  SIRI (FprEN 15531-1 έως 3 και CEN/TS 15531-4 and 5) ευρωπαϊκό πρότυπο που ορίζει τη διεπαφή υπηρεσιών για πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο (Service Interface for Real-Time Information) σχετικά με τις λειτουργίες των δημοσίων μεταφορών.

    (23)  Το NeTEX βασίζεται στο Transmodel 5.1, το οποίο συμπληρώνεται με έννοιες από τα IFOPT και SIRI, και διαιρείται σε τρία μέρη: Μέρος 1 — Δίκτυο μεταφορών· Μέρος 2 — Προγράμματα και Μέρος 3 — Ναύλοι:

    CEN/TS 16614-1· Network and Timetable Exchange — Μέρος 1: Τοπολογία δικτύου (NeTEx)

    CEN/TS 16614-2, Network and Timetable Exchange — Μέρος 2: Πληροφορίες χρονισμού (NeTEx)

    WI 00278330 (prCEN/TS 16614-3), Network and Timetable Exchange — Μέρος 3: Πληροφορίες ναύλων (NeTEx).

    (24)  IOPTA, Interoperable Public Transport Applications (Διαλειτουργικές εφαρμογές δημοσίων μεταφορών), EN 15320 σε συνδυασμό με το EN 1545 on Identification card systems — Surface transport applications (για τα Συστήματα ταυτοτήτων — Εφαρμογές επίγειων μεταφορών).

    (25)  EN ISO 24014-1:2007, Public transport — Interoperable fare management system — Part 1: Architecture (Δημόσιες μεταφορές — Διαλειτουργικό σύστημα διαχείρισης ναύλων — Μέρος 1: Αρχιτεκτονική)

    CEN ISO/TR, 24014-2:2013 Public transport — Interoperable fare management system — Part 2: Business practices (Δημόσιες μεταφορές — Διαλειτουργικό σύστημα διαχείρισης ναύλων — Μέρος 2: Επιχειρηματικές πρακτικές) (ISO/TR 24014-2:2013)

    ISO/IEC 14443 Contactless integrated circuit cards — Proximity cards (Κάρτες με μικροεπεξεργαστή για ανέπαφες συναλλαγές — Κάρτες ενεργοποίησης εκ του σύνεγγυς) — Μέρη 1-4

    ISO/IEC 18092 Near Field Communication (Επικοινωνία κοντινού πεδίου).

    (26)  ETSI TS 101 556-3 V1.1.1 (2014-10)· Intelligent Transport Systems (ITS) (Συστήματα Ευφυών Μεταφορών)· Infrastructure to Vehicle Communications (Υποδομή επικοινωνιών για οχήματα)· Μέρος 1: «Electric Vehicle Charging Spot Notification Specification (Προδιαγραφές κοινοποίησης σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος)» και Μέρος 3: «Communications system for the planning and reservation of EV energy supply using wireless networks (Σύστημα επικοινωνιών σχετικά με τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για παροχή ενέργειας σε ηλεκτρικά οχήματα με τη χρήση ασύρματων δικτύων)».

    (27)  CEN/TS 16157 Μέρη 1-6: Intelligent transport systems — DATEX II data exchange specifications for traffic management and information (Συστήματα Ευφυών Μεταφορών — DATEX II προδιαγραφές ανταλλαγής δεδομένων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και σχετικών πληροφοριών).

    (28)  http://ec.europa.eu/transport/themes/its/news/c-its-deployment-platform_en.htm

    (29)  http://www.frame-online.net/?q=e-frame-project.html


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

    1.   ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ITS ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

    Πίνακας 1

    Ζητούμενα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για περιπτώσεις χρήσης, αρχιτεκτονική αστικών ITS και υλοποίηση

    Στοιχεία αναφοράς

    Προθεσμία για την έκδοση (1)

    Παραδοτέο ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με τις περιπτώσεις χρήσης που αφορούν τους τρεις τομείς του παρόντος αιτήματος και επισημαίνουν τις πιθανές αλληλεξαρτήσεις

    12 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    Παραδοτέο ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με την αρχιτεκτονική αστικών ITS που ενσωματώνει τους τρεις τομείς του παρόντος αιτήματος και επισημαίνει τις συνδέσεις ή τις διεπαφές με σχετικές εφαρμογές ITS, καθώς και τη συμβατότητα και τη συνοχή με υπάρχοντα πρότυπα, τεχνικές προδιαγραφές, μοντέλα δεδομένων

    12 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    Παραδοτέο ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης που περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων του παρόντος αιτήματος

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    2.   ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Πίνακας 2

    Ζητούμενα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για υπηρεσίες πολυτροπικών πληροφοριών

    Στοιχεία αναφοράς

    Προθεσμία για την έκδοση

    Ευρωπαϊκά πρότυπα για:

    Νέες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως η κοινή χρήση ΙΧ, ο συνεπιβατισμός, οι υπηρεσίες δημόσιας χρήσης ποδηλάτων, οι θέσεις στάθμευσης ιδιωτικών αυτοκινήτων για τη συνέχιση της διαδρομής με δημόσια συγκοινωνία, ο συνδυασμός χρήσης ποδηλάτου και δημόσιας συγκοινωνίας κ.λπ.

    Υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για την τοποθεσία και τη διαθεσιμότητα των σταθμών, τα μοντέλα χρέωσης και τη χωρητικότητα των σταθμών, (ολοκληρωμένα) συστήματα πληρωμών κ.λπ.

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    Παραδοτέο ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με μοντέλο δεδομένων αναφοράς, κοινό λεξικό δεδομένων και δομή μεταδεδομένων για τις υπηρεσίες πολυτροπικών υπηρεσιών

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    3.   ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ

    Πίνακας 3

    Ζητούμενα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης πρόσβασης

    Στοιχεία αναφοράς

    Προθεσμία για την έκδοση

    Ευρωπαϊκά πρότυπα για:

    Σύνολο μέτρων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας (που θα περιλαμβάνει την αναγκαία υποδομή/στατικά δεδομένα σχετικά με το οδικό δίκτυο, δυναμικά δεδομένα σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, δεδομένα για την κυκλοφορία ή τον έλεγχο της κυκλοφορίας, μετεωρολογικά δεδομένα),

    Σύνολο μέτρων για την επαναδρομολόγηση της κυκλοφορίας, την ιεράρχηση της κυκλοφορίας και τη ρύθμιση της πρόσβασης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των κόμβων (που συμπληρώνεται με δεδομένα ταυτοποίησης των οχημάτων). Ειδικότερα θα πρέπει να εξεταστούν τα διάφορα μοντέλα χρέωσης των χρηστών του οδικού δικτύου που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις, καθώς και οι τρόποι κοινής χρήσης των ειδικών λωρίδων από διάφορους τύπους οχημάτων (π.χ. δημόσιες συγκοινωνίες, εμπορευματικές μεταφορές, οχήματα έκτακτης ανάγκης)

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    Ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με μοντέλο δεδομένων αναφοράς, κοινό λεξικό δεδομένων και δομή μεταδεδομένων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης πρόσβασης

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    4.   ΑΣΤΙΚΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

    Πίνακας 4

    Ζητούμενα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα και παραδοτέα ευρωπαϊκής τυποποίησης για την αστική εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της στάθμευσης

    Στοιχεία αναφοράς

    Προθεσμία για την έκδοση

    Ευρωπαϊκά πρότυπα για:

    Τα ευφυή συστήματα στάθμευσης για ελαφρά οχήματα, εμπορικά οχήματα και φορτηγά. Θα πρέπει να εξεταστεί η επιλογή επέκτασης των τεχνικών προδιαγραφών ή των προφίλ που ήδη υπάρχουν όσον αφορά τη στάθμευση (2) ή την προσαρμογή τους στις ανάγκες των αστικών περιοχών.

    Για τις υπηρεσίες πληροφοριών και κράτησης θέσεων σχετικά με τις εξέδρες φόρτωσης για ειδικά οχήματα φορτίων και τομείς εφοδιαστικής. Τα προτεινόμενα πρότυπα και προδιαγραφές θα πρέπει να καλύπτουν τόσο τις υποδομές όσο και τα οχήματα (συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης οχημάτων και/ή φορτίων, κατά περίπτωση). Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να εξεταστούν η χρήση των οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα για την αστική εφοδιαστική και οι επιλογές για τη χρέωσή τους (π.χ. κατά τη διάρκεια της φόρτωσης/εκφόρτωσης σε ειδικές εξέδρες).

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)

    Παραδοτέο ευρωπαϊκής τυποποίησης σχετικά με μοντέλο δεδομένων αναφοράς, κοινό λεξικό δεδομένων και δομή μεταδεδομένων για την αστική εφοδιαστική, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης στάθμευσης

    39 μήνες μετά την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης (ΕΟΤ)


    (1)  Ως έκδοση θεωρείται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός τυποποίησης διαθέτει ένα πρότυπο στα μέλη του ή στο κοινό.

    (2)  DATEX II data exchange specifications for traffic management and information (DATEX II προδιαγραφές ανταλλαγής δεδομένων για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και τις πληροφορίες) — CEN/TS 16157 Part 6 — parking extension (Μέρος 6 — επέκταση για τη στάθμευση).


    Top