Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1358

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1358/2014 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2014 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά την καταγωγή των ζώων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, τις ζωοτεχνικές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας, τις ζωοτροφές για τα ζώα βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα και τις ουσίες των οποίων η χρήση επιτρέπεται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

    ΕΕ L 365 της 19.12.2014, p. 97–102 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; καταργήθηκε εμμέσως από 32021R1165

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/1358/oj

    19.12.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 365/97


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 1358/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 18ης Δεκεμβρίου 2014

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου όσον αφορά την καταγωγή των ζώων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, τις ζωοτεχνικές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας, τις ζωοτροφές για τα ζώα βιολογικής υδατοκαλλιέργειας και τα προϊόντα και τις ουσίες των οποίων η χρήση επιτρέπεται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 2007, για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 (1), και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 3, το άρθρο 15 παράγραφος 2 και το άρθρο 16 παράγραφος 1,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 834/2007 θεσπίζει βασικές απαιτήσεις για τη βιολογική παραγωγή φυκιών και ζώων υδατοκαλλιέργειας. Οι λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των εν λόγω απαιτήσεων καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής (2).

    (2)

    Κατά την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Απριλίου 2013, ορισμένα κράτη μέλη αιτήθηκαν την αναθεώρηση των κανόνων σχετικά με τα προϊόντα, τις ουσίες, τις πηγές ζωοτροφών και τις τεχνικές που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Τα αιτήματα αυτά αξιολογήθηκαν από την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την παροχή τεχνικών συμβουλών σχετικά με τη βιολογική παραγωγή (EGTOP), που έχει συσταθεί με την απόφαση 2009/427/ΕΚ της Επιτροπής (3). Λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της EGTOP, η Επιτροπή έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για επικαιροποίηση και ενοποίηση των ισχυόντων κανόνων για την εφαρμογή των απαιτήσεων για τη βιολογική παραγωγή φυκιών και ζώων υδατοκαλλιέργειας.

    (3)

    Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο α) σημείο ii) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007, επιτρέπεται να εισάγονται σε εκμετάλλευση ζώα που δεν έχουν εκτραφεί με βιολογική μέθοδο, υπό ειδικούς όρους, όταν δεν υπάρχουν νεαρά ζώα από βιολογικούς γεννήτορες ή βιολογικές εκμεταλλεύσεις. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 καθορίζει τους ειδικούς περιορισμούς όσον αφορά τα άγρια ζώα υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής άγριων ιχθυδίων υδατοκαλλιέργειας. Ορισμένες παραδοσιακές πρακτικές εκτατικής ιχθυοκαλλιέργειας σε υγρότοπους όπως δεξαμενές υφάλμυρων υδάτων, περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται παλίρροια και παράκτιες λιμνοθάλασσες, περίκλειστες με αναχώματα, υφίστανται εδώ και αιώνες και είναι πολύτιμες σε όρους πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασίας της βιοποικιλότητας και οικονομικής προοπτικής για τις τοπικές κοινότητες. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι πρακτικές αυτές δεν επηρεάζουν την κατάσταση των αποθεμάτων των εκάστοτε ειδών.

    (4)

    Ως εκ τούτου, η συλλογή άγριων ιχθυδίων για σκοπούς εκτροφής στις εν λόγω παραδοσιακές πρακτικές υδατοκαλλιέργειας θεωρείται ότι είναι σύμφωνη με τους στόχους, τα κριτήρια και τις αρχές της βιολογικής υδατοκαλλιέργειας, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται μέτρα διαχείρισης που εγκρίνονται από την αρχή που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των εν λόγω ιχθυαποθεμάτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιώσιμη εκμετάλλευση των εκάστοτε ειδών, ότι ο εμπλουτισμός των αποθεμάτων συνάδει με τα εν λόγω μέτρα, καθώς και ότι τα ψάρια τρέφονται αποκλειστικά με φυσικές ζωοτροφές που είναι διαθέσιμες στο περιβάλλον.

    (5)

    Η EGTOP εξέφρασε την ανησυχία ότι οι πηγές των ζωοτροφών και των προσθέτων που επιτρέπονται στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια δεν καλύπτουν επαρκώς τις διατροφικές απαιτήσεις των σαρκοφάγων ειδών ψαριών. Σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο δ) σημείο i) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007, τα ζώα πρέπει να τρέφονται με ζωοτροφές οι οποίες καλύπτουν τις διατροφικές απαιτήσεις στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Επομένως, θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση ολόκληρων ιχθύων ως πηγής ζωοτροφών για σαρκοφάγα ζώα στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να συνεπάγεται πρόσθετες πιέσεις σε απειλούμενα ή υπεραλιευόμενα αποθέματα. Για τον λόγο αυτόν, μόνο τα αλιευτικά προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί από τρίτο φορέα ως βιώσιμα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών για σαρκοφάγα ζώα στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοπιστία του χρησιμοποιούμενου συστήματος βιωσιμότητας είναι σημαντική για να καθησυχάσει τους καταναλωτές για τη συνολική βιωσιμότητα των προϊόντων βιολογικής υδατοκαλλιέργειας. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να καθορίσουν τα συστήματα πιστοποίησης που θεωρούν ότι, υπό το φως των αρχών της βιώσιμης αλιείας που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), επαρκούν για να καταδείξουν τη βιωσιμότητα των αλιευτικών προϊόντων που προορίζονται για χρήση ως ζωοτροφές στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια. Οι κατευθυντήριες γραμμές του FAO (Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών), του 2009, σχετικά με την οικολογική σήμανση ψαριών και προϊόντων αλιείας από θαλάσσια αλιεύματα (5), μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας των συστημάτων πιστοποίησης.

    (6)

    Η EGTOP υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να παρέχεται επαρκής ποσότητα ιστιδίνης στη διατροφή των σολομοειδών ιχθύων, ώστε να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο υγείας και καλής μεταχείρισης για το εν λόγω είδος. Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών διακυμάνσεων που παρουσιάζει η περιεκτικότητα των θαλάσσιων πρώτων υλών σε ιστιδίνη, ανάλογα με το είδος και την εποχή, καθώς και ανάλογα με τις συνθήκες παραγωγής, μεταποίησης και αποθήκευσης, θα πρέπει να επιτραπεί η χρήση ιστιδίνης προερχόμενης από ζύμωση, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων των σολομοειδών ιχθύων.

    (7)

    Η επί του παρόντος μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα ιχθυαλεύρων σε ζωοτροφές για γαρίδες δεν επαρκεί για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών και, συνεπώς, θα πρέπει να αυξηθεί. Θα πρέπει επίσης να επιτραπεί η συμπλήρωση των ζωοτροφών με χοληστερόλη, σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης EGTOP, όταν αυτό απαιτείται για την κάλυψη των ποσοτικών διατροφικών απαιτήσεων. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να χρησιμοποιείται βιολογική χοληστερόλη, εάν είναι διαθέσιμη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται χοληστερόλη που προέρχεται από μαλλί, οστρακόδερμα ή άλλες πηγές, σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη βιολογική χοληστερόλη.

    (8)

    Η εξαίρεση που προβλέπεται στο άρθρο 25ια παράγραφος 2 λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2014· συνεπώς, η εν λόγω παράγραφος θα πρέπει να απαλειφθεί.

    (9)

    Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με το άρθρο 15 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 σχετικά με την εκτροφή νεαρών ζώων που προέρχονται από βιολογικούς γεννήτορες και βιολογικές εκμεταλλεύσεις, θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα και με την έκθεση EGTOP, να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τη χρήση του πλαγκτού στη διατροφή βιολογικών ιχθυδίων. Το πλαγκτόν είναι απαραίτητο για την εκτροφή των ιχθυδίων και δεν παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες βιολογικής παραγωγής.

    (10)

    Η EGTOP συνέστησε επίσης την επικαιροποίηση του καταλόγου των ουσιών που επιτρέπονται για τον καθαρισμό και την απολύμανση στη βιολογική υδατοκαλλιέργεια, ιδίως σε σχέση με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ορισμένων από τις ουσίες που ήδη περιλαμβάνονται στον κατάλογο ουσιών για χρήση παρουσία των ζώων. Το παράρτημα VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (11)

    Το πεδίο εφαρμογής του παραρτήματος XIΙΙα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008, όπως ορίζεται στο άρθρο 25στ παράγραφος 2, θα πρέπει να καθοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια, ιδίως όσον αφορά τις ζωοτεχνικές πρακτικές.

    (12)

    Θα πρέπει να αυξηθεί η μέγιστη ιχθυοφόρτιση για τον αρκτοσαλβελίνο, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του εν λόγω είδους. Θα πρέπει επίσης να οριστεί η μέγιστη ιχθυοφόρτιση για τις καραβίδες. Το παράρτημα XIΙΙα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (13)

    Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    (14)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της κανονιστικής επιτροπής βιολογικής παραγωγής,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 25ε, η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «4.   Για σκοπούς εκτροφής, η συλλογή άγριων ιχθυδίων υδατοκαλλιέργειας περιορίζεται ειδικότερα στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    φυσικής εισροής προνυμφών και ιχθυδίων μαλακόστρακων ή ιχθύων κατά την πλήρωση των δεξαμενών, των συστημάτων συγκράτησης και των περιφραγμένων χώρων·

    β)

    του ευρωπαϊκού χελιού στο στάδιο του γυαλόχελου, υπό τον όρο ότι εφαρμόζεται εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης χελιών για την τοποθεσία και ότι παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της τεχνητής γονιμοποίησης·

    γ)

    της συλλογής άγριων ιχθυδίων άλλων ειδών εκτός του ευρωπαϊκού χελιού, για σκοπούς εκτροφής σε παραδοσιακές εκτατικές υδατοκαλλιέργειες σε υγρότοπους όπως δεξαμενές υφάλμυρων υδάτων, περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται παλίρροια και παράκτιες λιμνοθάλασσες, περίκλειστες με αναχώματα, υπό τον όρο ότι:

    i)

    ο εμπλουτισμός του πληθυσμού είναι σύμφωνος με μέτρα διαχείρισης που εγκρίθηκαν από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των εν λόγω ιχθυαποθεμάτων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η βιώσιμη εκμετάλλευση των εκάστοτε ειδών, και

    ii)

    οι ιχθύες τρέφονται αποκλειστικά με φυσικές ζωοτροφές που είναι διαθέσιμες στο περιβάλλον.»

    .

    2)

    Στο άρθρο 25στ, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Η ιχθυοφόρτιση και οι ζωοτεχνικές πρακτικές καθορίζονται στο παράρτημα XIΙΙα ανά είδος ή ομάδα ειδών. Κατά την αξιολόγηση των επιπτώσεων της ιχθυοφόρτισης και των ζωοτεχνικών πρακτικών στην καλή μεταχείριση των ιχθύων εκτροφής, παρακολουθούνται η κατάσταση των ιχθύων (όπως βλάβες στα πτερύγια, άλλοι τραυματισμοί, ρυθμός ανάπτυξης, συμπεριφορά και γενική κατάσταση υγείας) και η ποιότητα του νερού.»

    .

    3)

    Στο άρθρο 25ια παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

    «ε)

    προϊόντα ζωοτροφών που παράγονται από ολόκληρους ιχθύς από αλιεύματα που έχουν πιστοποιηθεί ως βιώσιμα στο πλαίσιο συστήματος που αναγνωρίζεται από την αρμόδια αρχή, σύμφωνα με τις αρχές που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6).

    (6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).»"

    .

    4)

    Στο άρθρο 25ια, η παράγραφος 2 απαλείφεται.

    5)

    Στο άρθρο 25ια προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «5.   Επιτρέπεται η χρήση ιστιδίνης παραγόμενης με ζύμωση στο σιτηρέσιο σολομοειδών ιχθύων, εφόσον οι πηγές ζωοτροφών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν παρέχουν επαρκή ποσότητα ιστιδίνης για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ιχθύων και την πρόληψη σχηματισμού καταρράκτη.»

    .

    6)

    Στο άρθρο 25ιβ, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «3.   Σε περίπτωση χρησιμοποίησης συμπληρωματικών ζωοτροφών, σύμφωνα με την παράγραφο 2:

    α)

    το σιτηρέσιο του γατόψαρου (Pangasius spp.), που αναφέρεται στο τμήμα 9 του παραρτήματος XIΙΙα, μπορεί να περιέχει 10 % κατ' ανώτατο όριο ιχθυάλευρα ή ιχθυέλαια που προέρχονται από βιώσιμη αλιεία·

    β)

    το σιτηρέσιο των γαρίδων που αναφέρονται στο τμήμα 7 του παραρτήματος XIΙΙα, μπορεί να περιέχει, κατ' ανώτατο όριο, 25 % ιχθυάλευρα και 10 % ιχθυέλαια που προέρχονται από βιώσιμη αλιεία. Προκειμένου να καλυφθούν οι ποσοτικές διατροφικές ανάγκες των γαρίδων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βιολογική χοληστερόλη για τη συμπλήρωση της διατροφής τους· σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμη βιολογική χοληστερόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μη βιολογική χοληστερόλη που προέρχεται από μαλλί, οστρακόδερμα ή άλλες πηγές.»

    .

    7)

    Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 25ιβα:

    «Άρθρο 25ιβα

    Ειδικοί κανόνες για τις τροφές των βιολογικών ιχθυδίων

    Κατά την εκτροφή των γόνων βιολογικών ιχθυδίων, μπορεί να χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή συμβατικό φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν.»

    .

    8)

    Στο άρθρο 25ιθ, η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «6.   Για τον βιολογικό έλεγχο των εκτοπαρασίτων, χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, ψάρια-καθαριστές και γλυκό νερό, θαλασσινό νερό και διαλύματα χλωριούχου νατρίου.»

    .

    9)

    Τα παραρτήματα VII και XIIIα τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 189 της 20.7.2007, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 889/2008 της Επιτροπής, της 5ης Σεπτεμβρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων όσον αφορά τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, την επισήμανση και τον έλεγχο των προϊόντων (ΕΕ L 250 της 18.9.2008, σ. 1).

    (3)  Απόφαση 2009/427/ΕΚ της Επιτροπής, της 3ης Ιουνίου 2009, όσον αφορά τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων για την παροχή τεχνικών συμβουλών στον τομέα της βιολογικής παραγωγής (ΕΕ L 139 της 5.6.2009, σ. 29).

    (4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).

    (5)  ISBN 978-92-5-006405-5.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    1.

    Το σημείο 2 του παραρτήματος VII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    2.   Προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης για την παραγωγή φυκιών και ζώων υδατοκαλλιέργειας, που αναφέρονται στο άρθρο 6ε παράγραφος 2, στο άρθρο 25ιθ παράγραφος 2 και στο άρθρο 29α.

    2.1.   Με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις σχετικές ενωσιακές και εθνικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007, και ιδίως με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και απολύμανση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων απουσία των ζώων υδατοκαλλιέργειας επιτρέπεται να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δραστικές ουσίες:

    όζον

    υποχλωριώδες νάτριο

    υποχλωριώδες ασβέστιο

    υδροξείδιο του ασβεστίου

    οξείδιο του ασβεστίου

    καυστική σόδα

    αλκοόλη

    θειικός χαλκός: μόνο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015

    υπερμαγγανικό κάλιο

    πλακούντες σπόρων τσαγιού από φυσικούς σπόρους καμέλιας (αποκλειστικά για την παραγωγή γαρίδας)

    μείγματα υπεροξυμονοθειικού καλίου και χλωριούχου νατρίου που παράγουν υποχλωριώδες οξύ.

    2.2.   Με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις σχετικές ενωσιακές και εθνικές διατάξεις, όπως αναφέρονται στο άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 834/2007, και ιδίως με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 528/2012 και την οδηγία 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2), τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για καθαρισμό και απολύμανση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων παρουσία καθώς και απουσία των ζώων υδατοκαλλιέργειας επιτρέπεται να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δραστικές ουσίες:

    ασβεστόλιθος (ανθρακικό ασβέστιο) για τον έλεγχο του pH

    δολομίτης για τη διόρθωση του pH (αποκλειστικά για την παραγωγή γαρίδας)

    χλωριούχο νάτριο

    υπεροξείδιο του υδρογόνου

    υπερανθρακικό νάτριο

    οργανικά οξέα (οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ, κιτρικό οξύ)

    χουμικό οξύ

    υπεροξυοξικό οξύ

    υπεροξικό και υπεροκτανικό οξύ

    ιωδιοφόρα (μόνο παρουσία αυγών).

    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 528/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2012, σχετικά με τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων (ΕΕ L 167 της 27.6.2012, σ. 1)."

    (2)  Οδηγία 2001/82/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Νοεμβρίου 2001, περί κοινοτικού κώδικος για τα κτηνιατρικά φάρμακα (ΕΕ L 311 της 28.11.2001, σ. 1).»"

    .

    2.

    Το παράρτημα XIIIα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Στη σειρά «Μέγιστη ιχθυοφόρτιση» του πίνακα στο τμήμα 1, το κείμενο «Αρκτοσαλβελίνος 20 kg/m3» αντικαθίσταται από το κείμενο «Αρκτοσαλβελίνος 25 kg/m3».

    β)

    Το ακόλουθο τμήμα προστίθεται έπειτα από το τμήμα 7:

    «Τμήμα 7α

    Βιολογική παραγωγή καραβίδων

    Καλυπτόμενα είδη: Astacus astacus, Pacifastacus leniusculus.

    Μέγιστη ιχθυοφόρτιση

    Για καραβίδες μικρού μεγέθους (< 20 mm): 100 άτομα ανά m2. Για καραβίδες μεσαίου μεγέθους (20-50 mm): 30 άτομα ανά m2. Για ενήλικες καραβίδες (> 50 mm): 10 άτομα ανά m2, με την προϋπόθεση ότι είναι διαθέσιμες επαρκείς κρυψώνες.»

    .


    Top