Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014H0117

    2014/117/ΕΕ: Σύσταση της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2014 , σχετικά με τη θέσπιση και την εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

    ΕΕ L 65 της 5.3.2014, p. 31–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2014/117/oj

    5.3.2014   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 65/31


    ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 3ης Μαρτίου 2014

    σχετικά με τη θέσπιση και την εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας

    (2014/117/ΕΕ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Οι οργανώσεις παραγωγών οφείλουν να υποβάλλουν σχέδια παραγωγής και εμπορίας σύμφωνα με το άρθρο 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) («κανονισμός ΚΟΑ») στις αρμόδιες εθνικές αρχές τους με σκοπό τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της κοινής οργάνωσης των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

    (2)

    Τα σχέδια παραγωγής και εμπορίας συνιστούν δεσμευτική πράξη για τις οργανώσεις παραγωγών.

    (3)

    Προκειμένου να ενισχυθεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας είναι απαραίτητο η Επιτροπή να παράσχει περισσότερο λεπτομερείς συστάσεις σχετικά με τη δομή, τον μορφότυπο και τις προθεσμίες που περιγράφονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1418/2013 (2) της Επιτροπής με σκοπό την παροχή σαφούς και λεπτομερούς καθοδήγησης στα κράτη μέλη και τις οργανώσεις παραγωγών.

    (4)

    Προκειμένου να βοηθήσει τις οργανώσεις παραγωγών να συμβάλουν στους στόχους της κοινής οργάνωσης της αγοράς των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει συστάσεις προς τις οργανώσεις παραγωγών σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τους για την αντιστοίχιση των απαιτήσεων της παραγωγής με εκείνες της αγοράς, ιδίως παρέχοντας λεπτομερή περιγραφή του προγράμματος παραγωγής και της στρατηγικής εμπορίας που πρέπει να αναπτυχθούν.

    (5)

    Η Επιτροπή θα πρέπει να παράσχει επίσης παραδείγματα των διαφόρων μέτρων που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι οργανώσεις παραγωγών ώστε να καταδείξει με ποιον συγκεκριμένο τρόπο θα μπορούσαν να συμβάλουν τα εν λόγω μέτρα στους διάφορους στόχους των οργανώσεων παραγωγών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013, τους οποίους θα αφορούν τα σχέδια παραγωγής και εμπορίας.

    (6)

    Για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας από τις οργανώσεις παραγωγών και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες εθνικές αρχές να αξιολογούν τη συμβολή των διαφόρων μέτρων των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας στους στόχους της κοινής οργάνωσης της αγοράς και να επαληθεύουν τη συμμόρφωση των οργανώσεων παραγωγών με τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή των σχεδίων, συνιστάται η χρήση κατάλληλων δεικτών.

    (7)

    Για να διευκολυνθεί η εκτίμηση από τις οργανώσεις παραγωγών και τις αρμόδιες εθνικές αρχές των χρηματοδοτικών αναγκών που απορρέουν από την εφαρμογή των μέτρων που περιέχονται στα σχέδια παραγωγής και εμπορίας, συνιστάται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο παραγωγής και εμπορίας ένα χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης.

    (8)

    Προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις αρμόδιες εθνικές αρχές να αξιολογούν την εφαρμογή των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας από τις οργανώσεις παραγωγών, η Επιτροπή θα πρέπει να διατυπώσει σύσταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει στην ετήσια έκθεση που υποβάλλεται από τις οργανώσεις παραγωγών να περιλαμβάνονται σχετικοί δείκτες για την εκτίμηση της εφαρμογής των σχεδιαζόμενων μέτρων και την αξιολόγηση της συμβολής τους στην επίτευξη των στόχων των οργανώσεων παραγωγών.

    (9)

    Η παρούσα σύσταση θα τροποποιηθεί ή θα αναθεωρηθεί κατά το αναγκαίο και, συγκεκριμένα, μετά την έκδοση μελλοντικής νομικής πράξης της Ένωσης που θα θεσπίζει τους όρους για τη χρηματοδοτική ενίσχυση της θαλάσσιας πολιτικής και πολιτικής αλιείας για την περίοδο 2014-2020,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    Οι οργανώσεις παραγωγών και οι ενώσεις οργανώσεων παραγωγών συμμορφώνονται με τα ακόλουθα:

    α)

    τον μορφότυπο και τη δομή που ορίζονται στο μέρος Α της παρούσας σύστασης για τα σχέδια παραγωγής και εμπορίας που αναφέρονται στο άρθρο 28 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 («τα σχέδια»)·

    β)

    τις λεπτομέρειες που ορίζονται στο μέρος Β της παρούσας σύστασης και αφορούν τις προθεσμίες και τη διαδικασία υποβολής της ετήσιας έκθεσης που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 («η ετήσια έκθεση»).

    Όπου η παρούσα σύσταση αναφέρεται σε οργανώσεις παραγωγών, θεωρείται ότι αναφέρεται και σε ενώσεις οργανώσεων παραγωγών.

    ΜΕΡΟΣ Α

    ΜΟΡΦΟΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

    Τα σχέδια που υποβάλλονται στις εθνικές αρχές από τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες που θα αναλύονται ως ακολούθως:

    1.   Γενικές πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση παραγωγών

    Όνομα

    Το πλήρες όνομα της οργάνωσης παραγωγών.

    Τύπος

    Οργάνωση παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας ή οργάνωση παραγωγών προϊόντων αλιείας.

    Κωδικός αναγνώρισης

    Ο εθνικός κωδικός αναγνώρισης.

    Τόπος εγκατάστασης

    Ο τόπος στον οποίο είναι επισήμως εγγεγραμμένη η οργάνωση παραγωγών (όπως η πόλη ή ο λιμένας) καθώς και ο τομέας αρμοδιότητάς της, με χρήση της συναφούς μονάδας NUTS (κοινή ονοματολογία των εδαφικών στατιστικών μονάδων).

    Αριθμός μελών

    Ο αριθμός των παραγωγών που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στην οργάνωση παραγωγών.

    Κύκλος εργασιών (αναλυτικά ανά είδος)

    Πίνακας που καταδεικνύει τον συνολικό κύκλο εργασιών της οργάνωσης παραγωγών την τελευταία τριετία, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κύκλος εργασιών ανά είδος.

    Ο κύκλος εργασιών θα πρέπει να υπολογίζεται είτε ως η μέση ετήσια αξία της παραγωγής που διατέθηκε στο εμπόριο σε πρώτη πώληση κατά την τελευταία τριετία είτε ως το άθροισμα της παραγωγής των μελών της οργάνωσης παραγωγών που διατέθηκε στο εμπόριο σε πρώτη πώληση κατά την ίδια περίοδο για τις προσφάτως αναγνωρισθείσες οργανώσεις παραγωγών.

    Όγκος των αλιευμάτων και της συγκομιδής (αναλυτικά ανά είδος)

    Πίνακας που αναφέρει λεπτομερώς για κάθε είδος τον όγκο και την αξία των αλιευμάτων ή της συγκομιδής κατά την τελευταία τριετία, εκφρασμένα σε τόνους και ευρώ κατ’ έτος.

    Προσδιορισμός του είδους που αποτελεί το κύριο αντικείμενο εμπορίας της οργάνωσης παραγωγών [πρώην 2.1]

    Συνιστάται η χρήση του πίνακα που περιγράφεται στο προηγούμενο υποτμήμα για τον προσδιορισμό του είδους που αποτελεί το κύριο αντικείμενο εμπορίας. Το εν λόγω είδος θα πρέπει να αντιστοιχεί στο κύριο μέρος της παραγωγής της εκάστοτε οργάνωσης παραγωγών από άποψη κύκλου εργασιών και όγκου αλιευμάτων και εκτρεφόμενων ειδών. Οι κανόνες που ορίζονται στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2508/2000 της Επιτροπής (3) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βάση αναφοράς.

    2.   Πρόγραμμα παραγωγής και στρατηγική εμπορίας

    2.1.   Εισαγωγή

    Η οργάνωση παραγωγών θα πρέπει να εξηγεί τη γενικότερη συνοχή των μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει με τους στόχους του σχεδίου.

    Βάσει αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων, των δυνατοτήτων, των απειλών που αντιμετωπίζει και των αδυναμιών της οργάνωσης παραγωγών, τα σχέδια θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω παρουσίασης της προβλεπόμενης από την οργάνωση παραγωγών στρατηγικής για την ανάπτυξη της παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των αγορών, σύμφωνα με τους στόχους τους οποίους οφείλουν να επιδιώκουν οι οργανώσεις παραγωγών δυνάμει των άρθρων 3 και 7 του κανονισμού ΚΟΑ.

    Η εν λόγω παρουσίαση θα πρέπει να προσδιορίζει σαφώς τη σύνδεση μεταξύ του προγράμματος παραγωγής και της στρατηγικής εμπορίας που θα εφαρμόσει η οργάνωση παραγωγών.

    2.2.   Πρόγραμμα παραγωγής

    Το πρόγραμμα παραγωγής θα πρέπει να αποτελείται από ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προγραμματισμού της προσφοράς που θα αφορά ολόκληρο το έτος και θα βασίζεται σε εποχικές τάσεις (τιμή, παραγωγή και ζήτηση) της αγοράς. Θα πρέπει, ειδικότερα, να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

    2.2.1.   Για όλες τις οργανώσεις παραγωγών

    τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων παραγωγής,

    τον συντονισμό των δραστηριοτήτων με άλλους παραγωγούς.

    Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας:

    τη διαχείριση των δικαιωμάτων αλιείας και της πρόσβασης μεταξύ των μελών μιας οργάνωσης παραγωγών, ανάλογα με τον προγραμματισμό της παραγωγής,

    την εφαρμογή και διαχείριση της υποχρέωσης εκφόρτωσης όλων των αλιευμάτων.

    2.2.2.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

    την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας.

    2.3.   Στρατηγική εμπορίας

    Η στρατηγική εμπορίας θα πρέπει να περιγράφει με ποιον τρόπο προτίθεται η οργάνωση παραγωγών να διασφαλίσει την επάρκεια της προσφοράς σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς από άποψη ποιότητας, ποσότητας και παρουσίασης. Θα πρέπει, ειδικότερα, να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

    τον προσδιορισμό των απαιτήσεων της αγοράς (ποσότητα, ποιότητα, παρουσίαση),

    τον προσδιορισμό νέων αγορών και άλλων εμπορικών δυνατοτήτων,

    τον διάλογο και τον συντονισμό με άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού.

    3.   Μέτρα για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται στο άρθρο 7 του κανονισμού ΚΟΑ

    3.1.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας

    3.1.1.   Προώθηση βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων  (4)

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    συλλογική διαχείριση των δικαιωμάτων αλιείας και της πρόσβασης μεταξύ των μελών μιας οργάνωσης παραγωγών, βάσει των ισχυόντων κανόνων διαχείρισης των διαφόρων αποθεμάτων, αλιευτικών πεδίων και αλιευτικών ζωνών,

    συντονισμό του διαλόγου και της συνεργασίας με τις συναφείς επιστημονικές οργανώσεις στον τομέα της αλιείας και συνεργασία κατά την εκπόνηση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων για τη στήριξη των αποφάσεων διαχείρισης των αλιευτικών πόρων,

    προετοιμασία και διαχείριση εκστρατειών επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τους πόρους, τον αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και την ανάπτυξη βιώσιμων αλιευτικών τεχνικών,

    διεξαγωγή μελετών αντίκτυπου για την εφαρμογή των νέων μέτρων διαχείρισης,

    προσδιορισμό και συλλογική πρόληψη των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία και στη θάλασσα,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τις κανονιστικές ρυθμίσεις για την αλιεία, την προώθηση βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών ή την ασφάλεια επί του σκάφους,

    αποτελεσματική συμμετοχή στους διάφορους σχετικούς με τη διαχείριση της αλιείας φορείς σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,

    συντονισμό του διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών, μεταξύ άλλων και με εκείνες που προέρχονται από διαφορετικά κράτη μέλη.

    3.1.2.   Αποφυγή και μείωση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων  (5)

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    εντοπισμό και προώθηση των αλιευτικών πρακτικών που βοηθούν στην αποφυγή και μείωση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων,

    κατάρτιση και υλοποίηση σχεδίων και συλλογικών δράσεων για την αποφυγή και τη μείωση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων,

    εντοπισμό των βέλτιστων χρήσεων των εν λόγω αλιευμάτων (6).

    3.1.3.   Συμβολή στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων και πρόσβαση σε σαφή και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους καταναλωτές

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    βελτίωση των τεχνικών ιχνηλασιμότητας,

    αξιολόγηση των επικοινωνιακών αναγκών και των δράσεων ενημέρωσης των καταναλωτών,

    βελτίωση της επισήμανσης των προϊόντων, μεταξύ άλλων μέσω διαδικασιών πιστοποίησης για τη στήριξη των υποχρεωτικών και των συμπληρωματικών προαιρετικών πληροφοριών, όπως προβλέπονται στα άρθρα 38 και 39 του κανονισμού ΚΟΑ,

    προετοιμασία και υλοποίηση δράσεων επικοινωνίας και ενημέρωσης των καταναλωτών.

    3.1.4.   Συμβολή στην εξάλειψη των πρακτικών ΠΛΑ αλιείας

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    κατάρτιση και εκπαίδευση των παραγωγών,

    προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου της δραστηριότητας των μελών των οργανώσεων παραγωγών.

    3.1.5.   Βελτίωση των συνθηκών για την τοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων αλιείας των μελών της

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    εντοπισμό αγορών για την εμπορία της παραγωγής και τη διοχέτευση της προσφοράς των μελών της,

    ανάπτυξη στρατηγικών για την καλύτερη εμπορία της παραγωγής, μεταξύ άλλων για πιστοποίηση των προϊόντων,

    ανάπτυξη διαδικασιών πιστοποίησης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διατροφή και την ποιότητα,

    στήριξη των συμπληρωματικών προαιρετικών πληροφοριών, σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού ΚΟΑ,

    σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων μεθόδων και νέων εργαλείων εμπορίας,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τις τεχνικές εμπορίας,

    συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση της παραγωγής των μελών των οργανώσεων παραγωγών.

    3.1.6.   Βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και παρακολούθηση εκστρατειών επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τη διαχείριση των επιχειρήσεων αλιείας,

    ανάπτυξη υπηρεσιών προς τα μέλη της οργάνωσης παραγωγών σε σχέση με τη λογιστική καταγραφή των δαπανών.

    3.1.7.   Σταθεροποίηση των αγορών

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    συμβολή στη βελτίωση της γνώσης της αγοράς,

    βελτίωση των γνώσεων των μελών των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τις βασικές οικονομικές κινητήριες δυνάμεις κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού,

    παροχή πρακτικής βοήθειας στους παραγωγούς για τη βελτίωση του συντονισμού της ανταλλαγής πληροφοριών με τους πελάτες και άλλους φορείς (ιδίως μεταποιητές, λιανεμπόρους και δημοπρατήρια).

    3.1.8.   Συμβολή στον εφοδιασμό σε τρόφιμα και στην προαγωγή υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, με παράλληλη συμβολή στην απασχόληση σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση πρωτοβουλιών σχετικά με τα πρότυπα εμπορίας (ποιότητα, μέγεθος ή βάρος, συσκευασία, παρουσίαση και επισήμανση),

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση νέων ειδών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο βιώσιμης εκμετάλλευσης,

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την ανάπτυξη νέων διαδικασιών και προϊόντων,

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση των προϊόντων αλιείας,

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση της απασχόλησης στον τομέα της αλιείας.

    3.1.9.   Μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλιείας, μεταξύ άλλων με μέτρα βελτίωσης της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και πειραματικών προγραμμάτων για την αξιολόγηση και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αλιευτικών πρακτικών,

    προετοιμασία και διεξαγωγή πειραματικών προγραμμάτων για την ανάπτυξη αλιευτικών εργαλείων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις,

    παροχή κατάρτισης και βοήθειας στους παραγωγούς για τη διευκόλυνση της εφαρμογής αλιευτικών πρακτικών και εργαλείων που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

    3.2.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

    3.2.1.   Προώθηση βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας  (7)

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα για τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με τα είδη και σχετικά με τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας στο περιβάλλον, και για την προαγωγή της ανάπτυξης βιώσιμων τεχνικών υδατοκαλλιέργειας,

    συντονισμό του διαλόγου και της συνεργασίας με τις συναφείς επιστημονικές οργανώσεις στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας και συνεργασία κατά την κατάρτιση επιστημονικών γνωμοδοτήσεων για τη στήριξη των αποφάσεων διαχείρισης της υδατοκαλλιέργειας,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας,

    εντοπισμό και συλλογική πρόληψη των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία,

    αποτελεσματική συμμετοχή στους διάφορους σχετικούς με την υδατοκαλλιέργεια φορείς σε εθνικό, περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,

    συντονισμό του διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων παραγωγών, μεταξύ άλλων και με εκείνες που προέρχονται από διαφορετικά κράτη μέλη.

    3.2.2.   Επιβεβαίωση ότι οι δραστηριότητες των μελών τους είναι συνεπείς με τα εθνικά στρατηγικά σχέδια  (8)

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    συμμετοχή στην ανάπτυξη των εθνικών στρατηγικών σχεδίων,

    ανάπτυξη προγραμμάτων πιστοποίησης σχετικά με τη βιωσιμότητα των ζωοτροφών.

    3.2.3.   Επιδίωξη εξασφάλισης ότι τα προϊόντα διατροφής για υδατοκαλλιέργεια προέρχονται από αλιεία βιώσιμης διαχείρισης

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    συμμετοχή στην ανάπτυξη διαδικασιών ιχνηλασιμότητας,

    ανάπτυξη προγραμμάτων πιστοποίησης σχετικά με τη βιωσιμότητα των ζωοτροφών.

    3.2.4.   Βελτίωση των συνθηκών για την τοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας των μελών τους

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    εντοπισμό αγορών για την εμπορία και/ή τη διοχέτευση της παραγωγής των μελών τους,

    ανάπτυξη στρατηγικών για την καλύτερη εμπορία της παραγωγής, μεταξύ άλλων για πιστοποίηση των προϊόντων,

    στήριξη των συμπληρωματικών προαιρετικών πληροφοριών, σύμφωνα με το άρθρο 39 του κανονισμού ΚΟΑ,

    ανάπτυξη διαδικασιών πιστοποίησης, μεταξύ άλλων σε σχέση με τη διατροφή και την ποιότητα,

    σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων μεθόδων και νέων εργαλείων εμπορίας,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τις τεχνικές εμπορίας,

    συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση της παραγωγής των μελών των οργανώσεων παραγωγών.

    3.2.5.   Βελτίωση των οικονομικών αποδόσεων

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και παρακολούθηση εκστρατειών επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη μείωση των λειτουργικών δαπανών,

    παροχή βοήθειας και κατάρτισης στα μέλη των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τη διαχείριση των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας,

    ανάπτυξη υπηρεσιών προς τα μέλη της οργάνωσης παραγωγών σε σχέση με τη λογιστική καταγραφή των δαπανών.

    3.2.6.   Σταθεροποίηση των αγορών

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    συντονισμό μεταξύ των διαφόρων οργανώσεων παραγωγών όσον αφορά τη συγκέντρωση, την επεξεργασία, την ανταλλαγή και την αξιοποίηση πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα που συνδέονται με την παραγωγή των μελών των οργανώσεων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων αποθεματοποίησης και των τιμών κατά την πρώτη πώληση,

    συμβολή στη βελτίωση των γνώσεων της αγοράς,

    βελτίωση των γνώσεων των μελών των οργανώσεων παραγωγών σχετικά με τις βασικές οικονομικές κινητήριες δυνάμεις κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού,

    παροχή πρακτικής στήριξης στους παραγωγούς για τη βελτίωση του συντονισμού κατά την ανταλλαγή πληροφοριών με τους μεταποιητές.

    3.2.7.   Συμβολή στον εφοδιασμό σε τρόφιμα και στην προαγωγή υψηλών προδιαγραφών ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων, με παράλληλη συμβολή στην απασχόληση σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που αφορούν τα πρότυπα εμπορίας (ποιότητα, μέγεθος ή βάρος, συσκευασία, παρουσίαση και επισήμανση),

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση της απασχόλησης στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας,

    προετοιμασία και διεξαγωγή εκστρατειών για την προώθηση των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.

    4.   Μέτρα για την προσαρμογή της προσφοράς ορισμένων ειδών  (9)

    Σε αυτό το τμήμα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    προσδιορισμό των προϊόντων αλιείας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς την εμπορία τους σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους,

    ανάπτυξη εξειδικευμένων στρατηγικών και εργαλείων παραγωγής και εμπορίας.

    5.   Κυρώσεις και μέτρα ελέγχου

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού ΚΟΑ, στο τμήμα αυτό θα πρέπει να περιγράφονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται στα μέλη που παραβιάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την εφαρμογή των σχεδίων (10), καθώς και τα μέτρα που θα εφαρμόζει η οργάνωση παραγωγών για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων των μελών της με τους κανόνες που έχει θεσπίσει (11). Σε αυτό το τμήμα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα μέτρα:

    ανάπτυξη συστήματος κυρώσεων αναλογικού προς τις παραβάσεις που διαπράττονται από τα μέλη των οργανώσεων παραγωγών,

    ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων για την επιβολή των κανόνων που θεσπίζονται από την οργάνωση παραγωγών,

    διενέργεια αξιολογήσεων κινδύνου σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων που θεσπίζονται από την οργάνωση παραγωγών,

    προετοιμασία και εκτέλεση επιχειρήσεων ελέγχου της επιβολής των κανόνων που θεσπίζονται από την οργάνωση παραγωγών,

    κατάρτιση παρατηρητών και ελεγκτών,

    δημιουργία και διάδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή:

    α)

    των κανονισμών που απορρέουν από την κοινή αλιευτική πολιτική,

    β)

    των κανόνων και των μέτρων διαχείρισης που θεσπίζονται από την οργάνωση παραγωγών.

    6.   Δαπάνες προς εξέταση

    6.1.   Χρηματοδοτικό σχέδιο

    Συνιστάται οι οργανώσεις παραγωγών να συμπεριλαμβάνουν στα σχέδιά τους χρηματοδοτικό σχέδιο στο οποίο θα αναφέρουν αναλυτικά για κάθε μέτρο που προτίθενται να εφαρμόσουν το κόστος, τις διάφορες δαπάνες και τους αναμενόμενους χρηματοδοτικούς πόρους.

    Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού σχεδίου, θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των ακόλουθων δύο τύπων δραστηριοτήτων:

    α)

    δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης και καθοδήγησης σχετικές με τα σχεδιαζόμενα μέτρα («δραστηριότητες κυρίου του έργου»)· και

    β)

    δραστηριότητες που συνδέονται με την πρακτική υλοποίηση κάθε ειδικού σχεδιαζόμενου μέτρου («δραστηριότητες διαχείρισης έργου»).

    6.2.   Δραστηριότητες κυρίου του έργου

    Οι δαπάνες για τις δραστηριότητες κυρίου του έργου θα πρέπει να περιλαμβάνουν ειδικότερα δαπάνες για μελέτες αγοράς, μελέτες αξιολόγησης, σχεδιασμό του έργου, ανάλυση κινδύνου και κάθε μελέτη σκοπιμότητας που υλοποιείται πριν από την εφαρμογή ενός μέτρου που συνδέεται με την επίτευξη ενός από τους στόχους του σχεδίου. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν τις δαπάνες που συνδέονται με τις δραστηριότητες παρακολούθησης και ελέγχου που εκτελούνται από την οργάνωση παραγωγών κατά τη διάρκεια εφαρμογής ενός συγκεκριμένου μέτρου.

    Οι δαπάνες προς εξέταση μπορεί να καλύπτουν διάφορες κατηγορίες, όπως το ανθρώπινο δυναμικό, την παροχή υπηρεσίας ή τις προμήθειες.

    6.3.   Δραστηριότητες διαχείρισης έργου

    Οι δαπάνες για τις δραστηριότητες διαχείρισης έργου θα πρέπει να περιλαμβάνουν κυρίως δαπάνες σχετικές με στοιχεία των εφαρμοζόμενων μέτρων τα οποία δεν συνδέονται άμεσα με τις δραστηριότητες κυρίου του έργου, όπως επιστημονικά ή τεχνικά πειράματα, διαφημιστικές εκστρατείες, αγορά και ανάπτυξη νέων τεχνικών συσκευών με σκοπό την αύξηση της επιλεκτικότητας, την ανάπτυξη της ιχνηλασιμότητας ή την προώθηση βιώσιμων πρακτικών υδατοκαλλιέργειας.

    7.   Εφαρμογή χρονοδιαγράμματος

    Τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν χρονοδιάγραμμα των σχεδιαζόμενων μέτρων και των σχετικών δαπανών, οι οποίες θα αναλύονται σε ετήσιες δόσεις για τα πολυετή σχέδια.

    Το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να υποδεικνύει για κάθε μέτρο κατάλληλους δείκτες υλοποιήσεων και αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώνονται στο τμήμα 8.

    8.   Δείκτες

    Όπως συνιστάται στο τμήμα 7, θα πρέπει να προβλέπεται ένας δείκτης υλοποιήσεων και αποτελεσμάτων για κάθε σχεδιαζόμενο μέτρο προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της εφαρμογής του από τις οργανώσεις παραγωγών και τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Οι εν λόγω δείκτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στην ετήσια έκθεση που προβλέπεται στο άρθρο 28 παράγραφος 5 του κανονισμού ΚΟΑ. Οι δείκτες θα πρέπει να έχουν στόχο την αξιολόγηση της επίτευξης των στρατηγικών στόχων των σχεδίων σε σχέση με την αρχική κατάσταση που περιγράφεται στην εισαγωγή του σχεδίου.

    Ανάλογα με τη σημασία τους για τα διάφορα σχεδιαζόμενα μέτρα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι δείκτες:

    8.1.   Δείκτες υλοποιήσεων για την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων μέτρων

    8.1.1.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν δείκτες υλοποιήσεων που θα αξιολογούν τη συμμόρφωση με:

    την προγραμματισμένη δραστηριότητα των σκαφών που εκφράζεται, μεταξύ άλλων, ως ημέρες στη θάλασσα ή ως όγκος του είδους στόχου που αλιεύτηκε,

    το προαιρετικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορία των προϊόντων ανά είδος και παρουσίαση,

    το σχέδιο προγραμματισμένων δράσεων για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων της αγοράς,

    το σχέδιο προγραμματισμένων δράσεων για την πιστοποίηση/επισήμανση των προϊόντων,

    το προσωρινό χρονοδιάγραμμα για τη διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας και/ή ικανότητας ανά αλιευτική ζώνη,

    το σχέδιο προγραμματισμένων μέτρων για τη μείωση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων,

    το χρονοδιάγραμμα για την παροχή κατάρτισης ως προς τη συμμόρφωση και τους κανόνες, την ενημέρωση και τον έλεγχο των παραγωγών.

    Οι εν λόγω δείκτες υλοποιήσεων θα πρέπει επίσης να επισημαίνουν:

    πρόβλεψη των κύκλων πωλήσεων των προϊόντων,

    συμμόρφωση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των παραγωγών με το αναμενόμενο επίπεδο εισοδήματος.

    8.1.2.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν δείκτες υλοποιήσεων που θα αξιολογούν τη συμμόρφωση με:

    την προγραμματισμένη αποθεματοποίηση και τη συγκομιδή για τα εκτρεφόμενα είδη,

    το προαιρετικό χρονοδιάγραμμα για την εμπορία των προϊόντων ανά είδος και παρουσίαση,

    το σχέδιο προγραμματισμένων δράσεων για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων της αγοράς,

    το σχέδιο προγραμματισμένων δράσεων για την πιστοποίηση/επισήμανση των προϊόντων,

    το σχέδιο για τη μείωση της μόλυνσης των οικοσυστημάτων που συνδέεται με δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας,

    το σχέδιο για την εφαρμογή βιώσιμης διατροφής των εκτρεφόμενων ειδών,

    το χρονοδιάγραμμα για την παροχή κατάρτισης ως προς τη συμμόρφωση και τους κανόνες, την ενημέρωση και τον έλεγχο.

    Οι εν λόγω δείκτες υλοποιήσεων θα πρέπει επίσης να επισημαίνουν:

    πρόβλεψη των κύκλων πωλήσεων των προϊόντων,

    συμμόρφωση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των παραγωγών με το αναμενόμενο επίπεδο εισοδήματος.

    8.2.   Δείκτες αποτελεσμάτων για την αξιολόγηση της συμβολής των μέτρων που αναπτύχθηκαν στην επίτευξη των στόχων των σχεδίων παραγωγής και εμπορίας

    8.2.1.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν δείκτες αποτελεσμάτων που θα αξιολογούν:

    τον όγκο και/ή την αξία των ειδών που αλιεύονται ή διατίθενται στο εμπόριο,

    το μέσο μέγεθος των ειδών που αλιεύονται ή διατίθενται στο εμπόριο,

    την αύξηση των πωλήσεων ανά είδος και/ή προϊόν σε σύγκριση με μια εκ των προτέρων θέση,

    τον αριθμό και τον όγκο και/ή την αξία των νέων προϊόντων που πωλούνται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,

    την εξέλιξη της αλιευτικής προσπάθειας και/ή ικανότητας,

    την εξέλιξη της σύνθεσης των εκφορτώσεων και/ή του όγκου των ανεπιθύμητων αλιευμάτων,

    την εξέλιξη της «κατά κεφαλήν» αποτίμησης της παραγωγής που εκφορτώνεται ή αποτελεί αντικείμενο συγκομιδής,

    την εξέλιξη του κόστους παραγωγής ανά μονάδα παραγωγής,

    την εξέλιξη του κόστους πωλήσεων ανά μονάδα παραγωγής,

    την εξέλιξη του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των παραγωγών,

    τις αλλαγές στο ποσοστό των προϊόντων που δεν πωλήθηκαν σε σχέση με την εκ των προτέρων θέση,

    τις αλλαγές στην αξία των ευαίσθητων προϊόντων σε σχέση με την εκ των προτέρων θέση,

    τον αριθμό ατυχημάτων (που περιλαμβάνουν τραυματισμό και/ή απώλεια ζωής),

    τις αλλαγές στον αριθμό των καταγεγραμμένων παραβιάσεων των κανόνων των οργανώσεων παραγωγών.

    8.2.2.   Για τις οργανώσεις παραγωγών προϊόντων υδατοκαλλιέργειας

    Σε αυτή την ενότητα τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν δείκτες αποτελεσμάτων που θα αξιολογούν:

    τον όγκο και/ή την αξία των ειδών που αποτελούν αντικείμενο συγκομιδής ή διατίθενται στο εμπόριο,

    την αύξηση των πωλήσεων ανά είδος και/ή προϊόν σε σύγκριση με μία εκ των προτέρων θέση,

    τον αριθμό και τον όγκο και/ή την αξία των νέων προϊόντων που πωλήθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος,

    την εξέλιξη της «κατά κεφαλήν» αποτίμησης της συγκομιδής,

    την εξέλιξη του ποσοστού ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται για τα εκτρεφόμενα είδη και που προέρχονται από βιώσιμους ή ανανεώσιμους πόρους,

    την εξέλιξη των ποσοτήτων των μολυσμένων προϊόντων,

    την εξέλιξη του κόστους παραγωγής ανά μονάδα παραγωγής,

    την εξέλιξη του κόστους πωλήσεων ανά μονάδα παραγωγής,

    την εξέλιξη του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των παραγωγών,

    τις αλλαγές στο ποσοστό των προϊόντων που δεν πωλήθηκαν σε σχέση με την εκ των προτέρων θέση,

    τις αλλαγές στην αξία των ευαίσθητων προϊόντων σε σχέση με την εκ των προτέρων θέση,

    τον αριθμό ατυχημάτων (που περιλαμβάνουν τραυματισμό και/ή απώλεια ζωής),

    τις αλλαγές στον αριθμό των καταγεγραμμένων παραβάσεων των κανόνων των οργανώσεων παραγωγών.

    ΜΕΡΟΣ Β

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

    Οι οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να υποβάλλουν την ετήσια έκθεση μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων. Σε περίπτωση πολυετούς σχεδίου, θα πρέπει να υποβάλλεται έκθεση σε ετήσια βάση.

    Η ετήσια έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει δείκτες υλοποιήσεων και αποτελεσμάτων, κατά τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των σχεδίων που υποβάλλεται προς έγκριση στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

    Βρυξέλλες, 3 Μαρτίου 2014.

    Για την Επιτροπή

    Μαρία ΔΑΜΑΝΆΚΗ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1184/2006 και 1224/2009 του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000 (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 1).

    (2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1418/2013 της Επιτροπής, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τα σχέδια παραγωγής και εμπορίας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1379/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (ΕΕ L 353 της 28.12.2013, σ. 40).

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2508/2000 της Επιτροπής, της 15ης Νοεμβρίου 2000, για τον καθορισμό των λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000 του Συμβουλίου όσον αφορά επιχειρησιακά προγράμματα στον τομέα της αλιείας (ΕΕ L 289 της 16.11.2000, σ. 8).

    (4)  Προώθηση βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων των μελών τους μέσω της παροχής δυνατοτήτων για την ανάπτυξή τους με πλήρη συμμόρφωση προς την πολιτική διατήρησης όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22) («Κανονισμός για την κοινή αλιευτική πολιτική») και την περιβαλλοντική νομοθεσία, με παράλληλη τήρηση της κοινωνικής πολιτικής.

    (5)  Αποφυγή και μείωση κατά το δυνατόν των ανεπιθύμητων αλιευμάτων εμπορικών αποθεμάτων και, εάν χρειάζεται, βέλτιστη αξιοποίηση τέτοιων αλιευμάτων, χωρίς να δημιουργείται αγορά για εκείνα που είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού για την κοινή αλιευτική πολιτική.

    (6)  Χωρίς τη δημιουργία αγοράς για τέτοιου είδους αλιεύματα τα οποία είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη διατήρησης.

    (7)  Προώθηση των βιώσιμων δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας των μελών τους μέσω της παροχής δυνατοτήτων για την ανάπτυξή τους με πλήρη συμμόρφωση προς την πολιτική διατήρησης, όπως ορίζεται στον κανονισμό για την κοινή αλιευτική πολιτική και στην περιβαλλοντική νομοθεσία, με παράλληλη τήρηση της κοινωνικής πολιτικής.

    (8)  Τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 34 του κανονισμού για την κοινή αλιευτική πολιτική.

    (9)  «Είδη των οποίων η εμπορία αντιμετωπίζει συνήθως δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έτους», όπως αναφέρονται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 στοιχείο δ) του κανονισμού ΚΟΑ.

    (10)  Οι κυρώσεις προβλέπονται στο άρθρο 28 παράγραφος 2 στοιχείο ε) του κανονισμού ΚΟΑ.

    (11)  Τα μέτρα προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού ΚΟΑ.


    Top