Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010H0019

    Σύσταση της Επιτροπής, της 13ης Ιανουαρίου 2010 , σχετικά με την ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ των κρατών μελών των ηλεκτρονικών δεδομένων για τον έλεγχο της μοναδικότητας των καρτών οδηγού που εκδίδουν [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2010) 19] (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 9 της 14.1.2010, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2010/19/oj

    14.1.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 9/10


    ΣΫΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 13ης Ιανουαρίου 2010

    σχετικά με την ασφαλή ανταλλαγή μεταξύ των κρατών μελών των ηλεκτρονικών δεδομένων για τον έλεγχο της μοναδικότητας των καρτών οδηγού που εκδίδουν

    [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2010) 19]

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    (2010/19/ΕΕ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 292,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85, της 20ής Δεκεμβρίου 1985, σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (1), η οικεία αρχή κράτους μέλους οφείλει, κατόπιν αιτήσεως οδηγού που έχει τη συνήθη του διαμονή σε αυτό το κράτος μέλος, να εκδίδει κάρτα οδηγού όπως αυτή ορίζεται στο παράρτημα IB.

    (2)

    Σύμφωνα με την απαίτηση 268α του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85, τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν δεδομένα ηλεκτρονικώς για να διασφαλίζουν τη μοναδικότητα κάρτας οδηγού που εκδίδουν. Σύμφωνα με την απαίτηση αυτή, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών μπορούν επίσης να ανταλλάσσουν δεδομένα ηλεκτρονικώς κατά την πραγματοποίηση οδικών ελέγχων κάρτας οδηγού ή ελέγχων στους χώρους επιχείρησης, ούτως ώστε να επιβεβαιώνουν τη μοναδικότητα και το καθεστώς των καρτών.

    (3)

    Η αρμόδια αρχή πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο αιτών δεν είναι ήδη κάτοχος έγκυρης κάρτας οδηγού.

    (4)

    Οι κάρτες οδηγού που εκδίδουν τα κράτη μέλη αναγνωρίζονται αμοιβαία.

    (5)

    Η ασφάλεια, η ακεραιότητα και η εγκυρότητα του συστήματος ψηφιακού ταχογράφου πρέπει να διασφαλίζονται με κατάλληλο έλεγχο και με τη χρήση καρτών οδηγού που εκδίδονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    (6)

    Είναι σκόπιμο οι εκδίδουσες αρχές να μπορούν να εφαρμόζουν αποτελεσματικές μεθόδους και διαδικασίες για την ορθή διαχείριση των δεδομένων σχετικά με την έκδοση καρτών ταχογράφου εν γένει και καρτών οδηγού ειδικότερα.

    (7)

    Οι εκδίδουσες αρχές των κρατών μελών πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν γρήγορα και να ανταλλάσουν αξιόπιστα πληροφορίες σχετικά με κάρτες οδηγού που έχουν εκδοθεί, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να αποφεύγεται η κατοχή περισσοτέρων της μιας έγκυρων καρτών από τους οδηγούς.

    (8)

    Κατά τη διάρκεια των οδικών ελέγχων, οι αρμόδιες εθνικές αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν εάν ο οδηγός έχει στην κατοχή του κάρτα οδηγού και να ελέγχουν την εγκυρότητά της.

    (9)

    Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet είναι καθιερωμένο και αξιόπιστο εργαλείο για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την έκδοση και των έλεγχο καρτών οδηγού, στο οποίο έχουν ήδη συνδεθεί 28 ευρωπαϊκές χώρες. Το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet ορίζεται σε σειρά εγγράφων αναφοράς, στα οποία συγκαταλέγεται ο οδηγός αναφοράς για την ανταλλαγή μηνυμάτων XML (XML messaging Reference Guide)· όλα τα έγγραφα αναφοράς δημοσιεύονται στον ιστότοπο των υπηρεσιών της Επιτροπής οι οποίες είναι αρμόδιες για τις κοινωνικές πτυχές της πολιτικής στον τομέα των οδικών μεταφορών.

    (10)

    Οι επιδόσεις του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet εξαρτώνται από τις αντίστοιχες επιδόσεις των εθνικών συστημάτων. Κατά συνέπεια, πρέπει να καθοριστεί ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης από το σύστημα που πρέπει να επιδιώκουν να επιτύχουν τα κράτη μέλη,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

    Χρήση του TACHOnet

    1.

    Για την ανταλλαγή πληροφοριών κατά τον έλεγχο της μοναδικότητας κάρτας οδηγού που έχει εκδοθεί σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85, τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet.

    Χρήση άλλων συμβατών συστημάτων

    2.

    Για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων εντός ομάδας κρατών μελών επιτρέπεται να χρησιμοποιείται συμβατό σύστημα το οποίο συμμορφώνεται τουλάχιστον προς τον οδηγό αναφοράς για την ανταλλαγή μηνυμάτων XML (XML messaging Reference Guide) που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Επιτροπής, υπό τον όρο ότι τα ηλεκτρονικά δεδομένα με τα λοιπά κράτη μέλη ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος TACHOnet.

    Διαδικασία ελέγχου της μοναδικότητας κάρτας οδηγού

    3.

    Κατά τον έλεγχο της μοναδικότητας κάρτας οδηγού, τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιούν τη διαδικασία που καθορίζεται στο παράρτημα Ι.

    Χρήση του TACHOnet ή άλλων συμβατών συστημάτων από εθνικούς φορείς ελέγχου

    4.

    Τα κράτη μέλη καθιστούν εφικτή, ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν τη χρήση του TACHOnet ή άλλων συμβατών συστημάτων από τους εθνικούς φορείς ελέγχου, ώστε να διευκολύνονται οι αποτελεσματικοί έλεγχοι της εγκυρότητας, του καθεστώτος και της μοναδικότητας κάρτας οδηγού, συγκεκριμένα με οδικούς ελέγχους ή στις εγκαταστάσεις επιχείρησης.

    Ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης

    5.

    Τα κράτη μέλη παρέχουν ελάχιστο επίπεδο εξυπηρέτησης από το TACHOnet ή άλλο συμβατό σύστημα κατά το σημείο 2, όπως περιγράφεται στο παράρτημα ΙΙ.

    Επακόλουθα μέτρα

    6.

    Τα κράτη μέλη καλούνται να ενημερώσουν την Επιτροπή έως τις 30 Ιουνίου 2010 σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν βάσει της παρούσας σύστασης.

    Επανεξέταση

    7.

    Σε περίπτωση που διατίθεται ισοδύναμο σύστημα ηλεκτρονικής ανταλλαγής δεδομένων το οποίο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη, η Επιτροπή πρέπει να επανεξετάσει την παρούσα σύσταση, κατόπιν αιτήματος τουλάχιστον πέντε κρατών μελών και αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής που ιδρύθηκε βάσει του άρθρου 18 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85.

    Αποδέκτες

    8.

    Η παρούσα σύσταση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες, 13 Ιανουαρίου 2010.

    Για την Επιτροπή

    Antonio TAJANI

    Αντιπρόεδρος


    (1)  ΕΕ L 370 της 31.12.1985, σ. 8.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΤΑΣ ΟΔΗΓΟΥ

    1.

    Κάθε αίτηση για κάρτα οδηγού πρέπει να διασταυρώνεται με τα στοιχεία του μητρώου καρτών οδηγού στο κράτος μέλος όπου υποβλήθηκε η αίτηση.

    2.

    Στις περιπτώσεις που ο αιτών κατέχει άδεια οδήγησης η οποία έχει εκδοθεί από τη χώρα υποβολής της αίτησης, οι αρμόδιες για την έκδοση καρτών αρχές των κρατών μελών δύνανται να χρησιμοποιούν το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet ή συμβατό σύστημα για δειγματοληπτικούς ελέγχους, ώστε να διαπιστώνουν εάν ο αιτών έχει υποβάλει αίτηση έκδοσης ή/και έχει λάβει κάρτα οδηγού από άλλο κράτος μέλος. Αυτοί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 2 % του συνόλου των αιτήσεων.

    3.

    Στις περιπτώσεις που ο αιτών κατέχει άδεια οδήγησης η οποία έχει εκδοθεί από κράτος μέλος διαφορετικό από τη χώρα υποβολής της αίτησης, οι αρμόδιες για την έκδοση καρτών αρχές των κρατών μελών πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούν το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet ή συμβατό σύστημα.

    4.

    Όταν κράτος μέλος χορηγεί κάρτα οδηγού σε κάτοχο άδειας οδήγησης η οποία έχει εκδοθεί από άλλο κράτος μέλος, πρέπει αμέσως να κοινοποιεί τη χορήγηση της κάρτας οδηγού στο εν λόγω κράτος μέλος έκδοσης της άδειας οδήγησης, μέσω του TACHOnet ή άλλου συμβατού συστήματος.

    5.

    Κράτος μέλος στο οποίο κοινοποιείται από άλλο κράτος μέλος ότι χορηγήθηκε άδεια οδηγού σε κάτοχο άδειας οδήγησης η οποία έχει εκδοθεί από το κράτος μέλος που είναι αποδέκτης της κοινοποίησης, πρέπει να καταχωρίζει την πληροφορία αυτή στο οικείο μητρώο καρτών οδηγού. Η καταχώριση αυτή δεν είναι αναγκαία εάν οι αρμόδιες για την έκδοση καρτών αρχές του κράτους μέλους χρησιμοποιούν για το 100 % των αιτήσεων το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων TACHOnet ή συμβατό σύστημα.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

    Τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τα ακόλουθα πρότυπα ελαχίστου επιπέδου εξυπηρέτησης όσον αφορά το σύστημα ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων TACHOnet ή συμβατό σύστημα:

    1.   Χρονική κάλυψη εξυπηρέτησης (Service time frame and coverage): Σε καθημερινή 24ωρη βάση.

    2.   Ποσοστό διαθεσιμότητας συστήματος (System Availability rate): 98 %

    Ως ποσοστό διαθεσιμότητας συστήματος νοείται το ποσοστό της χρονικής διάρκειας λειτουργίας του.

    3.   Χρόνος απόκρισης συστήματος (System Response time): 60 δευτερόλεπτα κατ’ ανώτατο όριο

    Εάν το σύστημα δεν τηρεί την απαίτηση για τον χρόνο απόκρισης, το κράτος μέλος οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκατασταθεί ο κανονικός χρόνος απόκρισης το συντομότερο δυνατόν.

    4.   Διαδικασία συντήρησης (Maintenance procedure): Κάθε κράτος μέλος κοινοποιεί στα λοιπά κράτη μέλη και στην Επιτροπή κάθε δραστηριότητα συντήρησης, μέσω του εργαλείου «Schedule Maintenance» που παρέχεται στη δικτυακή πύλη TACHOnet:

    https://webgate.cec.eu-admin.net/tachonet/prod/tachonetportal/

    (πρόσβαση αποκλειστικά και μόνον με σύνδεση μέσω του δικτύου s-TESTA)

    5.   Διαδικασία αντιμετώπισης βλάβης (Incident escalation): Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση βλάβης εντός 30 λεπτών της ώρας, το κράτος μέλος από το σύστημα του οποίου προήλθε η βλάβη πρέπει να εφαρμόζει την ακόλουθη διαδικασία αντιμετώπισης της βλάβης:


    Top