EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0569

Απόφαση 2009/569/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 27ης Ιουλίου 2009 , για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του ΟΑΧΟ στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

ΕΕ L 197 της 29.7.2009, p. 96–107 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/569/oj

29.7.2009   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 197/96


ΑΠΌΦΑΣΗ 2009/569/ΚΕΠΠΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 27ης Ιουλίου 2009

για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του ΟΑΧΟ στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδίως το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 23 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη στρατηγική της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (εφεξής «στρατηγική της ΕΕ»), η οποία περιλαμβάνει στο Κεφάλαιο ΙΙΙ κατάλογο μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων αυτών.

(2)

Η στρατηγική της ΕΕ υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της σύμβασης για τα χημικά όπλα (CWC) και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) προς τη δημιουργία ενός κόσμου απαλλαγμένου από χημικά όπλα. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ΕΕ έχει δεσμευθεί να εργαστεί για την καθολική προσχώρηση στις βασικές συμβάσεις και συμφωνίες αφοπλισμού και μη διάδοσης, μεταξύ των οποίων και η CWC. Οι στόχοι της στρατηγικής της ΕΕ είναι συμπληρωματικοί προς τους στόχους που επιδιώκει ο ΟΑΧΟ στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για την εφαρμογή της CWC.

(3)

Στις 22 Νοεμβρίου 2004, το Συμβούλιο υιοθέτησε την κοινή δράση 2004/797/ΚΕΠΠΑ για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του ΟΑΧΟ στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (1), μετά τη λήξη της οποίας ακολούθησε η κοινή δράση 2005/913/ΚΕΠΠΑ της 12ης Δεκεμβρίου 2005 (2) και η κοινή δράση 2007/185/ΚΕΠΠΑ της 19ης Μαρτίου 2007 (3). Η τελευταία κοινή δράση λήγει στις 31 Ιουλίου 2009.

(4)

Η συνέχιση αυτής της εντατικής και στοχοθετημένης βοήθειας της ΕΕ προς τον ΟΑΧΟ είναι αναγκαία στο πλαίσιο της ενεργού εφαρμογής του Κεφαλαίου ΙΙΙ της στρατηγικής της ΕΕ. Τα μέτρα που σχετίζονται με την οικουμενική εφαρμογή της CWC θα πρέπει να συνεχιστούν και να προσαρμοστούν και να απευθύνονται στον μειωνόμενο αριθμό των κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη της CWC. Αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να συμπληρωθούν από νέες για την υποστήριξη ειδικών σχεδίων εκτελουμένων από τον ΟΑΧΟ με στόχο την πλήρη εφαρμογή της CWC και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των χημικών δραστηριοτήτων,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

1.   Για τον σκοπό της άμεσης πρακτικής εφαρμογής ορισμένων στοιχείων της στρατηγικής της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις δραστηριότητες του ΟΑΧΟ, με τους εξής στόχους:

να ενισχυθούν οι ικανότητες των συμβαλλομένων κρατών ώστε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της Σύμβασης, και

να προαχθεί η οικουμενική εφαρμογή, παροτρύνοντας τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη να προσχωρήσουν στη Σύμβαση.

2.   Εν προκειμένω, τα σχέδια του ΟΑΧΟ τα οποία αντιστοιχούν σε μέτρα που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ, είναι τα εξής:

 

Σχέδιο Ι: εθνική εφαρμογή, επαλήθευση και οικουμενικός χαρακτήρας

Δραστηριότητες:

διμερείς επισκέψεις τεχνικής συνδρομής,

κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του καθεστώτος που προβλέπει η Σύμβαση όσον αφορά τις μεταφορές,

κατάρτιση εθνικών συνοδών,

κατάρτιση των εθνικών αρχών για τη χρήση μέσου ηλεκτρονικής δήλωσης,

άσκηση αιφνιδιαστικού ελέγχου.

 

Σχέδιο ΙΙ: Διεθνής συνεργασία

Δραστηριότητες:

Σειρά μαθημάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάλυσης,

εργαστήριο για τη CWC και την ασφάλεια χημικών διεργασιών.

 

Σχέδιο ΙΙΙ: Σεμινάριο — Η συμβολή του ΟΑΧΟ στη διεθνή ασφάλεια και σχετικές προκλήσεις

 

Σχέδιο IV: Επισκέψεις αντιπροσώπων του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε εγκαταστάσεις καταστροφής χημικών όπλων

 

Σχέδιο V: Δεύτερη σύνοδος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου

 

Σχέδιο VI: Σεμινάριο — Η συμβολή του ΟΑΧΟ στον τομέα της ασφάλειας και της μη διάδοσης

 

Σχέδιο VII: Ετοιμότητα των συμβαλλομένων κρατών να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν επιθέσεις με χημικά

Δραστηριότητες:

άσκηση επί χάρτου,

περιφερειακό εργαστήριο σχετικά με το άρθρο Χ της Σύμβασης.

 

Σχέδιο VIII: Πρόγραμμα για την Αφρική

Δραστηριότητες:

διμερείς επισκέψεις τεχνικής συνδρομής,

δράση ενημέρωσης — ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης — Κέντρο Kofi Annan,

κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του καθεστώτος που προβλέπει η Σύμβαση όσον αφορά τις μεταφορές,

ενημέρωση κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη,

σειρά μαθημάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάλυσης,

ενημέρωση του βιομηχανικού κλάδου — εργαστήριο για τη CWC και την ασφάλεια χημικών διεργασιών,

περιφερειακό εργαστήριο — άρθρο Χ και θέματα περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της παροχής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Λεπτομερής περιγραφή των σχεδίων περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

1.   Αρμόδια για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι η Προεδρία επικουρούμενη από τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου/ύπατο εκπρόσωπο (ΓΓ/ΥΕ) για την ΚΕΠΠΑ. Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως.

2.   Την τεχνική εφαρμογή του σχεδίου που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναλαμβάνει η Τεχνική Γραμματεία του ΟΑΧΟ (εφεξής «η Τεχνική Γραμματεία»). Θα εκτελεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα υπό την ευθύνη της Προεδρίας και υπό τον έλεγχο του ΓΓ/ΥΕ. Προς τούτο, ο ΓΓ/ΥΕ συνάπτει τους αναγκαίους διακανονισμούς με την Τεχνική Γραμματεία.

3.   Η Προεδρία, ο ΓΓ/ΥΕ και η Επιτροπή συντονίζονται τακτικά όσον αφορά το σχέδιο, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

Άρθρο 3

1.   Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για την υλοποίηση των σχεδίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2 ανέρχεται σε 2 110 000 EUR.

2.   Η διαχείριση των δαπανών που χρηματοδοτούνται από το οριζόμενο στην παράγραφο 1 ποσό γίνεται σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανόνες που εφαρμόζονται επί του γενικού προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

3.   Η Επιτροπή επιβλέπει την ορθή διαχείριση των δαπανών που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Προς τούτο, συνάπτει χρηματοδοτική συμφωνία με την Τεχνική Γραμματεία. Η συμφωνία θα ορίζει ότι η Τεχνική Γραμματεία εξασφαλίζει προβολή της συνεισφοράς της ΕΕ ανάλογη προς το ύψος της.

4.   Η Επιτροπή προσπαθεί να συνάψει τη χρηματοδοτική συμφωνία της παραγράφου 3 το ταχύτερο δυνατό μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. Ενημερώνει το Συμβούλιο για τυχόν δυσκολίες στη διαδικασία αυτή και για την ημερομηνία σύναψης της συμφωνίας. Η Επιτροπή δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σειρά C, ανακοίνωση της ημερομηνίας σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας.

Άρθρο 4

Η Προεδρία, επικουρούμενη από τον ΓΓ/ΥΕ, υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βάσει τακτικών εκθέσεων που εκπονεί η Τεχνική Γραμματεία. Οι εν λόγω εκθέσεις αποτελούν τη βάση για την αξιολόγηση στην οποία προβαίνει το Συμβούλιο. Η Επιτροπή συμπράττει πλήρως. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χρηματοδοτικές πτυχές των σχεδίων που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 2.

Άρθρο 5

1.   Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της.

2.   Η παρούσα απόφαση λήγει 18 μήνες μετά την ημερομηνία σύναψης της χρηματοδοτικής συμφωνίας του άρθρου 3 παράγραφος 3. Ωστόσο, λήγει 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της, εάν δεν έχει συναφθεί ως τότε η εν λόγω χρηματοδοτική συμφωνία.

Άρθρο 6

Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες, 27 Ιουλίου 2009.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

C. BILDT


(1)  EE L 349, 25.11.2004, σ. 63.

(2)  ΕΕ L 331, 17.12.2005, σ. 34.

(3)  ΕΕ L 85, 27.3.2007, σ. 10.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στήριξη από την ΕΕ των δραστηριοτήτων του ΟΑΧΟ στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ κατά της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής

Σχέδιο Ι: Εθνική εφαρμογή, επαλήθευση και οικουμενικός χαρακτήρας

Στόχος:

Να ενισχυθεί η ικανότητα των συμβαλλομένων κρατών ώστε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της Σύμβασης και να ενθαρρυνθούν τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της προσχώρησης στη Σύμβαση και της μεγαλύτερης συμμετοχής σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ.

Σκοπός:

—   Σκοπός 1

Τα συμβαλλόμενα κράτη σημειώνουν πρόοδο ως προς τα εξής:

εκπλήρωση των εθνικών απαιτήσεων εφαρμογής δυνάμει του άρθρου VII της Σύμβασης,

συμμόρφωση προς τις δηλώσεις τους και τις απαιτήσεις δηλώσεων επιθεώρησης δυνάμει του άρθρου VI της Σύμβασης,

κατανόηση των διαδικασιών που συνεπάγεται ο αιφνιδιαστικός έλεγχος δυνάμει του άρθρου ΙΧ της Σύμβασης, καθώς και των συναφών προκλήσεων και άλλων θεμάτων.

—   Σκοπός 2

Τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ και κατανοούν καλύτερα τη Σύμβαση και τα οφέλη της.

Αποτελέσματα:

—   Αποτέλεσμα 1

Οι εθνικές αρχές έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να εκπονούν εθνική εκτελεστική νομοθεσία,

οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να προσδιορίζουν χημικές ουσίες σχετικές με τη Σύμβαση και να παρέχουν στις εθνικές αρχές ακριβή στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές ελεγχόμενων χημικών ουσιών,

οι εθνικές αρχές έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να προετοιμάζουν και να υποβάλουν εγκαίρως δηλώσεις, ιδίως σε ηλεκτρονική μορφή,

οι υπάλληλοι των εθνικών αρχών έχουν εκπαιδευθεί για να συνοδεύουν ομάδες επιθεώρησης του ΟΑΧΟ,

τα συμβαλλόμενα κράτη γνωρίζουν καλύτερα το μηχανισμό αιφνιδιαστικού ελέγχου, ο οποίος αποτελεί το βασικό μέσο επαλήθευσης που έχουν στη διάθεσή τους για να διαπιστώνουν τυχόν μη συμμόρφωση προς τη Σύμβαση,

παρέχονται διαβεβαιώσεις στα συμβαλλόμενα κράτη ότι η Τεχνική Γραμματεία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει επιτυχώς αιφνιδιαστικό έλεγχο και να εφαρμόσει αποτελεσματικά το προβλεπόμενο από τη Σύμβαση σύστημα επαλήθευσης.

—   Αποτέλεσμα 2

Τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ και κατανοούν καλύτερα τα οφέλη της προσχώρησης στη Σύμβαση και της μεγαλύτερης συμμετοχής σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ.

Δραστηριότητες:

Διμερείς επισκέψεις τεχνικής συνδρομής: θα παρασχεθεί στήριξη στα συμβαλλόμενα κράτη μέσω επισκέψεων τεχνικής συνδρομής που θα σχεδιάζονται κατά περίπτωση και θα πραγματοποιούνται ώστε να παρέχεται εστιασμένη συνδρομή για την εκπλήρωση των απαιτήσεων σύμφωνα με τα αιτήματα των κρατών μελών. Η στήριξη αυτή θα περιλαμβάνει προσπάθειες ευαισθητοποίησης και προβολής μέσω εργαστηρίων πληροφόρησης σε εθνικό επίπεδο, ειδικών εκπαιδευτικών μαθημάτων, παροχής βοήθειας για την εκπόνηση εθνικών εκτελεστικών διατάξεων και συναφών μέτρων, καθώς και θέματα του άρθρου VI σχετικά με το βιομηχανικό κλάδο.

Κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του καθεστώτος που προβλέπει η Σύμβαση όσον αφορά τις μεταφορές: οι τρεις προηγούμενες κοινές δράσεις προέβλεπαν την παροχή στήριξης σε τελωνειακούς υπαλλήλους. Με βάση την κτηθείσα εμπειρία, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά μαθήματα για την ευαισθητοποίηση των τελωνειακών υπαλλήλων με στόχο να βελτιωθεί η συλλογή και διαβίβαση στις εθνικές αρχές δεδομένων σχετικών με τις εισαγωγές και εξαγωγές ελεγχόμενων χημικών ουσιών. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα σε περιφερειακό και υποπεριφερειακό επίπεδο θα περιλαμβάνουν πρακτικές επιδείξεις και ασκήσεις.

Κατάρτιση εθνικών συνοδών: θα πραγματοποιηθεί σειρά μαθημάτων για την ενημέρωση των συμβαλλομένων κρατών όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους κατά τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων σύμφωνα με το άρθρο VI. Η κατάρτιση των εθνικών συνοδών θα πραγματοποιηθεί με σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων σε υποπεριφερειακό επίπεδο, σχεδιασμένων ώστε να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με το σύστημα επαλήθευσης και ειδικότερα τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων σύμφωνα με το άρθρο VI. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα θα περιλαμβάνουν επίσης πρακτικές ασκήσεις σε εγκατάσταση και ασκήσεις επί χάρτου.

Κατάρτιση των εθνικών αρχών για τη χρήση μέσου ηλεκτρονικής δήλωσης: τα μαθήματα και τα εργαστήρια ευαισθητοποίησης σε περιφερειακό και υποπεριφερειακό επίπεδο θα παρέχουν στους υπαλλήλους των εθνικών αρχών τα μέσα και τις γνώσεις για να συγκεντρώνουν, να διατηρούν και να αναλύουν πληροφορίες σχετικές με την παραγωγή, την επεξεργασία και τη χρήση χημικών ουσιών διπλής χρήσης, ώστε να είναι καλύτερα καταρτισμένοι για να υποβάλουν εγκαίρως ακριβείς δηλώσεις και να εντοπίζουν ενδεχόμενες απειλές και/ή δραστηριότητες διάδοσης.

Άσκηση αιφνιδιαστικού ελέγχου: θα διεξαχθεί άσκηση σε πλήρη κλίμακα για τη βελτίωση των γνώσεων και της κατανόησης εκ μέρους των κρατών μελών των διαδικασιών που περιλαμβάνει ο αιφνιδιαστικός έλεγχος. Η άσκηση αυτή θα δώσει επίσης την ευκαιρία στην Τεχνική Γραμματεία να δοκιμάσει και να βελτιώσει τις ικανότητες και δυνατότητές της να οργανώνει αιφνιδιαστικούς ελέγχους και να εντοπίζει προβλήματα τα οποία, εάν δεν εντοπιστούν ή δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα της Γραμματείας να πραγματοποιήσει αποτελεσματικά έναν πραγματικό αιφνιδιαστικό έλεγχο.

Ενημέρωση κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη: αντιπρόσωποι κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη οι οποίοι είναι σε θέση να επηρεάζουν τις εθνικές ενέργειες που σχετίζονται με προσχώρηση/επικύρωση καθώς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της Σύμβασης, θα υποστηριχθούν οικονομικά για να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα που διοργανώνει το τμήμα διεθνούς συνεργασίας και βοήθειας (ICA). Στα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνονται περιφερειακά εργαστήρια για τις εθνικές αρχές των συμβαλλομένων κρατών και περιφερειακά εργαστήρια για τις τελωνειακές αρχές. Όταν χρειάζεται, υπάλληλοι του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Τεχνικής Γραμματείας θα στηρίζονται επίσης οικονομικά για να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνεδριάσεις, ώστε να προβαίνουν στις αναγκαίες επαφές και να αλληλεπιδρούν με τους επιχορηγούμενους συμμετέχοντες από τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη. Επιπροσθέτως και κατά περίπτωση, ειδικά προσαρμοσμένες επισκέψεις και διακανονισμοί με τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη προβλέπονται επίσης σε αυτό το πλαίσιο στήριξης κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Σχέδιο ΙΙ: Διεθνής συνεργασία

Στόχος:

Να ενισχυθούν οι τεχνολογικές ικανότητες των συμβαλλομένων κρατών μέσω διεθνούς συνεργασίας στον τομέα των χημικών δραστηριοτήτων για σκοπούς που δεν απαγορεύονται δυνάμει της Σύμβασης.

Σκοπός:

—   Σκοπός 1

Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.

Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο ενισχύουν τις ικανότητες των χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο εργαστηρίων τους να εφαρμόζουν τη Σύμβαση όσον αφορά τις χρήσεις της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.

—   Σκοπός 2

Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο σημειώνουν πρόοδο ως προς την προώθηση της εθνικής εφαρμογής της Σύμβασης στο βιομηχανικό κλάδο, σύμφωνα με το άρθρο ΧΙ, ενισχύοντας τις προσεγγίσεις διαχείρισης της ασφάλειας χημικών διεργασιών.

Αποτελέσματα:

—   Αποτέλεσμα 1

Μεγαλύτερη ικανότητα των συμβαλλομένων κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο να μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.

Υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ικανότητας των χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο εργαστηρίων σε συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, να αναλύουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με την εθνική εφαρμογή της Σύμβασης και τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης, ιδίως αέρια χρωματογραφία (GC) και φασματομετρία μάζας-αέρια χρωματογραφία (GC-MS).

—   Αποτέλεσμα 2

Μεγαλύτερη ικανότητα των συμβαλλομένων κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο να μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση των χημικών για ειρηνικούς σκοπούς.

Αναβαθμισμένα επίπεδα ικανότητας και κατανόησης του προσωπικού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αντιπροσώπων ενώσεων της βιομηχανίας και των εθνικών αρχών ή των κυβερνητικών φορέων συμβαλλομένων κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, όσον αφορά τις πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας χημικών διεργασιών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χημικών.

Δραστηριότητες:

Σειρά μαθημάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάλυσης: κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων διάρκειας δύο εβδομάδων, θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση στην αέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας-αέρια χρωματογραφία, που θα καλύπτει τον υλικό εξοπλισμό, την επικύρωση και βελτιστοποίηση του συστήματος και τον εντοπισμό βλαβών. Θα δοθεί επίσης προσοχή στην προετοιμασία περιβαλλοντικών δειγμάτων και στην ανάλυση με GC και GC/MS αυτών των δειγμάτων για χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη Σύμβαση. Θα παρασχεθεί επίσης στους συμμετέχοντες εντατική πρακτική εκπαίδευση για την προετοιμασία διαφορετικών δειγμάτων μητρών προς ανάλυση με GC με ανιχνευτές διαλογής στοιχείων και με GC/MS με ιονισμό από πρόσπτωση ηλεκτρονίων και με χημικό ιονισμό, και θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες ορισμένες διεργασίες εκχύλισης, καθαρισμού και παραγωγοποίησης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των VERIFIN/TU Delft ή παρεμφερών διακεκριμένων ιδρυμάτων που θα επιλεγούν με διαφάνεια.

Ενημέρωση του βιομηχανικού κλάδου — εργαστήριο για τη CWC και την ασφάλεια χημικών διεργασιών: θα γίνει μια εισαγωγή στη Σύμβαση και τα διεθνή προγράμματα συνεργασίας που υλοποιούνται βάσει αυτής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές και τα στοιχεία της έννοιας διαχείρισης της ασφάλειας χημικών διεργασιών. Επιπλέον, στο εργαστήριο θα εξεταστούν θέματα όπως επισκόπηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου των διεργασιών (Process Hazard Analysis — PHA) και ανάλυσης κινδύνου και λειτουργικότητας (Hazard and Operability — HAZOP), αρχές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα, διαχείριση των μεταβολών, φιλοσοφία ασφάλειας/συμμετοχή των υπαλλήλων.

Σχέδιο ΙΙΙ: Σεμινάριο — Η συμβολή του ΟΑΧΟ στη διεθνή ασφάλεια και σχετικές προκλήσεις

Στόχος:

Να στηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης και να ενισχύσει την κατανόηση της συνολικής συμβολής της στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Σκοπός:

Σκοπός 1 — να παράσχει συνολική επισκόπηση του ρόλου και της σημασίας της Σύμβασης στη δομή της διεθνούς ασφάλειας.

Σκοπός 2 — να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους κύριους ενδιαφερόμενους για τη Σύμβαση σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, όσον αφορά τις διατάξεις της Σύμβασης και τις στρατηγικές εφαρμογής.

Σκοπός 3 — να προαγάγει τη δικτύωση και τις συνέργειες και άλλες προσεγγίσεις συνεργασίας μεταξύ φορέων σχετικά με τη διεθνή ασφάλεια.

Αποτελέσματα:

Αποτέλεσμα 1 — Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται καλύτερα για τη σημασία της Σύμβασης και στηρίζουν περισσότερο το έργο του ΟΑΧΟ συμπεριλαμβανομένων του προγράμματος και των δραστηριοτήτων του παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα 2 — Οι ενδιαφερόμενοι είναι πιο ενημερωμένοι για τη Σύμβαση και τις καινοτόμες στρατηγικές εφαρμογής της.

Αποτέλεσμα 3 — Τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη ενισχύουν το διάλογο και τις σχέσεις συνεργασίας τους με τον ΟΑΧΟ ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειές τους να προσχωρήσουν στη Σύμβαση.

Αποτέλεσμα 4 — Η χημική βιομηχανία βελτιώνει την ικανότητά της να συντονίζει κοινές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Δραστηριότητα:

Σεμινάριο: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη ή σε ενδιαφερόμενο συμβαλλόμενο κράτος. Υπάλληλοι της Τεχνικής Γραμματείας και αντιπρόσωποι άλλων διακυβερνητικών οργανισμών, συμβαλλομένων κρατών, της χημικής βιομηχανίας και του πανεπιστημιακού χώρου θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τη Σύμβαση. Το σεμινάριο θα δώσει επίσης την ευκαιρία στην Τεχνική Γραμματεία να διεξαγάγει διμερείς διαβουλεύσεις με συμμετέχοντες διακυβερνητικούς οργανισμούς και κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη. Το σεμινάριο θα διοργανωθεί σε συνεργασία ή με την υποστήριξη της χώρας που θα το φιλοξενήσει και κάθε ενδιαφερόμενου οργανισμού.

Σχέδιο IV: Επισκέψεις αντιπροσώπων του Εκτελεστικού Συμβουλίου σε εγκαταστάσεις καταστροφής χημικών όπλων

Στόχος:

Να προχωρήσει η καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων και των εγκαταστάσεων χημικών όπλων που υπάγονται στα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση μέτρα επαλήθευσης.

Σκοπός:

Σκοπός 1 — Τα συμβαλλόμενα κράτη μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την πλήρη καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων και να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ώστε η καταστροφή να επιτελείται σε πρώιμο στάδιο.

Σκοπός 2 — Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι πεπεισμένα ότι λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων.

Αποτελέσματα:

Αποτέλεσμα 1 — Τα συμβαλλόμενα κράτη κατανοούν καλύτερα τα προβλήματα και τις τεχνικές δυσκολίες που συνδέονται με την καταστροφή χημικών όπλων.

Αποτέλεσμα 2 — Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι πεπεισμένα ότι λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη καταστροφή των αποθεμάτων χημικών όπλων.

Δραστηριότητα:

Επισκέψεις σε εγκαταστάσεις καταστροφής χημικών όπλων (CWDFs): Έως τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί τρεις επισκέψεις — στην εγκατάσταση καταστροφής χημικών όπλων στο Anniston στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Οκτώβριος 2007), στην εγκατάσταση στο Shchuchye στη Ρωσική Ομοσπονδία (Σεπτέμβριος 2008), και στις εγκαταστάσεις Pueblo και Umatilla επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Ιούνιος 2009). Οι τρεις πραγματοποιηθείσες επισκέψεις έχουν αποτελέσει πολύτιμο μέσο για να απαντηθούν ερωτήματα ή προβληματισμοί σχετικά με το πρόγραμμα που εφαρμόζουν τα συμβαλλόμενα κράτη που είναι κάτοχοι χημικών όπλων για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την καταστροφή των χημικών όπλων τους εντός της καθορισμένης παραταθείσας προθεσμίας. Συνεπώς, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης, είναι σαφές ότι κατά τα έτη που απομένουν ως το 2012, τα δύο συμβαλλόμενα κράτη που είναι κάτοχοι χημικών όπλων θα φιλοξενήσουν κι άλλες τέτοιες επισκέψεις στις λειτουργικές εγκαταστάσεις καταστροφής χημικών όπλων που διαθέτουν και σε εγκαταστάσεις υπό κατασκευή.

Σχέδιο V: Δεύτερη σύνοδος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου

Στόχος:

Να δοθεί η δυνατότητα στη Διάσκεψη των συμβαλλομένων κρατών, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ή στα συμβαλλόμενα κράτη να λάβουν πληρέστερα υπόψη τους τις επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στην εφαρμογή της Σύμβασης.

Σκοπός:

Να δοθεί η δυνατότητα στον γενικό διευθυντή να απευθύνει ειδικευμένη συμβουλευτική γνώμη στα όργανα χάραξης πολιτικής του ΟΑΧΟ και στα συμβαλλόμενα κράτη όσον αφορά τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς που αφορούν τη Σύμβαση.

Αποτελέσματα:

Αποτέλεσμα 1 — Τα κράτη μέλη λαμβάνουν συμβουλές και συστάσεις όσον αφορά τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς που αφορούν τη Σύμβαση.

Αποτέλεσμα 2 — Τα κράτη μέλη διαθέτουν πρόσφατες γνώσεις και είναι πιο ενημερωμένα για τους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς που αφορούν τη Σύμβαση.

Δραστηριότητα:

Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο: το φθινόπωρο του 2009 θα πραγματοποιηθεί δεύτερη σύνοδος του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου στη Χάγη. Η σύνοδος θα διαρκέσει τρεις ημέρες και κατά τη διάρκειά της το Επιστημονικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει ζητήματα που αφορούν τις επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους και τον ενδεχόμενο αντίκτυπό τους στην εφαρμογή της Σύμβασης. Θα εξετάσει επίσης έκθεση της προσωρινής ομάδας εργασίας περί δειγματοληψίας και ανάλυσης, η οποία θα προετοιμαστεί κατά τη συνεδρίαση της ομάδας που έχει συγκληθεί πριν από τη δεύτερη σύνοδο του Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου. Η προσωρινή ομάδα εργασίας εξετάζει ζητήματα σχετικά με νέες και συμπληρωματικές τεχνικές επιτόπιας και μη επιτόπιας ανάλυσης και ανάλυσης τοξινών (ρικίνης και σαξιτοξίνης) επιτοπίως και μη.

Σχέδιο VI: Σεμινάριο — Η συμβολή του ΟΑΧΟ στον τομέα της ασφάλειας και της μη διάδοσης

Στόχος:

Να υποστηριχθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες που στοχεύουν στη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής και ειδικότερα χημικών όπλων.

Σκοπός:

Σκοπός 1 — Οι εθνικές αρχές και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην εφαρμογή της Σύμβασης ενισχύουν την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην πρόληψη της διάδοσης χημικών όπλων και της χρήσης χημικών σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σκοπός 2 — Έχει συσταθεί φόρουμ συνεργασίας με πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς για να στηρίζει συγκεκριμένες δραστηριότητες των συμβαλλομένων κρατών στον τομέα της μη διάδοσης χημικών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αποτελέσματα:

Αποτέλεσμα 1 — Οι ενδιαφερόμενοι για τη Σύμβαση είναι περισσότερο ενημερωμένοι για την απειλή της διάδοσης και τις προκλήσεις που δημιουργούν τα χημικά όπλα καθώς και για τη χρήση τοξικών χημικών σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Αποτέλεσμα 2 — Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις τρομοκρατικές απειλές που περιλαμβάνουν χρήση τοξικών χημικών σε διαφορετικές περιστάσεις.

Αποτέλεσμα 3 — Οι εθνικές αρχές και σχετικοί εθνικοί και διεθνείς εταίροι, η χημική βιομηχανία, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο ΟΑΧΟ μπορούν να βελτιώσουν τις συνέργειες και τις επαφές για την επίτευξη του κοινού στόχου — της ολοκληρωμένης και ουσιαστικής εφαρμογής της Σύμβασης.

Αποτέλεσμα 4 — Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο συμμετέχουν στις ανταλλαγές γνώσεων και εμπειριών όσον αφορά την επαλήθευση και άλλα εκτελεστικά μέτρα και έχουν καλύτερη γνώση των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά το σύστημα επαλήθευσης της Σύμβασης και την προστασία από τα χημικά όπλα.

Δραστηριότητα:

Σεμινάριο: Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις της Τεχνικής Γραμματείας για διάφορα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης και τη συμβολή της στην ασφάλεια και μη διάδοση. Οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι για τη Σύμβαση φορείς θα πραγματοποιήσουν παρουσιάσεις και θα οργανωθούν ειδικά εργαστήρια στο πλαίσιο του σεμιναρίου για πτυχές σχετικές με τους κινδύνους που συνεπάγεται η διάδοση χημικών όπλων και η χρήση τοξικών χημικών σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Εξάλλου, το σεμινάριο θα αποτελέσει ευκαιρία για να συζητηθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για θέματα που αφορούν τη συμβολή του ΟΑΧΟ στην ασφάλεια και τη μη διάδοση.

Σχέδιο VII: Ετοιμότητα των συμβαλλομένων κρατών να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν επιθέσεις με χημικά

Στόχος:

Να αναπτυχθούν οι εθνικές ικανότητες των συμβαλλομένων κρατών να αμβλύνουν τους κινδύνους τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά και να βελτιώνουν την ανταπόκρισή τους σε αιτήματα παροχής βοήθειας σε περίπτωση απειλής ή χρήσης χημικών.

Σκοπός:

—   Σκοπός 1 — Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, ενισχύουν την ικανότητά τους:

να περιορίζουν τον κίνδυνο πιθανής πρόσβασης τρομοκρατών σε υλικά, εξοπλισμό και γνώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική επίθεση κατά εργοστασίων χημικών,

να αξιολογούν την επάρκεια των υφισταμένων σχεδίων, πολιτικών και διαδικασιών ανταπόκρισης σε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εργοστασίων χημικών,

να αντιμετωπίζουν τρομοκρατική επίθεση με χημικά,

να εφαρμόζουν διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μεταξύ άλλων ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμό δράσεων με εθνικούς και διεθνείς εταίρους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης κατά εργοστασίων χημικών,

να ξεκινήσουν εργασίες για τη δημιουργία βάσης συνεργασίας μεταξύ ομάδων-στόχων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές επιθέσεις με τοξικές χημικές ουσίες.

—   Σκοπός 2

Τα συμβαλλόμενα κράτη συνειδητοποιούν καλύτερα τη σημασία του να υποβάλουν εγκαίρως πλήρεις δηλώσεις για εθνικά προγράμματα που συνδέονται με σκοπούς προστασίας,

τα συμβαλλόμενα κράτη συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ΟΑΧΟ να ανταποκρίνεται σε αίτημα παροχής βοήθειας,

τα συμβαλλόμενα κράτη σε περιφέρειες ή υποπεριφέρειες ενθαρρύνονται να καλλιεργούν σχέσεις για τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων με στόχο τη βελτίωση της συντονισμένης ανταπόκρισής τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών όπλων.

Αποτελέσματα:

—   Αποτέλεσμα 1 — Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο είναι καλύτερα ενημερωμένα για:

τη χρήση τοξικών χημικών από τρομοκράτες ή/και την ασφάλεια και προστασία σε εργοστάσια χημικών,

την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών όπλων σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

—   Αποτέλεσμα 2 — Τα συμβαλλόμενα κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα:

να περιορίζουν τον κίνδυνο πιθανής πρόσβασης τρομοκρατών σε υλικά, εξοπλισμό και γνώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική επίθεση κατά εργοστασίων χημικών,

να αντιμετωπίζουν τρομοκρατική επίθεση με τοξικά χημικά,

να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν δράσεις με εθνικούς και διεθνείς εταίρους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης κατά εργοστασίων χημικών.

—   Αποτέλεσμα 3 — Τα συμβαλλόμενα κράτη συνειδητοποιούν τη σημασία του να υποβάλουν εγκαίρως πλήρεις δηλώσεις για εθνικά προγράμματα που συνδέονται με σκοπούς προστασίας.

—   Αποτέλεσμα 4 — Τα συμβαλλόμενα κράτη είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στον ΟΑΧΟ ανταποκρινόμενα σε αιτήματα παροχής βοήθειας.

—   Αποτέλεσμα 5 — Τα συμβαλλόμενα κράτη έχουν αναπτύξει επαφές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντική συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο για ανταπόκριση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών όπλων.

Δραστηριότητες:

Άσκηση επί χάρτου: Η δραστηριότητα στοχεύει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των συμβαλλομένων κρατών να περιορίζουν τον κίνδυνο απόκτησης ή χρήσης χημικών όπλων για τρομοκρατικούς σκοπούς. Περιλαμβάνεται εν προκειμένω η αποτροπή της πιθανής πρόσβασης τρομοκρατών σε υλικά, εξοπλισμό και γνώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και παραγωγή χημικών όπλων. Θα αναπτυχθεί λεπτομερώς η γενική ιδέα της άσκησης επί χάρτου. Το βασικό σενάριο της άσκησης θα προβλέπει τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο χημικών με έκλυση τοξικών χημικών ουσιών. Κατά τη διάρκεια της άσκησης επί χάρτου θα εξεταστούν η διακυβερνητική λήψη αποφάσεων, η ανταλλαγή πληροφοριών και η παροχή συνδρομής μεταξύ συναφών εθνικών και διεθνών οργανισμών. Η άσκηση επί χάρτου θα επαναληφθεί σε άλλες περιφέρειες στο μέλλον, με βάση το πρόγραμμα που ανέπτυξε η Τεχνική Γραμματεία και τα συμβαλλόμενα κράτη. Στη δραστηριότητα αυτή θα συμμετέχουν τα σχετικά υποτμήματα του τμήματος διεθνούς συνεργασίας και βοήθειας, του τμήματος επαλήθευσης και του τμήματος επιθεωρήσεων. Η άσκηση επί χάρτου θα διοργανωθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Σχεδίων.

Περιφερειακό εργαστήριο: Στόχος του περιφερειακού εργαστηρίου είναι να προάγει τη συζήτηση και ανάλυση διαφόρων θεμάτων σχετικών με τη συνδρομή και προστασία, επικεντρώνοντας ιδίως σε τομείς όπως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων κρατών δυνάμει του άρθρου Χ της Σύμβασης, η υποβολή δηλώσεων προγραμμάτων προστασίας, ανάλυση των αδυναμιών και προβληματικών σημείων του άρθρου Χ, καθώς και επισκόπηση των δραστηριοτήτων συνδρομής και προστασίας στην περιφέρεια. Τα συμβαλλόμενα κράτη θα ετοιμάσουν παρουσιάσεις προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και διδάγματα.

Σχέδιο VIII: Πρόγραμμα για την Αφρική

Στόχος:

Να ενισχυθεί η ικανότητα των συμβαλλομένων κρατών ώστε να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους δυνάμει της Σύμβασης και να ενθαρρυνθούν τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της προσχώρησης στη Σύμβαση και της μεγαλύτερης συμμετοχής σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ.

Σκοπός:

—   Σκοπός 1 — Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη σημειώνουν πρόοδο ως προς τα εξής:

εκπλήρωση των εθνικών απαιτήσεων εφαρμογής δυνάμει του άρθρου VII της Σύμβασης,

συμμόρφωση προς τις δηλώσεις τους και τις απαιτήσεις δηλώσεων επιθεώρησης δυνάμει του άρθρου VI της Σύμβασης.

—   Σκοπός 2

Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη σημειώνουν πρόοδο ως προς τα εξής: συμπερίληψη της Σύμβασης στο πρόγραμμα σπουδών του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης για τη διατήρηση της ειρήνης Kofi Annan (KAIPTC).

—   Σκοπός 3

Τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ και κατανοούν καλύτερα τη Σύμβαση και τα οφέλη της.

—   Σκοπός 4

Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.

Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο ενισχύουν τις ικανότητες των χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο εργαστηρίων τους να εφαρμόζουν τη Σύμβαση όσον αφορά τις χρήσεις της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς.

—   Σκοπός 5

Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη συνειδητοποιούν καλύτερα τη σημασία του να υποβάλουν εγκαίρως πλήρεις δηλώσεις για εθνικά προγράμματα που συνδέονται με σκοπούς προστασίας,

τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ΟΑΧΟ να ανταποκρίνεται σε αίτημα παροχής βοήθειας,

τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη σε περιφέρειες ή υποπεριφέρειες ενθαρρύνονται να καλλιεργούν σχέσεις για τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων με στόχο τη βελτίωση της συντονισμένης ανταπόκρισής τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών όπλων.

Αποτελέσματα:

—   Αποτέλεσμα 1

Οι εθνικές αρχές έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να εκπονούν εθνική εκτελεστική νομοθεσία,

οι τελωνειακοί υπάλληλοι έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να προσδιορίζουν χημικές ουσίες σχετικές με τη Σύμβαση και να παρέχουν στις εθνικές αρχές ακριβή στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές ελεγχόμενων χημικών ουσιών,

οι εθνικές αρχές έχουν ενισχύσει την ικανότητά τους να προετοιμάζουν και να υποβάλουν εγκαίρως δηλώσεις, ιδίως σε ηλεκτρονική μορφή,

οι υπάλληλοι των εθνικών αρχών έχουν εκπαιδευθεί για να συνοδεύουν ομάδες επιθεώρησης του ΟΑΧΟ.

—   Αποτέλεσμα 2

Το προσωπικό του KAIPTC και οι μετέχοντες στα προγράμματα του Κέντρου θα είναι πιο εξοικειωμένοι με τη Σύμβαση.

—   Αποτέλεσμα 3

Τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη συμμετέχουν περισσότερο σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ και κατανοούν καλύτερα τα οφέλη της προσχώρησης στη Σύμβαση και της μεγαλύτερης συμμετοχής σε δραστηριότητες του ΟΑΧΟ.

—   Αποτέλεσμα 4

Μεγαλύτερη ικανότητα των συμβαλλομένων αφρικανικών κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο να μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς,

υψηλότερο επίπεδο τεχνικής ικανότητας των χρηματοδοτούμενων από το δημόσιο εργαστηρίων σε συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, να αναλύουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με την εθνική εφαρμογή της Σύμβασης και τη χρήση της χημείας για ειρηνικούς σκοπούς χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης, ιδίως αέρια χρωματογραφία (GC) και φασματομετρία μάζας-αέρια χρωματογραφία (GC-MS),

μεγαλύτερη ικανότητα των συμβαλλομένων αφρικανικών κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο να μετέχουν σε πρωτοβουλίες διεθνούς συνεργασίας για τη χρήση των χημικών για ειρηνικούς σκοπούς,

αναβαθμισμένα επίπεδα ικανότητας και κατανόησης του προσωπικού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των αντιπροσώπων ενώσεων της βιομηχανίας και των εθνικών αρχών/κυβερνητικών φορέων συμβαλλομένων αφρικανικών κρατών με αναπτυσσόμενες οικονομίες ή οικονομίες σε μεταβατικό στάδιο, όσον αφορά τις πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας χημικών διεργασιών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χημικών.

—   Αποτέλεσμα 5

Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη συνειδητοποιούν τη σημασία του να υποβάλουν εγκαίρως πλήρεις δηλώσεις για εθνικά προγράμματα που συνδέονται με σκοπούς προστασίας,

τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στον ΟΑΧΟ ανταποκρινόμενα σε αιτήματα παροχής βοήθειας,

τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη έχουν αναπτύξει επαφές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντική συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο για ανταπόκριση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χημικών όπλων.

Δραστηριότητες:

Διμερείς επισκέψεις τεχνικής συνδρομής: θα παρασχεθεί στήριξη στα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη μέσω επισκέψεων τεχνικής συνδρομής που θα σχεδιάζονται κατά περίπτωση και θα πραγματοποιούνται ώστε να παρέχεται εστιασμένη συνδρομή για την εκπλήρωση των απαιτήσεων σύμφωνα με τα αιτήματα των συμβαλλομένων αφρικανικών κρατών. Η στήριξη αυτή θα περιλαμβάνει προσπάθειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης μέσω εργαστηρίων πληροφόρησης σε εθνικό επίπεδο, ειδικών εκπαιδευτικών μαθημάτων, παροχής βοήθειας για την εκπόνηση εθνικών εκτελεστικών διατάξεων και συναφών μέτρων, καθώς και θέματα του άρθρου VI σχετικά με το βιομηχανικό κλάδο.

Δράση ενημέρωσης — ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάρτισης — Κέντρο Kofi Annan υπάλληλοι του ΟΑΧΟ θα επισκεφθούν το KAIPTC για να παρουσιάσουν διάφορα θέματα σχετικά με τη Σύμβαση. Δεδομένου ότι το KAIPTC προσφέρει ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν ρόλους χάραξης πολιτικής στην κυβέρνηση, αυτή η δραστηριότητα προβολής που διοργανώνεται από την Τεχνική Γραμματεία προορίζεται να προάγει τη συμπερίληψη της Σύμβασης στο πρόγραμμα σπουδών του KAIPTC.

Κατάρτιση των τελωνειακών υπαλλήλων σχετικά με τις τεχνικές πτυχές του καθεστώτος που προβλέπει η Σύμβαση όσον αφορά τις μεταφορές: Οι τρεις προηγούμενες κοινές δράσεις προέβλεπαν την παροχή στήριξης σε τελωνειακούς υπαλλήλους. Με βάση την κτηθείσα εμπειρία, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά μαθήματα για την ενημέρωση των τελωνειακών υπαλλήλων με στόχο να βελτιωθεί η συλλογή και διαβίβαση στις εθνικές αρχές δεδομένων σχετικών με τις εισαγωγές και εξαγωγές ελεγχόμενων χημικών ουσιών. Τα εκπαιδευτικά μαθήματα σε περιφερειακό και υποπεριφερειακό επίπεδο θα περιλαμβάνουν πρακτικές επιδείξεις και ασκήσεις.

Ενημέρωση κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη: αντιπρόσωποι αφρικανικών κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη οι οποίοι είναι σε θέση να επηρεάζουν τις αντιλήψεις σχετικά με την προσχώρηση/επικύρωση καθώς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών θεμάτων, θα υποστηριχθούν οικονομικά για να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα που διοργανώνει το υποτμήμα διεθνούς συνεργασίας. Στα προγράμματα αυτά θα περιλαμβάνονται περιφερειακά εργαστήρια για τις εθνικές αρχές των συμβαλλομένων κρατών και περιφερειακά εργαστήρια για τις τελωνειακές αρχές. Όταν χρειάζεται, υπάλληλοι του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της Τεχνικής Γραμματείας θα στηρίζονται επίσης οικονομικά για να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνεδριάσεις, ώστε να προβαίνουν στις αναγκαίες επαφές και να αλληλεπιδρούν με τους επιχορηγούμενους συμμετέχοντες από τα κράτη που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη.

Σειρά μαθημάτων για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάλυσης: κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων διάρκειας δύο εβδομάδων, θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες από αφρικανικά κράτη θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση στην αέρια χρωματογραφία και φασματομετρία μάζας-αέρια χρωματογραφία, που θα καλύπτει τον υλικό εξοπλισμό, την επικύρωση και βελτιστοποίηση του συστήματος και τον εντοπισμό βλαβών. Θα δοθεί επίσης προσοχή στην προετοιμασία περιβαλλοντικών δειγμάτων και στην ανάλυση με GC και GC-MS αυτών των δειγμάτων για χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη Σύμβαση. Θα παρασχεθεί επίσης στους συμμετέχοντες εντατική πρακτική εκπαίδευση για την προετοιμασία διαφορετικών δειγμάτων μητρών προς ανάλυση με GC με ανιχνευτές διαλογής στοιχείων και με GC MS με ιονισμό από πρόσπτωση ηλεκτρονίων και με χημικό ιονισμό, και θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες ορισμένες διεργασίες εκχύλισης, καθαρισμού και παραγωγοποίησης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με την υποστήριξη των VERIFIN/TU Delft ή παρεμφερών διακεκριμένων ιδρυμάτων που θα επιλεγούν με διαφάνεια.

Ενημέρωση του βιομηχανικού κλάδου — εργαστήριο για τη CWC και την ασφάλεια χημικών διεργασιών: θα γίνει μια εισαγωγή στη Σύμβαση και τα διεθνή προγράμματα συνεργασίας που υλοποιούνται βάσει αυτής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές και τα στοιχεία της έννοιας διαχείρισης της ασφάλειας χημικών διεργασιών. Επιπλέον, στο εργαστήριο θα εξεταστούν θέματα όπως επισκόπηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου των διεργασιών (Process Hazard Analysis — PHA) και ανάλυσης κινδύνου και λειτουργικότητας (Hazard and Operability — HAZOP), αρχές που σχετίζονται με τον ανθρώπινο παράγοντα, διαχείριση των μεταβολών, φιλοσοφία ασφάλειας/συμμετοχή των υπαλλήλων.

Περιφερειακό εργαστήριο — Άρθρο Χ και θέματα περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της παροχής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης: στόχος του περιφερειακού εργαστηρίου είναι να προάγει τη συζήτηση και ανάλυση διαφόρων θεμάτων σχετικών με τη συνδρομή και προστασία, επικεντρώνοντας ιδίως σε τομείς όπως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων κρατών δυνάμει του άρθρου Χ της Σύμβασης, οι υποβολές δηλώσεων προγραμμάτων προστασίας, η ανάλυση των αδυναμιών και προβληματικών σημείων του άρθρου Χ, καθώς και επισκόπηση των δραστηριοτήτων συνδρομής και προστασίας στην περιφέρεια. Τα συμβαλλόμενα αφρικανικά κράτη θα ετοιμάσουν παρουσιάσεις προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και διδάγματα.


Top