EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004H0345

Σύσταση της Επιτροπής, της 6ης Απριλίου 2004, για την επιβολή του νόμου στον τομέα της οδικής ασφάλειας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 111 της 17.4.2004, p. 75–82 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 21/10/2003

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2004/345/oj

32004H0345

Σύσταση της Επιτροπής, της 6ης Απριλίου 2004, για την επιβολή του νόμου στον τομέα της οδικής ασφάλειας (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 111 της 17/04/2004 σ. 0075 - 0082


Σύσταση της Επιτροπής

της 6ης Απριλίου 2004

για την επιβολή του νόμου στον τομέα της οδικής ασφάλειας

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(2004/345/ΕΚ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 211,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Κάθε χρόνο, περίπου 40000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Λευκή Βίβλο με τίτλο "Η ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010: η ώρα των επιλογών"(1), η Επιτροπή έχει θέσει ως γενικό στόχο, όσον αφορά την οδική ασφάλεια, την ανάγκη να μειωθεί αυτός ο αριθμός θανάτων κατά το ήμισυ έως το 2010.

(2) Οι κυριότερες αιτίες θανατηφόρων ατυχημάτων είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Με τον περιορισμό αυτών των αιτιών θανάτου σε τροχαία θα επιτευχθεί περισσότερο από το ήμισυ της προβλεπόμενης μείωσης των θανάτων κατά 50 %.

(3) Η έρευνα έχει δείξει ότι η επιβολή του νόμου είναι σημαντικός και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και μείωσης των ατυχημάτων, των θανάτων και των τραυματισμών.

(4) Οι τομείς της υπερβολικής ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος και της μη χρήσης ζωνών ασφαλείας είναι καλά τεκμηριωμένοι και έχουν αναλυθεί σε διάφορα έργα έρευνας και μελέτης, τα οποία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη βέλτιστη πρακτική επιβολής κυρώσεων για τις σχετικές οδικές παραβάσεις.

(5) Σε μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων που διενεργήθηκε, με αντικείμενο προτάσεις αντίστοιχες με τα μέτρα που προβλέπονται στην παρούσα σύσταση, διαπιστώθηκε ότι οι βέλτιστες πρακτικές επιβολής του νόμου, που επιδιώκεται να καθιερωθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με την παρούσα σύσταση, έχουν σημαντικό θετικό αποτέλεσμα κόστους-οφέλους.

(6) Οι εν λόγω βέλτιστες πρακτικές είναι, όσον αφορά την υπερβολική ταχύτητα: η χρήση αυτόματων συστημάτων ελέγχου της ταχύτητας, συνοδευόμενη από διαδικασίες με την αναγκαία δυνατότητα να αντιμετωπίζεται μεγάλο πλήθος παραβάσεων· όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος: η υποβολή των οδηγών σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της εκπνοής με συσκευές ανίχνευσης οινοπνεύματος και η χρήση συσκευών αποδεικτικού ελέγχου εκπνοής (αλκοολόμετρα)· και όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας: διενέργεια εντατικών ελέγχων, συγκεκριμένης διάρκειας, οι οποίοι πραγματοποιούνται αρκετές φορές τον χρόνο.

(7) Από τις ίδιες επιστημονικές πηγές προκύπτει ότι τα μέτρα επιβολής του νόμου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά μόνον εάν συνδυάζονται με ενέργειες για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα εν λόγω μέτρα και τους λόγους για τους οποίους εφαρμόζονται.

(8) Για να υπάρξει αποτελεσματικός προγραμματισμός των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν κατόπιν της σύστασης, τα κράτη μέλη πρέπει να καταρτίσουν εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου, το οποίο θα πρέπει να αξιολογούν σε τακτά χρονικά διαστήματα και, εν ανάγκη, να προσαρμόζουν.

(9) Λόγω των ενδεχομένων σοβαρών συνεπειών των παραβάσεων που αποτελούν το αντικείμενο της σύστασης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν γενική πολιτική η οποία να προβλέπει ότι οι παραβάσεις συνοδεύονται από αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές κυρώσεις και όχι, όπως συμβαίνει μερικές φορές τώρα, για παράδειγμα όσον αφορά τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας, μόνον από προειδοποίηση.

(10) Οι πράξεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση ή την υπονόμευση των μέτρων επιβολής θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε αποτελεσματικές κυρώσεις.

(11) Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ενδείκνυται η επιβολή επανορθωτικού μέτρου, μαζί με την κύρωση ή αντ' αυτής· αυτό μπορεί να ισχύει, παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση ατόμου με πρόβλημα αλκοολισμού.

(12) Για να καταστεί αποτελεσματική η επιβολή κυρώσεων και σε περιπτώσεις σοβαρών ή/και επανειλημμένων παραβάσεων οι οποίες διαπράττονται σε άλλο κράτος μέλος από εκείνο όπου είναι ταξινομημένο το αυτοκίνητο, η σύσταση προβλέπει μηχανισμό για διασυνοριακή επιβολή του νόμου.

(13) Προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά εφαρμόζεται η σύσταση, τα κράτη μέλη πρέπει να συμπληρώνουν τυποποιημένο έντυπο με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες ενημέρωσης και επιβολής του νόμου στις οποίες έχουν προβεί και, για να δοθεί καλύτερη εικόνα της κατάστασης όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, επίσης σχετικές πληροφορίες γι' αυτό το θέμα. Οι πληροφορίες πρέπει να αποστέλλονται στην Επιτροπή και να ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών. Τα κράτη μέλη πρέπει ακόμη να διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με τις διασυνοριακές ενέργειες επιβολής του νόμου, στις οποίες συμμετέχουν.

(14) Η Επιτροπή πρέπει να συντάσσει έκθεση ανά διετία, βάσει των εν λόγω πληροφοριών που διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη.

(15) Η παρούσα σύσταση, μαζί με την οδηγία με αντικείμενο ελάχιστες απαιτήσεις για την εφαρμογή της οδηγίας 2002/15/ΕΚ και των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΟΚ) αριθ. 3820/85 και (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 σχετικά με την κοινωνική νομοθεσία όσον αφορά δραστηριότητες οδικών μεταφορών(2), αποτελεί δέσμη επιβολής του νόμου η οποία αποσκοπεί σε σημαντική βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη μείωση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών σε τροχαία ατυχήματα.

(16) Η παρούσα σύσταση αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση του αριθμού των νεκρών και τραυματιών στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θέση σε εφαρμογή εθνικών σχεδίων επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη, τα οποία θα περιέχουν μέτρα βέλτιστης πρακτικής όσον αφορά την επιβολή του νόμου και την ενημέρωση του κοινού στους τομείς της υπερβολικής ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος και της μη χρήσης ζωνών ασφαλείας,

ΣΥΝΙΣΤΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

1. Να καταρτίσουν εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου, το οποίο να περιέχει τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν για τη θέση σε εφαρμογή της παρούσας σύστασης, και να υποβάλουν στην Επιτροπή το εν λόγω εθνικό σχέδιο επιβολής, το οποίο πρέπει να περιέχει τις πληροφορίες που περιγράφονται στο κεφάλαιο I του τυποποιημένου εντύπου, το οποίο παρατίθεται στο παράρτημα.

2. Να αξιολογούν τακτικά και ενδεχομένως να προσαρμόζουν το εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου, ανάλογα με τις σχετικές εξελίξεις, και να διαβιβάζουν στην Επιτροπή πληροφορίες όσον αφορά τις εν λόγω προσαρμογές.

3. Να φροντίσουν ώστε τα ενισχυμένα μέτρα επιβολής, που περιγράφονται στις συστάσεις 4 έως 7, να συνδυάζονται με πληροφόρηση του κοινού, υπό τη μορφή ενημερωτικών εκστρατειών με σκοπό να αποκτήσει το κοινό επίγνωση του θέματος, οι οποίες θα διεξάγονται χωριστά για καθένα από τα τρία θέματα που αποτελούν αντικείμενο των ενισχυμένων μέτρων επιβολής, καθώς και υπό τη μορφή πληροφοριών καθ' οδόν σχετικά με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων επιβολής σε αυτόν τον δρόμο.

4. Να φροντίσουν να χρησιμοποιείται αυτόματος εξοπλισμός ελέγχου της ταχύτητας, με σκοπό να επισημαίνεται η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, τους δευτερεύοντες και τους αστικούς δρόμους, και να μεριμνούν για τη διεξαγωγή των ελέγχων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητά τους, και συγκεκριμένα για την τακτική διεξαγωγή ελέγχων σε τμήματα οδών όπου σημειώνονται συχνά παραβάσεις, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

5. Να προβλέπουν διαδικασίες που εξασφαλίζουν ότι όλες οι παραβάσεις των ορίων ταχύτητας, οι οποίες καταγράφονται από τον αυτόματο εξοπλισμό ελέγχου της ταχύτητας, συνοδεύονται από επιβολή κυρώσεων.

6. Να φροντίσουν για την υποβολή των οδηγών σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της εκπνοής με συσκευές ανίχνευσης οινοπνεύματος, ως βασική αρχή για την παρακολούθηση όσων οδηγούν σε κατάσταση μέθης και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του μέτρου· για τον σκοπό αυτόν, πρέπει πάντοτε να φροντίζουν ώστε η υποβολή των οδηγών σε δειγματοληπτικό έλεγχο της εκπνοής να γίνεται τακτικά σε ώρες και σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά παραβάσεις, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, όπως και να φροντίζουν ώστε τα όργανα της τάξης, που διενεργούν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους της εκπνοής, να χρησιμοποιούν συσκευές αποδεικτικού ελέγχου εκπνοής (αλκοολόμετρα), σε περίπτωση που υποπτεύονται οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

7. Να φροντίσουν ώστε να διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι όσον αφορά τη χρήση ζωνών ασφαλείας, διάρκειας τουλάχιστον δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως, σε σημεία όπου συμβαίνει συχνά να μην χρησιμοποιούνται και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, να φροντίσουν δε να επιβάλλεται η χρήση ζωνών ασφαλείας σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση κατά την οποία παρατηρείται ότι δεν χρησιμοποιούνται ζώνες και ο οδηγός υποχρεώνεται να σταματήσει το όχημα· οι εν λόγω έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται σε συνδυασμό και με άλλους οδικούς ελέγχους, όπως για υπερβολική ταχύτητα και για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

8. Να ακολουθήσουν γενική πολιτική η οποία να προβλέπει ότι οι παραβάσεις, οι οποίες εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των ενισχυμένων ελέγχων που προβλέπονται στις συστάσεις 4 έως 7, συνοδεύονται από την επιβολή κυρώσεων ή/και επανορθωτικών μέτρων, καθώς και την εκτέλεσή τους, και να εξασφαλίσουν ότι οι επιβαλλόμενες κυρώσεις για υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και μη χρήση ζωνών ασφαλείας είναι αποτελεσματικές, ανάλογες και αποτρεπτικές, ότι οι πράξεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση ή την καταστρατήγηση των μέτρων επιβολής υπόκεινται σε κυρώσεις βάσει των ιδίων αρχών, ότι οι κυρώσεις είναι αυστηρότερες στην περίπτωση επανειλημμένων σοβαρών παραβάσεων που διαπράττονται από τον ίδιο παραβάτη, και ότι στις κυρώσεις περιλαμβάνεται η δυνατότητα να ανασταλεί ή να αφαιρεθεί η άδεια οδήγησης και να ακινητοποιηθεί το όχημα για σοβαρές παραβάσεις.

9. Να προσφέρουν αμοιβαία συνδρομή ώστε η παρούσα σύσταση να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα· για τον σκοπό αυτόν, κάθε κράτος μέλος θα ορίσει ένα κέντρο συντονισμού της επιβολής και θα γνωστοποιήσει στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή τα στοιχεία του εν λόγω κέντρου συντονισμού· τα κέντρα συντονισμού της επιβολής θα χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών επιβολής που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη στους τομείς που καλύπτονται από την παρούσα σύσταση και θα αναλάβουν επίσης τα καθήκοντα γνωστοποίησης των πληροφοριών στην Επιτροπή, όπως περιγράφεται στη σύσταση 12, και επιπλέον, θα αποστέλλουν τις ίδιες πληροφορίες στα κέντρα συντονισμού των άλλων κρατών μελών.

10. Να φροντίσουν ώστε τα σοβαρά ή επανειλημμένα παραπτώματα, που θέτουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια, τα οποία διαπράττονται από οδηγό κάτοικο άλλης χώρας, να αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι ταξινομημένο το όχημα, μέσω του σχετικού κέντρου συντονισμού της επιβολής, που αναφέρεται στη σύσταση 9, το οποίο θα τηρεί αρχείο των εν λόγω γνωστοποιήσεων μεταξύ κρατών μελών.

11. Να εξασφαλίσουν ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο έχουν καταγραφεί τα υπόψη σοβαρά ή επανειλημμένα παραπτώματα, θα ζητήσουν από τις αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους, στο οποίο είναι ταξινομημένο το όχημα, να ληφθούν τα δέοντα μέτρα έναντι του παραβάτη, καθώς και να εξασφαλίσουν ότι, στις περιπτώσεις αυτές, το δεύτερο κράτος μέλος θα ενημερώσει το πρώτο σχετικά με τη συνέχεια που έδωσε στο αίτημα, όπως και να φροντίσουν να χρησιμοποιούνται τα κέντρα συντονισμού, που αναφέρονται στη σύσταση 9, για τις επαφές αυτές μεταξύ κρατών μελών.

12. Να γνωστοποιούν στην Επιτροπή ανά διετία τις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας σύστασης και τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς, σύμφωνα με το κεφάλαιο II του τυποποιημένου εντύπου που παρατίθεται στο παράρτημα. Το πρώτο έτος που καλύπτεται από αυτή την έκθεση των κρατών μελών θα είναι το πρώτο πλήρες ημερολογιακό έτος μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας σύστασης. Οι πληροφορίες πρέπει να υποβληθούν στην Επιτροπή το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μετά την ημερομηνία κατά την οποία λήγει η διετής περίοδος που καλύπτεται από την εν λόγω έκθεση.

13. Να εξετάσουν, κατά το τέλος της πρώτης διετούς περιόδου που αναφέρεται στη σύσταση 12, την αποτελεσματικότητα των υφισταμένων εθνικών μέτρων ή των μέτρων που θεσπίστηκαν κατόπιν της παρούσας σύστασης, να ενημερώσουν δε την Επιτροπή σχετικά με τα πορίσματά τους.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ:

1. Να διαθέτει σε όλα τα κράτη μέλη τα εθνικά σχέδια επιβολής του νόμου, που αναφέρονται στη σύσταση 1.

2. Να διαθέτει σε όλα τα κράτη μέλη τις πληροφορίες που αναφέρονται στη σύσταση 2.

3. Να συντάσσει ανά διετία έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας σύστασης από τα κράτη μέλη και τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς, με βάση τις πληροφορίες από τα κράτη μέλη, που αναφέρονται στη σύσταση 12, και να διαβιβάζει την έκθεση στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός 13 μηνών μετά το τέλος της διετούς περιόδου που καλύπτεται από την έκθεση.

4. Να αξιολογήσει, πριν από το τέλος του τρίτου έτους μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας σύστασης της Επιτροπής, με βάση τις πληροφορίες που αναφέρονται στη σύσταση 12, κατά πόσον έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις της οδικής ασφάλειας σε βαθμό ώστε, εάν συνεχιστούν αυτές οι βελτιώσεις, να φαίνεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50 % του ετήσιου αριθμού θανάτων σε τροχαία στην ΕΕ κατά το έτος 2010.

5. Να υποβάλει πρόταση οδηγίας με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 50 %, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι βελτιώσεις που περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Βρυξέλλες, 6 Απριλίου 2004.

Για την Επιτροπή

Loyola De Palacio

Αντιπρόεδρος

(1) COM (2001) 370 της 12ης Σεπτεμβρίου 2001.

(2) Αυτή η πρόταση οδηγίας [COM(2003) 628 τελικό] αντικαθιστά οδηγία 88/599/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 23ης Νοεμβρίου 1988, σχετικά με τυποποιημένες διαδικασίες ελέγχου για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3820/85 για την εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (ΕΕ L 325 της 29.11.1988, σ. 55), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2135/98 (ΕΕ L 274 της 9.10.1999, σ. 1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ 1

I. Το εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου

Στο εθνικό σχέδιο επιβολής του νόμου, που αναφέρεται στη σύσταση 1, θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον οι ακόλουθες πληροφορίες:

1. Σχετικά με τον προγραμματισμό της επιβολής των ορίων ταχύτητας

α) Κατάλογος όλων των τμημάτων οδών στο κράτος μέλος, όπου σημειώνονται συχνά παραβάσεις των μέγιστων ορίων ταχύτητας, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων· ο εν λόγω κατάλογος πρέπει να περιλαμβάνει τα σχετικά τμήματα εθνικών οδών υψηλού κινδύνου, όπως ορίζονται στην οδηγία σχετικά με τον καθορισμό εθνικών κατευθυντηρίων γραμμών για την ασφάλεια της οδικής υποδομής και την εφαρμογή τους στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο, από την ημερομηνία μεταφοράς της οδηγίας αυτής στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών μελών.

β) Προγραμματισμός της χρήσης του αυτόματου εξοπλισμού ελέγχου της ταχύτητας στα τμήματα οδών που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο, με τις ακόλουθες πληροφορίες:

- τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα αρχίσει η χρήση του εν λόγω εξοπλισμού στα διάφορα τμήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, σύμφωνα με το ανωτέρω στοιχείο α),

- την ημερομηνία κατά την οποία θα καλύπτονται από τον εν λόγω εξοπλισμό όλα τα τμήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

2. Σχετικά με τον προγραμματισμό των δειγματοληπτικών ελέγχων της εκπνοής

α) Γενική περιγραφή των σημείων στο κράτος μέλος, όπως και των ωρών, όπου σημειώνονται συχνά παραβάσεις του μέγιστου ποσοστού αλκοολαιμίας, με αποτέλεσμα αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων· στην περιγραφή αυτή θα λαμβάνεται δεόντως υπόψη ο ιδιαίτερος κίνδυνος ατυχημάτων που υπάρχει στους επαρχιακούς δρόμους.

β) Προγραμματισμός της υποβολής των οδηγών σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της εκπνοής, σύμφωνα με τη σύσταση 6, στα σημεία και κατά τις ώρες που περιγράφονται στο ανωτέρω στοιχείο α), με τις ακόλουθες πληροφορίες:

- τη συχνότητα με την οποία θα διενεργούνται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της εκπνοής στα σημεία και κατά τις ώρες που περιγράφονται στο ανωτέρω στοιχείο α).

3. Σχετικά με τον προγραμματισμό της επιβολής της χρήσης μέσων συγκράτησης

α) Γενική περιγραφή των σημείων στο κράτος μέλος όπου συμβαίνει συχνά να μην χρησιμοποιούνται μέσα συγκράτησης και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων· από την άποψη αυτή, θα λαμβάνονται δεόντως υπόψη οι πόλεις και τα αστικά συγκροτήματα.

β) Προγραμματισμός της διενέργειας εντατικών ελέγχων στα σημεία που περιγράφονται στο ανωτέρω στοιχείο α), σύμφωνα με τη σύσταση 7, με τις ακόλουθες πληροφορίες:

- τα σημεία όπου θα διενεργηθούν οι εντατικοί έλεγχοι, τη διάρκειά τους και πόσες φορές θα διενεργηθούν ανά έτος.

II. Πληροφορίες που πρέπει να γνωστοποιούνται σύμφωνα με τη σύσταση 12

Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή τις ακόλουθες πληροφορίες, για καθένα από τα δύο έτη αναφοράς χωριστά(1).

1. Πληροφορίες σχετικά με την επιβολή των ορίων ταχύτητας

1.1. Αυτόματος εξοπλισμός ελέγχου της ταχύτητας (σύσταση 4)

α) Αριθμός, είδος και τύπος του εξοπλισμού, που χρησιμοποιείται σε αυτοκινητοδρόμους, δευτερεύοντες δρόμους και αστικούς δρόμους, αντιστοίχως, και κατά πόσον πρόκειται να είναι ορατός από τους οδηγούς ή όχι.

β) Αριθμός ωρών και περίοδοι κατά τις οποίες διενεργήθηκαν έλεγχοι με τον εν λόγω εξοπλισμό στους διάφορους τύπους δρόμων.

γ) Τμήματα οδών όπου χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός.

1.2. Παραβάσεις

α) Αριθμός παραβάσεων των ορίων ταχύτητας που καταγράφηκαν από αυτόματο εξοπλισμό.

β) Αριθμός παραβάσεων που αναφέρονται στο στοιχείο α), οι οποίες διαπράχθηκαν από οδηγούς αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

γ) Συνολικός αριθμός παραβάσεων των ορίων ταχύτητας που καταγράφηκαν (συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που καταγράφηκαν με άλλες μεθόδους ελέγχου).

δ) Συνολικός αριθμός παραβάσεων, κατά την έννοια του στοιχείου γ), οι οποίες διαπράχθηκαν από οδηγούς αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

1.3. Κυρώσεις

α) Αριθμός κυρώσεων που επιβλήθηκαν για παραβάσεις των ορίων ταχύτητας, οι οποίες καταγράφηκαν από αυτόματο εξοπλισμό.

β) Αριθμοί των διαφορετικών τύπων κυρώσεων (π.χ. πρόστιμα, αφαίρεση/πρόσθεση σημείων, αναστολή/αφαίρεση άδειας οδήγησης, ακινητοποίηση του οχήματος, κ.λπ.) και περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ύψος των προστίμων, αριθμός σημείων, περίοδος αναστολής, όπως και για ποιες παραβάσεις.

γ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) για τις εν λόγω κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε οδηγούς αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

δ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία β) και γ) όσον αφορά κυρώσεις που επιβλήθηκαν για παραβάσεις των ορίων ταχύτητας, οι οποίες καταγράφηκαν με άλλες μεθόδους ελέγχου.

ε) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ) και δ) σχετικά με τις κυρώσεις που πράγματι εκτελέστηκαν.

1.4. Πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες που περιγράφονται στη σύσταση 5

α) Λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας εντοπισμού, δίωξης και επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις των ορίων ταχύτητας, όπως και μέχρι ποιου σημείου διενεργήθηκαν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες· πόσος χρόνος χρειάζεται για να λάβει ο παραβάτης κλήση για την πληρωμή προστίμου· ποια είναι η προθεσμία για την πληρωμή του προστίμου· χρονικό διάστημα και διαδικασία για προσφυγή (εάν υπάρχει δυνατότητα).

β) Ισχύει πάγια σειρά κυρώσεων στις εν λόγω διαδικασίες; εάν ναι, ποια.

γ) Ποιος είναι υπόχρεος για την πληρωμή του προστίμου: ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου, ο οδηγός, ή και οι δύο, και με ποια σειρά.

δ) Έχει ακόμη ρόλο το δικαστήριο στη διαδικασία; εάν ναι, ποιον.

ε) Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί ολόκληρη η διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης της ποινής (μέση, ελάχιστη και μέγιστη διάρκεια).

στ) Πληροφορίες σχετικά με ειδικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα κράτη μέλη όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων που αναφέρονται στις διαδικασίες της σύστασης 5.

ζ) Τυχόν λοιπές πληροφορίες τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων.

1.5. Δικαστικές αποφάσεις

Τις ίδιες πληροφορίες, όπως και στο σημείο 1.3 σχετικά με δικαστικές αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις για παραβάσεις των ορίων ταχύτητας.

1.6. Αλλαγή των κανόνων για τα όρια ταχύτητας

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τυχόν αλλαγές των εθνικών κανόνων για τα όρια ταχύτητας, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

1.7. Λοιπές πληροφορίες

Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την επιβολή της τήρησης των ορίων ταχύτητας, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ειδικά προβλήματα που αντιμετώπισαν όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

2. Πληροφορίες σχετικά με τους ελέγχους όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

2.1. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι της εκπνοής και αποδεικτικοί έλεγχοι με αλκοολόμετρα (σύσταση 6)

α) Πληροφορίες σχετικά με τις ώρες και τα σημεία όπου διενεργήθηκαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της εκπνοής.

β) Αριθμός, είδος και τύπος συσκευών ανίχνευσης οινοπνεύματος που χρησιμοποιούνται για δειγματοληπτικούς ελέγχους της εκπνοής.

γ) Αριθμός ελέγχων και περίοδοι κατά τις οποίες διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι της εκπνοής.

δ) Ααριθμός ελέγχων που διενεργήθηκαν με συσκευές αποδεικτικού ελέγχου εκπνοής (αλκοολόμετρα)· πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό, το είδος και τον τύπο των εν λόγω συσκευών που είναι διαθέσιμες για τη διενέργεια των ελέγχων.

ε) Πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό/ποσοστό των πληροφοριών που προβλέπονται στα στοιχεία β), δ) και στ) όσον αφορά οδηγούς που δεν είναι κάτοικοι αυτού του κράτους μέλους.

στ) Πληροφορίες σχετικά με άλλους τρόπους ελέγχου του ποσοστού αλκοολαιμίας, π.χ. αναλύσεις αίματος.

ζ) Πληροφορίες σχετικά με τη διενέργεια άλλων ελέγχων της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος, εκτός από τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, οι οποίοι δίνουν, όπου είναι δυνατόν, παρόμοια λεπτομερή αποτελέσματα όπως εκείνα που απαιτούνται βάσει των ανωτέρω ερωτήσεων.

2.2. Παραβάσεις

α) Αριθμός παραβάσεων όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος· αριθμοί ανάλογα με τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό για τη διαπίστωση των παραβάσεων (συσκευή ανίχνευσης οινοπνεύματος, συσκευή αποδεικτικού ελέγχου εκπνοής (αλκοολόμετρο) ή άλλος, π.χ. ανάλυση αίματος).

β) Αριθμός αυτών των παραβάσεων που διαπράχθηκαν από οδηγούς μη κατοίκους του κράτους μέλους.

γ) Συνολικός αριθμός παραβάσεων που καταγράφηκαν όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια άλλων ελέγχων).

δ) Συνολικός αριθμός παραβάσεων που διαπράχθηκαν από οδηγούς μη κατοίκους του κράτους μέλους.

2.3. Κυρώσεις

α) Αριθμός κυρώσεων που επιβλήθηκαν για παραβάσεις όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων της οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

β) Αριθμοί των διαφορετικών τύπων κυρώσεων (π.χ. πρόστιμα, αφαίρεση/πρόσθεση σημείων, αναστολή/αφαίρεση άδειας οδήγησης, ακινητοποίηση του οχήματος, κ.λπ.) και περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ύψος των προστίμων, αριθμός σημείων, περίοδος αναστολής, όπως και για ποιες παραβάσεις.

γ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) για τις εν λόγω κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε οδηγούς μη κατοίκους του κράτους μέλους.

δ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία β) και γ) σχετικά με κυρώσεις που επιβλήθηκαν για παραβάσεις όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια άλλων ελέγχων.

ε) Πληροφορίες σχετικά με κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε περιπτώσεις που ο οδηγός αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο.

στ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ), δ) και ε) σχετικά με τις κυρώσεις που πράγματι εκτελέστηκαν.

2.4. Δικαστικές αποφάσεις

Τις ίδιες πληροφορίες, όπως και στο σημείο 2.3 σχετικά με δικαστικές αποφάσεις που αφορούν κυρώσεις για παραβάσεις όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

2.5. Αλλαγές των κανόνων σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τυχόν αλλαγές του εθνικού νομικού καθεστώτος όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

2.6. Λοιπές πληροφορίες

Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τους ελέγχους όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ειδικά προβλήματα που αντιμετώπισαν όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

3. Πληροφορίες σχετικά με την επιβολή της χρήσης μέσων συγκράτησης (σύσταση 7)

3.1. Διενέργεια εντατικών ελέγχων

α) Αριθμός ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διενέργεια των εντατικών ελέγχων στους διάφορους τύπους οδών· επίσης, για διαφορετικούς τύπους ελέγχων (π.χ. οπτικοί, με κάμερα).

β) Διάρκεια της διενέργειας εντατικών ελέγχων, συχνότητα εντός του έτους και περίοδοι κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν.

γ) Κατά πόσον η διενέργεια εντατικών ελέγχων συνδυάστηκε με την επιβολή και άλλων οδικών κανόνων και, εάν ναι, ποιων (π.χ. υπερβολική ταχύτητα· οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος).

3.2. Παραβάσεις

α) Αριθμός παραβάσεων όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και μέσων συγκράτησης παιδιών, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια εντατικών ελέγχων.

β) Αριθμός των εν λόγω παραβάσεων που διαπράχθηκαν από οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

γ) Συνολικός αριθμός παραβάσεων που καταγράφηκαν όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και μέσων συγκράτησης παιδιών (συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που καταγράφηκαν και σε άλλες περιπτώσεις εκτός του πλαισίου της διενέργειας εντατικών ελέγχων).

δ) Συνολικός αριθμός αυτών των παραβάσεων που διαπράχθηκαν από οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

3.3. Κυρώσεις

α) Αριθμός κυρώσεων που επιβλήθηκαν για παραβάσεις όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και μέσων συγκράτησης παιδιών, οι οποίες καταγράφηκαν κατά τη διενέργεια εντατικών ελέγχων.

β) Αριθμοί των διαφορετικών τύπων κυρώσεων και περαιτέρω λεπτομέρειες, όπως ύψος των προστίμων, αριθμός σημείων που αφαιρέθηκαν/προστέθηκαν, όπως και για ποιες παραβάσεις.

γ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) για τις εν λόγω κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

δ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) σχετικά με κυρώσεις που επιβλήθηκαν για παραβάσεις όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και μέσων συγκράτησης παιδιών, οι οποίες καταγράφηκαν σε άλλες περιπτώσεις εκτός του πλαισίου της διενέργειας εντατικών ελέγχων.

ε) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο δ) για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων ταξινομημένων στο εξωτερικό.

στ) Τις πληροφορίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β), γ), δ) και ε) σχετικά με τις κυρώσεις που πράγματι εκτελέστηκαν.

3.4. Δικαστικές αποφάσεις

Τις ίδιες πληροφορίες, όπως και στο σημείο 3.3 σχετικά με δικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις όσον αφορά τη χρήση ζώνης ασφαλείας και μέσων συγκράτησης παιδιών.

3.5. Αλλαγές των κανόνων σχετικά με τη χρήση μέσων συγκράτησης

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τυχόν αλλαγές των εθνικών κανόνων όσον αφορά τη χρήση μέσων συγκράτησης, που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς.

3.6. Λοιπές πληροφορίες

Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την επιβολή της χρήσης μέσων συγκράτησης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ειδικά προ βλήματα που αντιμετώπισαν όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

4. Πληροφορίες σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού (σύσταση 3)

4.1. Πληροφορίες σχετικά με τις ενημερωτικές εκστρατείες

α) Αριθμός, διάρκεια και περιεχόμενο των ενημερωτικών εκστρατειών για καθένα από τα διάφορα ενισχυμένα μέτρα επιβολής, περίοδοι κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκαν, χώροι διεξαγωγής τους ή/και μέσα επικοινωνίας που χρησιμοποιήθηκαν.

β) Αρχές υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκστρατειών που αναφέρονται στο στοιχείο α) και άλλοι συντελεστές στη δημιουργία και την προπαρασκευή τους.

4.2. Πληροφορίες σχετικά με την ενημέρωση για τους ελέγχους καθ' οδόν

α) Λεπτομερείς σχετικές πληροφορίες όσον αφορά αυτές τις ενέργειες ενημέρωσης, π.χ. πού τοποθετούνται (σε ποιους τύπους δρόμων), αριθμοί, περιεχόμενο, περίοδοι τοποθέτησής τους.

β) Αρχές υπεύθυνες για τις ενέργειες ενημέρωσης που αναφέρονται στο στοιχείο α) και άλλοι συντελεστές στη δημιουργία και την προπαρασκευή τους.

γ) Πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα επιβολής του νόμου στους εν λόγω τρεις τομείς, για τα οποία δεν γίνεται ενημέρωση του κοινού (π.χ. κρυφές κάμερες χωρίς σήμανση).

4.3. Λοιπές πληροφορίες

Οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες τις οποίες τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντικές για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την πληροφόρηση του κοινού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ειδικά προβλήματα που αντιμετώπισαν όσον αφορά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.

5. Πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της διενέργειας εντατικών ελέγχων

Αριθμός ατυχημάτων, νεκρών και τραυματιών σε τροχαία ατυχήματα, πριν και μετά τις εντατικές ενέργειες ελέγχου και ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την παρούσα σύσταση και, εφόσον είναι δυνατόν, επίδραση των επιμέρους ενεργειών ελέγχου ή/και ενημέρωσης στους αριθμούς αυτούς.

6. Πληροφορίες σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών

6.1. Πληροφορίες σχετικά με την εθνική κατάσταση

Κάθε πληροφορία σχετικά με τη νομική και την πραγματική κατάσταση: εθνικοί κανόνες σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών· πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα ναρκωτικά που καλύπτονται, τα νόμιμα όρια, οι μέθοδοι δοκιμής, οι κυρώσεις και οι πρακτικές επιβολής· επίσης κανόνες που δεν αφορούν ειδικά την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά ενδέχεται να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα (π.χ. διατάξεις σχετικά με την ικανότητα οδήγησης γενικότερα).

6.2. Πληροφορίες σχετικά με ενέργειες που έγιναν

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες ενέργειες και βέλτιστη πρακτική όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών (παραδείγματα των εν λόγω ενεργειών είναι τα εξής: υποβολή των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρα ατυχήματα σε τυποποιημένους ελέγχους για ναρκωτικά και φάρμακα, καταγραφή και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων, διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών ή δημοσιεύσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών).

6.3. Προβλήματα

Ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στον τομέα αυτόν.

6.4. Λοιπές πληροφορίες

Κάθε άλλη πληροφορία την οποία τα κράτη μέλη θεωρούν σημαντική επί του θέματος αυτού.

(1) Όπου είναι δυνατόν, οι πληροφορίες θα πρέπει επίσης να διαχωρίζονται περαιτέρω μεταξύ οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσεως.

Top