EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 02014R1304-20190616

Consolidated text: Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1304/2014 της Επιτροπής, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα Τροχαίο υλικό — Θόρυβος και με την τροποποίηση της απόφασης 2008/232/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2011/229/ΕΕ (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/1304/2019-06-16

02014R1304 — EL — 16.06.2019 — 001.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1304/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Νοεμβρίου 2014

σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό — Θόρυβος» και με την τροποποίηση της απόφασης 2008/232/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2011/229/ΕΕ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(ΕΕ L 356 της 12.12.2014, σ. 421)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

►M1

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/774 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαΐου 2019

  L 139I

89

27.5.2019




▼B

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1304/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 26ης Νοεμβρίου 2014

σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό — Θόρυβος» και με την τροποποίηση της απόφασης 2008/232/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 2011/229/ΕΕ

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)



Άρθρο 1

Ο παρών κανονισμός καθορίζει την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας («ΤΠΔ») για το υποσύστημα «τροχαίο υλικό — θόρυβος» του σιδηροδρομικού συστήματος στην Ένωση, όπως παρατίθεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Η παρούσα ΤΠΔ εφαρμόζεται για το τροχαίο υλικό που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 της Επιτροπής ( 1 ) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013 της Επιτροπής ( 2 ).

Άρθρο 3

Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή όλες τις συμφωνίες που περιέχουν απαιτήσεις όσον αφορά τα όρια εκπομπής θορύβου, εφόσον δεν έχουν ήδη κοινοποιηθεί βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής 2006/66/ΕΚ ( 3 ) ή 2011/229/ΕΕ.

Οι προς κοινοποίηση συμφωνίες είναι οι εξής:

α) εθνικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και σιδηροδρομικών επιχειρήσεων ή διαχειριστών υποδομής που έχουν συναφθεί είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση και είναι αναγκαίες λόγω του εξειδικευμένου ή τοπικού χαρακτήρα της σκοπούμενης υπηρεσίας μεταφοράς·

β) διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες μεταξύ σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, διαχειριστών υποδομής ή αρχών ασφάλειας, με τις οποίες επιτυγχάνονται σημαντικά επίπεδα τοπικής ή περιφερειακής διαλειτουργικότητας·

γ) διεθνείς συμφωνίες μεταξύ ενός ή περισσότερων κρατών μελών και τουλάχιστον μιας τρίτης χώρας, ή μεταξύ σιδηροδρομικών επιχειρήσεων ή διαχειριστών υποδομής κρατών μελών και τουλάχιστον μίας σιδηροδρομικής επιχείρησης ή διαχειριστή υποδομής τρίτης χώρας με τις οποίες επιτυγχάνονται σημαντικά επίπεδα τοπικής ή περιφερειακής διαλειτουργικότητας.

Άρθρο 4

Οι διαδικασίες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, της καταλληλότητας για χρήση και της επαλήθευσης ΕΚ που ορίζονται στο τμήμα 6 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού βασίζονται στις ενότητες που ορίζονται στην απόφαση 2010/713/EE της Επιτροπής ( 4 ).

Άρθρο 5

▼M1

1.  Όσον αφορά τις ειδικές περιπτώσεις που αναφέρονται στο τμήμα 7.3.2 του παραρτήματος, οι όροι που πρέπει να πληρούνται για την επαλήθευση των βασικών απαιτήσεων που προβλέπονται στο παράρτημα III της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797 είναι αυτοί που καθορίζονται στο τμήμα 7.3.2 του παραρτήματος ή αυτοί που καθορίζονται από εθνικούς κανόνες οι οποίοι ισχύουν στο κράτος μέλος το οποίο αποτελεί τμήμα της περιοχής χρήσης των καλυπτόμενων από τον παρόντα κανονισμό οχημάτων·

▼B

2.  Εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, κάθε κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη για:

α) τους τεχνικούς κανόνες που αναφέρονται στην παράγραφο 1·

β) τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης και επαλήθευσης που πρέπει να διενεργούνται κατ' εφαρμογή των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 τεχνικών κανόνων·

▼M1

γ) τους οργανισμούς που έχουν οριστεί για τη διενέργεια των σχετικών με τους εθνικούς κανόνες διαδικασιών αξιολόγησης και επαλήθευσης της συμμόρφωσης ως προς τις ειδικές περιπτώσεις που καθορίζονται στο τμήμα 7.3.2 του παραρτήματος·

▼M1

Άρθρο 5α

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2024, οι φορτάμαξες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013 και δεν καλύπτονται από το σημείο 7.2.2.2 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού δεν κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου.

Άρθρο 5β

«Διαδρομή χαμηλότερου θορύβου»: τμήμα της σιδηροδρομικής υποδομής ελάχιστου μήκους 20 km επί του οποίου ο μέσος αριθμός των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που κινούνται καθημερινά κατά τις νυκτερινές ώρες, όπως αυτές ορίζονται στην εθνική νομοθεσία για τη μεταφορά της οδηγίας 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 5 ), είναι μεγαλύτερος από 12. Η εμπορευματική κυκλοφορία κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017 αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του εν λόγω μέσου αριθμού. Σε περίπτωση που, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, η εμπορευματική κυκλοφορία διαφέρει ένα δεδομένο έτος από τον εν λόγω μέσο αριθμό κατά περισσότερο από 25 %, το οικείο κράτος μέλος μπορεί να υπολογίζει τον μέσο αριθμό βάσει των άλλων δύο ετών.

Άρθρο 5γ

1.  Τα κράτη μέλη καθορίζουν διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σύμφωνα με το άρθρο 5β και τη διαδικασία που προβλέπεται στο προσάρτημα Δ.1 του παραρτήματος. Κοινοποιούν στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ο Οργανισμός») κατάλογο διαδρομών χαμηλότερου θορύβου, το αργότερο έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος κανονισμού. Ο Οργανισμός δημοσιεύει τους εν λόγω καταλόγους στον ιστότοπό του.

2.  Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν τον κατάλογο διαδρομών χαμηλότερου θορύβου τουλάχιστον κάθε πέντε έτη μετά την 8η Δεκεμβρίου 2024, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο προσάρτημα Δ.2 του παραρτήματος.

Άρθρο 5δ

Έως την 31η Δεκεμβρίου 2028, η Επιτροπή αξιολογεί την εφαρμογή των διαδρομών χαμηλότερου θορύβου, ιδίως όσον αφορά την πρόοδο των δραστηριοτήτων μετασκευής φορταμαξών και τις επιπτώσεις της καθιέρωσης διαδρομών χαμηλότερου θορύβου, αφενός, στη συνολική έκθεση του πληθυσμού στον θόρυβο και, αφετέρου, στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.

Άρθρο 5ε

Έως τις 30 Ιουνίου 2020, η Επιτροπή εκδίδει έκθεση σχετικά με τη λειτουργία φορταμαξών εξοπλισμένων με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό υπό Βόρειες χειμερινές συνθήκες, βασιζόμενη σε αποδεικτικά στοιχεία που συλλέγουν ο Οργανισμός, οι εθνικές αρχές ασφάλειας και σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει αξιολόγηση των επιδόσεων ασφάλειας και πέδησης των εν λόγω φορταμαξών, καθώς και υφιστάμενα ή πιθανά επιχειρησιακά και τεχνικά εφαρμοστέα μέτρα υπό Βόρειες χειμερινές συνθήκες. Η έκθεση αυτή δημοσιοποιείται.

Εάν η έκθεση παρέχει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η χρήση των εν λόγω φορταμαξών υπό Βόρειες χειμερινές συνθήκες ενέχει κινδύνους ασφάλειας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιχειρησιακά και τεχνικά μέτρα χωρίς σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, η Επιτροπή προτείνει τροποποιήσεις της παρούσας ΤΠΔ για να αντιμετωπιστούν οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι και, ταυτόχρονα, να διατηρηθεί η διασυνοριακή εμπορευματική κυκλοφορία προς και από τις θιγόμενες Βόρειες περιφέρειες. Ειδικότερα, η πρόταση μπορεί, αν κρίνεται αναγκαίο, να περιλαμβάνει, αφενός, εξαίρεση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σε ολόκληρη την Ένωση περιορισμένου αριθμού φορταμαξών χρησιμοποιούμενων συχνά στην εν λόγω διασυνοριακή εμπορευματική κυκλοφορία και, αφετέρου, τυχόν κατάλληλους επιχειρησιακούς περιορισμούς για τον μετριασμό των επιπτώσεων της χρήσης των συγκεκριμένων φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου, οι οποίοι συνάδουν με τον στόχο της διατήρησης της προαναφερόμενης διασυνοριακής εμπορευματικής κυκλοφορίας.

Εάν πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση που προβλέπεται στην ανωτέρω παράγραφο, στη συνέχεια η Επιτροπή υποβάλλει ετησίως έκθεση σχετικά με την πρόοδο των τεχνικών και επιχειρησιακών λύσεων για τη λειτουργία εμπορευματικών φορταμαξών υπό χειμερινές συνθήκες. Εκτιμά τον αριθμό φορταμαξών εξοπλισμένων με πέδιλα από χυτοσίδηρο που είναι απαραίτητος ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχιση της διασυνοριακής κυκλοφορίας προς και από τις εν λόγω Βόρειες περιφέρειες, με απώτερο στόχο την κατάργηση της εξαίρεσης το αργότερο έως το 2028.

▼B

Άρθρο 6

Η συμμόρφωση με τις κατώτερες τιμές έκθεσης για ανάληψη δράσης που καθορίζονται στο άρθρο 3 της οδηγίας 2003/10/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 6 ) εξασφαλίζεται με τη συμμόρφωση με τη στάθμη θορύβου στο εσωτερικό του θαλάμου του μηχανοδηγού, όπως καθορίζεται στο σημείο 4.2.4 του παραρτήματος του παρόντος κανονισμού, καθώς και με κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας που καθορίζονται από τη σιδηροδρομική επιχείρηση.

Άρθρο 7

1.  Με στόχο την προσαρμογή στην τεχνολογική πρόοδο, ο κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του μπορούν να προτείνουν καινοτόμους λύσεις οι οποίες δεν πληρούν τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο παράρτημα και/ή στις οποίες δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι μέθοδοι αξιολόγησης που καθορίζονται στο παράρτημα.

2.  Οι καινοτόμοι λύσεις ενδέχεται να αφορούν το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό», τα μέρη του και τα στοιχεία διαλειτουργικότητάς του.

3.  Όταν προτείνεται καινοτόμος λύση, ο εγκαταστημένος στην Ένωση κατασκευαστής ή ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός του αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο αποκλίνει από τις σχετικές διατάξεις της ΤΠΔ ή τις συμπληρώνει και υποβάλλει τις αποκλίσεις στην Επιτροπή προς ανάλυση. Η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του Οργανισμού σχετικά με την προτεινόμενη καινοτόμο λύση.

4.  Η Επιτροπή γνωμοδοτεί για την προτεινόμενη καινοτόμο λύση. Αν η γνώμη είναι θετική, εκπονούνται από τον Οργανισμό οι ενδεδειγμένες προδιαγραφές λειτουργίας και διεπαφών, καθώς και η μέθοδος αξιολόγησης που πρέπει να περιληφθούν στην ΤΠΔ ώστε να επιτραπεί η χρήση της καινοτόμου λύσης, και στη συνέχεια ενσωματώνονται στην ΤΠΔ κατά τη διαδικασία αναθεώρησης σύμφωνα με το ►M1  άρθρο 5 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797 ◄ . Αν η γνώμη είναι αρνητική, η προτεινόμενη καινοτόμος λύση δεν χρησιμοποιείται.

5.  Εν αναμονή της αναθεώρησης της ΤΠΔ, τυχόν θετική γνώμη της Επιτροπής θεωρείται αποδεκτό μέσο συμμόρφωσης με τις βασικές απαιτήσεις της ►M1  οδηγία (ΕΕ) 2016/797 ◄ και συνεπώς επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του υποσυστήματος.

Άρθρο 8

Η δήλωση επαλήθευσης και/ή συμμόρφωσης προς τύπο νέου οχήματος, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με την απόφαση 2011/229/ΕΕ, θεωρείται έγκυρη:

 για μηχανές, ΗΠΣ, ΠΣΝ και επιβατάμαξες, έως ότου χρειαστεί να ανανεωθεί το πιστοποιητικό τύπου ή σχεδιασμού, όπως ορίζεται στην απόφαση 2011/291/ΕΕ για τις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόστηκε η τελευταία αυτή απόφαση, ή έως τις 31 Μαΐου 2017 για τις άλλες περιπτώσεις,

 για φορτάμαξες έως τις 13 Απριλίου 2016.

Η δήλωση επαλήθευσης και/ή συμμόρφωσης προς τύπο νέου οχήματος, η οποία συντάσσεται σύμφωνα με την απόφαση 2008/232/ΕΚ, θεωρείται έγκυρη έως ότου χρειαστεί να ανανεωθεί το πιστοποιητικό τύπου ή σχεδιασμού, όπως αναφέρεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 9

1.  Η απόφαση αριθ. 2011/229/ΕΕ καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

2.  Στο παράρτημα της απόφασης 2008/232/ΕΚ, τα σημεία 4.2.6.5, 4.2.7.6 και 7.3.2.15 απαλείφονται από την 1η Ιανουαρίου 2015.

3.  Ωστόσο, οι διατάξεις που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 εξακολουθούν να εφαρμόζονται για έργα που έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τις ΤΠΔ που αποτελούν παράρτημα εν λόγω αποφάσεων και, με εξαίρεση την περίπτωση όπου ο αιτών ζητήσει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, για έργα που αφορούν νέα οχήματα και την ανακαίνιση ή την αναβάθμιση υφιστάμενων οχημάτων και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης ή αποτελούν αντικείμενο σύμβασης σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος κανονισμού ή στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 10

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, η έγκριση για θέση σε λειτουργία μπορεί να χορηγηθεί κατ' εφαρμογή της ΤΠΔ, όπως ορίζεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, πριν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.1.

Τεχνικό πεδίο εφαρμογής

1.1.1.

Πεδίο εφαρμογής για το τροχαίο υλικό

1.1.2.

Πεδίο εφαρμογής για πτυχές λειτουργίας

1.2.

Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

2.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

3.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

4.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

4.1.

Εισαγωγή

4.2.

Λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των υποσυστημάτων

4.2.1.

Όρια για τον θόρυβο σε στάση

4.2.2.

Όρια για τον θόρυβο εκκίνησης

4.2.3.

Όρια για τον θόρυβο διέλευσης

4.2.4.

Όρια για τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

4.3.

Λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των διεπαφών

4.4.

Κανόνες λειτουργίας

4.4.1.

Ειδικοί κανόνες για τη λειτουργία φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σε περίπτωση υποβαθμισμένης λειτουργίας

4.4.2.

Ειδικοί κανόνες για τη λειτουργία φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σε περίπτωση έργων υποδομής και συντήρησης φορταμαξών

4.5.

Κανόνες συντήρησης

4.6.

Επαγγελματικά προσόντα

4.7.

Συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας

4.8.

Ευρωπαϊκό μητρώο εγκεκριμένων τύπων οχημάτων

5.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

6.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΚ

6.1.

Στοιχεία διαλειτουργικότητας

6.2.

Υποσύστημα «Τροχαίο υλικό» όσον αφορά τον εκπεμπόμενο από τροχαίο υλικό θόρυβο

6.2.1.

Ενότητες

6.2.2.

Διαδικασίες επαλήθευσης ΕΚ

6.2.3.

Απλοποιημένη αξιολόγηση

7.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

7.1.

Εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε νέα υποσυστήματα

7.2.

Εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενα υποσυστήματα

7.2.1.

Διατάξεις σε περίπτωση μεταβολών υφιστάμενου τροχαίου υλικού ή τύπου τροχαίου υλικού

7.2.2.

Πρόσθετες διατάξεις για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες

7.3.

Ειδικές περιπτώσεις

7.3.1.

Εισαγωγή

7.3.2.

Κατάλογος ειδικών περιπτώσεων

▼M1

7.4.

Ειδικοί κανόνες εφαρμογής

7.4.1.

Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες (σημείο 7.2.2)

7.4.2.

Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου (σημείο 7.2.2.2)

▼B

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Γενικά, οι τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας (ΤΠΔ) καθορίζουν για κάθε υποσύστημα (ή μέρος αυτού) το βέλτιστο επίπεδο εναρμονισμένων προδιαγραφών με σκοπό την εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος. Ως εκ τούτου, οι ΤΠΔ εναρμονίζουν μόνο τις προδιαγραφές για τις παραμέτρους που είναι κρίσιμες για τη διαλειτουργικότητα (θεμελιώδεις παράμετροι). Οι προδιαγραφές των ΤΠΔ πρέπει να πληρούν τις βασικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα III της ►M1  οδηγία (ΕΕ) 2016/797 ◄ .

Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, η παρούσα ΤΠΔ καθορίζει το βέλτιστο επίπεδο εναρμόνισης σχετικά με τις προδιαγραφές για το υποσύστημα τροχαίο υλικό, όπως ορίζεται στο τμήμα 1.1, με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών θορύβου του σιδηροδρομικού συστήματος στην Ένωση.

▼M1

1.1.    Τεχνικό πεδίο εφαρμογής

1.1.1.    Πεδίο εφαρμογής για το τροχαίο υλικό

Η παρούσα ΤΠΔ εφαρμόζεται στο σύνολο του τροχαίου υλικού που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 (LOC&PAS TSI) και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013 (WAG TSI)·

1.1.2.    Πεδίο εφαρμογής για πτυχές λειτουργίας

Παράλληλα με την απόφαση 2012/757/ΕΕ της Επιτροπής ( 7 ) (OPE TSI), η παρούσα ΤΠΔ εφαρμόζεται στη λειτουργία των εμπορευματικών φορταμαξών που χρησιμοποιούνται σε σιδηροδρομικές υποδομές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «διαδρομές χαμηλότερου θορύβου».

▼B

1.2.    Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της παρούσας ΤΠΔ αντιστοιχεί στα πεδία εφαρμογής που ορίζονται στο τμήμα 1.2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και στο τμήμα 1.2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013, το καθένα για το αντίστοιχο τροχαίο υλικό του (ΤΥ).

▼M1

2.   ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

«Μονάδα» : τροχαίο υλικό που υπόκειται στην εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ και άρα και στη διαδικασία επαλήθευσης «ΕΚ». Στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013 περιγράφεται σε τι είναι δυνατόν να συνίσταται μία μονάδα.

Οι απαιτήσεις της παρούσας ΤΠΔ εφαρμόζονται στις ακόλουθες κατηγορίες τροχαίου υλικού που ορίζεται στο τμήμα 2 του παραρτήματος I της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797:

α) Μηχανές έλξης και τροχαίο υλικό επιβατικών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των θερμικών ή ηλεκτροκίνητων μηχανών έλξης, των θερμικών ή ηλεκτροκίνητων αυτοκινούμενων αμαξοστοιχιών και των επιβαταμαξών. Αυτή η κατηγορία ορίζεται περαιτέρω στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014, ονομαζόμενη στην παρούσα ΤΠΔ «μηχανές», «ΗΠΣ» (ηλεκτρική πολυμερής σύνθεση) ή «ΠΣΝ» (πολυμερής σύνθεση ντίζελ) και «επιβατάμαξες»·

β) Φορτάμαξες, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών οχημάτων που προορίζονται για το σύνολο του δικτύου και των οχημάτων που προορίζονται για τη μεταφορά φορτηγών αυτοκινήτων. Αυτή η κατηγορία ορίζεται περαιτέρω στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013, ονομαζόμενη στην παρούσα ΤΠΔ «φορτάμαξες».

γ) Ειδικά οχήματα, όπως επιτρόχια μηχανήματα. Αυτή η κατηγορία ορίζεται περαιτέρω στο κεφάλαιο 2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και αφορά επιτρόχια μηχανήματα (αναφερόμενα στην παρούσα ΤΠΔ ως «ΕΤΜ») και οχήματα επιθεώρησης της υποδομής που ανήκουν στις κατηγορίες των στοιχείων α) ή β), ανάλογα με τον σχεδιασμό τους.·

3.   ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Όλες οι θεμελιώδεις παράμετροι που καθορίζονται στην παρούσα ΤΠΔ συνδέονται με μία τουλάχιστον από τις βασικές απαιτήσεις που καθορίζονται στο παράρτημα III της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797. Η αντιστοιχία παρατίθεται στον πίνακα 1.



Πίνακας 1

Θεμελιώδεις παράμετροι και σύνδεσή τους με τις βασικές απαιτήσεις

Σημείο

Θεμελιώδης παράμετρος

Βασικές απαιτήσεις

Ασφάλεια

Αξιοπιστία και διαθεσιμότητα

Υγεία

Προστασία του περιβάλλοντος

Τεχνική συμβατότητα

Προσβασιμότητα

4.2.1

Όρια για τον θόρυβο σε στάση

 

 

 

1.4.4

 

 

4.2.2

Όρια για τον θόρυβο εκκίνησης

 

 

 

1.4.4

 

 

4.2.3

Όρια για τον θόρυβο διέλευσης

 

 

 

1.4.4

 

 

4.2.4

Όρια για το θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

 

 

 

1.4.4

 

 

▼B

4.   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

4.1.    Εισαγωγή

Το παρόν κεφάλαιο καθορίζει το βέλτιστο επίπεδο εναρμόνισης των προδιαγραφών για το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό», με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών θορύβου από το σιδηροδρομικό σύστημα της Ένωσης και την επίτευξη διαλειτουργικότητας.

4.2.    Λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των υποσυστημάτων

Οι ακόλουθες παράμετροι έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για τη διαλειτουργικότητα (θεμελιώδεις παράμετροι):

α) «θόρυβος σε στάση»·

β) «θόρυβος εκκίνησης»·

γ) «θόρυβος διέλευσης»·

δ) «θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού».

Στο παρόν τμήμα ορίζονται οι λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές που αντιστοιχούν στις διάφορες κατηγορίες τροχαίου υλικού. Για τις μονάδες που είναι εφοδιασμένες τόσο με θερμικό όσο και με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης τηρούνται οι σχετικές οριακές τιμές σε όλες τις καταστάσεις κανονικής λειτουργίας. Εάν σε μία από αυτές τις καταστάσεις λειτουργίας προβλέπεται η ταυτόχρονη χρήση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύει η λιγότερο περιοριστική οριακή τιμή. Σύμφωνα με το ►M1  άρθρο 4 παράγραφος 5 και το άρθρο 2 παράγραφος 13 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797 ◄ , επιτρέπεται να προβλέπονται ειδικές περιπτώσεις. Οι περιπτώσεις αυτές περιγράφονται στο κεφάλαιο 7.3.

Οι διαδικασίες αξιολόγησης για τις απαιτήσεις του παρόντος τμήματος ορίζονται στα αναφερόμενα σημεία και υποσημεία του κεφαλαίου 6.

4.2.1.    Όρια για τον θόρυβο σε στάση

Οι οριακές τιμές για τις ακόλουθες στάθμες ηχητικής πίεσης υπό κανονικές συνθήκες χρήσης οχήματος όσον αφορά τον θόρυβο σε στάση που αντιστοιχούν στις κατηγορίες του υποσυστήματος τροχαίο υλικό καθορίζονται στον πίνακα 2:

α) Α-σταθμισμένη ισοδύναμη συνεχής στάθμη ηχητικής πίεσης της μονάδας (LpAeq,T[unit]

β) Α-σταθμισμένη ισοδύναμη συνεχής στάθμη ηχητικής πίεσης στην πλησιέστερη θέση μέτρησης i με βάση τον κύριο αεροσυμπιεστή (Li pAeq,T)· και

γ) ΑF-σταθμισμένη στάθμη ηχητικής πίεσης στην πλησιέστερη θέση μέτρησης i με βάση τον παλμικό θόρυβο της βαλβίδας εξαγωγής του ξηραντήρα αέρα (Li pAFmax).

Οι οριακές τιμές καθορίζονται σε απόσταση 7,5 m από τον γεωμετρικό άξονα της τροχιάς και σε ύψος 1,2 m πάνω από την επιφάνεια της σιδηροτροχιάς.



Πίνακας 2

Οριακές τιμές για τον θόρυβο σε στάση

Κατηγορία του υποσυστήματος τροχαίο υλικό

LpAeq,T [unit] [dB]

Li pAeq,T [dB]

Li pAFmax [dB]

Ηλεκτρικές μηχανές και ΕΤΜ με ηλεκτρική έλξη

70

75

85

Μηχανές ντίζελ και ΕΤΜ με ηλεκτρική έλξη

71

78

ΗΠΣ

65

68

ΠΣΝ

72

76

Επιβατάμαξες

64

68

Φορτάμαξες

65

μ.δ.

μ.δ.

Η απόδειξη της συμμόρφωσης περιγράφεται στο σημείο 6.2.2.1.

4.2.2.    Όρια για τον θόρυβο εκκίνησης

Οι οριακές τιμές για την ΑF-σταθμισμένη μέγιστη στάθμη ηχητικής πίεσης (LpAF,max) όσον αφορά τον θόρυβο εκκίνησης που αντιστοιχούν στις κατηγορίες του υποσυστήματος τροχαίο υλικό καθορίζονται στον πίνακα 3. Οι οριακές τιμές καθορίζονται σε απόσταση 7,5 m από τον γεωμετρικό άξονα της τροχιάς και σε ύψος 1,2 m πάνω από την επιφάνεια της σιδηροτροχιάς.



Πίνακας 3

Οριακές τιμές για τον θόρυβο εκκίνησης

Κατηγορία του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό»

LpAF,max [dB]

Ηλεκτρικές μηχανές συνολικής ελκτικής ισχύος P < 4 500 kW

81

Ηλεκτρικές μηχανές συνολικής ελκτικής ισχύος P ≥ 4 500 kW

ΕΤΜ με ηλεκτρική έλξη

84

Μηχανές ντίζελ P < 2 000 kW στον άξονα εξόδου του κινητήρα

85

Μηχανές ντίζελ P ≥ 2 000 kW στον άξονα εξόδου του κινητήρα

ΕΤΜ με έλξη ντίζελ

87

ΗΠΣ μέγιστης ταχύτητας vmax < 250 km/h

80

ΗΠΣ μέγιστης ταχύτητας vmax ≥ 250 km/h

83

ΠΣΝ P < 560 kW στον άξονα εξόδου του κινητήρα

82

ΠΣΝ P ≥ 560 kW στον άξονα εξόδου του κινητήρα

83

Η απόδειξη της συμμόρφωσης περιγράφεται στο σημείο 6.2.2.2.

4.2.3.    Όρια για τον θόρυβο διέλευσης

Οι οριακές τιμές για την Α-σταθμισμένη ισοδύναμη συνεχή στάθμη ηχητικής πίεσης σε ταχύτητα 80 km/h (LpAeq,Tp,(80 km/h)) και, κατά περίπτωση, σε ταχύτητα 250 km/h (LpAeq,Tp,(250 km/h)) όσον αφορά τον θόρυβο διέλευσης που αντιστοιχεί στις κατηγορίες του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό» καθορίζονται στον πίνακα 4. Οι οριακές τιμές καθορίζονται σε απόσταση 7,5 m από τον γεωμετρικό άξονα της τροχιάς και σε ύψος 1,2 m πάνω από την επιφάνεια της σιδηροτροχιάς.

Οι μετρήσεις σε ταχύτητες μεγαλύτερες ή ίσες των 250 km/h πραγματοποιούνται επίσης στην «πρόσθετη θέση μέτρησης» σε ύψος 3,5 m πάνω από την επιφάνεια της σιδηροτροχιάς σύμφωνα με το κεφάλαιο 6 του προτύπου EN ISO 3095:2013 και αξιολογούνται με βάση τις ισχύουσες οριακές τιμές του πίνακα 4.



Πίνακας 4

Οριακές τιμές για τον θόρυβο διέλευσης

Κατηγορία του υποσυστήματος τροχαίο υλικό

LpAeq,Tp (80 km/h) [dB]

LpAeq,Tp (250 km/h) [dB]

Ηλεκτρικές μηχανές και ΕΤΜ με ηλεκτρική έλξη

84

99

Μηχανές ντίζελ και ΕΤΜ με έλξη ντίζελ

85

μ.δ.

ΗΠΣ

80

95

ΠΣΝ

81

96

Επιβατάμαξες

79

μ.δ.

Φορτάμαξες (τυποποιημένες σε APL = 0,225) (1)

83

μ.δ.

(*1)   APL: αριθμός των αξόνων διαιρούμενος διά της απόστασης μεταξύ των προσκρουστήρων [m-1]

Η απόδειξη της συμμόρφωσης περιγράφεται στο σημείο 6.2.2.3.

4.2.4.    Όρια για τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

Οι οριακές τιμές για την Α-σταθμισμένη ισοδύναμη συνεχή στάθμη ηχητικής πίεσης (LpAeq,T) όσον αφορά τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού ηλεκτρικών μηχανών και μηχανών ντίζελ, ΕΤΜ, ΗΠΣ, ΠΣΝ και επιβαταμαξών με θάλαμο μηχανοδηγού καθορίζονται στον πίνακα 5. Οι οριακές τιμές καθορίζονται στο ύψος του αυτιού του μηχανοδηγού.



Πίνακας 5

Οριακές τιμές για τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

Θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

LpAeq,T [dB]

Σε στάση με σειρήνες προειδοποίησης σε λειτουργία

95

Στη μέγιστη ταχύτητα vmax εάν vmax < 250 km/h

78

Στη μέγιστη ταχύτητα vmax εάν 250 km/h ≤ vmax < 350 km/h

80

Η απόδειξη της συμμόρφωσης περιγράφεται στο σημείο 6.2.2.4.

▼M1

4.3.    Λειτουργικές και τεχνικές προδιαγραφές των διεπαφών

Η παρούσα ΤΠΔ έχει τις ακόλουθες διεπαφές με το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό»:

Διεπαφή με τα υποσυστήματα των στοιχείων α), β), γ) και ε) του κεφαλαίου 2 (που πραγματεύεται ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1302/2014) όσον αφορά:

 τον θόρυβο σε στάση,

 τον θόρυβο εκκίνησης (δεν ισχύει για επιβατάμαξες),

 τον θόρυβο διέλευσης,

 τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού, ανάλογα με την περίπτωση.

Διεπαφή με τα υποσυστήματα του στοιχείου δ) του κεφαλαίου 2 (που πραγματεύεται ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 321/2013) όσον αφορά:

 τον θόρυβο διέλευσης,

 τον θόρυβο σε στάση.

Η παρούσα ΤΠΔ έχει την ακόλουθη διεπαφή με το υποσύστημα «διεξαγωγή και διαχείριση της κυκλοφορίας» (που πραγματεύεται η απόφαση 2012/757/ΕΕ) όσον αφορά:

 τον θόρυβο διέλευσης.·

4.4.    Κανόνες λειτουργίας

Οι απαιτήσεις σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό» καθορίζονται στο τμήμα 4.4 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και στο τμήμα 4.4 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013.

4.4.1.    Ειδικοί κανόνες για τη λειτουργία φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σε περίπτωση υποβαθμισμένης λειτουργίας

Οι ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζονται στο σημείο 4.2.3.6.3 του παραρτήματος της απόφασης 2012/757/ΕΕ, περιλαμβάνουν τη λειτουργία φορταμαξών που δεν συμμορφώνονται με το σημείο 7.2.2.2 περί διαδρομών χαμηλότερου θορύβου.

Οι εν λόγω ρυθμίσεις μπορούν να εφαρμόζονται για να αντιμετωπίζονται περιορισμοί ως προς τη χωρητικότητα ή λειτουργικοί περιορισμοί που οφείλονται σε αστοχίες του τροχαίου υλικού, ακραίες καιρικές συνθήκες, ατυχήματα ή συμβάντα και αστοχίες της υποδομής.

4.4.2.    Ειδικοί κανόνες για τη λειτουργία φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου σε περίπτωση έργων υποδομής και συντήρησης φορταμαξών

Η λειτουργία φορταμαξών που δεν συμμορφώνονται με το σημείο 7.2.2.2 περί διαδρομών χαμηλότερου θορύβου είναι δυνατή σε περίπτωση δραστηριοτήτων συντήρησης φορταμαξών όταν διατίθεται μόνο μια διαδρομή χαμηλότερου θορύβου η οποία καθιστά εφικτή την πρόσβαση στο μηχανοστάσιο συντήρησης.

Οι ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης που παρατίθενται στο σημείο 4.4.1 εφαρμόζονται σε περίπτωση έργων υποδομής όταν η μόνη κατάλληλη εναλλακτική διαδρομή είναι διαδρομή χαμηλότερου θορύβου.

4.5    Κανόνες συντήρησης

Οι απαιτήσεις σχετικά με τους κανόνες συντήρησης του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό» καθορίζονται στο τμήμα 4.5 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και στο τμήμα 4.5 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013.·

▼B

4.6.    Επαγγελματικά προσόντα

Άνευ αντικειμένου.

4.7.    Συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας

Βλέπε άρθρο 6 του παρόντος κανονισμού.

4.8.    Ευρωπαϊκό μητρώο εγκεκριμένων τύπων οχημάτων

Τα δεδομένα του τροχαίου υλικού που πρέπει να καταχωρίζονται στο «Ευρωπαϊκό μητρώο εγκεκριμένων τύπων οχημάτων (ΕΜΕΤΟ)» καθορίζονται στην απόφαση 2011/665/ΕΕ.

5.   ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στην παρούσα ΤΠΔ δεν καθορίζεται στοιχείο διαλειτουργικότητας.

6.   ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΚ

6.1.    Στοιχεία διαλειτουργικότητας

Άνευ αντικειμένου.

6.2.    Υποσύστημα «Τροχαίο υλικό» όσον αφορά τον εκπεμπόμενο από τροχαίο υλικό θόρυβο

6.2.1.    Ενότητες

Η επαλήθευση ΕΚ πραγματοποιείται σύμφωνα με την (τις) ενότητα(-ες) που περιγράφεται(-ονται) στον πίνακα 6.



Πίνακας 6

Ενότητες για την επαλήθευση ΕΚ των υποσυστημάτων

SB

Εξέταση τύπου ΕΚ

SD

Επαλήθευση ΕΚ με βάση σύστημα διαχείρισης της ποιότητας της διαδικασίας παραγωγής

SF

Επαλήθευση ΕΚ με βάση επαλήθευση του προϊόντος

SH1

Επαλήθευση ΕΚ με βάση πλήρες σύστημα διαχείρισης της ποιότητας και με εξέταση του σχεδιασμού

Οι ανωτέρω ενότητες καθορίζονται λεπτομερώς στην απόφαση 2010/713/ΕΕ.

6.2.2.    Διαδικασίες επαλήθευσης ΕΚ

Ο αιτών επιλέγει μία από τις κατωτέρω διαδικασίες αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από μία ή περισσότερες ενότητες για την επαλήθευση ΕΚ του υποσυστήματος:

 (SB + SD),

 (SB + SF),

 (SH1).

Στο πλαίσιο εφαρμογής της ενότητας ή του συνδυασμού ενοτήτων που έχει επιλεγεί, το υποσύστημα αξιολογείται με βάση τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο τμήμα 4.2. Στις περιπτώσεις που χρειάζεται, καθορίζονται πρόσθετες απαιτήσεις σχετικά με την αξιολόγηση στα σημεία που ακολουθούν.

6.2.2.1.    Θόρυβος σε στάση

Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για τον θόρυβο σε στάση, όπως καθορίζονται στο σημείο 4.2.1, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τμήματα 5.1, 5.2, 5.3, 5.4, 5.5 (χωρίς το σημείο 5.5.2), 5.7 και το σημείο 5.8.1 του προτύπου EN ISO 3095:2013.

Για την αξιολόγηση του θορύβου του κύριου αεροσυμπιεστή στην πλησιέστερη θέση μέτρησης i, χρησιμοποιείται ο δείκτης Li pAeq,T, με τον T αντιπροσωπευτικό ενός κύκλου λειτουργίας, όπως ορίζεται στο τμήμα 5.7 του προτύπου EN ISO 3095:2013. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται μόνο τα συστήματα συρμών που απαιτούνται για τη λειτουργία του αεροσυμπιεστή υπό κανονικές συνθήκες. Επιτρέπεται η απενεργοποίηση των συστημάτων συρμών που δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία του αεροσυμπιεστή, ώστε να αποφευχθεί η συμβολή τους στη μέτρηση του θορύβου. Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές πραγματοποιείται υπό τις συνθήκες που είναι αυστηρώς αναγκαίες για τη λειτουργία του κύριου αεροσυμπιεστή στις χαμηλότερες στροφές ανά λεπτό.

Για την αξιολόγηση των πηγών παλμικού θορύβου στην πλησιέστερη θέση μέτρησης i, χρησιμοποιείται ο δείκτης Li pAFmax. Η αντίστοιχη πηγή θορύβου είναι η έξοδος από τις βαλβίδες του ξηραντήρα αέρα.

6.2.2.2.    Θόρυβος εκκίνησης

Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για τον θόρυβο εκκίνησης, όπως καθορίζονται στο σημείο 4.2.2, πραγματοποιείται σύμφωνα με το κεφάλαιο 7 (χωρίς το σημείο 7.5.1.2) του προτύπου EN ISO 3095:2013. Εφαρμόζεται η μέθοδος της μέγιστης στάθμης που αναφέρεται στο τμήμα 7.5 του προτύπου EN ISO 3095:2013. Κατά απόκλιση από το σημείο 7.5.3 του προτύπου EN ISO 3095:2013, η αμαξοστοιχία επιταχύνει από θέση αργίας σε ταχύτητα 30 km/h και, εν συνεχεία, διατηρεί την ταχύτητα αυτή.

Επιπλέον, ο θόρυβος μετράται σε απόσταση 7,5 m από τον γεωμετρικό άξονα της τροχιάς και σε ύψος 1,2 m πάνω από την επιφάνεια της σιδηροτροχιάς. Εφαρμόζονται η «μέθοδος της μέσης στάθμης» και η «μέθοδος της μέγιστης στάθμης» σύμφωνα με τα τμήματα 7.6 και 7.5, αντιστοίχως, του προτύπου EN ISO 3095:2013 και η αμαξοστοιχία επιταχύνει από θέση αργίας σε ταχύτητα 40 km/h και, εν συνεχεία, διατηρεί την ταχύτητα αυτή. Οι μετρούμενες τιμές δεν αξιολογούνται με βάση οριακή τιμή και καταγράφονται στον τεχνικό φάκελο και κοινοποιούνται στον Οργανισμό.

Για τα ΕΤΜ, η διαδικασία εκκίνησης εκτελείται χωρίς πρόσθετο φορτίο στις άμαξες.

6.2.2.3.    Θόρυβος διέλευσης

Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για τον θόρυβο διέλευσης, όπως καθορίζονται στο σημείο 4.2.3, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα σημεία 6.2.2.3.1 και 6.2.2.3.2.

6.2.2.3.1   Συνθήκες δοκιμής επί τροχιάς

Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται σε τροχιά αναφοράς όπως ορίζεται στο τμήμα 6.2 του προτύπου EN ISO 3095:2013.

Ωστόσο, επιτρέπεται η εκτέλεση δοκιμής σε τροχιά που δεν πληροί τις συνθήκες της τροχιάς αναφοράς, από άποψη στάθμης ηχητικής τραχύτητας της τροχιάς και των τιμών απόσβεσης στην τροχιά, εφόσον οι στάθμες θορύβου που μετρώνται σύμφωνα με το σημείο 6.2.2.3.2 δεν υπερβαίνουν τις οριακές τιμές που καθορίζονται στο σημείο 4.2.3.

Η ηχητική τραχύτητα της τροχιάς και οι τιμές απόσβεσης στην τροχιά δοκιμής προσδιορίζονται σε κάθε περίπτωση. Εάν η τροχιά στην οποία εκτελούνται οι δοκιμές δεν πληροί τις συνθήκες της τροχιάς αναφοράς, οι μετρούμενες στάθμες θορύβου χαρακτηρίζονται «συγκρίσιμες», άλλως χαρακτηρίζονται «μη συγκρίσιμες». Καταγράφεται στον τεχνικό φάκελο αν οι μετρούμενες στάθμες θορύβου είναι «συγκρίσιμες» ή «μη συγκρίσιμες».

Οι μετρούμενες τιμές ηχητικής τραχύτητας στην τροχιά δοκιμής παραμένουν έγκυρες για περίοδο που αρχίζει 3 μήνες πριν από τη μέτρηση αυτή και λήγει 3 μήνες μετά, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν πραγματοποιείται καμία συντήρηση της τροχιάς που να επηρεάζει την ηχητική τραχύτητα της τροχιάς.

Οι μετρούμενες τιμές απόσβεσης στην τροχιά δοκιμής παραμένουν έγκυρες για περίοδο που αρχίζει 1 έτος πριν από τη μέτρηση αυτή και λήγει 1 έτος μετά, με δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής δεν πραγματοποιείται καμία συντήρηση στην τροχιά δοκιμών που να επηρεάζει τις τιμές απόσβεσης για την τροχιά.

Στον τεχνικό φάκελο επιβεβαιώνεται ότι τα δεδομένα της τροχιάς που αφορούν τη μέτρηση του θορύβου διέλευσης του συγκεκριμένου τύπου ήταν έγκυρα κατά την (τις) ημέρα(-ες) που εκτελέστηκε η δοκιμή, για παράδειγμα με επισήμανση της ημερομηνίας της τελευταίας συντήρησης που είχε επιπτώσεις στον θόρυβο.

Επιπλέον, επιτρέπεται η εκτέλεση δοκιμών με ταχύτητες ίσες ή μεγαλύτερες των 250 km/h σε τροχιές χωρίς στρωτήρες. Στην περίπτωση αυτή, οι οριακές τιμές υπερβαίνουν κατά 2 dB τις οριζόμενες στο σημείο 4.2.3.

6.2.2.3.2   Διαδικασία

Οι δοκιμές πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις των τμημάτων 6.1, 6.3, 6.4, 6.5, 6.6 και 6.7 (χωρίς το σημείο 6.7.2) του προτύπου EN ISO 3095:2013. Κάθε σύγκριση με τις οριακές τιμές πραγματοποιείται με αποτελέσματα στρογγυλοποιημένα στο πλησιέστερο ακέραιο decibel. Κάθε τυποποίηση εκτελείται πριν από τη στρογγυλοποίηση. Η λεπτομερής διαδικασία αξιολόγησης παρατίθεται στα σημεία 6.2.2.3.2.1, 6.2.2.3.2.2 και 6.2.2.3.2.3.

6.2.2.3.2.1   ΗΠΣ, ΠΣΝ, μηχανές και επιβατάμαξες

Για τις ΗΠΣ, ΠΣΝ, μηχανές και επιβατάμαξες διακρίνονται τρεις κατηγορίες μέγιστης ταχύτητας λειτουργίας:

1) Εάν η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας της μονάδας είναι μικρότερη ή ίση των 80 km/h, ο θόρυβος διέλευσης μετράται στη μέγιστη ταχύτητά του vmax. Η τιμή αυτή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(80 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.

2) Εάν η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας vmax της μονάδας είναι μεγαλύτερη των 80 km/h και μικρότερη των 250 km/h, ο θόρυβος διέλευσης μετράται σε ταχύτητα 80 km/h και στη μέγιστη ταχύτητά του. Οι δύο μετρούμενες τιμές θορύβου διέλευσης LpAeq,Tp(vtest) τυποποιούνται στην ταχύτητα αναφοράς των 80 km/h LpAeq,Tp(80 km/h) με τον μαθηματικό τύπο (1). Η τυποποιημένη τιμή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(80 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.

Μαθηματικός τύπος (1):

LpAeq,Tp(80 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 30 * log(vtest/80 km/h)

►M1  vtest  ◄ = η πραγματική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέτρησης

3) Εάν η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας vmax της μονάδας είναι ίση ή μεγαλύτερη των 250 km/h, ο θόρυβος διέλευσης μετράται σε ταχύτητα 80 km/h και στη μέγιστη ταχύτητά του με ανώτατο όριο ταχύτητας δοκιμής 320 km/h. Η μετρούμενη τιμή του θορύβου διέλευσης LpAeq,Tp(vtest) σε ταχύτητα 80 km/h τυποποιείται στην ταχύτητα αναφοράς των 80 km/h LpAeq,Tp(80 km/h) με τον μαθηματικό τύπο (1). Η τυποποιημένη τιμή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(80 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3. Η μετρούμενη τιμή του θορύβου διέλευσης στη μέγιστη ταχύτητα LpAeq,Tp(vtest) τυποποιείται στην ταχύτητα αναφοράς των 250 km/h LpAeq,Tp(250 km/h) με τον μαθηματικό τύπο (2). Η τυποποιημένη τιμή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(250 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.

Μαθηματικός τύπος (2):

LpAeq,Tp(250 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 50 * log(vtest/250 km/h)

►M1  vtest  ◄ = η πραγματική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέτρησης

6.2.2.3.2.2   Φορτάμαξες

Για τις φορτάμαξες διακρίνονται δύο κατηγορίες μέγιστης ταχύτητας λειτουργίας:

1) Εάν η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας vmax της μονάδας είναι μικρότερη ή ίση των 80 km/h, ο θόρυβος διέλευσης μετράται στη μέγιστη ταχύτητά του. Η μετρούμενη τιμή του θορύβου διέλευσης LpAeq,Tp(vtest) τυποποιείται σε APL αναφοράς 0,225 m–1 LpAeq,Tp (APLref) με τον μαθηματικό τύπο (3). Η τιμή αυτή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(80 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.

Μαθηματικός τύπος (3):

LpAeq,Tp (APLref) = LpAeq,Tp(vtest) – 10 * log(APLwag/0,225 m-1)

APLwag = ο αριθμός των αξόνων διαιρούμενος διά της απόστασης μεταξύ των προσκρουστήρων [m–1]

►M1  vtest  ◄ = η πραγματική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέτρησης

2) Εάν η μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας vmax της μονάδας είναι μεγαλύτερη των 80 km/h, ο θόρυβος διέλευσης μετράται σε ταχύτητα 80 km/h και στη μέγιστη ταχύτητά του. Οι δύο μετρούμενες τιμές του θορύβου διέλευσης LpAeq,Tp(vtest) τυποποιούνται στην ταχύτητα αναφοράς των 80 km/h και σε APL αναφοράς 0,225 m–1 LpAeq,Tp(APL ref, 80 km/h) με τον μαθηματικό τύπο (4). Η τυποποιημένη τιμή δεν υπερβαίνει την οριακή τιμή LpAeq,Tp(80 km/h) όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.

Μαθηματικός τύπος (4):

LpAeq,Tp (APLref, 80 km/h) = LpAeq,Tp(vtest) – 10 * log(APLwag/0,225 m–1) – 30 * log(vtest/80 km/h)

APLwag = ο αριθμός των αξόνων διαιρούμενος διά της απόστασης μεταξύ των προσκρουστήρων [m-1]

►M1  vtest  ◄ = η πραγματική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέτρησης

6.2.2.3.2.3   ΕΤΜ

Για τα ΕΤΜ, εφαρμόζεται η ίδια διαδικασία αξιολόγησης όπως ορίζεται στο 6.2.2.3.2.1. Η διαδικασία μέτρησης εκτελείται χωρίς πρόσθετο φορτίο στις άμαξες.

Τα ΕΤΜ θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις στάθμης θορύβου διέλευσης του σημείου 4.2.3 χωρίς μέτρηση όταν:

 η πέδηση πραγματοποιείται αποκλειστικά είτε με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό είτε με δισκόφρενα, και

 είναι εφοδιασμένα με σιγαστήρες από σύνθετο υλικό, εάν έχουν τοποθετηθεί σιγαστήρες.

6.2.2.4.    Θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

Η απόδειξη της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές για τον θόρυβο εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.4 πραγματοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο EN 15892:2011. Για τα ΕΤΜ, η διαδικασία μέτρησης εκτελείται χωρίς πρόσθετο φορτίο στις άμαξες.

6.2.3.    Απλοποιημένη αξιολόγηση

Αντί για τις διαδικασίες δοκιμών κατά το σημείο 6.2.2 επιτρέπεται η αντικατάσταση ορισμένων ή όλων των δοκιμών από απλοποιημένη αξιολόγηση. Η απλοποιημένη αξιολόγηση συνίσταται στην ακουστική σύγκριση της υπό αξιολόγηση μονάδας με υφιστάμενο τύπο (αποκαλούμενος στο εξής «τύπος αναφοράς») με τεκμηριωμένα χαρακτηριστικά θορύβου.

Η απλοποιημένη αξιολόγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθεμία από τις ισχύουσες θεμελιώδεις παραμέτρους «θόρυβος σε στάση», «θόρυβος εκκίνησης», «θόρυβος διέλευσης» και «θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού» αυτόνομα και συνίσταται στην παροχή αποδείξεων ότι οι επιπτώσεις των διαφορών της αξιολογούμενης μονάδας δεν οδηγούν σε υπέρβαση των οριακών τιμών που καθορίζονται στο τμήμα 4.2.

Για τις μονάδες που αποτελούν αντικείμενο απλοποιημένης αξιολόγησης, η απόδειξη της συμμόρφωσης περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των σχετικών με τον θόρυβο αλλαγών σε σύγκριση με τον τύπο αναφοράς. Με βάση την περιγραφή αυτή, διενεργείται απλοποιημένη αξιολόγηση. Στις εκτιμώμενες τιμές θορύβου περιλαμβάνεται η αβεβαιότητα της εφαρμοζόμενης μεθόδου υπολογισμού. Η απλοποιημένη αξιολόγηση δύναται να είναι υπολογισμός και/ή απλοποιημένη μέτρηση.

Μονάδα πιστοποιημένη με την απλοποιημένη μέθοδο αξιολόγησης δεν χρησιμοποιείται ως μονάδα αναφοράς για περαιτέρω αξιολόγηση.

Αν η απλοποιημένη αξιολόγηση εφαρμόζεται για τον θόρυβο διέλευσης, ο τύπος αναφοράς συμμορφώνεται τουλάχιστον με ένα από τα εξής στοιχεία:

 κεφάλαιο 4 και για τον οποίο τα αποτελέσματα θορύβου διέλευσης χαρακτηρίζονται «συγκρίσιμα»

 κεφάλαιο 4 της απόφασης 2011/229/ΕΕ και για τον οποίο τα αποτελέσματα θορύβου διέλευσης χαρακτηρίζονται «συγκρίσιμα»

 κεφάλαιο 4 της απόφασης 2006/66/ΕΚ

 κεφάλαιο 4 της απόφασης 2008/232/ΕΚ.

Στην περίπτωση φορτάμαξας της οποίας οι παράμετροι παραμένουν, σε σύγκριση με τον τύπο αναφοράς, εντός του επιτρεπόμενου εύρους τιμών του πίνακα 7 θεωρείται χωρίς περαιτέρω επαλήθευση ότι η μονάδα είναι σύμφωνη με τις οριακές τιμές για τον θόρυβο διέλευσης, όπως ορίζεται στο σημείο 4.2.3.



Πίνακας 7

Επιτρεπόμενη διακύμανση των φορταμαξών για την εξαίρεσή τους από επαλήθευση

Παράμετρος

επιτρεπόμενη διακύμανση (ως προς τη μονάδα αναφοράς)

Μέγιστη ταχύτητα μονάδας

Οποιαδήποτε ταχύτητα μέχρι 160 km/h

Τύπος τροχού

Μόνο αν προκαλεί ίσο ή λιγότερο θόρυβο (ηχητικός χαρακτηρισμός σύμφωνα με το παράρτημα E του προτύπου EN 13979-1:2011)

Απόβαρο

Μόνο εντός του εύρους + 20 %/– 5 %

Πέδιλο πέδης

Μόνο αν η διακύμανση δεν οδηγεί σε υψηλότερη εκπομπή θορύβου.

7.   ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

7.1.    Εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε νέα υποσυστήματα

Βλέπε άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

▼M1

7.2.    Εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενα υποσυστήματα

Οι αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται από τους αιτούντες και τους φορείς έγκρισης σε περίπτωση μεταβολών υφιστάμενου τροχαίου υλικού ή τύπου τροχαίου υλικού ορίζονται στο τμήμα 7.1.2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 και το τμήμα 7.2 του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013.

7.2.1.    Διατάξεις σε περίπτωση μεταβολών υφιστάμενου τροχαίου υλικού ή τύπου τροχαίου υλικού

Ο αιτών διασφαλίζει ότι τα επίπεδα θορύβου του τροχαίου υλικού που έχει υποστεί μεταβολές παραμένουν κάτω από τα όρια που προβλέπονται στην ΤΠΔ που ήταν σε ισχύ όταν το εν λόγω τροχαίο υλικό εγκρίθηκε για πρώτη φορά. Εάν δεν υπήρχε ΤΠΔ κατά τον χρόνο της πρώτης έγκρισης, ο αιτών διασφαλίζει ότι τα επίπεδα θορύβου του τροχαίου υλικού που έχει υποστεί μεταβολές είτε δεν αυξήθηκαν είτε παρέμειναν κάτω από τα όρια που προβλέπονται στην απόφαση 2006/66/ΕΚ ή στην απόφαση 2002/735/ΕΚ.

Εάν απαιτείται αξιολόγηση, αυτή περιορίζεται στις θεμελιώδεις παραμέτρους που επηρεάζονται από τις μεταβολές.

Αν εφαρμόζεται η απλοποιημένη αξιολόγηση, η αρχική μονάδα μπορεί να αντιπροσωπεύει τη μονάδα αναφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις του σημείου 6.2.3.

Για την αντικατάσταση ολόκληρης μονάδας ή οχήματος (οχημάτων) εντός μονάδας (π.χ. αντικατάσταση μετά από σοβαρή ζημία) δεν απαιτείται αξιολόγηση συμμόρφωσης με την παρούσα ΤΠΔ, εφόσον η μονάδα ή το όχημα (τα οχήματα) είναι πανομοιότυπα με εκείνα τα οποία αντικαθιστούν.

7.2.2.    Πρόσθετες διατάξεις για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες

Ο περιορισμός λειτουργίας που προβλέπεται στο άρθρο 5α του παρόντος κανονισμού δεν εφαρμόζεται σε φορτάμαξες που κινούνται κυρίως σε γραμμές με κλίση μεγαλύτερη από 40 ‰, σε φορτάμαξες με μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας μεγαλύτερη από 120 km/h, σε φορτάμαξες με μέγιστο φορτίο ανά άξονα μεγαλύτερο από 22,5 t, σε φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για έργα υποδομής και σε φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται σε διασωστικές αμαξοστοιχίες.

Εφόσον η φορτάμαξα εξοπλιστεί με τροχοπέδιλα χαμηλότερου θορύβου, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 7.2.2.1, και δεν δημιουργούνται νέες πηγές θορύβου στη φορτάμαξα, θεωρείται ότι πληρούνται οι απαιτήσεις του σημείου 4.2.3 χωρίς περαιτέρω δοκιμή.

7.2.2.1.    Τροχοπέδιλα χαμηλότερου θορύβου

Τροχοπέδιλο χαμηλότερου θορύβου είναι το τροχοπέδιλο που ανήκει σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

 Τροχοπέδιλο που απαριθμείται στο προσάρτημα Ζ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 321/2013·

 Τροχοπέδιλο που έχει αξιολογηθεί σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο προσάρτημα ΣΤ της παρούσας ΤΠΔ.

7.2.2.2.    Φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου

Οι φορτάμαξες που ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου εντός του πεδίου χρήσης τους:

 Φορτάμαξες που καλύπτονται από δήλωση επαλήθευσης ΕΚ με βάση την απόφαση 2006/66/ΕΚ της Επιτροπής σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «θόρυβος τροχαίου υλικού» του συμβατικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος·

 Φορτάμαξες που καλύπτονται από δήλωση επαλήθευσης ΕΚ με βάση την απόφαση 2011/229/ΕΕ της Επιτροπής για την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «θόρυβος τροχαίου υλικού» του συμβατικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος·

 Φορτάμαξες που καλύπτονται από δήλωση επαλήθευσης ΕΚ με βάση την παρούσα ΤΠΔ·

 Φορτάμαξες εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα χαμηλότερου θορύβου, όπως αυτά ορίζονται στο σημείο 7.2.2.1, ή δισκόφρενα για τη λειτουργία του συστήματος πέδησης πορείας·

 Φορτάμαξες εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό απαριθμούμενα στο προσάρτημα E, για τη λειτουργία του συστήματος πέδησης πορείας. Η κίνηση των εν λόγω φορταμαξών σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου περιορίζεται σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται στο εν λόγω προσάρτημα.·

▼B

7.3.    Ειδικές περιπτώσεις

7.3.1.    Εισαγωγή

Οι ειδικές περιπτώσεις, κατά το σημείο 7.3.2, διακρίνονται σε:

α)

Περιπτώσεις «Μ» : «μόνιμες» περιπτώσεις.

β)

Περιπτώσεις «Π» : «προσωρινές» περιπτώσεις.

7.3.2.    Κατάλογος ειδικών περιπτώσεων

▼M1

7.3.2.1.    Ειδικές περιπτώσεις

α) Ειδική περίπτωση Εσθονίας, Φινλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Πολωνίας και Σλοβακίας

(«Μ») Για τις μονάδες κοινής χρήσης με τρίτες χώρες, το εύρος τροχιάς των οποίων διαφέρει από εκείνο του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου της Ένωσης, επιτρέπεται η εφαρμογή εθνικών τεχνικών κανόνων αντί των απαιτήσεων της παρούσας ΤΠΔ.

β) Ειδική περίπτωση Φινλανδίας

(«Π») Η απόφαση 2011/229/ΕΕ μπορεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στις εμπορευματικές φορτάμαξες που προορίζονται να χρησιμοποιούνται μόνο στην επικράτεια της Φινλανδίας και έως ότου βρεθεί η κατάλληλη τεχνική λύση όσον αφορά τις αντίξοες χειμερινές συνθήκες, αλλά οπωσδήποτε το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Αυτό δεν εμποδίζει τη λειτουργία εμπορευματικών φορταμαξών από άλλα κράτη μέλη στο φινλανδικό δίκτυο.

▼B

7.3.2.2.    Όρια για τον θόρυβο σε στάση (σημείο 4.2.1)

α) Ειδική περίπτωση Φινλανδίας

(«Π») Για επιβατάμαξες και φορτάμαξες εφοδιασμένες με γεννήτρια ντίζελ για παροχή ηλεκτρικής ισχύος άνω των 100 kW, οι οποίες προορίζονται να κινούνται μόνον στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Φινλανδίας, η οριακή τιμή για τον θόρυβο σε στάση LpAeq,T[unit] του πίνακα 2 επιτρέπεται να αυξηθεί έως 72 dB.

▼M1 —————

▼B

β) Ειδική περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεγάλη Βρετανία

(«Μ») Για ΠΣΝ που προορίζονται να κινούνται μόνον στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, η οριακή τιμή για τον θόρυβο σε στάση LpAeq,T [unit] του πίνακα 2 επιτρέπεται να αυξηθεί έως 77 dB.

Αυτή η ειδική περίπτωση δεν ισχύει για ΠΣΝ που προορίζονται να κινούνται μόνον στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας αριθ. 1 («High Speed 1»).

γ) Ειδική περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεγάλη Βρετανία

(«Π») Για μονάδες που προορίζονται να κινούνται μόνον στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, δεν εφαρμόζονται οι οριακές τιμές Li pAeq,T του πίνακα 2 λαμβανομένου υπόψη του κύριου αεροσυμπιεστή. Οι μετρούμενες τιμές υποβάλλονται στην ΕΑΑ του ΗΒ.

Αυτή η ειδική περίπτωση δεν ισχύει για μονάδες που προορίζονται να κινούνται μόνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας αριθ. 1 («High Speed 1»).

7.3.2.3.    Όρια για τον θόρυβο εκκίνησης (σημείο 4.2.2)

α) Ειδική περίπτωση Σουηδίας

(«Π») Για μηχανές συνολικής ελκτικής ισχύος άνω των 6 000 kW και μέγιστο φορτίο ανά άξονα άνω των 25 t, οι οριακές τιμές για τον θόρυβο εκκίνησης LpAF,max του πίνακα 3 μπορούν να αυξηθούν έως 89 dB.

β) Ειδική περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεγάλη Βρετανία

(«Μ») Για μονάδες που αναφέρονται στον πίνακα 8 και προορίζονται να κινούνται μόνον στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, η οριακή τιμή για τον θόρυβο εκκίνησης LpAF,max του πίνακα 3 επιτρέπεται να αυξηθεί έως τις τιμές που ορίζονται στον πίνακα 8.



Πίνακας 8

Οριακές τιμές για τον θόρυβο εκκίνησης στην ειδική περίπτωση Ηνωμένου Βασιλείου για τη Μεγάλη Βρετανία

Κατηγορία του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό»

LpAF,max [dB]

Ηλεκτρικές μηχανές συνολικής ελκτικής ισχύος P < 4 500 kW

83

Μηχανές ντίζελ P < 2 000 kW στον άξονα εξόδου του κινητήρα

89

ΠΣΝ

85

Αυτή η ειδική περίπτωση δεν ισχύει για μονάδες που προορίζονται να κινούνται μόνο στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας αριθ. 1 («High Speed 1»).

▼M1

7.3.2.4.    Όρια για τον θόρυβο διέλευσης (σημείο 4.2.3)

α) Ειδική περίπτωση της σήραγγας της Μάγχης

(«Μ») Όσον αφορά τη σήραγγα της Μάγχης, τα όρια για τον θόρυβο διέλευσης δεν εφαρμόζονται σε φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά βαρέων φορτηγών οχημάτων μεταξύ Coquelles (Γαλλία) και Folkestone (Ηνωμένο Βασίλειο).

β) Ειδική περίπτωση Σουηδίας

(«Π») Για μηχανές συνολικής ελκτικής ισχύος άνω των 6 000 kW και με μέγιστο φορτίο ανά άξονα άνω των 25 t, οι οριακές τιμές για τον θόρυβο διέλευσης LpAeq,Tp (80 km/h) του πίνακα 4 επιτρέπεται να αυξηθούν έως 85 dB.·

▼M1

7.4    Ειδικοί κανόνες εφαρμογής

7.4.1.    Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες (σημείο 7.2.2)

α) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες στη σήραγγα της Μάγχης

(«Μ») Για τον υπολογισμό του ετήσιου μέσου αριθμού των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που κινούνται καθημερινά κατά τις νυκτερινές ώρες, δεν λαμβάνονται υπόψη οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες αποτελούμενες από φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά βαρέων φορτηγών οχημάτων στη γραμμή Coquelles (Γαλλία) – Folkestone (Ηνωμένο Βασίλειο).

β) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για την εφαρμογή της παρούσας ΤΠΔ σε υφιστάμενες φορτάμαξες στη Φινλανδία και τη Σουηδία

(«Π») Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032, η έννοια των διαδρομών χαμηλότερου θορύβου δεν εφαρμόζεται στο φινλανδικό και το σουηδικό δίκτυο λόγω αβεβαιότητας που συνδέεται με τη λειτουργία σε αντίξοες χειμερινές συνθήκες με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό. Αυτό δεν εμποδίζει τη λειτουργία εμπορευματικών φορταμαξών από άλλα κράτη μέλη στο φινλανδικό και το σουηδικό δίκτυο.

7.4.2.    Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου (σημείο 7.2.2.2)

α) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στο Βέλγιο

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην επικράτεια του Βελγίου:

 Φορτάμαξες με τροχούς με ελαστικά επίσωτρα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθεί βαλβίδα συστροφής προκειμένου τα τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο να αντικατασταθούν από τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο στις οποίες οι τροχοί πρέπει να αντικατασταθούν από τροχούς που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προτύπου EN 13979-1:2003+A2:2011 προκειμένου να μετασκευαστούν με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

β) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στη σήραγγα της Μάγχης

(«Μ») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στη σήραγγα της Μάγχης:

Φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά βαρέων φορτηγών οχημάτων μεταξύ Coquelles (Γαλλία) και Folkestone (Ηνωμένο Βασίλειο)

γ) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην Τσεχική Δημοκρατία

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην επικράτεια της Τσεχικής Δημοκρατίας:

 Φορτάμαξες με τροχούς με ελαστικά επίσωτρα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες με έδρανα τύπου 59V, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2034

 Φορτάμαξες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθεί βαλβίδα συστροφής προκειμένου τα τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο να αντικατασταθούν από τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2034

 Φορτάμαξες με διαμόρφωση πέδησης 1Bg ή 1Bgu, εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2036

 Φορτάμαξες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο στις οποίες οι τροχοί πρέπει να αντικατασταθούν από τροχούς που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προτύπου EN 13979-1:2003+A2:2011 προκειμένου να μετασκευαστούν με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2029

Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τροχοπεδίλων από σύνθετο υλικό σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου για υφιστάμενες φορτάμαξες που δεν εμπίπτουν στις πέντε ανωτέρω περιπτώσεις και για τις οποίες δεν υφίσταται συγκεκριμένη λύση για την αντικατάσταση των τροχοπεδίλων από χυτοσίδηρο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

δ) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στη Γαλλία

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην επικράτεια της Γαλλίας:

 Φορτάμαξες με διαμόρφωση πέδησης 1Bg ή 1Bgu, εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030

 Φορτάμαξες εξοπλισμένες με μικρούς τροχούς (διαμέτρου μικρότερης των 920 mm), έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030

ε) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην Ιταλία

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην επικράτεια της Ιταλίας:

 Φορτάμαξες με τροχούς με ελαστικά επίσωτρα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθεί βαλβίδα συστροφής προκειμένου τα τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο να αντικατασταθούν από τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο στις οποίες οι τροχοί πρέπει να αντικατασταθούν από τροχούς που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προτύπου EN 13979-1:2003+A2:2011 προκειμένου να μετασκευαστούν με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

Επιπλέον, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τροχοπεδίλων από σύνθετο υλικό σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου για υφιστάμενες φορτάμαξες που δεν εμπίπτουν στις τρεις ανωτέρω περιπτώσεις και για τις οποίες δεν υφίσταται συγκεκριμένη λύση για την αντικατάσταση των τροχοπεδίλων από χυτοσίδηρο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

στ) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην Πολωνία

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην Πολωνία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2036:

 Φορτάμαξες με τροχούς με ελαστικά επίσωτρα

 Φορτάμαξες με διαμόρφωση πέδησης 1Bg ή 1Bgu, εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο

 Φορτάμαξες σχεδιασμένες για κυκλοφορία τύπου «S», εξοπλισμένες με σύστημα πέδησης «SS» με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο

 Φορτάμαξες εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο, σχεδιασμένες για κυκλοφορία τύπου «SS», για τη μετασκευή των οποίων με τροχοπέδιλα LL απαιτείται εξοπλισμός με τροχούς που συμμορφώνονται με το πρότυπο EN 13979-1:2003+A2:2011 και με βαλβίδα συστροφής

ζ) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στη Σλοβακία

(«Π») Πέραν των φορταμαξών που απαριθμούνται στο σημείο 7.2.2.2, οι ακόλουθες υφιστάμενες φορτάμαξες μπορούν να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στην επικράτεια της Σλοβακίας:

 Φορτάμαξες με τροχούς με ελαστικά επίσωτρα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026

 Φορτάμαξες με φορεία τύπου 26-2.8 εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα P10 από χυτοσίδηρο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2036

 Φορτάμαξες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθεί βαλβίδα συστροφής προκειμένου τα τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο να αντικατασταθούν από τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2036.

(«Μ») Φορτάμαξες με φορεία 2TS προοριζόμενες για κυκλοφορία μεταξύ Σλοβακίας και τρίτων χωρών με ανταλλαγή φορείων στον μεθοριακό σταθμό

η) Ειδικοί κανόνες εφαρμογής για φορτάμαξες που κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στο δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας του Ηνωμένου Βασιλείου

(«Μ») Η κίνηση σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου επιτρέπεται για μονάδες προοριζόμενες να κινούνται αποκλειστικά στο δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, εφόσον οι υφιστάμενες φορτάμαξες είναι εξοπλισμένες με τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό, δημοσιευμένα στο GMGN 2688

(«Π») Οι ακόλουθοι τύποι υφιστάμενων φορταμαξών, εξοπλισμένων με τροχοπέδιλα από χυτοσίδηρο και προοριζόμενων για κυκλοφορία στο δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας, επιτρέπεται να κινούνται σε διαδρομές χαμηλότερου θορύβου:

 Φορτάμαξες εξοπλισμένες με σύστημα πέδησης μη εγκεκριμένο από την UIC, για τη μετασκευή των οποίων δεν υπάρχουν συμβατά αθόρυβα τροχοπέδιλα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

 Φορτάμαξες με προβλεπόμενη απόσταση πέδησης έως και 810 m με ταχύτητα 60 mph σε κατάσταση πέδησης G (εμπορευματικές μεταφορές)/75 mph σε κατάσταση πέδησης P (επιβατικές μεταφορές), εφόσον οι εν λόγω φορτάμαξες χρησιμοποιούνται σε αμαξοστοιχίες με άλλες φορτάμαξες που έχουν αποστάσεις ακινητοποίησης σύμφωνες με τους αντίστοιχους εθνικούς τεχνικούς κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου (Μεγάλης Βρετανίας), έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030

 Φορτάμαξες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά πυρηνικών προϊόντων, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2050.·

▼B




Προσάρτημα Α

Ανοικτά σημεία

▼M1



Στοιχείο του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό»

Ρήτρα της παρούσας ΤΠΔ

Τεχνική παράμετρος που δεν καλύπτεται από την παρούσα ΤΠΔ

Παρατηρήσεις

Τροχοπέδιλο χαμηλότερου θορύβου

7.2.2.1 και προσάρτημα ΣΤ

Αξιολόγηση των ακουστικών ιδιοτήτων των τροχοπεδίλων

Διαθέσιμες εναλλακτικές τεχνικές λύσεις (βλέπε σημείο 7.2.2)

▼B




Προσάρτημα Β

Πρότυπα που αναφέρονται στην παρούσα ΤΠΔ



ΤΠΔ

Πρότυπο

Χαρακτηριστικά προς αξιολόγηση

Παραπομπές σε υποχρεωτικά πρότυπα

Κεφάλαιο

Θόρυβος σε στάση

4.2.1

6.2.2.1

EN ISO 3095:2013

5

Θόρυβος εκκίνησης

4.2.2

6.2.2.2

EN ISO 3095:2013

7

Θόρυβος διέλευσης

4.2.3

EN ISO 3095:2013

6

6.2.2.3

EN ISO 3095:2013

6

Θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

4.2.4

6.2.2.4

EN 15892:2011

Όλα

Απλοποιημένη αξιολόγηση

6.2.3

EN 13979-1:2011

Παράρτημα Ε




Προσάρτημα C

Αξιολόγηση του υποσυστήματος «Τροχαίο υλικό»



Χαρακτηριστικά προς αξιολόγηση κατά τα οριζόμενα στο τμήμα 4.2

 

 

Ειδική διαδικασία αξιολόγησης

Επανεξέταση σχεδιασμού

Δοκιμή τύπου

Συνήθης δοκιμή

Στοιχείο του υποσυστήματος τροχαίο υλικό

Σημείο

Σημείο

Θόρυβος σε στάση

4.2.1

(1)

X

ά.α.

6.2.2.1

Θόρυβος εκκίνησης

4.2.2

(1)

X

ά.α.

6.2.2.2

Θόρυβος διέλευσης

4.2.3

(1)

X

ά.α.

6.2.2.3

Θόρυβος εντός του θαλάμου του μηχανοδηγού

4.2.4

(1)

X

ά.α.

6.2.2.4

(*1)   Μόνο αν εφαρμόζεται η απλοποιημένη αξιολόγηση σύμφωνα με το σημείο 6.2.3.

▼M1




Προσάρτημα Δ

Διαδρομές χαμηλότερου θορύβου

Δ.1    Καθορισμός διαδρομών χαμηλότερου θορύβου

Σύμφωνα με το άρθρο 5γ παράγραφος 1 του παρόντος κανονισμού, τα κράτη μέλη κοινοποιούν στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ο Οργανισμός») κατάλογο διαδρομών χαμηλότερου θορύβου σε μορφή που επιτρέπει την περαιτέρω επεξεργασία από τους χρήστες με τη χρήση εργαλείων ΤΠ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες πληροφορίες:

 Αρχικά και τελικά σημεία των διαδρομών χαμηλότερου θορύβου και των αντίστοιχων τμημάτων τους, με τη χρήση κωδικού γεωγραφικής τοποθεσίας όπως ορίζεται στο μητρώο που προβλέπεται στην εκτελεστική απόφαση 2014/880/ΕΕ της Επιτροπής ( 8 ) (μητρώο υποδομής). Αν ένα από τα εν λόγω σημεία βρίσκεται σε σύνορο κράτους μέλους, αυτό πρέπει να επισημαίνεται.

 Προσδιορισμός των τμημάτων που απαρτίζουν τη διαδρομή χαμηλότερου θορύβου

Ο κατάλογος καταρτίζεται με βάση το κατωτέρω πρότυπο:



Διαδρομή χαμηλότερου θορύβου

Τμήματα της διαδρομής

Μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης τμήματος

Η διαδρομή χαμηλότερου θορύβου ξεκινά/τελειώνει σε σύνορο κράτους μέλους

Σημείο Α - Σημείο Ε

Σημείο Α - Σημείο Β

201

Ναι

ΣΗΜΕΙΟ Ε (Χώρα Y)

Σημείο Β - Σημείο Γ

202

Σημείο Γ - Σημείο Δ

203

Σημείο Δ - Σημείο Ε

204

Σημείο ΣΤ - Σημείο Θ

Σημείο ΣΤ - Σημείο Ζ

501

Όχι

Σημείο Ζ - Σημείο Η

502

Σημείο Η - Σημείο Θ

503

Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν, σε προαιρετική βάση, χάρτες που απεικονίζουν τις διαδρομές χαμηλότερου θορύβου. Όλοι οι κατάλογοι και οι χάρτες δημοσιεύονται στον ιστότοπο του Οργανισμού (http://www.era.europa.eu) το αργότερο εντός 9 μηνών από τις 27.5.2019.

Έως την ημερομηνία αυτή, ο Οργανισμός ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με τους καταλόγους και τους χάρτες διαδρομών χαμηλότερου θορύβου. Η Επιτροπή ενημερώνει σχετικά τα κράτη μέλη μέσω της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 51 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797.

Δ.2    Επικαιροποίηση διαδρομών χαμηλότερου θορύβου

Τα δεδομένα εμπορευματικής κυκλοφορίας που χρησιμοποιούνται για την επικαιροποίηση των διαδρομών χαμηλότερου θορύβου σύμφωνα με το άρθρο 5γ παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού αφορούν τα τρία τελευταία έτη πριν από τη διάθεση επικαιροποιημένων δεδομένων. Σε περίπτωση που, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, η εμπορευματική κυκλοφορία διαφέρει ένα δεδομένο έτος από τον εν λόγω μέσο αριθμό κατά περισσότερο από 25 %, το οικείο κράτος μέλος μπορεί να υπολογίζει τον μέσο αριθμό βάσει των άλλων δύο ετών. Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στον Οργανισμό τις επικαιροποιημένες διαδρομές χαμηλότερου θορύβου.

Οι διαδρομές που έχουν χαρακτηριστεί ως διαδρομές χαμηλότερου θορύβου διατηρούν την ιδιότητά τους μετά την επικαιροποίηση, εκτός εάν, κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ο όγκος της κυκλοφορίας μειώθηκε περισσότερο από 50 % και ο μέσος αριθμός των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών που κινούνται καθημερινά κατά τις νυκτερινές ώρες είναι μικρότερος από 12.

Στην περίπτωση νέων και αναβαθμισμένων γραμμών, ο προσδοκώμενος όγκος κυκλοφορίας χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό των συγκεκριμένων γραμμών ως διαδρομών χαμηλότερου θορύβου.

Ο Οργανισμός δημοσιεύει τις επικαιροποιημένες διαδρομές χαμηλότερου θορύβου στον ιστότοπό του (http://www.era.europa.eu), το αργότερο τρεις μήνες μετά την υποβολή τους, και αυτές εφαρμόζονται αρχής γενομένης από την επόμενη αλλαγή του πίνακα δρομολογίων του μήνα Δεκεμβρίου η οποία πραγματοποιείται ένα έτος μετά τη δημοσίευση τους.

Ο Οργανισμός κοινοποιεί στην Επιτροπή τυχόν αλλαγές στις διαδρομές χαμηλότερου θορύβου. Η Επιτροπή ενημερώνει τα κράτη μέλη για τις εν λόγω αλλαγές μέσω της επιτροπής που αναφέρεται στο άρθρο 51 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797.




Προσάρτημα Ε

Παλαιά τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό

Ε.1    Παλαιά τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό για διεθνή χρήση

Οι υφιστάμενες φορτάμαξες εξοπλισμένες με τα τροχοπέδιλα που απαριθμούνται κατωτέρω επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, εντός του πεδίου χρήσης τους, στις διαδρομές χαμηλότερου θορύβου έως την αντίστοιχη ημερομηνία που ορίζεται στο προσάρτημα ΙΔ του δελτίου UIC 541-4.



Κατασκευαστής/ονομασία προϊόντος

Χαρακτηρισμός/τύπος τροχοπεδίλου

Τύπος συντελεστή τριβής

Valeo/Hersot

Wabco/Cobra

693

W554

K

Ferodo

I/B 436

K

Abex

229

K

(Συντετηγμένος σίδηρος)

Jurid

738

K

(Συντετηγμένος σίδηρος)

Φορτάμαξες εξοπλισμένες με παλαιά τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό τα οποία δεν απαριθμούνται στον ανωτέρω πίνακα αλλά έχουν ήδη εγκριθεί για διεθνή κυκλοφορία σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης 2004/446/ΕΚ ή της απόφασης 2006/861/ΕΚ μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται χωρίς χρονική προθεσμία εντός του πεδίου χρήσης που καλύπτεται από την έγκρισή τους.

Ε.2    Παλαιά τροχοπέδιλα από σύνθετο υλικό για εθνική χρήση

Οι υφιστάμενες φορτάμαξες εξοπλισμένες με τα τροχοπέδιλα που απαριθμούνται κατωτέρω επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, εντός του πεδίου χρήσης τους, μόνο στα σιδηροδρομικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών χαμηλότερου θορύβου, των αντίστοιχων κρατών μελών.



Κατασκευαστής/ονομασία προϊόντος

Χαρακτηρισμός/τύπος τροχοπεδίλου

Κράτος μέλος

Παρατηρήσεις

Cobra/Wabco

V133

Ιταλία

 

Cofren

S153

Σουηδία

 

Cofren

128

Σουηδία

 

Cofren

229

Ιταλία

 

ICER

904

Ισπανία, Πορτογαλία

 

ICER

905

Ισπανία, Πορτογαλία

 

Jurid

838

Ισπανία, Πορτογαλία

 




Προσάρτημα ΣΤ

Αξιολόγηση των ακουστικών επιδόσεων των τροχοπεδίλων

Στόχος της εν λόγω διαδικασίας είναι να αποδειχθούν οι ακουστικές επιδόσεις των τροχοπεδίλων από σύνθετο υλικό σε επίπεδο στοιχείου διαλειτουργικότητας.

Η διαδικασία αποτελεί ανοικτό σημείο σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/797.



( 1 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1302/2014 της Επιτροπής, της 18ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό — Μηχανές και επιβατικό τροχαίο υλικό» του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε σελίδα 228 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας).

( 2 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 321/2013 της Επιτροπής, της 13ης Μαρτίου 2013, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «Τροχαίο υλικό — εμπορευματικές φορτάμαξες» του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2006/861/ΕΚ (ΕΕ L 104 της 12.4.2013, σ. 1).

( 3 ) Απόφαση 2006/66/ΕΚ της Επιτροπής, της 23ης Δεκεμβρίου 2005, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «θόρυβος τροχαίου υλικού» του συμβατικού διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος (ΕΕ L 37 της 8.2.2006, σ. 1).

( 4 ) Απόφαση 2010/713/ΕΕ της Επιτροπής, της 9ης Νοεμβρίου 2010, σχετικά με τις ενότητες των διαδικασιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, καταλληλότητας χρήσης και ελέγχου ΕΚ που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας που έχουν εγκριθεί δυνάμει της οδηγίας 2008/57/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 319 της 4.12.2010, σ. 1).

( 5 ) Οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου (ΕΕ L 189 της 18.7.2002, σ. 12).

( 6 ) Οδηγία 2003/10/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Φεβρουαρίου 2003, περί των ελάχιστων προδιαγραφών υγείας και ασφάλειας για την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (θόρυβος) (17η ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) (ΕΕ L 42 της 15.2.2003, σ. 38).

( 7 ) Απόφαση 2012/757/ΕΕ της Επιτροπής, της 14ης Νοεμβρίου 2012, σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για το υποσύστημα «διεξαγωγή και διαχείριση της κυκλοφορίας» του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την τροποποίηση της οδηγίας 2007/756/ΕΚ (ΕΕ L 345 της 15.12.2012, σ. 1).·

( 8 ) Εκτελεστική απόφαση 2014/880/ΕΕ της Επιτροπής, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τις κοινές προδιαγραφές του μητρώου σιδηροδρομικής υποδομής και για την κατάργηση της εκτελεστικής απόφασης 2011/633/ΕΕ (ΕΕ L 356 της 12.12.2014, σ. 489).

Top