Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31976L0756

    Οδηγία 76/756/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

    ΕΕ L 262 της 27.9.1976, p. 1–31 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/10/2014; καταργήθηκε από 32009R0661

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1976/756/oj

    31976L0756

    Οδηγία 76/756/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών που αφορούν στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 262 της 27/09/1976 σ. 0001 - 0031
    Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0030
    Ελληνική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 3 σ. 0229
    Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0030
    Ισπανική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0040
    Πορτογαλική ειδική έκδοση : Κεφάλαιο 13 τόμος 5 σ. 0040


    ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος, και ιδίως το άρθρο 100,

    την πρόταση της Επιτροπής,

    τη γνώμη της Συνελεύσεως(1),

    τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(2),

    Εκτιμώντας:

    ότι οι προδιαγραφές αυτές διαφέρουν από το ένα Κράτος μέλος στο άλλο και ως εκ τούτου είναι ανάγκη να υιοθετηθούν οι ίδιες προδιαγραφές από όλα τα Κράτη μέλη, είτε συμπληρωματικά είτε σε αντικατάσταση των υφισταμένων ρυθμίσεων, ιδίως για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή για κάθε τύπο οχήματος, της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ που ρυθμίζεται από την οδηγία 70/156/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίου 1970 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών μελών που αφορούν στην έγκριση των οχημάτων με κινητήρα και των ρυμουλκουμένων τους (3)-

    ότι οι κοινές προδιαγραφές οι σχετικές με τη κατασκευή των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως θα αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων ειδικών οδηγιών-

    ότι η προσέγγιση των εθνικών νομοθεσιών περί των οχημάτων με κινητήρα περιλαμβάνει αναγνώριση μεταξύ των Κρατών μελών των διενεργηθέντων ελέγχων από κάθε ένα από αυτά, με βάση τις κοινές προδιαγραφές- ότι ένα σύστημα αυτού του είδους για να λειτουργήσει προϋποθέτει ότι οι προδιαγραφές αυτές θα εφαρμοσθούν από όλα τα Κράτη μέλη από μία και την αυτή ημερομηνία,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

    Άρθρο 1

    Ως όχημα κατά την έννοια της παρούσης οδηγίας, νοείται κάθε όχημα με κινητήρα που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού με ή χωρίς αμάξωμα, έχον τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 km/h, καθώς και τα ρυμουλκούμενά του, εξαιρουμένων των οχημάτων που μετακινούνται επί σιδηροτροχιών, των ελκυστήρων, των γεωργικών μηχανών καθώς και των μηχανημάτων δημοσίων έργων.

    Άρθρο 2

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς ενός οχήματος για λόγους που αφορούν στην τοποθέτηση υποχρεωτικών ή προαιρετικών διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως, οι οποίες απαριθμούνται στα σημεία 1.5.7 έως 1.5.20 του παραρτήματος Ι, εφόσον αυτές είναι τοποθετημένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο παράρτημα Ι.

    Άρθρο 3

    Τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν ή να απαγορεύσουν την πώληση,την εγγραφή στα μητρώα,τη θέση σε κυκλοφορία ή τη χρήση οχημάτων, για λόγους που αφορούν στην τοποθέτηση υποχρεωτικών ή προαιρετικών διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως, οι οποίες απαριθμούνται στα σημεία 1.5.7 έως 1.5.20 του παραρτήματος Ι, εφόσον αυτές είναι τοποθετημένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που καθορίζονται στο παράρτημα Ι.

    Άρθρο 4

    Το Κράτος μέλος που προέβη στην έγκριση ΕΟΚ λαμβάνει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να πληρoφορείται επί πάσης τροποποιήσεως ενός των στοιχείων ή ενός των χαρακτηριστικών τα οποία αναφέρονται στο παράρτημα Ι σημείο 1.1. Οι αρμόδιες αρχές αυτού του Κράτους εκτιμούν αν πρέπει να προβούν επί του τροποποιημένου πρωτοτύπου σε νέες δοκιμές συνοδευόμενες από ένα νέο πρακτικό. Σε περίπτωση κατά την οποία συνάγεται εκ των δοκιμών ότι οι προδιαγραφές της παρούσας οδηγίας δεν τηρήθηκαν, δεν επιτρέπεται η τροποποίηση.

    Άρθρο 5

    Οι τροποποιήσεις οι οποίες είναι αναγκαίες για να προσαρμοσθούν στην τεχνική πρόοδο οι προδιαγραφές των παραρτημάτων εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 13 της οδηγίας 70/156/ΕΟΚ.

    Άρθρο 6

    1. Τα Κράτη μέλη εκδίδουν και δημοσιεύουν πριν από την 1η Ιουλίου 1977 τις διατάξεις που είναι αναγκαίες για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Ενημερώνουν αμέσως περί αυτού την Επιτροπή.

    Εφαρμόζουν αυτές τις διατάξεις από την 1η Οκτωβρίου 1977 το αργότερο. Εν τούτοις μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1979 τα Κράτη μέλη δεν δύνανται να αρνηθούν την έγκριση ΕΟΚ ούτε την έγκριση από εθνικής πλευράς για λόγους που αφορούν την τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως, αν δεν τηρούνται οι διατάξεις μόνο του σημείου 4.2.6 του παραρτήματος Ι. Εν τούτοις, όταν οι διατάξεις που προβλέπονται στο σημείο 4.2.6 έχουν τοποθετηθεί, οφείλουν να είναι σύμφωνες προς τις προδιαγραφές που αναφέρονται σ'αυτό το σημείο.

    2. Από της κοινοποιήσεως της παρούσας οδηγίας, τα Κράτη μέλη μεριμνούν εξάλλου για την ενημέρωση της Επιτροπής εγκαίρως ώστε να δυνηθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, επί παντός σχεδίου νομοθετικών, κανονιστικών ή διοικητικών διατάξεων, που σκοπεύουν να θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

    Άρθρο 7

    Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα Κράτη μέλη.

    Έγινε στις Βρυξέλλες, στις 27 Ιουλίου 1976.

    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    M. van der STOEL

    (1) ΕΕ αριθ. Α 55 της 13. 5. 1974, σ. 14.

    (2) ΕΕ αριθ. Α 109 της 19. 9. 1974, σ. 22.

    (3) EΕ αριθ. Ν 42 της 23. 2. 1970, σ. 1.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΣ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ

    1.1. Τύπος οχήματος όσον αφορά στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως

    Ως "τύπος οχήματος όσον αφορά στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως" νοούνται τα οχήματα τα οποία δεν παρουσιάζουν μεταξύ τους βασικές διαφορές. Οι διαφορές αυτές είναι δυνατό να αναφέρονται, ιδιαιτέρως, στα κάτωθι σημεία:

    1.1.1. διαστάσεις και εξωτερικό σχήμα του οχήματος-

    1.1.2. αριθμός και θέση των διατάξεων.

    Δεν θεωρούνται ως άλλοι τύποι οχημάτων, τα οχήματα που παρουσιάζουν διαφορές κατά την έννοια των σημείων 1.1.1. και 1.1.2. αλλά οι οποίες δεν συνεπάγονται μεταβολή του είδους, του αριθμού, της θέσεως και της γεωμετρικής ορατότητος των επιβαλλομένων φανών για το θεωρούμενο τύπο οχήματος, ούτε τα οχήματα επί των οποίων προαιρετικοί φανοί έχουν τοποθετηθεί ή δεν υπάρχουν.

    1.2. Εγκάρσιο επίπεδο

    Ως "εγκάρσιο επίπεδο" νοείται ένα κατακόρυφο επίπεδο κάθετο στο διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος.

    1.3. Κενό όχημα.

    Ως "κενό όχημα" νοείται το έτοιμο προς κυκλοφορία όχημα, όπως έχει ορισθεί στο σημείο 2.6. του παραρτήματος Ι, πρότυπο δελτίου πληροφοριών, στην οδηγία 70/156/ΕΟΚ.

    1.4. Όχημα με φορτίο

    Ως "όχημα με φορτίο" νοείται το όχημα που φορτώνεται έως ότου αποκτήσει το μέγιστο τεχνικά αποδεκτό βάρος του που δηλώνεται από τον κατασκευαστή, ο οποίός καθορίζει επίσης την κατανομή επί των αξόνων κατά τη μέθοδο που περιγράφεται στο συμπληρωματικό παράρτημα Ι.

    1.5. Φανός

    Ως "φανός" νοείται μια διάταξη προοριζόμενη να φωτίζει την οδό (προβολεύς) ή να εκπέμπει ένα φωτεινό σήμα. Οι διατάξεις φωτισμού της οπισθίας πινακίδας κυκλοφορίας και οι αντανακλαστήρες θεωρούνται επίσης ως φανοί.

    1.5.1. Ισοδύναμοι φανοί

    Ως "ισοδύναμοι φανοί" νοούνται οι φανοί που έχουν την ίδια λειτουργία και που είναι δεκτοί στη χώρα καταχωρήσεως στα μητρώα του οχήματος. Οι φανοί αυτοί δύνανται να έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους φανούς με τους οποίους ήταν εφοδιασμένο το όχημα κατά την έγκριση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις επιβαλλόμενες απαιτήσεις στο παρόν παράρτημα

    1.5.2. Ανεξάρτητοι φανοί

    Ως "φανοί ανεξάρτητοι" νοούνται οι φανοί που έχουν διακριτές υάλους, φωτεινές πηγές και κελύφη.

    1.5.3. Ομαδοποιημένοι φανοί

    Ως "ομαδοποιημένοι φανοί" νοούνται οι συσκευές που έχουν διακριτές υάλους και φωτεινές πηγές διακριτές, αλλά ένα και το αυτό κέλυφος.

    1.5.4. Συνδυασμένοι φανοί

    Ως "συνδυασμένοι φανοί" νοούνται οι συσκευές που έχουν διακριτές υάλους αλλά την ίδια φωτεινή πηγή και το ίδιο κέλυφος.

    1.5.5. Φανοί αμοιβαίως ενσωματωμένοι

    Ως "φανοί αμοιβαίως ενσωματωμένοι" νοούνται οι συσκευές που έχουν διακριτές φωτεινές πηγές (ή μία μοναδική φωτεινή πηγή που λειτουργεί υπό διαφορετικές συνθήκες), υάλους ολικώς ή μερικώς κοινές και το αυτό κέλυφος.

    1.5.6. Κρυφός φανός φωτισμού

    Ως "κρυφός φανός φωτισμού" νοείται ένας προβολέας που δύναται να αποκρυβεί μερικώς ή ολικώς όταν δεν χρησιμοποιείται. Το αποτέλεσμα αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί είτε με ένα κινητό κάλυμμα είτε με μετατόπιση του προβολέα είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. Ειδικότερα χαρακτηρίζεται ως "εξαφανιζόμενος φανός" ένας κρυφός φανός του οποίου η μετατόπιση του επιτρέπει να εισχωρεί στο εσωτερικό του αμαξώματος.

    1.5.7. Φανός πορείας.

    Ως "φανός πορείας" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να φωτίζει την οδό σε μεγάλη απόσταση έμπροσθεν του οχήματος.

    1.5.8. Φανός διασταυρώσεως

    Ως "φανός διασταυρώσεως" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να φωτίζει την οδό έμπροσθεν του οχήματος, χωρίς να θαμβώνει ή να ενοχλεί τους οδηγούς που έρχονται αντιθέτως ή άλλους χρησιμοποιούντες την οδό.

    1.5.9. Εμπρόσθιος φανός ομίχλης

    Ως "εμπρόσθιος φανός ομίχλης" νοείται ο φανός που χρησιμεύει στην καλλιτέρευση του φωτισμού της οδού σε περίπτωση ομίχλης, χιονοπτώσεως, καταιγίδας ή νέφους σκόνης.

    1.5.10. Φανός οπισθοπορείας

    Ως "φανός οπισθοπορείας" νοείται ο φανός που χρησιμεύει στο φωτισμό της οδού όπισθεν του οχήματος και στην προειδοποίηση των άλλων χρησιμοποιούντων την οδό ότι το όχημα οπισθοδρομεί ή είναι έτοιμο να οπισθοδρομήσει.

    1.5.11. Φανός δείκτης πορείας.

    Ως "φανός δείκτης πορείας" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να δεικνύει στους άλλους χρησιμοποιούντες την οδό ότι ο οδηγός προτίθεται να αλλάξει κατεύθυνση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά.

    1.5.12. Σήμα κινδύνου

    Ως "σήμα κινδύνου" νοείται η ταυτόχρονη λειτουργία όλων των δεικτών πορείας προοριζόμενη να επισημάνει τον ιδιαίτερο κίνδυνο που αποτελεί προς στιγμή το όχημα για άλλους χρησιμοποιούντες την οδό.

    1.5.13. Φανός πεδήσεως

    Ως "φανός πεδήσεως" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να δεικνύει στους άλλους χρησιμοποιούντες την οδό ότι ευρίσκονται όπισθεν οχήματος του οποίου ο οδηγός δρα επί του συστήματος πεδήσεως.

    1.5.14. Διάταξη φωτισμού της οπισθίας πινακίδος κυκλοφορίας

    Ως "διάταξη φωτισμού της οπισθίας πινακίδος κυκλοφορίας" νοείται η διάτξαη που χρησιμεύει για να εξασφαλίσει το φωτισμό της θέσεως που προορίζεται για την οπισθία πινακίδα κυκλοφορίας. Είναι δυνατό να αποτελείται από διαφορετικά οπτικά στοιχεία.

    1.5.15. Εμπρόσθιος φανός θέσεως

    Ως "εμπρόσθιος φανός θέσεως" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να δεικνύει την παρουσία και το πλάτος του οχήματος εκ των έμπροσθεν.

    1.5.16. Οπίσθιος φανός θέσεως

    Ως "οπίσθιος φανός θέσεως" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να δεικνύει την παρουσία και το πλάτος του οχήματος εκ των όπισθεν.

    1.5.17. Οπίσθιος φανός ομίχλης

    Ως "οπίσθιος φανός ομίχλης" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να καθιστά περισσότερο ορατό το όχημα, εκ του όπισθεν στην περίπτωση πυκνής ομίχλης.

    1.5.18. Φανός σταθμεύσεως

    Ως "φανός σταθμεύσεως" νοείται ο φανός που χρησιμεύει για να επισημαίνει την παρουσία ενός οχήματος σε στάθμευση εντός κατοικημένης περιοχής. Σε αυτήν την περίπτωση αντικαθιστά το φανό θέσεως.

    1.5.19. Φανός όγκου

    Ως "φανός όγκου" νοείται ο φανός, ο τοποθετημένος πλησίον του ακροτάτου σημείου του πλάτους και όσο το δυνατόν πλησίον του υψηλοτέρου σημείου του οχήματος και που προορίζεται για να δεικνύει σαφώς το πλάτος από άκρου σε άκρο. Το σήμα αυτό προορίζεται για να συμπληρώνει για ορισμένα οχήματα με κινητήρα και ορισμένα ρυμουλκούμενα τους φανούς θέσεως του οχήματος ώστε να προκαλείται ειδικότερα η προσοχή επί του όγκου του.

    1.5.20. Αντανακλαστήρας.

    Ως "αντανακλαστήρας" νοείται μία διάταξη που χρησιμεύει για να δεικνύει την παρουσία ενός οχήματος με αντανάκλαση του φωτός που προέρχεται από μία φωτεινή πηγή μη συνδεόμενη με το όχημα αυτό του παρατηρητή τοποθετουμένου πλησίον της αναφερομένης πηγής φωτισμού. Στην παρούσα οδηγία δεν θεωρούνται ως αντανακλαστήρες:

    - οι πινακίδες κυκλοφορίας που αντανακλούν το φως προς τα όπισθεν,

    - τα σήματα ανακλάσεως προς τα όπισθεν που αναφέρονται στο ADR,

    - οι άλλες πινακίδες και σήματα ανακλάσεως προς τα όπισθεν που χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις εξειδικεύσεις χρήσεως ενός Κράτους μέλους όσον αφορά σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων ή ορισμένες χρήσεις.

    1.6. Φωτίζουσα περιοχή ενός φανού.

    1.6.1. Φωτίζουσα περιοχή ενός φανού φωτισμού

    Ως "φωτίζουσα περιοχή ενός φανού φωτισμού" (σημείο 1.5.7 έως 1.5.10) νοείται η ορθή προβολή του ολικού ανοίγματος του κατόπτρου επί ενός εγκαρσίου επιπέδου. Αν η ή οι ύαλος (οι) του φανού δεν καλύπτει (ουν) παρά ένα τμήμα του ολικού ανοίγματος του κατόπτρου, δεν θεωρείται παρά η προβολή του τμήματος αυτού. Στην περίπτωση του φανού διασταυρώσεως η φωτίζουσα περιοχή περιορίζεται προς την πλευρά της τομής από το ίχνος της εμφανούς διακοπής επί της υάλου. Αν η ύαλος και το κάτοπτρο ρυθμίζονται μεταξύ τους χρησιμοποιείται η θέση μέσης ρυθμίσεως.

    1.6.2. Φωτίζουσα περιοχή ενός φανού σηματοδοτήσεως εκτός του αντανακλαστήρα

    Ως "φωτίζουσα περιοχή ενός φανού σηματοδοτήσεως εκτός του αντανακλαστήρα" (σημείο 1.5.11 έως 1.5.19) νοείται η ορθή προβολή του φανού επί ενός επιπέδου καθέτου στον άξονα αναφοράς του και σε επαφή με τη διαφανή εξωτερική επιφάνεια του φανού- η προβολή αυτή περιορίζεται από το πλαίσιο των άκρων πετασμάτων που κείνται εντός αυτού του επιπέδου και που δεν επιτρέπει να παρουσιάζεται παρά μόνο το 98% της ολικής εντάσεως του φανού στη διεύθυνση του άξονα αναφοράς. Για να προσδιορισθούν το ανώτερο, κατώτερο άκρο καθώς και τα πλευρικά άκρα του φανού, λαμβάνονται υπόψη μόνο πετάσματα με άκρο οριζόντιο ή κατακόρυφο.

    1.6.3. Φωτίζουσα περιοχή αντανακλαστήρα

    Ως "φωτίζουσα περιοχή αντανακλαστήρα" (σημείο 1.5.20) νοείται η φωτίζουσα περιοχή αντανακλαστήρα εντός ενός επιπέδου καθέτου στον άξονα αναφοράς του περιοριζομένη από επίπεδα συναπτόμενα στα ακρότατα τμήματα του οπτικού αντανακλαστήρα και παράλληλα προς τον άξονα αυτό. Για να προσδιορισθούν το κατώτερο, ανώτερο, καθώς και τα πλευρικά άκρα των φανών θεωρούμε μόνο κατακόρυφα και οριζόντια επίπεδα.

    1.6.4. Εμφανής επιφάνεια

    Ως "εμφανής επιφάνεια", σε μια καθορισμένη διεύθυνση παρατηρήσεως, νοείται η ορθή προβολή της επιφανείας εξόδου του φανού επί ενός επιπέδου καθέτου στη διεύθυνση παρατηρήσεως (βλ. σχέδιο στο συμπληρωματικό παράρτημα 2).

    1.7. Άξονας αναφοράς.

    Ως "άξονας αναφοράς" νοείται ο χαρακτηριστικός άξονας του σήματος που προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή για να χρησιμεύσει ως διεύθυνση αναφοράς (Η = Οo, V = Oo) στις γωνίες πεδίου κατά τις φωτομετρικές μετρήσεις και στην εγκατάσταση επί του οχήματος.

    1.8. Κέντρο αναφοράς

    Ως "κέντρο αναφοράς" νοείται η τομή του άξονα αναφοράς με την επιφάνεια εξόδου του εκπεμπομένου από το φανό φωτός, που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή του φανού.

    1.9. Γωνίες γεωμετρικής ορατότητος.

    Ως "γωνίες γεωμετρικής ορατότητος" νοούνται οι γωνίες που καθορίζουν τη ζώνη της ελαχίστης στερεάς γωνίας εντός της οποίας η εμφανής επιφάνεια του φανού πρέπει να είναι ορατή. Η ανωτέρω ζώνη της στερεάς γωνίας προσδιορίζεται από τα τμήματα μιας σφαίρας της οποίας το κέντρο συμπίπτει με το κέντρο αναφοράς του φανού και της οποίας ο ισημερινός είναι παράλληλος προς το οδόστρωμα. Τα τμήματα αυτά καθορίζονται λαμβανομένου του άξονα αναφοράς ως αρχής μετρήσεως. Οι οριζόντιες γωνίες β αντιστοιχούν στο γεωγραφικό μήκος. Οι κατακόρυφες γωνίες α στο γεωμετρικό πλάτος. Στο εσωτερικό των γωνιών γεωμετρικής ορατότητος δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη διάδοση του φωτός από ένα τυχόν τμήμα της εμφανούς επιφανείας του φανού. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα υπάρχοντα εμπόδια κατά την επικύρωση του φανού εφόσον αυτή απαιτείται.

    1.10. Ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο

    Ως "ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο" κάθε πλευράς του οχήματος νοείται το παράλληλο επίπεδο προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο που άπτεται του πλευρικού ακροτάτου του οχήματος μη λαμβανομένης υπόψη της ή των προεξοχών:

    1.10.1. των ελαστικών στη γειτονία του σημείου επαφής τους με το έδαφος και των συνδέσεων των δεικτών πιέσεως των ελαστικών,

    1.10.2. των αντιολισθητικών διατάξεων που θα είναι τοποθετημένες επί των τροχών-

    1.10.3. των κατόπτρων οδηγήσεως-

    1.10.4. των πλευρικών δεικτών πορείας, των φανών όγκου, των φανών θέσεως και των φανών σταθμεύσεως-

    1.10.5. των τελωνειακών σφραγίδων που έχουν τεθεί επί του οχήματος και των συστημάτων στερεώσεως και προφυλάξεως αυτών των σφραγίδων.

    1.11. Πλάτος από άκρο σε άκρο.

    Ως "πλάτος από άκρο σε άκρο" νοείται η απόσταση μεταξύ των δύο κατακορύφων επιπέδων που προσδιορίζονται στο σημείο 1.10.

    1.12. Μοναδικός φανός.

    Ως "μοναδικός φανός" νοείται κάθε σύνολο δύο ή περισσοτέρων φανών, παρομοίων ή όχι, που όμως έχουν την ίδια λειτουργία και εκπέμπουν φως του αυτού χρώματος, το οποίο αποτελείται από συσκευές των οποίων οι φανοί έχουν φωτίζουσες περιοχές που, στο αυτό εγκάρσιο επίπεδο, καταλαμβάνουν τουλάχιστον 60% της επιφανείας του μικροτέρου ορθογωνίου παραλληλογράμμου που περιγράφεται στις περιοχές αυτές με την επιφύλαξη ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έχει επικυρωθεί ως μοναδικός φανός όταν απαιτείται η επικύρωση. Αυτή η δυνατότης συνδυασμού δεν εφαρμόζεται στους φανούς πορείας, στους φανούς διασταυρώσεως και στους εμπρόσθιους φανούς ομίχλης.

    1.13. Δύο ή ζυγός αριθμός φανών.

    Ως "δύο" ή "ζυγός αριθμός φανών" νοείται μία μόνη φωτίζουσα περιοχή των φανών που έχει το σχήμα ζώνης, όταν αυτή κείται συμμετρικά ως προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο, και που εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι 400 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος, εξ εκάστης πλευράς αυτού και που έχει ελάχιστο μήκος 800 μμ. Ο φωτισμός της περιοχής αυτής πρέπει να εξασφαλίζεται από δύο τουλάχιστον φωτεινές πηγές τοποθετημένες όσο το δυνατό πλησιέστερα στα άκρα της. Η φωτίζουσα περιοχή του φανού δύναται να αποτελείται από ένα σύνολο στοιχείων παρατιθεμένων ώστε οι φωτίζουσες περιοχές των στοιχειωδών φανών στο αυτό εγκάρσιο επίπεδο να καταλαμβάνουν τουλάχιστο 60% της επιφανείας του μικροτέρου ορθογωνίου παραλληλογράμμου που είναι περιγεγραμμένο σε αυτές.

    1.14. Απόσταση μεταξύ δύο φανών.

    Ως "απόσταση μεταξύ δύο φανών" προσανατολισμένων κατά την αυτή διεύθυνση νοείται η απόσταση μεταξύ των ορθών προβολών επί ενός επιπέδου καθέτου στους άξονες αναφοράς, των περιγραμμάτων των δύο φωτιζουσών περιοχών προσδιοριζομένων όπως καθορίζεται αναλόγως της περιπτώσεως στο σημείο 1.6.

    1.15. Προαιρετικός φανός.

    Ως "προαιρετικός φανός" νοείται ένας φανός του οποίου η παρουσία αφίεται στην εκλογή του κατασκευαστή.

    1.16. Ενδεικτικό λειτουργίας.

    Ως "ενδεικτικό λειτουργίας" νοείται ένα ενδεικτικό που δεικνύει αν μία διάταξη τεθείσα σε λειτουργία λειτουργεί ορθά ή όχι.

    1.17. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Ως "ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας" νοείται ένα ενδεικτικό που δεικνύει αν μία διάταξη ετέθη σε λειτουργία χωρίς να δεικνύει αν λειτουργεί ορθά ή όχι.

    2. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΕΩΣ ΕΟΚ

    2.1. Η αίτηση εγκρίσεως ΕΟΚ ενός τύπου οχήματος όσον αφορά στην τοποθέτηση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως υποβάλλεται από τον κατασκευαστή ή τον εντολοδόχο του.

    2.2. Συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία σε τρία αντίτυπα και τις ακόλουθες ενδείξεις:

    2.2.1. περιγραφή του τύπου οχήματος όσον αφορά το σημείο 1.1. μετά μνείας των σχετικών περιορισμών στη φόρτιση ιδιαιτέρως το μέγιστο αποδεκτό φορτίο στο χώρο των αποσκευών-

    2.2.2. κατάλογος των προβλεπομένων από τον κατασκευαστή διατάξεων για τη δημιουργία του εξοπλισμού φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως. Ο κατάλογος μπορεί να περιέχει για κάθε λειτουργία περισσότερους τύπους διατάξεων. Κάθε τύπος πρέπει να έχει καταλλήλως αναγνωρισθεί (ιδίως σήμα επικυρώσεως, καθορισμός του κατασκευαστή, κλπ). Εξάλλου ο κατάλογος μπορεί να περιέχει για κάθε λειτουργία την ακόλουθη συμπληρωματική ένδειξη: "ή των ισοδυνάμων διατάξεων".

    2.2.3. σχήμα του συνόλου του εξοπλισμού σε διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως μετά ενδείξεως των διαφορετικών φανών επί του οχήματος-

    2.2.4. σχήμα (τα) περιέχον (τα) για κάθε φανό την ένδειξη των φωτιζουσών περιοχών κατά την έννοια του σημείου 1.6.

    2.3. Ένα κενό όχημα εφοδιασμένο με ένα εξοπλισμό φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως, όπως περιγράφεται στο σημείο 2.2.2., αντιπροσωπευτικό του τύπου οχήματος προς έγκριση πρέπει να παρουσιασθεί στην επιφορτισμένη με τις δοκιμές της εγκρίσεως τεχνική υπηρεσία.

    2.4. Η κοινοποίηση που προβλέπεται στο παράρτημα ΙΙ επισυνάπτεται στο δελτίο εγκρίσεως.

    3. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

    3.1. Οι διατάξεις φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως πρέπει να έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε υπό κανονικές συνθήκες χρησιμοποιήσεως και παρ' όλες τις δονήσεις στις οποίες δύναται να υποβληθούν, να διατηρούν τα επιβαλλόμενα από το παρόν παράρτημα χαρακτηριστικά και το όχημα να δύναται να πληροί τις προδιαγραφές του παρόντος παραρτήματος. Ειδικότερα, μία μη ηθελημένη απορύθμιση των φανών πρέπει να αποκλεισθεί.

    3.2. Οι φανοί φωτισμού που περιγράφονται στα σημεία 1.5.7., 1.5.8 και 1.5.9 πρέπει να εγκατασταθούν κατά τρόπο ώστε μία ορθή ρύθμιση προσανατολισμού να είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη.

    3.3. Για όλες τις διατάξεις φωτεινής σηματοδοτήσεως συμπεριλαμβανομένων αυτών που ευρίσκονται στα πλευρικά τοιχώματα ο άξονας αναφοράς του τοποθετημένου φανού επί του οχήματος πρέπει να είναι παράλληλος στο επίπεδο στηρίξεως επί της οδού. Εξάλλου ο άξονας αυτός πρέπει να είναι κάθετος στο διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο, στην περίπτωση των πλευρικών αντανακλαστήρων και παράλληλος προς το επίπεδο αυτό για όλες τις άλλες διατάξεις σηματοδοτήσεως. Σε κάθε διεύθυνση μία ανοχή +-3o είναι επιτρεπτή. Εξάλλου, αν ειδικού χαρακτήρα εξειδικεύσεις εγκαταστάσεως προβλέπονται από τον κατασκευαστή, αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές.

    3.4. Το ύψος και ο προσανατολισμός των φανών επαληθεύονται, εκτός αν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές, ενώ το όχημα είναι κενό και τοποθετημένο επί επιφανείας επιπέδου και οριζοντίας.

    3.5. Εκτός αν υπάρχουν ιδιαίτερες προδιαγραφές, οι φανοί του αυτού ζεύγους πρέπει:

    3.5.1. να είναι τοποθετημένοι συμμετρικά προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο-

    3.5.2. ο ένας να είναι συμμετρικός του άλλου ως προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο-

    3.5.3. να πληρούν τις ίδιες χρωματομετρικές προδιαγραφές-

    3.5.4. να έχουν φωτομετρικά χαρακτηριστικά αισθητά ταυτόσημα.

    3.6. Στα οχήματα, των οποίων το εξωτερικό σχήμα είναι ασύμμετρο, οι ανωτέρω συνθήκες πρέπει να τηρούνται εντός του μέτρου του δυνατού.

    3.7. Φανοί διαφορετικών λειτουργιών δύνανται να είναι ανεξάρτητοι ή ομαδοποιημένοι, συνδυασμένοι ή ενσωματωμένοι αμοιβαίως στην αυτή διάταξη υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ένας από τους φανούς αυτούς ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που εφαρμόζονται επ' αυτού.

    3.8. Το μέγιστο ύψος υπεράνω του εδάφους μετρείται από το υψηλότερο σημείο της φωτίζουσας περιοχής και το ελάχιστο ύψος από το χαμηλότερο σημείο.

    3.9. Ουδείς φανός πρέπει να αναβοσβύνει εκτός των φανών δεικτών πορείας και του σήματος κινδύνου εκτός αν υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές.

    3.10. Ουδείς ερυθρός φανός πρέπει να είναι ορατός εκ των έμπροσθεν και ουδείς λευκός φανός πρέπει να είναι ορατός εκ των όπισθεν εκτός του φανού οπισθοπορείας. Η συνθήκη αυτή εξακριβώνεται ως εξής:

    3.10.1. για την ορατότητα ενός ερυθρού φανού εκ των έμπροσθεν: πρέπει να μην υπάρχει άμεση ορατότητα ενός ερυθρού φανού για τον οφθαλμό παρατηρητή που μετατοπίζεται εντός της ζώνης 1 ενός εγκαρσίου επιπέδου ευρισκομένου σε 25 μ έμπροσθεν του οχήματος (βλ. σχέδιο στο συμπληρωματικό παράρτημα 3 εικόνα 1)-

    3.10.2. για την ορατότητα ενός λευκού φανού εκ των όπισθεν: πρέπει να μην υπάρχει άμεση ορατότητα ενός λευκού φανού για τον οφθαλμό παρατηρητή που μετατοπίζεται εντός της ζώνης 2 ενός εγκαρσίου επιπέδου ευρισκομένου σε 25 μ όπισθεν του οχήματος (βλ. σχέδιο στο συμπληρωματικό παράρτημα 3 εικόνα 2).

    3.10.3. Οι ζώνες 1 και 2 που διερευνώνται από τον οφθαλμό του παρατηρητή εντός των αντιστοίχων επιπέδων τους οριοθετούνται:

    3.10.3.1. καθ' ύψος από δύο οριζόντια επίπεδα αντιστοίχως σε 1 και 2,20 μ υπεράνω του εδάφους-

    3.10.3.2. κατά πλάτος από δύο κατακόρυφα επίπεδα που σχηματίζουν προς τα εμπρός και προς τα πίσω μία γωνία 15o, προς τα έξω ως προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο και που διέρχονται από το ή τα σημεία επαφής των επιπέδων που είναι κατακόρυφα και παράλληλα προς το διάμηκες στο μέσο του οχήματος επίπεδο και οριοθετούν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Αν υπάρχουν περισσότερα σημεία επαφής αυτό που ευρίσκεται πλέον έμπροσθεν αντιστοιχεί στο έμπροσθεν επίπεδο, αυτό που ευρίσκεται πλέον όπισθεν αντιστοιχεί στο όπισθεν επίπεδο.

    3.11. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε οι εμπρόσθιοι φανοί θέσεως, οι οπίσθιοι φανοί θέσεως, οι φανοί όγκου, όταν υπάρχουν, και η διάταξη φωτισμού της οπισθίας πινακίδας κυκλοφορίας να μην δύναται να είναι αναμμένοι και σβηστοί παρά μόνο ταυτόχρονα.

    3.12. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε οι φανοί πορείας, οι φανοί διασταυρώσεως και οι εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης να μη δύνανται να είναι αναμμένοι παρά μόνο αν είναι επίσης οι φανοί που αναφέρονται στο σημείο 3.11. Εν τούτοις, η συνθήκη αυτή δεν επιβάλλεται γαι τους φανούς πορείας ή τους φανούς διασταυρώσεως όταν οι φωτεινές προειδοποιήσεις τους συνίστανται σε διακοπτόμενο άναμμα σε σύντομα χρονικά διαστήματα των φανών διασταυρώσεως ή σε διακοπτόμενο άναμμα των φανών πορείας ή σε εναλλασόμενο άναμμα σε σύντομα χρονικά διαστήματα των φανών διασταυρώσεως και των φανών πορείας.

    3.13. Τα χρώματα του εκπεμπομένου φωτός εκ των φανών είναι τα ακόλουθα:

    "" ID="1">- φανός πορείας:> ID="2">λευκό ή κίτρινο "selectif","> ID="1">- φανός διασταυρώσεως:> ID="2">λευκό ή κίτρινο "selectif","> ID="1">- εμπρόσθιος φανός ομίχλης:> ID="2">λευκό ή κίτρινο,"> ID="1">- φανός οπισθοπορείας:> ID="2">λευκό,"> ID="1">- φανός δείκτης πορείας:> ID="2">κίτρινο ηλέκτρου,"> ID="1">- σήμα κινδύνου:> ID="2">κίτρινο ηλέκτρου,"> ID="1">- φανός πεδήσεως:> ID="2">ερυθρό,"> ID="1">- διάταξη φωτισμού της οπισθίας πινακίδας κυκλοφορίας:> ID="2">λευκό,"> ID="1">- εμπρόσθιος φανός θέσεως:> ID="2">λευκό- κίτρινο "selectif" είναι αποδεκτό αν ο εμπρόσθιος φανός είναι ενσωματωμένος εντός ενός προβολέως χρώματος κίτρινου "selectif","> ID="1">- οπίσθιος φανός θέσεως:> ID="2">ερυθρό,"> ID="1">- οπίσθιος φανός ομίχλης:> ID="2">ερυθρό,"> ID="1">- φανός σταθμεύσεως:> ID="2">λευκό εμπρός, ερυθρό πίσω, κίτρινο ηλέκτρου αν είναι ενσωματωμένος στους πλευρικούς φανούς δεικτών πορείας,"> ID="1">- φανός όγκου:> ID="2">λευκό εμπρός, ερυθρό πίσω."> ID="1">- οπίσθιος αντανακλαστήρας,μη τριγωνικός:> ID="2">ερυθρό,"> ID="1">- οπίσθιος αντανακλαστήρας, τριγωνικός:> ID="2">ερυθρό,"> ID="1">- εμπρόσθιος αντανακλαστήρας, μη τριγωνικός(1):> ID="2">χρώμα του φωτός που δέχεται,"> ID="1">- πλευρικός αντανακλαστήρας, μη τριγωνικός:> ID="2">κίτρινο ηλέκτρου."">

    Εν τούτοις, εφόσον όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές για την πραγματοποίηση της διαδικασίας εγκρίσεως ΕΟΚ δεν θα είναι εφαρμόσιμες, η εκλογή του εκπεμπομένου χρώματος εκ των φανών πορείας, των φανών διασταυρώσεως και των εμπροσθίων φανών ομίχλης αφήνεται στα Κράτη μέλη.

    3.14. Η λειτουργία των ενδεικτικών ενάρξεως λειτουργίας είναι δυνατό να αντικατασταθεί από τα ενδεικτικά λειτουργίας.

    3.15. Κρυφοί φανοί

    3.15.1. Η απόκρυψη των φανών απαγορεύεται, εκτός της αποκρύψεως των φανών πορείας, των φανών διασταυρώσεως και των εμπροσθίων φανών ομίχλης, που δύνανται να αποκρύβονται όταν δεν λειτουργούν.

    3.15.2. Ένας φανός φωτισμού σε θέση χρήσεως πρέπει να παραμείνει στη θέση αυτή αν η αναφερόμενη στο σημείο 3.15.2.1 βλάβη επέρχεται αφ'εαυτής ή σε συνδυασμό με μιας από τις απαριθμούμενες βλάβες στο σημείο 3.15.2.2.

    3.15.2.1. Απουσία κινητηρίου δυνάμεως για το χειρισμό του φανού:

    3.15.2.2. ακουσία διακοπή γραμμής, εμπόδιο, βραχυκύκλωμα με τη γείωση στα ηλεκτρικά κυκλώματα, ελάττωμα στις υδραυλικές ή των αερίων σωληνώσεις, στα εύκαμπτα σωληνοειδή ή άλλα εξαρτήματα που κυβερνούν ή μεταφέρουν την προοριζόμενη να ενεργήσει επί της διατάξεως αποκρύψεως δύναμη.

    3.15.3. Σε περίπτωση ελαττωματικής λειτουργίας του χειρισμού αποκρύψεως μία διάταξη αποκρύφου φωτισμού πρέπει να δύναται να τεθεί σε θέση χρήσεως χωρίς τη μεσολάβηση εργαλείων.

    3.15.4. Πρέπει να είναι δυνατό να τίθενται οι διατάξεις φωτισμού σε θέση χρήσεως και να ανάπτονται με ένα μόνο χειρισμό, μη αποκλειομένης εκ του γεγονότος αυτού της δυνατότητος να τεθούν σε θέση χρήσεως χωρίς να αναφθούν. Πάντως στην περίπτωση των ομαδοποιημένων φανών πορείας και των φανών διασταυρώσεως,ο ανωτέρω χειρισμός απαιτείται μόνο για το άναμμα των φανών διασταυρώσεως.

    3.15.5. Από τη θέση του οδηγού δεν πρέπει να είναι δυνατό να σταματήσει εκουσίως η κίνηση των αναμμένων προβολέων, πριν να επιτευχθεί η θέση χρήσεως. Όταν υπάρχει κίνδυνος θαμβώσεως των άλλων χρησιμοποιούντων την οδό κατά τη διάρκεια της κινήσεως των προβολέων, αυτοί δεν πρέπει να είναι δυνατό να ανάβουν παρά μόνο αφότου αποκτήσουν την τελική θέση.

    3.15.6. Μία διάταξη φωτισμού πρέπει να δύναται να επιτυγχάνει, σε θερμοκρασίες από 30oC έως + 50oC, την τελική θέση ανοίγματος εντός των τριών δευτερολέπτων που ακολουθούν τον αρχικό χειρισμό.

    4. ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

    4.1. Φανός πορείας

    4.1.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί των οχημάτων με κινητήρα.

    Απαγορευμένη επί των ρυμουλκουμένων.

    4.1.2. Αριθμός

    2 ή 4.

    4.1.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.1.4. Θέση

    4.1.4.1. Κατά πλάτος:

    τα εξωτερικά άκρα της φωτίζουσας περιοχής δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να ευρίσκονται πλησιέστερα στο ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος από ότι τα εξωτερικά άκρα της φωτίζουσας περιοχής των φανών διασταυρώσεως.

    4.1.4.2. Κατά ύψος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.1.4.3. Κατά μήκος:

    έμπροσθεν του εμπροσθίου άξονος του οχήματος και τοποθετημένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε το εκπεμπόμενο φως να μην είναι αίτιο οχλήσεως για τον οδηγό ούτε αμέσως ούτε εμμέσως μέσω των κατόπτρων οδηγήσεως και/ή μέσω άλλων ανακλωσών επιφανειών του οχήματος.

    4.1.5. Γεωμετρική ορατότης

    Η ορατότης της φωτίζουσας περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών που δεν φαίνονται φωτισμένες κατά τη θεωρούμενη διεύθυνση παρατηρήσεως, πρέπει να εξασφαλισθεί στο εσωτερικό ενός αποκλίνοντος χώρου και που περιορίζεται από τις γενέτειρες γραμμές που στηρίζονται καθ' όλο το μήκος του περιγύρου της φωτίζουσας περιοχής και που σχηματίζουν γωνία τουλάχιστον 5o ως προς τον άξονα αναφοράς του προβολέως.

    4.1.6. Προσανατολισμός

    Προς τα εμπρός.

    Εκτός των απαραιτήτων διατάξεων για τη διατήρηση μιας ορθής ρυθμίσεως και όταν υπάρχουν δύο ζεύγη φανών πορείας το ένα από αυτά που αποτελείται από προβολείς που έχουν μόνο τη λειτουργία "πορεία" δύναται να είναι κινητό συναρτήσει της γωνίας στροφής του συστήματος διευθύνσεως, της περιστροφής πραγματοποιουμένης περί άξονα αισθητώς κατακόρυφο.

    4.1.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με το φανό διασταυρώσεως και τους άλλους εμπροσθίους φανούς.

    4.1.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με κανένα άλλο φανό.

    4.1.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως"

    4.1.9.1. με φανό διασταυρώσεως, εκτός αν ο φανός πορείας είναι κινητός συναρτήσει της στροφής του συστήματος διευθύνσεως-

    4.1.9.2. με τον εμπρόσθιο φανό θέσεως-

    4.1.9.3. με τον εμπρόσθιο φανό ομίχλης-

    4.1.9.4. με το φανό σταθμεύσεως.

    4.1.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    4.1.10.1. Το άναμμα των φανών πορείας δύνανται να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα ή κατά ζεύγη. Κατά τη μετατροπή φωτεινής δέσμης διασταυρώσεως σε φωτεινή δέσμη πορείας απαιτείται να ανάψει τουλάχιστον ένα ζεύγος φανών πορείας. Κατά τη μετατροπή φωτεινής δέσμης πορείας σε φωτεινή δέσμη διασταυρώσεως πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα η σβέση όλων των φανών πορείας.

    4.1.10.2. Οι φανοί διασταυρώσεως δύνανται να παραμένουν αναμμένοι ταυτόχρονα με τους φανούς πορείας.

    4.1.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Υποχρεωτικό.

    4.1.12. Άλλες προδιαγραφές

    4.1.12.1. Η μεγίστη ένταση του συνόλου των φωτεινών δεσμών πορείας ικανών να υφίστανται ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 225 000 cd.

    4.1.12.2. Αυτή η μεγίστη ένταση επιτυγχάνεται δι' αθροίσεως των μεμονωμένων μεγίστων εντάσεων που μετρώνται κατά την επικύρωση του τύπου και που αναφέρονται επί των δελτίων επικυρώσεως των σχετικών προς αυτά.

    4.2. Φανοί διασταυρώσεως

    4.2.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί των οχημάτων με κινητήρα.

    Απαγορευμένη επί των ρυμουλκουμένων.

    4.2.2. Αριθμός

    2.

    4.2.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμιά επί μέρους εξειδίκευση.

    4.2.4. Θέση

    4.2.4.1. Κατά πλάτος:

    το άκρο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήμαγος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Τα εσωτερικά άκρα των φωτιζουσών περιοχών πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 600 μμ.

    4.2.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: ελάχιστο 500 μμ, μέγιστο 1 200 μμ.

    4.2.4.3. Κατά μήκος:

    έμπροσθεν του οχήματος- ο όρος αυτός θεωρείται ότι πληρούται αν το εκπεμπόμενο φως δεν είναι ένα αίτιο οχλήσεως για τον οδηγό ούτε αμέσως ούτε εμμέσως μέσω των ανακλώντων κατόπτρων οδηγήσεως και/ή μέσω άλλων ανακλωσών επιφανειών του οχήματος.

    4.2.5. Γεωμετρική ορατότης

    Καθορίζεται εκ των γωνιών α και β όπως αυτές καθορίζονται στο σημείο 1.9:

    α=15o προς τα άνω και 10o προς τα κάτω

    β=45o προς το εξωτερικό και 10o προς το εσωτερικό.

    Στο εσωτερικό του πεδίου αυτού σχεδόν ολόκληρη η εμφανής επιφάνεια του φανού πρέπει να είναι ορατή.

    Η παρουσία τοιχωμάτων ή άλλων εξαρτημάτων στη γειτονία του προβολέως δεν πρέπει να προκαλεί δευτερεύοντα φαινόμενα ενοχλητικά για τους άλλους χρησιμοποιούντες την οδό.

    4.2.6. Προσανατολισμός

    4.2.6.1. Η κατάκλιση της δέσμης διασταυρώσεως μετράται υπό στατική συνθήκη σε όλες τις καταστάσεις με φορτίο που προσδιορίζονται στο συμπληρωματικό παράρτημα 1.

    Η κατάκλιση της δέσμης διασταυρώσεως πρέπει να παραμένει περιεχομένη μεταξύ 0,5 και 2,5% χωρίς παρέμβαση της χειρός της αρχικής κατακλίσεως ρυθμισμένης μεταξύ 1% και 1,5% όταν το όχημα είναι κενό με ένα άτομο στη θέση του οδηγού.

    Η αρχική ρύθμιση πρέπει να είναι σαφώς εξειδικευμένη από τον κατασκευαστή για κάθε τύπο οχήματος και πρέπει να εμφαίνεται σε μικρή πινακίδα σε κάθε όχημα.

    4.2.6.2. Η προηγούμενη συνθήκη δύναται να πληρούται εξάλλου μέσω μιας διατάξεως που ενεργεί επί της σχετικής θέσεως του προβολέως και του οχήματος. Σε περίπτωση βλάβης της διατάξεως αυτής η φωτεινή δέσμη δεν δύναται να λάβει θέση λιγότερο κεκλιμένη από αυτήν στην οποία ευρίσκετο όταν εμφανίσθηκε η βλάβη της διατάξεως.

    4.2.6.2.1. Η διάταξη που αναφέρεται στο σημείο 4.2.6.2. πρέπει να είναι αυτόματη.

    4.2.6.2.2. Οι διατάξεις ρυθμίσεως διά χειρός τόσο του συνεχούς τύπου όσο και του τύπου κατά στάδια είναι πάντως αποδεκτές, εφόσον υπάρχει μια θέση ισορροπίας που επιτρέπει τη ρύθμιση των προβολέων στον αρχικό προσανατολισμό που υποδεικνύεται στο σημείο 4.2.6.1. με τη χρήση των παραδοσιακών κοχλίων ρυθμίσεως. Αυτά τα συστήματα ρυθμίσεως διά της χειρός πρέπει να είναι δυνατό να επιδέχονται χειρισμό από τη θέση οδηγήσεως. Επί του συστήματος χειρισμού της διατάξεως των συστημάτων ρυθμίσεως συνεχούς τύπου πρέπει να απεικονίζονται χαρακτηριστικά σημεία δεικνύοντα τις πλέον χαρακτηριστικές καταστάσεις φορτίσεως.

    Ο αριθμός των σταδίων των διατάξεων ρυθμίσεως κατά στάδια πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να εγγυάται, λαμβάνοντας σαν βάση έναν αρχικό προσανατολισμό που περιέχεται μεταξύ 1% και 1,5% την τήρηση της αιχμής των τιμών που περιέχονται μεταξύ 0,5% και 2,5% για τις καταστάσεις φορτίσεως που προσδιορίζονται στο συμπληρωματικό παράρτημα 1. Για τις διατάξεις του τύπου κατά στάδια, οι καταστάσεις φορτίσεως πρέπει να υποδεικνύονται καθαρά πλησίον του συστήματος χειρισμού της διατάξεως.

    4.2.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με το φανό πορείας και τους άλλους εμπροσθίους φανούς.

    4.2.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με κανένα άλλο φανό.

    4.2.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως"

    4.2.9.1. με το φανό πορείας, εκτός αν αυτός είναι κινητός συναρτήσει της στροφής του συστήματος διευθύνσεως-

    4.2.9.2. με τους άλλους εμπροσθίους φανούς.

    4.2.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Ο χειρισμός περάσματος στο φανό διασταυρώσεως πρέπει να προκαλέσει την ταυτόχρονη σβέση όλων των φανών πορείας.

    Οι φανοί διασταυρώσεως δύνανται να παραμείνουν αναμμένοι ταυτόχρονα με τους φανούς πορείας.

    4.2.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Προαιρετικό.

    4.2.12. Άλλες προδιαγραφές

    Οι προδιαγραφές του σημείου 3.5.2. δεν εφαρμόζονται στους φανούς διασταυρώσεως.

    4.3. Εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης

    4.3.1. Παρουσία

    Προαιρετική επί των οχημάτων με κινητήρα.

    Απαγορευμένη επί των ρυμουλκουμένων.

    4.3.2. Αριθμός

    2.

    4.3.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.3.4. Θέση

    4.3.4.1. Κατά πλάτος:

    το πλέον απομακρυσμένο σημείο της φωτίζουσας περιοχής του διαμήκους επιπέδου στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από του άκρου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    4.3.4.2. Καθ' ύψος:

    250 μμ τουλάχιστον υπεράνω του εδάφους.

    Κανένα σημείο της φωτίζουσας περιοχής δεν πρέπει να ευρίσκεται υπεράνω του υψηλοτέρου σημείου της φωτίζουσας περιοχής του φανού διασταυρώσεως.

    4.3.4.3. Κατά μήκος:

    έμπροσθεν του οχήματος: η συνθήκη αυτή θεωρείται ότι πληρούται αν το εκπεμπόμενο φως δεν είναι ένα αίτιο οχλήσεως για τον οδηγό ούτε αμέσως ούτε εμμέσως μέσω των ανακλώντων κατόπτρων οδηγήσεως και/ή μέσω άλλων ανακλωσών επιφανειών του οχήματος.

    4.3.5. Γεωμετρική ορατότητα

    Καθορίζεται από τις γωνίες α και β όπως αυτές καθορίζονται στο σημείο 1.9:

    α=5o προς τα άνω και προς τα κάτω,

    β=45o προς το εξωτερικό και 10o προς το εσωτερικό.

    4.3.6. Προσανατολισμός

    Ο προσανατολισμός των εμπροσθίων φανών ομίχλης δεν πρέπει να μεταβάλλεται συναρτήσει της στροφής του συστήματος διευθύνσεως.

    Πρέπει να είναι προσανατολισμένοι προς τα εμπρός χωρίς να τυφλώνουν ούτε να ενοχλούν υπερβολικά τους αντιθέτως ερχομένους οδηγούς ή τους άλλους χρησιμοποιούντας την οδό.

    4.3.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με τους άλλους εμπροσθίους φανούς.

    4.3.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλους εμπροσθίους φανούς.

    4.3.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    4.3.9.1. με φανούς πορείας ακινήτους συναρτήσει της στροφής του συστήματος διευθύνσεως, όταν υπάρχουν τέσσερις φανοί πορείας-

    4.3.9.2. με τον εμπρόσθιο φανό θέσεως-

    4.3.9.3. με το φανό σταθμεύσεως.

    4.3.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Οι εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης πρέπει να δύνανται να ανάβουν και να σβήνουν κεχωρισμένως από τους φανούς πορείας ή τους φανούς διασταυρώσεως και αντιστρόφως.

    4.3.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας.

    Προαιρετικό.

    4.4. Φανός οπισθοπορείας.

    4.4.1. Παρουσία

    Υποχρωτική επί των οχημάτων με κινητήρα.

    4.4.2. Αριθμός

    1 ή 2.

    4.4.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.4.4. Θέση

    4.4.4.1. Κατά πλάτος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.4.4.2. Καθ' ύψος:

    250 μμ το ελάχιστο και 1 200 μμ το μέγιστο υπεράνω του εδάφους.

    4.4.4.3. Κατά μήκος:

    στο όπισθεν του οχήματος.

    4.4.5. Γεωμετρική ορατότητα

    Καθορίζεται από τις γωνίες α και β όπως αυτές καθορίζονται στο σημείο 1.9:

    α=15o προς τα άνω και 5o προς τα κάτω,

    β=45o προς τα δεξιά και αριστερά αν υπάρχει ένας μόνο φανός,

    β=45o προς το εξωτερικό και 30o προς το εσωτερικό αν υπάρχουν δύο.

    4.4.6. Προσανατολισμός

    Προς τα οπίσω.

    4.4.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με οποιοδήποτε άλλο οπίσθιο φανό.

    4.4.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλους φανούς.

    4.4.9. Δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    με άλλους φανούς.

    4.4.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας.

    Δεν δύναται να είναι αναμμένος παρά μόνο αν ο μοχλός του κιβωτίου ταχυτήτων είναι τοποθετημένος σε θέση οπισθίας κινήσεως και αν η διάταξη που καθορίζει την κίνηση ή τη στάση του κινητήρα ευρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε η κίνηση του κινητήρα να είναι δυνατή. Δεν πρέπει να δύναται να ανάβει ή να παραμένει αναμμένος αν η μία ή η άλλη των ανωτέρω συνθηκών δεν πληρούται.

    4.4.11. Ενδεικτικό

    Προαιρετικό.

    4.5. Φανός δείκτης πορείας.

    4.5.1. Παρουσία (βλ. συμπληρωματικό παράρτημα 4)

    Υποχρεωτική. Οι τύποι των φανών δεικτών πορείας διαιρούνται σε κατηγορίες (1, 2 και 5) των οποίων το σύνολο επί του αυτού οχήματος σχηματίζει ένα σχήμα τοποθετήσεως ("Α" και "Β").

    Το σχήμα "Α" εφαρμόζεται σε όλα τα οχήματα με κινητήρα.

    Το σχήμα "Β" δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στα ρυμουλκούμενα.

    4.5.2. Αριθμός

    Ο αριθμός των διατάξεων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δύνανται να παρέχουν τις ενδείξεις που αντιστοιχούν σε ένα των σχημάτων τοποθετήσεως που αναφέρονται στο σημείο 4.5.3.

    4.5.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    "" ID="1" ASSV="3" ACCV="3.2.1">A:> ID="2">2 φανοί δείκτες πορείας εμπρόσθιοι (κατηγορία 1),"> ID="2">2 φανοί δείκτες πορείας οπίσθιοι (κατηγορία 2),"> ID="2">2 φανοί δείκτες πορείας επαναληπτικοί πλάγιοι (κατηγορία 5),"> ID="1">Β:> ID="2">2 φανοί δείκτες πορείας οπίσθιοι (κατηγορία 2)">

    4.5.4. Θέση

    4.5.4.1. Κατά πλάτος:

    το άκρο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από του άκρου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των δύο φωτιζουσών περιοχών πρέπει να είναι 600 μμ.

    Όταν η κατακόρυφη απόσταση μεταξύ του οπισθίου φανού δείκτου πορείας και του αντιστοίχου οπισθίου φανού θέσεως είναι μικρότερη ή ίση από 300 μμ, η απόσταση μεταξύ του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος και του εξωτερικού άκρου του οπισθίου φανού δείκτου πορείας δεν πρέπει να είναι ανώτερη της αποστάσεως μεταξύ του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος και του αντιστοίχου οπισθίου φανού θέσεως περισσότερο των 50 μμ. Για τους εμπροσθίους φανούς δείκτες πορείας η φωτίζουσα περιοχή πρέπει να απέχει τουλάχιστον 40 μμ της φωτίζουσας περιοχής των φανών διασταυρώσεως καθώς επίσης και των εμπροσθίων φανών ομίχλης αν υπάρχουν. Μια μικρότερη απόσταση είναι δεκτή αν η φωτεινή ένταση στον άξονα αναφοράς του φανού δείκτου πορείας είναι τουλάχιστον ίση προς 400 cd.

    4.5.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 500 μμ τουλάχιστον για τους φανούς δείκτες της κατηγορίας 5-

    350 μμ τουλάχιστον για τους φανούς δείκτες των κατηγοριών 1 και 2-

    1 500 μμ το μέγιστο για όλες τις κατηγορίες.

    Αν η δομή του οχήματος δεν επιτρέπει την τήρηση αυτού του ανωτάτου ορίου, το υψηλότερο σημείο της φωτίζουσας περιοχής θα δύναται να ευρίσκεται σε 2 300 μμ για τους φανούς δείκτες πορείας της κατηγορίας 5 και σε 2 100 μμ για αυτούς των κατηγοριών 1 και 2.

    4.5.4.3. Κατά μήκος:

    η απόσταση μεταξύ του κέντρου αναφοράς της φωτίζουσας περιοχής του πλευρικού φανού δείκτου πορείας (σχήμα "Α") και του εγκαρσίου επιπέδου που ορίζει εκ του έμπροσθεν το μήκος από άκρο σε άκρο του οχήματος δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 1 800 μμ. Αν η δομή του οχήματος δεν επιτρέπει την τήρηση των ελαχίστων γωνιών ορατότητος, η απόσταση αυτή δύναται να αυξηθεί έως 2 500 μμ όταν ο εξοπλισμός του οχήματος έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα προς το σχήμα Α.

    4.5.5. Γεωμετρική ορατότητα

    Οριζόντιες γωνίες: βλ. συμπληρωματικό παράρτημα 4.

    Κατακόρυφες γωνίες: 15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η κατακόρυφος γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να μειωθεί μέχρι 5o για τους πλευρικούς φανούς δείκτες πορείας του σχήματος Α, αν το ύψος τους υπεράνω του εδάφους είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.5.6. Προσανατολισμός

    Αν ειδικές εξειδικεύσεις τοποθετήσεως προβλέπονται από τον κατασκευαστή πρέπει να γίνουν σεβαστές.

    4.5.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με ένα ή περισσότερους φανούς.

    4.5.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με κανένα άλλο φανό.

    4.5.9. Δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως"

    παρά μόνο με το φανό σταθμεύσεως.

    4.5.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Το άναμμα των φανών δεικτών πορείας είναι ανεξάρτητο του ανάμματος των άλλων φανών. Άπαντες οι φανοί δεικτών πορείας που ευρίσκονται επί της αυτής πλευράς του οχήματος ανάβουν και σβήνουν διά του αυτού χειρισμού και πρέπει να αναβοσβήνουν συγχρόνως.

    4.5.11. Ενδεικτικό λειτουργίας

    Υποχρεωτικό για όλους τους φανούς δείκτες πορείας μη απ' ευθείας ορατούς από τον οδηγό. Δύναται να είναι οπτικό ή ακουστικό ή το ένα και το άλλο. Αν είναι οπτικό, πρέπει να αναβοσβήνει και να σβήνει ή να παραμένει αναμμένο χωρίς να αναβοσβήνει ή να παρουσιάζει μία σημαντική αλλαγή συχνότητος σε περίπτωση ελαττωματικής λειτουργίας ενός οποιουδήποτε εκ των φανών δεικτών πορείας εκτός των πλευρικών επαναληπτικών φανών δεικτών πορείας. Αν είναι αποκλειστικά ακουστικό πρέπει να είναι ευκρινώς ακουστό και να παρουσιάζει μία σημαντική αλλαγή συχνότητος υπό τις αυτές συνθήκες που αναφέρονται ανωτέρω για το οπτικό ενδεικτικό.

    Όταν ένα όχημα με κινητήρα έχει εξοπλισθεί για να έλκει ένα ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα ειδικό οπτικό ενδεικτικό λειτουργίας για τους φανούς δείκτες πορείας του ρυμουλκουμένου εκτός αν το ενδεικτικό του έλκοντος οχήματος επιτρέπει τη διάγνωση ελαττώματος ενός οποιουδήποτε εκ των φανών δεικτών πορείας του συνόλου του οχήματος που διεμορφώθη ούτω.

    4.5.12. Άλλες προδιαγραφές

    Φανός που αναβοσβήνει με μία συχνότητα 90 +- 30 περιόδων ανά λεπτό. Ο χειρισμός θέσεως σε λειτουργία του φωτεινού σήματος πρέπει να ακολουθείται από το άναμμα του φανού εντός διαστήματος ενός δευτερολέπτου το μέγιστο και από την πρώτη σβέση του φανού εντός διαστήματος ενός και ημίσεως δευτερολέπτου το μέγιστο.

    Όταν ένα όχημα με κινητήρα είναι εξοπλισμένο για να έλκει ένα ρυμουλκούμενο, ο χειρισμός των φανών δεικτών πορείας του οχήματος που έλκει πρέπει να θέτει επίσης σε λειτουργία τους φανούς δείκτες πορείας του ρυμουλκουμένου.

    Σε περίπτωση ελατωματικής λειτουργίας διαφορετικής από ένα βραχυκύκλωμα ενός φανού δείκτου πορείας οι άλλοι φανοί πρέπει να συνεχίζουν να αναβοσβήνουν, αλλά υπό αυτές τις συνθήκες η συχνότητα δύναται να είναι διάφορη αυτής που προδιαγράφεται.

    4.6. Σήμα κινδύνου

    4.6.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική.

    "" ID="1">4.6.2. Αριθμός> ID="2" ASSV="11" ACCV="11.1.2">συμφώνως προς τις προδιαγραφές των αντιστοίχων στοιχείων του σημείου 4.5."> ID="1">4.6.3. Σχήμα τοποθετήσεως"> ID="1">4.6.4. Θέση"> ID="1">4.6.4.1. Κατά πλάτος:"> ID="1">4.6.4.2. Καθ' ύψος:"> ID="1">4.6.4.3. Κατά μήκος:"> ID="1">4.6.5. Γεωμετρική ορατότης"> ID="1">4.6.6. Προσανατολισμός"> ID="1">4.6.7. Δύναται/δεν δύναται να "είναι ομαδοποιημένος" με"> ID="1">4.6.8. Δύναται/δεν δύναται να "συνδυασθεί" με"> ID="1">4.6.9. Δύναται/δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως" με">

    4.6.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Η θέση σε λειτουργία του σήματος πρέπει να πραγματοποιείται με ένα διακεκριμένο σύστημα χειρισμού που θα επιτρέπει τη σύγχρονη λειτουργία όλων των φανών δεικτών πορείας.

    4.6.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Υποχρεωτικό. Φωτεινό ενδεικτικό που αναβοσβήνει το οποίο δύναται να λειτουργεί σε συνδυασμό με το ή τα ενδεικτικά που προδιαγράφονται στο σημείο 4.5.11.

    4.6.12. Άλλες προδιαγραφές

    Σύμφωνοι προς τις προδιαγραφές του σημείου 4.5.12. Όταν ένα όχημα με κινητήρα είναι εξοπλισμένο για να έλκει ένα ρυμουλκούμενο, ο χειρισμός του σήματος κινδύνου πρέπει να θέτει επίσης σε λειτουργία τους φανούς δείκτες πορείας του ρυμουλκουμένου. Το σήμα κινδύνου πρέπει να δύναται να λειτουργεί ακόμα και αν η διάταξη που καθορίζει την κίνηση ή την παύση λειτουργίας του κινητήρα ευρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε η κίνηση του κινητήρα να είναι αδύνατη.

    4.7. Φανός πεδήσεως

    4.7.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική.

    4.7.2. Αριθμός

    2.

    4.7.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.7.4. Θέση

    4.7.4.1. Κατά πλάτος:

    600 μμ τουλάχιστον μεταξύ των δύο φανών. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί σε 400 μμ όταν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος είναι μικρότερο των 1 300 μμ.

    4.7.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους 350 μμ το ελάχιστο, 1 500 μμ το μέγιστο ή 2 100 μμ αν το σχήμα του αμαξώματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 1 500 μμ.

    4.7.4.3. Κατά μήκος:

    όπιθεν του οχήματος.

    4.7.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 45o προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό.

    Κατακόρυφη γωνία: 15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου.

    Η κατακόρυφη γωνία προς τα κάτω της οριζοντίας δύναται να περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.7.6. Προσανατολισμός

    Προς τα πίσω του οχήματος.

    4.7.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με ένα ή περισσότερους άλλους οπίσθιους φανούς.

    4.7.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλο φανό.

    4.7.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    με τον αμοιβαίο φανό θέσεως ή το φανό σταθμεύσεως.

    4.7.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    πρέπει να ανάβει όταν το κυρίως σύστημα πεδήσεως τίθεται σε λειτουργία.

    4.7.11. Ενδεικτικό λειτουργίας

    Προαιρετικό. Αν υπάρχει, πρέπει να είναι φωτεινό ενδεικτικό που δεν αναβοσβήνει, το οποίο ανάβει σε περίπτωση ελαττωματικής λειτουργίας των φανών πεδήσεως.

    4.7.12. Άλλες προδιαγραφές

    Η φωτεινή ένταση των φανών πεδήσεως πρέπει να είναι σαφώς ανώτερη αυτής των οπισθίων φανών θέσεως.

    4.8. Σύστημα φωτισμού της οπισθίας πινακίδος κυκλοφορίας

    4.8.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική

    "" ID="1">4.8.2. Αριθμός> ID="2" ASSV="8" ACCV="8.1.2">Τέτοια ώστε η διάταξη να δύναται να εξασφαλίσει το φωτισμό της θέσεως της πινακίδας."> ID="1">4.8.3. Σχήμα τοποθετήσεως"> ID="1">4.8.4. Θέση"> ID="1">4.8.4.1. Κατά πλάτος:"> ID="1">4.8.4.2. Καθ' ύψος:"> ID="1">4.8.4.3. Κατά μήκος:"> ID="1">4.8.5. Γεωμετρική ορατότης"> ID="1">4.8.6. Προσανατολισμός">

    4.8.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με ένα ή περισσότερους οπίσθιους φανούς.

    4.8.8. Δύναται να "συνδυασθεί"

    με τους οπίσθιους φανούς θέσεως.

    4.8.9. Δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    με ένα άλλο φανό.

    4.8.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Η διάταξη πρέπει να ανάβει μόνο ταυτόχρονα με τους οπίσθιους φανούς θέσεως.

    4.8.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Προαιρετικό. Αν υπάρχει, η λειτουργία του πρέπει να εξασφαλίζεται διά του ενδεικτικού που προδιαγράφεται διά τους εμπρόσθιους και οπίσθιους φανούς θέσεως.

    4.9. Εμπρόσθιος φανός θέσεως

    4.9.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί όλων των οχημάτων με κινητήρα.

    Υποχρεωτική επί των ρυμουλκουμένων πλάτους ανωτέρου των 1 600 μμ.

    Προαιρετική επί των ρυμουλκουμένων πλάτους μικροτέρου ή ίσου προς 1 600 μμ.

    4.9.2. Αριθμός

    2.

    4.9.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση

    4.9.4. Θέση

    4.9.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο του διαμήκους επιπέδου στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ εκ του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Στην περίπτωση ενός ρυμουλκουμένου, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της φωτίζουσας περιοχής εκ του διαμήκους στο μέσο επίπεδο δεν πρέπει να ευρίσκεται πλέον των 150 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο.

    Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των δύο φωτιζουσών περιοχών πρέπει να είναι 600 μμ.

    4.9.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 1 500 μμ το μέγιστο, ή 2 100 μμ αν το σχήμα του αμαξώματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 1 500 μμ.

    4.9.4.3. Κατά μήκος:

    έμπροσθεν του οχήματος.

    4.9.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία για τους δύο εμπροσθίους φανούς θέσεως:

    45o προς το εσωτερικό και 80o προς το εξωτερικό,

    ή 80o προς το εσωτερικό και 45o προς το εξωτερικό.

    Κατακόρυφη γωνία:

    15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η κατακόρυφη γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύνανται να περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους είναι μικρότερο των 750.

    4.9.6. Προσανατολισμός

    προς τα εμπρός.

    4.9.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με κάθε άλλο εμπρόσθιο φανό.

    4.9.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλους φανούς.

    4.9.9. Δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    με οποιονδήποτε άλλο εμπρόσθιο φανό.

    4.9.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.9.11. Ενδεικτικό.

    Υποχρεωτικό. Το ενδεικτικό αυτό δεν πρέπει να αναβοσβήνει. Δεν απαιτείται αν το σύστημα φωτισμού του πίνακος οδηγήσεως δεν δύναται να είναι αναμμένο παρά μόνο ταυτόχρονα με τους εμπρόσθιους φανούς θέσεως.

    4.10. Οπίσθιος φανός θέσεως.

    4.10.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική

    4.10.2. Αριθμός

    2.

    4.10.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.10.4. Θέση

    4.10.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο εκ του διαμήκους επιπέδου στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ εκ του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των δύο φωτιζουσών περιοχών πρέπει να είναι 600 μμ. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί σε 400 μμ όταν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος είναι μικρότερο των 1 300 μμ.

    4.10.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 1 500 μμ το μέγιστο, ή 2 100 μμ αν το σχήμα του αμαξώματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 1 500 μμ.

    4.10.4.3. Κατά μήκος:

    όπισθεν του οχήματος.

    4.10.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία για τους δύο οπίσθιους φανούς θέσεως:

    45o προς το εσωτερικό και 80o προς το εξωτερικό,

    ή 80o προς το εσωτερικό και 45o προς το εξωτερικό.

    Κατακόρυφη γωνία:

    15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η κατακόρυφη γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.10.6. Προσανατολισμός

    Προς τα πίσω.

    4.10.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με κάθε άλλο οπίσθιο φανό.

    4.10.8. Δύναται να "συνδυασθεί"

    με το σύστημα φωτισμού της οπίσθιας πινακίδας κυκλοφορίας.

    4.10.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαία"

    με το φανό πεδήσεως, ή τον οπίσθιο φανό ομίχλης ή τον φανό σταθμεύσεως.

    4.10.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας.

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.10.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Υποχρεωτικό.

    Πρέπει να συνδυάζεται με αυτό των εμπροσθίων φανών θέσεων.

    4.11. Οπίσθιος φανός ομίχλης.

    4.11.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική.

    4.11.2. Αριθμός

    1, η εγκατάσταση ενός δευτέρου είναι προαιρετική.

    4.11.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.11.4. Θέση

    4.11.4.1. Κατά πλάτος:

    όταν ο οπίσθιος φανός ομίχλης είναι μοναδικός, πρέπει να ευρίσκεται τοποθετημένος ως προς το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος στην πλευρά την αντίθετη προς τη φορά κυκλοφορίας που διαγράφεται για τη χώρα κυκλοφορίας.

    Σε όλες τις περιπτώσεις η απόσταση μεταξύ του οπισθίου φανού ομίχλης και του φανού πεδήσεως πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 100 μμ.

    4.11.4.2. Καθ' ύψος:

    μεταξύ 250 μμ και 1 000 μμ υπεράνω του εδάφους.

    4.11.4.3. Κατά μήκος:

    όπισθεν του οχήματος.

    4.11.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 25o προς το εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Κατακόρυξη γωνία: 5o προς τα κάτω και προς τα άνω της οριζοντίου.

    4.11.6. Προσανατολισμός

    Προς τα πίσω.

    4.11.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με κάθε άλλο οπίσθιο φανό.

    4.11.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλους φανούς.

    4.11.9. Δύναται να ενσωματωθεί αμοιβαία

    με τον οπίσθιο φανό θέσεως ή με τον φανό σταθμεύσεως.

    4.11.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Δεν πρέπει να δύναται να ανάβει παρά μόνο όταν οι φανοί διασταυρώσεως ή οι εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης λειτουργούν.

    Αν υπάρχουν εμπρόσθιοι φανοί ομίχλης, η σβέση του οπίσθιου φανoύ ομίχλης πρέπει να είναι δυνατή ανεξαρτήτως της σβέσεως των εμπροσθίων φανών ομίχλης.

    4.11.11. Ενδεικτικό ενάρξεως λειτουργίας

    Υποχρεωτικό. Ανεξάρτητο φωτεινό ενδεικτικό σταθερής εντάσεως.

    4.12. Φανός σταθμεύσεως

    4.12.1. Παρουσία

    επί οχημάτων με κινητήρα των οποίων το μήκος δεν υπερβαίνει τα 6 μ και το πλάτος τα 2 μ: προαιρετική-

    επί παντός άλλου οχήματος: απαγορευμένη.

    4.12.2. Αριθμός

    Συναρτήσει του σχήματος τοποθετήσεως.

    4.12.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    - είτε δύο φανοί εμπρός και δύο φανοί πίσω,

    - είτε ένας φανός σε κάθε πλευρά.

    4.12.4. Θέση

    4.12.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το κατά μήκος επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Εξάλλου αν οι φανοί είναι δύο πρέπει να ευρίσκονται τοποθετημένοι επι των πλευρών του οχήματος.

    4.12.4.2. Καθ' ύψος:

    Υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο,

    1 500 μμ το μέγιστο, ή 2 100 μμ αν το σχήμα του

    αμαξώματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 1 500 μμ.

    4.12.4.3. Κατά μήκος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση

    4.12.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 45o προς το εξωτερικό, προς τα εμπρός και προς τα

    πίσω.

    Κατακόρυφη γωνία: 15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η

    κατακόρυφος γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται

    να περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του

    εδάφους είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.12.6. Προσανατολισμός

    Τέτοιος ώστε οι φανοί να πληρούν τις απαιτούμενες συνθήκες ορατότητος προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

    4.12.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με κάθε άλλο φανό.

    4.12.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί"

    με άλλους φανούς.

    4.12.9. Δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως"

    - έμπροσθεν: με τον εμπρόσθιο φανό θέσεως, το φανό διασταυρώσεως, το φανό

    πορείας και τον εμπρόσθιο φανό ομίχλης.

    - όπισθεν: με τον οπίσθιο φανό θέσεως, το φανό πεδήσεως και τον οπίσθιο

    φανό ομίχλης.

    - με τον φανό δείκτη πορείας της κατηγορίας 5.

    4.12.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Η σύνδεση πρέπει να επιτρέπει το άναμμα του ή των φανών σταθμεύσεως που ευρίσκονται στην ίδια πλευρά του οχήματος χωρίς να συνεπάγεται το άναμμα κανενός άλλου φανού.

    4.12.11. Ενδεικτικό

    Προαιρετικό. Αν υπάρχει, δεν πρέπει να συγχέεται με το ενδεικτικό των φανών θέσεως.

    4.12.12. Άλλες προδιαγραφές

    Η λειτουργία του φανού δύναται επίσης να εξασφαλισθεί με το ταυτόχρονο άναμμα των εμπροσθίων και οπισθίων φανών θέσεως που ευρίσκονται στην ίδια πλευρά του οχήματος.

    4.13. Φανός όγκου.

    4.13.1. Παρουσία.

    Υποχρεωτική επί των οχημάτων που έχουν πλάτος μεγαλύτερο του 2,10 μ.

    4.13.2. Αριθμός

    2 ορατοί εκ του έμπροσθεν και 2 ορατοί εκ του όπισθεν.

    4.13.3. Σήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση

    4.13.4. Θέση

    4.13.4.1. Κατά πλάτος:

    το πλησιέστερο δυνατό του ακροτάτου του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    4.13.4.2. Καθ'ύψος:

    στο μέγιστο ύψος που είναι συμβιβαστό με τις σχετικές απαιτήσεις για την κατα πλάτος θέση και για τη συμμετρία των φανών.

    4.13.4.3. Κατά μήκος:

    καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.13.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 80o προς το εξωτερικό.

    Κατακόρυξη γωνία: 5o προς τα άνω και 20o προς τα κάτω της οριζοντίου.

    4.13.6. Προσανατολισμός

    Τέτοιος ώστε οι φανοί να πληρούν τις απαιτούμενες συνθήκες ορατότητος προς τα εμπρός και προς τα οπίσω.

    "" ID="1">4.13.7. Δεν δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"> ID="2" ASSV="3" ACCV="3.1.2">με άλλους φανούς"> ID="1">4.13.8. Δεν δύναται να "συνδυασθεί""> ID="1">4.13.9. Δεν δύναται να "ενσωματωθεί αμοιβαίως"">

    4.13.10. Ηλεκτρική σύνδεση λειτουργίας

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.13.11. Ενδεικτικό

    Προαιρετικό.

    4.13.12. Άλλες προδιαγραφές

    Με την επιφύλαξη της ικανοποιήσεως όλων των άλλων συνθηκών, ο ορατός εμπρόσθιος φανός και ο ορατός οπίσθιος φανός που ευρίσκονται στην ίδια πλευρά του οχήματος δύνανται να ενωθούν σε ένα μόνο σύστημα.

    Η θέση ενός φανού όγκου σε σχέση προς τον αντίστοιχο φανό θέσεως πρέπει να είναι τέτοια ώστε η απόσταση μεταξύ των προβολών επί ενός κατακορύφου εγκαρσίου επιπέδου των πλησιεστέρων σημείων των φωτιζουσών περιοχών των δύο θεωρουμένων φανών να μην είναι μικρότερη των 200 μμ.

    4.14. Οπίσθιος αντανακλαστήρας, μη τριγωνικός

    4.14.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί των οχημάτων με κινητήρα.

    Απαγορευμένη επί των ρυμουλκουμένων.

    4.14.2. Αριθμός

    2.

    4.14.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.14.4. Θέση

    4.14.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από το ακρότατο πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των αντανακλαστήρων: 600 μμ τουλάχιστον. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί σε 400 μμ όταν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος είναι μικρότερο των 1 300 μμ.

    4.14.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 900 μμ το μέγιστο.

    4.14.4.3. Κατά μήκος:

    καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.14.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 30o προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

    Κατακόρυφος γωνία: 15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η κατακόρυφος γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.14.6. Προσανατολισμός

    Προς τα πίσω.

    4.14.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με κάθε άλλο φανό.

    4.14.8. Άλλες προδιαγραφές

    Η φωτίζουσα περιοχή του αντανακλαστήρα δύναται να έχει κοινά τμήματα με τη φωτίζουσα περιοχή κάθε άλλου φανού τοποθετημένου όπισθεν.

    4.15. Οπίσθιος αντανακλαστήρας, τριγωνικός

    4.15.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί των ρυμουλκουμένων.

    Απαγορευμένη επί των οχημάτων με κινητήρα.

    4.15.2. Αριθμός

    2.

    4.15.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Η κορυφή του τριγώνου πρέπει να διευθύνεται προς τα άνω.

    4.15.4. Θέση

    4.15.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των αντανακλαστήρων: 600 μμ τουλάχιστον. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί σε 400 μμ όταν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος είναι μικρότερο των 1 300 μμ.

    4.15.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 900 μμ το μέγιστο.

    4.15.4.3. Κατά μήκος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.15.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 30o προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

    15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η

    κατακόρυφη γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να

    περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους

    είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.15.6. Προσανατολισμός

    Προς τα πίσω.

    4.15.7. Δεν δύναται να είναι ομαδοποιημένος

    με άλλους φανούς.

    4.15.8. Άλλες προδιαγραφές

    Κανένας φανός δεν πρέπει να είναι τοποθετημένος στο εσωτερικό του τριγώνου.

    4.16. Εμπρόσθιος αντανακλαστήρας, μη τριγωνικός.

    4.16.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική επί των ρυμουλκουμένων

    4.16.2. Αριθμός

    2.

    4.16.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.16.4. Θέση

    4.16.4.1. Κατά πλάτος:

    το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 400 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Σε περίπτωση ρυμουλκουμένου, το σημείο της φωτίζουσας περιοχής το πλέον απομακρυσμένο από το διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος δεν πρέπει να ευρίσκεται περισσότερο των 150 μμ από το ακρότατο του πλάτους από άκρο σε άκρο του οχήματος.

    Απόσταση μεταξύ των εσωτερικών άκρων των αντανακλαστήρων: 600 μμ τουλάχιστον. Η απόσταση αυτή δύναται να μειωθεί σε 400 μμ όταν το πλάτος από άκρο σε άκρο του οχήματος είναι μικρότερο των 1 300 μμ.

    4.16.4.2. Καθ'ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 900 μμ το μέγιστο ή 1 500 μμ αν η δομή του οχήματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 900 μμ.

    4.16.4.3. Κατά μήκος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.16.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 30o προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό.

    15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η

    κατακόρυφος γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να

    περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους

    είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.16.6. Προσανατολισμός

    Προς τα εμπρός.

    4.16.7. Δύναται να είναι ομαδοποιημένος

    με το εμπρόσθιο φανό θέσεως.

    4.16.8. Άλλες προδιαγραφές

    Η φωτίζουσα περιοχή του αντανακλαστήρα δύναται να έχει κοινά τμήματα με τη φωτίζουσα περιοχή του εμπρόσθιου φανού θέσεως.

    4.17. Πλευρικός αντανακλαστήρας, μη τριγωνικός

    4.17.1. Παρουσία

    Υποχρεωτική:

    - επί των οχημάτων με κινητήρα των οποίων το μήκος υπερβαίνει τα 6 μ, εξαιρέσει αυτών της κατηγορίας Μ1,

    - επί όλων των ρυμουλκουμένων.

    Προαιρετική:

    - επί των οχημάτων με κινητήρα της κατηγορίας Μ1,

    - επί των άλλων οχημάτων με κινητήρα εκτός της κατηγορίας Μ1, των οποίων το μήκος είναι μικρότερο ή ίσο των 6 μ.

    4.17.2. Ελάχιστος αριθμός κατά πλευρά

    Τέτοιος ώστε οι σχετικοί κανόνες για τη θέση κατά μήκος να τηρούνται.

    4.17.3. Σχήμα τοποθετήσεως

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση

    4.17.4. Θέση

    4.17.4.1. Κατά πλάτος:

    Καμμία επί μέρους εξειδίκευση.

    4.17.4.2. Καθ' ύψος:

    υπεράνω του εδάφους: 350 μμ το ελάχιστο, 900 μμ το μέγιστο, ή 1 500 μμ αν η δομή του οχήματος δεν επιτρέπει την τήρηση των 900 μμ.

    4.17.4.3. Κατά μήκος:

    τουλάχιστον ένας αντανακλαστήρας πρέπει να ευρίσκεται εντός του μεσαίου τρίτου του οχήματος. Ο πλέον προωθημένος αντανακλαστήρας δεν δύναται να ευρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μ από εμπρός. Για τα ρυμουλκούμενα, λαμβάνεται υπόψη το μήκος του σκέλους ζεύξεως του ρυμουλκουμένου.

    Η απόσταση μεταξύ 2 διαδοχικών αντανακλαστήρων δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη των 3 μ.

    Η απόσταση μεταξύ του αντανακλαστήρα του ευρισκομένου στο πλέον οπίσθιο σημείο και του οπισθίου του οχήματος δεν δύναται να είναι μεγαλύτερη του 1 μ.

    4.17.5. Γεωμετρική ορατότης

    Οριζόντια γωνία: 45o προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

    15o προς τα άνω και προς τα κάτω της οριζοντίου. Η

    κατακόρυφος γωνία προς τα κάτω της οριζοντίου δύναται να

    περιορισθεί σε 5o αν το ύψος του φανού υπεράνω του εδάφους

    είναι μικρότερο των 750 μμ.

    4.17.6. Προσανατολισμός

    Ο άξονας αναφοράς του αντανακλαστήρα πρέπει να είναι οριζόντιος, κάθετος στο διάμηκες επίπεδο στο μέσο του οχήματος και να διευθύνεται προς τα έξω.

    4.17.7. Δύναται να είναι "ομαδοποιημένος"

    με τους άλλους φανούς.

    5. ΠΙΣΤΟΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    5.1. Κάθε όχημα της σειράς πρέπει να είναι σύμφωνο προς τον τύπο του εγκεκριμένου οχήματος όσον αφορά στην εγκατάσταση των διατάξεων φωτισμού και φωτεινής σηματοδοτήσεως και των χαρακτηριστικών αυτών τα οποία αφορά η παρούσα οδηγία.

    Συμπληρωματικό παράρτημα 1 Καταστάσεις φορτίσεως επί των αξόνων στις οποίες αναφέρεται το σημείο 4.2.6.1.

    1. Για τις επόμενες δοκιμές η μάζα των επιβατών υπολογίζεται επί της βάσεως των 75 χγρ κατά άτομο.

    2. Συνθήκες φορτίσεως για τους διαφόρους τύπους οχημάτων:

    2.1. Οχήματα κατηγορίας Μ1.

    2.1.1. Η κατάκλιση της φωτεινής δέσμης των φανών διασταυρώσεως προσδιορίζεται με τις ακόλουθες συνθήκες φορτίσεως:

    2.1.1.1. ένα άτομο στη θέση του οδηγού-

    2.1.1.2. οδηγός συν ένας επιβάτης στην εμπροσθία θέση την πλέον απομακρυσμένη εκ του οδηγού-

    2.1.1.3. οδηγός συν ένας επιβάτης στην εμπροσθία θέση την πλέον απομακρυσμένη εκ του οδηγού, όλες οι πλέον οπίσθιες θέσεις κατειλημμένες-

    2.1.1.4. όλες οι θέσεις κατειλημμένες-

    2.1.1.5. όλες οι θέσεις κατειλημμένες συν μία ισορροπημένη φόρτιση του χώρου αποσκευών, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το αποδεκτό φορτίο επί του οπισθίου άξονος, ή επί του εμπροσθίου άξονος αν ο χώρος αποσκευών ευρίσκεται εμπρός. Αν το όχημα διαθέτει ένα χώρο αποσκευών εμπρός και ένα πίσω, η πρόσθετη φόρτιση πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται τα αποδεκτά φορτία επί των αξόνων. Πάντως αν το μέγιστο βάρος με επιτρεπόμενο φορτίο επιτυγχάνεται προ της επιτεύξεως του αποδεκτού φορτίου επί ενός των αξόνων, η φόρτιση του (ή των) χώρου (ων) αποσκευών περιορίζεται στην τιμή που επιτρέπει την επίτευξη του βάρους αυτού-

    2.1.1.6. οδηγός, συν ισορροπημένη φόρτιση του χώρου αποσκευών, κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το αποδεκτό φορτίο επί του αντιστοίχου άξονος. Πάντως, αν το μέγιστο βάρος με επιτρεπόμενο φορτίο επιτυγχάνεται προ της επιτεύξεως του αποδεκτού φορτίου επί του άξονος, η φόρτιση του (ή των) χώρου (ων) αποσκευών περιορίζεται στην τιμή που επιτρέπει την επίτευξη του βάρους αυτού.

    2.1.2. Οι ανωτέρω συνθήκες φορτίσεως προσδιορίζονται λαμβανομένων υπόψη των σχετικών περιορισμών στις φορτίσεις που ενδεχομένως είναι δυνατό να προβλέπονται υπό του κατασκευαστή.

    2.2. Οχήματα των κατηγοριών Μ2 και Μ3.

    Η κατάκλιση της φωτεινής δέσμης των φανών διασταυρώσεως πρέπει να προσδιορίζεται από τις ακόλουθες συνθήκες φορτίσεως:

    2.2.1. κενό όχημα-

    2.2.2. όχημα φορτωμένο κατά τρόπο ώστε κάθε άξονας υφίσταται το τεχνικώς αποδεκτό φορτίο του.

    2.3. Όχημα της κατηγορίας Ν μετά επιφανείας φορτίσεως.

    2.3.1. Η κατάκλιση της φωτεινής δέσμης των φανών διασταυρώσεως πρέπει να προσδιορίζεται με τις ακόλουθες συνθήκες φορτίσεως:

    2.3.1.1. κενό όχημα:

    2.3.1.2. ένα άτομο στη θέση του οδηγού, της φορτίσεως ούσης καταμερισμένης κατά τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο τεχνικά αποδεκτό φορτίο επί του οπισθίου άξονα και το βάρος άνευ φορτίου επί του εμπροσθίου άξονα. Mutatis mutandis προβαίνομε στην ανάλογη διαδικασία, αν η επιφάνεια φορτίσεως ευρίσκεται εμπρός.

    2.4. Οχήματα της κατηγορίας Ν άνευ επιφανείας φορτίσεως.

    2.4.1. Ελκυστήρες για ημιρυμουλκούμενα:

    2.4.1.1. κενό όχημα άνευ φορτίου επί του καθίσματος ζεύξεως-

    2.4.1.2. ένα άτομο στη θέση του οδηγού, φορτίο τεχνικά αποδεκτό επί του καθίσματος ζεύξεως για τη θέση του καθίσματος που αντιστοιχεί στο πλέον μεγάλο φορτίο επί του οπισθίου άξονος-

    2.4.2. Ελκυστήρες για ρυμουλκούμενα:

    2.4.2.1. κενό όχημα-

    2.4.2.2. ένα άτομο στη θέση τoυ οδηγού, όλες οι άλλες θέσεις που προβλέπονται στο θάλαμο οδηγήσεως είναι κατειλημμένες.

    Συμπληρωματικό παράρτημα 3

    Συμπληρωματικό παράρτημα 4

    (1) ονομαζόμενος επίσης άχρωμος ή λευκός αντανακλαστήρας.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

    ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

    Top