EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0424

Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2021/424 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 2019 σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την εναλλακτική τυποποιημένη προσέγγιση για τον κίνδυνο αγοράς (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

C/2019/9068

ΕΕ L 84 της 11.3.2021, p. 1–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2021/424/oj

11.3.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 84/1


ΚΑΤ’ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/424 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

της 17ης Δεκεμβρίου 2019

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την εναλλακτική τυποποιημένη προσέγγιση για τον κίνδυνο αγοράς

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (1), και ιδίως το άρθρο 461α,

(1)

Το 2019, η Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (BCBS) δημοσίευσε τις αναθεωρημένες «ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς», οι οποίες αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες στην προληπτική αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων χαρτοφυλακίου συναλλαγών των τραπεζών (2).

(2)

Η εναλλακτική τυποποιημένη προσέγγιση που περιγράφεται στο τρίτο μέρος τίτλος IV κεφάλαιο 1α του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, δεν συνοδεύεται αυτή τη στιγμή από τεχνικές προδιαγραφές ώστε να είναι πλήρως λειτουργική. Οι εν λόγω προδιαγραφές θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS.

(3)

Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας στα μέσα με δικαιώματα προαίρεσης. Ο υπολογισμός περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου εφαρμογής κλυδωνισμών σε παράγοντες κινδύνου και του τρόπου άθροισης του κινδύνου καμπυλότητας για κάθε παράγοντα κινδύνου. Για τους παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος, ο υπολογισμός πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αποφεύγεται ο διπλός υπολογισμός των κινδύνων καμπυλότητας. Χωρίς αυτή την προσαρμογή, υπάρχει το ενδεχόμενο διπλού υπολογισμού επειδή στις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS, οι παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος εκφράζονται στο νόμισμα που χρησιμοποιεί το ίδρυμα για την υποβολή εποπτικών αναφορών.

(4)

Τα μέσα χωρίς δικαιώματα προαίρεσης θα πρέπει να υπόκεινται στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων μόνο για τον κίνδυνο δέλτα για τη μη εξωτική υποκείμενη αξία(-ες) των μέσων, αλλά όχι για τον κίνδυνο καμπυλότητας. Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS, ωστόσο, παρέχουν στα ιδρύματα την επιλογή υπαγωγής όλων των μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων χωρίς δικαιώματα προαίρεσης, στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας. Η επιλογή αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για ιδρύματα που διαχειρίζονται και αντισταθμίζουν θέσεις με και χωρίς δικαιώματα προαίρεσης. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η χρήση της εν λόγω επιλογής με κύριο στόχο τη μείωση των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων, το ίδρυμα που επιθυμεί να την αξιοποιήσει θα πρέπει να υποχρεούται να κοινοποιεί την πρόθεσή του στην οικεία αρμόδια αρχή, η οποία θα πρέπει να μπορεί να αρνηθεί τη χρήση της επιλογής. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει όταν ένα ίδρυμα δεν επιθυμεί πλέον να κάνει χρήση της εν λόγω επιλογής.

(5)

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των θέσεων σε οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων (ΟΣΕ), η προσέγγιση εξέτασης αποτελεί την ορθότερη μέθοδο για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για θέσεις σε ΟΣΕ επειδή η εν λόγω προσέγγιση στηρίζεται στην πραγματική σύνθεση των ΟΣΕ και όχι σε μια προσεγγιστική σύνθεση. Η δυνατότητα χρήσης της προσέγγισης εξέτασης, ωστόσο, εξαρτάται από την εκπλήρωση ορισμένων αυστηρών προϋποθέσεων. Τα ιδρύματα θα πρέπει συνεπώς να μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλες προσεγγίσεις, υπό τον όρο ότι γνωρίζουν το περιεχομένου της εντολής του ΟΣΕ και μπορούν να εξασφαλίζουν ημερήσιες τιμές. Σε αυτή την περίπτωση, τα ιδρύματα μπορούν να συστήνουν υποθετικό χαρτοφυλάκιο για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς της θέσης στον ΟΣΕ. Τα εν λόγω ιδρύματα θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης των θέσεων παραγώγων που περιλαμβάνονται στον ΟΣΕ χρησιμοποιώντας μια απλουστευμένη προσέγγιση στις περιπτώσεις όπου δεν διατίθενται επαρκείς πληροφορίες για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης με βάση τις υπάρχουσες προσεγγίσεις. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να συνάδει με την απλουστευμένη προσέγγιση που εφαρμόζεται στις θέσεις παραγώγων των ΟΣΕ εκτός του χαρτοφυλακίου συναλλαγών. Λόγω του αριθμού παραδοχών που απαιτούνται από τα ιδρύματα κατά τη χρήση της εν λόγω προσέγγισης, η χρήση της θα πρέπει να εξαρτάται από την έγκριση της αρμόδιας αρχής για κάθε μεμονωμένο ΟΣΕ.

(6)

Επίσης, τα ιδρύματα θα πρέπει να έχουν την επιλογή να αντιμετωπίζουν μια θέση σε ΟΣΕ που παρακολουθεί δείκτη ως άμεση θέση στον εν λόγω δείκτη προκειμένου να υπολογίζουν τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να επιτρέπεται όταν η διαφορά στην ετησιοποιημένη απόδοση μεταξύ του ΟΣΕ και του παρακολουθούμενου δείκτη παραμένει μικρότερη του 1 % για περίοδο 12 μηνών και άνω. Όταν διατίθενται στοιχεία για περίοδο μικρότερη των 12 μηνών, τα ιδρύματα θα πρέπει να ζητούν την άδεια της οικείας αρμόδιας αρχής για χρήση της εν λόγω προσέγγισης.

(7)

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι θέσεις στους ΟΣΕ θα πρέπει να κατατάσσονται εκτός του χαρτοφυλακίου συναλλαγών για τους σκοπούς του υπολογισμού των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων των εν λόγω θέσεων.

(8)

Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS προτείνουν μια προσέγγιση με χρήση «βασικού νομίσματος» ως πρόσθετη επιλογή για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τους κινδύνους δέλτα και καμπυλότητας των παραγόντων κινδύνου συναλλάγματος. Σύμφωνα με αυτή, τα ιδρύματα θα πρέπει, κατά τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς, να μπορούν να επιλέγουν άλλο νόμισμα εκτός του νομίσματος υποβολής εποπτικών αναφορών για την έκφραση των παραγόντων κινδύνου συναλλάγματος. Η χρήση της εν λόγω προσέγγισης θα πρέπει να επιτρέπεται όταν το ίδρυμα πληροί μια σειρά προϋποθέσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση του κινδύνου συναλλάγματος από το ίδρυμα και θα πρέπει να υπόκειται σε εποπτική έγκριση.

(9)

Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS καθορίζουν τους συντελεστές στάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται στις ευαισθησίες των παραγόντων κινδύνου επιτοκίου μηδενικού κινδύνου, στους παράγοντες κινδύνου πληθωρισμού και στους παράγοντες κινδύνου βάσης διαφορετικών νομισμάτων, στους παράγοντες κινδύνου πιστωτικού περιθωρίου για μη τιτλοποιήσεις του κλιμακίου 11 που περιλαμβάνεται στον πίνακα 4 του άρθρου 325λδ του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013, στους παράγοντες κινδύνου καλυμμένων ομολόγων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες, στους παράγοντες κινδύνου πιστωτικού περιθωρίου για τιτλοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο ACTP, στους παράγοντες κινδύνου πιστωτικού περιθωρίου για τιτλοποιήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο ACTP, στους παράγοντες κινδύνου μετοχών και στους παράγοντες κινδύνου βασικού εμπορεύματος. Οι συντελεστές στάθμισης κινδύνου που εφαρμόζονται στις ευαισθησίες στους εν λόγω παράγοντες κινδύνου στο πλαίσιο της εναλλακτικής τυποποιημένης προσέγγισης θα πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS.

(10)

Οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS ορίζουν τις συσχετίσεις εντός κλιμακίου για τους παράγοντες κινδύνου καλυμμένων ομολόγων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες, τις συσχετίσεις εντός κλιμακίου για τον κίνδυνο μετοχών, και τις συσχετίσεις μεταξύ κλιμακίων για τον κίνδυνο μετοχών. Οι συσχετίσεις που εφαρμόζονται στην εναλλακτική τυποποιημένη προσέγγιση θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς της BCBS.

(11)

Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(12)

Τα ιδρύματα θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή χρόνο για την εφαρμογή των αλλαγών που εισάγονται με τον παρόντα κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό στην εναλλακτική τυποποιημένη προσέγγιση για τον κίνδυνο αγοράς. Για τον λόγο αυτόν, η εφαρμογή του παρόντος κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού θα πρέπει να μετατεθεί χρονικά.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 τροποποιείται ως εξής:

1)

Το άρθρο 325ε τροποποιείται ως εξής:

α)

στην παράγραφο 2, τα στοιχεία α) και β) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«α)

όλες οι θέσεις των μέσων με δικαιώματα προαίρεσης υπόκεινται στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ) για τους κινδύνους εκτός των εξωτικών υποκείμενων αξιών των μέσων που αναφέρονται στο άρθρο 325κα παράγραφος 2 στοιχείο α)·

β)

όλες οι θέσεις των μέσων χωρίς δικαιώματα προαίρεσης υπόκεινται στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) για τους κινδύνους εκτός των εξωτικών υποκείμενων αξιών των μέσων που αναφέρονται στο άρθρο 325κα παράγραφος 2 στοιχείο α).»·

β)

προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

«3.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 στοιχείο β), ένα ίδρυμα μπορεί να επιλέξει υπαγωγή όλων των θέσεων των μέσων χωρίς δικαιώματα προαίρεσης στις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και γ).

Ένα ίδρυμα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει την προσέγγιση που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο ενημερώνει σχετικά την οικεία αρμόδια αρχή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την πρώτη χρήση. Μετά την παρέλευση των τριών μηνών και εφόσον η αρμόδια αρχή δεν έχει διατυπώσει ενστάσεις, το ίδρυμα δύναται να χρησιμοποιεί την εν λόγω προσέγγιση μέχρις ότου η αρμόδια αρχή πληροφορήσει το ίδρυμα ότι δεν έχει πλέον την άδεια να το κάνει.

Ένα ίδρυμα που επιθυμεί να διακόψει τη χρήση της προσέγγισης που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο ενημερώνει σχετικά την οικεία αρμόδια αρχή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διακοπή της χρήσης. Το ίδρυμα μπορεί να σταματήσει να εφαρμόζει την εν λόγω προσέγγιση, εκτός εάν η αρμόδια αρχή διατυπώσει ενστάσεις εντός της τρίμηνης περιόδου.»·

2)

Το άρθρο 325ζ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 325ζ

Απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας

1.   Τα ιδρύματα εκτελούν τους υπολογισμούς που ορίζονται στην παράγραφο 2 για κάθε παράγοντα κινδύνου των μέσων που υπόκεινται στην απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας, με εξαίρεση τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

Για δεδομένο παράγοντα κινδύνου, τα ιδρύματα εκτελούν τους εν λόγω υπολογισμούς σε καθαρή βάση για όλες τις θέσεις των μέσων που υπόκεινται στην απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας τα οποία περιλαμβάνουν τον εν λόγω παράγοντα κινδύνου.

2.   Για δεδομένο παράγοντα κινδύνου k ο οποίος περιλαμβάνεται σε ένα ή περισσότερα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, τα ιδρύματα υπολογίζουν την προς τα άνω καθαρή θέση κινδύνου καμπυλότητας του εν λόγω παράγοντα κινδύνου () και την προς τα κάτω καθαρή θέση κινδύνου καμπυλότητας του εν λόγω παράγοντα κινδύνου () ως εξής:

Image 1

Image 2

Image 3

Image 4

όπου:

i

=

ο δείκτης που δηλώνει όλες τις θέσεις των μέσων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και περιλαμβάνουν τον παράγοντα κινδύνου k·

xk

=

η τρέχουσα τιμή του παράγοντα κινδύνου k·

Vi (xk )

=

η αξία του μέσου i όπως εκτιμάται από το υπόδειγμα τιμολόγησης του ιδρύματος με βάση την τρέχουσα τιμή του παράγοντα κινδύνου k·

Image 5

=

η αξία του μέσου i όπως εκτιμάται από το υπόδειγμα τιμολόγησης του ιδρύματος με μετατόπιση προς τα άνω της τιμής του παράγοντα κινδύνου k·

Image 6

=

η αξία του μέσου i όπως εκτιμάται από το υπόδειγμα τιμολόγησης του ιδρύματος με μετατόπιση προς τα κάτω της τιμής του παράγοντα κινδύνου k·

Image 7

=

ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου για τον παράγοντα κινδύνου k όπως προσδιορίζεται σύμφωνα με το τμήμα 6·

sik

=

η δέλτα ευαισθησία του μέσου i όσον αφορά τον παράγοντα κινδύνου k υπολογιζόμενη σύμφωνα με το άρθρο 325ιη.

3.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, για τις καμπύλες των παραγόντων κινδύνου που ανήκουν στις κατηγορίες γενικού κινδύνου επιτοκίου (GIRR), κινδύνου πιστωτικού περιθωρίου (CSR) και κινδύνου βασικού εμπορεύματος, τα ιδρύματα εκτελούν τους υπολογισμούς που ορίζονται στην παράγραφο 6 στο επίπεδο της καμπύλης συνολικά και όχι στο επίπεδο του κάθε παράγοντα κινδύνου που ανήκει στην καμπύλη.

Για τους σκοπούς του υπολογισμού που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εάν xk είναι καμπύλη παραγόντων κινδύνου που κατανέμονται στις κατηγορίες GIRR, CSR και κινδύνου βασικού εμπορεύματος, τότε sik είναι το άθροισμα των ευαισθησιών δέλτα στον παράγοντα κινδύνου της καμπύλης σε όλα τα σημεία της καμπύλης.

4.   Προκειμένου να προσδιοριστεί η απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας σε επίπεδο κλιμακίου, τα ιδρύματα αθροίζουν σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο τις καθαρές θέσεις κινδύνου καμπυλότητας προς τα άνω και προς τα κάτω, υπολογιζόμενες σύμφωνα με την παράγραφο 2, όλων των παραγόντων κινδύνου που κατατάσσονται στο εκάστοτε κλιμάκιο σύμφωνα με το τμήμα 3 ενότητα 1:

Image 8

όπου:

b

=

ο δείκτης που δηλώνει κλιμάκιο μιας δεδομένης κατηγορίας κινδύνου·

Kb

=

απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας για το κλιμάκιο b·

Image 9

Image 10

Image 11

pkl

=

οι συσχετίσεις εντός κλιμακίου μεταξύ των παραγόντων κινδύνου k και l όπως περιγράφονται στο τμήμα 6·

k, l

=

οι δείκτες που δηλώνουν όλους τους παράγοντες κινδύνου των αναφερόμενων μέσων στην παράγραφο 1 που εμπίπτουν στο κλιμάκιο b·

(

Image 12

)

=

η προς τα άνω καθαρή θέση κινδύνου καμπυλότητας·

(

Image 13

)

=

η προς τα κάτω καθαρή θέση κινδύνου καμπυλότητας.

5.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 4, για τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο κλιμακίου για τον κίνδυνο καμπυλότητας του κλιμακίου 18 του άρθρου 325λδ, του κλιμακίου 18 του άρθρου 325λζ, του κλιμακίου 25 του άρθρου 325λθ και του κλιμακίου 11 του άρθρου 325μβ, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

Image 14

6.   Τα ιδρύματα υπολογίζουν τις σχετιζόμενες με την κατηγορία κινδύνου απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας (RCCR) αθροίζοντας όλες τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας σε επίπεδο κλιμακίου εντός δεδομένης κατηγορίας κινδύνου, ως εξής:

Image 15

όπου:

b, c

=

οι δείκτες που δηλώνουν όλα τα κλιμάκια δεδομένης κατηγορίας κινδύνου που αντιστοιχεί στα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 1·

Kb

=

απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας για το κλιμάκιο b·

Image 16

Image 17

γbc

=

οι συσχετίσεις μεταξύ των κλιμακίων b και c όπως ορίζονται στο τμήμα 6.

7.   Η απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας είναι το άθροισμα των σχετιζόμενων με την κατηγορία κινδύνου απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας που υπολογίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 6 για όλες τις κατηγορίες κινδύνου στις οποίες ανήκει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου των μέσων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.»·

3)

Στο άρθρο 325η παράγραφος 2, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)

το σενάριο «χαμηλών συσχετίσεων», σύμφωνα με το οποίο οι παράμετροι συσχέτισης ρkl και γbc που προσδιορίζονται στο τμήμα 6 αντικαθίστανται από τις παραμέτρους

Image 18

και

Image 19

, αντίστοιχα.»·

4)

Τα άρθρα 325θ και 325ι αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 325θ

Μεταχείριση μέσων επί δεικτών και άλλων πολλαπλών υποκείμενων μέσων

1.   Τα ιδρύματα χρησιμοποιούν την προσέγγιση εξέτασης για τα μέσα επί δεικτών και άλλα πολλαπλά υποκείμενα μέσα σύμφωνα με τα εξής:

α)

για τους σκοπούς του υπολογισμού των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο δέλτα και καμπυλότητας, τα ιδρύματα θεωρούν ότι κατέχουν μεμονωμένες θέσεις απευθείας στις υποκείμενες συνιστώσες των μέσων επί δεικτών ή άλλων πολλαπλών υποκείμενων μέσων, εξαιρουμένων των θέσεων σε δείκτη που περιλαμβάνεται στο ACTP για τις οποίες υπολογίζεται ενιαία ευαισθησία στον δείκτη·

β)

τα ιδρύματα επιτρέπεται να συμψηφίζουν τις ευαισθησίες σε παράγοντα κινδύνου μιας δεδομένης συνιστώσας ενός μέσου επί δείκτη ή άλλου πολλαπλού υποκείμενου μέσου με τις ευαισθησίες στον ίδιο παράγοντα κινδύνου της ίδιας συνιστώσας των μέσων μεμονωμένου πιστούχου, εξαιρουμένων των θέσεων που περιλαμβάνονται στο ACTP·

γ)

για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο βέγκα, τα ιδρύματα μπορούν είτε να θεωρούν ότι κατέχουν μεμονωμένες θέσεις απευθείας στις υποκείμενες συνιστώσες του δείκτη ή άλλου πολλαπλού υποκείμενου μέσου, είτε να υπολογίζουν ενιαία ευαισθησία στην υποκείμενη αξία του εν λόγω μέσου. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, τα ιδρύματα κατατάσσουν την ενιαία ευαισθησία στο σχετικό κλιμάκιο όπως ορίζεται στο τμήμα 6 ενότητα 1 ως εξής:

i)

όταν, λαμβανομένων υπόψη των σταθμίσεων του εν λόγω δείκτη, άνω του 75 % των συνιστωσών του δείκτη αντιστοιχίζονται στο ίδιο κλιμάκιο, τα ιδρύματα κατατάσσουν την ευαισθησία στο εν λόγω κλιμάκιο και την αντιμετωπίζουν ως ευαισθησία μέσου μεμονωμένου πιστούχου στο εν λόγω κλιμάκιο·

ii)

σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα ιδρύματα κατατάσσουν την ευαισθησία στο σχετικό κλιμάκιο δεικτών.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1 στοιχείο α), τα ιδρύματα δύνανται να υπολογίζουν ενιαία ευαισθησία σε μια θέση σε εισηγμένο μετοχικό ή πιστωτικό δείκτη για τον υπολογισμό των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τους κινδύνους δέλτα και καμπυλότητας εφόσον ο εισηγμένος μετοχικός ή πιστωτικός δείκτης πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 3. Στην περίπτωση αυτή, τα ιδρύματα κατατάσσουν την ενιαία ευαισθησία στο σχετικό κλιμάκιο όπως ορίζεται στο τμήμα 6 ενότητα 1 ως εξής:

α)

όταν, λαμβανομένων υπόψη των σταθμίσεων του εν λόγω εισηγμένου δείκτη, άνω του 75 % των συνιστωσών του εισηγμένου δείκτη αντιστοιχίζονται στο ίδιο κλιμάκιο, η εν λόγω ευαισθησία κατατάσσεται στο εν λόγω κλιμάκιο και αντιμετωπίζεται ως ευαισθησία μέσου μεμονωμένου πιστούχου στο εν λόγω κλιμάκιο·

β)

σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα ιδρύματα κατατάσσουν την ευαισθησία στο σχετικό κλιμάκιο εισηγμένων δεικτών.

3.   Τα ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν την προσέγγιση που ορίζεται στην παράγραφο 2 για μέσα που αναφέρονται σε εισηγμένο μετοχικό ή πιστωτικό δείκτη όταν πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

οι συνιστώσες του εισηγμένου δείκτη και οι αντίστοιχες σταθμίσεις τους στον εν λόγω δείκτη είναι γνωστές·

β)

ο εισηγμένος δείκτης περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 συνιστώσες·

γ)

καμία από τις επιμέρους συνιστώσες που περιέχονται στον εισηγμένο δείκτη δεν αντιπροσωπεύει ποσοστό άνω του 25 % της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς του εν λόγω δείκτη·

δ)

κανένα σύνολο που περιλαμβάνει το ένα δέκατο του συνολικού αριθμού συνιστωσών του εισηγμένου δείκτη, στρογγυλοποιημένο προς τα πάνω στον πλησιέστερο ακέραιο αριθμό, δεν αντιπροσωπεύει άνω του 60 % της συνολικής κεφαλαιοποίησης αγοράς του εν λόγω δείκτη·

ε)

η συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς όλων των συνιστωσών του εισηγμένου δείκτη ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 δισεκατ. EUR.

4.   Τα ιδρύματα χρησιμοποιούν, σταθερά σε βάθος χρόνου, μόνο την προσέγγιση που ορίζεται στην παράγραφο 1 ή την προσέγγιση που ορίζεται στην παράγραφο 2 για όλα τα μέσα που αναφέρονται σε εισηγμένο μετοχικό ή πιστωτικό δείκτη που πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παράγραφο 3. Τα ιδρύματα λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από την αρμόδια αρχή εάν επιθυμούν να αλλάξουν προσέγγιση.

5.   Για δεδομένο δείκτη ή άλλο πολλαπλό υποκείμενο μέσο, οι ευαισθησίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των κινδύνων δέλτα και καμπυλότητας πρέπει να συμφωνούν, ανεξαρτήτως των προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται για το εν λόγω μέσο.

6.   Μέσα σε δείκτες ή πολλαπλά υποκείμενα μέσα που φέρουν άλλους υπολειπόμενους κινδύνους όπως αναφέρεται στο άρθρο 325κα παράγραφος 5 υπόκεινται στην προσαύξηση υπολειπόμενων κινδύνων που αναφέρεται στο τμήμα 4.

Άρθρο 325ι

Μεταχείριση οργανισμών συλλογικών επενδύσεων

1.   Τα ιδρύματα υπολογίζουν τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς μιας θέσης σε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων («ΟΣΕ») χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες προσεγγίσεις:

α)

όταν το ίδρυμα είναι σε θέση να εξασφαλίζει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα επιμέρους υποκείμενα ανοίγματα του ΟΣΕ, το ίδρυμα υπολογίζει τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς της εν λόγω θέσης του ΟΣΕ εξετάζοντας τις υποκείμενες θέσεις του ΟΣΕ σαν να είχε απευθείας στην κατοχή του τις εν λόγω θέσεις·

β)

όταν το ίδρυμα δεν είναι σε θέση να εξασφαλίζει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα επιμέρους υποκείμενα ανοίγματα του ΟΣΕ αλλά γνωρίζει το περιεχόμενο της εντολής του ΟΣΕ και μπορεί να πληροφορείται τις ημερήσιες τιμές για τον ΟΣΕ, το ίδρυμα υπολογίζει τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς της εν λόγω θέσης του ΟΣΕ χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες προσεγγίσεις:

i)

το ίδρυμα μπορεί να θεωρεί τη θέση στον ΟΣΕ ως ενιαία μετοχική θέση η οποία καταλογίζεται στο κλιμάκιο «άλλος κλάδος» στον πίνακα 8 του άρθρου 325μβ παράγραφος 1·

ii)

με την άδεια της οικείας αρμόδιας αρχής, το ίδρυμα μπορεί να υπολογίζει τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αγοράς του ΟΣΕ σύμφωνα με τα όρια που τίθενται στην εντολή του ΟΣΕ και τη σχετική νομοθεσία·

γ)

όταν το ίδρυμα δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στα σημεία α) και β), το ίδρυμα κατανέμει τον ΟΣΕ εκτός του χαρτοφυλακίου συναλλαγών.

Τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν μία από τις προσεγγίσεις που ορίζονται στο στοιχείο β) εφαρμόζουν την απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αθέτησης που ορίζεται στο τμήμα 5 του παρόντος κεφαλαίου και την προσαύξηση υπολειπόμενων κινδύνων που ορίζεται στο τμήμα 4 του παρόντος κεφαλαίου όταν ο σκοπός του ΟΣΕ προϋποθέτει ότι ορισμένα ανοίγματα του ΟΣΕ υπόκεινται στις εν λόγω απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων.

Τα ιδρύματα που χρησιμοποιούν την προσέγγιση που ορίζεται στο στοιχείο β) περίπτωση ii) μπορούν να υπολογίζουν τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο προσαρμογής πιστωτικής αποτίμησης των θέσεων παραγώγων που περιλαμβάνονται στον ΟΣΕ χρησιμοποιώντας την απλουστευμένη προσέγγιση που περιγράφεται στο άρθρο 132α παράγραφος 3.

2.   Κατά παρέκκλιση της παραγράφου 1, όταν ένα ίδρυμα έχει θέση σε ΟΣΕ που παρακολουθεί δείκτη αναφοράς και η διαφορά στην ετησιοποιημένη απόδοση μεταξύ του ΟΣΕ και του παρακολουθούμενου δείκτη αναφοράς κατά το τελευταίο 12μηνο παραμένει μικρότερη του 1 % σε απόλυτους αριθμούς, αφαιρουμένων των αμοιβών και των προμηθειών, το ίδρυμα δύναται να αντιμετωπίζει τη θέση αυτή ως θέση στον παρακολουθούμενο δείκτη αναφοράς. Το ίδρυμα ελέγχει τη συμμόρφωση με αυτή τον όρο όταν το ίδρυμα συνομολογεί τη θέση και, κατόπιν, τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, όταν δεν διατίθενται πλήρη στοιχεία για τους τελευταίους 12 μήνες, το ίδρυμα, δύναται, εφόσον έχει λάβει άδεια από την οικεία αρμόδια αρχή, να χρησιμοποιήσει διαφορά στην ετησιοποιημένη απόδοση από διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

3.   Τα ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν συνδυασμό των προσεγγίσεων που περιγράφονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α), β) και γ) για τις θέσεις τους σε ΟΣΕ. Ωστόσο, χρησιμοποιούν μόνο μία από τις εν λόγω προσεγγίσεις για όλες τις θέσεις που περιλαμβάνονται στον ίδιο ΟΣΕ.

4.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1 στοιχείο β), τα ιδρύματα εκτελούν τους υπολογισμούς με βάση τις εξής διατάξεις:

α)

για τους σκοπούς του υπολογισμού της απαίτησης ιδίων κεφαλαίων σύμφωνα με τη μέθοδο βάσει ευαισθησιών που ορίζεται στο τμήμα 2 του παρόντος κεφαλαίου, ο ΟΣΕ λαμβάνει καταρχάς τη θέση στον μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό σύμφωνα με την εντολή του ή τη συναφή νομοθεσία στα ανοίγματα για τα οποία ισχύουν οι υψηλότερες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που καθορίζονται με βάση το εν λόγω τμήμα και στη συνέχεια εξακολουθεί να λαμβάνει θέσεις με φθίνουσα σειρά έως την επίτευξη του ανώτατου συνολικού ορίου ζημίας·

β)

για τους σκοπούς των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο αθέτησης που ορίζεται στο τμήμα 5 του παρόντος κεφαλαίου, ο ΟΣΕ λαμβάνει καταρχάς τη θέση στον μέγιστο επιτρεπόμενο βαθμό σύμφωνα με την εντολή του ή τη συναφή νομοθεσία στα ανοίγματα για τα οποία ισχύουν οι υψηλότερες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων που καθορίζονται με βάση το εν λόγω τμήμα και στη συνέχεια εξακολουθεί να λαμβάνει θέσεις με φθίνουσα σειρά έως την επίτευξη του ανώτατου συνολικού ορίου ζημίας·

γ)

ο ΟΣΕ εφαρμόζει μόχλευση στον μέγιστο βαθμό που επιτρέπεται σύμφωνα με την εντολή του ή τη συναφή νομοθεσία, κατά περίπτωση.

Οι απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για όλες τις θέσεις του ίδιου ΟΣΕ για τις οποίες χρησιμοποιούνται οι υπολογισμοί που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο υπολογίζονται σε αυτοτελή βάση ως ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο με χρήση της προσέγγισης που περιγράφεται στο παρόν κεφάλαιο.

5.   Τα ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν τις προσεγγίσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) και β) μόνον όταν ο ΟΣΕ πληροί όλες τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 132 παράγραφος 3 και στο άρθρο 132 παράγραφος 4 στοιχείο α).»·

5)

Το άρθρο 325ιζ τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Οι παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος δέλτα που πρέπει να εφαρμόζονται από τα ιδρύματα για τα μέσα που είναι ευαίσθητα σε συνάλλαγμα είναι όλες οι τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ του νομίσματος στο οποίο είναι εκπεφρασμένο ένα μέσο και του νομίσματος που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα για την υποβολή εποπτικών αναφορών ή του βασικού νομίσματος όταν το ίδρυμα χρησιμοποιεί βασικό νόμισμα σύμφωνα με την παράγραφο 7. Υπάρχει ένα κλιμάκιο ανά ζεύγος νομισμάτων, με ενιαίο παράγοντα κινδύνου και ενιαία καθαρή ευαισθησία.»·

β)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Οι παράγοντες κινδύνου καμπυλότητας συναλλάγματος που πρέπει να εφαρμόζονται από τα ιδρύματα για μέσα με υποκείμενα στοιχεία που είναι ευαίσθητα σε συνάλλαγμα είναι οι παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος δέλτα που αναφέρονται στην παράγραφο 1.»·

γ)

προστίθενται οι ακόλουθες παράγραφοι 5, 6 και 7:

«5.   Όταν μια συναλλαγματική ισοτιμία που αποτελεί το υποκείμενο στοιχείο ενός μέσου i το οποίο υπόκειται σε απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας δεν έχει ως αναφορά ούτε το νόμισμα που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα για την υποβολή εποπτικών αναφορών ούτε το βασικό νόμισμα του ιδρύματος, το ίδρυμα μπορεί να διαιρεί διά του 1,5 τις αντίστοιχες συνιστώσες και που ορίζονται στο άρθρο 325η παράγραφος 2 για τις οποίες xk είναι ο παράγοντας κινδύνου συναλλάγματος μεταξύ του ενός από τα δύο νομίσματα του υποκείμενου στοιχείου και του νομίσματος που χρησιμοποιείται από το ίδρυμα για την υποβολή εποπτικών αναφορών ή του βασικού νομίσματος του ιδρύματος, κατά περίπτωση.

6.   Με την επιφύλαξη της άδειας της οικείας αρμόδιας αρχής, το ίδρυμα μπορεί να διαιρεί διά του 1,5 τις συνιστώσες και που ορίζονται στο άρθρο 325ζ παράγραφος 2 με συνέπεια για όλους τους παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος των μέσων που αφορούν συνάλλαγμα και υπόκεινται σε απαίτηση ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο καμπυλότητας, με την προϋπόθεση ότι μεταβάλλονται ταυτόχρονα όλοι οι παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος που βασίζονται στο νόμισμα που χρησιμοποιεί το ίδρυμα για την υποβολή εποπτικών αναφορών ή στο βασικό νόμισμα του ιδρύματος, κατά περίπτωση, που περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των εν λόγω συνιστωσών.

7.   Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 3, το ίδρυμα μπορεί να αντικαταστήσει, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από την οικεία αρμόδια αρχή, το νόμισμα που χρησιμοποιεί για την υποβολή εποπτικών αναφορών με άλλο νόμισμα (εφεξής το «βασικό νόμισμα») σε όλες τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες προκειμένου να εκφράζει τους παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος δέλτα και καμπυλότητας, εφόσον πληρούνται όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)

το ίδρυμα χρησιμοποιεί μόνον ένα βασικό νόμισμα·

β)

το ίδρυμα εφαρμόζει με συνέπεια το βασικό νόμισμα σε όλες τις θέσεις του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και εκτός του χαρτοφυλακίου συναλλαγών·

γ)

το ίδρυμα έχει αποδείξει, προς ικανοποίηση της οικείας αρμόδιας αρχής, ότι:

i)

η χρήση του επιλεγέντος βασικού νομίσματος παρέχει ικανοποιητική αναπαράσταση του κινδύνου για τις θέσεις του ιδρύματος που υπόκεινται σε κινδύνους συναλλάγματος·

ii)

η επιλογή του βασικού νομίσματος είναι συμβατή με τον τρόπο εσωτερικής διαχείρισης των εν λόγω κινδύνων συναλλάγματος από το ίδρυμα·

iii)

η επιλογή του βασικού νομίσματος δεν έχει ως πρωταρχικό κίνητρο την επιθυμία μείωσης των απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων του ιδρύματος·

δ)

το ίδρυμα λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο που ενέχει η μετατροπή μεταξύ του νομίσματος που χρησιμοποιείται για την υποβολή εποπτικών αναφορών και του βασικού νομίσματος.

Τα ιδρύματα στα οποία έχει επιτραπεί η χρήση βασικού νομίσματος όπως ορίζεται στο πρώτο εδάφιο μετατρέπει τις προκύπτουσες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων για τον κίνδυνο συναλλάγματος στο νόμισμα που χρησιμοποιείται για την υποβολή εποπτικών αναφορών βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του νομίσματος βάσης και του νομίσματος που χρησιμοποιείται για την υποβολή εποπτικών αναφορών.»·

6)

Στο άρθρο 325λα, οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Για νομίσματα που δεν περιλαμβάνονται στην υποκατηγορία των πλέον ρευστών νομισμάτων που αναφέρεται στο άρθρο 325νστ παράγραφος 7 στοιχείο β), οι συντελεστές στάθμισης κινδύνου για τις ευαισθησίες στους παράγοντες κινδύνου επιτοκίου μηδενικού κινδύνου είναι οι εξής:

Πίνακας 3

Κλιμάκιο

Ληκτότητα

Στάθμιση κινδύνου

1

0,25 έτη

1,7 %

2

0,5 έτη

1,7 %

3

1 έτος

1,6 %

4

2 έτη

1,3 %

5

3 έτη

1,2 %

6

5 έτη

1,1 %

7

10 έτη

1,1 %

8

15 έτη

1,1 %

9

20 έτη

1,1 %

10

30 έτη

1,1 %

2.   Τα ιδρύματα εφαρμόζουν συντελεστή στάθμισης κινδύνου ίσο με 1,6 % για όλες τις ευαισθησίες στον πληθωρισμό και στους παράγοντες κινδύνου βάσης διαφορετικών νομισμάτων.»·

7)

Στο άρθρο 325λδ παράγραφος 1, ο πίνακας 4 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 4

Αριθμός κλιμακίου

Πιστωτική ποιότητα

Κλάδος

Στάθμιση κινδύνου

1

Όλες

Κεντρική κυβέρνηση κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών

0,5 %

2

Βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 1 έως 3

Κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, τρίτης χώρας, πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης και διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στο άρθρο 117 παράγραφος 2 ή στο άρθρο 118

0,5 %

3

Περιφερειακή ή τοπική αρχή και οντότητες του δημοσίου τομέα

1,0 %

4

Οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί ή ιδρυθεί από κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή κυβέρνηση ή τοπική αρχή και προνομιακούς δανειστές

5,0 %

5

Βασικά υλικά, ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

3,0 %

6

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών

3,0 %

7

Τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες

2,0 %

8

Υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες

1,5 %

9

 

Καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα στα κράτη μέλη

1,0 %

10

Βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 1

Καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες

1,5 %

Βαθμίδες πιστωτικής ποιότητας 2 έως 3

2,5 %

11

Βαθμίδες πιστωτικής ποιότητας 4 έως 6 και χωρίς διαβάθμιση

Κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, τρίτης χώρας, πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης και διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στο άρθρο 117 παράγραφος 2 ή στο άρθρο 118

2 %

12

Περιφερειακή ή τοπική αρχή και οντότητες του δημοσίου τομέα

4,0 %

13

Οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί ή ιδρυθεί από κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή κυβέρνηση ή τοπική αρχή και προνομιακούς δανειστές

12,0 %

14

Βασικά υλικά, ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

7,0 %

15

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών

8,5 %

16

Τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες

5,5 %

17

Υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες

5,0 %

18

Άλλος κλάδος

12,0 %

19

Εισηγμένοι πιστωτικοί δείκτες με την πλειονότητα των επιμέρους συνιστωσών να διαθέτουν διαβάθμιση επένδυσης

1,5 %

20

Εισηγμένοι πιστωτικοί δείκτες με την πλειονότητα των επιμέρους συνιστωσών να μη διαθέτουν διαβάθμιση επένδυσης ή να είναι μη διαβαθμισμένες

5 %»

8)

Στο άρθρο 325λστ, ο πίνακας 5 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 5

Κλιμάκιο

1, 2 και 11

3 και 12

4 και 13

5 και 14

6 και 15

7 και 16

8 και 17

9 και 10

18

19

20

1, 2 και 11

 

75 %

10 %

20 %

25 %

20 %

15 %

10 %

0 %

45 %

45 %

3 και 12

 

 

5 %

15 %

20 %

15 %

10 %

10 %

0 %

45 %

45 %

4 και 13

 

 

 

5 %

15 %

20 %

5 %

20 %

0 %

45 %

45 %

5 και 14

 

 

 

 

20 %

25 %

5 %

5 %

0 %

45 %

45 %

6 και 15

 

 

 

 

 

25 %

5 %

15 %

0 %

45 %

45 %

7 και 16

 

 

 

 

 

 

5 %

20 %

0 %

45 %

45 %

8 και 17

 

 

 

 

 

 

 

5 %

0 %

45 %

45 %

9 και 10

 

 

 

 

 

 

 

 

0 %

45 %

45 %

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 %

0 %

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

75 %

20»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9)

Στο άρθρο 325λζ, ο πίνακας 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Πίνακας 6

Αριθμός κλιμακίου

Πιστωτική ποιότητα

Κλάδος

Στάθμιση κινδύνου

1

Όλες

Κεντρική κυβέρνηση κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών

4,0 %

2

Βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 1 έως 3

Κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, τρίτης χώρας, πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης και διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στο άρθρο 117 παράγραφος 2 ή στο άρθρο 118

4,0 %

3

Περιφερειακή ή τοπική αρχή και οντότητες του δημοσίου τομέα

4,0 %

4

Οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί ή ιδρυθεί από κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή κυβέρνηση ή τοπική αρχή και προνομιακοί δανειστές

8,0 %

5

Βασικά υλικά, ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

5,0 %

6

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών

4,0 %

7

Τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες

3,0 %

8

Υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες

2,0 %

9

Καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα εγκατεστημένα στα κράτη μέλη

3,0 %

10

Καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτες χώρες

6,0 %

11

Βαθμίδες πιστωτικής ποιότητας 4 έως 6 και χωρίς διαβάθμιση

Κεντρική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, τρίτης χώρας, πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης και διεθνών οργανισμών που αναφέρονται στο άρθρο 117 παράγραφος 2 ή στο άρθρο 118

13,0 %

12

Περιφερειακή ή τοπική αρχή και οντότητες του δημοσίου τομέα

13,0 %

13

Οντότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν συσταθεί ή ιδρυθεί από κεντρική κυβέρνηση, περιφερειακή κυβέρνηση ή τοπική αρχή και προνομιακοί δανειστές

16,0 %

14

Βασικά υλικά, ενέργεια, βιομηχανικά προϊόντα, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

10,0 %

15

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών

12,0 %

16

Τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες

12,0 %

17

Υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες

12,0 %

18

Άλλος κλάδος

13,0 %»

10)

Στο άρθρο 325λθ παράγραφος 1, ο πίνακας 7 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 7

Αριθμός κλιμακίου

Πιστωτική ποιότητα

Κλάδος

Στάθμιση κινδύνου

1

Εξοφλητικής προτεραιότητας και βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 1 έως 3

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS) - Υψηλής φερεγγυότητας

0,9 %

2

RMBS - Μεσαίας φερεγγυότητας

1,5 %

3

RMBS - Υψηλού κινδύνου

2,0 %

4

Τιτλοποιημένα εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια (CMBS)

2,0 %

5

Χρεόγραφα καλυπτόμενα από στοιχεία ενεργητικού (ABS) - Φοιτητικά δάνεια

0,8 %

6

ABS - Πιστωτικές κάρτες

1,2 %

7

ABS - Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου

1,2 %

8

Εγγυημένα δανειακά ομόλογα (CLO) εκτός ACTP

1,4 %

9

Μη εξοφλητικής προτεραιότητας και βαθμίδα πιστωτικής ποιότητας 1 έως 3

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS) - Υψηλής φερεγγυότητας

1,125 %

10

RMBS - Μεσαίας φερεγγυότητας

1,875 %

11

RMBS - Υψηλού κινδύνου

2,5 %

12

Τιτλοποιημένα εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια (CMBS)

2,5 %

13

ABS - Φοιτητικά δάνεια

1 %

14

ABS - Πιστωτικές κάρτες

1,5 %

15

ABS - Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου

1,5 %

16

CLO εκτός ACTP

1,75 %

17

Βαθμίδες πιστωτικής ποιότητας 4 έως 6 και χωρίς διαβάθμιση

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (RMBS) - Υψηλής φερεγγυότητας

1,575 %

18

RMBS - Μεσαίας φερεγγυότητας

2.625 %

19

RMBS - Υψηλού κινδύνου

3,5 %

20

Τιτλοποιημένα εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια (CMBS)

3,5 %

21

ABS - Φοιτητικά δάνεια

1,4 %

22

ABS - Πιστωτικές κάρτες

2,1 %

23

ABS - Δάνεια αγοράς αυτοκινήτου

2,1 %

24

CLO εκτός ACTP

2,45 %

25

Άλλος κλάδος

3,5 %»

11)

Στο άρθρο 325μβ παράγραφος 1, ο πίνακας 8 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 8

Αριθμός κλιμακίου

Κεφαλαιοποίηση αγοράς

Οικονομία

Κλάδος

Συντελεστής στάθμισης κινδύνου για τρέχουσα τιμή (spot price) μετοχών

Συντελεστής στάθμισης κινδύνου για επιτόκιο επαναγοράς μετοχών

1

Υψηλή

Αναδυόμενη οικονομία αγοράς

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας

55 %

0,55 %

2

Τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία

60 %

0,60 %

3

Βασικά υλικά, ενέργεια, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

45 %

0,45 %

4

Οικονομικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των βασιζόμενων στον δημόσιο τομέα οικονομικών υπηρεσιών, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τεχνολογία

55 %

0,55 %

5

Προηγμένη οικονομία

Καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες κοινής ωφελείας

30 %

0,30 %

6

Τηλεπικοινωνίες, βιομηχανία

35 %

0,35 %

7

Βασικά υλικά, ενέργεια, γεωργία, μεταποιητική βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία

40 %

0,40 %

8

Οικονομικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των βασιζόμενων στον δημόσιο τομέα οικονομικών υπηρεσιών, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τεχνολογία

50 %

0,50 %

9

Χαμηλή

Αναδυόμενη οικονομία αγοράς

Όλοι οι κλάδοι που περιγράφονται στα κλιμάκια υπ’ αριθ. 1, 2, 3 και 4

70 %

0,70 %

10

Προηγμένη οικονομία

Όλοι οι κλάδοι που περιγράφονται στα κλιμάκια με αριθμούς 5, 6, 7 και 8

50 %

0,50 %

11

Άλλος κλάδος

70 %

0,70 %

12

Υψηλή κεφαλαιοποίηση αγοράς, δείκτες προηγμένης οικονομίας

15 %

0,15 %

13

Άλλοι δείκτες

25 %

0,25 %»

12)

Το άρθρο 325μγ τροποποιείται ως εξής:

α)

η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Η παράμετρος συσχέτισης του κινδύνου δέλτα ρκl ορίζεται σε 99,90 % μεταξύ δύο ευαισθησιών S και S εντός του ίδιου κλιμακίου, όταν η μία είναι η ευαισθησία σε τρέχουσα τιμή (spot price) μετοχών και η άλλη είναι η ευαισθησία σε επιτόκιο επαναγοράς μετοχών, και εφόσον αμφότερες οι ευαισθησίες αφορούν το ίδιο όνομα εκδότη μετοχών.»·

β)

στην παράγραφο 2, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

«ε)

80 % μεταξύ δύο ευαισθησιών εντός του ίδιου κλιμακίου οι οποίες εμπίπτουν σε οποιοδήποτε από τα δύο κλιμάκια δεικτών (αριθμός κλιμακίου 12 ή 13).»·

γ)

η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.   Η παράμετρος συσχέτισης ρkl μεταξύ δύο ευαισθησιών WSk και WSl σε επιτόκιο επαναγοράς μετοχών εντός του ίδιου κλιμακίου καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 2 στοιχεία α) έως δ).»·

13)

Τα άρθρα 325μδ και 325με αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 325μδ

Συσχετίσεις μεταξύ κλιμακίων για τον κίνδυνο μετοχών

Η παράμετρος συσχέτισης c ισχύει για τη συνάθροιση ευαισθησιών μεταξύ διαφορετικών κλιμακίων.

Καθορίζεται σε σχέση με τα κλιμάκια του πίνακα 8 στο άρθρο 325μβ, ως εξής:

α)

15 % όταν τα δύο κλιμάκια εμπίπτουν στα κλιμάκια με αριθμούς από 1 έως 10·

β)

0 % όταν ένα από τα δύο κλιμάκια είναι το κλιμάκιο με αριθμό 11·

γ)

75 % όταν τα δύο κλιμάκια εμπίπτουν στα κλιμάκια με αριθμούς 12 και 13,

δ)

45 % σε διαφορετική περίπτωση.

Άρθρο 325με

Συντελεστές στάθμισης κινδύνου για τον κίνδυνο βασικού εμπορεύματος

Οι συντελεστές στάθμισης κινδύνου για τις ευαισθησίες σε παράγοντες κινδύνου βασικού εμπορεύματος είναι οι εξής:

Πίνακας 9

Αριθμός κλιμακίου

Ονομασία κλιμακίου

Στάθμιση κινδύνου

1

Ενέργεια — Στερεά καύσιμα

30 %

2

Ενέργεια — Υγρά καύσιμα

35 %

3

Ενέργεια — Ηλεκτρική ενέργεια και εμπορία άνθρακα

60 %

4

Εμπορεύματα

80 %

5

Μέταλλα — Μη πολύτιμα

40 %

6

Αέρια καύσιμα

45 %

7

Πολύτιμα μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του χρυσού)

20 %

8

Σπόροι και ελαιούχοι σπόροι

35 %

9

Ζωικό κεφάλαιο και γαλακτοκομικά

25 %

10

Μαλακά εμπορεύματα («softs») και άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα

35 %

11

Άλλα εμπορεύματα

50 %»

14)

Στο άρθρο 325μη, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.   Σε όλες τις ευαισθησίες σε παράγοντες κινδύνου συναλλάγματος εφαρμόζεται συντελεστής στάθμισης κινδύνου 15 %.»·

15)

Στο άρθρο 325ν παράγραφος 3, ο πίνακας 11 αντικαθίσταται από τον ακόλουθο πίνακα:

«Πίνακας 11

Κατηγορία κινδύνου

LHrisk class

Συντελεστές στάθμισης κινδύνου

GIRR

60

100 %

CSR εκτός τιτλοποιήσεων

120

100 %

Τιτλοποιήσεις CSR (ACTP)

120

100 %

Τιτλοποιήσεις CSR (εκτός ACTP)

120

100 %

Μετοχικό κεφάλαιο (υψηλή κεφαλαιοποίηση και δείκτες)

20

77,78 %

Μετοχικό κεφάλαιο (χαμηλή κεφαλαιοποίηση και άλλος κλάδος)

60

100 %

Εμπόρευμα

120

100 %

Συνάλλαγμα

40

100 %»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 17 Δεκεμβρίου 2019.

Για την Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Ursula VON DER LEYEN


(1)  ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1.

(2)  Επιτροπή της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία, Ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον κίνδυνο αγοράς. Η έκδοση διατίθεται στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, www.bis.org).


Top