EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0560

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014 , σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ΕΕ L 169 της 7.6.2014, p. 130–151 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 29/11/2021; καταργήθηκε από 32021R2085

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/560/oj

7.6.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 169/130


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 560/2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 6ης Μαΐου 2014

σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 187 και το άρθρο 188 πρώτο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (1),

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με τη μορφή κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών είχαν προβλεφθεί αρχικά στην απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

(2)

Στην απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου (3) προσδιορίζονται συγκεκριμένες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που πρέπει να υποστηριχθούν.

(3)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4) θέσπισε το πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (2014-2020), το οποίο επιδιώκει να διασφαλίσει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην έρευνα και την καινοτομία, συνδυάζοντας χρηματοδοτικούς πόρους από το «Ορίζοντας 2020» και από τον ιδιωτικό τομέα σε συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε βασικούς τομείς, στους οποίους η έρευνα και η καινοτομία δύνανται να συμβάλουν στους ευρύτερους στόχους ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και να συνδράμουν στην αντιμετώπιση κοινωνιακών προκλήσεων. Οι εν λόγω συμπράξεις θα πρέπει να βασίζονται σε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, καθώς και σε ισόρροπη συμβολή όλων των εταίρων, στην εξασφάλιση λογοδοσίας ως προς την επίτευξη των στόχων τους και στην ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Η διακυβέρνηση και διαχείριση των συμπράξεων θα πρέπει να είναι ανοικτή, διαφανής, αποτελεσματική και αποδοτική και να παρέχει την ευκαιρία για συμμετοχή σε ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, ενεργών στα συγκεκριμένα πεδία. Κατά τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013, η συμμετοχή της Ένωσης στις εν λόγω συμπράξεις μπορεί να λαμβάνει τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών σε κοινές επιχειρήσεις που συγκροτούνται βάσει του άρθρου 187 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ δυνάμει της απόφασης αριθ. 1982/2006/ΕΚ.

(4)

Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013/ΕΕ και την απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου (5) μπορεί να παρέχεται στήριξη σε κοινές επιχειρήσεις που συγκροτούνται βάσει του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020» υπό τους όρους που καθορίζονται στην εν λόγω απόφαση.

(5)

Η ανακοίνωση της Επιτροπής «Ευρώπη 2020 — Στρατηγική για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» («στρατηγική Ευρώπη 2020») δίνει έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης ευνοϊκών συνθηκών για τις επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία ώστε να επιτευχθεί έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ένωση. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο έχουν εγκρίνει την εν λόγω στρατηγική.

(6)

Η κοινοπραξία βιομηχανιών βιοπροϊόντων (Bio-based Industries Consortium, εφεξής «BIC») έχει καταρτίσει έγγραφο οραματισμού και στρατηγικό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας, κατόπιν εκτενών διαβουλεύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στο στρατηγικό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας περιγράφονται οι κυριότερες προκλήσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να αναπτυχθούν βιώσιμες και ανταγωνιστικές βιομηχανίες βιοπροϊόντων στην Ευρώπη, και προσδιορίζονται δραστηριότητες έρευνας, επίδειξης και εκκίνησης που καλείται να διεξαγάγει μια κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων («πρωτοβουλία BBI»).

(7)

Η BIC είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε με σκοπό να εκπροσωπεί τη βιομηχανική ομάδα που παρέχει στήριξη στην πρωτοβουλία BBI. Τα μέλη της καλύπτουν ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα βιοπροϊόντων και περιλαμβάνουν μεγάλες βιομηχανίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), περιφερειακούς συνεργατικούς σχηματισμούς, ευρωπαϊκές εμπορικές ενώσεις και ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες. Σκοπός της BIC είναι να διασφαλίζει και να προωθεί την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη των βιομηχανιών βιοπροϊόντων στην Ευρώπη. Αίτηση μέλους μπορεί να υποβάλει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος φορέας από ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα βιοπροϊόντων. Η BIC εφαρμόζει γενικές αρχές ανοίγματος και διαφάνειας όσον αφορά τα μέλη της, διασφαλίζοντας ευρεία συμμετοχή του κλάδου.

(8)

Οποιοδήποτε επιλέξιμο όργανο μπορεί να συμμετέχει ή να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή στα επιλεγμένα έργα.

(9)

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 13ης Φεβρουαρίου 2012 με τίτλο «Καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: μια βιοοικονομία για την Ευρώπη» και ειδικότερα στο σχέδιο δράσης της ζητείται η σύσταση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη της εδραίωσης βιώσιμων και ανταγωνιστικών βιομηχανιών βιοπροϊόντων και αξιακών αλυσίδων στην Ευρώπη. Ενόψει της μετάβασης σε μια μετα-πετρελαϊκή κοινωνία, η ανακοίνωση αποσκοπεί στην καλύτερη ενοποίηση των τομέων παραγωγής και επεξεργασίας βιομάζας, προκειμένου να εναρμονιστούν η επισιτιστική ασφάλεια, η έλλειψη φυσικών πόρων και οι περιβαλλοντικοί στόχοι με τη χρήση της βιομάζας για βιομηχανικούς και ενεργειακούς σκοπούς.

(10)

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 10ης Οκτωβρίου 2012 με τίτλο «Μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή βιομηχανία για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη» επιβεβαιώνεται η στρατηγική σημασία των βιομηχανιών βιοπροϊόντων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο μέλλον, όπως αναγνωρίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου 2007 με τίτλο «Μια πρωτοβουλία για πρωτοπόρους αγορές στην Ευρώπη» και τονίζεται η ανάγκη για μια πρωτοβουλία BBI.

(11)

Οι βιομηχανίες βιοπροϊόντων και οι αξιακές αλυσίδες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με σύνθετες προκλήσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Ως εκκολαπτόμενος τομέας οι βιομηχανίες βιοπροϊόντων πρέπει να επιλύσουν το πρόβλημα της διασποράς των τεχνικών δεξιοτήτων και των περιορισμένων δημόσια διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την πραγματική διαθεσιμότητα πόρων, προκειμένου να αναπτύξουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές αξιακές αλυσίδες. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών θα πρέπει να συγκεντρωθεί, με στοχοθετημένο και συνεκτικό τρόπο, κρίσιμη μάζα σε ευρωπαϊκό επίπεδο από άποψη κλίμακας δραστηριοτήτων, αριστείας και δυναμικού καινοτομίας.

(12)

Η πρωτοβουλία BBI θα πρέπει να μετριάζει κάθε είδους ανεπάρκειες της αγοράς που αποθαρρύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε δραστηριότητες προανταγωνιστικής έρευνας, επίδειξης και εκκίνησης για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, θα πρέπει να εξακριβώνει τη διαθεσιμότητα αξιόπιστου εφοδιασμού με βιομάζα, λαμβάνοντας υπόψη άλλες ανταγωνιστικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, και να στηρίζει την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών επεξεργασίας, δραστηριοτήτων επίδειξης μεγάλης κλίμακας και μέσων πολιτικής, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο για τις ιδιωτικές επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη βιώσιμων και ανταγωνιστικών βιοπροϊόντων και βιοκαυσίμων.

(13)

Η πρωτοβουλία BBI θα πρέπει να αποτελεί σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού φορέα με στόχο την αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη βιώσιμου βιομηχανικού τομέα βιοπροϊόντων στην Ευρώπη. Θα πρέπει να αποφέρει περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη στους ευρωπαίους πολίτες, να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να συμβάλει στην καθιέρωση της Ευρώπης ως βασικού παράγοντα στην έρευνα, την επίδειξη και την εκκίνηση εφαρμογής προηγμένων βιοπροϊόντων και βιοκαυσίμων.

(14)

Ο στόχος της πρωτοβουλίας BBI συνίσταται στην εφαρμογή ενός προγράμματος δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας στην Ευρώπη, το οποίο θα αξιολογεί τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων βιολογικών πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοϋλικών και θα στηρίζει επί της βάσης αυτής τη δημιουργία βιώσιμων αξιακών αλυσίδων στον κλάδο των βιοπροϊόντων. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα πρέπει να υλοποιούνται μέσω συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων από ολόκληρο το φάσμα των αξιακών αλυσίδων του κλάδου των βιοπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, των επώνυμων καταναλωτικών προϊόντων, των ΜΜΕ, των κέντρων έρευνας και τεχνολογίας και των πανεπιστημίων.

(15)

Η εμβέλεια και το πεδίο εφαρμογής των στόχων της πρωτοβουλίας BBI, η κλίμακα των χρηματοοικονομικών και τεχνικών πόρων που πρέπει να κινητοποιηθούν, καθώς και η ανάγκη για επίτευξη αποτελεσματικού συντονισμού και συνέργειας πόρων και χρηματοδότησης, απαιτούν τη συμμετοχή της Ένωσης. Για τον λόγο αυτό, η κοινή επιχείρηση για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων (εφεξής η «κοινή επιχείρηση ΒΒΙ») θα πρέπει να συσταθεί με τη μορφή νομικής οντότητας.

(16)

Ο στόχος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της στήριξης δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, με τη χρήση πόρων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Προς τον σκοπό αυτό, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να διοργανώνει διαγωνισμούς με τη μορφή προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τη στήριξη δραστηριοτήτων έρευνας, επίδειξης και ανάπτυξης.

(17)

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος αντίκτυπος, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ πρέπει να αναπτύξει στενές συνέργειες με άλλα προγράμματα της Ένωσης σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η ανταγωνιστικότητα και οι ΜΜΕ, και με τα ταμεία για την πολιτική συνοχής και την πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν ειδικά στην ενίσχυση της εθνικής και περιφερειακής ικανότητας έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης.

(18)

Επιπλέον, το «Ορίζοντας 2020» θα πρέπει να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος έρευνας και καινοτομίας εντός της Ένωσης διά της προώθησης συνεργιών με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ). Ως εκ τούτου, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ πρέπει να επιδιώξει να αναπτύξει στενές αλληλεπιδράσεις με τα ΕΔΕΤ, που μπορούν συγκεκριμένα να βοηθήσουν στην ενίσχυση των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών δυνατοτήτων έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και να στηρίξουν τις προσπάθειες έξυπνης ειδίκευσης.

(19)

Τα ιδρυτικά μέλη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα πρέπει να είναι η Ένωση και η BIC.

(20)

Οι κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα πρέπει να καθορίζονται στο καταστατικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ ως μέρος του παρόντος κανονισμού.

(21)

Η BIC έχει δηλώσει, εγγράφως, ότι συμφωνεί να ασκεί ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ στο πλαίσιο δομής άρτια προσαρμοσμένης στον χαρακτήρα μιας σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού φορέα. Είναι σκόπιμο η BIC να προσχωρήσει στο καταστατικό που παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού, υπογράφοντας σχετική επιστολή έγκρισης.

(22)

Για την επίτευξη των στόχων της η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στις δράσεις μέσω ανοικτών και διαφανών διαδικασιών, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων προς τους συμμετέχοντες, κατόπιν ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

(23)

Οι συνεισφορές από μέλη πλην της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και στην απαιτούμενη συγχρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων έρευνας και καινοτομίας που λαμβάνουν στήριξη από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ. Οι συνεισφορές τους θα πρέπει να καλύπτουν και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες που αναλαμβάνουν τα μέλη πλην της ΕΕ, όπως ορίζονται σε σχετικό σχέδιο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Προκειμένου να εξασφαλίζεται ορθή επισκόπηση του αποτελέσματος μόχλευσης, οι εν λόγω συμπληρωματικές δραστηριότητες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν συνεισφορές στην ευρύτερη πρωτοβουλία ΒΒΙ.

(24)

Η συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (6). Επιπλέον, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεπή εφαρμογή αυτών των κανόνων βάσει σχετικών μέτρων που εγκρίνει η Επιτροπή.

(25)

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα που διαχειρίζεται η Επιτροπή για να εξασφαλίσει ανοικτή πρόσβαση, διαφάνεια και να διευκολύνει τη συμμετοχή. Γι’ αυτό, οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων που δημοσιεύει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ πρέπει να δημοσιεύονται και στην ενιαία πύλη για τους συμμετέχοντες καθώς και μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων διάδοσης του «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή. Επιπλέον, συναφή δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων προτάσεις, αιτούντες, επιχορηγήσεις και συμμετέχοντες θα πρέπει να διατίθενται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ ώστε να περιληφθούν στα ηλεκτρονικά συστήματα υποβολής εκθέσεων και διάδοσης του «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή, με την κατάλληλη μορφή και με περιοδικότητα που να αντιστοιχεί στις υποχρεώσεις της Επιτροπής να υποβάλλει εκθέσεις.

(26)

Η διαχείριση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να τηρεί την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς και τους σχετικούς κανόνες για την έμμεση διαχείριση που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (7) και στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής (8).

(27)

Για λόγους απλούστευσης, πρέπει να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Πρέπει να αποφευχθούν οι διπλοί έλεγχοι και ο δυσανάλογος αριθμός εγγράφων και εκθέσεων. Οι έλεγχοι των αποδεκτών κονδυλίων της Ένωσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

(28)

Τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και των λοιπών μελών της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα πρέπει να προστατεύονται μέσω αναλογικών μέτρων σε ολόκληρο τον κύκλο δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, ανίχνευσης και διερεύνησης παρατυπιών, της ανάκτησης απολεσθέντων κεφαλαίων, αχρεωστήτως καταβληθέντων ή κακώς χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων και, κατά περίπτωση, μέσω διοικητικών και χρηματικών κυρώσεων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

(29)

Ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής πρέπει να ασκεί έναντι της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές που ασκεί έναντι της Επιτροπής.

(30)

Δεδομένων της ειδικής φύσης και του τρέχοντος καθεστώτος των κοινών επιχειρήσεων, και προκειμένου να εξασφαλισθεί συνέχεια με το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, οι κοινές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάγονται σε χωριστή διαδικασία απαλλαγής. Για τον λόγο αυτό, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 60 παράγραφος 7 και το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα πρέπει να χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου. Ως εκ τούτου, οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που περιέχονται στο άρθρο 60 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ αλλά θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να ευθυγραμμίζονται με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για οργανισμούς βάσει του άρθρου 208 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012. Ο έλεγχος των λογαριασμών και o έλεγχος της νομιμότητας και της κανονικότητας των υποκείμενων πράξεων θα πρέπει να ασκούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

(31)

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θα πρέπει να λειτουργεί κατά τρόπο ανοικτό και διαφανή, παρέχοντας εγκαίρως κάθε σχετική διαθέσιμη πληροφορία στους κατάλληλους φορείς της, καθώς και προωθώντας αναλόγως τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων και μέσω δράσεων ενημέρωσης και διάδοσης στο ευρύτερο κοινό. Ο εσωτερικός κανονισμός των οργάνων της κοινής επιχείρησης πρέπει να δημοσιοποιούνται.

(32)

Προκειμένου να διευκολυνθεί η σύσταση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, η Επιτροπή θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την ίδρυση και την αρχική λειτουργίας της έως ότου αποκτήσει την επιχειρησιακή ικανότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της.

(33)

Δεδομένου ότι γενικός στόχος του «Ορίζοντας 2020» είναι η μεγαλύτερη απλούστευση και εναρμόνιση, όλες οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διάρκεια του «Ορίζοντας 2020».

(34)

Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού, ήτοι η ενίσχυση της βιομηχανικής έρευνας και καινοτομίας σε ολόκληρη την Ένωση μέσω της κοινής πρωτοβουλίας ΒΒΙ δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη μπορούν όμως, για λόγους αποφυγής αλληλεπικαλύψεων, διατήρησης κρίσιμης μάζας και διασφάλισης της βέλτιστης χρήσης της δημόσιας χρηματοδότησης, να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης,· η Ένωση μπορεί να εγκρίνει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, ο παρών κανονισμός περιορίζεται στα ελάχιστα απαιτούμενα για την επίτευξη των εν λόγω στόχων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Σύσταση

1.   Για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων συστήνεται κοινή επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 187 της ΣΛΕΕ (εφεξής «κοινή επιχείρηση ΒΒΙ») έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διάρκεια του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζοντας 2020», πρέπει να δρομολογηθούν προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 το αργότερο. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, προσκλήσεις υποβολής προτάσεων μπορούν να δρομολογηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

2.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ συνιστά οργανισμό στον οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

3.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ διαθέτει νομική προσωπικότητα. Σε κάθε κράτος μέλος έχει την ευρύτερη δυνατή νομική ικανότητα που αναγνωρίζεται στα νομικά πρόσωπα βάσει των νομοθεσιών των αντίστοιχων κρατών μελών. Δύναται, ιδίως, να αποκτά ή να διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία και να παρίσταται ενώπιον δικαστηρίου.

4.   Η έδρα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ βρίσκεται στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

5.   Το καταστατικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ («καταστατικό») παρατίθεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2

Στόχοι

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ έχει τους εξής στόχους:

α)

να συμβάλει στην εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 και ιδίως του μέρους III της απόφασης 2013/743/ΕΕ ·

β)

να συμβάλλει στους στόχους της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας ΒΒΙ για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων για πιο αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και πιο βιώσιμη οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ενισχύοντας επίσης την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, μέσω της ανάπτυξης βιώσιμων και ανταγωνιστικών βιομηχανιών βιοπροϊόντων στην Ευρώπη, με βάση προηγμένα βιοδιυλιστήρια που λαμβάνουν βιομάζα από βιώσιμες πηγές· και συγκεκριμένα:

i)

να επιδείξει τεχνολογίες για την ανάπτυξη νέων χημικών δομικών στοιχείων, νέων υλικών και νέων καταναλωτικών προϊόντων από ευρωπαϊκή βιομάζα, που υποκαθιστούν την ανάγκη για μέσα παραγωγής ορυκτής προέλευσης,

ii)

να αναπτύξει επιχειρηματικά μοντέλα με τη συμμετοχή οικονομικών παραγόντων από ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τον εφοδιασμό των μονάδων βιοδιύλισης με βιομάζα έως τους καταναλωτές υλικών, χημικών και καυσίμων βιολογικής προέλευσης, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας νέων διατομεακών διασυνδέσεων και της στήριξης διακλαδικών συνεργατικών σχηματισμών· και

iii)

να δημιουργήσει εμβληματικές μονάδες βιοδιύλισης, οι οποίες θα εφαρμόζουν τις τεχνολογίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα για τα υλικά, χημικά και καύσιμα βιολογικής προέλευσης και θα παρουσιάζουν βελτιώσεις ως προς το κόστος και τις επιδόσεις σε επίπεδα ανταγωνιστικά με τα εναλλακτικά μέσα ορυκτής προέλευσης.

Άρθρο 3

Χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης

1.   Η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων ΕΖΕΣ στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ για την κάλυψη διοικητικών και επιχειρησιακών δαπανών, ανέρχεται στο ποσό των 975 εκατ. EUR. Η εν λόγω συνεισφορά καταβάλλεται από τις πιστώσεις που διατίθενται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης στο ειδικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του «Ορίζοντας 2020», που δημιουργήθηκε με την απόφαση 2013/743/ΕΕ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv) και των άρθρων 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 για τους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 209 του ίδιου κανονισμού.

2.   Οι λεπτομερείς όροι της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης καθορίζονται μέσω σύμβασης ανάθεσης και ετήσιων συμβάσεων μεταφοράς κονδυλίων, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής, εξ ονόματος της Ένωσης, και της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

3.   Η σύμβαση ανάθεσης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου περιλαμβάνει τα στοιχεία που προβλέπονται στο άρθρο 58 παράγραφος 3 και στα άρθρα 60 και 61 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και στο άρθρο 40 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1268/2012, καθώς και, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α)

τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ όσον αφορά τους σχετικούς δείκτες επιδόσεων που αναφέρονται στο παράρτημα II της απόφασης αριθ. 2013/743/ΕΕ·

β)

τις απαιτήσεις για τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ όσον αφορά την παρακολούθηση που αναφέρονται στο παράρτημα III της απόφασης αριθ. 2013/743/ΕΕ·

γ)

τους ειδικούς δείκτες επιδόσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

δ)

τις ρυθμίσεις σχετικά με την παροχή των αναγκαίων δεδομένων ώστε να διασφαλίζεται ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς διάδοση και υποβολή εκθέσεων, μεταξύ άλλων για την ενιαία πύλη για τους συμμετέχοντες καθώς και μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων διάδοσης του «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή·

ε)

τις διατάξεις για τη δημοσίευση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και στην ενιαία πύλη για τους συμμετέχοντες, καθώς και μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων διάδοσης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» που διαχειρίζεται η Επιτροπή·

στ)

τη χρήση και τις μεταβολές των ανθρώπινων πόρων, ιδίως τις προσλήψεις ανά ομάδα καθηκόντων, βαθμό και κατηγορία, τις ανακατατάξεις υπαλλήλων και τυχόν μεταβολές στον αριθμό των μελών του προσωπικού.

Άρθρο 4

Συνεισφορές άλλων μελών πλην της Ένωσης

1.   Τα μέλη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ πλην της Ένωσης καταβάλλουν ή μεριμνούν ώστε οι οντότητες που τα απαρτίζουν να καταβάλουν συνολική συνεισφορά ύψους τουλάχιστον 2 730 εκατ. EUR κατά το χρονικό διάστημα που καθορίζεται στο άρθρο 1.

2.   Η συνεισφορά που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου συνίσταται στα ακόλουθα:

α)

συνεισφορές προς την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12 παράγραφος 2, στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) και στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του καταστατικού·

β)

συνεισφορές σε είδος ύψους τουλάχιστον 1 755 εκατ. EUR από μέλη πλην της Ένωσης ή από τις οντότητες που τα απαρτίζουν, κατά το χρονικό διάστημα που ορίζεται στο άρθρο 1, για την κάλυψη των δαπανών τους κατά την άσκηση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων εκτός του προγράμματος εργασίας της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, οι οποίες συμβάλλουν στους στόχους της πρωτοβουλίας ΒΒΙ. Επιτρέπεται η παροχή στήριξης για τις εν λόγω δαπάνες από άλλα προγράμματα χρηματοδότησης της Ένωσης, τηρουμένων των εφαρμοστέων κανόνων και διαδικασιών. Στις περιπτώσεις αυτές, η χρηματοδότηση της Ένωσης δεν υποκαθιστά τις συνεισφορές σε είδος των μελών πλην της Ένωσης ή των οντοτήτων που τα απαρτίζουν.

Οι δαπάνες που αναφέρονται στο στοιχείο β) δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδοτική στήριξη από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ. Οι αντίστοιχες δραστηριότητες καθορίζονται σε ετήσιο σχέδιο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στο οποίο αναγράφεται η εκτιμώμενη αξία των σχετικών συνεισφορών.

3.   Τα μέλη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ πλην της Ένωσης υποβάλλουν στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους έκθεση σχετικά με την αξία των αναφερόμενων στην παράγραφο 2 συνεισφορών που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια καθενός από τα προηγούμενα οικονομικά έτη. Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών ενημερώνεται επίσης εγκαίρως.

4.   Για τους σκοπούς της αποτίμησης των συνεισφορών που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου και στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του καταστατικού, οι δαπάνες προσδιορίζονται σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές κοστολόγησης των αντίστοιχων οντοτήτων, τα εφαρμοστέα λογιστικά πρότυπα της χώρας εγκατάστασης της εκάστοτε οντότητας και τα ισχύοντα διεθνή λογιστικά πρότυπα και διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Το κόστος πιστοποιείται από ανεξάρτητο εξωτερικό ελεγκτή που διορίζεται από την οικεία οντότητα. Η μέθοδος αποτίμησης μπορεί να επαληθεύεται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ σε περίπτωση που προκύψει κάποια αμφιβολία από την πιστοποίηση. Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι δαπάνες που προκύπτουν από τις πρόσθετες δραστηριότητες δεν ελέγχονται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ ή οποιοδήποτε οργανισμό της Ένωσης.

5.   Η Επιτροπή δύναται να τερματίσει, να μειώσει κατ’ αναλογία ή να αναστείλει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης προς την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ ή να κινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης που αναφέρεται στο άρθρο 20 παράγραφος 2 του καταστατικού, εφόσον τα αντίστοιχα μέλη ή οι οντότητες που τα απαρτίζουν δεν καταβάλουν καθόλου, καταβάλουν μόνο εν μέρει ή καταβάλουν καθυστερημένα τις συνεισφορές που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου. Η απόφαση της Επιτροπής δεν παρακωλύει την επιστροφή επιλέξιμων δαπανών που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα μέλη κατά τον χρόνο κοινοποίησης της απόφασης στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

Άρθρο 5

Δημοσιονομικοί κανόνες

Με την επιφύλαξη του άρθρου 12 του παρόντος κανονισμού, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θεσπίζει τους ειδικούς δημοσιονομικούς κανόνες της σύμφωνα με το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 110/2014 της Επιτροπής (9).

Άρθρο 6

Προσωπικό

1.   Ο κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και το καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης («κανονισμός υπηρεσιακής κατάστασης» και «καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού»), όπως καθορίζεται από τον κανονισμό (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου (10), και οι κανόνες που θεσπίστηκαν κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης για την εφαρμογή του ανωτέρω κανονισμού και καθεστώτος εφαρμόζονται στο προσωπικό που απασχολείται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο ασκεί, όσον αφορά το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, τις αρμοδιότητες που ανατίθενται βάσει του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και βάσει του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό στην αρμόδια για τη σύναψη συμβάσεων πρόσληψης αρχή (εφεξής οι «αρμοδιότητες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής»).

Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει, σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, απόφαση, δυνάμει του άρθρου 2 παράγραφος 1 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και του άρθρου 6 του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, με την οποία αναθέτει στον εκτελεστικό διευθυντή τις σχετικές αρμοδιότητες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής και καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να ανασταλεί η εν λόγω ανάθεση αρμοδιοτήτων. Ο εκτελεστικός διευθυντής έχει το δικαίωμα να μεταβιβάζει περαιτέρω τις εν λόγω αρμοδιότητες.

Όταν το επιβάλλουν εξαιρετικές περιστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο δύναται, με την έκδοση απόφασης, να αναστείλει προσωρινά την ανάθεση στον εκτελεστικό διευθυντή των αρμοδιοτήτων που ανήκουν στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή και των αρμοδιοτήτων που ο τελευταίος μεταβίβασε περαιτέρω, και να τις ασκήσει το ίδιο ή να τις αναθέσει σε ένα από τα μέλη του ή σε άλλο μέλος του προσωπικού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ πλην του εκτελεστικού διευθυντή.

3.   Το διοικητικό συμβούλιο θεσπίζει κατάλληλους εκτελεστικούς κανόνες του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

4.   Ο αριθμός των μελών του προσωπικού καθορίζεται από τον πίνακα προσωπικού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός των θέσεων έκτακτων υπαλλήλων ανά ομάδα καθηκόντων και βαθμό, καθώς και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων εκφρασμένοι σε ισοδύναμους αριθμούς πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό.

5.   Το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ απαρτίζεται από έκτακτο προσωπικό και συμβασιούχους υπαλλήλους.

6.   Όλες οι δαπάνες προσωπικού βαρύνουν την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

Άρθρο 7

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες και εκπαιδευόμενοι

1.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ δύναται να χρησιμοποιεί αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες και εκπαιδευόμενους που δεν απασχολούνται από την κοινή επιχείρηση. Ο αριθμός των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων, εκφρασμένος σε ισοδύναμο αριθμό πλήρους απασχόλησης, προστίθεται στις πληροφορίες σχετικά με το προσωπικό που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 4 του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον ετήσιο προϋπολογισμό.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο εκδίδει απόφαση με την οποία καθορίζονται οι κανόνες για την απόσπαση εθνικών εμπειρογνωμόνων στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ και για τη χρήση εκπαιδευομένων.

Άρθρο 8

Προνόμια και ασυλίες

Στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ και στο προσωπικό της εφαρμόζεται το πρωτόκολλο 7 περί των προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισυνάπτεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ΣΛΕΕ.

Άρθρο 9

Ευθύνη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ

1.   Η συμβατική ευθύνη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ διέπεται από τις σχετικές συμβατικές διατάξεις και από το εφαρμοστέο στην εκάστοτε συμφωνία, απόφαση ή σύμβαση δίκαιο.

2.   Στην περίπτωση εξωσυμβατικής ευθύνης, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ αποκαθιστά οποιαδήποτε βλάβη προκαλεί το προσωπικό της κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, σύμφωνα με τις κοινές γενικές αρχές των νομοθεσιών των κρατών μελών.

3.   Τυχόν πληρωμές εκ μέρους της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ συνεπεία της αναφερόμενης στις παραγράφους 1 και 2 ευθύνης, καθώς και τα έξοδα και οι δαπάνες που συνεπάγεται, θεωρούνται δαπάνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και καλύπτονται από τους πόρους της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

4.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ είναι η μόνη υπεύθυνη για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Άρθρο 10

Αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της ΕΕ και εφαρμοστέο δίκαιο

1.   Το Δικαστήριο της ΕΕ είναι αρμόδιο:

α)

δυνάμει οποιασδήποτε ρήτρας διαιτησίας που περιλαμβάνεται σε συμφωνίες ή συμβάσεις που συνάπτονται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ ή σε αποφάσεις της·

β)

επί διαφορών που αφορούν την αποζημίωση βλαβών που έχουν προκαλέσει υπάλληλοι της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους·

γ)

επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και των υπαλλήλων της εντός των ορίων και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων και στο καθεστώς που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού.

2.   Για οποιοδήποτε θέμα το οποίο δεν καλύπτεται από τον παρόντα κανονισμό ή από άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης εφαρμόζεται το δίκαιο του κράτους στο οποίο βρίσκεται η έδρα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Άρθρο 11

Αξιολόγηση

1.   Έως τις 30 Ιουνίου 2017, η Επιτροπή, με τη βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, διενεργεί ενδιάμεση αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ. Η Επιτροπή συντάσσει έκθεση σχετικά με την αξιολόγηση αυτή, η οποία περιέχει τα συμπεράσματα της αξιολόγησης και παρατηρήσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή διαβιβάζει την έκθεση αυτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θα ληφθούν υπόψη στην ενδελεχή αξιολόγηση και στην ενδιάμεση αξιολόγηση του άρθρου 32 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

2.   Βάσει των συμπερασμάτων της ενδιάμεσης αξιολόγησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή δύναται να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 ή να λάβει οιαδήποτε άλλα κατάλληλα μέτρα.

3.   Εντός έξι μηνών από την εκκαθάριση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, αλλά το αργότερο εντός δύο ετών από την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης η οποία αναφέρεται στο άρθρο 20 του καταστατικού, η Επιτροπή διενεργεί τελική αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ. Τα αποτελέσματα της εν λόγω τελικής αξιολόγησης υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Άρθρο 12

Απαλλαγή

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 60 παράγραφος 7 και το άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, η απαλλαγή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στους δημοσιονομικούς κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Άρθρο 13

Εκ των υστέρων έλεγχοι

1.   Οι εκ των υστέρων έλεγχοι των δαπανών για τις έμμεσες δράσεις διεξάγονται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ σύμφωνα με το άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 ως μέρος των έμμεσων δράσεων του «Ορίζοντας 2020».

2.   Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να διενεργήσει τους ελέγχους που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Τους διενεργεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ιδίως τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1291/2013.

Άρθρο 14

Προστασία των οικονομικών συμφερόντων των μελών

1.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ παρέχει στο προσωπικό της Επιτροπής και σε άλλα πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την κοινή επιχείρηση ή την Επιτροπή, καθώς και το Ελεγκτικό Συνέδριο, πρόσβαση στους χώρους και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της, καθώς και σε όλες τις πληροφορίες, περιλαμβανομένων πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή, τις οποίες χρειάζονται για να διεξαγάγουν τους ελέγχους.

2.   Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δύναται να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και επιθεωρήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες του κανονισμού (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (11) και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12) και, για να διαπιστώσει αν έχει διαπραχθεί απάτη, δωροδοκία ή άλλη παράνομη δραστηριότητα που θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης σε σχέση με συμφωνία, απόφαση ή σύμβαση χρηματοδοτούμενη δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

3.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2, οι συμβάσεις, οι συμφωνίες και οι αποφάσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού περιέχουν διατάξεις που εξουσιοδοτούν ρητώς την Επιτροπή, την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και την OLAF να διεξάγουν τους ελέγχους και τις έρευνες που αναφέρονται ανωτέρω σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρμοδιότητές τους.

4.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ διασφαλίζει την επαρκή προστασία των οικονομικών συμφερόντων των μελών της διενεργώντας η ίδια ή αναθέτοντας σε τρίτους τη διενέργεια κατάλληλων εσωτερικών και εξωτερικών ελέγχων.

5.   Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ προσχωρεί στη διοργανική συμφωνία της 25ης Μαΐου 1999 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις εσωτερικές έρευνες που πραγματοποιούνται από την OLAF (13). Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση των εσωτερικών ερευνών που διεξάγει η OLAF.

Άρθρο 15

Εμπιστευτικότητα

Με την επιφύλαξη του άρθρου 16 η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ εξασφαλίζει την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών, η κοινοποίηση των οποίων θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα των μελών της ή των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Άρθρο 16

Διαφάνεια

1.   Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (14), εφαρμόζεται στα έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

2.   Το διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ δύναται να θεσπίζει τις πρακτικές ρυθμίσεις για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001.

3.   Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 του παρόντος κανονισμού, οι αποφάσεις που λαμβάνει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ δυνάμει του άρθρου 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 δύνανται να αποτελέσουν αντικείμενο καταγγελίας στον Διαμεσολαβητή σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 228 της ΣΛΕΕ.

Άρθρο 17

Κανόνες συμμετοχής και διάδοσης

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 εφαρμόζεται στις δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ. Σύμφωνα με τον εν λόγω κανονισμό, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ θεωρείται φορέας χρηματοδότησης και παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε έμμεσες δράσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 του καταστατικού.

Άρθρο 18

Στήριξη από το κράτος υποδοχής

Μεταξύ της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και του κράτους στο οποίο βρίσκεται η έδρα της δύναται να συναφθεί διοικητική συμφωνία σχετικά με τα προνόμια και τις ασυλίες και τη λοιπή στήριξη που πρόκειται να παράσχει το εν λόγω κράτος στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

Άρθρο 19

Αρχικές ενέργειες

1.   Η Επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη για τη σύσταση και έναρξη λειτουργίας της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ έως ότου αποκτήσει την επιχειρησιακή ικανότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της. Η Επιτροπή προβαίνει, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης, σε όλες τις απαραίτητες δράσεις σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη και με τη συμμετοχή των αρμόδιων οργάνων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

2.   Προς τον σκοπό της παραγράφου 1,

α)

έως ότου αναλάβει τα καθήκοντά του ο εκτελεστικός διευθυντής μετά τον διορισμό του από το διοικητικό συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 8 του καταστατικού, η Επιτροπή δύναται να ορίσει υπάλληλό της ώστε να ενεργεί ως προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής και να ασκεί τα καθήκοντα που ανατίθενται στον εκτελεστικό διευθυντή, ο οποίος μπορεί να επικουρείται στο έργο του από περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων της Επιτροπής·

β)

κατά παρέκκλιση από το άρθρο 6 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού, ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής ασκεί τις αρμοδιότητες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής·

γ)

η Επιτροπή δύναται να διαθέσει περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων της σε προσωρινή βάση.

3.   Ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής μπορεί να εγκρίνει όλες τις πληρωμές που καλύπτονται από τις πιστώσεις οι οποίες προβλέπονται στον ετήσιο προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ αμέσως μετά την έγκρισή του από το διοικητικό συμβούλιο και δύναται να λαμβάνει αποφάσεις και να συνάπτει συμβάσεις ή συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων για την πρόσληψη προσωπικού, μετά την έγκριση του πίνακα προσωπικού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

4.   Ο προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής ορίζει, κατόπιν συμφωνίας με τον εκτελεστικό διευθυντή της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και με την επιφύλαξη της έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, την ημερομηνία κατά την οποία η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ αποκτά την ικανότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού της. Από την εν λόγω ημερομηνία και μετά η Επιτροπή απέχει από την ανάληψη δεσμεύσεων και από την εκτέλεση πληρωμών για τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Άρθρο 20

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 6 Μαΐου 2014.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Γ. ΣΤΟΥΡΝΆΡΑΣ


(1)  Γνώμη της 10ης Δεκεμβρίου 2013 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα).

(2)  Απόφαση αριθ. 1982/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007-2013) (ΕΕ L 412 της 30.12.2006, σ. 1.)

(3)  Απόφαση 2006/971/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με το ειδικό πρόγραμμα «Συνεργασία» για την εκτέλεση του 7ου προγράμματος-πλαισίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (2007-2013) (ΕΕ L 400 της 30.12.2006, σ. 86.)

(4)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την έρευνα και την καινοτομία (2014-2020) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 104).

(5)  Απόφαση 2013/743/ΕΕ του Συμβουλίου, της 3ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό του ειδικού προγράμματος υλοποίησης του προγράμματος Ορίζων 2020 – Πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία (2014 – 2020) (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 965).

(6)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 – Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 81).

(7)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(8)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1268/2012 της Επιτροπής, της 29ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 362 της 31.12.2012, σ. 1.)

(9)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 110/2014 της Επιτροπής, της 30ής Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τον πρότυπο δημοσιονομικό κανονισμό για τους οργανισμούς που αφορούν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αναφέρονται στο άρθρο 209 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 38 της 7.2.2014, σ. 2).

(10)  Κανονισμός (ΕΟΚ, Ευρατόμ, ΕΚΑΧ) αριθ. 259/68 του Συμβουλίου, της 29ης Φεβρουαρίου 1968, περί καθορισμού του κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως των υπαλλήλων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και περί θεσπίσεως ειδικών μέτρων προσωρινώς εφαρμοστέων στους υπαλλήλους της Επιτροπής (EE L 56 της 4.3.1968, σ. 1).

(11)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

(12)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

(13)  ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 15.

(14)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ L 145 της 31.5.2001, σ. 43).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΒΙΟΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Άρθρο 1

Καθήκοντα

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

διασφαλίζει τη σύσταση και τη βιώσιμη διαχείριση της πρωτοβουλίας BBI·

β)

αντλεί τους αναγκαίους πόρους από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα·

γ)

δημιουργεί και αναπτύσσει στενές και μακροπρόθεσμες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης, του βιομηχανικού κλάδου και των λοιπών ενδιαφερόμενων φορέων·

δ)

διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας BBI·

ε)

εξασφαλίζει την κρίσιμη μάζα των ερευνητικών προσπαθειών για τη συμμετοχή σε μακροπρόθεσμο πρόγραμμα·

στ)

παρακολουθεί την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ζ)

παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε έμμεσες δράσεις έρευνας και καινοτομίας, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων·

η)

ασκεί δραστηριότητες ενημέρωσης, επικοινωνίας, αξιοποίησης και διάδοσης μέσω της κατ’ αναλογία εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 28 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1291/2013, μεταξύ άλλων καθιστώντας τις λεπτομερείς πληροφορίες για τα αποτελέσματα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων διαθέσιμες και προσιτές σε κοινή ηλεκτρονική βάση δεδομένων «Ορίζοντας 2020»·

θ)

συνδέεται με ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, μεταξύ άλλων ερευνητικούς οργανισμούς και πανεπιστήμια·

ι)

επιτελεί οποιοδήποτε άλλο καθήκον απαιτείται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Μέλη

1.

Τα μέλη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ είναι τα ακόλουθα:

α)

η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή·

β)

μετά την αποδοχή του παρόντος καταστατικού, με σχετική επιστολή έγκρισης, η κοινοπραξία βιομηχανιών βιοπροϊόντων (Bio-based Industries Consortium Aisbl, εφεξής καλούμενη «BIC»), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει συσταθεί κατά το βελγικό δίκαιο, με μόνιμη έδρα στις Βρυξέλλες (Βέλγιο).

2.

Συνιστώσες οντότητες είναι οι οντότητες που συνιστούν κάθε μέλος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ πλην της Ένωσης, σύμφωνα με το καταστατικό του συγκεκριμένου μέλους.

Άρθρο 3

Μεταβολές της σύνθεσης

1.

Οιαδήποτε νομική οντότητα υποστηρίζει άμεσα ή έμμεσα δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σε κράτος μέλος ή σε χώρα συνδεδεμένη με το «Ορίζοντας 2020» δύναται να ζητήσει να καταστεί μέλος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, υπό τον όρο ότι συνεισφέρει στη χρηματοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 12 για την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ σύμφωνα με το άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού και αποδέχεται το καταστατικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

2.

Κάθε αίτηση προσχώρησης νέου μέλους στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ απευθύνεται στο διοικητικό της συμβούλιο, συνοδευόμενη από πρόταση αναπροσαρμογής της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου.

3.

Το διοικητικό συμβούλιο αξιολογεί την αίτηση λαμβάνοντας υπόψη την καταλληλότητα και τη δυνητική προστιθέμενη αξία του αιτούντος για την επίτευξη των στόχων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ. Κατόπιν αποφαίνεται σχετικά με την αίτηση.

4.

Οποιοδήποτε μέλος δύναται να παραιτηθεί από την ιδιότητα του μέλους της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ. Η παραίτηση καθίσταται οριστική και αμετάκλητη έξι μήνες μετά τη σχετική κοινοποίηση προς τα υπόλοιπα μέλη. Τότε, το αποχωρούν μέλος απαλλάσσεται από όλες τις υποχρεώσεις πλην των υποχρεώσεων που έχει εγκρίνει ή αναλάβει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ πριν από την παραίτηση.

5.

Η ιδιότητα μέλους της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ δεν μεταβιβάζεται σε τρίτους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του διοικητικού συμβουλίου.

6.

Κατόπιν οποιασδήποτε μεταβολής στη σύνθεση των μελών της δυνάμει του παρόντος άρθρου, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ δημοσιεύει αμέσως στον δικτυακό της τόπο επικαιροποιημένο κατάλογο των μελών της μαζί με την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η μεταβολή αυτή.

Άρθρο 4

Οργάνωση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ

1.

Τα όργανα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ είναι τα εξής:

α)

το διοικητικό συμβούλιο·

β)

ο εκτελεστικός διευθυντής·

γ)

η επιστημονική επιτροπή·

δ)

η ομάδα εκπροσώπων των κρατών.

2.

Η επιστημονική επιτροπή και η ομάδα εκπροσώπων των κρατών είναι συμβουλευτικά όργανα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Άρθρο 5

Σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τα ακόλουθα μέλη:

α)

πέντε εκπροσώπους της Επιτροπής εξ ονόματος της Ένωσης·

β)

πέντε εκπροσώπους των μελών πλην της Ένωσης, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας πρέπει να είναι εκπρόσωπος μικρομεσαίας επιχείρησης (ΜΜΕ).

Άρθρο 6

Λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου

1.

Η Ένωση διαθέτει το 50 % των δικαιωμάτων ψήφου. Η ψήφος της Ένωσης είναι αδιαίρετη. Τα μέλη πλην της Ένωσης διαθέτουν ίσο αριθμό ψήφων. Τα μέλη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης. Ελλείψει συναίνεσης, το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με πλειοψηφία τουλάχιστον 75 % του συνόλου των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων των μελών που δεν παρίστανται.

2.

Το διοικητικό συμβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του για θητεία δύο ετών.

3.

Το διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση δύο φορές ετησίως. Δύναται να συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής ή της πλειοψηφίας των εκπροσώπων των μελών πλην της Ένωσης ή εφόσον το ζητήσει ο πρόεδρός του. Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου συγκαλούνται από τον πρόεδρό του και διεξάγονται κατά κανόνα στην έδρα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής έχει δικαίωμα συμμετοχής στις συσκέψεις, αλλά δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου.

Ο πρόεδρος της ομάδας εκπροσώπων των κρατών δικαιούται να παρίσταται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ως παρατηρητής και να λαμβάνει μέρος στις συσκέψεις, αλλά δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου.

Ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής δικαιούται, εφόσον συζητούνται ζητήματα που εμπίπτουν στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να παρίσταται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου ως παρατηρητής και να λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις του, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Το διοικητικό συμβούλιο δύναται, κατά περίπτωση, να προσκαλεί ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις του και άλλα πρόσωπα, ιδίως εκπροσώπους περιφερειακών αρχών της Ένωσης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

4.

Οι εκπρόσωποι των μελών δεν έχουν προσωπική ευθύνη για ενέργειες στις οποίες προβαίνουν υπό την ιδιότητά τους ως εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο.

5.

Το διοικητικό συμβούλιο καταρτίζει τον εσωτερικό του κανονισμό.

Άρθρο 7

Καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου

1.

Το διοικητικό συμβούλιο φέρει τη συνολική ευθύνη για τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τη λειτουργία της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και επιβλέπει την υλοποίηση των δραστηριοτήτων της.

2.

Η Επιτροπή, στο πλαίσιο του ρόλου της στο διοικητικό συμβούλιο, επιδιώκει την εξασφάλιση του συντονισμού μεταξύ των δραστηριοτήτων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και των σχετικών δραστηριοτήτων του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», με σκοπό την προώθηση συνεργιών στις περιπτώσεις προτεραιοτήτων που καλύπτονται από τη συνεργατική έρευνα.

3.

Το διοικητικό συμβούλιο επιτελεί ειδικότερα τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

αξιολογεί, κάνει δεκτές ή απορρίπτει αιτήσεις προσχώρησης νέων μελών σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού·

β)

αποφασίζει για τη διαγραφή από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ οιουδήποτε μέλους το οποίο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του·

γ)

εγκρίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος κανονισμού·

δ)

εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα προσωπικού στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός των θέσεων εκτάκτων υπαλλήλων ανά ομάδα καθηκόντων και βαθμό, καθώς και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων, εκφρασμένοι σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης·

ε)

ασκεί τις αρμοδιότητες της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής όσον αφορά το προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

στ)

διορίζει τον εκτελεστικό διευθυντή, παύει ή παρατείνει τη θητεία του, παρέχει καθοδήγηση και παρακολουθεί τις επιδόσεις του·

ζ)

εγκρίνει, κατόπιν σύστασης του εκτελεστικού διευθυντή, το οργανόγραμμα του γραφείου προγράμματος·

η)

εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας και τις αντίστοιχες προβλέψεις δαπανών που προτείνει ο εκτελεστικός διευθυντής βάσει των γνωμοδοτήσεων της επιστημονικής επιτροπής και της ομάδας εκπροσώπων των κρατών·

θ)

εγκρίνει το ετήσιο σχέδιο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του παρόντος κανονισμού, κατόπιν πρότασης των μελών πλην της Ένωσης και κατόπιν διαβούλευσης, κατά περίπτωση, με ad hoc συμβουλευτική ομάδα·

ι)

εγκρίνει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων δαπανών·

ια)

μεριμνά, αν το κρίνει σκόπιμο, για τη συγκρότηση ομάδας εσωτερικού ελέγχου της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ιβ)

εγκρίνει τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων και, κατά περίπτωση, τους συναφείς κανόνες για τις διαδικασίες υποβολής, αξιολόγησης, επιλογής, ανάθεσης και επανεξέτασης·

ιγ)

εγκρίνει τον κατάλογο των δράσεων οι οποίες επιλέγονται για χρηματοδότηση, βάσει του καταλόγου προτεραιότητας που έχει εκπονηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων·

ιδ)

θεσπίζει, κατόπιν σύστασης του εκτελεστικού διευθυντή, την πολιτική επικοινωνίας της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ιε)

θεσπίζει, κατά περίπτωση, εκτελεστικούς κανόνες για τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης και το καθεστώς του λοιπού προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 του παρόντος κανονισμού·

ιστ)

θεσπίζει, κατά περίπτωση, κανόνες για την απόσπαση εθνικών εμπειρογνωμόνων στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ και για τη χρήση εκπαιδευομένων σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού·

ιζ)

συγκροτεί, κατά περίπτωση, συμβουλευτικές ομάδες επιπλέον των οργάνων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ιη)

υποβάλλει, κατά περίπτωση, στην Επιτροπή τυχόν αιτήματα τροποποίησης του παρόντος κανονισμού που προτείνει οιοδήποτε μέλος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ιθ)

έχει ευθύνη για κάθε εργασία που δεν εμπίπτει συγκεκριμένα στα καθήκοντα οιουδήποτε από τα όργανα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και την οποία δύναται να αναθέσει σε κάποιο από τα εν λόγω όργανα.

Άρθρο 8

Διορισμός, παύση ή παράταση της θητείας του εκτελεστικού διευθυντή

1.

Ο εκτελεστικός διευθυντής διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο βάσει καταλόγου υποψηφίων που προτείνει η Επιτροπή, ο οποίος καταρτίζεται κατόπιν ανοικτής και διαφανούς διαδικασίας επιλογής. Εφόσον το κρίνει σκόπιμο, η Επιτροπή εντάσσει στη διαδικασία επιλογής τους εκπροσώπους των λοιπών μελών της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται η δέουσα εκπροσώπηση των λοιπών μελών της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ στο στάδιο προεπιλογής της διαδικασίας επιλογής. Για τον σκοπό αυτό, τα μέλη πλην της Ένωσης ορίζουν μέσω κοινής συμφωνίας έναν εκπρόσωπο και έναν παρατηρητή εξ ονόματος του διοικητικού συμβουλίου.

2.

Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι μέλος του προσωπικού και προσλαμβάνεται ως έκτακτος υπάλληλος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 στοιχείο α) του καθεστώτος που εφαρμόζεται επί του λοιπού προσωπικού της Ένωσης.

Για τους σκοπούς της σύναψης της σύμβασης με τον εκτελεστικό διευθυντή, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.

3.

Η θητεία του εκτελεστικού διευθυντή είναι τριετής. Πριν από τη λήξη της εν λόγω περιόδου, η Επιτροπή, με τη συμμετοχή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, των μελών πλην της Ένωσης, προβαίνει σε αξιολόγηση των επιδόσεων του εκτελεστικού διευθυντή καθώς και των μελλοντικών καθηκόντων και προκλήσεων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

4.

Κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη την αξιολόγηση της παραγράφου 3, το διοικητικό συμβούλιο δύναται να παρατείνει τη θητεία του εκτελεστικού διευθυντή άπαξ και για περίοδο που δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη.

5.

Εκτελεστικός διευθυντής του οποίου η θητεία έχει παραταθεί δεν δύναται να συμμετάσχει σε άλλη διαδικασία επιλογής για την ίδια θέση μετά το πέρας της συνολικής θητείας του.

6.

Η παύση του εκτελεστικού διευθυντή από τα καθήκοντά του επιτρέπεται μόνο με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν σχετικής πρότασης της Επιτροπής, με τη συμμετοχή, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, των μελών πλην της Ένωσης.

Άρθρο 9

Καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή

1.

Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο κύριος εκτελεστικός υπεύθυνος για την καθημερινή διαχείριση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ σύμφωνα με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

2.

Ο εκτελεστικός διευθυντής είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ. Λογοδοτεί στο διοικητικό συμβούλιο.

3.

Ο εκτελεστικός διευθυντής εκτελεί τον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

4.

Ειδικότερα, ο εκτελεστικός διευθυντής εκτελεί με ανεξάρτητο τρόπο τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του προσχεδίου του ετήσιου προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου πίνακα προσωπικού στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός των έκτακτων θέσεων ανά βαθμό και ανά ομάδα καθηκόντων, καθώς και ο αριθμός των συμβασιούχων υπαλλήλων και των αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων εκφρασμένος σε ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης·

β)

κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας και των αντίστοιχων προβλέψεων δαπανών·

γ)

υποβολή προς γνωμοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο των ετήσιων λογαριασμών·

δ)

κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ετήσιας έκθεσης δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων περί των αντίστοιχων δαπανών·

ε)

υποβολή προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο του καταλόγου των δράσεων που επιλέγονται για χρηματοδότηση·

στ)

τακτική ενημέρωση της ομάδας εκπροσώπων των κρατών και της επιστημονικής επιτροπής σε σχέση με όλα τα ζητήματα που αφορούν τον συμβουλευτικό τους ρόλο·

ζ)

υπογραφή επιμέρους συμφωνιών και αποφάσεων·

η)

υπογραφή δημόσιων συμβάσεων·

θ)

εφαρμογή της πολιτικής επικοινωνίας της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

ι)

οργάνωση, διεύθυνση και εποπτεία της λειτουργίας και του προσωπικού της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών όσον αφορά την ανάθεση αρμοδιοτήτων από το διοικητικό συμβούλιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 6 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού·

ια)

καθιέρωση και διασφάλιση της λειτουργίας ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου και υποβολή αναφοράς στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τυχόν σημαντικές αλλαγές·

ιβ)

διασφάλιση διενέργειας εκτίμησης κινδύνων και διαχείρισης κινδύνων·

ιγ)

λήψη οιωνδήποτε άλλων αναγκαίων μέτρων για την αξιολόγηση της προόδου της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ ως προς την επίτευξη των στόχων της·

ιδ)

εκτέλεση οιουδήποτε άλλου καθήκοντος αναθέτει ή μεταβιβάζει στον εκτελεστικό διευθυντή το διοικητικό συμβούλιο.

5.

Ο εκτελεστικός διευθυντής συγκροτεί γραφείο προγράμματος για την εκτέλεση, με δική του ευθύνη, όλων των καθηκόντων στήριξης που απορρέουν από τον παρόντα κανονισμό. Το γραφείο προγράμματος απαρτίζεται από το προσωπικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και επιτελεί ειδικότερα τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

παροχή στήριξης για τη δημιουργία και διαχείριση κατάλληλου λογιστικού συστήματος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ·

β)

διαχείριση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, όπως προβλέπεται στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, και διαχείριση των συμφωνιών και αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού τους·

γ)

παροχή στα μέλη και τα λοιπά όργανα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ όλων των σχετικών πληροφοριών και της απαραίτητης στήριξης για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς και ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων τους·

δ)

επιτέλεση καθηκόντων γραμματειακής υποστήριξης για τα όργανα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και παροχή στήριξης σε οιαδήποτε συμβουλευτική ομάδα συγκροτείται από το διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 10

Επιστημονική επιτροπή

1.

Η επιστημονική επιτροπή απαρτίζεται από δεκαπέντε το πολύ μέλη. Η επιτροπή εκλέγει πρόεδρο μεταξύ των μελών της.

2.

Μέλη της επιστημονικής επιτροπής είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκπροσωπούν ισόρροπα την πανεπιστημιακή κοινότητα, τον βιομηχανικό κλάδο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις ρυθμιστικές αρχές. Συλλογικά, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής διαθέτουν τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα και την εμπειρογνωμοσύνη που καλύπτουν το απαιτούμενο τεχνικό πεδίο για την παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων συστάσεων στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

3.

Το διοικητικό συμβούλιο καθορίζει τα συγκεκριμένα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής των μελών της επιστημονικής επιτροπής και διορίζει τα μέλη της. Το διοικητικό συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τους εν δυνάμει υποψηφίους που προτείνει η ομάδα εκπροσώπων των κρατών ΒΒΙ.

4.

Η επιστημονική επιτροπή επιτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

παροχή συμβουλών σχετικά με τις επιστημονικές προτεραιότητες που πρέπει να εξετάζονται στα ετήσια προγράμματα εργασίας·

β)

παροχή συμβουλών σχετικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα που περιγράφονται στην ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων.

5.

Η επιστημονική επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Οι συνεδριάσεις της συγκαλούνται από τον πρόεδρό της.

6.

Στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής είναι δυνατόν να προσκαλούνται να συμμετάσχουν και άλλα πρόσωπα πλην των μελών της, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του προέδρου της.

7.

Η επιστημονική επιτροπή καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 11

Ομάδα εκπροσώπων των κρατών

1.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο κάθε κράτους μέλους και κάθε συνδεδεμένης χώρας με το «Ορίζοντας 2020». Η ομάδα εκλέγει πρόεδρο μεταξύ των μελών της.

2.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Οι συνεδριάσεις της συγκαλούνται από τον πρόεδρό της. Στις συνεδριάσεις συμμετέχουν ο εκτελεστικός διευθυντής και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ή οι εκπρόσωποί τους.

Ο πρόεδρος της ομάδας εκπροσώπων των κρατών δύναται να προσκαλεί ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις της και άλλα πρόσωπα, ιδίως εκπροσώπους περιφερειακών αρχών εντός της Ένωσης, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών ή εκπροσώπους ενώσεων ΜΜΕ.

3.

Ειδικότερα, διεξάγονται διαβουλεύσεις με την ομάδα εκπροσώπων των κρατών, η οποία, συγκεκριμένα, εξετάζει τις πληροφορίες και διατυπώνει γνώμες σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

α)

την πρόοδο του προγράμματος στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και την επίτευξη των σχετικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας προσκλήσεων και αξιολόγησης προτάσεων·

β)

την επικαιροποίηση των στρατηγικών κατευθύνσεων·

γ)

τους δεσμούς με το «Ορίζοντας 2020»·

δ)

τα ετήσια προγράμματα εργασίας·

ε)

τη συμμετοχή των ΜΜΕ.

4.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών παρέχει επίσης πληροφορίες και μεσολαβεί στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ σε σχέση με τα ακόλουθα θέματα:

α)

το καθεστώς των συναφών εθνικών ή περιφερειακών προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας και τον προσδιορισμό πιθανών τομέων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης της εφαρμογής σχετικών τεχνολογιών, για την ανάπτυξη συνεργιών και την αποφυγή επικαλύψεων·

β)

τα ειδικά μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τις εκδηλώσεις διάδοσης, τα θεματικά τεχνικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες επικοινωνίας·

γ)

τα ειδικά μέτρα που λαμβάνοντα σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά τις δραστηριότητες εκκίνησης σε σχέση με την πρωτοβουλία ΒΒΙ.

5.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών δύναται να διατυπώνει, με δική της πρωτοβουλία, συστάσεις ή προτάσεις προς το διοικητικό συμβούλιο σχετικά με τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά θέματα καθώς και σχετικά με τα ετήσια σχέδια, ιδίως όταν αυτά θίγουν εθνικά ή περιφερειακά συμφέροντα.

Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώνει χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση την ομάδα εκπροσώπων των κρατών σχετικά με τη συνέχεια που δίνει στις εν λόγω συστάσεις ή προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του σκεπτικού, σε περίπτωση που δεν δίνεται συνέχεια.

6.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών ενημερώνεται τακτικά, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ, το αποτέλεσμα κάθε πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και εκτέλεσης έργου, τις συνέργειες με άλλα συναφή προγράμματα της Ένωσης και την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΒΒΙ.

7.

Η ομάδα εκπροσώπων των κρατών θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό της.

Άρθρο 12

Πηγές χρηματοδότησης

1.

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ χρηματοδοτείται από κοινού από την Ένωση και τα μέλη της πλην της Ένωσης ή από τις οντότητες που τα απαρτίζουν μέσω χρηματοδοτικών συνεισφορών που καταβάλλονται σε δόσεις και μέσω συνεισφορών για την κάλυψη δαπανών που επωμίζονται κατά την υλοποίηση έμμεσων δράσεων τις οποίες δεν καλύπτει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

2.

Οι διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ δεν υπερβαίνουν το ποσό των 58,5 εκατ. EUR και καλύπτονται μέσω χρηματοδοτικών συνεισφορών οι οποίες κατανέμονται ισομερώς, σε ετήσια βάση, μεταξύ της Ένωσης και των μελών πλην της Ένωσης. Εάν δεν χρησιμοποιηθεί μέρος της συνεισφοράς για τις διοικητικές δαπάνες, μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη των επιχειρησιακών δαπανών της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

3.

Οι λειτουργικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ καλύπτονται από:

α)

χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης·

β)

χρηματοδοτική συνεισφορά των άλλων μελών πλην της Ένωσης·

γ)

συνεισφορές σε είδος από τα άλλα μέλη πλην της Ένωσης ή από τις οντότητες που τα απαρτίζουν για την κάλυψη των δαπανών που επωμίζονται κατά την υλοποίηση έμμεσων δράσεων, αφαιρουμένης της συνεισφοράς της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και οιασδήποτε άλλης συνεισφοράς της Ένωσης για τις εν λόγω δαπάνες.

4.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά των μελών πλην της Ένωσης για τις επιχειρησιακές δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο β) ανέρχεται σε τουλάχιστον 182,50 εκατ. EUR για το διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού.

5.

Οι πόροι που εγγράφονται στον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ προέρχονται από τις ακόλουθες συνεισφορές:

α)

χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών για τις διοικητικές δαπάνες·

β)

χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών για τις λειτουργικές δαπάνες·

γ)

κάθε έσοδο που αποφέρει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ·

δ)

άλλες χρηματοδοτικές συνεισφορές, πόροι και έσοδα.

Οι τόκοι που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συνεισφορές που καταβάλλουν στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ τα μέλη της λογίζονται ως έσοδα της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

6.

Όλοι οι πόροι και οι δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ διατίθενται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος κανονισμού.

7.

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ έχει την κυριότητα όλων των περιουσιακών στοιχείων που παράγει η ίδια ή που μεταβιβάζονται σε αυτήν για την εκπλήρωση των στόχων της.

8.

Εκτός από την περίπτωση στην οποία η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ τελεί υπό καθεστώς εκκαθάρισης, δεν καταβάλλεται στα μέλη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ ενδεχόμενο πλεόνασμα των εσόδων έναντι των δαπανών.

Άρθρο 13

Χρηματοδοτικές υποχρεώσεις

Οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ δεν υπερβαίνουν το ποσό των χρηματοοικονομικών πόρων που είναι διαθέσιμοι ή που έχουν δεσμευθεί για τον προϋπολογισμό της από τα μέλη της.

Άρθρο 14

Οικονομικό έτος

Το οικονομικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Άρθρο 15

Επιχειρησιακός και οικονομικός προγραμματισμός

1.

Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο σχέδιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, των διοικητικών δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων προβλέψεων δαπανών για το επόμενο έτος. Στο σχέδιο του προγράμματος εργασίας περιλαμβάνεται επίσης η εκτιμώμενη αξία των συνεισφορών που αναμένεται να καταβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του καταστατικού.

2.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για συγκεκριμένο έτος εγκρίνεται πριν από το τέλος του προηγούμενου έτους. Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας δημοσιοποιείται.

3.

Ο εκτελεστικός διευθυντής καταρτίζει το σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και το υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο.

4.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός εκάστου έτους εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο πριν από το τέλος του προηγούμενου έτους.

5.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός προσαρμόζεται προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης όπως καθορίζεται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Άρθρο 16

Επιχειρησιακές και χρηματοοικονομικές εκθέσεις

1.

Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει στο διοικητικό συμβούλιο ετήσιες εκθέσεις σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Εντός δύο μηνών από τη λήξη κάθε οικονομικού έτους, ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ιδίως όσον αφορά το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών για το εν λόγω έτος. Στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πληροφορίες σχετικά με τα ακόλουθα θέματα:

α)

τις δράσεις που διεξήχθησαν στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και σε άλλους τομείς, καθώς και τις αντίστοιχες δαπάνες·

β)

τις δράσεις που προτάθηκαν, στις οποίες περιλαμβάνεται ανάλυση ανά είδος συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, και ανά χώρα·

γ)

τις δράσεις που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση, στις οποίες περιλαμβάνεται ανάλυση ανά είδος συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, και ανά χώρα, και αναγράφεται η συνεισφορά της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ προς τους επιμέρους συμμετέχοντες και τις επιμέρους δράσεις.

2.

Αφού εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, η ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων δημοσιοποιείται.

3.

Μέχρι την 1η Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, ο υπόλογος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ διαβιβάζει τους προσωρινούς λογαριασμούς στον υπόλογο της Επιτροπής και στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου οικονομικού έτους, η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ διαβιβάζει την έκθεση για τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με την παραλαβή των παρατηρήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους προσωρινούς λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ σύμφωνα με το άρθρο 148 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012, ο υπόλογος της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ καταρτίζει τους οριστικούς λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και ο εκτελεστικός διευθυντής τούς υποβάλλει για γνωμοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο.

Το διοικητικό συμβούλιο διατυπώνει τη γνώμη του για τους οριστικούς λογαριασμούς της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.

Την 1η Ιουλίου, το αργότερο, του επομένου οικονομικού έτους ο εκτελεστικός διευθυντής διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο τους οριστικούς λογαριασμούς, συνοδευόμενους από τη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου.

Οι οριστικοί λογαριασμοί δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου οικονομικού έτους.

Το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου, ο εκτελεστικός διευθυντής αποστέλλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο απάντηση επί των παρατηρήσεων που αυτό διατυπώνει στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του. Την εν λόγω απάντηση αποστέλλει ο εκτελεστικός διευθυντής και στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν αιτήσεώς του, κάθε πληροφορία που είναι αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απαλλαγής για το συγκεκριμένο οικονομικό έτος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 165 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.

Άρθρο 17

Εσωτερικός έλεγχος

Ο εσωτερικός ελεγκτής της Επιτροπής ασκεί όσον αφορά έναντι της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ τις ίδιες αρμοδιότητες με αυτές που ασκεί σε σχέση με την Επιτροπή.

Άρθρο 18

Ευθύνη των μελών και ασφάλιση

1.

Η οικονομική ευθύνη των μελών για τα χρέη της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ περιορίζεται στην ήδη καταβληθείσα συνεισφορά τους για τις διοικητικές δαπάνες.

2.

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ συνάπτει και διατηρεί κατάλληλη ασφαλιστική σύμβαση.

Άρθρο 19

Σύγκρουση συμφερόντων

1.

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ, τα όργανα και το προσωπικό της αποφεύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων τους.

2.

Το διοικητικό συμβούλιο της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη και τη διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων σε σχέση με τα μέλη της, τα όργανα και το προσωπικό της. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν διατάξεις διά των οποίων αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων για τους εκπροσώπους των μελών στο διοικητικό συμβούλιο.

Άρθρο 20

Εκκαθάριση

1.

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ τίθεται σε εκκαθάριση στο τέλος της περιόδου που ορίζεται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού.

2.

Επιπροσθέτως της παραγράφου 1, η διαδικασία εκκαθάρισης κινείται αυτομάτως σε περίπτωση αποχώρησης της Ένωσης ή όλων των μελών πλην της Ένωσης από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ.

3.

Για τις ανάγκες της διαδικασίας εκκαθάρισης της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, το διοικητικό συμβούλιο ορίζει έναν ή περισσότερους εκκαθαριστές, οι οποίοι συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

4.

Κατά την εκκαθάριση της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ, τα περιουσιακά στοιχεία της χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεων της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ και των δαπανών που συνδέονται με την εκκαθάρισή της. Τυχόν πλεόνασμα κατανέμεται μεταξύ των υφιστάμενων μελών κατά τον χρόνο της εκκαθάρισης κατ’ αναλογία προς το ποσό της χρηματοδοτικής συνεισφοράς τους στην κοινή επιχείρηση ΒΒΙ. Το αντίστοιχο πλεόνασμα που διανέμεται ενδεχομένως στην Ένωση επιστρέφεται στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

5.

Θεσπίζεται ειδική διαδικασία για την εξασφάλιση της κατάλληλης διαχείρισης τυχόν συμφωνιών που συνήφθησαν ή αποφάσεων που ελήφθησαν από την κοινή επιχείρηση ΒΒΙ, καθώς και τυχόν δημόσιων συμβάσεων, των οποίων η διάρκεια ισχύος υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ.


Top