Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0430

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 430/2010 της Επιτροπής, της 20ής Μαΐου 2010 , για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα

    ΕΕ L 125 της 21.5.2010, p. 10–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/04/2016; καταργήθηκε εμμέσως από 32016R0481

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/430/oj

    21.5.2010   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 125/10


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) αριθ. 430/2010 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 20ής Μαΐου 2010

    για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 1992, περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (1), και ιδίως το άρθρο 247,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 648/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) εισήγαγε στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 την υποχρέωση κατάθεσης συνοπτικής διασάφησης εισόδου ή εξόδου με ηλεκτρονικά μέσα. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 273/2009 της Επιτροπής (3) που προβλέπει παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής (4), ορίζει μεταβατική περίοδο η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικονομικοί φορείς δύνανται, αλλά δεν υποχρεούνται, να καταθέτουν συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου και εξόδου με ηλεκτρονικά μέσα.

    (2)

    Είναι απαραίτητο να γίνουν ορισμένες προσαρμογές των κανόνων όσον αφορά στις συνοπτικές διασαφήσεις εισόδου και εξόδου στοχεύοντας στη μείωση του διοικητικού φόρτου στις περιπτώσεις στις οποίες, για σκοπούς ασφάλειας και προστασίας, αυτές οι διασαφήσεις δεν είναι αναγκαίες. Επιπλέον, με σκοπό την καλύτερη ανάλυση του κινδύνου, οι οικοσκευές όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών (5), δεν πρέπει να εξαιρούνται από τέτοιες διασαφήσεις, εάν μεταφέρονται στο πλαίσιο σύμβασης μεταφοράς.

    (3)

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γνωστοποίηση στοιχείων των τελωνειακών διασαφήσεων που αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία και η τήρηση συγκεκριμένης προθεσμίας για την υποβολή τέτοιων διασαφήσεων, δεν είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και την προστασία και γι’ αυτό τον σκοπό πρέπει να θεσπιστούν περαιτέρω παρεκκλίσεις. Ωστόσο, αυτές οι παρεκκλίσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τους γενικούς κανόνες των τελωνειακών διασαφήσεων, σε οποιαδήποτε μορφή και αν αυτές υποβληθούν.

    (4)

    Σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εφαρμόζονται οι προθεσμίες που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την προστασία, για την υποβολή διασαφήσεων εξαγωγής, όπως για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, θα πρέπει να δοθεί στις τελωνειακές αρχές η δυνατότητα να επιτρέπουν σε αξιόπιστους οικονομικούς φορείς να καταχωρίζουν τα εξαχθέντα εμπορεύματα στα βιβλία τους και να γνωστοποιούν τις εξαγωγές τους σε περιοδική βάση μετά την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

    (5)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1192/2008 της Επιτροπής (6) περί τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 θέσπισε κοινά κριτήρια και κοινό έντυπο αίτησης για τη χορήγηση αδειών σχετικά με τις απλουστευμένες διασαφήσεις και τη διαδικασία εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο. Διευκρινίζεται ότι αυτοί οι κανόνες εφαρμόζονται σε όλα τα τελωνειακά καθεστώτα. Ο ίδιος κανονισμός εισήγαγε στο άρθρο 253α, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011, την απαίτηση σύμφωνα με την οποία η χρήση της απλουστευμένης διασάφησης ή της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο προϋποθέτει την κατάθεση ηλεκτρονικών διασαφήσεων και γνωστοποιήσεων. Ορισμένα κράτη μέλη επισήμαναν στην Επιτροπή ότι τα εν λόγω συστήματα ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιπτώσεις έως την προβλεπόμενη ημερομηνία. Αυτά τα κράτη μέλη θα πρέπει, εφόσον διενεργηθεί αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου, να έχουν τη δυνατότητα να αποδεχθούν, υπό τις προϋποθέσεις που τα ίδια καθορίζουν, τελωνειακές διασαφήσεις και γνωστοποιήσεις σε μορφή διαφορετική από την ηλεκτρονική, έως ότου εφαρμοστεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 450/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2008, για τη θέσπιση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (εκσυγχρονισμένος τελωνειακός κώδικας) (7).

    (6)

    Σε περιπτώσεις στις οποίες εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι επανεξάγονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας χωρίς να απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου, πρέπει να προβλεφθεί μια εναλλακτική μέθοδος καταχώρισης ή γνωστοποίησης της επανεξαγωγής, καθώς και του υπευθύνου προσώπου.

    (7)

    Διευκρινίζεται ότι οι διατυπώσεις εξαγωγής δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για κοινοτικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται να μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, αλλά και για τα απαλλασσόμενα του φόρου προϊόντα εφοδιασμού αεροσκαφών και πλοίων, ούτως ώστε τα άτομα που προβαίνουν στον εν λόγω εφοδιασμό να μπορούν να λάβουν απόδειξη εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, η οποία κρίνεται απαραίτητη για σκοπούς φοροαπαλλαγής. Οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται όταν μη κοινοτικά εμπορεύματα πρόκειται να επανεξαχθούν βάσει διασάφησης επανεξαγωγής.

    (8)

    Τα άρθρα 278, 279 και 280 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (8), και το άρθρο 3 της οδηγίας 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και για την κατάργηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ (9), απαιτούν την εφαρμογή διατυπώσεων εισαγωγής και εξαγωγής όταν τα κοινοτικά εμπορεύματα διακινούνται προς και από εδάφη εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία δεν εφαρμόζονται οι οδηγίες αυτές. Είναι απαραίτητη η αναφορά σ’ αυτές τις διατάξεις και να εξαιρεθούν αυτές οι διακινήσεις εμπορευμάτων από την υποχρέωση γνωστοποίησης δεδομένων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία και την τήρηση ειδικών προθεσμιών όσον αφορά τους ελέγχους για την ασφάλεια και την προστασία, δεδομένου ότι αυτές οι διατάξεις πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος ή εξέρχονται από αυτό. Επίσης, οι ειδικές προθεσμίες που αφορούν τους ελέγχους ασφάλειας και προστασίας και η γνωστοποίηση δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία δεν είναι αναγκαίες σε περιπτώσεις στις οποίες τα εμπορεύματα μεταφέρονται στη νήσο Ελιγολάνδη, στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και στο Κράτος του Βατικανού, λόγω της γεωγραφικής θέσης των εδαφών αυτών.

    (9)

    Πρέπει να καθορίζεται τόσο το τελωνείο στο οποίο πρόκειται να κατατεθεί η συνοπτική διασάφηση εξόδου όσο και ο υπεύθυνος για την κατάθεση αυτής της διασάφησης. Η διευκρίνιση αυτή ισχύει και για τις περιπτώσεις στις οποίες, αντί για συνοπτική διασάφηση εξόδου, κατατίθεται διασάφηση διαμετακόμισης που περιέχει τα δεδομένα συνοπτικής διασάφησης εξόδου.

    (10)

    Για να διευκολυνθεί η τελωνειακή επιτήρηση στο τελωνείο εξόδου, είναι απαραίτητο να καθορισθούν οι υποχρεώσεις των προσώπων που παραδίδουν τα εμπορεύματα σε ένα άλλο πρόσωπο πριν μεταφερθούν τα εμπορεύματα αυτά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, καθώς και οι υποχρεώσεις των προσώπων που οφείλουν να παράσχουν πληροφορίες στο τελωνείο εξόδου σχετικά με την έξοδο των εμπορευμάτων. Οι ίδιες υποχρεώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε περιπτώσεις στις οποίες εμπορεύματα που διασαφηνίζονται προς εξαγωγή και προσκομίζονται στο τελωνείο εξόδου δεν προορίζονται πλέον να μεταφερθούν εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και απομακρύνονται από το τελωνείο εξόδου.

    (11)

    Δυνάμει της οδηγίας 2008/118/ΕΚ, η χρήση του μηχανογραφικού συστήματος διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS) είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου 2011 για τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία, η διακίνηση κοινοτικών προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής με προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, πρέπει να πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαγωγής για το οποίο απαιτείται η χρήση μηχανογραφικού συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να καταργηθούν, με ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011, οι ειδικοί κανόνες σχετικά με τη χρήση του συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 της Επιτροπής, της 11ης Σεπτεμβρίου 1992, περί συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου για την κυκλοφορία, βάσει καθεστώτος αναστολής προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (10). Οι διατυπώσεις εξαγωγής που άρχισαν βάσει συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου πριν από αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να λήξουν σύμφωνα με το άρθρο 793γ του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93, όπως εφαρμοζόταν στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    (12)

    Αυτές οι τροποποιήσεις δεν θα πρέπει να συνεπάγονται καμία αλλαγή για εκείνα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν ή που πρέπει να έχουν εγκατασταθεί όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ο παρών κανονισμός.

    (13)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής τελωνειακού κώδικα,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 τροποποιείται ως εξής:

    1)

    Στο άρθρο 1, προστίθεται το ακόλουθο σημείο 18:

    «18.

    Συνοπτική διασάφηση εξόδου: η συνοπτική διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 182γ του κώδικα και η οποία πρέπει να υποβάλλεται για εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εκτός αν άλλως προβλέπεται από τον παρόντα κανονισμό.».

    2)

    Το άρθρο 181γ τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ε)

    εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται τελωνειακή διασάφηση που πραγματοποιείται με οποιαδήποτε άλλη πράξη σύμφωνα με τα άρθρα 230, 232 και 233 με εξαίρεση, εφόσον μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς τις οικοσκευές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου (11), καθώς και τις παλέτες, τα εμπορευματοκιβώτια και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οδικές, τις σιδηροδρομικές, τις αεροπορικές, τις θαλάσσιες και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές·

    β)

    Το στοιχείο ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ζ)

    εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται προφορική τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με τα άρθρα 225 και 227 και το άρθρο 229 παράγραφος 1, με εξαίρεση, εφόσον μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς τις οικοσκευές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, καθώς και τις παλέτες, τα εμπορευματοκιβώτια και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οδικές, τις σιδηροδρομικές, τις αεροπορικές, τις θαλάσσιες και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές·».

    γ)

    Το στοιχείο ιγ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ιγ)

    τα ακόλουθα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και προέρχονται άμεσα από εξέδρες γεώτρησης ή εκμετάλλευσης ή από ανεμογεννήτριες που διαχειρίζεται πρόσωπο εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας:

    i)

    εμπορεύματα που έχουν ενσωματωθεί σε τέτοιες εξέδρες ή ανεμογεννήτριες, για τους σκοπούς της κατασκευής, επισκευής, συντήρησης ή μετατροπής τους·

    ii)

    εμπορεύματα που προορίζονται να τοποθετηθούν ή να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των εν λόγω εξεδρών ή ανεμογεννητριών·

    iii)

    άλλα προϊόντα εφοδιασμού που χρησιμοποιούνται ή καταναλώνονται στις εν λόγω εξέδρες ή ανεμογεννήτριες· και

    iv)

    μη επικίνδυνα απόβλητα προερχόμενα από τις εν λόγω εξέδρες ή ανεμογεννήτριες·».

    δ)

    Προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ιε):

    «ιε)

    εμπορεύματα εισερχόμενα από εδάφη που βρίσκονται εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας αλλά στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2006/112/ΕΚ (12) του Συμβουλίου ή η οδηγία 2008/118/ΕΚ (13) του Συμβουλίου, καθώς και εμπορεύματα εισερχόμενα από τη νήσο Ελιγολάνδη, τη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και το Κράτος του Βατικανού στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

    3)

    Στο άρθρο 184δ παράγραφος 3, η φράση «άρθρο 181γ στοιχεία γ) έως ι), ιβ) έως ιδ)» αντικαθίσταται από τη φράση «άρθρο 181γ στοιχεία γ) έως ι) και στοιχεία ιβ) έως ιε)».

    4)

    Στο άρθρο 189, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «Ωστόσο, εμπορεύματα εισερχόμενα στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, τα οποία εκφορτώνονται και επαναφορτώνονται στο ίδιο μεταφορικό μέσο κατά τη διάρκεια του δρομολογίου τους ώστε να καθίσταται δυνατή η εκφόρτωση ή η φόρτωση άλλων εμπορευμάτων, δεν προσκομίζονται στο τελωνείο.».

    5)

    Στο άρθρο 253α, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος:

    «Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες τα μηχανογραφικά συστήματα των τελωνειακών αρχών ή των οικονομικών φορέων δεν επιτρέπουν την κατάθεση ή την παραλαβή απλουστευμένων τελωνειακών διασαφήσεων ή γνωστοποιήσεων εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο μέσω τεχνικής επεξεργασίας δεδομένων, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να αποδεχθούν άλλες μορφές διασαφήσεων και γνωστοποιήσεων που καθορίζουν οι ίδιες, υπό την προϋπόθεση ότι διενεργείται αποτελεσματική ανάλυση κινδύνου.».

    6)

    Στο άρθρο 261, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Άδεια χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης χορηγείται στον αιτούντα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που αναφέρονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ.».

    7)

    Στο άρθρο 264, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Άδεια χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο χορηγείται στον αιτούντα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που αναφέρονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ.».

    8)

    Στο άρθρο 269, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Άδεια χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης χορηγείται στον αιτούντα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που αναφέρονται στα άρθρα 253, 253α, 253β, 253γ και 270.».

    9)

    Στο άρθρο 272, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Η άδεια χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο χορηγείται στον αιτούντα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που αναφέρονται στην παράγραφο 2 και στα άρθρα 253, 253α, 253β, 253γ και 274.».

    10)

    Το άρθρο 279 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 279

    Οι διατυπώσεις εξαγωγής που προβλέπονται στα άρθρα 786 έως 796ε είναι δυνατό να απλουστευθούν σύμφωνα με το παρόν κεφάλαιο.».

    11)

    Στο άρθρο 282, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Άδεια χρήσης της διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης χορηγείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες που προβλέπονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ, στο άρθρο 261 παράγραφος 2 και, κατ’ αναλογία, στο άρθρο 262.».

    12)

    Το άρθρο 283 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 283

    Η άδεια για τη χρήση διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον ενδιαφερόμενο τόπο χορηγείται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες που προβλέπονται στα άρθρα 253, 253α, 253β και 253γ σε κάθε πρόσωπο, εφεξής καλούμενο “εγκεκριμένος εξαγωγέας”, το οποίο επιθυμεί να διεκπεραιώσει τις διατυπώσεις εξαγωγής στις εγκαταστάσεις του ή σε άλλους χώρους που ορίζονται ή εγκρίνονται από τις τελωνειακές αρχές.».

    13)

    Το άρθρο 284 διαγράφεται.

    14)

    Στο άρθρο 285α, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

    «1α.   Στις περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται το άρθρο 592α ή το άρθρο 592δ, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέπουν σε έναν οικονομικό φορέα να καταχωρίζει αμέσως στα λογιστικά του βιβλία κάθε πράξη εξαγωγής και να γνωστοποιεί το σύνολο των πράξεων αυτών στο τελωνείο έκδοσης της άδειας με την υποβολή συμπληρωματικής διασάφησης, η οποία καταρτίζεται σε περιοδική βάση εντός προθεσμίας ενός μηνός κατ’ ανώτατο όριο από τη στιγμή της εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Μια τέτοια άδεια δύναται να χορηγηθεί υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    ο οικονομικός φορέας χρησιμοποιεί την άδεια μόνο για τα εμπορεύματα που δεν υπόκεινται σε απαγορεύσεις και περιορισμούς·

    β)

    ο οικονομικός φορέας παρέχει στο τελωνείο εξαγωγής όλες τις πληροφορίες που το τελωνείο θεωρεί αναγκαίες για να μπορέσει να διενεργήσει τους ελέγχους των εμπορευμάτων·

    γ)

    στις περιπτώσεις στις οποίες το τελωνείο εξαγωγής είναι διαφορετικό από το τελωνείο εξόδου, οι τελωνειακές αρχές έχουν αποδεχθεί τη χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης και οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο β) τίθενται επίσης στη διάθεση του τελωνείου εξόδου.

    Όταν γίνεται χρήση της ρύθμισης που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο, η καταχώριση των εμπορευμάτων στα λογιστικά βιβλία ισοδυναμεί με άδεια παραλαβής τους προς εξαγωγή και έξοδο.».

    15)

    Το άρθρο 592α τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ε)

    εμπορεύματα για τα οποία επιτρέπεται τελωνειακή διασάφηση που πραγματοποιείται με οποιαδήποτε άλλη πράξη σύμφωνα με το άρθρο 231, το άρθρο 232 παράγραφος 2 και το άρθρο 233 με εξαίρεση, εφόσον μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς, τις οικοσκευές όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, καθώς και τις παλέτες, τα εμπορευματοκιβώτια και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οδικές, τις σιδηροδρομικές, τις αεροπορικές, τις θαλάσσιες και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές·».

    β)

    Το στοιχείο ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ζ)

    εμπορεύματα τα οποία επιτρέπεται προφορική τελωνειακή διασάφηση σύμφωνα με το άρθρο 226, το άρθρο 227 και το άρθρο 229 παράγραφος 2, με εξαίρεση, εφόσον μεταφέρονται βάσει σύμβασης μεταφοράς, τις οικοσκευές όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, καθώς και τις παλέτες, τα εμπορευματοκιβώτια και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται στις οδικές, τις σιδηροδρομικές, τις αεροπορικές, τις θαλάσσιες και τις εσωτερικές πλωτές μεταφορές·».

    γ)

    Το στοιχείο ιβ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ιβ)

    τα ακόλουθα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και προορίζονται άμεσα για εξέδρες γεώτρησης ή εκμετάλλευσης ή για ανεμογεννήτριες που διαχειρίζεται πρόσωπο εγκατεστημένο στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας:

    i)

    εμπορεύματα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση ή μετατροπή τέτοιων εξεδρών ή ανεμογεννητριών·

    ii)

    εμπορεύματα που προορίζονται να τοποθετηθούν ή να χρησιμοποιηθούν για τον εξοπλισμό των εν λόγω εξεδρών ή ανεμογεννητριών·

    iii)

    προϊόντα εφοδιασμού που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ή να καταναλωθούν στις εν λόγω εξέδρες ή ανεμογεννήτριες.».

    δ)

    Προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία ιδ) έως ιστ):

    «ιδ)

    εμπορεύματα που δικαιούνται ατέλειας βάσει της σύμβασης της Βιέννης περί των διπλωματικών σχέσεων, της 18ης Απριλίου 1961, της σύμβασης της Βιέννης περί των προξενικών σχέσεων, της 24ης Απριλίου 1963, ή βάσει άλλων προξενικών συμβάσεων ή της σύμβασης της Νέας Υόρκης, της 16ης Δεκεμβρίου 1969, περί των ειδικών αποστολών·

    ιε)

    εμπορεύματα που προορίζονται να ενσωματωθούν ως μέρη ή εξαρτήματα πλοίων και αεροσκαφών, καύσιμα κίνησης, λιπαντικά και αέρια που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των πλοίων ή των αεροσκαφών, τρόφιμα και άλλα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση ή πώληση επί του σκάφους·

    ιστ)

    εμπορεύματα που προορίζονται για εδάφη εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2006/112/ΕΚ ή η οδηγία 2008/118/ΕΚ, και εμπορεύματα που αποστέλλονται από αυτά τα εδάφη σε άλλον προορισμό εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, καθώς και εμπορεύματα που αποστέλλονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας στη νήσο Ελιγολάνδη, στη Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου και στο Κράτος του Βατικανού.».

    16)

    Το άρθρο 592β τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Το στοιχείο ε) της παραγράφου 1 διαγράφεται.

    β)

    Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «2.   Όταν η τελωνειακή διασάφηση δεν κατατίθεται μέσω της τεχνικής επεξεργασίας δεδομένων, η προθεσμία που καθορίζεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) σημεία iii) και iv), και στα στοιχεία β), γ) και δ) είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες.».

    17)

    Στο άρθρο 592ζ η φράση «άρθρο 592α στοιχεία γ) έως ιγ)» αντικαθίσταται από τη φράση «άρθρο 592α στοιχεία γ) έως ιστ)».

    18)

    Στο κεφάλαιο 2 του τίτλου IV παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 786:

    «Άρθρο 786

    1.   Το καθεστώς εξαγωγής, κατά την έννοια του άρθρου 161 παράγραφος 1 του κώδικα, χρησιμοποιείται όταν τα κοινοτικά εμπορεύματα πρέπει να μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

    2.   Οι διατυπώσεις όσον αφορά τη διασάφηση εξαγωγής που καθορίζονται στο παρόν κεφάλαιο πρέπει να χρησιμοποιούνται επίσης στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν κοινοτικά εμπορεύματα προορίζονται να μεταφερθούν προς και από εδάφη εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου ή η οδηγία 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου·

    β)

    όταν κοινοτικά εμπορεύματα παραδίδονται, με απαλλαγή από τους φόρους, ως εφόδια αεροσκαφών και πλοίων, ανεξάρτητα από τον προορισμό του αεροσκάφους ή του πλοίου.

    Ωστόσο, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β), δεν είναι αναγκαίο να συμπεριλαμβάνονται στη διασάφηση εξαγωγής τα στοιχεία που προβλέπονται για τη συνοπτική διασάφηση εξόδου στο παράρτημα 30A.».

    19)

    Στο άρθρο 792α παράγραφος 2, η φράση «άρθρο 793α παράγραφος 6» αντικαθίσταται από τη φράση «άρθρο 793 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β)».

    20)

    Στο άρθρο 793, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

    «3.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β), όταν εμπορεύματα που παραλαμβάνονται στα πλαίσια ενιαίας σύμβασης μεταφοράς φθάνουν στο τελωνείο στο πραγματικό σημείο εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, ο μεταφορέας παρέχει, κατόπιν αιτήματος, στο εν λόγω τελωνείο ένα από τα ακόλουθα στοιχεία:

    α)

    τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής όταν είναι διαθέσιμος· ή

    β)

    αντίγραφο της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς ή της διασάφησης εξαγωγής για τα σχετικά εμπορεύματα· ή

    γ)

    τον μοναδικό αριθμό αναφοράς αποστολής ή τον αριθμό αναφοράς του παραστατικού μεταφοράς και τον αριθμό των δεμάτων και, σε περίπτωση χρήσης εμπορευματοκιβωτίου, τον αριθμό αναγνώρισής του· ή

    δ)

    πληροφορίες σχετικά με την ενιαία σύμβαση μεταφοράς ή τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, οι οποίες περιέχονται στο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων του προσώπου που παραλαμβάνει τα εμπορεύματα ή σε άλλο εμπορικό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων.».

    21)

    Στο άρθρο 793α, η παράγραφος 6 διαγράφεται.

    22)

    Το άρθρο 793γ διαγράφεται.

    23)

    Στο άρθρο 796γ, η δεύτερη παράγραφος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Η εν λόγω γνωστοποίηση περιέχει τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής.».

    24)

    Το άρθρο 796δ τροποποιείται ως εξής:

    α)

    Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «1.   Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 793 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β), το τελωνείο εξόδου βεβαιώνεται ότι τα προσκομιζόμενα εμπορεύματα αντιστοιχούν στα εμπορεύματα που διασαφηνίστηκαν και επιτηρεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Κάθε εξέταση των εμπορευμάτων διενεργείται από το τελωνείο εξόδου με βάση το μήνυμα “γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής” που έχει ληφθεί από το τελωνείο εξαγωγής.

    Για να καταστεί δυνατή η τελωνειακή επιτήρηση όταν τα εμπορεύματα εκφορτώνονται από ένα μέσο μεταφοράς, παραδίδονται σε άλλο πρόσωπο που κατέχει τα εμπορεύματα και φορτώνονται σε άλλο μέσο μεταφοράς, το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας μετά την προσκόμιση στο τελωνείο εξόδου, εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις:

    α)

    Το αργότερο κατά την παράδοση των εμπορευμάτων, ο κάτοχός τους γνωστοποιεί στον επόμενο κάτοχο των εμπορευμάτων τον μοναδικό αριθμό αναφοράς αποστολής ή τον αριθμό αναφοράς του παραστατικού μεταφοράς, καθώς και τον αριθμό των δεμάτων ή, σε περίπτωση χρήσης εμπορευματοκιβωτίου, τον αριθμό αναγνώρισής του και, εάν έχει εκδοθεί, τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής. Αυτή η γνωστοποίηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικώς και/ή μέσω εμπορικών, λιμενικών ή μεταφορικών ηλεκτρονικών συστημάτων και διαδικασιών ή, εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Το αργότερο κατά την παράδοση των εμπορευμάτων, το πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται θα πρέπει να καταχωρίσει τη γνωστοποίηση που έχει παρασχεθεί από τον αμέσως προηγούμενο κάτοχο των εμπορευμάτων.

    β)

    Ο μεταφορέας δεν μπορεί να φορτώσει εμπορεύματα για μεταφορά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, εάν δεν του έχουν παρασχεθεί οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο α).

    γ)

    Ο μεταφορέας γνωστοποιεί στο τελωνείο εξόδου την έξοδο των εμπορευμάτων με την παροχή των πληροφοριών που αναφέρονται στο στοιχείο α), εκτός εάν οι πληροφορίες είναι ήδη στη διάθεση των τελωνειακών αρχών μέσω των υφιστάμενων εμπορικών, λιμενικών ή μεταφορικών συστημάτων ή διαδικασιών. Εφόσον είναι δυνατό, η γνωστοποίηση αυτή αποτελεί μέρος του υφιστάμενου δηλωτικού ή άλλων πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με τη μεταφορά.

    Για τους σκοπούς του δεύτερου εδαφίου, ως “μεταφορέας” νοείται το πρόσωπο που μεταφέρει τα εμπορεύματα ή που φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας. Ωστόσο,

    στην περίπτωση συνδυασμένης μεταφοράς, όταν το ενεργό μέσο μεταφοράς που εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας απλώς μεταφέρει ένα άλλο μέσο μεταφοράς το οποίο, μετά την άφιξη του ενεργού μέσου μεταφοράς στον προορισμό του, θα κυκλοφορεί αυτοδύναμα ως ενεργό μέσο μεταφοράς, ως “μεταφορέας” νοείται ο διαχειριστής του μέσου μεταφοράς, το οποίο θα κυκλοφορεί αυτόνομα, όταν το μέσο μεταφοράς που εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας φθάσει στον προορισμό του,

    σε περίπτωση θαλάσσιας ή αεροπορικής μεταφοράς στο πλαίσιο συμφωνίας καταμερισμού ή ναύλωσης πλοίου/αεροσκάφους, ως “μεταφορέας” νοείται το πρόσωπο που συνήψε τη σύμβαση, και το οποίο εξέδωσε τη θαλάσσια ή αεροπορική φορτωτική για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.».

    β)

    Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 4:

    «4.   Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 792α, όταν εμπορεύματα που διασαφηνίστηκαν για εξαγωγή δεν προορίζονται πλέον για μεταφορά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, το πρόσωπο το οποίο παραλαμβάνει τα εμπορεύματα από το τελωνείο εξόδου για μεταφορά σε τόπο εντός αυτού του εδάφους, χορηγεί στο τελωνείο εξόδου τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α). Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χορηγηθούν σε οποιαδήποτε μορφή.».

    25)

    Στο άρθρο 796δα παράγραφος 4, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ε)

    τα αρχεία των οικονομικών φορέων σχετικά με τα εμπορεύματα τα οποία προμηθεύτηκαν οι εξέδρες γεώτρησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου ή οι ανεμογεννήτριες.».

    26)

    Στο άρθρο 841 παράγραφος 1, η φράση «άρθρα 787 έως 796ε» αντικαθίσταται από τη φράση «άρθρο 786 παράγραφος 1 και παράγραφος 2 στοιχείο β) και άρθρα 787 έως 796ε».

    27)

    Το άρθρο 841α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 841a

    1.   Σε περιπτώσεις άλλες από εκείνες που ορίζονται στο άρθρο 182 παράγραφος 3 τρίτη πρόταση του κώδικα, η επανεξαγωγή γνωστοποιείται μέσω συνοπτικής διασάφησης εξόδου σύμφωνα με τα άρθρα 842α έως 842ε, με εξαίρεση την απαλλαγή από αυτή την απαίτηση σύμφωνα με το άρθρο 842α παράγραφος 3 ή 4.

    2.   Όταν εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι επανεξάγονται και δεν απαιτείται τελωνειακή διασάφηση ή συνοπτική διασάφηση εξόδου, η επανεξαγωγή γνωστοποιείται στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο από τον οποίο τα εμπορεύματα θα εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων και σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που καθορίζουν οι τελωνειακές αρχές.

    Το πρόσωπο που αναφέρεται στην παράγραφο 3, εξουσιοδοτείται κατόπιν αιτήσεώς του, να τροποποιήσει ένα ή περισσότερα στοιχεία της γνωστοποίησης. Μια τέτοια τροποποίηση δεν είναι πλέον δυνατή μετά την έξοδο των εμπορευμάτων που αναφέρονται στη γνωστοποίηση, από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.

    3.   Η γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον μεταφορέα. Ωστόσο, μια τέτοια γνωστοποίηση κατατίθεται από τον κάτοχο της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης ή από τον κάτοχο αποθήκης εναπόθεσης σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι, ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, όταν ο μεταφορέας έχει ενημερωθεί για την κατάθεση της γνωστοποίησης από το πρόσωπο που αναφέρεται στη δεύτερη πρόταση αυτής της παραγράφου και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης. Το τελωνείο εξόδου μπορεί να υποθέσει, εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο, ότι ο μεταφορέας έδωσε τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης και ότι η γνωστοποίηση έχει υποβληθεί εν γνώσει του.

    Το άρθρο 796δ παράγραφος 1 τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται όσον αφορά τον ορισμό του μεταφορέα.

    4.   Σε περιπτώσεις στις οποίες, μετά τη γνωστοποίηση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 πρώτο εδάφιο, τα εμπορεύματα δεν προορίζονται πλέον να μεταφερθούν εκτός τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το άρθρο 796δ παράγραφος 4.».

    28)

    Το άρθρο 842α αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Άρθρο 842a

    1.   Υπό την επιφύλαξη των παραγράφων 3 και 4, όταν για τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας δεν απαιτείται τελωνειακή διασάφηση, η συνοπτική διασάφηση εξόδου κατατίθεται στο τελωνείο εξόδου.

    2.   Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ως “τελωνείο εξόδου” νοείται

    α)

    το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο από τον οποίο τα εμπορεύματα εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας· ή

    β)

    όταν τα εμπορεύματα εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας αεροπορικώς ή διά θαλάσσης, το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο τα εμπορεύματα φορτώνονται στο πλοίο ή στο αεροσκάφος με το οποίο θα μεταφερθούν σε προορισμό εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

    3.   Δεν απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου, όταν μια ηλεκτρονική διασάφηση διαμετακόμισης περιέχει τα στοιχεία συνοπτικής διασάφησης εξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι το τελωνείο προορισμού είναι επίσης και τελωνείο εξόδου ή το τελωνείο προορισμού βρίσκεται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας.

    4.   Δεν απαιτείται συνοπτική διασάφηση εξόδου στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    όταν εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 592α·

    β)

    όταν τα εμπορεύματα φορτώνονται σε λιμένα ή αερολιμένα εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας για να εκφορτωθούν σε άλλο κοινοτικό λιμένα ή αερολιμένα της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι, κατόπιν αιτήσεως, χορηγείται στο τελωνείο εξόδου απόδειξη υπό μορφή εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού δηλωτικού ή κατάστασης φόρτωσης όσον αφορά τον προβλεπόμενο τόπο εκφόρτωσης. Το ίδιο ισχύει όταν το πλοίο ή το αεροσκάφος που μεταφέρει τα εμπορεύματα πρόκειται να καταπλεύσει σε λιμένα ή να προσγειωθεί σε αερολιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και τα εν λόγω εμπορεύματα πρέπει να παραμείνουν επί του πλοίου ή του αεροσκάφους κατά την ενδιάμεση στάση στον λιμένα ή στον αερολιμένα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·

    γ)

    όταν, σε έναν λιμένα ή αερολιμένα, τα εμπορεύματα δεν εκφορτώνονται από το μεταφορικό μέσο με το οποίο εισήλθαν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του εν λόγω εδάφους·

    δ)

    όταν τα εμπορεύματα έχουν φορτωθεί σε προηγούμενο λιμένα ή αερολιμένα στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και παραμένουν επί του μεταφορικού μέσου το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·

    ε)

    όταν εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι μεταφορτώνονται από το μεταφορικό μέσο με το οποίο μεταφέρθηκαν σε αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι, υπό την επιτήρηση του ίδιου τελωνείου σε ένα πλοίο, αεροσκάφος ή σιδηρόδρομο που θα τα μεταφέρει από την εν λόγω αποθήκη προσωρινής εναπόθεσης ή από την ελεύθερη ζώνη, εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, υπό την προϋπόθεση ότι:

    i)

    η μεταφόρτωση πραγματοποιείται εντός δεκατεσσάρων ημερολογιακών ημερών αφότου τα εμπορεύματα προσκομίστηκαν για προσωρινή εναπόθεση ή σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου Ι· σε εξαιρετικές περιστάσεις, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν αυτό το χρονικό διάστημα ώστε να αντιμετωπιστούν οι περιστάσεις αυτές·

    ii)

    πληροφορίες σχετικά με τα εμπορεύματα είναι στη διάθεση των τελωνειακών αρχών· και

    iii)

    σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει ο μεταφορέας, ο προορισμός των εμπορευμάτων και ο παραλήπτης δεν αλλάζουν·

    στ)

    όταν, μέσω του συστήματος επεξεργασίας δεδομένων του κατόχου αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης, του μεταφορέα ή του οργανισμού διαχείρισης του λιμένος/αερολιμένος, ή μέσω άλλου εμπορικού συστήματος διαχείρισης δεδομένων, υπό τον όρο ότι έχει εγκριθεί από τις τελωνειακές αρχές, προσκομίζονται αποδεικτικά στοιχεία στο τελωνείο εξόδου σύμφωνα με τα οποία τα εμπορεύματα που πρέπει να εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας καλύπτονταν ήδη από τελωνειακή διασάφηση που περιείχε τα δεδομένα συνοπτικής διασάφησης εξόδου.

    Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 842δ παράγραφος 2, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως στ), κατά τους τελωνειακούς ελέγχους λαμβάνεται υπόψη η ειδική φύση της περίστασης.

    5.   Η συνοπτική διασάφηση εξόδου, όταν αυτή απαιτείται, κατατίθεται από τον μεταφορέα. Ωστόσο, μια τέτοια διασάφηση πρέπει να κατατίθεται από τον κάτοχο της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης ή από τον κάτοχο αποθήκης εναπόθεσης σε ελεύθερη ζώνη ελέγχου τύπου Ι ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα εμπορεύματα, όταν ο μεταφορέας έχει ενημερωθεί για την κατάθεση της διασάφησης από το πρόσωπο που αναφέρεται στη δεύτερη πρόταση αυτής της παραγράφου, και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης. Το τελωνείο εξόδου μπορεί να υποθέσει, εκτός εάν υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο, ότι ο μεταφορέας έδωσε τη συγκατάθεσή του στο πλαίσιο συμβατικής ρύθμισης και ότι η διασάφηση έχει κατατεθεί εν γνώσει του.

    Το άρθρο 796δ παράγραφος 1 τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται όσον αφορά τον ορισμό του μεταφορέα.

    6.   Σε περιπτώσεις στις οποίες, μετά την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου, τα εμπορεύματα δεν προορίζονται πλέον για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, εφαρμόζεται κατ’ αναλογία το άρθρο 796δ παράγραφος 4.».

    29.

    Στο άρθρο 842δ παράγραφος 2, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Όταν εμπορεύματα που εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της υποχρέωσης κατάθεσης συνοπτικής διασάφησης εξόδου που προβλέπονται στο άρθρο 842α παράγραφος 4, εγκαταλείπουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, η ανάλυση κινδύνου διενεργείται, όπου απαιτείται, κατά την προσκόμιση των εν λόγω εμπορευμάτων και βάσει εγγράφων ή άλλων πληροφοριών που καλύπτουν τα εμπορεύματα αυτά.».

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την έβδομη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα σημεία 1 έως 13 και 15 έως 29 εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2011. Ωστόσο, όταν μια εξαγωγική διαδικασία άρχισε πριν από την ημερομηνία αυτή βάσει συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου σύμφωνα με το άρθρο 793γ παράγραφος 1, το τελωνείο εξόδου εφαρμόζει τα μέτρα που καθορίζονται στο άρθρο 793γ από και μετά την ημερομηνία αυτή.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 20 Μαΐου 2010.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    José Manuel BARROSO


    (1)  ΕΕ L 302 της 19.10.1992, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 117 της 4.5.2005, σ. 13.

    (3)  ΕΕ L 91 της 3.4.2009, σ. 14.

    (4)  ΕΕ L 253 της 11.10.1993, σ. 1.

    (5)  ΕΕ L 324 της 10.12.2009, σ. 23.

    (6)  ΕΕ L 329 της 6.12.2008, σ. 1.

    (7)  ΕΕ L 145 της 4.6.2008, σ. 1.

    (8)  ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.

    (9)  ΕΕ L 9 της 14.1.2009, σ. 12.

    (10)  ΕΕ L 276 της 19.9.1992, σ. 1.

    (11)  ΕΕ L 324 της 10.12.2009, σ. 23.».

    (12)  ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.

    (13)  ΕΕ L 9 της 14.1.2009, σ. 12.».


    Top