Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R1079

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2021/1079 της Επιτροπής της 24ης Ιουνίου 2021 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών

    C/2021/4473

    ΕΕ L 234 της 2.7.2021, p. 67–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/1079/oj

    2.7.2021   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 234/67


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2021/1079 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    της 24ης Ιουνίου 2021

    για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/880 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Απριλίου 2019, σχετικά με την είσοδο και την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 6, το άρθρο 4 παράγραφος 12, το άρθρο 5 παράγραφος 3 και το άρθρο 8 παράγραφος 2,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Για την δέουσα εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη δημιουργία ενός συστήματος αδειών εισαγωγής για ορισμένες κατηγορίες πολιτιστικών αγαθών που απαριθμούνται στο τμήμα Β του παραρτήματος του εν λόγω κανονισμού.

    (2)

    Είναι επίσης απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά το σύστημα δηλώσεων εισαγωγέα για τις κατηγορίες που απαριθμούνται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880.

    (3)

    Επιπλέον, είναι απαραίτητο να θεσπιστούν κανόνες όσον αφορά τις εξαιρέσεις ως προς την απαίτηση για απόκτηση άδειας εισαγωγής ή υποβολή δήλωσης εισαγωγέα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    (4)

    Η ασφαλής φύλαξη πολιτιστικών αγαθών που απειλούνται άμεσα από καταστροφή ή απώλεια σε τρίτη χώρα θα πρέπει να πραγματοποιείται σε καταφύγια εντός της Ένωσης προκειμένου να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και η ασφαλής επιστροφή τους όταν η κατάσταση το επιτρέψει. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι τα πολιτιστικά αγαθά που έχουν παραδοθεί για ασφαλή φύλαξη δεν θα εκτραπούν εντός της Ένωσης ούτε θα διατεθούν στην αγορά, τα καταφύγια θα πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία ή τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα ενώ τα πολιτιστικά αγαθά θα πρέπει να παραμένουν υπό την άμεση εποπτεία τους ανά πάσα στιγμή.

    (5)

    Τα πολιτιστικά αγαθά που έχουν παραδοθεί για ασφαλή φύλαξη σε καταφύγιο σε κράτος μέλος θα πρέπει να υπάγονται σε κατάλληλα τελωνειακά καθεστώτα, τα οποία εγγυώνται την επ’ αόριστον αποθήκευσή τους ενώ θα πρέπει να θεσπιστούν ρυθμίσεις σε περίπτωση που η επικίνδυνη κατάσταση στην τρίτη χώρα αναμένεται να συνεχιστεί στο απώτερο μέλλον. Προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να επωφελείται από την προσωρινή παρουσία των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών στο έδαφος της Ένωσης, θα πρέπει να επιτρέπεται η έκθεσή τους σε χώρο που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ίδιου φορέα που διαχειρίζεται και το σχετικό καταφύγιο, με την επιφύλαξη προηγούμενης συγκατάθεσης της τρίτης χώρας και, σε περίπτωση που τα αγαθά έχουν τεθεί υπό τελωνειακή αποταμίευση, προηγούμενης έγκρισης των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2). Η μετακίνηση αγαθών σε εκθεσιακό χώρο θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο εφόσον μπορούν να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.

    (6)

    Η απαλλαγή από την υποχρέωση απόκτησης άδειας εισαγωγής ή υποβολής δήλωσης εισαγωγέα στο τελωνείο στην περίπτωση προσωρινής εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών για σκοπούς εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς, συντήρησης, αποκατάστασης, έκθεσης, ψηφιοποίησης, καλλιτεχνικής εκδήλωσης ή θεάματος, για έρευνα που διενεργείται από ακαδημαϊκά ιδρύματα ή για τη συνεργασία μεταξύ μουσείων ή παρόμοιων ιδρυμάτων, θα πρέπει να ρυθμίζεται με τρόπο που διασφαλίζει ότι τα πολιτιστικά αγαθά πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους εν λόγω σκοπούς. Οι φορείς και τα ιδρύματα του δημόσιου τομέα θεωρούνται αξιόπιστα όσον αφορά τη χρήση των προσωρινά εισαχθέντων πολιτιστικών αγαθών. Επομένως, θα πρέπει να απαιτείται απλώς η εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Τα ιδρύματα ή οι φορείς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο ή τόσο από το ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο δίκαιο θα πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από την απαλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι η εγγραφή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα επιβεβαιώνεται, στη συνέχεια, από την αρμόδια αρχή. Επιπλέον, η εν λόγω απαλλαγή θα πρέπει να εφαρμόζεται με τρόπο που να διασφαλίζει ότι τα προσωρινά εισαχθέντα αντικείμενα είναι τα ίδια με αυτά που θα επανεξαχθούν μετά τη λήξη του καθεστώτος και ότι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να εντοπίζουν άμεσα τους φορείς που τυγχάνουν της απαλλαγής μέσω του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος.

    (7)

    Για να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των πολιτιστικών αγαθών που έχουν εισαχθεί προσωρινά με απαλλαγή από την υποχρέωση απόκτησης άδειας εισαγωγής ή προσκόμισης δήλωσης εισαγωγέα σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, είναι σκόπιμο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με την περιγραφή των εν λόγω αγαθών, η οποία θα πρέπει να αναφορτώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα που αναφέρεται στο άρθρο 8 του εν λόγω κανονισμού.

    (8)

    Για την ορθή εφαρμογή του άρθρου 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 και προκειμένου να διασφαλίζεται ομοιόμορφη εφαρμογή και να αποφεύγεται η κατάχρηση της απαλλαγής από μόνιμα σημεία πώλησης, όπως οίκοι δημοπρασιών, αρχαιοπωλεία και αίθουσες τέχνης, οι εμπορικές εκθέσεις τέχνης θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις όσον αφορά τη διάρκεια, τον σκοπό και την προσβασιμότητά τους για το ευρύ κοινό, καθώς και τη δημοσιότητα που τους δίνεται.

    (9)

    Προκειμένου να διασφαλίζεται η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 όσον αφορά τις άδειες εισαγωγής, είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων που διέπουν τη σύνταξη, την υποβολή και την εξέταση των αιτήσεων, καθώς και την έκδοση και ισχύ των σχετικών αδειών μέσω του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος.

    (10)

    Για να αποφεύγεται η παράτυπη χρήση αδειών εισαγωγής που έχουν ανακληθεί από αρμόδια αρχή, θα πρέπει να ενεργοποιείται προειδοποίηση στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις εισαγωγές πολιτιστικών αγαθών που αναφέρεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, ώστε να εφιστάται η προσοχή των τελωνείων και των αρμόδιων αρχών άλλων κρατών μελών.

    (11)

    Η νόμιμη προέλευση πολιτιστικού αγαθού το οποίο εισήχθη κατά το παρελθόν στην Ένωση με άδεια εισαγωγής έχει ήδη εξεταστεί από αρμόδια αρχή κράτους μέλους. Προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια με την εν λόγω αξιολόγηση και για τη διευκόλυνση του εμπορίου, νέα αίτηση για επανεισαγωγή του ίδιου πολιτιστικού αγαθού θα πρέπει να υπόκειται σε απλουστευμένες απαιτήσεις.

    (12)

    Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/880, η περίοδος των 90 ημερών εντός της οποίας η αρμόδια αρχή αποφασίζει επί αίτησης χορήγησης άδειας εισαγωγής αρχίζει από την ημερομηνία παραλαβής της πλήρους αίτησης. Για να διασφαλιστεί ίση μεταχείριση και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων για χορήγηση άδειας, όταν κρίνεται απαραίτητο ότι ο αιτών πρέπει να υποβάλει επιπλέον στοιχεία, πέραν αυτών που υπέβαλε με την ηλεκτρονική αίτησή του, προκειμένου να αποδείξει τη νομιμότητα της εξαγωγής, η περίοδος των 90 ημερών θα πρέπει να αρχίζει μόνον από τη στιγμή που ο αιτών υπέβαλε τα απαιτούμενα επιπλέον στοιχεία, αναφορτώνοντάς τα στο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεδομένου ότι ο αιτών φέρει το βάρος της απόδειξης της νόμιμης εξαγωγής, σε περίπτωση που τα επιπλέον απαιτούμενα στοιχεία δεν υποβληθούν στην αρμόδια αρχή εντός της καθορισμένης προθεσμίας, η αίτηση θα πρέπει να απορρίπτεται ως ελλιπής.

    (13)

    Προκειμένου να αποφεύγεται η εισαγωγή στην Ένωση πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παράνομα από τρίτη χώρα, μαζί με την αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής, θα πρέπει πάντα να υποβάλλονται, ή να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή που υποβάλλει δήλωση εισαγωγέα —σε περίπτωση που οι τελωνειακές αρχές ζητήσουν την προσκόμισή τους— ορισμένα έγγραφα ή στοιχεία μέσω των οποίων πιστοποιείται η νόμιμη εξαγωγή τους από τις αρχές της τρίτης χώρας, ταυτοποιούνται κατάλληλα τα πολιτιστικά αγαθά και συνάγεται η ευθύνη του εισαγωγέα.

    (14)

    Προκειμένου να παρέχεται στους αιτούντες η δυνατότητα να αποδείξουν τη νόμιμη προέλευση στις περιπτώσεις που η χώρα στην οποία δημιουργήθηκε ή ανακαλύφθηκε το αγαθό δεν διέθετε σύστημα πιστοποίησης εισαγωγών κατά τον χρόνο της εξαγωγής, οι οικονομικοί φορείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν, για την υποστήριξη της οικείας αίτησης για χορήγηση άδειας εισαγωγής, ή να έχουν στην κατοχή τους, σε περίπτωση που οι τελωνειακές αρχές ζητήσουν την προσκόμισή τους, συνδυασμό άλλων αποδεικτικών στοιχείων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ζητούν από τον οικονομικό φορέα να παρέχει όσον το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά είδη αποδεικτικών στοιχείων, περιλαμβανομένου του ιστορικού και της κυριότητας του αντικειμένου, μέσω των οποίων μπορεί να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα και η κυριότητά του.

    (15)

    Για να διασφαλίζεται η ομοιομορφία των δηλώσεων εισαγωγέα, όπως αναφέρονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2019/880, είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων που διέπουν τη σύνταξη της υπογεγραμμένης δήλωσης στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα, καθώς και το περιεχόμενο της τυποποιημένης περιγραφής του πολιτιστικού αγαθού.

    (16)

    Οι τελωνειακές αρχές διενεργούν ελέγχους, πέραν των δειγματοληπτικών, οι οποίοι βασίζονται κυρίως σε ανάλυση των κινδύνων. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το αντικείμενο που προσκομίζεται στις τελωνειακές αρχές είναι αυτό για το οποίο έχει χορηγηθεί η άδεια εισαγωγής ή έχει συνταχθεί η δήλωση εισαγωγέα, οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους εφαρμόζοντας κριτήρια διαχείρισης κινδύνων, σύμφωνα με τα άρθρα 46 έως 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013.

    (17)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/880 προβλέπει τη δημιουργία από την Επιτροπή κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος για τη διαχείριση της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών από τρίτες χώρες εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης. Θα πρέπει να προβλεφθούν λεπτομερείς ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία, τη χρήση, την πρόσβαση, τις προβλέψεις έκτακτης ανάγκης και την ασφάλεια του εν λόγω συστήματος και των πληροφοριών που αποθηκεύονται ή ανταλλάσσονται μέσω του συστήματος.

    (18)

    Για να διασφαλιστεί κατάλληλο επίπεδο ασφάλειας των ηλεκτρονικών μέσων ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής πιστοποίησης, καθώς και για την ψηφιοποίηση και την εναρμόνιση των διαδικασιών, οι άδειες εισαγωγής και οι δηλώσεις εισαγωγέα θα πρέπει να πληρούν τα πρότυπα που διέπουν τις ηλεκτρονικές υπογραφές, τις ηλεκτρονικές σφραγίδες και τις ηλεκτρονικές χρονοσφραγίδες στα διάφορα οικεία επίπεδα διασφάλισης ταυτότητας που ορίζονται στον κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) και στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1506 (4).

    (19)

    Η πρόσβαση στο περιεχόμενο των αδειών εισαγωγής, των σχετικών αιτήσεων, των δηλώσεων εισαγωγέα καθώς και σε οποιαδήποτε στοιχεία ή έγγραφα που υποβάλλονται για την υποστήριξή τους, θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο στις αρχές των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, καθώς και στους ίδιους τους αιτούντες και τους διασαφιστές. Ωστόσο, για να διευκολύνεται το εμπόριο, όπως στην περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας ενός εισαχθέντος πολιτιστικού αγαθού, οι κάτοχοι αδειών εισαγωγής ή οι συντάκτες των δηλώσεων εισαγωγέα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρόσβαση στις οικείες άδειες ή δηλώσεις σε τρίτα μέρη.

    (20)

    Τα κράτη μέλη μπορούν να θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των τελωνείων που δύνανται να διεκπεραιώνουν διατυπώσεις εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών. Προκειμένου οι εισαγωγείς να γνωρίζουν ποια είναι τα αρμόδια τελωνεία για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής, οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες και να επικαιροποιούνται τακτικά στο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα.

    (21)

    Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/880 ορίζει ότι το άρθρο 3 παράγραφοι 2 έως 5, 7 και 8, το άρθρο 4 παράγραφοι 1 έως 10, το άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2 και το άρθρο 8 παράγραφος 1 εφαρμόζονται την ημερομηνία κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα του άρθρου 8 τίθεται σε λειτουργία ή το αργότερο από τις 28 Ιουνίου 2025. Επομένως, η ημερομηνία από την οποία αρχίζει να ισχύει ο παρών κανονισμός θα πρέπει να μετατεθεί αντιστοίχως.

    (22)

    Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5), ο οποίος γνωμοδότησε στις 23 Απριλίου 2021.

    (23)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής πολιτιστικών αγαθών (6),

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 1

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    1)

    «καταφύγιο»: ασφαλής εγκατάσταση αποθήκευσης εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, η οποία έχει οριστεί από κράτος μέλος για την ασφαλή φύλαξη πολιτιστικών αγαθών που έχουν σημασία για την αρχαιολογία, την προϊστορία, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την τέχνη ή την επιστήμη και αντιμετωπίζουν σοβαρό και άμεσο κίνδυνο καταστροφής ή απώλειας σε περίπτωση που παραμείνουν στην τρέχουσα τοποθεσία τους,

    2)

    «τρίτη χώρα»: χώρα ή έδαφος εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 11 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2446/2015 (7),

    3)

    «χώρα ενδιαφέροντος»: η τρίτη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε ή ανακαλύφθηκε το προς εισαγωγή πολιτιστικό αγαθό ή η τελευταία χώρα όπου βρέθηκε για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών και για σκοπούς άλλους από την προσωρινή χρήση, τη διαμετακόμιση, την επανεξαγωγή ή τη μεταφόρτωση, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4 και το άρθρο 5 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880,

    4)

    «σύστημα ICG»: το ηλεκτρονικό σύστημα για την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών που προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880,

    5)

    «TRACES»: το σύστημα που προβλέπεται στο άρθρο 133 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8),

    6)

    «ηλεκτρονική υπογραφή»: η ηλεκτρονική υπογραφή όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 10) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014,

    7)

    «προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα»: ηλεκτρονική σφραγίδα που συμμορφώνεται με τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1506,

    8)

    «εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα»: εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 27) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014,

    9)

    «εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα»: ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 34) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014,

    10)

    «αριθμός EORI»: ο αριθμός καταχώρισης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 σημείο 18) του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

    Άρθρο 2

    Ασφαλής φύλαξη

    1.   Τα κράτη μέλη που εισάγουν πολιτιστικά αγαθά με σκοπό την ασφαλή φύλαξή τους δημιουργούν καταφύγια για την αποθήκευσή τους. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι ειδικά εξοπλισμένες για την υποδοχή πολιτιστικών αγαθών και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της διατήρησής τους σε καλή κατάσταση. Οι ελεύθερες ζώνες όπως προβλέπονται στο άρθρο 243 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 δεν μπορούν να οριστούν ως καταφύγια.

    2.   Όταν ένα κράτος μέλος δημιουργεί ένα καταφύγιο, ορίζει μια δημόσια αρχή για τη διαχείριση ή την εποπτεία της λειτουργίας του και αναφορτώνει τα στοιχεία επικοινωνίας της εν λόγω αρχής στο σύστημα ICG. Η Επιτροπή καθιστά τις εν λόγω πληροφορίες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

    3.   Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίζουν μόνο κρατικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές ή οργανισμούς δημοσίου δικαίου όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 σημεία 1) και 4) της οδηγίας 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (9), ως δημόσιες αρχές που αναλαμβάνουν τη διαχείριση ή εποπτεία της λειτουργίας ενός καταφυγίου.

    4.   Τα πολιτιστικά αγαθά που ανήκουν στις κατηγορίες που απαριθμούνται στα τμήματα Β και Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 και τα οποία έχουν σημασία για την αρχαιολογία, την προϊστορία, την ιστορία, τη λογοτεχνία, την τέχνη ή την επιστήμη, μπορούν να τοποθετούνται προσωρινά σε καταφύγιο εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης με σκοπό να αποτραπεί η καταστροφή ή η απώλειά τους λόγω ένοπλων συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών ή άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που πλήττουν την εκάστοτε τρίτη χώρα.

    5.   Η εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών για τον σκοπό που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 απαιτεί την προηγούμενη αποδοχή επίσημου αιτήματος ασφαλούς φύλαξης που υποβάλλεται από δημόσια αρχή της τρίτης χώρας, στην κυριότητα ή κατοχή της οποίας βρίσκονται τα πολιτιστικά αγαθά, και απευθύνεται στη δημόσια αρχή στην Ένωση, η οποία έχει οριστεί για να διαχειρίζεται ή να εποπτεύει τη λειτουργία του καταφυγίου στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθούν τα πολιτιστικά αγαθά.

    6.   Εφόσον δεν υφίσταται ειδική ρύθμιση μεταξύ των μερών, το κόστος αποθήκευσης και συντήρησης των πολιτιστικών αγαθών που τοποθετούνται σε καταφύγιο αναλαμβάνεται από το κράτος μέλος που φιλοξενεί το εν λόγω καταφύγιο.

    7.   Όσον αφορά το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο μπορούν να υπαχθούν τα πολιτιστικά αγαθά ενώ φυλάσσονται σε καταφύγιο, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

    α)

    ο φορέας που διαχειρίζεται το καταφύγιο διασαφίζει τα πολιτιστικά αγαθά για υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης σε ιδιωτική αποθήκη σύμφωνα με το άρθρο 240 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας διαθέτει άδεια για τη διαχείριση ιδιωτικής αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης στις εγκαταστάσεις του εν λόγω καταφυγίου·

    β)

    εναλλακτικά, ο φορέας που διαχειρίζεται το καταφύγιο μπορεί να διασαφίζει τα πολιτιστικά αγαθά για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία με τελωνειακή ατέλεια, σύμφωνα με τα άρθρα 42 έως 44 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου (10)·

    γ)

    ο φορέας που διαχειρίζεται το καταφύγιο μπορεί για πρώτη φορά να υπαγάγει τα αγαθά σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής. Όταν επιλέγεται αυτό το τελωνειακό καθεστώς, προβλέπονται ρυθμίσεις για τα αγαθά ώστε, στη συνέχεια, να υπαχθούν σε ένα από τα καθεστώτα του στοιχείου α) ή β), σε περίπτωση που η μέγιστη προθεσμία προσωρινής εισαγωγής που χορηγήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 251 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 λήξει και δεν χορηγηθεί παράταση, ενώ δεν είναι ακόμα δυνατή η ασφαλής επιστροφή των αγαθών στην τρίτη χώρα.

    8.   Τα πολιτιστικά αγαθά μπορούν να εξέρχονται προσωρινά από τις εγκαταστάσεις του καταφυγίου προκειμένου να εκτεθούν στο κοινό, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    η τρίτη χώρα από την οποία εισήχθησαν τα πολιτιστικά αγαθά έχει συναινέσει·

    β)

    οι τελωνειακές αρχές έχουν εγκρίνει την έξοδο σύμφωνα με το άρθρο 240 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013·

    γ)

    οι εγκαταστάσεις που ορίστηκαν για τον σκοπό της έκθεσης προσφέρουν κατάλληλες συνθήκες ώστε να διασφαλίζεται η προστασία, διατήρηση και συντήρηση των αγαθών.

    Άρθρο 3

    Προσωρινή εισαγωγή για σκοπούς εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς ή ερευνητικούς

    1.   Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, η προσωρινή εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών χωρίς άδεια εισαγωγής ή δήλωση εισαγωγέα επιτρέπεται για τους ακόλουθους σκοπούς:

    α)

    αποκλειστική χρήση των πολιτιστικών αγαθών από και υπό την ευθύνη δημόσιων επιστημονικών και εκπαιδευτικών φορέων ή φορέων επαγγελματικής κατάρτισης για σκοπούς εκπαιδευτικούς, επαγγελματικής κατάρτισης ή επιστημονικής έρευνας·

    β)

    προσωρινός δανεισμός από μουσεία και παρόμοια ιδρύματα τρίτων χωρών πολιτιστικών αγαθών που ανήκουν στις μόνιμες συλλογές τους σε δημόσιο μουσείο ή παρόμοιο ίδρυμα εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης με σκοπό την έκθεση των εν λόγω πολιτιστικών αγαθών στο κοινό ή τη χρήση τους σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις·

    γ)

    ψηφιοποίηση, και ειδικότερα η διαφύλαξη των εικόνων ή των ήχων τους σε μορφή κατάλληλη για μετάδοση και επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή, από φορέα που διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον σκοπό αυτόν και υπό την ευθύνη και την εποπτεία δημόσιου μουσείου ή παρόμοιου ιδρύματος·

    δ)

    αποκατάσταση ή συντήρηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υπό την ευθύνη δημόσιου μουσείου ή παρόμοιου ιδρύματος, με την προϋπόθεση ότι η εν λόγω επεξεργασία ή χειρισμός δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο για την αποκατάσταση των πολιτιστικών αγαθών, την επαναφορά τους σε καλή κατάσταση ή τη διαφύλαξή τους σε καλή κατάσταση.

    2.   Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, οι σχετικοί φορείς ή ιδρύματα παρέχουν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι το πολιτιστικό αγαθό αφενός θα επιστρέψει στην τρίτη χώρα στην ίδια κατάσταση και αφετέρου ότι μπορεί να περιγραφεί ή να σημανθεί με τέτοιον τρόπο που να μην τίθεται αμφιβολία, κατά τη στιγμή της προσωρινής εισαγωγής, ότι το αγαθό που εισάγεται είναι το ίδιο που θα επανεξαχθεί μετά τη λήξη του καθεστώτος.

    3.   Με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν σε ιδιωτικούς ή ημι-ιδιωτικούς φορείς ή ιδρύματα της επικράτειάς τους απαλλαγή σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 για τους σκοπούς που καθορίζονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω φορείς ή ιδρύματα παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις που διασφαλίζουν ότι το πολιτιστικό αγαθό θα επιστραφεί σε καλή κατάσταση στην τρίτη χώρα μετά τη λήξη του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής.

    4.   Προκειμένου να επωφελούνται από την απαλλαγή της παραγράφου 1, οι δημόσιοι φορείς και ιδρύματα, καθώς και οι εγκεκριμένοι ιδιωτικοί ή ημι-ιδιωτικοί φορείς ή ιδρύματα εγγράφονται στο σύστημα ICG. Οι εν λόγω πληροφορίες καθίστανται διαθέσιμες στα τελωνεία της Ένωσης μέσω του συστήματος ICG.

    Άρθρο 4

    Ιχνηλασιμότητα

    Οι κάτοχοι πολιτιστικών αγαθών που απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχεία β) και γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 καταχωρούν στο σύστημα ICG τυποποιημένη γενική περιγραφή των αγαθών πριν από την υποβολή της αντίστοιχης τελωνειακής διασάφησης.

    Η γενική περιγραφή συμπληρώνεται με βάση το λεξικό δεδομένων που ορίζεται στο παράρτημα Ι σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους όπου πρόκειται να εισαχθούν τα αγαθά.

    Άρθρο 5

    Προσωρινή εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών που διατίθενται προς πώληση σε εμπορικές εκθέσεις τέχνης

    1.   Για την εφαρμογή της απαλλαγής που ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (EU) 2019/880, οι εμπορικές εκθέσεις τέχνης στις οποίες πρόκειται να εκτεθούν τα αγαθά πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    α)

    είναι εμπορικές εκδηλώσεις περιορισμένης διάρκειας, πλην δημοπρασίας, όπου πολιτιστικά αγαθά εκτίθενται με σκοπό ενδεχόμενη πώληση·

    β)

    είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, ανεξάρτητα από το αν το εν λόγω κοινό έχει ή όχι πρόθεση να προβεί σε αγορά·

    γ)

    έχουν προηγουμένως διαφημιστεί μέσω ηλεκτρονικών ή συμβατικών μέσων ενημέρωσης ευρείας κυκλοφορίας, όπως εφημερίδες, περιοδικά ή εκθεσιακοί κατάλογοι.

    2.   Προκειμένου να επωφελούνται από την απαλλαγή που ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, τα πολιτιστικά αγαθά περιγράφονται ή σημαίνονται με τέτοιον τρόπο ώστε, κατά τη στιγμή της προσωρινής εισαγωγής, να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το πολιτιστικό αγαθό που εισάγεται είναι το ίδιο με αυτό που θα επανεξαχθεί ή θα υπαχθεί σε άλλο τελωνειακό καθεστώς που αναφέρεται στο άρθρο 2 σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 μετά τη λήξη του καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής.

    3.   Για τους σκοπούς του άρθρου 251 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, η προθεσμία εντός της οποίας τα πολιτιστικά αγαθά είναι δυνατόν να παραμείνουν υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής καθορίζεται από τις τελωνειακές αρχές λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που απαιτείται για τους σκοπούς της έκθεσης και της έκδοσης άδειας εισαγωγής, σε περίπτωση που τα αγαθά πρόκειται να παραμείνουν εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μετά το τέλος της εμπορικής έκθεσης τέχνης.

    4.   Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, η αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους όπου τα πολιτιστικά αγαθά εισήχθησαν για πρώτη φορά και υπάχθηκαν σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

    Άρθρο 6

    Γενικές αρχές

    1.   Η ισχύς μιας άδειας εισαγωγής λήγει σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    α)

    το πολιτιστικό αγαθό τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία·

    β)

    η άδεια εισαγωγής χρησιμοποιήθηκε μόνο για την υπαγωγή του πολιτιστικού αγαθού σε ένα ή περισσότερα από τα τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στο άρθρο 2 σημείο 3 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 και, στη συνέχεια, το πολιτιστικό αγαθό επανεξήχθη από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.

    2.   Για κάθε πολιτιστικό αγαθό εκδίδεται χωριστή άδεια εισαγωγής.

    Ωστόσο, όταν μια αποστολή αποτελείται από πολλά πολιτιστικά αγαθά, η αρμόδια αρχή μπορεί να καθορίζει αν μία άδεια εισαγωγής καλύπτει ένα ή περισσότερα πολιτιστικά αγαθά της εν λόγω αποστολής.

    3.   Πριν από την έκδοση άδειας εισαγωγής, η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει τα πολιτιστικά αγαθά που πρόκειται να εισαχθούν να τεθούν στη διάθεσή της με σκοπό τον φυσικό έλεγχό τους στο τελωνείο ή σε άλλες εγκαταστάσεις εντός της δικαιοδοσίας της, όπου τα αγαθά φυλάσσονται σε προσωρινή εναπόθεση. Κατά τη διακριτική ευχέρεια της αρμόδιας αρχής και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, ο φυσικός έλεγχος μπορεί να διενεργείται με χρήση απομακρυσμένης βιντεοσύνδεσης.

    4.   Όλες οι δαπάνες που σχετίζονται με την αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής επιβαρύνουν τον αιτούντα.

    5.   Αρμόδια αρχή μπορεί να ανακαλέσει άδεια εισαγωγής που εξέδωσε εφόσον δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδόθηκε. Η διοικητική απόφαση για την ανάκληση της άδειας εισαγωγής, συνοδευόμενη από αιτιολόγηση και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προσφυγής, κοινοποιείται στον κάτοχο της άδειας εισαγωγής μέσω του συστήματος ICG. Η ανάκληση μιας άδειας εισαγωγής ενεργοποιεί προειδοποίηση στο σύστημα ICG, μέσω της οποίας ενημερώνονται τα τελωνεία και οι αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών μελών.

    6.   Η χρήση αδειών εισαγωγής δεν θίγει υποχρεώσεις που σχετίζονται με τελωνειακές διατυπώσεις εισαγωγής ή σχετικά έγγραφα.

    Άρθρο 7

    Συνέπεια των εκδοθεισών αδειών εισαγωγής

    1.   Ο κάτοχος πολιτιστικού αγαθού για το οποίο έχει εκδοθεί άδεια εισαγωγής πριν από την εξαγωγή του ή επανεξαγωγή του από την Ένωση μπορεί να παραπέμψει στην εν λόγω άδεια σε οποιαδήποτε νέα αίτηση εισαγωγής.

    2.   Ο αιτών αποδεικνύει ότι το πολιτιστικό αγαθό εξήχθη ή επανεξήχθη από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, καθώς και ότι το πολιτιστικό αγαθό για το οποίο υποβάλλεται αίτηση άδειας εισαγωγής είναι το ίδιο με αυτό που είχε λάβει άδεια στο παρελθόν. Η αρμόδια αρχή επαληθεύει κατά πόσον πληρούνται οι εν λόγω προϋποθέσεις και εκδίδει νέα άδεια εισαγωγής, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης, εκτός εάν, βασιζόμενη σε νέες πληροφορίες, έχει εύλογες αμφιβολίες σχετικά με τη νόμιμη εξαγωγή του πολιτιστικού αγαθού από τη χώρα ενδιαφέροντος.

    Άρθρο 8

    Κατάλογος δικαιολογητικών εγγράφων για την απόδειξη της νόμιμης προέλευσης στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας εισαγωγής

    1.   Ο αιτών προσκομίζει στην αρμόδια αρχή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το πολιτιστικό αγαθό εξήχθη από τη χώρα ενδιαφέροντος σύμφωνα με τους οικείους νόμους και κανονισμούς ή υποβάλλει στοιχεία σχετικά με την απουσία των εν λόγω νόμων και κανονισμών τη στιγμή που το πολιτιστικό αγαθό εξήλθε από το έδαφος της εν λόγω χώρας. Ειδικότερα:

    α)

    η αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής περιλαμβάνει υπογεγραμμένη δήλωση με την οποία ο αιτών αναλαμβάνει ρητά την ευθύνη για το αληθές όλων των δηλώσεων που περιέλαβε στην αίτηση και δηλώνει ότι έχει επιδείξει κάθε δέουσα επιμέλεια ώστε να διασφαλίσει ότι το πολιτιστικό αγαθό που πρόκειται να εισαγάγει εξήχθη νόμιμα από τη χώρα ενδιαφέροντος·

    β)

    όταν οι νόμοι και οι κανονισμοί της χώρας ενδιαφέροντος υπάγουν την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών από το έδαφός της σε υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης, ο αιτών αναφορτώνει στο σύστημα ICG αντίγραφα των σχετικών πιστοποιητικών εξαγωγής ή αδειών εξαγωγής που εκδόθηκαν από την αρμόδια δημόσια αρχή της χώρας ενδιαφέροντος, τα οποία πιστοποιούν ότι η εξαγωγή του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού έχει λάβει τη δέουσα έγκριση από αυτή·

    γ)

    η αίτηση συνοδεύεται από έγχρωμες φωτογραφίες του αντικειμένου σε ουδέτερο φόντο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα II·

    δ)

    άλλα είδη εγγράφων που υποβάλλονται για την υποστήριξη μιας αίτησης για χορήγηση άδειας εισαγωγής μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    i)

    τελωνειακά έγγραφα που παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις προηγούμενες μετακινήσεις του πολιτιστικού αγαθού·

    ii)

    τιμολόγια πώλησης·

    iii)

    ασφαλιστήρια έγγραφα·

    iv)

    έγγραφα μεταφοράς·

    v)

    εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του αγαθού·

    vi)

    τίτλοι ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένων συμβολαιογραφικών ή ιδιόγραφων διαθηκών που κηρύχθηκαν έγκυρες σύμφωνα με τους νόμους της χώρας στην οποία συντάχτηκαν·

    vii)

    ένορκες δηλώσεις του εξαγωγέα, του πωλητή ή τρίτου μέρους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα και σύμφωνα με τη νομοθεσία της, και οι οποίες πιστοποιούν την ημερομηνία που το πολιτιστικό αγαθό εξήλθε από την τρίτη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε ή ανακαλύφθηκε ή άλλα περιστατικά που υποστηρίζουν την νόμιμη προέλευσή του·

    viii)

    πραγματογνωμοσύνες·

    ix)

    δημοσιεύσεις μουσείων, κατάλογοι εκθέσεων, άρθρα σε σχετικά περιοδικά·

    x)

    κατάλογοι δημοπρασιών, διαφημίσεις και άλλο προωθητικό υλικό πωλήσεων·

    xi)

    φωτογραφικά ή κινηματογραφικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη νομιμότητα της εξαγωγής του πολιτιστικού αγαθού από τη χώρα ενδιαφέροντος ή που παρέχουν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί πότε βρισκόταν εκεί ή πότε εξήλθε από το έδαφός της.

    2.   Τα έγγραφα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που απαριθμούνται στην παράγραφο 1 στοιχείο δ) αξιολογούνται ελεύθερα από την αρμόδια αρχή, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών και του εκτιμώμενου κινδύνου παράνομου εμπορίου σε κάθε περίπτωση.

    3.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να ζητήσει από τον αιτούντα να αναφορτώσει επίσημες μεταφράσεις των εγγράφων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία β) και δ) σε επίσημη γλώσσα του σχετικού κράτους μέλους.

    Άρθρο 9

    Διαδικαστικοί κανόνες για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών εισαγωγής

    1.   Η αρμόδια αρχή μπορεί να υποβάλλει πολλαπλά αιτήματα για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 εντός προθεσμίας 21 ημερών όπως ορίζεται στην εν λόγω διάταξη.

    2.   Ο αιτών προσκομίζει τα επιπλέον στοιχεία που ζητήθηκαν εντός 40 ημερών, διαφορετικά η αίτηση απορρίπτεται. Μόλις ο αιτών υποβάλει τα απαιτούμενα στοιχεία, η αρμόδια αρχή εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει εντός 90 ημερών. Σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή έχει υποβάλει πολλαπλά αιτήματα για προσκόμιση στοιχείων, η προθεσμία των 90 ημερών αρχίζει από την ημερομηνία που ο αιτών υπέβαλε το τελευταίο στοιχείο.

    3.   Όταν υποβάλλεται αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής σε κράτος μέλος άλλο από αυτό στο οποίο είναι εγκαταστημένος ο αιτών, το σύστημα ICG ειδοποιεί την αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο αιτών.

    4.   Όταν η αρμόδια αρχή που λαμβάνει την ειδοποίηση διαθέτει οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει σχετικό με τη διεκπεραίωση της αίτησης, διαβιβάζει, μέσω του συστήματος ICG, το εν λόγω στοιχείο στην αρμόδια αρχή στην οποία έχει υποβληθεί η αίτηση για τη χορήγηση άδειας εισαγωγής.

    5.   Σε περίπτωση που η αίτηση δεν υποβληθεί στην αρχή που είναι αρμόδια για την έκδοση της άδειας εισαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, η αρχή που παρέλαβε την αίτηση την διαβιβάζει αμελλητί στην αρμόδια αρχή.

    Άρθρο 10

    Έλεγχοι των αδειών εισαγωγής

    1.   Κατά τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων σύμφωνα με τα άρθρα 46 έως 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση για την εισαγωγή των πολιτιστικών αγαθών διασφαλίζει ότι τα αγαθά που προσκομίζονται αντιστοιχούν σε αυτά που περιγράφονται στην άδεια εισαγωγής και ότι στην τελωνειακή διασάφηση περιλαμβάνεται παραπομπή στην εν λόγω άδεια.

    2.   Όταν πολιτιστικά αγαθά έχουν υπαχθεί στο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης που αναφέρεται στο άρθρο 240 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, στην τελωνειακή διασάφηση αναγράφεται ο αριθμός δασμολογικής κατάταξης των αγαθών στο TARIC.

    3.   Όταν πολιτιστικά αγαθά έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ελεύθερης ζώνης, οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται από το αρμόδιο τελωνείο στο οποίο προσκομίζεται η άδεια εισαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 245 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Κατά την προσκόμιση των αγαθών στο τελωνείο, ο κάτοχος των αγαθών αναφέρει τον αριθμό δασμολογικής κατάταξης των αγαθών στο TARIC.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

    ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ

    Άρθρο 11

    Γενικές αρχές

    1.   Οι δηλώσεις εισαγωγέα συντάσσονται με χρήση του εντύπου που προβλέπεται για αυτόν τον σκοπό στο σύστημα ICG σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο πρόκειται να εισαχθεί το πολιτιστικό αγαθό και υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές.

    2.   Με εξαίρεση τα νομίσματα που αναφέρονται στο τμήμα Γ κατηγορία ε) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, συντάσσεται χωριστή δήλωση εισαγωγέα για καθένα από τα πολιτιστικά αγαθά που πρόκειται να εισαχθούν. Περισσότερα του ενός νομίσματος της ίδιας ονομαστικής αξίας, υλικής σύνθεσης και προέλευσης μπορούν να καλύπτονται από την ίδια δήλωση εισαγωγέα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα Ι του παρόντος κανονισμού.

    3.   Για κάθε μεταγενέστερη επανεισαγωγή του ίδιου πολιτιστικού αγαθού συντάσσεται και υποβάλλεται δήλωση εισαγωγέα, εκτός αν εφαρμόζεται κάποια από τις απαλλαγές που καθορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 στοιχείο α), β) ή γ) του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880.

    Άρθρο 12

    Κατάλογος δικαιολογητικών εγγράφων για την απόδειξη της νόμιμης προέλευσης που θα πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του διασαφιστή

    1.   Η δήλωση εισαγωγέα περιλαμβάνει υπογεγραμμένη δήλωση με την οποία ο εισαγωγέας αναλαμβάνει την ευθύνη και δηλώνει ρητά ότι έχει επιδείξει κάθε δέουσα επιμέλεια ώστε να διασφαλίσει ότι το πολιτιστικό αγαθό που πρόκειται να εισαγάγει εξήχθη νόμιμα από τη χώρα ενδιαφέροντος.

    2.   Η δήλωση εισαγωγέα συνοδεύεται από τυποποιημένες πληροφορίες που περιγράφουν το πολιτιστικό αγαθό με επαρκή λεπτομέρεια ώστε να μπορεί να ταυτοποιηθεί από τις τελωνειακές αρχές, περιλαμβανομένων έγχρωμων φωτογραφιών σε ουδέτερο φόντο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο παράρτημα ΙΙ.

    3.   Όταν οι νόμοι και οι κανονισμοί της χώρας ενδιαφέροντος υπάγουν την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών από το έδαφός της στην υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης, ο εισαγωγέας πρέπει να έχει στην κατοχή του τα σχετικά έγγραφα της έγκρισης που εκδόθηκαν από την αρμόδια δημόσια αρχή της χώρας ενδιαφέροντος, τα οποία πιστοποιούν ότι η εξαγωγή του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού έχει λάβει τη δέουσα έγκριση από αυτή. Κατόπιν αιτήματος, τα εν λόγω έγγραφα προσκομίζονται στις τελωνειακές αρχές.

    4.   Άλλα είδη εγγράφων που ο κάτοχος των αγαθών θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του για να υποστηρίξει, εφόσον του ζητηθεί, την οικεία δήλωση εισαγωγέα μπορούν να είναι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

    α)

    τελωνειακά έγγραφα που παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τις προηγούμενες μετακινήσεις του πολιτιστικού αγαθού·

    β)

    τιμολόγια πώλησης·

    γ)

    ασφαλιστήρια έγγραφα·

    δ)

    έγγραφα μεταφοράς·

    ε)

    εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του αγαθού·

    στ)

    τίτλοι ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένων συμβολαιογραφικών ή ιδιόγραφων διαθηκών που κηρύχθηκαν έγκυρες σύμφωνα με τους νόμους της χώρας στην οποία συντάχτηκαν·

    ζ)

    ένορκες δηλώσεις του εξαγωγέα, του πωλητή ή τρίτου μέρους, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε τρίτη χώρα και σύμφωνα με τη νομοθεσία της, και οι οποίες πιστοποιούν την ημερομηνία που το πολιτιστικό αγαθό εξήλθε από την τρίτη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε ή ανακαλύφθηκε ή άλλα περιστατικά που υποστηρίζουν την νόμιμη προέλευσή του·

    η)

    πραγματογνωμοσύνες·

    θ)

    δημοσιεύσεις μουσείων, κατάλογοι εκθέσεων, άρθρα σε σχετικά περιοδικά·

    ι)

    κατάλογοι δημοπρασιών, διαφημίσεις και άλλο προωθητικό υλικό πωλήσεων·

    ια)

    φωτογραφικά ή κινηματογραφικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη νομιμότητα της εξαγωγής του πολιτιστικού αγαθού από τη χώρα ενδιαφέροντος ή που παρέχουν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί πότε βρισκόταν εκεί ή πότε εξήλθε από το έδαφός της.

    5.   Τα έγγραφα και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία που απαριθμούνται στην παράγραφο 4 αξιολογούνται ελεύθερα, βάσει των περιστάσεων και λαμβανομένου υπόψη του εκτιμώμενου κινδύνου παράνομου εμπορίου σε κάθε περίπτωση.

    6.   Η τελωνειακή αρχή μπορεί να ζητήσει από τον κάτοχο των αγαθών να αναφορτώσει επίσημες μεταφράσεις των εγγράφων που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 σε επίσημη γλώσσα του σχετικού κράτους μέλους.

    Άρθρο 13

    Έλεγχοι των δηλώσεων εισαγωγέα

    1.   Κατά τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων σύμφωνα με τα άρθρα 46 έως 49 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013, το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση για την εισαγωγή των πολιτιστικών αγαθών διασφαλίζει ότι τα αγαθά που διασαφίζονται αντιστοιχούν σε αυτά που περιγράφονται στη δήλωση εισαγωγέα και ότι στην τελωνειακή διασάφηση περιλαμβάνεται παραπομπή στην εν λόγω δήλωση.

    2.   Όταν πολιτιστικά αγαθά έχουν υπαχθεί σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης, στην τελωνειακή διασάφηση αναγράφεται ο αριθμός δασμολογικής κατάταξης των αγαθών στο TARIC.

    3.   Όταν τα πολιτιστικά αγαθά έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ελεύθερης ζώνης, οι έλεγχοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται από το τελωνείο στο οποίο προσκομίζεται η δήλωση εισαγωγέα σύμφωνα με το άρθρο 245 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013. Κατά την προσκόμιση των αγαθών στο τελωνείο, ο κάτοχος των αγαθών αναφέρει τον αριθμό δασμολογικής κατάταξης των αγαθών στο TARIC.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

    ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

    Άρθρο 14

    Εγκατάσταση του ICG

    Η Επιτροπή:

    α)

    αναπτύσσει το σύστημα ICG ως ανεξάρτητη ενότητα του TRACES·

    β)

    διασφαλίζει τη λειτουργία, τη συντήρηση, την υποστήριξη και οποιαδήποτε απαραίτητη επικαιροποίηση ή ανάπτυξη του συστήματος ICG·

    γ)

    διαθέτει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, τις πληροφορίες και τα έγγραφα στο σύστημα ICG με σκοπό την παραγωγή ετήσιων εκθέσεων, καθώς και την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος·

    δ)

    διασφαλίζει τη διασύνδεση μεταξύ του συστήματος ICG και των εθνικών τελωνειακών συστημάτων μέσω του περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία.

    Άρθρο 15

    Σημεία επαφής

    1.   Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή ορίζουν σημεία επαφής με σκοπό τη διαχείριση, την καθοδήγηση της ανάπτυξης, τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της σωστής λειτουργίας του συστήματος ICG.

    2.   Το σημείο επαφής της Επιτροπής τηρεί και επικαιροποιεί τον κατάλογο όλων των σημείων επαφής και τον θέτει στη διάθεση των άλλων σημείων επαφής.

    Άρθρο 16

    Χρήση του αριθμού EORI

    Οι κάτοχοι πολιτιστικών αγαθών που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής ή δήλωση εισαγωγέα χρησιμοποιούν τον αριθμό EORI προκειμένου να ταυτοποιηθούν.

    Άρθρο 17

    Ηλεκτρονικές άδειες εισαγωγής

    1.   Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας εισαγωγής συμπληρώνονται βάσει του λεξικού δεδομένων του παραρτήματος Ι και υπογράφονται από τον κάτοχο των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής.

    2.   Οι ηλεκτρονικές άδειες εισαγωγής υπογράφονται από τον διατάκτη της αρμόδιας αρχής μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής, σφραγίζονται με την προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της αρμόδιας αρχής έκδοσης και, κατόπιν, σφραγίζονται από το σύστημα ICG μέσω προηγμένης ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας.

    3.   Τα ακόλουθα στάδια της διαδικασίας έκδοσης ηλεκτρονικής άδειας εισαγωγής σημαίνονται με εγκεκριμένη ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα:

    α)

    η υποβολή της αίτησης από τον κάτοχο των αγαθών·

    β)

    κάθε αίτημα της αρμόδιας αρχής λόγω ελλιπών στοιχείων ή για επιπλέον στοιχεία από τον αιτούντα σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880·

    γ)

    κάθε υποβολή επιπλέον στοιχείων ή εγγράφου από τον αιτούντα, κατόπιν αιτήματος της αρμόδιας αρχής·

    δ)

    κάθε απόφαση που λαμβάνει η αρμόδια αρχή σχετικά με την αίτηση·

    ε)

    η εκπνοή της προθεσμίας των 90 ημερών μετά την παραλαβή της πλήρους αίτησης, χωρίς απόφαση από την αρμόδια αρχή.

    Άρθρο 18

    Ηλεκτρονικές δηλώσεις εισαγωγέων

    1.   Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εισαγωγέων συντάσσονται μέσω της χρήσης του συστήματος ICG τουλάχιστον σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο τα αγαθά υπάχθηκαν για πρώτη φορά σε ένα από τα τελωνειακά καθεστώτα που αναφέρονται στο άρθρο 2 σημείο 3 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880. Συμπληρώνονται σύμφωνα με το λεξικό δεδομένων του παραρτήματος Ι.

    2.   Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εισαγωγέων υπογράφονται από τον κάτοχο των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής και σφραγίζονται από το Traces μέσω προηγμένης ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας.

    Άρθρο 19

    Πρόσβαση σε άδειες εισαγωγής, δηλώσεις εισαγωγέα και γενικές περιγραφές στο σύστημα ICG

    1.   Κάθε κάτοχος αγαθών έχει πρόσβαση, στο σύστημα ICG, στις οικείες άδειες εισαγωγής, δηλώσεις εισαγωγέα και γενικές περιγραφές που αναφέρονται στο άρθρο 4.

    2.   Τα τελωνεία και οι αρμόδιες αρχές έχουν πρόσβαση στις άδειες εισαγωγής για τις οποίες έχει ληφθεί απόφαση, στις δηλώσεις εισαγωγέα και στις γενικές περιγραφές που αναφέρονται στο άρθρο 4.

    3.   Με την επιφύλαξη του δικαιώματος πρόσβασης της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 14 στοιχείο γ), οι αρχές που δεν συμμετέχουν στον χειρισμό, την παραγωγή ή τη διαβίβαση δεδομένων, πληροφοριών ή εγγράφων στο σύστημα ICG, ή τα πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες εισαγωγής δεν έχουν πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα, πληροφορίες ή έγγραφα.

    4.   Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 3, οι κάτοχοι των αγαθών μπορούν να παρέχουν πρόσβαση στις οικείες άδειες εισαγωγής, τις δηλώσεις εισαγωγέα ή τις γενικές περιγραφές που αναφέρονται στο άρθρο 4 σε μεταγενέστερο κάτοχο των αγαθών μέσω του συστήματος ICG.

    Άρθρο 20

    Κοινή ευθύνη επεξεργασίας

    1.   Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θεωρούνται υπεύθυνοι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για τη δημιουργία, τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος ICG.

    2.   Η Επιτροπή έχει την ευθύνη:

    α)

    να προσδιορίζει και να υλοποιεί τα τεχνικά μέσα στο σύστημα ICG ώστε να ενημερώνονται τα υποκείμενα των δεδομένων και να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους·

    β)

    να εξασφαλίζει την ασφάλεια της επεξεργασίας·

    γ)

    να καθορίζει τις κατηγορίες του προσωπικού της και τους εξωτερικούς παρόχους στις οποίες/στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί πρόσβαση στο σύστημα·

    δ)

    να κοινοποιεί και να γνωστοποιεί κάθε παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του συστήματος ICG στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 34 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 και στα υποκείμενα των δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 35 του ίδιου κανονισμού, αντίστοιχα·

    ε)

    να μεριμνά ώστε το προσωπικό της και οι εξωτερικοί πάροχοι να είναι επαρκώς καταρτισμένο/-οι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο του συστήματος ICG σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725.

    3.   Οι τελωνειακές αρχές και οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών έχουν την ευθύνη:

    α)

    να διασφαλίζουν ότι τα δικαιώματα του υποκειμένου των δεδομένων ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (11) και τον παρόντα κανονισμό·

    β)

    να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με το κεφάλαιο IV τμήμα 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679·

    γ)

    να ορίζουν το προσωπικό και τους εμπειρογνώμονες που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα ICG·

    δ)

    να μεριμνούν ώστε το προσωπικό και οι εμπειρογνώμονες που έχουν πρόσβαση στο σύστημα ICG να είναι κατάλληλα καταρτισμένο/-οι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 και, κατά περίπτωση, την οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (12).

    4.   Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνάπτουν ρύθμιση για την από κοινού ευθύνη της επεξεργασίας υπό μορφή συμφωνίας το αργότερο τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 21

    Επικαιροποίηση των καταλόγων των ορισθέντων τελωνείων

    Τα κράτη μέλη επικαιροποιούν στο σύστημα ICG τους καταλόγους των τελωνείων που είναι αρμόδια για τον χειρισμό της εισαγωγής πολιτιστικών αγαθών σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880.

    Άρθρο 22

    Διαθεσιμότητα ηλεκτρονικών συστημάτων

    1.   Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη συνάπτουν επιχειρησιακές συμφωνίες για τον καθορισμό των πρακτικών απαιτήσεων σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις επιδόσεις του συστήματος ICG, καθώς και σχετικά με τη συνέχεια των δραστηριοτήτων.

    2.   Το σύστημα ICG παραμένει διαθέσιμο σε μόνιμη βάση, εκτός των ακόλουθων περιπτώσεων:

    α)

    σε συγκεκριμένες περιπτώσεις σχετιζόμενες με τη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος, που καθορίζονται στις συμφωνίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 ή, σε εθνικό επίπεδο, απουσία των εν λόγω συμφωνιών·

    β)

    σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

    Άρθρο 23

    Ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης

    1.   Τα σημεία επαφής του συστήματος ICG τηρούν διαδικτυακό δημόσιο αποθετήριο που περιέχει επεξεργάσιμο ηλεκτρονικό υπόδειγμα όλων των εγγράφων που μπορούν να εκδοθούν στο σύστημα ICG.

    2.   Όταν το σύστημα ICG, ή μία από τις λειτουργικότητές του, δεν είναι διαθέσιμο/-η για περισσότερο από οκτώ ώρες, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το επεξεργάσιμο ηλεκτρονικό υπόδειγμα που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

    3.   Τα κράτη μέλη καθορίζουν τα εθνικά λειτουργικά χαρακτηριστικά που αφορούν την υποβολή των δηλώσεων εισαγωγέα και τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για χορήγηση αδειών εισαγωγής κατά το διάστημα που το σύστημα ICG δεν είναι διαθέσιμο.

    4.   Μόλις το σύστημα ICG, ή η μη διαθέσιμη λειτουργικότητά του, καταστεί εκ νέου διαθέσιμο/-η, οι οικονομικοί φορείς χρησιμοποιούν τα έγγραφα που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την παράγραφο 2 προκειμένου να καταχωρίσουν τις ίδιες πληροφορίες στο σύστημα.

    Άρθρο 24

    Ασφάλεια του συστήματος ICG

    1.   Κατά την ανάπτυξη, συντήρηση και χρήση του συστήματος ICG, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή καθορίζουν και τηρούν κατάλληλες ρυθμίσεις ασφάλειας για την αποτελεσματική, αξιόπιστη και ασφαλή λειτουργία του. Διασφαλίζουν επίσης την εφαρμογή μέτρων ελέγχου της προέλευσης, καθώς και της προστασίας των δεδομένων κατά του κινδύνου μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, απώλειας, αλλοίωσης και καταστροφής.

    2.   Κάθε καταχώριση, τροποποίηση και διαγραφή δεδομένων καταγράφεται μαζί με πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία και τον ακριβή χρόνο των ανωτέρω πράξεων και τα στοιχεία του προσώπου που τις εκτέλεσε.

    3.   Τα κράτη μέλη ενημερώνονται αμοιβαία, ενημερώνουν την Επιτροπή και, όπου κρίνεται σκόπιμο, τον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα για κάθε πραγματική παραβίαση ή υπόνοια παραβίασης της ασφάλειας του συστήματος ICG.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

    ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

    Άρθρο 25

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από την ημερομηνία που αναφέρεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (EE) 2019/880.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου 2021.

    Για την Επιτροπή

    Η Πρόεδρος

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  ΕΕ L 151 της 7.6.2019, σ. 1.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 269 της 10.10.2013, σ. 1).

    (3)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 73).

    (4)  Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2015/1506 της Επιτροπής, της 8ης Σεπτεμβρίου 2015, για τον καθορισμό προδιαγραφών σχετικά με τους μορφότυπους των προηγμένων ηλεκτρονικών υπογραφών και των προηγμένων σφραγίδων που πρέπει να αναγνωρίζονται από φορείς του δημόσιου τομέα σύμφωνα με τα άρθρα 27 παράγραφος 5 και 37 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά (ΕΕ L 235 της 9.9.2015, σ. 37).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

    (6)  Άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 116/2009 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών (ΕΕ L 39 της 10.2.2009, σ. 1).

    (7)  Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2015/2446 της Επιτροπής, της 28ης Ιουλίου 2015, για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (ΕΕ L 343 της 29.12.2015, σ. 1).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, για την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 999/2001, (ΕΚ) αριθ. 396/2005, (ΕΚ) αριθ. 1069/2009, (ΕΚ) αριθ. 1107/2009, (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, (EE) αριθ. 652/2014, (ΕΕ) 2016/429 και (ΕΕ) 2016/2031, των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1099/2009 και των οδηγιών του Συμβουλίου 98/58/ΕΚ, 1999/74/ΕΚ, 2007/43/ΕΚ, 2008/119/ΕΚ και 2008/120/ΕΚ και για την κατάργηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004, των οδηγιών του Συμβουλίου 89/608/ΕΟΚ, 89/662/ΕΟΚ, 90/425/ΕΟΚ, 91/496/ΕΟΚ, 96/23/ΕΚ, 96/93/ΕΚ και 97/78/ΕΚ και της απόφασης 92/438/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 95 της 7.4.2017, σ. 1).

    (9)  Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65).

    (10)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών (ΕΕ L 324 της 10.12.2009, σ. 23).

    (11)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

    (12)  Οδηγία (EΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Λεξικό δεδομένων και προδιαγραφές για τη σύνταξη γενικών περιγραφών, αδειών εισαγωγής και δηλώσεων εισαγωγέα

    Οι καταχωρίσεις του παρόντος τμήματος συνιστούν το λεξικό δεδομένων για τη συμπλήρωση της γενικής περιγραφής που αναφέρεται στο άρθρο 4, της άδειας εισαγωγής που αναφέρεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ και της δήλωσης εισαγωγέα που αναφέρεται στο κεφάλαιο IV.

    Όλες οι καταχωρίσεις και τα πλαίσια εφαρμόζονται στις ηλεκτρονικές γενικές περιγραφές, τις άδειες εισαγωγής και τις δηλώσεις εισαγωγέα, εκτός εάν ορίζεται ή θεσπίζεται διαφορετικά από την ενωσιακή νομοθεσία.

    Όλα τα πλαίσια είναι υποχρεωτικά εκτός από αυτά που επισημαίνονται με αστερίσκο (*).

    Πλαίσιο

    Περιγραφή

    ΜΕΡΟΣ Ι

    Κάτοχος των αγαθών

     

    Είδος εγγράφου

     

    Επιλέξτε το είδος του εγγράφου: γενική περιγραφή, άδεια εισαγωγής, δήλωση εισαγωγέα

    I.1

    Αριθμός αναφοράς

     

    Ο μοναδικός αλφαριθμητικός κωδικός που αποδίδεται στο έγγραφο από το σύστημα ICG.

    I.2

    Κατάσταση

     

    Η κατάσταση του εγγράφου στο σύστημα ICG.

    I.3

    Κωδικός QR

     

    Η μοναδική μηχαναγνώσιμη οπτική επισήμανση που αποδίδεται από το σύστημα ICG που περιέχει υπερσύνδεσμο προς την ηλεκτρονική έκδοση του εγγράφου.

    I.4

    Εθνικός κωδικός αναφοράς*

     

    Η αρμόδια αρχή μπορεί να χρησιμοποιεί το πλαίσιο αυτό για την αναγραφή του μοναδικού εθνικού αλφαριθμητικού κωδικού που έχει αποδοθεί στο έγγραφο.

    I.5

    Τοπικός κωδικός αναφοράς*

     

    Ο κάτοχος του αγαθού μπορεί να χρησιμοποιεί το πλαίσιο αυτό για την αναγραφή του μοναδικού αλφαριθμητικού κωδικού που έχει αποδοθεί στο έγγραφο για εσωτερική χρήση από τον κάτοχο.

    I.6

    Χώρα εισαγωγής και αρμόδια αρχή ή τελωνείο

     

    Επιλέξτε το κράτος μέλος εισαγωγής, δηλαδή το κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να εισαχθεί το πολιτιστικό αγαθό για πρώτη φορά, και

    Για άδεια εισαγωγής:

    επιλέξτε την κατάλληλη αρμόδια αρχή στο κράτος μέλος εισαγωγής

    Για δήλωση εισαγωγέα:

    επιλέξτε το τελωνείο

    I.7

    Παρεκκλίσεις*

     

    Μόνο για τη δήλωση εισαγωγέα

    Χρησιμοποιείστε το πλαίσιο αυτό σε περίπτωση που τα πολιτιστικά αγαθά υπάγονται στην ακόλουθη παρέκκλιση:

    Εισαγωγή (καθεστώς προσωρινής εισαγωγής) για εμπορική έκθεση τέχνης

    I.8

    Προορισμός

     

    Μόνο για τη δήλωση εισαγωγέα

    Επιλέξτε το κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να εισαχθούν προσωρινά τα πολιτιστικά αγαθά όταν εφαρμόζεται η παρέκκλιση.

    Αναφέρετε την ονομασία της έκθεσης τέχνης και τη διεύθυνση του τόπου διεξαγωγής της.

    I.9

    Διάρκεια χορηγούμενου καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής*

     

    Μόνο για τη δήλωση εισαγωγέα.

    Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα ICG με βάση το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής που χορηγείται από τις τελωνειακές αρχές στα εθνικά τελωνειακά συστήματα.

    I.10

    Σύνδεσμοι προς άλλα έγγραφα*

     

    Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα ICG με βάση άλλα έγγραφα που συνδέονται με αυτό (π.χ. πολιτιστικά αγαθά για τα οποία απαιτείται άδεια εισαγωγής, τα οποία εισήχθησαν στην Ένωση στο πλαίσιο παρέκκλισης για τις εμπορικές εκθέσεις τέχνης με δήλωση εισαγωγέα, και πρόκειται να υποβληθούν σε διαδικασία χορήγησης άδειας μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο).

    I.11

    Χώρα ενδιαφέροντος

     

    Αναφέρετε τη χώρα ενδιαφέροντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 1 παράγραφος 3.

    Αναφέρετε επίσης αν:

    α)

    πρόκειται για τη χώρα στην οποία το πολιτιστικό αγαθό δημιουργήθηκε και/ή ανακαλύφθηκε ή

    β)

    σε περίπτωση που η χώρα στην οποία δημιουργήθηκε και/ή ανακαλύφθηκε το πολιτιστικό αγαθό δεν είναι γνωστή ή είναι γνωστή αλλά το πολιτιστικό αγαθό εξήχθη από αυτήν πριν από τις 24 Απριλίου 1972, αν πρόκειται για την τελευταία χώρα στην οποία βρισκόταν το πολιτιστικό αγαθό νόμιμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών προτού αποσταλεί στην Ένωση.

    I.12

    Κατηγορία του αντικειμένου

     

    Αναφέρετε την κατηγορία του πολιτιστικού αγαθού σύμφωνα με το τμήμα Β ή Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880.

    Περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού (τμήμα)

     

    Το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει τα πλαίσια I.13 έως I.16.

    Για άδεια εισαγωγής:

    το τμήμα αυτό επαναλαμβάνεται και συμπληρώνεται χωριστά για κάθε είδος που περιέχεται στην αποστολή.

    Για δήλωση εισαγωγέα:

    Κάθε δήλωση εισαγωγέα περιλαμβάνει μόνο ένα τμήμα για την περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού. Με εξαίρεση τα νομίσματα που αναφέρονται στο τμήμα Γ κατηγορία ε) του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 και τα οποία έχουν την ίδια ονομαστική αξία, υλική σύνθεση και προέλευση, όταν μια αποστολή περιλαμβάνει περισσότερα του ενός πολιτιστικά αγαθά, συντάσσεται χωριστή δήλωση εισαγωγέα για καθένα από αυτά.

    I.13

    Μοναδικό αναγνωριστικό του πολιτιστικού αγαθού

     

    Ο μοναδικός αλφαριθμητικός κωδικός που αποδίδεται από το σύστημα ICG σε κάθε επιμέρους πολιτιστικό αγαθό.

    I.14

    Κωδικός TARIC

     

    Αναφέρετε τον κατάλληλο κωδικό κατάταξης TARIC του εισαγόμενου πολιτιστικού αγαθού.

    I.15

    Περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού

     

    Αναφέρετε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με το πολιτιστικό αγαθό:

    Είδος του πολιτιστικού αγαθού: αναφέρετε το είδος, π.χ. γλυπτό, έργο ζωγραφικής, βιβλίο, κ.λπ.

    Υλικά: αναφέρετε τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πολιτιστικού αγαθού.

    Τεχνική/-ές: αναφέρετε την/τις τεχνική/-ές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του πολιτιστικού αγαθού.

    Τίτλος του πολιτιστικού αγαθού: αναφέρετε τον τίτλο ή την ονομασία με την οποία είναι γνωστό το πολιτιστικό αγαθό (εφόσον είναι γνωστή).

    Θέμα: αναφέρετε το αντικείμενο/είδος/θέμα του πολιτιστικού αγαθού.

    Χρονολόγηση: Όταν δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία για τις κατηγορίες που απαριθμούνται στο τμήμα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880, αναφέρετε τον αιώνα και το τμήμα του αιώνα (πρώτο τέταρτο, πρώτο ήμισυ) ή τη χιλιετία.

    Για τα αρχαιολογικά πολιτιστικά αγαθά που απαριθμούνται στο τμήμα Γ του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880 για τα οποία δεν αρκεί η αναφορά στον αιώνα, διευκρινίστε το έτος, έστω και κατά προσέγγιση (για παράδειγμα, γύρω στο 1790, περί το 1660).

    Σε περίπτωση συνόλων (αρχεία και βιβλιοθήκες), αναφέρετε την αρχική και την τελευταία ημερομηνία.

    Σε περίπτωση πολιτιστικών αγαθών παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος, αναφέρετε την γεωλογική εποχή (εφόσον είναι γνωστή).

    Δημιουργός: αναφέρετε τον δημιουργό του πολιτιστικού αγαθού. Αν ο δημιουργός δεν είναι γνωστός αναφέρετε «άγνωστος».

    Προέλευση: αναφέρετε την ιστορική προέλευση του πολιτιστικού αγαθού, π.χ. για ένα άγαλμα από τη Μεσοποταμία θα μπορούσε να αναγραφεί «Βαβυλώνα, Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία».

    Περιγραφή: σύντομη περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού, περιλαμβανομένων τυχόν επιπλέον στοιχείων.

    Δασμολογητέα αξία: για άδειες εισαγωγής και δηλώσεις εισαγωγέα, αναφέρετε την αξία του πολιτιστικού αγαθού για τελωνειακούς σκοπούς.

    I.16

    Φωτογραφίες και διαστάσεις

     

    Υποβάλετε φωτογραφίες του πολιτιστικού αγαθού:

    τριών τετάρτων, κατά περίπτωση (τρισδιάστατα αντικείμενα)·

    εμπρόσθιας όψης·

    αριστερής πλευράς, κατά περίπτωση (τρισδιάστατα αντικείμενα)·

    δεξιάς πλευράς, κατά περίπτωση (τρισδιάστατα αντικείμενα)·

    οπίσθιας όψης·

    άνοψης, κατά περίπτωση (τρισδιάστατα αντικείμενα)·

    κάτοψης, κατά περίπτωση (τρισδιάστατα αντικείμενα)·

    Για πολιτιστικά αγαθά που φέρουν διακριτικά χαρακτηριστικά, υποβάλετε φωτογραφία των διακριτικών χαρακτηριστικών και κειμενική περιγραφή.

    Για πολιτιστικά αγαθά που φέρουν σήμανση, υποβάλετε φωτογραφία και κειμενική περιγραφή της σήμανσης.

    Για πολιτιστικά αγαθά που φέρουν επιγραφές, υποβάλετε φωτογραφία της επιγραφής, καθώς και το κείμενο της επιγραφής στη γλώσσα του πρωτοτύπου και, εφόσον είναι δυνατό, μεταφρασμένο.

    Διαστάσεις:

    Αναφέρετε το βάρος, το σχήμα και τις διαστάσεις του πολιτιστικού αγαθού. Εάν πρόκειται για νομίσματα, αναφέρετε επίσης τον αριθμό των τεμαχίων που μπορούν να καλύπτονται από μία δήλωση εισαγωγέα.

    I.17

    Δικαιολογητικά έγγραφα*

     

    Χρησιμοποιήστε αυτό το πλαίσιο για να αναφορτώσετε δικαιολογητικά έγγραφα στο σύστημα ICG.

    I.18

    Κάτοχος των αγαθών

     

    Αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνση, τη χώρα, τον κωδικό χώρας ISO alpha-2 και τον αριθμό EORI του κατόχου των αγαθών.

    I.19

    Κύριος των πολιτιστικών αγαθών*

     

    Αναφέρετε το όνομα και τη διεύθυνση, τη χώρα, τον κωδικό χώρας ISO alpha-2 του κυρίου των πολιτιστικών αγαθών.

    I.20

    Δήλωση του κατόχου του αγαθού

     

    Για άδεια εισαγωγής και δήλωση εισαγωγέα.

    «Δηλώνω υπεύθυνα, με επίγνωση των συνεπειών του νόμου, ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι ακριβή, πλήρη και αληθή και ότι, εξ όσων γνωρίζω, η εξαγωγή του πολιτιστικού αγαθού που προτίθεμαι να εισαγάγω στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς τ... <χώρα ενδιαφέροντος, όπως αναφέρεται στο πλαίσιο I.11>».

    Για δήλωση εισαγωγέα:

    Αναφέρετε αν η χώρα ενδιαφέροντος απαιτεί άδεια, εξουσιοδότηση ή άλλο είδος έγκρισης για τη νόμιμη εξαγωγή του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού από το έδαφός της και, αν ναι, αναφέρετε αν έχετε στην κατοχή σας τέτοιο έγγραφο.

    Για άδεια εισαγωγής:

    Αναφέρετε αν η χώρα ενδιαφέροντος απαιτεί άδεια, εξουσιοδότηση ή άλλο είδος έγκρισης για τη νόμιμη εξαγωγή του εν λόγω πολιτιστικού αγαθού από το έδαφός της και, αν ναι, αναφορτώστε το εν λόγω έγγραφο.

    Η δήλωση υπογράφεται μέσω της ηλεκτρονικής υπογραφής του κατόχου των αγαθών, φέρει χρονοσφραγίδα και σφραγίζεται ηλεκτρονικά μέσω προηγμένης ή εγκεκριμένης ηλεκτρονικής σφραγίδας του συστήματος ICG.

    I.21

    Απάντηση σε αίτημα/-τα για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων*

     

    Μόνο για άδεια εισαγωγής, υποχρεωτικό σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή ζητά επιπλέον στοιχεία στο πλαίσιο II.1.

    Αναφέρετε τα στοιχεία που προσκομίσατε ως απάντηση σε αίτημα της αρμόδιας αρχής για υποβολή επιπλέον στοιχείων.

    Αφού συμπληρωθεί το πλαίσιο αυτό, η άδεια πρέπει να υπογραφεί εκ νέου.

    ΜΕΡΟΣ ΙΙ

    Αρμόδια αρχή

    II.1

    Αίτημα για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων*

     

    Μόνο για άδεια εισαγωγής.

    Το πλαίσιο αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται από την αρμόδια αρχή για να ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τον αιτούντα-κάτοχο των αγαθών.

    II.2

    Απόφαση σχετικά με αίτηση χορήγησης άδειας εισαγωγής

     

    Μόνο για άδεια εισαγωγής.

    Αναφέρετε αν χορηγήθηκε η άδεια εισαγωγής ή όχι.

    Εάν η αίτηση για χορήγηση άδειας εισαγωγής απορρίφθηκε, αναφέρετε τους λόγους της απόρριψης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880.

    II.3

    Ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική σφραγίδα

     

    Μόνο για άδεια εισαγωγής.

    Ηλεκτρονική σφραγίδα του διατάκτη της αρμόδιας αρχής που επιλέχθηκε στο πλαίσιο I.6.

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της αρμόδιας αρχής που επιλέχθηκε στο πλαίσιο I.6.

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του συστήματος ICG.

    Ηλεκτρονική χρονοσφραγίδα.

    ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    (1)

    Κατά τον έλεγχο της προέλευσης του πολιτιστικού αγαθού λαμβάνεται υπόψη η επιμελής συμπεριφορά του αιτούντος, και ειδικότερα αν ο αιτών επέδειξε δέουσα φροντίδα και προσοχή κατά την απόκτηση των αντικειμένων. Εκτός από την υποβολή των κατάλληλων πιστοποιήσεων και εγγράφων, άλλες πτυχές που λαμβάνονται υπόψη είναι το είδος των μερών που συμμετέχουν στις συναλλαγές, η τιμή που καταβλήθηκε ή δηλώθηκε, ο κίνδυνος που σχετίζεται με τη χώρα εξαγωγής ή τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, αν ο αιτών συμβουλεύτηκε τυχόν προσβάσιμο μητρώο κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που θα μπορούσε να αποκτηθεί εύλογα, ή αν προέβη σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στην οποία θα προέβαινε ένα λογικό άτομο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

    (2)

    Οι πραγματογνωμοσύνες υπό μορφή τεκμηριωμένου προσδιορισμού της προέλευσης από αναγνωρισμένο, ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, όπως πρόσωπο συνδεόμενο με πανεπιστήμιο ή ερευνητικό ίδρυμα, σύμβουλο σε δικαστικές διαδικασίες ή εγκεκριμένο από δικαστήριο, ή εγκεκριμένο και αναγνωρισμένο εμπειρογνώμονα μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικό αποδεικτικό στοιχείο της προέλευσης ή του ιστορικού του πολιτιστικού αγαθού, με την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται εικαζόμενες συγκρούσεις συμφερόντων. Ένορκη δήλωση ή παρόμοια υπογεγραμμένη δήλωση τρίτου μέρους, όπως ο εξαγωγέας ή ο πωλητής, σύμφωνα με τη νομοθεσία τρίτης χώρας μπορεί να ληφθεί υπόψη υπό την προϋπόθεση ότι επιβεβαιώνεται από άλλα αποδεικτικά στοιχεία και ότι οι υπογεγραμμένοι γνωρίζουν τις συνέπειες ψευδούς δήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ελεύθερα και χρησιμοποιούν την κρίση τους κατά τη στάθμιση των αποδεικτικών στοιχείων που υποβάλλονται, αναλόγως των ιδιαίτερων περιστάσεων και του εικαζόμενου κινδύνου παράνομου εμπορίου, σε κάθε περίπτωση.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Υποδείγματα άδειας εισαγωγής και δήλωσης εισαγωγέα

    Σημείωση:

    η σειρά των πλαισίων του υποδείγματος καθώς και το μέγεθος και το σχήμα τους είναι ενδεικτικά.

    ΑΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

    I.1

    Αριθμός αναφοράς

     

    I.2

    Κατάσταση:

    I.3

    ΚΩΔΙΚΟΣ QR

    I.4

    Εθνικός κωδικός αναφοράς

     

    I.5

    Τοπικός κωδικός αναφοράς

     

    I.6

    Χώρα εισαγωγής και αρμόδια αρχή

    I.10

    Σύνδεσμοι προς άλλα έγγραφα:

    I.11

    Χώρα ενδιαφέροντος:

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΟΥ

    I.12

    Κατηγορία του πολιτιστικού αγαθού σύμφωνα με τμήμα Β του παραρτήματος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/880:

    ☐ κατηγορία γ)

    ☐ κατηγορία δ)

    I.13

    Μοναδικό αναγνωριστικό του πολιτιστικού αγαθού:

    I.14

    Κωδικός TARIC

    I.15

    Περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού ή των πολιτιστικών αγαθών

    Είδος του πολιτιστικού αγαθού:

     

    Υλικά:

     

    Τεχνική/-ές:

     

    Τίτλος του πολιτιστικού αγαθού:

     

    Θέμα:

     

    Χρονολόγηση:

     

    Δημιουργός:

     

    Προέλευση:

     

    Περιγραφή:

     

    Δασμολογητέα αξία:

     

    I.16

    Φωτογραφίες και διαστάσεις

    Φωτογραφία (τρία τέταρτα)

    Διαστάσεις (θα πρέπει να αντιστοιχούν στις φωτογραφίες)

    Φωτογραφία (εμπρόσθια όψη)

    Φωτογραφία (αριστερή όψη)

    Φωτογραφία (δεξιά όψη)

    Φωτογραφία (οπίσθια όψη)

    Φωτογραφία (άνοψη)

    Φωτογραφία (κάτοψη)

    Φωτογραφία/-ες (πρόσθετες)

    Διαστάσεις (θα πρέπει να αντιστοιχούν στις φωτογραφίες)

    Φωτογραφία/-ες (σημάνσεις)

    Είδος σήμανσης:

    Φωτογραφία/-ες (διακριτικά χαρακτηριστικά)

    Είδος διακριτικού χαρακτηριστικού

    Περιγραφή:

    Φωτογραφία/-ες (επιγραφές)

    Πρωτότυπο κείμενο:

     

    Μεταφρασμένο κείμενο:

    I.17

    Δικαιολογητικά έγγραφα

    I.18

    Κάτοχος των αγαθών:

    Όνομα

    Οδός και αριθμός:

    Πόλη

    Ταχυδρομικός κώδικας

    Χώρα

    Αριθμός EORI

    I.19

    Κύριος των πολιτιστικών αγαθών:

    Όνομα

    Οδός και αριθμός:

    Πόλη

    Ταχυδρομικός κώδικας

    Χώρα

    I.20

    Δήλωση:

    Δηλώνω υπεύθυνα, με επίγνωση των συνεπειών του νόμου, ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι ακριβή, πλήρη και αληθή και ότι, εξ όσων γνωρίζω, η εξαγωγή του πολιτιστικού αγαθού που προτίθεμαι να εισαγάγω στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς τ...

    που δεν απαιτεί άδεια/πιστοποιητικό/έγκριση εξαγωγής

    που απαιτεί άδεια/πιστοποιητικό/έγκριση εξαγωγής,

    την οποία/το οποίο αναφόρτωσα στο σύστημα ICG

    την οποία/το οποίο δεν αναφόρτωσα στο σύστημα ICG

    Ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου των αγαθών

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του συστήματος ICG

    Ημερομηνία (χρονοσφραγίδα)

    I.21

    Απάντηση σε αίτημα/-τα για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων

    ΜΕΡΟΣ ΙΙ

    Αρμόδια αρχή

    II.1

    Αίτημα για προσκόμιση επιπλέον στοιχείων

    II.2

    Απόφαση σχετικά με αίτηση χορήγησης άδειας εισαγωγής

    II.3

    Ηλεκτρονική υπογραφή και ηλεκτρονική σφραγίδα

    Ηλεκτρονική σφραγίδα του διατάκτη της αρμόδιας αρχής που επιλέχθηκε στο πλαίσιο I.6.

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα της αρμόδιας αρχής που επιλέχθηκε στο πλαίσιο I.6.

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του συστήματος ICG.

    ΔΗΛΩΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

    I.1

    Αριθμός αναφοράς

     

    I.2

    Κατάσταση:

    I.3

    ΚΩΔΙΚΟΣ QR

    I.4

    Εθνικός κωδικός αναφοράς

     

    I.5

    Τοπικός κωδικός αναφοράς

     

    I.6

    Χώρα εισαγωγής και αρμόδια αρχή

    I.7

    Παρεκκλίσεις:

    ☐ Εμπορική έκθεση τέχνης

    I.8

    Προορισμός:

    I.9

    Διάρκεια χορηγούμενου καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής:

    I.10

    Σύνδεσμοι προς άλλα έγγραφα:

    I.11

    Χώρα ενδιαφέροντος:

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΑΘΟΥ

    I.12

    Κατηγορία του πολιτιστικού αγαθού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/880:

    ☐ Μέρος B

    κατηγορίες

    ☐ Μέρος Γ

    κατηγορίες

    I.13

    Μοναδικό αναγνωριστικό του πολιτιστικού αγαθού:

    I.14

    Κωδικός TARIC

    I.15

    Περιγραφή του πολιτιστικού αγαθού ή των πολιτιστικών αγαθών

    Είδος του πολιτιστικού αγαθού:

     

    Υλικά:

     

    Τεχνική/-ές:

     

    Τίτλος του πολιτιστικού αγαθού:

     

    Θέμα:

     

    Χρονολόγηση:

     

    Δημιουργός:

     

    Προέλευση:

     

    Περιγραφή:

     

    Δασμολογητέα αξία:

     

    I.16

    Φωτογραφίες και διαστάσεις

    Φωτογραφία (τρία τέταρτα)

    Διαστάσεις (θα πρέπει να αντιστοιχούν στις φωτογραφίες)

    Φωτογραφία (εμπρόσθια όψη)

    Φωτογραφία (αριστερή όψη)

     

    Φωτογραφία (δεξιά όψη)

     

    Φωτογραφία (οπίσθια όψη)

     

    Φωτογραφία (άνοψη)

     

    Φωτογραφία (κάτοψη)

     

    Φωτογραφία/-ες (πρόσθετες)

    Διαστάσεις (θα πρέπει να αντιστοιχούν στις φωτογραφίες)

    Φωτογραφία/-ες (σημάνσεις)

    Είδος σήμανσης:

    Φωτογραφία/-ες (διακριτικά χαρακτηριστικά)

    Είδος διακριτικού χαρακτηριστικού

    Περιγραφή:

    Φωτογραφία/-ες (επιγραφές)

    Πρωτότυπο κείμενο:

     

    Μεταφρασμένο κείμενο:

    I.17

    Δικαιολογητικά έγγραφα

    I.18

    Κάτοχος των αγαθών:

    Όνομα

    Οδός και αριθμός:

    Πόλη

    Ταχυδρομικός κώδικας

    Χώρα

    Αριθμός EORI

    I.19

    Κύριος των πολιτιστικών αγαθών:

    Όνομα

    Οδός και αριθμός:

    Πόλη

    Ταχυδρομικός κώδικας

    Χώρα

    I.20

    Δήλωση:

    Δηλώνω υπεύθυνα, με επίγνωση των συνεπειών του νόμου, ότι όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται είναι ακριβή, πλήρη και αληθή και ότι, εξ όσων γνωρίζω, η εξαγωγή του πολιτιστικού αγαθού που προτίθεμαι να εισαγάγω στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς τ…

    που δεν απαιτεί άδεια/πιστοποιητικό/έγκριση εξαγωγής

    που απαιτεί άδεια/πιστοποιητικό/έγκριση εξαγωγής, την οποία/το οποίο έχω στην κατοχή μου

    Ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου των αγαθών

    Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του συστήματος ICG

    Ημερομηνία (χρονοσφραγίδα)


    Top