Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1244

    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1244/2007 της Επιτροπής, της 24ης Οκτωβρίου 2007 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 όσον αφορά τα μέτρα εφαρμογής για ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση επίσημων ελέγχων για την επιθεώρηση κρεάτων (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΕΕ L 281 της 25.10.2007, p. 12–18 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (HR)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1244/oj

    25.10.2007   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 281/12


    ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 1244/2007 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 24ης Οκτωβρίου 2007

    για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 όσον αφορά τα μέτρα εφαρμογής για ορισμένα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση επίσημων ελέγχων για την επιθεώρηση κρεάτων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

    Έχοντας υπόψη:

    τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

    τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών διατάξεων για την οργάνωση των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα ζωικής προέλευσης που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (1), και ιδίως το άρθρο 16 και το άρθρο 18 παράγραφοι 3, 7 και 12,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (2), ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επισήμων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (3), θεσπίζουν κανόνες και απαιτήσεις υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και καθορίζουν τους επίσημους ελέγχους που απαιτούνται.

    (2)

    Οι κανόνες εφαρμογής για τους εν λόγω κανονισμούς ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2005, για θέσπιση μέτρων εφαρμογής για ορισμένα προϊόντα βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για την οργάνωση επίσημων ελέγχων βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την παρέκκλιση από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και για τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και (ΕΚ) αριθ. 854/2004 (4).

    (3)

    Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι ο επίσημος κτηνίατρος δεν χρειάζεται να είναι παρών κάθε στιγμή στη διάρκεια των επιθεωρήσεων μετά τη σφαγή σε ορισμένα σφαγεία ή εγκαταστάσεις χειρισμού θηραμάτων που προσδιορίζονται βάσει ανάλυσης κινδύνου. Στις περιπτώσεις αυτές, ένας επίσημος βοηθός πρέπει να εκτελεί την επιθεώρηση μετά τη σφαγή, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στη μείωση του οικονομικού φόρτου για τις εγκαταστάσεις με χαμηλή δυναμικότητα.

    (4)

    Τα κριτήρια για τέτοιου είδους παρεκκλίσεις πρέπει να καθορίζονται με βάση την ανάλυση κινδύνου. Ιδίως, οι εγκαταστάσεις που εκτελούν ασυνεχείς δραστηριότητες σφαγής ή χειρισμού θηραμάτων πληρούν ένα κοινωνικό και οικονομικό λειτούργημα σε αγροτικές κοινότητες. Συνεπώς, πρέπει να είναι δυνατό για τις εν λόγω εγκαταστάσεις να επωφελούνται από τέτοιου είδους παρεκκλίσεις που παρέχονται όταν συμμορφώνονται με τις νομικές και υγειονομικές απαιτήσεις.

    (5)

    Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004 η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι οι χοίροι πάχυνσης που στεγάζονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης σε ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής μετά τον απογαλακτισμό χρειάζεται να υποβάλλονται μόνον σε μακροσκοπική επιθεώρηση. Πιο ειδικές απαιτήσεις πρέπει να καθορίζονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτρέπονται τέτοιου είδους μειωμένες αλλά ανάλογες με το βαθμό κινδύνου διαδικασίες επιθεώρησης των κρεάτων.

    (6)

    Στις 24 Φεβρουαρίου 2000, η επιστημονική επιτροπή για τα κτηνιατρικά μέτρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία εξέδωσε γνώμη με θέμα «Αναθεώρηση των διαδικασιών επιθεώρησης κρεάτων», η οποία αναφέρεται στις γενικές αρχές σχετικά με τις επιθεωρήσεις κρεάτων. Στην εν λόγω γνώμη συμπεραίνεται ότι τα σημερινά συστήματα επιθεώρησης μπορούν να βελτιωθούν αν συμπληρωθούν με πληροφορίες από ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, με τη χρήση της ανάλυσης κινδύνου, με την εφαρμογή των αρχών του συστήματος αναλύσεων κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP) στη μονάδα σφαγής και με τη μικροβιολογική παρακολούθηση των περιττωματικών βιοδεικτών.

    (7)

    Στις 20 και 21 Ιουνίου 2001, η επιστημονική επιτροπή για τα κτηνιατρικά μέτρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Ταυτοποίηση των ειδών/κατηγοριών των ζώων που παράγουν κρέας σε ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής όπου μπορεί να αναθεωρηθεί η επιθεώρηση κρεάτων». Συμπεραίνεται ότι υπάρχουν ήδη ορισμένα συστήματα παραγωγής στα κράτη μέλη στα οποία πληρούνται τα κριτήρια για την εφαρμογή απλοποιημένου συστήματος επιθεώρησης των κρεάτων.

    (8)

    Στις 14 και 15 Απριλίου 2003, η επιστημονική επιτροπή για τα κτηνιατρικά μέτρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Αναθεώρηση της επιθεώρησης κρέατος των μόσχων», στην οποία αναφέρεται ότι η μακροσκοπική επιθεώρηση των μόσχων που εκτρέφονται σε ολοκληρωμένα συστήματα επαρκεί για τις επιθεωρήσεις ρουτίνας αλλά εφόσον δεν έχει εκριζωθεί η φυματίωση των βοοειδών, η παρακολούθηση της φυματίωσης των βοοειδών πρέπει να διατηρηθεί στα βοοειδή τόσο σε επίπεδο εκμετάλλευσης όσο και σφαγείου.

    (9)

    Στις 26 Νοεμβρίου 2003, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Φυματίωση των βοοειδών: κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία και στρατηγικές ελέγχου», στην οποία συμπεραίνεται ότι η αποτελεσματική εξέταση μετά τη σφαγή καθορισμένων λεμφαδένων και των πνευμόνων αποτελεί σημαντικό στοιχείο των εθνικών προγραμμάτων εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών, καθώς και αναπόσπαστο μέρος των προγραμμάτων κτηνιατρικής επιθεώρησης των κρεάτων με στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

    (10)

    Την 1η Δεκεμβρίου 2004, η ΕΑΑΤ εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Αναθεώρηση της επιθεώρησης του κρέατος βοοειδών που εκτρέφονται σε ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής», στην οποία αναφέρεται ότι η τομή λεμφογαγγλίων πρέπει να συνεχιστεί ως μέρος του αναθεωρημένου συστήματος επιθεώρησης του κρέατος μετά τη σφαγή προκειμένου να μπορέσουν να ανιχνευθούν φυματιώδεις αλλοιώσεις.

    (11)

    Στις 18 Μαΐου 2006, η ΕΑΑΤ εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Αξιολόγηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων σε σχέση με την έγκριση συστήματος μακροσκοπικής επιθεώρησης μόσχων που εκτρέφονται σε κράτος μέλος (ή σε μέρος κράτους μέλους) που θεωρείται απαλλαγμένο από τη φυματίωση των βοοειδών». Στην εν λόγω γνώμη αναφέρεται ότι στην περίπτωση των μόσχων που εκτρέφονται σε μονάδες ολοκληρωμένης παραγωγής και σε αγέλες βοοειδών επισήμως απαλλαγμένες από φυματίωση, η επιθεώρηση μετά τη σφαγή μπορεί να περιοριστεί στην παρακολούθηση και ψηλάφηση των λεμφογαγγλίων.

    (12)

    Στις 22 Απριλίου 2004, η ΕΑΑΤ εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Αναθεώρηση των διαδικασιών επιθεώρησης για αιγοπρόβατα». Στην εν λόγω γνώμη αναφέρεται ότι η διάγνωση των σημαντικών παθολογικών καταστάσεων που παρατηρούνται στις επιθεωρήσεις κρέατος αμνών και εριφίων μπορεί να πραγματοποιηθεί με μακροσκοπική επιθεώρηση, επιτυγχάνοντας συνεπώς την πρόληψη της αλληλομόλυνσης με λιγότερη επέμβαση.

    (13)

    Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2000, η επιστημονική επιτροπή για τα κτηνιατρικά μέτρα σε σχέση με τη δημόσια υγεία εξέδωσε γνώμη με τίτλο «Ο έλεγχος της ταινίασης/κυστικέρκωσης στον άνθρωπο και τα ζώα». Στην εν λόγω γνώμη διευκρινίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση συνθηκών απαλλαγμένων από την κυστικέρκωση.

    (14)

    Στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2005, η ΕΑΑΤ εξέδωσε γνωμοδότηση με τίτλο «Η αξιολόγηση κινδύνου μιας αναθεωρημένης μεθόδου επιθεώρησης των ζώων σφαγής στις περιοχές με χαμηλό επιπολασμό Cysticercus». Δίνει έμφαση στην ανάγκη συλλογής πληροφοριών για τους κινδύνους των διαφόρων συστημάτων παραγωγής μόσχων. Η απλοποιημένη επιθεώρηση μετά τη σφαγή μπορεί να εφαρμοστεί για μόσχους που προέρχονται από ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής που αξιολογήθηκαν προγενέστερα ως συστήματα με χαρακτηριστικά χαμηλού κινδύνου.

    (15)

    Με βάση τις εν λόγω επιστημονικές γνώμες πρέπει να οριστούν οι όροι για μειωμένη αλλά βασιζόμενη στην αξιολόγηση του κινδύνου διαδικασία επιθεώρησης κρεάτων μηρυκαστικών νεαρής ηλικίας.

    (16)

    Η παροχή πληροφοριών για την τροφική αλυσίδα 24 ώρες πριν από τη σφαγή αποτελεί προϋπόθεση για μια επιθεώρηση κρεάτων βασιζόμενη στην αξιολόγηση του κινδύνου χωρίς διαδικασίες τομής. Συνεπώς, όταν εφαρμόζεται τέτοιου είδους απλοποιημένη διαδικασία επιθεώρησης κρεάτων, ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων πρέπει να είναι σε θέση να επωφεληθεί από τις μεταβατικές ρυθμίσεις που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2076/2005 της Επιτροπής, της 5ης Δεκεμβρίου 2005, για τη θέσπιση μεταβατικών διατάξεων σχετικά με την εφαρμογή των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 853/2004, (ΕΚ) αριθ. 854/2004 και (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 853/2004 και (ΕΚ) αριθ. 854/2004 (5).

    (17)

    Στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 ορίζονται οι αναλυτικές μέθοδοι για την ανίχνευση της αμνησιακής τοξίνης των μαλακίων (ΑΤΜ) που περιέχουν τα εδώδιμα τμήματα των μαλακίων. Η μέθοδος 2006.02 ASP ELISA, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AOAC του Ιουνίου 2006, πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική μέθοδος μαζικής εξέτασης από τη μέθοδο υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) για την ανίχνευση της ΑΤΜ σε δίθυρα μαλάκια. Η μέθοδος ELISA έχει το πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να εξετάσει ενδελεχώς μεγάλο αριθμό δειγμάτων με σχετικά φτηνό τρόπο.

    (18)

    Στο μέρος Δ του κεφαλαίου IX του τμήματος IV του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004 προβλέπεται ότι, όπου χρειάζεται, τα μόνοπλα πρέπει να εξετάζονται για μάλι. Διεξοδική εξέταση μετά τη σφαγή για μάλι πρέπει να είναι υποχρεωτική γι’ αυτά τα μόνοπλα ή για το κρέας τους που προέρχεται από χώρες που δεν είναι απαλλαγμένες από τη νόσο.

    (19)

    Συνεπώς, κρίνεται σκόπιμο να τροποποιηθεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 αναλόγως.

    (20)

    Τα μέτρα που προβλέπει ο παρών κανονισμός είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2074/2005 τροποποιείται ως εξής:

    1.

    Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο:

    «Άρθρο 6β

    Απαιτήσεις σχετικά με τους επίσημους ελέγχους για την επιθεώρηση κρεάτων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 854/2004

    Οι απαιτήσεις σχετικά με τους επίσημους ελέγχους για την επιθεώρηση κρεάτων ορίζονται στο παράρτημα VI β.»

    2.

    Το κεφάλαιο ΙΙ του παραρτήματος III τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

    3.

    Το κείμενο του παραρτήματος ΙΙ του παρόντος κανονισμού προστίθεται ως παράρτημα VI β.

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 24 Οκτωβρίου 2007.

    Για την Επιτροπή

    Μάρκος ΚΥΠΡΙΑΝΟΫ

    Μέλος της Επιτροπής


    (1)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 206· διορθώθηκε στην ΕΕ L 226 της 25.6.2004, σ. 83. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1791/2006 του Συμβουλίου (ΕΕ L 363 της 20.12.2006, σ. 1).

    (2)  ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 55· διορθώθηκε στην ΕΕ L 226 της 25.6.2004, σ. 22. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1791/2006.

    (3)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1· διορθώθηκε στην ΕΕ L 191 της 28.5.2004, σ. 1. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1791/2006.

    (4)  ΕΕ L 338 της 22.12.2005, σ. 27. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1664/2006 (ΕΕ L 320 της 18.11.2006, σ. 13).

    (5)  ΕΕ L 338 της 22.12.2005, σ. 83. Κανονισμός όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 479/2007 (ΕΕ L 111 της 28.4.2007, σ. 46).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2074/2005, το κεφάλαιο ΙΙ αντικαθίσταται από τα ακόλουθα:

    «ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

    ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΚΗΣ ΤΟΞΙΝΗΣ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΙΩΝ (ASP)

    H ολική περιεκτικότητα των εδώδιμων τμημάτων των μαλακίων (ολόκληρο το σώμα ή οποιοδήποτε μέρος του μπορεί να καταναλωθεί χωριστά) σε αμνησιακή τοξίνη των μαλακίων (ASP) πρέπει να ανιχνεύεται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC) ή οποιαδήποτε άλλη διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδο.

    Ωστόσο, για μαζική εξέταση, πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται η μέθοδος 2006.02 ASP ELISA όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό AOAC του Ιουνίου 2006 για την ανίχνευση της ολικής περιεκτικότητας σε ASP των εδώδιμων τμημάτων των μαλακίων.

    Σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων, η μέθοδος αναφοράς πρέπει να είναι η μέθοδος HPLC.»


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    «

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI β

    ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΕΘΩΡΗΣΗ ΚΡΕΑΤΩΝ

    1.   Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)

    “ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης και ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής” είναι ένας τύπος κτηνοτροφίας στο πλαίσιο της οποίας τα ζώα εκτρέφονται σε συνθήκες σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο προσάρτημα·

    β)

    “βοοειδές νεαρής ηλικίας” είναι βοοειδές οποιουδήποτε φύλου, ηλικίας κάτω των 8 μηνών·

    γ)

    “πρόβατο νεαρής ηλικίας” είναι πρόβατο οποιουδήποτε φύλου, που δεν έχει βγάλει ακόμη μόνιμο κοπτήρα, ηλικίας κάτω των 12 μηνών·

    δ)

    “αίγα νεαρής ηλικίας” είναι αίγα οποιουδήποτε φύλου, ηλικίας κάτω των 6 μηνών·

    ε)

    “αγέλη” είναι ζώο ή ομάδα ζώων που εκτρέφονται σε μια εκμετάλλευση ως επιδημιολογική μονάδα· εάν σε μια εκμετάλλευση εκτρέφονται περισσότερες από μία αγέλη, καθεμία από τις αγέλες αυτές αποτελεί χωριστή μονάδα·

    στ)

    “εκμετάλλευση” είναι κάθε εγκατάσταση, κτίσμα ή, στην περίπτωση υπαίθριας εκμετάλλευσης, κάθε τόπος όπου κρατούνται, εκτρέφονται ή διατηρούνται ζώα και που βρίσκεται εντός της επικράτειας ενός κράτους μέλους·

    ζ)

    “εγκατάσταση που πραγματοποιεί ασυνεχείς δραστηριότητες σφαγής ή χειρισμού θηραμάτων” είναι ένα σφαγείο ή εγκατάσταση χειρισμού θηραμάτων που ορίζεται από την αρμόδια αρχή με βάση την ανάλυση κινδύνου, στην οποία ιδίως οι δραστηριότητες σφαγής ή χειρισμού θηραμάτων δεν πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εργασίας ή στη διάρκεια επακόλουθων ημερών εργασίας της εβδομάδας.

    2.   Επιθεωρήσεις μετά τη σφαγή σε εγκαταστάσεις που εκτελούν ασυνεχείς δραστηριότητες σφαγής ή χειρισμού θηραμάτων.

    α)   Σύμφωνα με το σημείο 2 στοιχείο β), στο κεφάλαιο II του τμήματος III του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει ότι ο επίσημος κτηνίατρος δεν χρειάζεται να είναι συνέχεια παρών κατά την επιθεώρηση μετά τη σφαγή, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

    i)

    η εν λόγω εκμετάλλευση εκτελεί ασυνεχείς δραστηριότητες σφαγής και χειρισμού θηραμάτων και έχει επαρκείς χώρους για την αποθήκευση κρέατος που παρουσιάζει ανωμαλίες μέχρι την πραγματοποίηση της τελικής επιθεώρησης μετά τη σφαγή από τον επίσημο κτηνίατρο·

    ii)

    η επιθεώρηση μετά τη σφαγή διενεργείται από επίσημο βοηθό·

    iii)

    ο επίσημος κτηνίατρος είναι παρών στην εκμετάλλευση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα όταν εκτελούνται ή έχουν εκτελεστεί οι δραστηριότητες σφαγής·

    iv)

    η αρμόδια αρχή έχει θεσπίσει διαδικασία για την αξιολόγηση σε τακτική βάση των επιδόσεων των επίσημων βοηθών στις εν λόγω εκμεταλλεύσεις, που συμπεριλαμβάνει:

    την παρακολούθηση της επιμέρους επίδοσης,

    τον έλεγχο δικαιολογητικών εγγράφων όσον αφορά τα ευρήματα της επιθεώρησης και τη σύγκριση με τα αντίστοιχα σφάγια,

    τους ελέγχους των σφαγίων στο χώρο αποθήκευσης.

    β)   Στην ανάλυση κινδύνου που πραγματοποιείται από την αρμόδια αρχή όπως αναφέρεται στο σημείο 1 στοιχείο ζ) για τον εντοπισμό των εκμεταλλεύσεων που μπορούν να επωφεληθούν από την παρέκκλιση όπως ορίζεται στο σημείο 2 στοιχείο α) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα στοιχεία:

    i)

    ο αριθμός των ζώων που σφάζονται ή διακινούνται ανά ώρα ή ανά ημέρα·

    ii)

    τα είδη και οι κατηγορίες των ζώων που σφάζονται ή υφίστανται χειρισμό·

    iii)

    η δυναμικότητα της εκμετάλλευσης·

    iv)

    η εξέλιξη των επιδόσεων στις δραστηριότητες σφαγής ή χειρισμού·

    v)

    η αποτελεσματικότητα τυχόν πρόσθετων μέτρων στην τροφική αλυσίδα για την προμήθεια ζώων προς σφαγή που λαμβάνονται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων·

    vi)

    η αποτελεσματικότητα του εφαρμοζόμενου συστήματος με βάση την ανάλυση κινδύνων και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP)·

    vii)

    τα αρχεία ελέγχου·

    viii)

    τα προηγούμενα αρχεία της αρμόδιας αρχής για τις επιθεωρήσεις πριν και μετά τη σφαγή.

    3.   Απαιτήσεις για επιθεώρηση κρέατος βάσει ανάλυσης κινδύνου χωρίς τομές.

    α)   Σύμφωνα με το σημείο 2 του μέρους Β του κεφαλαίου IV του τμήματος IV του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004, η αρμόδια αρχή μπορεί να περιορίσει τις διαδικασίες επιθεώρησης μετά τη σφαγή των χοίρων πάχυνσης σε μια μακροσκοπική επιθεώρηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

    i)

    ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζει ότι τα ζώα εκτρέφονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης και σε ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής όπως ορίζεται στο προσάρτημα του παρόντος παραρτήματος·

    ii)

    ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων δεν επωφελείται από τις μεταβατικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες τροφικής αλυσίδας που ορίζονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2076/2005 της Επιτροπής·

    iii)

    η αρμόδια αρχή εφαρμόζει ή διατάσσει την εφαρμογή της τακτικής ορολογικής ή/και μικροβιολογικής παρακολούθησης επιλεγμένου αριθμού ζώων με βάση την ανάλυση της επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων που υπάρχει σε ζώντα ζώα και σε σχέση με το επίπεδο εκμετάλλευσης.

    β)   Κατά παρέκκλιση από συγκεκριμένες απαιτήσεις των κεφαλαίων I και II του τμήματος IV του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004, οι διαδικασίες επιθεώρησης μετά τη σφαγή νεαρής ηλικίας βοοειδών και αιγοπροβάτων μπορούν να μειωθούν σε μακροσκοπική επιθεώρηση με περιορισμένη ψηλάφηση, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

    i)

    ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζει ότι τα νεαρής ηλικίας βοοειδή εκτρέφονται υπό ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης και σε ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής όπως ορίζεται στο προσάρτημα του παρόντος παραρτήματος·

    ii)

    ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζει ότι τα νεαρής ηλικίας βοοειδή εκτρέφονται σε αγέλη επίσημα απαλλαγμένη από τη φυματίωση των βοοειδών·

    iii)

    ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων δεν επωφελείται από τις μεταβατικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις πληροφορίες τροφικής αλυσίδας που ορίζονται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2076/2005 της Επιτροπής·

    iv)

    η αρμόδια αρχή εφαρμόζει ή διατάσσει την εφαρμογή της τακτικής ορολογικής ή/και μικροβιολογικής παρακολούθησης επιλεγμένου αριθμού ζώων με βάση την ανάλυση της επικινδυνότητας για την ασφάλεια των τροφίμων που υπάρχει σε ζώντα ζώα και σε σχέση με το επίπεδο εκμετάλλευσης·

    v)

    στην επιθεώρηση μετά τη σφαγή βοοειδών νεαρής ηλικίας περιλαμβάνεται πάντα ψηλάφηση των οπισθοφαρυγγικών βρογχικών και μεσοπνευμόνιων λεμφογαγγλίων.

    γ)   Σε περίπτωση διαπίστωσης τυχόν ανωμαλίας, τα σφάγια και τα εντόσθια πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη επιθεώρηση μετά τη σφαγή, όπως προβλέπεται στα κεφάλαια I και II του τμήματος IV του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004. Ωστόσο, η αρμόδια αρχή μπορεί να αποφασίσει με βάση την ανάλυση κινδύνου ότι κρέας με ορισμένες ελάχιστες ανωμαλίες όπως ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων ή των ανθρώπων, δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση μετά τη σφαγή.

    δ)   Νεαρής ηλικίας βοοειδή, αιγοπρόβατα και απογαλακτισμένα χοιρίδια τα οποία δεν πηγαίνουν από την εκμετάλλευση στην οποία γεννήθηκαν απευθείας στο σφαγείο μπορούν να μετακινηθούν μία φορά σε άλλη εκμετάλλευση (για εκτροφή ή πάχυνση) πριν από την αποστολή τους στο σφαγείο. Στις περιπτώσεις αυτές:

    i)

    εγκεκριμένα κέντρα συγκέντρωσης μπορούν να χρησιμοποιούνται για νεαρής ηλικίας βοοειδή και αιγοπρόβατα μεταξύ της εκμετάλλευσης προέλευσης και της εκμετάλλευσης εκτροφής ή πάχυνσης, καθώς και ανάμεσα στις εν λόγω εκμεταλλεύσεις και το σφαγείο·

    ii)

    η ιχνηλασιμότητα πρέπει να εξασφαλίζεται σε επίπεδο κάθε επιμέρους ζώου ή παρτίδα ζώων.

    4.   Πρόσθετη απαίτηση για την εξέταση των μόνοπλων μετά τη σφαγή:

    α)   Νωπό κρέας μόνοπλων που εκτράφηκαν σε χώρες που δεν είναι απαλλαγμένες από μάλι σύμφωνα με το άρθρο 2.5.8.2. του Κώδικα υγείας χερσαίων ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων δεν πρέπει να διατίθεται στην αγορά, εκτός και αν το κρέας προέρχεται από μόνοπλα που εξετάστηκαν για μάλι σύμφωνα με το σημείο Δ του κεφαλαίου IX του τμήματος IV του παραρτήματος Ι του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004.

    β)   Νωπό κρέας μόνοπλων στα οποία διαγνώστηκε μάλι πρέπει να δηλώνονται ως ακατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο, όπως προβλέπεται από το σημείο Δ του κεφαλαίου IX του τμήματος IV του παραρτήματος I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 854/2004.

    Προσάρτημα του παραρτήματος VI β

    Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, “ελεγχόμενες συνθήκες στέγασης και ολοκληρωμένα συστήματα παραγωγής” συντρέχουν όταν ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων πληροί τα κριτήρια που ορίζονται παρακάτω:

    α)

    όλες οι ζωοτροφές προέρχονται από εκμεταλλεύσεις που παράγουν ζωοτροφές σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 183/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1). Όταν παρέχεται χονδραλεσμένη ζωοτροφή ή καλλιέργειες στα ζώα ως ζωοτροφές, πρέπει να είναι κατάλληλα επεξεργασμένες και όπου είναι δυνατό να είναι στεγνωμένες ή/και συμπυκνωμένες·

    β)

    ένα σύστημα “όλα μέσα-όλα έξω” εφαρμόζεται όσο είναι δυνατό. Όταν τα ζώα εισάγονται στην αγέλη, πρέπει να παραμένουν σε απομόνωση για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες για την πρόληψη εισαγωγής νόσων·

    γ)

    κανένα από τα ζώα δεν έχει πρόσβαση σε εξωτερικές εγκαταστάσεις εκτός και αν ο υπεύθυνος της εταιρείας τροφίμων μπορεί να αποδείξει με ανάλυση κινδύνου προς ικανοποίηση της αρμόδιας αρχής ότι η χρονική περίοδος, οι εγκαταστάσεις και οι περιστάσεις της εξωτερικής πρόσβασης δεν αποτελούν κίνδυνο εισαγωγής της νόσου στην αγέλη·

    δ)

    αναλυτικές πληροφορίες διατίθενται σχετικά με τα ζώα από τη γέννηση ως τη σφαγή και τις συνθήκες διαχείρισής τους όπως καθορίζονται στο τμήμα III του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004·

    ε)

    αν προβλέπεται στρωμνή για τα ζώα, η παρουσία ή η εισαγωγή της νόσου αποφεύγεται με την κατάλληλη επεξεργασία του υλικού στρωμνής·

    στ)

    το προσωπικό της εκμετάλλευσης συμμορφώνεται με τις γενικές υγειονομικές διατάξεις όπως καθορίζονται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004·

    ζ)

    υπάρχουν διαδικασίες για τον έλεγχο της πρόσβασης στους χώρους που φυλάσσονται τα ζώα·

    η)

    η εκμετάλλευση δεν διαθέτει εγκαταστάσεις για τουρίστες ή για κατασκήνωση εκτός και αν ο υπεύθυνος της επιχείρησης τροφίμων μπορεί να αποδείξει με ανάλυση κινδύνου ικανοποιητική για την αρμόδια αρχή ότι οι εγκαταστάσεις είναι επαρκώς διαχωρισμένες από τις μονάδες εκτροφής των ζώων και ότι δεν είναι δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων·

    θ)

    τα ζώα δεν έχουν πρόσβαση σε χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων ή σε οικιακά απορρίμματα·

    ι)

    εφαρμόζεται σχέδιο καταπολέμησης των παρασίτων και ελέγχου·

    ια)

    ενσιρωμένες ζωοτροφές δεν χρησιμοποιούνται εκτός και αν ο υπεύθυνος της εταιρείας τροφίμων μπορεί να αποδείξει με ανάλυση κινδύνου ικανοποιητική για την αρμόδια αρχή ότι οι ζωοτροφές δεν μπορούν να θέσουν τα ζώα σε κίνδυνο μετάδοσης νόσου·

    ιβ)

    λύματα και ιζήματα από σταθμούς καθαρισμού λυμάτων δεν διατίθενται σε χώρους προσιτούς στα ζώα ή δεν χρησιμοποιούνται για λίπανση βοσκοτόπων που χρησιμεύουν για καλλιέργειες παραγωγής ζωοτροφών, εκτός και αν υποβληθούν σε κατάλληλη και ικανοποιητική για την αρμόδια αρχή επεξεργασία.

    »

    (1)  ΕΕ L 35 της 8.2.2005, σ. 1.


    Top