EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3597

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+»

COR 2018/03597

ΕΕ C 86 της 7.3.2019, p. 84–114 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 86/84


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+»

(2019/C 86/07)

Εισηγήτρια:

Susana DÍAZ PACHECO (ES/PSE), πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας

Έγγραφο αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+)

COM(2018) 382 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Τροπολογία 1

Προοίμιο, πρώτη αιτιολογική σκέψη

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 46 στοιχείο δ), το άρθρο 149, το άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο α), το άρθρο 164, το άρθρο 168 παράγραφος 5, το άρθρο 175 παράγραφος 3 και το άρθρο 349,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 9 , το άρθρο 46 στοιχείο δ), το άρθρο 149, το άρθρο 153 παράγραφος 2 στοιχείο α), το άρθρο 164, το άρθρο 168 παράγραφος 5, το άρθρο 174 , το άρθρο 175 παράγραφος 3 και το άρθρο 349,

Αιτιολογία

Δεδομένου του πεδίου εφαρμογής του ΕΚΤ+ ενδείκνυται η αναφορά στο άρθρο 9 της ΣΛΕΕ. Εξάλλου, είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον στόχο της περιφερειακής πολιτικής, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2 της πρότασης κανονισμού περί καθορισμού κοινών διατάξεων, που ορίζει ρητά ότι το ΕΚΤ+ θα συμβάλλει στις ενέργειες της Ένωσης που οδηγούν στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Τροπολογία 2

Προοίμιο — Να προστεθεί νέα αιτιολογική αναφορά μετά την πέμπτη αιτιολογική αναφορά

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Έχοντας υπόψη τη διοργανική διακήρυξη για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (2017/C 428/09),

Τροπολογία 3

Αιτιολογική σκέψη 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(1)

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων διακηρύχθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ως απάντηση στις κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρώπη. Οι είκοσι βασικές αρχές του πυλώνα διαρθρώνονται σε τρεις κατηγορίες: ισότητα των ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας· δίκαιες συνθήκες εργασίας· κοινωνική προστασία και ένταξη. Οι είκοσι αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+). Το ΕΚΤ+ προκειμένου να συμβάλει στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να στηρίζει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και τα συστήματα στους τομείς της πολιτικής για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη , στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σύμφωνα με το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ.

(1)

Στις 17 Νοεμβρίου 2017, ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων διακηρύχθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ως απάντηση στις κοινωνικές προκλήσεις στην Ευρώπη. Οι είκοσι βασικές αρχές του πυλώνα διαρθρώνονται σε τρεις κατηγορίες: ισότητα των ευκαιριών και πρόσβαση στην αγορά εργασίας· δίκαιες συνθήκες εργασίας· κοινωνική προστασία και ένταξη. Οι είκοσι αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοδηγούν τις δράσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+ (ΕΚΤ+). Το ΕΚΤ+ προκειμένου να συμβάλει και να στηρίξει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή σύμφωνα με το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, πρέπει να στηρίξει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα συστήματα των τομεακών πολιτικών για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη.

Αιτιολογία

Χωρίς να υπονομεύεται η συμβολή στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον στόχο της περιφερειακής πολιτικής.

Τροπολογία 4

Αιτιολογική σκέψη 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(2)

Σε ενωσιακό επίπεδο, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής συνιστά το πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης και για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές πολυετών επενδύσεων προς στήριξη αυτών των προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ώστε να αξιοποιηθεί η ενωσιακή χρηματοδότηση με συνεκτικό τρόπο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής υποστήριξης που θα ληφθεί ιδίως από τα από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων και του μηχανισμού InvestEU, ανάλογα με την περίπτωση.

(2)

Σε ενωσιακό επίπεδο, μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική που θα διαδέχεται τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και θα υλοποιεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης θα παρέχει στρατηγικό πλαίσιο για τη νέα περίοδο προγραμματισμού που αρχίζει το 2021. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής συνιστά το πλαίσιο για τον καθορισμό εθνικών προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης και για την παρακολούθηση της υλοποίησής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές στρατηγικές πολυετών επενδύσεων προς στήριξη αυτών των προτεραιοτήτων μεταρρύθμισης. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία μεταξύ των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών και να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμεύσουν ώστε να αξιοποιηθεί η ενωσιακή χρηματοδότηση με συνεκτικό τρόπο και να μεγιστοποιηθεί η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής υποστήριξης που θα ληφθεί ιδίως από τα από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου+, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Λειτουργίας Σταθεροποίησης Επενδύσεων και του μηχανισμού InvestEU, ανάλογα με την περίπτωση.

Τροπολογία 5

Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(5)

Η Ένωση βρίσκεται ενώπιον διαρθρωτικών προκλήσεων που προκύπτουν από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια, τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, την τεχνολογική αλλαγή και ένα συνεχώς γηράσκον εργατικό δυναμικό καθώς και από τις αυξανόμενες ελλείψεις σε δεξιότητες και εργατικό δυναμικό σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιφέρειες, που αντιμετωπίζουν ιδίως οι ΜΜΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου της εργασίας, η Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις με επενδύσεις στις κατάλληλες δεξιότητες, με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και με τη βελτίωση της απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών, μεταξύ άλλων ενόψει της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

(5)

Η Ένωση βρίσκεται ενώπιον διαρθρωτικών προκλήσεων που προκύπτουν από την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αυξανόμενη απειλή για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, την τεχνολογική αλλαγή , συμπεριλαμβανομένου και του ψηφιακού μετασχηματισμού, και έναν συνεχώς γηράσκοντα ευρωπαϊκό πληθυσμό, καθώς και από τις αυξανόμενες ελλείψεις σε δεξιότητες και εργατικό δυναμικό σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιφέρειες, που αντιμετωπίζουν ιδίως οι ΜΜΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου της εργασίας, η Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις με επενδύσεις στις κατάλληλες δεξιότητες, με την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, και με τη βελτίωση των πολιτικών για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την απασχόληση και των κοινωνικών πολιτικών, μεταξύ άλλων ενόψει της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Αιτιολογία

Χρειάζεται να γίνει χρήση τεχνολογικά ουδέτερης και ήδη καθιερωμένης ορολογίας.

Τροπολογία 6

Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. […] θεσπίζει το πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + (ΕΚΤ+), του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (ΤΑΜΕ), του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και του Μέσου για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ) ως μέρος του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (ΤΟΔΣ), και ορίζει, ιδίως, τους στόχους πολιτικής και τους κανόνες σχετικά με τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο των ενωσιακών ταμείων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Είναι, επομένως, αναγκαίο να προσδιοριστούν οι γενικοί στόχοι του ΕΚΤ+ και να προβλεφθούν ειδικές διατάξεις αναφορικά με τον τύπο των δραστηριοτήτων που δύνανται να χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.

(6)

Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. […] θεσπίζει το πλαίσιο δράσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + (ΕΚΤ+), του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης (ΤΑΜΕ), του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και του Μέσου για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (ΜΔΣΘ) ως μέρος του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων (ΤΟΔΣ), και ορίζει, ιδίως, τους στόχους πολιτικής και τους κανόνες σχετικά με τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, τη διαχείριση και τον έλεγχο των ενωσιακών ταμείων που υλοποιούνται στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης. Είναι, επομένως, αναγκαίο να προσδιοριστούν οι γενικοί στόχοι του ΕΚΤ+ και ο συντονισμός του με τα άλλα Ταμεία , και να προβλεφθούν ειδικές διατάξεις αναφορικά με τον τύπο των δραστηριοτήτων που δύνανται να χρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ+.

Τροπολογία 7

Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(8)

Τα είδη χρηματοδότησης και οι μέθοδοι εκτέλεσης στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, του διοικητικού φόρτου και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις, λαμβάνεται υπόψη η χρήση εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή ποσοστών και του κόστους εργασίας κατά μονάδα, καθώς και η χρηματοδότηση που δεν σχετίζεται με τις δαπάνες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 125 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού. Για την εφαρμογή μέτρων που συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών και σύμφωνα με το άρθρο 88 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, η Επιτροπή δύναται να επιστρέψει ποσά στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν απλουστευμένες επιλογές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατ’ αποκοπήν ποσών.

(8)

Τα είδη χρηματοδότησης και οι μέθοδοι εκτέλεσης στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην επίτευξη των ειδικών στόχων των δράσεων και να αποφέρουν αποτελέσματα, λαμβανομένων υπόψη, ιδίως, του κόστους των ελέγχων, του διοικητικού φόρτου , των χαρακτηριστικών των δράσεων και του αναμενόμενου κινδύνου μη συμμόρφωσης. Σχετικά με τις επιχορηγήσεις, λαμβάνεται υπόψη η χρήση εφάπαξ ποσών, κατ’ αποκοπή ποσοστών και του κόστους εργασίας κατά μονάδα, καθώς και η χρηματοδότηση που δεν σχετίζεται με τις δαπάνες, όπως προβλέπεται στο άρθρο 125 παράγραφος 1 του δημοσιονομικού κανονισμού. Για την εφαρμογή μέτρων που συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών και σύμφωνα με το άρθρο 88 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων, η Επιτροπή δύναται να επιστρέψει ποσά στα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν απλουστευμένες επιλογές κόστους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατ’ αποκοπήν ποσών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, είναι σημαντικό να συνεχιστούν τα μέτρα απλούστευσης ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των ταμείων και συνεπώς να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, η προβολή και η αποτελεσματικότητα των κονδυλίων, καθώς οι προσπάθειες και οι ανθρώπινοι πόροι πρέπει να επικεντρώνονται πρωτίστως στην επίτευξη των στόχων πολιτικής.

Αιτιολογία

Εισάγεται η διευκρίνιση «χαρακτηριστικά των δράσεων» για να αυξηθούν οι απαιτήσεις απλοποίησης όσον αφορά τις δράσεις που αφορούν τα πιο μειονεκτούντα άτομα. Η απλούστευση των διαδικασιών και των δαπανών ενισχύει την επίτευξη των στόχων πολιτικής, καθώς έτσι όλη η ενέργεια επικεντρώνεται στην αποτελεσματικότητα των δράσεων, διευκολύνοντας την πρόσβαση των μικροδικαιούχων των κονδυλίων των ταμείων.

Τροπολογία 8

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(8α)

Η στήριξη στο πλαίσιο της επενδυτικής προτεραιότητας «τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων» μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη όλων των θεματικών στόχων που ορίζονται με τον παρόντα κανονισμό. Οι στρατηγικές «τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων» (CLLD, Community-Led Local Development) που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ+ πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς όσον αφορά τα μειονεκτούντα άτομα που ζουν στην περιοχή, τόσο από την άποψη της διοίκησης των ομάδων τοπικής ανάπτυξης όσο και από την άποψη του περιεχομένου της στρατηγικής.

Αιτιολογία

Δεδομένης της ανάγκης να δοθεί έμφαση σε μια περισσότερο τοπική και περιφερειακή εστίαση/προσέγγιση του ΕΚΤ+ μετά το 2020, καθίσταται αναγκαία μια σαφής αναφορά στην τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.

Τροπολογία 9

Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(14)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παρέχει στήριξη για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση βασικών ικανοτήτων, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα άτομα για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να βοηθήσει στην πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και στη μετάβαση στην εργασία, να στηρίξει τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα και να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική και οικονομική καινοτομία, στηρίζοντας κλιμακούμενες και βιώσιμες πρωτοβουλίες στους εν λόγω τομείς. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, μέσω της μάθησης με βάση την εργασία και μέσω της μαθητείας, της διά βίου καθοδήγησης, της πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες σε συνεργασία με τη βιομηχανία, της επικαιροποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, της πρόβλεψης και της παρακολούθησης των αποφοίτων, της κατάρτισης των εκπαιδευτών, της επικύρωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

(14)

Το ΕΚΤ+, ως βασικό εργαλείο της ΕΕ προκειμένου να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και στις δεξιότητες, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παρέχει στήριξη για τη βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η απόκτηση βασικών ικανοτήτων, ιδίως όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες που χρειάζονται όλα τα άτομα για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να βοηθήσει στην πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης και στη μετάβαση στην εργασία, να στηρίξει τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα και να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική και οικονομική καινοτομία, στηρίζοντας κλιμακούμενες και βιώσιμες πρωτοβουλίες στους εν λόγω τομείς. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, για παράδειγμα, μέσω της μάθησης με βάση την εργασία και μέσω της μαθητείας, της διά βίου καθοδήγησης, της πρόβλεψης των αναγκών σε δεξιότητες σε συνεργασία με τη βιομηχανία, της επικαιροποίησης του εκπαιδευτικού υλικού, της πρόβλεψης και της παρακολούθησης των αποφοίτων, της κατάρτισης των εκπαιδευτών, της επικύρωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων.

Αιτιολογία

Πρέπει να διασφαλιστεί η εδαφική διάσταση του ΕΚΤ.

Τροπολογία 10

Αιτιολογική σκέψη 15

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(15)

Η υποστήριξη από το ΕΚΤ+ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ίσης πρόσβασης για όλους, ιδίως για τις μειονεκτούσες ομάδες, στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς , από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα έως τη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στην εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη διασύνδεση μεταξύ των τομέων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προλαμβάνοντας την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, βελτιώνοντας τις γνώσεις σε θέματα υγείας, ενισχύοντας τους δεσμούς με τη μη τυπική και άτυπη μάθηση και διευκολύνοντας τη μαθησιακή κινητικότητα για όλους. Οι συνέργειες με το πρόγραμμα Erasmus, ιδίως για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μειονεκτούντων μαθητών στη μαθησιακή κινητικότητα, θα πρέπει να υποστηριχθούν στο πλαίσιο αυτό .

(15)

Η υποστήριξη από το ΕΚΤ+ θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ίσης πρόσβασης για όλους τους πολίτες στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς διαχωρισμούς, η οποία προωθεί την κοινωνική ένταξη και συνυπολογίζει την πρόσβαση των μειονεκτουσών ομάδων στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση χωρίς διαχωρισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά με μειονεκτούσα κοινωνική προέλευση, όπως παιδιά που μεγάλωσαν σε ιδρύματα ή παιδιά χωρίς στέγη, έως τη γενική και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τη μετάδοση της φτώχειας από γενεά σε γενεά, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη διασύνδεση μεταξύ των τομέων εκπαίδευσης και κατάρτισης, προλαμβάνοντας την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και τον κοινωνικό αποκλεισμό, βελτιώνοντας τις γνώσεις σε θέματα υγείας, ενισχύοντας τους δεσμούς με τη μη τυπική και άτυπη μάθηση και διευκολύνοντας τη μαθησιακή κινητικότητα για όλους. Συνέργειες με το πρόγραμμα Erasmus θα πρέπει να θεσπιστούν εν προκειμένω με σκοπό την κατάλληλη και ενεργό προσέγγιση και προετοιμασία των μειονεκτούντων μαθητών για εμπειρίες κινητικότητας στο εξωτερικό και για την αύξηση της συμμετοχής τους σε διασυνοριακή μαθησιακή κινητικότητα.

Αιτιολογία

Σύμφωνα με την αιτιολογική σκέψη 1, «το ΕΚΤ+ […] θα πρέπει να στηρίζει τις επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και τα συστήματα στους τομείς της πολιτικής για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη [..]» και άρα δεν είναι απαραίτητο η υποστήριξη της εκπαίδευσης να εξαρτάται από τα προβλήματα κοινωνικής ένταξης.

Τροπολογία 11

Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(18)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της φτώχειας με στόχο να σπάσει ο κύκλος των μειονεκτούντων μεταξύ των γενεών και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους και εξαλείφοντας τις διακρίσεις και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας. Αυτό συνεπάγεται κινητοποίηση μιας σειράς πολιτικών με στόχο τα πλέον μειονεκτούντα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά, καθώς και των φτωχών εργαζομένων. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθεί την ενεργό ένταξη των ατόμων που είναι μακριά από την αγορά εργασίας με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής τους ένταξης. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια φροντίδα, ιδίως σε υπηρεσίες φροντίδας σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και οικογένειας. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με στόχο ιδίως την προώθηση της προσβασιμότητάς τους.

(18)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου του περιφερειακού και του τοπικού επιπέδου, για την εξάλειψη της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής ένδειας, όπως προβλέπεται στους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης, με στόχο να σπάσει ο κύκλος των μειονεκτούντων μεταξύ των γενεών και να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους και καταπολεμώντας τις διακρίσεις και τις κοινωνικές ανισότητες καθώς και τις ανισότητες στον τομέα της υγείας Αυτό συνεπάγεται κινητοποίηση μιας σειράς πολιτικών για πρόληψη και αντίδραση με στόχο τα πλέον μειονεκτούντα άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, σύμφωνα με την αρχή 11 του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, όπως οι Ρομά, ατόμων με αναπηρίες, ατόμων που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης, υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και των φτωχών εργαζομένων. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθεί την ενεργό ένταξη των ατόμων που είναι μακριά από την αγορά εργασίας με σκοπό την εξασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής τους ένταξης, μεταξύ άλλων μέσω στοχευμένης στήριξης για την κοινωνική οικονομία που βασίζεται στην αλληλεγγύη . Το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές ή δωρεάν , βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια φροντίδα, ιδίως σε υπηρεσίες φροντίδας σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και οικογένειας και υπηρεσίες για την καθοδήγηση της πρόσβασης σε κατάλληλη κοινωνική ή οικονομικά προσιτή στέγαση. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με στόχο ιδίως την προώθηση της προσβασιμότητάς τους.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 12

Αιτιολογική σκέψη 19

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(19)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης εθνικών συστημάτων με στόχο την ανακούφιση της στέρησης τροφής και της υλικής στέρησης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και των απόρων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε επίπεδο Ένωσης τουλάχιστον το 4 % των πόρων του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης στηρίζει τους απόρους, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 2 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των ακραίων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής. Λόγω της φύσης των πράξεων και του τύπου των τελικών αποδεκτών, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται απλούστεροι κανόνες για τη στήριξη που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης των απόρων.

(19)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση της φτώχειας μέσω της στήριξης εθνικών και περιφερειακών συστημάτων με στόχο την ανακούφιση της στέρησης τροφής και της υλικής στέρησης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και των απόρων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε επίπεδο Ένωσης τουλάχιστον το 4 % των πόρων του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης στηρίζει τους απόρους, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 2 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των ακραίων μορφών φτώχειας με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο κοινωνικού αποκλεισμού, όπως η έλλειψη στέγης, η παιδική φτώχεια και η στέρηση τροφής. Λόγω της φύσης των πράξεων και του τύπου των τελικών αποδεκτών, είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται απλούστεροι κανόνες για τη στήριξη που στοχεύει στην αντιμετώπιση της υλικής στέρησης των απόρων.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 13

Αιτιολογική σκέψη 20

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(20)

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, συνολικά και για να εξασφαλιστεί μια συνεκτική, ισχυρή και συνεπής στήριξη της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των προσπαθειών, το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών συμπληρωματικά προς τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

(20)

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαρκή ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ένωση, συνολικά και για να εξασφαλιστεί μια συνεκτική, ισχυρή και συνεπής στήριξη της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των προσπαθειών, το ΕΚΤ+ θα πρέπει να παράσχει υποστήριξη για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών συντονισμένα και συμπληρωματικά προς τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, από το ΕΤΠΑ και εκείνων των ταμείων που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν ένα κατάλληλο ποσό πόρων του ΕΚΤ+ στις τοπικές αρχές για να ικανοποιούν τις ανάγκες ένταξης των μεταναστών σε τοπικό επίπεδο.

Αιτιολογία

Είναι αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε αλληλεπικάλυψη μεταξύ του ΕΚΤ+ και του Ταμείου Ασύλου και Μετανάστευσης, ούτως ώστε οι προς χρηματοδότηση από αυτά δράσεις να είναι όχι μόνο συμπληρωματικές αλλά και συντονισμένες.

Τροπολογία 14

Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(21)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίζει μεταρρυθμίσεις της πολιτικής και των συστημάτων στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Προκειμένου να ενισχυθεί η ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν ένα κατάλληλο ποσό των πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την εφαρμογή των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων όσον αφορά τις διαρθρωτικές προκλήσεις που είναι σκόπιμο να αντιμετωπιστούν μέσω πολυετών επενδύσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+ . Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνοχή, τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ του σκέλους της επιμερισμένης διαχείρισης και του σκέλους Υγείας του ΕΚΤ+ και του προγράμματος Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων , συμπεριλαμβανομένων του μέσου επίτευξης μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης. Ειδικότερα, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια, η συνοχή, η συμπληρωματικότητα και η συνέργια μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας αυτής.

(21)

Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να στηρίζει μεταρρυθμίσεις της πολιτικής και των συστημάτων στους τομείς της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας, καθώς και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης , σε σχέση με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν από τον κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και στις εθνικές εκθέσεις. Οι εκθέσεις αυτές θα καταρτιστούν σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Τα κράτη μέλη θα διαθέσουν, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, ένα κατάλληλο ποσό των πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την εφαρμογή των σχετικών ειδικών ανά χώρα συστάσεων που είναι σημαντικές από την άποψη του πεδίου εφαρμογής και αποστολής του ΕΚΤ+, σε συντονισμό με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τις διαχειριστικές αρμοδιότητες των διαφόρων πολιτικών και την αναγκαία προς αυτό χρηματοδότηση. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη συνοχή, τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ του σκέλους της επιμερισμένης διαχείρισης και του σκέλους Υγείας του ΕΚΤ+ και του προγράμματος Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας την αυτονομία του ΕΚΤ+, μέσω του οποίου θα μπορούν να χρηματοδοτούνται μόνον οι προκλήσεις που επισημάνθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου όταν οι στόχοι συμπίπτουν με εκείνους του ΕΚΤ+, αποφεύγοντας την καταχρηστική χρήση του ΕΚΤ+ πέραν των στόχων αυτού. Ειδικότερα, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, τον αποτελεσματικό συντονισμό προκειμένου να διασφαλίζεται η συνέπεια, η συνοχή, η συμπληρωματικότητα και η συνέργια μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής βοήθειας αυτής.

Αιτιολογία

Η σύνδεση μεταξύ της χρηματοδότησης του ΕΚΤ+ και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα πρέπει να συνεκτιμά τον κοινωνικό πίνακα αποτελεσμάτων, αλλά και τις εθνικές εκθέσεις που προετοιμάζονται σε στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών και που πρέπει να καταρτίζονται κατόπιν διαβούλευσης με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές. Δεδομένης της στενής σύνδεσης του ΕΚΤ+ με τα πρότυπα απασχόλησης που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το ΕΚΤ+ μπορεί να αποτελέσει μέσο χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου σε εκείνες τις δράσεις που εντάσσονται σε έναν από τους στόχους του Ταμείου.

Τροπολογία 15

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 22

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(22α)

Με δεδομένα τα διαρκώς υψηλά επίπεδα παιδικής φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στην ΕΕ (26,4  % το 2017), και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που ορίζει ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε προστασία από τη φτώχεια, και ότι τα παιδιά από μειονεκτικό υπόβαθρο έχουν δικαιώματα σε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διανείμουν επαρκείς πόρους από το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης στο ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης για το παιδί (European Child Guarantee Scheme) για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η έγκαιρη επένδυση στα παιδιά επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα υπέρ τους και υπέρ της κοινωνίας στο σύνολό της. Η παροχή στήριξης στα παιδιά ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες τους επιτρέπει να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους στο έπακρο, να καταστούν ενεργά μέλη της κοινωνίας και να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους στην αγορά εργασίας ως νέοι άνθρωποι.

Τροπολογία 16

Αιτιολογική σκέψη 23

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(23)

Υπό το πρίσμα των σταθερά υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων και της αεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη και περιφέρειες, που πλήττουν ιδίως τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είναι αναγκαίο τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να επενδύουν επαρκείς πόρους από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης σε δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία. Με βάση τις δράσεις που υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και στοχεύουν σε μεμονωμένα άτομα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθούν περαιτέρω τις διαδρομές απασχόλησης, εκπαίδευσης και επανένταξης και τα μέτρα ευαισθητοποίησης για τους νέους, δίνοντας προτεραιότητα, όπου κρίνεται σκόπιμο, σε μακροχρόνια ανέργους, οικονομικά μη ενεργούς και μειονεκτούντες νέους, μεταξύ άλλων μέσω των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να επενδύουν σε μέτρα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία καθώς και στη μεταρρύθμιση και την προσαρμογή των υπηρεσιών απασχόλησης με στόχο την παροχή εξατομικευμένης στήριξης στους νέους. Τα οικεία κράτη μέλη θα πρέπει, επομένως, να διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τη στήριξη της απασχολησιμότητας των νέων.

(23)

Υπό το πρίσμα των σταθερά υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων και της αεργίας σε ορισμένα κράτη μέλη και περιφέρειες, που πλήττουν ιδίως τους νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης, είναι αναγκαίο τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες να συνεχίσουν να επενδύουν επαρκείς πόρους από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης σε δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης των νέων, μεταξύ άλλων μέσω της υλοποίησης των εγγυήσεων για τη νεολαία. Με βάση τις δράσεις που υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων κατά την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 και στοχεύουν σε μεμονωμένα άτομα, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα πρέπει να προωθούν περαιτέρω τις διαδρομές απασχόλησης, εκπαίδευσης και επανένταξης και τα μέτρα ευαισθητοποίησης για τους νέους, δίνοντας προτεραιότητα, όπου κρίνεται σκόπιμο, σε μακροχρόνια ανέργους, οικονομικά μη ενεργούς και μειονεκτούντες νέους, μεταξύ άλλων μέσω των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους. Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα πρέπει επίσης να επενδύουν σε μέτρα που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της μετάβασης από το σχολείο στην εργασία καθώς και στη μεταρρύθμιση και την προσαρμογή των υπηρεσιών απασχόλησης με στόχο την παροχή εξατομικευμένης στήριξης στους νέους. Τα κράτη μέλη με περιφέρειες με υψηλούς δείκτες ανεργίας και αεργίας των νέων θα πρέπει, επομένως, να διαθέτουν τουλάχιστον το 15 % των εθνικών τους πόρων από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τη στήριξη της απασχολησιμότητας των νέων των περιφερειών αυτών .

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επιπλέον, οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και αεργίας των νέων αφορούν διάφορα κράτη μέλη, παρόλο που οι συντελεστές σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ εντός του ίδιου κράτους μέλους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να γίνονται οι υπολογισμοί με βάση τις διαφορετικές περιφερειακές συνθήκες και η κατανομή και εφαρμογή των πόρων να πραγματοποιείται στις εντοπισθείσες ευάλωτες περιοχές.

Τροπολογία 17

Αιτιολογική σκέψη 24

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(24)

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δράσεων που στηρίζονται από τα εν λόγω ταμεία.

(24)

Τα κράτη μέλη, με πλήρη σεβασμό των αρχών της εταιρικής σχέσης, της επικουρικότητας και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 6 του [ΚΚΔ], θα πρέπει να εξασφαλίζουν τον συντονισμό και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δράσεων που στηρίζονται από τα εν λόγω ταμεία.

Αιτιολογία

Η εδαφική προσέγγιση στην οποία βασίζεται το ΕΚΤ+ θα πρέπει επίσης να απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης και λοιπών φορέων, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του κανονισμού περί κοινών διατάξεων (ΚΚΔ) για την εξασφάλιση του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας.

Τροπολογία 18

Νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 25

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(25α)

Είναι επίσης αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι διατάξεις του άρθρου 174, εδάφιο 3, της ΣΛΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις περιφέρειες με σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα, όπως είναι οι νησιωτικές, οι διασυνοριακές και οι ορεινές περιοχές.

Τροπολογία 19

Αιτιολογική σκέψη 26

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(26)

Η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ+ εξαρτάται από την ορθή διακυβέρνηση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων εδαφικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών. Είναι, επομένως, απαραίτητο τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

(26)

Η αποτελεσματική και αποδοτική υλοποίηση των δράσεων που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ+ εξαρτάται από την ορθή διακυβέρνηση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων εδαφικών φορέων , ιδίως, συγκεκριμένα, του περιφερειακού και τοπικού επιπέδου και των κοινωνικοοικονομικών φορέων, ιδίως των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων . Είναι, επομένως, απαραίτητο τα κράτη μέλη και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 20

Αιτιολογική σκέψη 28

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(28)

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΣΛΕΕ, στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ προωθεί την ισότητα των ευκαιριών για όλους, χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της ΣΛΕΕ και προωθεί την ένταξη στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα και συμβάλλει στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι αρχές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις διαστάσεις και σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, εγκαίρως και με συνεκτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθήσει επίσης τη μετάβαση από τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον/ιδρυματικής φροντίδας στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας, ιδίως για εκείνους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Το ΕΚΤ+ δεν θα πρέπει να στηρίζει καμία δράση που συμβάλλει στον διαχωρισμό ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [μελλοντικός ΚΚΔ] προβλέπει ότι οι κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών θα καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο, με ορισμένες εξαιρέσεις για τις οποίες απαιτείται η θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

(28)

Οι διαχειριστικές αρχές των κρατών μελών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και η Επιτροπή θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ συμβάλλει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΣΛΕΕ, στην προώθηση της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι το ΕΚΤ+ προωθεί την ισότητα των ευκαιριών για όλους, χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 της ΣΛΕΕ και προωθεί την ένταξη στην κοινωνία των ατόμων με αναπηρία, σε ισότιμη βάση με τα άλλα άτομα και συμβάλλει στην εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι αρχές αυτές πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλες τις διαστάσεις και σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας, παρακολούθησης, υλοποίησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων, εγκαίρως και με συνεκτικό τρόπο, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δράσεις για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών. Το ΕΚΤ+ θα πρέπει να προωθήσει επίσης τη μετάβαση από τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον/ιδρυματικής φροντίδας στη φροντίδα σε επίπεδο οικογένειας και τοπικής κοινότητας, ιδίως για εκείνους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις. Το ΕΚΤ+ δεν θα πρέπει να στηρίζει καμία δράση που συμβάλλει στον διαχωρισμό ή τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. [μελλοντικός ΚΚΔ] προβλέπει ότι οι κανόνες επιλεξιμότητας των δαπανών θα καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο, με ορισμένες εξαιρέσεις για τις οποίες απαιτείται η θέσπιση ειδικών διατάξεων σχετικά με το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 21

Αιτιολογική σκέψη 30

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(30)

Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων στα κράτη μέλη πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

(30)

Όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των δεδομένων στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Επιπλέον, τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, μέσω εκείνων των μέσων που θα επιτρέπουν την τήρηση των προθεσμιών διαβίβασης των καθορισμένων δεικτών.

Τροπολογία 22

Αιτιολογική σκέψη 31

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(31)

Ο κοινωνικός πειραματισμός είναι ένα έργο δοκιμών μικρής κλίμακας που επιτρέπει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη σκοπιμότητα των κοινωνικών καινοτομιών. Οι επιτυχημένες ιδέες θα πρέπει να είναι δυνατόν να υλοποιούνται σε ευρύτερη κλίμακα ή σε άλλα πλαίσια με χρηματοδοτική στήριξη από το ΕΚΤ+ , καθώς και από άλλες πηγές.

(31)

Ο κοινωνικός πειραματισμός είναι ένα έργο δοκιμών μικρής κλίμακας που επιτρέπει τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τη σκοπιμότητα των κοινωνικών καινοτομιών. Θα πρέπει να είναι δυνατόν να αξιολογείται η ποιότητα και να ενθαρρύνεται η δρομολόγηση υλοποιήσιμων ιδεών σε ευρύτερη κλίμακα ή σε άλλα πλαίσια σε διάφορες περιφέρειες ή κράτη μέλη με χρηματοδοτική στήριξη από το ΕΚΤ+ ή σε συνδυασμό με άλλες πηγές.

Αιτιολογία

Για να βοηθηθεί η μεταφορά εφαρμόσιμων ιδεών, η διακρατική συνεργασία δεν πρέπει να περιορίζεται στις βελτιωμένες από τα κράτη μέλη καινοτομίες, αλλά πρέπει να επεκταθεί στη δοκιμαστική λειτουργία από πόλη σε πόλη δοκιμασμένων καινοτομιών.

Τροπολογία 23

Να προστεθεί νέα αιτιολογική σκέψη μετά την αιτιολογική σκέψη 31

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

(31α)

Το ΕΚΤ+ καλύπτει τις διασυνοριακές συμπράξεις μεταξύ περιφερειακών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και κοινωνικών εταίρων, και τις δραστηριότητές τους για την προώθηση της εθελοντικής και δίκαιης κινητικότητας, καθώς και της διαφάνειας και της ενοποίησης των διασυνοριακών αγορών εργασίας μέσω πληροφόρησης, παροχής συμβουλών και τοποθέτησης. Σε πολλές παραμεθόριες περιοχές, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας αληθινής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας.

Τροπολογία 24

Αιτιολογική σκέψη 32

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(32)

Το ΕΚΤ+ θεσπίζει διατάξεις για την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων σε μια βάση χωρίς διακρίσεις, εξασφαλίζοντας τη στενή συνεργασία των κεντρικών υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών μεταξύ τους και με την Επιτροπή. Το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης θα πρέπει να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας με τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων και με μεγαλύτερη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις αγορές εργασίας. Το πεδίο του ΕΚΤ+ περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη και τη στήριξη των στοχευμένων προγραμμάτων κινητικότητας, με σκοπό την πλήρωση των κενών θέσεων όπου εντοπίζονται ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

(32)

Το ΕΚΤ+ θεσπίζει διατάξεις για την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων σε μια βάση χωρίς διακρίσεις, εξασφαλίζοντας τη στενή συνεργασία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών μεταξύ τους και με την Επιτροπή. Το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης θα πρέπει να προωθήσει την καλύτερη λειτουργία των αγορών εργασίας με τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κινητικότητας των εργαζομένων και με μεγαλύτερη διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τις αγορές εργασίας. Το πεδίο του ΕΚΤ+ περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη και τη στήριξη των στοχευμένων προγραμμάτων κινητικότητας, με σκοπό την πλήρωση των κενών θέσεων όπου εντοπίζονται ελλείψεις στην αγορά εργασίας.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 25

Αιτιολογική σκέψη 36

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(36)

Αν οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς και ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα και αν τους παρέχονται οι δυνατότητες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, το γεγονός αυτό θα έχει συνολικά θετικές συνέπειες στην υγεία, στη μείωση των ανισοτήτων σε θέματα υγείας, στην ποιότητα ζωής, στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ συγχρόνως θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ), ιδίως τον ΣΒΑ 3 «Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες».

(36)

Αν οι άνθρωποι παραμένουν υγιείς και ενεργοί για μεγαλύτερο διάστημα και αν τους παρέχονται οι δυνατότητες να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της υγείας τους, το γεγονός αυτό θα έχει συνολικά θετικές συνέπειες , ιδίως ως προς τη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (μη εξαιρουμένης της πρόληψης), την ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ενώ συγχρόνως θα μειωθούν οι πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να επιτύχουν τους στόχους τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ΣΒΑ), ιδίως τον ΣΒΑ 3 «Εξασφάλιση υγιούς ζωής και προώθηση της ευημερίας για όλους και σε όλες τις ηλικίες».

Τροπολογία 26

Αιτιολογική σκέψη 46

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(46)

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, και να εκπληρωθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο παρών κανονισμός θα συμβάλει στην ενσωμάτωση στις ενωσιακές πολιτικές της δράσης για το κλίμα και στην επίτευξη συνολικού στόχου 25 % των δαπανών του ενωσιακού προϋπολογισμού να υποστηρίζουν κλιματικούς στόχους. Σχετικές δράσεις θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια εκπόνησης και εφαρμογής και θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης.

(46)

Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημασία της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού, και να εκπληρωθούν οι στόχοι αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο παρών κανονισμός θα συμβάλει στην ενσωμάτωση στις ενωσιακές πολιτικές της δράσης για το κλίμα με στόχο την εξασφάλιση κοινωνικά αποδεκτής και δίκαιης μετάβασης σε βιώσιμη οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και στην επίτευξη συνολικού στόχου που μπορεί να υπερβαίνει το 30 % των δαπανών του ενωσιακού προϋπολογισμού να υποστηρίζουν κλιματικούς στόχους. Σχετικές δράσεις θα προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια εκπόνησης και εφαρμογής και θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αξιολόγησης.

Αιτιολογία

Για λόγους συνοχής με τη γνωμοδότηση 2389/2018 με θέμα «Δέσμη μέτρων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027»

Τροπολογία 27

Άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 3)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(3)

«βασική υλική βοήθεια»: τα αγαθά που πληρούν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπως ενδύματα, προϊόντα υγιεινής, σχολικά είδη·

(3)

«βασική υλική βοήθεια»: τα αγαθά που πληρούν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου για μια ζωή με αξιοπρέπεια, όπως ενδύματα, προϊόντα υγιεινής, σχολικά είδη , επαρκής διατροφή, αξιοπρεπής στέγαση και υγειονομική περίθαλψη ·

Τροπολογία 28

Άρθρο 2 παράγραφος 1

Να προστεθεί το ακόλουθο νέο σημείο μετά το σημείο 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

«διασυνοριακές εταιρικές σχέσεις» στο σκέλος «Απασχόληση και Κοινωνική Καινοτομία»: δομές συνεργασίας μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και κοινωνικών εταίρων στις παραμεθόριες περιοχές τουλάχιστον δύο χωρών·

Τροπολογία 29

Άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 10)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(10)

«νομική οντότητα»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί και αναγνωρίζεται ως τέτοιο βάσει του εθνικού, του ενωσιακού ή του διεθνούς δικαίου και το οποίο διαθέτει νομική προσωπικότητα και μπορεί, ενεργώντας για δικό του λογαριασμό, να ασκεί δικαιώματα και να υπόκειται σε υποχρεώσεις·

(10)

«νομική οντότητα»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί και αναγνωρίζεται ως τέτοιο βάσει του εθνικού, του ενωσιακού ή του διεθνούς δικαίου και το οποίο διαθέτει νομική προσωπικότητα και μπορεί, ενεργώντας για δικό του λογαριασμό, να ασκεί δικαιώματα και να υπόκειται σε υποχρεώσεις·

Αιτιολογία

Τροποποίηση μετάφρασης που θα γίνει μόνο στην ισπανική έκδοση του κειμένου. Κρίνεται σκοπιμότερο στο ισπανικό κείμενο να αποδοθεί ο όρος «legal entity» με τον όρο «υποκείμενο δικαίου» αντί του όρου «νομική οντότητα», δεδομένου ότι, από νομική άποψη, φαίνεται αντιφατικό να αναφέρεται ως νομική οντότητα ένα φυσικό πρόσωπο.

Τροπολογία 30

Άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 16)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(16)

«κοινωνικές καινοτομίες»: οι δραστηριότητες που είναι κοινωνικές τόσο ως προς τον σκοπό τους όσο και ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούν και ιδίως όσες αφορούν συγκεκριμένα την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών (όσον αφορά προϊόντα, υπηρεσίες και πρότυπα) που , ταυτόχρονα, ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες και δημιουργούν νέες κοινωνικές σχέσεις ή συνεργασίες , ωφελώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την κοινωνία και ενισχύοντας την ικανότητά της να αναλαμβάνει δράση·

(16)

«κοινωνικές καινοτομίες»: οι συλλογικές δραστηριότητες που είναι κοινωνικές τόσο ως προς τον σκοπό τους όσο και ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούν και ιδίως όσες αφορούν συγκεκριμένα την ανάπτυξη, δοκιμή, επαλήθευση, εφαρμογή και κλιμάκωση νέων (συνδυασμών) προϊόντων, υπηρεσιών ή πρακτικών που ικανοποιούν κοινωνικές ανάγκες και επιλύουν κοινωνιακές προκλήσεις και , ταυτόχρονα, δημιουργούν νέες κοινωνικές σχέσεις ή συνεργασίες μεταξύ δημοσίων, ιδιωτικών και τριτογενών οργανώσεων, χειραφετώντας έτσι τους φορείς της κοινωνίας πολιτών και ενισχύοντας την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν δράση·

Τροπολογία 31

Άρθρο 2 παράγραφος 1 σημείο 17)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

(17)

«πειραματική κοινωνική πολιτική»: οι παρεμβάσεις πολιτικής που παρέχουν μια καινοτόμα απάντηση σε κοινωνικές ανάγκες, εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα και σε συνθήκες που διασφαλίζουν τη δυνατότητα μέτρησης του αντικτύπου τους, πριν εφαρμοστούν σε άλλα πλαίσια και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν πειστικά ·

(17)

«πειραματική κοινωνική πολιτική»: η δοκιμή και συγκριτική αξιολόγηση μιας καλά σχεδιασμένης καινοτόμου απαντήσεως σε κοινωνικές ανάγκες, εφαρμόζονται σε μικρή κλίμακα και σε συνθήκες που διασφαλίζουν τη δυνατότητα μέτρησης του αντικτύπου τους, πριν εφαρμοστούν σε άλλα γεωγραφικά ή κοινωνικά πλαίσια και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν τα αποτελέσματα αποδειχθούν συμφέροντα σε σχέση με την τρέχουσα πρακτική ·

Τροπολογία 32

Άρθρο 3, πρώτο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ΕΚΤ+ αποσκοπεί στην υποστήριξη των κρατών μελών για την επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, δίκαιης κοινωνικής προστασίας και εκπαιδευμένου και ανθεκτικού εργατικού δυναμικού έτοιμου για τον μελλοντικό κόσμο εργασίας, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που διακήρυξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2017.

Το ΕΚΤ+ αποσκοπεί στην υποστήριξη των κρατών μελών , στα διάφορα επίπεδά τους, κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό, για την επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, δίκαιης κοινωνικής προστασίας και εκπαιδευμένου και ανθεκτικού εργατικού δυναμικού έτοιμου για τον μελλοντικό κόσμο εργασίας , σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτικής Συνοχής για μείωση των ανισοτήτων και αύξηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, δυνάμει του άρθρου 174 της ΣΛΕΕ και σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που διακήρυξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή στις 17 Νοεμβρίου 2017, και σύμφωνα με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης ανάπτυξης, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αναπτυχθούν ολοκληρωμένα μέτρα που να ανταποκρίνονται στις ειδικές καταστάσεις σε υποεθνικό επίπεδο.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 33

Άρθρο 3 δεύτερο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το ΕΚΤ+ στηρίζει, συμπληρώνει και προσθέτει αξία στις πολιτικές των κρατών μελών για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία και ένταξη καθώς και για ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Το ΕΚΤ+ στηρίζει, συμπληρώνει και προσθέτει αξία στις πολιτικές των κρατών μελών και των υποεθνικών αρχών τους για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, τις δίκαιες συνθήκες εργασίας, την κοινωνική προστασία και ένταξη καθώς και για ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του ανθρώπου.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 34

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο i)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

i)

βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση όλων των ατόμων που αναζητούν εργασία, ιδίως των νέων, των μακροχρόνια ανέργων και των οικονομικά μη ενεργών ατόμων, προώθηση της αυτοαπασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας·

i)

βελτίωση της πρόσβασης στην απασχόληση όλων των ατόμων που αναζητούν εργασία, ιδίως των νέων, των μακροχρόνια ανέργων, των οικονομικά μη ενεργών ατόμων και των ατόμων με αναπηρία , προώθηση της αυτοαπασχόλησης, ενίσχυση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις και τις οντότητες της κοινωνικής οικονομίας, καθώς και στήριξη της διασυνοριακής εργασιακής κινητικότητας ·

Αιτιολογία

Ειδική ρητή μνεία στα άτομα με αναπηρία και στην προώθηση της διασυνοριακής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, δεδομένης της σημασίας τους για μια Ευρώπη με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Η ενίσχυση της απασχόλησης θα πρέπει να ισχύει για όλες τις οντότητες της οικονομίας.

Τροπολογία 35

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο ii)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

ii)

εκσυγχρονισμός των θεσμών της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών για την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες και εξασφάλιση της έγκαιρης και εξατομικευμένης βοήθειας και στήριξη της προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των μεταβάσεων και της κινητικότητας·

ii)

εκσυγχρονισμός των θεσμών της αγοράς εργασίας και των υπηρεσιών για την αξιολόγηση και την πρόβλεψη των αναγκών σε δεξιότητες και εξασφάλιση της έγκαιρης και εξατομικευμένης βοήθειας και στήριξη της προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των μεταβάσεων και της κινητικότητας και βελτίωση της ποιότητας της εργασίας από κάθε άποψη·

Αιτιολογία

Ειδική ρητή μνεία στη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας από κάθε άποψη, δεδομένης της σημασίας της για την επίτευξη μιας Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς και με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 36

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο iv)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

iv)

βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας με σκοπό τη στήριξη της απόκτησης βασικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων·

iv)

βελτίωση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της συνάφειας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και ανώτερης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας με σκοπό τη στήριξη της απόκτησης βασικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων·

Αιτιολογία

Θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η δυνατότητα προώθησης των ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση του δυναμικού μιας περιοχής για καινοτομία, καθώς και για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης στους τομείς των επιστημών και της βιομηχανίας. Η χρηματοδότηση για την ανώτερη εκπαίδευση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Τροπολογία 37

Άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο v)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

v)

προώθηση της ίσης πρόσβασης και της ολοκλήρωσης ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδίως για μειονεκτούσες ομάδες, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, μέσω της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης της μαθησιακής κινητικότητας για όλους·

v)

προώθηση της ίσης πρόσβασης και της ολοκλήρωσης ποιοτικής και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευσης και κατάρτισης, ιδίως για μειονεκτούσες ομάδες, από την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, μέσω της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και την εκπαίδευση και τη μάθηση ενηλίκων, της ανώτερης εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης της διευκόλυνσης της μαθησιακής κινητικότητας για όλους·

Αιτιολογία

Θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται η δυνατότητα προώθησης των ευκαιριών εκπαίδευσης και κατάρτισης για την ενίσχυση του δυναμικού μιας περιοχής για καινοτομία, καθώς και για τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης στους τομείς των επιστημών και της βιομηχανίας. Η χρηματοδότηση για την ανώτερη εκπαίδευση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Τροπολογία 38

Να προστεθεί το ακόλουθο νέο στοιχείο μετά το άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο (xi)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

xii)

ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων και συμβολή στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Αιτιολογία

Στόχος είναι η ανανέωση του θεματικού στόχου 11 της τρέχουσας περιόδου προγραμματισμού των ΕΔΕΤ για την περίοδο μετά το 2020, λόγω της καθυστέρησης στην ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων και των τοπικών διοικήσεων.

Τροπολογία 39

Άρθρο 4 παράγραφος 2 σημείο 1)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.

μια πιο έξυπνη Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων για έξυπνη εξειδίκευση, δεξιοτήτων για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, μέσω της βιομηχανικής μετάβασης, της τομεακής συνεργασίας όσον αφορά τις δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα, μέσω της κατάρτισης των ερευνητών, των δραστηριοτήτων δικτύωσης και δημιουργίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και των επιχειρήσεων και των οικονομικών πόλων, μέσω της στήριξης στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της κοινωνικής οικονομίας·

1.

μια πιο έξυπνη Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης δεξιοτήτων για έξυπνη εξειδίκευση, δεξιοτήτων για τις βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής, μέσω της βιομηχανικής μετάβασης, της τομεακής συνεργασίας όσον αφορά τις δεξιότητες και την επιχειρηματικότητα, μέσω της κατάρτισης των ερευνητών και εκπαιδευτών , των δραστηριοτήτων δικτύωσης και δημιουργίας εταιρικών σχέσεων μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ), των ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων και των επιχειρήσεων και των οικονομικών πόλων, μέσω της στήριξης στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της κοινωνικής οικονομίας·

Αιτιολογία

Η κατάρτιση των ανέργων είναι πολύ στοχευμένη στην ανεύρεση εργασίας και για να είναι επιτυχής οι εκπαιδευτές πρέπει να είναι ειδικευμένοι.

Τροπολογία 40

Άρθρο 5 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Το μέρος του χρηματοδοτικού κονδυλίου για το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης βάσει του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» ανέρχεται σε 100 000 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή σε 88 646 194 590 ευρώ σε τιμές 2018, εκ των οποίων 200 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 175 000 000 ευρώ σε τιμές 2018 διατίθενται για τη διακρατική συνεργασία που υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις όπως αναφέρεται στο άρθρο 23 στοιχείο θ) και 400 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 376 928 934 ευρώ σε τιμές του 2018 ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που ορίζονται στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ και τις περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994.

2.   Το μέρος του χρηματοδοτικού κονδυλίου για το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης βάσει του στόχου «Επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη» ανέρχεται σε 100 000 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή σε 88 646 194 590 ευρώ σε τιμές 2018, εκ των οποίων 200 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 175 000 000 ευρώ σε τιμές 2018 διατίθενται για τη διακρατική συνεργασία που υποστηρίζει καινοτόμες λύσεις όπως αναφέρεται στο άρθρο 23 στοιχείο θ) . Η κατανομή του χρηματοδοτικού κονδυλίου αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, καθώς και στις λοιπές περιφέρειες που αναφέρονται στο άρθρο 174 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ, με στόχο να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επιπλέον , 400 000 000 ευρώ σε τρέχουσες τιμές ή 376 928 934 ευρώ σε τιμές του 2018 διατίθενται ως πρόσθετη χρηματοδότηση για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που ορίζονται στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ και τις περιφέρειες του επιπέδου NUTS 2 οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης προσχώρησης του 1994.

Αιτιολογία

Στον βαθμό που το ΕΚΤ+ θα συνδράμει τις δράσεις της Ένωσης που οδηγούν στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της, σύμφωνα με το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ, είναι απαραίτητο η κατανομή του χρηματοδοτικού κονδυλίου να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, καθώς και στις λοιπές περιφέρειες που αναφέρονται στο άρθρο 174 τρίτο εδάφιο της ΣΛΕΕ, ώστε να συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 41

Άρθρο 5 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.   Τα ποσά που αναφέρονται στις παραγράφους 3 και 4 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τεχνική και διοικητική βοήθεια για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως π.χ. δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων τεχνολογίας της πληροφορίας.

5.   Τα ποσά που αναφέρονται στις παραγράφους 2, 3 και 4 μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τεχνική και διοικητική βοήθεια για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως π.χ. δραστηριότητες προετοιμασίας, παρακολούθησης, ελέγχου, λογιστικού ελέγχου και αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών συστημάτων τεχνολογίας της πληροφορίας.

Αιτιολογία

Κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει τεχνική βοήθεια στη παράγραφο 2, που αφορά ποσά υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης.

Τροπολογία 42

Άρθρο 7 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη επικεντρώνουν τους πόρους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, και λαμβάνουν υπόψη τις αρχές και τα δικαιώματα που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.

1.    Οι διαχειριστικές αρχές των κρατών μελών, σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, θα χορηγήσουν, με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας, ένα κατάλληλο ποσό από τους πόρους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης στις παρεμβάσεις που προωθούν την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και τα δικαιώματα που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προσδιορίζονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και στις σχετικές εκθέσεις ανά χώρα και τις ειδικές ανά χώρα κοινωνικές συστάσεις που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ . Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλουν πρόσθετες υποχρεώσεις σε δικαιούχους μόνον εάν αυτές είναι δικαιολογημένες για την επίτευξη των στόχων του ΕΚΤ+ και την πρακτική υλοποίησή τους.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τροπολογία 43

Άρθρο 7 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, κατά περίπτωση, προωθούν συνέργιες και εξασφαλίζουν τον συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνεκτικότητα μεταξύ του ΕΚΤ+ και άλλων ενωσιακών ταμείων, προγραμμάτων και μέσων, όπως είναι το Erasmus, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων του εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και του μηχανισμού τεχνικής υποστήριξης, τόσο στο στάδιο σχεδιασμού όσο και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης. Τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, η Επιτροπή βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς για τον συντονισμό ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις των προσπαθειών και μεριμνούν για τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων για την υλοποίηση, ώστε να εξασφαλιστούν συνεκτικές και απλουστευμένες δράσεις στήριξης.

Οι διαχειριστικές αρχές των κρατών μελών, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, και η Επιτροπή, κατά περίπτωση, προωθούν συνέργειες και εξασφαλίζουν τον συντονισμό, τη συμπληρωματικότητα και τη συνεκτικότητα μεταξύ του ΕΚΤ+ και άλλων ενωσιακών ταμείων, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και προγραμμάτων και μέσων της Ευρωπαϊκή Ένωσης , όπως είναι το Erasmus, το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης και το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων, τόσο στο στάδιο σχεδιασμού όσο και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης, με την επιφύλαξη των στόχων που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 4 της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα κράτη μέλη και, κατά περίπτωση, η Επιτροπή βελτιστοποιούν τους μηχανισμούς για τον συντονισμό ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις των προσπαθειών και μεριμνούν για τη στενή συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων για την υλοποίηση, ώστε να εξασφαλιστούν συνεκτικές και απλουστευμένες δράσεις στήριξης.

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Εξάλλου, η συμπερίληψη του συντονισμού με αυτά τα δύο νέα εργαλεία, το εργαλείο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και τον μηχανισμό τεχνικής υποστήριξης, δεν θεωρείται απαραίτητη. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός με το ΕΤΣΕ και όσα περιλαμβάνονται στο κείμενο των άρθρων, λαμβάνοντας υπόψη τον πρωταρχικό στόχο του ΕΚΤ+. Είναι επίσης αναγκαία η ρητή αναφορά στη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τροπολογία 44

Άρθρο 7 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

2.   Τα κράτη μέλη διαθέτουν κατάλληλο ποσό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+ όπως ορίζεται στο άρθρο 4.

2.   Τα κράτη μέλη, σε συντονισμό με τις περιφέρειες, λαμβάνοντας υπόψη τις διαχειριστικές αρμοδιότητες των διαφόρων πολιτικών και την απαραίτητη προς τούτο χρηματοδότηση, διαθέτουν κατάλληλο ποσό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 121 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 148 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΕΚΤ+ όπως ορίζεται στο άρθρο 4, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις αρχές και τα δικαιώματα που ορίζονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και τον στόχο της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής.

Αιτιολογία

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αυτές μπορεί να εξαρτάται μόνο από την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τρόπο ώστε, κατά την κατανομή των προς διάθεση ποσών, η ικανότητα διαχείρισης και οι τομείς αρμοδιοτήτων των τοπικών και περιφερειακών αρχών να γίνονται σεβαστοί σε σχέση με τις προκλήσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Τροπολογία 45

Άρθρο 7 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.   Τα κράτη μέλη που έχουν ένα ποσοστό νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2019, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2021 έως 2025 σε στοχευμένες δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την απασχόληση των νέων και τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία, την επανένταξη στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση και την εκπαίδευση δεύτερης ευκαιρίας, ιδίως στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυήσεων για τη νεολαία.

5.   Τα κράτη μέλη που έχουν περιφέρειες με ένα ποσοστό νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2019, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 15 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2021 έως 2025 σε στοχευμένες δράσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να στηρίξουν την απασχόληση των νέων και τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία, την επανένταξη στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση και την εκπαίδευση δεύτερης ευκαιρίας, ιδίως στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων εγγυήσεων για τη νεολαία σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο .

Κατά τον προγραμματισμό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για το 2026 και το 2027 στα μέσα της περιόδου σύμφωνα με το άρθρο [14] του [μελλοντικού ΚΚΔ], τα κράτη μέλη όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2024, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2026 έως 2027 σε αυτές τις δράσεις.

Κατά τον προγραμματισμό των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για το 2026 και το 2027 στα μέσα της περιόδου σύμφωνα με το άρθρο [14] του [μελλοντικού ΚΚΔ], τα κράτη μέλη όπου το ποσοστό των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ένωσης το 2024, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, διαθέτουν τουλάχιστον το 10 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τα έτη 2026 έως 2027 σε αυτές τις δράσεις.

Οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο διαθέτουν τουλάχιστον το 15 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης των προγραμμάτων τους σε στοχευμένες δράσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο. Η διάθεση αυτού του ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το ελάχιστο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο που ορίζεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο.

Οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο πρώτο και δεύτερο εδάφιο διαθέτουν τουλάχιστον το 15 % των πόρων του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης των προγραμμάτων τους σε στοχευμένες δράσεις που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο. Η διάθεση αυτού του ποσοστού λαμβάνεται υπόψη για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με το ελάχιστο ποσοστό σε εθνικό επίπεδο που ορίζεται στο πρώτο και το δεύτερο εδάφιο.

Κατά την εφαρμογή των εν λόγω δράσεων, τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά μη ενεργούς και μακροχρόνια άνεργους νέους και εφαρμόζουν στοχοθετημένα μέτρα ευαισθητοποίησης.

Κατά την εφαρμογή των εν λόγω δράσεων, τα κράτη μέλη δίνουν προτεραιότητα σε οικονομικά μη ενεργούς και μακροχρόνια άνεργους νέους και εφαρμόζουν στοχοθετημένα μέτρα ευαισθητοποίησης. Τα κράτη μέλη διαθέτουν κατάλληλο ποσό από τους πόρους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο επιμερισμένης διαχείρισης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Εγγύηση για τα παιδιά», προκειμένου να εγγυώνται ισότιμη πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν παιδική μέριμνα, αξιοπρεπή στέγαση και επαρκή διατροφή.

Αιτιολογία

Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας και αεργίας των νέων αφορούν διάφορα κράτη μέλη, παρόλο που οι συντελεστές σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ εντός του ίδιου κράτους μέλους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να γίνονται οι υπολογισμοί με βάση τις διαφορετικές περιφερειακές συνθήκες και η κατανομή και εφαρμογή των πόρων να πραγματοποιείται στις εντοπισθείσες ευάλωτες περιοχές. Η στήριξη της απασχόλησης των νέων πρέπει να συγκαταλέγεται στις κύριες προκλήσεις που οφείλει να αντιμετωπίζει το ΕΚΤ+, ιδίως στα κράτη με περιφέρειες που εμφανίζουν υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά, πρέπει δε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη αυτή θα είναι επαρκής, μέσω της διάθεσης τουλάχιστον του 15 % για τον στόχο αυτόν.

Τροπολογία 46

Άρθρο 8 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.    Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει την επαρκή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης που υποστηρίζονται από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης.

1.    Οι διαχειριστικές αρχές κάθε κράτους μέλους, σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο, διασφαλίζουν την επαρκή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην υλοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης που υποστηρίζονται από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο «Κώδικας δεοντολογίας εταιρικής σχέσης και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» .

Αιτιολογία

Είναι σημαντικό να δηλωθεί ο καίριος ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών όσον αφορά τη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Συνιστώμενη τροπολογία 47

Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, προγραμματίζονται βάσει μίας ή περισσότερων ειδικών προτεραιοτήτων.

Οι δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, προγραμματίζονται βάσει μίας ή περισσότερων προτεραιοτήτων. Εξασφαλίζεται επαρκής ευελιξία στο επίπεδο της διαχειριστικής αρχής για τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων και των τομέων για τις επενδύσεις του ΕΚΤ+ σύμφωνα με τις συγκεκριμένες περιφερειακές ή τοπικές προκλήσεις.

Αιτιολογία

Δεν πρέπει οι δράσεις που συνδέονται με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις (για τους διάφορους θεματικούς τομείς και εμπεριέχονται σε ποικίλους ειδικούς στόχους) να ενσωματωθούν σε μία ή περισσότερες ξεχωριστές προτεραιότητες. Οι δράσεις που σχετίζονται με τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις θα πρέπει να αποτελούν τμήμα ενός ή περισσότερων προτεραιοτήτων αναλόγως του θεματικού πεδίου.

Συνιστώμενη τροπολογία 48

Άρθρο 13 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Τα κράτη μέλη στηρίζουν δράσεις της κοινωνικής καινοτομίας και των κοινωνικών πειραματισμών ή ενισχύουν τις προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή βασισμένες σε εταιρικές σχέσεις στις οποίες συμμετέχουν δημόσιες αρχές, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών, όπως οι Ομάδες Τοπικής Δράσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων.

1.   Τα κράτη μέλη στηρίζουν δράσεις της κοινωνικής καινοτομίας και των κοινωνικών πειραματισμών και/ ή ενισχύουν τις προσεγγίσεις από τη βάση προς την κορυφή βασισμένες σε εταιρικές σχέσεις στις οποίες συμμετέχουν δημόσιες αρχές, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ο ιδιωτικός τομέας , οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών, όπως οι Ομάδες Τοπικής Δράσης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών «τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων» (ΤΑΠΤΚ).

Αιτιολογία

Οι Ομάδες Αγροτικής Ανάπτυξης και οι στρατηγικές «τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων» θα πρέπει να θεωρηθούν στο πλαίσιο του ΕΚΤ+ ως γενικό μέσο για την ενίσχυση της προσέγγισης με βάση το έδαφος του ΕΚΤ+. Ως εκ τούτου, ο ρόλος τους πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω και να μετατραπεί σε εργαλείο για καινοτόμες δράσεις.

Συνιστώμενη τροπολογία 49

Άρθρο 13 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Κάθε κράτος μέλος διαθέτει τουλάχιστον μία προτεραιότητα στην εφαρμογή των παραγράφων 1 ή 2, ή και των δύο. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες αυτές μπορεί να αυξηθεί σε 95 % για τη διάθεση κατ’ ανώτατο όριο 5 % εθνικών πόρων από το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τις εν λόγω προτεραιότητες.

4.   Κάθε κράτος μέλος διαθέτει τουλάχιστον μία προτεραιότητα στην εφαρμογή των παραγράφων 1 ή 2, ή και των δύο. Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες αυτές μπορεί να αυξηθεί σε 95 % για τη διάθεση κατ’ ανώτατο όριο 5 % εθνικών πόρων από το ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τις εν λόγω προτεραιότητες. Μια ελάχιστη κατανομή των εθνικών κονδυλίων του ΕΚΤ+ πρέπει να διατεθεί στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης για τη στήριξη δράσεων κοινωνικού πειραματισμού και κοινωνικής καινοτομίας. Οι κανόνες περί λογιστικού ελέγχου για τις δράσεις αυτές θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη κινδύνων και η δημιουργικότητα. Θα υπάρξει υποστήριξη για τη διακρατική συνεργασία, προκειμένου να μεταφερθούν καινοτομίες, δοκιμασμένες σε άλλα πλαίσια, σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Αιτιολογία

Τα στοιχεία της περιόδου 2014-2017 δείχνουν ότι το ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την κοινωνική καινοτομία σε τοπικό επίπεδο, αλλά το υπερβολικά αυστηρό ελεγκτικό καθεστώς παρεμποδίζει τη δυναμική του. Είναι επίσης σημαντικό να είναι αρκετά ευέλικτοι οι κανόνες, ώστε να είναι δυνατή η ανάληψη κινδύνων και η άμεση σκέψη και αντίδραση. Για να βοηθηθεί η μεταφορά επιτυχημένων κοινωνικών καινοτομιών, η διακρατική συνεργασία δεν πρέπει να περιορίζεται στις βελτιωμένες από τα κράτη μέλη καινοτομίες, αλλά πρέπει να επεκταθεί στη πειραματική λειτουργία από πόλη σε πόλη δοκιμασμένων καινοτομιών.

Συνιστώμενη τροπολογία 50

Άρθρο 14 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.   Εκτός από τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο [58] του [μελλοντικού ΚΚΔ], οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες υπό τη γενική στήριξη του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης:

1.   Εκτός από τις δαπάνες που αναφέρονται στο άρθρο [58] του [μελλοντικού ΚΚΔ], οι ακόλουθες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες υπό τη γενική στήριξη του σκέλους του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης:

α)

αγορά γης και ακινήτων, υλοποίηση υποδομών, και

α)

αγορά γης και ακινήτων, υλοποίηση υποδομών, και

β)

αγορά επίπλωσης, εξοπλισμού και οχημάτων, εκτός όταν η αγορά είναι αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της πράξης ή τα αντικείμενα αυτά έχουν αποσβεσθεί πλήρως ή η αγορά τους είναι η πλέον οικονομική λύση.

 

Αιτιολογία

Το στοιχείο β) συνιστά άσκοπο περιορισμό δαπανών, συνεπώς θεωρείται αναγκαία η διαγραφή του.

Συνιστώμενη τροπολογία 51

Άρθρο 15 παράγραφος 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

5.   Τα κράτη μέλη, όταν υπάρχουν στοιχεία σε μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, επιτρέπουν στις διαχειριστικές αρχές και άλλα όργανα επιφορτισμένα με τη συλλογή στοιχείων που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της γενικής στήριξης από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης να αποκτήσουν τα εν λόγω στοιχεία από μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679.

5.   Τα κράτη μέλη, όταν υπάρχουν στοιχεία σε μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, επιτρέπουν στις διαχειριστικές αρχές και άλλα όργανα επιφορτισμένα με τη συλλογή στοιχείων που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της γενικής στήριξης από το σκέλος του ΕΚΤ+ στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης να αποκτήσουν τα εν λόγω στοιχεία από μητρώα ή ισοδύναμες πηγές, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία γ) και ε) του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, μέσω εκείνων των μέσων που θα επιτρέπουν την τήρηση των προθεσμιών διαβίβασης των καθορισμένων δεικτών.

Αιτιολογία

Η απλή άδεια για απόκτηση δεδομένων από τα διοικητικά αρχεία δεν εξασφαλίζει την τήρηση του στόχου του σημείου αυτού του άρθρου 15, που είναι η απόκτηση των ατομικών δεδομένων των συμμετεχόντων, χωρίς να πρέπει να αποκτηθούν απευθείας από τους ίδιους, ώστε λογικά να διαβιβάζονται οι τιμές των υπολογισθέντων δεικτών με βάση τα δεδομένα αυτά εντός των καθορισμένων προθεσμιών. Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχουν μόνιμοι και ευέλικτοι δίαυλοι για τη διασταύρωση των πληροφοριών.

Συνιστώμενη τροπολογία 52

Άρθρο 21 παράγραφος 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

4.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη η οποία θεσπίζει το υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη δομημένη έρευνα για τους τελικούς παραλήπτες σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 39 παράγραφος 2, ώστε να διασφαλίζονται ομοιόμορφοι όροι όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

4.   Η Επιτροπή εκδίδει εκτελεστική πράξη η οποία θεσπίζει το υπόδειγμα που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη δομημένη έρευνα για τους τελικούς παραλήπτες σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 39 παράγραφος 2, ώστε να διασφαλίζονται ομοιόμορφοι όροι όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος άρθρου. Οι πληροφορίες που ζητούνται στο ερωτηματολόγιο περιορίζονται στις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της προόδου της στήριξης του ΕΚΤ+ στην καταπολέμηση της υλικής στέρησης.

Αιτιολογία

Η κατάρτιση ερευνών για τα νοικοκυριά είναι δαπανηρή και μπορεί να συνιστά επαχθή επιβάρυνση των πολιτών αντίθετη προς τα όσα κατοχυρώνονται με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 223/2009, σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, όπου θεσπίζεται η αρχή της «σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας». Θα πρέπει να περιοριστούν οι πληροφορίες που πρέπει να ζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας, έτσι ώστε να αποφευχθεί η συμπερίληψη μεταβλητών που δεν είναι πράγματι αναγκαίες ή που παρουσιάζουν δυσκολία απόκτησης πληροφοριών δυσανάλογη προς τα οφέλη που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών αυτών.

Συνιστώμενη τροπολογία 53

Άρθρο 23 στοιχείο η)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

η)

καθοδήγηση για την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της φροντίδας των παιδιών, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας) που απαιτούνται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων·

η)

καθοδήγηση για την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών (συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της φροντίδας των παιδιών, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της υγειονομικής περίθαλψης και της μακροχρόνιας φροντίδας και των στρατηγικών ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων ) που απαιτούνται για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ ·

Συνιστώμενη τροπολογία 54

Παράρτημα II, σημείο 2 — Κοινοί δείκτες αποτελεσμάτων

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Αριθμός των τελικών αποδεκτών βοήθειας σε τρόφιμα

Αριθμός των τελικών αποδεκτών βοήθειας σε τρόφιμα

Αριθμός παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών,

Αριθμός παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών,

Αιτιολογία

Ο ισπανικός όρος για τον εν λόγω δείκτη αναφέρεται σε ηλιακή ομάδα (0-18 ετών), της οποίας το ανώτατο όριο αλληλεπικαλύπτεται από τον δείκτη για την ομάδα στον οποίο γίνεται αναφορά παρακάτω στον κατάλογο: «Αριθμός νέων ηλικίας 18-29 ετών». [Σημείωση: δεν αφορά το ελληνικό κείμενο.] Αυτό δημιουργεί σύγχυση, δεδομένου ότι οι νέοι 18 ετών θα περιλαμβάνονταν και στις δύο ηλικιακές ομάδες.

II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

1.

Δηλώνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει καταστεί το κύριο μέσο για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, για την προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, και εκφράζει ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την περίοδο 2007-2013·

2.

Επικροτεί το ότι οι κλασικοί στόχοι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των αγορών εργασίας, προώθηση της πρόσβασης στην ποιοτική απασχόληση και βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, θα συμπληρωθούν με νέους στόχους, όπως η απασχόληση των νέων, η περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της υγείας και η μείωση της φτώχειας·

3.

Θεωρεί αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο να αποτελέσει το μέσο που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πρόσβασης σε αξιοπρεπή και ποιοτική εργασία, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της διαδικασίας της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης στην ΕΕ, η οποία έχει πληγεί από την κρίση και την ισχνή οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη, ώστε να παραμείνει βασικός πυλώνας της πολιτικής συνοχής και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, εστιάζοντας τις προσπάθειες στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΕ, τη βελτίωση των όρων πρόσβασης και προόδου σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, και τη μέριμνα για τα πρόσωπα και τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως·

4.

Υποστηρίζει ότι ο σωστός σχεδιασμός και η καλή εφαρμογή του ΕΚΤ+ μπορεί να συμβάλουν στην ενίσχυση της θετικής εικόνας που έχουν οι πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη·

Πολιτική συνοχής

5.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύνδεση με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που γίνεται με την πρόταση κανονισμού του ΕΚΤ+, παρότι θα προτιμούσε να υπάρχει σαφέστερη σύνδεση με τον στόχο της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, στον βαθμό που τα δύο αυτά στοιχεία είναι συμπληρωματικά και αλληλένδετα.

6.

Θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί το ΕΚΤ+ ως βασική συνιστώσα της πολιτικής συνοχής στην πρόταση κανονισμού και να αποφευχθεί η μετατροπή του σε μέσον τομεακής ευρωπαϊκής πολιτικής·

7.

Υπενθυμίζει ότι η προστιθέμενη αξία του ΕΚΤ+, σε σύγκριση με τη δράση των κρατών μελών, συνδέεται με εδαφικές ανάγκες και με την ενσωμάτωση με άλλα ταμεία της πολιτικής συνοχής, προκειμένου να διεξάγονται συνεκτικές και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο. Εκφράζει, ως εκ τούτου, τη λύπη της για το γεγονός ότι το ΕΚΤ+ έχει οικονομικώς αποκοπεί από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή διάσπαση της πολιτικής συνοχής στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2027, όπως συνέβη πρόσφατα με το ΕΓΤΑΑ·

Αποκέντρωση, επιμερισμένη διαχείριση και συγχρηματοδότηση

8.

Αντιτίθεται στην ανεπαρκή προβολή των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον προτεινόμενο κανονισμό και υπενθυμίζει στην Επιτροπή τη σημασία αυτών των διοικήσεων στη διαχείριση του Ταμείου, που διασφαλίζεται από τη μακρά τους πείρα·

9.

Αντιτίθεται στον πρωταρχικό ρόλο που αποδίδεται στις εθνικές αρχές των κρατών μελών, εις βάρος των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, διότι θεωρεί ότι ο συγκεντρωτισμός αυτός δεν μπορεί παρά να προκύπτει κατ’ ανάγκη από τη θεσμική τάξη του εκάστοτε κράτους μέλους·

10.

Υπενθυμίζει ότι αποδεδειγμένα η αποκέντρωση οδήγησε στην καλύτερη εφαρμογή της τοποκεντρικής προσέγγισης και στην αποτελεσματικότερη διανομή της χρηματοδότησης και ζητά, ως εκ τούτου, ο προτεινόμενος κανονισμός να δίνει ρητά το μεγαλύτερο βάρος, όσον αφορά τη διαχείριση του Ταμείου και την κατανομή του, στις περιφερειακές και τοπικές αρχές σε εκείνα τα κράτη μέλη που έχουν μεγάλη πολιτική και διοικητική αποκέντρωση, έτσι ώστε η δομή διαχείρισης του Ταμείου να προσαρμοστεί με την οργανωτική δομή των κρατών μελών, ειδικά εκείνων που έχουν τη μεγαλύτερη αποκέντρωση·

11.

Θεωρεί ότι η επιλογή της πρότασης κανονισμού να εφαρμόσει ένα μοντέλο άμεσης διαχείρισης αποτελεί προηγούμενο για τα μελλοντικά πλαίσια, έστω και δειλά, το οποίο θα πρέπει, ωστόσο, να περιοριστεί μόνο σε όσες δράσεις κρίνονται κατάλληλες στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής και της αποστολής του ΕΚΤ+·

12.

Αξιολογεί πολύ αρνητικά την επαναφορά του n+2 και της μείωσης του ποσοστού συγχρηματοδότησης και τα ποσά της προχρηματοδότησης που γίνονται στην πρόταση ΚΚΔ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη μείωση των πόρων για την απαιτούμενη εθνική συμμετοχή, ως συνέπεια των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση του ταμείου, που θα δυσχεράνει την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων. Ζητεί, συνεπώς, να αυξηθούν ή τουλάχιστον να διατηρηθούν τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των προγραμματικών περιόδων 2007-2013 και 2014-2020, κατά τρόπο ώστε η εστίαση στην κοινωνική ένταξη και τον πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων να μην επισκιαστεί από τη μειωμένη οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η τήρηση των οποίων δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα των τοπικών και περιφερειακών αρχών, γι’ αυτό και προτείνεται να υπάρχουν κυρώσεις μόνον εφόσον οι περιφερειακές και τοπικές αρχές συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό τους και, ως εκ τούτου, έχουν αναλάβει κάποιου είδους ευθύνη·

Προϋπολογισμός

13.

Αξιολογεί θετικότατα τόσο τη διαφάνεια που υπάρχει, για πρώτη φορά, από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς διαθέτει στο ΕΚΤ+ ακριβές χρηματοδοτικό κονδύλιο για την περίοδο 2021-2027, όσο και το ότι η πρόταση της Επιτροπής έχει λάβει υπόψη προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών και προτείνει ακόμα και τη χρήση κοινωνικών δεικτών, εκτός του ΑΕγχΠ, για την κατανομή των πόρων στα κράτη μέλη, και παροτρύνει την Επιτροπή να συμπεριλάβει στο μέλλον έναν δείκτη σχετικό με την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών, πέραν του απλού υπολογισμού του αριθμού της καθαρής μετανάστευσης.

14.

Εκφράζει τη λύπη της για την απαλοιφή του ελάχιστου μεριδίου 23,1 % της πολιτικής συνοχής που προορίζεται για το ΕΚΤ+, καθώς και για την περικοπή που προκύπτει από την πρόταση της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής όσον αφορά το ΕΚΤ, μείωση η οποία όχι μόνο οδηγεί σε μείωση των συνολικών πόρων που διατίθενται για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη, αλλά και συνεπάγεται μικρότερο ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στον προγραμματισμό και τη διαχείριση του ΕΚΤ+·

15.

Εκφράζει την ανησυχία της για τη μείωση του χρηματοδοτικού κονδυλίου σε μία πρόταση που περιλαμβάνει νέους πρόσθετους στόχους για το ΕΚΤ+, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να διατεθούν λιγότεροι πόροι για την επιδίωξη περισσότερων στόχων·

16.

Τονίζει ότι η ειδικός ρόλος του ΕΚΤ είναι να υποστηρίζει έργα που διευκολύνουν την προσαρμογή των τοπικών και περιφερειακών δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν τα έξοδα που προκύπτουν από τη φυγή ανθρώπινου δυναμικού και άρα τη μείωση της αξίας του (ως συνέπεια —μεταξύ άλλων— της «διαρροής εγκεφάλων»). Επομένως, είναι σημαντικό να προκριθούν μέτρα σύζευξης της εκπαίδευσης με τις τάσεις της αγοράς εργασίας, κατά τρόπο ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση και η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων στον τόπο και, ταυτόχρονα η δημιουργία απασχόλησης.

17.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την κατανομή των πόρων στα κράτη μέλη, να λάβει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιφερειών, ιδίως των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών. Επίσης, πρέπει να λάβει υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση των εξόχως απόκεντρων περιφερειών και των περιφερειών επιπέδου NUTS 2 που συγκεντρώνουν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου αριθ. 6 της πράξης Προσχώρησης του 1994, καθώς επίσης και των περιοχών που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, σύμφωνα με τη ρητή εντολή του άρθρου 174 της ΣΛΕΕ.

Απλοποίηση

18.

Εκφράζει ικανοποίηση για τη δέσμευση για μεγαλύτερη απλούστευση που προκύπτει από την πρόταση, και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πρόσθετα μέτρα απλούστευσης, τόσο για τις διαχειριστικές αρχές όσο και για τους δικαιούχους των προς υιοθέτηση μέσων κατά την εφαρμογή του Κανονισμού, στον βαθμό που είναι καίρια η άρση των επαχθών απαιτήσεων και των διοικητικών εμποδίων, ήδη από την έναρξη της διαδικασίας επιλογής των πράξεων·

19.

Επικροτεί την επέκταση των εργαλείων για «πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων», καθώς και τα κοινά σχέδια δράσης και τις επιλογές απλουστευμένων δαπανών στον Κανονισμό περί κοινών διατάξεων, και ελπίζει ότι τα κράτη μέλη δεν θα επιβαρύνουν με πρόσθετους κανόνες αυτούς που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή·

20.

Υπενθυμίζει ότι η ανάπτυξη των δεικτών υλοποίησης και αποτελεσμάτων απαιτεί χρόνο και προσπάθεια και, ως εκ τούτου, θεωρεί ότι, για να αποφεύγεται ο υπερβολικός φόρτος εργασίας και οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του συστήματος δεικτών, καθώς και η ποιότητά του, η διαβίβαση των δεδομένων θα πρέπει να γίνεται δύο φορές ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών σχετικά με την ετήσια συζήτηση μεταξύ των διοικητικών αρχών και της Επιτροπής, και όχι ανά δίμηνο, όπως ορίζει η πρόταση·

Συντονισμός με άλλες στρατηγικές

21.

Επικροτεί τις διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού που συμβάλλουν στην εδραίωση των αρχών της ισότητας των φύλων και των ευκαιριών, ενισχύοντας τον εγκάρσιο χαρακτήρα τους, καθώς θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε όλα τα στάδια των προγραμμάτων·

22.

Επιδοκιμάζει τη διατήρηση, την αναδιάρθρωση και τον εμπλουτισμό των βασικών στόχων των παρεμβάσεων του ΕΚΤ+, αλλά επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κοινωνική ένταξη και η μέριμνα για τους πλέον μειονεκτούντες, να δοθεί η δυνατότητα για πιο γενικές, ευέλικτες και ανοικτές δράσεις από αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού·

23.

Επικροτεί το πολλά υποσχόμενο άνοιγμα του ΕΚΤ+ στον τομέα της κοινωνικής καινοτομίας, θεωρεί, ωστόσο, απαραίτητο να θεσπιστούν εργαλεία και μηχανισμοί για την ενίσχυση των ικανοτήτων των φορέων στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση αυτού του είδους των προγραμμάτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αφιερώσει ένα μέρος των προσπαθειών της για να ενισχύσει ένα δίκτυο στήριξης στην ευαισθητοποίηση, την κατάρτιση και τη συνδρομή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας, σε συντονισμό με την πρωτοβουλία InvestEU·

24.

Σημειώνει ότι το ΕΚΤ+ μπορεί και πρέπει να συμβάλει ενεργά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς επηρεάζει άμεσα πολλούς από αυτούς και έμμεσα, στην πράξη, όλους·

25.

Υποστηρίζει ότι το ΕΚΤ+ πρέπει να βελτιώσει τον συντονισμό και να προωθήσει συνέργειες με τις πρωτοβουλίες προσαρμογής και βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων που θέτει η ψηφιακή επανάσταση·

26.

Υποστηρίζει ότι το ΕΚΤ+ πρέπει να βελτιώσει τον συντονισμό και την προώθηση συνεργειών με πρωτοβουλίες που να συνδέονται με τις πτυχές της υγείας, τόσο από την άποψη της πρόληψης και της περίθαλψης.

27.

Θεωρεί ότι το ΕΚΤ+ πρέπει να συμβάλει στην εδραίωση κοινωνιών με λιγότερες ανισότητες, καθώς αποτελεί προτεραιότητα να τοποθετηθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο του ΕΚΤ+. Ως εκ τούτου, επιδοκιμάζει την άμεση σύνδεση των στόχων του ΕΚΤ+ με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η ΕτΠ παραμένει, ωστόσο, επιφυλακτική όσον αφορά τη σχέση μεταξύ του ΕΚΤ+ και των ειδικών ανά χώρα συστάσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πιστεύει, εν προκειμένω, ότι το ΕΚΤ+ πρέπει να συντονιστεί δεόντως με τη διεργασία της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην αποτελέσει δεκανίκι της· Από την άλλη πλευρά, η ΕτΠ τονίζει την ανάγκη να ενταχθούν οι προτεραιότητες των επενδύσεων του ΕΚΤ+ σε μια νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την εφαρμογή των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αναγνωρίζει δε ότι η πρόταση της Επιτροπής σέβεται τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας·

28.

Θεωρεί ότι αυτό δεν είναι κατάλληλη η λύση ώστε τα μέτρα που αφορούν την εφαρμογή των ειδικών συστάσεων ανά χώρα —οι οποίες έχουν να κάνουν συνήθως με πολύ διαφορετικούς θεματικούς τομείς (εκπαίδευση, δραστηριοποίηση, δημιουργία χώρων παιδικής μέριμνας και πολλοί άλλοι)— και περιλαμβάνονται επίσης στους ποικίλους ειδικούς στόχους του κανονισμού του ΕΚΤ να ενσωματωθούν τεχνητά σε μία ή περισσότερες διαφορετικές προτεραιότητες. Κρίνεται σκόπιμο οι δράσεις που αφορούν την εφαρμογή των ειδικών συστάσεων ανά χώρα να αποτελούν μέρος ενός ή περισσότερων προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τους θεματικούς τομείς (απασχόληση, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη). Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι οι ειδικές συστάσεις ανά χώρα πρέπει να συνδέονται με τις προτεραιότητες που προβλέπονται στις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές·

29.

Αξιολογεί αρνητικά το γεγονός ότι δεν είναι συγκεκριμένο το ποσοστό το οποίο θα πρέπει να διαθέσουν τα κράτη μέλη από τους ίδιους πόρους τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, για τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και για τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καθορίσουν σαφέστερα τη σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, χωρίς να αλλοιωθεί το μοντέλο διακυβέρνησης και διαχείρισης του Ταμείου και, ειδικότερα, χωρίς αυτό να έχει ως συνέπεια τη μείωση των πόρων, η διαχείριση των οποίων γίνεται από τις περιφερειακές αρχές στα πολύ αποκεντρωμένα κράτη·

30.

Εκφράζει την ικανοποίησή της για την ενσωμάτωση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των μεταναστών στον στρατηγικό τομέα της κοινωνικής ένταξης, στο πλαίσιο της ανταπόκρισης της Ευρώπης σε αυτό το ζήτημα, ανταπόκριση που πρέπει να είναι διατεταγμένη, ολοκληρωμένη, υπεύθυνη, να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίζει με αυστηρότητα κάθε διάκριση·

31.

Υπενθυμίζει ότι τα εμπειρικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σταδιακή ένταξη του ενεργού μεταναστευτικού πληθυσμού μπορεί να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία ως προς την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Το αποτέλεσμα αυτό μεγιστοποιείται, μάλιστα, όταν το εργατικό δυναμικό των μεταναστών είναι ειδικευμένο·

32.

ζητεί επιτακτικά να αναγνωριστεί στην κοινωνικοοικονομική ένταξη των μεταναστών, ιδίως των ασυνόδευτων ανηλίκων και των νέων, ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, ιδίως εκείνες που διαθέτουν εξωτερικά σύνορα, και τονίζει την ανάγκη να επιδιωχθεί μεγαλύτερη συμπληρωματικότητα με το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλύψεις μεταξύ των δύο μέσων, καθώς και να βελτιωθεί η συνοχή μεταξύ των πολιτικών φροντίδας και ένταξης των μεταναστών και των πολιτικών προώθησης και κοινωνικοοικονομικής ένταξης, με στήριξη των περιφερειών με τις μεγαλύτερες ανάγκες μέσω πρόσθετης ειδικής χρηματοδότησης·

33.

Ζητεί να υιοθετηθούν οι αναγκαίοι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 10 % των πόρων που θα λαμβάνονται από το ΕΚΤ+ θα χρησιμοποιούνται για μέτρα στήριξης της απασχόλησης των νέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά τους και να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση των καθεστώτων εγγυήσεων για την απασχόληση των νέων στο νέο ΕΚΤ+, και ζητεί, σε αυτά τα μέτρα, να λαμβάνονται υπόψη οι περιφερειακές και τοπικές διαφορές που μπορεί να υφίστανται εντός του ίδιου κράτους μέλους. Θεωρεί, συνεπώς, πως είναι απαραίτητο το ποσοστό νέων ηλικίας 15-29 ετών, που ούτε εργάζονται, ούτε σπουδάζουν, ούτε λαμβάνουν κατάρτιση ανώτερη του μέσου όρου της Ένωσης το 2019, να υπολογίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat σε περιφερειακό επίπεδο και όχι σε εθνικό.

Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Karl-Heinz LAMBERTZ


Top