EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018XG0608(01)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο της νεολαίας στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

ST/9014/2018/REV/1

ΕΕ C 196 της 8.6.2018, p. 16–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

8.6.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 196/16


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο της νεολαίας στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

(2018/C 196/04)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΝΤΑΣ:

1.

Το πολιτικό υπόβαθρο του ζητήματος, όπως εκτίθεται στο παράρτημα των παρόντων συμπερασμάτων.

2.

Το γεγονός ότι μία από τις τέσσερις γενικές προτεραιότητες της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι «Το μέλλον της Ευρώπης και των νέων - οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή».

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ:

3.

Τις πολιτικές πρωτοβουλίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το ανανεωμένο πλαίσιο για ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας (Στρατηγική της ΕΕ για τη Νεολαία 2010-2018), το πρόγραμμα Erasmus +, τις «Εγγυήσεις για τη νεολαία», την πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων και τη σύμπραξη με το Συμβούλιο της Ευρώπης για τη νεολαία που απεικονίζουν τις διάφορες προσεγγίσεις για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία αναπτύσσεται το δυναμικό όλων των νέων και στην οποία οι νέοι αποκτούν τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να επιτύχουν τόσο ως πολίτες σε μια δημοκρατική κοινωνία όσο και στην επαγγελματική και ιδιωτική τους ζωή, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους.

4.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2017, στα οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάλεσαν τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, «να ενισχύσουν την κινητικότητα και τις ανταλλαγές» στην ΕΕ.

5.

Την ετήσια έκθεση του 2016 για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός ΕΕ, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ:

6.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει δημογραφικές προκλήσεις, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης κινητικότητας εντός και μεταξύ των χωρών, της γήρανσης του πληθυσμού και της περιφερειακής αστάθειας καθώς και ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

7.

Οι δημογραφικές προκλήσεις μπορούν να επηρεάζουν ιδίως τους νέους. Επί του παρόντος, η ανεργία των νέων εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως υψηλή (1) σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, παρά τις προσπάθειες, όπως η θέσπιση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία», που καταβλήθηκαν τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι νέοι αποφασίζουν ενδεχομένως να αφήσουν τη γενέτειρά τους για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στο εξωτερικό, για διάφορους λόγους, όπως λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας των νέων ή από προσωπική επιλογή, αναζητώντας καλύτερη προσωπική ή/και επαγγελματική εξέλιξη.

8.

Η ελεύθερη κινητικότητα των νέων αποτελεί θεμελιώδη αρχή στο εσωτερικό της Ένωσης και διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της εταιρικής σχέσης, διότι εφοδιάζει τους νέους με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν ευρεία κατανόηση των διαφόρων αντιλήψεων για τη ζωή και των διαφορετικών καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Επίσης, συμβάλλει στην κατανόηση της ταυτότητας και των αξιών της Ευρώπης.

9.

Είναι ζωτικής σημασίας η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης μεταξύ των ενδιαφερομένων παραγόντων εντός του τομέα της νεολαίας αλλά και εκτός αυτού, όταν και όπου αυτό είναι δυνατό, προκειμένου να ενισχυθούν η ανθεκτικότητα, η ισορροπία και η δικαιοσύνη εντός της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η περαιτέρω προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών αξιών ως βασικών αρχών για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς και της ευημερίας των νέων, ιδίως εκείνων που έχουν λιγότερες ευκαιρίες.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ

10.

Η κινητικότητα των νέων είναι σημαντική για την επαγγελματική και την προσωπική τους ανάπτυξη. Ενισχύει τη διαπολιτισμική τους κατανόηση και διευρύνει την αντίληψή τους, ώστε να είναι σε θέση να ζουν σε μια αρμονική και ισότιμη κοινωνία. Ταυτόχρονα, η ελεύθερη κυκλοφορία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας, οδηγώντας, για παράδειγμα, σε μείωση του πληθυσμού των νέων σε ορισμένες αγροτικές περιοχές.

11.

Η μαθησιακή κινητικότητα θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την αντίληψη των νέων σχετικά με την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και την αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους, την από μέρους τους αναγνώριση και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και της πολιτισμικής πολυμορφίας, καθώς και την εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης και των πεποιθήσεων, μέσω της απόκτησης των απαραίτητων δεξιοτήτων ζωής.

12.

Ανεξάρτητα από το αν οι νέοι αποφασίζουν να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής ή να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, όπου θα μπορούν εύκολα να συνεισφέρουν στην κοινωνία με τις νέες δεξιότητες που αποκτούν μέσω της ελεύθερης κυκλοφορίας τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι επωφελές για την προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη και τον ενεργό τους ρόλο στην κοινωνία στην οποία αποφασίζουν να ζήσουν.

ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ:

13.

Η επαγγελματική καθοδήγηση παίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή συνδρομής στους νέους ώστε να διαπιστώνουν τις ικανότητές τους και να λαμβάνουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Είναι σημαντικό να εφοδιάζονται οι νέοι με τις κατάλληλες δεξιότητες, όπως επικοινωνιακές και γλωσσικές καθώς και διαπολιτισμικές ικανότητες, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται πιο εύκολα στη γενέτειρά τους ή στις χώρες υποδοχής. Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους είναι ζωτικής σημασίας ως ένα από τα μέσα για την ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων ζωής που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω της αυξημένης κινητικότητας των νέων. Θα μπορούσαν, επίσης, να έχουν επίδραση στην πρόσβαση σε ποιοτική απασχόληση, στην κοινωνική ένταξη και στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

14.

Οι κοινωνικομορφωτικές δραστηριότητες για τους νέους και η μη τυπική και η άτυπη μάθηση θα πρέπει να βοηθήσουν τους νέους να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να τους στηρίξουν ώστε να εξασφαλίσουν μια δημιουργική και παραγωγική προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, ανεξαρτήτως αν αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής ή να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους.

15.

Θα ήταν χρήσιμο να υπάρξουν επαρκέστερες πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι ως αποτέλεσμα της αυξημένης κινητικότητας, ώστε να ληφθεί πληρέστερη εικόνα των περιστάσεων.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

16.

Να ενθαρρύνουν τις διατομεακές εταιρικές σχέσεις και δυνατότητες, προκειμένου να επιτυγχάνεται, κατά περίπτωση, αποτελεσματική ενσωμάτωση και/ή ένταξη των νέων στη χώρα υποδοχής ή κατά την επιστροφή στη γενέτειρά τους.

17.

Να ενισχύσουν τη συμβολή των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων και της εργασίας για και με τους νέους στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων ζωής των νέων, περιλαμβανομένων των επικοινωνιακών και γλωσσικών ικανοτήτων, ώστε να διευκολυνθεί η καλύτερη συμμετοχή τους στον πολιτικό και δημόσιο βίο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

18.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ένωση.

19.

Να προαγάγουν την ελκυστικότητα μειονεκτουσών περιοχών, πράγμα που περιλαμβάνει ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης και τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες για νέους.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ:

20.

Να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δεδομένα και τη διάδοσή τους καθώς και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων που συνεπάγεται η ελεύθερη κινητικότητα των νέων μέσω διαφόρων διαύλων, μεταξύ άλλων της έκθεσης της ΕΕ για τη νεολαία, της διαδικτυακής πλατφόρμας «Youth Wiki» και άλλων καθιερωμένων διαύλων και πλατφορμών.

21.

Να εξετάσουν το ενδεχόμενο διοργάνωσης διεθνούς εκδήλωσης των ενδιαφερομένων κρατών μελών και των ενδιαφερομένων φορέων για την περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων των δημογραφικών προκλήσεων λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας των νέων.

22.

Να συνεχίσουν τη συνεργασία ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των παρόντων συμπερασμάτων στο πλαίσιο των διεξαγομένων εργασιών όσον αφορά τις στρατηγικές προοπτικές της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και πέραν αυτού.

23.

Να προαγάγουν την ελκυστικότητα μειονεκτουσών περιοχών, χρησιμοποιώντας τα Ευρωπαϊκά Περιφερειακά Ταμεία, όπου ενδείκνυται.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

24.

Να εξετάσει τη δυνατότητα προώθησης κάθε είδους διαλόγου μεταξύ των νέων που ζουν εκτός της γενέτειράς τους καθώς και με νέους από τις χώρες υποδοχής, με την υποστήριξη του διεθνούς δικτύου νεολαίας, των γραφείων EURODESK σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσω άλλων υφισταμένων δικτύων.

25.

Να διατηρήσει και να αναπτύξει περαιτέρω το προπαρασκευαστικό στάδιο (περιλαμβανομένης της εκμάθησης γλωσσών και της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης) των ενωσιακών προγραμμάτων κινητικότητας για νέους.

(1)  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unemployment_statistics


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εγκρίνοντας τα παρόντα συμπεράσματα, το Συμβούλιο ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ιδιαιτέρως τα ακόλουθα:

1.

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης (ΕΕ L 394 της 12.2.2006, σ. 10).

2.

Σύσταση του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2012, για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης (ΕΕ C 398 της 22.12.2012, σ. 1).

3.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη συμβολή των ποιοτικών κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στην ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική ένταξή τους (ΕΕ C 168 της 14.6.2013, σ. 5).

4.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΕ C 30 της 1.2.2014, σ. 5).

5.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους με στόχο την εξασφάλιση κοινωνιών με μεγαλύτερη συνοχή (ΕΕ C 170 της 23.5.2015, σ. 2).

6.

Ψήφισμα του Συμβουλίου για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των νέων στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης (ΕΕ C 417 της 15.12.2015, σ. 10).

7.

Κοινή έκθεση για το 2009 του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του ανανεωμένου πλαισίου ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας (2010-2018) (ΕΕ C 117 της 6.5.2010, σ. 1).

8.

Ετήσια έκθεση του 2016 για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός ΕΕ, δεύτερη έκδοση, Μάιος του 2017.

9.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2017, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων — EUCO 19/1/17.

10.

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων για τους νέους στη στήριξη της ανάπτυξης βασικών δεξιοτήτων ζωής, οι οποίες διευκολύνουν την επιτυχή μετάβασή τους στον ενήλικο και τον επαγγελματικό βίο και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά (ΕΕ C 189 της 15.6.2017, σ. 30).

11.

Νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων.

12.

Σύσταση του Συμβουλίου, της 22ας Απριλίου 2013, για τη θέσπιση Εγγυήσεων για τη Νεολαία (ΕΕ C 120 της 26.4.2013, σ. 1).


Top