EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE5494

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Ανακοίνωση της Επιτροπής “Γαλάζια Ζώνη, ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία”  » [COM(2013) 510 final]

ΕΕ C 67 της 6.3.2014, p. 141–144 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

6.3.2014   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 67/141


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Ανακοίνωση της Επιτροπής “Γαλάζια Ζώνη, ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία” »

[COM(2013) 510 final]

2014/C 67/28

Εισηγητής: ο κ. Jan SIMONS

Στις 8 Ιουλίου 2013 και σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την

Ανακοίνωση της Επιτροπής «Γαλάζια Ζώνη, ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία»

COM(2013) 510 final.

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 30 Σεπτεμβρίου 2013.

Κατά την 493η σύνοδο ολομέλειας της 16ης και 17ης Οκτωβρίου 2013 (συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2013), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 124 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 4 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τις προτάσεις της Επιτροπής, όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωση, διότι αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς θαλάσσιων μεταφορών, στη μείωση του διοικητικού φόρτου σε αυτόν τον τομέα και, επομένως, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του. Θα περίμενε μάλιστα να τις είχε παρουσιάσει η Επιτροπή νωρίτερα.

1.2

Η εφαρμοσιμότητα των προτάσεων της Επιτροπής, κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των τελωνειακών αρχών, που είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντές τους. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να υποβάλει όσο το δυνατόν συντομότερα τις προτάσεις της προς συζήτηση στην Επιτροπή Τελωνείων.

1.3

Μία προϋπόθεση για την επιτυχία των προτάσεων της Επιτροπής, τόσο εκείνων που αφορούν τις τακτικές γραμμές θαλάσσιων μεταφορών όσο και αυτών που αφορούν το ηλεκτρονικό δηλωτικό φορτίου (eManifest), είναι η πλήρης διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής που θα χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη για το eManifest. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει πως η πείρα διδάσκει ότι αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί, ακόμη και αν ληφθούν ως βάση τα ήδη υπάρχοντα συστήματα.

1.4

Πρέπει να αναφερθεί ρητά ότι το eManifest αφορά όλες τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών.

1.5

Η προθεσμία που προτείνει η Επιτροπή για την έναρξη της χρήσης του eManifest (Ιούνιος 2015) είναι ίσως αισιόδοξη, αλλά πολύ εύστοχα επιλεγμένη. Πρόκειται για τον ίδιο μήνα του έτους κατά τον οποίο τα κράτη μέλη, που τα ίδια αποφάσισαν αυτήν την ημερομηνία, υποχρεούνται να θέσουν σε λειτουργία τις εθνικές τους υπηρεσίες ενιαίων ηλεκτρονικών θυρίδων. Οι υπηρεσίες αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για την καλή λειτουργία του eManifest, οπότε δεν θα ήταν δυνατό να αναμένουμε άλλο ένα έτος για τις τεχνικές προετοιμασίες.

1.6

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη καλής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά προπαντός των τελωνειακών αρχών. Διαπιστώθηκε στην πράξη ότι ορισμένες τελωνειακές αρχές αγνοούσαν το γεγονός ότι οι μεταφορείς χρησιμοποιούν ένα έντυπο δηλωτικό φορτίου, το οποίο επιτρέπεται από τον Νόμο, αλλά παρόλα αυτά δεν αναγνωρίζεται και δεν θεωρείται από τις αρχές αυτές.

1.7

Εκτός από την «υλική» πτυχή των τεχνολογιών της πληροφορικής, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να προσέξουν και το «άυλο» στοιχείο της κατάρτισης και της επιμόρφωσης του προσωπικού των τελωνείων. Η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για την απουσία αυτού του στοιχείου από τις προτάσεις της Επιτροπής.

1.8

Ευτυχώς, η Επιτροπή αναγνωρίζει τη σημασία των καλών συστημάτων ενημέρωσης και παρακολούθησης, που είναι άκρως απαραίτητα για τη λήψη σωστών αποφάσεων. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (EMSA) μπορεί να διαδραματίσει εδώ σημαντικό ρόλο.

1.9

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι, κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις του eManifest.

1.10

Τέλος, η ΕΟΚΕ θεωρεί πολύ σημαντικό να καθιερωθούν, μετά τη λήψη της απόφασης ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής, τακτικές διαβουλεύσεις με τις τελωνειακές αρχές και τους εκπροσώπους του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, των ναυλωτών και των εργαζομένων, προκειμένου να εκφράζουν τη γνώμη τους και να ενημερώνονται σχετικά με ενδεχόμενες δυσχέρειες στην εφαρμογή των προτάσεων.

2.   Εισαγωγή

2.1

Στις θαλάσσιες μεταφορές δεν υπάρχει ακόμη εσωτερική αγορά, παρότι το άρθρο 28 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ) μιλάει σαφώς για ελεύθερη κυκλοφορία των ενωσιακών εμπορευμάτων στο εσωτερικό της ΕΕ.

2.2

Η έλλειψη αυτή είναι ακόμη πιο σοβαρή δεδομένου του μεγάλου βαθμού εξάρτησης της ΕΕ από τις θαλάσσιες μεταφορές για τις εμπορικές συναλλαγές της με τον υπόλοιπο κόσμο και εντός της εσωτερικής αγοράς: το 74 % των εισαγόμενων ή εξαγόμενων εμπορευμάτων της ΕΕ και το 37 % του ενδοενωσιακού εμπορίου διέρχονται από θαλάσσιους λιμένες.

2.3

Οι θαλάσσιες μεταφορές, όπως άλλωστε και η εσωτερική ναυσιπλοΐα, μπορούν να λειτουργούν με χαμηλότερο μοναδιαίο κόστος συγκριτικά με άλλους τρόπους μεταφοράς και έχουν λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον ανά μεταφερόμενη μονάδα. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς εξακολουθεί, ωστόσο, να υπόκειται σε άσκοπες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, που εμποδίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του.

2.4

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η συχνά παρατηρούμενη κατάσταση πλοίων που, κατά τη διαδρομή τους από λιμένα κράτους μέλους της ΕΕ σε λιμένα άλλου κράτους μέλους, εξέρχονται από τις εθνικές αιγιαλίτιδες ζώνες των 12 μιλίων και επομένως πρέπει να υποβληθούν σε διπλές τελωνειακές διατυπώσεις, εκτός εάν εμπίπτουν στο καθεστώς των τακτικών γραμμών. Όλα τα εμπορεύματα που μεταφέρουν αυτά τα πλοία θεωρούνται μη ενωσιακά και υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους.

2.5

Παρότι αυτές οι διαδικασίες υπαγορεύονται από λόγους χρηματοοικονομικούς, ασφάλειας και προστασίας από έκνομες ενέργειες, είναι βέβαιο ότι συνεπάγονται πρόσθετο κόστος και προξενούν καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων.

2.6

Η διάκριση, επί του πλοίου, μεταξύ των εμπορευμάτων που προέρχονται από την ΕΕ και μπορούν να εισαχθούν στην ενιαία αγορά χωρίς άλλη διαδικασία, και των εμπορευμάτων που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ και πρέπει να υποβληθούν στις συνήθεις διαδικασίες εκτελωνισμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης.

2.7

Γι’ αυτό, η Επιτροπή, με την υποστήριξη του Συμβουλίου, διατύπωσε το 2010 την ιδέα της δημιουργίας μιας «Γαλάζιας Ζώνης» (ή «Blue Belt», κατά την αγγλική ορολογία), προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του ναυτιλιακού τομέα, μέσω της χορήγησης της δυνατότητας στα πλοία να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδια εντός της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ με ελάχιστη γραφειοκρατία και μέσω της απλοποίησης και εναρμόνισης των κανόνων για τις θαλάσσιες μεταφορές από λιμένες τρίτων χωρών.

2.8

Η ιδέα της Γαλάζιας Ζώνης έλαβε και απτή μορφή το 2011, με ένα πιλοτικό έργο που δρομολόγησε η Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας (EMSA), στο οποίο χρησιμοποιήθηκε το SafeSeaNet, το σύστημα παρακολούθησης και ενημέρωσης που διαχειρίζεται αυτός ο Οργανισμός.

2.9

Παρότι το πιλοτικό έργο έφερε στο φως πολλές χρήσιμες πληροφορίες, οι τελωνειακές αρχές επεσήμαναν ότι οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να συμπληρώνονται με πληροφορίες σχετικά με τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και ιδιαίτερα σχετικά με τον χαρακτήρα των εμπορευμάτων αυτών (αν προέρχονται από την ΕΕ ή από τρίτες χώρες).

2.10

Από αυτήν ακριβώς την τελευταία διάκριση θα εξαρτάται η απλοποίηση των διαδικασιών για τα ενωσιακά εμπορεύματα.

3.   Περιεχόμενο της ανακοίνωσης

3.1

Στις 8 Ιουλίου 2013 η Επιτροπή δημοσίευσε ανακοίνωση με τίτλο «Γαλάζια Ζώνη, ενιαίος χώρος μεταφορών για τη ναυτιλία».

3.2

Οι προτάσεις για τη Γαλάζια Ζώνη, οι οποίες προέκυψαν από το ομώνυμο πιλοτικό έργο που εφαρμόσθηκε από το EMSA το 2011, έχουν τους εξής στόχους:

βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ναυτιλίας μέσω της μείωσης του διοικητικού φόρτου,

τόνωση της απασχόλησης στον ναυτιλιακό τομέα και

μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των θαλάσσιων μεταφορών.

3.3

Η υπό εξέταση ανακοίνωση αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής με το οποίο θα επιδιωχθεί η υλοποίηση των ανωτέρω στόχων, μέσω δύο αναγκαίων νομικών μέτρων που προτείνει η Επιτροπή για την τροποποίηση των διατάξεων εφαρμογής του τελωνειακού κώδικα. Το ένα από αυτά υποβλήθηκε ήδη στην αρμόδια επιτροπή τον Ιούνιο του 2013, ενώ το δεύτερο θα υποβληθεί στα τέλη του έτους.

3.4

Το πρώτο μέτρο αποσκοπεί στην περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης για την εκτέλεση τακτικών γραμμών θαλάσσιων μεταφορών στο εσωτερικό της ΕΕ. Το καθεστώς της τακτικής γραμμής είναι ένα ειδικό τελωνειακό καθεστώς για τα πλοία που καταπλέουν τακτικά στους ίδιους λιμένες της ΕΕ και μεταφέρουν κυρίως ενωσιακά εμπορεύματα.

3.5

Η απλοποίηση συνίσταται στη συντόμευση της περιόδου διαβούλευσης μεταξύ των κρατών μελών από 45 σε 15 ημέρες. Επιπλέον, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα μπορούν να υποβάλλουν εκ των προτέρων αίτηση εξουσιοδότησης για τα κράτη μέλη στα οποία σκοπεύουν να αναπτύξουν δραστηριότητα, ώστε να κερδίσουν χρόνο όταν εμφανιστεί ευκαιρία μεταφοράς προς αυτά τα κράτη μέλη.

3.6

Πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχει το δεύτερο μέτρο, η απλοποίηση των τελωνειακών διατυπώσεων για τα πλοία που καταπλέουν και σε λιμένες τρίτων χωρών. Η Επιτροπή επιθυμεί τη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα μπορεί να βελτιώσει αισθητά τις τελωνειακές διαδικασίες, διακρίνοντας τα εμπορεύματα που μεταφέρει το πλοίο σε ενωσιακά και μη ενωσιακά, τα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται στις συνήθεις τελωνειακές διαδικασίες.

3.7

Η Επιτροπή προτείνει να καθιερωθεί ένα εναρμονισμένο ηλεκτρονικό δηλωτικό φορτίου, το eManifest, το οποίο θα επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να θέτουν στη διάθεση των τελωνειακών αρχών όλες τις πληροφορίες για τον χαρακτήρα των εμπορευμάτων που μεταφέρουν, ενδοενωσιακών και μη. Η Επιτροπή προσδοκεί να τεθεί το eManifest σε πλήρη εφαρμογή το αργότερο από τον Ιούνιο του 2015.

3.8

Οι προτάσεις της Επιτροπής, όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωση, έχουν άμεση σχέση με την αναθεώρηση της λιμενικής πολιτικής, που αποφασίσθηκε στις 23 Μαΐου 2013 και για την οποία η ΕΟΚΕ εξέδωσε ήδη θετική γνωμοδότηση στις 11 Ιουλίου 2013.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της άρσης των εμποδίων που τίθενται στην καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και αυτό αφορά βέβαια και τη ναυτιλία, η οποία, όπως αναφέρει και η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, έχει ζωτική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ανέμενε μάλιστα, όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν (1), να είχαν υποβληθεί νωρίτερα αυτές οι προτάσεις.

4.2

Λόγω της σφοδρής επιθυμίας της να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα πραγματικότητα η εσωτερική αγορά στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, η Επιτροπή δηλώνει ότι έχει ήδη υλοποιηθεί για τα άλλα μέσα μεταφοράς. Η ΕΟΚΕ οφείλει, δυστυχώς, να παρατηρήσει ότι η Επιτροπή είναι εν προκειμένω υπερβολικά αισιόδοξη. Η εσωτερική αγορά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως ούτε για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων (περιορισμοί των ενδομεταφορών) ούτε για τις σιδηροδρομικές μεταφορές (εσωτερικές μεταφορές επιβατών).

4.3

Για την ΕΟΚΕ, είναι σαφές ότι, για να αποτελέσουν οι θαλάσσιες μεταφορές ελκυστική εναλλακτική επιλογή αντί των άλλων τρόπων μεταφοράς, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τον περιορισμό των τελωνειακών διατυπώσεων και τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ασφάλειας και της προστασίας από έκνομες ενέργειες.

4.4

Η ΕΟΚΕ θεωρεί τις αποτελεσματικότερες και φθηνότερες θαλάσσιες μεταφορές σημαντικό στόχο και υποστηρίζει τις προτάσεις της Επιτροπής για τον περιορισμό των τελωνειακών διατυπώσεων και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.

4.4.1

Επισημαίνει ότι έχει καθοριστική σημασία να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια και οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών, που είναι οι σημαντικότεροι φορείς σε αυτό το πεδίο. Ρόλο πρωτοπόρου στην καθιέρωση αυτού του συστήματος θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει, σε πειραματική βάση, μία ιδιαίτερη κατηγορία μεταφορέων, οι επιχειρηματίες που έχουν το καθεστώς του «εγκεκριμένου οικονομικού φορέα» (ΕΟΦ).

4.5

Όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης για την εκτέλεση τακτικών γραμμών θαλάσσιων μεταφορών στο εσωτερικό της ΕΕ, η ΕΟΚΕ επικροτεί τη συντόμευση της προθεσμίας από 45 σε 15 ημέρες και την προσθήκη της δυνατότητας να ζητείται η άδεια εκ των προτέρων.

4.6

Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να κάνει διάκριση ανάμεσα στην καθαρά ενδοενωσιακή ναυτιλία και σε εκείνη που περιλαμβάνει και λιμένες τρίτων χωρών, το eManifest πρέπει να ισχύει σε όλες τις θαλάσσιες μεταφορές.

4.6.1

Πράγματι, εκτός από τις θαλάσσιες μεταφορές ανάμεσα σε λιμένες της ΕΕ και λιμένες τρίτων χωρών, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το eManifest, εάν το επιθυμούν και επιπροσθέτως της υφιστάμενης ισχύουσας νομοθεσίας, και τα πλοία που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές αποκλειστικά ανάμεσα σε λιμένες της ΕΕ, είτε πρόκειται για τακτικές γραμμές είτε όχι.

4.6.2

Ωστόσο, η ΕΟΚΕ, θεωρεί εύλογο να να συμπεριληφθεί ρητώς το πεδίο εφαρμογής του eManifest στις μελλοντικές προτάσεις για το θέμα.

4.6.3

Δεδομένου του αντικτύπου που θα έχουν οι προτάσεις της Επιτροπής, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η καθιέρωση του eManifest —του εναρμονισμένου ηλεκτρονικού δηλωτικού φορτίου με πληροφορίες για τον χαρακτήρα των μεταφερόμενων εμπορευμάτων— θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη διαβούλευση με την αρμόδια Επιτροπή Τελωνείων.

4.6.4

Επίσης, η ΕΟΚΕ επιμένει ότι, αφού ληφθεί η απόφαση ως προς τη θέσπιση των προτεινόμενων μέτρων, η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εναρμόνιση εντός της ΕΕ: θα πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής των κρατών μελών, ώστε να μπορούν να εργαστούν με το eManifest.

4.6.5

Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι η προθεσμία που θέτει η Επιτροπή για το eManifest (Ιούνιος 2015) φαίνεται ίσως αισιόδοξη, αλλά, και κατά τη δική της άποψη, πρέπει να τηρηθεί.

4.6.6

Πράγματι, τα κράτη μέλη είναι ήδη υποχρεωμένα βάσει της οδηγίας 2010/65/ΕΚ να θέσουν σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2015 εθνικές ενιαίες θυρίδες, οι οποίες αποτελούν σημαντικό βήμα στην πορεία προς ένα ηλεκτρονικό δηλωτικό. Η ΕΟΚΕ καλεί, συνεπώς, τα κράτη μέλη —και οπωσδήποτε όσα έχουν στην επικράτειά τους λιμένες— να τηρήσουν αυτήν την ημερομηνία, που έχει αποφασισθεί από τα ίδια· διαφορετικά, είναι ήδη βέβαιο ότι το σύστημα δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

4.6.7

Οι τεχνικές προετοιμασίες για το eManifest θα πρέπει άλλωστε να αρχίσουν το αργότερο σε ένα εξάμηνο από σήμερα.

4.6.8

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει ότι οι πληροφορίες που θα περιέχονται στο eManifest θα πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ενδιαφερομένους: αρχές, πλοιοκτήτες και ναυλωτές.

4.7

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επισημάνει ότι υπάρχει ήδη επί του παρόντος —αν και μη εναρμονισμένο και όχι σε όλα τα κράτη μέλη— ένα έντυπο δηλωτικό φορτίου, βασισμένο σε σύσταση του ΔΝΟ, αλλά στην πράξη διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τελωνειακές αρχές δεν είναι ενήμερες για την ύπαρξή του ή/και αρνούνται να το αναγνωρίσουν και να το θεωρήσουν. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει, επομένως, την ανάγκη καλής ενημέρωσης των τελωνειακών αρχών.

4.8

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επισημάνει ότι, κατά την επέκταση των απλοποιημένων διαδικασιών για τις διαδρομές που περιλαμβάνουν και λιμένες τρίτων χωρών, είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση ταχείων και αξιόπιστων συστημάτων παρακολούθησης και υποβολής αναφορών.

4.8.1

Ως προς αυτό το θέμα, ο τομέας των θαλάσσιων μεταφορών μπορεί να θεωρείται τυχερός που μπορεί να υπολογίζει στον EMSA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας, του οποίου έχει αποδειχθεί πλέον η προστιθέμενη αξία ως προς το τμήμα του eManifest που αφορά τη διαδρομή του πλοίου· τώρα εναπόκειται στις ευρωπαϊκές και στις εθνικές αρχές να διευθετήσουν ταχέως το τμήμα που αφορά τον χαρακτήρα των εμπορευμάτων.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εφοπλιστών (ECSA), η απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών θα επιφέρει εξοικονόμηση 25 ευρώ ανά εμπορευματοκιβώτιο, χωρίς να συνυπολογίζεται το παράλληλο κέρδος χρόνου, το οποίο θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο.

5.2

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτό, κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να υποβληθούν ισορροπημένες προτάσεις, οι οποίες να μπορούν να γίνουν δεκτές από τους σημαντικότερους παράγοντες του τομέα, ήτοι τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές τελωνειακές αρχές, τους πλοιοκτήτες και τους ναυλωτές.

5.3

Ένα σημείο που επιθυμεί οπωσδήποτε να τονίσει η ΕΟΚΕ είναι ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεινωθεί η κατάσταση, πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, αν η επιστροφή του ΦΠΑ κατά την εξαγωγή είχε ως προϋπόθεση τη διαβεβαίωση ότι τα εμπορεύματα έχουν εξέλθει από την επικράτεια της ΕΕ.

5.3.1

Ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ είναι επί του παρόντος 0 %, με την καθιέρωση αυτής της προϋπόθεσης θα μπορούσε να προκύψει αύξηση του ΦΠΑ, η οποία μπορεί να ανακτηθεί μόνο με υψηλό κόστος και απώλεια χρόνου. Ευτυχώς, πληροφορηθήκαμε από την Επιτροπή ότι, στην περίπτωση που περιγράψαμε, ο ΦΠΑ θα παραμείνει ως έχει σήμερα, δηλαδή με συντελεστή 0 %.

5.4

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρόθεση δεν είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα ΤΠ, πράγμα που θα συνεπαγόταν φυσικά πρόσθετο κόστος, αλλά να αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα ή αναπτυσσόμενα συστήματα, όπως η εθνική ενιαία θυρίδα. Η ΕΟΚΕ επικροτεί αυτήν την προσέγγιση.

5.5

Η ΕΟΚΕ επιθυμεί επίσης να υπογραμμίσει τη σημασία της καλής κατάρτισης και επιμόρφωσης του προσωπικού των τελωνειακών υπηρεσιών και των δυνατοτήτων που παρέχονται για την απόκτησή της, όπως έχει δηλώσει και σε παλαιότερη γνωμοδότησή της (2).

5.6

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι, κατά την αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις του eManifest.

5.7

Εάν ληφθεί θετική απόφαση για τις προτάσεις της Επιτροπής όπως παρουσιάζονται στην ανακοίνωση, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να υπογραμμίσει τη μεγάλη σημασία της τακτικής διαβούλευσης και ενημέρωσης των σημαντικότερων εμπλεκόμενων φορέων, όπως είναι οι τελωνειακές αρχές, ο κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών, οι ναυλωτές και οι εργαζόμενοι, σε σχέση με την πρόοδο αλλά και με τα εμπόδια στην εφαρμογή των προτάσεων.

Βρυξέλλες, 16 Οκτωβρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Henri MALOSSE


(1)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Οι θαλάσσιες αρτηρίες και η ενσωμάτωσή τους στην αλυσίδα της επιμελητείας, ΕΕ C 151, 16.6.2008, σ. 20

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ C 211 της 19.8.2008, σ. 31

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Δημιουργία ευρωπαϊκού χώρου θαλάσσιων μεταφορών χωρίς σύνορα/Διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία ΕΕ C 128 της 18.5.2010, σ. 131

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Χάρτης πορείας για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών(Λευκή Βίβλος) ΕΕ C 24 της 28.1.2012, σ. 146

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα την Γαλάζια ανάπτυξη ΕΕ C 161 της 6.6.2013, σ. 87

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Πλαίσιο για τη μελλοντική λιμενική πολιτική της ΕΕ (δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη στην ΕΕ).

(2)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα Κατάσταση της Τελωνειακής Ένωσης, ΕΕ C 271, της 19.9.2013, σ. 66.


Top