Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE1207

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 66/401/ΕΟΚ, 66/402/ΕΟΚ, 2002/54/ΕΚ και 2002/57/ΕΚ όσον αφορά τις εξετάσεις που διενεργούνται υπό επίσημη εποπτεία και την ισοδυναμία των σπόρων προς σπορά που παράγονται σε τρίτες χώρες»COM(2004) 263 τελικό – 2004/0086 CNS

    ΕΕ C 74 της 23.3.2005, p. 55–56 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    ΕΕ C 74 της 23.3.2005, p. 29–30 (MT)

    23.3.2005   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 74/55


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 66/401/ΕΟΚ, 66/402/ΕΟΚ, 2002/54/ΕΚ και 2002/57/ΕΚ όσον αφορά τις εξετάσεις που διενεργούνται υπό επίσημη εποπτεία και την ισοδυναμία των σπόρων προς σπορά που παράγονται σε τρίτες χώρες»

    COM(2004) 263 τελικό – 2004/0086 CNS

    (2005/C 74/10)

    Στις 29 Απριλίου 2004, και σύμφωνα με το άρθρο 37 της ΣΕΚ, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την ανωτέρω πρόταση.

    Το ειδικευμένο τμήμα «γεωργία, ανάπτυξη της υπαίθρου, περιβάλλον» στο οποίο ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 6 Ιουλίου 2004 (μόνος εισηγητής: ο κ. BROS).

    Κατά την 411η σύνοδο ολομέλειάς της, της 15ης και 16ης Σεπτεμβρίου 2004 (συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου 2004) η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε με 85 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 3 αποχές, την ακόλουθη γνωμοδότηση:

    1.   Εισαγωγή

    1.1.

    Κατά την περίοδο 1998-2003 διενεργήθηκε ένα προσωρινό πείραμα δειγματοληψίας και δοκιμής σπόρων προς σπορά βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας περί εμπορίας σπόρων προς σπορά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι:

    υπό καθορισμένες συνθήκες, μπορούσε να προκύψει απλούστευση των διαδικασιών για επίσημη πιστοποίηση των σπόρων προς σπορά χωρίς σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας των σπόρων σε σύγκριση με αυτήν που επιτυγχάνεται υπό το σύστημα επίσημης δειγματοληψίας και δοκιμής των σπόρων προς σπορά·

    οι επιτόπιες επιθεωρήσεις υπό επίσημη εποπτεία μπορούν να επεκταθούν ώστε να καλύψουν όλες τις καλλιέργειες για την παραγωγή πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά

    μπορεί να μειωθεί το ποσοστό των περιοχών που ελέγχονται και επιθεωρούνται από επίσημους επιθεωρητές.

    1.2.

    Έχουν υιοθετηθεί οι τροποποιήσεις των κανόνων που εφαρμόζονται σε σπόρους προς σπορά οι οποίοι διακινούνται στο διεθνές εμπόριο (σύστημα ΟΟΣΑ). Ως εκ τούτου, το καθεστώς της ισοδυναμίας των σπόρων προς σπορά της ΕΕ, όσον αφορά τους σπόρους προς σπορά που παράγονται σε τρίτες χώρες, μπορεί να επεκταθεί ώστε να καλύψει όλα τα είδη σπόρων προς σπορά που ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις εξέτασης που ορίζονται στις διάφορες κοινοτικές οδηγίες για την εμπορία σπόρων προς σπορά.

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να εξετάσει την πρόταση της Επιτροπής με βάση την εξέλιξη των προτεινόμενων κανόνων αλλά και με τη μέριμνα για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου απαιτήσεων όσον αφορά την ποιότητα των παραγόμενων σπόρων προς σπορά και τα φυτοϋγειονομικά ζητήματα.

    2.   Η πρόταση της Επιτροπής

    2.1.

    Η Επιτροπή προτείνει την παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2005, της δοκιμής των σπόρων προς σπορά υπό επίσημη εποπτεία (απόφαση 98/320/CE) ώστε να διατηρηθούν οι κοινοτικοί όροι που διέπουν την εμπορία των παραγόμενων σπόρων προς σπορά σύμφωνα με την απόφαση αυτή και εν αναμονή της εφαρμογής (μεταφορά των οδηγιών) των νέων διατάξεων.

    2.2.

    Παράλληλα, οι οδηγίες 66/401/ΕΟΚ (εμπορία σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών), 66/402/ΕΟΚ (εμπορία σπόρων δημητριακών προς σπορά), 2002/54/CE (εμπορία σπόρων τεύτλων προς σπορά) και 2002/57/ΕΚ (εμπορία των σπόρων προς σπορά των ελαιούχων και κλωστικών φυτών) πρέπει να προσαρμοστούν στα πορίσματα των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας και να ενσωματώσουν τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

    την εισαγωγή της εξέτασης υπό επίσημη εποπτεία για τις διάφορες κατηγορίες σπόρων προς σπορά·

    τον ορισμό της εξέτασης υπό επίσημη εποπτεία (επιτόπια επιθεώρηση ή σε εργαστήριο δοκιμών των σπόρων προς σπορά, εγκεκριμένο από την αρμόδια αρχή πιστοποίησης σπόρων προς σπορά)·

    τη λήψη δείγματος για την πιστοποίηση που μπορεί να πραγματοποιηθεί επισήμως ή υπό επίσημη εποπτεία. Να περιγράφονται οι όροι δειγματοληψίας υπό επίσημη εποπτεία (ιδιότητα των προσώπων, έλεγχος των μεθόδων και κανόνες κυρώσεων)·

    την αρχή της ισοδυναμίας που επεκτείνεται στους σπόρους προς σπορά που παράγονται σε τρίτες χώρες σύμφωνα με τους όρους και τις κοινοτικές απαιτήσεις (σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης).

    3.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.1.

    Η πρόταση της Επιτροπής έχει ως κύριο στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου στον τομέα της παραγωγής σπόρων προς σπορά. Η μέθοδος ανάθεσης του ελέγχου εφαρμόζεται ήδη σε πολλά κράτη μέλη. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής. Ωστόσο, θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να υποβάλει μία νέα οδηγία που να συγκεντρώνει τα στοιχεία των τεσσάρων οδηγιών, πράγμα που θα διευκόλυνε την κατανόηση των τροποποιήσεων και θα εξασφάλιζε τη συνοχή στην εναρμόνιση των μέτρων που εφαρμόζονται.

    3.2.

    Η απόφαση της Επιτροπής για το προσωρινό πείραμα δειγματοληψίας και τις δοκιμές υπό επίσημη εποπτεία λήγει στις 31 Ιουλίου 2004. Θα υπάρξει συνεπώς ένα νομικό κενό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συναπόφασης στην οποία υπάγεται η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής. Η ΕΟΚΕ καλεί συνεπώς την Επιτροπή να τροποποιήσει την απόφαση αριθ. 98/320/ΕΚ για να καλύψει κάθε νομικό κενό.

    3.3.

    Η Επιτροπή προτείνει επίσης την παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2005, της φάσης του προσωρινού πειράματος δειγματοληψίας προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά των σχετικών οδηγιών. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει ότι η προθεσμία αυτή είναι πολύ σύντομη εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτείται, τουλάχιστον δέκα μήνες, για τη μεταφορά των οδηγιών. Για το λόγο αυτό η ΕΟΚΕ προτείνει να δοθεί παράταση έως τις 31 Ιουλίου 2005.

    3.4.

    Η ΕΟΚΕ δεν είναι σε θέση να εκφραστεί για την ορθότητα των τεχνικών στοιχείων σχετικά με τους όρους των επιτόπιων επιθεωρήσεων (κυρίως για την τροποποίηση του ποσοστού της δειγματοληψίας) ή για τον απαιτούμενο αριθμό των δειγμάτων στο εργαστήριο. Η ΕΟΚΕ ωστόσο επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να καθοριστεί ένας κοινός παρονομαστής στο σύνολο των κρατών μελών. Για το λόγο αυτό, τα στοιχεία που εκφράζονται με απόκλιση θα πρέπει να μετατραπούν σε ελάχιστο ποσοστό ελέγχου.

    3.5.

    Η ανάθεση των επίσημων ελέγχων σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα καθιστά δυνατή τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών. Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα συστήματα ελέγχου της πιστοποίησης παραμένουν αποδοτικά. Σήμερα, η Επιτροπή πραγματοποιεί συγκριτικές κοινοτικές δοκιμές και ανταλλαγές πρακτικών. Το ποσό που διατίθεται (μεταξύ 0,5 M. Ευρώ και 0,6 M. ευρώ) σε αυτές τις δράσεις είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να διαθέσει επιπλέον πόρους γι αυτές τις δράσεις εναρμόνισης των συστημάτων ελέγχου.

    3.6.

    Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει ότι κατά τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης των νέων κρατών μελών, παραχωρήθηκαν μεταβατικές περίοδοι για ποικιλίες σπόρων που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο διότι δεν ικανοποιούν τα κοινοτικά κριτήρια. Η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή της Επιτροπής σε αυτές τις μη εγγεγραμμένες ποικιλίες που μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο μόνο στις ενδιαφερόμενες χώρες (Κύπρος, Λετονία, Μάλτα και Σλοβενία). Η εν λόγω μεταβατική περίοδος ενδείκνυται να συνοδευτεί από συμπληρωματικές εγγυήσεις κυρίως για το μέγεθος των δειγμάτων και την παρουσία της αγριοβρώμης (Avena fatua).

    3.7.

    Η ΕΟΚΕ εφιστά την προσοχή της Επιτροπής στην περίπτωση των διαφορών σχετικά με την εμπορία παρτίδων σπόρων προς σπορά κακής ποιότητας μεταξύ των κρατών μελών. Πράγματι, η υλοποίηση της ενιαίας αγοράς θα συμβάλει επίσης, εξασφαλίζοντας τους οικονομικούς φορείς, στην ανίχνευση των παρτίδων που έχουν διατεθεί στο εμπόριο και στον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών πιστοποίησης και παραγωγής σπόρων προς σπορά.

    3.8.

    Όσον αφορά την επέκταση του πεδίου ισοδυναμίας στις τρίτες χώρες, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ, η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η αμοιβαιότητα αυτής της ισοδυναμίας πρέπει να επιτευχθεί στις τρίτες χώρες μέσω της Επιτροπής. Η ισοδυναμία αυτή πρέπει να επιτευχθεί με τους ίδιους κανόνες. Επίσης, πρέπει να ζητηθεί η ισοδυναμία των συστημάτων ελέγχου για την επιλογή των διατηρητέων ποικιλιών προκειμένου να εξασφαλιστεί το αυτό επίπεδο ποιότητας.

    4.   Συμπεράσματα

    4.1.

    Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόταση της Επιτροπής για την απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνεται το απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας για την παραγωγή σπόρων προς σπορά. Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει εντούτοις ότι η Επιτροπή πρέπει να διατηρήσει την ανάλυση των επιδόσεων των συστημάτων ελέγχου.

    4.2.

    Από νομοθετικής πλευράς, η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να παρουσιάσει μία νομοθετική πρόταση που να ενοποιεί τις οδηγίες που αφορούν την εμπορία σπόρων δημητριακών προς σπορά, σπόρων προς σπορά κτηνοτροφικών φυτών, σπόρων τεύτλων προς σπορά και σπόρων ελαιούχων φυτών.

    4.3.

    Η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι η παράταση που ζητείται έως τις 31 Μαρτίου 2005 δεν είναι επαρκής για τη μεταφορά των οδηγιών στο εθνικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό προτείνεται η παράταση αυτή να μετατεθεί έως τις 31 Ιουλίου 2005.

    Βρυξέλλες 15 Σεπτεμβρίου 2004

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Roger BRIESCH


    Top