Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0353

    Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων

    COM/2018/353 final

    Βρυξέλλες, 24.5.2018

    COM(2018) 353 final

    2018/0178(COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    {SEC(2018) 257 final}
    {SWD(2018) 264 final}
    {SWD(2018) 265 final}


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

       Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση εντάσσεται σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέτει τα θεμέλια για ένα πλαίσιο της ΕΕ το οποίο τοποθετεί περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) προβληματισμούς στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ένα πιο οικολογικό, πιο ανθεκτικό και κυκλικό σύστημα. Προκειμένου οι επενδύσεις να καταστούν περισσότερο βιώσιμες, κατά την εξέταση παραγόντων όπως τα αέρια του θερμοκηπίου, η εξάντληση των πόρων ή οι συνθήκες εργασίας, στη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες ΠΚΔ. Η παρούσα πρόταση, και οι νομοθετικές πράξεις που τη συνοδεύουν, αποσκοπούν στην ενσωμάτωση των προβληματισμών ΠΚΔ στην επενδυτική και συμβουλευτική διαδικασία κατά τρόπο συνεπή σε όλους τους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές [εταιρείες διαχείρισης ΟΣΕΚΑ (οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες), διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΔΟΕΕ), ασφαλιστικές επιχειρήσεις, ΙΕΣΠ (ιδρύματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών), διαχειριστές EuVECA (ευρωπαϊκών εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου) και διαχειριστές EuSEF (ευρωπαϊκών ταμείων κοινωνικής επιχειρηματικότητας)], οι διανομείς ασφαλιστικών προϊόντων ή οι σύμβουλοι επενδύσεων, οι οποίοι λαμβάνουν εντολή από τους πελάτες ή τους δικαιούχους τους ώστε να λαμβάνουν επενδυτικές αποφάσεις για λογαριασμό τους, ενσωματώνουν προβληματισμούς ΠΚΔ στις εσωτερικές διαδικασίες τους και ότι ενημερώνουν τους πελάτες τους σχετικά. Επιπλέον, οι προτάσεις εισάγουν νέες κατηγορίες δεικτών αναφοράς χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θετικού αποτυπώματος άνθρακα, προκειμένου να συνδράμουν τους επενδυτές να συγκρίνουν το αποτύπωμα άνθρακα των επενδύσεων. Οι εν λόγω προτάσεις, οι οποίες είναι αλληλοενισχυόμενες, θα πρέπει να διευκολύνουν τις επενδύσεις σε βιώσιμα έργα και στοιχεία ενεργητικού σε ολόκληρη την ΕΕ.

    Ειδικότερα, η παρούσα πρόταση προβλέπει ενιαία κριτήρια προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσον η οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη. Επιπλέον, προβλέπει μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει μια πολυσυλλεκτική πλατφόρμα για την καθιέρωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκό συστήματος ταξινόμησης βασισμένου σε μια δέσμη ειδικών κριτηρίων, ώστε να προσδιορίζονται οι οικονομικές δραστηριότητες που θεωρούνται βιώσιμες.

    Κάτι τέτοιο θα επιτρέπει σε οικονομικούς φορείς και επενδυτές να διαμορφώνουν σαφή εικόνα σχετικά με το ποιες δραστηριότητες θεωρούνται βιώσιμες, ώστε να ενημερώνουν τις επενδυτικές αποφάσεις τους. Θα βοηθούσε να εξασφαλιστεί ότι οι επενδυτικές στρατηγικές προσανατολίζονται σε οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες συμβάλλουν πραγματικά στην επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και παράλληλα τηρούν τα ελάχιστα κοινωνικά και σχετικά με τη διακυβέρνηση πρότυπα. Η μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το ποιες επενδύσεις μπορούν να θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες θα διευκολύνει την πρόσβαση περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στις διασυνοριακές κεφαλαιαγορές.

    Η δέσμη προτάσεων της Επιτροπής κινείται στην κατεύθυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για μια περισσότερο βιώσιμη οικονομία. Οι κυβερνήσεις από όλον τον κόσμο επέλεξαν μια πιο βιώσιμη πορεία για τον πλανήτη και την οικονομία μας εγκρίνοντας την συμφωνία του Παρισιού του 2016 για την κλιματική αλλαγή και το Θεματολόγιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). 

    Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται από καιρό στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Οι Συνθήκες της ΕΕ αναγνωρίζουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ενιαία.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή το 2016 σχετικά με τα επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον συνδέει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) 1 του θεματολογίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030 των Ηνωμένων Εθνών με το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτικής της ΕΕ, σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως, περιλαμβάνουν τους ΣΒΑ εξαρχής. Επίσης, η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια το 2030 και τον εξορθολογισμό της βιώσιμης ανάπτυξης στις πολιτικές της ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε το 2014 στις Πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2 του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ως εκ τούτου, πολλές από τις προτεραιότητες πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2020 αξιοποιούνται στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και υλοποιούν το θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030. Σε αυτές περιλαμβάνονται το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, 3 η δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία, 4 η δέσμη μέτρων για την Ενεργειακή Ένωση, 5 η επικαιροποίηση της στρατηγική της ΕΕ για τη βιοοικονομία, 6 η Ένωση Κεφαλαιαγορών 7  και ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, περιλαμβανομένου του Ταμείου Συνοχής και ερευνητικών προγραμμάτων. Επιπροσθέτως, η Επιτροπή δρομολόγησε μια πολυσυλλεκτική πλατφόρμα για την παρακολούθηση και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την υλοποίηση των ΣΒΑ.

    Για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της ΕΕ απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Μόνο στο πεδίο του κλίματος και της ενέργειας, εκτιμάται ότι απαιτούνται επιπρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 180 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια έως το 2030 8 . Σημαντικό μέρος των εν λόγω χρηματοδοτικών ροών θα πρέπει να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα. Για την κάλυψη αυτού του ελλείμματος επενδύσεων απαιτείται αφενός σημαντικός αναπροσανατολισμός της ροής ιδιωτικών κεφαλαίων προς πιο βιώσιμες επενδύσεις και αφετέρου μια ολοκληρωμένη επανεξέταση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συγκρότησε τον Δεκέμβριο του 2016 μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου (ΟΕΥΕ) επιφορτισμένη με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η ΟΕΥΕ δημοσίευσε την τελική της έκθεση 9 στις 31 Ιανουαρίου 2018. Η συγκεκριμένη έκθεση παρείχε ένα ολοκληρωμένο όραμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση για την Ευρώπη και προσδιόρισε δύο επιτακτικές ανάγκες για το χρηματοδοτικό σύστημα της Ευρώπης. Η πρώτη έγκειται στη βελτίωση της συμβολής του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η δεύτερη συνίσταται στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) παραγόντων στις επενδυτικές αποφάσεις. Η ΟΕΥΕ εξέδωσε οχτώ βασικές συστάσεις, οι οποίες θεωρεί ότι θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μεταξύ των εν λόγω συστάσεων, η ΟΕΥΕ συνιστά την καθιέρωση ενός τεχνικά εύρωστου συστήματος ταξινόμησης σε επίπεδο ΕΕ ώστε να διευκρινίζεται τι είναι «πράσινο» και τι «βιώσιμο» —μια αποκαλούμενη ταξινόμηση της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τη σύσταση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, αρχικά πρέπει να προσδιοριστεί το πότε μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί περιβαλλοντικά βιώσιμη.

    Σε συνέχεια της εργασίας της ΟΕΥΕ, η Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης 10  στις 8 Μαρτίου 2018. Στο έγγραφο αυτό δεσμεύτηκε να καταθέσει νομοθετική πρόταση εντός του δεύτερου τριμήνου του 2018 διασφαλίζοντας τη σταδιακή ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ταξινόμησης για την κλιματική αλλαγή και για περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμες δραστηριότητες, με βάση το μέχρι τώρα έργο, εφόσον συντρέχει περίπτωση. Στόχος είναι να ενσωματωθεί η μελλοντική ταξινόμηση της ΕΕ στο δίκαιο της ΕΕ και να παρασχεθεί η βάση για την αξιοποίηση του εν λόγω συστήματος ταξινόμησης σε διάφορους τομείς (λ.χ. πρότυπα, ετικέτες, δείκτες αξιολόγησης της βιωσιμότητας).

       Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η πρόταση καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία προσδιορισμού περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η ενιαία αγορά δεν στρεβλώνεται από τις διαφορετικές ερμηνείες της έννοιας στα διάφορα κράτη μέλη. Η παρούσα πρόταση είναι συνεπής προς άλλες διατάξεις πολιτικής στον τομέα πολιτικής της ενιαίας αγοράς και των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς δεν παρεμβαίνει σε καμία υφιστάμενη διάταξη, αλλά παρέχει τη δυνατότητα στις τρέχουσες και μελλοντικές νομικές διατάξεις να χρησιμοποιήσουν την κοινή έννοια των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων και να βασιστούν σε αυτή στο μέλλον. Δεν υπάρχουν διαφορές ή ασυνέπειες με άλλες διατάξεις πολιτικής της ενιαίας αγοράς.

       Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Η πρόταση συμπληρώνει τις υφιστάμενες πολιτικές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ. Η κοινή κατανόηση της έννοιας των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων θα συμπληρώσει τις ισχύουσες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ παρέχοντας ένα σημείο αναφοράς το οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν στο μέλλον, έτσι ώστε τέτοιες πολιτικές να αναπτύσσονται με μεγαλύτερη συνέπεια σε ολόκληρη την Ένωση. Η πρόταση βασίζεται σε υφιστάμενες πολιτικές και χρησιμοποιεί τις έννοιες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των εν λόγω πολιτικών, ώστε να διασφαλίζεται η συνέπεια. Βασίζεται στις έννοιες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του 7ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον, 11 στην οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, 12 στο σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, 13 στην οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών 14 λόγου χάρη όπου αναφέρεται στο θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030, στον κανονισμό για το οικολογικό σήμα, 15 στη στατιστική ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (NACE), 16 στην ταξινόμηση των δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής προστασίας (CEPA) και συναφών δαπανών και στην ταξινόμηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης των πόρων (CReMA) 17 .

    2.    ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

       Νομική βάση

    Το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αναθέτει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την αρμοδιότητα να εγκρίνουν μέτρα για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών που αφορούν την εγκαθίδρυση και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Το άρθρο 114 της ΣΛΕΕ επιτρέπει στην ΕΕ να λαμβάνει μέτρα για την εξάλειψη των υφιστάμενων εμποδίων στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών και για την πρόληψη της εμφάνισης τέτοιων εμποδίων, περιλαμβανομένων εμποδίων που καθιστούν δύσκολο για τους οικονομικούς φορείς, περιλαμβανομένων των επενδυτών, να αξιοποιούν στο έπακρο τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς.

    Επί του παρόντος, οι ερμηνείες που δίδουν τα κράτη μέλη στο τι συνίσταται βιώσιμη επένδυση διαφέρουν. Ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν συστήματα οικολογικής σήμανσης ή πρωτοβουλίες καθοδηγούμενες από την αγορά προκειμένου να προσδιορίζουν τι μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πράσινο για επενδυτικούς σκοπούς, άλλα δεν εφαρμόζουν κανέναν κανόνα, ενώ είναι πιθανόν να νομοθετούν στον εν λόγω τομέα βάσει του ορισμού που δίδουν στις βιώσιμες επενδύσεις. Τα εθνικά σήματα, τα οποία βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά το ποιες οικονομικές δραστηριότητες χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες, δυσχεραίνουν τη σύγκριση πράσινων επενδύσεων για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι διασυνοριακές επενδύσεις.

    Οι υφιστάμενες αποκλίσεις επίσης επιβαρύνουν τους οικονομικούς φορείς, οι οποίοι υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς διαφορετικά πρότυπα σε διαφορετικά κράτη μέλη. Με σκοπό να αντιμετωπίσει υφιστάμενες αποκλίσεις και να αποτρέψει την εμφάνιση περαιτέρω φραγμών στην εσωτερική αγορά, η παρούσα πρόταση καθιερώνει έναν πρότυπο ορισμό σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με το ποιες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες για επενδυτικούς σκοπούς. Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην τυποποίηση της έννοιας των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων ανά την Ένωση, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η τυποποιημένη έννοια θα επιτρέπει επίσης στους οικονομικούς φορείς να προσελκύουν επενδύσεις από το εξωτερικό ευκολότερα.

    Το άρθρο 114 της ΣΛΕΕ παρέχει τη νομική βάση επί της οποίας η ΕΕ μπορεί να εγκρίνει την παρούσα πρόταση, καθώς στόχος της είναι η διευκόλυνση επενδύσεων σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε ολόκληρη την ΕΕ, ασχέτως των εθνικών συνόρων.

       Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Η αρχή αυτή αναφέρει ότι δράση μπορεί να αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ μόνο αν οι προβλεπόμενοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται σε χαμηλότερο επίπεδο.

    Η τρέχουσα ασάφεια ως προς το τι συνιστά περιβαλλοντικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιδεινωθεί αν τα κράτη μέλη επιχειρήσουν να αναλάβουν δράση στον συγκεκριμένο τομέα, χωρίς συντονισμό. Δεδομένων των δεσμεύσεων σε στόχους περιβαλλοντικής και κλιματικής πολιτικής τόσο σε διεθνές επίπεδο (λ.χ. συμφωνία του Παρισιού) όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη είναι πιθανόν να διερευνήσουν την επιλογή της εισαγωγής σημάτων για βιώσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τις δικές τους ειδικές ταξινομήσεις. Κάτι τέτοιο θα επέτεινε τους εθνικούς φραγμούς στη λειτουργία των κεφαλαιαγορών όσον αφορά τη συγκέντρωση κεφαλαίων για βιώσιμα έργα. Η διαφοροποίηση των συστημάτων ταξινόμησης θα ενίσχυε τον κατακερματισμό της αγοράς και θα δημιουργούσε προβλήματα στον ανταγωνισμό, καθιστώντας δυσκολότερο και περισσότερο δαπανηρό για τους επενδυτές να κατανοήσουν το τι είναι και τι δεν είναι βιώσιμο.

    Συνεπώς, τα κριτήρια για τον καθορισμό του τι συνιστά βιώσιμη δραστηριότητα για επενδυτικούς σκοπούς θα πρέπει να τυποποιούνται σε επίπεδο ΕΕ. Επομένως, θα πρέπει να καθιερωθεί ένα ενιαίο σύστημα ταξινόμησης σε επίπεδο ΕΕ, μέσω μιας διαδικασίας στην οποία θα εμπλέκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Με τον τρόπο αυτό, οι οικονομικοί φορείς θα μπορούν ευκολότερα να προσελκύουν κεφάλαια για βιώσιμες επενδύσεις από ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου της προβολής ψευδοπράσινης ταυτότητας («greenwashing») που θα διευκολύνει τους επενδυτές να αναγνωρίζουν τα κριτήρια που εφαρμόζονται κατά την ταξινόμηση ενός χρηματοπιστωτικού προϊόντος ως «πράσινου» ή βιώσιμου. Η πρόταση είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου νομικού πλαισίου καθορίζοντας τυπικά κριτήρια με τα οποία εξακριβώνονται οι περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις. Η δράση σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί αποτελεσματικότερα την ομοιομορφία και την ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την άσκηση των ελευθεριών της Συνθήκης.

       Αναλογικότητα

    Η παρούσα πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 5 της ΣΕΕ. Τα προτεινόμενα μέτρα δημιουργούν κίνητρα για επενδύσεις σε πράσινες δραστηριότητες, χωρίς να θίγουν άλλου τύπου επενδύσεις. Είναι απαραίτητα για την παροχή σαφήνειας στους επενδυτές, καθώς τυποποιούν σε επίπεδο ΕΕ τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται προκειμένου να επιβεβαιώνεται ο βαθμός περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας επένδυσης. Η παροχή τυπικών κριτηρίων θα διευκολύνει τους επενδυτές να προσδιορίζουν τη σχετική περιβαλλοντική βιωσιμότητα μιας δεδομένης επένδυσης και να συγκρίνουν επενδύσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και μεταξύ κρατών μελών.

    Η πρόταση είναι σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να αντιμετωπίζεται η διαφοροποίηση των υφιστάμενων εθνικών ταξινομήσεων και των καθοδηγούμενων από την αγορά πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο, να αποφεύγεται ο κίνδυνος προβολής ψευδοπράσινης ταυτότητας, να καθίσταται ευκολότερο για τους οικονομικούς φορείς να συγκεντρώνουν κεφάλαια για διασυνοριακές περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες, και να επιχειρήσει να δημιουργήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

    Όσον αφορά το κόστος της εναρμόνισης για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η πρόταση θεσπίζει υποχρέωση δημοσιοποίησης μόνο για εκείνους που παρέχουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία ισχυρίζονται ότι είναι περιβαλλοντικά βιώσιμα. Η υποχρέωση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή μόνον εφόσον αναπτυχθεί το σύστημα ταξινόμησης της ΕΕ. Επιπλέον, η προσέγγιση που ακολουθείται στην παρούσα πρόταση παρέχει αρκετή ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε να αποφασίζουν σχετικά με ειδικές λεπτομέρειες των εθνικών σημάτων τους, όπως ευελιξία για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές αναφορικά με τον βαθμό στον οποίο το παρεχόμενο χρηματοπιστωτικό προϊόν περιέχει στοιχεία ενεργητικού τα οποία θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμα σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης της ΕΕ.

    Συνεπώς, η πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο ΕΕ.

       Επιλογή της νομικής πράξης

    Η παρούσα πρόταση είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να τυποποιεί τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται ο βαθμός της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας επένδυσης, καθορίζοντας τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί μια τέτοια επένδυση, προκειμένου να αποφεύγονται αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις. Τυχόν διαφορετική επιλογή νομικής πράξης, όπως μη νομοθετικό μέτρο ή οδηγία η οποία θα παρέχει ελάχιστη εναρμόνιση, θα άφηνε στα κράτη μέλη τη διακριτική ευχέρεια να προσδιορίζουν τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις με βάση αποκλίνουσες ταξινομήσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η εν λόγω διακριτική ευχέρεια θα μπορούσε να κατακερματίσει περισσότερο την ενιαία αγορά και θα επέτρεπε τη σήμανση χρηματοπιστωτικών προϊόντων με χαμηλή περιβαλλοντική επίδοση ως «περιβαλλοντικά βιώσιμων». Η παρούσα πρόταση διασφαλίζει ότι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίοι παρέχουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις ή επενδύσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, διασαφηνίζουν στους επενδυτές τον λόγο για τον οποίο τα εν λόγω προϊόντα μπορούν να θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμα, βάσει ομοιόμορφων κριτηρίων που καθορίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Για την επίτευξη αυτών των στόχων πολιτικής είναι απαραίτητος ένας άμεσα εφαρμοστέος κανονισμός, ο οποίος προβλέπει πλήρη εναρμόνιση. Συνεπώς, ένας κανονισμός αποτελεί τον βέλτιστο τρόπο για την επίτευξη πλήρους εναρμόνισης, για την αποφυγή αποκλίσεων και για τη διασφάλιση μεγαλύτερης σαφήνειας για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

    3.    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

       Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Οι απόψεις των ενδιαφερομένων συγκεντρώθηκαν μέσω δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την ενδιάμεση έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και μέσω στοχευμένων συνεντεύξεων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που διενεργήθηκαν από την Επιτροπή. Οι ενδιαφερόμενοι ερωτήθηκαν σχετικά με το τι θα πρέπει να καλύπτει μια ταξινόμηση σε επίπεδο ΕΕ, με το αν διαπιστώνουν την ανάγκη για κανονιστική παρέμβαση, και με το πεδίο εφαρμογής που θα πρέπει αρχικά να έχει μια ταξινόμηση σε επίπεδο ΕΕ. Οι απόψεις που συγκεντρώθηκαν για τα τρία αυτά θέματα μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:

    ·Κανονιστική παρέμβαση σε επίπεδο ΕΕ —οι περισσότεροι ερωτηθέντες τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης μιας ταξινόμησης (ήτοι μιας ταξινόμησης των βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων) σε επίπεδο ΕΕ. Πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι μια ευρωπαϊκή ταξινομία θα πρέπει να βασίζεται, ή τουλάχιστον να λαμβάνει υπόψη, τα υφιστάμενα διεθνή πλαίσια (π.χ. ΣΒΑ των ΗΕ) και τις σχετικές ταξινομήσεις (π.χ. το έργο της πρωτοβουλίας κλιματικών ομολόγων, του Eurosif, της ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες που σχετίζονται με το κλίμα, κ.λπ.).

    ·Πεδίο εφαρμογής —η πλειονότητα των ερωτηθέντων υπέδειξαν ότι μια ευρωπαϊκή ταξινόμηση θα πρέπει τελικά να καλύπτει όλους τους στόχους της βιωσιμότητας (περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς). Ορισμένοι ερωτηθέντες υποστήριξαν μια σταδιακή προσέγγιση αρχής γενομένης από το περιβάλλον.

    ·Επίπεδο λεπτομέρειας —οι απόψεις διίστανται όσον αφορά το επίπεδο λεπτομέρειας το οποίο θα πρέπει να έχει μια ταξινόμηση της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος γενικά τάχθηκε υπέρ μιας μη περιοριστικής ταξινόμησης, άλλοι ενδιαφερόμενοι (ιδιώτες και η κοινωνία των πολιτών) προτίμησαν μια αναλυτικότερη ταξινόμηση, με την παροχή σαφών ορισμών και (μετρήσιμων) κριτηρίων.

    Η πρόταση της Επιτροπής σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις των ενδιαφερομένων στον βαθμό που: i) καθορίζει ομοιόμορφα κριτήρια και μια σαφή διαδικασία για την καθιέρωση μιας ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων σε μια νομικά δεσμευτική πράξη, βάσει περιβαλλοντικών στόχων· ii) διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή ταξινόμηση βασίζεται σε υφιστάμενα διεθνή πλαίσια και είναι επαρκώς αναλυτική και λεπτομερής, ώστε να παρέχει τη βάση για μια κοινή και ενιαία γλώσσα αναφορικά με τη βιωσιμότητα· iii) προβλέπει ρήτρα επανεξέτασης, ώστε ενδεχομένως να καλύπτει και κοινωνικούς στόχους. Με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο σημερινός κατακερματισμός και να διασαφηνιστεί τι σημαίνει περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

       Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Η πρόταση βασίζεται στην τελική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, η οποία συνιστά την καθιέρωση και τη διατήρηση μιας κοινής ταξινόμησης της βιωσιμότητας σε επίπεδο ΕΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η κοινή ευρωπαϊκή ταξινόμηση των βιώσιμων δραστηριοτήτων:

    ·θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τους δηλωμένους στόχους δημόσιας πολιτικής της ΕΕ, περιλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού, και τους ΣΒΑ·

    ·θα πρέπει να παρέχει καθοδήγηση στους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά σχετικά με τη συνάφεια ή τη συνεισφορά συγκεκριμένων δραστηριοτήτων·

    ·θα πρέπει να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις παραμέτρους της ταξινόμησης και στα δεδομένα στα οποία βασίζονται, ενώ θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω μιας πολυσυλλεκτικής διαδικασίας, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή της αγοράς·

    ·θα πρέπει να αποτελεί εξελισσόμενο εργαλείο. Η επιστήμη γύρω από τη βιωσιμότητα είναι δυναμική και εξελισσόμενη, όπως ακριβώς οι κοινωνικές προσδοκίες και οι ανάγκες των επενδυτών και της αγοράς. Ως εκ τούτου, η ταξινόμηση θα πρέπει να θεωρείται ότι αποτυπώνει τα καλύτερα στοιχεία της εκάστοτε διαθέσιμης γνώσης, ενώ θα απαιτεί συνεχή επανεξέταση.

    Η πρόταση βασίζεται επίσης σε μια μελέτη με τίτλο 'Defining "green" in the context of green finance' («Προσδιορίζοντας το ‘πράσινο’ στην πράσινη οικονομία») που ανέθεσε η Επιτροπή το 2017 και η οποία παρουσιάζει:

    ·μια επισκόπηση και ανάλυση των παγκόσμιων προσπαθειών για τον καθορισμό του «πράσινου» στο πλαίσιο των πράσινων ομολόγων, δανείων και εισηγμένων μετοχών·

    ·τα μέσα και το πεδίο εφαρμογής για τον προσδιορισμό «πράσινων» στοιχείων ενεργητικού και δραστηριοτήτων μέσω εννοιολογικών ορισμών, ταξινομήσεων, μεθοδολογιών αξιολογήσεων και άλλων μηχανισμών·

    ·έναν κατάλογο με διαθέσιμους «πράσινους» ορισμούς, περιγραφές και αξιολογήσεις επιλεγμένων ορισμών, καθώς και μια σύγκριση μεταξύ διαθέσιμων «πράσινων» τομεακών ταξινομήσεων.

    Η παρούσα πρόταση δρομολογεί μια σταδιακή διαδικασία για την καθιέρωση ενός συστήματος ευρωπαϊκής ταξινόμησης, με τη συμμετοχή ενός ευρέως φάσματος ενδιαφερομένων που διαθέτουν σχετική γνώση και εμπειρογνωσία. Ως πρώτο βήμα, η παρούσα πρόταση περιγράφει το πλαίσιο για την καθιέρωση ομοιόμορφων κριτηρίων, ώστε να υποδεικνύεται πότε μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρείται ως περιβαλλοντικά βιώσιμη. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τις δραστηριότητες οι οποίες θα χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες, ενώ παράλληλα θα αντλεί τεχνικές συμβουλές από μια πλατφόρμα βιώσιμης χρηματοδότησης την οποία θα συγκροτούν εμπειρογνώμονες.

    Η εν λόγω προσέγγιση αποτυπώνει τη ραγδαία εξέλιξη των γνώσεων των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της εμπειρογνωσίας στον τομέα. Συνεπώς, το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να παραμένει ευέλικτο, ώστε να μπορεί να επικαιροποιείται, όποτε αυτό είναι αναγκαίο, υπό το φως των μελλοντικών επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων και των εξελίξεων της αγοράς. Δεύτερον, η παρούσα πρόταση λαμβάνει υπόψη το υψηλό επίπεδο περιπλοκότητας, λεπτομέρειας, ανάλυσης και, συνεπώς, των πόρων που απαιτούνται· με το δεδομένο αυτό, η ευρωπαϊκή ταξινόμηση θα πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά, ξεκινώντας από τα περιβαλλοντικά πεδία που απαιτούν επειγόντως δράση και στα οποία οι γνώσεις έχουν εξελιχθεί περισσότερο.

       Εκτίμηση επιπτώσεων

    Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τις γνώμες (τη θετική γνώμη με επιφυλάξεις που εκδόθηκε στις 14 Μαΐου 2018 και τις δύο προηγούμενες αρνητικές γνώμες) που εξέδωσε η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου (ΕΡΕ). Η πρόταση και η αναθεωρημένη εκτίμηση επιπτώσεων εξετάζουν τις παρατηρήσεις της ΕΡΕ η οποία, στις γνώμες της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται προσαρμογές προτού γίνουν περαιτέρω βήματα με την παρούσα πρωτοβουλία.

    Οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της θετικής τρίτης γνώμης επικεντρώνονταν στα εξής:

    ·στη διασφάλιση σαφήνειας όταν καταστούν λειτουργικές οι έννοιες της «μη επιβάρυνσης» και της «σημαντικής συμβολής στη βιωσιμότητα»·

    ·στη διασφάλιση ότι το πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης περιλαμβάνει ζητήματα και κινδύνους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την ανάπτυξη των τεχνικών κριτηρίων επιλογής·

    ·στη μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τη σχέση κόστους-οφέλους κατά τη σύγκριση επιλογών.

    Οι εν λόγω ανησυχίες αντιμετωπίστηκαν στην τελική και αναθεωρημένη έκδοση της εκτίμησης επιπτώσεων.

    Οι παρατηρήσεις που είχαν ληφθεί από την ΕΡΕ προηγουμένως αντιμετωπίστηκαν πλήρως τόσο στην πρόταση όσο και στη συνοδευτική αναθεωρημένη εκτίμηση επιπτώσεων και μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρία ευρύτερα πεδία ανησυχίας:

    Πρώτον και γενικότερα, η ΕΡΕ πρότεινε η αξιολόγηση επιπτώσεων να διευκρινίζει καλύτερα το πεδίο εφαρμογής, τη συχνότητα και τη συνοχή των διάφορων μέτρων, περιλαμβανομένης της ταξινόμησης και του τρόπου με τον οποίο σχετίζεται με άλλες προτάσεις. Υπό την έννοια αυτή, η τελική έκδοση της εκτίμησης επιπτώσεων βελτιώθηκε ως προς τα εξής:

    ·οι άμεσες και δυνητικές μελλοντικές χρήσεις της ταξινόμησης περιγράφηκαν καλύτερα, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να καταστούν λειτουργικές·

    ·διευκρινίστηκε ότι η φύση και το μέγεθος των δαπανών των ενδιαφερομένων θα εκτιμηθούν ως προς τις επιπτώσεις πριν από την έκδοση έκαστης κατ’ εξουσιοδότηση πράξης για τη θέσπιση των τεχνικών κριτηρίων επιλογής·

    ·διευκρινίστηκε η συνέπεια και η συμπληρωματικότητα προς την υφιστάμενη νομοθεσία και πολιτικές της ΕΕ σε άλλους τομείς (λ.χ. περιβάλλον και κλίμα, ενέργεια, μεταφορές)·

    ·διευκρινίστηκαν η ακολουθία και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της «περιβαλλοντικής ταξινόμησης» και της «κοινωνικής ταξινόμησης»·

    ·διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο η ταξινόμηση θα διευρύνεται και θα επικαιροποιείται συν τω χρόνο και εκτιμήθηκαν οι σχετικές διοικητικές δαπάνες·

    ·διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι συννομοθέτες θα ενημερώνονται/συμμετέχουν σε ολόκληρη τη διαδικασία ανάπτυξης των τεχνικών κριτηρίων επιλογής.

    Δεύτερον, και ειδικότερα, η ΕΡΕ εξέφρασε ανησυχίες όσον αφορά την άμεση χρήση της ταξινόμησης και των κινδύνων που σχετίζονται με την υποχρεωτική χρήση της από τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, προτού η ταξινόμηση φτάσει σε επαρκές επίπεδο σταθερότητας και ωριμότητας. Το προτεινόμενο κείμενο, το οποίο βασίζεται στην τελική και αναθεωρημένη εκτίμηση επιπτώσεων, αντιμετωπίζει την εν λόγω ανησυχία ως ακολούθως:

    ·Ορισμένες διατάξεις της παρούσας πρότασης διασφαλίζουν ότι η ταξινόμηση θα χρησιμοποιηθεί μόνον όταν καταστεί σταθερή και ώριμη, ούτως ώστε να αποφεύγεται το δυσανάλογο κόστος για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στόχος των εν λόγω διασφαλίσεων είναι η ταξινόμηση να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά το πέρας μιας διαδικασίας διαβούλευσης με ενδιαφερομένους από την οποία θα έχει προκύψει συμμετοχή και καλή κατανόηση της έννοιας:

    Το άρθρο 18 προβλέπει ότι το επιχειρησιακό μέρος του παρόντος κανονισμού (άρθρα 3 έως 12) θα τεθεί σε εφαρμογή έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα οφείλουν να εφαρμόσουν τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες αν δεν είχαν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούν και να εξοικειωθούν με τους κανόνες και την εφαρμογή τους.

    Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές οι οποίοι εμπορεύονται χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως περιβαλλοντικά βιώσιμα θα είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν στη δημοσιοποίηση των κατάλληλων πληροφοριών. Ωστόσο, η παρούσα πρόταση διασφαλίζει ότι οι συναφείς υποχρεώσεις δημοσιοποίησης είναι τέτοιες που δεν συνεπάγονται δυσανάλογη επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το άρθρο 4 απαιτεί τη δημοσιοποίηση του τρόπου με τον οποίο και του βαθμού στον οποίο τα κριτήρια που καθορίζουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μιας επένδυσης, όπως αναφέρονται στην ταξινόμηση, έχουν ληφθεί υπόψη στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα διευκρινίζουν το ακριβές πεδίο εφαρμογής της εν λόγω υποχρέωσης δημοσιοποίησης, βάσει μιας ενδελεχούς εκτίμησης επιπτώσεων.

    Οι διαχειριστές των δεικτών αναφοράς χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θετικού αποτυπώματος άνθρακα θα δύνανται να σχεδιάζουν τις μεθοδολογίες τους και τις συναφείς υποχρεώσεις δημοσιοποίησης χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν την ταξινόμηση, η οποία θα αποτελεί μόνο αναφορά για την επιλογή των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων του δείκτη αναφοράς.

    Τρίτον, η ΕΡΕ εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι έξι περιβαλλοντικοί στόχοι της ταξινόμησης, όπως αναφέρονται στο άρθρο 5, θα τεθούν σε εφαρμογή, ιδίως όσον αφορά την έννοια της «μη επιβάρυνσης» και την αλληλεπίδρασή της με την υφιστάμενη ενωσιακή νομοθεσία, καθώς και την έννοια της «σημαντικής συμβολής στη βιωσιμότητα». Μια συναφής ανησυχία αφορούσε σε δυνητικά ζητήματα στρέβλωσης του ανταγωνισμού κατά τη διατύπωση ανομοιογενών κριτηρίων για διάφορους επιμέρους τομείς. Οι εν λόγω ανησυχίες αποτυπώθηκαν στην εκτίμηση επιπτώσεων και στο νομικό κείμενο που τις αντιμετωπίζει ως ακολούθως:

    ·Οι αιτιολογικές σκέψεις επισημαίνουν ότι οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προσδιορίζουν τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε έναν εκ των έξι περιβαλλοντικών στόχων θα εκτιμούνται προσεχτικά ως προς τις επιπτώσεις. Η εξουσιοδότηση της Επιτροπής ορίζει ότι αμφότερες οι δέσμες κριτηρίων —τα κριτήρια που πληρούν τις απαιτήσεις της «μη επιβάρυνσης» και τα κριτήρια που προσδιορίζουν την «σημαντική συμβολή της δραστηριότητας στη βιωσιμότητα»— θα εξετάζονται από κοινού σε ενιαίες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις για κάθε έναν εκ των έξι στόχων.

    ·Το άρθρο 14 παράγραφος 1 στοιχείο δ) προβλέπει ότι η ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου θα λαμβάνει υπόψη κάθε συναφή ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. 

    ·Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 στοιχείο η), τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου αναγνωρίζουν τον κίνδυνο μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού και τον δυνητικό αντίκτυπο των προτεινόμενων μέτρων στη ρευστότητα της αγοράς. Οι εν λόγω κίνδυνοι, καθώς και τυχόν δυνητικοί κίνδυνοι παροχής μη συνεπών κινήτρων, θα αξιολογηθούν αυστηρά κατά την ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου στο πλαίσιο των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που περιγράφονται στο άρθρο 14.

    ·Σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1 σημείο (i), οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα αναπτύσσονται κατά στόχο, για όλους τους συναφείς τομείς, ούτως ώστε να μην προκαλείται στρέβλωση του ανταγωνισμού. Η αιτιολογική σκέψη 27 υποστηρίζει την εν λόγω διάταξη.

    ·Το άρθρο 18 προβλέπει επιπρόσθετες διασφαλίσεις για τη χρήση της ταξινομίας από συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς αναβάλλει την εφαρμογή των λειτουργικών διατάξεων του παρόντος κανονισμού. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα επιβάλλονται επιπρόσθετες υποχρεώσεις σε συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έως ότου διασαφηνιστεί επαρκώς το περιεχόμενο της ταξινόμησης και υπάρξει συμμόρφωση προς αυτή.

    Η πρόταση ευθυγραμμίζεται με τα πορίσματα της εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με την προτιμώμενη επιλογή.

    Οι γενικές εναλλακτικές πολιτικής που εξετάστηκαν στην εκτίμηση επιπτώσεων συνίστανται στις ακόλουθες επιλογές:

    ·καμία ενέργεια εκ μέρους της ΕΕ (επιλογή 1)

    ·ευρωπαϊκή περιβαλλοντική ταξινόμηση με μεσαίο βαθμό ανάλυσης (επιλογή 2)

    ·ευρωπαϊκή περιβαλλοντική ταξινόμηση με υψηλό βαθμό ανάλυσης (επιλογή 3)

    Στο πλαίσιο της πρώτης επιλογής, είναι πιθανόν να αναπτυχθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες καθοδηγούμενες από την αγορά ή πρωτοβουλίες βασιζόμενες στην αγορά με διαφορετικά πεδία εφαρμογής και να ανταγωνίζονται ταξινομήσεις που μπορεί να αναπτυχθούν από άλλους δημόσιους φορείς στο μέλλον (λ.χ. από την ΕΤΕπ ) και, συνεπώς, δεν πρόκειται να προκύψει κάποιο συνεκτικό και ομόφωνο σύστημα ταξινόμησης των βιώσιμων δραστηριοτήτων μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Το γεγονός αυτό είναι πιθανόν να περιορίσει τη δυνατότητα αναπροσανατολισμού των κεφαλαιακών ροών προς στόχους βιωσιμότητας. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή 2 προβλέπει τον προσδιορισμό έξι ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών στόχων και τον προσδιορισμό και την ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων (ομαδοποιημένων σε μακρο-τομείς, τομείς και επιμέρους τομείς) που αναμφίβολα συνεισφέρουν σε κάθε μία εξ αυτών. Ωστόσο, η έλλειψη αναλυτικότερων τεχνικών κριτηρίων ελέγχου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με (i) το πόσο «πράσινη» είναι στην πραγματικότητα η ταξινόμηση της επιλογής 2 (καθώς θα μπορούσε να ευνοήσει οικονομικές δραστηριότητες σε έναν επιμέρους τομέα που ορίζεται ως «πράσινος» ακόμη και αν αυτές χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή περιβαλλοντική επίδοση) και (ii) το ποια είναι η συνεισφορά σε έναν δεδομένο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό στόχο (λ.χ. η έλλειψη μετρήσιμων επιπτώσεων επίσης καθιστά δυσκολότερη τη συγκέντρωση και την παρακολούθηση δεδομένων).

    Η επιλογή 3 —η οποία, αντιθέτως, προβλέπει την ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου ειδικά για επιμέρους τομείς και για τον ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό στόχο στον οποίο συνεισφέρει ο επιμέρους τομέας— είναι η προτιμώμενη επιλογή, καθώς παρέχει απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το ποιες δραστηριότητες είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τα βασικά μειονεκτήματα που εντοπίζονται στη λιγότερο αναλυτική ταξινόμηση (επιλογή 2). Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, μια ομοιόμορφη ταξινόμηση σε επίπεδο ΕΕ θα βοηθούσε στον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων που μπορούν να θεωρούνται βιώσιμες και στην αποστολή των κατάλληλων σημάτων στους οικονομικούς φορείς, καθώς με τον τρόπο αυτό οι στόχοι πολιτικής της ΕΕ θα μετατρέπονταν σε απτή καθοδήγηση για τον προσδιορισμό συναφών έργων ή επενδύσεων. Επομένως, θα συνέβαλε στη διοχέτευση περισσότερων κεφαλαιακών ροών προς βιώσιμες επενδύσεις. Ο παρών κανονισμός αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διευκρίνιση του τι συνιστά βιώσιμη επένδυση, αλλά η ίδια η ταξινόμηση θα αναπτυχθεί μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων. Οι επιπτώσεις στους ενδιαφερομένους εξαρτώνται από τις τελικές χρήσεις και τις λεπτομέρειες της ταξινόμησης. Όσον αφορά το κόστος, η ανάπτυξη μιας τέτοιας ταξινόμησης απαιτεί χρόνο και πόρους, οι οποίοι θα έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ (βλ. δημοσιονομικές επιπτώσεις ακολούθως).

    Όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εφόσον καταστεί λειτουργική, η ευρωπαϊκή ταξινόμηση αναμένεται να έχει θετικό έμμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην ΕΕ. Διασαφηνίζοντας την έννοια του «πράσινου» θα διευκολύνει τις επενδύσεις σε βιώσιμα έργα και στοιχεία ενεργητικού σε ολόκληρη την ΕΕ. Τούτο θα συνέβαλλε στην επίτευξη των ενωσιακών περιβαλλοντικών στόχων, λ.χ. μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε εναρμόνιση με τη συμφωνία του Παρισιού, και μετάβαση σε μια οικονομία κυκλική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων. Οι επιπρόσθετες επενδύσεις που απορρέουν από την αυξημένη διαφάνεια και την εναρμόνιση της αγοράς θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την εκτεταμένη βιώσιμη μεταμόρφωση που προβλέπεται από τις περιβαλλοντικές πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών. Συνεπώς, οι επενδύσεις σε πράσινους τομείς (λ.χ. ανανεώσιμη ενέργεια, ενεργειακή απόδοση, διαχείριση αποβλήτων, περιβαλλοντική αποκατάσταση) θα μεταφράζονταν σε άμεσα και πιο μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μειωμένα επίπεδο μόλυνσης (λ.χ. σε ατμόσφαιρα, ύδατα και έδαφος) με συναφή οφέλη για την υγεία, σε μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που περιορίζουν την επικίνδυνη κλιματική αλλαγή, και στη διαφύλαξη και βελτίωση των υπηρεσιών φυσικού κεφαλαίου και οικοσυστήματος.

    Όσον αφορά τις κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς η πρόταση περιλαμβάνει ελάχιστες διασφαλίσεις, μεταξύ άλλων και για κοινωνικές πτυχές, αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξουν ελάχιστες θετικές κοινωνικές επιπτώσεις. Περισσότερο σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις θα μπορούν να αναμένονται μετά την επανεξέταση της προτεινόμενης πρωτοβουλίας, ώστε τελικά να καλύπτονται οι κοινωνικοί στόχοι και οι κοινωνικά βιώσιμες δραστηριότητες, όπως προβλέπεται στη ρήτρα επανεξέτασης.

       Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η πρόταση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένης της υποχρέωσης οι προσδιοριζόμενες περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες να υλοποιούνται τηρώντας ορισμένες ελάχιστες κοινωνικές και σχετικές με τη διακυβέρνηση διασφαλίσεις.

    4.    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η πρόταση περιλαμβάνει ένα άρθρο σχετικά με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η εν λόγω πλατφόρμα θα συνδράμει την Επιτροπή στη σταδιακή ανάπτυξη και επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης. Θα διενεργεί άλλα καθήκοντα τα οποία είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση και, ιδίως, θα ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης του πλαισίου που ορίζεται στην παρούσα πρόταση. Επίσης, θα της ανατεθεί το καθήκον να παρακολουθεί και να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τη ροή κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις.

    Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ) θα διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταξινόμησης της βιωσιμότητας η οποία θα χρησιμοποιείται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα έχει εφαρμογή σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θα συμμορφώνεται προς τη νομοθεσίας της ΕΕ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι ΕΕΑ θα έχουν καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση ότι η ευρωπαϊκή ταξινόμηση της βιωσιμότητας αναπτύσσεται κατά τρόπο ώστε να είναι χρήσιμη για την ανάλυση κλιματικών σεναρίων και, σε μεταγενέστερο στάδιο, για τη δοκιμή της κλιματικής καταπόνησης. Για την επίτευξη των εν λόγω και άλλων καθηκόντων, κάθε αρχή θα χρειαστεί 1 επιπλέον υπάλληλο πλήρους απασχόλησης αρχής γενομένης από το 2020, έτος κατά το οποίο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι διάφορες διατάξεις της πρότασης.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε δημοσιονομική απαίτηση από τις ΕΕΑ θα εξακολουθήσει να υπόκειται σε όλους τους μηχανισμούς λογοδοσίας και ελέγχου που έχουν θεσπιστεί με τους κανονισμούς για τις ΕΕΑ για την κατάρτιση, έγκριση και εκτέλεση των ετήσιων προϋπολογισμών τους. Επιπλέον, η ετήσια απόφαση σχετικά με την εξισορροπητική συνεισφορά της ΕΕ στις ΕΕΑ και τους πίνακες προσωπικού τους (π.χ. απόφαση για το επίπεδο στελέχωσης) θα συνεχίσει να εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και θα υπόκειται στη διαδικασία απαλλαγής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έπειτα από σύσταση του Συμβουλίου.

    Στενή συμμετοχή στις εργασίες για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα έχει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), ειδικότερα με την παροχή τεχνογνωσίας σε διάφορους περιβαλλοντικούς τομείς με στόχο την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ταξινόμησης της βιωσιμότητας για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον. Επίσης, ο ΕΟΠ θα συγκεντρώνει και θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τις επενδυτικές ανάγκες και ροές σε κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου της βιώσιμης χρηματοδότησης, και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αναπτύσσουν δικές τους στρατηγικές για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και βιώσιμες επενδύσεις. Για την άσκηση των παραπάνω και άλλων καθηκόντων, ο ΕΟΠ θα χρειαστεί 2 επιπλέον υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης αρχής γενομένης από το 2020.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της πλατφόρμας (λ.χ. διοργάνωση συναντήσεων στο πλαίσιο της πλατφόρμας και συναντήσεων επιμέρους ομάδων, υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα αποτελέσματα, εκπόνηση νομοθετικών προτάσεων, σύνδεση με τις ΕΕΑ και τον ΕΟΠ, συντήρηση ενός συνεργατικού εργαλείου ΤΠ, αποζημίωση εμπειρογνωμόνων, άσκηση γραμματειακών καθηκόντων, κ.λπ.) Για την άσκηση των παραπάνω και άλλων καθηκόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαζόταν 10 επιπλέον υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης από το 2020 (8 βαθμού AD και 2 βαθμού AST).

    Οι χρηματοδοτικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της παρούσας πρότασης εξηγούνται λεπτομερώς στο επισυναπτόμενο σε αυτήν νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο.

    Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο είναι συμβατές με την πρόταση για το ΠΔΠ μετά το 2020.

    5.    ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

       Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Τα ομοιόμορφα κριτήρια για τον προσδιορισμό περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων θα αναπτυχθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή μέσω επακόλουθων κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, οι οποίες θα καθορίζουν τα τεχνικά κριτήρια επιλογής. Οι εν λόγω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις θα εκτιμηθούν δεόντως για τις επιπτώσεις τους. Η ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου θα λαμβάνει υπόψη, συγκεκριμένα, τον αντίκτυπό τους στον ανταγωνισμό εντός και μεταξύ βιομηχανιών, στα υφιστάμενα πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και στους δυνητικούς κινδύνους παροχής ασυνεπών κινήτρων.

    Η αξιολόγηση και υποβολή εκθέσεων προβλέπεται ανά τρία έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού. Η Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, στην οποία θα αξιολογεί την πρόοδο εφαρμογής του με στόχο την ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και την πιθανή αναγκαιότητα αναθεώρησης των κριτηρίων που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό για να θεωρηθεί μια οικονομική δραστηριότητα περιβαλλοντικά βιώσιμη.

    Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να αξιολογεί κατά πόσο προσήκει να συγκροτήσει έναν μηχανισμό ελέγχου της συμμόρφωσης προς την εφαρμογή των κριτηρίων για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας οικονομικής δραστηριότητας.

    Τέλος, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί κατά πόσο προσήκει η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του παρόντα κανονισμού, ώστε να καλύπτονται άλλοι στόχοι βιωσιμότητας, ιδίως κοινωνικοί στόχοι, καθώς και η χρήση της κοινής έννοιας της περιβαλλοντικά βιώσιμης επένδυσης στο ενωσιακό δίκαιο και σε επίπεδο κρατών μελών.

    Οποιεσδήποτε μελλοντικές νομοθετικές προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες προβλέπουν τη δεσμευτική χρήση της ευρωπαϊκής ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων θα υπόκεινται σε εκτιμήσεις επιπτώσεων, σύμφωνα με τις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

    Η Επιτροπή οφείλει να διαβιβάζει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή οφείλει να υποβάλλει προτάσεις για την τροποποίηση του παρόντος κανονισμού όπως κριθεί απαραίτητο.

       Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Το άρθρο 1 ορίζει το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού.

    Η παρούσα πρόταση θεσπίζει το πλαίσιο για τον καθορισμό ομοιόμορφων κριτηρίων, ώστε να προσδιορίζεται η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μιας οικονομικής δραστηριότητας με αποκλειστικό σκοπό τον προσδιορισμό του βαθμού βιωσιμότητας μιας επένδυσης.

    Η παρούσα πρόταση παρέχει τη βάση για τη διαπίστωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων, αντί της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας επιχειρήσεων ή στοιχείων ενεργητικού. Συνεπώς, δεν εναρμονίζει τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας επένδυσης σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις ή στοιχεία ενεργητικού. Ωστόσο, τα ομοιόμορφα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες θα επιτρέπουν τον προσδιορισμό του βαθμού περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας δεδομένης επιχείρησης για επενδυτικούς σκοπούς. Εάν μια επιχείρηση ασκεί μόνο περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες, τότε η επένδυση στην εν λόγω επιχείρηση θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη. Επομένως, ένα μερίδιο της εν λόγω επιχείρησης θα αποτελεί περιβαλλοντικά βιώσιμο στοιχείο ενεργητικού. Οι εν λόγω επιχειρήσεις που ασκούν διάφορες δραστηριότητες μόνο μερικές εκ των οποίων είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, μπορεί να διαθέτουν διαφορετικούς βαθμούς περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, οι οποίοι μπορούν να προσδιοριστούν, λόγου χάρη, βάσει του ποσοστού του κύκλου εργασιών που προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες. Τα στοιχεία ενεργητικού που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση μόνο των περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων της επιχείρησης (λ.χ. ορισμένοι τύποι ομολόγων) θα θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, ενώ άλλα στοιχεία ενεργητικού μπορεί να έχουν διαφορετικό βαθμό περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Ομοίως, ο βαθμός περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μπορεί να προσδιορίζεται για επενδυτικά χαρτοφυλάκια που συνίστανται σε περισσότερες επιχειρήσεις, τα οποία θα αποτελούν κίνητρα για επενδύσεις σε περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, χωρίς να θίγουν ή να δημιουργούν αντικίνητρα για επενδύσεις σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

    Ο παρών κανονισμός ισχύει για τα κράτη μέλη και την Ένωση στο πλαίσιο των απαιτήσεων εμπορικής προώθησης για παράγοντες της αγοράς και της παροχής χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή εταιρικών ομολόγων που επιδιώκουν περιβαλλοντικούς στόχους, ιδίως στο πλαίσιο της σήμανσης.

    Ο παρών κανονισμός δεν θεσπίζει ένα σήμα για βιώσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Αντιθέτως, παρέχει ένα πλαίσιο για τον καθορισμό των κριτηρίων που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την καθιέρωση τέτοιων σημάτων σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη από το να διατηρούν σε εφαρμογή, ή περαιτέρω να αναπτύσσουν, συστήματα σήμανσης —εφόσον αυτά συμμορφώνονται προς τα κριτήρια που καθορίζονται στο παρόν για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες.

    Στο μέλλον, σε περίπτωση που ένα σήμα για χρηματοπιστωτικά προϊόντα αναπτυχθεί δυνάμει του κανονισμού για το οικολογικό σήμα, τα ήδη υφιστάμενα εθνικά συστήματα σήμανσης μπορούν να συνυπάρχουν με το οικολογικό σήμα, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται προς τις προϋποθέσεις που παρατίθενται στο άρθρο 11 του κανονισμού για το οικολογικό σήμα.

    Η παρούσα πρόταση συνδέεται με την πρόταση κανονισμού σχετικά με τη βελτίωση των δημοσιοποιήσεων για τη βιωσιμότητα [πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για τις βιώσιμες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2016/2341].

    Ο παρών κανονισμός υποχρεώνει τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που υπόκεινται στις υποχρεώσεις δημοσιοποίησης που προβλέπονται στον προτεινόμενο κανονισμό σχετικά με τη βελτίωση της δημοσιοποίησης για τη βιωσιμότητα που αναφέρονται ανωτέρω (λ.χ. διαχειριστές κεφαλαίων) να δημοσιοποιούν τον βαθμό περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των χρηματοπιστωτικών προϊόντων για τα οποία ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν περιβαλλοντικούς στόχους.

    Εάν ένας διαχειριστής κεφαλαίων παρέχει ένα κεφάλαιο και ισχυρίζεται ότι είναι «πράσινο», τότε, για το εν λόγω κεφάλαιο, ο διαχειριστής θα πρέπει να υποδείξει τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες προκειμένου να προσδιοριστεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της επένδυσης στο προσυμβατικό έγγραφο δημοσιοποίησης του κεφαλαίου.

    Το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω υποχρέωσης θα προσδιοριστεί από κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, μετά την ανάπτυξη των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες.

    Η εν λόγω υποχρέωση δημοσιοποίησης θα βοηθήσει τους επενδυτές να κατανοούν καλύτερα τον βαθμό περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ενός χρηματοπιστωτικού προϊόντος και να κάνουν καλύτερες συγκρίσεις πριν λάβουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις.

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις διατάξεις που πλαισιώνουν τη διαδικασία ανάπτυξης των τεχνικών κριτηρίων επιλογής, στα οποία βασίζεται η καθιέρωση της ευρωπαϊκής ταξινόμησης των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων.

    Προβλέπει τη σταδιακή έναρξη ισχύος του κανονισμού μόνον εφόσον τα κριτήρια της ταξινόμησης για έκαστο περιβαλλοντικό στόχο είναι επαρκώς ώριμα και σταθερά, ώστε, μέσα από μια διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους, να είναι εφικτή η δημιουργία συμμετοχής και η καλή κατανόηση της έννοιας μεταξύ των συναφών συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Το άρθρο 2 περιέχει ορισμούς των όρων που χρησιμοποιούνται στον παρόντα κανονισμό.

    Οι ορισμοί των συμμετεχόντων στις χρηματοπιστωτικές αγορές και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων είναι οι ίδιοι που αναφέρονται και στην πρόταση κανονισμού σχετικά με τη βελτίωση των δημοσιοποιήσεων για τη βιωσιμότητα.

    Το άρθρο 3 προβλέπει τα κριτήρια προσδιορισμού της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας οικονομικής δραστηριότητας με σκοπό την διαπίστωση του βαθμού βιωσιμότητας μιας επένδυσης. Τα εν λόγω κριτήρια απαιτούν η οικονομική δραστηριότητα να συμβάλλει ουσιαστικά σε έναν ή περισσότερους περιβαλλοντικούς στόχους και δεν θίγει σημαντικά κάποιον άλλο στόχο. Αναγνωρίζοντας τις αρχές που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, προϋποθέτουν επίσης η οικονομική δραστηριότητα να διενεργείται σε συμμόρφωση προς τα ελάχιστα κοινωνικά και εργασιακά διεθνή πρότυπα.

    Όταν η Επιτροπή διευκρινίσει, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου με τα οποία προσδιορίζεται τι συνιστά σημαντική συμβολή σε έναν περιβαλλοντικό στόχο και τι σημαντική επιβάρυνση για άλλους στόχους, τα εν λόγω κριτήρια επίσης ισχύουν.

    Το άρθρο 4 υποχρεώνει τα κράτη μέλη και τους συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να χρησιμοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στο άρθρο 3 σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Προβλέπει τόσο τα κράτη μέλη όσο και η Ένωση να χρησιμοποιούν ομοιόμορφα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες κατά τον καθορισμό των απαιτήσεων για την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή εταιρικών ομολόγων ως περιβαλλοντικά βιώσιμων, ιδίως στο πλαίσιο συστημάτων σήμανσης (λ.χ. για πράσινα ομόλογα). Ορίζει υποχρέωση δημοσιοποίησης για διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού και θεσμικούς επενδυτές που παρέχουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως περιβαλλοντικά βιώσιμα ή ως επενδύσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, το πεδίο εφαρμογής της οποίας θα διευκρινιστεί περαιτέρω στις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το άρθρο 18, οι εν λόγω υποχρεώσεις θα καταστούν εφαρμοστέες μόνον εφόσον η Επιτροπή διευκρινίσει τα τεχνικά κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδιορίζεται πότε μια δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά σε έναν δεδομένο περιβαλλοντικό στόχο και δεν επιβαρύνει σημαντικά άλλους στόχους.

    Το άρθρο 5 ορίζει ότι, για τον σκοπό του παρόντα κανονισμού, οι περιβαλλοντικοί στόχοι είναι οι εξής: 1) ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής· 2) η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή· 3) η βιώσιμη χρήση και η προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων· 4) η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και στην ανακύκλωση· 5) η πρόληψη και ο έλεγχος της ρύπανσης· (6) η προστασία των υγιών οικοσυστημάτων.

    Τα άρθρα 6 έως 11 καθορίζουν περαιτέρω τα κριτήρια της σημαντικής συμβολής σε έκαστο περιβαλλοντικό στόχο.

    Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και να προσδιορίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου σχετικά με το τι μπορεί να χαρακτηρίζεται ως σημαντική συμβολή σε έναν περιβαλλοντικό στόχο για μια δεδομένη οικονομική δραστηριότητα και τι μπορεί να θεωρείται ότι θίγει σημαντικά άλλους στόχους.

    Κάθε άρθρο υποδεικνύει την ημερομηνία έκδοσης της συναφούς κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, έτσι ώστε να είναι εφικτή η σταδιακή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταξινόμησης βάσει των τεχνικών κριτηρίων επιλογής. Οι πράξεις που σχετίζονται με τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν θα εκδοθούν πρώτες (έως τον Δεκέμβριο του 2019). Όσες αφορούν τους άλλους στόχους θα εκδοθούν και θα εφαρμοστούν προοδευτικά έως τον Δεκέμβριο του 2021 (μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και ανακύκλωση, καθώς και πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) και έως τον Δεκέμβριο του 2022 (βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτινων και θαλάσσιων πόρων και προστασία των υγιών οικοσυστημάτων).

    Το άρθρο 12 καθορίζει τις λεπτομέρειες των κριτηρίων που προσδιορίζουν πότε μια οικονομική δραστηριότητα επιβαρύνει σημαντικά οποιονδήποτε περιβαλλοντικό στόχο.

    Το άρθρο 13 προβλέπει ελάχιστες διασφαλίσεις λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές και τα δικαιώματα που διατυπώνονται στις οχτώ θεμελιώδεις συμβάσεις της διακήρυξης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές για την εργασία.

    Το άρθρο 14 πλαισιώνει περαιτέρω την εξουσιοδότηση της Επιτροπής, καθώς αναφέρει τις απαιτήσεις για τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που πρόκειται να προσδιοριστούν από τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις.

    Ειδικότερα, προβλέπει την υποχρέωση τα εν λόγω κριτήρια να βασίζονται σε πρότυπα και σήματα που ήδη υφίστανται σε επίπεδο Ένωσης, καθορίζοντας κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σε άλλα πλαίσια (όπως επισήμανση προϊόντων, προστασία του περιβάλλοντος, κ.λπ.). Δεδομένου ότι τα εν λόγω πρότυπα δεν μεταφράζονται αυτόματα σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού, τα τεχνικά κριτήρια θα πρέπει να τα καθιστούν λειτουργικά για επενδυτικούς σκοπούς.

    Τα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως προκειμένου να προσδιορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται ώστε να μην επιβαρύνεται σημαντικά κάποιος περιβαλλοντικός στόχος. Τούτο προϋποθέτει εκτίμηση του κατά πόσο οι υφιστάμενες απαιτήσεις επαρκούν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

    Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να είναι εφικτά, εύκολα στην εφαρμογή και επαληθεύσιμα εντός εύλογου κόστους συμμόρφωσης, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίζουν επαρκή νομική σαφήνεια.

    Κατά τον προσδιορισμό των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί τη χρήση των δυνητικών διαφορετικών κριτηρίων επιλεξιμότητας ανά οικονομικό τομέα και επιμέρους τομέα και θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίζεται ότι ένας οικονομικός φορέας μπορεί να συμμετέχει σε δραστηριότητα που μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη με την ίδια περίπου ευκολία σε όλους τους τομείς.

    Η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τον δυνητικό αντίκτυπο των εν λόγω κριτηρίων στην αξιολόγηση εκείνων των στοιχείων ενεργητικού που, μέχρι την έκδοση των τεχνικών κριτηρίων επιλογής, θεωρούνταν «πράσινα» στοιχεία ενεργητικού βάσει των υφιστάμενων πρακτικών της αγοράς. Θα πρέπει να αξιολογεί κατά πόσο τα εν λόγω κριτήρια για βιώσιμες δραστηριότητες συμβάλλουν στην αύξηση των μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού και ενισχύουν τον κίνδυνο να απομειωθεί η αξία ορισμένων στοιχείων ενεργητικού ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε μια περισσότερο βιώσιμη οικονομία, καθώς και τον κίνδυνο παροχής μη συνεπών κινήτρων.

    Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στη ρευστότητα της αγοράς και τον ανταγωνισμό.

    Το άρθρο 15 προβλέπει την υποχρέωση της Επιτροπής να συγκροτήσει μια πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες, η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Επιτροπή σχετικά με τα τεχνικά κριτήρια επιλογής. Η πλατφόρμα θα έχει τη μορφή μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής η οποία θα συγκροτηθεί σύμφωνα με τους οριζόντιους κανόνες της Επιτροπής για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων και θα αντικαταστήσει την παλαιότερη ομάδα εμπειρογνωμόνων με παρόμοια καθήκοντα.

    Το άρθρο 16 διέπει την άσκηση των ανατιθέμενων εξουσιών.

    Το άρθρο 17 περιέχει ρήτρα επανεξέτασης, η οποία υποχρεώνει την Επιτροπή να δημοσιεύει μια έκθεση για την αξιολόγηση της εφαρμογής του παρόντα κανονισμού και της δυνητικής ανάγκης για τροποποίησή του έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε τρίτου έτους, με αφετηρία το 2021.

    Το άρθρο 18 καθορίζει την ημερομηνία έναρξης ισχύος και την άμεση εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

    Μεταθέτει την εφαρμογή του κανονισμού σε ημερομηνία μεταγενέστερη της έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων στις οποίες θεσπίζονται τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για έκαστο περιβαλλοντικό στόχο. Συνεπώς, όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς στόχους, οι διατάξεις που σχετίζονται με έκαστο περιβαλλοντικό στόχο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μόνο έξι μήνες μετά τη θέσπιση των τεχνικών κριτηρίων επιλογής, ώστε να δοθεί στους ενδιαφερόμενους παράγοντες της αγοράς επαρκής χρόνος για προετοιμασία.

    2018/0178 (COD)

    Πρόταση

    ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, 18

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, 19

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Στόχος του άρθρου 3 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η εγκαθίδρυση μιας εσωτερικής αγοράς η οποία ευνοεί τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης έχοντας ως βάση, μεταξύ άλλων, την ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη και το υψηλό επίπεδο προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος.

    (2)Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη: το θεματολόγιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030 20 στον πυρήνα του οποίου βρίσκονται οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) οι οποίοι καλύπτουν τρεις πυλώνες βιωσιμότητας: τον περιβαλλοντικό, τον κοινωνικό και τον οικονομικό/σχετικό με τη διακυβέρνηση. Η ανακοίνωση του 2016 της Επιτροπής σχετικά με τα επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον 21 συνδέει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) με το ενωσιακό πλαίσιο πολιτικής, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες πολιτικής της Ένωσης, σε ενωσιακό και παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβάνουν τους ΣΒΑ εξαρχής. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2017 22 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ένωσης και των κρατών μελών στην εφαρμογή του θεματολογίου του 2030 με ολοκληρωμένο, συνεπή, περιεκτικό, ενσωματωμένο και αποτελεσματικό τρόπο και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους και άλλους ενδιαφερομένους.

    (3)Το 2016, το Συμβούλιο συνήψε, εκ μέρους της Επιτροπής, τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα 23 . Το άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ) της Συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα θέτει ως στόχο την ενίσχυση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων, με το καταστούν οι χρηματοδοτικές ροές συμβατές με την πορεία προς την επίτευξη χαμηλών εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτική στις κλιματικές μεταβολές ανάπτυξη.

    (4)Η βιωσιμότητα και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με χαμηλά επίπεδα εκπομπών άνθρακα, με ανθεκτικότητα στις κλιματικές μεταβολές και μεγαλύτερη αποδοτικότητα ως προς τη χρήση των πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ένωσης. Η βιωσιμότητα ανέκαθεν αποτελούσε κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και οι Συνθήκες της Ένωσης υπογραμμίζουν τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές της διαστάσεις.

    (5)Τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή ανέθεσε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου να αναπτύξει μια γενική και ολοκληρωμένη ενωσιακή στρατηγική για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου που δημοσιεύτηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018 24 συνιστά τη δημιουργία ενός τεχνικά εύρωστου συστήματος ταξινόμησης σε ενωσιακό επίπεδο με σκοπό να καθίσταται σαφές ποιες δραστηριότητες είναι «πράσινες» ή «βιώσιμες», αρχής γενομένης από τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    (6)Τον Μάρτιο του 2018, η Επιτροπή δημοσίευσε σχέδιο δράσης με τίτλο «Χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης» 25 για τη χάραξη μιας φιλόδοξης και ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Ένας από τους στόχους που καθορίζονται στο εν λόγω σχέδιο δράσης είναι ο αναπροσανατολισμός των ροών κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η καθιέρωση ενιαίου συστήματος ταξινόμησης για βιώσιμες δραστηριότητες συνιστά τη σημαντικότερη και επιτακτικότερη ενέργεια που προβλέπεται από το σχέδιο δράσης. Το σχέδιο δράσης αναγνωρίζει ότι η μετατόπιση των ροών κεφαλαίων προς περισσότερο βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να βασίζεται σε μια κοινή κατανόηση του τι σημαίνει «βιώσιμο». Ως πρώτο βήμα, η σαφής καθοδήγηση σχετικά με δραστηριότητες που αναγνωρίζεται πως συμβάλλουν σε περιβαλλοντικούς στόχους, θα πρέπει να συμβάλλει στην πληροφόρηση των επενδυτών σχετικά με επενδύσεις που χρηματοδοτούν περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με δραστηριότητες που συμβάλλουν σε άλλους στόχους βιωσιμότητας, περιλαμβανομένων κοινωνικών στόχων, μπορεί να αναπτυχθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

    (7)Η απόφαση αριθ. 1386/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 26 απηύθυνε έκκληση για αύξηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης για δαπάνες που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα, ιδίως με την εφαρμογή κινήτρων και μεθόδων που ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να μετρούν το περιβαλλοντικό κόστος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων και τα κέρδη που αποκομίζονται από τη χρήση περιβαλλοντικών υπηρεσιών.

    (8)Η επίτευξη των ΣΒΑ στην Ένωση απαιτεί τη διοχέτευση ροών κεφαλαίων σε βιώσιμες επενδύσεις. Είναι σημαντικό να αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες της εσωτερικής αγοράς για την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι ροές κεφαλαίων που διοχετεύονται σε βιώσιμες επενδύσεις δεν διαταράσσονται στην εσωτερική αγορά.

    (9)Η προσφορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων που επιδιώκουν περιβαλλοντικά βιώσιμους στόχους συνιστά έναν αποτελεσματικό τρόπο για τη διοχέτευση ιδιωτικών επενδύσεων σε βιώσιμες δραστηριότητες. Οι εθνικές απαιτήσεις για την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων και εταιρικών ομολόγων ως βιώσιμων επενδύσεων, ιδίως δε οι απαιτήσεις που επιτρέπουν σε συναφείς παράγοντες της αγοράς να χρησιμοποιούν εθνικό σήμα, αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να δημιουργείται ορατότητα και να αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες σχετικά με την προβολή οικολογικού προσωπείου. Η προβολή οικολογικού προσωπείου αναφέρεται στην πρακτική της απόκτησης αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με την εμπορία χρηματοπιστωτικών προϊόντων ως φιλικών προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν πληρούν βασικά περιβαλλοντικά πρότυπα. Επί του παρόντος, λίγα κράτη μέλη εφαρμόζουν συστήματα επισήμανσης. Τα συστήματα αυτά βασίζονται σε διαφορετικές ταξινομίες για την κατάταξη περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων. Δεδομένων των πολιτικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και σε επίπεδο Ένωσης, είναι πιθανόν ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη να καθιερώσουν συστήματα επισήμανσης ή άλλες απαιτήσεις για τους παράγοντες της αγοράς αναφορικά με χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως περιβαλλοντικά βιώσιμα. Με τον τρόπο αυτό, τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούσαν τις δικές τους εθνικές ταξινομίες για τους σκοπούς του προσδιορισμού των επενδύσεων που χαρακτηρίζονται ως βιώσιμες. Αν οι εν λόγω εθνικές απαιτήσεις βασίζονται σε διαφορετικά κριτήρια προσδιορισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες, τότε οι διασυνοριακές επενδύσεις θα αποθαρρύνονται, λόγω των δυσκολιών ως προς τη σύγκριση των διαφορετικών επενδυτικών ευκαιριών. Επιπροσθέτως, οι οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να προσελκύσουν επενδύσεις από ολόκληρη την Ένωση θα έπρεπε να πληρούν διαφορετικά κριτήρια στα διάφορα κράτη μέλη, προκειμένου οι δραστηριότητές τους να χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες για τους σκοπούς των διαφορετικών σημάτων. Συνεπώς, η απουσία ομοιόμορφων κριτηρίων θα αυξήσει το κόστος και θα δημιουργήσει σημαντικό αντικίνητρο για τους οικονομικούς φορείς, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η πρόσβαση των βιώσιμων επενδύσεων στις διασυνοριακές κεφαλαιαγορές. Οι φραγμοί στην πρόσβαση στις διασυνοριακές κεφαλαιαγορές με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για βιώσιμα έργα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα κριτήρια βάσει των οποίων προσδιορίζεται το κατά πόσον μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη θα πρέπει, επομένως, να εναρμονιστούν σε ενωσιακό επίπεδο, με σκοπό την άρση των εμποδίων στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την αποτροπή εμφάνισής τους στο μέλλον. Με την εν λόγω εναρμόνιση, θα είναι ευκολότερο για τους οικονομικούς φορείς να αντλούν χρηματοδότηση για τις πράσινες δραστηριότητές τους σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς οι οικονομικές δραστηριότητές τους θα είναι εφικτό να συγκριθούν με τη χρήση ομοιόμορφων κριτηρίων, ώστε να επιλεγούν ως υποκείμενα στοιχεία ενεργητικού για περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολυνθεί η διασυνοριακή προσέλκυση επενδύσεων εντός της Ένωσης.

    (10)Επιπλέον, αν οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν παρέχουν εξηγήσεις στους επενδυτές σχετικά με τον τρόπο που οι δραστηριότητες στις οποίες επενδύουν συμβάλλουν σε περιβαλλοντικούς στόχους, ή με το κατά πόσο χρησιμοποιούν διαφορετικές έννοιες όταν εξηγούν τι σημαίνει «βιώσιμη» οικονομική δραστηριότητα, ο έλεγχος και η σύγκριση των διάφορων χρηματοπιστωτικών προϊόντων θα συνεπάγονται δυσανάλογο φόρτο για τους επενδυτές. Έχει διαπιστωθεί ότι η διαδικασία αυτή αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών έχει μείζονες επιζήμιες επιπτώσεις στην αγορά βιώσιμων επενδύσεων. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι εθνικοί κανόνες ή πρωτοβουλίες βασιζόμενες στην αγορά, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος εντός των εθνικών συνόρων, θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς. Εάν οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δημοσιοποιούν τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία προβάλλονται ως φιλικά προς το περιβάλλον ικανοποιούν περιβαλλοντικούς στόχους και, για τις εν λόγω δημοσιοποιήσεις, χρησιμοποιούν σε ολόκληρη την Ένωση κοινά κριτήρια προσδιορισμού των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, αυτό θα διευκολύνει τους επενδυτές να συγκρίνουν τις ευκαιρίες για επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι επενδυτές θα επενδύουν σε πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Ένωση, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

    (11)Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εμποδίων στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και για την πρόληψη της εμφάνισης τέτοιων εμποδίων στο μέλλον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κοινή έννοια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις κατά τον καθορισμό απαιτήσεων για τους παράγοντες της αγοράς όσον αφορά την επισήμανση χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή εταιρικών ομολόγων ως περιβαλλοντικά βιώσιμων σε εθνικό επίπεδο. Για τους ίδιους λόγους, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι θεσμικοί επενδυτές που θεωρούν ότι επιδιώκουν περιβαλλοντικούς στόχους θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια έννοια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις όταν δημοσιοποιούν τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουν τους εν λόγω στόχους.

    (12)Η θέσπιση κριτηρίων για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες ενδεχομένως να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν στους ιστοτόπους τους, σε οικειοθελή βάση, πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούν. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν θα βοηθούν μόνο τους συναφείς παράγοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές να προσδιορίζουν εύκολα τις εταιρείες που ασκούν περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά θα διευκολύνουν επίσης τις εν λόγω εταιρείες να αντλούν χρηματοδότηση για τις πράσινες δραστηριότητές τους.

    (13)Μια ενωσιακή ταξινόμηση των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων θα καταστήσει εφικτή την ανάπτυξη μελλοντικών ενωσιακών πολιτικών, περιλαμβανομένων ενωσιακών προτύπων για περιβαλλοντικά βιώσιμα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και, τελικά, την καθιέρωση σημάτων με τα οποία θα αναγνωρίζεται επίσημα η συμμόρφωση προς τα εν λόγω πρότυπα σε ολόκληρη την Ένωση. Οι ομοιόμορφες νομικές απαιτήσεις για τον χαρακτηρισμό επενδύσεων ως περιβαλλοντικά βιώσιμων, οι οποίες βασίζονται σε ομοιόμορφα κριτήρια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, είναι αναγκαίες ως αναφορά για τη μελλοντική ενωσιακή νομοθεσία η οποία θα ευνοεί τις εν λόγω επενδύσεις.

    (14)Στο πλαίσιο της επίτευξης των ΣΒΑ στην Ένωση, ορισμένες επιλογές πολιτικής, όπως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει αποδειχτεί ότι συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη διοχέτευση ιδιωτικών επενδύσεων, παράλληλα με τις δημόσιες δαπάνες, σε βιώσιμες επενδύσεις. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/1017 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 προσδιορίζει στόχο επενδύσεων για το κλίμα ύψους 40% για έργα υποδομών και καινοτομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα κοινά κριτήρια για τη βιωσιμότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να υποστηρίζουν παρόμοιες μελλοντικές πρωτοβουλίες της Ένωσης για την ενίσχυση επενδύσεων που επιδιώκουν στόχους σχετιζόμενους με το κλίμα ή άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

    (15)Προκειμένου να αποτρέπεται ο κατακερματισμός της αγοράς και να μην θίγονται τα συμφέροντα των καταναλωτών εξαιτίας των διαφορετικών εννοιών των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι εθνικές απαιτήσεις προς τις οποίες θα πρέπει να συμμορφώνονται οι παράγοντες της αγοράς όταν επιθυμούν να διαθέσουν στην αγορά χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα ως περιβαλλοντικά βιώσιμα, θα πρέπει να βασίζονται σε ομοιόμορφα κριτήρια για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες. Στους εν λόγω παράγοντες της αγοράς περιλαμβάνονται συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προσφέρουν «πράσινα» χρηματοπιστωτικά προϊόντα και μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες οι οποίες εκδίδουν «πράσινα» εταιρικά ομόλογα.

    (16)Προκειμένου να μην θίγονται τα συμφέροντα των καταναλωτών, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι θεσμικοί επενδυτές που προσφέρουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως περιβαλλοντικά βιώσιμα θα πρέπει να δημοσιοποιούν τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο τα κριτήρια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται θα πρέπει να δίνουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να κατανοούν το μερίδιο της επένδυσης που χρηματοδοτεί περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες ως ποσοστό επί του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων και, συνεπώς, τον βαθμό περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της επένδυσης. Η Επιτροπή θα πρέπει να διευκρινίζει τις πληροφορίες που πρέπει να δημοσιοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Οι εν λόγω πληροφορίες θα πρέπει να δίνουν στις εθνικές αρχές τη δυνατότητα να εξακριβώνουν εύκολα τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση δημοσιοποίησης και να επιβάλλουν την υποχρέωση αυτή σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο.

    (17)Προκειμένου να αποφεύγεται η καταστρατήγηση της υποχρέωσης δημοσιοποίησης, η συγκεκριμένη υποχρέωση θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στην περίπτωση χρηματοπιστωτικών προϊόντων που προσφέρονται ως προϊόντα με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, περιλαμβανομένων των επενδύσεων που έχουν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος υπό την ευρεία έννοια. Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να επενδύουν αποκλειστικά σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες προσδιορίζονται σύμφωνα με τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ενημερώνουν την Επιτροπή αν θεωρούν ότι μια οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν πληροί τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου ή, για την οποία δεν έχουν θεσπιστεί ακόμη κριτήρια, θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη, ώστε να επικουρούν την Επιτροπή να αξιολογεί τη σκοπιμότητα της συμπλήρωσης ή επικαιροποίησης των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου.

    (18)Προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, θα πρέπει να καταρτιστεί εξαντλητικός κατάλογος περιβαλλοντικών στόχων.

    (19)Ο περιβαλλοντικός στόχος για προστασία των υγιών οικοσυστημάτων θα πρέπει να ερμηνεύεται λαμβανομένων υπόψη των συναφών νομοθετικών και μη νομοθετικών μέσων της Ένωσης, περιλαμβανομένης της οδηγίας 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 28 , της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου 29 , του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 30 της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020, 31 της στρατηγικής της ΕΕ για τις πράσινες υποδομές, της οδηγίας 91/676 του Συμβουλίου, 32 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 511/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 33 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 34 του σχεδίου δράσης σχετικά με την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο, 35 και του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών 36 .

    (20)Για κάθε περιβαλλοντικό στόχο θα πρέπει να θεσπιστούν ομοιόμορφα κριτήρια, ώστε οι οικονομικές δραστηριότητες να θεωρείται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στον συγκεκριμένο στόχο. Ένα στοιχείο των ομοιόμορφων κριτηρίων θα πρέπει να είναι να μην επιβαρύνεται σημαντικά κανένας από τους περιβαλλοντικούς στόχους που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό. Τούτο προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο επενδύσεις να θεωρούνται περιβαλλοντικά βιώσιμες παρ’ όλο που οι οικονομικές δραστηριότητες που ευνοούνται από τις εν λόγω επενδύσεις είναι επιζήμιες για το περιβάλλον σε βαθμό που υπερτερεί της συμβολής τους σε έναν περιβαλλοντικό στόχο. Οι προϋποθέσεις της σημαντικής συμβολής και της μη πρόκλησης σημαντικής επιβάρυνσης θα πρέπει να καθιστούν δυνατό οι επενδύσεις σε περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες να συμβάλλουν πραγματικά στους περιβαλλοντικούς στόχους.

    (21)Υπενθυμίζοντας την κοινή δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής να εφαρμόζουν τις αρχές που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων για την υποστήριξη της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και αναγνωρίζοντας τη σημασία των διεθνών ελάχιστων ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων και προτύπων, η συμμόρφωση προς τις ελάχιστες διασφαλίσεις θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου οι οικονομικές δραστηριότητες να χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες. Για τον λόγο αυτό, οι οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως οικονομικά βιώσιμες μόνον όταν ασκούνται σύμφωνα με τη διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές στην εργασία και τις οχτώ θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ. Οι θεμελιώδεις συμβάσεις της ΔΟΕ καθορίζουν τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα που πρέπει να σέβονται οι εταιρείες. Αρκετά από αυτά τα διεθνή πρότυπα προβλέπονται επίσης στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως η απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας και η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων. Οι ελάχιστες αυτές διασφαλίσεις δεν θίγουν την εφαρμογή αυστηρότερων απαιτήσεων σχετικά με το περιβάλλον, την υγεία και ασφάλεια και την κοινωνική βιωσιμότητα που καθορίζονται στο ενωσιακό δίκαιο, κατά περίπτωση.

    (22)Δεδομένων των ειδικών τεχνικών λεπτομερειών που είναι αναγκαίες για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας οικονομικής δραστηριότητας και της ραγδαία μεταβαλλόμενης φύσης τόσο της επιστήμης όσο και της τεχνολογίας, τα κριτήρια των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να προσαρμόζονται τακτικά στις εν λόγω μεταβολές. Για την επικαιροποίηση των στοιχείων, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία και τις πληροφορίες που συνεισφέρουν εμπειρογνώμονες, οι προϋποθέσεις της σημαντικής συμβολής και της μη σημαντικής ζημίας θα πρέπει να διευκρινίζονται αναλυτικότερα για τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες και να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει αναλυτικά και βαθμονομημένα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες, βάσει των τεχνικών πληροφοριών που θα συνεισφέρει μια πολυσυλλεκτική πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    (23)Ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, με τη μείωση του οποίου μπορεί να επιτευχθεί σημαντική συμβολή σε έναν ή περισσότερους περιβαλλοντικούς στόχους. Για τις εν λόγω οικονομικές δραστηριότητες, κρίνεται σκόπιμη η καθιέρωση τεχνικών κριτηρίων ελέγχου τα οποία θα απαιτούν σημαντική βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων σε σχέση, μεταξύ άλλων, με τον μέσο όρο της βιομηχανίας. Τα εν λόγω κριτήρια θα πρέπει να εξετάζουν επίσης τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο μιας συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας.

    (24)Μια οικονομικής δραστηριότητα δεν θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη αν επιβαρύνει το περιβάλλον περισσότερο από ό,τι το ωφελεί. Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που είναι αναγκαίες προκειμένου να μην επιβαρύνονται σημαντικά άλλοι στόχοι. Κατά τη θέσπιση και την επικαιροποίηση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα εν λόγω κριτήρια βασίζονται στα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και ότι επικαιροποιούνται τακτικά. Όταν η επιστημονική αξιολόγηση δεν καθιστά δυνατό τον προσδιορισμό του κινδύνου με επαρκή βεβαιότητα, τότε θα πρέπει να ισχύει η αρχή της προφύλαξης, σύμφωνα με το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ.

    (25)Κατά τη θέσπιση και την επικαιροποίηση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το συναφές ενωσιακό δίκαιο, καθώς και ήδη ισχύοντα μη νομοθετικά μέσα της Ένωσης, περιλαμβανομένου του κανονισμού (ΕΚ) 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 37 , του συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου της ΕΕ, 38 των κριτηρίων για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις της ΕΕ 39 και των εν εξελίξει εργασιών αναφορικά με τους κανόνες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα προϊόντων και οργανισμών 40 . Προς αποφυγή περιττών ασυνεπειών προς τις ταξινομήσεις των οικονομικών δραστηριοτήτων που ήδη υφίστανται για άλλους σκοπούς, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις στατιστικές ταξινομήσεις που σχετίζονται με τον τομέα των περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, συγκεκριμένα την ταξινόμηση των δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής προστασίας (CEPA) και την ταξινόμηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης των πόρων (CReMA) 41 .

    (26)Κατά τη θέσπιση και την επικαιροποίηση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, η Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψη τις ιδιαιτερότητες του τομέα των υποδομών καθώς και τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς εξωτερικούς παράγοντες στο πλαίσιο μιας ανάλυσης κόστους-οφέλους. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εργασίες διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, τη συναφή ενωσιακή νομοθεσία και πρότυπα, περιλαμβανομένης της οδηγίας 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 42 , της οδηγίας 2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 43 της οδηγίας 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 44 , της οδηγίας 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 45 , της οδηγίας 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 46 , και την τρέχουσα μεθοδολογία. Στο πλαίσιο αυτό, τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να προάγουν το κατάλληλο πλαίσιο διακυβέρνησης και να ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες, όπως αναφέρεται στις υποστηριζόμενες από τον ΟΗΕ αρχές για υπεύθυνες επενδύσεις 47 , σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής ενός έργου.

    (27)Προκειμένου να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού κατά την άντληση χρηματοδότησης για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλες οι συναφείς οικονομικές δραστηριότητες στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου τομέα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες και ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα, εφόσον συμβάλλουν ισότιμα στην επίτευξη ενός ή περισσότερων από τους περιβαλλοντικούς στόχους που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό. Ωστόσο, η δυνητική ικανότητα συμβολής στην επίτευξη των εν λόγω περιβαλλοντικών στόχων μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των τομέων, γεγονός που πρέπει να αποτυπώνεται στα κριτήρια. Εντούτοις, στο πλαίσιο έκαστου τομέα, τα εν λόγω κριτήρια δεν θα πρέπει να θίγουν ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες έναντι άλλων αν οι πρώτες συμβάλλουν στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων στον ίδιο βαθμό με τις δεύτερες.

    (28)Κατά τη θέσπιση τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί κατά πόσο η έγκριση των εν λόγω κριτηρίων για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες θα συνέβαλε στην αύξηση των μη αξιοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού ή θα παρείχε μη συνεκτικά κίνητρα, και κατά πόσο θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

    (29)Προκειμένου να αποφεύγεται υπερβολικά επαχθές κόστος συμμόρφωσης για τους οικονομικούς φορείς, η Επιτροπή θα πρέπει να θεσπίσει τεχνικά κριτήρια ελέγχου τα οποία παρέχουν επαρκή νομική σαφήνεια, είναι εφικτά, εύκολα στην εφαρμογή και τα οποία καθιστούν δυνατό τον έλεγχο της συμμόρφωσης με εύλογο κόστος.

    (30)Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι επενδύσεις διοχετεύονται σε οικονομικές δραστηριότητες που έχουν τον μέγιστο θετικό αντίκτυπο στους περιβαλλοντικούς στόχους, η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη θέσπιση τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για τις οικονομικές δραστηριότητες που δυνητικά συμβάλλουν περισσότερο στους περιβαλλοντικούς στόχους.

    (31)Κατάλληλα τεχνικά κριτήρια ελέγχου θα πρέπει να καθοριστούν για τον τομέα των μεταφορών, περιλαμβανομένων των κινητών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι ο τομέας των μεταφορών, περιλαμβανομένης της διεθνούς ναυτιλίας, αντιπροσωπεύει ποσοστό σχεδόν 26% του συνόλου των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στην Ένωση. Όπως τεκμηριώνεται στο σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης 48 ο τομέας των μεταφορών καλύπτει ποσοστό περίπου 30% των επιπρόσθετων ετήσιων επενδυτικών αναγκών για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ένωση, περιλαμβανομένης της αύξησης της ηλεκτροκίνησης ή της μετάβασης σε πιο καθαρά μέσα μεταφοράς με προαγωγή της αλλαγής του τρόπου εκτέλεσης των μεταφορών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

    (32)Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή, κατά την προετοιμασία για την ανάπτυξη των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, να διεξαγάγει τις κατάλληλες διαβουλεύσεις σύμφωνα με τον κανονισμό για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Στον καθορισμό και την επικαιροποίηση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου θα πρέπει να εμπλέκονται επίσης τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ βάση της διαδικασίας θα πρέπει να αποτελούν οι συμβουλές των εμπειρογνωμόνων με τεκμηριωμένη γνώση και πείρα στους συναφείς τομείς. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα πρέπει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση. Η εν λόγω πλατφόρμα θα πρέπει να συγκροτείται από εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Στους εκπροσώπους του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνονται εμπειρογνώμονες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στους εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών, όπως παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, ενώσεις και οργανισμοί. Η πλατφόρμα θα πρέπει να παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη, την ανάλυση και την επανεξέταση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, περιλαμβανομένου του δυνητικού αντικτύπου τους στην αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού που, μέχρι την έγκριση των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου, θεωρούνταν «πράσινα» στοιχεία ενεργητικού βάσει των υφιστάμενων πρακτικών της αγοράς. Η πλατφόρμα θα πρέπει επίσης να συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με το κατά πόσο τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου είναι κατάλληλα για περαιτέρω χρήσεις σε μελλοντικές πρωτοβουλίες πολιτικής της Ένωσης που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων.

    (33)Προκειμένου να διευκρινιστούν οι απαιτήσεις που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, και ιδίως να καθοριστούν και να επικαιροποιούνται αναλυτικά και βαθμονομημένα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για διάφορες οικονομικές δραστηριότητες ως προς το τι συνιστά σημαντική συμβολή και σημαντική επιβάρυνση για τους περιβαλλοντικούς στόχους, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να εκδίδει πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση δημοσιοποίησης του άρθρου 4 παράγραφος 3, και τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2, στο άρθρο 7 παράγραφος 2, στο άρθρο 8 παράγραφος 2, στο άρθρο 9 παράγραφος 2, στο άρθρο 10 παράγραφος 2 και στο άρθρο 11 παράγραφος 2. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές εργασίες της, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, οι δε διαβουλεύσεις να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου. Ειδικότερα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα έγγραφα ταυτόχρονα με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και οι εμπειρογνώμονες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα πρέπει να έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία των κατ' εξουσιοδότηση πράξεων.

    (34)Προκειμένου να δοθεί αρκετός χρόνος στους συναφείς παράγοντες ώστε να εξοικειωθούν με τα κριτήρια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό και να προετοιμαστούν για την εφαρμογή τους, οι υποχρεώσεις που ορίζει ο παρών κανονισμός θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή, για κάθε περιβαλλοντικό στόχο, έξι μήνες μετά την έγκριση των συναφών τεχνικών κριτηρίων ελέγχου.

    (35)Η εφαρμογή του παρόντα κανονισμού θα πρέπει να επανεξετάζεται τακτικά, ώστε να αξιολογείται η πρόοδος όσον αφορά την ανάπτυξη των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες, η χρήση του ορισμού των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων, και κατά πόσο η συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις απαιτεί την καθιέρωση ενός μηχανισμού ελέγχου. Στην επανεξέταση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται η αξιολόγηση της αναγκαιότητας να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ώστε να καλύπτονται οι στόχοι κοινωνικής βιωσιμότητας.

    (36)Δεδομένου ότι οι στόχοι του παρόντος κανονισμού δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη, αλλά δύνανται να επιτευχθούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, λόγω της ανάγκης για την καθιέρωση ομοιόμορφων κριτηρίων για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των στόχων αυτών,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Κεφάλαιο I

    Αντικείμενο, πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

    Άρθρο 1
    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    1.Ο κανονισμός θεσπίζει τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται αν μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός βιωσιμότητας μιας επένδυσης.

    2.Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα ακόλουθα:

    α)μέτρα που εκδίδουν τα κράτη μέλη ή η Ένωση τα οποία καθορίζουν τις απαιτήσεις για τους παράγοντες της αγοράς όσον αφορά χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως περιβαλλοντικά βιώσιμα.

    β)συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές οι οποίοι παρέχουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις ή ως επενδύσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά.

    Άρθρο 2
    Ορισμοί

    1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

    α)«περιβαλλοντικά βιώσιμη επένδυση»: η επένδυση που χρηματοδοτεί μία ή περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες, δυνάμει του παρόντος κανονισμού, χαρακτηρίζονται ως περιβαλλοντικά βιώσιμες·

    β)«συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές»: οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο α) της [πρότασης κανονισμού της Επιτροπής για τις δημοσιοποιήσεις που αφορούν τις βιώσιμες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας (EΕ) 2016/2341]·

    γ)«χρηματοπιστωτικά προϊόντα»: τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως ορίζονται στο άρθρο 2 στοιχείο ι) της [πρότασης κανονισμού της Επιτροπής για τις δημοσιοποιήσεις που αφορούν τις βιώσιμες επενδύσεις και τους κινδύνους βιωσιμότητας, καθώς και για την τροποποίηση της οδηγίας (EΕ) 2016/2341]·

    δ)«μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»: η διαδικασία συγκράτησης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη πολύ κάτω από τους 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα·

    ε)«προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή»: η διαδικασία προσαρμογής στις πραγματικές και αναμενόμενες κλιματικές συνθήκες και στις επιπτώσεις τους·

    στ)«αέριο του θερμοκηπίου»: αέριο του θερμοκηπίου που περιλαμβάνεται στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 49 ·

    ζ)«κυκλική οικονομία»: η διατήρηση της αξίας προϊόντων, υλικών και πόρων στην οικονομία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, μεταξύ άλλων, με την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 4 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 50 ·

    η)«ρύπανση»:

    i)η άμεση ή έμμεση εισαγωγή στην ατμόσφαιρα, τα ύδατα ή το έδαφος, ως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας, ουσιών, κραδασμών, θερμότητας, θορύβου ή άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα που ενδέχεται να βλάψουν την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον, να υποβαθμίσουν υλικά αγαθά, να παραβλάψουν ή να εμποδίσουν την ψυχαγωγική λειτουργία καθώς και τις άλλες νόμιμες χρήσεις του περιβάλλοντος·

    ii)στο πλαίσιο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ρύπανση όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 8 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 51 ·

    θ)«υγιές οικοσύστημα»: το οικοσύστημα που είναι σε καλή φυσική, χημική και βιολογική κατάσταση ή έχει καλή φυσική, χημική και βιολογική ποιότητα·

    ι)«ενεργειακή απόδοση»: η αποτελεσματικότερη χρήση της ενέργειας σε όλα τα στάδια της ενεργειακής απόδοσης από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση·

    ια)«καλή περιβαλλοντική κατάσταση»: η καλή περιβαλλοντική κατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 5 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ·

    ιβ)«θαλάσσια ύδατα»: τα θαλάσσια ύδατα κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 1 της οδηγίας 2008/56/ΕΚ·

    ιγ)«επιφανειακά ύδατα», «εσωτερικά ύδατα», «μεταβατικά ύδατα» και «παράκτια ύδατα»: έχουν την ίδια έννοια όπως στα σημεία 1, 3, 6 και 7 του άρθρου 2 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ 52 ·

    ιδ)«βιώσιμη διαχείριση των δασών»: χρήση των δασών και των δασικών εκτάσεων με τρόπο και με ρυθμούς που επιτρέπουν να διατηρείται η βιοποικιλότητά τους, η παραγωγικότητά τους, η ικανότητα αναγέννησής τους, η ζωτικότητά τους, καθώς και η ικανότητά τους να επιτελούν τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον, τις σχετικές οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς να προκαλείται βλάβη σε άλλα οικοσυστήματα·

    Κεφάλαιο II

    Περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες

    Άρθρο 3
    Κριτήρια των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων

    Προκειμένου να προσδιορίζεται ο βαθμός περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μιας επένδυσης, μια οικονομική δραστηριότητα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη όταν συμμορφώνεται προς τα εξής κριτήρια:

    α)η οικονομική δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά σε έναν ή περισσότερους από τους περιβαλλοντικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 5 σύμφωνα με τα άρθρα 6 έως 11·

    β)η οικονομική δραστηριότητα δεν επιβαρύνει σημαντικά κανέναν από τους περιβαλλοντικούς στόχους που αναφέρονται στο άρθρο 5 σύμφωνα με το άρθρο 12·

    γ)η οικονομική δραστηριότητα διενεργείται σύμφωνα με τις ελάχιστες διασφαλίσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13·

    δ)η οικονομική δραστηριότητα συμμορφώνεται προς τα τεχνικά κριτήρια επιλογής, όπου αυτά προσδιορίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 2, το άρθρο 9 παράγραφος 2, το άρθρο 10 παράγραφος 2 και το άρθρο 11 παράγραφος 2.

    Άρθρο 4
    Χρήση κριτηρίων των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων

    1.Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τα κριτήρια για τον προσδιορισμό περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την έννοια του άρθρου 3, για τους σκοπούς οποιωνδήποτε μέτρων προβλέπουν απαιτήσεις για τους παράγοντες της αγοράς αναφορικά με χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή εταιρικά ομόλογα τα οποία διατίθενται στο εμπόριο ως «περιβαλλοντικά βιώσιμα». 

    2.Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές που παρέχουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα ως περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις, ή ως επενδύσεις με παρόμοια χαρακτηριστικά, δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο και τον βαθμό στον οποίο τα κριτήρια των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 3 χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της επένδυσης. Όταν οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι μια οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν συμμορφώνεται προς τα προβλεπόμενα από τον παρόντα κανονισμό τεχνικά κριτήρια ελέγχου ή για την οποία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τεχνικά κριτήρια επιλογής, θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη, μπορούν να ενημερώνουν την Επιτροπή.

    3.Η Επιτροπή εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 για τη συμπλήρωση της παραγράφου 2, ώστε να διευκρινίζει τις πληροφορίες που απαιτούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται συμμόρφωση προς την εν λόγω παράγραφο, λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που θεσπίζονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Οι εν λόγω πληροφορίες επιτρέπουν στους επενδυτές να προσδιορίζουν:

    α)το ποσοστό των συμμετοχών που ανήκουν σε επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες·

    β)το μερίδιο της επένδυσης που χρηματοδοτεί περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες ως ποσοστό επί του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 3 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 1η Ιουλίου 2020. Η Επιτροπή δύναται να τροποποιήσει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, ιδίως υπό το πρίσμα των τροποποιήσεων των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 2, το άρθρο 9 παράγραφος 2, το άρθρο 10 παράγραφος 2 και το άρθρο 11 παράγραφος 2.

    Άρθρο 5
    Περιβαλλοντικοί στόχοι

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, οι περιβαλλοντικοί στόχοι είναι οι εξής:

    (1)μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής·

    (2)προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή·

    (3)βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων·

    (4)μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και ανακύκλωση·

    (5)πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης·

    (6)προστασία των υγιών οικοσυστημάτων.

    Άρθρο 6
    Σημαντική συμβολή στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

    1.Μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής όταν η δραστηριότητα αυτή συμβάλλει σημαντικά στη σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε επίπεδο που να εμποδίζει την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρέμβαση στο κλιματικό σύστημα αποτρέποντας ή περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων ή ενισχύει τις απορροφήσεις αερίων θερμοκηπίου με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω της καινοτομίας σε διαδικασίες ή προϊόντα:

    α)παραγωγή, αποθήκευση ή χρήση ανανεώσιμης ενέργειας ή κλιματικά ουδέτερης ενέργειας (όπως ενέργεια με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα), μεταξύ άλλων με χρήση καινοτόμου τεχνολογίας με δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης στο μέλλον ή μέσω σημαντικής ενίσχυσης του δικτύου·

    β)βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης·

    γ)ενίσχυση της καθαρής ή κλιματικά ουδέτερης κινητικότητας·

    δ)μετάβαση στη χρήση ανανεώσιμων υλικών·

    ε)ενίσχυση της δέσμευσης και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα·

    στ)σταδιακή εξαφάνιση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου, περιλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων·

    ζ)καθιέρωση των ενεργειακών υποδομών που είναι απαραίτητες προκειμένου να καταστεί εφικτή η απεξάρτηση των ενεργειακών συστημάτων από τον άνθρακα·

    η)παραγωγή καθαρών και αποδοτικών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ή πηγές με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα.

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή καθορίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 1η Ιουλίου 2020.

    Άρθρο 7
    Σημαντική συμβολή στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

    1.Μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όταν η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των πραγματικών και αναμενόμενων μελλοντικών κλιματικών συνθηκών ή στην αποτροπή τυχόν αύξησης ή μετάβασης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με τους ακόλουθους τρόπους:

    α)αποτρέπει ή περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφορικά με την τοποθεσία και το πλαίσιο, οι οποίες θα αξιολογούνται και θα ιεραρχούνται με τη χρήση διαθέσιμων κλιματικών προβλέψεων, για την οικονομική δραστηριότητα·

    β)αποτρέπει ή περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλεί η κλιματική αλλαγή στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον στο πλαίσιο του οποίου ασκείται η οικονομική δραστηριότητα, η οποία αξιολογείται και ιεραρχείται με τη χρήση διαθέσιμων κλιματικών προβλέψεων.

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή θεσπίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 1η Ιουλίου 2020.

    Άρθρο 8
    Σημαντική συμβολή στη βιώσιμη χρήση και στην προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων

    1.Μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη χρήση και στην προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων όταν η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην καλή κατάσταση των υδάτων, περιλαμβανομένων των γλυκών, των μεταβατικών και των παράκτιων υδάτων, ή στην καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων, με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

    α)προστατεύει το υδάτινο περιβάλλον από τις δυσμενείς επιπτώσεις της απόρριψης αστικών και βιομηχανικών λυμάτων διασφαλίζοντας την επαρκή συγκέντρωση και επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σύμφωνα με τα άρθρα 3, 4, 5 και 11 της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου 53 ·

    β)προστατεύει την ανθρώπινη υγεία από τις δυσμενείς επιπτώσεις από οποιαδήποτε μόλυνση του πόσιμου νερού διασφαλίζοντας ότι είναι ελεύθερο από μικροοργανισμούς, παράσιτα και ουσίες που συνιστούν δυνητικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, και πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις που προβλέπονται στο παράρτημα I, μέρος A και B, της οδηγίας 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου 54 , και ενισχύοντας την πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό πόσιμο νερό·

    γ)αντλεί ύδατα τηρώντας τον στόχο της καλής ποσοτικής κατάστασης, όπως ορίζεται στον πίνακα 2.1.2 του παραρτήματος V της οδηγίας 2000/60/ΕΚ·

    δ)ενισχύει την αποτελεσματικότητα των υδάτων, διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προστατεύει ή βελτιώνει την ποιότητα των υδατικών συστημάτων σύμφωνα με την οδηγία 2000/60/ΕΚ·

    ε)διασφαλίζει τη βιώσιμη χρήση των υπηρεσιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων ή συμβάλλει στην καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων, όπως προσδιορίζεται βάσει των ποιοτικών δεικτών που προβλέπονται στο παράρτημα I της οδηγίας 2008/56/ΕΚ και όπως διευκρινίζεται περαιτέρω στην απόφαση (ΕΕ) 2017/848 της Επιτροπής 55 .

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή θεσπίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως την 1η Ιουλίου 2022, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Άρθρο 9
    Σημαντική συμβολή στην κυκλική οικονομία, στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και στην ανακύκλωση

    1.Μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και στην ανακύκλωση όταν η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στον εν λόγω περιβαλλοντικό στόχο με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

    α)ενισχύει την αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών στην παραγωγή, μεταξύ άλλων με τη μείωση της χρήσης πρώτων υλών και την αύξηση της χρήσης υποπροϊόντων και αποβλήτων·

    β)ενισχύει την ανθεκτικότητα, τη δυνατότητα επισκευής, αναβάθμισης ή επαναχρησιμοποίησης των προϊόντων·

    γ)ενισχύει την ανακυκλωσιμότητα των προϊόντων, περιλαμβανομένων μεμονωμένων υλικών που περιέχονται στα προϊόντα, μεταξύ άλλων μέσα από την υποκατάσταση ή τη μειωμένη χρήση προϊόντων και υλικών τα οποία δεν είναι ανακυκλώσιμα·

    δ)μειώνει την περιεκτικότητα των υλικών και προϊόντων σε επικίνδυνες ουσίες·

    ε)παρατείνει τη χρήση των προϊόντων, μεταξύ άλλων, αυξάνοντας την επαναχρησιμοποίηση, την ανακατασκευή, την αναβάθμιση, την επισκευή και την κοινή χρήση προϊόντων από τους καταναλωτές·

    στ)ενισχύει τη χρήση δευτερογενών πρώτων υλών και την ποιότητά τους, μεταξύ άλλων μέσω υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης των υδάτων·

    ζ)περιορίζει την παραγωγή αποβλήτων·

    η)ενισχύει την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων·

    θ)αποτρέπει την αποτέφρωση και τη διάθεση αποβλήτων·

    ι)αποτρέπει και απομακρύνει τα απορρίμματα και άλλες μορφές ρύπανσης που προκαλούνται από την ακατάλληλη διαχείριση των αποβλήτων·

    ια)χρησιμοποιεί με αποδοτικό τρόπο τους φυσικούς ενεργειακούς πόρους .

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στην κυκλική οικονομία, στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και στην ανακύκλωση·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή θεσπίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως την 1η Ιουλίου 2021, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    Άρθρο 10
    Σημαντική συμβολή στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης

    1.Μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης όταν η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος από τη ρύπανση με οποιονδήποτε από τους ακόλουθους τρόπους:

    α)περιορίζει τις εκπομπές ατμοσφαιρικών, υδατικών και εδαφικών ρύπων, άλλων από τα αέρια του θερμοκηπίου·

    β)βελτιώνει τα επίπεδα της ποιότητας της ατμόσφαιρας, των υδάτων και του εδάφους σε τομείς στους οποίους λαμβάνει χώρα η οικονομική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις και τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον·

    γ)ελαχιστοποιεί τις σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις της παραγωγής και χρήσης χημικών στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή θεσπίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως την 1η Ιουλίου 2021, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 31η Δεκεμβρίου 2021.

    Άρθρο 11
    Σημαντική συμβολή στην προστασία των υγιών οικοσυστημάτων

    1.Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά στα υγιή οικοσυστήματα όταν η εν λόγω δραστηριότητα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και των υπηρεσιών οικοσυστήματος σύμφωνα με τα συναφή νομοθετικά και μη νομοθετικά ενωσιακά μέσα, με οποιονδήποτε από τους εξής τρόπους:

    α)διατήρηση της φύσης (οικότοποι, είδη)· προστασία, αποκατάσταση και ενίσχυση της κατάστασης των οικοσυστημάτων και της ικανότητάς τους να παρέχουν υπηρεσίες·

    β)βιώσιμη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένης επαρκούς προστασίας της βιοποικιλότητας του εδάφους· μηδενική υποβάθμιση της γης· και αποκατάσταση μολυσμένων χώρων·

    γ)βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, περιλαμβανομένων εκείνων που συμβάλλουν στην αναχαίτιση ή την πρόληψη της αποψίλωσης και της απώλειας οικοτόπων·

    δ)βιώσιμη διαχείριση των δασών.

    2.Η Επιτροπή εκδίδει κατ' εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 16 με σκοπό:

    α)να συμπληρώνει την παράγραφο 1 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου προκειμένου να προσδιορίζεται υπό ποιες συνθήκες μια συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των υγιών οικοσυστημάτων·

    β)να συμπληρώνει το άρθρο 12 ώστε να θεσπίζει τεχνικά κριτήρια ελέγχου για κάθε σχετικό περιβαλλοντικό στόχο προκειμένου να προσδιορίζεται κατά πόσο μια οικονομική δραστηριότητα, ανάλογα με τα κριτήρια ελέγχου που καθορίζονται σύμφωνα με το στοιχείο α) της παρούσας παραγράφου, θεωρείται, για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ότι επιβαρύνει σημαντικά έναν ή περισσότερους από τους εν λόγω στόχους.

    3.Η Επιτροπή θεσπίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 2 σε μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 14.

    4.Η Επιτροπή εκδίδει την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 έως την 1η Ιουλίου 2022, ώστε να διασφαλιστεί η έναρξη ισχύος της την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Άρθρο 12
    Σημαντική επιβάρυνση για τους περιβαλλοντικούς στόχους

    Για τους σκοπούς του άρθρου 3 στοιχείο β), μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται ότι επιβαρύνει σημαντικά:

    α)τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, όταν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε σημαντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου·

    β)την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όταν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε αυξημένη αρνητική επίπτωση των πραγματικών και των αναμενόμενων κλιματικών συνθηκών, εντός και πέραν του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος στο οποίο η εν λόγω δραστηριότητα λαμβάνει χώρα·

    γ)τη βιώσιμη χρήση και την προστασία των υδάτων και των θαλάσσιων πόρων, όταν η εν λόγω δραστηριότητα είναι σε μεγάλο βαθμό επιβαρυντική για την καλή κατάσταση των υδάτων της Ένωσης, περιλαμβανομένων των γλυκών, των μεταβατικών και των παράκτιων υδάτων, ή για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων της Ένωσης·

    δ)την κυκλική οικονομία, την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και την ανακύκλωση, όταν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε σημαντικές ανεπάρκειες ως προς τη χρήση υλικών σε ένα ή περισσότερα στάδια του κύκλου ζωής των προϊόντων, μεταξύ άλλων από άποψη ανθεκτικότητας, δυνατότητας επισκευής, αναβάθμισης ή ανακύκλωσης των προϊόντων· ή όταν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε σημαντική αύξηση της παραγωγής, αποτέφρωσης ή διάθεσης των αποβλήτων·

    ε)την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης όταν η εν λόγω δραστηριότητα οδηγεί σε σημαντική αύξηση των εκπομπών ρύπων στον αέρα, στο νερό και στη γη, σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την έναρξη της δραστηριότητας·

    στ)τα υγιή οικοσυστήματα, όταν η δραστηριότητα επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό την καλή κατάσταση των οικοσυστημάτων.

    Άρθρο 13
    Ελάχιστες διασφαλίσεις

    Οι ελάχιστες διασφαλίσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 στοιχείο γ) είναι διαδικασίες τις οποίες εφαρμόζει η επιχείρηση που ασκεί οικονομική δραστηριότητα προκειμένου να διασφαλίζει ότι τηρούνται οι αρχές και γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που καθορίζονται στις οχτώ θεμελιώδεις συμβάσεις που προσδιορίζονται στη διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αρχές στην εργασία, συγκεκριμένα: ότι τηρούνται το δικαίωμα να μην υποχρεώνονται σε αναγκαστική εργασία, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνονται, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ίση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών για εργασία ίσης αξίας, οι μη διακρίσεις όσον αφορά τις ευκαιρίες και την αντιμετώπιση στην απασχόληση και την εργασία, καθώς και το δικαίωμα να μην υποχρεώνονται σε παιδική εργασία.

    Άρθρο 14
    Απαιτήσεις σχετικά με τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου

    1.Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που εγκρίνονται σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2, το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 2, το άρθρο 9 παράγραφος 2, το άρθρο 10 παράγραφος 2 και το άρθρο 11 παράγραφος 2:

    α)προσδιορίζουν τις πλέον συναφείς δυνητικές συνεισφορές στον δεδομένο περιβαλλοντικό στόχο, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις βραχυπρόθεσμες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας συγκεκριμένης οικονομικής δραστηριότητας·

    β)προσδιορίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου να αποτρέπονται τυχόν επιβαρυντικές επιπτώσεις σε οποιονδήποτε από τους συναφείς περιβαλλοντικούς στόχους·

    γ)είναι ποιοτικά και ποσοτικά, ή και τα δύο, και περιλαμβάνουν κατώτατα όρια, εφόσον είναι δυνατόν·

    δ)εφόσον συντρέχει περίπτωση, βασίζονται στα συστήματα επισήμανσης και πιστοποίησης, στις ενωσιακές μεθοδολογίες για την αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στα ενωσιακά συστήματα ταξινόμησης, και λαμβάνουν υπόψη οποιαδήποτε συναφή ισχύουσα ενωσιακή νομοθεσία·

    ε)βασίζονται σε πειστικά επιστημονικά στοιχεία και λαμβάνουν υπόψη, εφόσον συντρέχει περίπτωση, την αρχή της προφύλαξης που προβλέπεται στο άρθρο 191 της ΣΛΕΕ·

    στ)λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ίδιας της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται από την εν λόγω οικονομική δραστηριότητα, ιδίως αναφορικά με την παραγωγή, τη χρήση και τον κύκλο ζωής τους·

    ζ)λαμβάνουν υπόψη τη φύση και την κλίμακα της οικονομικής δραστηριότητας·

    η)λαμβάνουν υπόψη τον δυνητικό αντίκτυπο της ρευστότητας στην αγορά, τον κίνδυνο ορισμένα στοιχεία ενεργητικού να καταστούν μη αξιοποιήσιμα λόγω της απομείωσης της αξίας τους ως αποτέλεσμα της μετάβασης σε μια περισσότερο βιώσιμη οικονομία, καθώς και τον κίνδυνο δημιουργίας μη συνεκτικών κινήτρων·

    θ)καλύπτουν όλες τις συναφείς οικονομικές δραστηριότητες στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου τομέα και διασφαλίζουν ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες αντιμετωπίζονται ισότιμα εφόσον συμβάλλουν σε έναν ή περισσότερους περιβαλλοντικούς στόχους, ώστε να αποφεύγεται η στρέβλωση του ανταγωνισμού στην αγορά·

    ι)έχουν οριστεί κατά τρόπο ώστε να διευκολύνουν τον έλεγχο της συμμόρφωσης προς τα εν λόγω κριτήρια όποτε αυτό είναι εφικτό.

    2.Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν επίσης κριτήρια για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ειδικότερα την ενεργειακή απόδοση και την ανανεώσιμη ενέργεια, στον βαθμό που συμβάλλουν σημαντικά σε οποιονδήποτε από τους περιβαλλοντικούς στόχους.

    3.Τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 περιλαμβάνουν επίσης κριτήρια για δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μετάβαση στην καθαρή ή κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα, μεταξύ άλλων με την αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των μεταφορών, με μέτρα αποδοτικότητας και εναλλακτικά καύσιμα, στον βαθμό που συμβάλλουν σημαντικά σε οποιονδήποτε από τους περιβαλλοντικούς στόχους.

    4.Η Επιτροπή επανεξετάζει τακτικά τα κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, τροποποιεί τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που εκδίδονται βάσει του παρόντα κανονισμού σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

    Άρθρο 15
    Πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση

    1.Η Επιτροπή συγκροτεί πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση την οποία απαρτίζουν:

    α)εκπρόσωποι:

    i)του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος·

    ii)των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών·

    iii)της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων·

    β)εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν συναφείς ιδιώτες ενδιαφερομένους·

    γ)εμπειρογνώμονες που ορίζονται υπό την προσωπική τους ιδιότητα, με αποδεδειγμένη γνώση και πείρα σε τομείς που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό.

    2.Η πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση:

    α)παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Επιτροπή σχετικά με τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου που αναφέρονται στο άρθρο 14 και με την πιθανή ανάγκη επικαιροποίησης των εν λόγω κριτηρίων·

    β)αναλύει τον αντίκτυπο των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου όσον αφορά το δυνητικό κόστος και τα οφέλη της εφαρμογής τους·

    γ)επικουρεί την Επιτροπή στην ανάλυση των αιτημάτων που υποβάλλουν τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αναπτύξουν ή να επανεξετάσουν τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για μια δεδομένη οικονομική δραστηριότητα·

    δ)συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με την καταλληλότητα των τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για δυνητικές περαιτέρω χρήσεις·

    ε)παρακολουθεί και υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή σχετικά με τη ροή κεφαλαίων προς βιώσιμες επενδύσεις·

    στ)συμβουλεύει την Επιτροπή σχετικά με τη δυνητική αναγκαιότητα τροποποίησης του παρόντα κανονισμού.

    3.Της πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση προεδρεύει η Επιτροπή.

    Άρθρο 16
    Άσκηση της εξουσιοδότησης

    1.Η εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή υπό τους όρους που καθορίζονται στο παρόν άρθρο.

    2.Η εξουσία έκδοσης των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, το άρθρο 6 παράγραφος 2, το άρθρο 7 παράγραφος 2, το άρθρο 8 παράγραφος 2, το άρθρο 9 παράγραφος 2, το άρθρο 10 παράγραφος 2 και το άρθρο 11 παράγραφος 2 ανατίθεται στην Επιτροπή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα από την [ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού].

    3.Η εξουσιοδότηση που προβλέπεται στην παράγραφο 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που καθορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Η ανάκληση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που καθορίζεται στην απόφαση. Δεν επηρεάζει την εγκυρότητα κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ.

    4.Πριν από την έκδοση μιας κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές που καθορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

    5.Η Επιτροπή, μόλις εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    6.Η κατ' εξουσιοδότηση πράξη που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 4 παράγραφος 3, του άρθρου 6 παράγραφος 2, του άρθρου 7 παράγραφος 2, του άρθρου 8 παράγραφος 2, του άρθρου 9 παράγραφος 2, του άρθρου 10 παράγραφος 2 και του άρθρου 11 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την ημέρα που η πράξη κοινοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο ή αν, πριν λήξει αυτή η περίοδος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ

    Τελικές διατάξεις

    Άρθρο 17
    Ρήτρα επανεξέτασης

    1.Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και στη συνέχεια ανά τριετία, η Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού. Η εν λόγω έκθεση αξιολογεί τα ακόλουθα:

    α)την πρόοδο σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνικών κριτηρίων ελέγχου για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες·

    β)τη δυνητική ανάγκη αναθεώρησης των κριτηρίων που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, βάσει των οποίων μια οικονομική δραστηριότητα θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη·

    γ)τη σκοπιμότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, ώστε να καλύπτονται άλλοι στόχοι βιωσιμότητας, ιδίως κοινωνικοί στόχοι·

    δ)τη χρήση του ορισμού των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων στο ενωσιακό δίκαιο, και σε επίπεδο κρατών μελών, περιλαμβανομένης της σκοπιμότητας δημιουργίας μηχανισμού ελέγχου της συμμόρφωσης προς τα κριτήρια που καθορίζει ο παρών κανονισμός.

    2.Η εν λόγω έκθεση υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η Επιτροπή υποβάλλει συνοδευτικές προτάσεις, κατά περίπτωση.

    Άρθρο 18
    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    1.Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2.Τα άρθρα 3 έως 13 του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται:

    α)σχετικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους που αναφέρονται στα σημεία 1) και 2) του άρθρου 5, από την 1η Ιουλίου 2020·

    β)σχετικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους που αναφέρονται στα σημεία 4) και 5) του άρθρου 5, από την 31η Δεκεμβρίου 2021·

    γ)σχετικά με τους περιβαλλοντικούς στόχους που αναφέρονται στα σημεία 3) και 6) του άρθρου 5, από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος



    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.Στόχος/-οι

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.3.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση βιώσιμων επενδύσεων

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής

    Τομέας πολιτικής: Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών

    Δραστηριότητα: Βιώσιμη χρηματοδότηση

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική δράση 56  

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης 

     Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη σε νέα δράση 

    1.4.Στόχος/-οι

    1.4.1.Ο/Οι πολυετής/-είς στρατηγικός/-οί στόχος/-οι της Επιτροπής τον/τους οποίο/-ους αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Συμβάλλουν σε μια περισσότερο ολοκληρωμένη και καινοτόμο εσωτερική αγορά για βιώσιμες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών/των επενδυτών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    1.4.2.Ειδικός/-οί στόχος/-οι

    Το 2015, συνάφθηκαν διεθνείς συμφωνίες ορόσημα με την έγκριση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ ) και της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (COP21).  Οι δεσμεύσεις αυτές, καθώς και η αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των κινδύνων για τη βιωσιμότητα, απαιτούν μια αποτελεσματική στρατηγική της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Τον Σεπτέμβριο του 2016, με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την επιτάχυνση της εφαρμογής της Ένωσης Κεφαλαιαγορών ανακοινώθηκε η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, με στόχο τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον συγκεκριμένο τομέα. Οι κεφαλαιαγορές και οι ιδιωτικοί πόροι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες, εφαρμογές και υποδομές, ενώ επίσης συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και το περιβάλλον.

    Τον Δεκέμβριο του 2016, η Επιτροπή σύστησε ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση την οποία συγκροτούσαν είκοσι ανώτεροι εμπειρογνώμονες υψηλών προσόντων, προερχόμενοι από την κοινωνία των πολιτών, την επιχειρηματική κοινότητα και άλλους μη δημόσιους φορείς. Τον Ιανουάριο του 2018, η ομάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δέσμη συστάσεων πολιτικής η οποία έθετε ως στόχο α) να διευκολύνει τη ροή δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων προς τις βιώσιμες επενδύσεις, και β) να ελαχιστοποιήσει τους δυνητικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ λόγω της έκθεσής του σε στοιχεία ενεργητικού υψηλής έντασης άνθρακα. Στο επίκεντρο τέθηκε κυρίως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όμως συναφείς θεωρήθηκαν και άλλες διαστάσεις της βιωσιμότητας, όπως οι κοινωνικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη διακυβέρνηση.

    Στην ανακοίνωση για την ενδιάμεση επανεξέταση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή ανέλαβε να «αποφασίσει, το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2018, τη συγκεκριμένη συνέχεια που θα δώσει στις συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τη βιώσιμη χρηματοδότηση». Για τον σκοπό αυτόν, το σχέδιο δράσης της Επιτροπής καθορίζει τους στόχους της πολιτικής της αναφορικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, θέτει τις προτεραιότητες και αναφέρει τα βήματα που θα ακολουθήσει καθώς και το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης της 8η Μαρτίου 2018 συνοδεύεται από τις ακόλουθες δράσεις:

    • Καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης για τις βιώσιμες δραστηριότητες (αρχής γενομένης από τις δραστηριότητες που αφορούν το κλίμα)

    • Δημιουργία προτύπων και επισήμανσης για τα πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα

    • Καλύτερη ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας στις επενδυτικές εντολές θεσμικών επενδυτών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων

    • Ανάπτυξη δεικτών αξιολόγησης της βιωσιμότητας

    • Βελτίωση της ενσωμάτωσης της διάστασης της βιωσιμότητας στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις και στην έρευνα

    • Ενίσχυση των δημοσιοποιήσεων

    • Ενσωμάτωση της διάστασης της βιωσιμότητας στις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας

    • Προώθηση της εταιρικής διακυβέρνησης με γνώμονα τη βιωσιμότητα και μετριασμός της βραχυπρόθεσμης προσέγγισης στις κεφαλαιαγορές

    • Βελτίωση της ενσωμάτωσης της διάστασης της βιωσιμότητας στις εποπτικές διαδικασίες (λ.χ. παροχή καθοδήγησης από τις ΕΕΑ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βιωσιμότητα μπορεί να ληφθεί υπόψη στη συναφή νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και να συμβάλει στον εντοπισμό των υφιστάμενων κενών· προαγωγή της σύγκλισης στην εφαρμογή των προβληματισμών για τη βιωσιμότητα στο δίκαιο της ΕΕ· προσδιορισμός και υποβολή αναφορών σχετικά με τους κινδύνους που θέτουν οι παράγοντες ΠΚΔ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα —λ.χ. μέσω ανάπτυξης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεθοδολογίας για αναλύσεις συναφών σεναρίων, τα οποία αργότερα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε δοκιμές κλιματικής/περιβαλλοντικής καταπόνησης).

    • Δημιουργία μιας πλατφόρμας με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (δημόσιοι φορείς όπως οι ΕΕΑ, ο ΕΟΠ, η ΕΤΕπ και η Eurostat) η οποία θα παρακολουθεί τις κυριότερες εξελίξεις, ώστε να διασφαλίζεται η σταδιακή ανάπτυξη και η ικανότητα προσαρμογής της ευρωπαϊκής ταξινομίας της βιωσιμότητας. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί επίσης να εκτελεί και άλλα καθήκοντα που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης.

    Η πρόταση κανονισμού σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων επικεντρώνεται στην καθιέρωση κοινής γλώσσας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, λ.χ. ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταξινόμησης (ή της αποκαλούμενης ταξινομίας). Η ταξινομία συνιστά τη βάση για τις προαναφερόμενες δράσεις, έργο που αναμένεται να έχει στενή αλληλεπίδραση με τις εν λόγω δραστηριότητες.

    Η προτεινόμενη πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση i) θα επικαιροποιεί και θα συνεχίζει τη σταδιακή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ταξινομίας της βιωσιμότητας· ii) θα υλοποιεί άλλα καθήκοντα που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση· και iii) θα παρακολουθεί και θα υποβάλλει εκθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με τις ροές κεφαλαίων σε βιώσιμες επενδύσεις. Οι βασικοί παράγοντες του εν λόγω έργου είναι οι εξής:

    • Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ΕΕΑ): οι ΕΕΑ θα εμπλέκονται σε όλες τις ανωτέρω στοχευμένες δράσεις που είναι συνεπείς προς τις τρέχουσες καθώς και τις αναθεωρημένες εντολές τους, όπως προτείνεται στη νομοθετική πρόταση του Σεπτεμβρίου του 2017 για τις ΕΕΑ στην οποία ενισχύεται η εντολή των ΕΕΑ, ώστε να υποχρεούνται να ενσωματώνουν συγκεκριμένα περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση (ΠΚΔ) κινδύνους στις εργασίες τους. Σημείωση: όσον αφορά την εν λόγω ενισχυμένη εντολή, στη νομοθετική πρόταση για τις ΕΕΑ δεν συμπεριλήφθηκε αίτημα για πόρους.

    Οι ΕΕΑ θα διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ταξινομιών, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτές μπορούν να χρησιμοποιούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να μπορούν να εφαρμοστούν στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ότι είναι συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων προληπτικής εποπτείας. Επί παραδείγματι, η ΕΑΤ και η ΕΑΑΕΣ θα διασφαλίζουν ότι οι ευρωπαϊκές ταξινομίες μπορούν να επιτρέπουν την ανάλυση διαφορών κινδύνου μεταξύ τραπεζικών και ασφαλιστικών περιουσιακών στοιχείων/εκθέσεων σε κινδύνους και θα αναλύουν αυτές τις διαφορές και τη δυνητική ενσωμάτωσή τους στις ρυθμίσεις προληπτικής εποπτείας. Η ΕΑΚΑΑ και η ΕΑΑΕΣ θα συμβάλλουν στην ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών ταξινομιών στους κανόνες που διέπουν τη διαχείριση των επενδυτικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων. Ειδικότερα η ΕΑΚΑΑ και η ΕΑΤ θα διασφαλίζουν ότι οι ευρωπαϊκές ταξινομίες μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη προτύπων πράσινων ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εν λόγω προτύπων και σημάτων. Επίσης, η ΕΑΚΑΑ θα διασφαλίζει ότι οι ευρωπαϊκές ταξινομίες αξιοποιούνται στην εκπόνηση/ανάλυση δεικτών αξιολόγησης της βιωσιμότητας και θα συμβάλλουν στη σύνδεση των ευρωπαϊκών ταξινομιών με αξιολογήσεις καταλληλότητας των χρηματοπιστωτικών μέσων και με την υποβολή εκθέσεων από εταιρείες.

    Οι ΕΕΑ, και συγκεκριμένα η ΕΑΤ και η ΕΑΑΕΣ, θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι ταξινομίες αναπτύσσονται κατά τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ανάλυση σεναρίων σχετικά με το κλίμα και, σε μεταγενέστερο στάδιο, για δοκιμές κλιματικής καταπόνησης, και ότι θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για την εν λόγω ανάλυση σεναρίων και δοκιμή καταπόνησης βάσει των ευρωπαϊκών ταξινομιών.

    Οι ΕΕΑ, και συγκεκριμένα η ΕΑΚΑΑ, θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση και ανάλυση δεδομένων της αγοράς (περιλαμβανομένων των δεδομένων συναλλαγών) για το παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης.

    Προκειμένου να εκπληρώνονται τα αναφερόμενα καθήκοντα, κάθε αρχή θα χρειαστεί τις ακόλουθες νέες θέσεις απασχόλησης από το 2020: 1 συμβασιούχο υπάλληλο για την ΕΑΤ, 1 συμβασιούχο υπάλληλο για την ΕΑΑΕΣ και 1 έκτακτο υπάλληλο για την ΕΑΚΑΑ.

    Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA): Τα νέα καθήκοντα του ΕΟΠ εμπίπτουν στην τρέχουσα εντολή του ιδρυτικού κανονισμού του ΕΟΠ , ταυτόχρονα όμως θα συνιστούν επιπρόσθετα καθήκοντα για τον ΕΟΠ και, ως εκ τούτου, απαιτούν περισσότερους πόρους.

    Ο ΕΟΠ θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση, ιδίως στις εργασίες για το ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δραστηριοτήτων, προτύπων και σημάτων βιωσιμότητας για πράσινα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών/καθηκόντων παρατήρησης. Ο ΕΟΠ θα παρέχει την τεχνογνωσία του σε διάφορους περιβαλλοντικούς τομείς με στόχο την ανάπτυξη και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ταξινομίας για όλα τα σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον ζητήματα. Επίσης, ο ΕΟΠ θα συγκεντρώνει και θα παρέχει δεδομένα σχετικά με τις επενδυτικές ανάγκες και ροές σε κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου της βιώσιμης χρηματοδότησης, και θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αναπτύσσουν δικές τους στρατηγικές για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και βιώσιμες επενδύσεις. Ο ΕΟΠ θα χρειαστεί τις ακόλουθες νέες θέσεις απασχόλησης από το 2020: 1 θέση έκτακτου υπαλλήλου και 1 θέση συμβασιούχου υπαλλήλου.

    • Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η Επιτροπή θα εμπλέκεται σε όλες τις ανωτέρω στοχευμένες δράσεις, αλλά ιδιαίτερα στη διαχείριση της προαναφερόμενης δημόσιας/ιδιωτικής πλατφόρμας (λ.χ. οργάνωση των συνεδριάσεων για την πλατφόρμα και ενδεχόμενων επιμέρους ομάδων, υποβολή εκθέσεων σχετικά με το αποτέλεσμα, διαβούλευση με ενδιαφερομένους, εκπόνηση νομοθετικών προτάσεων, παροχή στήριξης στο παρατηρητήριο/συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύνδεση με τις ΕΕΑ και τον ΕΟΠ, συντήρηση του συνεργατικού εργαλείου ΤΠ, αποζημίωση εμπειρογνωμόνων και λοιπά γραμματειακά καθήκοντα, κ.λπ.). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί το εξής προσωπικό: 10 ΙΠΑ (8 βαθμού AD και 2 βαθμού AST):

    - Η ΓΔ FISMA θα χρειαστεί 3 ΙΠΑ: 1 ΙΠΑ (βαθμού AD) για την προεδρία της πλατφόρμας, 2 ΙΠΑ (βαθμού AD) για τη διαχείριση της ομάδας, και 2 ΙΠΑ (βαθμού AST) για την παροχή υλικοτεχνικής στήριξης.

    - η ΓΔ ENV θα χρειαστεί 2 ΙΠΑ (βαθμού AD) για τη διαχείριση της εν λόγω πλατφόρμας.

    - η ΓΔ CLIMA θα χρειαστεί 2 ΙΠΑ (βαθμού AD) για τη διαχείριση της εν λόγω πλατφόρμας.

    - η ΓΔ ESTAT θα χρειαστεί επίσης 1 ΙΠΑ (βαθμού AD) προκειμένου να συνεισφέρει στην ταξινομία, συγκεκριμένα στον τομέα παρακολούθησης της πλατφόρμας. Οι εν λόγω εργασίες είναι συμπληρωματικές προς τα έγγραφα Sustainable Development in the EU: Monitoring report on progress towards SDGs in the EU context (2017) (Βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ: έκθεση παρακολούθησης σχετικά με την επίτευξη των ΣΒΑ στο πλαίσιο της ΕΕ) και Eurostat Resource efficiency scoreboard .(Πίνακας αποτελεσμάτων της Eurostat σχετικά με την αποδοτική χρήση των πόρων)

    Η πλατφόρμα θα εξατομικεύει και θα χρησιμοποιεί το υφιστάμενο συνεργατικό εργαλείο ΤΠ της Επιτροπής για σκοπούς επικοινωνίας. Οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες ΤΠ που θα διευκολύνουν τις εργασίες των μελών της πλατφόρμας θα ανέρχονται σε 50 000 ευρώ, ενώ οι ετήσιες δαπάνες για τη διενέργεια ερευνών/μελετών που θα υποστηρίξουν τις εργασίες των μελών της πλατφόρμας θα ανέρχονται σε 500 000 ευρώ. Κάθε πυλώνας της πλατφόρμας αναμένεται να συνεδριάζει 10 φορές ετησίως και οι ετήσιες δαπάνες αποζημίωσης εκτιμώνται σε 223 500 ευρώ.

    1.4.3.Αναμενόμενο/-α αποτέλεσμα/-τα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που θα πρέπει να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχοθετημένους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

    Η πλατφόρμα για τη βιώσιμη χρηματοδότηση θα επικαιροποιεί και θα συνεχίζει να αναπτύσσει σταδιακά την ευρωπαϊκή ταξινομία της βιωσιμότητας· θα υλοποιεί άλλα καθήκοντα που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση· και θα παρακολουθεί και θα υποβάλλει εκθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με τις ροές κεφαλαίων σε βιώσιμες επενδύσεις.

    Μια σαφής και ενιαία έννοια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις θα παρείχε τις κατάλληλες ενδείξεις στους οικονομικούς φορείς σχετικά με το ποιες δραστηριότητες θεωρούνται βιώσιμες· θα προστάτευε τους ιδιώτες επενδυτές αποφεύγοντας τους κινδύνους της προβολής οικολογικού προσωπείου· θα διασφάλιζε την προστασία της ενιαίας αγοράς από κατακερματισμό· και θα παρείχε τη βάση για περαιτέρω ουσιαστική δράση (εφόσον θα υπάρχει σαφήνεια ως προς το τι είναι «βιώσιμο» ή «πράσινο») σε τομείς όπως τα πρότυπα, τα σήματα, οι δημοσιοποιήσεις και τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

    1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Η υλοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στην πρόταση θα παρακολουθείται από την Επιτροπή. Στους δείκτες θα περιλαμβάνονται:

    - ο αριθμός των επικαιροποιήσεων της ταξινομίας

    - ο αριθμός των εκθέσεων παρακολούθησης για τις κεφαλαιακές ροές σε βιώσιμες επενδύσεις

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Η πρόταση του παρόντα κανονισμού έπεται της έγκρισης του σχεδίου δράσης της 8ης Μαρτίου 2018 της Επιτροπής και της τελικής έκθεσης της ΟΕΥΕ του Ιανουαρίου του 2018, και προσδιορίζει έναν αριθμό πρωτοβουλιών οι οποίες επιτρέπουν την απορρόφηση βιώσιμης χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Ενώ ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη εγκριθεί στον εν λόγω τομέα, άλλα μέτρα (νομοθετικά και μη) θεωρούνται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να αξιοποιήσει τα οφέλη της βιώσιμης χρηματοδότησης, διασφαλίζοντας παράλληλα επαρκές επίπεδο προστασίας των καταναλωτών/των επενδυτών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια σταθερότερη δομή διακυβέρνησης με τη μορφή πλατφόρμας με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να προσαρμόζει την ευρωπαϊκή ταξινομία της βιωσιμότητας και να παρακολουθεί τις βασικές εξελίξεις.

    1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την παρέμβαση της Ένωσης και η οποία είναι επιπρόσθετη στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

    Λόγοι για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκ των προτέρων):

    Μια σαφής και ενιαία ευρωπαϊκή ταξινομία (και μια συναφής έννοια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις) θα παρέχει τις κατάλληλες ενδείξεις για τους οικονομικούς φορείς σχετικά με το ποιες δραστηριότητες θεωρούνται βιώσιμες· θα προστάτευε τους ιδιώτες επενδυτές αποφεύγοντας τους κινδύνους της προβολής οικολογικού προσωπείου· θα διασφάλιζε την προστασία της ενιαίας αγοράς από κατακερματισμό· και θα παρέχει τη βάση για περαιτέρω ουσιαστική δράση σε τομείς όπως τα πρότυπα, τα σήματα, οι δημοσιοποιήσεις και τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

    Αναμενόμενη παραγόμενη προστιθέμενη αξία της Ένωσης (εκ των υστέρων):

    Οι εργασίες που προβλέπονται στην παρούσα πρόταση θα καταστήσουν δυνατή την κινητοποίηση βιώσιμης χρηματοδότησης σε ολόκληρη την ΕΕ διασφαλίζοντας παράλληλα υψηλό επίπεδο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ενιαία ταξινομία και η παρακολούθηση των επενδύσεων στον τομέα της βιωσιμότητας θα στηρίξουν την απορρόφηση βιώσιμης χρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.

    1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Μ.Δ.

    1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

    Ο στόχος της παρούσας πρότασης είναι συναφής με άλλες πολιτικές της ΕΕ και με τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν: i) στην ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης· («ΟΝΕ»)· ii) στην ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών· iii) στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, με παράλληλη προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος από κινδύνους σχετιζόμενους με παράγοντες ΠΚΔ.

    Πρώτον, η παρούσα πρόταση είναι συνεκτική με την ΟΝΕ. Η έκθεση των πέντε Προέδρων σχετικά με την ολοκλήρωση της ΟΝΕ τονίζει ότι η στενότερη ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και η σταδιακή κατάργηση των εναπομενόντων εθνικών φραγμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, είναι ανάγκη να ενισχυθεί το εποπτικό πλαίσιο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωστία όλων των οικονομικών παραγόντων.

    Δεύτερον, η παρούσα πρόταση είναι συνεκτική με το σχέδιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης διασύνδεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, σε επίπεδο ΕΕ και παγκοσμίως, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ολοκλήρωση της εποπτείας της ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην ΕΕ. Τόσο η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη  όσο και η Συμφωνία του Παρισιού καθιστούν σαφές ότι η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι καθοριστική για την επάνοδο των οικονομιών μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Ο αναπροσανατολισμός της ροής ιδιωτικών κεφαλαίων προς πιο βιώσιμες επενδύσεις απαιτεί μια ολοκληρωμένη και σε βάθος επανεξέταση του χρηματοοικονομικού πλαισίου μας. Μια ενιαία ταξινομία και ένας μηχανισμός παρακολούθησης των κεφαλαιακών ροών στις βιώσιμες επενδύσεις θα στηρίξουν την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

    Τρίτον, η βιώσιμη χρηματοδότηση εντάσσεται στις προσπάθειες της Επιτροπής για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων προς πράσινες και βιώσιμες επενδύσεις, ώστε να καταστεί εφικτή η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, και αποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ για τον μετριασμό των κινδύνων που θέτουν η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ειδικότερα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας της ΕΕ πρέπει να εξοπλιστεί με τα σωστά μέσα, προκειμένου να προωθηθεί η βιώσιμη χρηματοδότηση και να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μια σαφής και ενιαία ευρωπαϊκή ταξινομία (και μια συναφής έννοια για τις περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις) θα παρείχε τη βάση για περαιτέρω δράση σε τομείς όπως τα πρότυπα, τα σήματα, οι δημοσιοποιήσεις και τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους κανόνες προληπτικής εποπτείας.

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

     Πρόταση/Πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

       Πρόταση/Πρωτοβουλία με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

       Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

     Πρόταση/Πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 57  

     Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή μέσω

       εκτελεστικών οργανισμών

     Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

     Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    ◻ σε διεθνείς οργανισμούς και τις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

    ◻ στην ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

    ☑ στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209·

    ◻ σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    ◻ σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    ◻ σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Παρατηρήσεις

    Μ.Δ.

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

    Η πρόταση προωθεί τη δημιουργία πλατφόρμας για τη βιώσιμη χρηματοδότηση με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα παρακολουθεί βασικές εξελίξεις ώστε να διασφαλίζεται η πρόοδος, η ανάπτυξη και η ικανότητα προσαρμογής της ευρωπαϊκής ταξινομίας της βιωσιμότητας. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τη συμμετοχή των ΕΕΑ και του ΕΟΠ βάσει των καθηκόντων που προβλέπονται στην πρόταση.

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Κίνδυνος/-οι που έχει/-ουν εντοπιστεί

    Όσον αφορά τη νόμιμη, οικονομική, αποδοτική και αποτελεσματική χρήση των πιστώσεων που προκύπτουν από τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσουν οι ΕΕΑ και ο ΕΟΠ στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, η παρούσα πρωτοβουλία δεν προκαλεί νέους σημαντικούς κινδύνους που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από τo υφιστάμενο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου.

    Οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης θα ξεκινήσουν το 2020 και θα συνεχιστούν περαιτέρω και πρέπει να προβλέπονται στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ).

    2.2.2.Προβλεπόμενες μέθοδοι ελέγχου

    Τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου προβλέπονται στους κανονισμούς που διέπουν, επί του παρόντος, τη λειτουργία των ΕΕΑ και του ΕΟΠ. Οι εν λόγω φορείς συνεργάζονται στενά με την Υπηρεσία Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της Επιτροπής για να διασφαλίσουν την τήρηση των κατάλληλων προτύπων σε όλους τους τομείς του πλαισίου εσωτερικού ελέγχου.

    Κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν σύστασης του Συμβουλίου, χορηγεί σε κάθε ΕΕΑ και στον ΕΟΠ απαλλαγή για τη εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας

    Για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παράνομων πρακτικών εφαρμόζονται στις ΕΕΑ και τον ΕΟΠ άνευ περιορισμών οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Οι ΕΕΑ και ο ΕΟΠ διαθέτουν ειδική στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης και συνακόλουθο σχέδιο δράσης. Επιπλέον, οι κανονισμοί για τη σύσταση των ΕΕΑ και του ΕΟΠ, καθώς και οι δημοσιονομικοί κανονισμοί των ΕΕΑ ορίζουν τις διατάξεις για την εκτέλεση και τον έλεγχο των προϋπολογισμών των ΕΕΑ και του ΕΟΠ και τους εφαρμοστέους δημοσιονομικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποσκοπούν στην πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομέας/-είς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    ·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος 
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ/ΜΔΠ 58 .

    χωρών ΕΖΕΣ 59

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 60

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    1Α) Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση

    12.0201FISMA

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    12.0204 ΕΑΤ

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    12.0205 ΕΑΑΕΣ

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    12.0206 ΕΑΚΑΑ

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος 
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΔΠ 61 .

    χωρών ΕΖΕΣ 62

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 63

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    2 - Βιώσιμη ανάπτυξη: Φυσικοί πόροι

    07.0203 ΓΔ ENV 

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    07.0206 ΕΟΠ

    ΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος 
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός

    ΜΔΠ 64 .

    χωρών ΕΖΕΣ 65

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 66

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    5 – Διοικητικές δαπάνες

    12 01 01 01 ΓΔ FISMA

    Ανθρώπινοι πόροι

    Διοικητικές δαπάνες

    ΜΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    07 01 01 01 ΓΔ ENV

    ΜΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    34 01 01 01 ΓΔ CLIMA

    ΜΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    29 01 01 01 ESTAT

    ΜΔΠ

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    Αριθμός

    ·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού.

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνες

    Συμμετοχή

    Αριθμός
    [Τομέας………………………………………]

    ΔΠ/ΜΔΠ

    χωρών ΕΖΕΣ

    υποψηφίων για ένταξη χωρών

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    [XX.YY.YY.YY]

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία) 67

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    1α)

    Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση

    ΓΔ FISMA

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021 68

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) 69

    ΣΥΝΟΛΟ

    FISMA

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Πληρωμές

    (2)

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη FISMA

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    ΕΑΤ

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο (λόγω της ρύθμισης συγχρηματοδότησης 60/40, εδώ αναφέρεται ποσοστό μόλις 40%)

    Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Πληρωμές

    (2)

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (3α)

    Πληρωμές

    (3β)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για την ΕΑΤ

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    ΕΑΑΕΣ

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο (λόγω της ρύθμισης συγχρηματοδότησης 60/40, εδώ αναφέρεται ποσοστό μόλις 40%)

    Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Πληρωμές

    (2)

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (3α)

    Πληρωμές

    (3β)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για την ΕΑΑΕΣ

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    ΕΑΚΑΑ

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο (λόγω της ρύθμισης συγχρηματοδότησης 60/40, εδώ αναφέρεται ποσοστό μόλις 40%)

    Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Πληρωμές

    (2)

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (3α)

    Πληρωμές

    (3β)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για την ΕΑΚΑΑ

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 1
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    0,179

    0,179

    0,179

    0,179

    0,714

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    2

    Βιώσιμη ανάπτυξη: Φυσικοί πόροι

    ΓΔ ENV

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ENV (μελέτες)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Πληρωμές

    (2)

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη ΓΔ ENV

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    ΕΟΠ

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Τίτλος 1: Δαπάνες προσωπικού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Πληρωμές

    (2)

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Τίτλος 2: Δαπάνες υποδομών και λειτουργίας

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (1α)

    Πληρωμές

    (2α)

    Τίτλος 3: Επιχειρησιακές δαπάνες

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    (3α)

    Πληρωμές

    (3β)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΕΟΠ

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3α

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3β

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 2
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    0,791

    0,791

    0,791

    0,791

    3,164



    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    5

    Διοικητικές δαπάνες

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    • Ανθρώπινοι πόροι

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

    5,720

    • Άλλες διοικητικές δαπάνες (έξοδα διασκέψεων και συνεδριάσεων)

    0,224

    0,224

    0,224

    0,224

    0,896

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    1,654

    1,654

    1,654

    1,654

    6,616

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    Πληρωμές

    2,624

    2,624

    2,624

    2,624

    10,496

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    ΕΑΤ

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021 70

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) 71

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 72

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 73 Στήριξη της πλατφόρμας στις εργασίες ταξινόμησης, συμβολή στο παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης και υλοποίηση δράσεων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Παροχή ανάλυσης, καθοδήγησης, εκθέσεων, δεδομένων και συμβουλών

    Ανάλυση, καθοδήγηση, εκθέσεις, δεδομένα και συμβουλές

    0,034 (ανά IΠΑ)

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,034

    1

    0,136

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    ΕΑΑΕΣ

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 74

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 75 Στήριξη της πλατφόρμας στις εργασίες ταξινόμησης, συμβολή στο παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης και υλοποίηση δράσεων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Παροχή ανάλυσης, καθοδήγησης, εκθέσεων, δεδομένων και συμβουλών

    Ανάλυση, καθοδήγηση, εκθέσεις, δεδομένα και συμβουλές

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,029

    1

    0,115

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,115

    ΕΑΚΑΑ

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 76

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 77 Στήριξη της πλατφόρμας στις εργασίες ταξινόμησης, συμβολή στο παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης και υλοποίηση δράσεων του σχεδίου δράσης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

    Παροχή ανάλυσης, καθοδήγησης, εκθέσεων, δεδομένων και συμβουλών

    Ανάλυση, καθοδήγηση, εκθέσεις, δεδομένα και συμβουλές

    0,066 (ανά IΠΑ)

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,066

    1

    0,263

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,263

    ΕΟΠ

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 78

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 79 Στήριξη της πλατφόρμας στις εργασίες ταξινόμησης, συμβολή στο παρατηρητήριο βιώσιμης χρηματοδότησης και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα κράτη μέλη σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και βιώσιμες επενδύσεις.

    Παροχή ανάλυσης, καθοδήγησης, εκθέσεων, δεδομένων και συμβουλών

    Ανάλυση, καθοδήγηση, εκθέσεις, δεδομένα και συμβουλές

    0,145

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    0,291

    2

    1,164

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    FISMA

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 80

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 81 Χρήση ενός συστήματος ΤΠ για ανακοινώσεις από μέλη/παρατηρητές της πλατφόρμας

    - Προσθήκες για τη συνεργατική πλατφόρμα Confluence

    Προσθήκες

    0,025

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    2

    0,050

    8

    0,200

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,050

    0,050

    0,050

    0,050

    0,200

    ΓΔ ENV

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (OUTPUTS)

    Είδος 82

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 Αξιοποίηση ερευνών/μελετών για την υποστήριξη των εργασιών της πλατφόρμας

    - Διενέργεια ερευνών/ μελετών

    Έρευνες/ μελέτες

    0,250

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    2

    0,500

    8

    2,000

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    0,500

    0,500

    0,500

    0,500

    2,000

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στους ανθρώπινους πόρους

    3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    ΕΑΤ (1 συμβασιούχος υπάλληλος)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021 83

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) 84

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Έκτακτοι υπάλληλοι

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,034

    0,034

    0,034

    0,034

    0,136

    Θεωρείται ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσληψης είναι η 1η Ιανουαρίου 2020.

    ΕΑΑΕΣ (1 συμβασιούχος υπάλληλος)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Έκτακτοι υπάλληλοι

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,029

    0,029

    0,029

    0,029

    0,116

    Θεωρείται ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσληψης είναι η 1η Ιανουαρίου 2020.

    ΕΑΚΑΑ (1 έκτακτος υπάλληλος)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

    Έκτακτοι υπάλληλοι

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,066

    0,066

    0,066

    0,066

    0,264

    Θεωρείται ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσληψης είναι η 1η Ιανουαρίου 2020.

    ΕΟΠ (1 έκτακτος υπάλληλος και 1 συμβασιούχος υπάλληλος)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

    0,099

    0,099

    0,099

    0,099

    0,396

    Έκτακτοι υπάλληλοι

    0,191

    0,191

    0,191

    0,191

    0,764

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,291

    0,291

    0,291

    0,291

    1,164

    Θεωρείται ότι η προβλεπόμενη ημερομηνία πρόσληψης είναι η 1η Ιανουαρίου 2020.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή (10 μόνιμοι υπάλληλοι) 85  

    Έτος
    2020 86

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AD)

    1,144

    1,144

    1,144

    1,144

     

     

     

    4,576

    Μόνιμοι υπάλληλοι (βαθμοί AST)

    0,286

    0,286

    0,286

    0,286

     

     

     

    1,144

    Συμβασιούχοι υπάλληλοι

     

     

     

     

     

     

     

    Έκτακτοι υπάλληλοι

     

     

     

     

     

     

     

    Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες

     

     

     

     

     

     

     

    ΣΥΝΟΛΟ

    1,430

    1,430

    1,430

    1,430

     

     

     

    5,720

    3.2.3.2.Εκτιμώμενες απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους για τη μητρική ΓΔ και τις συναρμόδιες ΓΔ/Υπηρεσίες

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021 87

    Έτος 2022

    Έτος 2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) 88

    ·Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) 89

    12 01 01 01 FISMA

    5

    5

    5

    5

    07 01 01 01 ENV

    2

    2

    2

    2

    34 01 01 01 CLIMA

    2

    2

    2

    2

    29 01 01 01 EUROSTAT

    1

    1

    1

    1

    XX 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία)

    XX 01 05 01 (έμμεση έρευνα)

    10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

    Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: IΠΑ) 90

    XX 01 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες)

    XX 01 04 yy 91

    - στην έδρα 92

    - σε αντιπροσωπείες

    XX 01 05 02 (AC, END, INT - έμμεση έρευνα)

    10 01 05 02 (AC, END, INT - άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    10

    10

    10

    10

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Η Επιτροπή θα εμπλέκεται σε όλες τις στοχευμένες δράσεις που αναφέρονται στο σημείο 1.4.2 και, συγκεκριμένα, στη διαχείριση της προαναφερόμενης δημόσιας/ιδιωτικής πλατφόρμας (λ.χ. οργάνωση των συνεδριάσεων για την πλατφόρμα και ενδεχόμενων επιμέρους ομάδων, υποβολή έκθεσης σχετικά με το αποτέλεσμα, διαβούλευση με ενδιαφερομένους, εκπόνηση νομοθετικών προτάσεων, παροχή στήριξης στο παρατηρητήριο/συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύνδεση με τις ΕΕΑ και τον ΕΟΠ, συντήρηση του συνεργατικού εργαλείου ΤΠ, αποζημίωση εμπειρογνωμόνων και λοιπά γραμματειακά καθήκοντα, κ.λπ.).

    Εξωτερικό προσωπικό

    Η περιγραφή του υπολογισμού του κόστους των θέσεων που εκφράζονται σε μονάδες πλήρους απασχόλησης θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο τμήμα 3 του παραρτήματος V.

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

       Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και με την πρόταση για το ΠΔΠ μετά το 2020.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

    Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός, με προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 93 .

    Να εξηγηθεί η ανάγκη, με προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

    Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    ΕΑΑ 94

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021 95

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6) 96

    Σύνολο (λόγω της ρύθμισης συγχρηματοδότησης 60/40, εδώ αναφέρεται ποσοστό μόλις 60%)

    ΕΑΤ

    0,051

    0,051

    0,051

    0,051

    0,204

    ΕΑΑΕΣ

    0,043

    0,043

    0,043

    0,043

    0,173

    ΕΑΚΑΑ

    0,098

    0,098

    0,098

    0,098

    0,394

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

    0,193

    0,193

    0,193

    0,193

    0,771



    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

       στους ιδίους πόρους

       στα διάφορα έσοδα

    σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 97

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Άρθρο ………….

    Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί/-ούν η/οι γραμμή/-ές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα. 

    (1)    Οι 17 ΣΒΑ προβλέπουν ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους για την επόμενη 15ετία ώστε να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να εργαστούμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη σταθερότητα, την υγεία του πλανήτη, δίκαιες και ανθεκτικές κοινωνίες και ευημερούσες οικονομίες.
    (2)    Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη: Το πρόγραμμά μου για απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατική αλλαγή - Πολιτικές κατευθύνσεις για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Στρασβούργο, 15 Ιούλιος 2014, διαθέσιμο στην ιστοθέση: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/juncker-political-guidelines-speech_el.pdf  
    (3)    COM(2014) 0903 final.
    (4)    COM(2015) 614 final.
    (5)    COM(2015) 80 final.
    (6)    Έγγραφο εργασίας της Επιτροπής για την επανεξέταση της ευρωπαϊκής στρατηγικής του 2012 για τη βιοοικονομία (SWD(2017) 374 final).
    (7)    COM(2015) 468 final.
    (8)    Εκτιμάται πως υπάρχει ένα μέσο ετήσιο έλλειμμα επενδύσεων για την περίοδο από το 2021 έως το 2030, με βάση τις προβλέψεις του μοντέλου PRIMES που χρησιμοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση (2016), η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοθέση: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1483696687107&uri=CELEX:52016SC0405 .
    (9)    EU High-Level Expert Group on Sustainable Finance Final Report, Financing a Sustainable European Economy (Τελική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, Η χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας), είναι διαθέσιμη στην ιστοθέση: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf  
    (10)    COM(2018) 97 final.
    (11)    Απόφαση αριθ. 1386/2013/ΕΕ.
    (12)    Οδηγία 2000/60/ΕΚ.
    (13)    COM(2015) 0614 τελικό.
    (14)    Οδηγία 2010/75/ΕΕ.
    (15)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010.
    (16)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόμησης των οικονομικών δραστηριοτήτων NACE – αναθεώρηση 2 και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3037/90 του Συμβουλίου και ορισμένων κανονισμών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικών με ειδικούς στατιστικούς τομείς (ΕΕ L 393 της 30.12.2006, σ.1.)
    (17)    Παραρτήματα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 538/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2011 σχετικά με τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς (ΕΕ L 158 της 27.5.2014).
    (18)    ΕΕ C της , σ. .
    (19)    ΕΕ C της , σ. .
    (20)    Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development (UN 2015) διαθέσιμο στην ιστοθέση https://sustainabledevelopment.un.org/post2015/transformingourworld.
    (21)    COM(2016) 739 final.
    (22)    CO EUR 17, CONCL. 5.
    (23)    Απόφαση (ΕΕ) 2016/1841 του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2016, για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας του Παρισιού που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (ΕΕ L 282 της 19.10.2016, σ. 4).
    (24)    EU High-Level Expert Group on Sustainable Finance Final Report, Financing a Sustainable European Economy (Τελική έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, Η χρηματοδότηση μιας βιώσιμης ευρωπαϊκής οικονομίας), είναι διαθέσιμη στην ιστοθέση: https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/180131-sustainable-finance-final-report_en.pdf .
    (25)    COM(2018) 97 final.
    (26)    Απόφαση αριθ. 1386/2013/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2013, σχετικά με γενικό ενωσιακό πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον έως το 2020 «Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας» (ΕΕ L 354/171 της 28.12.2013).
    (27)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2396 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2017, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1316/2013 και (ΕΕ) 2015/1017 όσον αφορά την παράταση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και τη θέσπιση τεχνικών βελτιώσεων για το εν λόγω Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών (ΕΕL 345 της 27.12.2017, σ. 34).
    (28)    Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 020 της 26.1.2010, σ. 7).
    (29)    Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7).
    (30)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (ΕΕ L 317 της 4.11.2014, σ. 35).
    (31)    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – Η ασφάλεια ζωής μας, το φυσικό μας κεφάλαιο: στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020 (COM/2011/0244 final).
    (32)    Οδηγία 91/676/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 1991, για την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης (ΕΕ L 375 της 31.12.1991, σ. 1).
    (33)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 511/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με τα μέτρα συμμόρφωσης των χρηστών βάσει του πρωτοκόλλου της Ναγκόγια για την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους στην Ένωση (ΕΕ L 150 της 20.5.2014, σ. 59).
    (34)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά (ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 23).
    (35)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η επιβολή της δασικής νομοθεσίας, η διακυβέρνηση και το εμπόριο (FLEGT) - Πρόταση για σχέδιο δράσης της ΕΕ (COM/2003/0251 final).
    (36)    Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών (COM/2016/087 final).
    (37)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με το οικολογικό σήμα της ΕΕ (EU Ecolabel) (ΕΕ L 27 της 30.1.2010, σ. 1).
    (38)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1221/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, περί της εκούσιας συμμετοχής οργανισμών σε κοινοτικό σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου (EMAS) και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 761/2001 και των αποφάσεων της Επιτροπής 2001/681/ΕΚ και 2006/193/ΕΚ (ΕΕ L 342 της 22.12.2009, σ. 1–45).
    (39)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Οι δημόσιες συμβάσεις στην υπηρεσία του περιβάλλοντος {SEC(2008) 2124} {SEC(2008) 2125} {SEC(2008) 2126} COM/2008/0400 final.
    (40)    2013/179/ΕΕ: Σύσταση της Επιτροπής, της 9ης Απριλίου 2013, σχετικά με τη χρήση κοινών μεθόδων για τη μέτρηση και τη γνωστοποίηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων κατά τον κύκλο ζωής των προϊόντων και των οργανισμών (ΕΕ L 124/1 της 4.5.2013, σ. 1-210).
    (41)    Παραρτήματα 4 και 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 538/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 691/2011 σχετικά με τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς οικονομικούς λογαριασμούς (ΕΕ L 158 της 27.5.2014).
    (42)    Οδηγία 2001/42/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2001, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων (ΕΕ L 197 της 21.7.2001, σ. 30).
    (43)    Οδηγία 2011/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (ΕΕ L 26 της 28.1.2012, σ. 1).
    (44)    Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 1).
    (45)    Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 65).
    (46)    Οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ (ΕΕ L 94 της 28.3.2014, σ. 243).
    (47)    https://www.unpri.org/download?ac=1534.
    (48)    COM(2018) 97 final.
    (49)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 525/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μηχανισμό παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων πληροφοριών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο που αφορούν την αλλαγή του κλίματος και την κατάργηση της απόφασης 280/2004/ΕΚ (ΕΕ L 165 της 18.6.2013, σ. 13).
    (50)    Οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2008, για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών (ΕΕ L 312 της 22.11.2008, σ. 3).
    (51)    Οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουνίου 2008, περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) (ΕΕ L 164 της 25.6.2008, σ. 19-40).
    (52)    Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2000, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (ΕΕ L 327 της 22.12.2000, σ.1).
    (53)    Οδηγία 91/271/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1991, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (ΕΕ L 135 της 30.5.1991, σ. 40).
    (54)    Οδηγία 98/83/ΕΚ του Συμβουλίου, της 3ης Νοεμβρίου 1998, σχετικά με την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης (ΕΕ L 330 της 5.12.1998, σ. 32).
    (55)    Απόφαση (ΕΕ) 2017/848 της Επιτροπής, της 17ης Μαΐου 2017, για τη θέσπιση κριτηρίων και μεθοδολογικών προτύπων για την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων καθώς και προδιαγραφών και τυποποιημένων μεθόδων για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση, και για την κατάργηση της απόφασης 2010/477/ΕΕ (ΕΕ L 125 της 18.5.2017, σ. 43).
    (56)    Αναφερόμενα στο άρθρο 54 παράγραφος 2 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
    (57)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
    (58)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις/ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις
    (59)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (60)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
    (61)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις/ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις
    (62)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (63)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
    (64)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις/ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις
    (65)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (66)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
    (67)    Οι μικροδιαφορές στο συνολικό ποσό οφείλονται στη στρογγυλοποίηση των αριθμών σε τρία δεκαδικά ψηφία.
    (68)    Οι δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 είναι συμβατές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2018.
    (69)    Ο αριθμός των ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών της πλατφόρμας δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος· συνεπώς, ο πίνακας απεικονίζει τον αντίκτυπο στις δαπάνες μόνο για τα πρώτα τέσσερα έτη ύπαρξης της πλατφόρμας. Αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει τουλάχιστον κατά την περίοδο του επόμενου ΠΔΠ (ήτοι έως το 2027).
    (70)    Οι δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 είναι συμβατές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2018.
    (71)    Ο αριθμός των ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών της πλατφόρμας δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος· συνεπώς, ο πίνακας απεικονίζει τον αντίκτυπο στις δαπάνες μόνο για τα πρώτα τέσσερα έτη ύπαρξης της πλατφόρμας. Αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει τουλάχιστον κατά την περίοδο του επόμενου ΠΔΠ (ήτοι έως το 2027).
    (72)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (73)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικός/-οί στόχος/-οι…».
    (74)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (75)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικός/-οί στόχος/-οι…».
    (76)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (77)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικός/-οί στόχος/-οι…».
    (78)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (79)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικός/-οί στόχος/-οι…».
    (80)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (81)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικός/-οί στόχος/-οι…».
    (82)    Αποτελέσματα θα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν, κ.λπ.)
    (83)    Οι δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 είναι συμβατές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2018.
    (84)    Ο αριθμός των ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών της πλατφόρμας δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος· συνεπώς, ο πίνακας απεικονίζει τον αντίκτυπο στις δαπάνες μόνο για τα πρώτα τέσσερα έτη ύπαρξης της πλατφόρμας. Αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει τουλάχιστον κατά την περίοδο του επόμενου ΠΔΠ (ήτοι έως το 2027).
    (85)    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό των ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό των ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
    (86)    Οι δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 είναι συμβατές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2018.
    (87)    Ο αριθμός των ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών της πλατφόρμας δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος· συνεπώς, ο πίνακας απεικονίζει τον αντίκτυπο στις δαπάνες μόνο για τα πρώτα τέσσερα έτη ύπαρξης της πλατφόρμας. Αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει τουλάχιστον κατά την περίοδο του επόμενου ΠΔΠ (ήτοι έως το 2027).
    (88)    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό των ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό των ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.
    (89)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
    (90)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
    (91)    Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).
    (92)    Βλ. άρθρα 11 και 17 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1311/2013 του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020.
    (93)    Βάσει των ισχυόντων όρων διακυβέρνησης και χρηματοδότησης (ήτοι συγχρηματοδότηση 60% από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των κρατών μελών και 40% συνεισφορά της ΕΕ) που δεν λαμβάνουν υπόψη την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την επανεξέταση των ΕΕΑ, η οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
    (94)    Οι δαπάνες για την περίοδο μετά το 2020 είναι συμβατές με τις προτάσεις της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027) που δημοσιεύτηκε στις 2 Μαΐου 2018.
    (95)    Ο αριθμός των ετών για την ολοκλήρωση των εργασιών της πλατφόρμας δεν μπορεί να εκτιμηθεί επί του παρόντος· συνεπώς, ο πίνακας απεικονίζει τον αντίκτυπο στις δαπάνες μόνο για τα πρώτα τέσσερα έτη ύπαρξης της πλατφόρμας. Αναμένεται ότι η πλατφόρμα θα υπάρχει τουλάχιστον κατά την περίοδο του επόμενου ΠΔΠ (ήτοι έως το 2027).
    (96)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
    Top