Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015IE1459

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Προοπτικές για μακροπρόθεσμη, έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας και οι σχέσεις της με τις βιομηχανίες θαλάσσης της ΕΕ» (γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

    ΕΕ C 13 της 15.1.2016, p. 73–82 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.1.2016   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 13/73


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Προοπτικές για μακροπρόθεσμη, έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας και οι σχέσεις της με τις βιομηχανίες θαλάσσης της ΕΕ»

    (γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

    (2016/C 013/12)

    Εισηγητής:

    ο κ. Marian KRZAKLEWSKI

    Συνεισηγητής:

    ο κ. José Custódio LEIRIÃO

    Στις 22 Ιανουαρίου 2015 και σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Εσωτερικού της κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει γνωμοδότηση πρωτοβουλίας με θέμα:

    «Προοπτικές για μακροπρόθεσμη, έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας και οι σχέσεις της με τις βιομηχανίες θαλάσσης της ΕΕ».

    (γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανικών Μεταλλαγών (CCMI), στην οποία ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή της στις 15 Ιουλίου 2015. Εισηγητής ήταν ο κ. Marian KRZAKLEWSKI και συνεισηγητής ο κ. José Custodio LEIRIÃO.

    Κατά την 510η σύνοδο ολομέλειας, της 16ης και 17ης Σεπτεμβρίου 2015 (συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 132 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 3 αποχές.

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η υπεράκτια βιομηχανία περιλαμβάνει την παραγωγή ενέργειας και την εξαγωγή φυσικού αερίου, πετρελαίου και ορυκτών από τη θάλασσα. Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι οι αγορές που συνδέονται με αυτούς τους κλάδους αναπτύσσονται ιδιαίτερα δυναμικά και έχουν δυνατότητες μακροπρόθεσμης βιώσιμης και έξυπνης ανάπτυξης.

    1.2.

    Η ΕΟΚΕ είναι πεπεισμένη ότι για μια βιώσιμη ανάπτυξη της υπεράκτιας βιομηχανίας απαιτείται ένα συνεκτικό πλαίσιο, ένα ευρωπαϊκό στρατηγικό όραμα, που να εξασφαλίσει προοδευτικές τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις γι’ αυτόν τον κλάδο της οικονομίας. Στο επίκεντρο αυτού του στρατηγικού πλαισίου βρίσκονται οι τεχνολογίες.

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι σήμερα δεν υπάρχει μια σφαιρική ευρωπαϊκή στρατηγική για την υπεράκτια βιομηχανία ως σύνολο και για τους επιμέρους κλάδους της. Η Επιτροπή και το Συμβούλιο διευρύνουν βέβαια σταδιακά το φάσμα των ρυθμίσεων για τον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο, ιδίως για τον τομέα της υπεράκτιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως αυτά τα μέτρα δεν φαίνεται να βασίζονται σε ένα συνεκτικό και περιεκτικό σχέδιο.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι η απουσία στρατηγικού πλαισίου για την υπεράκτια βιομηχανία είναι, μεταξύ άλλων, και συνέπεια της ανεπαρκούς συνεργασίας μεταξύ της υπεράκτιας βιομηχανίας, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, των κρατών μελών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι με την επεξεργασία και την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού στρατηγικού οράματος για την υπεράκτια βιομηχανία θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα αποτελεσματικό επίπεδο συνεργασίας προς όφελος των ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και άλλων βιομηχανικών κλάδων (π.χ. ο τουρισμός) που χρησιμοποιούν υπεράκτιους πόρους.

    1.5.

    Λαμβάνοντας υπόψη τις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της, η ΕΟΚΕ σημειώνει με ανησυχία ότι δεν υπήρχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής ούτε στις δύο συνεδριάσεις της ομάδας μελέτης ούτε στη δημόσια ακρόαση στο Aberdeen, που έγιναν με σκοπό την προετοιμασία της παρούσας γνωμοδότησης για την ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία.

    1.6.

    Στο πλαίσιο εκτενούς ανάλυσης των σχέσεων μεταξύ της υπεράκτιας βιομηχανίας και της ευρωπαϊκής θαλάσσιας βιομηχανίας, η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι η υπεράκτια βιομηχανία παράγει πολύ ισχυρές, συχνά «πράσινες» κινητήριες δυνάμεις για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, ιδίως για τους κλάδους της ναυπηγικής, της επισκευής και του εξοπλισμού των πλοίων. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει τη θέση ότι, χάρη στη ζήτηση από την πλευρά της υπεράκτιας βιομηχανίας, κατέστη δυνατό να αποτραπεί η απώλεια κρίσιμης μάζας που απειλούσε μέχρι πρότινος τα ναυπηγεία.

    1.7.

    Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι, καθώς η εφαρμογή της οδηγίας για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναπτύξει μαζί με τα κράτη μέλη ένα σύστημα ελέγχου και να αναδείξει δυνατότητες για αύξηση του οικονομικού δυναμικού των επιχειρηματιών του κλάδου, προκειμένου να καλύπτονται τα διορθωτικά μέτρα μετά από ατυχήματα.

    1.7.1.

    Πρέπει να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα «νοοτροπίας ασφάλειας» και να ληφθούν μέτρα για την προώθηση και την ενίσχυση της πιστοποίησης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από υπεράκτιες βιομηχανικές επιχειρήσεις με στόχο διεξοδικότερες μορφές εκπαίδευσης στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι οι καλές συνθήκες εργασίας στη θάλασσα αποτελούν προϋπόθεση για ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας στην υπεράκτια βιομηχανία.

    1.8.

    Η ΕΟΚΕ προτείνει να λάβουν μέτρα η Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την αξιολόγηση της δυνατότητας διεύρυνσης της σύμβασης ναυτικής εργασίας, έτσι ώστε να συμπεριλάβει τους εργαζομένους στην υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας στην ΕΕ και στον ΕΟΧ.

    1.9.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η Επιτροπή και οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι του κλάδου που εκπροσωπούν την υπεράκτια βιομηχανία θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της οδηγίας του 2009 για την εφαρμογή της σύμβασης ναυτικής εργασίας στην ΕΕ με μια ευρωπαϊκή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (EFT) και της Ένωσης Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA).

    1.10.

    Δεδομένης της πρόβλεψης για έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ικανοτήτων στην υπεράκτια βιομηχανία στην ΕΕ και στον ΕΟΧ, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η εν λόγω έλλειψη πρέπει να αποφευχθεί με τη δημιουργία καλών συνθηκών εργασίας (συμπερίληψη στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης ναυτικής εργασίας), με την εφαρμογή στρατηγικών για την προσαρμογή των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και με την ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να εργαστούν στη θάλασσα.

    1.11.

    Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να προωθήσουν συνεργασίες και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), μεταξύ άλλων με τη μορφή κοινών επιχειρήσεων, εγγυήσεων και μέτρων για την κατανομή της παραγωγής και των συμβάσεων παραχώρησης. Κατά τον συντονισμό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το νομικό πλαίσιο, ο χωροταξικός σχεδιασμός, οι γεωλογικές έρευνες και η προστασία του περιβάλλοντος για το ζήτημα της βιώσιμης αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων.

    1.12.

    Η ΕΟΚΕ είναι της άποψης ότι στη ρύθμιση για την υπεράκτια βιομηχανία εξόρυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να εμπεριέχεται ως παράμετρος η συμμετοχή της Επιτροπής σε ένα ευρύ πρόγραμμα γεωλογικής έρευνας με χρήση ΤΠΕ. Σκοπός πρέπει να είναι η διάθεση δεδομένων με σκοπό τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα κατά τη σημερινή και μελλοντική χρήση των θαλάσσιων πόρων.

    1.13.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, στο πλαίσιο του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, καθώς και των κανονιστικών απαιτήσεων, οι παρακάτω πτυχές αποτελούν κεντρικές προκλήσεις για την υπεράκτια βιομηχανία:

    η εξόρυξη σε βαθέα ύδατα και —στην περίπτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας— η μετάβαση σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή και σε βαθύτερα ανοιχτά ύδατα·

    οι διαδικασίες για οριζόντιες γεωτρήσεις και ρωγμάτωση στη θάλασσα με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών διατάξεων·

    η αντιμετώπιση της γηράσκουσας υποδομής των υπεράκτιων εγκαταστάσεων·

    η ανακάλυψη, καταχώρηση και αξιοποίηση των πόρων σε αρκτικές περιοχές·

    η ανταπόκριση στις «πράσινες» δυνάμεις ώθησης που απορρέουν από τη σύμβαση MARPOL, τη σύμβαση για το υδάτινο έρμα και τον κανονισμό για την ανακύκλωση των πλοίων.

    1.14.

    Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της διαδικτύωσης των υπεράκτιων κλάδων, των παράκτιων περιφερειών και των επιχειρήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και των έργων που αφορούν την «έξυπνη εξειδίκευση». Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία σε θέματα καινοτομίας και προστασίας του περιβάλλοντος και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

    1.14.1.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να εξετάσει προσαρμογές των διαρθρωτικών ταμείων και του σχεδίου Juncker προς την κατεύθυνση της προαγωγής των επενδύσεων και της καινοτομίας στην υπεράκτια βιομηχανία.

    1.15.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί (επανεξεταστεί) η στρατηγική «Ευρώπη 2020» προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ένωσης που αφορούν θαλάσσιες δραστηριότητες, έργα, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χρηματοδότηση και ενίσχυση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη ο μεγάλος όγκος και οι πολύπλευρες εργασίες και εξειδικεύσεις που απαιτούνται στον τομέα των υπεράκτιων δραστηριοτήτων.

    1.16.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προαγάγει τον διάλογο σχετικά με τη δυνατότητα κατάρτισης ειδικής στρατηγικής για τη Βόρεια Θάλασσα, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υπεράκτια βιομηχανία στην Ευρώπη.

    2.   Ιστορικό

    2.1.

    Η υπεράκτια βιομηχανία περιλαμβάνει κυρίως την παραγωγή ενέργειας και την εξαγωγή φυσικού αερίου, πετρελαίου και ορυκτών από τη θάλασσα. Λόγω της αλυσίδας εφοδιασμού και των υπηρεσιών, η υπεράκτια βιομηχανία έχει σχέση με τους ακόλουθους κλάδους της θαλάσσιας οικονομίας: τα ναυπηγεία, την επισκευή, συντήρηση και μετατροπή των πλοίων, τον εξοπλισμό και εφοδιασμό των πλοίων, καθώς και με τον κλάδο των θαλάσσιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    2.2.

    Επιπροσθέτως, η ευρωπαϊκή θαλάσσια βιομηχανία που συνδέεται με τους υπεράκτιους κλάδους διαθέτει σύγχρονη τεχνογνωσία και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα τα οποία απορρέουν από τις αγορές που συνδέονται με όλους τους υπεράκτιους τομείς.

    2.3.

    Στο πλαίσιο της εξέτασης της κατάστασης της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας, καθώς και της αξιολόγησης των προοπτικών της για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, αναλύονται στην έκθεση οι ακόλουθες πτυχές:

    η κατάσταση της υπεράκτιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου σε παγκόσμιο πλαίσιο, καθώς και οι προκλήσεις και οι κινητήριες δυνάμεις της·

    τα γενικά χαρακτηριστικά του υπεράκτιου κλάδου αιολικής ενέργειας στην ΕΕ·

    οι σχέσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής θαλάσσιας βιομηχανίας και της υπεράκτιας βιομηχανίας·

    η ανάγκη για καινοτομίες και βιώσιμη ανάπτυξη ενόψει των επίκαιρων προκλήσεων και των πιθανών τομέων ανάπτυξης της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας·

    μια πρόταση για την εξασφάλιση της κοινωνικής διάστασης της βιώσιμης ανάπτυξης της υπεράκτιας βιομηχανίας σε θέματα εργατικού δικαίου·

    το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία·

    η ιδέα της προώθησης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Βόρεια Θάλασσα, που θα περιλαμβάνει τις προκλήσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υπεράκτια βιομηχανία.

    3.   Η ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου: η σημερινή κατάσταση του κλάδου

    3.1.

    Στο μείγμα ενεργειακών πηγών της Ευρώπης, τα προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου κατείχαν το 2012 ποσοστό 26 %, ενώ η πυρηνική ενέργεια κατέχει το υψηλότερο ποσοστό με 29 %, ενώ το 22 % προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των σταθμών υδροηλεκτρικής ενέργειας.

    3.1.1.

    Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στον κόσμο· εισάγει το 53 % της ενέργειάς της και δαπανά γι’ αυτό συνολικά 400 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Εισάγονται, κυρίως από τη Ρωσία, το 88 % του πετρελαίου και το 66 % του φυσικού αερίου.

    3.2.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα του υπεράκτιου κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη έγκειται στο ερώτημα αν η παραδοσιακή ευρωπαϊκή βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενόψει της διαφοροποίησής της, των προκλήσεων που απορρέουν από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των αλλαγών, θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη.

    3.3.

    Η υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    υψηλές λειτουργικές δαπάνες·

    μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος και μεγάλος βαθμός κανονιστικής ρύθμισης·

    ανάγκη μετάβασης σε βαθύτερα ύδατα·

    φορολογικός κίνδυνος — χαμηλές τιμές που έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο·

    δυνητικά προβλήματα με φθηνά προϊόντα που έρχονται από τις ΗΠΑ.

    3.4.

    Η ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης πρέπει σήμερα να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις:

    την ανάγκη σεισμικών ερευνών για την επικαιροποίηση των χαρτών γεωλογικών στρωμάτων·

    την ελλιπή αντιπαραβολή και ανταλλαγή δεδομένων, που μειώνει την ταχύτητα ανάπτυξης·

    την πίεση από τις χώρες παραγωγής για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων·

    τα προβλήματα με τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών εξόρυξης με τη συμμετοχή εθνικών και διεθνών επιχειρήσεων έρευνας κοιτασμάτων·

    τη διαχείριση του κύκλου εργασιών του κλάδου σε διαδοχικές φάσεις: αναζήτηση, ανακάλυψη/, FEED (1), εξόρυξη, απεγκατάσταση.

    3.4.1.

    Νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία είναι:

    η μείωση των διαθέσιμων πόρων·

    οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου και ο ανταγωνισμός από νέες φθηνές συναφείς πρώτες ύλες·

    προβλήματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και την κρατική ενίσχυση σε νέες επιχειρήσεις·

    η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω καινοτομιών και η διεθνοποίηση της βιομηχανίας·

    το ζήτημα της ανάπτυξης μέσω της «πράσινης οικονομίας».

    3.5.

    Η ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αξίζει να υποστηριχθεί, καθώς

    διαθέτει τις ιδιότητες μιας σταθερής βιομηχανίας και πληροί τις διατάξεις της ΕΕ·

    δημιουργεί άμεσα και έμμεσα σχεδόν 600 000 θέσεις εργασίας (μαζί με τη Νορβηγία)·

    αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κινητήριους παράγοντες της θαλάσσιας βιομηχανίας στην ΕΕ·

    συνεισφέρει σε μια θετική κοινωνική αλλαγή στις περιφέρειες·

    συμβάλλει σημαντικά στα δημοσιονομικά έσοδα των κρατών μελών·

    κατέχει εξέχοντα ρόλο στην πρόοδο της καινοτομίας και της τεχνολογίας στον τομέα της μηχανικής·

    διακρίνεται από σημαντικό και αυξανόμενο μερίδιο στις εξαγωγές των επιχειρήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, πράγμα που αντισταθμίζει την πιθανή απώλεια εσόδων από την παραγωγή καυσίμων·

    3.6.

    Κατά την ακρόαση στο Aberdeen (2) παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των SWOT (δυνατών σημείων, αδύνατων σημείων, ευκαιριών και απειλών) της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία συμπληρώθηκαν με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και περιλαμβάνονται στο παράρτημα.

    4.   Η αγορά θαλάσσιας ενέργειας στην ΕΕ

    4.1.

    Επί του παρόντος λειτουργούν στις θάλασσες της ΕΕ περίπου 2 500 εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε 11 χώρες με συνολική ισχύ άνω των 8 GW. Το ποσοστό της ΕΕ στην παγκόσμια παραγωγή φθάνει σχεδόν το 90 %. Μετά την ολοκλήρωση των 12 έργων, που είναι τώρα υπό κατασκευή, η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει στα 10,9 GW. Συνολικά, η αιολική ενέργεια καλύπτει σήμερα το 7 % της ενέργειας στην ΕΕ, ενώ περίπου το 1/7 αυτής της ενέργειας προέρχεται από την υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας.

    4.2.

    Οι τρέχουσες τάσεις ανάπτυξης και καινοτομίας στον κλάδο αυτόν αφορούν εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, θεμελιώσεις και εγκαταστάσεις σε βαθύτερα ύδατα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις από την ακτή.

    4.3.

    Ο οικονομικός σχεδιασμός γίνεται ένα ολοένα σημαντικότερο μέσο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Το 2014, τα δάνεια της βιομηχανίας χωρίς δικαίωμα αναγωγής ανέρχονταν σε 3,14 δισεκατ. ευρώ (3) —φθάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της βιομηχανίας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εταιρικές σχέσεις.

    4.4.

    Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί περαιτέρω. Για το απώτερο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αιολική Ενέργεια (EWEA) θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη άδειες κατασκευής νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 26,4 GW, ενώ μακροπρόθεσμα σχέδια προβλέπουν αύξηση της σημερινής δυναμικότητας κατά 98 GW.

    4.5.

    Σύμφωνα με στοιχεία της EWEA, στο τέλος του 2011 απασχολούνταν στον τομέα της αιολικής ενέργειας 192 000 άνθρωποι, από τους οποίους 30 000-40 000 απασχολούνταν στην υπεράκτια βιομηχανία αιολικής ενέργειας.

    4.6.

    Η θαλάσσια ενέργεια στην ΕΕ ανέρχεται σε εγκατεστημένη ισχύ 1,5 Gigawatt (ένα έκτο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αν και σύμφωνα με τις προγνώσεις το 2020 θα σημειωθεί αύξηση στα 3,6 GW). Σε αυτά έρχονται να προστεθούν εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ενέργειας των κυμάτων, της παλίρροιας και των θαλασσίων ρευμάτων, καθώς και η ενέργεια αλατοβαθμίδας και εγκαταστάσεις μετατροπής της θερμικής ενέργειας των θαλασσών σε ηλεκτρικό ρεύμα.

    5.   Οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής θαλάσσιας βιομηχανίας και της υπεράκτιας βιομηχανίας

    5.1.

    Η συνολική αξία των παραγγελιών πλοίων ήταν το 2014 370 δισεκατ. αμερικανικά δολάρια, ενώ 170 δισεκατ. δολάρια από αυτά αφορούν υπεράκτιες μονάδες. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια ζήτηση σε υπεράκτια πλοία διαφόρων τύπων θα ανέρχεται μεταξύ 2014 και 2025 σε 1 230-1 970 μονάδες. Η ζήτηση για βιομηχανικά υποβρύχια οχήματα θα αυξηθεί κατά 180 %, η ζήτηση πλοίων για την εγκατάσταση ή τη λειτουργία αιολικών εγκαταστάσεων και για πλωτές υπεράκτιες μονάδες θα αυξηθεί κατά 50-60 %.

    5.2.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται αύξηση του όγκου παραγγελιών για όλα τα είδη πλοίων κατά 3,7 % μέχρι το 2025. Ενόψει των σαφώς υψηλότερων προβλέψεων για τα υπεράκτια πλοία, αυτό καθιστά σαφές ότι η υπεράκτια βιομηχανία αποτελεί και θα αποτελεί και μελλοντικά ισχυρή κινητήρια δύναμη του ναυπηγικού τομέα. Το 2014 το ποσοστό των υπεράκτιων πλοίων ήταν 30 % επί της συνολικής παραγωγής των ναυπηγείων της Ευρώπης.

    5.3.

    Εξίσου στενά συνδεδεμένη με την υπεράκτια βιομηχανία είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμού πλοίων, που ηγείται παγκοσμίως ως προς την κατασκευή μονάδων γεωτρύπανων, κινητήρων, βαρούλκων, γερανών και ηλεκτρονικών συσκευών για την υπεράκτια βιομηχανία.

    5.4.

    Η παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα είναι η «πράσινη» κινητήρια δύναμη της θαλάσσιας οικονομίας. Το συνολικό δυναμικό κατά το διάστημα 2012-2022 εκτιμάται σε παραπάνω από 19 δισεκατ. ευρώ (περίπου 2 δισεκατ. ευρώ ετησίως). Οι εκτιμήσεις βασίζονται στον αριθμό των πλοίων και των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία των προγραμματισμένων αιολικών πάρκων.

    5.5.

    Επιπλέον, ένα νέο είδος ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών της ευρωπαϊκής θαλάσσιας οικονομίας προκύπτει από τη μετατόπιση των δραστηριοτήτων σε βαθύτερα ύδατα. Αυτό αφορά ιδίως τον κλάδο της υπεράκτιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και την παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα.

    5.6.

    Καθώς λιώνουν οι πάγοι στις αρκτικές περιοχές, προκύπτουν νέες προοπτικές εξόρυξης των εγχώριων πρώτων υλών και για τη ναυσιπλοΐα (βέβαια, εδώ δεν πρόκειται για μια εντελώς «πράσινη» κινητήρια δύναμη). Σε συνάρτηση με αυτήν την τάση, αναμένεται μεταξύ άλλων ζήτηση παγοθραυστικών, καθώς και πλοίων μεταφοράς και συντήρησης με παγοπροστασία.

    5.7.

    Ο σχετικά νέος κλάδος της θαλάσσιας ενέργειας καθίσταται επίσης ολοένα περισσότερο μια πράσινη κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή θαλάσσια βιομηχανία, ιδίως για τους κλάδους που συμμετέχουν στον σύνδεσμο SEA Europe.

    5.8.

    Το φάσμα των προϊόντων των ναυπηγείων που προορίζονται για τον υπεράκτιο κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνδέεται με τον κύκλο εργασιών αυτού του οικονομικού κλάδου ως εξής:

    η αναζήτηση και επισήμανση πρώτων υλών δημιουργεί ζήτηση για βοηθητικά πλοία,

    για τις γεωτρήσεις χρειάζονται υπεράκτια πλοία και μονάδες γεωτρήσεων·

    η εκμετάλλευση των υφισταμένων πρώτων υλών δημιουργεί ζήτηση για ειδικά κατασκευαστικά πλοία·

    για την απόσπαση των πρώτων υλών απαιτούνται πλοία ή πλωτές μονάδες εξόρυξης και αποθήκευσης·

    κατά την οριστική παύση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, χρειάζονται πλοία που θα εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες ή άλλες υπεράκτιες εγκαταστάσεις.

    5.9.

    Για να εξασφαλιστούν οι μελλοντικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα απαιτηθούν πολύ περισσότερες υπεράκτιες γεωτρήσεις. Με αυτό συνδέεται μια έντονη ζήτηση μονάδων πλατφορμών σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και ζήτηση για αποκατάσταση και μετατροπή διαφόρων ειδών υπεράκτιων εγκαταστάσεων και πύργων γεώτρησης. Αυτές οι υπηρεσίες είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τα τμήματα κατασκευής και επισκευής πλοίων σε ναυπηγεία της ΕΕ.

    5.10.

    Ενδιαφέρουσες προοπτικές προκύπτουν από ένα νέο, ιδιαίτερο προϊόν των ναυπηγείων: πρόκειται για πλοία που δεν μεταφέρουν μόνο υγροποιημένο αέριο, αλλά παρέχουν επίσης διάφορες υπηρεσίες για την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και αντικαθιστούν τους χερσαίους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου με κινητούς τερματικούς σταθμούς, ήτοι για πλοία FPSO σχετικά με το υγροποιημένο αέριο (Floating Production Storage and Offloading Units — πλοία για την άντληση, την αποθήκευση και τη μεταφορά υγροποιημένου αερίου) και πλοία FSRU (Floating LNG Storage and Re-gasification Unit — πλοία για τη μεταφορά, την αποθήκευση και την επαναεριοποίηση).

    5.11.

    Από τους κινητήριους παράγοντες της υπεράκτιας βιομηχανίας μπορούν να ωφεληθούν και ευρωπαϊκοί λιμένες. Αυτό ισχύει για υπηρεσίες που αφορούν εμπορεύματα τμηματικών αποστολών και τη μεταφόρτωση στοιχείων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας: Σε αυτά συγκαταλέγονται τμήματα πύργων, γεννήτριες και πτερύγια δρομέων, καθώς και άλλες συσκευές που παραγγέλλει η υπεράκτια βιομηχανία.

    6.   Ανάγκη για καινοτομίες και βιώσιμη ανάπτυξη ενόψει των επίκαιρων προκλήσεων και των πιθανών τομέων ανάπτυξης της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας

    6.1.

    Την τελευταία δεκαετία οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην καινοτομία εξακολούθησαν να υπολείπονται εκείνων των μεγαλύτερων ανταγωνιστών (ΗΠΑ). Αυτό επηρεάζει όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του υπεράκτιου κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    6.2.

    Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η κατοχύρωση της ασφαλούς χρήσης των γηρασκουσών εγκαταστάσεών του. Περίπου το 30 % όλων των πλατφορμών του κόσμου λειτουργούν ήδη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ πολλές έχουν ήδη υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους.

    6.3.

    Ως προς την παλαιότητα των εγκαταστάσεων της υπεράκτιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου απαιτούνται ειδικότερα τα ακόλουθα μέτρα:

    επιτήρηση και ευαισθητοποίηση όσον αφορά την κατάσταση του υλικού·

    ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διάβρωση κάτω από τη μόνωση·

    αντιμετώπιση προβλημάτων των ελέγχων, των επισκευών και της συντήρησης για την αντιμετώπιση της παλαιότητας·

    επεξεργασία αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

    6.4.

    Η ανάπτυξη του κλάδου εξαρτάται από καινοτόμες τεχνολογίες υποστήριξης των εξορύξεων να συμβάλουν ώστε να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος από τις παλιές εγκαταστάσεις και να παραταθεί η διάρκεια χρήσης ορισμένων πεδίων παραγωγής.

    6.4.1.

    Πέρα από αυτό, οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αναζήτηση σε βαθέα ύδατα και στην εξόρυξη, πράγμα που σημαίνει παράλληλα επενδύσεις ύψους δισεκατ. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στοχεύει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και κινδύνων, καθώς και στη χρήση φρεάτων σε υψηλότερες θερμοκρασίες και με υψηλότερη πίεση.

    6.5.

    Η ΕΟΚΕ είναι της γνώμης ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει τη διόρθωση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του σχεδίου Juncker προκειμένου να προωθήσει τις επενδύσεις σε καινοτομίες στην υπεράκτια βιομηχανία, ιδίως στους ακόλουθους τομείς:

    τη γήρανση των υποδομών και τη διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγής·

    τις νέες τεχνολογίες για την εξόρυξη των τελευταίων πόρων από παλιότερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου·

    την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των φρεάτων εξερεύνησης.

    Νέα πεδία ανάπτυξης

    6.6.

    Η ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου καθίσταται, με τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων, μια ολοένα ελκυστικότερη επιλογή και για τον υπεράκτιο κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό οφείλεται στη σαφή βελτίωση των τεχνολογιών ρωγμάτωσης υπογείων πετρωμάτων. Η αποθήκευση CO2 στη θάλασσα μπορεί να αποτελέσει και για την υπεράκτια βιομηχανία έναν ακόμα παράγοντα πράσινης ανάπτυξης ενόψει της δημιουργίας μιας οικονομίας με περιορισμένες εκπομπές.

    6.7.

    Περαιτέρω νέοι τομείς ανάπτυξης είναι η κατασκευή βιομηχανικών πλατφορμών πολλαπλών χρήσεων στο πλαίσιο πιλοτικών έργων (7ο πρόγραμμα-πλαίσιο) και η κατασκευή ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων ανάκτησης ενέργειας από τα κύματα και την παλίρροια.

    6.8.

    Μια πρόκληση για τους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων στην ΕΕ αποτελεί η αξιοποίηση του δυναμικού του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας (4) στον τομέα της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας.

    7.   Ενωσιακό νομικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία

    7.1.

    Οι δραστηριότητες της υπεράκτιας βιομηχανίας στην Ευρώπη υπόκεινται σε ένα νομικό πλαίσιο που διευρύνεται ολοένα. Τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο ασκούν οι εξής διατάξεις:

    η κοινοτική οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές (ΟΒΕ), η κοινοτική οδηγία για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης (IPPC) και η οδηγία για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης (LCP)·

    η οδηγία MCP για τον περιορισμό των εκπομπών ορισμένων ρύπων στην ατμόσφαιρα από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης, η οποία έχει επίδραση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου·

    το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ της ΕΕ)·

    η οδηγία για την ασφάλεια της ναυτιλίας.

    7.2.

    Η οδηγία για την ασφάλεια των υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου τέθηκε σε ισχύ το 2013 και θα συμπεριληφθεί στα εθνικά συστήματα δικαίου από τον Ιούλιο του 2015, με αποτέλεσμα να πρέπει η βιομηχανία να τηρεί τα νέα πρότυπα από τον Ιούλιο του 2016.

    7.2.1.

    Για να υπάρξει παγκόσμια επίδραση και να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση των σοβαρών ατυχημάτων τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρώπης, απαιτείται συνεργασία της Επιτροπής, των κρατών μελών και των εξειδικευμένων επιχειρήσεων στους ακόλουθους τομείς:

    δημοσίευση κατευθυντηρίων γραμμών για τους παράγοντες κινδύνου·

    δημιουργία μιας «νοοτροπίας ασφάλειας» στον εν λόγω τομέα·

    πιστοποίηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από υπεράκτιες βιομηχανικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση πιο εκτεταμένων μέτρων εκπαίδευσης·

    επεξεργασία ενός κώδικα δοκιμασμένων πρακτικών·

    προαγωγή της εταιρικής σχέσης μεταξύ επενδυτών και κρατών μελών·

    συνεργασία μεταξύ κρατών μελών και επενδυτών σε ευαίσθητους στρατηγικούς τομείς και σε υπεράκτια έργα που προάγουν τις ΣΔΙΤ προς όφελος μιας βιώσιμης ανάπτυξης·

    συνεργασία στον τομέα της προστασίας στρατηγικά σημαντικών υπεράκτιων υποδομών από την τρομοκρατία και την πειρατεία.

    7.3.

    Επί του παρόντος, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας θεωρούν ευαίσθητη κανονιστική υπόθεση την εργασία για το έγγραφο αναφοράς σχετικά με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες (BREF) στους τομείς της εξερεύνησης και εξόρυξης υδατανθράκων στην ΕΕ με χρήση εντατικών μεθόδων ρωγμάτωσης.

    7.4.

    Επιπλέον, σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των διατάξεων στην ανάπτυξη όλων των κλάδων της υπεράκτιας βιομηχανίας πρέπει να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη οδηγία (Ιούλιος 2014) περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

    7.5.

    Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης COM(2008) 699 όσον αφορά την πολιτική για τις πρώτες ύλες, που στοχεύει σε μια καλύτερη διεθνή συνεργασία στον τομέα των εθνικών γεωλογικών ερευνών προκειμένου να διευρυνθεί η βάση των γνώσεων της ΕΕ, θα πρέπει να επηρεάσει έμμεσα την υπεράκτια βιομηχανία και την πτυχή της γεωλογίας κοιτασμάτων.

    7.6.

    Εξίσου σημαντικές είναι οι ακόλουθες κανονιστικές και πολιτικές πτυχές, οι οποίες αφορούν την ευρωπαϊκή υπεράκτια βιομηχανία στο σύνολό της:

    επιπτώσεις της σύμβασης ναυτικής εργασίας·

    επιπτώσεις της σύμβασης MARPOL (οριακές τιμές SO2 και NO2) και της σύμβασης για το υδάτινο έρμα.

    8.   Υπέρβαση των δυσκολιών ως προς τη διατήρηση της κοινωνικής διάστασης της βιώσιμης ανάπτυξης της υπεράκτιας βιομηχανίας σε θέματα εργατικού δικαίου

    8.1.

    Η έντονη πολυμορφία της ευρωπαϊκής υπεράκτιας βιομηχανίας και η σημαντική επίδραση της παγκοσμιοποίησης στον εν λόγω κλάδο, καθώς και τα άλυτα προβλήματα που αφορούν την εξασφάλιση δίκαιων όρων ανταγωνισμού και το κοινωνικό ντάμπινγκ στον κλάδο, έχουν ως αποτέλεσμα μια περίπλοκη κατάσταση από άποψη εργατικού δικαίου. Επίσης έρχονται να προστεθούν προβλήματα στους τομείς του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών συμβάσεων και των κοινωνικών προτύπων.

    8.1.1.

    Οι πτυχές αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της σύμβασης ναυτικής εργασίας του έτους 2006 που τίθεται τώρα σε ισχύ, και των σχετικών διατάξεων της ΕΕ.

    8.1.2.

    Δυστυχώς, η εν λόγω σύμβαση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί ευρέως στην υπεράκτια βιομηχανία. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η σύμβαση ναυτικής εργασίας δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για τους εργαζομένους στην υπεράκτια βιομηχανία, και αφετέρου στη στάση των κυβερνήσεων, των φορέων εκμετάλλευσης και των ιδιοκτητών. Αυτές οι συνθήκες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που υπάρχουν στην ΕΕ αναφορικά με τα μητρώα νηολόγησης και τα μητρώα πλωτών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

    8.2.

    Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η Επιτροπή και οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι που εκπροσωπούν την υπεράκτια βιομηχανία θα πρέπει να ακολουθήσουν το καλό παράδειγμα της οδηγίας του 2008 για την εφαρμογή της σύμβασης ναυτικής εργασίας στην ΕΕ με τη σύναψη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (EFT) και της Ένωσης Εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA).

    8.2.1.

    Η πρότυπη συλλογική σύμβαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπη λύση για την υπεράκτια βιομηχανία. Επί του παρόντος, η εφαρμογή της δυσχεραίνεται από την απροθυμία των εθνικών κυβερνήσεων, την κατάσταση στον τομέα των μητρώων νηολογίων, τον ανεπαρκή κοινωνικό διάλογο και τη μεγάλη αναλογία εργαζομένων με εξαιρετικά δυσμενείς συμβάσεις εργασίας και εικονικά αυτοαπασχολουμένων.

    9.   Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Βόρεια Θάλασσα

    9.1.

    Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναπτύσσεται εδώ και 50 χρόνια και εκτιμάται πως έχει άλλα 50 χρόνια μπροστά της. Μπροστά της βρίσκονται μεγάλες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Αυτές είναι:

    η μεγαλύτερη αναλογία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές,

    η μεγαλύτερη αναλογία ενέργειας που παράγεται σε τοπικό επίπεδο και ενέργειας που παράγεται από διάφορες τοπικές πηγές ενέργειας,

    οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σημερινό δίκτυο μεταφοράς ως προς την εναρμόνιση προσφοράς και ζήτησης,

    οι στόχοι της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 μέχρι το 2030.

    Εδώ τίθεται το ερώτημα αν η παραδοσιακή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της διαφοροποίησης προς την κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υλοποιήσει αυτήν την αλλαγή.

    9.2.

    Η Επιτροπή για τη Βόρεια Θάλασσα θα συνεργαστεί με τη Βουλή των Λόρδων με σκοπό τη συμμετοχή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στην προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θαλάσσιας χωροταξίας στη Βόρεια Θάλασσα. Επιπροσθέτως, θα εκπονηθούν μια ανακοίνωση και μια στρατηγική, με τη βοήθεια των οποίων θα επισημανθούν τα οφέλη ενός ενεργειακού δικτύου στον χώρο της Βόρειας Θάλασσας για το κοινό.

    9.3.

    Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προαγάγει τον διάλογο σχετικά με τη δυνατότητα κατάρτισης ειδικής στρατηγικής για τη Βόρεια Θάλασσα, που θα ανταποκρίνεται στις ακόλουθες προκλήσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υπεράκτια βιομηχανία στην Ευρώπη:

    προϊόν και διαμόρφωση,

    κοινωνικοί παράγοντες,

    παραγωγή,

    νομοθετικές διατάξεις,

    χρηματοδότηση.

    Βρυξέλλες, 16 Σεπτεμβρίου 2015.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Henri MALOSSE


    (1)  FEED — προμελέτη (Front-End Engineering Design).

    (2)  Liam Smyth — Aberdeen & Grampian Chamber of Commerce.

    (3)  The European offshore wind industry — key trends and statistics 2014.

    (4)  Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, της Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Καινοτομία στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας: Αξιοποίηση του δυναμικού των θαλασσών και των ωκεανών μας με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της μεγέθυνσης [COM(2014) 254 final (ΕΕ C 12 της 15.1.2015, σ. 93)].


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    Αποτελέσματα της ανάλυσης των SWOT (δυνατών σημείων, αδύνατων σημείων, ευκαιριών και απειλών) που χαρακτηρίζουν την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

    Δυνατά σημεία

    Αδύνατα σημεία

    Εμπειρία σε δύσκολες συνθήκες εξόρυξης και σε βαθέα ύδατα

    Αναγνωρισμένη εμπειρογνωμοσύνη σε όλο τον κόσμο

    Εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό

    Κλάδος οργανωμένος σε ομάδες

    Υψηλό κόστος παραγωγής

    Απόδοση παραγωγής κατώτερης των προσδοκιών

    Φορολογική αβεβαιότητα

    Γήρανση των υποδομών

    Αδυναμία συνεργασίας

    Ευκαιρίες

    Απειλές

    Ανακάλυψη νέων φθηνότερων κοιτασμάτων προς εκμετάλλευση και ανάπτυξη

    Εξαγωγή προϊόντων, εξοπλισμού και γνώσεων σε νέες αγορές

    Συνεργασία για από κοινού σχεδιασμό ή τυποποίηση, χρήση των υποδομών και ανταλλαγή γνώσεων

    Ενδεχόμενος «διακανονισμός» για την αναπροσαρμογή των μισθών, στο πνεύμα της αρχής «ας προσγειωθούμε!»

    Αξιοποίηση του προγράμματος επανεκβιομηχάνισης της ΕΕ

    Πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου

    Μείωση του δυναμικού του τομέα ως απάντηση στην απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου στα τέλη του 2014 και 2015

    Σημαντικός αριθμός συνταξιοδοτήσεων των ειδικευμένων εργαζομένων κατά την επόμενη δεκαετία

    «Κατάρρευση» των τιμών λόγω της αύξησης της εξόρυξης ασφαλτούχου ή πετρελαιούχου σχιστόλιθου και πισσούχων άμμων στις Ηνωμένες Πολιτείες

    Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ασία

    Προσέγγιση του ΟΠΕΚ στις ποσοστώσεις παραγωγής


    Top