Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008IE1206

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα Η μη ενεργειακή μεταλλευτική βιομηχανία στην Ευρώπη

    ΕΕ C 27 της 3.2.2009, p. 82–87 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.2.2009   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 27/82


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Η μη ενεργειακή μεταλλευτική βιομηχανία στην Ευρώπη»

    (2009/C 27/19)

    Στις 17 Ιανουαρίου 2008, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή δυνάμει του άρθρου 29(2) του Εσωτερικού Κανονισμού της αποφάσισε να προβεί στην κατάρτιση γνωμοδότησης πρωτοβουλίας με θέμα:

    «Η μη ενεργειακή μεταλλευτική βιομηχανία στην Ευρώπη».

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανικών Μεταλλαγών, στην οποία ανατέθηκε η προετοιμασία των σχετικών εργασιών, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή της στις 24 Ιουνίου 2008 με εισηγητή τον κ. Fornea και συνεισηγητή τον κ. Pop.

    Κατά την 446η σύνοδο της ολομέλειάς της, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Ιουλίου 2008 (συνεδρίαση της 9ης Ιουλίου 2008), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 135 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 10 αποχές.

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1

    Οι κύριοι πυλώνες για τη μελλοντική ασφάλεια του εφοδιασμού πρώτων υλών στην Ευρώπη είναι οι εξής: ο εγχώριος εφοδιασμός, ο διεθνής εφοδιασμός, η ανάπτυξη ικανοτήτων και η επάρκεια πόρων.

    Η πολιτική σχετικά με τον εγχώριο εφοδιασμό πρώτων υλών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βιομηχανία, την περιβαλλοντική πολιτική και το χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης. Η βέλτιστη πρακτική στον εν λόγω τομέα θα πρέπει να επεκτείνεται σε νέους πιθανούς χώρους. Η πρόσβαση στους εγχώριους πόρους των κρατών μελών θα πρέπει να ενθαρρύνεται με την εξασφάλιση της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ των πολιτικών περιβάλλοντος και βιομηχανικής ανάπτυξης, και με την παροχή εναρμονισμένων κινήτρων ανάπτυξης και προστασίας για την επέκταση υφιστάμενων τόπων εξόρυξης και τη δημιουργία νέων, όταν αυτοί είναι, από τη μια μεριά, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμοι και επιθυμητοί και, από την άλλη μεριά, περιβαλλοντικά αειφόροι.

    Ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης στο διεθνή εφοδιασμό ορυκτών θα πρέπει να αξιολογείται καταλλήλως από την ΕΕ και τα κράτη μέλη, εφόσον οι πρώτες ύλες εισάγονται κατά κανόνα από χώρες εκτός ΕΕ. Κατά την εξέταση της πολιτικής επενδύσεων και της μετεγκατάστασης επιχειρήσεων, πρέπει να τηρούνται τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα. Οι ευρωπαίοι χρήστες πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η στρατηγική εξάρτηση της ΕΕ θα πρέπει να μειωθεί.

    Η ανάπτυξη ικανοτήτων στις ευρωπαϊκές μη ενεργειακές εξορυκτικές βιομηχανίες συνδέεται με ποικίλες προκλήσεις, όπως διοικητικά εμπόδια, την ανάγκη βελτίωσης της εικόνας του κλάδου, την ανάγκη απασχόλησης καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, τεχνικές διαχείρισης, εκπαίδευση και κατάρτιση.

    Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών εξόρυξης πόρων εξαρτάται από την πρόοδο σε άλλους τομείς που συνδέονται με την εξόρυξη ορυκτών και άλλους κλάδους, και απαιτεί τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών.

    1.2

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προτρέπει την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να επεξεργαστούν τις ακόλουθες συστάσεις (βλέπε παράγραφο 3.2 για τις αναλυτικές συστάσεις):

    Καλύτερη νομοθεσία μέσω ενός βελτιωμένου νομικού πλαισίου και συστήματος αδειοδότησης, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά τις πολιτικές χωροταξικού σχεδιασμού, μείωση του υπερβολικού διοικητικού φόρτου για την έκδοση αδειών, διευκόλυνση δραστηριοτήτων διερεύνησης, προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης για την επέκταση τόπων εξόρυξης και προστασία κοιτασμάτων ορυκτών (1),

    Ενίσχυση της ικανότητας εξόρυξης και προστασίας του περιβάλλοντος με την επέκταση της βέλτιστης πρακτικής στο πλαίσιο του Natura 2000, υπεράσπιση της αρχής της εγγύτητας στις διαδικασίες μεταφοράς για μείωση της ρύπανσης και του κόστους, και βελτίωση της πρόσβασης στους πόρους (2),

    Ενίσχυση της πληροφόρησης σε επίπεδο ΕΕ με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος γεωλογικής ικανότητας και πληροφοριών ορυκτών πόρων, το οποίο θα αναπτυχθεί με βάση τις ικανότητες των εθνικών γεωλογικών επιθεωρήσεων των κρατών μελών.

    2.   Γενική επισκόπηση του κλάδου

    2.1

    Τα ορυκτά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και συνεπώς για την ποιότητα ζωής μας και τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων. Τα μη ενεργειακά ορυκτά (3) αποτελούν βασικά υλικά για την καθημερινή ζωή: ένα σπίτι περιέχει έως και 150 τόνους ορυκτών σε τσιμέντο, άργιλο, γύψο, ανθρακικό ασβέστιο, σύνθετα υλικά, γυαλί, βαφές, κεραμικά, πλακάκια και τόνους μετάλλων. Ένα αυτοκίνητο περιέχει έως και 150 κιλά ορυκτών σε καουτσούκ, πλαστικό, γυαλί και περισσότερο από έναν τόνο μετάλλων. Το 50 % των βαφών και χαρτικών είναι από ορυκτά. Το γυαλί και τα κεραμικά περιέχουν επίσης ορυκτά (4) σε ποσοστό έως και 100 %. Ο χωροταξικός σχεδιασμός της εξορυκτικής δραστηριότητας εξασφαλίζει ότι οι κοινωνιακές και οικονομικές ανάγκες καθώς και ο αντίκτυπος της εξόρυξης και της επεξεργασίας στους ανθρώπους και το περιβάλλον αντιμετωπίζονται σφαιρικά, λαμβάνοντας υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής του ορυχείου/λατομείου, από την αρχή της εξορυκτικής διαδικασίας, και ενσωματώνοντας το κλείσιμο και τη σχετική μέριμνα στη διαδικασία χωροταξικού σχεδιασμού. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές πρώτων υλών, η στρατηγική σημασία του εξορυκτικού κλάδου αυξάνεται διαρκώς. Όσον αφορά την τεχνολογία εξόρυξης, η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως, η οποία όμως θα πρέπει να παγιωθεί ενόψει μελλοντικών εξελίξεων.

    2.2

    Σήμερα, το 70 % της ευρωπαϊκής μεταποιητικής βιομηχανίας εξαρτάται από ουσίες-προϊόντα εξόρυξης, ενώ στην ΕΕ των 27 κρατών μελών συντελείται μια ευρεία αναδιάρθρωση της μεταλλευτικής βιομηχανίας και η τιμή των μετάλλων στην παγκόσμια αγορά σημειώνει σταθερή άνοδο. Για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης οι ευρωπαϊκές βιομηχανικές πολιτικές θα πρέπει να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι η ασφάλεια της προσφοράς και της ζήτησης πρώτων υλών θα πρέπει να προέχει στο πλαίσιο των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς.

    2.3

    Οι ευρωπαϊκές μη ενεργειακές εξορυκτικές βιομηχανίες απασχολούν 295 000 εργαζομένους σε περίπου 18 300 επιχειρήσεις, με κύκλο εργασιών 45,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, και περιλαμβάνουν πολλές ΜΜΕ (5). Ο κλάδος προωθεί την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και την αειφόρο ανάπτυξη μέσω των οργανώσεων των μελών του, και σέβεται το θεσμό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

    2.4

    Πολλοί Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της εξορυκτικής δραστηριότητας, στο μέλλον όμως η βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης θα εξαρτάται σημαντικά από τις ουσίες που εξορύσσονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ η υψηλή ζήτηση για ορυκτά που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα επηρεάσει πιθανότατα την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ (6). Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προσέγγισης, οι εν λόγω περιοχές συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τις πρώτες ύλες και τους χρηματοοικονομικούς πόρους, με αποτέλεσμα τη βιομηχανική αναδιάρθρωση και τις μετατοπίσεις επενδύσεων σε διεθνή κλίμακα.

    2.5

    Για την αντιμετώπιση της παγκοσμιοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, η ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη και η ολοκληρωμένη μεταλλευτική πολιτική της ΕΕ αποτελούν στρατηγικά στοιχεία ζωτικής σημασίας. Αυτό αναγνωρίστηκε ήδη από την απαρχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος (7). Καθώς τα κράτη μέλη δεσμεύονται να στηρίξουν τις προσπάθειες της ΕΕ για την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες έχουν ασφαλή πρόσβαση σε μη ενεργειακά ορυκτά, πρωτίστως σε ορυκτά και μέταλλα βάσης και υψηλής τεχνολογίας, που είναι ζωτικής σημασίας για τις «πράσινες οικονομίες». Τα μεταβαλλόμενα μοντέλα συμπεριφοράς, η ενεργειακή επάρκεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν οδηγήσει σε περισσότερες τεχνολογίες και περισσότερες δραστηριότητες Ε&Α. Είναι γεγονός ότι ο τεχνολογικός εξοπλισμός περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι σπάνια και πολύτιμα μέταλλα, τα οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Ευρώπη (8).

    2.6

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσίευση μιας ανακοίνωσης το 2008 σχετικά με τη βελτίωση των όρων βιώσιμης πρόσβασης σε πρώτες ύλες. Η ανακοίνωση θα πρέπει να προτείνει εφικτές, ρεαλιστικές και υποστηρικτικές δράσεις, μέσω των οποίων οι βιομηχανίες θα μπορούν να εξασφαλίσουν βελτιωμένους όρους βιώσιμης πρόσβασης σε πόρους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι βιομηχανίες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις εφοδιασμού:

    μειωμένη διαθεσιμότητα προσβάσιμων κοιτασμάτων κατάλληλων για εξόρυξη ορυκτών, λόγω ανεπαρκούς ή βραχυπρόθεσμού χωροταξικού σχεδιασμού της χρήσης γης ή λόγω ανεπαρκούς ενσωμάτωσης γεωλογικών πληροφοριών,

    υψηλός διοικητικός φόρτος και κόστος για την εξασφάλιση αδειών εξόρυξης, λόγω πρόσθετων ρυθμίσεων και χρονοβόρων προκαταρκτικών μελετών,

    δυσκολίες στην εξασφάλιση αδειών εξόρυξης, τόσο για νέες εξορυκτικές δραστηριότητες όσο και για την επέκταση των υφιστάμενων.

    2.7

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή επιδοκιμάζει τη συνεισφορά των ειδικών της Επιτροπής στο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής «Ανάλυση της ανταγωνιστικότητας της μη ενεργειακής εξορυκτικής βιομηχανίας στην ΕΕ» (9) (προσωρινή μετάφραση) και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της με μεταλλικά ορυκτά μέσω της εγχώριας εξόρυξης παραμένει περιορισμένη, παρά τη διεύρυνση της ΕΕ.

    2.7.1

    Η βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού των ευρωπαϊκών βιομηχανιών μπορεί να επιτευχθεί με περαιτέρω ουσιαστικές επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο των νέων κρατών μελών με γεωλογικές δυνατότητες, με τη χρήση και βελτίωση των υφιστάμενων μηχανισμών συνδρομής της ΕΕ.

    2.7.2

    Σημαντικοί ορυκτοί πόροι υπάρχουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η γεωλογική δομή επέτρεπε πάντα την ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, σε αυτές τις νέες χώρες της ΕΕ ο κλάδος χρηματοδοτείτο εν μέρει από το κράτος, επομένως η κατάσταση σήμερα δεν παρουσιάζει τις πραγματικές δυνατότητες της μη ενεργειακής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Από αυτήν τη σκοπιά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτές τις εξορυκτικές εταιρείες, με στόχο την εξασφάλιση χρηματοοικονομικών πόρων, οι οποίοι μέχρι τώρα παρέχονταν κυρίως από το κράτος.

    2.7.3

    Για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με πρώτες ύλες και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της, πρέπει να εξετασθούν τα προβλήματα του άνισου ανταγωνισμού όσον αφορά το βιώσιμο εφοδιασμό και την πρόσβαση σε ορυκτούς πόρους. Οι προκλήσεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη σε υψηλό επίπεδο και με ολοκληρωμένο τρόπο, με τη συνεκτίμηση ποικίλων πολιτικών, όπως των πολιτικών εμπορίου, ανάπτυξης, ενέργειας, υποδομών και μεταφορών, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

    2.7.4

    Η εξορυκτική βιομηχανία συνδέεται με μια σειρά άλλων κλάδων, όπως η τεχνολογία και η προμήθεια εξοπλισμού, η έρευνα, η παροχή συμβουλών, οι χρηματοοικονομικές και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες, κλπ. (10). Για αυτόν ακριβώς το λόγο μια εξορυκτική δραστηριότητα συνήθως εξασφαλίζει κατά μέσο όρο τέσσερις φορές περισσότερες έμμεσες παρά άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή όπου πραγματοποιείται. Οι δυνατότητες περιφερειακής ανάπτυξης είναι σημαντικές, ιδίως σε περιοχές όπου άλλη οικονομική ανάπτυξη είναι δύσκολη.

    2.7.5

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές και τις πρότυπες λειτουργίες που υπάρχουν σε επίπεδο κρατών μελών με στόχο την ανάπτυξη και την προώθησή τους σε επίπεδο ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα τεχνικά θέματα σχετικά με την τεχνολογία, αλλά και την πείρα των κρατών μελών στην οργάνωση γεωλογικών μελετών και τη διαχείριση ορυχείων και λατομείων (11).

    Σε διεθνή κλίμακα έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο διάθεσης πόρων (12), το οποίο παρέχει κατευθύνσεις και περιπτωσιολογικές μελέτες σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των βέλτιστων ορυκτών πόρων για την οικονομική ανάπτυξη. Μια τέτοια περιπτωσιολογική μελέτη μπορεί να αναπτυχθεί και στην ΕΕ.

    3.   Κύριοι πυλώνες και συστάσεις για το μελλοντικό εφοδιασμό πρώτων υλών

    3.1   Εγχώριος εφοδιασμός

    3.1.1

    Η περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους, ο υψηλός διοικητικός φόρτος και το αυξανόμενο κόστος για τις διαδικασίες αιτήσεων αδειοδότησης οδηγούν σε μειωμένες επενδύσεις στον κλάδο της μη ενεργειακής βιομηχανίας της ΕΕ, ακόμα και σε περιοχές με υψηλή ζήτηση. Μια ευρωπαϊκή πολιτική εφοδιασμού πρώτων υλών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη βιομηχανική και περιβαλλοντική πολιτική, καθώς και το χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερου συντονισμού μεταξύ των εθνικών αρχών σχεδιασμού και των ευρωπαϊκών επιπέδων πολιτικής.

    3.1.2

    Ορισμένες εθνικές πρωτοβουλίες χωροταξικού σχεδιασμού της εξορυκτικής δραστηριότητας για τις κοινότητες και την τοπική αυτοδιοίκηση παρέχουν καλά παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο σφαιρικής διαχείρισης της ανάγκης της κοινωνίας και της οικονομίας για τα ορυκτά, καθώς και του αντικτύπου της εξόρυξης και της επεξεργασίας για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

    3.2

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καλεί την Επιτροπή να συμπεριλάβει τις ακόλουθες συστάσεις στην προτεινόμενη ανακοίνωσή της:

    3.2.1

    Βελτίωση του νομικού πλαισίου και του συστήματος αδειοδότησης (καλύτερη νομοθεσία)

    βελτίωση των πολιτικών χωροταξικού σχεδιασμού της εξορυκτικής διαδικασίας μέσω της ανταλλαγής ορθών πρακτικών στο πλαίσιο της ομάδας εφοδιασμού πρώτων υλών της ΕΕ (13), και πιο συγκεκριμένα, από τη μια μεριά, όσον αφορά την αξιοποίηση των γεωλογικών επιθεωρήσεων και την εμπειρογνωμοσύνη και γνώση τους σχετικά με τα κοιτάσματα και, από την άλλη μεριά, όσον αφορά τις διαβουλεύσεις με φορείς ήδη παρόντες σε περιοχές που υπόκεινται σε σχεδιασμό της υποδομής και της προστασίας της φύσης,

    ανάπτυξη ενός συστήματος ενιαίας εξυπηρέτησης (ενιαίο σημείο επαφής για όλα τα μέρη που συμμετέχουν στην έκδοση αδειών και το οποίο είναι σε θέση να αξιολογεί οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα) με στόχο τη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού της χρήσης γης και των διαδικασιών αδειοδότησης. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος εμπίπτει στην αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους της ΕΕ,

    διευκόλυνση της διερεύνησης μέσω της υποστήριξης δραστηριοτήτων αυτού του είδους στην Ευρώπη στο πλαίσιο καλύτερων εθνικών νομοθεσιών και πιο συγκεκριμένα με:

    την παροχή κινήτρων σε εταιρείες διερεύνησης για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών,

    τη βελτίωση της ασφάλειας κατοχής για εκτάσεις διερεύνησης με στόχο την αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών,

    τη μείωση του χρόνου απόκτησης εκτάσεων διερεύνησης,

    τη διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών με στόχο τη σύσταση εταιρειών διερεύνησης και την προσέλκυση εξωτερικών εταιρειών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων διερεύνησης εντός της ΕΕ (14),

    διευκόλυνση της διερεύνησης και της εξόρυξης με την αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας και την εξασφάλιση καλύτερης εφαρμογής με πιο αποτελεσματικές διαδικασίες και προθεσμίες,

    εξασφάλιση συνεκτικής εφαρμογής όσον αφορά τη συμβατότητα των στόχων προστασίας της φύσης και της εξόρυξης ορυκτών πόρων,

    εκτίμηση της βιωσιμότητας της επέκτασης ενός υφιστάμενου τόπου εξόρυξης πρώτων υλών έναντι του ανοίγματος ενός νέου σε διαφορετική τοποθεσία για την κάλυψη της ζήτησης και την επίτευξη οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων,

    απλούστευση της υπάρχουσας νομοθεσίας και εξάλειψη περιττών διοικητικών εμποδίων όπως η πολλαπλή αναφορά,

    προστασία των κοιτασμάτων ορυκτών παρέχοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στους ορυκτούς πόρους στο πλαίσιο των πολιτικών της ΕΕ (ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη, περιβάλλον, έρευνα, βιομηχανία, περιφερειακή ανάπτυξη), ούτως ώστε οι αποδεδειγμένοι πόροι να μην αποκλείονται άσκοπα από τη μη μεταλλευτική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον:

    εξασφαλιστεί ότι κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει μια εθνική πολιτική εφοδιασμού που δημοσιεύεται τακτικά στα αγγλικά,

    προσδιοριστούν οι υπάρχουσες και μελλοντικές εξορυκτικές δυνατότητες της ΕΕ και ενημερώνονται τακτικά οι σχετικές πληροφορίες, με τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές,

    προσδιοριστούν τα ορυκτά στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και συντονιστούν οι εθνικές πολιτικές για τον εφοδιασμό τους.

    3.2.2

    Ενίσχυση της συμβατότητας της εξόρυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας

    ανάπτυξη συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) (15) σχετικά με την τοποθεσία, τη φύση, τις πηγές και τα αποθέματα ορυκτών πόρων εντός και εκτός ΕΕ για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των εξορυκτικών δυνατοτήτων στο χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης, μεταξύ άλλων για την επιλογή και τον ορισμό προστατευόμενων περιοχών,

    παροχή περιπτωσιολογικών μελετών ορθών πρακτικών σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 6 της οδηγίας «Natura 2000»,

    βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας των εκτιμήσεων περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων, με την ανάπτυξη καλύτερων και σαφέστερων οδηγιών εφαρμογής για τα κράτη μέλη με στόχο:

    την επίτευξη εναρμονισμένης προσέγγισης στην ΕΕ,

    τη μείωση των χρονικών περιόδων για την παροχή των εν λόγω εκτιμήσεων, καθώς και του χρόνου ανταπόκρισης των αρχών, παρέχοντας έτσι περισσότερη νομική σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τους επενδυτές,

    προώθηση της χρήσης της βέλτιστης πρακτικής εξόρυξης για τη συγκράτηση της μείωσης της βιοποικιλότητας,

    υπεράσπιση της αρχής της εγγύτητας στον εφοδιασμό ορυκτών εντός της ΕΕ, όπου είναι δυνατό, με στόχο τη μείωση των μεταφορών και των σχετικών εκπομπών και θορύβων,

    παροχή πρόσβασης σε απομακρυσμένες περιοχές με την ενσωμάτωση της πρόσβασης σε κοιτάσματα ορυκτών στο σχεδιασμό της υποδομής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, παρέχοντας ταυτόχρονα, όπου κρίνεται σκόπιμο, πιο οικολογικές μεταφορές για μεγάλες ποσότητες υλικών χύμα, π.χ. σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές,

    θαλάσσια συσσωματώματα,

    περιστολή του φαινομένου εναντίωσης των κατοίκων μιας περιοχής σε νέα έργα μέσω ενός ερευνητικού προγράμματος για θέματα μείωσης της όχλησης, πράγμα που θα βελτιώσει το βαθμό αποδοχής από τις κοινότητες.

    3.2.3

    Ενίσχυση της πληροφόρησης για τα ορυκτά κοιτάσματα σε επίπεδο ΕΕ

    πρόσβαση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σε πιο πλήρη στοιχεία για τους πόρους: παραγωγή, εργαζόμενοι, εισόδημα, γη που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη ορυκτών και γη που επιστρέφεται για άλλες χρήσεις, προκειμένου να λαμβάνονται οι αποφάσεις με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα,

    μεγαλύτερη προσοχή, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στην αυξανόμενη σημασία των ευρωπαϊκών μετάλλων, βιομηχανικών ορυκτών και συσσωματωμάτων σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο,

    συνεκτίμηση των γεωλογικών πληροφοριών στο χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης και παροχή πληροφοριών σχετικά με τα κοιτάσματα ορυκτών για βάσεις δεδομένων χρήσης γης, καθώς και σοβαρή μελέτη του ενδεχόμενου δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος γεωλογικής ικανότητας με βάση τις υπάρχουσες εθνικές και περιφερειακές γεωλογικές επιθεωρήσεις και τις δυνατότητές τους. Η αποστολή του θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

    προσδιορισμός στρατηγικών πόρων και υπόδειξή τους στα κράτη μέλη ως κύριες προτεραιότητες για το χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης,

    ενσωμάτωση στο σχέδιο ανάπτυξης του κοινοτικού χώρου (16) (πλαίσιο πολιτικής σε λανθάνουσα κατάσταση από το 1999) της κοινοτικής προοπτικής για την πρόσβαση σε ορυκτούς πόρους και σύνδεση με τις πολιτικές χωροταξικού σχεδιασμού της εξορυκτικής δραστηριότητας των κρατών μελών της ΕΕ,

    ανάλυση του αντικτύπου που έχουν οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή στον εφοδιασμό ορυκτών και σε επίπεδο αυτάρκειας,

    βελτίωση της γνώσης σχετικά με τη διανομή και την ποιότητα των ορυκτών πόρων στην ΕΕ και της στρατηγικής σημασίας τους, και αξιολόγηση των δυνατοτήτων στο πλαίσιο της παγκόσμιας παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας (GMES),

    ανάπτυξη πανευρωπαϊκής γεωλογικής βάσης δεδομένων με βάση την αρχή INSPIRE (17) και την εκτίμηση του ενδεχομένου κρυφών μεταλλικών και ορυκτών κοιτασμάτων στις κύριες μεταλλογενετικές/εξορυκτικές περιοχές,

    χρήση πληροφοριών και υπηρεσιών που προκύπτουν από την παρατήρηση της γης όπως η GMES, μια κοινοτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του Γκέτεμποργκ το 2001 μαζί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιωσιμότητα. Η κύρια υπηρεσία παρακολούθησης της γης (LMCS) της GMES θα παρέχει από το 2008 ενιαίους ψηφιακούς διανυσματικούς χάρτες της πραγματικής χρήσης γης/κάλυψης γης σε ολόκληρη την Ευρώπη (38 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) με σταδιακά αυξανόμενη ακρίβεια (ελάχιστη μονάδα χαρτογράφησης 1ha, ξεκινώντας από την υπάρχουσα κάλυψη Corine Land με 25 ha). Ένα άλλο κομμάτι της LMCS επιλέγει πόλεις και άλλα «ενδιαφέροντα σημεία» με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια (0,25 ha) και ένα περιεχόμενο προσαρμοσμένο στη διαχείριση περιοχών που υπόκειται σε εντατική χρήση και αλλαγή.

    Επίσης, απόκτηση ευρύτερων γνώσεων σχετικά με τις εξορυκτικές δυνατότητες βαθύτερων σημείων των κύριων μεταλλογενετικών περιοχών της Ευρώπης: ενώ οι γεωλογικές πληροφορίες και γνώσεις είναι πολύ καλές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όσον αφορά τα 100 πρώτα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι γνώσεις και οι χωρικές πληροφορίες για τα βαθύτερα τμήματα αυτών των περιοχών παραμένουν περιορισμένες, παρόλο που πιθανόν φιλοξενούν τα κοιτάσματα ορυκτών που χρειάζεται η Ευρώπη για την κάλυψη των μελλοντικών της αναγκών. Η εκμετάλλευση βαθύτερων κοιτασμάτων έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα: ελάχιστες επιπτώσεις στην επιφάνεια, επομένως ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο,

    ένα παγκόσμιο σχέδιο για τη στήριξη των εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ είναι επίσης υπό ανάπτυξη. Αυτές οι πληροφορίες θα επιτρέψουν τα εξής:

    συλλογή αρκετών μεταλλευτικών δεδομένων, χωροταξικά αντιπροσωπευτικών και προβλέψιμων,

    εντοπισμός και ποσοτικός προσδιορισμός περιοχών με ορυχεία υπαίθριας εκμετάλλευσης ή/και εξορυκτικές υποδομές,

    προσδιορισμός πιθανών περιοχών σύγκρουσης (π.χ. προστατευόμενοι φυσικοί τόποι) ή περιοχών αντιστάθμισης,

    παρακολούθηση των επιπτώσεων στα ύδατα οικιακής χρήσης και των αποτελεσμάτων της ρύπανσης,

    παρακολούθηση της διαδικασίας φυσικής επαναφοράς μετά το κλείσιμο του τόπου εξόρυξης,

    λήψη άμεσων μέτρων σε περίπτωση ατυχημάτων.

    4.   Διεθνής εφοδιασμός

    4.1

    Ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης στην προσφορά και τη ζήτηση ορυκτών πόρων δεν έχει αξιολογηθεί πλήρως από την ΕΕ ούτε από τα κράτη μέλη της (18). Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες εκτός της ΕΕ. Ωστόσο, το ενδεχόμενο της μη τήρησης των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών και κοινωνικών προτύπων κατά τη διαδικασία παραγωγής εισαγόμενων προϊόντων θα οδηγούσε όχι μόνο σε μείωση της ανταγωνιστικότητας για την οικονομία της ΕΕ, αλλά και σε μετατόπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων.

    4.2

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή προτρέπει την Επιτροπή να υποβάλει τις ακόλουθες συστάσεις στην προτεινόμενη ανακοίνωσή της:

    προσδιορισμός στρατηγικών πόρων και υπόδειξή τους στα κράτη μέλη ως κύριες προτεραιότητες για το χωροταξικό σχεδιασμό της χρήσης γης,

    δημιουργία συνθηκών που τονώνουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής εξορυκτικής βιομηχανίας, αξιοποιώντας πλήρως τα επιτεύγματα της έρευνας και της καινοτομίας και προωθώντας επενδύσεις,

    προσδιορισμός και τεκμηρίωση των εισαγωγών και εξαγωγών πρώτων υλών και αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πολιτικής και οικονομικής αξιοπιστίας,

    δημιουργία νέων προγραμμάτων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για βελτιωμένη βιωσιμότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας, μεταφορά και χρήση των ορυκτών σε περιοχές με καλά αποθέματα,

    εξασφάλιση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και του φόρουμ βιώσιμων πρώτων υλών UNEP ότι τα εισαγόμενα προϊόντα παράγονται με βιώσιμο τρόπο,

    υποστήριξη των κοινοτικών επενδύσεων σε μη κοινοτικές χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Ρωσία και τις χώρες τις Κεντρικής Ασίας (19),

    υποστήριξη της εφαρμογής των ευρωπαϊκών προτύπων σε χώρες προέλευσης μέσω προγραμμάτων συνεργασίας,

    η βελτίωση της πρόσβασης και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του εφοδιασμού πρέπει να συνεκτιμούνται κατά τη χάραξη των εξωτερικών πολιτικών της ΕΕ και θα πρέπει να εξετάζονται από αξιωματούχους της ΕΕ σε υψηλόβαθμες διμερείς συναντήσεις και συνόδους κορυφής.

    5.   Ανάπτυξη ικανοτήτων

    5.1

    Οι ευρωπαϊκές μη ενεργειακές εξορυκτικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων, γεγονός που σχετίζεται με την ανάπτυξη υφιστάμενων ικανοτήτων και τη δημιουργία νέων. Μια σημαντική συνιστώσα είναι η βελτίωση της εικόνας του κλάδου. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την προσέλκυση καινούριων και νέων ανθρώπων, τη διατήρηση του υπάρχοντος ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού του κλάδου και τη βελτίωση της ικανότητάς του να συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

    5.2

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καλεί την Επιτροπή να υποστηρίξει τα ακόλουθα στην ανακοίνωσή της:

    ανάπτυξη προγράμματος ενίσχυσης δεξιοτήτων με κοινοτική ή εθνική υποστήριξη για ένα υπάρχον καταρτισμένο εργατικό δυναμικό που χρειάζεται περαιτέρω κατάρτιση και εκπαίδευση, καθώς και μιας πολιτικής δια βίου εκπαίδευσης,

    έναρξη ειδικών κοινοτικών προγραμμάτων για την αξιοποίηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του διαθέσιμου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε πιθανές θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε πιθανούς τόπους εξόρυξης ως ένας από τους κυριότερους παράγοντες (τεχνολογία, τεχνογνωσία, μεταλλευτικές πληροφορίες) για την παροχή πρόσβασης σε σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών παγκοσμίως,

    επενδύσεις σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αύξηση της συνολικής ικανότητας στον εν λόγω τομέα με τη μελέτη της υπάρχουσας εθνικής υποστήριξης για την εξορυκτική δραστηριότητα και την επεξεργασία ορυκτών, καθώς και σε τμήματα γεωλογίας με στόχο την προσέλκυση φοιτητών και σε ερευνητικές δραστηριότητες στους σχετικούς κλάδους,

    προτροπή από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για την ανάπτυξη ομάδων και τεχνολογικών πάρκων σε εξορυκτικές περιοχές, καθώς η εξορυκτική βιομηχανία συνδέεται με άλλους βιομηχανικούς φορείς και παρόχους υπηρεσιών, και είναι γνωστό ότι μια θέση εργασίας στον εξορυκτικό κλάδο δημιουργεί τέσσερις επιπλέον θέσεις,

    ενημέρωση σχετικά με το ρόλο των ορυκτών και τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συζητήσεων, συνεδρίων και μιας διατομεακής προσέγγισης: για παράδειγμα προαγωγή εννοιών στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, όπως η οικοεξόρυξη, η οικονομική γεωλογία, η υπεύθυνη χρήση ορυκτών πόρων, κλπ.,

    προώθηση θεμάτων υγείας και ασφάλειας και σχετική έρευνα ως αναπόσπαστη αναγκαιότητα για τη βιωσιμότητα του κλάδου των ορυκτών πόρων,

    ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη επαγγελματικών κινδύνων και σε προληπτικά ιατρικά μέτρα.

    6.   Επάρκεια πόρων

    6.1

    Η συμμετοχή άλλων κλάδων στη διαδικασία εξόρυξης ορυκτών είναι ζωτικής σημασίας για την επάρκεια πόρων. Υπογραμμίζεται ότι μια ενεργή εξορυκτική βιομηχανία στην Ευρώπη αποτελεί επίσης κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη ευρωπαϊκών παρόχων τεχνολογίας και υπηρεσιών παγκόσμιου κύρους.

    6.2

    Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή καλεί την Επιτροπή να υποβάλει τις ακόλουθες συστάσεις στην προτεινόμενη ανακοίνωσή της:

    προτροπή της Επιτροπής να στηρίξει πλήρως την ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα για τους βιώσιμους ορυκτούς πόρους (20), καθώς μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε επίσημα,

    προώθηση της βιομηχανικής συμμετοχής σε κοινοτικά και εθνικά προγράμματα Ε&Α σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυξανόμενη βιώσιμη εξόρυξη, και ενός προγράμματος για τη χρήση πρώτων υλών μέσω της τεχνολογικής βελτίωσης,

    συμμετοχή των κατασκευαστών εξοπλισμού σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για την περαιτέρω μείωση

    του θορύβου και ταυτόχρονα την αύξηση της ασφάλειας

    της σκόνης σε συνεργασία με τους κατασκευαστές φίλτρων

    των επιπέδων CO2 και της ενεργειακής κατανάλωσης σε συνεργασία με εταιρείες ενέργειας

    των δονήσεων στο χώρο εργασίας

    της χρήσης υδάτων σε ολόκληρο τον κλάδο

    βελτίωση της διαχείρισης και της επιχειρησιακής αποδοχής μέσω:

    της ανακύκλωσης

    της επεξεργασίας ορυκτών για τη βελτίωση της επάρκειας (κάνοντας περισσότερα με λιγότερα)

    της χρήσης ορυκτών για την προστασία πολύτιμων και σπάνιων πόρων

    της χρήσης εναλλακτικών πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων δευτερεύουσες πρώτες ύλες και υλικά αποβλήτων κατά περίπτωση

    της προώθησης της συνεισφοράς του κύκλου ζωής των βιομηχανιών

    προώθηση περιβαλλοντικών συνεργειών π.χ. παραγωγή σε τοπικό επίπεδο για την αποφυγή προβλημάτων μεταφοράς,

    προώθηση, μέσω των διευθύνσεων της Επιτροπής, μιας αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης των δομών μεταφορικού κόστους (με σιδηρόδρομο, φορτηγίδα και πλοίο) και της ανταγωνιστικότητάς τους σε διεθνές πλαίσιο, όπως συμβαίνει στον ενεργειακό τομέα,

    υποστήριξη μελετών για τη βιοποικιλότητα σε ορυχεία και λατομεία,

    προώθηση της χρήσης δευτερογενών υλικών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Βρυξέλλες, 9 Ιουλίου 2008.

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Δημήτρης ΔΗΜΗΤΡΙΆΔΗΣ


    (1)  Βλέπε παράγραφο 3.2.1 για αναλυτικές συστάσεις.

    (2)  Βλέπε παράγραφο 3.2.2 για αναλυτικές συστάσεις.

    (3)  Σύμφωνα με το SEC(2007) 771, τα μη ενεργειακά ορυκτά ταξινομούνται ως εξής: μεταλλικά ορυκτά (χαλκός, σίδηρος, άργυρος, κλπ.), βιομηχανικά ορυκτά (αλάτι, άστριος, καολίνης, κλπ.) και οικοδομικά ορυκτά. Σύμφωνα με το IP — 07 — 767, στην περίπτωση των μεταλλικών ορυκτών η ικανότητα της Ευρώπης να εξασφαλίζει τον δικό της εφοδιασμό μέσω της εγχώριας εξόρυξης είναι πολύ περιορισμένη. Για παράδειγμα, 177 εκατομμύρια τόνοι μεταλλικών ορυκτών συνολικής αξίας 10,4 δισεκατομμυρίων ευρώ εισήχθησαν στην ΕΕ το 2004 συγκριτικά προς την παραγωγή περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων της ΕΕ.

    (4)  Euromines.

    (5)  Eurostat.

    (6)  China's commodity hunger. Implications for Africa and Latin America — Έρευνα της Deutsche Bank.

    (7)  Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Χάλυβα και Άνθρακα που υπεγράφη το 1951.

    (8)  Η προσέγγιση αυτή συναντάται στην τέταρτη έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για την ανταγωνιστικότητα, την ενέργεια και το περιβάλλον της 27ης Νοεμβρίου 2007 και στη σύνοδο της G8 στο Heiligendamm, στις 6-8 Ιουνίου 2007.Η ομάδα υψηλού επιπέδου για την ανταγωνιστικότητα, την ενέργεια και το περιβάλλον παρέχει μια πλατφόρμα ενδυνάμωσης της πολιτικής δέσμευσης που απαιτείται για την έναρξη μιας συνεκτικής στρατηγικής με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε πρώτες ύλες.

    (9)  SEC(2007) 771.

    (10)  Για παράδειγμα στο σύγχρονο εξορυκτικό κλάδο οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες είναι πολύ σημαντικές για την εξέλιξη ενός ορυχείου. Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο: διερεύνηση, στάδιο σκοπιμότητας, ανάπτυξη ορυχείου, επιχειρήσεις, κλείσιμο ορυχείου.

    (11)  Παρατηρείται σε υπάρχουσες περιπτωσιολογικές μελέτες στη Φινλανδία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    (12)  Πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2004 από το Διεθνές Συμβούλιο Μεταλλευμάτων και Μετάλλων και αποσκοπεί στον προσδιορισμό ορθών πολιτικών πρακτικών για επενδύσεις σε μεταλλευτικές δραστηριότητες σε εθνικό/περιφερειακό και εταιρικό επίπεδο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    (13)  Η ομάδα εφοδιασμού πρώτων υλών είναι μια ομάδα εμπλεκόμενων φορέων, στην οποία συμμετέχουν βιομηχανίες, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, συνδικάτα, κράτη μέλη και η Επιτροπή.

    (14)  Σύμφωνα με τη δέκατη όγδοη ετήσια έκδοση των εταιρικών στρατηγικών διερεύνησης της οικονομικής ομάδας μετάλλων, οι υψηλές τιμές βασικών αγαθών αύξησαν την αξία διερεύνησης μη σιδηρούχων μετάλλων παγκοσμίως σε 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007. Οι δέκα πρώτες χώρες σε προϋπολογισμό εξορυκτικής διερεύνησης είναι: ο Καναδάς 19 %, η Αυστραλία 12 %, οι ΗΠΑ 7 %, η Ρωσία 6 %, το Μεξικό 6 %, το Περού 5 %, η Χιλή 4 %, η Νότια Αφρική 4 %, η Κίνα 3 % και η Βραζιλία 3 %.

    (15)  Σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών.

    (16)  Στόχος των πολιτικών χωρικής ανάπτυξης, όπως ορίστηκε από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ για θέματα χωροταξικού σχεδιασμού στο Πότσδαμ στις 10-11 Μαΐου 1999, είναι η συνεργασία προς την κατεύθυνση μιας ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, και μια πιο ισόρροπη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

    (17)  Οδηγία 2007/2/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

    (18)  Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη πραγματοποιεί αξιολόγηση για το θέμα αυτό στο Μέρος 2 της έκθεσης παγκόσμιων επενδύσεων 2007.

    (19)  Σύμφωνα με τα δεδομένα πρώτων υλών, Στοκχόλμη, Ιανουάριος 2008, οι συνολικές επενδύσεις στην παγκόσμια μεταλλευτική βιομηχανία στο τέλος του 2007 ανέρχονταν σε 308 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ήτοι 50 % πάνω από το 2006 που με τη σειρά του ήταν 20 % πάνω από το 2005.

    (20)  ETP SMR, web: http://www.etpsmr.org/.


    Top