Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D0701

    Απόφαση (ΕΕ) 2020/701 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Μαΐου 2020 σχετικά με την παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στους εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονίας στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19

    PE/11/2020/REV/1

    ΕΕ L 165 της 27.5.2020, p. 31–37 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/701/oj

    27.5.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 165/31


    ΑΠΟΦΑΣΗ (ΕΕ) 2020/701 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    της 25ης Μαΐου 2020

    σχετικά με την παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στους εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονίας στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 212 παράγραφος 2,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (1),

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Η πανδημία της COVID-19 έχει πολύ επιζήμιες επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις περιοχές διεύρυνσης και γειτονίας. Οι εταίροι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ασθενή και ταχέως επιδεινούμενα ισοζύγια πληρωμών και δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ του να προχωρήσει η Ένωση γρήγορα και αποφασιστικά στη στήριξη των οικονομιών αυτών. Ως εκ τούτου, η παρούσα απόφαση καλύπτει δέκα εταίρους: τη Δημοκρατία της Αλβανίας, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο (*), το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή της διεύρυνσης, τη Γεωργία, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας και την Ουκρανία στην ανατολική γειτονία και το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και τη Δημοκρατία της Τυνησίας στη νότια γειτονία («εταίροι»).

    (2)

    Ο επείγων χαρακτήρας της συνδρομής σχετίζεται με την άμεση ανάγκη των εταίρων για κεφάλαια, πέραν εκείνων που θα παρασχεθούν μέσω άλλων μέσων της Ένωσης και από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, κράτη μέλη και άλλους διμερείς χορηγούς. Τούτο είναι αναγκαίο προκειμένου να επιτραπεί βραχυπρόθεσμο περιθώριο άσκησης πολιτικής, ώστε οι αρχές των εταίρων να εφαρμόσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία της COVID-19.

    (3)

    Οι αρχές κάθε εταίρου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν ήδη συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα που θα στηριχθεί από πιστωτική συμφωνία με το ΔΝΤ ή αναμένεται να συμφωνήσουν σύντομα σε τέτοιο πρόγραμμα.

    (4)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να συνιστά έκτακτο χρηματοδοτικό μέσο για τη στήριξη, άνευ όρων και χωρίς ειδικό σκοπό, του ισοζυγίου πληρωμών, με σκοπό την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης του δικαιούχου, σε συνδυασμό με μη προληπτική πιστωτική συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία υπόκειται σε συμφωνημένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο της πανδημίας της COVID-19, η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμη για εταίρους που επωφελούνται από χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ, η οποία μπορεί να παρέχεται χωρίς προαπαιτούμενες δράσεις και/ή προϋποθέσεις, όπως μέσω του μηχανισμού ταχείας χρηματοδότησης. Η εν λόγω συνδρομή θα πρέπει, συνεπώς, να είναι μικρότερη σε διάρκεια, να περιορίζεται σε δύο εκταμιεύσεις και να υποστηρίζει την εφαρμογή ενός προγράμματος πολιτικής που θα περιλαμβάνει περιορισμένο σύνολο μεταρρυθμιστικών μέτρων.

    (5)

    Η χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων από την Ένωση συνάδει με τις πολιτικές διεύρυνσης και γειτονίας της Ένωσης.

    (6)

    Δεδομένου ότι οι εταίροι είναι είτε εταίροι υπό προσχώρηση ή σε προενταξιακό καθεστώς, είτε καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, είναι επιλέξιμοι για λήψη της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.

    (7)

    Δεδομένου ότι οι δραματικά επιδεινούμενες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης των εταίρων αναμένεται ότι θα είναι πολύ υψηλότερες από τους πόρους που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, η παροχή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής από την Ένωση προς τους εταίρους, υπό τις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις, θεωρείται κατάλληλη απόκριση στα αιτήματα των εταίρων για στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα στηρίξει την οικονομική σταθεροποίηση, συμπληρώνοντας τους πόρους που διατίθενται βάσει της πιστωτικής συμφωνίας με το ΔΝΤ.

    (8)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να αποσκοπεί στην αποκατάσταση μιας βιώσιμης κατάστασης εξωτερικής χρηματοδότησης για τους εταίρους, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτόν την επάνοδο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

    (9)

    Το ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης βασίζεται σε προκαταρκτική εκτίμηση των υπολειπόμενων αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης κάθε εταίρου και λαμβάνει υπόψη την ικανότητα αυτοχρηματοδότησής του μέσω ιδίων πόρων, ιδίως μέσω των συναλλαγματικών αποθεμάτων που διαθέτει. Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να συμπληρώνει τα προγράμματα και τους πόρους που χορηγούν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Κατά τον καθορισμό του ποσού της συνδρομής λαμβάνονται επίσης υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ της Ένωσης και άλλων χορηγών, καθώς και η προϋπάρχουσα διάθεση και άλλων μέσων εξωτερικής χρηματοδότησης της Ένωσης και η προστιθέμενη αξία της συνολικής συμμετοχής της Ένωσης.

    (10)

    Η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα συμφωνεί νομικά και ουσιαστικά με τις βασικές αρχές και τους στόχους των διάφορων τομέων της εξωτερικής δράσης και των άλλων συναφών πολιτικών της Ένωσης, καθώς και με τα μέτρα που λαμβάνονται στους εν λόγω τομείς και πολιτικές.

    (11)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να υποστηρίζει την εξωτερική πολιτική της έναντι των εταίρων. Η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα πρέπει να συνεργάζονται στενά σε όλη τη διάρκεια της πράξης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για τον συντονισμό και τη διασφάλιση της συνοχής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

    (12)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να υποστηρίζει την προσήλωση των εταίρων στις κοινές με την Ένωση αξίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η χρηστή διακυβέρνηση, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η μείωση της φτώχειας, καθώς και η προσήλωσή τους στις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου που διεξάγεται βάσει κανόνων.

    (13)

    Προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης θα πρέπει να είναι ο σεβασμός από μέρους των εταίρων των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους περιλαμβάνεται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι ειδικοί στόχοι της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης θα πρέπει να αφορούν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των συστημάτων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στους εταίρους και να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να στηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ θα πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τόσο την πλήρωση των προϋποθέσεων όσο και την επίτευξη των εν λόγω στόχων.

    (14)

    Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης που συνδέονται με την παρούσα μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, οι εταίροι θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης, της διαφθοράς και οποιωνδήποτε άλλων παρατυπιών που συνδέονται με την εν λόγω συνδρομή. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διενέργεια εξακριβώσεων από την Επιτροπή και ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

    (15)

    Η αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης δεν θίγει τις εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ως αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής.

    (16)

    Τα ποσά που έχουν προβλεφθεί και απαιτούνται για την παροχή της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις πιστώσεις του προϋπολογισμού που προβλέπονται στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    (17)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να τελεί υπό τη διαχείριση της Επιτροπής. Για να διασφαλιστεί η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να παρακολουθούν την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή θα πρέπει να τα ενημερώνει τακτικά για τις εξελίξεις που αφορούν την εν λόγω συνδρομή και να τους παρέχει τα σχετικά έγγραφα.

    (18)

    Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2).

    (19)

    Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να υπόκειται σε όρους οικονομικής πολιτικής που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης («ΜΣ»). Για να διασφαλιστούν ενιαίοι όροι εφαρμογής και για λόγους αποδοτικότητας, θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να διαπραγματευθεί τους εν λόγω όρους με τις αρχές των εταίρων υπό την εποπτεία της επιτροπής των αντιπροσώπων των κρατών μελών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011. Δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, η συμβουλευτική διαδικασία θα πρέπει κατ’ αρχήν να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από αυτές που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό. Λαμβανομένων υπόψη των δυνητικά σημαντικών επιπτώσεων συνδρομής άνω των 90 εκατομμυρίων EUR, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης όπως καθορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 για πράξεις που υπερβαίνουν το εν λόγω κατώτατο όριο. Λαμβανομένου υπόψη του ποσού της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης σε κάθε εταίρο, θα πρέπει να εφαρμοστεί η συμβουλευτική διαδικασία για την έγκριση του ΜΣ με το Μαυροβούνιο, ενώ η διαδικασία εξέτασης θα πρέπει να εφαρμόζεται για την έγκριση του ΜΣ με τους άλλους εταίρους που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση και, αντίστοιχα, για τη μείωση, αναστολή ή ακύρωση της εν λόγω συνδρομής.

    (20)

    Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας απόφασης, δηλαδή η στήριξη της οικονομίας των εταίρων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος ασθενή και ταχέως επιδεινούμενα ισοζύγια πληρωμών και δημοσιονομική κατάσταση, με την οικονομία να εισέρχεται σε ύφεση, ως συνέπεια της πανδημίας της COVID-19, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, αλλά μπορεί, λόγω της έκτασης και των επιπτώσεών της, να επιτευχθεί καλύτερα σε ενωσιακό επίπεδο, η Ένωση μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας του άρθρου 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας του ιδίου άρθρου, η παρούσα απόφαση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

    (21)

    Λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα που συνεπάγονται οι εξαιρετικές περιστάσεις εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 και τις απορρέουσες οικονομικές συνέπειες, θεωρήθηκε σκόπιμο να προβλεφθεί εξαίρεση από την προθεσμία των οκτώ εβδομάδων που αναφέρεται στο άρθρο 4 του πρωτοκόλλου αριθ. 1 σχετικά με τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προσαρτάται στη ΣΕΕ, στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας.

    (22)

    Η παρούσα απόφαση θα πρέπει να αρχίσει να ισχύει επειγόντως την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    1.   Η Ένωση χορηγεί μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή («μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης») στη Δημοκρατία της Αλβανίας, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, το Κοσσυφοπέδιο, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη Δημοκρατία της Τυνησίας και την Ουκρανία («εταίροι»), μέγιστου συνολικού ποσού 3 δισεκατομμυρίων EUR, με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης των εταίρων και ενός προγράμματος ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Η συνδρομή συμβάλλει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών του ισοζυγίου πληρωμών των εταίρων, όπως προσδιορίζονται στο πρόγραμμα που στηρίζει το ΔΝΤ, και διατίθεται ως εξής:

    α)

    180 εκατομμύρια EUR για τη Δημοκρατία της Αλβανίας,

    β)

    250 εκατομμύρια EUR για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη,

    γ)

    150 εκατομμύρια EUR για τη Γεωργία,

    δ)

    200 εκατομμύρια EUR για το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας,

    ε)

    100 εκατομμύρια EUR για το Κοσσυφοπέδιο,

    στ)

    100 εκατομμύρια EUR για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας,

    ζ)

    60 εκατομμύρια EUR για το Μαυροβούνιο,

    η)

    160 εκατομμύρια EUR για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας,

    θ)

    600 εκατομμύρια EUR για τη Δημοκρατία της Τυνησίας,

    ι)

    1,2 δισεκατομμύρια EUR για την Ουκρανία.

    2.   Ολόκληρο το ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης χορηγείται σε κάθε εταίρο υπό μορφή δανείων. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανειστεί, εξ ονόματος της Ένωσης, τα αναγκαία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και να τα δανείσει στη συνέχεια στον εταίρο. Τα δάνεια έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 15 ετών.

    3.   Η Επιτροπή διαχειρίζεται την αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης κατά τρόπο συνεπή προς τις συμφωνίες ή τις συνεννοήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και του εταίρου. Η Επιτροπή ενημερώνει τακτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις εξελίξεις που αφορούν τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών εκταμιεύσεων, και διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα στα εν λόγω θεσμικά όργανα εγκαίρως.

    4.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης διατίθεται για περίοδο 12 μηνών, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα μετά την έναρξη ισχύος του ΜΣ που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 1.

    5.   Εάν οι ανάγκες χρηματοδότησης ενός εταίρου μειωθούν σημαντικά κατά την περίοδο εκταμίευσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις, η Επιτροπή, ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2, μειώνει το ποσό της συνδρομής, την αναστέλλει ή την ακυρώνει.

    Άρθρο 2

    1.   Προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης είναι ο σεβασμός από μέρους του εταίρου των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους περιλαμβάνεται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    2.   Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ παρακολουθούν την τήρηση της προϋπόθεσης της παραγράφου 1 καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.

    3.   Οι παράγραφοι 1 και 2 εφαρμόζονται σύμφωνα με την απόφαση 2010/427/ΕΕ του Συμβουλίου (3).

    Άρθρο 3

    1.   Η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2, συμφωνεί με τις αρχές κάθε εταίρου σχετικά με σαφώς καθορισμένους όρους οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικούς όρους, εστιάζοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, από τους οποίους εξαρτάται η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης. Οι εν λόγω όροι οικονομικής πολιτικής και οι εν λόγω χρηματοδοτικοί όροι καθορίζονται σε ΜΣ το οποίο περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την εκπλήρωση των εν λόγω όρων. Οι όροι οικονομικής πολιτικής και οι χρηματοδοτικοί όροι που καθορίζονται στο ΜΣ συνάδουν με τις συμφωνίες ή συνεννοήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει ο εταίρος με τη στήριξη του ΔΝΤ.

    2.   Οι όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αποσκοπούν, ειδικότερα, στην ενίσχυση της αποδοτικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των συστημάτων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στους εταίρους, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη χρήση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Κατά τον σχεδιασμό των μέτρων πολιτικής λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη η πρόοδος όσον αφορά το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, η ανάπτυξη θεμιτών εμπορικών συναλλαγών βάσει κανόνων και άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο στην επίτευξη των εν λόγω στόχων.

    3.   Οι λεπτομερείς χρηματοδοτικοί όροι της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης καθορίζονται σε δανειακή σύμβαση που πρόκειται να συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών κάθε εταίρου χωριστά («δανειακή σύμβαση»).

    4.   Η Επιτροπή επαληθεύει, σε τακτικά διαστήματα, ότι εξακολουθούν να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 3, συμπεριλαμβανομένου και του κατά πόσον οι οικονομικές πολιτικές του εταίρου συνάδουν με τους στόχους της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και, εφόσον είναι αναγκαίο, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το Συμβούλιο.

    Άρθρο 4

    1.   Με την επιφύλαξη των όρων που αναφέρονται στην παράγραφο 3, η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης διατίθεται από την Επιτροπή με τη μορφή δανείου σε δύο δόσεις. Το ύψος κάθε δόσης καθορίζεται στο ΜΣ.

    2.   Τα ποσά της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης διατίθενται, όποτε απαιτείται, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου (4).

    3.   Η απόφαση της Επιτροπής για την αποδέσμευση των δόσεων εξαρτάται από την εκπλήρωση όλων των ακόλουθων όρων:

    α)

    της προϋπόθεσης που ορίζεται στο άρθρο 2,

    β)

    των συνεχών ικανοποιητικών επιδόσεων ως προς την εφαρμογή μη προληπτικής πιστωτικής συμφωνίας του ΔΝΤ,

    γ)

    της ικανοποιητικής εφαρμογής των όρων οικονομικής πολιτικής και των χρηματοδοτικών όρων που συμφωνούνται στο ΜΣ.

    Η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης πραγματοποιείται, κατ' αρχήν, το νωρίτερο τρεις μήνες μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης.

    4.   Όταν δεν πληρούνται οι όροι της παραγράφου 3 πρώτο εδάφιο, η Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά ή ακυρώνει την εκταμίευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τους λόγους της αναστολής ή ακύρωσης.

    5.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης εκταμιεύεται στην Κεντρική Τράπεζα του εταίρου. Με την επιφύλαξη των διατάξεων που πρόκειται να συμφωνηθούν στο ΜΣ, περιλαμβανομένης της επιβεβαίωσης των υπολειπόμενων δημοσιονομικών χρηματοδοτικών αναγκών, τα ενωσιακά κονδύλια μπορεί να μεταβιβάζονται στο Υπουργείο Οικονομικών ως τελικό δικαιούχο.

    Άρθρο 5

    1.   Οι δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις που σχετίζονται με τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης διενεργούνται σε ευρώ με την ίδια τοκοφόρο ημερομηνία και δεν εμπλέκουν την Ένωση στη μεταβολή της διάρκειας ούτε την εκθέτουν σε κινδύνους συναλλάγματος ή επιτοκίου ή σε οποιουσδήποτε άλλους εμπορικούς κινδύνους.

    2.   Όταν το επιτρέπουν οι περιστάσεις και εφόσον υποβάλλει αίτημα ο εταίρος, η Επιτροπή μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την προσθήκη ρήτρας πρόωρης εξόφλησης στους όρους και τις προϋποθέσεις του δανείου και την ύπαρξη ανάλογης ρήτρας στους όρους και τις προϋποθέσεις των δανειοληπτικών πράξεων.

    3.   Όταν οι περιστάσεις επιτρέπουν βελτίωση του επιτοκίου του δανείου και εφόσον υποβάλλει σχετικό αίτημα ο εταίρος, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αναχρηματοδοτήσει το σύνολο, ή μέρος, των αρχικών δανειοληπτικών πράξεων ή μπορεί να αναπροσαρμόσει τους αντίστοιχους χρηματοδοτικούς όρους. Οι πράξεις αναχρηματοδότησης ή αναπροσαρμογής διενεργούνται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 4 και δεν έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση της διάρκειας των εν λόγω δανειοληπτικών πράξεων ή την αύξηση του οφειλόμενου κεφαλαίου κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των πράξεων αναχρηματοδότησης ή αναπροσαρμογής.

    4.   Όλα τα έξοδα της Ένωσης που συνδέονται με τις δανειοληπτικές και τις δανειοδοτικές πράξεις στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης βαρύνουν τον εταίρο.

    5.   Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις εξελίξεις ως προς τις πράξεις που αναφέρονται στις παραγράφους 2 και 3.

    Άρθρο 6

    1.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης υλοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (5).

    2.   Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης υλοποιείται υπό άμεση διαχείριση.

    3.   Η δανειακή σύμβαση περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες:

    α)

    διασφαλίζουν ότι ο εταίρος ελέγχει τακτικά αν η χρηματοδότηση που χορηγείται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης χρησιμοποιείται ορθά, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη παρατυπιών και απάτης και, εάν είναι απαραίτητο, κινεί νομική διαδικασία για την ανάκτηση ποσών καταβληθέντων βάσει της παρούσας απόφασης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως,

    β)

    διασφαλίζουν την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, προβλέποντας ιδίως ειδικά μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παρατυπίας που επηρεάζει τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, σύμφωνα με τους κανονισμούς (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 (6) και (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου (7), τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (8) και, για τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην ενισχυμένη συνεργασία όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου (9). Προς αυτό τον σκοπό, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) εξουσιοδοτείται ρητά να διεξάγει έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων, μεταξύ άλλων ψηφιακών επιχειρήσεων εγκληματολογικών ερευνών και συνεντεύξεων,

    γ)

    εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή, ή τους αντιπροσώπους της, να διενεργούν ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων,

    δ)

    εξουσιοδοτούν ρητά την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διενεργούν ελέγχους κατά και μετά την περίοδο διαθεσιμότητας της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων εγγράφων και επιτόπιων ελέγχων, όπως οι επιχειρησιακές αξιολογήσεις,

    ε)

    διασφαλίζουν ότι η Ένωση δικαιούται την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, εάν διαπιστωθεί ότι, σε σχέση με τη διαχείριση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, ο εταίρος έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε πράξη απάτης ή διαφθοράς ή σε οποιαδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, και

    στ)

    διασφαλίζουν ότι όλες οι δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται η Ένωση σε σχέση με δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις δυνάμει της παρούσας απόφασης βαρύνουν τον εταίρο.

    4.   Πριν από την υλοποίηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, η Επιτροπή αξιολογεί, μέσω επιχειρησιακής αξιολόγησης, την ορθότητα των δημοσιονομικών ρυθμίσεων, των διοικητικών διαδικασιών και των μηχανισμών εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου του εταίρου που σχετίζονται με τη συνδρομή.

    Άρθρο 7

    1.   Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

    2.   Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζεται το άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 στη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για το Μαυροβούνιο, ενώ εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 στη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για τους άλλους εταίρους που καλύπτονται από την παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 8

    1.   Η Επιτροπή υποβάλλει, έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης κατά το προηγούμενο έτος, η οποία περιλαμβάνει αξιολόγηση της εν λόγω εφαρμογής. Στην έκθεση:

    α)

    εξετάζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την υλοποίηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης,

    β)

    αξιολογούνται η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές των εταίρων, καθώς και η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων πολιτικής που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1,

    γ)

    παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ των όρων οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στο ΜΣ, των τρεχουσών οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων των εταίρων και των αποφάσεων της Επιτροπής να αποδεσμεύσει τις δόσεις της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.

    2.   Το αργότερο δύο έτη μετά τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας που αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 4, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση εκ των υστέρων αξιολόγησης όσον αφορά τα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα της περατωθείσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, καθώς και τον βαθμό στον οποίο συνέβαλε στην επίτευξη των σκοπών της συνδρομής.

    Άρθρο 9

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Βρυξέλλες, 25 Μαΐου 2020.

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ο Πρόεδρος

    D. M. SASSOLI

    Για το Συμβούλιο

    Η Πρόεδρος

    A. METELKO-ZGOMBIĆ


    (1)  Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Μαΐου 2020 (δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα) και απόφαση του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2020.

    (*)  Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244 (1999) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

    (2)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13).

    (3)  Απόφαση 2010/427/EE του Συμβουλίου, της 26ης Ιουλίου 2010, για τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΕ L 201 της 3.8.2010, σ. 30).

    (4)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 480/2009 του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 2009, για την ίδρυση Ταμείου εγγυήσεων για τις εξωτερικές δράσεις (ΕΕ L 145 της 10.6.2009, σ. 10).

    (5)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1296/2013, (ΕΕ) αριθ. 1301/2013, (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, (ΕΕ) αριθ. 1304/2013, (ΕΕ) αριθ. 1309/2013, (ΕΕ) αριθ. 1316/2013, (ΕΕ) αριθ. 223/2014, (ΕΕ) αριθ. 283/2014 και της απόφασης αριθ. 541/2014/ΕΕ και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.7.2018, σ. 1).

    (6)  Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2988/95 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ L 312 της 23.12.1995, σ. 1).

    (7)  Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).

    (8)  Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αριθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).

    (9)  Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου, της 12ης Οκτωβρίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (ΕΕ L 283 της 31.10.2017, σ. 1).


    Top