Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0186

    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2017/186 της Επιτροπής, της 2ας Φεβρουαρίου 2017, για τον καθορισμό ειδικών όρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση φορτίων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω μικροβιακής μόλυνσης και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ )

    C/2017/0462

    ΕΕ L 29 της 3.2.2017, p. 24–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/12/2019; καταργήθηκε από 32019R1793

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/186/oj

    3.2.2017   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    L 29/24


    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2017/186 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    της 2ας Φεβρουαρίου 2017

    για τον καθορισμό ειδικών όρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις εισαγωγές στην Ένωση φορτίων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω μικροβιακής μόλυνσης και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009

    (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002, για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων, και ιδίως το άρθρο 53 παράγραφος 1 στοιχείο β) σημείο ii) (1),

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τη διενέργεια επίσημων ελέγχων της συμμόρφωσης προς τη νομοθεσία περί ζωοτροφών και τροφίμων και προς τους κανόνες για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων (2), και ιδίως το άρθρο 15 παράγραφος 5,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)

    Το άρθρο 53 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 προβλέπει τη δυνατότητα θέσπισης κατάλληλων ενωσιακών μέτρων έκτακτης ανάγκης για τα τρόφιμα που εισάγονται από τρίτη χώρα, ώστε να προστατεύονται η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων και το περιβάλλον, όταν είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο οποίος δεν μπορεί να περιοριστεί ικανοποιητικά με τα μέτρα που λαμβάνονται μεμονωμένα από τα κράτη μέλη.

    (2)

    Το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 ορίζει ότι τα τρόφιμα που εισάγονται στην Ένωση με σκοπό τη διάθεσή τους στην αγορά εντός της Ένωσης πρέπει να συμμορφώνονται προς τις σχετικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα ή με όρους που η Ένωση αναγνωρίζει ως τουλάχιστον ισοδύναμους ή, όταν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ της Ένωσης και της χώρας εξαγωγής, με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω συμφωνία.

    (3)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3) θεσπίζει γενικούς κανόνες για τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων όσον αφορά την υγιεινή των τροφίμων.

    (4)

    Το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 ορίζει τις απαιτήσεις για τις μεθόδους δειγματοληψίας και ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο επίσημων ελέγχων.

    (5)

    Το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002 προβλέπει ότι τα μη ασφαλή τρόφιμα δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά. Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 882/2004, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ελέγχουν τη συμμόρφωση των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων προς τη νομοθεσία της Ένωσης.

    (6)

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής (4) θεσπίζει κανόνες σχετικά με το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης που απαριθμούνται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

    (7)

    Εδώ και πολλά έτη παρατηρείται υψηλή συχνότητα μη συμμόρφωσης όσον αφορά τη μικροβιακή ασφάλεια στους σπόρους σουσαμιού (σπόρους σησαμιού) και στα φύλλα betel (Piper betle L.) από την Ινδία. Ως εκ τούτου, το 2014 αποφασίστηκε αυξημένη συχνότητα επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές των εν λόγω τροφίμων όσον αφορά την παρουσία σαλμονέλας (Salmonella spp). Ωστόσο, οι εν λόγω αυξημένοι έλεγχοι επιβεβαίωσαν την υψηλή συχνότητα μη συμμόρφωσης των τροφίμων αυτών προς τη μικροβιακή ασφάλεια λόγω της σαλμονέλας. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές των εν λόγω τροφίμων συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ένωση και, συνεπώς, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν εν προκειμένω ενωσιακά μέτρα έκτακτης ανάγκης.

    (8)

    Απαιτούνται εγγυήσεις από τις αρμόδιες αρχές των χωρών εξαγωγής ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις υγιεινής που θεσπίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004 για την προστασία της ανθρώπινης υγείας στην Ένωση. Για να εξασφαλιστεί εναρμονισμένη εφαρμογή των ελέγχων των εισαγωγών σε ολόκληρη την Ένωση, όλα τα φορτία των εν λόγω τροφίμων θα πρέπει να συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τις αρμόδιες αρχές των χωρών εξαγωγής, καθώς και από τα αποτελέσματα των αναλυτικών δοκιμών που εξασφαλίζουν ότι έχουν υποβληθεί σε δειγματοληψία και ανάλυση με ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών.

    (9)

    Το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 ορίζει ότι οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων που είναι αρμόδιοι για τα φορτία πρέπει να διαβιβάζουν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με την άφιξη και τη φύση των εν λόγω φορτίων στο καθορισμένο σημείο εισόδου (ΚΣΕ).

    (10)

    Το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 ορίζει, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων, ότι οι εν λόγω έλεγχοι πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους εγγράφων, ελέγχους ταυτότητας και φυσικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι εγγράφων πρέπει να πραγματοποιούνται χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση για όλα τα φορτία εντός δύο εργάσιμων ημερών από την άφιξη στο ΚΣΕ, ενώ οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένης εργαστηριακής ανάλυσης, πρέπει να πραγματοποιούνται με τη συχνότητα που αναφέρεται στο παράρτημα I του εν λόγω κανονισμού.

    (11)

    Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική οργάνωση και εναρμόνιση των ελέγχων των εισαγωγών σε επίπεδο Ένωσης όσον αφορά την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε ορισμένα τρόφιμα από ορισμένες τρίτες χώρες, θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένοι όροι εισαγωγής για τα εν λόγω τρόφιμα. Για λόγους νομικής σαφήνειας, είναι σκόπιμο να συγκεντρωθούν όλα τα τρόφιμα από τρίτες χώρες που υπόκεινται σε ειδικούς όρους λόγω μικροβιακών κινδύνων σε έναν κανονισμό. Ως εκ τούτου, οι διατάξεις σχετικά με τα φύλλα betel από την Ινδία που θεσπίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2016/166 της Επιτροπής (5) θα πρέπει να ενσωματωθούν στον παρόντα κανονισμό και ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

    (12)

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2016/166 θα πρέπει να καταργηθεί και ταυτόχρονα να αντικατασταθεί από έναν γενικότερο κανονισμό που να θεσπίζει τις διατάξεις όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων τροφίμων από ορισμένες τρίτες χώρες λόγω μικροβιακής μόλυνσης.

    (13)

    Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής φυτών, ζώων, τροφίμων και ζωοτροφών,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στην εισαγωγή των τροφίμων που απαριθμούνται στο παράρτημα I.

    Άρθρο 2

    Ορισμοί

    Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, ισχύουν οι ορισμοί που προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, στο άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 και στο άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009.

    Άρθρο 3

    Εισαγωγή στην Ένωση

    Ο υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων εξασφαλίζει ότι:

    α)

    Τα φορτία τροφίμων που αναφέρονται στο παράρτημα I («τρόφιμα») μπορούν να εισάγονται στην Ένωση μόνο σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει ο παρών κανονισμός.

    β)

    Τα φορτία τροφίμων επιτρέπεται να εισάγονται στην Ένωση μόνο μέσω του καθορισμένου σημείου εισόδου («ΚΣΕ»).

    Άρθρο 4

    Αποτελέσματα δειγματοληψίας και ανάλυσης που συνοδεύουν το φορτίο

    1.   Κάθε φορτίο τροφίμων συνοδεύεται από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που διενεργήθηκαν από την αρμόδια αρχή της τρίτης χώρας αποστολής, τα οποία επαληθεύουν την απουσία των κινδύνων που καθορίζονται στο παράρτημα I.

    2.   Η δειγματοληψία και η ανάλυση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διενεργούνται σύμφωνα με το κεφάλαιο III «Δειγματοληψία και ανάλυση» στον τίτλο II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004. Ειδικότερα, η δειγματοληψία διενεργείται σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα του ISO (Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης) και τις κατευθυντήριες γραμμές του Codex Alimentarius που χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς, η δε ανάλυση για τη σαλμονέλα διενεργείται σύμφωνα με τη μέθοδο αναφοράς EN/ISO 6579 (η τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση της μεθόδου ανίχνευσης) ή με μέθοδο που έχει επικυρωθεί σε σχέση με τη μέθοδο αυτή, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζεται στο πρότυπο EN/ISO 16140 ή άλλα διεθνώς αποδεκτά παρόμοια πρωτόκολλα.

    Άρθρο 5

    Υγειονομικό πιστοποιητικό

    1.   Τα φορτία των τροφίμων που απαριθμούνται στο παράρτημα I συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα III.

    2.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό υπογράφεται και σφραγίζεται από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της αρμόδιας αρχής της τρίτης χώρας αποστολής.

    3.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό και τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα συντάσσονται στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται το ΚΣΕ. Ωστόσο, το κράτος μέλος του ΚΣΕ μπορεί να αποδέχεται τα υγειονομικά πιστοποιητικά που έχουν συνταχθεί σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

    4.   Το υγειονομικό πιστοποιητικό ισχύει για τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έκδοσης, αλλά όχι πέραν των έξι μηνών από την ημερομηνία της τελευταίας μικροβιολογικής εργαστηριακής ανάλυσης.

    Άρθρο 6

    Ταυτοποίηση

    Κάθε φορτίο τροφίμων ταυτοποιείται με κωδικό ταυτοποίησης (κωδικό φορτίου) που αντιστοιχεί στον κωδικό ταυτοποίησης ο οποίος αναφέρεται στα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 και στο υγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 5. Κάθε χωριστός σάκος ή άλλη μορφή συσκευασίας του φορτίου ταυτοποιείται με τον εν λόγω κωδικό ταυτοποίησης.

    Άρθρο 7

    Προηγούμενη κοινοποίηση των φορτίων

    1.   Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ή οι εκπρόσωποί τους κοινοποιούν εκ των προτέρων στην αρμόδια αρχή του ΚΣΕ την κατ' εκτίμηση ημερομηνία και ώρα πραγματικής άφιξης των φορτίων τροφίμων, καθώς και τη φύση των εν λόγω φορτίων.

    2.   Για τον σκοπό της εκ των προτέρων κοινοποίησης, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ή οι εκπρόσωποί τους συμπληρώνουν το μέρος I του κοινού εγγράφου εισόδου (ΚΕΕ) και διαβιβάζουν το έγγραφο αυτό στην αρμόδια αρχή του ΚΣΕ τουλάχιστον μία εργάσιμη ημέρα πριν από την πραγματική άφιξη του φορτίου.

    3.   Για τη συμπλήρωση του ΚΕΕ, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων ή οι εκπρόσωποί τους λαμβάνουν υπόψη τις επεξηγηματικές σημειώσεις για το ΚΕΕ που ορίζονται στο παράρτημα II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009.

    4.   Τα ΚΕΕ συντάσσονται στην επίσημη γλώσσα ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται το ΚΣΕ. Ωστόσο, ένα κράτος μέλος του ΚΣΕ μπορεί να αποδέχεται τα κοινά έγγραφα εισόδου που έχουν συνταχθεί σε άλλη επίσημη γλώσσα της Ένωσης.

    Άρθρο 8

    Επίσημοι έλεγχοι

    1.   Η αρμόδια αρχή στο ΚΣΕ ελέγχει τα έγγραφα για κάθε φορτίο τροφίμων, ώστε να επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις των άρθρων 4 και 5.

    2.   Οι έλεγχοι ταυτότητας και οι φυσικοί έλεγχοι στα τρόφιμα πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα άρθρα 8, 9 και 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 με τη συχνότητα που ορίζεται στο παράρτημα II του παρόντος κανονισμού.

    3.   Αν ένα φορτίο τροφίμων δεν συνοδεύεται από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 και από το υγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρεται στο άρθρο 5 ή αν τα εν λόγω αποτελέσματα ή το εν λόγω υγειονομικό πιστοποιητικό δεν συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό, το φορτίο δεν εισάγεται στην Ένωση και επαναποστέλλεται στην τρίτη χώρα καταγωγής ή καταστρέφεται.

    4.   Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων, οι αρμόδιες αρχές:

    α)

    συμπληρώνουν τις σχετικές εγγραφές στο μέρος II του ΚΕΕ·

    β)

    επισυνάπτουν τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που έχουν διενεργηθεί σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου·

    γ)

    παρέχουν και συμπληρώνουν επί του ΚΕΕ τον αριθμό αναφοράς του ΚΕΕ·

    δ)

    σφραγίζουν και υπογράφουν το πρωτότυπο ΚΕΕ·

    ε)

    δημιουργούν και τηρούν αντίγραφο του υπογεγραμμένου και σφραγισμένου ΚΕΕ.

    5.   Το πρωτότυπο ΚΕΕ και το πρωτότυπο υγειονομικό πιστοποιητικό που αναφέρονται στο άρθρο 5 με τα συνοδευτικά αποτελέσματα της δειγματοληψίας και ανάλυσης που αναφέρονται στο άρθρο 4 συνοδεύουν το φορτίο κατά τη μεταφορά του, έως ότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία. Σε περίπτωση έγκρισης της περαιτέρω μεταφοράς των φορτίων εν αναμονή των αποτελεσμάτων των φυσικών ελέγχων, εκδίδεται επικυρωμένο αντίγραφο του πρωτότυπου ΚΕΕ. Όταν δοθεί έγκριση, η αρμόδια αρχή του ΚΣΕ ενημερώνει την αρμόδια αρχή στον τόπο προορισμού και πραγματοποιούνται οι κατάλληλες ρυθμίσεις βάσει των οποίων εξασφαλίζεται ότι το φορτίο παραμένει υπό τον συνεχή έλεγχο των αρμόδιων αρχών και δεν είναι δυνατό να υποστεί κανενός είδους παραποίηση ενώ εκκρεμεί η έκδοση των αποτελεσμάτων του φυσικού ελέγχου.

    Άρθρο 9

    Χωρισμός φορτίου

    1.   Τα φορτία δεν χωρίζονται έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι έλεγχοι και συμπληρωθεί από τις αρμόδιες αρχές πλήρως το ΚΕΕ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.

    2.   Σε περίπτωση μετέπειτα χωρισμού του φορτίου, κάθε μέρος του φορτίου συνοδεύεται κατά τη μεταφορά του και έως ότου τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία από επικυρωμένο αντίγραφο του ΚΕΕ.

    Άρθρο 10

    Θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία

    Η θέση των φορτίων τροφίμων που απαριθμούνται στο παράρτημα I σε ελεύθερη κυκλοφορία τελεί υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης (σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή) από τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων ή τους εκπροσώπους τους στις τελωνειακές αρχές ΚΕΕ που έχει συμπληρωθεί δεόντως από την αρμόδια αρχή του ΚΣΕ, μετά τη διεξαγωγή όλων των επίσημων ελέγχων και την κοινοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων των φυσικών ελέγχων, εφόσον απαιτούνται τέτοιοι έλεγχοι. Οι τελωνειακές αρχές επιτρέπουν τη θέση του φορτίου σε ελεύθερη κυκλοφορία μόνο αν αναφέρεται ευνοϊκή απόφαση της αρμόδιας αρχής στο πλαίσιο ΙΙ.14 και υπάρχει σχετική υπογραφή στο πλαίσιο ΙΙ.21 του ΚΕΕ.

    Άρθρο 11

    Μη συμμόρφωση

    Αν από τους επίσημους ελέγχους προκύψει μη συμμόρφωση προς τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 852/2004, η αρμόδια αρχή του ΚΣΕ συμπληρώνει το μέρος III του ΚΕΕ και λαμβάνει μέτρα, όπως προβλέπεται στις διατάξεις των άρθρων 19, 20 και 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004.

    Άρθρο 12

    Εκθέσεις

    Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση με όλα τα αναλυτικά αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με τα φορτία τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 8 του παρόντος κανονισμού.

    Η εν λόγω έκθεση καλύπτει περίοδο έξι μηνών και υποβάλλεται δύο φορές το έτος, έως το τέλος του μήνα που έπεται κάθε εξαμήνου.

    Η έκθεση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

    α)

    τον αριθμό των φορτίων που εισήχθησαν, συμπεριλαμβανομένων του μεγέθους από άποψη καθαρού βάρους και της χώρας καταγωγής κάθε φορτίου·

    β)

    τον αριθμό των φορτίων που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία για σκοπούς ανάλυσης·

    γ)

    τα αποτελέσματα των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων που αναφέρονται στο άρθρο 8 παράγραφος 2.

    Άρθρο 13

    Δαπάνες

    Όλες οι δαπάνες που προκύπτουν από τους επίσημους ελέγχους που προβλέπονται στο άρθρο 8, συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας, της ανάλυσης, της αποθήκευσης και κάθε μέτρου που λαμβάνεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 11, βαρύνουν τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων.

    Άρθρο 14

    Μεταβατικά μέτρα

    Τα κράτη μέλη επιτρέπουν την εισαγωγή φορτίων τροφίμων τα οποία εξήλθαν από την τρίτη χώρα αποστολής πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού χωρίς να συνοδεύονται από το υγειονομικό πιστοποιητικό που προβλέπεται στο άρθρο 5 και από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας και της ανάλυσης που προβλέπονται στο άρθρο 4.

    Άρθρο 15

    Κατάργηση

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2016/166 καταργείται.

    Άρθρο 16

    Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009

    Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα IV του παρόντος κανονισμού.

    Άρθρο 17

    Έναρξη ισχύος

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες, 2 Φεβρουαρίου 2017.

    Για την Επιτροπή

    Ο Πρόεδρος

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  ΕΕ L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

    (2)  ΕΕ L 165 της 30.4.2004, σ. 1.

    (3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για την υγιεινή των τροφίμων (ΕΕ L 139 της 30.4.2004, σ. 1).

    (4)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 669/2009 της Επιτροπής, της 24ης Ιουλίου 2009, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 882/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όσον αφορά το αυξημένο επίπεδο των επίσημων ελέγχων στις εισαγωγές ορισμένων ζωοτροφών και τροφίμων μη ζωικής προέλευσης και για την τροποποίηση της απόφασης 2006/504/ΕΚ (ΕΕ L 194 της 25.7.2009, σ. 11).

    (5)  Εκτελεστικός κανονισμός (EE) 2016/166 της Επιτροπής, της 8ης Φεβρουαρίου 2016, για τον καθορισμό ειδικών όρων που εφαρμόζονται στις εισαγωγές τροφίμων που περιέχουν ή αποτελούνται από φύλλα betel («Piper betle») από την Ινδία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 (ΕΕ L 32 της 9.2.2016, σ. 143).


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Κατάλογος των τροφίμων που αναφέρονται στο άρθρο 1

    Τρόφιμα

    (προβλεπόμενη χρήση)

    Κωδικός ΣΟ (1)

    Υποδιαίρεση TARIC

    Χώρα καταγωγής

    Κίνδυνος

    Σπόροι σουσαμιού (σπόροι σησαμιού)

    (Τρόφιμα — νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη)

    1207 40 90

     

    Ινδία (IN)

    Σαλμονέλα

    Φύλλα betel (Piper betle L.)

    (Τρόφιμα)

    ex 1404 90 00

    10

    Ινδία (IN)

    Σαλμονέλα


    (1)  Στην περίπτωση που από το σύνολο των υπαγόμενων σε κάποιον κωδικό ΣΟ προϊόντων ορισμένα μόνο απαιτείται να υποβληθούν σε ελέγχους και δεν υπάρχει ειδική υποδιαίρεση υπό τον κωδικό αυτόν, ο κωδικός ΣΟ φέρει τη σήμανση «ex».


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και των φυσικών ελέγχων για τα τρόφιμα που αναφέρονται στο άρθρο 1 στο καθορισμένο σημείο εισόδου (ΚΣΕ) σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2

    Τρόφιμα

    (προβλεπόμενη χρήση)

    Κωδικός ΣΟ (1)

    Υποδιαίρεση TARIC

    Χώρα καταγωγής

    Κίνδυνος

    Συχνότητα φυσικών ελέγχων και ελέγχων ταυτότητας (%)

    Σπόροι σουσαμιού (σπόροι σησαμιού)

    (Τρόφιμα — νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη)

    1207 40 90

     

    Ινδία (IN)

    Σαλμονέλα  (2)

    20

    Φύλλα betel (Piper betle L.)

    (Τρόφιμα)

    ex 1404 90 00

    10

    Ινδία (IN)

    Σαλμονέλα  (2)

    10


    (1)  Στην περίπτωση που από το σύνολο των υπαγόμενων σε κάποιον κωδικό ΣΟ προϊόντων ορισμένα μόνο απαιτείται να υποβληθούν σε ελέγχους και δεν υπάρχει ειδική υποδιαίρεση υπό τον κωδικό αυτόν, ο κωδικός ΣΟ φέρει τη σήμανση «ex».

    (2)  Μέθοδος αναφοράς EN/ISO 6579 (η τελευταία επικαιροποιημένη έκδοση της μεθόδου ανίχνευσης) ή μέθοδος που έχει επικυρωθεί σε σχέση με τη μέθοδο αυτή σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ορίζεται στο πρότυπο EN/ISO 16140 ή άλλα διεθνώς αποδεκτά παρόμοια πρωτόκολλα.


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

    Υγειονομικό πιστοποιητικό για την εισαγωγή σπόρων σουσαμιού και φύλλων betel από την Ινδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    Image

    Κείμενο της εικόνας

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

    Στο παράρτημα I του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 669/2009 διαγράφεται η ακόλουθη εγγραφή:

    «Σπόροι σησαμιού

    (Τρόφιμα — νωπά ή διατηρημένα σε απλή ψύξη)

    1207 40 90

     

    Ινδία (IN)

    Σαλμονέλα (12)

    20»


    Top