EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R0808

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 808/2003 της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2003, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΕΕ L 117 της 13.5.2003, p. 1–9 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Το έγγραφο αυτό έχει δημοσιευτεί σε ειδική έκδοση (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 03/03/2011; καταργήθηκε εμμέσως από 32009R1069

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/808/oj

32003R0808

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 808/2003 της Επιτροπής, της 12ης Μαΐου 2003, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 117 της 13/05/2003 σ. 0001 - 0009


Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 808/2003 της Επιτροπής

της 12ης Μαΐου 2003

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,

Έχοντας υπόψη,

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,

τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Οκτωβρίου 2002, για τον καθορισμό υγειονομικών κανόνων σχετικά με τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο(1) και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 5 και το άρθρο 32 παράγραφος 1,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Η επιστημονική συντονιστική επιτροπή εξέδωσε γνώμη στις 16-17 Ιανουαρίου 2003 σχετικά με την ασφάλεια, ως προς τις ΜΣΕ, των μονάδων αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού κατά την αποτέφρωση δυνητικώς μολυσμένων από ΜΣΕ ζωικών υλικών.

(2) Για να ληφθεί υπόψη η γνώμη αυτή, είναι σκόπιμο να τροποποιηθούν οι διατάξεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 όσον αφορά τη λειτουργία μονάδων αποτέφρωσης ή συναποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού για την τελική διάθεση των σφαγίων ορισμένων ζώων.

(3) Επιπλέον, τα παραρτήματα του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 πρέπει να τροποποιηθούν ώστε με ορισμένες τεχνικές τροποποιήσεις να είναι περισσότερο σύμφωνα με τα άρθρα του κανονισμού και να αποσαφηνιστούν οι κανόνες που ισχύουν για ορισμένα πρόσθετα προϊόντα.

(4) Είναι σκόπιμο να θεσπιστούν πρόσθετοι κανόνες για την επεξεργασία των λυμάτων από χώρους όπου ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος μικροβιολογικής ή άλλης μόλυνσης ως συνέπεια του εν γένει χειρισμού υλικών της κατηγορίας 1 ή 2.

(5) Πρέπει επίσης να διορθωθεί το τεχνικό λάθος που επιδρά στις τεχνικές απαιτήσεις που εφαρμόζονται στη μεταποίηση των υποπροϊόντων σύμφωνα με τη μέθοδο 2.

(6) Ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση για τη χρήση ορισμένων ζωοτροφών που προβλέπεται στην απόφαση 2000/766/ΕΚ του Συμβουλίου(2), είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις μεταποίησης για τις μεταποιημένες ζωικές πρωτενες που προέρχονται από θηλαστικά, λόγω του ότι τέτοιο υλικό προορίζεται αποκλειστικά για ζωικό απόβλητο ως συνέπεια της απαγόρευσης.

(7) Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 πρέπει συνεπώς να τροποποιηθεί αναλόγως.

(8) Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 τροποποιείται ως εξής:

1. Στο άρθρο 12 παράγραφος 3 το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"α) να χρησιμοποιούνται μόνο για την τελική διάθεση νεκρών ζώων συντροφιάς, ζωικών υποπροϊόντων όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 1, στο άρθρο 5 παράγραφος 2 και στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στα οποία δεν εφαρμόζεται η οδηγία 2000/76/ΕΚ."

2. Στο άρθρο 12 παράγραφος 3 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο η):

"η) να πληρούνται οι όροι του παραρτήματος IV, κεφάλαιο VII κατά τη χρήση για την τελική διάθεση των ζωικών υποπροϊόντων που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β)."

3. Τα παραρτήματα Ι έως IX τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2003.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 12 Μαΐου 2003.

Για την Επιτροπή

David Byrne

Μέλος της Επιτροπής

(1) ΕΕ L 273 της 10.10.2002, σ. 1.

(2) ΕΕ L 306 της 7.12.2002, σ. 32.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Τα παραρτήματα Ι έως ΙΧ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1774/2002 τροποποιούνται ως εξής:

1. Το παράρτημα Ι τροποποιείται ως εξής:

α) οι ορισμοί των παραγράφων 15, 37, 42 και 55 έως 58 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

"15. 'υπολείμματα τροφίμων': όλα τα υπολείμματα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων, από εστιατόρια, μονάδες τροφοδοσίας και μαγειρεία, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών μαγειρείων και των μαγειρείων νοικοκυριού·"

"37. 'κόπρος': περιττώματα ή/και ούρα εκτρεφόμενων ζώων, με ή χωρίς στρωμνή, ή γκουανό, που μπορεί είτε να μην έχουν υποστεί μεταποίηση είτε να έχουν μεταποιηθεί σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ του παραρτήματος VIII ή διαφορετικά να έχουν μετασχηματιστεί σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου ή λιπασματοποίησης·"

"42. 'μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες': ζωικές πρωτεΐνες που παράγονται εξ ολοκλήρου από υλικά της κατηγορίας 3, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙ του παραρτήματος V ώστε να είναι κατάλληλες να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως υλικά ζωοτροφών ή για άλλες χρήσεις σε ζωοτροφές, συμπεριλαμβανομένων των τροφών για ζώα συντροφιάς, ή για χρησιμοποίηση σε οργανικά λιπάσματα ή βελτιωτικά του εδάφους· ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα αίματος, το γάλα, τα προϊόντα με βάση το γάλα, το πρωτόγαλα, η ζελατίνη, οι υδρολυμένες πρωτεΐνες και το όξινο φωσφορικό ασβέστιο, τα αυγά και τα προϊόντα αυγών, το φωσφορικό ασβέστιο και το κολλαγόνο·"

"55. 'αμεταποίητα φτερά και τμήματα φτερών': φτερά και τμήματα φτερών που δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με ρεύμα ατμού ή με άλλη μέθοδο που εξασφαλίζει ότι δεν παραμένει κανένα παθογόνο·

56. 'αμεταποίητο μαλλί': μαλλί προβάτων το οποίο δεν έχει υποστεί βιομηχανικό πλύσιμο, δεν έχει ληφθεί από τη δέψη ούτε έχει υποβληθεί σε επεξεργασία με άλλη μέθοδο που εξασφαλίζει ότι δεν παραμένει κανένα παθογόνο·

57. 'αμεταποίητες τρίχες': τρίχες μηρυκαστικών, οι οποίες δεν έχουν υποστεί βιομηχανικό πλύσιμο, δεν έχουν ληφθεί από τη δέψη ούτε έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με άλλη μέθοδο που εξασφαλίζει ότι δεν παραμένει κανένα παθογόνο·

58. 'αμεταποίητες τρίχες χοίρων': τρίχες χοίρων οι οποίες δεν έχουν υποστεί βιομηχανικό πλύσιμο, δεν έχουν ληφθεί από τη δέψη ούτε έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με άλλη μέθοδο που εξασφαλίζει ότι δεν παραμένει κανένα παθογόνο·"

β) οι ακόλουθοι ορισμοί προστίθενται με την αρίθμηση από 59 έως 63:

"59. 'κολλαγόνο': το πρωτεϊνικό προϊόν που προέρχεται από δέρματα και τένοντες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των οστών μόνο στην περίπτωση των χοίρων, των πουλερικών και των ψαριών·

60. 'Υλικά που προέρχονται από τις εργασίες εσχαρισμού': εμφανή στερεά ζωικά υλικά που κατακρατούνται στην εσχάρα λυμάτων, εφόσον απαιτείται διεργασία προεπεξεργασίας όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο IX.

61. 'Μείγματα λιπών και ελαίων': επιπλέοντα ζωικά υλικά που συλλέγονται στην επιφάνεια του συστήματος αφαίρεσης λιπών από λύματα, εφόσον απαιτείται διεργασία προεπεξεργασίας όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο IX.

62. 'Ιλύς': εμφανή στερεά ζωικά υλικά ή ιζήματα που κατακρατούνται στην εσχάρα λυμάτων εφόσον απαιτείται διεργασία προεπεξεργασίας όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο IX.

63. 'Υλικά από εργασίες εξάμμωσης': εμφανή στερεά ζωικά υλικά ή ιζήματα που κατακρατούνται στα συστήματα εξάμμωσης, εφόσον αυτό αποτελεί διεργασία προεπεξεργασίας όπως ορίζεται στο παράρτημα ΙΙ κεφάλαιο IX."

2. Το παράρτημα ΙΙ τροποποιείται ως εξής:

α) στο κεφάλαιο Ι παράγραφος 2 το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"β) i) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 3, η φράση 'απαγορεύεται η κατανάλωση από τον άνθρωπο'·

ii) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 2 (εκτός της κόπρου και του περιεχομένου του πεπτικού συστήματος) και μεταποιημένων προϊόντων που προέρχονται από αυτά, η φράση 'ακατάλληλα για κατανάλωση από ζώα'· ωστόσο, όταν υλικό της κατηγορίας 2 προορίζεται για ζωοτροφές ζώων που αναφέρονται στο άρθρο 23 παράγραφος 2 στοιχείο γ) σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω άρθρου, στην ετικέτα θα αναγράφεται 'προς ζωοτροφή για ...' συμπληρωμένη με την ονομασία του είδους του ζώου (ζώων) για τα οποία προορίζεται το υλικό·

iii) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 1 και των μεταποιημένων προϊόντων που προέρχονται από αυτά, η φράση 'μόνο για τελική διάθεση'·

iv) στην περίπτωση της κόπρου και του περιεχομένου του πεπτικού σωλήνα, η λέξη 'κόπρος'·"

β) Στο κεφάλαιο ΙΙ, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 4:

"4. Το υλικό συσκευασίας πρέπει να αποτεφρώνεται ή να διατίθεται με άλλους τρόπους, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής."

γ) Στο κεφάλαιο ΙΙΙ η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Κατά τη μεταφορά, τα ζωικά υποπροϊόντα και τα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από εμπορικό έγγραφο ή, όταν το απαιτεί ο παρών κανονισμός, από υγειονομικό πιστοποιητικό εκτός από την περίπτωση μεταποιημένων προϊόντων από υλικά της κατηγορίας 3 τα οποία προμηθεύονται εντός του ιδίου κράτους μέλους οι τελικοί χρήστες, πλην των υπευθύνων επιχειρήσεων, από το λιανικό εμπόριο."

δ) Προστίθεται το ακόλουθο κεφάλαιο ΙΧ:

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

Συλλογή ζωικών υλικών κατά την επεξεργασία λυμάτων

1. Οι μονάδες μεταποίησης υλικών της κατηγορίας 1 και άλλοι χώροι όπου αφαιρείται υλικό ειδικού κινδύνου, τα σφαγεία και οι μονάδες μεταποίησης υλικών της κατηγορίας 2 πρέπει να διαθέτουν διεργασία προεπεξεργασίας για τη συγκράτηση και συλλογή ζωικών υλικών ως αρχικό βήμα της επεξεργασίας λυμάτων. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην προεπεξεργασία αποτελείται από σιφώνια ή εσχάρα με ανοίγματα ή πλέγμα μεγέθους όχι μεγαλύτερου από 6 mm στο κάτω άκρο της διεργασίας ή ισοδύναμα συστήματα που εξασφαλίζουν ότι τα στερεά σωματίδια των λυμάτων που περνούν δεν υπερβαίνουν τα 6 mm.

2. Λύματα από εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 πρέπει να εισέρχονται σε διεργασία προεπεξεργασίας με την οποία να εξασφαλίζεται ότι όλα τα λύματα έχουν φιλτραριστεί μέσω της διεργασίας πριν από τη στράγγισή τους από τις εγκαταστάσεις. Δεν πρέπει να πολτοποιούνται ή να διαβρέχονται, κάτι που θα διευκόλυνε τη διέλευση των ζωικών υλικών στο στάδιο της προεπεξεργασίας.

3. Όλα τα ζωικά υλικά που κατακρατούνται κατά την προεπεξεργασία στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 συλλέγονται και μεταφέρονται ως υλικό της κατηγορίας 1 ή 2, αντιστοίχως, και η τελική τους διάθεση γίνεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

4. Λύματα που έχουν περάσει από τη διεργασία προεπεξεργασίας στις εγκαταστάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και λύματα από εγκαταστάσεις που δέχονται μόνο υλικό της κατηγορίας 3 υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με τις λοιπές σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας."

3. Στο παράρτημα ΙΙΙ κεφάλαιο 2 διαγράφονται οι παράγραφοι 5 και 10.

4. Το παράρτημα ΙV τροποποιείται ως εξής:

α) στο κεφάλαιο Ι η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Η μονάδα αποτέφρωσης ή συναποτέφρωσης πρέπει να σχεδιάζεται, να εξοπλίζεται και να λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να τηρούνται οι απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθοι υγειονομικοί όροι:

α) τα ζωικά υποπροϊόντα πρέπει να διατίθενται το ταχύτερο μετά την άφιξή τους. Πρέπει να αποθηκεύονται κατάλληλα έως την τελική τους διάθεση·

β) οι περιέκτες, τα δοχεία και τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μη μεταποιημένου υλικού πρέπει να καθαρίζονται σε ειδικό για το σκοπό αυτό χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα λύματα υποβάλλονται σε επεξεργασία κατά την αποθήκευση που αναφέρεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ·

γ) πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά προληπτικά μέτρα κατά των πτηνών, των τρωκτικών, των εντόμων ή άλλων παρασίτων. Προς τούτο, πρέπει να χρησιμοποιείται τεκμηριωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των παρασίτων·

δ) οι διαδικασίες καθαρισμού πρέπει να καθορίζονται και να τεκμηριώνονται για όλα τα μέρη των κτιρίων. Για τον καθαρισμό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλος εξοπλισμός και υλικά καθαρισμού·

ε) ο υγειονομικός έλεγχος πρέπει να περιλαμβάνει τακτικές επιθεωρήσεις του περιβάλλοντος χώρου και του εξοπλισμού. Τα προγράμματα επιθεώρησης και τα αποτελέσματά τους πρέπει να καταχωρούνται σε έγγραφα, τα οποία να φυλάγονται τουλάχιστον επί δύο έτη."

β) Προστίθεται το ακόλουθο κεφάλαιο VII:

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Αποτέφρωση υλικών της κατηγορίας 1 που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 στοιχείο β)

1. Η μονάδα αποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε πολύ στεγνή και σταθερή επιφάνεια.

2. Τα ζώα δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στη μονάδα αποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού, σε ζωικά υποπροϊόντα που πρόκειται να αποτεφρωθούν ή στην τέφρα που προκύπτει από την αποτέφρωση των ζωικών υποπροϊόντων. Εάν η μονάδα αποτέφρωσης είναι τοποθετημένη σε εκμετάλλευση εκτροφής ζώων:

α) πρέπει να υπάρχει πλήρης φυσικός διαχωρισμός μεταξύ του αποτεφρωτήρα, των ζώων, των τροφών και της στρωμνής τους, εάν χρειαστεί και με περίφραξη·

β) ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον αποτεφρωτήρα και να μη χρησιμοποιείται αλλού στην εκτροφή·

γ) ο χειριστής πρέπει να αλλάζει εξωτερικό ρουχισμό και υπόδηση πριν από οποιοδήποτε χειρισμό ζώων ή ζωοτροφών.

3. Πρέπει να υπάρχει στεγασμένος, επισημασμένος και στεγανός χώρος για την αποθήκευση των ζωικών υποπροϊόντων και της τέφρας.

4. Ο χειριστής πρέπει να επαληθεύει ότι τα ζωικά υποπροϊόντα αποτεφρώνονται κατά τρόπο ώστε να μετατρέπονται πλήρως σε τέφρα. Η τέφρα πρέπει να διατίθεται σε χώρο υγειονομικής ταφής σύμφωνα με την οδηγία 1999/31/EΚ.

5. Ατελώς αποτεφρωμένα ζωικά υποπροϊόντα δεν πρέπει να διατίθενται σε χώρο υγειονομικής ταφής αλλά να αποτεφρώνονται εκ νέου ή διαφορετικά να διατίθενται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.

6. Η μονάδα αποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού πρέπει να είναι εξοπλισμένη με κλίβανο μετάκαυσης.

7. Ο χειριστής πρέπει να τηρεί μητρώα με τις ποσότητες, την κατηγορία και το είδος των ζωικών υποπροϊόντων που αποτεφρώνονται καθώς και την ημερομηνία αποτέφρωσης.

8. Η αρμόδια αρχή πρέπει να επιθεωρεί τη μονάδα αποτέφρωσης χαμηλού δυναμικού πριν από τη χορήγηση έγκρισης και τουλάχιστον μία φορά ετησίως να ελέγχει τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό."

5. Το παράρτημα V τροποποιείται ως εξής:

α) στο κεφάλαιο Ι παράγραφος 1 το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"α) οι χώροι μεταποίησης ζωικών υποπροϊόντων δεν πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο τόπο με τα σφαγεία, εκτός εάν βρίσκονται σε τελείως χωριστό κτίριο. Ωστόσο ένα σύστημα μεταφορέων μπορεί να συνδέει μια αυτόνομη μονάδα μεταποίησης με ένα σφαγείο που βρίσκονται στον ίδιο τόπο, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ακόλουθοι όροι:

i) υπάρχουν ξεχωριστές είσοδοι, λεκάνες υποδοχής, εξοπλισμός, έξοδοι και προσωπικό για τη μονάδα μεταποίησης και το σφαγείο και

ii) τα ζωικά υποπροϊόντα προς μεταποίηση προέρχονται από την ίδια μονάδα·

Απαγορεύεται η είσοδος στη μονάδα μεταποίησης ατόμων χωρίς σχετική άδεια ή ζώων."

β) στο κεφάλαιο ΙΙΙ η παράγραφος 4 της μεθόδου 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"4. Τα ζωικά υποπροϊόντα μπορούν να θερμαίνονται κατά τρόπον ώστε οι απαιτήσεις χρόνου και θερμοκρασίας να επιτυγχάνονται ταυτοχρόνως."

6. Το παράρτημα VI τροποποιείται ως εξής:

α) το κεφάλαιο Ι τροποποιείται ως εξής:

i) η παράγραφος 7 στοιχείο α) σημείο i) του κεφαλαίου Ι αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"i) Στα υλικά της κατηγορίας 2 (εκτός από την κόπρο και το περιεχόμενο του πεπτικού συστήματος χωρίς το πεπτικό σύστημα, εκτός επίσης από το γάλα και το πρωτόγαλα), που προορίζονται για μονάδες παραγωγής βιοαερίου ή μονάδες λιπασματοποίησης ή για να χρησιμοποιηθούν ως οργανικά λιπάσματα ή βελτιωτικά εδάφους, και"

ii) στην παράγραφο 7 στοιχείο β) διαγράφεται η δεύτερη υποπαράγραφος.

β) Το κεφάλαιο ΙΙ τροποποιείται ως εξής:

i) Οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Εάν η μονάδα παραγωγής βιοαερίου βρίσκεται στο χώρο όπου φυλάσσονται ζώα εκτροφής, οι μονάδες πρέπει να είναι εγκατεστημένες σε επαρκή απόσταση από την περιοχή όπου εκτρέφονται τα ζώα και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πλήρης φυσικός διαχωρισμός της μονάδας από τα ζώα, τις τροφές τους και τη στρωμνή τους, με περίφραξη εάν χρειαστεί. Η μονάδα παραγωγής βιοαερίου πρέπει να είναι εξοπλισμένη με:

α) μονάδα παστερίωσης/εξυγίανσης, η οποία δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί, με:

i) εγκαταστάσεις παρακολούθησης της θερμοκρασίας ανά πάσα στιγμή,

ii) μηχανήματα για τη συνεχή καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτών των μετρήσεων και

iii) επαρκές σύστημα ασφαλείας για την πρόληψη της ανεπαρκούς θέρμανσης· και

β) κατάλληλες εγκαταστάσεις καθαρισμού και απολύμανσης των οχημάτων και των περιεκτών κατά την έξοδό τους από τη μονάδα παραγωγής βιοαερίου.

Ωστόσο, η ύπαρξη μονάδας παστερίωσης/εξυγίανσης δεν είναι υποχρεωτική για τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες μετασχηματίζουν μόνον ζωικά υποπροϊόντα που έχουν υποβληθεί στη μέθοδο μεταποίησης 1.

Επιπλέον, η ύπαρξη μονάδας παστερίωσης/εξυγίανσης δεν είναι υποχρεωτική για τις μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες μετασχηματίζουν μόνον υλικό της κατηγορίας 3 το οποίο έχει υποβληθεί αλλού σε παστερίωση/εξυγίανση.

2. Εάν η μονάδα λιπασματοποίησης βρίσκεται στο χώρο όπου φυλάσσονται ζώα εκτροφής, η μονάδα πρέπει να είναι εγκατεστημένη σε επαρκή απόσταση από την περιοχή όπου εκτρέφονται τα ζώα και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει πλήρης φυσικός διαχωρισμός της μονάδας από τα ζώα, τις τροφές τους και τη στρωμνή τους, με περίφραξη εάν χρειαστεί. Η μονάδα λιπασματοποίησης πρέπει να είναι εξοπλισμένη με:

α) κλειστό αντιδραστήρα λιπασματοποίησης, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να παρακαμφθεί, με:

i) εγκαταστάσεις για τη συνεχή παρακολούθηση της θερμοκρασίας,

ii) συσκευές για την καταγραφή, εάν χρειαστεί συνεχώς, των αποτελεσμάτων αυτών των μετρήσεων, και

iii) επαρκές σύστημα ασφαλείας για την πρόληψη της ανεπαρκούς θέρμανσης, και

β) κατάλληλες εγκαταστάσεις καθαρισμού και απολύμανσης των οχημάτων και των περιεκτών που μεταφέρουν ανεπεξέργαστα ζωικά υποπροϊόντα.

Ωστόσο μπορούν να επιτρέπονται και άλλα είδη συστημάτων λιπασματοποίησης υπό την προϋπόθεση ότι

i) εξασφαλίζεται ότι δεν έχουν πρόσβαση τα παράσιτα,

ii) η διαχείρισή τους γίνεται κατά τρόπον ώστε να τηρούνται για όλα τα υλικά στο σύστημα ο απαιτούμενος χρόνος και θερμοκρασία, συμπεριλαμβανομένης, όπου χρειάζεται, συνεχούς παρακολούθησης των παραμέτρων,

iii) συμμορφώνονται με όλες τις άλλες απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού."

ii) Η παράγραφος 4 στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"β) κόπρος και περιεχόμενο του πεπτικού συστήματος χωρίς το πεπτικό σύστημα, γάλα και πρωτόγαλα, και"

iii) Η παράγραφος 14 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"14. Εν αναμονή πάντως της θέσπισης κανόνων σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 στοιχείο ζ), όταν το μόνο ζωικό υποπροϊόν που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε μονάδα βιοαερίου ή λιπασματοποίησης είναι υπολείμματα τροφίμων, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέπει τη χρήση ειδικών απαιτήσεων διαφορετικών από τις προβλεπόμενες στο παρόν κεφάλαιο, αρκεί να εξασφαλίζουν ισοδύναμο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μείωση των παθογόνων παραγόντων. Οι ειδικές αυτές απαιτήσεις μπορούν επίσης να εφαρμόζονται σε υπολείμματα τροφίμων όταν είναι αναμεμειγμένα με κόπρο, περιεχόμενο του πεπτικού συστήματος που έχει αποχωριστεί από τον πεπτικό σωλήνα, γάλα και πρωτόγαλα με την προϋπόθεση ότι το τελικό υλικό θεωρείται υπόλειμμα τροφίμων.

Όταν τα μόνα υλικά ζωικής προέλευσης που υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μονάδα βιοαερίου ή λιπασματοποίησης είναι η κόπρος, το περιεχόμενο του πεπτικού συστήματος χωρίς το πεπτικό σύστημα, το γάλα και το πρωτόγαλα, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει τη χρήση ειδικών απαιτήσεων διαφορετικών από τις προβλεπόμενες στο παρόν κεφάλαιο υπό την προϋπόθεση ότι:

α) δεν θεωρεί ότι τα υλικά αυτά παρουσιάζουν κίνδυνο για την εξάπλωση σοβαρής μεταδοτικής νόσου,

β) θεωρεί ότι τα κατάλοιπα ή το παραγόμενο λίπασμα είναι ανεπεξέργαστο υλικό."

7. Το παράρτημα VII τροποποιείται ως εξής:

α) Το κεφάλαιο Ι τροποποιείται ως εξής:

i) Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"4. Για την παραγωγή μεταποιημένων ζωικών πρωτεϊνών και άλλων πρώτων υλών ζωοτροφών επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον τα υλικά της κατηγορίας 3 που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ι) και μόνον εφόσον ο χειρισμός, η αποθήκευση και η μεταφορά τους έχει γίνει σύμφωνα με τα άρθρα 7, 8 και 9."

ii) Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 11:

"11. Τα μη χρησιμοποιηθέντα ή πλεονάζοντα μεταποιημένα προϊόντα μπορούν, μετά από την ανεξίτηλη σήμανσή τους:

α) να διατεθούν τελικά ως απόβλητα με αποτέφρωση ή συναποτέφρωση σε μονάδα αποτέφρωσης ή συναποτέφρωσης εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 12·

β) να διατεθούν τελικά σε χώρο υγειονομικής ταφής σύμφωνα με την οδηγία 1999/31/EΚ· ή

γ) να μετασχηματιστούν σε μονάδα παραγωγής βιοαερίου ή μονάδα λιπασματοποίησης εγκεκριμένη σύμφωνα με το άρθρο 15·"

β) Στο κεφάλαιο ΙΙ η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες θηλαστικών πρέπει να έχουν υποβληθεί στη μέθοδο μεταποίησης 1.

Ωστόσο, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της χρήσης ορισμένων ζωοτροφών που προβλέπεται στην απόφαση 2000/766/ΕΚ, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες από θηλαστικά μπορούν να υποβάλλονται σε κάποια από τις μεθόδους μεταποίησης 1 έως 5 ή στη μέθοδο 7 και να φέρουν ανεξίτηλη σήμανση με χρωστική ουσία ή διαφορετικά αμέσως μετά τη μεταποίηση, πριν από την τελική τους διάθεση ως απόβλητα σύμφωνα με την εφαρμοστέα κοινοτική νομοθεσία.

Ωστόσο, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της χρήσης ορισμένων ζωοτροφών που προβλέπεται στην απόφαση 2000/766/ΕΚ, οι μεταποιημένες ζωικές πρωτεΐνες από θηλαστικά που προορίζονται αποκλειστικά για χρήση σε τροφές ζώων συντροφιάς, οι οποίες μεταφέρονται σε περιέκτες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη χρήση αυτή και όχι για τη μεταφορά ζωικών υποπροϊόντων ή ζωοτροφών για εκτρεφόμενα ζώα και έχουν αποσταλεί απευθείας από μονάδα μεταποίησης υλικού κατηγορίας 3 στις μονάδες παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς μπορούν να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε από τις μεθόδους μεταποίησης 1 έως 5 ή 7."

γ) Στο κεφάλαιο IV η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Τα τετηγμένα λίπη πρέπει να παράγονται με τις μεθόδους 1 έως 5 ή τη μέθοδο 7, εκτός εάν έχουν παραχθεί σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙ του παραρτήματος Γ της οδηγίας 77/99/ΕΟΚ του Συμβουλίου(1) ή το κεφάλαιο 9 του παραρτήματος Ι της οδηγίας 92/118/ΕΟΚ του Συμβουλίου(2), και τα ιχθυέλαια πρέπει να παράγονται με τη μέθοδο 6, όπως ορίζεται στο παράρτημα V κεφάλαιο ΙΙΙ.

Τα τετηγμένα λίπη που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα πρέπει να καθαρίζονται κατά τρόπο ώστε τα ανώτατα επίπεδα των υπολειμματικών συνολικών αδιάλυτων ακαθαρσιών να μην υπερβαίνουν το 0,15 % του βάρους."

ε) Στο κεφάλαιο VI η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"3. Τα προϊόντα υδρόλυσης πρωτεϊνών πρέπει να παράγονται με μέθοδο παραγωγής που θα εμπεριέχει τα κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης αμεταποίητου υλικού της κατηγορίας. Το μοριακό βάρος των υδρολυμένων πρωτεϊνών πρέπει να είναι κάτω των 10000 Dalton.

Επιπλέον, οι υδρολυμένες πρωτεΐνες που προέρχονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από δέρματα μηρυκαστικών παράγονται σε μονάδα μεταποίησης που λειτουργεί αποκλειστικά για την παραγωγή υδρολυμένων πρωτεϊνών, με τη χρήση μεθόδου στην οποία εμπεριέχεται η προετοιμασία αμεταποίητου υλικού της κατηγορίας 3 με αλάτιση, ασβέστωση και εντατική πλύση και στη συνέχεια:

α) έκθεση του υλικού σε pH ανώτερο του 11 για περισσότερες από τρεις ώρες, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 80 °C και στη συνέχεια σε θερμική επεξεργασία άνω των 140 °C επί 30 λεπτά, υπό πίεση ανώτερη των 3,6 bar·

β) έκθεση του υλικού σε pH 1 έως 2, στη συνέχεια σε pH ανώτερο του 11, η οποία ακολουθείται από θερμική επεξεργασία στους 140 °C επί 30 λεπτά υπό πίεση 3 bar· ή

γ) ισοδύναμη μέθοδος παραγωγής η οποία εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 2."

στ) Στο κεφάλαιο VI η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"4. Τα κράτη μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την εισαγωγή ζελατίνης και προϊόντων υδρόλυσης πρωτεϊνών εάν:

α) προέρχονται από τρίτες χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο του μέρους XI του παραρτήματος XI·

β) προέρχονται από μονάδα μεταποίησης που περιλαμβάνεται στον κατάλογο ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 4·

γ) έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού· και

δ) συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό που προβλέπεται στο άρθρο 29 παράγραφος 6."

ζ) Το κεφάλαιο VII αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Ειδικές απαιτήσεις για το όξινο φωσφορικό ασβέστιο

Εκτός από τους γενικούς όρους του κεφαλαίου Ι, ισχύουν και οι ακόλουθοι όροι:

A. Κανόνες επεξεργασίας

1. Το όξινο φωσφορικό ασβέστιο πρέπει να παράγεται με διεργασία που:

α) εξασφαλίζει την πλήρη κονιορτοποίηση και την απολίπανση όλου του υλικού της κατηγορίας 3 που προέρχεται από οστά με καυτό νερό και την επεξεργασία του με αραιό υδροχλωρικό οξύ (σε ελάχιστη συγκέντρωση 4 % και pH μικρότερο του 1,5) επί τουλάχιστον δύο ημέρες·

β) μετά την ανωτέρω διαδικασία, ακολουθεί επεξεργασία με ασβέστιο, οπότε καταβυθίζεται ίζημα όξινου φωσφορικού ασβεστίου με pH 4 έως 7· και

γ) τελικά, ξηραίνεται με αέρα το καταβυθιζόμενο ίζημα επί 15 λεπτά σε θερμοκρασία 65 °C έως 325 °C στο σημείο εισόδου και σε τελική θερμοκρασία μεταξύ 30 °C και 65 °C, ή

με ισοδύναμη επεξεργασία, η οποία εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 2.

2. Όταν το όξινο φωσφορικό ασβέστιο προέρχεται από οστά από τα οποία έχει αφαιρεθεί το λίπος, τα οστά αυτά πρέπει να είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ύστερα από επιθεώρηση πριν και μετά τη σφαγή.

B. Εισαγωγές

3. Τα κράτη μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την εισαγωγή όξινου φωσφορικού ασβεστίου εάν:

α) προέρχεται από τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του μέρους XI του παραρτήματος XI·

β) προέρχονται από μονάδα μεταποίησης η οποία αναγράφεται στον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 4·

γ) έχει παραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού· και

δ) συνοδεύεται από υγειονομικό πιστοποιητικό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 29 παράγραφος 6."

η) Προστίθεται το ακόλουθο κεφάλαιο VIII:

"ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Ειδικές απαιτήσεις για το φωσφορικό ασβέστιο

Εκτός από τους γενικούς όρους του κεφαλαίου Ι, ισχύουν και οι ακόλουθοι όροι

A. Κανόνες επεξεργασίας

1. Το φωσφορικό ασβέστιο πρέπει να παράγεται με διεργασία που εξασφαλίζει:

α) ότι όλα τα υλικά της κατηγορίας 3 από οστά κονιορτοποιούνται και το λίπος τους αφαιρείται σε αντίρροπο ρεύμα με καυτό νερό (θραύσματα οστών μικρότερα των 14 mm)·

β) η άλεση των θραυσμάτων κάτω του 1 mm πριν από το ψήσιμο και συνεχής βρασμός με ατμό στους 145 °C επί 30 λεπτά υπό πίεση 4 bars·

γ) διαχωρισμός του ζωμού των πρωτεϊνών από τον υδροξυαπατίτη (φωσφορικό ασβέστιο) με φυγοκέντρηση· και

δ) κοκκοποίηση του φωσφορικού ασβεστίου μετά την ξήρανση σε στρώμα υγρού με αέρα στους 200 °C· ή

από ισοδύναμη μέθοδο παραγωγής η οποία εγκρίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 33 παράγραφος 2.

B. Εισαγωγές

2. Τα κράτη μέλη οφείλουν να επιτρέπουν την εισαγωγή φωσφορικού ασβεστίου εάν:

α) προέρχεται από τρίτες χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του μέρους XI του παραρτήματος XI·

β) προέρχονται από εγκατάσταση μεταποίησης η οποία αναγράφεται στον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 29 παράγραφος 4·

γ) έχει παραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού· και

δ) συνοδεύεται από υγειονομικό πιστοποιητικό, όπως προβλέπεται στο άρθρο 29 παράγραφος 6."

8. Το παράρτημα VIII τροποποιείται ως εξής:

α) Στο κεφάλαιο ΙΙ η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"6. Κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή/και της αποθήκευσης (προ της αποστολής) λαμβάνονται τυχαία δείγματα ώστε να ελέγχεται η συμμόρφωσή τους με τα ακόλουθα πρότυπα:

Salmonella: απουσία σε 25 gr, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0,

Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 σε 1 g

όπου:

n= ο αριθμός των προς έλεγχο δειγμάτων

m= κατώτατη τιμή για τον αριθμό των βακτηρίων· το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό εφόσον ο αριθμός των βακτηρίων σε όλα τα δείγματα δεν υπερβαίνει το m,

Μ= μέγιστη τιμή για τον αριθμό βακτηρίων· το αποτέλεσμα θεωρείται μη ικανοποιητικό αν ο αριθμός βακτηρίων σε ένα ή περισσότερα δείγματα είναι ίσος ή ανώτερος από M· και

c= αριθμός των δειγμάτων στον οποίο ο αριθμός των βακτηρίων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ m και Μ. Το δείγμα θεωρείται αποδεκτό εάν ο αριθμός των βακτηρίων των υπολοίπων δειγμάτων είναι ίσος ή κατώτερος από m.

Ωστόσο για τις κονσερβοποιημένες τροφές ζώων συντροφιάς που έχουν υποβληθεί σε θερμική επεξεργασία της παραγράφου 2, η δειγματοληψία και ο έλεγχος για Salmonella και Enterobacteriaceae ενδέχεται να μην είναι αναγκαίοι."

β) Στο κεφάλαιο IV η παράγραφος 3 στοιχείο ε) σημείο i) δεύτερη περίπτωση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"- σε σφαγεία εγκεκριμένα και επιτηρούμενα από τις αρμόδιες αρχές της τρίτης χώρας. Πρέπει να κοινοποιείται στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη η διεύθυνση και ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου ή πρέπει να αναγράφεται στο πιστοποιητικό· ή"

γ) Στο κεφάλαιο VIII η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. α) Το αμεταποίητο μαλλί, οι αμεταποίητες τρίχες, οι αμεταποίητες τρίχες χοίρων και τα αμεταποίητα φτερά και μέρη φτερών πρέπει να προέρχονται από ζώα που αναφέρονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 στοιχεία γ) ή ια). Πρέπει να είναι στεγνά και συσκευασμένα σε ασφαλές περίβλημα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για μη μεταποιημένα φτερά και μέρη φτερών που αποστέλλονται απευθείας από το σφαγείο στη μονάδα μεταποίησης, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιτρέψει την παρέκκλιση από την απαίτηση να είναι στεγνά, υπό την προϋπόθεση ότι:

i) λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση της νόσου·

ii) η μεταφορά γίνεται σε στεγανούς περιέκτες ή/και οχήματα που πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται αμέσως μετά από κάθε χρήση· και

iii) τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή τυχόν παρεκκλίσεις που επιτρέπουν.

β) Απαγορεύονται οι συναλλαγές τριχών χοίρου από περιοχές στις οποίες ενδημεί η αφρικανική πανώλη των χοίρων, με εξαίρεση τις τρίχες χοίρων οι οποίες:

i) έχουν βραστεί, βαφεί ή λευκανθεί· ή

ii) έχουν υποβληθεί σε κάποια άλλη μορφή επεξεργασίας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η θανάτωση των παθογόνων οργανισμών, υπό τον όρο ότι αυτό αποδεικνύεται με πιστοποιητικό του αρμόδιου κτηνιάτρου του τόπου καταγωγής. Η βιομηχανική πλύση δεν θεωρείται μορφή επεξεργασίας κατά την έννοια της παρούσας διάταξης."

δ) Στο κεφάλαιο IX η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

"1. Τα μελισσοκομικά προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για τη μελισσοκομία:

α) δεν πρέπει να προέρχονται από περιοχή που υπόκειται σε απαγόρευση που συνδέεται με:

i) την παρουσία αμερικανικής σηψιγονίας, εκτός εάν η αρμόδια αρχή έχει αξιολογήσει τον κίνδυνο ως αμελητέο, έχει εκδώσει ειδική άδεια για τη χρήση μόνο σε εκείνο το κράτος μέλος και έχει λάβει όλα τα άλλα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει τη μη εξάπλωση της νόσου· ή

ii) με την παρουσία ακαρίασης, εκτός εάν η περιοχή προορισμού έχει λάβει πρόσθετες εγγυήσεις σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 2 της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ(3)· και

β) πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του άρθρου 8 στοιχείο α) της οδηγίας 92/65/ΕΟΚ."

9. Στο παράρτημα IX, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

"2α. Ολόκληρα πτώματα ζώων πρέπει να τυγχάνουν μεταχείρισης ως υλικά της κατηγορίας 2 κατά τη συλλογή και τη μεταφορά, υπό την επιφύλαξη της απαίτησης για αφαίρεση του υλικού ειδικού κινδύνου για μετέπειτα τελική διάθεση προτού χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο του σφαγίου για ζωοτροφές όπως ορίζεται στο άρθρο 23."

(1) ΕΕ L 26 της 31.1.1977, σ. 85.

(2) ΕΕ L 62 της 15.3.1993, σ. 49.

(3) Οδηγία 92/65/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 1992, που καθορίζει τους όρους υγειονομικού ελέγχου που διέπουν το εμπόριο και τις εισαγωγές στην Κοινότητα ζώων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων που δεν υπόκεινται, όσον αφορά τους όρους υγειονομικού ελέγχου, στις ειδικές κοινοτικές ρυθμίσεις που αναφέρονται στο τμήμα Ι του παραρτήματος Α της οδηγίας 90/425/ΕΟΚ (ΕΕ L 268 της 14.9.1992, σ. 54)· όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την απόφαση 2001/298/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 102 της 12.4.2001, σ. 63).

Top