EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62016TN0050

Sag T-50/16: Sag anlagt den 3. februar 2016 — Ungarn mod Kommissionen

EUT C 145 af 25.4.2016, p. 29–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.4.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 145/29


Sag anlagt den 3. februar 2016 — Ungarn mod Kommissionen

(Sag T-50/16)

(2016/C 145/36)

Processprog: ungarsk

Parter

Sagsøger: Ungarn (ved M. Fehér og G. Koós, som befuldmægtigede)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgerens påstande

Afgørelse truffet af Kommissionen den 24. november 2015 om at registrere det europæiske borgerinitiativ »Wake Up Europe! Agir pour préserver le projet démocratique européen« annulleres.

Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren fremsat tre anbringender.

1.

Med det første anbringende anfører sagsøgeren dels, at Kommissionen med registreringen af det pågældende borgerinitiativ har tilsidesat artikel 11, stk. 4, TEU samt artikel 2, nr. 1), og artikel 4, [stk. 2], litra b), i forordning nr. 211/2011 (1), idet indledningen af proceduren i artikel 7 TEU (svarende til et passivitetssøgsmål) ifølge sagsøgeren ikke kan anses for en EU-retsakt, der er nødvendig til gennemførelse af traktaterne. Dels bør et borgerinitiativ efter sagsøgerens opfattelse føre til, at Kommissionen tager initiativ til en EU-retsakt, der fører til ny EU-retlig lovgivning.

2.

Sagsøgeren anfører med sit andet anbringende, at Kommissionen med sin afgørelse har tilsidesat retten til god forvaltningsskik samt retssikkerhedsprincippet og ligebehandlingsprincippet, og den har tilsidesat begrundelsespligten. Med dette anbringende gør sagsøgeren i det væsentlige gældende, at henset til, at Kommissionen med denne afgørelse har fjernet sig fuldstændigt fra sin tidligere praksis vedrørende registreringen af borgerinitiativer, vil de tidligere initiativer og dem, som eventuelt vil blive fremsat i fremtiden, ikke modtage den samme behandling på grund af manglen på forudsigelighed og denne modstrid.

3.

Med det tredje anbringende anfører sagsøgeren, at Kommissionens afgørelse tilsidesætter princippet om loyalt samarbejde i artikel 4, stk. 3, TEU. Kommissionen har dels tidligere udtalt sig om, at kravene med henblik på at indlede en procedure mod Ungarn i henhold til artikel 7 TEU ikke er opfyldt, hvorfor afgørelsen om at registrere borgerinitiativet kan formidle opfattelsen af, at Kommissionen alligevel ikke udelukker, at initiativet er begrundet. Dels burde Kommissionen i henhold til det nævnte princip have informeret Ungarn om borgerinitiativet, der berører Ungarn direkte, og give den mulighed for at afgive bemærkninger.


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 211/2011 af 16.2.2011 om borgerinitiativer (EUT L 65, s. 1).


Top