Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AP0074

    Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 12. februar 2019 om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår indførelsen af de detaljerede tekniske foranstaltninger for den konkrete anvendelse af det endelige momssystem for beskatning af handel mellem medlemsstaterne (COM(2018)0329 — C8-0317/2018 — 2018/0164(CNS))

    EUT C 449 af 23.12.2020, p. 295–315 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    23.12.2020   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 449/295


    P8_TA(2019)0074

    Moms: Endeligt momssystem for beskatning af handel mellem medlemsstaterne *

    Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 12. februar 2019 om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår indførelsen af de detaljerede tekniske foranstaltninger for den konkrete anvendelse af det endelige momssystem for beskatning af handel mellem medlemsstaterne (COM(2018)0329 — C8-0317/2018 — 2018/0164(CNS))

    (Særlig lovgivningsprocedure — høring)

    (2020/C 449/38)

    Europa-Parlamentet,

    der henviser til Kommissionens forslag til Rådet (COM(2018)0329),

    der henviser til artikel 113 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der danner grundlag for Rådets høring af Parlamentet (C8-0317/2018),

    der henviser til forretningsordenens artikel 78c,

    der henviser til betænkning fra Økonomi- og Valutaudvalget (A8-0028/2019),

    1.

    godkender Kommissionens forslag som ændret;

    2.

    opfordrer Kommissionen til at ændre sit forslag i overensstemmelse hermed, jf. artikel 293, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde;

    3.

    opfordrer Rådet til at underrette Parlamentet, hvis det ikke agter at følge den tekst, Parlamentet har godkendt;

    4.

    anmoder Rådet om fornyet høring, hvis det agter at ændre Kommissionens forslag i væsentlig grad;

    5.

    pålægger sin formand at sende Parlamentets holdning til Rådet og Kommissionen samt til de nationale parlamenter.

    Ændring 1

    Forslag til direktiv

    Betragtning 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (1)

    Da Rådet i 1967 indførte det fælles merværdiafgiftssystem med direktiv 62/227/EØF  (3) og 67/228/EØF (4), forpligtede man sig til at etablere et endeligt momssystem for beskatning af handel mellem medlemsstaterne, der fungerer på samme måde, som det ville inden for en enkelt medlemsstat. Eftersom de politiske og tekniske betingelser for et sådant system endnu ikke var til stede, da de fiskale grænser mellem medlemsstaterne blev afskaffet ved udgangen af 1992, blev der vedtaget overgangsordninger for moms. Rådets direktiv 2006/112/EF (5), som er i kraft i dag, foreskriver, at disse overgangsregler skal erstattes af en endelig ordning, der i princippet er baseret på beskatning i oprindelsesmedlemsstaten for leveringen af varer eller ydelser.

    (1)

    Da Rådet i 1967 indførte det fælles merværdiafgiftssystem med direktiv 67/227/EØF  (1) og 67/228/EØF (2), forpligtede man sig til at etablere et endeligt momssystem for beskatning af handel mellem medlemsstaterne, der fungerer på samme måde, som det ville inden for en enkelt medlemsstat. Eftersom de politiske og tekniske betingelser for et sådant system endnu ikke var til stede, da de fiskale grænser mellem medlemsstaterne blev afskaffet ved udgangen af 1992, blev der vedtaget overgangsordninger for moms. Rådets direktiv 2006/112/EF (3), som er i kraft i dag, foreskriver, at disse overgangsregler skal erstattes af en endelig ordning, der i princippet er baseret på beskatning i oprindelsesmedlemsstaten for leveringen af varer eller ydelser. Imidlertid har disse overgangsregler nu eksisteret i flere årtier, hvilket har ført til en kompleks momsovergangsordning, som er sårbar over for grænseoverskridende momssvig inden for Unionen. Disse overgangsregler lider under en lang række mangler, der resulterer i, at momssystemet hverken er fuldt effektivt eller foreneligt med kravene til et ægte indre marked. Sårbarheden af det midlertidige momssystem stod først klart et par år efter dets indførelse. Siden da er der truffet adskillige lovgivningsmæssige foranstaltninger (forbedring af det administrative samarbejde, kortere frister for momsoversigter og omvendt betalingspligt) og ikkelovgivningsmæssige foranstaltninger. De seneste undersøgelser af momsgabet viser imidlertid, at tallene for ikkeopkrævet moms stadig er enorme. Dette er det første lovgivningsmæssige forslag siden indførelsen af de nuværende momsregler i 1992, som har til formål at tackle de grundlæggende årsager til grænseoverskridende svig. I sin meddelelse af 28. oktober 2015 med titlen »Opgradering af det indre marked: flere muligheder for borgerne og virksomhederne« konstaterede Kommissionen, at de nuværende momsreglers kompleksitet er en af de største hindringer for fuldførelsen af det indre marked. Samtidig er momsgabet, som defineres som forskellen mellem de momsindtægter, der rent faktisk opkræves, og det teoretiske beløb, der forventes at blive opkrævet, blevet større og nåede i 2015 op på 151,5  mia. EUR i EU-28. Dette illustrerer behovet for en hurtig og omfattende reform af momssystemet i retning af en endelig momsordning, således at den grænseoverskridende handel inden for Unionen lettes og forenkles, og systemet gøres mere modstandsdygtigt over for svig.

    Ændring 2

    Forslag til direktiv

    Betragtning 1 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (1a)

    Derudover har Kommissionen, støttet af Europa-Parlamentet, gentagne gange påpeget, at et momssystem baseret på beskatning på oprindelsesstedet var den korrekte løsning for at gøre Unionens momssystem mere modstandsdygtigt over for svig og mest muligt i overensstemmelse med et velfungerende indre marked. Det nuværende initiativ er imidlertid baseret på medlemsstaternes foretrukne tilgang med beskatning på bestemmelsesstedet for at give medlemsstaterne en vis fleksibilitet i fastsættelsen af momssatser.

    Ændring 3

    Forslag til direktiv

    Betragtning 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (2)

    Rådet, støttet af Europa-Parlamentet (6) og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (7), bekræftede, at et oprindelsesbaseret system ikke var opnåeligt og opfordrede Kommissionen til at gå videre med dybdegående teknisk arbejde og en bredt funderet dialog med medlemsstaterne for at undersøge de forskellige mulige måder at gennemføre destinationsprincippet på (8).

    (2)

    Rådet, støttet af Europa-Parlamentet (1) og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (2), bekræftede, at et oprindelsesbaseret system ikke var opnåeligt og opfordrede Kommissionen til at gå videre med dybdegående teknisk arbejde og en bredt funderet dialog med medlemsstaterne for at undersøge de forskellige mulige måder at gennemføre destinationsprincippet på (3) med henblik på at sikre, at leveringen af varer fra én medlemsstat til en anden beskattes, som om varerne var leveret og anskaffet inden for samme medlemsstat. Oprettelsen af et fælles EU-momsområde er afgørende for at nedbringe efterlevelsesomkostningerne for virksomhederne, særlig SMV'er, der arbejder på tværs af grænserne, begrænse risikoen for grænseoverskridende momssvig og forenkle momsrelaterede procedurer. Det endelige momssystem vil styrke det indre marked og skabe bedre forretningsbetingelser for grænseoverskridende handel. Det bør tage hensyn til de nødvendige ændringer, som følger af den teknologiske udvikling og digitaliseringen. Direktivet fastsætter tekniske foranstaltninger for gennemførelsen af de såkaldte »hjørnestene«, som er fastlagt af Kommissionen i dens forslag af 18. januar 2018  (3a) . Medlemsstaterne bør derfor træffe afgørelse om ovennævnte »hjørnestene« for hurtigt at kunne gennemføre dette direktiv.

    Ændring 4

    Forslag til direktiv

    Betragtning 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (3)

    I sin momshandlingsplan (9) redegør Kommissionen for de ændringer i momssystemet, som ville være nødvendige for at udvikle et sådant destinationsbaseret system for handel inden for Unionen gennem beskatning af grænseoverskridende leveringer. Efterfølgende genbekræftede Rådet handlingsplanens konklusioner og anførte blandt andet, at princippet om beskatning på oprindelsesstedet som planlagt i det endelige momssystem efter dets opfattelse skulle erstattes af princippet om beskatning i bestemmelsesmedlemsstaten (10).

    (3)

    I sin momshandlingsplan (1) redegør Kommissionen for de ændringer i momssystemet, som ville være nødvendige for at udvikle et sådant destinationsbaseret system for handel inden for Unionen gennem beskatning af grænseoverskridende leveringer. Efterfølgende genbekræftede Rådet handlingsplanens konklusioner og anførte blandt andet, at princippet om beskatning på oprindelsesstedet som planlagt i det endelige momssystem efter dets opfattelse skulle erstattes af princippet om beskatning i bestemmelsesmedlemsstaten (2). En sådan ændring skulle kunne bidrage til at reducere det momsrelaterede grænseoverskridende svig, der anslås til 50 mia. EUR om året.

    Ændring 5

    Forslag til direktiv

    Betragtning 4 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (4a)

    For at sikre et effektivt samarbejde mellem medlemsstaterne bør Kommissionen garantere gennemsigtighed i systemet, navnlig gennem den årlige obligatoriske offentliggørelse af svig, der er begået i hver medlemsstat. Det er også vigtigt med gennemsigtighed for at forstå omfanget af svig, øge offentlighedens bevidsthed og lægge pres på medlemsstaterne.

    Ændring 6

    Forslag til direktiv

    Betragtning 5 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (5a)

    Der bør lægges særlig vægt på Europa-Parlamentets holdninger, der er vedtaget i dets lovgivningsmæssige beslutninger af henholdsvis 3. oktober 2018 om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i merværdiafgiftssystemet og om indførelse af det endelige system for beskatning af samhandelen mellem medlemsstaterne (COM(2017)0569 — C8-0363/2017 — 2017/0251(CNS)) og om forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår satser for merværdiafgiften (COM(2018)0020 — C8-0023/2018 — 2018/0005(CNS)) og af 3. juli 2018 om ændret forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår foranstaltninger til styrkelse af det administrative samarbejde vedrørende merværdiafgift (COM(2017)0706 — C8-0441/2017 — 2017/0248(CNS)).

    Ændring 7

    Forslag til direktiv

    Betragtning 13

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (13)

    Den overordnede regel for leveringer af varer, herunder leveringer af varer inden for Unionen, og for leveringer af ydelser skal være, at leverandøren er betalingspligtig for momsen.

    (13)

    Den overordnede regel for leveringer af varer, herunder leveringer af varer inden for Unionen, og for leveringer af ydelser skal være, at leverandøren er betalingspligtig for momsen. Disse nye principper vil kunne sætte medlemsstaterne i stand til bedre at bekæmpe momssvig, navnlig MTIC-svig (vedrørende forsvundne forhandlere inden for Fællesskabet), som skønnes at beløbe sig til mindst 50 mia. EUR om året.

    Ændring 8

    Forslag til direktiv

    Betragtning 14 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (14a)

    Der bør indføres strenge kriterier, som skal anvendes på en ensartet måde af alle medlemsstater, for, hvilke virksomheder der kan nyde godt af status som godkendt afgiftspligtig person, samt fælles regler og bestemmelser, som i tilfælde af manglende overholdelse skal medføre bøde og anden form for sanktion.

    Ændring 9

    Forslag til direktiv

    Betragtning 14 b (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (14b)

    Kommissionen bør være ansvarlig for at forelægge yderligere retningslinjer og bør kontrollere, at medlemsstaterne anvender disse harmoniserede kriterier korrekt i hele Unionen.

    Ændring 10

    Forslag til direktiv

    Betragtning 15

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (15)

    Reglerne om midlertidig anvendelse af mekanismen for omvendt betalingspligt til bevægelige varer skal revideres for at sikre deres sammenhæng med indførelsen af de nye regler om den person, der er betalingspligtig for momsen på leveringer af varer inden for Unionen.

    (15)

    Reglerne om midlertidig anvendelse af mekanismen for omvendt betalingspligt til bevægelige varer bør revideres for at sikre deres sammenhæng med indførelsen af de nye regler om den person, der er betalingspligtig for momsen på leveringer af varer inden for Unionen. Med gennemførelsen af dette direktiv vil der muligvis ikke længere være behov for en midlertidig anvendelse af mekanismen for omvendt betalingspligt. Kommissionen bør derfor rettidigt analysere behovet for at ophæve forslaget om midlertidig anvendelse af mekanismen for omvendt betalingspligt.

    Ændring 11

    Forslag til direktiv

    Betragtning 23

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (23)

    For at sikre sammenhæng i store virksomheders momsindberetningsforpligtelser skal hyppigheden af indgivelse af momsangivelser under denne særordning revideres med en tilføjelse om, at afgiftspligtige personer, der gør brug af ordningen, indgiver månedlige momsangivelser under ordningen, hvis deres årlige EU-omsætning overstiger 2 500 000 EUR.

    (23)

    For at sikre sammenhæng i store virksomheders momsindberetningsforpligtelser skal hyppigheden af indgivelse af momsangivelser under denne særordning revideres med en tilføjelse om, at afgiftspligtige personer, der gør brug af ordningen, indgiver månedlige momsangivelser under ordningen, hvis deres årlige EU-momsomsætning overstiger 2 500 000 EUR.

    Ændring 12

    Forslag til direktiv

    Betragtning 25 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (25a)

    En høj grad af manglende overholdelse medfører ikke blot økonomiske tab for afgiftspligtige personer, der overholder reglerne, men truer også sammenhængen og konsekvensen i skattesystemet og skaber en generel følelse af uretfærdighed gennem konkurrenceforvridning. Et effektivt og forståeligt system er af afgørende betydning for at skabe offentlige indtægter og for såvel borgernes som virksomhedernes ejerskab.

    Ændring 13

    Forslag til direktiv

    Betragtning 26 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (26a)

    Statistikker viser, at svindlere udnytter systemets svaghed og følger udviklingen i økonomien samt den dynamiske stigning i efterspørgslen efter visse leverancer. Det er derfor nødvendigt at etablere et system, der er dynamisk nok til at håndtere skadelig praksis og reducere omfanget af både frivillig manglende overholdelse (svig) og ufrivillig manglende overholdelse.

    Ændring 14

    Forslag til direktiv

    Betragtning 26 b (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (26b)

    Kommissionen bør med særligt fokus på behovene i SMV'er, der driver forretning på tværs af grænserne inden for Fællesskabet, og med det formål at lette samhandelen og øge retssikkerheden på det indre marked i samarbejde med medlemsstaterne oprette en omfattende og offentligt tilgængelig EU-webportal med momsoplysninger for virksomheder. Denne flersprogede portal bør give hurtig adgang til ajourførte og nøjagtige relevante oplysninger om gennemførelsen af momssystemet i de forskellige medlemsstater og navnlig om de korrekte momssatser for forskellige varer og tjenesteydelser i medlemsstaterne samt betingelserne for nulsatsen. En sådan portal kan også medvirke til at bekæmpe det nuværende momsgab.

    Ændring 15

    Forslag til direktiv

    Betragtning 26 c (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (26c)

    Denne one-stop-shop er kernen i det nye destinationsbaserede system, uden hvilken momssystemets kompleksitet og den administrative byrde ville blive øget betydeligt. For at garantere interoperabilitet, brugervenlighed og fremtidssikring bør one-stop-shopper for virksomheder operere med et harmoniseret grænseoverskridende IT-system, der er baseret på fælles standarder, og som gør det muligt automatisk at hente og indlæse oplysninger, f.eks. gennem anvendelse af ensartede standardformularer.

    Ændring 16

    Forslag til direktiv

    Betragtning 28

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (28)

    Som resultat af indførelsen af leveringer af varer inden for Unionen som et nyt begreb er det relevant at erstatte termen »Fællesskab« med »Unionen« for at sikre opdateret og sammenhængende brug af termen.

    (28)

    Som resultat af indførelsen af leveringer af varer inden for Unionen som et nyt begreb er det relevant at erstatte termen »Fællesskab« med »Unionen« i hele dette direktiv for at sikre opdateret og sammenhængende brug af termen.

    Ændring 17

    Forslag til direktiv

    Betragtning 30 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (30a)

    Lovgivningsmæssige foranstaltninger til reform af momssystemet, bekæmpelse af momssvig og mindskelse af momsgabet kan kun lykkes, hvis medlemsstaternes skattemyndigheder arbejder tættere sammen i en ånd af gensidig tillid og udveksler relevante oplysninger for at kunne udføre deres opgaver.

    Ændring 18

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 4 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 8

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (4a)

    Artikel 8 affattes således:

    »Artikel 8

    »Artikel 8

    Finder Kommissionen, at bestemmelserne i artikel 6 og 7 ikke længere er berettigede, navnlig i henseende til konkurrenceneutralitet eller egne indtægter, forelægger den Rådet passende forslag.«

    Finder Kommissionen, at bestemmelserne i artikel 6 og 7 ikke længere er berettigede, navnlig i henseende til konkurrenceneutralitet eller egne indtægter, forelægger den Europa-Parlamentet og Rådet passende forslag.«

    Ændring 19

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 1 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis ansøgeren er en afgiftspligtig person, der er indrømmet status som autoriseret økonomisk operatør i toldøjemed, anses kriterierne i stk. 2 for at være opfyldt.

    Hvis ansøgeren er en afgiftspligtig person, der er indrømmet status som autoriseret økonomisk operatør i toldøjemed, anses kriterierne i stk. 2 for at være opfyldt i overensstemmelse med dette direktiv .

    Ændring 20

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 2 — litra a a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    aa)

    fravær af idømte alvorlige strafbare handlinger i tilknytning til ansøgerens økonomiske virksomhed, som for eksempel, men ikke begrænset til:

    i)

    hvidvaskning af penge

    ii)

    skatteundgåelse og skatteunddragelse

    iii)

    misbrug af EU-midler og -programmer

    iv)

    svig vedrørende konkurs eller insolvens

    v)

    forsikringssvindel eller anden finansiel svig

    vi)

    bestikkelse og/eller korruption

    vii)

    cyberkriminalitet

    viii)

    deltagelse i en kriminel organisation

    ix)

    lovovertrædelser inden for konkurrenceret

    x)

    direkte eller indirekte indblanding i terroraktiviteter

    Ændring 21

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 2 — litra c

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    bevis for ansøgerens økonomiske solvens, som anses for påvist, enten når ansøgeren har en god økonomisk formåen, der sætter den pågældende i stand til at opfylde sine forpligtelser, under behørig hensyntagen til den berørte erhvervsaktivitets særlige kendetegn, eller ved frembringelse af garantier fra forsikrings- eller finansielle institutioner eller andre økonomisk pålidelige tredjeparter.

    c)

    bevis for ansøgerens økonomiske solvens i de sidste tre år , som anses for påvist, enten når ansøgeren har en god økonomisk formåen, der sætter den pågældende i stand til at opfylde sine forpligtelser, under behørig hensyntagen til den berørte erhvervsaktivitets særlige kendetegn, eller ved frembringelse af garantier fra forsikrings- eller finansielle institutioner eller andre økonomisk pålidelige tredjeparter. Ansøgeren skal have en bankkonto i en finansiel institution, der er etableret i Unionen.

    Ændring 22

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Med henblik på at sikre en harmoniseret fortolkning i forbindelse med indrømmelse af status som godkendt afgiftspligtig person vedtager Kommissionen ved hjælp af en gennemførelsesretsakt yderligere retningslinjer til medlemsstaterne vedrørende evalueringen af disse kriterier, som skal gælde i hele Unionen. Den første gennemførelsesretsakt vedtages senest en måned efter dette direktivs ikrafttræden.

    Ændring 23

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 3 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3a.     For at tilskynde til anmodninger om status som godkendt afgiftspligtig person indfører Kommissionen en skræddersyet procedure for små og mellemstore virksomheder.

    Ændring 24

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 4 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    En afgiftspligtig person, der anmoder om status som godkendt afgiftspligtig person, forelægger skattemyndighederne alle de oplysninger, som de har brug for til at træffe en afgørelse.

    En afgiftspligtig person, der anmoder om status som godkendt afgiftspligtig person, forelægger skattemyndighederne alle relevante oplysninger, som de har brug for til at træffe en afgørelse. Skattemyndighederne behandler sådanne anmodninger omgående og bør være underlagt harmoniserede kriterier på tværs af medlemsstaterne for forelæggelse af oplysninger.

    Ændring 25

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 4 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    4a.     Oplysninger om indrømmelse af status som godkendt afgiftspligtig person gøres tilgængelige gennem momsinformationsudvekslingssystemet. Ændringer af denne status skal straks indføres i systemet.

    Ændring 26

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Ved afslag på ansøgningen giver skattemyndighederne ansøgeren en begrundelse herfor sammen med afgørelsen. Medlemsstaterne sørger for, at ansøgeren kan klage over en afgørelse om afslag på en ansøgning .

    5.   Ved afslag på anmodningen giver skattemyndighederne straks ansøgeren en begrundelse herfor sammen med afgørelsen , som klart angiver begrundelsen for afslaget . Medlemsstaterne sørger for, at ansøgeren inden for en rimelig frist kan klage over en afgørelse om afslag på en anmodning .

    Ændring 27

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 5 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5a.     Ved afslag på anmodningen skal denne afgørelse samt begrundelsen for afslaget meddeleles skattemyndighederne i andre medlemsstater.

    Ændring 28

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 6

    Kommissionens forslag

    Ændring

    6.   Den afgiftspligtige person, der er blevet indrømmet status som godkendt afgiftspligtig person, underretter straks skattemyndighederne om eventuelle forhold, der opstår, efter at afgørelsen er truffet, og som kan påvirke eller få indflydelse på opretholdelsen af denne status. Den skattemæssige status tilbagekaldes af skattemyndighederne, hvis kriterierne i stk. 2 ikke længere er opfyldt.

    6.   Den afgiftspligtige person, der er blevet indrømmet status som godkendt afgiftspligtig person, underretter inden for en måned skattemyndighederne om eventuelle forhold, der opstår, efter at afgørelsen er truffet, og som kan påvirke eller få indflydelse på opretholdelsen af denne status. Den skattemæssige status tilbagekaldes af skattemyndighederne, hvis kriterierne i stk. 2 ikke længere er opfyldt. Skattemyndighederne i medlemsstater, der har indrømmet status som godkendt afgiftspligtig person, revurderer denne afgørelse mindst hvert andet år for at sikre, at betingelserne stadig opfyldes. Hvis den afgiftspligtige person ikke har oplyst myndighederne om forhold, der muligvis kan påvirke statussen som godkendt afgiftspligtig person som fastsat i gennemførelsesretsakten, eller med overlæg har skjult sådanne forhold, skal personen underkastes forholdsmæssige, effektive og afskrækkende sanktioner, herunder tab af status som godkendt afgiftspligtig person.

    Ændring 29

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 6 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    6a.     En afgiftspligtig person, der er blevet nægtet status som godkendt afgiftspligtig person, eller som på eget initiativ har meddelt skattemyndighederne, at vedkommende ikke længere opfylder kriterierne i stk. 2, kan tidligst seks måneder fra datoen for afslag på eller tilbagekaldelse af denne status anmode om tildeling af status som godkendt afgiftspligtig person, forudsat at alle relevante kriterier er opfyldt.

    Ændring 30

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 6 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    6b.     For at sikre ensartede standarder for overvågning af fortsat berettigelse til status som godkendt afgiftspligtig person og tilbagekaldelse af den skattemæssige status i og på tværs af medlemsstaterne vedtager Kommissionen relevante retningslinjer.

    Ændring 31

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 6 c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    6c.     Hvis ansøgeren er blevet nægtet status som autoriseret økonomisk operatør i overensstemmelse med Unionens toldkodeks inden for de seneste tre år, indrømmes ansøgeren ikke status som godkendt afgiftspligtig person.

    Ændring 32

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 7

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 13a — stk. 7

    Kommissionens forslag

    Ændring

    7.   Status som godkendt afgiftspligtig person i én medlemsstat anerkendes af skattemyndighederne i alle medlemsstaterne."

    7.   Status som godkendt afgiftspligtig person i én medlemsstat anerkendes af skattemyndighederne i alle medlemsstaterne. Nationale ordninger vil fortsat gælde for interne tvister om momsafgifter mellem skatteyderen og den nationale skattemyndighed.

    Ændring 33

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 56 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 145 — stk. 1

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    ( 56a )

    Artikel 145, stk. 1, affattes således:

    »1.   Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Rådet forslag med henblik på at præcisere anvendelsesområdet for de i artikel 143 og 144 nævnte fritagelser og de nærmere regler for deres praktiske gennemførelse.«

    »1.   Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Europa-Parlamentet og Rådet forslag med henblik på at præcisere anvendelsesområdet for de i artikel 143 og 144 nævnte fritagelser og de nærmere regler for deres praktiske gennemførelse.«

    Ændring 34

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 59 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 150 — stk. 1

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (59a)

    Artikel 150, stk. 1, affattes således:

    »1.   Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Rådet forslag med henblik på at præcisere anvendelsesområdet for de i artikel 148 nævnte fritagelser og de nærmere regler for deres praktiske gennemførelse.«

    »1.   Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Europa-Parlamentet og Rådet forslag med henblik på at præcisere anvendelsesområdet for de i artikel 148 nævnte fritagelser og de nærmere regler for deres praktiske gennemførelse.«

    Ændring 35

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 68 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 166

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (68a)

    Artikel 166 affattes således:

    Artikel 166

    Artikel 166

    »Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Rådet forslag til fælles gennemførelsesbestemmelser vedrørende moms på de i afdeling 1 og 2 omhandlede transaktioner.«

    »Kommissionen forelægger om nødvendigt snarest muligt Europa-Parlamentet og Rådet forslag til fælles gennemførelsesbestemmelser vedrørende moms på de i afdeling 1 og 2 omhandlede transaktioner.«

    Ændring 36

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 123 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 293 — stk. 1 — indledning

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (123a)

    Artikel 293, stk. 1, indledningen, affattes således:

    »Hvert fjerde år fra vedtagelsen af dette direktiv forelægger Kommissionen på grundlag af oplysninger indhentet hos medlemsstaterne en rapport for Rådet om anvendelsen af bestemmelserne i dette kapitel, der, om nødvendigt og under hensyntagen til nødvendigheden af med tiden at opnå overensstemmelse mellem de nationale ordninger, ledsages af forslag vedrørende:«

    »Hvert fjerde år fra vedtagelsen af dette direktiv forelægger Kommissionen på grundlag af oplysninger indhentet hos medlemsstaterne en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om anvendelsen af bestemmelserne i dette kapitel, der, om nødvendigt og under hensyntagen til nødvendigheden af med tiden at opnå overensstemmelse mellem de nationale ordninger, ledsages af forslag vedrørende:«

    Ændring 37

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 166 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 395 — stk. 3

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (166a)

    Artikel 395, stk. 3, affattes således:

    »3.   Inden tre måneder efter, at Kommissionen har givet underretning i overensstemmelse med stk. 2, andet afsnit, forelægger den Rådet et passende forslag eller, hvis anmodningen om undtagelse giver Kommissionen anledning til at rejse indvendinger, en meddelelse, hvori den redegør for disse indvendinger.«

    »3.   Inden tre måneder efter at Kommissionen har givet underretning i overensstemmelse med stk. 2, andet afsnit, forelægger den Europa-Parlamentet og Rådet et passende forslag eller, hvis anmodningen om undtagelse giver Kommissionen anledning til at rejse indvendinger, en meddelelse, hvori den redegør for disse indvendinger.«

    Ændring 38

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 166 b (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 396 — stk. 3

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    (166b)

    Artikel 396, stk. 3, affattes således:

    »3.   Inden tre måneder efter, at Kommissionen har givet underretning i overensstemmelse med stk. 2, andet afsnit, forelægger den Rådet et passende forslag eller, hvis anmodningen om fravigelse giver Kommissionen anledning til at rejse indvendinger, en meddelelse, hvori den redegør for disse indvendinger.«

    »3.   Inden tre måneder efter at Kommissionen har givet underretning i overensstemmelse med stk. 2, andet afsnit, forelægger den Europa-Parlamentet og Rådet et passende forslag eller, hvis anmodningen om fravigelse giver Kommissionen anledning til at rejse indvendinger, en meddelelse, hvori den redegør for disse indvendinger.«

    Ændring 39

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 169 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 404 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (169a)

    Følgende indsættes som artikel 404a efter artikel 404:

     

    »Artikel 404a

    Senest fire år efter vedtagelsen af Rådets direktiv (EU) …/…  (*1)  (+) forelægger Kommissionen på grundlag af oplysninger indhentet hos medlemsstaterne en rapport for Europa-Parlamentet og Rådet om gennemførelsen og anvendelsen af de nye bestemmelser i dette direktiv, der, om nødvendigt [og under hensyntagen til nødvendigheden af med tiden at opnå overensstemmelse mellem de nationale ordninger], ledsages af forslag.«

    Ændring 40

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 169 b (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 404 b (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (169b)

    Følgende indsættes som artikel 404b efter artikel 404a:

     

    »Artikel 404b

    Senest to år efter vedtagelsen af Rådets direktiv (EU)…/…  (*2)  (+) forelægger Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet en rapport om resultaterne af udvekslingen af relevante oplysninger mellem medlemsstaternes skattemyndigheder under henvisning til betydningen af gensidig tillid for, at den endelige momsordning kan blive en succes.«

    Ændring 41

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 — stk. 1 — nr. 173 a (nyt)

    Direktiv 2006/112/EF

    Artikel 411 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (173a)

    Følgende indsættes som artikel 411a indsættes:

     

    »Artikel 411a

    Senest den 1. juni 2020 opretter Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne en omfattende, flersproget og offentligt tilgængelig EU-webportal med momsoplysninger, hvor virksomheder og forbrugere hurtigt og effektivt kan finde nøjagtige oplysninger om momssatser — herunder om, for hvilke varer og tjenester der gælder nedsatte satser eller fritagelser — samt alle relevante oplysninger om gennemførelsen af det endelige momssystem i de forskellige medlemsstater.

    Som supplement til portalen oprettes der en automatisk underretningsmekanisme. Denne mekanisme skal sikre, at skatteyderne automatisk får besked om ændringer og ajourføringer af momssatserne i medlemsstaterne. Disse automatiske meddelelser skal aktiveres, før ændringen træder i kraft, og senest fem dage efter at afgørelsen er blevet truffet.«

    Ændring 42

    Forslag til direktiv

    Artikel 1 a (ny)

    Forordning (EU) nr. 904/2010

    Artikel 34 og Artikel 49 a (ny)

    Gældende ordlyd

    Ændring

     

    Artikel 1a

     

    Ændring af forordning (EU) nr. 904/2010

     

    I forordning (EU) nr. 904/2010 foretages følgende ændringer:

     

    1.

    Artikel 34 affattes således:

    Artikel 34

     

    »Artikel 34

    1.    Medlemsstaterne kan frit vælge, hvilke Eurofiscarbejdsområder de vil deltage og kan også beslutte at indstille deres deltagelse deri .

     

    1.    Kommissionen yder Eurofisc den nødvendige tekniske og logistiske støtte. Kommissionen har adgang til de i artikel 1 omhandlede oplysninger, som måtte blive udvekslet via Eurofisc, i de tilfælde, der er omhandlet i artikel 55, stk. 2.

    2.    Medlemsstater, der har valgt at deltage et Eurofiscarbejdsområde , deltager aktivt i den multilaterale udveksling og fælles behandling og analyse af målrettede oplysninger om grænseoverskridende svig mellem alle de deltagende medlemsstater og i koordinering af eventuelle opfølgende foranstaltninger .

     

    2.    Medlemsstaterne deltager Eurofisc-arbejdsområder , og medlemsstaterne deltager aktivt i den multilaterale udveksling af oplysninger.

    3.    De udvekslede oplysninger er fortrolige, jf. artikel 55 .

     

    3.    Eurofiscarbejdsområdekoordinatorerne kan på eget initiativ eller efter anmodning videregive relevante oplysninger om de mest alvorlige grænseoverskridende lovovertrædelser vedrørende moms til Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (»OLAF«) .

     

     

    3a.     Eurofiscarbejdsområdekoordinatorerne kan anmode Europol og OLAF om relevante oplysninger. Eurofiscarbejdsområdekoordinatorerne stiller de oplysninger, der er modtaget fra Europol og OLAF, til rådighed for de øvrige deltagende Eurofiscforbindelsesembedsmænd. Disse oplysninger udveksles elektronisk.«

     

    2.

    Følgende indsættes som artikel 49a:

     

     

    »Artikel 49a

    Medlemsstaterne og Kommissionen etablerer et fælles system til indsamling af statistikker om momssvig og ufrivillig manglende overholdelse inden for Fællesskabet og offentliggør hvert år nationale skøn over momstab som følge af dette svig samt skøn for Unionen som helhed. Kommissionen vedtager ved hjælp af gennemførelsesretsakter de praktiske foranstaltninger i forbindelse med dette statistiske system. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 58, stk. 2.«


    (3)  Rådets første direktiv 67/227/EØF af 11. april 1967 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter (EFT 71 af 14.4.1967, s. 1301).

    (4)  Rådets andet direktiv 67/228/EØF af 11. april 1967 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter — Det fælles merværdiafgiftssystems struktur og de nærmere regler for dets anvendelse (EFT 71 af 14.4.1967, s. 1303).

    (5)  Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).

    (1)  Rådets første direktiv 67/227/EØF af 11. april 1967 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter (EFT 71 af 14.4.1967, s. 1301).

    (2)  Rådets andet direktiv 67/228/EØF af 11. april 1967 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter — Det fælles merværdiafgiftssystems struktur og de nærmere regler for dets anvendelse (EFT 71 af 14.4.1967, s. 1303).

    (3)  Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).

    (6)  Europa-Parlamentets beslutning af 13. oktober 2011 om momssystemets fremtid (P7_TA(2011)0436), som kan hentes på http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0436+0+DOC+XML+V0//DA.

    (7)  Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse af 14. juli 2011 om grønbog om momssystemets fremtid — På vej mod et enklere, mere solidt og effektivt momssystem, som kan hentes på http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1506082610277&uri=CELEX:52011AE1168.

    (8)  Rådets konklusioner om momssystemets fremtid fra den 3167. samling i Rådet (økonomi og finans) af 15. maj 2012 (se navnlig punkt B4), som kan hentes på http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/130257.pdf.

    (1)  Europa-Parlamentets beslutning af 13. oktober 2011 om momssystemets fremtid (P7_TA(2011)0436), som kan hentes på http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0436+0+DOC+XML+V0//DA.

    (2)  Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse af 14. juli 2011 om grønbog om momssystemets fremtid — På vej mod et enklere, mere solidt og effektivt momssystem, som kan hentes på http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?qid=1506082610277&uri=CELEX:52011AE1168.

    (3)  Rådets konklusioner om momssystemets fremtid fra den 3167. samling i Rådet (økonomi og finans) af 15. maj 2012 (se navnlig punkt B4), som kan hentes på http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/130257.pdf

    (3a)   Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF vedrørende de nedsatte momssatser COM(2018)0020, 2018/0005(CNS).

    (9)  Handlingsplan for moms — Mod et fælles europæisk momsområde — De svære valg (COM(2016)0148) af 7.4.2016.

    (10)  Se også: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9494-2016-INIT/da/pdf

    (1)  Handlingsplan for moms — Mod et fælles europæisk momsområde — De svære valg (COM(2016)0148) af 7.4.2016.

    (2)  Se også: http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-9494-2016-INIT/da/pdf


    Top