EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008AE0985

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer KOM(2007) 709 endelig — 2007/0243 (COD)

EUT C 224 af 30.8.2008, p. 57–60 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.8.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 224/57


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer

KOM(2007) 709 endelig — 2007/0243 (COD)

(2008/C 224/12)

Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 5. december 2007 under henvisning til EF-traktatens artikel 71 og 80, stk. 2, at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet, som udpegede Thomas McDonogh til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 8. maj 2008.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 445. plenarforsamling den 28.-29. maj 2008, mødet den 29. maj, følgende udtalelse med 75 stemmer for og 1 hverken for eller imod:

1.   Anbefalinger

EØSU er enigt i og støtter Kommissionens anbefalinger, men forslår desuden at

1.1

Indføre lovgivning, der forpligter modertransportselskaberne til helt at opgive deres CRS(Computerised Reservation Systems)-ejerskab i EU, og som indeholder foranstaltninger, der forhindrer, at luftfartsselskaberne fremover foretager direkte eller indirekte investeringer i CRS.

1.2

Fastholde reglerne for modertransportselskaber, indtil disse selskaber har opgivet deres ejerandele i CRS.

1.3

Ophæve bestemmelserne vedrørende en neutral skærmpræsentation. Fastholdelse af en primær skærmpræsentation begrænses i praksis af den individuelle forbrugers eller forretningsrejsendes præferencer og politikker, mens det for internetbaserede reservationers vedkommende gælder, at neutralitetsreglerne sjældent overholdes eller ikke er dækket af adfærdskodeksen.

1.4

Gennemtvinge, at de angivne billetpriser altid er inklusive alle skatter, afgifter og gebyrer. Ligeledes sikre, at informationerne vedrørende flyrejsen er gennemskuelige, særligt hvad angår en vildledende praksis som code sharing, hvor det må stå helt klart for forbrugeren, hvilke flyselskaber der varetager ruten.

1.5

Give rejsebureauer og luftfartsselskaber lov til at forhandle frit med CRS om betingelserne for brug og køb af MIDT-data (Market Information Data Tapes).

1.6

Styrke bestemmelserne for databeskyttelse for specifikt beskytte alle persondata i en PNR (Passenger Name Record), ikke bare data vedrørende den rejsende selv.

1.7

Håndhæve kodeksens kapitel om databeskyttelse. Det er særligt vigtigt, at EU garanterer reglernes overholdelse i forbindelse med luftfartsselskabernes videregivelse af personlige oplysninger til tredjelande (kommercielle og statslige organisationer). Reglerne må anerkendes i form af bilaterale aftaler med tredjelandets regering, i stedet for blot at anses for værende bestemmelser, der ikke er retligt bindende.

1.8

Indføre ny lovgivning, ifølge hvilken alle PNRs der oprettes af CRS-abonnenter uden undtagelse skal være beskyttet af kodeksens databeskyttelsesregler, inklusive de luftfartsselskaber, der udliciterer værtskab af deres PNR-databaser til CRS-leverandører samt rejsebureauer, rejsearrangører og virksomheder.

1.9

Fjerne bestemmelsen om, at abonnenter skal opsige deres kontrakter med CRS-leverandørerne med 3 måneders varsel.

1.10

Formelt anerkende CRS som databeskyttelsesansvarlige, ikke kun for data vedrørende fly og tog, men også for data vedrørende hoteller, biler, færger, forsikring og andre oplysninger, som de ligger inde med.

1.11

Fremme nye CRS-leverandørers indtrængning på markedet, hvilket vil styrke konkurrencen mellem systemleverandørerne. Abonnenter og forbrugere vil nyde gavn af bedre service, forbedret teknologi og en konkurrencebestemt prisfastsættelse.

1.12

Opfordre jernbaneselskaberne til at distribuere deres rejseaktiviteter via CRS og fremme sådanne mere miljøvenlige former for transport i EU.

2.   Introduktion

2.1

Den 15. november 2007 foreslog Kommissionen en revision af adfærdskodeks nr. 2299/89 for CRS. Forordningen blev udarbejdet med henblik på at forebygge konkurrencebegrænsende adfærd på et unikt marked, hvor de generelle konkurrenceregler ikke ville være tilstrækkelige. På det tidspunkt var CRS den eneste brugbare kilde til flyrejseinformation for kunderne, og hvad der var nok så vigtigt, CRS var desuden ejet og kontrolleret af luftfartsselskaber.

2.2

CRS er et edb-system til lagring, genkaldelse, distribution og reservation af rejseaktiviteter.

2.2.1

I dag eksisterer der fire CRS, nemlig Sabre, Galileo, Worldspan og Amadeus. De er alle amerikanske bortset fra Amadeus, der har europæiske ejere. Galileo og Worldspan fusionerede i 2007, men drives fortsat som to separate enheder.

2.3

CRS-betingelserne har ændret sig grundlæggende.

2.3.1

De fleste luftfartsselskaber har solgt deres aktier i CRS med Air France, Lufthansa og Iberia som væsentlige undtagelser (1).

2.3.2

Internettets fremkomst har medført, at CRS ikke længere er det eneste instrument til reservation af flyrejser. Efterhånden som internetadgang fortsætter med at vinde indpas i EU-landene (2) og teknologien til online-reservation af rejser forbedres, vil afhængigheden af CRS som eneste kilde til rejseoplysninger blive mindre og mindre.

2.4

CRS-markedet i USA har været dereguleret siden 2004 og dereguleringen blev gennemført på betingelse af, at modertransportselskaberne fuldstændig afhændede deres andele i CRS. Siden da er reservationsgebyrerne reduceret med 20-30 %. Luftfartsselskaberne i EU kæmper for at konkurrere med de amerikanske selskaber, idet de er ude af stand til at forhandle sig frem til mere favorable kontrakter med CRS-leverandørerne.

2.5

Som et resultat af adfærdskodeksen er CRS-markedet i EU fortsat domineret af et oligopol og forhandlingsstyrken mellem de største aktører er ulige fordelt. CRS-udbyderne har et garanteret marked og styrer forholdet til rejsebureauerne, mens luftfartsselskaberne har styrket deres forhandlingsposition ved at udvikle deres internetsalg.

2.6

Bortset fra modertransportselskabsbestemmelsen antages det, at de generelle konkurrenceregler i EU vil være tilstrækkelige til at forhindre misbrug, som f.eks. prisfastsættelsesaftaler, i fravær af sektorspecifikke regler.

3.   Bemærkninger

3.1   Modertransportselskaber

3.1.1

Luftfartsselskaber med ejerandele i et CRS betegnes som »modertransportselskaber«. En fjernelse af bestemmelserne vedrørende modertransportselskaber vil medføre for store risici, idet tre af de største europæiske luftfartsselskaber (Iberia, Lufthansa og Air France) har betydelige andele i Amadeus. Risikoen for misbrug af konkurrencemæssig stilling er for stor, og dominans på hjemmemarkederne forbliver en reel trussel mod de andre CRS og de luftfartsselskaber, der ikke har ejerandele.

3.1.2

EU bør indføre et komplet forbud mod, at luftfartsselskaber (nu og i fremtiden) ejer eller har aktier i CRS.

3.1.3

En fuldstændig adskillelse af ejerskab mellem CRS på den ene side og luftfartselskaber og andre transportselskaber på den anden vil i sidste ende fjerne muligheden for hemmelige aftaler eller illoyal konkurrence fra moderluftfartsselskabernes side. I et sådant scenario kan adfærdskodeksen forenkles yderligere ved at fjerne beskyttelsesforanstaltningerne over for moderluftfartsselskaberne i forslaget til forordning (KOM(2007) 709 endelig). Rejsedistributionsmarkedet ville som helhed drage fordel af en sådan udvikling, eftersom CSR og luftfartsselskaberne ville konkurrere på lige fod uden mistanke om eller frygt for misbrug.

3.1.4

Indtil disse betingelser er opfyldt, må de specifikke bestemmelser for modertransportselskaber i artikel 10 fastholdes med henblik på at forebygge en konkurrenceforvridende adfærd.

3.2   Neutral skærmpræsentation for online og offline rejsebureauer

3.2.1

Adfærdskodeksen sikrer, at alle CRS-præsentationer af flyrejsemuligheder er neutrale og rangordnet upartisk og uden diskrimination. Rejsebureauerne skal informere deres kunder om flyrejsemulighederne rangordnet efter korteste flyvetid (direkte uden mellemlanding, herefter direkte og indirekte flyvninger). Kunderne kan imidlertid anmode om at få præsentationen rangordnet efter deres egne individuelle behov.

3.2.2

Det er ineffektivt at fastholde kravet om en neutral præsentation under de nuværende markedsforhold, særligt fordi neutralitetsbestemmelserne ikke gælder for online distributionskanaler, såsom luftfartsselskabernes websites og virksomheders egne reservationsinstrumenter.

3.2.3

Efterspørgslen på markedet sikrer, at kunderne vil have adgang til alle luftfartsselskaber og selv hos CRS-ejede online-agenturer som Lastminute.com og ebookers er alle flyselskaber generelt tilgængelige, selvom rangordningen er partisk.

3.2.4

Websites til sammenligning af rejsemuligheder (3) giver luftfartsselskaber eller rejsebureauer mulighed for at betale for en fordelagtig placering blandt søgeresultaterne, uanset pris eller antal flyvninger. Forbrugerne kan rangordne flyvningerne efter en række kriterier, herunder f.eks. samlet pris, afgangstidspunkt, luftfartsselskab eller flyvetid. Forbrugeren nægtes derfor ikke adgang til neutral information, idet informationerne stadig er tilgængelige. Forbrugeren vælger i sidste ende den mulighed, som han/hun finder optimal.

3.2.5

Præsentationer til forretningsrejsende er typisk betinget af virksomhedernes rejsepolitik, priser og luftfartsselskaber i stedet for neutralitet.

3.2.6

Ophævelse af kravet om præsentationsneutralitet vil gøre det muligt for luftfartsselskaber at betale for »bedre« placeringer i CRS-præsentationer. Af de ovennævnte årsager er det imidlertid usandsynligt, at de mindre luftfartsselskaber vil tabe betydelige markedsandele, idet forbrugeren vælger ud fra sine behov og ikke på baggrund af rangordningen på skærmen. Dette kan sammenlignes med søgeresultater i Google, hvor information er frit tilgængelig samtidig med at bestemte udbydere kan betale for en placering. Rejsemarkedet behøver ikke at være anderledes.

3.2.7

På denne baggrund anbefales det at ophæve artikel 5 om skærmpræsentationer. Der er ikke behov for regulering af informationerne, eftersom markedsmekanismerne og forbrugernes valg vil sikre en rimelig præsentation af de disponible rejseinformationer.

3.2.8

Vedrørende billetpriser er det i forbrugerens interesse, at der sikres så stor gennemsigtighed som muligt, ved at alle skatter, afgifter og gebyrer, inklusive CRS-gebyrer, er inkluderet fra og med den første skærmpræsentation. Dette vil forhindre flyselskaber i at påvirke præsentationerne ved at tilføje skatter og gebyrer på et senere tidspunkt i købsprocessen.

3.3   MIDT-regler

3.3.1

MIDT-data indeholder detaljerede informationer om rejsebureauers og luftfartsselskabers globale bookingaktiviteter. Disse informationer indsamles af CRS og sælges til flyselskaberne. MIDT forsyner luftfartsselskaberne med værdifulde konkurrencerelaterede oplysninger, herunder om rejsebureauernes reservationer, indtjening og rejsemønstre.

3.3.2

Med henblik på at skabe en ligevægt mellem luftfartsselskaber og rejsebureauer og imødekomme forbrugernes interesser, vil en ikke-identifikation af rejsebureauerne, enten direkte eller indirekte, være til gavn for markedet generelt. Imidlertid må det erkendes, at MIDT-data også kan erhverves fra andre kilder såsom IATA, og med henblik på at forhindre en alt for kraftig devaluering af disse informationer bør abonnenterne også have ubegrænset mulighed for at forhandle med CRS om anvendelsen af disse data.

3.3.3

Der bør tilføjes en bestemmelse i artikel 7, som giver luftfartselskaber og abonnenter ret til frit at forhandle med CRS om betingelserne for køb af MIDT-data.

3.4   Bestemmelser vedrørende CRS-abbonnenter

3.4.1

De nuværende regler forsøger at beskytte rejsebureauerne ved at give dem mulighed for at opsige en CRS-kontrakt med 3 måneders varsel.

3.4.2

Det anbefales at ophæve artikel 6, stk. 2, og derved gøre det muligt for parterne at forhandle frit uden at være underlagt lovgivning.

3.5   Værtsaftaler

3.5.1

Værtskab bør forblive separat fra CRS-kontrakterne med henblik på at eliminere en positiv særbehandling af værtsselskaber, særligt modertransportselskaber. Hvis modertransportselskaberne afhænder deres ejerandele i CRS kan denne bestemmelse ophæves.

3.6   Databeskyttelse

3.6.1

Et PNR er et dokument, der oprettes af CRS, når en passager har reserveret flybilletter, togbilletter, hotel, lejet bil, købt forsikring og andre rejserelaterede produkter. Oplysningerne i dette dokument er yderst følsomme og bør derfor være underlagt en stram databeskyttelseslovgivning. Oplysningerne i en PNR omfatter bl.a. den rejsendes navn og adresse, fødselsdato, personlige præferencer, der kan afsløre personens religiøse tilhørsforhold (f.eks. anmodning om et kosher måltid), oplysninger om den person, der betaler for billetterne, kreditkortoplysninger, oplysninger om venner, familie eller kolleger, der rejser sammen, rejsebureauets navn og adresse. Hvis der er tale om forretningsrejsende angiver en kode i PNR ofte, hvilken afdeling eller kunde, der betaler rejsen, eller det angives evt. at den rejsende er medlem af en fagforening. Det er muligt at opstille en yderst detaljeret profil af såvel de rejsende som ikke-rejsende, der er involveret i reservationen, og EU må, som det er fastlagt i kodeksen, garantere beskyttelsen af disse personoplysninger.

3.6.2

Adfærdskodeksens regler for beskyttelse af privatlivets fred brydes systematisk af CRS når:

a)

der overføres data fra EU til et tredjeland;

b)

personoplysninger bearbejdes, uden at den berørte person har givet sin tilladelse;

c)

de oplysninger som CRS ligger inde med, anvendes til andre formål end gennemførelse af en reservation.

3.6.3

EU's direktiv 95/46/EF (der komplementerer adfærdskodeksens databeskyttelsesregler) overtrædes ligeledes, idet direktivet fastslår, at CRS som registeransvarlig skal indhente den registreredes tilladelse til at videregive personoplysninger. Direktivet fastslår endvidere, at disse oplysninger ikke må videregives til et land uden for EU, medmindre det involverede tredjeland har et databeskyttelsesniveau, der svarer til Fællesskabets. I USA findes der ikke en sådan lovgivning til beskyttelse af persondata, og den amerikanske stat eller amerikanske virksomheder kan anvende disse oplysninger til at oprette profiler baseret på rejsedata fra EU, der kan lagres for evigt. Et eksempel er det amerikanske system APIS (Advanced Passenger Informations), der kræver, at data for EU-passagerer behandles af den amerikanske stat med henblik på at tillade indrejse i landet.

3.6.4

Bestemmelserne for databeskyttelse bør styrkes for specifikt at beskytte alle personoplysninger i en PNR (Passenger Name Record), ikke bare data vedrørende den rejsende selv.

3.6.5

I forbindelse med håndhævelsen af kodeksens regler om beskyttelse af privatlivets fred, særligt med hensyn til CRS'ernes videregivelse af personoplysninger i PNR til tredjelande, må EU stille garantier, der anerkendes i form af bilaterale aftaler med tredjelandets regering. De eksisterende aftaler mellem USA og EU er »tilsagn«, der ikke kan håndhæves, og som ikke er juridisk bindende.

3.6.6

Der bør indføres en ny lovgivning, ifølge hvilken alle PNRs der oprettes af CRS-abonnenter, uden undtagelse skal være beskyttet af kodeksens databeskyttelsesregler, inklusive de luftfartsselskaber, der udliciterer værtskabet af deres PNR-databaser til CRS-leverandører samt rejsebureauer, rejsearrangører og andre firmaer, hvis reservationsaktiviteter er forbundet med CRS.

4.   Konklusion — de næste skridt

4.1

Forenklingen af adfærdskodeksen har til formål at skabe et mere naturligt økonomisk miljø, hvor CRS konkurrerer på basis af pris og service, samtidig med at det sikres, at det er forbrugernes interesser, der har førsteprioritet.

4.2

Omfanget af den indholdsmæssige konsolidering (såsom inddragelsen af jernbaneselskaber eller lavprisflyselskaber), der følger af den fri prisfastsættelse, bør overvåges nøje. Integrationen af jernbaneselskaber og lavprisflyselskaber vil føre til lavere priser for forbrugerne (samt flere alternative rejsemuligheder) på korte og mellemdistancedestinationer, der reserveres via CRS. Dette kan resultere i, at netværksforbundne luftfartsselskaber vil konkurrere på pris og generelt reducere prisen på flybilletter på medium/langt sigt. For de forbrugere, der er afhængige af CRS-udbydernes rejseinformationer vil dette være en afgørende fordel.

4.3

Integrationen af togbilletter i CRS-præsentationer bør fremmes, idet det er en afgørende forudsætning for en reduktion af flytransportens miljømæssige følgevirkninger og fremmer mere »grønne« former for transport.

4.4

Overvågning af konsekvenserne ved at ophæve neutraliteten i præsentationen af oplysninger. Markedskræfterne bør kunne modvirke muligheden for konkurrencebegrænsende adfærd, selv fra modertransportselskabernes side. Det bør ikke være et lovgivningsmæssigt mål for kodeksen at gennemtvinge brugen af en enkelt, konsolideret og neutral informationskilde gennem CRS — grundet de skiftende markedsforhold, særligt internettet, bliver dette i stigende grad irrelevant.

4.5

Undersøgelsen af de socioøkonomiske konsekvenser af de forslåede ændringer i adfærdskodeksen bør også fokusere på de mindre og mellemstore virksomheder, herunder luftfartsselskaber og rejsebureauer, som kan være sårbare over for den nye fleksibilitet, der tillades på CRS-markedet.

4.6

EU må gøre offentligheden opmærksom på anvendelsen af personoplysninger i forbindelse med reservationer. Offentligheden kender i vidt omfang ikke til eksistensen af CRS, og den proces der foregår i forbindelse med behandlingen af personoplysninger. Uden dette kendskab vil kodeksens forslag vedrørende de registreredes ret til indsigt i data, der vedrører dem, ikke give nogen mening. Det er usandsynligt, at en passager nogensinde har anmodet en CRS om indsigt i de oplysninger, der vedrører dem, alene af den grund, at de ikke kender til behandlingen af disse data og ikke ville give tilladelse til denne anvendelse, hvis de gjorde.

4.7

Øget inddragelse af grupper, som ikke direkte udgør en del af rejsedistributionssystemet, såsom forbrugerorganisationer og databeskyttelseseksperter i høringsprocessen. Dette vil resultere i et mere afbalanceret syn på CRS-markedet i EU.

4.8

Evaluering af fremskridtene i internetbaseret rejseteknologi. CRS og andre virksomheder inden for rejseteknologi har skabt væsentlige funktionelle forbedringer i forbindelse med tilgængelighed, reservation og ændringer. Disse forbedringer i den internetbaserede teknologi vil styrke forbrugerens stilling og eventuelt kræve yderligere lovgivningsmæssige ændringer.

4.9

Som følge af yderligere teknologiske fremskridt har luftfartsselskaber i USA etableret direkte forbindelser til rejsebureauer (uden om CRS), hvilket i endnu højere grad ændrer CRS-landskabet. Afhængigheden af CRS-leverandørerne falder, mens forbrugerens, rejsebureauernes og luftfartsselskabernes stilling styrkes.

4.10

Nye aktører bør tilskyndes til at etablere sig på markedet. En øget konkurrence blandt oligopolet i EU vil stimulere CRS-markedet. Siden dereguleringen er der dukket en ny generation af CRS-leverandører op i USA (4), der ved brug af ny teknologi er i stand til at tilbyde luftfartsselskaberne yderst attraktive tjenesteydelser til en lavere pris.

4.11

Konsekvenserne af lavere distributionsomkostninger for såvel det indre marked som det internationale, hvad angår billetpriser og konkurrencen med amerikanske luftfartsselskaber, skal vurderes.

4.12

Adfærdskodeksen bør evalueres om 2-3 år med henblik på at vurdere modertransportselskabernes stilling, beskyttelsen af personoplysninger samt markedsforholdene og foretage en høring af yderligere lobbygrupper, inden der tages stilling til, om der er behov for endnu en revision.

Bruxelles, den 29. maj 2008

Dimitris DIMITRIADIS

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Disse selskaber ejer i fællesskab 46,4 % af Amadeus.

(2)  På nuværende tidspunkt har 50 % af borgerne i EU internetadgang.

(3)  F.eks. Kelkoo (http://www.kelkoo.fr).

(4)  F.eks. G2 Switchworks, Farelogix—disse er kendt som GNEs — GDS New Entrants.


Top