Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004AE1207

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 66/401/EØF, 66/402/EØF, 2002/54/EF og 2002/57/EF for så vidt angår undersøgelser foretaget under officielt tilsyn og ligestilling af frø produceret i tredjelande«KOM(2004) 263 endelig – 2004/0086 (CNS)

    EUT C 74 af 23.3.2005, p. 55–56 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    EUT C 74 af 23.3.2005, p. 29–30 (MT)

    23.3.2005   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 74/55


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 66/401/EØF, 66/402/EØF, 2002/54/EF og 2002/57/EF for så vidt angår undersøgelser foretaget under officielt tilsyn og ligestilling af frø produceret i tredjelande«

    KOM(2004) 263 endelig – 2004/0086 (CNS)

    (2005/C 74/10)

    Rådet for Den Europæiske Union besluttede den 29. april 2004 under henvisning til EF-traktatens artikel 37 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om ovennævnte emne.

    Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som udpegede Gilbert Bros til ordfører uden studiegruppe. Sektionen vedtog sin udtalelse den 6. juli 2004.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 411. plenarforsamling af 15.-16. september 2004, mødet den 15. september 2004, følgende udtalelse med 85 stemmer for, 1 imod og 3 hverken for eller imod:

    1.   Indledning

    1.1.

    I 1998-2003 havde medlemsstaterne Kommissionens tilladelse til at gennemføre et tidsbegrænset forsøg med prøvetagning og analyse af frø på grundlag af EF-bestemmelserne om handel med frø. Analysen af resultaterne har vist, at:

    der på visse nærmere betingelser kan opnås en forenkling af procedurerne for officiel certificering af frø uden væsentlig forringelse af frøkvaliteten set i forhold til den, der er opnået under ordningen med officiel prøvetagning og analyse af frø;

    procedurerne for markbesigtigelser under officielt tilsyn kan udvides til at omfatte alle afgrøder til produktion af certificeret frø;

    andelen af de arealer, der skal kontrolleres og besigtiges af officielle inspektører, kan reduceres.

    1.2.

    Ændringerne af reglerne for frø i international handel (OECD-ordninger) er blevet vedtaget. EU's ligestillingsordning for frø høstet i tredjelande kan dermed udvides til at omfatte alle forskellige slags frø, der opfylder de krav til kendetegn og undersøgelse, der er fastsat i de forskellige EF-direktiver om handel med frø.

    1.3.

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg ønsker at undersøge Kommissionens forslag dels i lyset af udviklingen af de foreslåede regler, dels for at fastholde et højt kvalitetsniveau i produktionen af frø og inden for plantesundhed.

    2.   Kommissionens forslag

    2.1.

    Kommissionen foreslår, at forsøget med besigtigelser under officielt tilsyn (beslutning 98/320/EF) fortsætter indtil den 31. marts 2005 for dermed at opretholde EF-bestemmelserne om handel med frø produceret i henhold til nævnte beslutning, indtil de nye bestemmelser finder anvendelse (gennemførelse af direktiverne).

    2.2.

    Samtidig vil direktiverne 66/401/EØF (handel med frø af foderplanter), 66/402/EØF (handel med sædekorn), 2002/54/EF (handel med bederoefrø) og 2002/57/EF (handel med frø af olie- og spindplanter) skulle bringes i overensstemmelse med de konklusioner, der uddrages af resultaterne af forsøget, og medtage følgende ændringer:

    iværksættelse af undersøgelser under officielt tilsyn for de forskellige frøkategorier;

    definition af en undersøgelse under officielt tilsyn (markbesigtigelse eller frøanalyse udført på et laboratorium autoriseret af frøcertificeringsmyndigheden i den pågældende medlemsstat);

    prøvetagning med henblik på certificering kan forestås af myndighederne eller under officielt tilsyn. Der gives en beskrivelse af bestemmelserne for frøprøvetagning under officielt tilsyn (frøprøvetagernes kvalifikationer, tilsyn med praksis samt sanktioner);

    ligestillingsprincippet udvides til at omfatte frø høstet i tredjelande, der opfylder EU's betingelser og krav (tilsynsordning og certificeringsprocedure).

    3.   Generelle bemærkninger

    3.1.

    Hovedformålet med Kommissionens forslag er at forenkle tilsynsprocedurerne inden for frøproduktion. En lang række medlemsstater er allerede begyndt at uddelegere tilsynsansvaret. EØSU støtter derfor Kommissionens initiativ. Ikke desto mindre skal det understreges, at Kommissionen burde have fremlagt et nyt direktiv, der sammenfatter alle punkterne i de fire direktiver. Det ville have gjort det lettere at forstå ændringerne og sikret en sammenhængende harmonisering af de gældende foranstaltninger.

    3.2.

    Kommissionens beslutning om undersøgelser foretaget under officielt tilsyn udløber den 31. juli 2004. Der vil således opstå et juridisk tomrum, mens Kommissionens lovforslag går gennem den fælles beslutningsprocedure. EØSU opfordrer derfor Kommissionen til at ændre sin beslutning nr. 98/320/EF for at undgå ethvert juridisk tomrum.

    3.3.

    Kommissionen foreslår endvidere, at forsøgsperioden forlænges til den 31. marts 2005, så ændringerne af de pågældende direktiver kan gennemføres. EØSU vil straks understrege, at det vil være for kort en tidsfrist, da det vil tage omkring 10 måneder at gennemføre ændringerne. Forsøgsperioden bør derfor forlænges til den 31. juli 2005.

    3.4.

    EØSU kan ikke udtale sig om relevansen af de tekniske data vedrørende procedurerne for markbesigtigelse (bl.a. ændringen af omfanget af prøvetagning) eller om det påkrævede antal laboratorieprøver. Udvalget ønsker imidlertid at understrege, at det er vigtigt med en fællesnævner for medlemsstaterne som helhed. De data, der er udtrykt som intervaller, bør derfor i stedet angives som minimumsprocent for tilsyn.

    3.5.

    Uddelegeringen af ansvaret for det officielle tilsyn til en række autoriserede personer muliggør mere effektive procedurer. Kommissionen bør sikre sig, at tilsyns- og certificeringsprocedurerne fungerer optimalt. Kommissionen har iværksat en række sammenlignende undersøgelser og erfaringsudvekslinger i EU. De bevillinger (0,5-0,6 mio. EUR), der er afsat hertil, står dog ikke i forhold til den tilstræbte målsætning. EØSU anmoder Kommissionen om at afsætte yderligere midler til harmoniseringen af tilsynsordningerne.

    3.6.

    EØSU ønsker at minde om, at der i tiltrædelsesforhandlingerne med de nye medlemsstater er aftalt overgangsperioder for sorter, der ikke er medtaget på sortslisten, da de ikke opfylder EU-kravene. Udvalget henleder Kommissionens opmærksomhed på disse sorter, der kun kan markedsføres i de pågældende lande (Cypern, Letland, Malta og Slovenien). Denne dispensationsperiode bør ledsages af supplerende garantier, bl.a. vedrørende prøvestørrelse og forekomst af flyvehavre (avena fatua).

    3.7.

    EØSU gør Kommissionen opmærksom på de eksisterende tvister om handel med frøpartier af dårlig kvalitet mellem medlemsstaterne. Gennemførelsen af det indre marked vil i den forbindelse også kræve, at erhvervslivet garanteres sporbarhed af frøpartierne og god koordinering mellem certificeringsinstansen og frøproducenterne.

    3.8.

    Hvad angår udvidelsen af ligestillingsordningen til tredjelande i henhold til OECD-reglerne, understreger EØSU, at der bør indhentes en tilsvarende garanti om ligestilling fra tredjelandene. Ligestillingen bør ske på basis af ens standarder. Der bør ligeledes kræves ligestilling af tilsynsordningerne for opretholdelsesavl for at sikre den samme høje kvalitet.

    4.   Konklusion

    4.1.

    EØSU godkender Kommissionens forslag, som medfører en forenkling af tilsynsprocedurerne uden dog at stille ringere krav til frøproduktionens kvalitet. Ikke desto mindre skal det understreges, at Kommissionen fortsat bør analysere resultaterne af tilsynsordningerne.

    4.2.

    Ud fra et lovgivningsmæssigt synspunkt understreger EØSU, at Kommissionen burde have grebet lejligheden til at fremlægge et lovforslag, der omfatter alle de direktiver, der omhandler handel med sædekorn, foderplanter, bederoefrø og frø af olie- og spindplanter.

    4.3.

    EØSU mener, at den ønskede forlængelse til den 31. marts 2005 ikke vil give tid nok til at omsætte direktiverne i national ret. Derfor foreslås det, at forsøgsperioden forlænges til den 31. juli 2005.

    Bruxelles, den 15. september 2004

    Roger BRIESCH

    Formand for

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    Top