Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42007X1222(02)

    Konklusioner fra Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 25. maj 2007 om de fremtidige perspektiver for det europæiske samarbejde på det ungdomspolitiske område

    EUT C 314 af 22.12.2007, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.12.2007   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 314/24


    Konklusioner fra Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, den 25. maj 2007 om de fremtidige perspektiver for det europæiske samarbejde på det ungdomspolitiske område

    (2007/C 314/07)

    RÅDET OG REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER, FORSAMLET I RÅDET,

    SOM HENVISER TIL

    (1)

    Rådets anmodning om (1), at den generelle ramme for det europæiske samarbejde på ungdomsområdet, som blev vedtaget i 2002, evalueres i 2009

    (2)

    den første drøftelse om de fremtidige perspektiver for den europæiske ungdomspolitik, som fandt sted på samlingen i Rådet (uddannelse, ungdom og kultur) den 16. februar 2007 på grundlag af et fælles oplæg fra det tyske, portugisiske og slovenske formandskab og med henblik på evalueringen af samarbejdsrammen

    (3)

    arbejdet i Europa-Kommissionens Kontor for Europapolitisk Rådgivning (2), som understreger betydningen af at investere i de unges trivsel, sundhed, uddannelse, arbejdsmarkedsintegration og aktive medborgerskab

    (4)

    Europa-Kommissionens midtvejsrapport til Det Europæiske Råd på forårsmødet i 2007 med titlen Status over den sociale virkelighed  (3), som fremhæver spørgsmålet om en ligelig fordeling mellem generationerne på baggrund af globaliseringen og de demografiske ændringer og baner vejen for en åben debat om de sociale spørgsmål og udfordringer, der også grundlæggende vil påvirke de unges sociale situation i Europa

    (5)

    Rådets opfordring (4) til at fremme en struktureret dialog med de unge med henblik på at øge de unges og deres organisationers inddragelse på alle planer i udformningen og gennemførelsen af de politikker, der vedrører dem, og dermed fremme deres aktive medborgerskab

    (6)

    den europæiske ungdomspagt, der blev godkendt af Det Europæiske Råd på forårsmødet i 2005, som fastlægger prioriterede indsatsområder, hvor der kræves større inddragelse af de unge og af alle relevante aktører i ungdomspolitikken,

    1.

    GØR OPMÆRKSOM PÅ, at i overensstemmelse med den europæiske ungdomspagt kræver en effektiv og bæredygtig udformning af ungdomspolitikken på de relevante politikområder en virkelig tværsektoriel tilgang, og at Rådet agter at yde et vigtigt bidrag til fastlæggelsen og gennemførelsen heraf.

    2.

    GØR YDERLIGERE OPMÆRKSOM PÅ, at der under hensyn til de demografiske ændringer, der kan observeres i alle medlemsstaterne, hvor antallet af unge som andel af den samlede befolkning vil falde yderligere i de kommende tiår, er stadig større brug for en tværsektoriel strategi med henblik på at udvikle bæredygtige politikker med en ligelig fordeling mellem generationerne, som fordeler både muligheder og de nødvendige byrder ligeligt mellem alle aldersgrupper, og som sætter de unge i stand til at opnå et niveau af selvstændighed, der modsvarer deres alder og behov.

    3.

    NOTERER SIG, at den åbne koordinationsmetode og den europæiske ungdomspagt er de vigtigste redskaber til at udvikle de europæiske ungdomspolitikker. Af hensyn til effektivitet, sammenhæng og synlighed bør der udvikles initiativer med henblik på at sikre, at disse redskaber for fremtiden kan indgå i et bedre samspil og således styrke hinanden gensidigt. Enhver forøgelse af den rapporteringsindsats, der for øjeblikket kræves af medlemsstaterne, bør undgås.

    4.

    UNDERSTREGER betydningen af programmet Aktive unge  (5) for øget europæisk samarbejde på det ungdomspolitiske område og af de europæiske strukturfondes bidrag til gennemførelsen af den europæiske ungdomspagt på nationalt, regionalt og lokalt plan samt den åbne koordinationsmetode.

    5.

    HILSER initiativer fra Kommissionen VELKOMMEN, der fremhæver unges rolle som en grundlæggende ressource for samfundets fremtidige organisering i Den Europæiske Union og dens medlemsstater ved at fremme en tilgang til udformningen af ungdomspolitikken, der virkelig er tværsektoriel, styrke den strukturerede dialog med de unge og fremme de unges selvstændighed og aktive medborgerskab.

    6.

    GIVER UDTRYK FOR deres vilje til at bidrage til at udvikle, videreføre og følge op på sådanne initiativer og søger støtte fra Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget, idet de tager hensyn til de relevante regionale og lokale aktørers rolle.

    6a.

    AGTER med vedtagelsen af disse konklusioner at bidrage med en række relevante forslag om fremtidige tematiske og strukturelle perspektiver til en indgående drøftelse om de fremtidige perspektiver for det europæiske samarbejde på det ungdomspolitiske område og til evalueringen samarbejdsrammen i 2009.

    7.

    FINDER i den forbindelse følgende spørgsmål særlig relevante:

    a)

    Det europæiske samarbejde på det ungdomspolitiske område bærer en del af ansvaret for at forbedre de unges livskvalitet i Europa ved hjælp af særlige ungdomspolitiske instrumenter, men også ved bedre mainstreaming af ungdomsdimensionen i og tværsektoriel samordning med de relevante politikområder. Dette samarbejde kan styrkes med henblik på:

    at forbedre de unges sociale inklusion og lette deres overgang til selvstændighed og således imødegå de demografiske udfordringer, især ved:

    at give alle unge mulighed for at tilegne sig de nødvendige grundlæggende færdigheder og kompetencer

    at lette overgangen mellem uddannelse og erhvervsuddannelse og beskæftigelse

    at kombinere fleksibilitet, herunder den øgede mobilitet, der kræves af de unge, og sikkerhed (»flexicurity«)

    at fremme de unges iværksætterpotentiale og

    om nødvendigt at fremme politikker, der giver de unge endnu en chance, som bringer dem tilbage på sporet med henblik på at opbygge deres humankapital for fremtiden

    at forbedre levevilkårene i multikulturelle samfund ved at fremme de unges interkulturelle færdigheder

    at fremme respekten for menneskerettighederne og værdier som tolerance, gensidig respekt, mangfoldighed, ligestilling og solidaritet og bekæmpe alle former for diskrimination

    at forbedre de unges trivsel, hvilket indebærer at sætte dem i stand til at leve sundt

    at fremme de unges kulturelle og kreative engagement

    at støtte de unge ved at sikre en bedre forening af arbejdsliv, familieliv og privatliv, så de, hvis de ønsker det, kan stifte familie og deltage fuldt ud i uddannelse og erhvervsuddannelse eller træde ind i arbejdslivet samtidig

    at forbedre de socioøkonomiske vilkår, som unge i ugunstigt stillede by- og landområder lever under.

    b)

    Det er af største betydning at udvikle ungdomspolitikken på tværs af sektorerne og i nært samarbejde med de unge, de personer, som er aktive på ungdomsområdet, og ungdomsorganisationerne. Blandt andre forslag, der skal udvikles, bør de eksisterende instrumenter for den strukturerede dialog — som f.eks. formandskabets ungdomsarrangementer og den europæiske ungdomsuge — anvendes til at danne ramme for uformelle fora, som inddrager aktører fra Rådets, Kommissionens og Europa-Parlamentets relaterede politikområder. Der bør sørges for, at repræsentanter for de unge lige fra begyndelsen inddrages i udviklingen og gennemførelsen af sådanne fora, idet der især bør tages hensyn til unge under dårlige sociale, kulturelle eller økonomiske forhold.

    Der bør udarbejdes forslag til et styrket tværsektorielt samarbejde i Rådet og dets organer, som omfatter ungdomsområdet.

    c)

    En regelmæssig europæisk ungdomsrapport om de unges situation i Europa vil kunne bidrage til at analysere og skærpe opmærksomheden omkring de unges bekymringer og livskvalitet samt udviklingen af ungdomspolitikkerne i Europa. Som led i den strukturerede dialog bør de unge yde et aktivt bidrag til rapporteringen. Rapporterne bør betragtes som synlige incitamenter til indledning af debatter i forhold til deres tematiske prioriteter.

    For at undgå yderligere rapporteringsforpligtelser bør dette gøres ved at anvende de oplysninger, der er indsamlet gennem rapporteringsforløbet under den åbne koordinationsmetode, eventuelt suppleret med relevante data og strukturerede eksempler på god praksis fra medlemsstaterne, ungdomsorganisationerne og forskningsområdet.

    d)

    For at forbedre kontinuiteten, sammenhængen og synligheden på ungdomsområdet bør samarbejdet mellem tre formandskaber på grundlag af 18-månedsprogrammerne udnyttes bedst muligt. I overensstemmelse med Rådets forretningsorden (6) vil dette indebære rettidigt samarbejde med de følgende tre formandskaber og Kommissionen, således at de tematiske prioriteter på grundlag af en dagsorden, der er vedtaget i Rådet, er klart fastlagt for de følgende tre år.

    Formandskaberne bør især være opmærksomme på den indbyrdes forbindelse mellem de enkelte skridt i den strukturerede dialog med de unge og at sikre, at de spørgsmål, der drøftes med de unge, kan følges op.

    e)

    Der bør på tværs af grænserne etableres en ramme, som kan lette udvekslingen af god praksis mellem lokale og regionale ungdomspolitiske aktører, med særlig vægt på »peer learning« i forbindelse med lokale gennemførelsesstrategier for den europæiske ungdomspagt. Resultaterne af en sådan udveksling bør gøres let tilgængelige for alle berørte parter, og de bør systematisk evalueres og udnyttes — også som led i ungdomsministrenes bidrag til at nå Lissabon-målene.

    Udveksling af god praksis bør støttes af et sæt retningslinjer for planlægning, strukturering og evaluering. Det bør overvejes at udvikle en prisuddelingsordning for at skærpe opmærksomheden omkring fremragende eksempler på vellykket gennemførelse af lokale strategier og øge bevidstheden om det arbejde, der sker på ungdomsområdet i europæisk sammenhæng.


    (1)  Resolution vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, om varetagelse af unges interesser i Europa — gennemførelse af den europæiske ungdomspagt og fremme af aktivt borgerskab (EUT C 292 af 24.11.2005, s. 5).

    (2)  http://ec.europa.eu/dgs/policy_advisers/publications/index_fr.htm

    (3)  KOM(2007) 63 endelig.

    (4)  Resolution vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, om gennemførelse af de fælles målsætninger for inddragelse og orientering af unge mennesker for at fremme aktivt europæisk medborgerskab (EUT C 297 af 7.12.2006, s. 6).

    (5)  EUT L 327 af 24.11.2006, s. 30.

    (6)  EUT L 285 af 16.10.2006, s. 47.


    Top