Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1070

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/1070 af 1. juni 2023 om den tekniske tilrettelæggelse af udvikling, vedligeholdelse og benyttelse af elektroniske systemer til udveksling og lagring af oplysninger i henhold til Europa-Parlaments og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013

C/2023/3396

EUT L 143 af 2.6.2023, p. 65–104 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2023/1070/oj

2.6.2023   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 143/65


KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2023/1070

af 1. juni 2023

om den tekniske tilrettelæggelse af udvikling, vedligeholdelse og benyttelse af elektroniske systemer til udveksling og lagring af oplysninger i henhold til Europa-Parlaments og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (1), særlig artikel 8, stk. 1, litra b), artikel 17 og artikel 50, stk. 1, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til artikel 6, stk. 1, i forordning (EU) nr. 952/2013 (benævnt »kodeksen«) kræves det, at al udveksling af oplysninger så som angivelser, ansøgninger eller afgørelser mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og mellem økonomiske operatører og medlemsstaternes toldmyndigheder samt lagring af disse oplysninger i henhold til EU's toldlovgivning foretages ved hjælp af elektroniske databehandlingsteknikker.

(2)

Ved Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151 (2) fastlægges arbejdsprogrammet for gennemførelsen af de elektroniske systemer, der kræves for anvendelse af kodeksen, og som skal udvikles gennem projekter opført i del II i bilaget til nævnte gennemførelsesafgørelse.

(3)

Der bør fastsættes vigtige tekniske bestemmelser for funktionen af de elektroniske systemer, f.eks. bestemmelser for udvikling, afprøvning, indførelse og vedligeholdelse samt for de ændringer, der skal foretages af de elektroniske systemer. Der bør fastsættes yderligere bestemmelser vedrørende databeskyttelse, ajourføring af oplysninger, begrænsning af databehandling, systemejerskab og systemsikkerhed.

(4)

For at sikre Unionens, medlemsstaternes og de økonomiske operatørers rettigheder og interesser er det vigtigt at fastsætte procedurereglerne og gøre det muligt at gennemføre alternative løsninger, i tilfælde af at de elektroniske systemer midlertidigt er ude af drift.

(5)

Den Europæiske Unions portal for virksomheder (EUCTP), som oprindeligt er udviklet på baggrund af projekter inden for rammerne af kodeksen vedrørende autoriserede økonomiske operatører (AEO), det europæiske bindende tariferingsoplysningssystem (EBTI) og standardiseret informationsudveksling til særlige procedurer (INF SP), sigter mod tilvejebringelse af et unikt adgangspunkt for økonomiske operatører og andre personer og mod at give adgang til hver af de specifikke portaler for virksomheder, som er udviklet til deres tilhørende systemer.

(6)

Toldafgørelsessystemet, som er udviklet på baggrund af projektet vedrørende et kodekssystem til toldafgørelser, der henvises til i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at harmonisere processerne for ansøgning om en toldafgørelse, beslutningstagning og forvaltning af afgørelsen i hele Unionen udelukkende ved hjælp af elektroniske databehandlingsteknikker. Det er derfor nødvendigt at fastsætte regler for det elektroniske system. Systemets anvendelsesområde bør fastlægges på grundlag af de toldafgørelser, der skal ansøges om, træffes og forvaltes ved hjælp af det pågældende system. Der bør fastsættes nærmere regler for systemets fælles komponenter (EU-portalen for virksomheder, det centrale system til forvaltning af toldafgørelser og kundereferencetjenesterne) og nationale komponenter (portalen for nationale virksomheder og det nationale system til forvaltning af toldafgørelser) ved at angive deres funktioner og indbyrdes forbindelser.

(7)

Systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur, der er udviklet på baggrund af det projekt om direkte adgang for virksomheder til de europæiske informationssystemer (ensartet brugerforvaltning & digital signatur), der er nævnt i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at forvalte processen for autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre brugere. Der bør fastsættes nærmere regler vedrørende systemets anvendelsesområde og karakteristika ved at definere de forskellige komponenter i systemet (fælles og nationale komponenter) samt deres funktioner og indbyrdes forbindelser.

(8)

Det europæiske bindende tariferingsoplysningssystem (EBTI), som er blevet opgraderet med kodekssystemet til bindende tarifoplysninger (BTO) nævnt i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at bringe procedurerne for at ansøge om, træffe og administrere BTO-afgørelser udelukkende ved hjælp af elektroniske databehandlingsteknikker i overensstemmelse med kravene i kodeksen. Det er derfor nødvendigt at fastsætte regler for dette system. Der bør fastsættes nærmere regler for systemets fælles komponenter (EU-portalen for virksomheder, det centrale EBTI-system og overvågning af anvendelsen af BTO) og nationale komponenter (portalen for nationale virksomheder og det nationale BTO-system) ved at angive deres funktioner og indbyrdes forbindelse. Ydermere er formålet med projektet at fremme overvågning af den obligatoriske brug af BTO og overvågning og forvaltning af udvidet anvendelse af BTO.

(9)

Systemet til registrering og identificering af økonomiske operatører (EORI), som opgraderet ved kodekssystemet til registrering og identificering af økonomiske operatører (EORI 2) omhandlet i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at opgradere det eksisterende transeuropæiske EORI-system, som muliggør registrering og identificering af økonomiske operatører fra Unionen og tredjelande samt andre personer med henblik på anvendelse af Unionens toldlovgivning. Det er derfor nødvendigt at fastsætte regler for systemet ved at specificere (det centrale EORI-system og de nationale EORI-systemer) EORI-systemets komponenter og anvendelse.

(10)

AEO-systemet, som opgraderet gennem de autoriserede økonomiske operatørers (AEO) projekt inden for toldkodeksen som omhandlet i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at forbedre forretningsprocesserne vedrørende AEO-ansøgninger og -bevillinger og deres forvaltning. Systemet har også til formål at implementere den elektroniske blanket, der skal anvendes i forbindelse med ansøgninger og afgørelser, og give økonomiske operatører adgang til en EUCTP, som de økonomiske operatører kan benytte til elektronisk at indgive AEO-ansøgninger og modtage AEO-afgørelser. Der bør fastsættes nærmere regler for systemets fælles komponenter.

(11)

Importkontrolsystemet 2 (ICS2), som er udviklet på baggrund af ICS2-projektet som omhandlet i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at styrke sikkerheden for varer, der indføres i Unionen. Systemet understøtter indsamlingen af oplysninger i summariske indpassageangivelser fra forskellige økonomiske operatører og andre personer, der optræder i internationale vareforsyningskæder. Det sigter mod at støtte al udveksling af oplysninger relateret til kravene til den summariske indpassageangivelse mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer på baggrund af en harmoniseret grænseflade for handelsvirksomheder, som enten er udviklet som en fælles eller som en national ansøgning. Det sigter også mod via et fælles register og tilknyttede processer at understøtte den samordnede gennemførelse i realtid af sikkerhedsrisikovurderingen fra toldstederne for den første indpassage og udveksling af risikoanalyseresultater mellem medlemsstaternes toldmyndigheder, forud for varernes afgang fra tredjelande og/eller forud for deres ankomst i Unionens toldområde. Systemet understøtter toldforanstaltninger for at imødegå risici i sikkerheds- og sikringsøjemed, der er identificeret efter en risikoanalyse, herunder toldkontrol og udveksling af kontrolresultater og, hvor det er relevant, meddelelser til økonomiske operatører og andre personer vedrørende visse foranstaltninger, de er nødt til at træffe for at mindske risici. Systemet understøtter tilsyn og evaluering fra Kommissionen og medlemsstaternes toldmyndigheder af gennemførelsen af de fælles sikkerhedsrisikokriterier og -standarder og af kontrolforanstaltningerne og prioriterede kontrolområder, jf. kodeksen.

(12)

Systemet til automatiseret eksport, som opgraderet gennem projektet vedrørende kodekssystemet til automatiseret eksport (AES), jf. gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at opgradere det eksisterende eksportkontrolsystem med henblik på tilpasning til de nye aktiviteter og de datakrav, der er fastsat i kodeksen. Systemet har endvidere til formål at stille alle de nødvendige funktioner til rådighed og at dække de nødvendige grænseflader med understøttende systemer, særlig det nye IT-baserede forsendelsessystem og systemet til kontrol af punktafgiftspligtige varers bevægelser. Derudover understøtter AES gennemførelsen af den centraliserede toldbehandling ved eksportfaciliteter. Eftersom AES er et decentraliseret system, er det nødvendigt at fastsætte regler ved at specificere systemets komponenter og anvendelse.

(13)

Det nye IT-baserede forsendelsessystem, som opgraderet gennem projektet vedrørende kodekssystemet til det nye IT-baserede forsendelsessystem (NCTS), jf. gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at opgradere den eksisterende NCTS-fase 4 med henblik på tilpasning til de nye aktiviteter og de datakrav, der er fastsat i kodeksen. Systemet har endvidere til formål at stille nye funktioner til rådighed, som omhandlet i kodeksen, og at dække de nødvendige grænseflader med understøttende systemer og AES. Eftersom NCTS er et decentraliseret system, er det nødvendigt at fastsætte regler ved at specificere systemets komponenter og anvendelse.

(14)

INF SP-systemet, som er udviklet på baggrund af projektet med standardiseret informationsudveksling til særlige procedurer, jf. gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at udvikle et nyt transeuropæisk system til at støtte og strømline processerne for INF-dataforvaltning og elektronisk behandling af INF-data inden for særlige procedurer. Der bør fastsættes nærmere regler med henblik på at specificere systemets komponenter og anvendelse.

(15)

Toldrisikoforvaltningssystemet, jf. artikel 36 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 (3), har til formål at yde støtte til udveksling af risikooplysninger mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og mellem dem og Kommissionen med henblik på at støtte gennemførelsen af den fælles ramme for risikoforvaltning.

(16)

Systemet til centraliseret toldbehandling for import, som er udviklet på baggrund af kodekssystemet til centraliseret toldbehandling for import (CCI), jf. gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at give mulighed for at henføre varer under toldprocedurer ved hjælp af centraliseret toldbehandling, således at økonomiske operatører kan centralisere deres aktiviteter ud fra et toldmæssigt synspunkt. Behandlingen af toldangivelser og den fysiske frigivelse af varer vil blive koordineret mellem de berørte toldkontorer. Eftersom CCI er et decentraliseret system, er det nødvendigt at fastsætte regler ved at specificere systemets komponenter og anvendelse.

(17)

Systemet med registrerede eksportører (REX), som er omhandlet i artikel 68-93 i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, har til formål at give eksportører, som er registreret i Unionen og i visse tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med, mulighed for selv at certificere deres varers oprindelse. Der bør fastsættes nærmere regler med henblik på at specificere systemets komponenter og deres anvendelse. I REX-systemet skal eksportører have de oplysninger, der er fastlagt i artikel 13 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 (4) og artikel 15 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 (5), via en meddelelse, som vedlægges ansøgningen om at blive registreret eksportør, og de registreredes rettigheder med hensyn til behandlingen af personoplysninger i forbindelse med ansøgningen om at blive registreret skal udøves i overensstemmelse med kapitel III i forordning (EU) 2016/679 og forordning (EU) 2018/1725.

(18)

Kodekssystemet til bevis for EU-status (PoUS), som er udviklet på baggrund af projektet vedrørende kodekssystemet PoUS, som er omhandlet i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at skabe et nyt transeuropæisk system til at lagre, forvalte og genfinde beviser for EU-status i form af T2L/T2LF- og toldvaremanifestdokumenter.

(19)

Tilsynssystemet, som opgraderet gennem projektet vedrørende Tilsyn 3-kodekssystemet (SURV3), som er omhandlet i gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, har til formål at opgradere Tilsyn 2+-systemet for at sikre, at det er tilpasset kravene i kodeksen, såsom standardudveksling af oplysninger ved hjælp af elektroniske databehandlingsteknikker og fastlæggelse af de funktioner, som er nødvendige for at kunne behandle og analysere alle tilsynsdata, som kommer fra medlemsstaterne. Tilsynssystemet, som er tilgængeligt for Kommissionen og medlemsstaterne, omfatter endvidere mulighed for datamining og indberetningsfunktioner.

(20)

Ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/414 (6) fastsættes den tekniske tilrettelæggelse af udvikling, vedligeholdelse og benyttelse af elektroniske systemer til udveksling og lagring af oplysninger i henhold til kodeksen. I betragtning af antallet af ændringer til forordningen, der er nødvendige for at tage hensyn til, at REX, PoUS og SURV3 nu er eller vil blive idriftsat og af hensyn til klarheden, bør gennemførelsesforordning (EU) 2021/414 ophæves og erstattes af en ny gennemførelsesforordning.

(21)

Denne forordning overholder de grundlæggende rettigheder og de principper, som anerkendes i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder, særlig retten til beskyttelse af personoplysninger. Såfremt det i forbindelse med anvendelsen af EU's toldlovgivning er nødvendigt at behandle personoplysninger i de elektroniske systemer, skal disse oplysninger behandles i overensstemmelse med forordning (EU) 2016/679 og forordning (EU) 2018/1725. De personoplysninger om økonomiske operatører og andre personer, der behandles af de elektroniske systemer, er begrænset til det datasæt, som er fastsat i bilag A, afsnit I, kapitel 1, i tabellen med titlen Datagrupper, gruppe 3 — Parter; bilag A, afsnit I, kapitel 2, gruppe 3 — Parter; bilag B, afsnit II, gruppe 13 — Parter; og bilag 12-01 til Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 (7).

(22)

Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse blev hørt i overensstemmelse med artikel 42 i forordning (EU) 2018/1725.

(23)

De i denne forordning fastsatte foranstaltninger er i overensstemmelse med udtalelse fra Toldkodeksudvalget —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

KAPITEL I

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

Artikel 1

Anvendelsesområde

1.   Denne forordning finder anvendelse på følgende centrale systemer som udviklet eller opgraderet gennem følgende projekter omhandlet i bilaget til gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151:

a)

Toldafgørelsessystemet, som er udviklet på baggrund af EU-toldkodeksens (i det følgende benævnt »kodeksen«) projekt om toldafgørelser

b)

systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur, der er udviklet på baggrund af projektet om direkte adgang for virksomheder til de europæiske informationssystemer (ensartet brugerforvaltning & digital signatur)

c)

systemet med europæiske bindende tariferingsoplysninger (EBTI) som opgraderet ved EU-toldkodeksprojektet vedrørende bindende tariferingsoplysninger (BTO)

d)

systemet til registrering og identificering af økonomiske operatører (EORI) som opgraderet i overensstemmelse med kravene i kodeksen gennem EORI 2-projektet

e)

systemet med autoriserede økonomiske operatører (AEO) som opgraderet i overensstemmelse med kravene i kodeksen projektet til opgradering af AEO

f)

Importkontrolsystem 2 (ICS2), som udviklet på baggrund af ICS2-projektet

g)

kodeksoplysningsskemaerne (INF) til særlige procedurer (INF SP), som udviklet på baggrund af projektet med kodeksoplysningsskemaer (INF) til særlige procedurer

h)

systemet med registrerede eksportører (REX-systemet), som udviklet på baggrund af kodeksens REX-projekt

i)

kodekssystemet til bevis for EU-status (PoUS), som udviklet på baggrund af projektet vedrørende kodekssystemet til bevis for EU-status

j)

Tilsynssystemet, som er udviklet på baggrund af projektet vedrørende Tilsyn 3-kodekssystemet (SURV3).

2.   Denne forordning finder anvendelse på følgende decentraliserede systemer som udviklet eller opgraderet gennem følgende projekter omhandlet i bilaget til gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151:

a)

det automatiserede eksportsystem (AES) som udviklet i overensstemmelse med kravene i kodeksen gennem AES-projektet

b)

det nye IT-baserede forsendelsessystem (NCTS) som opgraderet i overensstemmelse med kravene i kodeksen gennem NCTS-opgraderingsprojektet

c)

systemet til centraliseret toldbehandling for import (CCI) som udviklet på baggrund af kodeksens CCI-projekt.

3.   Denne forordning finder også anvendelse på følgende centrale systemer:

a)

EU-portalen for virksomheder (EUTCP)

b)

det i artikel 36 i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 omhandlede toldrisikoforvaltningssystem (CRMS).

Artikel 2

Definitioner

I denne forordning forstås ved:

1)

»fælles komponent«: en komponent af de elektroniske systemer, der er udviklet på EU-plan, og som er til rådighed for alle medlemsstater, eller som Kommissionen af effektivitets-, sikkerheds- og rationaliseringshensyn har identificeret som fælles

2)

»national komponent«: en komponent i de på nationalt plan udviklede europæiske elektroniske systemer, som er tilgængelig i den medlemsstat, der udviklede en sådan komponent eller bidrog til en fælles udvikling af den

3)

»transeuropæisk system«: en samling af samarbejdssystemer med ansvar fordelt på de nationale forvaltninger og Kommissionen, og udviklet i samarbejde med Kommissionen

4)

»centralt system«: et transeuropæisk system, som er udviklet på EU-plan, og som består af fælles komponenter, der er tilgængelige for alle medlemsstater, og som ikke kræver udvikling af en national komponent

5)

»decentraliseret system«: et transeuropæisk system bestående af fælles og nationale komponenter baseret på fælles specifikationer

6)

»EU Login« er Kommissionens brugerautentificeringstjeneste, som giver autoriserede brugere sikker adgang til en bred vifte af Kommissionens webtjenester.

Artikel 3

Kontaktpunkter for de elektroniske systemer

Kommissionen og medlemsstaterne udpeger kontaktpunkter for hvert af de elektroniske systemer, jf. denne forordnings artikel 1, til udveksling af oplysninger med henblik på at sikre en koordineret udvikling, drift og vedligeholdelse af disse elektroniske systemer.

De meddeler hinanden de nærmere oplysninger om disse kontaktpunkter og underretter straks hinanden om eventuelle ændringer i disse oplysninger.

KAPITEL II

EU-PORTALEN FOR VIRKSOMHEDER

Artikel 4

Formål med og struktur for EUCTP

Formålet med EU-portalen for virksomheder er at give økonomiske operatører og andre personer et enkelt kontaktpunkt for adgang til de specifikke portaler for virksomheder i de transeuropæiske systemer, jf. denne forordnings artikel 6, stk. 1.

Artikel 5

Autentificering og adgang til EUCTP

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til EUCTP finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til EUCTP, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20. Beføjelserne skal ikke være registreret for at tilgå EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS, jf. denne forordnings artikel 95, eller for at tilgå den fælles grænseflade for handelsvirksomheder til ICS2, jf. denne forordnings artikel 45.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til EUCTP finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til EUCTP finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 6

Anvendelse af EU-portalen for virksomheder

1.   EU-portalen for virksomheder (EUCTP) giver adgang til de specifikke portaler for virksomheder i de transeuropæiske systemer EBTI, AEO, INF, REX og PoUS, jf. henholdsvis artikel 24, 38, 67, 82 og 95, samt til den fælles grænseflade for handelsvirksomheder til ICS2, jf. denne forordnings artikel 45.

2.   EU-portalen for virksomheder anvendes til udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer om anmodninger, ansøgninger, bevillinger og afgørelser vedrørende EBTI, AEO, INF, REX-systemet og PoUS.

3.   EU-portalen for virksomheder kan anvendes til udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer om summariske indpassageangivelser og, hvor det er relevant, om ændringer heraf, udstedte indberetninger og ugyldiggørelse i forbindelse med ICS2.

KAPITEL III

TOLDAFGØRELSESSYSTEMET

Artikel 7

Formål med og struktur for Toldafgørelsessystemet

1.   Toldafgørelsessystemet muliggør kommunikation mellem Kommissionen, medlemsstaternes toldmyndigheder, økonomiske operatører og andre personer med henblik på indgivelse og behandling af de ansøgninger og afgørelser, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt forvaltning af afgørelser vedrørende bevillingerne, dvs. ændringer, tilbagekaldelser, annulleringer og suspensioner.

2.   Toldafgørelsessystemet består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-portal for virksomheder

b)

et centralt system til forvaltning af toldafgørelser

c)

kundereferencetjenester.

3.   Medlemsstaterne kan oprette følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt system til forvaltning af toldafgørelser.

Artikel 8

Anvendelse af Toldafgørelsessystemet

1.   Toldafgørelsessystemet anvendes med henblik på indgivelse og behandling af ansøgninger om følgende bevillinger samt forvaltning af afgørelser vedrørende ansøgningerne eller bevillingerne:

a)

bevilling til at forenkle fastsættelsen af de beløb, der udgør en del af varernes toldværdi, jf. kodeksens artikel 73

b)

bevilling af en samlet sikkerhedsstillelse, herunder mulig reduktion eller fritagelse, jf. kodeksens artikel 95

c)

bevilling af henstand med betaling af den skyldige afgift, såfremt tilladelsen ikke gives i forbindelse med en enkelt transaktion, jf. kodeksens artikel 110

d)

bevilling til at drive lagerfaciliteter til midlertidig opbevaring, jf. kodeksens artikel 148

e)

bevilling til fast rutefart, jf. artikel 120 i delegeret forordning (EU) 2015/2446

f)

bevilling af status som autoriseret udsteder, jf. artikel 128 i delegeret forordning (EU) 2015/2446

g)

bevilling til regelmæssig anvendelse af en forenklet angivelse, jf. kodeksens artikel 166, stk. 2

h)

bevilling til centraliseret toldbehandling, jf. kodeksens artikel 179

i)

bevilling til at indgive en toldangivelse via indskrivning i klarererens regnskaber, herunder vedrørende eksportproceduren, jf. kodeksens artikel 182

j)

bevilling til egen beregning, jf. kodeksens artikel 185

k)

bevilling af status som autoriseret vejer af bananer, jf. artikel 155 i delegeret forordning (EU) 2015/2446

l)

bevilling til at benytte proceduren vedrørende aktiv forædling, jf. kodeksens artikel 211, stk. 1, litra a)

m)

bevilling til at benytte proceduren vedrørende passiv forædling, jf. kodeksens artikel 211, stk. 1, litra a)

n)

bevilling til at benytte proceduren vedrørende anvendelse til særligt formål, jf. kodeksens artikel 211, stk. 1, litra a)

o)

bevilling til at benytte proceduren vedrørende midlertidig import, jf. kodeksens artikel 211, stk. 1, litra a)

p)

bevilling til at drive lagerfaciliteter med henblik på oplæggelse af varer på toldoplag, jf. kodeksens artikel 211, stk. 1, litra b)

q)

bevilling af status som godkendt modtager i forbindelse med TIR-transport, jf. kodeksens artikel 230

r)

bevilling af status som godkendt afsender i forbindelse med EU-forsendelse, jf. kodeksens artikel 233, stk. 4, litra a)

s)

bevilling af status som godkendt modtager i forbindelse med EU-forsendelse, jf. kodeksens artikel 233, stk. 4, litra b)

t)

bevillinger vedrørende anvendelse af en særlig type segl, jf. kodeksens artikel 233, stk. 4, litra c)

u)

bevilling til at anvende en toldangivelse med reducerede datakrav, jf. kodeksens artikel 233, stk. 4, litra d)

v)

bevilling til at anvende et elektronisk transportdokument som toldangivelse, jf. kodeksens artikel 233, stk. 4, litra e).

2.   De fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet anvendes i forbindelse med de ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i stk. 1, samt forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger, såfremt disse bevillinger eller afgørelser kan berøre mere end én medlemsstat.

3.   En medlemsstat kan beslutte, at de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet kan anvendes i forbindelse med de ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i stk. 1, samt forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger, såfremt disse bevillinger eller afgørelser kun berører den pågældende medlemsstat.

4.   Toldafgørelsessystemet må ikke anvendes i forbindelse med andre ansøgninger, bevillinger eller afgørelser end dem, der er opført i stk. 1.

Artikel 9

Autentificering og adgang til Toldafgørelsessystemet

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes Toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 10

EU-portalen for virksomheder

1.   EU-portalen for virksomheder tjener som en indgang til Toldafgørelsessystemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   EU-portalen for virksomheder fungerer sammen med det centrale system til forvaltning af toldafgørelser og det nationale system til forvaltning af toldafgørelser, såfremt et sådant er oprettet af den enkelte medlemsstat.

3.   EU-portalen for virksomheder anvendes til de ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt til forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger, såfremt disse bevillinger eller afgørelser kan berøre mere end én medlemsstat.

4.   En medlemsstat kan beslutte, at EU-portalen for virksomheder kan anvendes til de ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt til forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger, såfremt disse bevillinger eller afgørelser kun berører den pågældende medlemsstat.

Såfremt en medlemsstat træffer en beslutning om at anvende EU-portalen for virksomheder til bevillinger eller afgørelser, der kun berører den pågældende medlemsstat, underretter den Kommissionen herom.

Artikel 11

Det centrale system til forvaltning af toldafgørelser

1.   Det centrale system til forvaltning af toldafgørelser anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til behandling af ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt til forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger ved at gøre det muligt for medlemsstaterne at kontrollere, om betingelserne for at antage ansøgningerne og for at træffe afgørelserne er opfyldt.

2.   Det centrale system til forvaltning af toldafgørelser skal fungere sammen med EU-portalen for virksomheder, kundereferencetjenesterne, jf. denne forordnings artikel 13, og det nationale system til forvaltning af toldafgørelser, såfremt det er oprettet af den enkelte medlemsstat.

Artikel 12

Høring mellem medlemsstaternes toldmyndigheder via det centrale system til forvaltning af toldafgørelser

En toldmyndighed i en medlemsstat anvender det centrale system til forvaltning af toldafgørelser, hvis den har behov for at høre en toldmyndighed i en anden medlemsstat, inden den træffer afgørelse om de ansøgninger eller bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1.

Artikel 13

Kundereferencetjenester

1.   Kundereferencetjenesterne anvendes til central lagring af oplysninger vedrørende de bevillinger, der er omhandlet i artikel 8, stk. 1, samt afgørelser vedrørende disse bevillinger, og de muliggør høring, kopiering og validering af disse bevillinger ved hjælp af andre elektroniske systemer, der er oprettet i henhold til kodeksens artikel 16.

2.   Kundereferencetjenesterne anvendes til central lagring af oplysninger vedrørende registreringerne fra REX-systemet, jf. denne forordnings artikel 80 og 87, og de muliggør høring, kopiering og validering af disse registreringer ved hjælp af andre elektroniske systemer, der er oprettet i henhold til kodeksens artikel 16. Disse tjenester anvendes af Andorra, Norge, San Marino, Schweiz og Tyrkiet til at lagre oplysninger fra deres nationalt registrerede økonomiske operatører og til at høre, kopiere og validere oplysninger fra REX-systemet for medlemsstater og fra REX-systemet for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med, med henblik på deres respektive ordninger i den generelle præferenceordning.

3.   Kundereferencetjenesterne anvendes til at lagre oplysninger fra systemerne EORI, EBTI og AEO og muliggør høring, kopiering og validering af disse oplysninger ved hjælp af andre elektroniske systemer, der er oprettet i henhold til kodeksens artikel 16.

Artikel 14

Portalen for nationale virksomheder

1.   Portalen for nationale virksomheder tjener, såfremt den er oprettet, som endnu en indgang til Toldafgørelsessystemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   For så vidt angår ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger, såfremt disse bevillinger eller afgørelser kan berøre mere end én medlemsstat, kan økonomiske operatører og andre personer end økonomiske operatører vælge at anvende portalen for nationale virksomheder, såfremt den er oprettet, eller EU-portalen for virksomheder.

3.   Portalen for nationale virksomheder fungerer sammen med det nationale system til forvaltning af toldafgørelser, såfremt det er oprettet.

4.   Såfremt en medlemsstat opretter en portal for nationale virksomheder, underretter den Kommissionen herom.

Artikel 15

Det nationale system til forvaltning af toldafgørelser

1.   Et nationalt system til forvaltning af toldafgørelser anvendes, såfremt det er oprettet, af toldmyndigheden i den medlemsstat, der oprettede det, til behandling af de ansøgninger og bevillinger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 8, stk. 1, samt forvaltning af afgørelser vedrørende disse ansøgninger og bevillinger med henblik på at kontrollere, om betingelserne for at antage en ansøgning og for at træffe en afgørelse er opfyldt.

2.   Det nationale system til forvaltning af toldafgørelser skal fungere sammen med det centrale system til forvaltning af toldafgørelser med henblik på høring mellem medlemsstaternes toldmyndigheder, jf. denne forordnings artikel 12.

KAPITEL IV

SYSTEMET TIL ENSARTET BRUGERFORVALTNING OG DIGITAL SIGNATUR

Artikel 16

Formål med og struktur for systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur

1.   Systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur muliggør kommunikation mellem Kommissionen og medlemsstaternes systemer til identitets- og adgangsforvaltning, jf. denne forordnings artikel 20, med henblik på at sikre autoriseret adgang til de elektroniske systemer for Kommissionens personale, økonomiske operatører og andre personer.

2.   Systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur består af følgende fælles komponenter:

a)

et system til adgangsforvaltning

b)

et system til administrativ forvaltning.

3.   En medlemsstat opretter et system til identitets- og adgangsforvaltning som en national komponent i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

Artikel 17

Anvendelse af systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur

Systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur anvendes til at sikre autentificering og adgangskontrol af:

a)

økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til EUCTP, de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet, EBTI-systemet, AEO-systemet, INF SP-systemet, REX-systemet og ICS2

b)

Kommissionens personale med henblik på adgang til EUCTP, de fælles komponenter i Toldafgørelsessystemet, EBTI-systemet, EORI-systemet, AEO-systemet, ICS2, AES, NCTS, CRMS, CCI, REX-systemet, PoUS-systemet og INF SP-systemet med henblik på vedligeholdelse og forvaltning af systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

Artikel 18

Systemet til adgangsforvaltning

Kommissionen opretter systemet til adgangsforvaltning, der har til formål at validere de anmodninger om adgang, der indgives i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur af økonomiske operatører og andre personer, i samarbejde med medlemsstaternes systemer til identitets- og adgangsforvaltning, jf. denne forordnings artikel 20.

Artikel 19

Systemet til administrativ forvaltning

Kommissionen opretter systemet til administrativ forvaltning, der har til formål at forvalte autentificerings- og bevillingsreglerne for validering af identifikationsoplysningerne om økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de elektroniske systemer.

Artikel 20

Medlemsstaternes systemer til identitets- og adgangsforvaltning

Medlemsstaterne opretter et system til identitets- og adgangsforvaltning for at sikre:

a)

sikker registrering og lagring af identifikationsoplysninger om økonomiske operatører og andre personer

b)

sikker udveksling af undertegnede og krypterede identifikationsoplysninger om økonomiske operatører og andre personer.

KAPITEL V

DEN EUROPÆISKE BINDENDE TARIFERINGSOPLYSNING

Artikel 21

Formål med og struktur for EBTI-systemet

1.   I henhold til kodeksens artikel 33 og 34 skal EBTI-systemet muliggøre følgende:

a)

kommunikation mellem Kommissionen, medlemsstaternes toldmyndigheder, økonomiske aktører og andre personer med henblik på indsendelse og behandling af BTO-ansøgninger og BTO-afgørelser

b)

forvaltningen af enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse

c)

overvågning af den obligatoriske anvendelse af BTO-afgørelser

d)

overvågning og forvaltning af en udvidet anvendelse af BTO-afgørelser

e)

Kommissionens overvågning af BTO-afgørelser, herunder procedurerne for at ansøge om, træffe og administrere disse afgørelser, med henblik på at sikre ensartet anvendelse af toldlovgivningen og anden EU-lovgivning.

2.   EBTI-systemet består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-specifik portal for virksomheder for EBTI

b)

et centralt EBTI-system

c)

kapacitet til overvågning af anvendelsen af BTO-afgørelser.

3.   Medlemsstaterne kan som en national komponent oprette en nationalt bindende tariferingsoplysning (»nationalt BTO-system«) sammen med en portal for nationale virksomheder.

Artikel 22

Anvendelse af EBTI-systemet

1.   EBTI-systemet anvendes til indgivelse, behandling, udveksling og lagring af oplysninger vedrørende ansøgninger og afgørelser i forbindelse med BTO eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse, jf. artikel 21, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   EBTI-systemet anvendes til at støtte toldmyndighedernes overvågning af overholdelsen af de forpligtelser, der følger af den pågældende BTO, jf. artikel 21, stk. 3, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

3.   EBTI-systemet anvendes af Kommissionen til at informere medlemsstaterne, jf. artikel 22, stk. 2, tredje afsnit, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, så snart antallet af de varer, der kan toldbehandles i en periode med forlænget anvendelse, er nået.

Artikel 23

Autentificering og adgang til EBTI-systemet

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i EBTI-systemet via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til de fælles komponenter i EBTI-systemet, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i EBTI-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i EBTI-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 24

EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI

1.   EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI kommunikerer med EUCTP, når EUCTP tjener som en indgang til EBTI-systemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI skal fungere sammen med det centrale EBTI-system og tilbyder omdirigering til de nationale BTO-systemer, når sådanne er oprettet af medlemsstaterne.

3.   EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI anvendes til at indgive og udveksle oplysninger om ansøgninger og afgørelser i relation til BTO eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse.

Artikel 25

Det centrale EBTI-system

1.   Det centrale EBTI-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til behandling, udveksling og lagring af oplysninger om ansøgninger og afgørelser i relation til BTO eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse med henblik på at kontrollere, om betingelserne for at antage en ansøgning og for at træffe en afgørelse er opfyldt.

2.   Det centrale EBTI-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på høring, behandling, udveksling og lagring af oplysninger, jf. artikel 16, stk. 4, artikel 17, artikel 21, stk. 2, litra b), og artikel 21, stk. 5, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

3.   Det centrale EBTI-system skal fungere sammen med EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI og med de nationale BTO-systemer, hvis de er oprettet.

Artikel 26

Høring mellem medlemsstaternes toldmyndigheder via det centrale EBTI-system

En toldmyndighed i en medlemsstat anvender det centrale EBTI-system med henblik på høring af en toldmyndighed i en anden medlemsstat for at sikre overholdelse af artikel 16, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 27

Overvågning af anvendelsen af BTO-afgørelser

Kapaciteten til at overvåge brugen af BTO-afgørelser anvendes til de formål, der er omhandlet i artikel 21, stk. 3, og artikel 22, stk. 2, tredje afsnit i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 28

Portalen for nationale virksomheder

1.   Hvis en medlemsstat har oprettet et nationalt BTO-system i overensstemmelse med denne forordnings artikel 21, stk. 3, tjener portalen for nationale virksomheder som hovedindgangen til det nationale BTO-system for økonomiske operatører og andre personer.

2.   Økonomiske aktører og andre personer anvender portalen for nationale virksomheder, når en sådan er oprettet, for så vidt angår ansøgninger og afgørelser i relation til BTO eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse.

3.   Portalen for nationale virksomheder fungerer sammen med det nationale BTO-system, såfremt et sådant er oprettet.

4.   Portalen for nationale virksomheder muliggør procedurer, der svarer til dem, som muliggøres af EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI.

5.   Såfremt en medlemsstat opretter en portal for nationale virksomheder, underretter den Kommissionen herom. Kommissionen sikrer, at portalen for nationale virksomheder kan tilgås direkte fra EU's specifikke portal for virksomheder for EBTI.

Artikel 29

Det nationale BTO-system

1.   Det nationale BTO-system anvendes, når et sådant er oprettet, af toldmyndighederne i medlemsstaten, der oprettede det, til behandling, udveksling og lagring af oplysninger om ansøgninger og afgørelser i relation til BTO eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller afgørelse med henblik på at kontrollere, om betingelserne for at antage en ansøgning og for at træffe en afgørelse er opfyldt.

2.   Det nationale BTO-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på høring, behandling, udveksling og lagring af oplysninger, jf. artikel 16, stk. 4, artikel 17, artikel 21, stk. 2, litra b), og artikel 21, stk. 5, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, medmindre den anvender det centrale EBTI-system til disse formål.

3.   Det nationale BTO-system fungerer sammen med portalen for nationale virksomheder og med det centrale EBTI-system.

KAPITEL VI

REGISTRERINGS- OG IDENTIFIKATIONSSYSTEMET FOR ØKONOMISKE OPERATØRER

Artikel 30

Formål med og struktur for EORI-systemet

EORI-systemet skal muliggøre en entydig registrering og identificering af økonomiske operatører og andre personer på EU-plan.

EORI-systemet består af følgende fælles komponenter:

a)

et centralt EORI-system

b)

nationale EORI-systemer, når sådanne er oprettet af den enkelte medlemsstat.

Artikel 31

Anvendelse af EORI-systemet

1.   EORI-systemet anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til følgende formål:

a)

modtagelse af data fra medlemsstaterne med henblik på registrering af økonomiske operatører og andre personer, jf. bilag 12-01 til delegeret forordning (EU) 2015/2446 (»EORI-data«)

b)

central lagring af EORI-data om registrering og identificering af økonomiske operatører og andre personer

c)

tilgængeliggørelse af EORI-data for medlemsstaterne.

2.   EORI-systemet giver medlemsstaternes toldmyndigheder mulighed for at tilgå centralt lagrede EORI-data online.

3.   EORI-systemet fungerer sammen med alle andre elektroniske systemer, hvor EORI-nummeret er anvendt.

Artikel 32

Autentificering og adgang til det centrale EORI-system

1.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i EORI-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

2.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i EORI-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 33

Det centrale EORI-system

1.   Det centrale EORI-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder, som omhandlet i artikel 7 i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   Det centrale EORI-system fungerer sammen med de nationale EORI-systemer, såfremt sådanne er oprettet.

Artikel 34

Det nationale EORI-system

1.   Det nationale EORI-system, når et sådant er oprettet, anvendes af toldmyndighederne i medlemsstaten, der har oprettet det, til at udveksle og lagre EORI-data.

2.   Det nationale EORI-system fungerer sammen med det centrale EORI-system.

KAPITEL VII

SYSTEMET VEDRØRENDE AUTORISEREDE ØKONOMISKE OPERATØRER

Artikel 35

Formål med og struktur for AEO-systemet

1.   AEO-systemet muliggør kommunikation mellem Kommissionen, medlemsstaternes toldmyndigheder, økonomiske operatører og andre personer med henblik på indgivelse og behandling af AEO-ansøgninger og tildeling af AEO-bevillinger samt forvaltning af enhver efterfølgende begivenhed, som kan påvirke den oprindelige afgørelse, jf. artikel 30, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   AEO-systemet består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-specifik portal for virksomheder for AEO

b)

et centralt AEO-system.

3.   Medlemsstaterne kan oprette følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt system vedrørende autoriserede økonomiske operatører (»nationalt AEO-system«).

Artikel 36

Anvendelse af AEO-systemet

1.   AEO-systemet anvendes til indgivelse, behandling, udveksling og lagring af oplysninger vedrørende AEO-ansøgninger og afgørelser eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige afgørelse, jf. artikel 30, stk. 1, og artikel 31, stk. 1 og 4, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender AEO-systemet til at opfylde deres forpligtelser i henhold til artikel 31, stk. 1 og 4, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 og til at føre register over de relevante høringer.

Artikel 37

Autentificering og adgang til det centrale AEO-system

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i AEO-systemet via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til de fælles komponenter i AEO-systemet, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i AEO-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i AEO-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 38

EU's specifikke portal for virksomheder for AEO

1.   EU's specifikke portal for virksomheder for AEO kommunikerer med EUCTP, når EUCTP tjener som en indgang til AEO-systemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   EU's specifikke portal for virksomheder for AEO skal fungere sammen med det centrale AEO-system og tilbyde omdirigering til portalen for nationale virksomheder, når en sådan er oprettet.

3.   EU's specifikke portal for virksomheder for AEO anvendes til at indgive og udveksle oplysninger om AEO-ansøgninger og -afgørelser eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige afgørelse.

Artikel 39

Det centrale AEO-system

1.   Det centrale AEO-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til udveksling og lagring af oplysninger om AEO-ansøgninger og -afgørelser eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige afgørelse.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det centrale AEO-system med henblik på udveksling og lagring af oplysninger, høring og forvaltning af afgørelser, jf. artikel 30 og 31, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

3.   Det centrale AEO-system fungerer sammen med EU-portalen for virksomheder og med de nationale AEO-systemer, når sådanne er oprettet.

Artikel 40

Portalen for nationale virksomheder

1.   Portalen for nationale virksomheder, når en sådan er oprettet, muliggør udveksling af oplysninger vedrørende AEO-ansøgninger og AEO-afgørelser.

2.   Økonomiske aktører og andre personer anvender portalen for nationale virksomheder, når en sådan er oprettet, til udveksling af oplysninger med medlemsstaternes toldmyndigheder, hvad angår AEO-ansøgninger og AEO-afgørelser.

3.   Portalen for nationale virksomheder fungerer sammen med det nationale AEO-system.

Artikel 41

Det nationale AEO-system

1.   Det nationale AEO-system anvendes, når et sådant er oprettet, af toldmyndighederne i den medlemsstat, der oprettede det, til udveksling og lagring af oplysninger om AEO-ansøgninger og AEO-afgørelser eller enhver efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige afgørelse.

2.   Det nationale AEO-system fungerer sammen med portalen for nationale virksomheder, når en sådan er oprettet, og med det centrale AEO-system.

KAPITEL VIII

IMPORTKONTROLSYSTEM 2

Artikel 42

Formål med og struktur for ICS2

1.   ICS2 støtter kommunikationen mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og Kommissionen og mellem økonomiske operatører og andre personer og medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på følgende:

a)

opfyldelse af kravene i den summariske indpassageangivelse

b)

risikoanalyse foretaget af medlemsstaternes toldmyndigheder primært af sikkerheds- og sikringshensyn og til toldforanstaltninger, der har til formål at afbøde relevante risici, herunder toldkontrol

c)

kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på opfyldelse af kravene i den summariske indpassageangivelse

d)

sikring af ensartet anvendelse af toldlovgivningen og minimering af risici blandt andet ved hjælp af medlemsstaternes og Kommissionens behandling, sammenligning og analyse af data, samt berigelse og formidling af oplysninger til medlemsstaterne.

2.   ICS2 består af følgende fælles komponenter:

a)

en fælles grænseflade for handelsvirksomheder

b)

et fælles register.

3.   Hver medlemsstat opretter sit nationale indpassagesystem som en national komponent.

4.   En medlemsstat kan oprette sin nationale grænseflade for handelsvirksomheder som en national komponent.

Artikel 43

Anvendelse af ICS2

1.   ICS2 anvendes med henblik på følgende:

a)

indgivelse, behandling og lagring af oplysninger i summariske indpassageangivelser, ændringsanmodninger og ugyldiggørelser, jf. kodeksens artikel 127 og 129

b)

modtagelse, behandling og lagring af oplysninger i summariske indpassageangivelser hentet fra angivelser, jf. kodeksens artikel 130

c)

indsendelse, behandling og lagring af oplysninger vedrørende underretning om ankomsten af et søgående skib eller et luftfartøj, jf. kodeksens artikel 133

d)

modtagelse, behandling og lagring af oplysninger vedrørende frembydelse af varer for toldmyndighederne, jf. kodeksens artikel 139

e)

modtagelse, behandling og lagring af oplysninger vedrørende anmodninger om og resultater af risikoanalyse, kontrolanbefalinger, afgørelser om kontrol og kontrolresultater, jf. kodeksens artikel 46, stk. 3 og 5, og artikel 47, stk. 2

f)

modtagelse, behandling, lagring og formidling af meddelelser og oplysninger til økonomiske operatører eller andre personer, jf. artikel 186, stk. 2, litra e), og artikel 186, stk. 3-6, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, og artikel 24, stk. 2, i delegeret forordning (EU) 2015/2446

g)

indgivelse, behandling og lagring af oplysninger fremlagt af de økonomiske operatører eller andre personer, som medlemsstaternes toldmyndigheder har anmodet om i henhold til artikel 186, stk. 3 og 4, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   ICS2 anvendes til at understøtte opfølgning og evaluering fra Kommissionen og medlemsstaterne af gennemførelsen af de fælles sikkerhedsrisikokriterier og -standarder og af kontrolforanstaltningerne og prioriterede kontrolområder, jf. kodeksens artikel 46, stk. 3.

3.   For yderligere at understøtte risikostyringsprocedurerne anvendes ISC2 ud over de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, også til at indsamle, lagre, behandle og analysere følgende oplysningselementer:

a)

andre oplysninger, som er nævnt i nærværende artikels stk. 1

b)

risikooplysninger og risikoanalyseresultaterne udvekslet i henhold til kodeksens artikel 46, stk. 5

c)

oplysninger udvekslet i henhold til kodeksens artikel 47, stk. 2

d)

data indsamlet af medlemsstaterne og Kommissionen fra nationale og internationale kilder samt EU-kilder i henhold til kodeksens artikel 46, stk. 4, andet afsnit.

Artikel 44

Autentificering og adgang til ICS2

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i ICS2 via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i ICS2 finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i ICS2 finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 45

Den fælles grænseflade for handelsvirksomheder

1.   Den fælles grænseflade for handelsvirksomheder tjener som en indgang til ICS2 for økonomiske operatører og andre personer, jf. artikel 182, stk. 1a, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

2.   Den fælles grænseflade for handelsvirksomheder skal fungere sammen med det fælles register i ICS2, jf. denne forordnings artikel 46.

3.   Den fælles grænseflade for handelsvirksomheder anvendes til at indgive, anmode om ændringer, anmode om ugyldiggørelse, behandle og lagre oplysningerne i de summariske indpassageangivelser og underretninger om ankomst samt udveksle oplysninger mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer.

Artikel 46

Det fælles register i ICS2

1.   Det fælles register i ICS2 anvendes af Kommissionen og medlemsstaternes toldmyndigheder til at behandle, lagre og udveksle oplysningerne i summariske indpassageangivelser, anmode om ændringer, anmode om ugyldiggørelse, underretninger om ankomst, oplysninger om frembydelse af varer, oplysninger om risikoanalyseanmodninger og -resultater, kontrolanbefalinger, kontrolafgørelser og kontrolresultater og -oplysninger, der er udvekslet med økonomiske operatører og andre personer.

2.   Det fælles register i ICS2 anvendes af Kommissionen og medlemsstaterne til statistik og evaluering og til udveksling af oplysninger om den summariske indpassageangivelse mellem medlemsstater og mellem Kommissionen og medlemsstaterne.

3.   Det fælles register i ICS2 anvendes af Kommissionen og medlemsstaterne med det formål at indsamle, lagre, behandle og analysere yderligere oplysningselementer sammenholdt med summariske indpassageangivelser til at yde støtte til risikostyringsprocedurerne, jf. denne forordnings artikel 43, stk. 3, ved hjælp af ICS2-funktionen til analyse af sikkerhed og sikring.

4.   Det fælles register i ICS2 skal fungere sammen med den fælles grænseflade for handelsvirksomheder, de nationale grænseflader for handelsvirksomheder, når sådanne er oprettet af medlemsstaterne, og med de nationale indpassagesystemer.

Artikel 47

Udveksling af oplysninger mellem medlemsstaternes toldmyndigheder via det fælles register i ICS2

En toldmyndighed i en medlemsstat anvender det fælles register i ICS2 til at udveksle oplysninger med en toldmyndighed i en anden medlemsstat i overensstemmelse med artikel 186, stk. 2, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 inden gennemførelse af risikoanalysen primært af sikkerheds- og sikringshensyn.

En toldmyndighed i en medlemsstat anvender også det fælles register i ICS2 til at udveksle oplysninger med en toldmyndighed i en anden medlemsstat vedrørende den anbefalede kontrol, afgørelser truffet med hensyn til anbefalet kontrol og vedrørende resultaterne af toldkontrollen i overensstemmelse med artikel 186, stk. 7 og 7a, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 48

Den nationale grænseflade for handelsvirksomheder

1.   Hvis medlemsstaterne har oprettet en national grænseflade for handelsvirksomheder tjener denne som en indgang til ICS2 for økonomiske operatører og andre personer, jf. artikel 182, stk. 1a, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, når indgivelsen er rettet til den medlemsstat, som driver den nationale grænseflade for handelsvirksomheder.

2.   Med hensyn til indgivelse, ændringer, ugyldiggørelse, behandling og lagring af oplysningerne i summariske indpassageangivelser og underretninger om ankomst samt udveksling af oplysninger mellem toldmyndighederne og økonomiske operatører og andre personer, kan økonomiske operatører og andre personer vælge at anvende den nationale grænseflade for handelsvirksomheder (når en sådan er oprettet) eller den fælles grænseflade for handelsvirksomheder.

3.   Hvis der er oprettet en national grænseflade for handelsvirksomheder, skal denne fungere sammen med det fælles register i ICS2.

4.   Såfremt en medlemsstat opretter en national grænseflade for handelsvirksomheder, underretter den Kommissionen herom.

Artikel 49

Det nationale indpassagesystem

1.   Det nationale indpassagesystem anvendes af den pågældende medlemsstats toldmyndighed med henblik på følgende:

a)

udveksling af oplysninger i summariske indpassageangivelser, der er hentet fra angivelserne, jf. kodeksens artikel 130

b)

udveksling af oplysninger og underretninger med det fælles register i ICS2 om ankomsten af et søgående skib eller et luftfartøj

c)

udveksling af oplysninger vedrørende frembydelse af varer

d)

behandling af risikoanalyseanmodninger, udveksling og behandling af oplysninger vedrørende risikoanalyseresultater, af kontrolanbefalinger, af kontrolafgørelser og af kontrolresultater.

Det anvendes også, hvis en toldmyndighed modtager yderligere oplysninger fra de økonomiske operatører eller andre personer.

2.   Det nationale indpassagesystem skal fungere sammen med det fælles register i ICS2.

3.   Det nationale indpassagesystem skal fungere sammen med de systemer, der er udviklet på nationalt plan med henblik på at hente oplysninger, jf. stk. 1.

KAPITEL IX

SYSTEMET TIL AUTOMATISERET EKSPORT

Artikel 50

Formål med og struktur for AES

1.   AES muliggør kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer med henblik på indgivelse og behandling af eksportangivelser og reeksportangivelser, når varer føres ud af Unionens toldområde. AES kan også muliggøre kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på at fremsende oplysningerne i de summariske udpassageangivelser i de situationer, der er omhandlet i kodeksens artikel 271, stk. 1, andet afsnit.

2.   AES består af følgende fælles komponenter:

a)

et fælles kommunikationsnet

b)

centrale tjenester.

3.   Medlemsstaterne opretter følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt eksportsystem (»nationalt AES«)

c)

en fælles grænseflade mellem AES og NCTS på nationalt plan

d)

en fælles grænseflade mellem AES og systemet til verifikation af punktafgiftspligtige varers omsætning (EMCS) på nationalt plan.

Artikel 51

Anvendelse af AES

AES anvendes med henblik på følgende, når varer føres ud af Unionens toldområde eller transporteres til eller ud af særlige fiskale områder:

a)

at sikre gennemførelsen af formaliteter ved eksport og udgang, som fastlagt af kodeksen

b)

at indgive og behandle eksportangivelser og reeksportangivelser

c)

at håndtere meddelelsesudvekslinger mellem eksporttoldstedet og udgangstoldstedet og — for så vidt angår centraliseret eksporttoldbehandling — mellem det tilsynsførende toldsted og frembydelsestoldstedet

d)

at håndtere meddelelsesudvekslinger mellem eksporttoldstedet og udgangstoldstedet i de situationer, der er omhandlet i kodeksens artikel 271, stk. 1, andet afsnit.

Artikel 52

Autentificering og adgang til AES

1.   Økonomiske operatører og andre personer har kun adgang til det nationale AES via portalen for nationale virksomheder. Autentificering og adgangskontrol fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i AES-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i AES-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 53

Fælles AES-kommunikationsnet

1.   Det fælles kommunikationsnet sikrer den elektroniske kommunikation mellem medlemsstaternes nationale AES.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det fælles kommunikationsnet til udveksling af oplysninger, jf. denne forordnings artikel 51, stk. 1, litra c) og d).

Artikel 54

Portalen for nationale virksomheder

1.   Portalen for nationale virksomheder muliggør udveksling af oplysninger mellem økonomiske operatører eller andre personer og toldmyndighederne i medlemsstaternes nationale AES'er.

2.   Portalen for nationale virksomheder skal fungere sammen med det nationale AES.

Artikel 55

Det nationale eksportsystem

1.   Det nationale AES skal fungere sammen med portalen for nationale virksomheder og anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til at behandle eksportangivelser og reeksportangivelser.

2.   Medlemsstaternes nationale AES'er kommunikerer elektronisk med hinanden via det fælles kommunikationsnet og behandler eksport- og udgangsoplysninger, der modtages fra andre medlemsstater.

3.   Medlemsstaterne sørger for og opretholder en grænseflade på nationalt plan mellem deres nationale AES og EMCS, som omhandlet i kodeksens artikel 280, og artikel 21 og 25 i Rådets direktiv (EU) 2020/262 (8).

4.   Medlemsstaterne sørger for og opretholder en grænseflade på nationalt plan mellem deres nationale AES og NCTS, som omhandlet i kodeksens artikel 280, artikel 329, stk. 5 og 6, samt artikel 333, stk. 2, litra b) og c), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 56

IT-omstilling

1.   I løbet af AES-indførelsesintervallet, som er fastsat i bilaget til gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, forsyner Kommissionen medlemsstaterne med yderligere fælles komponenter, overgangsregler og støttemekanismer til at skabe et driftsmiljø, hvori de medlemsstater, som endnu ikke har indført det nye system, midlertidigt fortsat kan fungere sammen med de medlemsstater, som allerede har indført det nye system.

2.   Kommissionen tilbyder en fælles komponent i form af en central konverter til udveksling af meddelelser via det fælles kommunikationsnet. En medlemsstat kan beslutte at gennemføre dette på nationalt plan.

3.   I tilfælde af en gradvis tilslutning af økonomiske operatører og andre personer kan en medlemsstat tilbyde en national konverter til udveksling af meddelelser mellem den økonomiske operatør og andre personer og toldmyndigheden.

4.   Kommissionen udarbejder i samarbejde med medlemsstaterne de tekniske regler, der skal anvendes i overgangsperioden, og som er af erhvervsmæssig og teknisk karakter, for at muliggøre kortlægning og interoperabilitet mellem kravene til informationsudveksling som defineret i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/341 (9) og delegerede forordning (EU) 2015/2446 samt gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

KAPITEL X

DET NYE IT-BASERET FORSENDELSESSYSTEM

Artikel 57

Formål med og struktur for NCTS

1.   NCTS muliggør kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder, og mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører og andre personer med henblik på indgivelse og behandling af toldangivelse og meddelelse om det sted, hvor varerne vil blive henført under forsendelsesproceduren.

2.   NCTS består af følgende fælles komponenter:

a)

fælles kommunikationsnet

b)

centrale tjenester.

3.   Medlemsstaterne opretter følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt forsendelsessystem (»nationalt NCTS«)

c)

en fælles grænseflade mellem NCTS og AES på nationalt plan.

Artikel 58

Anvendelse af NCTS

NCTS anvendes med henblik på følgende, når varer transporteres under en forsendelsesprocedure:

a)

at sikre formaliteterne ved forsendelse, som fastlagt af kodeksen

b)

at sikre konventionens formaliteter ved en fælles forsendelsesprocedure (10)

c)

at indgive og behandle forsendelsesangivelser

d)

at indgive en forsendelsesangivelse, som indeholder de oplysninger, der er nødvendige for risikoanalysen af sikrings- og sikkerhedshensyn i overensstemmelse med kodeksens artikel 263, stk. 4

e)

at indgive en forsendelsesangivelse i stedet for en summarisk indpassageangivelse, jf. kodeksens artikel 130, stk. 1.

Artikel 59

Autentificering og adgang til NCTS

1.   Økonomiske operatører har kun adgang til det nationale forsendelsessystem via en portal for nationale virksomheder. Autentificering og adgangskontrol fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes Toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i NCTS finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i NCTS-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 60

Det fælles NCTS-kommunikationsnet

1.   Det fælles kommunikationsnet sikrer den elektroniske kommunikation mellem medlemsstaternes nationale NCTS'er og de kontraherende parter til konventionen om en fælles forsendelsesprocedure.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det fælles kommunikationsnet til udveksling af oplysninger vedrørende forsendelsesformaliteter.

Artikel 61

Portalen for nationale virksomheder

1.   Portalen for nationale virksomheder muliggør udveksling af oplysninger mellem økonomiske operatører eller andre personer og toldmyndighederne i medlemsstaternes nationale NCTS'er.

2.   Portalen for nationale virksomheder skal fungere sammen med det nationale NCTS.

Artikel 62

Det nationale forsendelsessystem

1.   Det nationale NCTS skal fungere sammen med portalen for nationale virksomheder og anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder eller de kontraherende parter til konventionen om en fælles forsendelsesprocedure til at indgive og behandle forsendelsesangivelsen.

2.   Det nationale NCTS kommunikerer elektronisk via det fælles kommunikationsnet med alle medlemsstaternes nationale forsendelsesansøgninger og kontraherende parter til konventionen om en fælles forsendelsesprocedure og behandler forsendelsesoplysningerne fra andre medlemsstater og kontraherende parter til konventionen om en fælles forsendelsesprocedure.

3.   Medlemsstaterne sørger for og opretholder en grænseflade mellem deres nationale NCTS- og AES-system, som omhandlet i artikel 329, stk. 5 og 6, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 63

IT-omstilling

1.   I løbet af NCTS-overgangsperioden, som er fastsat i bilaget til gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151, forsyner Kommissionen medlemsstaterne med yderligere fælles komponenter, overgangsregler og støttemekanismer til at skabe et driftsmiljø, hvori de medlemsstater, som endnu ikke har indført det nye system, midlertidigt fortsat kan fungere sammen med de medlemsstater, som allerede har indført det nye system.

2.   Kommissionen tilbyder en fælles komponent i form af en central konverter til udveksling af meddelelser via det fælles kommunikationsnet. En medlemsstat kan beslutte at gennemføre dette på nationalt plan.

3.   I tilfælde af en gradvis tilslutning af økonomiske operatører og andre personer kan en medlemsstat tilbyde en national konverter til udveksling af meddelelser mellem den økonomiske operatør og andre personer og toldmyndigheden.

4.   Kommissionen udarbejder i samarbejde med medlemsstaterne de tekniske regler, der skal anvendes i overgangsperioden, og som er af erhvervsmæssig og teknisk karakter, for at muliggøre kortlægning og interoperabilitet mellem de krav til informationsudveksling, som er defineret i delegeret forordning (EU) 2016/341, og de krav til informationsudveksling, som er defineret i delegeret forordning (EU) 2015/2446 samt gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

KAPITEL XI

INF-SYSTEMET TIL SÆRLIGE PROCEDURER

Artikel 64

Formål med og struktur for INF SP-systemet

1.   INF SP-systemet muliggør kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og de økonomiske operatører og andre personer med henblik på at udstede og forvalte INF-data inden for særlige procedurer.

2.   INF SP-systemet består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-specifik portal for virksomheder for INF

b)

et centralt INF SP-system.

Artikel 65

Anvendelse af INF SP-systemet

1.   INF SP-systemet anvendes for økonomiske operatører og andre personer til at indsende INF-anmodninger og følge op på disse anmodningers status og for medlemsstaternes toldmyndigheder til at behandle disse anmodninger og forvalte INF.

2.   INF SP-systemet muliggør oprettelse af INF af medlemsstaternes toldmyndigheder og kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder, hvor det er nødvendigt.

3.   INF SP muliggør beregning af importafgiftsbeløbet i overensstemmelse med kodeksens artikel 86, stk. 3.

Artikel 66

Autentificering og adgang til det centrale INF SP-system

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i INF SP-systemet via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til de fælles komponenter i INF SP-systemet, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i INF SP-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i INF SP-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 67

EU's specifikke portal for virksomheder for INF

1.   EUCTP giver adgang til EU's specifikke portal for virksomheder for INF, jf. denne forordnings artikel 6, hvor EU's specifikke portal for virksomheder tjener som en indgang til INF SP-systemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   EU's specifikke portal for virksomheder for INF skal fungere sammen med det centrale INF SP-system.

Artikel 68

Det centrale INF SP-system

1.   Det centrale INF SP-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til at udveksle og lagre oplysninger vedrørende indsendte INF'er.

2.   Det centrale INF SP-system skal fungere sammen med EU's specifikke portal for virksomheder for INF.

KAPITEL XII

TOLDRISIKOFORVALTNINGSSYSTEMET (CRMS)

Artikel 69

Formål med og struktur for CRMS

1.   CRMS muliggør kommunikation, lagring og udveksling af risikooplysninger mellem medlemsstaterne og Kommissionen med henblik på at støtte gennemførelsen af den fælles ramme for risikoforvaltning.

2.   Hvis der er oprettet et toldrisikoforvaltningssystem, kan man anvende en webtjeneste for nationale systemer, hvilket muliggør udveksling af oplysninger med nationale systemer via en webgrænseflade. CRMS skal fungere sammen med de fælles komponenter i ICS2.

Artikel 70

Anvendelse af CRMS

1.   CRMS anvendes med henblik på følgende i overensstemmelse med kodeksens artikel 46, stk. 3 og 5:

a)

udveksling af risikooplysninger mellem medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne og Kommissionen, jf. kodeksens artikel 46, stk. 5, og artikel 36, stk. 1, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, og lagring og behandling af disse oplysninger

b)

kommunikation mellem medlemsstaterne og mellem medlemsstaterne og Kommissionen af oplysningerne vedrørende gennemførelsen af fælles risikokriterier, prioriteret toldkontrol, krisestyring, jf. artikel 36, stk. 2, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, og indgivelse, behandling og lagring af disse oplysninger, herunder udveksling af risikorelaterede oplysninger samt analyse af resultaterne af pågældende kontrol

c)

at give medlemsstaterne og Kommissionen mulighed for elektronisk at hente rapporter fra systemrisikoanalysen om eksisterende risici og ny udvikling til indførelse i den fælles ramme for risikoforvaltning og det nationale risikoforvaltningssystem.

2.   Hvor overførsel af data mellem CRMS og nationale systemer kan automatiseres, tilpasses nationale systemer, så det bliver muligt at anvende CRMS-webtjenesten.

Artikel 71

Autentificering og adgang til CRMS

1.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i CRMS finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

2.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i CRMS finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 72

Den fælles komponent i CRMS

1.   CRMS skal indeholde formularer med risikooplysninger og formularer om feedback om risikoanalysen og kontrolresultater, der skal udfyldes online i systemet, og som skal behandles for rapportering og lagring i systemet. Autoriserede brugere har mulighed for at hente formularerne og anvende dem til national risikoforvaltning og kontrol.

2.   CRMS indeholder kommunikationsmekanismer, der giver brugerne (individuelt eller som en del af en organisationsenhed) mulighed for at give og udveksle risikooplysninger, imødekomme specifikke anmodninger fra andre brugere og give Kommissionen fakta og analyser af resultaterne af deres kontrol i løbet af gennemførelsen af fælles risikokriterier, prioriteret toldkontrol og krisestyring.

3.   CRMS indeholder værktøjer, der muliggør analyse og aggregering af oplysninger fra risikooplysningsskemaer, der er lagret i systemerne.

4.   CRMS indeholder en platform, hvor oplysninger, herunder retningslinjer, detektionsoplysningsteknologi og data, og links til andre databaser af relevans for risikoforvaltning og kontrol bliver lagret og stilles til rådighed for autoriserede brugere med henblik på risikoforvaltning og kontrol.

KAPITEL XIII

CENTRALISERET TOLDBEHANDLING FOR IMPORT

Artikel 73

Formål med og struktur for CCI

1.   CCI muliggør kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og økonomiske operatører med henblik på at indgive og behandle toldangivelser i forbindelse med centraliseret toldbehandling for import, hvor mere end én medlemsstat er involveret.

2.   CCI består af følgende fælles komponenter:

a)

fælles kommunikationsnet

b)

centrale tjenester.

3.   Medlemsstaterne sikrer, at deres nationale CCI-systemer kommunikerer via det fælles kommunikationsnet for CCI med de andre medlemsstaters nationale CCI-systemer, og at de omfatter følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

en national CCI-ansøgning

c)

en grænseflade til EMCS/system for udveksling af punktafgiftsoplysninger på nationalt plan.

Artikel 74

Anvendelse af CCI

CCI-systemet anvendes med henblik på følgende:

a)

at sikre formaliteterne, der er fastsat i kodeksen, ved centraliseret toldbehandling for import, hvor mere end én medlemsstat er involveret

b)

at indgive og behandle standardtoldangivelser ved den centraliserede toldbehandling for import

c)

at indgive og behandle forenklede toldangivelser og de respektive supplerende angivelser ved den centraliserede toldbehandling for import

d)

at indgive og behandle de respektive toldangivelser og underretninger om ankomst i bevillingen til indskrivning i klarererens regnskaber ved den centraliserede toldbehandling for import.

Artikel 75

Autentificering og adgang til CCI

1.   Økonomiske operatører har kun adgang til de nationale CCI-systemer via en portal for nationale virksomheder udviklet af medlemsstaterne. Autentificering og adgangskontrol fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i CCI-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i CCI-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 76

Det fælles CCI-kommunikationsnet

1.   Det fælles kommunikationsnet sikrer den elektroniske kommunikation mellem medlemsstaternes nationale CCI-ansøgninger.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det fælles kommunikationsnet til udveksling af oplysninger af relevans for CCI-relaterede importformaliteter.

Artikel 77

Portalen for nationale virksomheder

1.   Portalen for nationale virksomheder muliggør udveksling af oplysninger mellem de økonomiske operatører og toldmyndighederne i medlemsstaternes nationale CCI-systemer.

2.   Portalen for nationale handelsvirksomheder skal fungere sammen med de nationale CCI-ansøgninger.

Artikel 78

Det nationale CCI-system

1.   Det nationale CCI-system anvendes af toldmyndighederne i den medlemsstat, der har oprettet det, med henblik på at behandle toldangivelser under CCI.

2.   Medlemsstaternes nationale CCI-systemer kommunikerer elektronisk med hinanden via det fælles domæne og behandler importoplysninger fra andre medlemsstater.

KAPITEL XIV

SYSTEMET MED REGISTREREDE EKSPORTØRER

Afdeling 1

REX-systemet for medlemsstater

Artikel 79

Formål med og struktur for REX-systemet for medlemsstater

1.   REX-systemet for medlemsstater giver medlemsstaternes toldmyndigheder mulighed for at registrere økonomiske operatører, som er etableret i Unionen, med henblik på at angive præferenceoprindelse for varer samt administrere disse registreringer, dvs. ændringer af registreringer, tilbagekaldelse af registreringer, annullering af tilbagekaldelser og rapportering vedrørende registreringer.

2.   REX-systemet for medlemsstater består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-specifik portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater

b)

et centralt REX-system for medlemsstater.

3.   Medlemsstaterne kan oprette følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt system med registrerede eksportører (»nationalt REX-system«).

Artikel 80

Anvendelse af REX-systemet for medlemsstater

REX-systemet for medlemsstater anvendes af eksportører og medlemsstaternes toldmyndigheder i overensstemmelse med de gældende bestemmelser i Unionens præferenceordninger.

Artikel 81

Autentificering og adgang til REX-systemet for medlemsstater

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

For at toldrepræsentanter kan autentificeres og få adgang til EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater, skal deres beføjelser til at handle i denne egenskab være registreret i systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller i et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet i en medlemsstat, jf. denne forordnings artikel 20.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes embedsmænd med henblik på adgang til det centrale REX-system for medlemsstater finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til det centrale REX-system for medlemsstater finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 82

EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater

1.   EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater skal fungere sammen med EUCTP, og EUCTP tjener som en indgang for anmodninger fra økonomiske operatører og andre personer til det centrale REX-system for medlemsstater.

2.   EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater skal fungere sammen med det centrale REX-system for medlemsstater og være i stand til at omdirigere brugere til portalen for nationale virksomheder, hvis en sådan er oprettet.

3.   I medlemsstater, hvor der ikke er oprettet nogen portal for nationale virksomheder, anvendes EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet for medlemsstater til at indgive og udveksle oplysninger vedrørende ansøgninger om registreringer og afgørelser om registreringer og i forbindelse med en eventuel efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller registrering, jf. denne forordnings artikel 79.

Artikel 83

Det centrale REX-system for medlemsstater

1.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det centrale REX-system for medlemsstater til at behandle ansøgninger om registreringer, jf. denne forordnings artikel 82, til at lagre registreringerne, til at behandle en eventuel efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller registrering, eller til at foretage søgninger i registreringerne.

2.   Det centrale REX-system for medlemsstater skal fungere sammen med EU's specifikke portal for virksomheder for REX-systemet, kundereferencetjenesterne og andre relevante systemer.

Artikel 84

Den nationale portal for virksomheder

1.   Når en medlemsstat indfører en nationale portal for virksomheder, anvender økonomiske operatører og andre personer denne portal til at indgive og udveksle oplysninger vedrørende ansøgninger om registreringer og afgørelser om registreringer og i forbindelse med en eventuel efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller registrering, jf. denne forordnings artikel 79.

2.   Såfremt en medlemsstat opretter en portal for nationale virksomheder, underretter den Kommissionen herom.

3.   Portalen for nationale virksomheder fungerer sammen med det nationale REX-system.

Artikel 85

Det nationale REX-system

1.   Medlemsstaternes toldmyndigheder anvender det nationale REX-system, hvis det er oprettet, til at behandle ansøgninger om registreringer, jf. denne forordnings artikel 84, til at lagre registreringerne, til at behandle en eventuel efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller registrering, eller til at foretage søgninger i registreringerne.

2.   Det nationale REX-system skal fungere sammen med og forblive synkroniseret med det centrale REX-system for medlemsstater.

Afdeling 2

REX-systemet for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med

Artikel 86

Formål med og struktur for REX-systemet for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med

1.   REX-systemet for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med (REX-systemet for tredjelande), giver de økonomiske operatører i disse lande mulighed for at forberede ansøgninger om at blive registreret som registrerede eksportører og de kompetente myndigheder i disse lande mulighed for at behandle disse ansøgninger samt administrere disse registreringer, dvs. ændringer af registreringer, tilbagekaldelser af registreringer, annullering af tilbagekaldelser og rapportering vedrørende registreringer.

2.   REX-systemet for tredjelande består af følgende fælles komponenter:

a)

et føransøgningssystem

b)

et centralt REX-system for tredjelande.

Artikel 87

Anvendelse af REX-systemet for tredjelande

REX-systemet for tredjelande anvendes i visse tredjelande i overensstemmelse med Unionens præferenceordninger.

Artikel 88

Autentificering og adgang til REX-systemet for tredjelande

1.   Autentificering og adgangskontrol af tredjelandes embedsmænd med henblik på adgang til det centrale REX-system for tredjelande finder sted ved hjælp af EU Login og brugerforvaltningssystemet til REX-systemet for tredjelande (T-REX).

2.   Økonomiske operatører og andre personers adgang til føransøgningssystemet, der er omhandlet i denne forordnings artikel 86, stk. 2, litra a), skal være anonym.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til det centrale REX-system for tredjelande finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

4.   Såfremt Unionens ordning for international præferencehandel ikke længere gælder for et tredjeland, bevarer de kompetente myndigheder i det pågældende tredjeland adgang til REX-systemet for tredjelande så længe, som det er nødvendigt for at gøre disse kompetente myndigheder i stand til at opfylde deres forpligtelser.

Artikel 89

Databeskyttelse for så vidt angår REX-systemet for tredjelande

Personoplysninger for registrerede, som er etablerede i tredjelande i REX-systemet for tredjelande, som er registreret af de kompetente myndigheder i tredjelande behandles med henblik på gennemførelse og overvågning af de relevante Unionens ordninger for international præferencehandel.

Artikel 90

Det centrale REX-system for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med

1.   De kompetente myndigheder i tredjelande anvender det centrale REX-system for tredjelande til at behandle ansøgninger om registreringer til at lagre registreringerne, til at behandle en eventuel efterfølgende begivenhed, der kan påvirke den oprindelige ansøgning eller registrering, eller til at foretage søgninger i registreringerne.

2.   Det centrale REX-system for tredjelande skal fungere sammen med føransøgningssystemet, kundereferencetjenesterne og andre relevante systemer.

Artikel 91

Føransøgningssystemet i REX-systemet for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med

1.   Føransøgningssystemet tjener som indgang for økonomiske operatører og andre personer til elektronisk at afgive deres data i ansøgningen om at blive registreret eksportør. Føransøgningssystemet må ikke anvendes til at indgive anmodninger om ændringer eller tilbagekalde eksisterende registreringer.

2.   Føransøgningssystemet skal fungere sammen med det centrale REX-system for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med.

KAPITEL XV

SYSTEMET TIL BEVIS FOR EU-STATUS

Artikel 92

Formål med og struktur for PoUS-systemet

1.   PoUS-systemet muliggør kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og de økonomiske operatører og andre personer med henblik på at udstede og forvalte T2L/T2LF- og toldvaremanifestdokumenter som et middel til at bevise den toldmæssige status som EU-varer.

2.   PoUS-systemet består af følgende fælles komponenter:

a)

en EU-specifik portal for virksomheder for PoUS

b)

et centralt PoUS-system.

3.   Medlemsstaterne kan oprette følgende nationale komponenter:

a)

en portal for nationale virksomheder

b)

et nationalt PoUS-system.

Artikel 93

Anvendelse af PoUS-systemet

1.   Økonomiske operatører og andre personer anvender PoUS-systemet til at indgive en anmodning om påtegning eller en registrering uden påtegning af bevis for EU-status i form af T2L/T2LF- og toldvaremanifestdokumenter og til at forvalte anvendelsen af bevis for varers status som EU-varer ved frembydelse.

2.   PoUS-systemet tillader påtegning og registrering af økonomiske operatørers og andre personers anmodninger og forvaltning af anvendelsen af bevis for EU-varers status.

Artikel 94

Autentificering og adgang til det centrale PoUS-system

1.   Autentificering og adgangskontrol af økonomiske operatører og andre personer med henblik på adgang til de fælles komponenter i PoUS-systemet via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur.

2.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i PoUS-systemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til det nationale PoUS-system finder sted ved hjælp af et identitets- og adgangsforvaltningssystem, der er oprettet af den relevante medlemsstat.

3.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i PoUS-systemet finder sted via systemet til ensartet brugerforvaltning og digital signatur eller de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 95

EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS

1.   EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS kommunikerer med EUCTP, når EUCTP tjener som en indgang til PoUS-systemet for økonomiske operatører og andre personer.

2.   EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS skal fungere sammen med det centrale PoUS-system.

Artikel 96

Det centrale PoUS-system

1.   Det centrale PoUS-system anvendes af medlemsstaternes toldmyndigheder til at udveksle og lagre oplysninger vedrørende T2L/T2LF- og toldvaremanifestdokumenter.

2.   Det centrale PoUS-system skal fungere sammen med EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS.

Artikel 97

Den nationale portal for virksomheder

1.   Hvis en medlemsstat har oprettet et nationalt PoUS-system i overensstemmelse med denne forordnings artikel 92, stk. 3, litra b), tjener portalen for nationale virksomheder som hovedindgangen til det nationale PoUS-system for økonomiske operatører og andre personer.

2.   Portalen for nationale virksomheder fungerer sammen med det nationale PoUS-system, såfremt et sådant er oprettet.

3.   Portalen for nationale virksomheder muliggør funktioner, der svarer til dem, som muliggøres af EU's specifikke portal for virksomheder for PoUS.

4.   Såfremt en medlemsstat opretter en portal for nationale virksomheder, underretter den Kommissionen herom.

Artikel 98

Det nationale PoUS-system

Det nationale PoUS-system skal fungere sammen med det centrale PoUS-system for at gøre beviser oprettet i det nationale PoUS-system tilgængelige i det centrale system.

KAPITEL XVI

TILSYNSSYSTEMET

Artikel 99

Formål med og struktur for Tilsynssystemet

1.   Tilsynssystemet muliggør i overensstemmelse med kodeksens artikel 56, stk. 5, og de af Unionens retsakter, som fastsætter dens brug, kommunikation mellem medlemsstaternes toldmyndigheder og Kommissionen med henblik toldkontrol, og indsamling af oplysninger udtrukket fra toldangivelser om overgang til fri omsætning eller om eksport af varer.

2.   Medlemsstaterne afgiver automatisk de oplysninger, der anmodes om, fra toldangivelsessystemerne til Tilsynssystemet.

3.   Tilsynssystemet er et centralt system, som består af én fælles komponent.

Artikel 100

Anvendelse af Tilsynssystemet

Oplysningerne i Tilsynssystemet anvendes til at føre tilsyn med overgangen til fri omsætning og eksportprocedurer, som medfører:

a)

støtte til Kommissionen og medlemsstaternes toldmyndigheder til at sikre ensartet anvendelse af toldkontroller og toldlovgivningen

b)

minimering af risici, herunder gennem datamining og udveksling af risikooplysninger, og

c)

gennemførelse af specifikke foranstaltninger, der er fastsat ved andre EU-bestemmelser, som skal gennemføres af medlemsstaternes toldmyndigheder ved grænsen.

Artikel 101

Autentificering og adgang til Tilsynssystemet

1.   Autentificering og adgangskontrol af medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på adgang til de fælles komponenter i Tilsynssystemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

2.   Autentificering og adgangskontrol af Kommissionens personale med henblik på adgang til de fælles komponenter i Tilsynssystemet finder sted via de nettjenester, der stilles til rådighed af Kommissionen.

Artikel 102

Det centrale Tilsynssystem

Medlemsstaterne og Kommissionen anvender det centrale Tilsynssystem til at indsamle, lagre, behandle og analysere de oplysninger, der er omhandlet i denne forordnings artikel 100.

KAPITEL XVII

DE ELEKTRONISKE SYSTEMERS FUNKTION OG UDDANNELSE I ANVENDELSEN HERAF

Artikel 103

Udvikling, afprøvning, indførelse og forvaltning af de elektroniske systemer

1.   De fælles komponenter udvikles, afprøves, indføres og forvaltes af Kommissionen og kan afprøves af medlemsstaterne. De nationale komponenter udvikles, afprøves, indføres og forvaltes af medlemsstaterne.

2.   Medlemsstaterne sikrer, at de nationale komponenter er kompatible med de fælles komponenter.

3.   Kommissionen udformer og vedligeholder de fælles specifikationer til de decentraliserede systemer i tæt samarbejde med medlemsstaterne.

4.   Medlemsstaterne udvikler, driver og vedligeholder grænseflader for at tilvejebringe den nødvendige funktion til de decentraliserede systemer med henblik på udveksling af oplysninger med økonomiske operatører og andre personer via nationale komponenter og grænseflader og med andre medlemsstater via fælles komponenter.

Artikel 104

Vedligeholdelse og ændring af de elektroniske systemer

1.   Kommissionen står for vedligeholdelsen af de fælles komponenter, og medlemsstaterne står for vedligeholdelsen af deres nationale komponenter.

2.   Kommissionen og medlemsstaterne sikrer en uforstyrret drift af de elektroniske systemer.

3.   Kommissionen kan ændre de elektroniske systemers fælles komponenter for at afhjælpe funktionsfejl, tilføje nye funktioner eller ændre eksisterende funktioner.

4.   Kommissionen underretter medlemsstaterne om ændringer og opdateringer af de fælles komponenter.

5.   Medlemsstaterne underretter Kommissionen om ændringer og opdateringer af de nationale komponenter, der kan påvirke de fælles komponenters funktion.

6.   Kommissionen og medlemsstaterne gør oplysningerne om ændringer og opdateringer af de elektroniske systemer, som er fastsat i stk. 4 og 5, offentligt tilgængelige.

Artikel 105

Midlertidige driftsforstyrrelser i de elektroniske systemer

1.   Hvis de elektroniske systemer midlertidigt er ude af drift, jf. kodeksens artikel 6, stk. 3, litra b), skal økonomiske operatører og andre personer indgive de oplysninger, der kræves for at opfylde formaliteterne, på grundlag af bestemmelser, som fastsættes af medlemsstaterne, herunder ved hjælp af andre bestemmelser end elektroniske databehandlingsteknikker.

2.   Medlemsstaternes toldmyndigheder skal sikre, at de oplysninger, der indgives i henhold til stk. 1, gøres tilgængelige i de respektive elektroniske systemer, senest syv dage efter at de respektive elektroniske systemer bliver tilgængelige igen.

3.   Kommissionen og medlemsstaterne meddeler hinanden, hvis de elektroniske systemer er utilgængelige som følge af en midlertidig driftsforstyrrelse.

Kommissionen og medlemsstaterne meddeler også hinanden, hvis de økonomiske operatørers systemer er utilgængelige for så vidt angår ICS2.

4.   Uanset stk. 1 anvendes, i tilfælde af at ICS2, AES, CRMS eller CCI midlertidigt er ude af drift, den beredskabsplan, som medlemsstaterne og Kommissionen er nået til enighed om.

5.   For så vidt angår ICS2 skal hver medlemsstat tage stilling til aktiveringen af beredskabsplanen, hvis den pågældende medlemsstat påvirkes af en midlertidig driftsforstyrrelse i systemet, eller hvis en økonomisk operatør, jf. kodeksens artikel 127, stk. 4 og 6, er forpligtet til at indgive en summarisk indpassageangivelse eller personer heri ikke er i stand til at fremlægge en sådan.

6.   Uanset stk. 1 anvendes, i tilfælde af at NCTS-systemet midlertidigt er ude af drift, beredskabsproceduren, jf. bilag 72-04 til gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447.

Artikel 106

Støtte i anvendelsen og funktionen af de fælles komponenter

Kommissionen støtter medlemsstaterne i anvendelsen og funktionen af de elektroniske systemers fælles komponenter ved at stille relevant undervisningsmateriale til rådighed.

KAPITEL XVIII

DATABESKYTTELSE OG -FORVALTNING SAMT EJERSKABET OVER OG SIKKERHEDEN AF DE ELEKTRONISKE SYSTEMER

Artikel 107

Beskyttelse af personoplysninger

1.   De personoplysninger, der er registreret i de elektroniske systemer, behandles med henblik på gennemførelse af toldlovgivningen og anden lovgivning, som omhandlet i kodeksen, i henhold til de specifikke mål for hvert af de elektroniske systemer, jf. denne forordnings artikel 4, artikel 7, stk. 1, artikel 16, stk. 1, artikel 21, stk. 1, artikel 30, artikel 35, stk. 1, artikel 42, stk. 1, artikel 50, stk. 1, artikel 57, stk. 1, artikel 64, stk. 1, artikel 69, stk. 1, artikel 73, stk. 1, artikel 79, stk. 1, artikel 86, stk. 1, artikel 92, stk. 1, og artikel 99, stk. 1.

2.   I overensstemmelse med artikel 62 i forordning (EU) 2018/1725 samarbejder medlemsstaternes nationale tilsynsmyndigheder for beskyttelse af personoplysninger og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse om at sikre koordineret tilsyn med behandlingen af de personoplysninger, der er registreret i de elektroniske systemer.

3.   Alle anmodninger fra en registreret i REX-systemet om at udøve sine rettigheder i henhold til kapitel III i forordning (EU) 2016/679 og forordning (EU) 2018/1725 indgives til de kompetente myndigheder i tredjelandet eller til toldmyndighederne i den medlemsstat, som har registreret personoplysningerne.

Hvis en registreret har indgivet en sådan anmodning til Kommissionen uden at have forsøgt gøre sine rettigheder gældende hos den kompetente myndighed i tredjelandet eller hos toldmyndighederne i den medlemsstat, som har registreret personoplysningerne, videresender Kommissionen anmodningen til henholdsvis de kompetente myndigheder i tredjelandet eller til toldmyndighederne i den medlemsstat, som har registreret disse oplysningerne.

Hvis den registrerede eksportør ikke har held til at gøre sine rettigheder gældende hos den kompetente myndighed i tredjelandet eller hos toldmyndighederne i den medlemsstat, der har registreret personoplysningerne, indgiver den registrerede eksportør en sådan anmodning til Kommissionen, der påtager sig rollen som dataansvarlig som defineret i artikel 4, nr. 7, i forordning (EU) 2016/679, og artikel 3, nr. 8, i forordning (EU) 2018/1725.

Artikel 108

Ajourføring af oplysninger i de elektroniske systemer

1.   Medlemsstaterne sikrer, at de oplysninger, der er registreret på nationalt plan, svarer til de oplysninger, der er registreret i de fælles komponenter, og at de holdes ajour.

2.   Uanset stk. 1 sikrer medlemsstaterne i forbindelse med ICS2, at følgende data holdes ajour med og svarer til oplysningerne i det fælles register i ICS2:

a)

data registreret på nationalt plan og kommunikeret fra det nationale indpassagesystem til det fælles register i ICS2

b)

data modtaget af det nationale indpassagesystem fra det fælles register i ICS2.

Artikel 109

Begrænsning af dataadgang og databehandling

1.   De oplysninger, der registreres i de elektroniske systemers fælles komponenter af en medlemsstat, kan tilgås eller behandles af den pågældende medlemsstat. De kan ligeledes tilgås og behandles af en anden medlemsstat, som er involveret i behandlingen af en ansøgning eller forvaltningen af en afgørelse, som oplysningerne vedrører.

2.   De oplysninger, der registreres i de elektroniske systemers fælles komponenter af en økonomisk operatør eller en anden person, kan tilgås eller behandles af den pågældende økonomiske operatør eller den pågældende anden person. De kan ligeledes tilgås og behandles af en medlemsstat, der er involveret i behandlingen af en ansøgning eller forvaltningen af en afgørelse, som oplysningerne vedrører.

3.   De oplysninger i den fælles komponent i ICS2, der kommunikeres til eller registreres i den fælles grænseflade for handelsvirksomheder af en økonomisk operatør eller en anden person, kan tilgås eller behandles af den pågældende økonomiske operatør eller den pågældende anden person.

4.   De oplysninger, der registreres i det centrale EBTI-system af en medlemsstat, kan behandles af den pågældende medlemsstat. De kan ligeledes behandles af en anden medlemsstat, der er involveret i behandlingen af en ansøgning, som oplysningerne vedrører, herunder via en høring mellem medlemsstaternes toldmyndigheder, jf. denne forordnings artikel 26. De kan tilgås af alle medlemsstaters toldmyndigheder i overensstemmelse med artikel 25, stk. 2, og af Kommissionen med henblik på formålet i denne forordnings artikel 21, stk. 1.

5.   De oplysninger, der registreres i det centrale EBTI-system af en økonomisk operatør eller en anden person, kan tilgås eller behandles af den pågældende økonomiske operatør eller den pågældende person. De kan tilgås af alle medlemsstaters toldmyndigheder i overensstemmelse med artikel 25, stk. 2, og af Kommissionen med henblik på formålet i denne forordnings artikel 21, stk. 1.

6.   De oplysninger i de fælles komponenter i ICS2:

a)

der kommunikeres til en medlemsstat af en økonomisk operatør eller anden person via den fælles grænseflade for handelsvirksomheder til det fælles register i ICS2, kan tilgås og behandles af den pågældende medlemsstat i det fælles register i ICS2. Om nødvendigt kan den pågældende medlemsstat også tilgå de oplysninger, som er registeret i den fælles grænseflade for handelsvirksomheder

b)

der kommunikeres til eller registreres i det fælles register i ICS2 af en medlemsstat, kan tilgås eller behandles af den pågældende medlemsstat

c)

jf. litra a) og b), kan også tilgås og behandles af en anden medlemsstat, når denne er inddraget i den risikoanalyse eller kontrolproces eller begge, som dataene vedrører i overensstemmelse med artikel 186, stk. 2, litra a), b) og d), artikel 186, stk. 5, 7 og 7a, og artikel 189, stk. 3 og 4, i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, med undtagelse af oplysninger, der er registreret i systemet af andre medlemsstaters toldmyndigheder i forbindelse med oplysninger om sikkerheds- og sikringsrisici, som omhandlet i artikel 186, stk. 2, litra a), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447

d)

kan behandles af Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne med henblik på formålene som omhandlet i denne forordnings artikel 43, stk. 2, og i artikel 182, stk. 1, litra c), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447. Resultaterne af denne behandling kan tilgås af Kommissionen og medlemsstaterne

e)

kan tilgås og behandles af medlemsstaterne og Kommissionen med henblik på formålene i denne forordnings artikel 43, stk. 3, på de betingelser, der er omhandlet i denne forordnings artikel 112 og i overensstemmelse med de specifikke projektaftaler mellem medlemsstaterne og Kommissionen med nærmere bestemmelser om behandling.

7.   Oplysningerne i den fælles komponent i ICS2, der er registreret i det fælles register i ICS2 af Kommissionen, kan tilgås og behandles af Kommissionen og medlemsstaterne.

8.   Oplysningerne i Tilsynssystemet kan tilgås og behandles af Kommissionen og medlemsstaterne.

9.   De oplysninger, som er registreret i det centrale REX-system for EU-medlemsstater, må tilgås af medlemsstaternes toldmyndigheder og Kommissionen med henblik på gennemførelse og overvågning af Unionens præferenceordninger.

10.   De oplysninger, som er registreret i det centrale REX-system for tredjelande, som Unionen har en præferenceordning med, må tilgås af:

a)

de kompetente myndigheder i de tredjelande, hvor oplysningerne er blevet registreret

b)

medlemsstaternes toldmyndigheder med henblik på at foretage en verifikation af toldangivelser i henhold til kodeksens artikel 188 eller kontrol efter frigivelse i henhold til kodeksens artikel 48

c)

Kommissionen med henblik på gennemførelse og overvågning af Unionens præferenceordninger.

11.   Hvis medlemsstater indberetter hændelser eller problemer i forbindelse med operationelle processer til levering af systemernes tjenester, hvor Kommissionen fungerer som databehandler, må Kommissionen kun have adgang til oplysninger med henblik på at afhjælpe registrerede hændelser eller problemer. Kommissionen sikrer disse oplysningers fortrolighed i overensstemmelse med kodeksens artikel 12.

Artikel 110

Systemejerskab

1.   Kommissionen tillægges systemejerskabet over de fælles komponenter.

2.   Medlemsstaterne tillægges systemejerskabet over de respektive nationale komponenter.

Artikel 111

Systemsikkerhed

1.   Kommissionen sikrer beskyttelse af de fælles komponenter. Medlemsstaterne sikrer beskyttelse af de nationale komponenter.

Med henblik herpå træffer Kommissionen og medlemsstaterne de nødvendige foranstaltninger til at:

a)

forhindre, at uautoriserede personer får adgang til installationer, der benyttes til databehandlingen

b)

forhindre, at oplysninger indskrives, høres, ændres eller slettes af uautoriserede personer

c)

afsløre ethvert tilfælde af de aktiviteter, der er omhandlet i litra a) og b).

2.   Kommissionen og medlemsstaterne underretter hinanden om enhver aktivitet, der kan føre til brud eller mistanke om brud på de elektroniske systemers sikkerhed.

3.   Kommissionen og medlemsstaterne opstiller sikkerhedsplaner for alle systemer.

Artikel 112

Systemernes dataansvarlige og databehandlere

I forbindelse med de systemer, der er omhandlet i denne forordnings artikel 1, og i forbindelse med behandlingen af personoplysninger:

a)

fungerer medlemsstaterne som dataansvarlige, som defineret i artikel 4, nr. 7, i forordning (EU) 2016/679, og de overholder forpligtelserne i nævnte forordning

b)

fungerer Kommissionen som databehandler, som defineret i artikel 3, nr. 12, i forordning (EU) 2018/1725, og den overholder forpligtelserne i nævnte forordning

c)

fungerer Kommissionen, uanset litra b), som fælles dataansvarlig sammen med medlemsstaterne i ICS2

ved behandling af oplysninger til overvågning og evaluering af gennemførelsen af de fælles risikokriterier og -standarder i sikkerhedsøjemed og af kontrolforanstaltningerne og den prioriterede kontrol i overensstemmelse med denne forordnings artikel 109, stk. 6, litra d)

ved behandling af oplysninger til indsamling, lagring, behandling og analyse af yderligere oplysningselementer i sammenholdt med summariske indpassageangivelser og til at yde støtte til risikostyringsprocedurerne, jf. denne forordnings artikel 43, stk. 3, på de betingelser, der er fastsat i denne forordnings artikel 109, stk. 6, litra e)

d)

fungerer Kommissionen, uanset litra b), som fælles dataansvarlig sammen med medlemsstaterne i CRMS

e)

fungerer Kommissionen, uanset litra b), som fælles dataansvarlig sammen med medlemsstaterne i REX-systemet

ved behandling af oplysninger til synkronisering med et nationalt system

ved behandling af oplysninger med henblik på at tilgå oplysninger til verifikation af toldangivelser i henhold til kodeksens artikel 188 eller kontrol efter frigivelse i henhold til kodeksens artikel 48

ved behandling af oplysninger med henblik på statistikker og overvågning af anvendelsen af REX-systemet for medlemsstater

ved behandling af oplysninger med henblik på statistikker og overvågning af anvendelsen af REX-systemet for tredjelande

f)

fungerer Kommissionen, uanset litra b), som fælles dataansvarlig sammen med medlemsstaterne i Tilsynssystemet.

Artikel 113

Datalagringsperiode

1.   Datalagringsperioden for de systemer, hvor medlemsstaterne er dataansvarlige, som defineret i denne forordnings artikel 112, fastsættes af medlemsstaterne under hensyntagen til kravene i toldlovgivningen, og de meddeler Kommissionen perioden.

2.   Datalagringsperioden for de systemer, hvor Kommissionen og medlemsstaterne er fælles dataansvarlige, fastsættes som følger:

a)

ICS2: 10 år fra det tidspunkt, hvor oplysningerne behandles i det centrale system for første gang

b)

REX: 10 år efter registreringen er tilbagekaldt

c)

CRMS: 10 år fra det tidspunkt, hvor oplysningerne behandles i det centrale system for første gang

d)

Tilsynssystemet: 10 år fra det tidspunkt, hvor oplysningerne behandles i det centrale system for første gang.

3.   Datalagringsperioden gælder for alle oplysninger, der er omfattet af de elektroniske systemer.

4.   Hvis der er indgivet en klage eller indledt retsforfølgning vedrørende data lagret i de elektroniske systemer, skal disse data, uanset stk. 2, opbevares, indtil klageproceduren eller retsforfølgningen er afsluttet.

KAPITEL XIX

AFSLUTTENDE BESTEMMELSER

Artikel 114

Vurdering af de elektroniske systemer

Kommissionen og medlemsstaterne foretager en vurdering af de komponenter, som de er ansvarlige for, idet de navnlig analyserer sikkerheden og integriteten af disse komponenter samt fortroligheden af de oplysninger, der behandles i komponenterne.

Kommissionen og medlemsstaterne underretter hinanden om resultaterne af disse vurderinger.

Artikel 115

Ophævelse

Gennemførelsesforordning (EU) 2021/414 ophæves.

Henvisninger til den ophævede gennemførelsesforordning gælder som henvisninger til nærværende forordning.

Artikel 116

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. juni 2023.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)   EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1.

(2)  Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) 2019/2151 af 13. december 2019 om fastlæggelsen af arbejdsprogrammet vedrørende udviklingen og indførelsen af de elektroniske systemer, der er omhandlet i EU-toldkodeksen (EUT L 325 af 16.12.2019, s. 168).

(3)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 af 24. november 2015 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 558).

(4)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/679 af 27. april 2016 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af direktiv 95/46/EF (generel forordning om databeskyttelse) (EUT L 119 af 4.5.2016, s. 1).

(5)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).

(6)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/414 af 8. marts 2021 om den tekniske tilrettelæggelse af udvikling, vedligeholdelse og benyttelse af elektroniske systemer til udveksling og lagring af oplysninger i henhold til Europa-Parlaments og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 (EUT L 81 af 9.3.2021, s. 37).

(7)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 af 28. juli 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med nærmere regler angående visse bestemmelser i EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 1).

(8)  Rådets direktiv (EU) 2020/262 af 19. december 2019 om den generelle ordning for punktafgifter (EUT L 58 af 27.2.2020, s. 4).

(9)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/341 af 17. december 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med overgangsregler angående visse bestemmelser i kodeksen, hvor de relevante elektroniske systemer endnu ikke er operationelle, og om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 (EUT L 69 af 15.3.2016, s. 1).

(10)  Konventionen mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab, Republikken Østrig, Republikken Finland, Republikken Island, Kongeriget Norge, Kongeriget Sverige og Schweiz om en Fælles Forsendelsesprocedure (EFT L 226 af 13.8.1987, s. 2).


Top