Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R0966

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/966 af 11. juni 2021 de fra reglerne om præferenceoprindelse i delegeret forordning (EU) 2015/2446 hvad angår tilberedte eller konserverede tunfileter, tilberedte eller konserverede makrelfileter og tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel

    C/2021/4053

    EUT L 214 af 17.6.2021, p. 34–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/966/oj

    17.6.2021   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 214/34


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2021/966

    af 11. juni 2021

    de fra reglerne om præferenceoprindelse i delegeret forordning (EU) 2015/2446 hvad angår tilberedte eller konserverede tunfileter, tilberedte eller konserverede makrelfileter og tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 af 9. oktober 2013 om EU-toldkodeksen (1), særlig artikel 64, stk. 6, og artikel 66, litra b), og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Kap Verde er et land, der er omfattet af den særlige ansporende ordning for bæredygtig udvikling og god regeringsførelse, som er fastsat i artikel 1, stk. 2, litra b), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 (2), benævnt den generelle præferenceordning (GSP+). Reglerne om præferenceoprindelse i forbindelse med den generelle præferenceordning (GSP), bortset fra procedurereglerne, er fastsat i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 (3).

    (2)

    Ved brev af 18. marts 2020 indgav Kap Verde en anmodning om forlængelse af de midlertidige undtagelser fra reglerne om præferenceoprindelse, som er fastsat i delegeret forordning (EU) 2015/2446, og som var blevet indrømmet ved Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/561 (4) og (EU) 2019/620 (5). Anmodningen vedrørte en årlig mængde på 5 000 ton tilberedte eller konserverede tunfileter, 3 000 ton tilberedte eller konserverede makrelfileter og 1 000 ton tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel. Den ønskede undtagelse vil betyde, at disse produkter anses for at have oprindelse i Kap Verde, selv om de fremstilles af fisk uden oprindelsesstatus.

    (3)

    Kap Verde underbyggede sin anmodning om en forlængelse af disse undtagelser ved at anføre de argumenter, der er fremført i tidligere anmodninger, og som ifølge landet stadig er relevante, nemlig de små mængder tun og makrel, der fanges i dets territorialfarvande, de begrænsede fiskerimuligheder uden for dets territorialfarvande og en begrænset fangstperiode. Et andet element, der fremhæves i anmodningen, er, at Kap Verde for nylig har udviklet sin havneinfrastruktur. Som følge heraf kan der håndteres større mængder fisk til forsyning af den lokale fiskeforarbejdningsindustri, således at den kan opretholde sin produktionskapacitet. Endelig understreges det i anmodningen, at Kap Verde står over for vanskeligheder som følge af, at ikrafttrædelsen af den økonomiske partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og Vestafrika er blevet forsinket. Kap Verde lægger i sin argumentation vægt på, at landet har behov for en undtagelse fra GSP-reglerne om præferenceoprindelse, således at det kan kompensere for, at det endnu ikke er muligt at basere sig på oprindelseskontingenterne eller kumulationsreglerne i henhold til den økonomiske partnerskabsaftale, som endnu ikke finder midlertidig anvendelse.

    (4)

    Undtagelsen i artikel 64, stk. 6, i forordning (EU) nr. 952/2013 (EU-toldkodeksen) er af midlertidig karakter og er betinget af en bedre overholdelse af oprindelsesreglerne for de pågældende produkter og af kravet om administrativt samarbejde. For at kunne forvalte en sådan undtagelse fra reglerne om præferenceoprindelse skal ansøgerlandet overholde oprindelsesreglerne for de pågældende produkter og de dertil knyttede procedurer og sikre et godt administrativt samarbejde.

    (5)

    I den forbindelse har de overvågningsforanstaltninger, som Europa-Kommissionen i de seneste år har gennemført i forbindelse med den undtagelse, der er indrømmet i henhold til artikel 64, stk. 6, i forordning (EU) nr. 952/2013, afsløret visse mangler med hensyn til Kap Verdes administrative samarbejde med medlemsstaternes toldmyndigheder om kontrol af oprindelsesbeviser. Sådanne mangler kunne have ført til et afslag på den ønskede undtagelse ud fra de begrundelser, som Kap Verde har fremført. Efter indgivelsen af den pågældende anmodning har Kap Verde og navnlig dets fiskeriindustri imidlertid været konfronteret med en alvorlig krise på grund af indtægtstab som følge af covid-19-pandemien. Kommissionen har i henhold til kodeksens artikel 64, stk. 6, ret til at tage hensyn til denne nye situation og kan på eget initiativ beslutte at indrømme en undtagelse.

    (6)

    Kap Verde bør derfor indrømmes en midlertidig undtagelse fra kravet i reglerne om præferenceoprindelse om, at produkterne kun anses for at have oprindelse i det præferenceberettigede land, hvis de indeholder materialer henhørende under kapitel 3 og 16 i den kombinerede nomenklatur, som fuldt ud er fremstillet i det pågældende land. I det første anvendelsesår bør undtagelsen indrømmes for en årlig mængde på 5 000 ton tilberedte eller konserverede tunfileter, 3 000 ton tilberedte eller konserverede makrelfileter og for en årlig mængde på 1 000 ton tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel. For at tage hensyn til Den Europæiske Unions kommercielle interesser og for at opretholde en fair konkurrence mellem dens egen og tredjelandenes fiskerisektor bør den årlige mængde i de følgende år falde i overensstemmelse med de mængder, der er fastsat i bilag I og II, undtagen hvad angår tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel. Undtagelsens varighed bør begrænses til en periode på tre år for at gøre det muligt for Kap Verde at komme på fode igen efter covid-19-krisen og søge at fuldføre de nødvendige strukturelle tilpasninger i fiskerisektoren med henblik på at overholde oprindelsesreglerne for de pågældende produkter. Undtagelsen bør dog bevilges på betingelse af, at Kap Verdes toldmyndigheder gennemfører mængdekontrol af eksporten af de produkter, som er omfattet af undtagelsen, og at de tilsender Kommissionen en opgørelse over de mængder, for hvilke der er udstedt udtalelser om oprindelse i henhold til denne forordning, med angivelse af udtalelsernes løbenumre.

    (7)

    Desuden bør Kap Verde være omfattet af en undtagelse i henhold til GSP-præferenceoprindelsesreglerne for tun og makrel på betingelse af, at landet regelmæssigt aflægger rapport til Kommissionens kompetente tjenestegrene om de foranstaltninger, det har truffet for at forbedre overholdelsen af reglerne vedrørende de pågældende produkters oprindelse og de dertil knyttede procedurer og for at sikre det administrative samarbejde, der kræves for gennemførelsen af præferenceordningerne under GSP, jf. artikel 1, stk. 2, i forordning (EU) nr. 978/2012. Disse rapporter bør forelægges efter en præcis tidsplan, idet eventuelle forsinkelser i overholdelsen af de fastsatte frister bør føre til suspension af den undtagelse, der skal meddeles Kap Verdes kompetente myndigheder, efter en påmindelse og en opfordring til at forelægge rapporterne inden for ti arbejdsdage. En sådan suspension forlænger ikke den periode, der er fastsat i denne forordning og i bilag I og II hertil. De elementer, der skal indgå i disse rapporter, bør anføres i et bilag til denne forordning.

    (8)

    De mængder, der er fastsat i bilagene til denne forordning, bør forvaltes i overensstemmelse med artikel 49-54 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 (6), som regulerer forvaltningen af toldkontingenter.

    (9)

    Foranstaltningerne i denne forordning bør træde i kraft dagen efter offentliggørelsen og anvendes med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2021 for at tage hensyn til den vanskelige situationen i Kap Verde og give landet mulighed for at anvende undtagelsen på produkter, der er importeret til EU siden nævnte dato.

    (10)

    Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra Toldkodeksudvalget —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Uanset artikel 41, litra b), og artikel 45 i delegeret forordning (EU) 2015/2446 betragtes produkter opført i bilag I og II, der er fremstillet i Kap Verde af fisk uden oprindelsesstatus, som produkter med oprindelsesstatus, jf. artikel 2, 3 og 4 i nærværende forordning.

    Artikel 2

    1.   Undtagelsen finder anvendelse på produkter, der er eksporteret fra Kap Verde og angivet til overgang til fri omsætning i Unionen i perioden fra den 1. januar 2021 til den 31. december 2023.

    2.   Undtagelsen finder anvendelse på produkter op til de årlige mængder, der er anført i bilag I (tun) og bilag II (makrel og fregatmakrel).

    3.   Anvendelsen af undtagelsen er betinget af, at betingelserne i artikel 43 i delegeret forordning (EU) 2015/2446 er opfyldt.

    Artikel 3

    De mængder, der er fastsat i bilag I og II til denne forordning, forvaltes i overensstemmelse med artikel 49 til 54 i Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, som regulerer forvaltningen af toldkontingenter.

    Artikel 4

    Undtagelsen indrømmes på følgende betingelser:

    1.

    Kap Verdes toldmyndigheder træffer de nødvendige foranstaltninger til at gennemføre mængdekontrol af eksporten af de produkter, der er nævnt i artikel 1.

    2.

    På de udtalelser om oprindelse, som de registrerede eksportører udfærdiger, anføres følgende: »Undtagelse — Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/966»

    3.

    Kap Verdes kompetente myndigheder tilsender Kommissionen en opgørelse over de mængder, for hvilke der er udfærdiget udtalelser om oprindelse i henhold til denne forordning, med kopier af beviserne herfor. De pågældende rapporter sendes til Kommissionen 6 måneder, 18 måneder og 30 måneder efter denne forordnings ikrafttræden.

    4.

    Kap Verdes kompetente myndigheder tilsender samtidig med de i stk. 3 omhandlede rapporter Kommissionen en rapport med detaljerede oplysninger om de foranstaltninger, de har truffet med henblik på at:

    a)

    sikre, at reglerne vedrørende produkternes oprindelse og de dertil knyttede procedurer overholdes

    b)

    sikre det administrative samarbejde, der kræves for gennemførelsen af præferenceordningerne under GSP.

    De oplysninger, som Kap Verdes kompetente myndigheder skal aflægge rapport om, er anført i bilag III.

    Artikel 5

    Hvis de kompetente myndigheder ikke opfylder deres rapporteringsforpligtelse i henhold til artikel 4, stk. 3 og 4, inden for de frister, der er fastsat deri, sender Kommissionen en påmindelse til Kap Verdes kompetente myndigheder og anmoder dem om at fremsende de krævede oplysninger inden for 10 arbejdsdage. Hvis Kap Verdes kompetente myndigheder ikke besvarer anmodningen inden for den fastsatte frist, kan Kommissionen suspendere den undtagelse, der er fastsat i denne forordning. En sådan suspension forlænger ikke den periode, der er fastsat i denne forordning og i bilag I og bilag II hertil. Suspensionen meddeles Kap Verdes kompetente myndigheder og offentliggøres i C-udgaven af Den Europæiske Unions Tidende.

    Artikel 6

    Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 1. januar 2021.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 11. juni 2021.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)  EUT L 269 af 10.10.2013, s. 1.

    (2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012 af 25. oktober 2012 om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 732/2008 (EUT L 303 af 31.10.2012, s. 1).

    (3)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446 af 28. juli 2015 til supplering af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 med nærmere regler angående visse bestemmelser i EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 1).

    (4)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/561 af 8. april 2019 om midlertidig undtagelse af Kap Verde fra reglerne om præferenceoprindelse i delegeret forordning (EU) 2015/2446 hvad angår tilberedt eller konserveret filet af tun (EUT L 98 af 9.4.2019, s. 13).

    (5)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2019/620 af 17. april 2019 om midlertidig undtagelse af Kap Verde fra reglerne om præferenceoprindelse i delegeret forordning (EU) 2015/2446 hvad angår tilberedte eller konserverede makrelfileter og tilberedte eller konserverede fileter af fregattun eller fregatmakrel (EUT L 108 af 23.4.2019, s. 1).

    (6)  Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 af 24. november 2015 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen (EUT L 343 af 29.12.2015, s. 558).


    BILAG I

    Løbenr.

    KN-kode

    Taric-kode

    Varebeskrivelse

    Perioder

    Årlig mængde (i ton nettovægt)

    09.1602

    1604142100

    1604142690

    1604142800

    1604207050

    1604207055

    1604143190

    1604143690

    1604143800

    1604207099

    0304870090

    1604144120

    1604144629

    1604144820

    1604207045

    0304870020

    1604144130

    1604144830

    10

    Tilberedte eller konserverede fileter og »loins« af bugstribet bonit (Katsuwonus pelamis)

    Tilberedte eller konserverede fileter og »loins« af gulfinnet tun (Thunnus albacares)

    Tilberedte eller konserverede fileter og »loins« af storøjet tun (Thunnus obesus)

    Tilberedt hvid tun (Thunnus alalunga)

    1.1.2021 til 31.12.2021

    1.1.2022 til 31.12.2022

    1.1.2023 til 31.12.2023

    5 000 ton

    3 500 ton

    2 500 ton


    BILAG II

    Løbenr.

    KN-kode

     

    Varebeskrivelse

    Perioder

    Årlig mængde (i ton nettovægt)

    09.1647

    1604 15 11

    ex 1604 19 97

     

    Tilberedt eller konserveret makrelfilet (Scomber scombrus, Scomber japonicus, Scomber colias)

    1.1.2021 til 31.12.2021

    1.1.2022 til 31.12.2022

    1.1.2023 til 31.12.2023

    3 000 ton

    2 500 ton

    2 000 ton

    09.1648

    1604 20 90

    ex 1604 19 97

     

    Tilberedt eller konserveret filet af fregattun eller fregatmakrel (Auxis thazard, Auxis rochei)

    1.1.2021 til 31.12.2021

    1.1.2022 til 31.12.2022

    1.1.2023 til 31.12.2023

    1 000 ton

    1 000 ton

    1 000 ton


    BILAG III

    Foranstaltninger, som Kap Verdes kompetente myndigheder skal aflægge rapport om, jf. artikel 4, stk. 4

    Den i artikel 4, stk. 4, omhandlede rapport skal indeholde en detaljeret beskrivelse af de foranstaltninger, som Kap Verdes kompetente myndigheder har truffet for at sikre:

    a)

    at der efter anmodning fra medlemsstaternes toldmyndigheder er foretaget kontrol af produkters oprindelsesstatus for hver enkelt anmodning inden for de frister, der er fastsat i artikel 109 i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447

    b)

    at kontrollen af oprindelsesstatus for produkter fra havfiskeri, jf. artikel 44, stk. 1, litra h), i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2015/2446, omfatter en kontrol af fangststedet, og at kontrollen af oprindelsesstatus for andre produkter fra havet, som er optaget uden for noget søterritorium, jf. artikel 44, stk. 1, litra h), i samme delegerede forordning, omfatter en kontrol af fartøjsejerskabsbetingelserne

    c)

    at den kontrol, der er omhandlet i artikel 108, stk. 1, litra b), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, gennemføres med intervaller, som fastlægges på grundlag af passende risikoanalysekriterier, i overensstemmelse med artikel 108, stk. 2, i samme gennemførelsesforordning

    d)

    at eksportører og statsansatte i Kap Verde informeres behørigt om reglerne om præferenceoprindelse i forbindelse med GSP og de dertil knyttede procedurer ved hjælp af passende instrukser, uddannelse, seminarer og/eller webbaserede oplysninger.

    Rapporten om de foranstaltninger, der er omhandlet i litra a), skal for hver anmodning om oprindelseskontrol, der er modtaget fra medlemsstaternes toldmyndigheder, indeholde følgende elementer:

    referencen og datoen for anmodningen om oprindelseskontrol

    den medlemsstat, der har sendt anmodningen [den anmodende medlemsstat]

    den dato, hvor Kap Verdes kompetente myndigheder har modtaget anmodningen

    de berørte produkter (HS-kode og varebeskrivelse)

    den dato, hvor svaret er blevet sendt til den anmodende medlemsstat

    årsagerne til eventuelle forsinkelser i besvarelsen af anmodningen, hvis det er relevant

    Kap Verdes kompetente myndigheders vurdering af anmodningen (dvs. om den oprindelse, der er angivet i udtalelsen om oprindelse, er bekræftet eller ej).

    Rapporten om de foranstaltninger, der er omhandlet i litra c), skal indeholde følgende elementer:

    antallet af gennemførte kontroller

    de risikoanalysekriterier, som de kompetente myndigheder anvender til at vurdere risiciene og til at fastsætte intervallerne for regelmæssig kontrol af eksportører

    den metode, der er fulgt under kontrollen

    oplysninger om, hvorvidt de kompetente myndigheder har krævet, at (nogle) eksportører fremlægger kopier af eller en liste over de udtalelser om oprindelse, de har udfærdiget, med henblik på at gennemføre den kontrol, der er omhandlet i artikel 108, stk. 1, litra b), i gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447, i overensstemmelse med gennemførelsesforordningens artikel 108, stk. 2

    oplysninger om, hvorvidt kontrollen har vist, at eksportørerne i Kap Verde forstår de gældende oprindelsesregler og dertil knyttede procedurer

    eventuelle korrigerende foranstaltninger, der er truffet, og/eller sanktioner, der er pålagt eksportøren for at have udfærdiget en ukorrekt udtalelse om oprindelse.

    Rapporten om de foranstaltninger, der er omhandlet i litra d), skal omfatte de instruktioner, de dokumenter og det uddannelsesmateriale vedrørende reglerne for præferenceoprindelse i forbindelse med GSP og de dertil knyttede procedurer, der anvendes til at informere eksportører og statsansatte i Kap Verde.

    De i artikel 4, stk. 3 og 4, omhandlede rapporter skal indeholde en opdatering af oplysningerne i de foregående rapporter.


    Top