EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021D1102

Rådets afgørelse (EU) 2021/1102 af 28. juni 2021 om anmodning til Kommissionen om at forelægge en undersøgelse af Unionens situation og muligheder med hensyn til indførelse, evaluering, produktion, omsætning og anvendelse af hvirvelløse biologiske bekæmpelsesmidler på Unionens område og et forslag, hvis det er relevant i lyset af undersøgelsens resultater

ST/9112/2021/INIT

EUT L 238 af 6.7.2021, p. 81–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2021/1102/oj

6.7.2021   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 238/81


RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2021/1102

af 28. juni 2021

om anmodning til Kommissionen om at forelægge en undersøgelse af Unionens situation og muligheder med hensyn til indførelse, evaluering, produktion, omsætning og anvendelse af hvirvelløse biologiske bekæmpelsesmidler på Unionens område og et forslag, hvis det er relevant i lyset af undersøgelsens resultater

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 241, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Biologiske bekæmpelsesmidler er naturlige fjender, antagonister, konkurrenter eller andre organismer, der enten direkte eller indirekte anvendes til at bekæmpe planteskadegørere, herunder karantæneskadegørere, ved at bekæmpe deres vektorer, ukrudt og invasive ikkehjemmehørende planter.

(2)

I denne afgørelse er kun hvirvelløse biologiske bekæmpelsesmidler såsom insekter, herunder sterile haninsekter, mider og nematodearter omfattet.

(3)

Der er stor forskel på medlemsstaternes tilgange og de former for regulering, de anvender i forbindelse med frigivelse, evaluering og flytning af biologiske bekæmpelsesmidler. Biologiske bekæmpelsesmidler kender dog ingen grænser og kan sprede sig ud over de områder, hvor de bevidst er blevet frigivet med henblik på at bekæmpe planteskadegørere, ukrudt og invasive ikkehjemmehørende planter.

(4)

Biologiske bekæmpelsesmidler, der ofte anvendes i drivhusproduktion, har en stigende betydning inden for bæredygtigt landbrug og skovbrug, navnlig i forbindelse med gennemførelsen af integreret bekæmpelse af skadegørere (IPM) og økologisk landbrug. Bæredygtige driftssystemer yder et afgørende bidrag til Unionens omstilling til bæredygtige fødevaresystemer som beskrevet i Kommissionens meddelelse »En jord til bord-strategi for et fair, sundt og miljøvenligt fødevaresystem« og Kommissionens meddelelse om en »europæisk grøn pagt« og understøttet af den fremtidige fælles landbrugspolitik. Anvendelsen af biologiske bekæmpelsesmidler i denne forbindelse bidrager til at mindske afhængigheden af kemiske plantebeskyttelsesmidler.

(5)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 (1) har til formål at beskytte Unionen mod indslæbning af nye skadegørere og samtidig bekæmpe eksisterende skadegørere mere effektivt. Den i nævnte forordning fastsatte plantesundhedspolitik fokuserer navnlig på screening af nye planteskadegørere på verdensplan, forebyggelse af sådanne planteskadegøreres indtrængen på Unionens område og, hvis de indslæbes, tidlig påvisning og udryddelse.

(6)

Indtrængen, etablering og spredning af planteskadegørere kan bringe bæredygtigheden af landbrug, skove, naturmiljøer, biodiversitet og økosystemer i fare. Global handel, menneskers bevægelighed, klimaændringer og ekstreme vejrfænomener øger forekomsten af skadegørere og plantesundhedsmæssige risici. Nye eksotiske arter af skadegørere udgør også en trussel mod eksisterende EU-landbrugs- og -skovbrugsproduktionssystemer samt naturligt hjemmehørende planter og dyr. Indførelse af en naturlig fjende fra den region, som skadegøreren stammer fra, kan bidrage til en passende bekæmpelsesstrategi, men kan indebære risici for de naturligt hjemmehørende planter og dyr. Inden der indføres biologiske bekæmpelsesmidler, er det således nødvendigt at foretage en videnskabelig vurdering af de mulige konsekvenser for plantesundheden og biodiversiteten, herunder eventuel uønsket påvirkning af ikkemålarter, økosystemer og biodiversitet generelt, ved hjælp af standardmetoder.

(7)

Det anerkendes, at anvendelsen af biologiske bekæmpelsesmidler har været stigende på grund af den større efterspørgsel fra landbrugere, forvaltere af grønne områder og gartnere, som forsøger at mindske deres afhængighed af kemiske plantebeskyttelsesmidler.

(8)

Internationale organisationer, navnlig De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation gennem den internationale plantebeskyttelseskonvention (IPPC) og Plantebeskyttelsesorganisationen for Europa og Middelhavsområderne (EPPO), har udviklet internationale standarder for plantesundhed og retningslinjer for sikker anvendelse af biologiske bekæmpelsesmidler og spiller en vigtig rolle i udviklingen af standarder for risikoanalyse og forskning.

(9)

Producenter af biologiske bekæmpelsesmidler, herunder små og mellemstore virksomheder (SMV'er), leverer innovative og konkrete løsninger til plantebeskyttelse. Kvalitetskontrol af biologiske bekæmpelsesmidler er en væsentlig forudsætning for at garantere deres sikkerhed og præstation.

(10)

En mere ensartet tilgang for medlemsstaterne kan lette udviklingen af og markedsadgangen til sikre biologiske bekæmpelsesmidler. Dette vil bidrage til at skabe muligheder for landbrugs- og skovbrugsproduktionssystemer og for bekæmpelse af planteskadegørere, samtidig med at sundheds- og miljøbeskyttelsen sikres.

(11)

Rådet finder, at en undersøgelse af Unionens situation og muligheder med hensyn til indførelse, evaluering, produktion, omsætning og anvendelse af biologiske bekæmpelsesmidler på Unionens område er nødvendig for at forbedre deres tilgængelighed og adgangen hertil for brugerne og samtidig garantere sikkerheden for mennesker, dyr, planter, miljøet samt fødevaresikkerheden i overensstemmelse med den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning (2), særlig punkt 10 om anvendelse af artikel 225 og 241 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

(12)

Sådanne muligheder kan omfatte en vurdering af potentialet for harmonisering af kriterier, procedurer og beslutningstagning i Unionen, for Unionens programmer for forskning, innovation og formidling af viden og for styrket samarbejde med relevante internationale organisationer med henblik på at fremskynde markedsadgangen og øge adgangen til biologiske bekæmpelsesmidler og for at støtte investeringer, innovation og sikker anvendelse af biologiske bekæmpelsesmidler i forbindelse med bekæmpelse af planteskadegørere som et første skridt hen imod en harmoniseret definition af et bredere begreb om biologisk bekæmpelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Rådet anmoder hermed Kommissionen om senest den 31. december 2022 at forelægge en undersøgelse af situationen med hensyn til indførelse, produktion, evaluering, omsætning og anvendelse af hvirvelløse biologiske bekæmpelsesmidler på Unionens område. Mulighederne for harmonisering af procedurer på hele Unionens område bør også evalueres med henblik på at lette udbredelsen af og markedsadgangen til biologiske bekæmpelsesmidler for at støtte investeringer og innovation inden for og bidrage til sikker anvendelse af biologiske bekæmpelsesmidler, herunder hvor de er nødvendige for bekæmpelse af karantæneskadegørere som fastsat af plantesundhedsmyndighederne.

Artikel 2

Rådet anmoder Kommissionen om at forelægge et forslag, hvis det er hensigtsmæssigt i lyset af undersøgelsens resultater, eller på anden vis at underrette Rådet om eventuelle mulige foranstaltninger som opfølgning på undersøgelsen.

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Luxembourg, den 28. juni 2021.

På Rådets vegne

M. do C. ANTUNES

Formand


(1)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF (EUT L 317 af 23.11.2016, s. 4).

(2)  Interinstitutionel aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen om bedre lovgivning (EUT L 123 af 12.5.2016, s. 1).


Top