Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0743

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2020/743 af 30. marts 2020 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/891 for så vidt angår beregningen af værdien af producentorganisationers afsatte produktion i frugt- og grøntsagssektoren

C/2020/1835

EUT L 176 af 5.6.2020, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/743/oj

5.6.2020   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 176/1


KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2020/743

af 30. marts 2020

om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/891 for så vidt angår beregningen af værdien af producentorganisationers afsatte produktion i frugt- og grøntsagssektoren

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 af 17. december 2013 om en fælles markedsordning for landbrugsprodukter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 922/72, (EØF) nr. 234/79, (EF) nr. 1037/2001 og (EF) nr. 1234/2007 (1), særlig artikel 37, litra c), nr. i) og iv), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Plantesygdomme og skadedyrsangreb har i stigende grad skadet frugt- og grøntsagsproduktionen i EU i flere år. For eksempel berørte udbrud og spredning af Xyllela fastidiosa i 2013-2018 blandt andet stenfrugttræer såsom blomme, kirsebær og mandel i Italien, Spanien og Frankrig. I 2018-2019 forvoldte indførslen og spredningen af den invasive tomatskrumpevirus (ToBRFV) skader på produktionen af tomater (Solanum lycopersicum L.) og peber (Capsicum annuum) i Italien og Tyskland. Med hensyn til skadedyrsangreb forårsagede eksempelvis Eurytoma schreineri Schreiner, som blev indført i Unionen med import i 2013, skader på produktionen af blommer, abrikoser og kirsebær i Bulgarien og i nabolandene. Senest forårsagede Halyomorpha halys i 2019 store produktionstab i de nordlige regioner i Italien, navnlig Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardiet, Piemonte og Friuli-Venezia Giulia, og havde en negativ virkning på værdien af producentorganisationernes afsatte produktion i disse regioner.

(2)

I lyset af den øgede hyppighed af plantesundhedsmæssige skader er det nødvendigt med en langsigtet løsning med hensyn til beregningen af værdien af producentorganisationernes afsatte produktion med henblik på at styrke deres robusthed for fremtiden. Det er nødvendigt at ændre Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/891 (2) ved at fastsætte bestemmelser om fleksibilitet for beregningen af værdien af producentorganisationers afsatte produktion i Unionen i tilfælde af, at de lider plantesundhedsmæssige skader, som gør produktionen uanvendelig til forbrug og forarbejdning.

(3)

En forringelse af værdien af den afsatte produktionsmængde forårsaget af plantesundhedsmæssige skader har en stor indvirkning på størrelsen af den støtte fra Unionen, som producentorganisationerne modtager i det efterfølgende år, idet størrelsen af støtten fra Unionen beregnes som en procentdel af værdien af hver producentorganisations afsatte produktion. Hvis en stor del eller hele høsten er gået tabt, risikerer producentorganisationerne at miste deres anerkendelse, da et af kriterierne for anerkendelse er opnåelse af en vis mindsteværdi af den afsatte produktion, som er fastsat på national plan. Dette vil medføre et dobbelt økonomisk tab, som vil bringe producentorganisationernes langsigtede stabilitet i fare.

(4)

Der bør derfor tillades mere fleksibilitet med hensyn til beregningen af værdien af producentorganisationernes afsatte produktion. Dette er nødvendigt for at undgå situationer, hvor producentorganisationer, som investerer i forebyggende foranstaltninger og alligevel rammes af omfattende plantesundhedsmæssige skader, ikke kun lider tabet af værdien af den afsatte produktion, men også oplever, at den finansielle støtte fra Unionen i væsentlig grad og uden varsel mindskes i det efterfølgende år. En sådan fleksibilitet i beregningen af værdien af den afsatte produktion bør imidlertid kun være tilgængelig for producentorganisationer, som kan dokumentere, at de har truffet de nødvendige forebyggende foranstaltninger mod plantesygdomme og skadedyrsangreb såsom beskyttende netværk, overvågning af skadedyr og sygdomme, biologisk skadedyrskontrol og andre foranstaltninger, som mindsker forekomsten af skadedyrsangreb og plantesygdomme og de skader, som disse forårsager på produktionen.

(5)

Under hensyntagen til den øgede hyppighed af skadedyrsangreb eller plantesygdomme og de deraf følgende betydelige større produktionstab sammenlignet med skader forårsaget af vejret er beskyttelsesforanstaltningen som oprettet ved artikel 23, stk. 4, i delegeret forordning (EU) 2017/891, i henhold til hvilken værdien af den afsatte produktion for et produkt anses for at udgøre 65 % af dens værdi i den foregående referenceperiode, utilstrækkelig.

(6)

Derfor og på grund af behovet for at sikre økonomisk og finansiel stabilitet for de producentorganisationer, der er berørt af store tab i værdien af den afsatte produktion, som er forårsaget af plantesundhedsmæssige skader, bør tærsklen for beregningen af værdien af den afsatte produktion forhøjes. I betragtning af dette og under hensyntagen til de større skader, der er forårsaget af skadedyrsangreb, bør værdien af den afsatte produktion som fastsat i artikel 23, stk. 4, i delegeret forordning (EU) 2017/891 forhøjes til 85 %.

(7)

Under hensyntagen til gennemførelsen af de operationelle programmer for hvert kalenderår og i betragtning af, at beregningen af værdien af den afsatte produktion, som bestemmer den finansielle støtte fra Unionen, baseres på det foregående kalenderår, er det nødvendigt, at denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende.

(8)

Delegeret forordning (EU) 2017/891 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring til delegeret forordning (EU) 2017/891

Artikel 23, stk. 4, i delegeret forordning (EU) 2017/891 affattes således:

»4.   Er et produkts værdi faldet med mindst 35 % af årsager, som producentorganisationen hverken kan kontrollere eller holdes ansvarlig for, anses værdien af den afsatte produktion af dette produkt for at udgøre 65 % af dens værdi i den foregående referenceperiode. Producentorganisationen begrunder over for den berørte medlemsstats kompetente myndighed, at disse årsager ikke kunne kontrolleres af producentorganisationen, og at den ikke kan holdes ansvarlig herfor.

Er et produkts værdi faldet med mindst 35 % på grund af plantesygdomme eller skadedyrsangreb, og kan producentorganisationen hverken kontrollere eller holdes ansvarlig for disse, anses værdien af den afsatte produktion af dette produkt for at udgøre 85 % af dens værdi i den foregående referenceperiode. Producentorganisationen begrunder over for den berørte medlemsstats kompetente myndighed, at den har truffet de nødvendige forebyggende foranstaltninger mod de pågældende plantesygdomme eller skadedyrsangreb.

Dette stykke finder også anvendelse ved fastlæggelsen af, om kravet om den afsatte produktions mindsteværdi, jf. artikel 9, er overholdt.«

Artikel 2

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 30. marts 2020.

På Kommissionens vegne

Ursula VON DER LEYEN

Formand


(1)   EUT L 347 af 20.12.2013, s. 671.

(2)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2017/891 af 13. marts 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår frugt og grøntsager og forarbejdede frugter og grøntsager og om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår sanktioner i disse sektorer og om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 543/2011 (EUT L 138 af 25.5.2017, s. 4).


Top