Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1305

    Rådets gennemførelsesafgørelse(EU) 2020/1305 af 18. september 2020 om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af visse internationale aftaler, der er beregnet på at træde i kraft i overgangsperioden, og som vedrører Unionens fælles fiskeripolitik

    EUT L 305 af 21.9.2020, p. 27–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/1305/oj

    21.9.2020   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 305/27


    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE(EU) 2020/1305

    af 18. september 2020

    om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af visse internationale aftaler, der er beregnet på at træde i kraft i overgangsperioden, og som vedrører Unionens fælles fiskeripolitik

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets afgørelse (EU) 2020/135 af 30. januar 2020 om indgåelse af aftalen om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab (1) , særlig artikel 3, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til artikel 129, stk. 1, i aftalen om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab (2) (»udtrædelsesaftalen«) er Det Forenede Kongerige i overgangsperioden bundet af de forpligtelser, der følger af internationale aftaler indgået af Unionen, af medlemsstater, som handler på dens vegne, eller af Unionen og dens medlemsstater, der handler i fællesskab.

    (2)

    I henhold til udtrædelsesaftalens artikel 129, stk. 3, skal Det Forenede Kongerige i overensstemmelse med princippet om loyalt samarbejde i overgangsperioden afstå fra handlinger eller initiativer, der kan skade Unionens interesser, navnlig inden for rammerne af internationale organisationer, agenturer, konferencer eller fora, som Det Forenede Kongerige er selvstændig part i.

    (3)

    I henhold til udtrædelsesaftalens artikel 129, stk. 4, kan Det Forenede Kongerige i overgangsperioden forhandle, undertegne og ratificere internationale aftaler, det har indgået på egne vegne på områder, hvor Unionen har enekompetence, forudsat at disse aftaler ikke træder i kraft eller finder anvendelse i overgangsperioden, medmindre Unionen har godkendt det.

    (4)

    I afgørelse (EU) 2020/135 fastsættes betingelserne og proceduren for sådanne godkendelser.

    (5)

    I henhold til artikel 3, stk. 1, i afgørelse (EU) 2020/135 kan Rådet bemyndige Det Forenede Kongerige til at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af en international aftale, der er beregnet på at træde i kraft eller blive anvendt i overgangsperioden, på et område, hvor Unionen har enekompetence.

    (6)

    Det Forenede Kongerige har ved brev af 3. april 2020 underrettet Europa-Kommissionen om sin hensigt om at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af fem internationale aftaler om oprettelse af fem regionale fiskeriforvaltningsorganisationer (RFFO'er), der er beregnet på at blive anvendt i overgangsperioden, på et område, hvor Unionen har ekstern enekompetence vedrørende fiskeri. Der er tale om konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav (3), hvorved Kommissionen for Fiskeriet i det Nordøstlige Atlanterhav (NEAFC) er nedsat, konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i det nordvestlige Atlanterhav (4), hvorved Organisationen for Fiskeriet i det Nordvestlige Atlanterhav (NAFO) er nedsat, den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet (5), hvorved Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet (ICCAT) er oprettet, aftalen om oprettelse af Kommissionen for Tunfisk i Det Indiske Ocean (6) (IOTC) og konventionen om bevarelse af laksebestanden i Nordatlanten (7), hvorved Organisationen til Bevarelse af Laksebestanden i Nordatlanten (NASCO) er oprettet.

    (7)

    Det Forenede Kongerige begrunder sin interesse i at tiltræde disse aftaler i overgangsperioden med artikel 63 og 64 i De Forenede Nationers havretskonvention (8) (UNCLOS) og artikel 7 og 8 i De Forenede Nationers aftale om gennemførelsen af bestemmelserne i De Forenede Nationers havretskonvention af 10. december 1982 vedrørende bevarelse og forvaltning af fælles fiskebestande og stærkt vandrende fiskebestande (9) (UNFSA), navnlig Unionens og Det Forenede Kongeriges forpligtelse til at samarbejde gennem regionale organisationer om bevarelse og forvaltning af fælles bestande. Det Forenede Kongerige finder, at hverken det eller Unionen fuldt ud kan opfylde disse forpligtelser, medmindre Det Forenede Kongerige i overgangsperioden uafhængigt kan samarbejde med Unionen og andre relevante stater om anliggender, der berører Det Forenede Kongerige som en uafhængig kyst- og fiskeristat efter overgangsperiodens udløb. I overgangsperioden ønsker Det Forenede Kongerige derfor at deltage i drøftelser af fiskeriforvaltningsafgørelser, der får virkning efter overgangsperiodens udløb.

    (8)

    Ved sit brev af 3. april 2020 har Det Forenede Kongerige påvist en særlig interesse i, at de pågældende internationale aftaler allerede finder anvendelse i overgangsperioden. Betingelsen i artikel 3, stk. 1, litra a), i afgørelse (EU) 2020/135 er derfor opfyldt.

    (9)

    De fem pågældende internationale aftaler er forenelige med den EU-ret, der i overensstemmelse med udtrædelsesaftalens artikel 127, stk. 1, finder anvendelse på og i Det Forenede Kongerige, og er forenelige med de i udtrædelsesaftalens artikel 129, stk. 1, omhandlede forpligtelser. Betingelsen i artikel 3, stk. 1, litra b), i afgørelse (EU) 2020/135 er derfor opfyldt.

    (10)

    Det Forenede Kongerige har også bekræftet, at dets tiltrædelse af disse internationale aftaler om oprettelse af RFFO'er ikke er til skade for Unionens interesser. Det Forenede Kongerige har kun til hensigt at deltage i møder om foranstaltninger, der får virkning efter overgangsperiodens udløb. Det Forenede Kongeriges medlemsskab af disse RFFO'er som selvstændig part i overgangsperioden udgør navnlig ikke en trussel for virkeliggørelsen af målene for Unionens optræden udadtil på området for den fælles fiskeripolitik og er ikke på anden måde til skade for Unionens interesser. Betingelsen i artikel 3, stk. 1, litra c), i afgørelse (EU) 2020/135 er derfor opfyldt.

    (11)

    I henhold til artikel 3, stk. 2, i afgørelse (EU) 2020/135 kan en sådan bemyndigelse gøres betinget. Bemyndigelsen bør gives, hvis Det Forenede Kongerige kun deltager i foranstaltninger, der anvendes eller får virkning efter overgangsperiodens udløb.

    (12)

    Det Forenede Kongerige er bundet af de forpligtelser, der følger af UNCLOS og UNFSA, og det skal derfor forvalte og bevare marine biologiske ressourcer på en bæredygtig måde. Disse mål er i overensstemmelse med Unionens mål om at sikre bæredygtighed og garantere et fortsat ansvarligt fiskeri, hvilket på lang sigt sikrer bevarelse og bæredygtig udnyttelse af de marine biologiske ressourcer.

    (13)

    I overensstemmelse med udtrædelsesaftalens artikel 129, stk. 4, kan Det Forenede Kongerige derfor i overgangsperioden på egne vegne undertegne og ratificere de fem internationale aftaler, hvorved de RFFO'er, som det ansøger om tiltrædelse af, er nedsat. Dette vil gøre det muligt og lettere for Det Forenede Kongerige fuldt ud at opfylde de forpligtelser, der følger af UNCLOS, navnlig artikel 63 og 64 i UNCLOS, på det tidspunkt, hvor overgangsperioden udløber, og hvor EU-retten ophører med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige.

    (14)

    Det Forenede Kongerige bør derfor bemyndiges til at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af de internationale aftaler, der er beregnet på at træde i kraft i overgangsperioden.

    (15)

    For at sikre at Unionens fælles fiskeripolitik fungerer korrekt i overgangsperioden, bør Det Forenede Kongerige ikke deltage i foranstaltninger, der anvendes eller får virkning i overgangsperioden. For ikke at skade de igangværende forhandlinger om de bestemmelser om fiskeri, der skal indgå i den fremtidige partnerskabsaftale mellem Unionen og Det Forenede Kongerige, navnlig for så vidt angår fiskerimuligheder, idet Unionens kvote i øjeblikket omfatter Det Forenede Kongeriges andel, bør Det Forenede Kongerige desuden rådføre sig med Unionen, inden en sådan kvote drøftes —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    1.   Det Forenede Kongerige bemyndiges til at give sit samtykke til på egne vegne at blive bundet af følgende internationale aftaler, der er beregnet på at træde i kraft i overgangsperioden:

    a)

    konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i det nordøstlige Atlanterhav, hvorved Kommissionen for Fiskeriet i det Nordøstlige Atlanterhav (NEAFC) er nedsat

    b)

    konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i det nordvestlige Atlanterhav, hvorved Organisationen for Fiskeriet i det Nordvestlige Atlanterhav (NAFO) er nedsat

    c)

    den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet, hvorved Den Internationale Kommission for Bevarelse af Tunfiskebestanden i Atlanterhavet er (ICCAT) oprettet

    d)

    aftalen om oprettelse af Kommissionen for Tunfisk i Det Indiske Ocean (IOTC)

    e)

    konventionen om bevarelse af laksebestanden i Nordatlanten, hvorved Organisationen til Bevarelse af Laksebestanden i Nordatlanten (NASCO) er oprettet.

    2.   Den i stk. 1 omhandlede bemyndigelse begrænses til deltagelse i foranstaltninger, der anvendes eller får virkning efter overgangsperiodens udløb.

    3.   Hvis de fangstkvoter, der deles med Unionen, er berørt, betinges den i stk. 1 og 2 omhandlede bemyndigelse af Det Forenede Kongeriges forudgående høring af Kommissionen.

    Artikel 2

    Denne afgørelse er rettet til Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 18. september 2020.

    På Rådets vegne

    M. ROTH

    Formand


    (1)  EUT L 29 af 31.1.2020, s. 1.

    (2)  EUT L 29 af 31.1.2020, s. 7.

    (3)  Rådets afgørelse 81/608/EØF af 13. juli 1981 om indgåelse af konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i Det Nordøstlige Atlanterhav (EFT L 227 af 12.8.1981, s. 21).

    (4)  Rådets forordning (EØF) nr. 3179/78 af 28. december 1978 om Det europæiske økonomiske Fællesskabs indgåelse af konventionen om det fremtidige multilaterale samarbejde vedrørende fiskeriet i det nordvestlige Atlanterhav (EFT L 378 af 30.12.1978, s. 1).

    (5)  Rådets afgørelse 86/238/EØF af 9. juni 1986 om Fællesskabets tiltrædelse af den internationale konvention om bevarelse af tunfiskebestanden i Atlanterhavet som ændret ved den protokol, der er knyttet som bilag til slutakten fra konferencen af befuldmægtigede for stater, der er parter i konventionen, undertegnet den 10. juli 1984 i Paris (EFT L 162 af 18.6.1986, s. 33).

    (6)  Rådets afgørelse 95/399/EF af 18. september 1995 om Fællesskabets tiltrædelse af aftalen om oprettelse af Tunkommissionen for Det Indiske Ocean (EFT L 236 af 5.10.1995, s. 24).

    (7)  Rådets afgørelse 82/886/EØF af 13. december 1982 om indgåelse af konventionen om bevarelse af laksebestanden i Nordatlanten (EFT L 378 af 31.12.1982, s. 24).

    (8)  EFT L 179 af 23.6.1998, s. 3.

    (9)  EFT L 189 af 3.7.1998, s. 16.


    Top