Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0641

    2014/641/EU: Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 1. september 2014 om samordnede tekniske vilkår for brug af frekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr i Unionen (meddelt under nummer C(2014) 6011) EØS-relevant tekst

    EUT L 263 af 3.9.2014, p. 29–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2014/641/oj

    3.9.2014   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 263/29


    KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    af 1. september 2014

    om samordnede tekniske vilkår for brug af frekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr i Unionen

    (meddelt under nummer C(2014) 6011)

    (EØS-relevant tekst)

    (2014/641/EU)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 676/2002/EF af 7. marts 2002 om et frekvenspolitisk regelsæt i Det Europæiske Fællesskab (frekvenspolitikbeslutningen) (1), navnlig artikel 4, stk. 3, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Udstyr til programproduktion og transmission af særlige begivenheder (»programme making and special events« — PMSE) anvendes til en bred vifte af billed- og lydtransmissionsformål og spiller en stadig vigtigere rolle i udviklingen af medie- og underholdningsbranchen i Unionen. Anvendelsesområderne omfatter radio/TV-udsendelser, kulturelle arrangementer, musik- og teaterforestillinger samt sociale begivenheder og sportsbegivenheder. PMSE-udstyr anvendes til professionelle og ikke-professionelle formål, i alt fra lokale til EU-dækkende begivenheder. Trådløse mikrofoner er den mest almindelige og udbredte type trådløst PMSE-lydudstyr; andre systemer er blandt andet øresnegl- og talkback-systemer samt lydforbindelser.

    (2)

    Kommissionen anerkendte i sin meddelelse af 26. september 2012 til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget (2) den kulturelle og kreative sektor som en af Europas mest dynamiske økonomiske sektorer og en vigtig drivkraft for kulturel mangfoldighed i Europa. Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse 243/2012/EU (3), navnlig artikel 8, stk. 5, understreger yderligere vigtigheden af PMSE og forpligter medlemsstaterne til i samarbejde med Kommissionen at søge at sikre de fornødne frekvensbånd til PMSE i overensstemmelse med Unionens målsætning om at forbedre det indre markeds integration og adgangen til kultur. Endvidere skal medlemsstaterne i henhold til artikel 6, stk. 6, i nævnte afgørelse undersøge, hvordan det sikres, at frigørelse af frekvenser i 800 MHz-båndet ikke er til ulempe for PMSE-brugere, og i givet fald træffe tekniske og reguleringsmæssige foranstaltninger til at sikre dette.

    (3)

    Det nuværende lovgrundlag for frekvenser til brug for PMSE-udstyr er ikke fuldt samordnet mellem EU-medlemsstaterne på grund af historiske forskelle i de nationale frekvensplaner og i forvaltningen af forskellige nationale og lokale behov. Selv om mange medlemsstater anvender anbefaling 70-03 fra Den Europæiske Radiokommunikationskomité (ERC) og bilag 10 hertil (4) samt ERC's anbefaling 25-10 og bilag 2 hertil (5), der indeholder vejledning om frekvensbånd og tekniske parametre for PMSE-udstyr, giver disse anbefalinger ikke nogen retlig garanti for en samordnet brug af frekvenser til PMSE-udstyr overalt i Unionen.

    (4)

    En samordning af brugen af frekvenser til PMSE-udstyr bør bidrage til målene for det indre marked ved at sikre bedre kvalitet og effektivitet i frekvensanvendelsen, skabe et langsigtet perspektiv og retssikkerhed med hensyn til adgang til de pågældende frekvensbånd i hele Unionen, stimulere forskning og udvikling, f.eks. digitalisering af PMSE-udstyr og andre aspekter vedrørende effektiv udnyttelse af frekvensressourcerne, tilskynde fabrikanterne til at investere i PMSE-teknologi, nedbringe priserne, muliggøre stordriftsfordele, fremme udstyrsportabilitet og -interoperabilitet på tværs af grænserne, og undgå, at frekvensressourcer ligger uudnyttet hen.

    (5)

    Selv om behovene for frekvensressourcer til trådløst PMSE-lydudstyr varierer betydeligt, nemlig fra 8 MHz til 144 MHz (6), alt afhængigt af de specifikke lokale og midlertidige behov, angiver professionelle brugere, at deres daglige behov for frekvensressourcer til trådløst PMSE-lydudstyr ligger på 96 MHz i UHF-båndet.

    (6)

    Det er nødvendigt, at der stilles tilstrækkelige frekvensressourcer til rådighed på et samordnet grundlag for at opfylde behovet for frekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr. Der bør mindst fastlægges et minimum af frekvenser, der kan anvendes i hele EU; dette vil give stordriftsfordele og sikre, at det indre marked kan fungere. Imidlertid er den mængde frekvenser, nemlig 2 MHz (863-865 MHz), der på nuværende tidspunkt i henhold til Kommissionens beslutning 2006/771/EF (7) er genstand for samordnet brug til kortdistanceudstyr, herunder trådløst PMSE-lydudstyr, utilstrækkelig til at opfylde brugernes behov: den nævnte beslutning dækker kun en brøkdel af anvendelserne af trådløst PMSE-lydudstyr, og hovedparten af frekvensbehovene skal dækkes af frekvenser uden for de frekvensbånd, der er omfattet af beslutningen.

    (7)

    I ERC's anbefalinger 70-03 (bilag 10) og 25-10 (bilag 2) peges der på forskellige afstemningsområder for PMSE-lydudstyr, og branchen, herunder fabrikanterne og brugerne af trådløst PMSE-lydudstyr, har desuden tilkendegivet en stærk præference for afstemningsområdet 470-790 MHz. I CEPT-rapport 32 (8) om samordnet brug af 800 MHz-båndet gjorde Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer (CEPT) opmærksom på, hvor vigtige indskudte kanaler, de såkaldte »white spaces«, i 470-790 MHz-området er for brugerne af PMSE-udstyr, og insisterede på at opretholde adgangen til disse frekvensressourcer primært for PMSE-anvendelser, der kræver en vis grad af beskyttelse. Medlemsstaterne forelægger oplysninger for CEPT om brugen af frekvenser og de reguleringsmæssige og tekniske vilkår for brugere af trådløst PMSE-lydudstyr på deres område samt en liste over kontaktpunkter i de nationale forvaltninger, hvor PMSE-interessenter kan få oplysninger om de gældende vilkår for brugen af frekvenser til PMSE-anvendelser.

    (8)

    CEPT-rapport 32 fremhævede, at brugerne af trådløst PMSE-udstyr ville komme til at stå over for stadig større begrænsninger i adgangen til frekvenser, og forudså et behov for tilpasning. Kommissionens afgørelse 2010/267/EU (9) om harmoniserede tekniske vilkår for anvendelse af 790–862 MHz-båndet til elektroniske kommunikationstjenester på et ikke-eksklusivt grundlag begrænsede adgangen til dette frekvensbånd for trådløst PMSE-lydudstyr. Det er nødvendigt at finde en langsigtet alternativ løsning for at sikre fremtiden for PMSE, enten ved at udpege nye frekvenser eller ved at indføre frekvensdeling.

    (9)

    Derfor udstedte Kommissionen i henhold til artikel 4, stk. 2, i beslutning 676/2002/EF den 15. december 2011 et mandat (10) til Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer (CEPT) vedrørende tekniske vilkår i forbindelse med mulighederne for samordnet brug af frekvenser til trådløse radiomikrofoner og trådløse videokameraer.

    (10)

    Som svar herpå vedtog CEPT den 8. marts 2013 sin rapport 50 (11). Denne rapport konkluderer, at frekvensområderne 821-832 MHz og 1 785-1 805 MHz, som er såkaldte »duplex gaps« inden for frekvensbånd, som anvendes til elektroniske kommunikationssystemer, vil være egnede til samordnet brug til trådløst PMSE-lydudstyr på bestemte vilkår. Trådløse videokameraer, der har andre frekvensbehov og anvender andre frekvensbånd, bør behandles særskilt. I et tillæg til CEPT-rapport 50 (12) fastlægges de nærmere vilkår for brugen af disse duplex gaps til trådløst PMSE-lydudstyr samt en procedure for vurdering og begrænsning af risikoen for interferens i forbindelse med brug af trådløse mikrofoner og øresnegle.

    (11)

    CEPT-rapport 50 påpegede også, at det er nødvendigt at beskytte mobiltelefonnet, der anvender frekvensbåndene 800 MHz og 1 800 MHz, mod skadelig interferens fra trådløst PMSE-lydudstyr for at sikre, at mobiltelefonnet kan anvende frekvensbåndene under 821 MHz og over 832 MHz samt under 1 785 MHz og over 1 805 MHz. Dette vil blandt andet kræve et 2 MHz-beskyttelsesbånd fra 821-823 MHz og restriktioner i de 0,2 MHz, der ligger lige over 1 785 MHz og lige under 1 805 MHz.

    (12)

    PMSE-udstyr kan, navnlig når det bruges inden døre, blive udsat for skadelig interferens fra mobilnet og brugerudstyr såsom smarttelefoner, der anvender frekvensbånd, som ligger tæt op ad de frekvenser, der anvendes af trådløst PMSE-lydudstyr i de nævnte duplex gaps i 800 MHz-båndet og 1 800 MHz-båndet. I overensstemmelse med radiofrekvenspolitikprogrammets mål og principper om at finde metoder til at undgå skadelig interferens og udnytte frekvensressourcerne mere effektivt kunne en sådan skadelig interferens undgås ved hjælp af visse løsninger til afhjælpning over for interferens, f.eks. den særlige procedure for interferensfri drift af trådløse mikrofoner og øresnegle, der er beskrevet i bilag 2 i tillægget til CEPT-rapport 50, eller ved at anvende andre afhjælpningsforanstaltninger. Medlemsstaterne bør, hvor det er hensigtsmæssigt, fremme sådanne løsninger og aftaler om afhjælpning over for interferens, bl.a. ved at yde bistand eller vejledning til de berørte parter.

    (13)

    Behovet for frekvenser til sociale og kulturelle arrangementer vil ofte overstige de 29 MHz, der er til rådighed i duplex gaps i 800 MHz-båndet og 1 800 MHz-båndet. Da behovet for frekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr varierer betydeligt, er det nødvendigt på EU-plan at sikre, at der på et holdbart grundlag stilles en basismængde frekvenser på ca. 60 MHz til rådighed for at tilgodese almindelige tilbagevendende behov, selv om dette ikke nødvendigvis vil dække alle de behov, der kan opstå.

    (14)

    Medlemsstaterne bør derfor stille en yderligere frekvensmængde på op til 30 MHz til rådighed til dækning af mulige behov i forbindelse med sociale og kulturelle arrangementer. Disse frekvenser bør udvælges fra afstemningsområder, der fastsættes af medlemsstaterne, fortrinsvis i frekvensområdet 470-790 MHz, ved at man udnytter »white spaces«. Den nøjagtige mængde frekvenser, der enten tildeles eller udstedes brugstilladelse for, bør afhænge af de specifikke behov, der udtrykkes, og skal ikke nødvendigvis altid være samtlige 30 MHz. Medlemsstaterne bør også beslutte på nationalt plan, hvilken type tilladelser og hvilke ansøgningsprocedurer der skal gælde for disse supplerende frekvensressourcer.

    (15)

    Endvidere bør frekvensbehov ud over 59 MHz, som kan forekomme i bestemte geografiske områder, f.eks. indholdsproduktions- og teaterkvarterer, eller i forbindelse med store og usædvanlige begivenheder, behandles sag for sag på nationalt plan og under hensyntagen til de særlige geografiske og tidsmæssige begrænsninger. Derfor bør medlemsstaterne kunne tillade brug af en større mængde frekvenser end basismængden på 59 MHz.

    (16)

    Ved at anvende forskellige frekvensblokke til forskellige analoge trådløse PMSE-anvendelser som f.eks. trådløse mikrofoner, øresnegle og talkback-systemer øger man mulighederne for at udnytte frekvenserne ved at undgå interferens forårsaget af intermodulation.

    (17)

    Da det er nødvendigt at stille passende frekvensressourcer til rådighed for trådløst PMSE-lydudstyr på et langsigtet grundlag for at imødekomme det stigende behov, bør resultaterne af det arbejde, der er udført af CEPT (13) i henhold til Kommissionens mandat af den 15. december 2011, finde anvendelse i Unionen og straks gennemføres af medlemsstaterne.

    (18)

    For at tage hensyn til udviklingen på området bør denne afgørelse jævnligt tages op til nyvurdering, og navnlig bør behovene for frekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr og den faktiske brug af de samordnede frekvensbånd vurderes.

    (19)

    Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra Frekvensudvalget —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Denne afgørelse har til formål at samordne de tekniske vilkår for adgang til og effektiv udnyttelse af radiofrekvenser til trådløst PMSE-lydudstyr.

    Artikel 2

    I denne afgørelse forstås ved:

    1)   »trådløst PMSE-lydudstyr«: radioudstyr, der anvendes til transmission af analoge eller digitale lydsignaler mellem et begrænset antal sendere og modtagere, såsom radiomikrofoner, øresneglsystemer og lydforbindelser, der fortrinsvis anvendes til produktion af radio/TV-udsendelser og til private eller offentlige sociale eller kulturelle arrangementer

    2)   »ikke-interferensskabende og ikke-beskyttet grundlag«: at der ikke må skabes skadelig interferens for nogen radiokommunikationstjeneste, og at der ikke kan kræves nogen beskyttelse mod skadelig interferens fra radiokommunikationstjenester.

    Artikel 3

    1.   Medlemsstaterne udpeger og stiller på et ikke-interferensskabende og ikke-beskyttet grundlag senest seks måneder efter, at denne afgørelse får virkning, frekvensbåndene 823-832 MHz og 1 785-1 805 MHz til rådighed for trådløst PMSE-lydudstyr på de tekniske vilkår, der er fastsat i bilaget.

    2.   Medlemsstaterne udpeger og stiller senest seks måneder efter, at denne afgørelse får virkning, radiofrekvenser til rådighed som supplement til de frekvenser, der er omfattet af stk. 1, således at supplerende ressourcer på mindst 30 MHz kan anvendes til trådløst PMSE-lydudstyr, alt afhængigt af brugernes behov. Når de pågældende frekvenser anvendes til trådløst PMSE-lydudstyr, sker det på et ikke-interferensskabende og ikke-beskyttet grundlag i forhold til brugere, der har en individuel ret til at anvende disse frekvenser.

    3.   Uden at det berører princippet om ikke-interferensskabelse og ikke-beskyttelse, opmuntrer medlemsstaterne for at forbedre sameksistensen mellem trådløst PMSE-lydudstyr, der anvender frekvensbåndene 823-832 MHz og 1 785-1 805 MHz og benyttes inden døre, og elektroniske mobilkommunikationsnet, til at gennemføre løsninger til afhjælpning over for interferens, hvor det er muligt og nødvendigt.

    Artikel 4

    Uanset artikel 3, stk. 1, kan en medlemsstat opretholde tilladelser og brugsrettigheder til frekvenser i frekvensbåndene 823-832 MHz og 1 785-1 805 MHz, der gælder på det tidspunkt, hvor denne afgørelse får virkning, dog kun i det omfang, det er nødvendigt, og indtil tilladelserne/rettighederne udløber. Den pågældende medlemsstat underretter Kommissionen herom og gør oplysningerne offentligt tilgængelige, medmindre andet er begrundet i hensynet til den offentlige sikkerhed og forsvaret.

    Artikel 5

    Medlemsstaterne overvåger nøje anvendelsen af de frekvensbånd, der er omfattet af denne afgørelse, og meddeler Kommissionen alle behov for at foretage ændringer i bilaget.

    Artikel 6

    Medlemsstaterne aflægger rapport til Kommissionen om gennemførelsen af denne afgørelse senest ni måneder efter, at den får virkning.

    Artikel 7

    Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 1. september 2014.

    På Kommissionens vegne

    Neelie KROES

    Næstformand


    (1)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 1.

    (2)  Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget om fremme af de kulturelle og kreative sektorers bidrag til vækst og beskæftigelse i EU, COM(2012) 537 final.

    (3)  Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 243/2012/EU af 14. marts 2012 om indførelse af et flerårigt radiofrekvenspolitikprogram (EUT L 81 af 21.3.2012, s. 7).

    (4)  Anbefaling offentliggjort af Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer (CEPT), Tromsø 1997, ændret den 7. februar 2014; bilag 10, »Radio Microphone applications including aids for the hearing«.

    (5)  Udgaven af 11. februar 2003.

    (6)  Jf. CEPT-rapport 32: rapport fra CEPT til Europa-Kommissionen som svar på mandatet om tekniske overvejelser vedrørende mulighederne for samordnet brug af digitaliseringsdividenden i EU og anbefaling om den bedste metode til at sikre videreførelsen af eksisterende PMSE-tjenester i UHF-båndet (470-862 MHz), herunder vurdering af fordelen ved en tilgang på EU-niveau, endelig rapport af 30. oktober 2009.

    (7)  Kommissionens beslutning 2006/771/EF af 9. november 2006 om samordning af frekvensressourcer til kortdistanceudstyr (EUT L 312 af 11.11.2012, s. 66).

    (8)  CEPT's endelige rapport af 30. oktober 2009.

    (9)  Kommissionens afgørelse 2010/267/EU af 6. maj 2010 om harmoniserede tekniske vilkår for anvendelse af 790-862 MHz-båndet til landbaserede systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester i Den Europæiske Union (EUT L 117 af 11.5.2010, s. 95).

    (10)  Mandat til CEPT vedrørende tekniske vilkår i forbindelse med mulighederne for samordnet brug af frekvenser til trådløse radiomikrofoner og trådløse videokameraer (PMSE-udstyr), 15. december 2011, final.

    (11)  Rapport fra CEPT til Europa-Kommissionen som svar på Kommissionens mandat vedrørende tekniske vilkår i forbindelse med mulighederne for samordnet brug af frekvenser til trådløse radiomikrofoner og trådløse videokameraer (PMSE-udstyr): Tekniske vilkår for brug af frekvensbåndene 821-832 MHz og 1 785-1 805 MHz til trådløse radiomikrofoner i EU, godkendt af ECC den 8. marts 2013.

    (12)  Tillæg til CEPT-rapport 50 om anvendeligheden af frekvensbåndene 821-832 MHz og 1 785-1 805 MHz til trådløse radiomikrofoner, godkendt af ECC den 8. november 2013.

    (13)  CEPT-rapport 50 og tillægget hertil.


    BILAG

    Tabel 1

    Vilkår for »block edge mask«-området gældende for trådløst PMSE-lydudstyr i frequency-division duplexing (FDD) duplex gap i 800 MHz-båndet (821-832 MHz)

    Frekvenser under 821 MHz

    821-823 MHz

    823-826 MHz

    826-832 MHz

    Frekvenser over 832 MHz

    Referencegrænseværdier uden for blokken

    Beskyttelsesbånd (til beskyttelse mod interferens fra PMSE ind i terrestriske systemer, som kan levere elektroniske kommunikationstjenester (downlink))

    Grænseværdier inden for blokken

    Referencegrænseværdier uden for blokken

    Ækvivalent isotropisk udstrålet effekt (e.i.r.p.) uden for blokken: – 43 dBm/5 MHz

    E.i.r.p. inden for blokken for håndholdt PMSE-lydudstyr: 13 dBm

    E.i.r.p. inden for blokken for kropsbåret PMSE-lydudstyr: 20 dBm

    E.i.r.p. inden for blokken: 20 dBm

    E.i.r.p. uden for blokken: – 25 dBm/(5 MHz)


    Tabel 2

    Vilkår for »block edge mask«-området gældende for trådløst PMSE-lydudstyr i frequency-division duplexing (FDD) duplex gap i 1 800 MHz-båndet (1 785-1 805 MHz), for så vidt angår e.i.r.p. for håndholdt udstyr

     

    Frekvensområde

    E.i.r.p. for håndholdt udstyr

    Uden for blokken

    < 1 785 MHz

    – 17 dBm/200kHz

    Frekvensområde med restriktioner

    1 785-1 785,2 MHz

    4 dBm/200kHz

     

    1 785,2-1 803,6 MHz

    13 dBm/kanal

     

    1 803,6-1 804,8 MHz

    10 dBm/200kHz, med en grænseværdi på 13 dBm/kanal

    Frekvensområde med restriktioner

    1 804,8-1 805 MHz

    – 14 dBm/200kHz

    Uden for blokken

    >1 805 MHz

    – 37 dBm/200kHz


    Tabel 3

    Vilkår for »block edge mask«-området gældende for trådløst PMSE-lydudstyr i frequency-division duplexing (FDD) duplex gap i 1 800 MHz-båndet (1 785-1 805 MHz), for så vidt angår e.i.r.p. for kropsbåret udstyr

     

    Frekvensområde

    E.i.r.p. for kropsbåret udstyr

    Uden for blokken

    < 1 785 MHz

    – 17 dBm/200kHz

     

    1 785-1 804,8 MHz

    17 dBm/kanal

    Frekvensområde med restriktioner

    1 804,8-1 805 MHz

    0 dBm/200kHz

    Uden for blokken

    >1 805 MHz

    – 23 dBm/200kHz


    Top