EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31972L0306

Rådets direktiv 72/306/EØF af 2. august 1972 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af køretøjer

EFT L 190 af 20.8.1972, p. 1–23 (DE, FR, IT, NL)
den engelske specialudgave: serie I bind 1972(III) s. 889 - 908

Andre specialudgaver (DA, EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 01/01/2013; ophævet ved 32007R0715

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/1972/306/oj

31972L0306

Rådets direktiv 72/306/EØF af 2. august 1972 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af køretøjer

EF-Tidende nr. L 190 af 20/08/1972 s. 0001 - 0023
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 2 s. 0142
den danske specialudgave: serie I kapitel 1972(III) s. 0846
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 2 s. 0142
den engelske specialudgave: serie I kapitel 1972(III) s. 0889 - 0908
den græske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0033
den spanske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0154
den portugisiske specialudgave: Kapitel 13 bind 2 s. 0154


++++

RAADETS DIREKTIV

af 2 . august 1972

om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om foranstaltninger mod emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af koeretoejer

( 72/306/EOEF )

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 100 ,

under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

under henvisning til udtalelse fra Det europaeiske Parlament ,

under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg , og

ud fra foelgende betragtninger :

De tekniske forskrifter , som motordrevne koeretoejer skal opfylde i henhold til de enkelte staters lovgivning , angaar ogsaa emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotorer til fremdrift af koeretoejer ;

disse forskrifter er forskellige fra medlemsstat til medlemsstat ; det er derfor noedvendigt , at alle medlemsstater - enten ved siden af eller i stedet for deres nuvaerende ordning - gennemfoerer ensartede bestemmelser , navnlig med henblik paa , at EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil ( 1 ) kan anvendes paa enhver koeretoejstype ;

de tekniske forskrifter , der er godkendt af ECE i regulativ nr . 24 boer overtages ( ensartede forskrifter for godkendelse af motorkoeretoejer med dieselmotor med hensyn til emission af luftforurenende luftarter fra motoren ) ; dette regulativ er som bilag vedfoejet aftalen om gennemfoerelse af ensartede betingelser for godkendelse af udrustningsgenstande og dele af motorkoeretoejer og om gensidig anerkendelse af godkendelse af 20 . marts 1958 ( 2 ) ,

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV :

Artikel 1

Ved koeretoejer forstaas i dette direktiv alle motordrevne koeretoejer med dieselmotor , med eller uden karrosseri , der er bestemt til faerdsel paa vej , og som har mindst fire hjul og en konstruktivt bestemt maksimalhastighed paa mere end 25 km/t , med undtagelse af skinnekoeretoejer , landbrugstraktorer og -arbejdsredskaber samt andre arbejdsredskaber .

Artikel 2

Medlemsstaterne kan ikke naegte EOEF-standardtypegodkendelse eller national godkendelse af et koeretoej af grunde , der vedroerer luftforurening fra udstoedningsgas fra koeretoejets dieselmotor , saafremt dette opfylder forskrifterne i bilag I , II , III , IV og VI .

Artikel 3

Den medlemsstat , der har meddelt godkendelsen , traeffer de noedvendige foranstaltninger med henblik paa at blive underrettet om enhver aendring , der vedroerer en konstruktionsdel eller en specifikation i henhold til bilag I , punkt 2.2 . De kompetente myndigheder i denne medlemsstat traeffer afgoerelse med hensyn til , om den aendrede prototype skal underkastes ny afproevning , og om der skal udarbejdes en ny proevningsrapport . AEndringen godkendes ikke , saafremt afproevningen viser , at forskrifterne i dette direktiv ikke er overholdt .

Artikel 4

AEndringer , der er noedvendige for at tilpasse bilagenes forskrifter til den tekniske udvikling , gennemfoeres i overensstemmelse med den fremgangsmaade , der er fastsat i artikel 13 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om godkendelse af motordrevne koeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil .

Artikel 5

1 . Medlemsstaterne saetter de noedvendige bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv inden atten maaneder efter dets meddelelse og giver straks Kommissionen underretning herom .

2 . Efter meddelelsen af dette direktiv underretter medlemsstaterne Kommissionen om alle senere forslag til de vigtigste administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser , som de paataenker at udstede paa det omraade , der er omfattet af dette direktiv , i saa god tid , at den kan fremsaette bemaerkninger hertil .

Artikel 6

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne .

Udfaerdiget i Bruxelles , den 2 . august 1972 .

Paa Raadets vegne

T . WESTERTERP

Formand

( 1 ) EFT nr . L 42 af 23 . 2 . 1970 , s . 1 .

( 2 ) Dok . E/ECE/324 - E/ECE/TRANS/505 . Rev . 1/Add . 23 af 23 . 8 . 1971 .

BILAG I ( 1 )

DEFINITIONER , ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE , MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN , FORSKRIFTER OG AFPROEVNINGER , PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

( 1 . )

2 . DEFINITIONER

I dette direktiv forstaas ved :

( 2.1 . )

2.2 . " Koeretoejstype med hensyn til begraensningen af emissionen af forurenende stoffer fra motoren " motorkoeretoejer , der ikke er vaesentligt forskellige fra hinanden ; saadanne forskelle kan isaer vedroere koeretoejets og motorens specifikationer i henhold til bilag II ;

2.3 . " Dieselmotor " en motor , der arbejder efter princippet " kompressionstaending " ;

2.4 . " Koldstartanordning " en anordning , der , efter at den er sat i funktion , midlertidigt oeger den braendstofmaengde , der tilfoeres motoren , og tjener til at lette starten af motoren ,

2.5 . " Roegtaethedsmaaleapparat " et apparat , der tjener til forstsat at maale absorptionskoefficienten for den udstoedsgas , der emitteres fra koeretoejet .

3 . ANSOEGNING OM EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

3.1 . Ansoegning om standardtypegodkendelse indgives af koeretoejsfabrikanten eller dennes befuldmaegtigede .

3.2 . Ansoegningen skal bilaegges foelgende i tre eksemplarer :

3.2.1 . En beskrivelse af motorkonstruktionen , der indeholder alle oplysninger i henhold til bilag II ,

3.2.2 . tegninger af forbraendingsrum og stempeltop .

3.3 . Til indbygning i det koeretoej , der soeges godkendt stilles en motor og dens udrustningsdele i henhold til bilag II til raadighed for den myndighed , der er ansvarlig for gennemfoerelse af afproevningerne i henhold til punkt 5 . Efter ansoegning fra fabrikanten kan proeven dog , naar den kompetente myndighed , der er ansvarlig for gennemfoerelse af afproevningerne , tillader det , foretages paa et koeretoej , der er repraesentativt for den koeretoejstype , der oenskes godkendt .

3.A . EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSE

Blanketten til meddelelse af EOEF-standardtypegodkendelse vedfoejes en blanket som eksemplet i bilag X .

4 . MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

( 4.1 . )

( 4.2 . )

( 4.3 . )

4.4 . Paa ethvert koeretoej , der er i overensstemmelse med en type , der er godkendt i henhold til dette direktiv , anbringes synligt og paa et let tilgaengeligt sted , der skal angives i bilaget til EOEF-standardtypegodkendelse i henhold til bilag X , en rektangulaer markering af den korrigerede vaerdi for den absorptionskoefficient , der i forbindelse med standardtypegodkendelsen opnaaedes ved afproevningen ved fri acceleration , angivet i m-1 , og som konstateredes ved godkendelsen i henhold til den fremgangsmaade , der er beskrevet i punkt 3.2 . i bilag IV .

4.5 . Markeringen skal vaere tydeligt laeselig og maa ikke kunne slettes .

4.6 . Bilag IX viser et eksempel paa denne markering .

5 . FORSKRIFTER OG AFPROEVNINGER

5.1 . Almindelige forhold

De dele , der kan have indflydelse paa emissionen af forurenende stoffer , skal vaere udformet , konstrueret og anbragt saaledes , at koeretoejet under normale koerebetingelser trods de svingninger , det er udsat for , opfylder de tekniske forskrifter i dette direktiv .

5.2 . Bestemmelser om koldstartanordningerne

5.2.1 . Koldstartanordningen skal vaere af en saadan beskaffenhed , at den hverken kan aktiveres eller fortsat fungere , naar motoren er i gang under normale koerebetingelser .

5.2.2 . Punkt 5.2.1 . gaelder ikke , naar mindst en af foelgende betingelser er opfyldt :

5.2.2.1 . Naar udstoedningsgassens absorptionskoefficient ved aktiveret koldstartanordning og ved konstante omdrejningstal - maalt efter fremgangsmaaden , der er naevnt i bilag III - ikke overskrider de i bilag VI angivne graenser .

5.2.2.2 . Naar den omstaendighed , at koldstartanordningen er aktiveret vedvarende , inden for en passende frist har til foelge , at motoren gaar i staa .

5.3 . Bestemmelser om emissionen af forurenende stoffer

5.3.1 . Maalingen af emissionen af forurenende stoffer fra et koeretoej af den type , der blev fremvist i forbindelse med tildeling af standardtypegodkendelsen , foretages i overensstemmelse med de to fremgangsmaader , der er naevnt i bilag III og IV , idet det ene bilag vedroerer afproevning ved konstante omdrejningstal og det andet afproevning ved fri acceleration ( 2 ) .

5.3.2 . Den vaerdi for emissionen af forurenende stoffer , der maales efter den fremgangsmaade , der er angivet i bilag III , maa ikke overskride de graenser , der er angivet i bilag VI .

5.3.3 . For motorer med turbolader maa den vaerdi for absorptionskoefficienten , der maales ved fri acceleration , hoejst vaere lig med den stoerrelsesvaerdi , der i henhold til bilag VI er fastsat for den nominelle vaerdi for luftgennemstroemningen , der svarer til den hoejeste absorptionskoefficient , der er maalt ved afproevningen ved konstante omdrejningstal , forhoejet med 0,5 m-1 .

5.4 . Ligevaerdige maaleapparater kan benyttes . Anvendes et andet apparat end et apparat som angivet i bilag VII , skal det dokumenteres , at det er lige saa egnet for den paagaeldende motor .

( 6 . )

7 . PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

7.1 . Ethvert koeretoej i serien skal vaere i overensstemmelse med den godkendte koeretoejstype med hensyn til konstruktionsdele , der kan have indflydelse paa emissionen af forurenende stoffer fra motoren .

( 7.2 . )

7.3 . I almindelighed skal produktionens overensstemmelse med hensyn til begraensningen af emissionen af forurenende stoffer fra dieselmotoren kontrolleres paa grundlag af beskrivelsen i bilaget til EOEF-standardtypegodkendelsen i henhold til bilag X .

7.3.1 . Ved kontrol af et koeretoej , der er udtaget af en serie , er fremgangsmaaden saaledes :

7.3.1.1 . Et endnu ikke tilkoert koeretoej underkastes afproevningen ved fri acceleration i henhold til bilag IV . Koeretoejet anses som vaerende i overensstemmelse med den godkendte type , naar den konstaterede vaerdi af absorptionskoefficienten ikke overskrider den i markeringen angivne vaerdi med mere end 0,5 m-1 .

7.3.1.2 . Naar den vaerdi , der er konstateret ved afproevningen efter punkt 7.3.1.1 . , overskrider den i markeringen angivne vaerdi med mere end 0,5 m-1 , skal et koeretoej af den paagaeldende type eller dettes motor underkastes en afproevning ved forskellige konstante omdrejningstal under fuld last i henhold til bilag III . Emissionsvaerdien maa ikke overskride graensevaerdierne i henhold til bilag VI .

( 8 . )

( 9 . )

( 1 ) Ordlyden af bilagene er i overensstemmelse med ECE's regulativ nr . 24 ; isaer er opdelingen i punkter den samme ; er et punkt i regulativ nr . 24 ikke modsvaret af et saadant i dette direktiv , er tallet anfoert i parentes .

( 2 ) Afproevningen ved fri acceleration foretages isaer , for at der kan tilvejebringes en referencevaerdi for de myndigheder , der benytter denne fremgangsmaade til kontrol af de koeretoejer , der allerede er i brug .

BILAG II

KOERETOEJETS OG MOTORENS VIGTIGSTE SPECIFIKATIONER OG OPLYSNINGER OM AFPROEVNINGENS GENNEMFOERELSE ( 1 )

1 . Beskrivelse af motoren

1.1 . Maerke : ...

1.2 . Type : ...

1.3 . Arbejdsmaade : firetakt/totakt ( 2 ) ...

1.4 . Boring : ... mm

1.5 . Slaglaengde : ... mm

1.6 . Antal cylindre : ...

1.7 . Slagvolumen : ... cm3 ;

1.8 . Kompressionsforhold ( 3 ) : ...

1.9 . Koelingens art : ...

1.10 . Turboladning med/uden ( 2 ) beskrivelse af systemet : ...

1.11 . Luftfilter : tegninger eller maerker og typer : ...

2 . Andre anordninger til reduktion af udstoedningsforureningen ( saafremt de findes og ikke er omfattet af et andet punkt )

Beskrivelse og skitser : ...

3 . Braendstof-foedesystem

3.1 . Beskrivelse og skitser af indsugningsledninger med tilbehoer ( forvarmer , dash potspjaelddaemper o.s.v . ) : ...

3.2 . Braendstoftilfoersel

3.2.1 . Braendstofpumpe

tryk ( 3 ) ... eller karakteristisk diagram ( 3 ) ...

3.2.2 . Indsproejtningsanordning : ...

3.2.2.1 . Pumpe

3.2.2.1.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.1.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.1.3 . Indsproejtningsmaengde : ... mm3 ; pr . slag ved ... pumpe-omdr./min ( 2 ) ved fuld levering eller karakteristisk diagram ( 1 ) ( 2 ) : ...

Angivelse af den anvendte fremgangsmaade : paa motoren/paa pumpeproevestanden ( 1 )

3.2.2.1.4 . Indsproejtningstidspunkt : ...

3.2.2.1.4.1 . Indstillingskurve for pumpen : ...

3.2.2.1.4.2 . Indstilling af indsproejtningstidspunktet : ...

3.2.2.2 . Indproejtningsledninger

3.2.2.2.1 . Laengde : ...

3.2.2.2.2 . Indvendig diameter : ...

3.2.2.3 . Indsproejtningsdyse(r )

3.2.2.3.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.3.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.3.3 . Indsproejtningstryk : ... bar ( 3 )

eller indsproejtningsdiagram ( 2 ) ( 3 ) : ...

3.2.2.4 . Regulator

3.2.2.4.1 . Maerke(r ) : ...

3.2.2.4.2 . Type(r ) : ...

3.2.2.4.3 . Omdrejningstal ved begyndelsen af nedreguleringen under belastning : ... omdr./min .

3.2.2.4.4 . Stoerste omdrejningstal uden belastning : ... omdr./min .

3.2.2.4.5 . Omdrejningstal i tomgang : ... omdr./min .

3.3 . Koldstartanordning

3.3.1 . Maerke(r ) : ...

3.3.2 . Type(r ) : ...

3.3.3 . Beskrivelse : ...

4 . Ventiler

4.1 . Maksimale ventilloeftehoejder og aabnings - og lukkevinkler , i forhold til doedpunkterne : ...

4.2 . Proeve - og/eller indstillingsspil ( 2 ) : ...

5 . Udstoedningssystem

5.1 . Beskrivelse og skitser : ...

5.2 . Gennemsnitligt modtryk ved stoerste ydelse : ... mm vandsoejle

6 . Krafttransmission

6.1 . Motorsvinghjulets inertimoment : ...

6.2 . Yderligere inertimoment , naar gearet er i frigear-stilling : ...

7 . Andre oplysninger om afproevningsbetingelserne

7.1 . Anvendt smoeremiddel

7.1.1 . Maerke : ...

7.1.2 . Type : ... ( Er der tilsat braendstoffet et smoeremiddel , maa procentdelen af olie angives )

8 . Motorens data

8.1 . Omdrejningstal i tomgang : ... omdr./min . ( 3 )

8.2 . Omdrejningstal ved maksimal ydelse : ... omdr./min . ( 3 )

8.3 . Ydelse ved de seks maalepunkter i henhold til punkt 2.1 . i bilag III

8.3.1 . Motorens ydelse paa proevestanden : ( efter BSI - CUNA - DIN - GOST - IGM - ISO - SAE - osv . norm ) ( 2 )

8.3.2 . Ydelse ved koeretoejets hjul

Omdrejningstal ( n ) omdr./min . * Ydelse HK *

1 . ... * ... *

2 . ... * ... *

3 . ... * ... *

4 . ... * ... *

5 . ... * ... *

6 . ... * ... *

( 1 ) For ukonventionelle motorer eller systemer gives de paagaeldende oplysninger af fabrikanten .

( 2 ) Det , der ikke gaelder , udstreges .

( 3 ) Tolerance angives .

BILAG III

AFPROEVNING VED DE FORSKELLIGE KONSTANTE OMDREJNINGSTAL UNDER FULD BELASTNING

1 . INDLEDNING

1.1 . Dette bilag beskriver fremgangsmaaden ved gennemfoerelse af motorafproevningen ved forskellige konstante omdrejningstal under fuld belastning .

1.2 . Afproevningen kan enten foretages paa et koertetoej eller paa en motor .

2 . MAALEMETODE

2.1 . Udstoedningsgassens forurening maales ved konstante omdrejningstal under fuld belastning af motoren . Der foretages 6 maalinger , der fordeles ensartet mellem motorens omdrejningstal ved maksimal ydelse og det stoerste af foelgende motoromdrejningstal :

- 45 % omdrejningstallet ved maksimal ydelse

- 1000 omdr./min .

De yderste maalepunkter skal ligge ved yderpunkterne af det foran angivne maaleomraade .

2.2 . For dieselmotorer med turbolader , der kan indskydes , naar det oenskes , og for hvilke anvendelsen af turboladeren automatisk medfoerer en foroegelse af indsproejtningsmaengden , foretages maalingerne med og uden turboladning .

For hvert omdrejningstal anses den stoerste vaerdi , der faas , som maalevaerdi .

3 . AFPROEVNINGSBETINGELSER

3.1 . Koeretoej eller motor

3.1.1 . Motoren eller koeretoejet skal forefoeres i god mekanisk tilstand .

Motoren skal vaere tilkoert .

3.1.2 . Motoren afproeves med udrustning i henhold til bilag II .

3.1.3 . Motoren skal vaere indstillet efter fabrikantens oplysninger og i henhold til bilag II .

3.1.4 . Udstoedningsanlaegget maa ikke have nogen laek , der kan medfoere , at udstoedningsgassen fortyndes .

3.1.5 . Motoren skal have de normale koerebetingelser , der er angivet af fabrikanten . Specielt skal koelevandet og olien have den normale temperatur , der er angivet af fabrikanten .

3.2 . Braendstof

Som braendstof skal benyttes det referencebraendstof , der opfylder de tekniske data i bilag V .

3.3 . Afproevningsrum

3.3.1 . Afproevningsrummets absolutte temperatur T i grader kelvin og det atmosfaeriske tryk H i torr konstateres . Derefter udledes faktoren F , der bestemmes som foelger :

F = 750 0,65/H gange T0,5/298

3.3.2 . En afproevning godkendes kun , naar 0,98 * F * 1,02 .

3.4 . Opsamlings - og maaleapparater

Udstoedningsgassens absorptionskoefficient bestemmes ved hjaelp af et roegtaethedsmaaleapparat , der opfylder forskrifterne i bilag VII og er konstrueret i henhold til bilag VIII .

4 . GRAENSEVAERDIER

4.1 . For hvert af de 6 omdrejningstal , ved hvilke der foretages maalinger af absorptionskoefficienten i henhold til punt 2.1 , beregnes den nominelle vaerdi for luftgennemstroemningen G i liter/sekund efter foelgende formler

- for totaktmotorer G = Vn/60

- for firetaktmotorer G = Vn/120

V : slagvolumen i liter ,

n : omdrejningstal i omdr./min .

4.2 . For hvert omdrejningstal , maa udstoedningsgassens absorptionskoefficient ikke overskride graensevaerdien efter tabellen i bilag VI . Er luftgennemstroemningsvaerdien ikke i overensstemmelse med nogen af de i denne tabel angivne vaerdier , gaelder den graensevaerdi , der konstateres ved linear interpolation .

BILAG IV

AFPROEVNING VED FRI ACCELERATION

1 . AFPROEVNINGSBETINGELSER

1.1 . Afproevningen foretages paa et koeretoej eller paa en motor , der har vaeret underkastet afproevning efter bilag III .

1.1.1 . Foretages afproevningen paa en motor paa proevestanden , skal den finde sted hurtigst muligt efter forureningsproeven under fuld belastning og ved konstante omdrejningstal . Specielt skal koelevandet og olien have den normale temperatur , der er angivet af fabrikanten .

1.1.2 . Foretages proeven paa et koeretoej , der staar stille , skal motoren forinden ved koersel paa gade eller vej bringes op paa normale koerebetingelser . Proeven skal foretages hurtigst muligt efter afslutningen af denne koersel .

1.2 . Forbraendingsrummet maa ikke afkoeles eller tilsmudses foer proeven som foelge af tomgang af laengere varighed .

1.3 . Afproevningsbetingelserne i henhold til punkterne 3.1 , 3.2 og 3.3 i bilag III er gaeldende .

1.4 . Paa opsamlings - og maaleapparaterne finder betingelserne i henhold til punkt 3.4 i bilag III anvendelse .

2 . AFPROEVNINGENS GENNEMFOERELSE

2.1 . Foretages proeven paa en proevestand , skal motoren frigoeres fra bremsen ; denne skal enten erstattes af de dele af gearkassen , der drejer sig i frigearstilling , eller af en svingmasse , der svarer saa noejagtigt som muligt til disse dele .

2.2 . Foretages afproevningen paa et koeretoej , skal gearkassen vaere i frigearstilling og motoren vaere tilkoblet .

2.3 . Med motoren i tomgang skal speederen hurtigt og uden stoed traedes helt ned , saaledes at der opnaas den stoerste leveringsmaengde til indsproejtningspumpen . Denne stilling fastholdes , indtil motorens hoejeste omdrejningstal er naaet , slippes speederen , indtil motoren igen gaar i tomgang og roegtaethedsmaaleapparatet igen befinder sig i tilvarende stilling .

2.4 . Fremgangsmaaden i henhold til punkt 2.3 gentages mindst seks gange , for at udstoedningsanlaegget kan blive renset og apparaterne eventuelt blive justeret . De maksimale forureningsvaerdier fastholdes ved hver af de paa hinanden foelgende accelerationer , indtil man faar konstante vaerdier . De vaerdier , der forekommer under motorens tomgang efter den enkelte acceleration , tages ikke i betragtning . De aflaeste vaerdier anses som konstante , naar 4 paa hinanden foelgende vaerdier ligger inden for en margin af 0,25 -1 , og der ikke herved kan konstateres noget varigt fald . Den absorptionskoefficient X M , der skal fastholdes , er det aritmetiske gennemsnit af disse 4 vaerdier .

2.5 . For motorer med turbolader , gaelder foelgende saerlige bestemmelser :

2.5.1 . For motorer med turbolader , der er mekanisk tilkoblet motoren eller drives mekanisk af denne , og som kan frakobles , gennemfoeres der 2 fuldstaendige maaleserier med forudgaaende accelerationer , saaledes at turboladeren foerste gang er tilkoblet og anden gang frakoblet . Det maaleresultat , der skal fastholdes , er det hoejeste fra de to maaleserier .

2.5.2 . For motorer med turbolader , der ved shunt ( By-pass ) kan frakobles fra foerersaedet , foretages proeven med og uden shunt . Det maaleresultat , der skal fastholdes , er det hoejeste fra de to maaleserier .

3 . KONSTATERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

3.1 . Betegnelser

X M vaerdien af absorptionskoefficienten , maalt ved fri acceleration i henhold til punt 2.4 ;

X L den korrigerede vaerdi af absorptionskoefficienten ved fri acceleration ;

S M vaerdien af absorptionskoefficienten , maalt ved konstante omdrejningstal ( punkt 2.1 i bilag III ) , der kommer den graensevaerdi naermest , der er foreskrevet ved samme luftgennemstroemning ;

S L den vaerdi af absorptionskoefficienten , der i henhold til punkt 4.2 i bilag III er foreskrevet for den luftgennemstroemning , der svarer til det maalepunkt , der foerte til vaerdien S M ;

L den effektive laengde af lysstraalen i roegtaethedsmaaleapparatet .

3.2 . Er absorptionskoefficienterne udtrykt i m-1 og lysstraalens effektive laengde i meter , er den korrigerede vaerdi X L det mindste af de to foelgende udtryk :

X' L = S L/S M * X M eller X L = X M + 0,5

BILAG V

TEKNISKE SPECIFIKATIONER FOR BRAENDSTOFFET TIL AFPROEVNING I FORBINDELSE MED MEDDELELSE AF STANDARTYPEGODKENDELSE OG TIL KONTROL AF PRODUKTIONENS OVERENSSTEMMELSE

* Graensevaerdier og enheder * Fremgangsmaade *

Taethed 15/4 * C * 0,830 mere eller mindre 0,005 * ASTM D 1298-67 *

Destillation * * ASTM D 86-67 *

50 % * min . 246 * C * *

90 % * 330 mere eller mindre 10 * C * *

Slutpunkt * maks . 370 * C * *

Cetantal * 54 mere eller mindre 3 * ASTM X 976/66 *

Kinematisk viskositet ved 100 * F * 3 mere eller mindre 0,5 cst * ASTM D 445-65 *

Svovlindhold * 0,4 mere eller mindre 0,1 vaegt % * ASTM D 129-64 *

Flammepunkt * min . 55 * C * ASTM D 93-71 *

Forureningspunkt * maks . - 7 * C * ASTM D 2500-66 *

Anilinpunkt * 69 mere eller mindre 5 * C * ASTM D 611-64 *

Kulstofindhold , naar der er 10 % rest * maks . 0,2 vaegt % * ASTM D 524-64 *

Askeindhold * maks . 0,01 vaegt % * ASTM D 482-63 *

Vandindhold * maks . 0,05 vaegt % * ASTM D 95-70 *

Kobberlamelkorrosion ved 100 * C * maks . 1 * ASTM D 130-68 *

Laveste braendvaerdi * 10250 mere eller mindre 100 kcal/kg * ASTM D 2-68 ( ap . VI ) *

* 18450 mere eller mindre 180 BTU/1b * *

Syretal * nul mg KOH/g * ASTM D 974-64 *

Anmaerkning : Braendstoffet maa kun vaere udvundet ved direkte destillation ; det behoever ikke at vaere afsvovlet ; det maa ikke indeholde additiver .

BILAG VI

GRAENSEVAERDI FOR AFPROEVNINGEN VED KONSTANTE OMDREJNINGSTAL

Nominelle vaerdier for luftgennemstroemningen G liter/sekund * Absorptionskoefficient k m-1 *

* 42 * 2,26 *

45 * 2,19 *

50 * 2,08 *

55 * 1,985 *

60 * 1,90

65 * 1,84 *

70 * 1,775 *

75 * 1,72 *

80 * 1,665 *

85 * 1,62 *

90 * 1,575 *

95 * 1,535 *

100 * 1,495 *

105 * 1,465 *

110 * 1,425 *

115 * 1,395 *

120 * 1,37 *

125 * 1,345 *

130 * 1,32 *

135 * 1,30 *

140 * 1,27 *

145 * 1,25 *

150 * 1,225 *

155 * 1,205 *

160 * 1,19 *

165 * 1,17 *

170 * 1,155 *

175 * 1,14 *

180 * 1,125 *

185 * 1,11 *

190 * 1,095 *

* 195 * 1,08 *

200 * 1,065 *

Anmaerkning : Foranstaaende vaerdier er afrundet til 0.01 eller 0,005 ; dette betyder dog ikke , at maalingerne skal gennemfoeres med denne noejagtighed .

BILAG VII

ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATERNES KARAKTERISTIKA

1 . ANVENDELSESOMRAADE

I dette bilag er fastlagt de betingelser , som roegtaethedsmaaleapparaterne , der benyttes til afproevning i henhold til bilag III og IV , skal opfylde .

2 . GRUNDSPECIFIKATIONER FOR ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATERNE

2.1 . Gassen , der skal maales , skal befinde sig i et kammer , hvis inderflader ikke er reflekterende .

2.2 . Den effektive laengde for lysabsorptionsvejen bestemmes under hensyntagen til eventuel indflydelse fra beskyttelsesanordninger for lyskilden og for fotocellen . Denne effektive laengde angives paa apparatet .

2.3 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal have to skalaer . Den ene skal vise absolutte enheder for lysabsorptionen fra 0 til * ( m-1 ) , og den anden skal vaere inddelt lineaert fra 0 til 100 ; begge skalaer skal straekke sig fra vaerdien 0 for total lysgennemgang til skalaernes maksimale vaerdi for total lysspaerre .

3 . KONSTRUKTIONSFORSKRIFTER

3.1 . Almindelige forhold

Roegtaethedsmaaleapparater skal vaere af en saadan beskaffenhed , at roegkammeret er fyldt med roeg af ens forurening , naar de anvendes ved konstante omdrejningstal .

3.2 . Roegtaethedsmaaleapparatets roegkammer og hus

3.2.1 . Den utilsigtede lysstraaling , der falder paa fotocellen , og som stammer fra den indre reflektion eller fra lysspredning , skal vaere begraenset til et minimum ( f.eks . ved , at inderfladerne har en matsort overflade , og ved en almindeligt egnet anordning ) .

3.2.2 . De optiske egenskaber skal sikre , at sprednings - og reflektionsvaerdien tilsammen ikke overskrider en enhed paa den lineaere skala , naar roegkammeret er fyldt med roeg med en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1 .

3.3 . Lyskilde

Lyskilden skal bestaa af en gloedelampe , hvis farvetemperatur ligger mellem 2800 og 3250 * K .

3.4 . Modtager

3.4.1 . Modtageren skal bestaa af en fotocelle , hvis spektrale foelsomhed er tilpasset det menneskelige oejes lysfoelsomhedskurve . ( Maksimale foelsomhed inden for omraadet 550/570 nm , mindre end 4 % af denne maksimale foelsomhed under 430 nm og over 680 nm ) .

3.4.2 . Det elektriske kredsloeb inklusive viseranordningen skal vaere af en saadan art , at fotocellens udgangsstroem er en linear funktion af intensiteten af det modtagne lys inden for fotocellens arbejds-temperaturomraade .

3.5 . Skalaer

3.5.1 . Absorptionskoefficienten k beregnes efter formlen F = F o * e -kL , hvori L er den effektive laengde af lysabsorptionsstraekningen , F o den incidente lysstroem og F den emergente lysstroem . Kan den effektive laengde for en roegtaethedsmaaleapparat-type ikke umiddelbart bestemmes udfra dennes geometri , bestemmes den effektive laengde L

- enten efter den i punkt 4 beskrevne fremgangsmaade

- eller ved sammenligning med en anden roegtaethedsmaaleapparat-type , hvis effektive laengde er kendt .

3.5.2 . Sammenhaengen mellem den lineaere skala med inddelingen 0 til 100 og absorptionskoefficienten k er givet af formlen

K = - 1/L log e ( 1 - N/100 )

Her betyder N en aflaesningsvaerdi paa den lineaere skala og k den tilsvarende vaerdi af absorptionskoefficienten .

3.5.3 . Roegtaethedsmaaleapparatets viseranordning skal goere det muligt at aflaese en absorptionskoefficent paa 1,7 m-1 med en noejagtighed af 0,025 m-1 .

3.6 . Indstilling og afproevning af maaleapparatet

3.6.1 . Det elektriske kredsloeb , der omfatter fotocellen og viserinstrumentet , skal vaere justerbart , for at viseren kan nulstilles , naar lysstroemmen gaar gennem det med ren luft fyldte roegkammer eller et kammer med de samme egenskaber .

3.6.2 . Med slukket lampe og aaben eller kortsluttet elektrisk kredsloeb skal angivelsen paa skalaen for absorptionskoefficienten vaere * , og naar kredsloebet sluttes igen , skal viseren blive staaende ved * .

3.6.3 . Der foretages foelgende kontrol : I roegkammeret indfoeres et filter , der indeholder en gas med en kendt absorptionskoefficient k , der , maalt i henhold til punkt 3.5.1 . , udgoer mellem 1,6 m-1 og 1,8 m-1 . Vaerdien k skal vaere kendt med en noejagtighed af 0,025 m-1 . Kontrollen gaar ud paa at konstatere , at denne vaerdi ikke afgiver mere end 0,05 m-1 fra den paa viserinstrumentet aflaeste vaerdi , naar filtret anbringes mellem lyskilde og fotocelle .

3.7 . Roegtaethedsmaaleapparatets reaktionstid

3.7.1 . Reaktionstiden for det elektriske maalekredsloeb , angivet som den tid , inden for hvilken viseren naar 90 % af skalaslutvaerdien , naar en fuldstaendig lystaet skaerm anbringes foran fotocellen , skal ligge mellem 0,9 og 1,1 sekund .

3.7.2 . Daempningen af det elektriske maalekredsloeb skal vaere saaledes , at den foerste oversvingning over den endelige konstante angivelse efter hver pludselig aendring i indgangsvaerdien ( f.eks . indsaetning af proevefiltret ) ikke udgoer mere end 4 % af denne vaerdi i enheder af den lineaere skala .

3.7.3 . Roegtaethedsmaaleapparatets reaktionstid , betinget af fysiske tilstande i roegkammeret , er den tid , der gaar mellem begyndelsen af gassens indtraeden i maaleapparatet , og den fuldstaendige fyldning af roegkammeret ; den maa ikke overskride 0,4 sekunder .

3.7.4 . Disse bestemmelser gaelder kun for roegtaethedsmaaleapparater , der benyttes til forureningsmaalinger ved fri acceleration .

3.8 . Trykket af den gas , der skal maales , og af skylleluften

3.8.1 . Udstoedningsgassens tryk i roegkammeret maa ikke afvige mere end 75 mm vandsoejle fra omgivelsestrykket .

3.8.2 . Tryksvingningerne for den gas , der skal maales , og for skylleluften maa ikke fremkalde stoerre aendring i absorptionskoefficienten end 0,05 m-1 ved en gas , som skal maales , og som har en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1

3.8.3 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere forsynet med egnede anordninger til maaling af trykket i roegkammeret .

3.8.4 . Graenserne for de tilladte tryksvingninger for gassen og skylleluften i roegkammeret skal angives af apparatets fabrikant .

3.9 . Gassens temperatur

3.9.1 . Gassens temperatur skal paa ethvert punkt i roegkammeret ligge mellem 70 * C og en maksimal temperatur , der er angivet af roegtaethedsmaaleapparatets fabrikant , saaledes at aflaesningerne inden for dette temperaturomraade ikke svinger mere end 0,1 m-1 , naar kammeret er fyldt med en gas , der har en absorptionskoefficient paa 1,7 m-1 .

3.9.2 . Roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere forsynet med egnede anordninger til temperaturmaaling i roegkammeret .

4 . DEN EFFEKTIVE LAENGDE " L " FOR ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATET

4.1 . Almindelige forhold

4.1.1 . I nogle typer roegtaethedsmaaleapparater har gassen mellem lyskilden og fotocellen eller mellem de transparente dele , der beskytter lyskilden og fotocellen , ikke nogen jaevn forurening . I saadanne tilfaelde er den faktiske laengde L laengden for en gassoejle med jaevn forurening , der medfloerer samme lysabsorption som den , der konstateres , naar gassen gaar normalt gennem roegtaethedsmaaleapparatet .

4.1.2 . Den effektive laengde af lysabsorptionsstraekningen faar man ved , at man sammenligner angivelsen N for det normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparat med angivelsen No , der er opnaaet med roegtaethedsmaaleapparatet aendret saaledes , at proevegassen fylder en noejagtigt defineret laengde L o .

4.1.3 . Til korrektion af nulpunktet benyttes hurtigt paa hinanden foelgende sammenligningsangivelser .

4.2 . Fremgangsmaade til bestemmelse af den effektive laengde L

4.2.1 . Proevegassen skal vaere udstoedningsgas med konstant forurening eller absorberende gas , hvis taethed naesten svarer til udstoedningsgassens .

4.2.2 . For roegtaethedsmaaleapparatet bestemmes med noejagtighed en soejle med laengde L o , der kan fyldes samlet med proevegas , og hvis grundflader er naesten vinkelret paa lysstraalernes retning . Denne laengde L o boer ikke afvige vaesentligt fra den antagne effektive laengde for roertaethedsmaaleapparatet .

4.2.3 . Proevegassens gennemsnitstemperatur i roegkammeret skal maales .

4.2.4 . Om noedvendigt kan der til daempning af svingningerne indbygges en tilstraekkelig stor , kompakt opbygget ekspansionsbeholder i opsamlingsledningerne , saa naer opsamlingssonden som muligt . Ogsaa en koeleanordning kan indbygges . Ved indbygningen af ekspansionsbeholderen og koeleren maa udstoedningsgassens sammensaetning ikke paavirkes i vaesentlig grad .

4.2.5 . Afproevningen til bestemmelse af den effektive laengde bestaar i , at man foerst foerer en proeve af proevegassen gennem det normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparat og derefter gennem det samme apparat , der er blevet aendret som angivet i punkt 4.1.2 .

4.2.5.1 . De af roegtaethedsmaaleapparatet angivne vaerdier noteres under proeven ved hjaelp af en skriver , hvis reaktionstid hoejst er lig med reaktionstider , for roegtaethedsmaaleapparatet .

4.2.5.2 . Ved normalt arbejdende roegtaethedsmaaleapparater angiver den lineaere skala vaerdien N , og angivelsen af gassens gennemsnitstemperatur er T i grader kelvin .

4.2.5.3 . Ved kendt laengde L o , fyldt med samme proevegas , angiver den lineaere skala vaerdien N o , og angivelsen af gassens gennemsnitstemperatur er T o i grader kelvin .

4.2.6 . Den effektive laengde bliver derefter

L = L o T/T o ( log ( 1 - N/100 ) ) / ( log ( 1 - N/100 ) )

4.2.7 . Proeven skal gentages med mindst 4 proevegasser , saaledes at den foerer til vaerdier , der paa den lineaere skala med regelmaessige afstande ligger mellem 20 og 80 .

4.2.8 . Den effektive laengde L for roegtaethedsmaaleapparatet er den aritmetiske middelvaerdi af de effektive laengder , der faas med hver enkelt af proevegasserne i henhold til punkt 4.2.6 .

BILAG VIII

ROEGTAETHEDSMAALEAPPARATETS KONSTRUKTION OG ANVENDELSE

1 . ANVENDELSESOMRAADE

I dette bilag er fastlagt konstruktion og anvendelse af de roegtaethedsmaaleapparater , der benyttes til afproevning i henhold til bilag III og IV .

2 . DELSTROEMS-ROEGTAETHEDSMAALEAPPARAT

2.1 . Opbygning til afproevning ved konstante omdrejningstal

2.1.1 . Forholdet mellem sondens tvaersnit og udstoedningsroerets tvaersnit skal udgoere mindst 0,05 . Det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sondeindgangen maa ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.1.2 . Sonden skal bestaa af et roer , hvis forreste ende er aaben , og som ligger i udstoedningsroerets eller det eventuelt noedvendige forlaengelsesroers akse . Den skal befinde sig paa et sted , hvor roegens fordeling er tilnaermelsesvis jaevn . Desuden skal den placeres saa naer udstoedningsroerets ende som muligt eller eventuelt i et forlaengelsesroer , saaledes at sondens ende ligger i en retlinjet del , der - naar D er udstoedningsroerets diameter ved dets ende - har en laengde af mindst 6 D i stroemningsretningen foran opsamlingspunktet og 3 D bag dette punkt . Beynttes et forlaengelsesroer , maa der ikke indtraenge fremmedluft paa forbindelsesstedet .

2.1.3 . Trykket i udstoedningsroeret og trykfaldet i opsamlingsledningerne skal vaere saaledes , at sonden opsamler en proeve , der i det vaesentlige er ligevaerdig med en proeve ved isokinetisk opsamling .

2.1.4 . Om noedvendigt kan der til daempning af svingningerne indbygges en tilstraekkelig stor , kompakt opbygget ekspansionsbeholder i opsamlingsledningen , saa naer opsamlingssonden som muligt . Ogsaa en koeleanordning kan indbygges . Udstoedningsgassens sammensaetning maa ikke paavirkes i vaesentlig grad som foelge af ekspansionsbeholderens og koelerens karakter .

2.1.5 . Et spjaeld eller et andet middel til foroegelse af trykket for den opsamlede gas kan indbygges i udstoedningsroeret bag opsamlingssonden i en afstand fra denne paa mindst 3 D i stroemningsretningen .

2.1.6 . Ledningerne mellem sonde , koeleanordning , ekspansionsbeholder ( om noedvendigt ) og roegtaethedsmaaleapparat skal vaere saa korte som muligt og opfylde betingelserne med hensyn til tryk og temperatur i henhold til punkt 3.8 . og punkt 3.9 . i bilag VII . Ledningen skal have stigning fra opsamlingspunktet til roegtaethedsmaaleapparatet ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Har roegtaethedsmaaleapparatet ikke nogen shunt ( By-pass-ventil ) , skal en saadan indbygges foran dette .

2.1.7 . Under proeven skal det sikres , at forskrifterne i bilag VII , punkt 3.8 . om trykket og forskrifterne i bilag VII , punkt 3.9 . om temperaturen i maalekammeret er opfyldt .

2.2 . Opbygning til afproevning ved fri acceleration

2.2.1 . Forholdet mellem sondens tvaersnit og udstoedningsroerets tvaersnit skal udgoere mindst 0,05 . Det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sondeindgangen maa ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.2.2 . Sonden skal bestaa af et roer , hvis forreste ende er aaben , og som ligger i udstoedningsroerets eller det eventuelt noedvendige forlaengelsesroers akse . Den skal befinde sig paa et sted , hvor roegens fordeling er tilnaermelsesvis jaevn . Desuden skal den vaere placeret saa naer udstoedningsroerets ende som muligt eller eventuelt i et forlaengelsesroer , saaledes at sondens ende ligger i en retlinjet del , der - naar D er udstoedningsroerets diameter ved dets ende - har en laengde af mindst 6 D i stroemningsretingen foran opsamlingspunktet og 3 D bag dette punkt . Benyttes et forlaengelsesroer , maa der ikke indtraenge fremmedluft paa forbindelsesstedet .

2.2.3 . Ved proeveopsamlingen skal proevetrykket i roegtaethedsmaaleapparatet ved alle motoromdrejningstal ligge inden for graenserne , som er angivet i punkt 3.8.2 . i bilag VII . Dette skal kontrolleres ved konstatering af proevetrykket ved tomgang og ved det maksimale omdrejningstal i ubelastet tilstand . Alt efter roegtaethedsmaaleapparatets karakteristika kan proevetrykket reguleres ved en trykformindsker eller et spjaeld i udstoedningsroeret eller i forlaengelsesroeret . Uafhaengigt af fremgangsmaaden maa det maalte modtryk i udstoedningsroeret ved sonde-indgangen ikke udgoere mere end 75 mm vandsoejle .

2.2.4 . Forbindelsesledningerne til roegtaethedsmaaleapparatet skal vaere saa korte som muligt . Ledningen skal fra opsamlingspunktet til roegtaethedsmaaleapparatet vaere stigende ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet vaere indbygget en shunt ( By-pass-ventil ) , for at det kan frigoeres fra udstoedningsstroemmen , naar der ikke foretages maaling .

3 . FULDSTROEMS-ROEGTAETHEDSMAALEAPPARAT

For afproevning baade ved konstante omdrejningstal og ved fri acceleration gaelder :

3.1 . Forbindelsesledningerne mellem udstoedningen og roegtaethedsmaaleapparatet maa ikke give adgang for fremmedluft .

3.2 . Forbindelsesledningerne til roegtaethedsmaaleapparatet skal , som ved delstroems-maaleapparaterne , vaere saa korte som muligt . Ledningerne skal have stigning fra udstoedningen til maaleapparatet ; skarpe knaek , hvor der kunne samle sig sod , skal undgaas . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet vaere indbygget en shunt ( By-pass-ventil ) , for at det kan frigoeres fra udstoedningsstroemmen , naar der ikke foretages maaling .

3.3 . Der kan foran roegtaethedsmaaleapparatet benyttes en koeleanordning .

BILAG IX

EKSEMPEL PAA MARKERING AF DEN KORRIGEREDE VAERDI AF ABSORPTIONSKOEFFICIENTEN

Mindstemaal for b = 5,6 mm

Den viste markering betyder , at den korrigerede vaerdi af absorptionskoefficienten udgoer 1,30 m-1 .

BILAG X

Myndighed ...

BILAG TIL EOEF-STANDARDTYPEGODKENDELSEN VEDROERENDE EMISSIONEN AF FORURENENDE STOFFER FRA DIESELMOTORER

( Artikel 4 , stk . 2 og artikel 10 i Raadets direktiv af 6 . februar 1970 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om standardtypegodkendelse for motorkoeretoejer og paahaengskoeretoejer dertil )

EOEF-standardtypegodkendelsens nr . for koeretoejstypen : ( 1 ) ...

Registreringsnr . : ( 1 ) ...

1 . Maerke ( firmabetegnelse ) : ...

2 . Koeretoejets type og handelsbetegnelse : ...

3 . Fabrikantens navn og adresse : ...

4 . Eventuelt navn og adresse paa fabrikantens befuldmaegtigede : ...

5 . Emissionsvaerdier

5.1 . ved konstante omdrejningstal

Omdrejningstal omdr./min . * Nominel vaerdi for luftgennemstroemningen G ( 1/s ) * Graensevaerdier for absorptionen ( m-1 ) * Maalt absorptionsvaerdi ( m-1 ) *

1 . ... * ... * ... * ... *

2 . ... * ... * ... * ... *

3 . ... * ... * ... * ... *

4 . ... * ... * ... * ... *

5 . ... * ... * ... * ... *

6 . ... * ... * ... * ... *

5.2 . ved fri acceleration

5.2.1 . maalt absorptionsvaerdi : ... m-1

5.2.2 . korrigeret absorptionsvaerdi : ... m-1

6 . Roegtaethedsmaaleapparatets maerke og type : ...

7 . Motor forefoert med henblik paa standardtypegodkendelse den : ...

8 . Inspektionssted ansvarlig for afproevningen med henblik paa typegodkendelse ...

9 . Dato for inspektionsstedets proeveprotokol : ...

10 . Proeveprotokollens nr . : ...

11 . Standardtypegodkendelse med hensyn til emissionen af forurenende stoffer fra motoren meddeles/naegtes ( 1 ) : ...

12 . Anbringelsessted paa koeretoejet for markering af absorptionskoefficientens korrigerede vaerdi : ...

13 . Sted : ...

14 . Dato : ...

15 . Underskrift : ...

16 . Foelgende bilag , der er paafoert det forannaevnte nummer paa EOEF-standardtypegodkendelsen eller registreringsnummer : ...

1 eksemplar af bilag II , fuldstaendig udfyldt , med de anfoerte tegninger og skitser .

... fotografi(er ) af motoren .

( 1 ) Det , der ikke gaelder , udstreges .

Top