EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 21983A0312(01)

Protokol om beskyttelse af Middelhavet mod landbaseret forurening

EFT L 67 af 12.3.1983, p. 3–18 (DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/prot/1983/101/oj

Related Council decision

21983A0312(01)

Protokol om beskyttelse af Middelhavet mod landbaseret forurening

EF-Tidende nr. L 067 af 12/03/1983 s. 0003 - 0018
den finske specialudgave: kapitel 11 bind 10 s. 0162
den svenske specialudgave: kapitel 11 bind 10 s. 0162
den spanske specialudgave: Kapitel 15 bind 4 s. 0115
den portugisiske specialudgave: Kapitel 15 bind 4 s. 0115


++++

PROTOKOL

om beskyttelse af Middelhavet mod landbaseret forurening

DE KONTRAHERENDE PARTER I DENNE PROTOKOL ,

SOM ER PARTER i konventionen om beskyttelse af Middelhavet mod forurening , undertegnet i Barcelona den 16 . februar 1976 ,

SOM OENSKER at gennemfoere artikel 4 , stk . 2 , og artikel 8 og 15 i naevnte konvention ,

SOM HAR MAERKET SIG den hurtige udvikling i menneskets virksomhed i middelhavsomradet , saerlig med hensyn til industrialisering og urbanisering , og den saesonbetonede foroegelse af kystbefolkningen i forbindelse med turisme ,

SOM ERKENDER , at landbaseret forurening er en fare for havmiljoeet og for menneskets sundhed , og at den giver anledning til alvorlige problemer i mange kystfarvande og flodmundinger i Middelhavet , hovedsagelig paa grund af ubehandlede , utilstraekkeligt behandlede eller uhensigtsmaessige udledninger af husholdnings - og industriaffald ,

SOM ERKENDER , at kyststaterne befinder sig paa forskellige udviklingstrin , og tager hensyn til udviklingslandenes oekonomiske og socile behov , og

SOM ER INDSTILLET PAA i naert samarbejde at traeffe alle noedvendige foranstaltninger til beskyttelse af Middelhavet mod landbaseret forurening ,

ER BLEVET ENIGE OM FOELGENDE :

Artikel 1

De kontraherende parter i denne protokol ( i det foelgende benaevnt " parterne " ) traeffer alle hensigtsmaessige foranstaltninger til at forebygge , nedbringe , bekaempe og kontrollere forurening af middelhavsomraadet , der er foraarsaget af udledninger fra floder , kystvirksomheder eller udloeb , eller som har sin oprindelse i andre landbaserede kilder paa deres territorier .

Artikel 2

I denne protokol forstaas ved :

a ) " konventionen " : konventionen om beskyttelse af Middelhavet mod forurening , undertegnet i Barcelona den 16 . februar 1976 ;

b ) " organisationen " : det organ , der er omhandlet i konventionens artikel 13 ;

c ) " ferskvandsgraensen " : det sted i vandloeb , hvor der ved lavvande og i perioder med ringe ferskvandsudstroemning forekommer en betydelig stigning i saltindholdet paa grund af tilstedevaerelsen af havvand .

Artikel 3

Anvendelsesomraadet for denne protokol ( i det foelgende benaevnt " protokolomraadet " ) omfatter :

a ) middelhavsomraadet som fastsat i konventionens artikel 1 ;

b ) vandomraader inden for den basislinje , hvorfra bredden af soeterritoriet maales , og , i tilfaelde af vandloeb , straekkende sig op til ferskvandsgraensen ;

c ) saltvandsmarsk med forbindelse til havet .

Artikel 4

1 . Protokollen gaelder for :

a ) landbaserede forurenende udledninger , der naar protokolomraadet fra parternes territorier , saerlig :

- direkte , fra udloeb , der udledes direkte i havet , eller fra deponering eller udledning paa kysten eller fra denne ;

- indirekte , gennem floder , kanaler eller andre vandloeb , herunder underjordiske vandloeb , eller gennem overfladeafloeb .

b ) forurening fra landbaserede kilder , transporteret gennem luften under betingelser , der fastlaegges i et tillaegsbilag til denne protokol og godkendes af parterne i overensstemmelse med bestemmelserne i konventionens artikel 17 .

2 . Protokollen gaelder ligeledes for alle forurenende udledninger fra faste off-shore-strukturer , som henhoerer under en parts jurisdiktion , og som anvendes til andre formaal end undersoegelse og udnyttelse af mineralholdige ressourcer i kontinentalsoklen og havbunden samt dennes undergrund .

Artikel 5

1 . Parterne paatager sig at eliminere landbaseret forurening af protokolomraadet med stoffer , der er anfoert i bilag I til denne protokol .

2 . Med henblik herpaa skal de , efter omstaendighederne enten i faellesskab eller enkeltvis , udarbejde og gennemfoere de noedvendige programmer og foranstaltninger .

3 . Disse programmer og foranstaltninger skal isaer omfatte emissionsnormer og normer for anvendelse .

4 . Normerne og tidsplanerne for gennemfoerelse af programmer og foranstaltninger til eliminering af landbaseret forurening skal , for hvert enkelt stof anfoert i bilag I , fastsaettes af parterne og revideres regelmaessigt , om noedvendigt hvert andet aar , i overensstemmelse med artikel 15 .

Artikel 6

1 . Parterne skal gennemfoere en staerk begraensning af landbaseret forurening af protokolomraadet med stoffer eller kilder , anfoert i bilag II til denne protokol .

2 . Med henblik herpaa skal de , efter omstaendighederne enten i faellesskab eller enkeltvis , udarbejde og gennemfoere egnede programmer og foranstaltninger .

3 . Udledninger skal paa det strengeste vaere betinget af en tilladelse , der udstedes af de kompetente nationale myndigheder under hensyntagen til bestemmelserne i bilag III til denne protokol .

Artikel 7

1 . Parterne skal gradvis , i samarbejde med kompetente internationale organisationer , udarbejde og vedtage faelles regningslinjer og i givet fald normer eller kriterier , isaer vedroerende :

a ) laengde , dybde og beliggenhed for udloebsroer ved kyster navnlig under hensyntagen til de metoder , der er anvendt ved forbehandling af udledningerne ;

b ) saerlige krav til udledninger , der kraever separat behandling ;

c ) den kvalitet af havvand , der anvendes til saerlige formal , som er noedvendig for beskyttelse af menneskets sundhed , levende ressourcer og oekosystemer ;

d ) kontrol med og gradvis udskiftning af produkter , anlaeg , industriprocesser og andre processer , som foraarsager betydelig forurening af havmiljoeet ;

e ) saerlige forskrifter for udledte maengder af de stoffer , der er anfoert i bilag I og II , for stoffernes koncentration i udledningerne og for metoder til udledning af de paagaeldende stoffer .

2 . Med forbehold af bestemmelserne i artikel 5 skal der ved fastsaettelse af saadanne faelles retningslinjer , normer og kriterier tages hensyn til lokale oekologiske , geografiske og fysiske karakteristika , parternes oekonomiske kapacitet og deres behov for udvikling , det bestaaende forureningsniveau og havmiljoeets faktiske absorberingsevne .

3 . De i artikel 5 og 6 omhandlede programmer og foranstaltninger skal med henblik paa en gradvis gennemfoerelse heraf vedtages under hensyn til mulighederne for tilpasning og omstilling af eksisterende anlaeg samt til parternes oekonomiske kapacitet og deres behov for udvikling .

Artikel 8

Inden for rammerne af de i konventionens artikel 10 fastsatte bestemmelser og foreskrevne programmer for loebende overvagning og om noedvendigt i samarbejde med kompetente internationale organisationer skal parterne snarest muligt indlede loebende overvaagning med det formaal :

a ) i videst muligt omfang systematisk at fastslaa forureningsniveauerne langs deres kyster , navnlig med hensyn til de stoffer og kilder , der er anfoert i bilag I og II , og regelmaessigt skaffe oplysninger herom ;

b ) at vurdere virkningerne af de foranstaltninger , der i henhold til protokollen er truffet for at mindske forureningen af havmiljoeet .

Artikel 9

I overensstemmelse med konventionens artikel 11 skal parterne sa vidt muligt samarbejde pa videnskabelige og teknologiske omrader i forbindelse med landbaseret forurening , navnlig for sa vidt angar forskning vedroerende tilfoersler , overfoering og virkninger af forurenende stoffer og vedroerende udvikling af nye metoder til behandling , nedbringelse eller fjernelse heraf . Med henblik herpa skal parterne isaer bestraebe sig pa at :

a ) udveksle videnskabelige og tekniske oplysninger ;

b ) koordinere deres forskningsprogrammer .

Artikel 10

1 . Parterne skal , direkte eller med bistand fra kompetente regionale eller andre internationale organisationer eller bilateralt , samarbejde med henblik paa at udarbejde og saa vidt muligt gennemfoere programmer for bistand til udviklingsstater , isaer inden for videnskab uddannelse og teknologi , med henblik paa at forebygge landbaseret forurening og dens skadelige virkninger for havmiljoeet .

2 . Den tekniske bistand skal isaer omfatte uddannelse af videnskabeligt og teknisk personale samt disse staters erhvervelse , udnyttelse og fremstilling af egnet udstyr paa saadanne fordelagtige betingelser , som de paagaeldende parter bliver enige om .

Artikel 11

1 . Hvis udledninger fra et vandloeb , der loeber gennem to eller flere parters territorier eller danner graense mellem dem , kan foraarsage forurening af havmiljoeet i protokolomraadet , opfordres de paagaeldende parter til , under overholdelse af protokollens bestemmelser hver for sit vedkommende , at samarbejde med henblik paa at sikre , at den gennemfoeres fuldt ud .

2 . En part kan ikke holdes ansvarlig for forurening med oprindelse inden for en ikke-kontraherende stats territorium . Den kontraherende part skal imidlertid bestraebe sig paa at samarbejde med den paagaeldende stat , saledes at denne protokol gennemfoeres fuldt ud .

Artikel 12

1 . Under hensyntagen til konventionens artikel 22 , stk . 1 , skal der , naar landbaseret forurening med oprindelse inden for en parts territorium direkte vil kunne skade en eller flere andre parters interesser , af de paagaeldende parter , paa anmodning fra en eller flere af dem , foranstaltes indledende konsultationer med henblik paa at soege en tilfredsstillende loesning .

2 . Paa anmodning fra en af de beroerte parter skal spoergsmalet optages paa dagsordenen for parternes naeste moede holdt i overensstemmelse med artikel 14 ; der kan paa moedet fremsaettes henstillinger med henblik paa at na en tilfredsstillende loesning .

Artikel 13

1 . Parterne underretter gennem organisationen hinanden om trufne foranstaltninger , opnaede resultater og i givet fald om vanskeligheder , der er opstaet ved gennemfoerelsen af denne protokol . De naermere bestemmelser for indsamling og videregivelse af saadanne oplysninger fastlaegges paa parternes moeder .

2 . De paagaeldende oplysninger skal blandt andet omfatte :

a ) statistiske data vedroerende tilladelser , der er udstedt i henhold til artikel 6 ;

b ) data opnaaet ved den i artikel 8 omhandlede loebende overvaagning ;

c ) underretning om maengder af forurenende stoffer udledt fra deres territorier ;

d ) underretning om foranstaltninger truffet i henhold til artikel 5 og 6 .

Artikel 14

1 . Parternes ordinaere moeder finder sted i forbindelse med de ordinaere moeder mellem konventionens kontraherende parter , der afholdes i henhold til konventionens artikel 14 . Parterne kan ligeledes holde ekstraordinaere moeder i overensstemmelse med konventionens artikel 14 .

2 . Moederne mellem parterne i denne protokol har blandt andet til formaal :

a ) til stadighed at overvaage protokollens gennemfoerelse samt vurdere effektiviteten af trufne foranstaltninger og behovet for andre foranstaltninger , i saerdeleshed i form af bilag ;

b ) at revidere og aendre bilag til protokollen efter behov ;

c ) at udforme og vedtage programmer og foranstaltninger i overensstemmelse med artikel 5 , 6 og 15 ;

d ) i overensstemmelse med artikel 7 at vedtage saadanne faelles retningslinjer , normer og kriterier , i en hvilken som helst form , som parterne maatte blive enige om ;

e ) at udarbejde henstillinger i overensstemmelse med artikel 12 , stk . 2 ;

f ) at gennemga de oplysninger , som parterne fremsender i henhold til artikel 13 ;

g ) at udfoere sadanne andre funktioner , som matte vaere hensigtsmaessige for gennemfoerelsen af denne protokol .

Artikel 15

1 . Paa moedet mellem parterne vedtages med et flertal paa totredjedel de programmer og foranstaltninger til nedbringelse eller fjernelse af landbaseret forurening , der er foreskrevet i artikel 5 og 6 .

2 . Parter , som ikke kan acceptere et program eller visse foranstaltninger , skal paa moedet mellem parterne give meddelelse om de dispositioner , som de har til hensigt at traeffe med hensyn til det paagaeldende program eller de paagaeldende foranstaltninger , idet det er underforstaet , at disse parter til enhver tid kan give deres tilslutning til det program eller de foranstaltninger , der er blevet vedtaget .

Artikel 16

1 . Konventionens bestemmelser vedroerende protokoller gaelder med hensyn til naervaerende protokol .

2 . Den forretningsorden og det finansregulativ , der er vedtaget i henhold til konventionens artikel 18 , gaelder med hensyn til denne protokol , medmindre parterne i protokollen traeffer anden bestemmelse .

3 . Denne protokol vil staa aaben for undertegnelse i Athen fra 17 . maj 1980 til 16 . juni 1980 og i Madrid fra 17 . juni 1980 til 16 . maj 1981 for de stater , der var indbudt som deltagere i den konference om beskyttelse af Middelhavet mod landbaseret forurening , der blev holdt mellem befuldmaegtigede fra kyststaterne i middelhavsomraadet i Athen fra 12 . til 17 . maj 1980 . Den vil ligeledes indtil samme dato vaere aaben for undertegnelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab og enhver lignende oekonomisk sammenslutning , som blandt sine medlemmer har mindst én kyststat i middelhavsomraadet , og som har kompetence paa omraader , hvor denne protokol finder anvendelse .

4 . Denne protokol skal ratificeres , accepteres eller godkendes . Ratifikations - , accept - eller godkendelsesdokumenterne skal deponeres hos Spaniens regering , som paatager sig depositarens hverv .

5 . Fra den 17 . maj 1981 vil denne protokol vaere aaben for tiltraedelse af de i stk . 3 ovenfor omhandlede stater , Det europaeiske oekonomiske Faellesskab og de sammenslutninger , der er omhandlet i naevnte stykke .

6 . Denne protokol traeder i kraft paa den tredivte dag , efter at mindst 6 dokumenter om ratifikation , accept , godkendelse eller tiltraedelse af denne protokol er blevet deponeret af de parter , der er omhandlet i stk . 3 .

Til bekraeftelse heraf har undertegnede , behoerigt bemyndiget dertil af deres respektive regeringer , underskrevet denne protokol .

Udfaerdiget i Athen den syttende maj nitten hundrede og firs i ét eksemplar paa arabisk , engelsk , fransk og spansk , idet de fire tekster har samme gyldighed .

BILAG I

A . Foelgende stoffer , familier og grupper af stoffer er anfoert i ikke-prioriteret raekkefoelge med henblik paa de i artikel 5 i protokollen angivne formaal . De er hovedsagelig udvalgt paa grundlag af deres

- toksicitet ,

- persistens ,

- bioakkumulering .

1 . Organiske halogenforbindelser og stoffer , som kan danne saadanne forbindelser i vand . ( 1 )

2 . Organiske phosphorforbindelser og stoffer , som kan danne saadanne forbindelser i vand . ( 1 )

3 . Organiske tinforbindelser og stoffer , som kan danne saadanne forbindelser i vand . ( 1 )

4 . Kviksoelv og kviksoelvforbindelser .

5 . Cadmium og cadmiumforbindelser .

6 . Brugte smoereolier .

7 . Persistente syntetiske materialer , som kan flyde , synke eller forblive i suspension , og som kan vanskeliggoere enhver lovlig udnyttelse af havet .

8 . Stoffer , som paaviseligt har carcinogene , teratogene eller mutagene egenskaber i eller via havmiljoeet .

9 . Radioaktive stoffer , herunder disses affaldsprodukter , naar udledningen heraf ikke er i overensstemmelse med principperne om straalingsbeskyttelse som fastlagt af de kompetente internationale organisationer under hensyntagen til beskyttelsen af havmiljoeet .

B . Dette bilag vedroerer ikke udledninger , som indeholder de i litra A naevnte stoffer i maengder , der ligger under de af parterne i faellesskab fastlagte graenser .

( 1 ) Med undtagelse af sadanne , som er biologisk uskadelige , eller som hurtigt omdannes til biologisk uskadelige stoffer .

BILAG II

A . Foelgende stoffer , familier og grupper af stoffer eller forureningskilder , som er anfoert i ikke-prioriteret raekkefoelge med henblik paa de i artikel 6 i protokollen angivne formaal , er udvalgt hovedsagelig paa grundlag af de i bilag I anvendte kriterier under hensyntagen til det forhold , at de i almindelighed er mindre skadelige eller lettere uskadeliggoeres af naturlige processer og derfor i almindelighed kun paavirker mere begraensede kystomraader .

1 . Foelgende grundstoffer og deres forbindelser :

1 . Zink

2 . Kobber

3 . Nikkel

4 . Chrom

5 . Bly

6 . Selen

7 . Arsen

8 . Antimon

9 . Molybden

10 . Titan

11 . Tin

12 . Barium

13 . Beryllium

14 . Bor

15 . Uran

16 . Vanadium

17 . Cobolt

18 . Thallium

19 . Tellur

20 . Soelv

2 . Biocider og deres derivater , som ikke er omfattet af bilag I .

3 . Organiske siliciumforbindelser og stoffer , som kan danne saadanne forbindelser i vand , med undtagelse af saadanne , som er biologisk uskadelige , eller som hurtigt omdannes til biologisk uskadelige stoffer .

4 . Raaolie og carbonhydrider af enhver art .

5 . Cyanider og fluorider .

6 . Ikke-bionedbrydelige vaskemidler og andre overfladeaktive stoffer .

7 . Uorganiske phosphorforbindelser og elementaert phosphor .

8 . Patogene mikroorganismer .

9 . Termiske udledninger .

10 . Stoffer , som har en skadelig virkning paa smagen og/eller paa lugten af produkter til menneskeligt forbrug , hidroerende fra vandmiljoeet , og forbindelser , som kan paaregnes at foere til fremkomsten af saadanne stoffer i havmiljoeet .

11 . Stoffer , som direkte eller indirekte har en skadelig indflydelse paa iltindholdet i havmiljoeet , navnlig saadanne stoffer , som kan foraarsage eutrofiering .

12 . Sure eller alkaliske forbindelser af en saadan sammensaetning og i saadanne maengder , at de kan forringe kvaliteten af havvand .

13 . Stoffer , som skoent de ikke er giftige , kan vaere skadelige for havmiljoeet eller kan vanskeliggoere enhver berettiget udnyttelse af havet som foelge af de maengder , hvori de udledes .

B . Kontrollen med og den strenge begraensning af udledningen af de i litra A ovenfor naevnte stoffer boer gennemfoeres i overensstemmelse med bilag III .

BILAG III

Med henblik paa udstedelsen af tilladelser til udledning af affald indeholdende stoffer , som er omtalt i bilag II eller i litra B i bilag I til denne protokol , vil der alt efter omstaendighederne blive taget saerlig hensyn til foelgende faktorer :

A . 'Affaldets karakter og sammensaetning

1 . Affaldskildens art og stoerrelse ( f.eks . en industriproces ) .

2 . Affaldets art ( oprindelse , gennemsnitlig sammensaetning ) .

3 . Affaldets form ( fast , flydende , slam ) .

4 . Samlet maengde ( udledt volumen , f.eks . pr . aar ) .

5 . Udledningsmoenster ( kontinuerligt , uregelmaessigt , varierende efter aarstid , osv . ) .

6 . Koncentrationer med hensyn til stoerre bestanddele , stoffer anfoert i bilag I , stoffer anfoert i bilag II og eventuelt andre stoffer .

7 . Affaldets fysiske , kemiske og biokemiske egenskaber .

B . Karakteren af affaldets bestanddele med hensyn til mulige skadevirkninger

1 . Persistens ( fysisk , kemisk , biologisk ) i havmiljoeet .

2 . Toksicitet og andre skadevirkninger .

3 . A * mulering i biologiske materialer eller sedimenter .

4 . Biokemisk omdannelse , som resulterer i skadelige forbindelser .

5 . Skadelige virkninger for iltindhold og -balance .

6 . Tilboejelighed til fysiske , kemiske og biokemiske aendringer og vekselvirkning i vandmiljoeet med andre bestanddele af havvand , hvilket kan medfoere skadelige biologiske eller andre virkninger for de i litra E nedenfor anfoerte anvendelser .

C . Karakteren af udledningsstedet og det marine recipientmiljoe

1 . Kystomraadets hydrografiske , meteorologiske , geologiske og topografiske karakter .

2 . Udledningens beliggenhed og art ( udloeb , kanal , osv . ) og dens relation til andre omraader ( saasom rekreative omraader , ynglepladser , yngledamme , fiskeomraader , skaldyrbanker ) og andre udledninger .

3 . Fortyndingsgrad opnaaet paa stedet for udledning i det marine recipientmiljoe .

4 . Spredningsegenskaber saasom virkninger af stroemme , tidevand og vind paa den vandrette transport og den lodrette opblanding .

5 . Recipientvandets karakter med hensyn til fysiske , kemiske , biologiske og oekologiske betingelser i udledningsomraadet .

6 . Det marine recipientmiljoes evne til at modtage udledninger af affald uden uoenskede virkninger .

D . Foreliggende teknologiske muligheder for affaldsbehandling

Metoderne til affaldsformindskelse og udledning af industrispildevand saavel som husholdningsaffald boer udvaelges under hensyntagen til mulighederne for og gennemfoerligheden af :

a ) alternative behandlingsprocesser ;

b ) genbrug eller bortskaffelsesmetoder ;

c ) alternative bortskaffelsesmetoder paa landjorden ;

d ) egnede , lidet forurenende teknologier .

E . Mulige skadevirkninger paa marine oekosystemer og anvendelser af havvand

1 . Virkninger for menneskets sundhed gennem forurening af :

a ) spiselige havorganismer ,

b ) badevand ,

c ) rekreative omraader .

2 . Virkninger paa marine oekosystemer navnlig foederessourcer , truede arter og udsatte levesteder .

3 . Virkninger paa andre berettigede anvendelser af havet .

Top