EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0329

2008/329/EF: Kommissionens beslutning af 21. april 2008 om et krav til medlemsstaterne om at sørge for, at magnetlegetøj, der bringes i omsætning eller gøres tilgængeligt på markedet, er forsynet med en advarsel om de sundheds- og sikkerhedsrisici, det indebærer (meddelt under nummer K(2008) 1484) (EØS-relevant tekst)

EUT L 114 af 26.4.2008, p. 90–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 21/04/2009

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/329(1)/oj

26.4.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 114/90


KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 21. april 2008

om et krav til medlemsstaterne om at sørge for, at magnetlegetøj, der bringes i omsætning eller gøres tilgængeligt på markedet, er forsynet med en advarsel om de sundheds- og sikkerhedsrisici, det indebærer

(meddelt under nummer K(2008) 1484)

(EØS-relevant tekst)

(2008/329/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/95/EF af 3. december 2001 om produktsikkerhed i almindelighed (1), særlig artikel 13,

efter høring af medlemsstaterne, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til direktiv 2001/95/EF og Rådets direktiv 88/378/EØF af 3. maj 1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om sikkerhedskrav til legetøj (2), som ændret ved Rådets direktiv 93/68/EØF (3), er producenter forpligtede til udelukkende at bringe sikkert legetøj i omsætning.

(2)

I direktiv 88/378/EØF fastsættes de væsentlige sikkerhedskrav, som legetøj skal opfylde for at leve op til direktivets målsætninger for sikkerhed. Herudover bør standardiseringsorganerne ifølge direktivet udarbejde europæiske standarder for legetøjs konstruktion og sammensætning for at lette bevisførelsen for overensstemmelse med de væsentlige sikkerhedskrav. I øjeblikket er risikoen ved magneter omfattet af det generelle sikkerhedskrav i direktiv 88/378/EØF, men direktivet indeholder ikke særlige sikkerhedskrav for at imødegå den risiko, der er forbundet med magneter.

(3)

Den Europæiske Standardiseringsorganisation (CEN) har udsendt den europæiske standard EN 71-1:2005 »Legetøj — Sikkerhedskrav. Del 1: Mekaniske og fysiske egenskaber«, der er en konsolideret udgave af den harmoniserede standard EN 71-1:1998 og de 11 ændringer hertil. Legetøj, der opfylder standarden, formodes at være i overensstemmelse med de væsentlige krav i direktiv 88/378/EØF, for så vidt angår de specifikke krav, der er omfattet af standarden. Standarden indeholder ikke på nuværende tidspunkt tekniske krav til magnetlegetøj. I henhold til artikel 8, stk. 2, litra a), i direktiv 88/378/EØF skal producenter få foretaget en EF-typeafprøvning, hvis den harmoniserede standard ikke dækker samtlige de risici, der kan være forbundet med legetøjet.

(4)

Med henblik på at imødegå de specifikke risici, der er forbundet med magnetlegetøj, gav Kommissionen den 25. maj 2007, i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF af 22. juni 1998 om en informationsprocedure med hensyn til tekniske standarder og forskrifter (4), CEN (5) mandat til at revidere den europæiske standard EN 71-1:2005 inden for 24 måneder. I afventning af at den reviderede standard udarbejdes og træder i kraft, er det nødvendigt øjeblikkeligt at imødegå de risici, der er forbundet med magnetlegetøj, ved at forbedre kendskabet til risiciene, så det kan undgås, at flere børn kommer til skade på grund af dette legetøj.

(5)

Ud over direktiv 88/378/EØF finder også direktiv 2001/95/EF, der opstiller en ramme for markedstilsyn med forbrugerprodukter, anvendelse på legetøj for så vidt angår sikkerhedskrav. I henhold til artikel 13 i direktiv 2001/95/EF kan Kommissionen, hvis den bliver bekendt med, at bestemte produkter udgør en alvorlig risiko for forbrugernes sikkerhed og sundhed, på visse betingelser vedtage en beslutning, som pålægger medlemsstaterne at træffe midlertidige foranstaltninger for bl.a. at begrænse omsætningen og tilgængeliggørelsen af de pågældende produkter eller fastsætte specifikke betingelser herfor.

(6)

En sådan beslutning kan vedtages, hvis a) medlemsstaterne anvender eller agter at anvende vidt forskellige fremgangsmåder for at imødegå den pågældende risiko, b) risikoen, på grund af arten af det pågældende sikkerhedsproblem, ikke i medfør af andre procedurer i specifikke fællesskabsforskrifter vedrørende det pågældende produkt kan imødegås på en måde, der svarer til sagens hastende karakter, og c) risikoen kun kan imødegås effektivt ved vedtagelse af passende foranstaltninger på fællesskabsplan til sikring af et ensartet og højt beskyttelsesniveau for forbrugernes sikkerhed og sundhed og af det indre markeds tilfredsstillende funktion.

(7)

Der er for nylig opstået en alvorlig risiko i forbindelse med magneter i legetøj. Magneter har været anvendt i legetøj i lang tid, men i de seneste par år er de blevet stadig kraftigere, og de kan nemmere løsne sig, hvis de er fastgjort ved hjælp af de samme teknikker som førhen. På grund af deres større kraft indebærer løse magneter og løse magnetiske dele i legetøj desuden en større risiko for alvorlige ulykker end tidligere.

(8)

Denne alvorlige risiko er blevet fastslået ved en række ulykker indberettet i hele verden i 2006 og 2007, hvor børn havde slugt magneter, som havde løsnet sig fra legetøj, eller små legetøjsdele med magneter. Hvis barnet sluger mere end én magnet, kan magneterne tiltrække hinanden og føre til perforation af tarmvæggen, betændelse eller blokering, som kan være dødeligt. Disse magneter har også ført til alvorlige skader ved at være kommet i luftvejene, og hvis de suges ned i lungerne, kræver det øjeblikkelig operation.

(9)

Ud over en dødsulykke i USA er der blevet indberettet adskillige tilfælde i hele verden siden 2006, hvor børn har slugt mindst to magneter eller en magnet og en metalgenstand, og som har nødvendiggjort større operationer. Disse uheld berørte børn på mellem 10 måneder og 12 år.

(10)

I 2006 og 2007 iværksatte flere legetøjsproducenter omfattende tilbagekaldelser af magnetlegetøj. I sommeren 2007 blev der f.eks. i hele verden tilbagekaldt over 18 mio. stykker magnetlegetøj, og en stor del af dette legetøj befandt sig på det europæiske marked. Som følge af ulykkerne og de nylige tilbagekaldelser har mange producenter indset risikoen og ændret det pågældende legetøjs konstruktion, idet de har indkapslet eller indfattet magneterne i de dele, der indeholder dem.

(11)

Nogle lande har allerede vedtaget foranstaltninger for at imødegå risikoen. F.eks. udsendte den amerikanske Consumer Product Safety Commission (CPSC) den 19. april 2007 en advarsel til forældre om sundheds- og sikkerhedsrisiciene ved magnetlegetøj. CPSC har også deltaget i revisionen af ASTM F963-2007 »Standard Consumer Safety Specification on Toy Safety« (sikkerhedsstandard for legetøj), der er udarbejdet i regi af standardiseringsorganet ASTM International, med det formål at tage højde for magneter i legetøj. I Europa har både Frankrig og Tyskland givet Kommissionen underretning om nationale foranstaltninger.

(12)

I sin beslutning af 26. september 2007 om produktsikkerhed, især sikkerhedskrav til legetøj (6), opfordrede Europa-Parlamentet indtrængende Kommissionen til at anvende sine beføjelser til at træffe restriktive foranstaltninger, herunder forbud, hvis det konstateres, at forbrugsprodukter, som bringes i omsætning på Fællesskabets marked, er farlige.

(13)

Høringen af medlemsstaterne i det udvalg, der er nedsat ved artikel 15 i direktiv 2001/95/EF, har vist, at medlemsstaterne anvender vidt forskellige fremgangsmåder for at imødegå den risiko, der er forbundet med magnetlegetøj.

(14)

I mangel af fællesskabsregler har nogle medlemsstater vedtaget eller vil meget snart vedtage egne nationale foranstaltninger for at håndtere den risiko, der er forbundet med magnetlegetøj. Indførelsen af sådanne nationale foranstaltninger vil uundgåeligt medføre et uensartet beskyttelsesniveau og hindringer for handelen med magnetlegetøj inden for Fællesskabet. En række medlemsstater har slået til lyd for en fællesskabsforanstaltning.

(15)

Der findes fællesskabslovgivning om små dele i legetøj bestemt til små børn (7), men denne lovgivning omhandler ikke specifikt og ikke i tilstrækkelig grad risiciene ved magnetlegetøj for børn over tre år. På grund af farens art kan risikoen ved magnetlegetøj ikke imødegås effektivt i medfør af andre procedurer i specifikke fællesskabsforskrifter på en måde, der svarer til sagens hastende karakter. Det er derfor nødvendigt at træffe en midlertidig beslutning i henhold til artikel 13 i direktiv 2001/95/EF, indtil den reviderede europæiske standard EN 71-1:2005 tilvejebringer en helhedsløsning på det identificerede problem. Den målrettede foranstaltning, der indføres ved denne beslutning, er kun en delvis, midlertidig og kortsigtet løsning. Kommissionen har allerede klart erkendt behovet for konstruktionskrav for på passende vis at imødegå de risici, der er forbundet med magnetlegetøj, ved at give CEN et standardiseringsmandat med henblik på revision af EN 71-1:2005.

(16)

På grund af den alvorlige risiko ved magnetlegetøj og for at sikre et ensartet og højt niveau for beskyttelse af forbrugernes sikkerhed og sundhed i hele EU samt undgå handelshindringer haster det med at få vedtaget en midlertidig beslutning i henhold til artikel 13 i direktiv 2001/95/EF. En sådan beslutning bør hurtigt gøre omsætning og tilgængeliggørelse på markedet af magnetlegetøj betinget af, at det forsynes med en passende advarsel om de risici, der er forbundet med magneter og magnetiske dele, som er tilgængelige for børn og af en sådan form og størrelse, at de kan nedsvælges. Beslutningen bør bidrage til at forhindre yderligere dødsfald og skader.

(17)

På baggrund af ulykkes- og risikodataene og den kommende permanente foranstaltning i form af revisionen af standard EN 71-1:2005 bør denne beslutning omfatte magnetlegetøj.

(18)

Denne beslutning berører ikke artikel 3, stk. 4, og artikel 6, 7 og 8 i direktiv 2001/95/EF og er derfor ikke til hinder for, at medlemsstaterne kan træffe passende foranstaltninger, hvis magnetlegetøj viser sig at være farligt, uanset om det er i overensstemmelse med kravene i denne beslutning og andre kriterier, der skal sikre, at det almindelige sikkerhedskrav overholdes. Medlemsstaterne skal udføre markedstilsyn og håndhævelsesaktiviteter for at forebygge de risici, som farlige produkter indebærer for forbrugernes sikkerhed og sundhed.

(19)

Ud fra de fremskridt, der gøres med revisionen af den europæiske standard EN 71-1:2005, og under hensyntagen til, om den reviderede standard er fuldstændig og egnet til i fuldt omfang at imødegå de risici, der er forbundet med magnetlegetøj, vil Kommissionen afgøre, hvorvidt gyldigheden af denne beslutning skal forlænges med yderligere perioder, og om den bør ændres. Kommissionen vil navnlig tage stilling til, om der skal indføres konstruktionskrav som supplement til den advarsel, der kræves i denne beslutning.

(20)

Af hensyn til både medlemsstaterne, der skal sikre, at beslutningen anvendes effektivt, og producenterne og distributørerne af magnetlegetøj, som er forpligtet til kun at bringe magnetlegetøj, der er forsynet med den relevante advarsel, i omsætning eller kun at gøre sådant legetøj tilgængeligt på markedet, er det nødvendigt med en kortvarig overgangsperiode. I dette tilfælde bør der fastsættes så kort en overgangsperiode som muligt på grund af nødvendigheden af at forhindre yderligere ulykker og sikre proportionalitet, idet der tages hensyn til, at foranstaltningen udelukkende består i en mærkning og ikke kræver ændringer i selve produktkonstruktionen. Derfor bør kravet om en advarsel, der skal anbringes på magnetlegetøj, finde anvendelse kort tid efter Kommissionens vedtagelse af denne beslutning.

(21)

Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 15 i direktiv 2001/95/EF —

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Definitioner

I denne beslutning forstås ved:

»magnetlegetøj«: legetøj, der indeholder eller består af en eller flere magneter eller en eller flere magnetiske dele, som er tilgængelige for børn og af en sådan form og størrelse, at de kan nedsvælges

»legetøj«: ethvert produkt, som klart er konstrueret eller bestemt til legeformål for børn under 14 år

»af en sådan form og størrelse, at de kan nedsvælges«: at de kan rummes fuldstændigt i cylinderen til smådele som defineret i standard EN 71-1:2005

»tilgængelige for børn«: som er løse eller kan løsnes fra legetøjet, når det anvendes af børn på normal måde eller på en måde, der med rimelighed kan forventes, selv om de oprindeligt er indeholdt, indkapslet, forsænket eller indfattet i legetøjet

»gøre tilgængelig på markedet«: enhver levering af magnetlegetøj med henblik på distribution, forbrug eller anvendelse på Fællesskabets marked som led i erhvervsvirksomhed mod eller uden vederlag

»bringe i omsætning«: første tilgængeliggørelse af magnetlegetøj på Fællesskabets marked

»tilbagetrækning«: enhver foranstaltning med henblik på at forhindre, at magnetlegetøj distribueres, udstilles og tilbydes forbrugeren.

Artikel 2

Advarsel

1.   Medlemsstaterne sørger for, at magnetlegetøj, som bringes i omsætning eller gøres tilgængeligt på Fællesskabets marked, er forsynet med en advarsel

a)

med følgende ordlyd: »Advarsel! Dette legetøj indeholder magneter eller magnetiske dele. Magneter, der hænger sammen eller fæstner sig til en metalgenstand inde i den menneskelige krop, kan forårsage alvorlig eller dødbringende skade. Søg øjeblikkelig lægehjælp, hvis magneter sluges eller kommer i luftvejene.«

b)

eller en tilsvarende letforståelig ordlyd, der klart giver de samme oplysninger.

2.   Advarslen skal fremstå tydelig og letlæselig på et iøjnefaldende sted på emballagen eller skal på anden måde være anbragt på magnetlegetøjet, således at den er synlig for forbrugeren på salgsstedet.

3.   Advarslen affattes på de officielle sprog i den medlemsstat, hvor produktet bringes i omsætning eller gøres tilgængeligt på markedet.

Artikel 3

Gennemførelse

1.   Fra den 21. juli 2008 sørger medlemsstaterne for at forbyde, at magnetlegetøj, som ikke er forsynet med den krævede advarsel, bringes i omsætning eller gøres tilgængeligt på markedet.

2.   Fra den 21. juli 2008 sørger medlemsstaterne for, at magnetlegetøj, som ikke er forsynet med den krævede advarsel, og som er bragt i omsætning eller gjort tilgængeligt på markedet, trækkes tilbage fra markedet, og at forbrugerne underrettes behørigt om risikoen.

3.   Medlemsstaterne underretter straks Kommissionen om de foranstaltninger, de træffer i henhold til denne artikel, i overensstemmelse med artikel 12 i direktiv 2001/95/EF.

Artikel 4

Underretning

Medlemsstaterne træffer de fornødne foranstaltninger for at efterkomme denne beslutning, offentliggøre foranstaltningerne og straks underrette Kommissionen herom.

Artikel 5

Anvendelsesperiode

Denne beslutning anvendes indtil den 21. april 2009.

Artikel 6

Adressater

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 21. april 2008.

På Kommissionens vegne

Meglena KUNEVA

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 11 af 15.1.2002, s. 4.

(2)  EFT L 187 af 16.7.1988, s. 1. Ændret ved direktiv 93/68/EØF (EFT L 220 af 30.8.1993, s. 1).

(3)  EFT L 220 af 30.8.1993, s. 1.

(4)  EFT L 204 af 21.7.1998, s. 37. Senest ændret ved Rådets direktiv 2006/96/EF (EUT L 363 af 20.12.2006, s. 81).

(5)  Standardiseringsmandat til CEN af 25.5.2007 om udarbejdelse af en standard for magnetlegetøj (M/410).

(6)  Vedtagne tekster, P6_TA(2007)0412.

(7)  I henhold til direktiv 88/378/EØF skal legetøjet og dets bestanddele og de dele, der kan adskilles og samles, have sådanne dimensioner, at de ikke kan sluges og/eller indåndes, når der klart er tale om legetøj til børn under 36 måneder. Det betyder, at legetøj til børn under 36 måneder ikke må indeholde dele, der kan sluges eller indåndes, det være sig magneter eller andet.


Top