EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013AE3028

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om handelsordninger for visse varer fremstillet af landbrugsprodukter« COM(2013) 106 final — 2013/0063 (COD)

OJ C 327, 12.11.2013, p. 90–92 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.11.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 327/90


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om »Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om handelsordninger for visse varer fremstillet af landbrugsprodukter«

COM(2013) 106 final — 2013/0063 (COD)

2013/C 327/15

Ordfører: Mindaugas MACIULEVIČIUS

Europa-Parlamentet og Kommissionen besluttede henholdsvis den 12. marts og den 15. marts 2013 under henvisning til artikel 43, stk. 2, artikel 207, stk. 2, og artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

"Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om handelsordninger for visse varer fremstillet af landbrugsprodukter"

COM(2013) 106 final — 2013/0063 (COD).

Det forberedende arbejde henvistes til EØSU's Faglige Sektion for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, som vedtog sin udtalelse den 12. juni 2013.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 491. plenarforsamling den 10.-11. juli 2013, mødet den 10. juli, følgende udtalelse med 149 stemmer for og 3 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1

EØSU bifalder Kommissionens forslag om tilpasning til Lissabontraktaten, hvilket udvalget også gjorde i sin udtalelse 357/2011 (1) og konsekvent har gjort i efterfølgende udtalelser.

1.2

EØSU opfordrer til, at handelsreglerne generelt moderniseres og gøres mere gennemsigtige. Alle relevante aktører bør inddrages, og reglerne bør samtidig gøres forenelige med målene for den fælles landbrugspolitik med henblik på at fremme EU's værdier i hele verden.

1.3

EØSU efterlyser effektive beskyttelsesværktøjer for at forhindre misbrug i tilfælde, hvor frihandelsaftaler anvendes til at lette adgangen til EU-markedet for fødevarer af en lavere standard, der er billigere og nemmere at producere.

1.4

EØSU anbefaler kraftigt, at fremtidige handelsordninger forhindrer konkurrenceforvridning på EU-markedet som følge af lavere miljø-, fødevaresikkerheds-, dyrevelfærds- og sociale standarder i tredjelande. Dette kunne sikres gennem supplerende kompensationselementer i importtolden.

1.5

Med henblik på at sikre små og mellemstore producenter tilstrækkelige muligheder opfordrer EØSU til en revision af systemet for tildeling af importlicenser, restitutionslicenser og licenser for aktiv forædling og, ikke mindst, tildelingen af kvoter.

1.6

Udvalget opfordrer til indførelse af elektroniske indkøbsværktøjer, som er integreret i toldsystemet for forvaltning af licenser, kvoter og tilladelser. Et sådant system skulle kunne overvåge de nøjagtige forhold på markedet i realtid og reagere omgående, hvis udløsningsmængderne eller -priserne nås.

1.7

Udvalget opfordrer til at holde eksportrestitutionssystemet i baghånden, eftersom det ikke i øjeblikket er muligt at forudse, hvornår der igen bliver brug for et sådant sikkerhedsnet.

1.8

Kommissionens opfordres til at styrke den rolle, der spilles af det rådgivende udvalg om landbrugets internationale aspekter, for at muliggøre direkte input fra landmænd, forarbejdningsvirksomheder, forbrugere, handelsvirksomheder osv (2).

2.   Baggrund

2.1

Forslaget sigter på, at de nuværende handelsordninger for forarbejdede landbrugsprodukter i forordning 1216/2009, som ikke er anført i traktatens bilag I, og den fælles handelsordning for ægalbumin og mælkealbumin i Rådets forordning (EF) nr. 614/2009, tilpasses efter Lissabontraktaten, og at de, af rationaliserings-, harmoniserings- og forenklingshensyn, sammenlægges, med henblik på at:

udpege Kommissionens delegerede beføjelser og gennemførelsesbeføjelser og fastsætte en procedure for vedtagelse af disse delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter,

afpasse dem med den nye fusionsmarkedsordningsforordning [COM(2011) 626 final] i forbindelse med tilpasningen af fusionsmarkedsordningen til Lissabontraktaten og til den fælles landbrugspolitik efter 2013, som på nuværende tidspunkt er genstand for tidskrævende og omfattende drøftelser i Rådet og Europa-Parlamentet,

ajourføre disse forordninger for at sikre et mere klart og solidt retsgrundlag for gennemførelsesbestemmelserne,

skabe et solidt retsgrundlag for forvaltningen af den reducerede importtold og importkontingenterne i henhold til frihandelsaftaler og af ordningen vedrørende eksportrestitutioner og afpasse den gældende forordning efter nuværende praksis i forbindelse med disse frihandelsaftaler og eksportrestitutioner.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

EØSU hilser Kommissionens forslag om at forenkle, rationalisere og harmonisere lovgivningen om handel med forarbejdede landbrugsprodukter velkommen, og ser navnlig positivt på, at begge forordninger (om handelsordninger for forarbejdede landbrugsprodukter og en fælles markedsordning for landbrugsprodukter) vil blive afpasset parallelt efter Lissabontraktaten, da de indeholder ensartede bestemmelser om import- og eksportordninger for landbrugsprodukter og for forarbejdede landbrugsprodukter (f.eks. reduceret importtold, tillægsimporttold, importkontingenter, eksportrestitutioner, eksportlicenser og restitutionslicenser).

3.2

Samtidig mener EØSU, at forenkling, rationalisering og harmonisering af lovgivningen ville være en udmærket lejlighed til at modernisere handelsordningerne og generelt gøre dem mere gennemsigtige under inddragelse af alle relevante aktører med henblik på at fremme EU's værdier i alle dele af verden.

3.3

EØSU anerkender, at forslaget til forordning er en "lissabonisering" af de gældende bestemmelser uden væsentlige ændringer, men opfordrer samtidig til en dybtgående revision af handelspolitikkerne for at gøre dem forenelige med målene for den fælles landbrugspolitik som opstillet i artikel 39 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

3.4

EØSU har ved en række lejligheder givet udtryk for sin støtte til frihandelsaftaler og præferencehandelsordninger og understreget betydningen af WTO-forhandlinger. Udvalget understreger imidlertid, at EU som den største importør af fødevarer på verdensplan har en central rolle at spille mht. at fremme sine egne høje standarder for fødevaresikkerhed og -kvalitet, dyrevelfærd, miljøbeskyttelse og sociale værdier.

3.5

EØSU konstaterer, at importtold, herunder navnlig landbrugselementet heri, bør suppleres med yderligere miljø-, fødevaresikkerheds-, dyrevelfærds- og sociale elementer, der kan anvendes som et værktøj for udbredelse til tredjelande af EU's værdier inden for fødevareproduktion. Disse elementer bør kun reduceres, hvis producenten af eksportvarer til EU respekterer disse værdier. Ved på denne måde at dele vores samfundsværdier vil den globale fødevareproduktion på længere sigt kunne gøres mere modstands- og bæredygtig.

3.6

EØSU efterlyser effektive beskyttelsesværktøjer for at forhindre misbrug i tilfælde, hvor frihandelsaftaler anvendes til at lette adgangen til EU-markedet for fødevarer af en lavere standard, der er billigere og nemmere at producere.

3.7

Kommissionen opfordres til at revidere sit system for tildeling af import- og eksportlicenser, restitutionslicenser og licenser for aktiv forædling, og, ikke mindst, tildeling af kvoter, for at sikre små og mellemstore producenter tilstrækkelige muligheder og forhindre, at en håndfuld aktører dominerer markedet.

3.8

Udvalget opfordrer Kommissionen til at indføre elektroniske indkøbsværktøjer, som er integreret i toldsystemet for forvaltning af import- og eksportlicenser, kvoter og tilladelser, hvilket i betydelig grad ville reducere transaktionsomkostningerne og mindske den risiko, der er forbundet med, at de pågældende aktører fysisk håndterer dokumenterne.

3.9

Et sådant system skulle kunne overvåge de nøjagtige forhold på markedet i realtid og reagere omgående, hvis udløsningsmængderne eller –priserne nås.

3.10

Udvalget mener, at eksportrestitutioner, selv om de ikke anvendes i øjeblikket, spiller en meget vigtig rolle som sikkerhedsnet ved skævheder på markedet. Samtidig er det meget vigtigt at holde systemet i baghånden, eftersom det ikke er muligt at forudse, hvornår der igen bliver brug for et sådant sikkerhedsnet.

3.11

Det er vigtigt, at Kommissionen styrker den rolle, der spilles af det rådgivende udvalg om landbrugets internationale aspekter, for at muliggøre direkte input fra landmænd, forarbejdningsvirksomheder, forbrugere, handelsvirksomheder osv. og derved skabe et nyttigt forum for høring og information (3).

Bruxelles, den 10. juli 2013

Henri MALOSSE

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT C 107 af 6.4.2011 s. 33-36.

(2)  EFT C 304 af 10.11.1993, s. 8-10.

(3)  EFT C 304 af 10.11.1993, s. 8-10.


Top