Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0826

    Kommissionens forordning (EU) 2023/826 af 17. april 2023 om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 og (EF) nr. 107/2009 (EØS-relevant tekst)

    C/2023/2448

    EUT L 103 af 18.4.2023, p. 29–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/826/oj

    18.4.2023   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 103/29


    KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2023/826

    af 17. april 2023

    om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 og (EF) nr. 107/2009

    (EØS-relevant tekst)

    EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF af 21. oktober 2009 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter (1), særlig artikel 15, stk. 1, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    I henhold til direktiv 2009/125/EF fastlægger Kommissionen krav til miljøvenligt design af energirelaterede produkter, der sælges og handles i betydelige mængder i Unionen, og som har en væsentlig miljøpåvirkning og et betydeligt potentiale med hensyn til at mindske deres miljøpåvirkning, uden at det medfører urimelige omkostninger.

    (2)

    I meddelelsen COM(2016) 773 (2) fastlægges prioriteterne for det videre arbejde inden for rammen miljøvenligt design og energimærkning for 2016-2019. I arbejdsplanen for miljøvenligt design af 2016 fastsættes, hvilke energirelaterede produktgrupper der skal prioriteres i forbindelse med gennemførelsen af forberedende undersøgelser og eventuel vedtagelse af gennemførelsesforanstaltninger, og at der skal foretages en gennemgang af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 (3).

    (3)

    Elektriske og elektroniske husholdningsapparaters og kontorudstyrs energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand er en af de foranstaltninger, der er anført i meddelelsen, med anslåede årlige endelige energibesparelser på 4 TWh frem til 2030, hvilket svarer til en reduktion af drivhusgasemissionerne på 1,36 mio. ton kuldioxidækvivalenter.

    (4)

    Kommissionen har fastsat krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til energiforbrug i slukket tilstand og standbytilstand i forordning (EF) nr. 1275/2008 og tilføjede krav til netværksforbundet energiforbrug i standbytilstand i Kommissionens forordning (EU) nr. 801/2013 (4). I henhold til disse forordninger skal Kommissionen tage kravene til miljøvenligt design op til fornyet overvejelse i lyset af den teknologiske udvikling.

    (5)

    Kommissionen har gennemgået forordning (EF) nr. 1275/2008 og analyseret de tekniske, miljømæssige og økonomiske aspekter af elektriske og elektroniske husholdningsapparaters og kontorudstyrs energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand samt den faktiske brugeradfærd. Gennemgangen er foretaget i tæt samarbejde med interessenter og berørte parter i Unionen og tredjelande. Resultaterne af gennemgangen er gjort offentligt tilgængelige og forelagt for det konsultationsforum, der er nedsat ved artikel 18 i direktiv 2009/125/EF.

    (6)

    Gennemgangen har afdækket fordelene ved fortsat at have og forbedre sådanne krav, der er tilpasset den teknologiske udvikling, med hensyn til elektriske og elektroniske husholdningsapparaters og kontorudstyrs energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand.

    (7)

    Det årlige energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand for produkter, der er omfattet af denne forordning, i Unionen blev i gennemgangen anslået til 59,4 TWh i 2015, hvilket svarer til drivhusgasemissioner på 23,8 mio. ton kuldioxidækvivalenter. I et scenarie med uændret praksis forventes energiforbruget at falde frem mod 2030, primært på grund af den tiltagende anvendelse af kravene til miljøvenligt design, der blev indført ved forordning (EU) nr. 801/2013. Faldet forventes dog ikke at vare ved i samme tempo, medmindre de gældende krav til miljøvenligt design ajourføres.

    (8)

    Denne forordning bør kun anvendes på produkter, der er husholdningsapparater og kontorudstyr beregnet til brug i hjemlige miljøer, hvilket for informationsteknologisk udstyr svarer til klasse B-udstyr som anført i standarden EN 55022:2010.

    (9)

    Det bør overvejes at lade driftstilstande, der ikke er omhandlet i denne forordning, såsom computeres ACPI S3-tilstand, omfatte af produktspecifikke gennemførelsesforanstaltninger til direktiv 2009/125/EF.

    (10)

    Krav til slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand bør om muligt fastsættes i produktspecifikke gennemførelsesforanstaltninger i henhold til direktiv 2009/125/EF under hensyntagen til de særlige forhold, der gør sig gældende for hver produktgruppe, og muligheden for at opnå yderligere energi- og drivhusgasemissionsbesparelser.

    (11)

    Produkter udstyret med eksterne strømforsyninger med lav spænding, som blev undtaget fra anvendelsesområdet for forordning (EF) nr. 1275/2008 ved Kommissionens forordning (EF) nr. 278/2009 (5), udvikler sig hurtigt med hensyn til deres funktioner og bringes i omsætning i stigende antal på EU-markedet. De bør derfor være omfattet af nærværende forordnings anvendelsesområde, så der sikres yderligere energibesparelser og lige vilkår for producenter.

    (12)

    Bærbare batteridrevne produkter med et genopladningskredsløb, der skal tilsluttes lysnettet for at kunne genoplades, bør være omfattet af denne forordning, fordi de er afhængige af energitilførsel fra lysnettet.

    (13)

    Produkter, der indeholder et genopladningskredsløb, hvor effekten forbruges i slukket tilstand og standbytilstand, når batteriet ikke oplades, bør være omfattet af denne forordnings anvendelsesområde for at sikre energibesparelser.

    (14)

    Printere, der genererer trykt output fra elektronisk input på papir eller andre medier, bør være omfattet af denne forordning for at sikre energibesparelser, hvorimod tre-d-printere indtil videre bør udelukkes fra denne forordning.

    (15)

    Simple settopbokse, der er omfattet af Kommissionens forordning (EF) nr. 107/2009 (6), udgør ikke længere en væsentlig del af markedet, og deres resterende strømforbrug i standbytilstand og slukket tilstand bør være omfattet af nærværende forordning. Forordning (EF) nr. 107/2009 bør derfor ophæves.

    (16)

    Motordrevne elektrisk justerbare møbler og motordrevne bygningsdele befinder sig i lange tidsrum i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand og rummer dermed et betydeligt potentiale for at mindske energiforbruget i disse tilstande. De bør derfor også være omfattet af denne forordnings anvendelsesområde.

    (17)

    Med kravene til miljøvenligt design bør niveauet for elektriske og elektroniske husholdningsapparaters og kontorudstyrs energiforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand tilpasses i hele Unionen. Dette vil bidrage til et velfungerende indre marked. Det forventes også at forbedre elektriske og elektroniske husholdningsapparaters og kontorudstyrs miljøegenskaber.

    (18)

    De relevante produktparametre bør måles ved hjælp af pålidelige, nøjagtige og reproducerbare metoder. Disse metoder skal tage hensyn til de mest avancerede, anerkendte måle- og beregningsmetoder, herunder, hvis det er muligt, harmoniserede standarder som vedtaget af de europæiske standardiseringsorganisationer, jf. bilag I til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/2012 (7).

    (19)

    I overensstemmelse med artikel 8 i direktiv 2009/125/EF bør denne forordning specificere, hvilke procedurer der gælder for overensstemmelsesvurdering.

    (20)

    For at forbedre denne forordnings effektivitet og troværdighed og beskytte forbrugerne bør produkter, der automatisk ændrer deres egenskaber under prøvningsbetingelser med det formål at nå et gunstigere niveau for nogen af de parametre, der er fastsat i denne forordning, ikke kunne bringes i omsætning.

    (21)

    Ud over kravene i denne forordning bør der fastlægges benchmarks for de bedste tilgængelige teknologier for at sikre omfattende og lettere adgang til oplysninger om miljøegenskaber for produkter, der er omfattet af denne forordning, jf. del 3, punkt 2, i bilag I til direktiv 2009/125/EF.

    (22)

    Ved en gennemgang bør det vurderes, hvor hensigtsmæssige og virkningsfulde forordningens bestemmelser er med hensyn til at nå dens mål.

    (23)

    I lyset af anvendelsesområdet for de nye og ændrede krav til miljøvenligt design i denne forordning og for at sikre større klarhed bør forordning (EF) nr. 1275/2008 ophæves.

    (24)

    Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 19, stk. 1, i direktiv 2009/125/EF —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Genstand

    Ved denne forordning fastsættes krav til miljøvenligt design for så vidt angår energiforbruget i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand for elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr, som bringes i omsætning eller tages i brug.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    1)

    »elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr« eller »udstyr«: ethvert energirelateret produkt, som er angivet i bilag II, og som opfylder følgende betingelser:

    a)

    det er afhængigt af energitilførsel fra lysnettet for at kunne fungere som tilsigtet

    b)

    det er designet til brug med en nominel spænding på 250 V eller derunder

    2)

    »tilslutning«: elektricitetsforsyning fra et net med 230 V (± 10 %) vekselstrøm med en frekvens på 50 Hz

    3)

    »standbytilstand«: en tilstand, hvori udstyret er tilsluttet lysnettet, er afhængigt af energitilførsel fra lysnettet for at fungere efter hensigten og kun har en eller flere af følgende funktioner, som kan virke i en ubegrænset tidsperiode:

    a)

    reaktiveringsfunktion

    b)

    reaktiveringsfunktion og kun en angivelse af tændt reaktiveringsfunktion

    c)

    informations- eller statusvisning

    4)

    »reaktiveringsfunktion«: en funktion, som via en fjernstyret afbryder, en fjernbetjening, en indbygget sensor eller timer gør det muligt at skifte fra standbytilstand til en anden tilstand, herunder tændt tilstand, med aktivering af yderligere funktioner

    5)

    »hovedfunktion«: en funktion, der tilvejebringer den eller de vigtigste tjenester, som udstyret er designet og afprøvet til samt bragt i omsætning for at yde, og som svarer til udstyrets tilsigtede anvendelse

    6)

    »informations- eller statusvisning«: en kontinuerlig funktion, der giver informationer eller viser udstyrets status i et display, herunder klokkeslæt. En simpel lysindikator betragtes ikke som visning af status

    7)

    »tændt tilstand«: en tilstand, hvori udstyret er tilsluttet lysnettet, og hvor som minimum en af hovedfunktionerne er aktiveret

    8)

    »slukket tilstand«: en tilstand, hvor udstyret er tilsluttet lysnettet og ikke yder nogen funktion, eller også er det i en tilstand, der alene indebærer:

    a)

    en angivelse af slukket tilstand

    b)

    funktioner, der skal sikre elektromagnetisk kompatibilitet i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU (8)

    9)

    »netværk«: en kommunikationsinfrastruktur med en forbindelsestopologi, en arkitektur, herunder de fysiske komponenter, organisatoriske principper og kommunikationsprocedurer og -formater (protokoller)

    10)

    »netværksforbundet standbytilstand«: en driftstilstand, hvor udstyret kan genoptage en funktion, når der modtages et fjernaktiveringssignal via en netværksforbindelse

    11)

    »fjernaktiveringssignal«: et signal fra et sted uden for udstyret, som sendes via et netværk

    12)

    »modelidentifikation«: en kode (oftest alfanumerisk), hvormed en specifik udstyrsmodel skelnes fra andre modeller med samme varemærke eller samme producentnavn, importørnavn eller navn på den bemyndigede repræsentant

    13)

    »ækvivalent model«: en udstyrsmodel, der har de samme tekniske karakteristika, som er relevante for de tekniske oplysninger, der skal stilles til rådighed i overensstemmelse med artikel med bilag II, men bringes i omsætning eller tages i brug af den samme producent, importør eller bemyndigede repræsentant som en anden udstyrsmodel med en anden modelidentifikation

    14)

    »oplyste værdier«: de værdier, som producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant har angivet for de angivne, beregnede eller målte tekniske parametre i henhold til artikel 4 med henblik på medlemsstaternes myndigheders verifikation af overholdelsen af kravene.

    Artikel 3

    Krav til miljøvenligt design

    Kravene til miljøvenligt design er anført i bilag III.

    Artikel 4

    Overensstemmelsesvurdering

    1.   Proceduren for overensstemmelsesvurdering, jf. artikel 8 i direktiv 2009/125/EF, er den interne designkontrol, der er fastlagt i samme direktivs bilag IV, eller det forvaltningssystem, der er fastlagt i direktivets bilag V.

    2.   Med henblik på overensstemmelsesvurderingen, jf. artikel 8 i direktiv 2009/125/EF, skal den tekniske dokumentation indeholde de oplysninger, der er anført i punkt 3, litra b), i bilag III til denne forordning, samt nærmere oplysninger om og resultaterne af de beregninger, der er foretaget i overensstemmelse med bilag IV til denne forordning.

    3.   Hvis oplysningerne i den tekniske dokumentation for en bestemt model er indhentet enten:

    a)

    fra en model, som har de samme tekniske karakteristika af relevans for de tekniske oplysninger, der skal leveres i overensstemmelse med bilag III til nærværende forordning, men som fremstilles af en anden producent, eller

    b)

    ved beregninger på grundlag af design eller ekstrapolering ud fra en anden model fra samme eller en anden producent, eller begge dele;

    den tekniske dokumentation for en model skal indeholde nærmere oplysninger om disse beregninger eller ekstrapoleringer, den vurdering producenten har foretaget for at kontrollere nøjagtigheden af beregningerne og, efter omstændighederne, en erklæring om, at de pågældende modeller, der er fremstillet af forskellige producenter, er identiske.

    Den tekniske dokumentation skal indeholde en liste over ækvivalente modeller, jf. første og andet afsnit, herunder modelidentifikation.

    4.   Den tekniske dokumentation skal indeholde de oplysninger, der er anført i punkt 3, litra a), i bilag III, til nærværende forordning.

    Artikel 5

    Kontrolprocedure i forbindelse med markedstilsyn

    Medlemsstaternes myndigheder skal anvende kontrolproceduren i denne forordnings bilag V, når de udfører markedstilsyn efter artikel 3, stk. 2, i direktiv 2009/125/EF.

    Artikel 6

    Omgåelse og softwareopdateringer

    Producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant må ikke bringe udstyr i omsætning, der er designet således, at det kan detektere, at de udsættes for prøvning, herunder ved genkendelse af prøvningsbetingelser eller prøvningscyklusser, og reagere specifikt ved automatisk at ændre egenskaber under prøvningen med henblik på at opnå et bedre niveau for en eller flere af de parametre, der er oplyst i den tekniske dokumentation, eller som fremgår af anden medfølgende dokumentation.

    Hverken udstyrets energiforbrug eller nogen af de øvrige oplyste parametre må forværres efter en software- eller firmwareopdatering målt ud fra de samme prøvningsstandarder, som der oprindeligt blev anvendt i forbindelse overensstemmelseserklæringen, medmindre slutbrugeren har givet sit udtrykkelige samtykke forud for opdateringen. En afvisning af opdateringen må ikke medføre nogen ændring af ydeevnen.

    En softwareopdatering må ikke medføre, at udstyrets ydeevne ændres på en måde, så produktet ikke opfylder de krav til miljøvenligt design, der gælder for overensstemmelseserklæringen.

    Artikel 7

    Vejledende benchmarks

    De vejledende benchmarks for de(t) miljømæssigt bedste udstyr og teknologier, der findes på markedet på tidspunktet for vedtagelsen af denne forordning, er anført i bilag VI.

    Artikel 8

    Gennemgang

    Kommissionen gennemgår denne forordning i lyset af den teknologiske udvikling og forelægger konsultationsforummet for miljøvenligt design resultaterne af gennemgangen senest den 9. maj 2027.

    Ved gennemgangen vurderes navnlig egnetheden af:

    a)

    kravene til standbytilstand, slukket tilstand og netværksforbundet standbytilstand

    b)

    kravene til netværksforbundet standbytilstand for HiNA-udstyr henholdsvis udstyr med HiNA-funktion, og hvordan det nævnte udstyr skelnes fra udstyr uden HiNA

    c)

    medtagelse af andre relevante produktgrupper i denne forordnings anvendelsesområde, herunder produkter, der anvendes i servicesektoren

    d)

    fastsættelse af krav til batteriopladeres batterivedligeholdelsestilstand.

    Artikel 9

    Ophævelse

    Forordning (EF) nr. 1275/2008 ophæves med virkning fra den 9. maj 2025.

    Forordning (EF) nr. 107/2009 ophæves med virkning fra den 9. maj 2025.

    Artikel 10

    Ikrafttræden og anvendelse

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    Den anvendes fra den 9. maj 2025. Artikel 6, første afsnit, finder dog anvendelse, når forordningen træder i kraft.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den 17. april 2023.

    På Kommissionens vegne

    Ursula VON DER LEYEN

    Formand


    (1)  EUT L 285 af 31.10.2009, s. 10.

    (2)  Meddelelse fra Kommissionen af 30. november 2016, arbejdsplan for miljøvenligt design 2016-2019, COM(2016) 773 final.

    (3)  Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 af 17. december 2008 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til strømforbrug i standbytilstand, netværksforbundet standbytilstand og slukket tilstand (EUT L 339 af 18.12.2008, s. 45).

    (4)  Kommissionens forordning (EU) nr. 801/2013 af 22. august 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 1275/2008 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorudstyr med hensyn til strømforbrug i standbytilstand og slukket tilstand, og om ændring af forordning (EF) nr. 642/2009 for så vidt angår krav til miljøvenligt design af fjernsyn (EUT L 225 af 23.8.2013, s. 1).

    (5)  Kommissionens forordning (EF) nr. 278/2009 af 6. april 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af eksterne strømforsyningers elforbrug i ubelastet tilstand og deres gennemsnitlige effektivitet i aktiv tilstand (EUT L 93 af 7.4.2009, s. 3).

    (6)  Kommissionens forordning (EF) nr. 107/2009 af 4. februar 2009 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af simple settopbokse (EUT L 36 af 5.2.2009, s. 8).

    (7)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/2012 af 25. oktober 2012 om europæisk standardisering, om ændring af Rådets direktiv 89/686/EØF og 93/15/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/9/EF, 94/25/EF, 95/16/EF, 97/23/EF, 98/34/EF, 2004/22/EF, 2007/23/EF, 2009/23/EF og 2009/105/EF og om ophævelse af Rådets beslutning 87/95/EØF og Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1673/2006/EF (EUT L 316 af 14.11.2012, s. 12).

    (8)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 79).


    BILAG I

    DEFINITIONER

    (1)   

    »informationsteknologisk udstyr«: alt udstyr, hvis hovedfunktion er enten input, lagring, display, genfinding, transmission, behandling, flytning eller kontrol af data eller af telekommunikationsmeddelelser eller en kombination af disse funktioner, og som kan være udstyret med en eller flere terminalporte, der typisk anvendes til informationsoverførsel

    (2)   

    »hjemlige miljøer«: omgivelser, hvor radio- og tv-apparater kan forventes at være i brug inden for en afstand af 10 m fra det pågældende udstyr

    (3)   

    »netværksport«: netværksforbindelsens fysiske interface (kablet eller trådløs) på udstyret, hvorigennem udstyret kan fjernaktiveres

    (4)   

    »logisk netværksport«: netværksteknologi, som fungerer via en fysisk netværksport

    (5)   

    »fysisk netværksport«: en netværksports fysiske del (hardware). En fysisk netværksport kan bruges til to eller flere netværksteknologier

    (6)   

    »nettilgængelighed«: udstyrets evne til at genoptage funktioner, når en netværksport registrerer et fjernaktiveringssignal

    (7)   

    »netværksudstyr«: udstyr, som kan forbindes til et netværk og har én eller flere netværksporte

    (8)   

    »netværksudstyr med god nettilgængelighed (HiNA-udstyr)«: udstyr, hvis hovedfunktion udelukkende er én eller flere af følgende funktioner: funktion som router, netværksswitch, trådløs basisstation, hub, modem, VoIP-telefon eller videotelefon

    (9)   

    »netværksudstyr med god nettilgængelighed« eller »udstyr med HiNA-funktion«: udstyr, hvori der indgår en funktion som router, netværksswitch, trådløs basisstation eller en kombination heraf, men som ikke er HiNA-udstyr

    (10)   

    »router«: en netværksenhed, hvis hovedfunktion er at bestemme den optimale rute for videresendelse af datatrafikken. Routere videresender datapakker fra ét netværk til en andet på grundlag af netværkslagets oplysninger (L3)

    (11)   

    »netværksswitch«: en netværksenhed, hvis hovedfunktion er at sortere, videresende og fordele rammer (frames) ud fra hver rammes destinationsadresse. Alle switche fungerer mindst på data link-laget (L2)

    (12)   

    »trådløs basisstation«: en netværksenhed, hvis hovedfunktion er at levere wi-fi-forbindelser til flere klienter i henhold til IEEE 802.11-specifikationer

    (13)   

    »hub«: netudstyr med flere porte, som bruges til at forbinde et LAN's segmenter

    (14)   

    »modem«: netværksudstyr, hvis hovedfunktion er at sende og modtage digitalt modulerede analoge signaler via et kablet netværk

    (15)   

    »printer«: udstyr, som genererer en udskrift på papir eller et andet medie på grundlag af elektronisk input. Printere kan have yderligere funktioner såsom scanning og kopiering og kan bringes i omsætning som en multifunktionel enhed eller et multifunktionelt produkt

    (16)   

    »storformatprinter«: printer konstrueret til at håndtere A2-medier eller endnu større formater, herunder udstyr, der er konstrueret til at håndtere medier i endeløse baner med en bredde på 406 mm eller bredere

    (17)   

    »husholdningskaffemaskine«: et apparat til kaffebrygning, som ikke er beregnet til erhvervsmæssig brug

    (18)   

    »husholdningsfilterkaffemaskine«: husholdningskaffemaskine, hvor kaffen laves ved at lade vand løbe gennem et filter fyldt med kaffepulver

    (19)   

    »spillekonsol«: udstyr, der som hovedfunktion er designet til at spille videospil. En spillekonsol er typisk designet til at levere output til en ekstern elektronisk skærm som primær spilvisningsskærm og anvender typisk håndholdte styreenheder eller andre interaktive styreenheder som den primære inputenhed. Spillekonsoller omfatter typisk en eller flere processorer, en eller flere grafikprocessorer, systemhukommelse og interne datalagringsmuligheder. Håndholdt spilleudstyr med indbygget skærm som primær spilvisningsskærm, som primært fungerer ved hjælp af et indbygget batteri eller en anden bærbar strømforsyningskilde i stedet for en direkte tilslutning til lysnettet, betragtes som en form for spillekonsol

    (20)   

    »motordrevne justerbare møbler«: møbler, der omfatter motorer eller aktuatorer og en styreenhed til justering af højde, position eller form. Disse justeringer betjenes af slutbrugeren gennem kabelstyring og/eller trådløs styring, via et netværk eller styres automatisk via sensorer

    (21)   

    »motordreven bygningsdel«: åbnings- eller komfortudstyr i bygninger, bortset fra ventilationsudstyr, som kan bevæge sig eller rotere, eller begge dele, ved hjælp af energitilførsel fra lysnettet. Den motordrevne bygningsdel omfatter en elmotor eller en aktuator og en styreenhed, og den betjenes af slutbrugeren gennem kabelstyring og/eller trådløs styring via et netværk eller styres automatisk via sensorer

    (22)   

    »mediestreamingenhed«: en hardwareenhed, der leverer direkte eller registreret medieindhold til slutbrugerenheder via et netværk og afspilles i realtid.


    BILAG II

    LISTE OVER ENERGIRELATEREDE PRODUKTER, DER ER OMFATTET AF DENNE FORORDNING

    1.   

    Apparater, der designes, afprøves og bringes i omsætning til husholdningsbrug:

    tørretumblere og andre tørretumblere til tøj

    elektriske ovne, også når de er indbygget i komfurer

    elektriske kogeplader og varmeplader

    mikrobølgeovne

    brødristere

    frituregryder

    kaffemaskiner

    kværne

    udstyr til åbning eller forsegling af beholdere eller emballager

    elektriske knive

    andre apparater til madlavning og anden forarbejdning af fødevarer, tilberedning af drikkevarer, rengøring og vedligeholdelse af tøj, men ikke husholdningsopvaskemaskiner, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) 2019/2022 (1), og husholdningsvaskemaskiner og husholdningsvaske/tørremaskiner, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) 2019/2023 (2)

    hårklipningsapparater, hårtørrere, hårbehandlingsapparater, tandbørstningsapparater, barbermaskiner, massageapparater og andre apparater til kropspleje

    vægte.

    2.   

    Informationsteknologisk udstyr primært beregnet til brug i hjemlige miljøer, herunder printere, bortset fra desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og bærbare computere som defineret i Kommissionens forordning (EU) nr. 617/2013 (3) servere og datalagringsprodukter, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) 2019/424 (4), samt elektroniske skærme, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) 2019/2021 (5).

    3.   

    Forbrugerudstyr:

    radioapparater

    videokameraer

    videoafspillere

    hi-fi-afspillere

    forstærkere

    højttalere

    hjemmebiografanlæg

    mediestreamingenheder

    musikinstrumenter

    komplekse settopbokse og simple settopbokse

    andet udstyr til optagelse eller gengivelse af lyd eller billeder, herunder signaler eller anden teknologi til formidling af lyd og billeder på anden måde end ved telekommunikation, dog ikke elektroniske skærme, der er omfattet af forordning (EU) 2019/2021, og projektionsapparater med mekanismer, hvormed linserne kan udskiftes med linser med andre brændvidder.

    4.   

    Legetøj og fritids- og sportsudstyr:

    elektriske tog og racerbaner

    spillekonsoller

    sportsudstyr

    andet legetøj og fritidsudstyr.

    5.   

    Motordrevne justerbare møbler:

    højdejusterbare skriveborde

    elevationssenge og -stole bortset fra medicinsk udstyr og kørestole

    andre motordrevne justerbare møbler.

    6.   

    Motordrevne bygningsdele:

    skodder

    persienner

    døre

    skærme

    markiser

    pergolaer

    gardiner

    porte

    vinduer

    ovenlysvinduer

    andre motordrevne bygningsdele.


    (1)  Kommissionens forordning (EU) 2019/2022 af 1. oktober 2019 om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af husholdningsopvaskemaskiner i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF, om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EU) nr. 1016/2010 (EUT L 315 af 5.12.2019, s. 267).

    (2)  Kommissionens forordning (EU) 2019/2023 af 1. oktober 2019 om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af husholdningsvaskemaskiner og husholdningsvaske/tørremaskiner i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF, om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 og om ophævelse af Kommissionen forordning (EU) nr. 1015/2010 (EUT L 315 af 5.12.2019, s. 285).

    (3)  Kommissionens forordning (EU) nr. 617/2013 af 26. juni 2013 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af computere og computerservere (EUT L 175 af 27.6.2013, s. 13).

    (4)  Kommissionens forordning (EU) 2019/424 af 15. marts 2019 om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af servere og datalagringsprodukter i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF og om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 617/2013 (EUT L 74 af 18.3.2019, s. 46).

    (5)  Kommissionens forordning (EU) 2019/2021 af 1. oktober 2019 om fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af elektroniske skærme i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF om ændring af Kommissionens forordning (EF) nr. 1275/2008 og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 642/2009 (EUT L 315 af 5.12.2019, s. 241).


    BILAG III

    KRAV TIL MILJØVENLIGT DESIGN

    1.   

    Krav til energieffektivitet:

    a)

    Effektforbrug i slukket tilstand:

    Udstyrets energiforbrug i slukket tilstand må ikke overstige 0,50 W. To år efter at denne forordning finder anvendelse, må udstyrets effektforbrug i slukket tilstand ikke overstige 0,30 W.

    b)

    Effektforbrug i standbytilstand:

     

    Udstyrets effektforbrug i enhver tilstand, som kun indebærer en reaktiveringsfunktion, eller som kun indebærer en reaktiveringsfunktion og en angivelse af en aktiveret reaktiveringsfunktion, må ikke overstige 0,50 W.

     

    Udstyrets effektforbrug i enhver tilstand, som kun indebærer informations- eller statusvisning, eller som kun indebærer en kombination af reaktiveringsfunktion og informations- eller statusvisning, eller som kun indebærer en reaktiveringsfunktion og en angivelse af, at reaktiveringsfunktionen og informations- eller statusvisning er aktiveret, må ikke overstige 0,80 W undtagen for husholdningstørretumblere, der er omfattet af Kommissionens forordning (EU) nr. 932/2012 (1), for hvilke samme værdi skal være 1,00 W.

     

    Netværksudstyr, som har en eller flere standbytilstande, skal overholde kravene for disse standbytilstande, når alle kablede netværksporte er frakoblet, og når alle trådløse netværksporte er deaktiveret.

    c)

    Effektforbrug i netværksforbundet standbytilstand:

     

    Effektforbruget for HiNA-udstyr eller udstyr med HiNA-funktion i netværksforbundet standbytilstand må ikke overstige 8,00 W. To år efter, at denne forordning finder anvendelse, må effektforbruget for HiNA-udstyr eller udstyr med HiNA-funktion i netværksforbundet standbytilstand ikke overstige 7,00 W.

     

    Effektforbruget for netværksudstyr, som hverken er HiNA-udstyr eller udstyr med HiNA-funktion, i netværksforbundet standbytilstand må ikke overstige 2,00 W.

     

    Effektforbrugsgrænserne gælder ikke for:

    storformatprintere

    stationære tynde klienter, arbejdsstationer, mobile arbejdsstationer og hjemmeservere som defineret i forordning (EU) nr. 617/2013.

    2.   

    Funktionskrav:

    a)

    Mulighed for slukket tilstand og standbytilstand:

    Medmindre dette er uhensigtsmæssigt for den tilsigtede anvendelse, skal udstyret have en eller flere af følgende tilstande:

    slukket tilstand

    standbytilstand

    en anden driftstilstand, der ikke overskrider de gældende krav til effektforbrug i slukket tilstand eller standbytilstand, når udstyret er tilsluttet lysnettet.

    b)

    Energistyring for alt andet udstyr end netværksudstyr:

    1)

    Medmindre det er uhensigtsmæssigt for den tilsigtede anvendelse, skal udstyret have en energistyringsfunktion. Hvis udstyret ikke har en hovedfunktion, og et andet energirelateret produkt ikke afhænger af dets funktioner, skal energistyringsfunktionen automatisk efter det kortest mulige tidsinterval, der er hensigtsmæssigt i forbindelse med udstyrets tilsigtede brug, slå udstyret over i en af følgende tilstande:

    standbytilstand

    slukket tilstand

    en anden driftstilstand, der ikke overskrider de gældende krav til effektforbrug i slukket tilstand eller standbytilstand, når udstyret er tilsluttet lysnettet.

    2)

    For husholdningskaffemaskiner fastsættes den i nr. 1) omhandlede periode som følger:

    for husholdningsfilterkaffemaskiner, hvor kaffen opbevares i en isoleret kande, højst fem minutter

    til husholdningsfilterkaffemaskiner, hvor kaffen opbevares i en ikkeisoleret kande, højst 40 minutter

    for andre husholdningskaffemaskiner end husholdningsfilterkaffemaskiner: højst 30 minutter.

    3)

    For andet udstyr må den i nr. 1) omhandlede periode ikke overstige 20 minutter.

    4)

    Den energistyringsfunktion, der er beskrevet i nr. 1), skal aktiveres, når udstyret bringes i omsætning eller ibrugtages og aktiveres i sin første konfiguration, og efter at udstyret er blevet nulstillet til fabrikkens standardindstilling.

    5)

    Udstyret kan give brugeren mulighed for at deaktivere energistyringsfunktionen. I sådanne tilfælde skal brugerne advares om, at den pågældende handling øger energiforbruget. Denne advarsel skal indgå i brugsanvisningen og, hvis det er relevant, vises på skærme, der er integreret i eller tilsluttet udstyret, bortset fra informations- eller statusdisplays. Denne mulighed må ikke indgå i installationsproceduren for udstyret og skal forudsætte en særskilt brugerhandling udført på udstyret.

    c)

    Energistyring for netværksudstyr

     

    Medmindre det er uhensigtsmæssigt for den tilsigtede anvendelse, skal udstyret have en energistyringsfunktion. Hvis udstyret ikke udfører en hovedfunktion, og et andet energirelateret produkt ikke afhænger af dets funktioner, skal energistyringsfunktionen automatisk efter det kortest mulige tidsinterval, der er hensigtsmæssigt i forbindelse med udstyrets tilsigtede brug, slå udstyret over i netværksforbundet standbytilstand: Perioden må ikke overstige 20 minutter.

     

    I netværksforbundet standbytilstand kan energistyringsfunktionen automatisk slå udstyret over i standbytilstand eller slukket tilstand eller en anden tilstand, der ikke overskrider de gældende krav til effektforbrug i standbytilstand eller slukket tilstand.

     

    Energistyringsfunktionen skal være til rådighed for alle netværksudstyrets netværksporte.

     

    Medmindre alle netværksporte deaktiveres, skal energistyringsfunktionen aktiveres, når udstyret bringes i omsætning eller ibrugtages. Når udstyret er blevet nulstillet til fabrikkens standardindstilling, skal energistyringsfunktionen aktiveres, hvis en af netværksportene aktiveres.

     

    Udstyret kan give brugeren mulighed for at deaktivere energistyringsfunktionen. I sådanne tilfælde skal brugeren advares om, at den pågældende handling øger energiforbruget. Denne advarsel skal indgå i brugsanvisningen og, hvis det er relevant, vises på skærme, der er integreret i eller tilsluttet udstyret. Denne mulighed må ikke indgå i installationsproceduren for udstyret og skal forudsætte en særskilt brugerhandling udført på udstyret.

     

    Netværksudstyr, som ikke er HiNA-udstyr, skal overholde kravene i punkt 2, litra b), når alle kablede netværksporte er frakoblet, og alle trådløse netværksporte er deaktiveret.

    d)

    Mulighed for at deaktivere forbindelser til et trådløst netværk:

    Ethvert netværksudstyr, som kan forbindes til et trådløst netværk, skal give brugeren mulighed for at deaktivere forbindelserne til det trådløse netværk. Dette krav gælder ikke for udstyr, hvis tilsigtede brug kræver en enkelt trådløs forbindelse til et netværk, og som ikke har nogen kablet forbindelse til et netværk.

    e)

    Angivelsen »standby« og oversættelser heraf til alle officielle EU-sprog må ikke anvendes til, hverken alene eller i kombination med andre oplysninger, at beskrive forhold, hvor udstyret ikke er i overensstemmelse med kravene i punkt 1, litra b) eller c).

    3.   

    Oplysningskrav:

    a)

    Brugsanvisninger til slutbrugere og producenters, importørers eller bemyndigede repræsentanters websteder med fri adgang skal indeholde følgende oplysninger om alt udstyr, alt efter hvad der er relevant:

    1)

    for hver slukket tilstand, standbytilstand (eller en anden tilstand, der ikke overstiger de gældende krav til effektforbrug i slukket tilstand eller standbytilstand) og netværksforbundet standbytilstand, som udstyret slås over i af energistyringsfunktionen eller en tilsvarende funktion:

    effektforbruget udtrykt i watt afrundet til første decimal

    den periode, hvorefter udstyret automatisk slås over i standbytilstand, slukket tilstand eller netværksforbundet standbytilstand i minutter afrundet til nærmeste minut

    2)

    effektforbruget for udstyret i netværksforbundet standbytilstand, hvis alle kablede netværksporte er tilsluttet, og alle trådløse netværksporte er aktiveret.

    3)

    For udstyr, der har behov for en ekstern strømforsyning, men som bringes på markedet uden en sådan, skal producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant forelægge oplysninger om produktmodellens tekniske egenskaber i relation til, hvilken ekstern strømforsyning der skal anvendes sammen med det pågældende udstyr.

    4)

    vejledning om, hvordan trådløse netværksporte aktiveres og deaktiveres.

    Alternativt kan oplysningerne i nr. 1), 2) og 3) angives i brugsanvisningen til slutbrugere i form af et link til disse oplysninger på producenternes, importørernes eller de bemyndigede repræsentanters frit tilgængelige websteder.

    b)

    Den tekniske dokumentation med henblik på overensstemmelsesvurderingen, jf. artikel 4, skal indeholde følgende elementer:

    1)

    udstyrskategori:

    angivelse af, om der er tale om netværksudstyr eller andet udstyr end netværksudstyr

    for netværksudstyr angives, om der er tale om HiNA-udstyr, udstyr med HiNA-funktion eller andet netværksudstyr; findes der ingen oplysninger herom, betragtes udstyret hverken som HiNA-udstyr eller udstyr med HiNA-funktion

    2)

    for henholdsvis slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand:

    den oplyste værdi for effektforbruget i watt afrundet til første decimal

    hvilken målemetode der er anvendt

    en beskrivelse af, hvordan udstyrets driftstilstand blev valgt eller programmeret

    sekvensen af de hændelser, der skal til for at nå den driftstilstand, hvor udstyret automatisk skifter tilstand

    eventuelle bemærkninger vedrørende brugen af udstyret, f.eks. oplysninger om, hvordan brugeren slår udstyret over i netværksforbundet standbytilstand

    hvis det er relevant, den standardtid, som udstyret skal bruge for at slå over i den relevante energibesparende tilstand i minutter afrundet til nærmeste minut

    3)

    for netværksudstyr:

    antal og type netværksporte, og, med undtagelse af trådløse netværksporte, hvor disse porte er placeret på udstyret; det skal navnlig anføres, hvis den samme fysiske netværksport anvendes til to eller flere typer netværksporte

    hvorvidt alle netværksporte deaktiveres, før udstyret bringes i omsætning eller ibrugtages

    hvorvidt der er porte, der er afhængige af aktive kabelforbindelser til den påtænkte anvendelse, og den procedure, der anvendes til at deaktivere disse porte

    effektforbruget for udstyret i netværksforbundet standbytilstand, hvis alle kablede netværksporte er tilsluttet, og alle trådløse netværksporte er aktiveret.

    vejledning om, hvordan trådløse netværksporte aktiveres og deaktiveres

    4)

    for hver type netværksport:

    tidsintervallet, efter hvilket energistyringsfunktionen slår udstyret over i netværksforbundet standbytilstand

    fjernaktiveringssignalet, som anvendes til at genaktivere udstyret

    specifikation af (maksimal) ydeevne

    (maksimalt) effektforbrug for udstyret i netværksforbundet standbytilstand, som energistyringsfunktionen slår udstyret over i, hvis kun den pågældende port anvendes til fjernaktivering

    den kommunikationsprotokol, som udstyret anvender

    5)

    prøvningsbetingelser ved måling:

    omgivelsernes temperatur

    testspænding i V og frekvens i Hz

    total harmonisk forvrængning i elforsyningssystemet

    beskrivelse af den instrumentering, den opsætning og de kredsløb, der er brugt til elektrisk prøvning

    6)

    de af udstyrets specifikationer, der er relevante for vurderingen af overensstemmelse med kravene i punkt 2, litra a)-c), herunder den oplyste værdi for, hvor lang tid der går, inden udstyret automatisk slår over i netværksforbundet standbytilstand eller en anden driftstilstand, hvor effektforbruget ikke overskrider de gældende krav til slukket tilstand og/eller standbytilstand i minutter afrundet til nærmeste minut.

    7)

    Der skal, hvis det er relevant, forelægges en teknisk begrundelse for, at kravene i punkt 2, litra a)-d), ikke anses for relevante i forbindelse med den tilsigtede brug af udstyret. Nødvendigheden af at opretholde en eller flere forbindelser til netværket eller at vente på et fjernaktiveringssignal anses ikke for en teknisk begrundelse, der kan udløse en fritagelse fra kravene i punkt 2, litra b), når det drejer sig om udstyr, som producenten ikke har defineret som netværksudstyr. For så vidt angår kravene i punkt 2, litra c), skal den tekniske begrundelse navnlig indeholde dokumentation for, hvorfor en hovedfunktion skal forblive aktiv. Desuden skal det på emballagen, hvis det er relevant, udtrykkeligt angives, at:

    a)

    udstyret ikke er forsynet med en standbytilstand eller en anden, tilsvarende tilstand med hensyn til energieffektivitetskrav, energistyringsfunktion eller evne til at deaktivere trådløse forbindelser til et netværk

    b)

    udstyrets effektforbrug vil sandsynligvis være højere end forbruget i andre udstyrsmodeller, der opfylder disse funktionskrav.

    8)

    Beskrivelsen af udstyrets hovedfunktioner.


    (1)  Kommissionens forordning (EU) nr. 932/2012 af 3. oktober 2012 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/125/EF for så vidt angår krav til miljøvenligt design af husholdningstørretumblere (EUT L 278 af 12.10.2012, s. 1).


    BILAG IV

    MÅLEMETODER OG BEREGNINGER

    Målinger og beregninger foretages under anvendelse af harmoniserede standarder, hvis referencenumre er offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende, eller andre pålidelige, nøjagtige og reproducerbare metoder, som bygger på de mest avancerede, alment anerkendte metoder.

    Følgende generelle betingelser finder anvendelse ved prøvning af netværksudstyr:

    a)

    For at måle energiforbruget i standbytilstand for netværksudstyr, der har en sådan tilstand, skal alle enhedens netværksporte deaktiveres eller frakobles, alt efter hvad der er relevant.

    b)

    Hvis udstyr er afhængigt af aktiv kablet tilslutning til en eller flere netværksporte med henblik på den tilsigtede anvendelse, er manuel deaktivering af disse netværksporte tilladt i stedet for trådløs frakobling.

    c)

    Følgende procedure anvendes til måling af energiforbruget i netværksforbundet standbytilstand og prøvning af energistyringsfunktionen:

    1)

    Hvis udstyret har én type netværksport, og hvis der er to eller flere porte af denne type til rådighed, vælges vilkårligt en af disse porte, som forbindes til det relevante netværk under overholdelse af maksimumspecifikationen for porten. Hvis udstyret har flere trådløse netværksporte af samme type, skal de andre trådløse porte deaktiveres, hvis det er muligt. Hvis udstyret har flere kablede netværksporte af samme type, skal de andre netværksporte frakobles. Er der kun én netværksport til rådighed, forbindes denne til det relevante netværk under overholdelse af maksimumspecifikationen for porten.

    Enheden, der skal prøves, tændes. Den anordning, der leverer det fjernaktiveringssignal, som vil reaktivere den prøvede enhed, tilsluttes det relevante net, sættes i tændt tilstand og gøres klar til at levere aktiveringssignalet ved behov. Når enheden, der skal prøves, arbejder korrekt i tændt tilstand, får den lov til at slå over i netværksforbundet standbytilstand, og effektforbruget måles. Derefter sendes det relevante signal til enheden via netværksporten, og det kontrolleres, om udstyret blev genaktiveret.

    2)

    Hvis udstyret har mere end én type netværksport, gentages den følgende procedure for hver type netværksport. Hvis to eller flere netværksporte af samme type er til rådighed, vælges én vilkårlig port for hver type netværksport, og denne port forbindes til det relevante netværk under overholdelse af maksimumspecifikationen for porten.

    Hvis der for en bestemt type netværksport kun er én port til rådighed, forbindes denne til det relevante netværk under overholdelse af maksimumspecifikationen for porten. Kablede netværksporte, der ikke anvendes, skal frakobles, og trådløse porte, der ikke anvendes, skal deaktiveres.

    Enheden, der skal prøves, tændes. Den anordning, der leverer det fjernaktiveringssignal, som vil reaktivere den prøvede enhed, tilsluttes det relevante net, sættes i tændt tilstand og gøres klar til at levere aktiveringssignalet ved behov. Når enheden, der skal prøves, arbejder korrekt i tændt tilstand, får den lov til at slå over i netværksforbundet standbytilstand, og effektforbruget måles. Derefter sendes det relevante signal til enheden via netværksporten, og det kontrolleres, om udstyret blev genaktiveret. Hvis to eller flere typer (logiske) netværksporte deles om én fysisk netværksport, gentages proceduren for hver type logisk netværksport, medens de andre logiske netværksporte er logisk frakoblet.

    d)

    For alle typer husholdningskaffemaskiner skal målingerne foretages efter afslutningen af den sidste bryggecyklus eller, hvis det er relevant, efter afslutning af en afkalkningsproces, en selvrensningsproces eller enhver operation udført af brugeren, medmindre der er udløst en alarm, der kræver brugerindgriben for at forhindre eventuel beskadigelse eller ulykke.


    BILAG V

    KONTROLPROCEDURE I FORBINDELSE MED MARKEDSTILSYN

    De verifikationstolerancer, der er fastsat i dette bilag, gælder kun for medlemsstaternes myndigheders verifikation af de oplyste værdier. Producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant må ikke benytte dem som en tilladt tolerance, når værdierne i den tekniske dokumentation fastsættes, eller til at fortolke disse værdier med henblik på at opnå overensstemmelse eller på nogen måde formidle bedre egenskaber.

    Hvis en model ikke opfylder kravene i artikel 6, første afsnit, i denne forordning, anses modellen og alle ækvivalente modeller for ikke at opfylde kravene.

    I forbindelse med kontrol af udstyrsmodellens overensstemmelse med kravene i denne forordning i henhold til artikel 3, stk. 2, i direktiv 2009/125/EF følger medlemsstaternes myndigheder for så vidt angår kravene i dette bilag følgende procedure:

    1.

    Medlemsstaternes myndigheder kontrollerer én enhed af modellen.

    2.

    Modellen anses for at overholde de relevante krav, hvis alle følgende betingelser er opfyldt:

    a)

    værdierne i den tekniske dokumentation i henhold til punkt 2 i bilag IV til direktiv 2009/125/EF (oplyste værdier), og, hvis det er relevant, de værdier, der anvendes til at beregne disse, er ikke mere favorable for producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant end resultaterne af de tilsvarende målinger, som udføres i henhold til punkt 2, litra g), i nævnte bilag

    b)

    de oplyste værdier opfylder alle krav, der er fastsat i denne forordning, og de krævede produktoplysninger, der offentliggøres af producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant, indeholder ikke værdier, som er mere favorable for producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant end de oplyste værdier

    c)

    producenten, importøren eller den bemyndigede repræsentant har indført et system, der overholder kravene i artikel 6, andet afsnit, når medlemsstatens myndigheder foretager prøvning en enhed af modellen

    d)

    modellen opfylder funktionskravene i punkt 2 i bilag III og de krav til oplysninger, der er fastsat i punkt 3 i bilag III, når medlemsstatens myndigheder foretager prøvning af en enhed af modellen

    e)

    de fundne værdier (dvs. værdierne for de relevante parametre som målt under prøvning og de værdier, som beregnes ud fra disse målinger), når medlemsstaternes myndigheder foretager prøvning af en enhed af modellen, overholder de respektive verifikationstolerancer, jf. tabel 1.

    3.

    Hvis de i punkt 2, litra a), b), c) eller d), fastsatte betingelser ikke opfyldes, anses modellen og alle ækvivalente modeller for ikke at opfylde kravene i denne forordning.

    4.

    Hvis den betingelse, der nævnes i punkt 2, litra e), ikke opfyldes, skal medlemsstaternes myndigheder udvælge yderligere tre enheder af samme model til prøvning. Alternativt kan de tre yderligere udvalgte enheder være af en eller flere ækvivalente modeller.

    5.

    Modellen anses for at opfylde de gældende krav, hvis den aritmetiske middelværdi af de fundne værdier for disse tre enheder overholder de respektive verifikationstolerancer i tabel 1.

    6.

    Hvis det resultat, der nævnes i punkt 5, ikke opnås, anses modellen og alle ækvivalente modeller for ikke at overholde kravene i denne forordning.

    7.

    Medlemsstaternes myndigheder fremsender uden ophold alle relevante oplysninger til myndighederne i de øvrige medlemsstater og til Kommissionen, når der i medfør af punkt 3 eller 6 eller andet afsnit i dette bilag er truffet afgørelse om, at modellen ikke opfylder kravene.

    Medlemsstaternes myndigheder benytter måle- og beregningsmetoderne i bilag IV.

    For så vidt angår de krav, der er omhandlet i dette bilag, anvender medlemsstaternes myndigheder kun de verifikationstolerancer, der er fastsat nedenstående i tabel 1, og anvender kun proceduren i punkt 1-7 ovenfor. For så vidt angår parametrene i tabel 1 anvendes der ingen andre tolerancer såsom tolerancer i harmoniserede standarder eller i enhver anden målemetode.

    Tabel 1

    Verifikationstolerancer

    Parametre

    Verifikationstolerancer

    Effektforbrug i slukket tilstand

    Den fundne værdi  (*1) må ikke overstige den oplyste værdi med mere end 0,10 W.

    Effektforbrug i standbytilstand

    Den fundne værdi  (*1) må ikke overstige den oplyste værdi med mere end 0,10 W.

    Effektforbrug i netværksforbundet standbytilstand

    Den fundne værdi  (*1) må ikke overstige den oplyste værdi med mere end 0,10 W, hvis den oplyste værdi er mindre end 1 W, og ellers med mere end 10 %.

    Tid, der er nødvendig, for at udstyret kan nå den gældende energibesparende tilstand

    Den fundne værdi  (*1) må ikke overstige den oplyste værdi med mere end 10 %.


    (*1)  I tilfælde af, at tre yderligere enheder prøves som fastsat i punkt 4, er den fundne værdi den aritmetiske middelværdi af de værdier, der er fundet for disse tre yderligere enheder.


    BILAG VI

    REFERENCEVÆRDIER

    På tidspunktet for denne forordnings ikrafttræden blev følgende bedste tilgængelige teknologi på markedet med hensyn til effektforbrug i slukket tilstand, standbytilstand og netværksforbundet standbytilstand udpeget:

    a)

    Slukket tilstand: 0-0,2 W med slukknap på forsiden afhængigt bl.a. af specifikationerne i tilknytning til elektromagnetisk kompatibilitet i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU (1).

    b)

    Standbytilstand: 0,1 W med reaktiveringsfunktion; 0,1 W med enkle eller laveffektlysdioder til informations- eller statusvisning (større skærme — f.eks. til ure — kræver mere effekt).

    c)

    Netværksforbundet standbytilstand: 3 W for HiNA-udstyr, og 1 W eller derunder for andet udstyr end HiNA-udstyr.


    (1)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/30/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om elektromagnetisk kompatibilitet (EUT L 96 af 29.3.2014, s. 79).


    Top