Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0633

    Rådets afgørelse (FUSP) 2017/633 af 3. april 2017 til støtte for FN's handlingsprogram om forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben

    EUT L 90 af 4.4.2017, p. 12–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/633/oj

    4.4.2017   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    L 90/12


    RÅDETS AFGØRELSE (FUSP) 2017/633

    af 3. april 2017

    til støtte for FN's handlingsprogram om forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1, og artikel 31, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)

    Den 20. juli 2001 vedtog de stater, der deltog i De Forenede Nationers (FN) konference om alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben, FN's handlingsprogram om forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben (»FN-handlingsprogrammet«). Den 8. december 2005 vedtog FN's Generalforsamling et internationalt instrument, der skal sætte staterne i stand til i tide og på pålidelig vis at identificere og spore ulovlige håndvåben og lette våben (»det internationale sporingsinstrument«). Det fremgår af begge disse internationale instrumenter, at staterne, når det er hensigtsmæssigt, skal samarbejde med FN om at støtte den effektive gennemførelse af instrumenterne.

    (2)

    Den 12. juli 2002 vedtog Rådet fælles aktion 2002/589/FUSP (1).

    (3)

    Den 16. december 2005 vedtog Det Europæiske Råd EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med håndvåben og lette våben samt ammunition hertil. I denne strategi er støtte til FN's handlingsprogram fastlagt som første prioritet for indsatsen på internationalt plan, og der opfordres til vedtagelse af et juridisk bindende internationalt instrument om sporing og mærkning af håndvåben og lette våben (»SALW«) og ammunition hertil.

    (4)

    I forlængelse af vedtagelsen af det internationale sporingsinstrument støttede Unionen fuld gennemførelse af dette ved at vedtage og gennemføre Rådets fælles aktion 2008/113/FUSP (2). Gennemførelsen af fælles aktion 2008/113/FUSP blev vurderet positivt af Rådet.

    (5)

    Den 18. juli 2011 vedtog Rådet afgørelse 2011/428/FUSP (3).

    (6)

    Ulovligt erhvervede håndvåben er blevet anvendt til terrorangreb i Europa.

    (7)

    I den endelige rapport af det sjette af de møder, som staterne afholder hvert andet år for at drøfte gennemførelsen af FN's handlingsprogram, bemærkes:

    behovet for at styrke sporingen af SALW i konflikt- og postkonfliktsituationer, herunder gennem bistand til kapacitetsopbygning, med henblik på at identificere og standse strømmen af ulovlige SALW ind i konflikt- og postkonfliktzoner og give tidlig varsling om destabiliserende strømme af sådanne våben og forebygge konflikter

    mulighed for at skabe synergi mellem projekter, der har til formål at støtte gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument, og projekter i tilknytning til målene for bæredygtig udvikling

    behovet for på tredje gennemgangskonference i 2018 at overveje konsekvenserne for FN's handlingsprogram af den seneste udvikling inden for fremstilling, teknologi og konstruktion af SALW.

    behovet for øget dialog med industrien, navnlig om effektiv mærkning af SALW, i lyset af denne seneste udvikling

    behovet for at øge den nationale kapacitet for at tage højde for omledningsrisici i forbindelse med vurdering af ansøgninger om tilladelse til eksport af SALW og at indføre passende love, bestemmelser og administrative procedurer, hvis de ikke allerede findes, der er i overensstemmelse med staternes nuværende forpligtelser i henhold til den relevante folkeret, for at sikre effektiv kontrol med eksport, transit og import af SALW, herunder anvendelse af slutbrugercertificering og effektive lovgivnings- og håndhævelsesforanstaltninger

    at fuldstændig og effektiv gennemførelse af FN's handlingsprogram bidrager til at hindre terroristers erhvervelse af SALW, hvorved de potentielle virkninger af deres angreb mindskes —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    1.   Med henblik på at støtte bekæmpelsen af ulovlig handel med SALW ved at mindske risikoen for omledning, herunder gennem tyveri, bortkomst og reeksport uden tilladelse af SALW til ulovlige markeder, illegale væbnede grupper, terrorister og andre uautoriserede modtagere, forfølger Unionen med denne afgørelse følgende mål

    støtte FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument

    sikre relevansen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument og øge deres effektivitet.

    støtte foranstaltninger med henblik på et vellykket og relevant resultat af FN's tredje konference i 2018 til gennemgang af fremskridtene med gennemførelsen af FN's handlingsprogram (»tredje gennemgangskonference«).

    2.   For at nå de mål, der er omhandlet i stk. 1, støtter Unionen ved denne afgørelse følgende:

    forberedelsen af tredje gennemgangskonference gennem en række tematiske symposier og regionale konferencer,

    en omfattende analyse af FN's medlemsstaters nationale rapporter om gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument, som skal forelægges på tredje gennemgangskonference,

    et sponsoreringsprogram for deltagere fra tredjelande

    levering af teknisk støtte til formanden for tredje gennemgangskonference.

    Fire tematiske symposier, der frembringer handlingsorienterede resultater vedrørende emner med tilknytning til kontrol med SALW. De udvalgte emner er fastlagt som prioriteter i de arbejdsdokumenter fra EU, der blev forelagt til møderne i FN's handlingsprogram (BMS5 i 2014 og BMS6 i 2016), og blev afspejlet i resultatdokumenterne fra disse møder:

    i)

    SALW-sporing og -lagerforvaltning i konflikt- og postkonfliktsituationer

    ii)

    SALW og 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, herunder mål for bæredygtig udvikling nr. 16 og kønsaspekterne af SALW-kontrol

    iii)

    den seneste udvikling inden for SALW-fremstilling, -teknologi og -konstruktion og de deraf følgende udfordringer i forbindelse med og muligheder for gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument

    iv)

    synergi mellem FN's handlingsprogram, våbenhandelstraktaten og andre relevante instrumenter.

    Fem regionale konferencer, der giver mulighed for dialog med regeringsrepræsentanter og regionale organisationer fra udvalgte regioner om resultatdokumenterne fra de tematiske symposier.

    Analyse af nationale rapporter om gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument med fokus på gennemførelsesudfordringer, som giver anledning til muligheder for samarbejde og bistand.

    Styrkelse af grundlaget for tredje gennemgangskonference ved hjælp af et sponsoreringsprogram og teknisk støtte til formanden for tredje gennemgangskonference, og

    Outreach gennem presseerklæringer og sideløbende arrangementer.

    3.   Bilaget til denne afgørelse indeholder en detaljeret beskrivelse af det i stk. 2 omhandlede projekt.

    Artikel 2

    1.   Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (»HR«) har ansvaret for gennemførelsen af denne afgørelse.

    2.   Gennemførelsen af det i artikel 1, stk. 2, omhandlede projekt forestås af FN's Kontor for Nedrustningsanliggender (»UNODA«), som bistås af Small Arms Survey repræsenteret af Graduate Institute of International and Development Studies (»SAS«).

    3.   UNODA udfører, bistået af SAS, sine opgaver under HR's ansvar. Med henblik herpå indgår HR i de nødvendige aftaler med UNODA.

    Artikel 3

    1.   Det finansielle referencegrundlag for gennemførelsen af det i artikel 1, stk. 2, omhandlede projekt er på 2 798 381,56 EUR.

    2.   De udgifter, der finansieres af det i stk. 1 angivne beløb, forvaltes i overensstemmelse med de procedurer og regler, der gælder for Unionens almindelige budget.

    3.   Kommissionen overvåger, at de i stk. 1 omhandlede udgifter forvaltes korrekt. Med henblik herpå indgår den en finansieringsaftale med UNODA. UNODA og SAS vil blive opfordret til at indgå en aftale om godtgørelse af de omkostninger, der afholdes af SAS i forbindelse med dets bidrag til gennemførelsen af denne afgørelse. Det skal af aftalen mellem Kommissionen og UNODA fremgå, at UNODA og SAS skal sikre, at Unionens bidrag bliver synligt i en grad, der svarer til dets størrelse.

    4.   Kommissionen bestræber sig på at indgå den finansieringsaftale, der er omhandlet i stk. 3, snarest muligt efter denne afgørelses ikrafttræden. Den underretter Rådet om eventuelle vanskeligheder i forbindelse med denne proces og om datoen for indgåelse af finansieringsaftalen.

    Artikel 4

    HR aflægger rapport til Rådet om gennemførelsen af denne afgørelse på grundlag af regelmæssige rapporter udarbejdet af UNODA. Disse rapporter skal danne udgangspunkt for Rådets evaluering. Kommissionen aflægger rapport om de finansielle aspekter af projektets gennemførelse jf. artikel 1, stk. 2.

    Artikel 5

    1.   Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

    2.   Denne afgørelse udløber 24 måneder efter indgåelsen af finansieringsaftalen omhandlet i artikel 3, stk. 3. Den udløber dog seks måneder efter ikrafttrædelsen, hvis nævnte finansieringsaftale ikke er indgået inden da.

    Udfærdiget i Luxembourg, den 3. april 2017.

    På Rådets vegne

    F. MOGHERINI

    Formand


    (1)  Rådets fælles aktion 2002/589/FUSP af 12. juli 2002 om Den Europæiske Unions bidrag til bekæmpelse af destabiliserende ophobning og spredning af håndskydevåben og lette våben og om ophævelse af fælles aktion 1999/34/FUSP (EUT L 191 af 19.7.2002, s. 1).

    (2)  Rådets fælles aktion 2008/113/FUSP af 12. februar 2008 til støtte for det internationale instrument, der skal sætte staterne i stand til i tide og på pålidelig vis at identificere og spore ulovlige håndskydevåben og lette våben (SALW) som led i EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil (EUT L 40 af 14.2.2008, s. 16).

    (3)  Rådets afgørelse 2011/428/FUSP af 18. juli 2011 til støtte for FN's Kontor for Nedrustningsanliggenders indsats med henblik på gennemførelse af FN's handlingsprogram om forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben (EUT L 188 af 19.7.2011, s. 37).


    BILAG

    1.   MÅLSÆTNINGER

    Formålet med denne afgørelse er at støtte bekæmpelsen af ulovlig handel med håndvåben og lette våben (»SALW«) ved at minimere risikoen for omledning, herunder gennem tyveri, bortkomst og reeksport uden tilladelse af SALW til ulovlige markeder, illegale væbnede grupper, terrorister og andre uautoriserede modtagere. Derfor støtter denne afgørelse De Forenede Nationers (FN) handlingsprogram om forebyggelse, bekæmpelse og afskaffelse af alle aspekter ved ulovlig handel med håndvåben og lette våben (»FN's handlingsprogram«) og det internationale sporingsinstrument (»det internationale sporingsinstrument«) og skal sikre deres relevans og øge deres effektivitet.

    For at opnå dette støtter denne afgørelse foranstaltninger med henblik på et vellykket og relevant resultat af FN's tredje konference i 2018 til gennemgang af fremskridtene med gennemførelsen af FN's handlingsprogram (»tredje gennemgangskonference«). Denne afgørelse støtter forberedelsen af tredje gennemgangskonference gennem en række tematiske symposier og regionale konferencer. De tematiske symposier vil lette udarbejdelsen af handlingsorienterede resultater vedrørende emner med tilknytning til kontrol med SALW. De udvalgte emner er fastlagt som prioriteter i de arbejdsdokumenter fra EU, der blev forelagt til møderne i forbindelse med FN's handlingsprogram (BMS5 i 2014 og BMS6 i 2016), og blev i vid udstrækning overtaget i resultatdokumenterne fra disse møder. De regionale konferencer vil give mulighed for dialog med regeringsrepræsentanter og regionale organisationer fra udvalgte regioner om emnerne fra de tematiske symposier. Målet er at styrke det positive resultat af BMS6 i forbindelse med resultatet af tredje gennemgangskonference. Andre foranstaltninger med henblik på at bidrage til et vellykket resultat af tredje gennemgangskonference vil være en omfattende analyse af FN's medlemsstaters nationale rapporter om gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument, som skal fremlægges på tredje gennemgangskonference, et sponsoreringsprogram for deltagere fra tredjelande og teknisk støtte til formanden for tredje gennemgangskonference.

    2.   BESKRIVELSE AF FORANSTALTNINGERNE

    EU-projektet til støtte for tredje gennemgangskonference vil omfatte følgende elementer:

    i)

    tematiske symposier med henblik på at udarbejde handlingsorienterede resultater vedrørende emner med tilknytning til kontrol med SALW

    ii)

    regionale konferencer for at indgå i dialog med regeringsrepræsentanter og regionale organisationer fra udvalgte regioner

    iii)

    en analyse af FN's medlemsstaters nationale rapporter om gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument, der skal fremlægges på tredje gennemgangskonference

    iv)

    styrkelse af grundlaget for tredje gennemgangskonference (sponsoreringsprogrammet og teknisk bistand)

    v)

    effektiv outreach med henblik på varig indvirkning.

    Disse fem elementer behandles mere indgående nedenfor. Projektet vil løbe parallelt med forberedelserne af tredje gennemgangskonference ved formanden. Dette vil være en vigtig lejlighed for formanden til at deltage i tematiske og regionale forberedelser til tredje gennemgangskonference.

    2.1   Tematiske symposier

    2.1.1   Formål

    Formålet med hvert symposium er at drøfte og undersøge hvert emne, der skal behandles, og nå til enighed om skridt, som skal tages på nationalt, regionalt og globalt plan, og som kan medtages i resultatdokumentet fra tredje gennemgangskonference. Resultaterne og anbefalingerne fra hvert symposium vil blive forelagt og drøftet på alle regionale konferencer.

    2.1.2   Der vil blive afholdt fire symposier i forbindelse med projektet:

    i)

    SALW-sporing og -lagerforvaltning i konflikt- og postkonfliktsituationer

    ii)

    SALW og 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, herunder mål for bæredygtig udvikling (»SDG«) nr. 16 og kønsaspektet af SALW-kontrol

    iii)

    den seneste udvikling inden for SALW-fremstilling, -teknologi og -konstruktion og de deraf følgende udfordringer og muligheder for gennemførelse af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument

    iv)

    synergi mellem FN's handlingsprogram, våbenhandelstraktaten (»ATT«) og andre relevante instrumenter.

    2.1.3   Format

    Symposierne vil få formater, der er tilpasset emnerne:

    i)

    SALW-sporing og -lagerforvaltning i konflikt- og postkonfliktsituationer (jf. BMS6-resultatdokumentet (1) med henblik på at minimere risikoen for omledning, herunder gennem tyveri, bortkomst og reeksport uden tilladelse af SALW til ulovlige markeder, illegale væbnede grupper, terrorister og andre uautoriserede modtagere.

    Deltagelse af:

    tekniske eksperter fra regeringer, herunder de berørte regeringer

    FN-systemet (DPKO, DPA, CTED, DSS, UNODC og UNODA)

    eksperter fra FN's fredsbevarende missioner

    eksperter fra FN's Sikkerhedsråds kontroludvalg

    eksperter fra akademiske kredse og forskningsinstitutter

    eksperter fra internationale organisationer (WCO, Interpol osv.)

    eksperter fra operationelle NGO'er (MAG, CAR, ARES osv.)

    eksperter fra relevante EU-institutioner (GD HOME og Europol).

    I alt ca. 40 deltagere. Rundbordsdrøftelser. Alle stater er velkomne til at overvære og deltage i spørgetiden

    ii)

    SALW og 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, herunder SDG nr. 16 og kønsaspekterne af SALW-kontrol (jf. BMS6-resultatdokumentet (2) med deltagelse af:

    FN-systemet (DESA, PBSO, UNDP, UNICEF, UNODC, UN Women)

    eksperter fra akademiske kredse og forskningsinstitutter

    eksperter fra regeringer og regionale organisationer

    eksperter fra relevante EU-institutioner (GD DEVCO og GD ECHO).

    I alt ca. 40 deltagere. Rundbordsdrøftelser. Alle stater er velkomne til at overvære og deltage i spørgetiden

    iii)

    den seneste udvikling inden for SALW-fremstilling, -teknologi og -konstruktion og de deraf følgende udfordringer og muligheder for gennemførelse af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument (jf. BMS6-resultatdokumentet (3) med deltagelse af:

    eksperter fra SALW-industrien og relevante industrielle sektorsammenslutninger

    FN-systemet (UNODA)

    eksperter fra akademiske kredse og forskningsinstitutter

    tekniske eksperter fra regeringer

    eksperter fra relevante EU-institutioner (GD GROW, GD TRADE og GD HOME).

    I alt ca. 40 deltagere. Dag 1: paneldiskussioner og spørgetid. Dag 2: rundbordsdrøftelse om udarbejdelse af et supplerende dokument til det internationale sporingsinstrument. Alle stater er velkomne til at overvære og deltage i spørgetiden

    iv)

    synergi mellem FN's handlingsprogram, ATT og andre relevante instrumenter, herunder FN's våbenprotokol og FN's terrorbekæmpelsesmekanismer (jf. BMS6-resultatdokumentet (4) med deltagelse af:

    eksperter fra regeringer

    FN-systemet (bl.a. UNODC og UNODA osv.)

    eksperter fra internationale organisationer (WCO, Interpol, ATT-sekretariatet)

    eksperter fra forskningsinstitutter.

    I alt ca. 40 deltagere. Rundbordsdrøftelser. Fokus på synergi, mulige positive konsekvenser af ét instruments bestemmelser for de andre og fokus på at undgå overlapning. Alle stater er velkomne til at overvære og deltage i spørgetiden.

    2.1.4   Sted

    Symposierne om emne i) og ii) vil blive afholdt umiddelbart efter hinanden i New York, Symposierne om emne iii) og iv) vil blive afholdt henholdsvis i Bruxelles og i Genève.

    2.1.5   Tidsplan

    De fire symposier vil blive afholdt over en periode på fem måneder mellem april og september 2017. Tidsplanen og rækkefølgen (dvs. rækkefølgen af de emner, der behandles) vil blive fastlagt af gennemførelsesagenturerne i samråd med Unionen under hensyntagen til FN's nedrustningskalender. Hvert symposium vil strække sig over to dage.

    2.1.6   Gennemførelsesagenturernes ansvarsområder

    Konceptualisering og indholdsmæssig forberedelse:

     

    UNODA og Small Arms Survey vil sammen udarbejde indholdet af symposierne og vil være ansvarlige for dagsordenen og for at udvælge talere/eksperter. Small Arms Survey vil udarbejde et udkast til baggrundspapir om hvert emne, som vil danne grundlag for drøftelserne på hvert symposium. Konceptualiseringen og den indholdsmæssige forberedelse af de tematiske symposier vil ske i dialog med afdelingen for nedrustning og ikkespredning i Tjenesten for EU's Optræden Udadtil (EU-Udenrigstjenesten).

    Logistik og konferencetjenester:

     

    UNODA vil stå for de logistiske foranstaltninger (reservation af konferencesteder, bestilling af catering, audiovisuelt udstyr, rejsearrangementer m.m.). EU-Udenrigstjenesten vil bidrage til at sikre det sted i Bruxelles, hvor symposiet om emne iii) skal afholdes.

    2.1.7.   Resultater af foranstaltningen

    De tematiske symposier vil give Unionen og andre interessenter større indsigt i og en begrundet holdning til de udvalgte emner. Small Arms Survey vil udarbejde et omfattende resultatdokument om de fire tematiske symposier. Dette resultatdokument vil indeholde en undersøgelse af de fire emner, som bygger på udkastet til baggrundspapirer og indarbejder resultaterne af ekspertdrøftelser på de fire tematiske symposier. Resultatdokumentet vil koncentrere sig om at fremlægge gennemførlige skridt, som skal indgå i resultatdokumentet fra tredje gennemgangskonference. Resultatdokumentet vil blive anvendt på efterfølgende regionale møder i forbindelse med projektet.

    2.2   Regionale konferencer

    2.2.1   Formål

    Formålet med hver regional konference er at forberede tredje gennemgangskonference ved at skabe et forum for de deltagende stater, hvor de kan indkredse og undersøge regionsspecifikke spørgsmål i forbindelse med gennemførelsen af FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument, og ved at drøfte resultaterne og anbefalingerne fra de fire tematiske symposier, der er beskrevet i punkt 2.1.

    2.2.2   Emner

    Hver regional konference vil omhandle de fire emner for symposierne (jf. punkt 2.1). Desuden skal regionale konferencer give mulighed for regionsspecifikke drøftelser som forberedelse til tredje gennemgangskonference.

    2.2.3   Format

    De regionale konferencer vil hovedsagelig bygge på interaktive høringer på grundlag af orienteringer givet af Small Arms Survey og UNODA. På hver regional konference får den formanden lejlighed til at fremlægge status for forberedelserne af tredje gennemgangskonference. En eller flere regionale organisationer vil orientere om deres bestræbelser på at gennemføre de relevante punkter i BMS6-resultatdokumentet, som vedrører regionale organisationer. Hvis stater udvælges til sponsoreringsprogrammet i forbindelse med tredje gennemgangskonference, bør deres deltagere i den regionale konference i princippet også være en del af deres delegation på tredje gennemgangskonference. Small Arms Survey vil udarbejde en sammenfattende rapport for hver regional konference.

    2.2.4   Sted

    De regionale konferencer er udformet til at støtte regeringer og organisationer fra bestemte regioner i forbindelse med forberedelserne til tredje gennemgangskonference. Nogle regionale organisationer er allerede ved at arrangere et forberedende møde forud for tredje gennemgangskonference: Den Arabiske Liga, OSCE og Stillehavsøernes Forum. EU-projektet behøver ikke omfatte disse regioner. Derfor foreslås følgende fem regionale møder:

    Lande fra subregioner

    Regionale organisationer

    Regionalt center

    Sted

    Vestafrika og Centralafrika

    ECOWAS, CEEAC, AU

    UNREC

    Lomé

    Det østlige og det sydlige Afrika

    RECSA, SADC, AU

    UNREC

    Lomé

    Vestindien

    CARICOM

    UN-LIREC

    Port of Spain

    Latinamerika

    OAS, UNASUR

    UN-LIREC

    Lima

    ASEAN og sydasiatiske lande

    ASEAN

    UNRCPD

    Bangkok

    Denne afgørelse vil støtte deltagelsen/inddragelsen af Small Arms Survey og UNODA i de regionale konferencer, der nævnes nedenfor, med henblik på at forelægge resultaterne af de tematiske symposier, når de er i overensstemmelse med arrangørernes interesser. Denne deltagelse/inddragelse vil afhænge af tidspunktet for afholdelse af disse konferencer.

    Lande fra subregioner:

    Regionale organisationer:

    Europa og Nordamerika

    OSCE

    Mellemøsten

    Den Arabiske Liga

    Stillehavsområdet

    PIF

    2.2.5   Tidsplan

    De fem regionale konferencer vil blive afholdt over en periode på otte måneder mellem juni 2017 og februar 2018 (idet det sikres, at alle regionale konferencer afholdes inden den forberedende komités møde forud for tredje gennemgangskonference, som sandsynligvis vil blive afholdt i februar 2018). Den præcise tidsplan og rækkefølge (dvs. rækkefølgen af de regioner, der er omfattet) for de regionale konferencer vil blive fastlagt af gennemførelsesagenturerne i samråd med Unionen under hensyntagen til FN's nedrustningskalender. Hver regional konference vil strække sig over to dage. De to regionale konferencer i Afrika vil blive afholdt på samme sted umiddelbart efter hinanden. De to regionale konferencer i Latinamerika og Caribien vil blive afholdt umiddelbart efter hinanden.

    2.2.6   Gennemførelsesagenturernes ansvarsområder

    Indholdsmæssig forberedelse:

     

    UNODA (herunder dets regionale centre) og Small Arms Survey vil udarbejde indholdet af de regionale konferencer og vil være ansvarlige for dagsordenen og udvælge talere/eksperter. UNODA vil sammen med formanden stå for at orientere om status for forberedelserne til tredje gennemgangskonference. Small Arms Survey vil give orienteringer om resultaterne af symposierne. Small Arms Survey vil udarbejde en sammenfatning om hver regional konference.

    Logistik og konferencetjenester:

     

    UNODA og dets regionale centre vil gennemføre de logistiske foranstaltninger (reservation af konferencesteder, bestilling af catering, audiovisuelt udstyr, rejsearrangementer for eksperter m.m.) for de regionale konferencer under tilsyn af UNODA's hovedsæde.

    2.2.7   Resultat af foranstaltningen

    Staterne i regionen opfordres til at udvikle et fælles grundlag for forberedelserne til tredje gennemgangskonference, navnlig om de fire emner for de tematiske symposier.

    2.3   Analyse af nationale rapporter om FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument med fokus på gennemførelsesudfordringer, som giver anledning til muligheder for samarbejde og bistand

    2.3.1   Format

    Resultatdokumentet for det sjette af de møder, som staterne afholder hvert andet år vedrørende FN's handlingsprogram (A/CONF.192/BMS/2016/WP.1/Rev.3), gav UNODA til opgave inden for de eksisterende ressourcer at undersøge gennemførelsestendenser, -udfordringer og -muligheder i forbindelse med FN's handlingsprogram og det internationale sporingsinstrument på grundlag af de foreliggende oplysninger, herunder dem, der er indgivet og/eller forelagt af medlemsstaterne, med henblik på fremlæggelse på tredje gennemgangskonference til drøftelse og passende opfølgning.

    En informeret og uafhængig vurdering af de nationale gennemførelsesrapporter er en væsentlig kilde og et supplement til denne bestilte rapport. Vurdering af de nationale rapporter er særlig vigtig, da det forventes, at disse rapporter vil indeholde oplysninger om gennemførelsen af SDG nr. 16, for hvilken der ikke findes nogen anden rapporteringsmekanisme. En omfattende analyse af nationale rapporter, som foretages af Small Arms Survey, vil derfor være en central aktivitet i forbindelse med projektet og skal offentliggøres af Small Arms Survey og tjene som input til den bestilte fremadskuende UNODA-rapport. Denne omfattende analyse vil supplere de tematiske og regionale møder og øge sandsynligheden for, at tredje gennemgangskonference vil opfylde Unionens forhåbninger om en praktisk, fokuseret og effektiv køreplan for FN's handlingsprogram i tiden efter tredje gennemgangskonference med fokus på at sammenkæde gennemførelsesudfordringer med muligheder for samarbejde og bistand.

    2.3.2   Tidsplan

    Analysen skal være fuldført, inden tredje gennemgangskonference finder sted (juni 2018).

    2.3.3   Gennemførelsesagenturernes ansvarsområder

    UNODA skal fastsætte en rimelig frist for indsendelse af toårige nationale rapporter (midten af 2017). Small Arms Survey skal levere en skriftlig analyse af de indgivne rapporter.

    2.3.4   Resultat af foranstaltningen

    Analysen skal indeholde oplysninger, der giver mulighed for øget tildeling af bistandsaktiviteter med hensyn til gennemførelsen af FN's handlingsprogram og SALW-kontrol generelt.

    2.4   Styrkelse af grundlaget for tredje gennemgangskonference

    2.4.1   Sponsoreringsprogram

    På grund af manglende midler har mange udviklingslande ringe muligheder for at lade deres centrale embedsmænd, der arbejder med spørgsmål vedrørende SALW, repræsentere dem på gennemgangskonferencer om FN's handlingsprogram. Unionen kan finansiere et sponsoreringsprogram for en udvalgt gruppe af de hårdest ramte lande for at gøre det muligt for disse embedsmænd at deltage i tredje gennemgangskonference.

    Aktiviteter:

     

    UNODA vil arrangere rejsen til og ophold på tredje gennemgangskonference (men ikke mødet i den forberedende komité, som finder sted tidligere i 2018) for op til 20 deltagere. Deltagerne vil blive udvalgt af EU-Udenrigstjenesten efter henstilling fra UNODA, herunder dets regionale centre. Udvalgte embedsmænd bør i princippet udpeges som nationale kontaktpunkter for FN's handlingsprogram. Andre udvælgelseskriterier omfatter kønsaspektet, rettidig indgivelse af en national rapport, aktiv deltagelse i regionale konferencer eller tematiske symposier og viden om og erfaring med de relevante emner. Under tredje gennemgangskonference vil UNODA arrangere et møde med de deltagere, der modtager støtte, og delegationer fra Unionen og dets medlemsstater.

    Resultater:

    Forhandlingerne på tredje gennemgangskonference bliver beriget af ekspertisen hos dem, der tager sig direkte af spørgsmål vedrørende SALW i de berørte lande, der normalt ikke har råd til at deltage i gennemgangskonferencer

    Større muligheder for netværkssamarbejde for embedsmænd fra udviklingslande, herunder centrale repræsentanter for civilsamfundsorganisationer, der beskæftiger sig med spørgsmål vedrørende SALW

    Der kan være mulighed for synergi med sideløbende arrangementer og uddannelsesaktiviteter i forbindelse med tredje gennemgangskonference.

    2.4.2   Teknisk støtte til formanden for tredje gennemgangskonference

    Formanden og hans/hendes team vil kunne benytte sig af teknisk ekspertise fra FN's sekretariat med støtte fra en ledende ekspert fra Small Arms Survey.

    Aktiviteter:

     

    FN's sekretariat, der støttes af den ledende ekspert fra Small Arms Survey, vil forbedre sin evne til at rådgive formanden og hans/hendes team om de komplekse og tekniske aspekter af arbejdet i forbindelse med tredje gennemgangskonference.

    Resultater:

     

    Formanden vil få adgang til en bred vifte af ekspertise vedrørende indholdsmæssige og tekniske spørgsmål i forbindelse med tredje gennemgangskonference.

    2.5   Outreach

    Outreach gennem presseerklæringer og sideløbende arrangementer vil være en vigtig del af projektet. Desuden kan en webplatform for tredje gennemgangskonference bl.a. gøre opmærksom på de vigtigste emner for tredje gennemgangskonference og på mulighederne for bistand/kapacitetsopbygning.

    Aktiviteter:

    fælles presseerklæringer i forbindelse med symposier og regionale konferencer samt mediedækning

    sideløbende arrangementer om projektet på relevante møder, herunder mødet i Generalforsamlingens 1. Komité (2017) og den tredje konference af stater, der er parter i ATT

    UNODA vil oprette særlige websider for tredje gennemgangskonference et år i forvejen. Dette vil være den vigtigste platform for offentliggørelse af dokumenter og interaktion med medlemsstater, regionale organisationer og institutioner. Platformen vil omfatte tematiske områder og lægge særlig vægt på at sammenkoble behov for bistand med disponible ressourcer.

    Resultater:

     

    Effektiv informationsstyring om projektet og dets resultater samt en dynamisk webplatform for tredje gennemgangskonference inden for det formelle webmiljø i forbindelse med FN's handlingsprogram, som omfatter tematiske tilgange og gør det muligt at matche behov for bistand med disponible ressourcer.

    3.   RESULTATER

    Gennemførelsesagenturerne skal udarbejde og indgive følgende resultater til Unionen:

    resultat 1-5: sammenfattende rapporter om de fire tematiske konferencer

    resultat 6-11: sammenfattende rapporter om de fem regionale konferencer

    resultat 12: en omfattende vurdering af nationale rapporter om gennemførelsen af FN's handlingsprogram

    resultat 13: en endelig rapport, når projektet er afsluttet.


    (1)  A/CONF.192/BMS/2016/2 §37, §55, §56, §57, §74, §75, §82, §83, §84 og §105.

    (2)  A/CONF.192/BMS/2016/2 §15, §23, §24,§25, §40,§41, §52, §59, §60 og §101.

    (3)  A/CONF.192/BMS/2016/2 §63, §79 og §90.

    (4)  A/CONF.192/BMS/2016/2 §12, §14, §62, §67 og §107.


    Top