Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016IE0941

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om rettigheder for indeboende plejere (initiativudtalelse)

    EUT C 487 af 28.12.2016, p. 7–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    28.12.2016   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 487/7


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om rettigheder for indeboende plejere

    (initiativudtalelse)

    (2016/C 487/02)

    Ordfører:

    Adam ROGALEWSKI

    Plenarforsamlingens beslutning

    21/01/2016

    Retsgrundlag

    Forretningsordenens artikel 29, stk. 2

     

    Initiativudtalelse

    Kompetence

    Sektionen for Beskæftigelse, Sociale Spørgsmål og Unionsborgerskab

    Vedtaget i sektionen

    09/09/2016

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    21/09/2016

    Plenarforsamling nr.

    519

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    168/2/6

    1.   Anbefalinger

    1.1.

    Der er et behov for at tage hul på en debat om indførelse af en fælles definition af erhvervet som »indeboende« plejer i Europa, der skal anerkendes som en form for hjemmepleje. Definitionen af indeboende pleje bør dække arbejdsordninger for arbejdstagere (ansatte eller selvstændige), der bor i private boliger, hvor de primært er beskæftiget med at yde pleje til ældre eller personer med handicap. Indeboende plejere bør, uanset om de er ansatte eller selvstændige, opfattes som hørende til systemet for langtidspleje. Formålet med indførelse af en fælles erhvervsdefinition er at anerkende, at der på det europæiske arbejdsmarked findes indeboende plejere, og at forbedre kvaliteten af den langsigtede pleje, de leverer.

    1.2.

    Som input til politikudformningen bør Eurostat indsamle tilstrækkelige oplysninger om indeboende plejere.

    1.3.

    EØSU opfordrer Kommissionen til at undersøge situationen for disse arbejdstagere, herunder deres antal, nationalitet, indvandrerstatus, mobilitet over grænserne, reelle integration i systemerne for beskyttelse af arbejdstagere og social sikring, arbejds- og sociale forhold og kvalifikationer samt deres reelle og potentielle bidrag til de europæiske økonomier.

    1.4.

    EØSU understreger, at indeboende plejere bør behandles som andre arbejdstagere inden for plejesektoren. Det betyder, at de skal være beskyttet af samme rettigheder vedrørende f.eks. grænser for arbejdstid (inkl. vagter) og sikret mod proformaselvstændighed. Ansatte indeboende plejere må ikke nægtes de rettigheder, der følger af den relevante ansættelsesretlige lovgivning i EU og medlemsstaterne, herunder retten til en rimelig løn, sundhed og sikkerhed på arbejdet, social sikring, foreningsfrihed og kollektive forhandlinger.

    1.5.

    Manglen på arbejdskraft inden for langtidsplejen i Europa bør afhjælpes med positive foranstaltninger, der sikrer anstændige løn- og arbejdsvilkår, får rettet op på investeringsunderskuddet, garanterer respekt for princippet om fri bevægelighed, fjerner hindringer for arbejdstagernes udnyttelse af deres rettigheder som arbejdstagere og åbner muligheder for, at migranter kan få adgang til lovlig beskæftigelse.

    1.6.

    EØSU opfordrer Den Europæiske Union til at arbejde tæt sammen med medlemsstaterne om koordinering af udbuddet af indeboende plejere og deres mobilitet som led i en strategi for at forbedre sektorens samlede kapacitet til at levere kvalitetspleje. Helt konkret bør der iværksættes foranstaltninger med henblik på:

    forbedring af beskyttelsesforanstaltningerne i direktiv 2009/52/EF om sanktioner over for arbejdsgivere for at sikre udokumenterede arbejderes rettigheder som arbejdstagere med det sigte at bekæmpe ulovlig beskæftigelse. Direktiv 2012/29/EU om ofres rettigheder skal håndhæves strengt for at yde effektiv støtte til indeboende plejere, som er ofre for udnyttelse, uanset deres indvandrerstatus

    tilpasning af alle de relevante EU-direktiver til Den Internationale Arbejdsorganisations (ILO's) konvention nr. 189, således at husarbejdere sikres rettigheder

    inkludering af indeboende plejeres og plejemodtageres rettigheder i fremtidige revisioner af eller forslag til EU- og national lovgivning

    prioritering af en reform af ordningerne for indeboende plejere i den europæiske platform til bekæmpelse af sort arbejde, der er et initiativ, som EØSU støtter

    medtagelse af plejeres rettigheder under det europæiske semester og i høringer om »New start for work-life balance«

    indledning af en informationskampagne i hele Europa om indeboende plejeres rettigheder, som henvender sig til plejemodtagere og -leverandører

    fremme af og støtte til etablering af organisationer for og kooperativer af indeboende plejere

    indførelse af processer med henblik på anerkendelse, harmonisering og overførsel af de kvalifikationer og erfaringer, som indeboende plejere har erhvervet gennem anvendelse af instrumenter til anerkendelse af kvalifikationer, herunder de instrumenter, der for nylig er blevet indført med dagsordenen for nye kvalifikationer og job (1)

    omlægning af EU-midler til finansiering af uddannelseskurser for nuværende og potentielle indeboende plejere for at forbedre plejens kvalitet

    overvågning og forbedring af udstationeringen af indeboende plejere med håndhævelse af princippet om lige løn for lige arbejde.

    Derudover bemærkes det, at Kommissionens forslag til en europæisk søjle for sociale rettigheder ikke indeholder en omtale af situationen for indeboende plejere. Det bør overvejes at medtage deres sociale rettigheder i det videre arbejde med søjlen for sociale rettigheder, som EØSU er i færd med at udarbejde en udtalelse om.

    1.7.

    Medlemsstaterne bør garantere beskyttelsen af plejemodtageres og plejeres, herunder indeboende plejeres, rettigheder. Helt konkret bør der iværksættes foranstaltninger med henblik på:

    ratificering og gennemførelse af ILO-konvention nr. 189 (2) og legalisering af udokumenterede indeboende plejeres status

    iværksættelse af støtteforanstaltninger, herunder en formidlingsfunktion, der kan hjælpe plejemodtagere med at finde indeboende plejere

    etablering af et udstrakt støttesystem for plejemodtagere og deres familier med bl.a. skattelempelser eller tilskud

    udbud af uddannelsesprogrammer for indeboende plejere, som bør få betalt orlov til at deltage i dem

    fremme af foreningsfriheden og kollektive forhandlinger i sektoren ved bl.a. at fremme indeboende plejeres og deres arbejdsgiveres ret til at melde sig ind i eller danne foreninger

    indgreb over for social dumping og udnyttelse

    proaktiv regulering af sektoren for langtidspleje, særligt hvad angår overholdelsen af ansættelsesretten som garanti for beskyttelse af plejemodtagere og indeboende plejere. Dette kræver, at arbejdstilsyn og andre relevante statslige og ikkestatslige organisationer gives adgang til arbejdspladserne i de private husholdninger.

    1.8.

    EØSU understreger, at den økonomiske støtte til plejemodtagere, som er afhængige af indeboende plejere, skal sikres via tilstrækkelige langsigtede og bæredygtige offentlige investeringer.

    1.9.

    Fagforeninger, arbejdsgivere og civilsamfundsorganisationer skal inddrages i den politiske planlægning i medlemsstaterne og på EU-niveau. Den sociale og civile dialog bør fremmes med alle interessenter på alle niveauer.

    1.10.

    EØSU bør spille en aktiv rolle i at fremme udviklingen af EU-politikker, som har til sigte at støtte plejere, plejemodtagere og deres familier ved bl.a. at afholde en konference om indeboende pleje i Europa i fremtiden.

    2.   Baggrund

    2.1.

    Manglen på arbejdskraft i sundhedssektoren er en »tikkende bombe«. Der er allerede tale om en krise (3), og manglen på arbejdskraft vil blive mere udtalt, hvis der ikke findes de rigtige politiske løsninger. Helt tilbage i 1994 pegede Kommissionen på pleje som en sektor af strategisk betydning. I 2010 advarede Kommissionen om, at der i 2020 ville mangle to millioner arbejdstagere i sundhedssektoren, hvis der ikke straks blev grebet ind for at afhjælpe udbudsunderskuddet på op til én million arbejdstagere inden for langtidsplejen (4).

    2.2.

    Antallet af indeboende plejere er højt, men alligevel er de en marginaliseret gruppe i arbejdsstyrken inden for langtidsplejen. De er yderst mobile og befinder sig nederst i arbejdskrafthierarkiet i sektoren. Ofte indgår indeboende plejere slet ikke i overvejelserne om sektorplanlægningen inden for langtidsplejen på EU- og medlemsstatsniveau.

    2.3.

    Det nøjagtige antal indeboende plejere kendes ikke, da der mangler oplysninger som følge af, at de ofte ikke medtælles, når der indsamles data. Plejepersonale nyder generelt ikke stor anerkendelse og er dårligt betalt, og på den baggrund har indeboende plejere i alt for lang tid været usynlige for politikerne.

    2.4.

    I alle medlemsstater findes der indeboende plejere. Mange af dem er migranter fra tredjelande, mens andre er EU-borgere, som arbejder i deres hjemland eller i udlandet. Nogle arbejder ulovligt som udokumenterede migranter og andre som led i cirkulær eller midlertidig migration. For manges vedkommende foregår arbejdet på usikre vilkår, bl.a. som proformaselvstændige.

    2.5.

    Der findes ikke for nuværende en definition af indeboende plejer som erhverv, og deres situation sidestilles derfor med husarbejderes (5). Ifølge ILO udgør husligt arbejde, herunder plejearbejde, mellem 5 % og 9 % af al beskæftigelse i de industrialiserede lande (6).

    2.6.

    Nogle medlemsstater har truffet skridt til at formalisere og fremme inklusionen af udokumenterede migranter, der arbejder som plejere, ved at underskrive ILO-konvention nr. 189.

    2.7.

    EØSU har allerede bidraget til politikken om langtidspleje med udarbejdelse af udtalelser om husarbejderes rettigheder som arbejdstagere (7), behovet for sociale investeringer (8) og langtidspleje og afinstitutionalisering (9). Denne udtalelse bygger videre på synspunkterne deri med fokus på den særlige situation for indeboende plejere.

    3.   Mangel på arbejdskraft, besparelser, migration og indeboende plejere

    3.1.

    Hjemmeplejen er i hastig vækst som en følge af, at flere og flere foretrækker at modtage pleje i hjemmet, at udgifterne til pleje i institutioner for mange er uoverkommelige, og at der ikke investeres tilstrækkeligt i infrastruktur i plejesektoren.

    3.2.

    De besparelser, der er blevet gennemført i de fleste medlemsstater, har reduceret den allerede begrænsede infrastruktur og arbejdskraft inden for langtidsplejen. EØSU mener, at investeringer i langtidspleje må betragtes som noget positivt, som en økonomisk mulighed og et prioriteret område for jobskabelse, social støtte til familier og fremme af ligestilling mellem kønnene. Investeringer i sektoren øger arbejdsstyrkens erhvervsfrekvens og skaber en mulig vej ud af den økonomiske krise (10).

    3.3.

    Der er en udbredt mangel på arbejdskraft inden for plejesektoren i mange medlemsstater. Ansættelse af både lovlige og udokumenterede indeboende plejere afhjælper manglen inden for langtidsplejen. Særligt sundhedssystemerne i Sydeuropa er stærkt afhængige af indeboende plejere. I Italien udgør migranter, der arbejder som indeboende plejere, ca. tre fjerdedele af arbejdsstyrken inden for hjemmeplejen (11).

    3.4.

    Også lande i Central- og Østeuropa mærker manglen på arbejdskraft i plejesektoren og den stigende efterspørgsel efter pleje i Vesteuropa. Polen leverer for eksempel mange indeboende plejere til andre lande, trods en stor mangel på arbejdstagere til hjemmemarkedet. Denne mangel dækkes af arbejdstagere fra Ukraine og andre lande uden for EU, som tager til Polen.

    3.5.

    Trods en tiltagende bevidsthed om plejesektorens betydning for økonomisk velstand er der ingen tal for det bidrag, som indeboende plejere yder til den europæiske økonomi, hvilket der bør rettes op på med undersøgelser i hele Europa.

    3.6.

    Mange kvinder i Europa er fanget i en såkaldt »sandwich«, hvor de forventes at passe både forældre og børn. Dette arbejde betaler de sig stadig mere fra. I en verden, hvor plejearbejde er globaliseret, er konsekvensen globale kædereaktioner inden for pleje (12). Migrantarbejdere i plejesektoren, som flytter for at finde arbejde, er ofte nødt til at finde plejere til deres egne familiemedlemmer og ansætter plejere, der kommer fra andre, ofte fattigere, baggrunde.

    4.   Arbejdsvilkår for indeboende plejere

    4.1.

    Den lave status, som indeboende plejere har, er et resultat af kønsbaserede antagelser om, at plejearbejde er lavt kvalificeret »kvindearbejde«. Den gødes endvidere af den strukturelle marginalisering af migrantkvinder. I adskillige arbejdsmarkedsundersøgelser kategoriseres husarbejdere som lavt kvalificerede eller uden kvalifikationer. Imidlertid besidder mange indeboende plejere færdigheder og kvalifikationer, som de har erhvervet gennem mange års erfaring eller fra ikkeanerkendte formelle uddannelses- og autorisationsprogrammer. Indeboende plejere skal i mange tilfælde kunne dokumentere erfaringer med pleje og kvalifikationer, inden de hyres, og dette afspejles ikke i deres arbejdsvilkår.

    4.2.

    Mange indeboende plejere oplever, at arbejdsforholdene er uregulerede, og mange af dem arbejder ulovligt. Ofte har de ingen rettigheder som arbejdstagere, og de bliver udnyttet. Forholdene kan sammenlignes med moderne slaveri: Arbejdstagerne kan være isolerede, udsat for vold eller misbrug, tvunget til at arbejde 24 timer i døgnet uden adgang til noget så grundlæggende som et privat, personligt rum. Andre arbejder som proformaselvstændige. I mange tilfælde har arbejdstilsyn, andre offentlige tilsynsmyndigheder og fagforeninger ikke adgang til plejerne på deres arbejdssted (dvs. private boliger).

    4.3.

    Foranstaltninger med henblik på at legalisere og bringe indeboende plejeres situation i orden må støttes for at sikre, at der er lovlige indgange til plejesektoren. En sådan tilgang er ikke uden fortilfælde: I Spanien og Italien har omkring 500 000 udokumenterede husarbejdere fået deres situation legaliseret siden 2002 (13). Der må udvikles arbejdskraftmigrationspolitikker, som gør det muligt for tredjelandsstatsborgere at arbejde lovligt i plejesektoren, og som sikrer ligebehandling og ret til at skifte arbejdsgiver.

    4.4.

    Indeboende plejere er en af de allermest mobile grupper i arbejdsstyrken inden for langtidsplejen. Der er en tendens til, at indeboende plejere fra EØS-lande er midaldrende kvinder med forpligtelser over for deres egne familier (14). Det er helt almindeligt, at disse arbejdstagere fra EØS-landene arbejder i indtil tre måneder ad gangen i et vesteuropæisk land og derefter rejser tilbage til deres hjemland.

    4.5.

    Kvalificerede indeboende plejeres migration til værtslande dræner arbejdsstyrken i hjemlandene. Når arbejdstagernes kvalifikationer ikke anerkendes i værtslandene, er der tale om et socialt og økonomisk tab på et tidspunkt, hvor der generelt mangler arbejdskraft i sundhedssektoren i Europa og på globalt plan.

    4.6.

    Alle disse forhold tegner et billede af, at indeboende plejeres rettigheder ikke er tilstrækkeligt beskyttet efter den eksisterende lovgivning på EU- og medlemsstatsniveau.

    4.7.

    Medlemsstaterne bør tilskynde og hjælpe indeboende plejere til at undgå at arbejde under uregulerede forhold.

    5.   Plejemodtagernes og deres familiers rolle

    5.1.

    Det er svært for plejemodtagere og deres familier at finde plejere. I de fleste tilfælde hyres plejerne via uformelle netværk af familie og venner. Ofte er der meget lidt garanti for kvaliteten af den pleje, som leveres af plejere, der hyres på den vis. Familierne står ofte i en situation, hvor de ikke har klare retningslinjer for, hvordan man ansætter plejere lovligt.

    5.2.

    Plejemodtagere og deres familier bør modtage relevant støtte fra staten. På kort sigt bør dette inkludere en oplysningskampagne og løbende bistand i forbindelse med spørgsmål vedrørende indeboende plejeres rettigheder som arbejdstagere og sociale rettigheder. På lang sigt bør medlemsstaterne træffe foranstaltninger med henblik på at sikre, at der føres tilsyn, og sørge for, at der findes en formidlingsfunktion, der bistår plejemodtagerne med at finde indeboende plejere.

    5.3.

    Plejemodtagerne og deres familier bør tilbydes en række støttetjenester alt afhængig af plejemodtagerens og familiens behov, som kan omfatte hjemmepleje på halv tid eller fuld tid. Alle plejeordninger skal tilrettelægges, så de sikrer anstændige vilkår for ansatte og selvstændige.

    5.4.

    Plejemodtagerne og deres familier bør også tilskyndes til at være mere opmærksomme på de indeboende plejeres behov og opfatte dem som arbejdstagere, der skal behandles med respekt, og som har rettigheder. Pleje er yderst krævende både fysisk og følelsesmæssigt. Indeboende plejere bør tilbydes ordentlige boligforhold og et privat rum, og grænserne for ansatte plejeres arbejdstid, herunder vagter, skal respekteres.

    5.5.

    Samtidig skal plejemodtagernes ret til passende pleje respekteres. Det gælder især sårbare grupper og personer med særlige behov som demente.

    6.   Arbejdsgivernes rolle

    6.1.

    Et stort antal små virksomheder, herunder vikarbureauer, bliver stadig mere aktive i sektoren for indeboende pleje og driver forretning parallelt med en stærkt ureguleret uformel sektor.

    6.2.

    Plejesektoren kan bidrage til skabelsen af anstændigt arbejde i private husholdninger og vækst i den europæiske økonomi. Kun kvalitetsjob kan garantere kvaliteten af den pleje, der leveres.

    6.3.

    Manglende regulering af grænseoverskridende ansættelse af indeboende plejere gør det muligt for nogle virksomheder at tilbyde lavere priser for samme arbejde, hvilket bidrager til social dumping. Det er særligt udtalt i polske og slovakiske agenturer, som sender indeboende plejere til Vesteuropa (15). Denne fortsatte forekomst af illoyal konkurrence er skadelig for arbejdstagerne, arbejdsgiverne og den europæiske økonomi.

    7.

    Civilsamfundets rolle

    7.1.

    Organisationer i lokalsamfundet og trossamfund (16) spiller sammen med offentlige og private arbejdsgivere en afgørende rolle i at levere pleje på forskellige niveauer. Mange organisationer i lokalsamfundet har bidraget til at legalisere forholdene for migranter, der arbejder som indeboende plejere (17).

    7.2.

    I mange medlemsstater ydes der imidlertid ikke tilstrækkelig støtte til pleje. Den seneste økonomiske krise har betydet, at der er blevet underinvesteret i plejesektoren overalt i Europa, og forårsaget en negativ spiral af stadig ringere kvalitet i plejen og arbejdsvilkår.

    7.3.

    Udbyderne af plejetjenesteydelser bør tilføres tilstrækkelige midler til at opfylde den stigende efterspørgsel efter pleje. I betragtning af deres erfaringer skal de inddrages i en ægte social og civil dialog, der skal munde ud i et sæt af brancheforskrifter om, hvordan pleje bør tilrettelægges og leveres.

    8.   Medlemsstaternes og Den Europæiske Unions rolle

    8.1.

    Sverige er et godt eksempel på levering af kvalitetspleje med deltagelse af alle interessenter. Systemet beror i høj grad på offentlig støtte, der finansieres over skatten (18). Vouchersystemer som dem, der anvendes i Frankrig og Belgien, har medvirket til at formalisere husarbejde og har i nogle tilfælde forbedret arbejdsforholdene for arbejdstagere, som yder tjenesteydelser til husholdninger. For Belgiens vedkommende er pleje ikke omfattet af denne ordning (19).

    8.2.

    Østrig har etableret et system af selvstændige indeboende plejere til at dække behovet for langsigtet pleje og fastsat krav til kvaliteten og rammebetingelser for levering af tjenesteydelser. I 2015 blev der indført yderligere forbedringer af kvalitetsstandarderne og gennemsigtigheden. Systemet er meget udbredt i den østrigske befolkning, men kritiseres af de østrigske fagforeninger for at undergrave arbejdsvilkårene.

    8.3.

    Da bedste praksis for kvalitetspleje ikke altid kan overtages 100 % i alle medlemsstater, må der på alle niveauer anlægges en helhedsorienteret tilgang, som omfatter alle interessenter og koordineres på EU-niveau.

    8.4.

    EØSU er af den overbevisning, at Den Europæiske Union bør føre tilsyn med udbuddet af indeboende arbejdstagere og deres mobilitet i Europa og fremme tilgange, som forbedrer sektorens samlede kapacitet til at levere kvalitetspleje og skabe anstændige jobs.

    8.5.

    Manglen på arbejdskraft inden for plejen i Europa skal sættes øverst på EU's politiske dagsorden. Der skal være fokus på indeboende plejere, som i vidt omfang slet ikke tages i betragtning i de nuværende politiske paradigmer.

    Bruxelles, den 21. september 2016.

    Georges DASSIS

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  COM(2010) 682 final: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/PDF/?uri=CELEX:52010DC0682&from=DA.

    (2)  ILO-konvention nr. 189 trådte i kraft den 5. september 2013 og er indtil videre blevet ratificeret af Belgien, Tyskland, Finland, Irland, Italien, Portugal og Schweiz samt 14 andre lande uden for Europa.

    (3)  UNI Europa UNICARE (2016).

    (4)  Kommissionen (2013).

    (5)  Ifølge Eurostats definition omfatter husligt arbejde virksomhed i private husholdninger, der udøves af tjenestepersonale som f.eks. husassistenter, kokke, tjenere, vaskekoner, gartnere, portnere, guvernanter, huslærere, sekretærer etc.

    (6)  Den Internationale Arbejdsorganisation (2012).

    (7)  EUT C 21 af 21.1.2011, s. 39, EUT C 12 af 15.1.2015, s. 16, EUT C 242 af 23.7.2015, s. 9.

    (8)  EUT C 271 af 19.9.2013, s. 91, EUT C 226 af 16.7.2014, s. 21.

    (9)  EUT C 332 af 8.10 2015, s. 1.

    (10)  EUT C 226 af 16.7 2014, s. 21.

    (11)  Europa-Parlamentets Forskningstjeneste (2016).

    (12)  Hochschild, A. R. (2000) »Global Care Chains and Emotional Surplus Value« i Hutton, W. and Giddens, A. (red.) On The Edge: Living with Global Capitalism, London.

    (13)  Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (2013).

    (14)  Vidnesbyrd fra en indeboende plejer, Alina Badowska (2016) ved den offentlige høring afholdt af SOC/535.

    (15)  Erfaringer fra DGB Fair Mobility Project: www.faire-mobilitaet.de.

    (16)  I Tyskland yder navnlig Caritas og Diakonie stor hjælp til indeboende plejere og plejemodtagere.

    (17)  For eksempel: www.gfambh.com.

    (18)  Sweden.se (2016).

    (19)  Den Internationale Arbejdsorganisation (2013).


    Top