Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0507(01)

    Resumé af Kommissionens afgørelse af 30. januar 2013 om en fusions uforenelighed med det indre marked og EØS-aftalen (Sag nr. COMP/M.6570 — UPS/TNT Express) (meddelt under nummer C(2013) 431 final) EØS-relevant tekst

    7.5.2014   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 137/8


    Resumé af Kommissionens afgørelse

    af 30. januar 2013

    om en fusions uforenelighed med det indre marked og EØS-aftalen

    (Sag nr. COMP/M.6570 — UPS/TNT Express)

    (meddelt under nummer C(2013) 431 final)

    (Kun den engelske udgave er autentisk)

    (EØS-relevant tekst)

    2014/C 137/05

    Den 30. januar 2013 vedtog Kommissionen en afgørelse i en fusionssag efter Rådets forordning (EF) nr. 139/2004 af 20. januar 2004 om kontrol med fusioner og virksomhedsovertagelser  (1) , særlig artikel 8, stk. 3. En ikke-fortrolig udgave af afgørelsens fulde ordlyd kan findes på sagens autentiske sprog på Generaldirektoratet for Konkurrences websted: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

    I.   PARTERNE

    1.

    United Parcel Service Inc. (»UPS«, USA) er en af verdens største udbydere af logistiktjenester og er hovedsageligt aktiv i sektorerne for forsendelser af småpakker, godstransport og kontraktlogistik. UPS' europæiske knudepunkt ligger i Köln, Tyskland.

    2.

    TNT Express N.V. (»TNT«, Nederlandene) er aktiv i sektorerne for forsendelser af småpakker og godstransport. Det centrale knudepunkt for TNT's europæiske netværk ligger i Liège, Belgien.

    II.   TRANSAKTION OG EU-DIMENSION

    3.

    Den 15. juni 2012 modtog Kommissionen i overensstemmelse med artikel 4 i Rådets forordning (EF) nr. 139/2004 (i det følgende benævnt »fusionsforordningen«) anmeldelse af en planlagt fusion, hvorved UPS gennem et offentligt købstilbud efter nederlandsk ret (2) havde til hensigt at erhverve enekontrol over hele TNT (i det følgende benævnt »fusionen«), jf. fusionsforordningens artikel 3, stk. 1, litra b). UPS og TNT omtales herefter som »parterne«.

    4.

    Transaktionen havde en EU-dimension, jf. fusionsforordningens artikel 1, stk. 2.

    III.   SAGSFORLØB

    5.

    Efter første fases markedsundersøgelse konkluderede Kommissionen, at fusionen gav anledning til alvorlig tvivl om, hvorvidt den var forenelig med det indre marked og EØS-aftalen. Den 20. juli 2012 indledte den derfor i anden fase en procedure efter fusionsforordningens artikel 6, stk. 1, litra c).

    6.

    Der blev fremsendt en klagepunktsmeddelelse til parterne den 19. oktober 2012. Parterne fik lejlighed til at fremføre deres synspunkter både skriftligt og ved en mundtlig høring, der fandt sted den 12. november 2012.

    7.

    Den anmeldende part afgav den 29. november 2012 tilsagn efter artikel 8, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 139/2004. Der blev efterfølgende afgivet nye tilsagn den 16. december 2012 og den 3. januar 2013.

    8.

    Der blev den 21. december 2012 sendt en sagsfremstillingsmeddelelse til UPS. UPS fremsendte sine skriftlige bemærkninger til sagsfremstillingsmeddelelsen den 4. januar 2013.

    9.

    Den 30. januar 2013 vedtog Kommissionen en afgørelse i henhold til artikel 8, stk. 3, i fusionsforordningen om fusionens uforenelighed med det indre marked og EØS-aftalen (herefter benævnt »afgørelsen«).

    IV.   KONKURRENCEVURDERING

    1.   Beskrivelse af sektoren for forsendelser af småpakker

    10.

    Branchen for forsendelser af småpakker har mindst to væsentlige kendetegn:

    a)

    betydelige tætheds-/skalafordele, da det er en netværksindustri. Afhentnings- og leveringsomkostninger udgør en væsentlig del af en pakketransportvirksomheds direkte omkostninger. Desuden er det vigtigt at have dækning på både oprindelses- og bestemmelsesstedet

    b)

    stærkt differentierede produkter, da leverandørerne er i stand til at tilpasse de tjenesteydelser, der udbydes efter en lang række parametre:

    i) forsendelseshastighed (fra ekspresforsendelser med levering tidlig morgen den følgende dag til standardforsendelser med levering efter to eller flere dage), ii) geografi (fra nationale tjenesteydelser til internationale tjenesteydelser uden for EØS) og iii) servicekvalitet (såsom pålidelighed, sikkerhed, mulighed for sen afhentning, omfattende track-and-trace-muligheder osv.).

    11.

    Der er flere forskellige operatører, som er aktive i branchen: kurervirksomheder, nationale og lokale postvirksomheder, partnernetværk og speditører, som alle har en forskellig driftsmodel baseret på deres netværksstruktur og -type. Det vigtigste kendetegn ved en kurervirksomhed er, at den har fuld kontrol over logistikken i forbindelse med pakkeforsendelser fra oprindelsessted til bestemmelsessted, herunder lufttransport. Inden for EØS findes der fire kurervirksomheder: UPS, TNT, DHL og FedEx.

    12.

    Nationale postvirksomheder ejer omfattende nationale netværk på landjorden og er i nogle tilfælde aktive ved internationale forsendelser. Navnlig Royal Mail (Det Forenede Kongerige), gennem sit datterselskab GLS, La Poste (Frankrig), gennem sit datterselskab DPD, samt PostNL (Nederlandene) og Austrian Post (Østrig) kan betragtes som internationale netværksoperatører. Særligt i Frankrig og Spanien tilbyder La Poste internationale ekspresforsendelser inden for EØS til mange EØS-lande, ligesom Royal Mail gør i Det Forenede Kongerige. Disse operatører har dog ikke deres eget luftflådenetværk og tilbyder internationale ekspresposttjenester inden for EØS baseret på landtransport til nabolande samt lufttransport, der er afhængig af kommercielle flyvninger (lastrumsplads) eller kurervirksomheder.

    13.

    Nationale virksomheder, der leverer småpakker, er hovedsagelig aktive nationalt. Virksomheder såsom Bartolini i Italien, Yodl i Det Forenede Kongerige, Siodemka i Polen eller Speedex i Grækenland er nationale og konkurrerer kun nationalt med parterne. Partnernetværk (såsom Eurodis, NetExpress og EuroExpress) har nærmest ingen egne aktiviteter på markedet for internationale ekspresforsendelser inden for EØS. Speditører (fx Kuehne + Nagel, DB Schenker, DSV, Geodis) fokuserer på tunge forsendelser, men leverer også nogle gange små pakker, for det meste for kunder, som sender fragtgods via deres netværk. På markedet for internationale forsendelser inden for EØS videresælger de i bund og grund kurervirksomhedernes tjenesteydelser.

    2.   Afgrænsning af markedet

    14.

    I overensstemmelse med Kommissionens afgørelsespraksis (3) identificerede Kommissionen de relevante produktmarkeder for forsendelser af småpakker (4) baseret på leveringstiden (dvs. ekspresforsendelser, hvilket generelt forstås som tjenester med en forpligtelse om levering den følgende dag, og standardforsendelser med levering på et senere tidspunkt) og på, om pakkerne afhentes og leveres i samme land, i to forskellige EØS-lande eller i et EØS-land og et ikke-EØS-land (dvs. forsendelser, der er nationale, internationale inden for EØS eller internationale uden for EØS).

    15.

    Kommissionen identificerede nationale geografiske markeder for både nationale og internationale tjenesteydelser.

    16.

    Kommissionen konkluderede i afgørelsen, at der er et særskilt produktmarked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS. Dette marked er af nationalt omfang.

    3.   Internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS

    i)   Konkurrencepres på parterne: ikke-kurervirksomheder

    17.

    Internationale ekspresforsendelser inden for EØS er en netværksindustri, der kræver, at operatørerne sikrer, at de er til stede i alle lande. Denne tilstedeværelse kræver igen investeringer i hele værdikæden (fra afhentning og sortering over strækningsdrift og knudepunkter til lufttransportnetværk og levering). Selv om det er muligt at udlicitere dele af værdikæden til tredjeparter, resulterer dette i manglende kontrol over værdikæden, den operationelle effektivitet og i sidste ende kvaliteten af tjenesteydelserne.

    18.

    Udlicitering af lufttransport er et eksempel herpå. Ifølge UPS' beregninger udgør omkostningerne ved lufttransport en betragtelig andel af de direkte omkostninger for internationale forsendelser. Luftfartøjets belægningsgrad er en vigtig faktor for at minimere omkostningerne, hvorfor det er nødvendigt at tilpasse kapacitet, tidsplaner og ruter til mængderne for at minimere disse omkostninger. Ikke-kurervirksomheder, der udliciterer lufttransporttjenester, har ingen kontrol over ruter, hyppighed, tidsplan eller kapaciteten af det luftfartøj, der benyttes. De har derfor færre muligheder for at optimere deres omkostningsstruktur, og de løber en større risiko for ikke at kunne overholde den lovede leveringstid, hvilket er en stor ulempe i forhold til kurervirksomhederne.

    19.

    Markedsundersøgelsen viste, at ikke-kurervirksomheder er svagere konkurrenter på flere vigtige konkurrenceparametre:

    i) dækning (antallet af lande, postnumre og virksomhedsadresser, der betjenes), eftersom deres dækning er mindre end parternes, ii) lufttransportnetværk, så ikke-kurervirksomheder ikke betjener e kunder med væsentlige behov for internationale ekspresforsendelser inden for EØS, der kræver lufttransport (langdistancesegmentet), og iii) særtjenester, bl.a. ekspresforsendelser med levering den følgende morgen på et fastsat tidspunkt.

    20.

    Disse svagheder deles også af de to landtransportbaserede operatører La Poste og Royal Mail, som driver et omfattende netværk på tværs af EØS, men som ikke er fuldgyldige konkurrenter til parterne på det internationale marked for ekspresforsendelser inden for EØS. Dette blev i vidt omfang bekræftet i Kommissionens analyse af de udbudsdata, som UPS, TNT, DHL og FedEx havde stillet til rådighed.

    21.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at ikke-kurervirksomheder er ude af stand til at lægge et tilstrækkeligt konkurrencepres på kurervirksomhederne.

    ii)   Konkurrencepres på parterne: FedEx og DHL

    22.

    Parterne fremførte, at FedEx også er en fuldgyldig konkurrent ud over DHL, der er den nuværende markedsleder blandt kurervirksomheder. Den indgående undersøgelse bekræftede imidlertid, at FedEx i øjeblikket er en svagere konkurrent af følgende årsager:

    a)

    På markedsandele er FedEx den svageste af de fire kurervirksomheder i de fleste af EØS-landene. FedEx' markedsandel overstiger ikke [5-10] % i 14 ud af de 15 EØS-lande, hvor Kommissionen konstaterede en betydelig hindring af den effektive konkurrence, og efter fusionen ville FedEx have haft den mindste markedsandel i alle 29 EØS-lande blandt kurervirksomhederne

    b)

    Dens dækning er mindre sammenlignet med andre kurervirksomheder. Målt på virksomhedsadresser, der betjenes, gælder dette for alle eksprestjenesteydelser (sidst på dagen, før middag og før kl. 10)

    c)

    Dens netværk er mindre udviklet i Europa i forhold til de andre kurervirksomheders (med hensyn til antal afhentningssteder, flyruter, luftfartøjstyper osv.)

    d)

    Dens europæiske afhentnings- og leveringsomkostninger er på nuværende tidspunkt betydeligt højere end UPS' og TNT's.

    23.

    Kommissionen konkluderede, at FedEx lægger et svagt konkurrencepres på parterne på markedet for internationale ekspresforsendelser inden for EØS. Denne opfattelse deles af både kunder og andre konkurrenter. FedEx' kerneaktiviteter vedrører forsendelser uden for EØS. Dette blev også bekræftet af Kommissionens analyse af UPS' og FedEx' interne databaser.

    24.

    I konkurrencevurderingen tog Kommissionen også hensyn til FedEx' igangværende organiske udvidelsesplan, der skal styrke virksomhedens netværksinfrastruktur og øge dens tæthed og dækning såvel som dens samlede indenlandske udvidelse. Afhængigt af hvilket EØS-land der er tale om, viste det sig, at FedEx' organiske udvidelsesplan rent faktisk ville kunne hjælpe FedEx med at tiltrække yderligere fragtmængder for at udfylde den øgede kapacitet i netværket og således indirekte forbedre dens konkurrenceevne på det internationale marked inden for EØS. Kommissionen konkluderede imidlertid, at FedEx ville stadig halte bagefter parterne og DHL for så vidt angår positionen på markedet i nærmeste fremtid.

    25.

    Resultaterne af markedsundersøgelsen bekræftede, at DHL er en stærk og troværdig aktør, og at den er en tæt konkurrent til både UPS og TNT. Efter fusionen ville kunderne således kunne vælge mellem to meget stærke kurervirksomheder: DHL og den fusionerede enhed.

    iii)   Skadesteori, konkurrencetæthed og hindringer for markedsadgang

    26.

    Kommissionen vurderede virkningerne af fusionen på de forskellige nationale markeder, eftersom fusionen ville have ført til, at koncentrationen på markedet ville stige betydeligt, at parterne ville indtage en stærk kombineret markedsposition i en lang række EØS-lande, og at antallet af konkurrenter ville blive reduceret fra fire til tre (UPS/TNT, DHL og FedEx) og endda fra tre til to (UPS/TNT og DHL) i en væsentlig del heraf.

    27.

    Faktisk kan parterne sammen med DHL betragtes som tætte konkurrenter på det internationale marked for ekspresforsendelser inden for EØS, mens alle andre virksomheder, herunder FedEx, anses for at levere tjenesteydelser, som er et langt mindre passende alternativ til de tjenesteydelser, som UPS, TNT og DHL leverer. Kommissionen konkluderede, at parterne, der er tætte konkurrenter, uden nogen modstående faktorer ville have et incitament til at hæve priserne efter fusionen. I analysen af priskoncentrationen, som Kommissionen udarbejdede, blev det konkluderet, at der ville ske en prisstigning i alle 29 EØS-lande. UPS var uenig med Kommissionen om omfanget af prisstigningen.

    28.

    UPS hævdede, at visse kunder kunne udøve købermagt enten ved at nøjes med mindre krævende tjenesteydelser eller ved at skifte til andre eksisterende leverandører, enten ved at vælge andre ekspresleverandører eller ved at skifte leverandør på ikke-ekspresforsendelser (flere kilder). Dette blev imidlertid ikke bekræftet under markedsundersøgelsen.

    29.

    For så vidt angår hindringer for markedsadgang viste det sig, at en ny markedsdeltager ville være nødt til at etablere i) en avanceret it-infrastruktur, ii) en sorteringsinfrastruktur over hele EØS og iii) et lufttransportnetværk, der sikrer en effektiv forbindelse mellem lufttransport og landtransport. Som det fremgår af manglen på nye markedsdeltagere i de sidste 20 år, er disse hindringer meget høje og kan ikke overvindes, selv ikke gennem udlicitering. Kommissionen konstaterede rent faktisk, at det ikke var et effektivt alternativ at udlicitere lufttransporten som følge af dobbelt marginalisering og en generelt lavere servicekvalitet.

    30.

    I betragtning af manglen på nye markedsdeltagere og den manglende modstående købermagt, i og med at UPS' største kunde tegner sig for mindre end [0-5] % af det samlede salg, konkluderede Kommissionen, at hvis den fusionerede enhed ensidigt hævede sine priser med [5-10] % til [10-20] % på det internationale marked for ekspresforsendelser inden for EØS, ville en sådan stigning ikke skabe et incitament, som kunne føre til yderligere markedsadgang eller udvidelser inden for den tidsramme, der er relevant for vurderingen af denne fusion, hvilket bekræftes af et stort flertal af konkurrenterne.

    iv)   Effektivitetsgevinster

    31.

    I retningslinjerne for horisontale fusioner fastsættes en række kumulative krav for at tage hensyn til effektivitetsgevinster. Effektivitetsgevinster skal være til gavn for forbrugerne, være fusionsspecifikke og kunne kontrolleres. UPS hævdede, at fusionen forventedes at føre til betydelige effektivitetsgevinster som følge af UPS' og TNT's forretninger. Den fremhævede de betydelige forventede fordele med hensyn til tæthed og størrelse, forbedret servicekvalitet og forretningsmæssige effektivitetsgevinster, der ville opstå ved at kombinere deres supplerende netværk: UPS' kunder ville få adgang til TNT's omfattende europæiske vej- og jernbanenetværk, og TNT's kunder ville få adgang til UPS' verdensomspændende netværk.

    32.

    Ifølge UPS' analyse ville effektivitetsgevinsterne have været til fordel for forbrugerne, eftersom størstedelen af omkostningssynergierne var variable og fusionsspecifikke, idet de ikke ville kunne opnås uden en fuldstændig integrering. For at vise, at effektivitetsgevinsterne kan kontrolleres, stillede parterne interne dokumenter til rådighed med skøn over effektivitetsgevinsterne efter et vist antal år efter afslutningen af fusionen opdelt i tre hovedområder: — operationel (herunder landtransportomkostninger), lufttransportnetværk og forvaltnings- og administrationsomkostninger, der i alt beløber sig til 400-550 mio. EUR. Af parternes skøn fremgår det, at de samlede besparelser for internationale ekspresforsendelser inden for EØS ville variere i de forskellige lande.

    33.

    Kommissionen var enig i, at effektivitetsgevinsterne var fusionsspecifikke, men den fandt, at det kun var besparelserne i forbindelse med det europæiske lufttransportnetværk og ground-handling i de første tre år efter afslutningen af fusionen, der ville kunne kontrolleres, og som beløber sig til henholdsvis […] mio. EUR for lufttransportnetværkssynergier inden for Europa og […] mio. EUR for gound-handling. Disse besparelser blev fordelt på det enkelte land på baggrund af UPS' mængde- og omkostningsdata fra start- til landingsbane. For at vurdere prisændringerne i variable omkostninger for kunderne, fandt Kommissionen, at det skøn over virkningen af de gennemsnitlige omkostningsændringer på prisen for internationale ekspresforsendelser inden for EØS, som parterne fremlagde efter deres analyse af priskoncentrationen, var passende. Dette er sandsynligvis en undervurdering af den faktiske prisforhøjelse af marginalomkostningerne.

    34.

    På grundlag af Kommissionens beregninger ville de samlede besparelser variere for internationale ekspresforsendelser inden for EØS fra [0-5] % til [5-10] % af prisen i de forskellige lande.

    35.

    UPS fremførte, at fusionen ville føre til effektivitetsgevinster uden for markedet. Kommissionen konkluderede imidlertid, at de ikke kunne kontrolleres i henhold til standarden.

    v)   Analyse af de enkelte lande

    36.

    Kommissionen vurderede de sandsynlige virkninger af fusionen fra land til land på baggrund af fire hovedfaktorer: markedsstrukturen, konkurrenternes udvidelsesplaner over de næste år, navnlig FedEx' udvidelsesplaner, resultaterne af markedsundersøgelsen og de prismæssige virkninger under hensyntagen til effektivitetsgevinster.

    37.

    Det konkluderes i afgørelsen, at den planlagte fusion sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring for en effektiv konkurrence på markederne for internationale ekspresforsendelser af småpakker i 15 lande:

    i) Bulgarien, ii) Tjekkiet, iii) Danmark, iv) Estland, v) Finland, vi) Ungarn, vii) Letland, viii) Litauen, ix) Malta, x) Nederlandene, xi) Polen, xii) Rumænien, xiii) Slovakiet, xiv) Slovenien og xv) Sverige, hvilket beskrives i de følgende afsnit.

    38.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele (5) i Bulgarien efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [30-40] %, DHL [50-60] % og FedEx [5-10] %. På grund af FedEx' begrænsede tilstedeværelse på markedet, den meget svage geografiske dækning (for bestemmelsesstedet) og i betragtning af interne dokumenter vedrørende udvidelsesplaner i Bulgarien så det på tidspunktet for afgørelsen og i den nære fremtid ud til, at FedEx kunne lægge et begrænset konkurrencepres på parterne.

    39.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Bulgarien have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Bulgarien på grundlag af effektivitetsgevinsterne ville have været positive og på mellem [0-5] % og [5-10] %.

    40.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det bulgarske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    41.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Tjekkiet efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. FedEx er kendetegnet ved at have en begrænset tilstedeværelse på markedet, en svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet) og længere transittider. Kommissionen konkluderede, at FedEx, også i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner, overordnet set stadig ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    42.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Tjekkiet have været på mellem [0-5] % og [0-5] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Tjekkiet på grundlag af effektivitetsgevinsterne ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    43.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det tjekkiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    44.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Danmark efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. FedEx er kendetegnet ved at have en begrænset tilstedeværelse på markedet, en lidt svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet) og længere transittider. På baggrund af FedEx's organiske udvidelse i Danmark, blev det anset for sandsynligt, at FedEx i den nærmeste fremtid kun ville opleve en begrænset stigning i sin markedsandel inden for internationale ekspresforsendelser inden for EØS, hvilket ville medføre en markedsandel på under [5-10] %.

    45.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Danmark have været på mellem [0-5] % og [0-5] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Danmark på grundlag af effektivitetsgevinsterne ville have været negative og på mellem -[0-5] % og -[0-5] %. Selv om effektivitetsgevinsterne syntes at opveje prisstigningerne var der en alvorlig risiko for, at effektivitetsgevinsterne alene ville være utilstrækkelige til at opveje den samlede negative virkning af fusionen. Faktisk ville fusionen have fjernet en vigtig konkurrencefaktor fra det danske marked for internationale ekspresforsendelser inden for EØS og begrænset muligheden for at skifte leverandør, samtidig med at der ikke fandtes nogen tilstrækkelig modstående købermagt, og indtræden på eller ekspansion på markedet ikke ville være sandsynlig, rettidig eller tilstrækkelig til at modvirke de mulige konkurrencebegrænsende virkninger.

    46.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det danske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    47.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Estland efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet uden geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    48.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningerne på flyvninger fra Estland have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Estland under hensyntagen til effektivitetsgevinsterne ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    49.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det estiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    50.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Finland efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [30-40] %, DHL [60-70] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet med en svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Det er endnu mere slående, at FedEx ikke tilbyder særtjenester, fx morgenleveringer til Sverige, Norge og Danmark, som er nabolande. Kommissionen konkluderede, at det også i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set var usandsynligt, at FedEx' position ville ændres i den nærmeste fremtid i en sådan grad, at det ville kunne modvirke de negative virkninger, som fusionen ville have på konkurrencen.

    51.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Finland have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Finland under hensyntagen til effektivitetsgevinsterne ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] % på trods af de forventede omkostningsbesparelser.

    52.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det finske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    53.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Ungarn efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [30-40] % og FedEx [10-20] %. FedEx har en betydeligt lavere markedsandel end alle de andre kurervirksomheder og en svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et begrænset konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    54.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Ungarn have været på mellem [0-5] % og [0-5] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Ungarn på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været på mellem -[0-5] % og [0-5] %. Den kvantitative analyse giver et tvetydigt resultat i Ungarn, da nettovirkningen forudses at medføre et mindre prisfald eller en let prisstigning.

    55.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det ungarske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    56.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Letland efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. FedEx kan betragtes som en svag aktør inden for internationale ekspresforsendelser fra Letland inden for EØS sammenlignet med de øvrige kurervirksomheder som følge af virksomhedens begrænsede tilstedeværelse på markedet og dens meget svagere geografiske dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et begrænset konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    57.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Letland have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Letland på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og betragtelige og på mellem [0-5] % og [5-10] %.

    58.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det lettiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    59.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Litauen efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet uden geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et begrænset konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    60.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Litauen have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Litauen på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og betragtelige og på mellem [0-5] % og [5-10] %.

    61.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det litauiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    62.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Malta efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] % og FedEx [0-5] %. Resultatet af markedsundersøgelsen bekræftede, at FedEx er den svageste kurervirksomhed hvad angår internationale ekspresforsendelser inden for EØS. Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    63.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Malta have været på mellem [5-10] % og [10-20] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Malta på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [5-10] % og [5-10] %.

    64.

    Af disse årsager konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det maltesiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    65.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Nederlandene efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. Alle kurervirksomheder har 100 % geografiske dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et begrænset konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    66.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Nederlandene have været på mellem [0-5] % og [0-5] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Nederlandene på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været negative og på mellem -[0-5] % og -[0-5] %. Kvantificeringen af fusionens nettovirkninger blev imidlertid tillagt mindre vægt, fordi modellen ikke gjorde det muligt at tage højde for de særlige træk ved det nederlandske marked, da den anslåede prisvirkning afspejler det faktum, at FedEx' dækning i Nederlandene er fuldstændig (alle fire kurervirksomheder har rent faktisk 100 % dækning). Kommissionen bemærkede, at dataene om dækning og markedsandele er særligt usammenhængende. FedEx har 100 % dækning, men meget begrænsede indtægter.

    67.

    Kommissionen fandt, at fusionen sandsynligvis ville fjerne en vigtig konkurrencefaktor fra det nederlandske marked for internationale ekspresforsendelser inden for EØS, hvor FedEx ikke lægger et effektivt konkurrencepres på parterne, og begrænse muligheden for at skifte leverandør, samtidig med at der ikke findes en tilstrækkelig modstående købermagt, og markedsadgang eller udvidelse hverken er sandsynlig, rettidig eller tilstrækkelig til at modvirke de eventuelle konkurrencebegrænsende virkninger.

    68.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det nederlandske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    69.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Polen efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. FedEx er kendetegnet ved at have en begrænset tilstedeværelse på markedet, med en lidt svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet), således at den lægger et begrænset konkurrencepres på parterne. FedEx' seneste erhvervelse af Opek gør, at FedEx kan øge sin nationale tilstedeværelse i Polen, men det vil ikke øge fragtmængden med hensyn til internationale ekspresforsendelser inden for EØS eller nationale ekspresforsendelser. Samlet set konkluderede Kommissionen, at det således er usandsynligt, at dette kan gøre FedEx til en betydeligt større konkurrencefaktor på dette marked i nær fremtid.

    70.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Polen have været på mellem [0-5] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Polen på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    71.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det polske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    72.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Rumænien efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet med en meget svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    73.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Rumænien have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Rumænien på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [0-5] % og [5-10] %.

    74.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det rumænske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    75.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Slovakiet efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] % og FedEx [5-10] %. FedEx er kendetegnet ved at have en begrænset tilstedeværelse på markedet med en meget svagere geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    76.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Slovakiet have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Slovakiet på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    77.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det slovakiske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    78.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Slovenien efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [30-40] %, DHL [60-70] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet uden geografisk dækning (for bestemmelsesstedet). Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et begrænset konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    79.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Slovenien have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Slovenien på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    80.

    Derfor konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det slovenske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    81.

    Det blev anslået, at kurervirksomhedernes markedsandele i Sverige efter fusionen ville være som følger: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] % og FedEx [0-5] %. FedEx er kendetegnet ved at have en meget begrænset tilstedeværelse på markedet med en geografisk dækning (for bestemmelsesstedet), som er svagere end UPS, og DHL's. Kommissionen konkluderede, at FedEx bl.a. i lyset af FedEx' interne dokumenter om sine udvidelsesplaner overordnet set fortsat ville lægge et svagt konkurrencepres på parterne, selv i den nærmeste fremtid.

    82.

    Ifølge Kommissionens analyse af priskoncentrationen ville prisstigningen på flyvninger fra Sverige have været på mellem [5-10] % og [5-10] %, samtidig med at de anslåede virkninger på nettoprisen i Sverige på grundlag af effektivitetsgevinsterne, ville have været positive og på mellem [0-5] % og [0-5] %.

    83.

    Af disse årsager konkluderede Kommissionen, at fusionen sandsynligvis ville føre til en betydelig hindring af den effektive konkurrence på det svenske marked for internationale ekspresforsendelser af småpakker inden for EØS.

    V.   TILSAGN

    1.   Beskrivelse af tilsagnene

    84.

    UPS fremlagde tre sæt tilsagn: i) den 29. november 2012, ii) den 16. december 2012 og iii) den 3. januar 2013.

    85.

    De tre tilsagnspakker havde i større eller mindre grad et strukturelt og et adfærdsmæssigt element:

    et tilsagn om afhændelse: salg af TNT's datterselskaber i 17 lande til en enkelt køber (6).

    et tilsagn om adgang: et tilsagn fra UPS om at give adgang til sit lufttransportnetværk inden for Europa fra og til tilsagnslandene.

    86.

    Som følge af afhændelsen ville en eventuel overlapning være undgået i de lande, hvor der var givet tilsagn.

    87.

    Med undtagelse af La Poste/DPD var der ingen af de markedsaktører, som blev adspurgt om tilsagnene fra den 29. november 2012 og om tilsagnene fra den 16. december 2012, der viste interesse i den virksomhed, der skulle afhændes som helhed.

    88.

    Som følge af den anden markedstest gav UPS endnu en række tilsagn den 3. januar 2013 i et forsøg på at imødekomme La Poste/DPD's særlige behov.

    2.   Vurdering af tilsagnene

    89.

    Kommissionens overordnede konklusion var, at de foreslåede tilsagn sandsynligvis ikke ville afhjælpe de konkurrenceproblemer, der var rejst i klagepunktsmeddelelsen. På den ene side var UPS ude af stand til at tilbyde en løsning, hvor problemerne blev løst først, eller en løsning med en på forhånd fundet køber, og på den anden side var tilsagnene sammen med forretningsplanen for den eneste interesserede køber, La Poste/DPD, utilstrækkelige til at fjerne Kommissionens betænkeligheder. I denne forbindelse var følgende betænkeligheder fortsat til stede efter den tredje tilsagnspakke:

    i)   Tidspunktet for afslutningen af afhændelsesproceduren

    90.

    La Poste/DPD ville have været nødt til blandt andet at forhandle om en aktiekøbsaftale, men La Poste/DPD selv oplyste, at de nødvendige undersøgelser kunne tage betydeligt længere tid, end UPS havde anslået.

    ii)   La Poste/DPD's egnethed som køber af de aktiviteter, der skulle afhændes

    91.

    La Poste/DPD fremlagde ikke nogen dokumentation for, at den havde foretaget en vurdering af rentabiliteten af de erhvervede internationale eksprestjenester inden for EØS i forhold til de forholdsvis små mængder og de nødvendige investeringer, der skal foretages i de bestemmelseslande, som ikke er omfattet af tilsagnene. I stedet vurderede La Poste/DPD den samlede rentabilitet for de TNT-datterselskaber, der skulle afhænges som helhed, pr. landegruppe. Ud fra forretningsplanen viste det sig, at La Poste/DPD slet ikke havde nogen præcise økonomiske oplysninger om rentabiliteten af den internationale ekspresvirksomhed inden for EØS.

    92.

    La Poste/DPD erklærede desuden, at den ikke havde til hensigt at erhverve, lease eller chartre luftfartøjer, når aftalen med UPS udløb, på trods af sin tidligere negative udtalelse om muligheden for at operere effektivt inden for segmentet for internationale ekspresforsendelser inden for EØS på basis af udlicitering. Dette øgede de ovennævnte betænkeligheder betydeligt for den periode, der ville følge efter udløbet af aftalen om adgang til UPS' luftnetværk.

    93.

    Den foreliggende dokumentation var som følge heraf utilstrækkelig til at gøre det muligt for Kommissionen at konkludere, at La Poste/DPD, såfremt virksomheden bidrog til tilsagnene af 3. januar 2013, sandsynligvis ville udvikle et netværk, der ville være i stand til at håndtere internationale ekspresforsendelser inden for EØS lige så effektivt som en kurervirksomhed.

    VI.   KONKLUSION

    94.

    Af ovennævnte grunde konkluderes det i afgørelsen, at den planlagte fusion, hvorved United Parcel Service Inc. erhverver enekontrol over TNT Express N.V., er uforenelig med det indre marked og EØS-aftalen, jf. artikel 3, stk. 1, litra b), i forordning (EF) nr. 139/2004.


    (1)  EUT L 24 af 29.1.2004, s. 1.

    (2)  Offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende nr. C 186 af 26.6.2012, s. 9.

    (3)  Sag COMP/M.3971 Deutsche Post/Exel, punkt 8-24.

    (4)  Kommissionen identificerer et særskilt produktmarked for forsendelser af småpakker, for hvilke 31,5 kg betragtes som en passende tærskel for at skelne småforsendelser fra godstransport.

    (5)  For alle EØS-landene rekonstruerede Kommissionen kurervirksomhedernes markedsposition på grundlag af deres indtægter og deres egenskab af kurervirksomheder.

    (6)  i) Bulgarien, ii) Tjekkiet, iii) Danmark, iv) Estland, v) Finland, vi) Ungarn, vii) Letland, viii) Litauen, ix) Malta, x) Nederlandene, xi) Polen, xii) Rumænien, xiii) Slovakiet, xiv) Slovenien og xv) Sverige. Fra og med den anden tilsagnspakke omfattede disse også Spanien og Portugal.


    Top