Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016H1111

Kommissionens henstilling (EU) 2016/1111 af 6. juli 2016 om overvågning af nikkel i fødevarer (EØS-relevant tekst)

C/2016/3858

EUT L 183 af 8.7.2016, p. 70–71 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2016/1111/oj

8.7.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 183/70


KOMMISSIONENS HENSTILLING (EU) 2016/1111

af 6. juli 2016

om overvågning af nikkel i fødevarer

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 292, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Nikkel er et metal, der i vid udstrækning forekommer i de øverste jordlag. Nikkel er til stede i fødevarer og vand på grund af naturlig og menneskeskabt aktivitet.

(2)

Den græske fødevaremyndighed bad Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (i det følgende benævnt »EFSA«) om at evaluere den risiko, som tilstedeværelsen af nikkel i fødevarer, navnlig grøntsager, udgør for menneskers sundhed.

(3)

EFSA's Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden (i det følgende benævnt »ekspertpanelet«) besluttede at udvide risikovurderingen til også at omfatte drikkevand og vedtog den videnskabelige udtalelse om de risici for folkesundheden, der er forbundet med tilstedeværelsen af nikkel i fødevarer og drikkevand (1). I denne udtalelse blev reproduktions- og udviklingstoksicitet identificeret som kritisk effekt med henblik på risikokarakteriseringen af vedvarende oral eksponering for nikkel. Opblussen af eksematøse reaktioner og forværring af allergiske reaktioner blev identificeret som kritisk effekt af nikkeloverfølsomme menneskers akutte orale eksponering for nikkel.

(4)

Der er blevet indsamlet data i forbindelse med forekomst af nikkel i fødevarer og drikkevand i 15 forskellige europæiske lande. Da 80 % af de indsamlede data blev indsamlet i én medlemsstat, er der imidlertid behov for et geografisk set mere omfattende datasæt for at kontrollere forekomsten af nikkel i hele Unionen.

(5)

For visse fødevaregrupper, der i EFSA's videnskabelige udtalelse betragtes som hovedbidragydere til eksponering via kosten, var der kun begrænsede data om forekomst til rådighed. Med henblik på eventuelle fremtidige risikostyringsforanstaltninger bør der tilvejebringes et bedre billede af nikkelindholdet i fødevarer, der tilhører disse fødevaregrupper —

VEDTAGET DENNE HENSTILLING:

1.

Medlemsstaterne bør med aktiv inddragelse af fødevarevirksomhedsledere og andre interesserede parter udføre overvågning af tilstedeværelsen af nikkel i fødevarer i 2016, 2017 og 2018. Overvågningen bør have fokus på cerealier, produkter baseret på cerealier, modermælkserstatninger, tilskudsblandinger, forarbejdede fødevarer baseret på cerealier til spædbørn og småbørn, babymad, fødevarer til særlige medicinske formål, der er særligt beregnet til spædbørn og småbørn, kosttilskud, bælgplanter, nødder og oliefrø, mælk og mejeriprodukter, alkoholholdige og ikkealkoholholdige drikkevarer, sukker og sukkervarer (herunder kakao og chokolade), frugt, grøntsager og grøntsagsprodukter (herunder svampe), tørrede teblade, tørrede dele af andre planter, der anvendes til urtete, og toskallede bløddyr.

2.

Prøveudtagningsprocedurerne bør gennemføres i henhold til bestemmelserne i Kommissionens forordning (EF) nr. 333/2007 (2) for at sikre, at prøverne er repræsentative for det parti, hvoraf de er udtaget.

3.

Prøverne bør analyseres, som de er markedsført. Analysen af det samlede nikkelindhold bør udføres i henhold til standard EN 13804:2013, »Fødevarer — Bestemmelse af stoffer og deres forbindelser — Generelle overvejelser og særlige krav«, helst ved anvendelse af en analysemetode baseret på flamme-atomabsorptionsspektrometri (FAAS) eller atomabsorptionsspektrometri med grafitovnsteknik (GFAAS), induktivt koblet plasma-atomemissionsspektrometri (ICP-OES) eller massespektrometri (ICP-MS).

4.

Medlemsstater, fødevarevirksomhedsleder og andre interesserede parter bør indberette overvågningsoplysningerne på helvægtsbasis til EFSA sammen med de oplysninger og i det elektroniske format, som EFSA har foreskrevet, så disse data kan samles i én database, senest den 1. oktober 2016, 2017 og 2018. Tilgængelige data om forekomst fra foregående år, der endnu ikke er blevet indberettet, bør videregives hurtigst muligt på samme betingelser.

Udfærdiget i Bruxelles, den 6. juli 2016.

På Kommissionens vegne

Vytenis ANDRIUKAITIS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFSA's Ekspertpanel for Forurenende Stoffer i Fødevarekæden, 2015. Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of nickel in food and drinking water. EFSA Journal 2015;13(2):4002, 202 s. doi:10.2903/j.efsa.2015.4002.

(2)  Kommissionens forordning (EF) nr. 333/2007 af 28. marts 2007 om prøveudtagnings- og analysemetoder til kontrol af indholdet af sporstoffer og procesforureninger i fødevarer (EUT L 88 af 29.3.2007, s. 29).


Top