Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE0758

    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om tilpasning af en række retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (COM(2016) 799 final — 2016/0400 (COD))

    EUT C 288 af 31.8.2017, p. 29–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    31.8.2017   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 288/29


    Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om tilpasning af en række retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

    (COM(2016) 799 final — 2016/0400 (COD))

    (2017/C 288/04)

    Ordfører.

    Jorge PEGADO LIZ

    Anmodning om udtalelse

    Europa-Parlamentet, 13/03/2017

    Det Europæiske Råd, 13/03/2017

    Retsgrundlag

    Artikel 43, stk. 2, artikel 91, artikel 100, stk. 2, artikel 114, artikel 153, stk. 2, litra b), artikel 168, stk. 4, litra b), artikel 172 og artikel 192, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

     

     

    Kompetence

    Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

    Vedtaget i sektionen

    04/05/2017

    Vedtaget på plenarforsamlingen

    01/06/2017

    Plenarforsamling nr.

    526

    Resultat af afstemningen

    (for/imod/hverken for eller imod)

    156/0/1

    1.   Konklusioner og anbefalinger

    1.1.

    EØSU beklager, at Kommissionen ikke har fulgt udvalgets tidligere udtalelser, og at den har måttet genoptage forhandlingerne om tilpasning af en række retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 og 291 i EUF-traktaten.

    1.2.

    Udvalget minder om, at det i sine tidligere udtalelser har beskrevet den retning, som efter udvalgets opfattelse bedst muligt beskytter de grundlæggende værdier, der er på spil i denne sammenhæng, for så vidt angår retssikkerhed, respekt for de grundlæggende rettigheder og effektiv, afbalanceret og demokratisk udøvelse af institutionernes beføjelser.

    1.3.

    Disse principper bør efter EØSU's opfattelse styre den forestående tilpasning af retsakter, der stadig indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til den nye ordning med delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter som foreskrevet i EUF-traktatens artikel 290 og 291.

    1.4.

    Med forbehold for en mere præcis analyse ved gennemgangen af hver enkelt retsakt, hvorom udvalget bliver bedt om at udtale sig, fremsætter EØSU nogle sammenfattende bemærkninger, som udvalget anser for relevante, om hvert af de lovgivningsforslag, der annonceres i forslaget.

    2.   Kommissionens forslag

    2.1.

    Kommissionen konstaterer i sit forslag, at et betydeligt antal basisretsakter, som er underlagt Rådets afgørelse 2006/512/EF (»komitologiafgørelsen«), fortsat mangler at blive tilpasset til artikel 290 og 291 i EUF-traktaten i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelserne (»komitologiforordningen«).

    2.2.

    Kommissionen havde forpligtet sig til at tilpasse dem inden 2013 og havde i den forbindelse foreslået tre horisontale tilpasninger i 2013, de såkaldte Omnibus I, II og III.

    2.3.

    Efter en lang diskussion med Europa-Parlamentet og mange ændringsforslag til disse forslag afviste Rådet at støtte denne automatiske samlede tilpasning af alle retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til delegerede retsakter, da der ikke var nogen garanti for, at medlemsstaternes eksperter systematisk ville blive hørt som led i forberedelsen af de delegerede retsakter. I betragtning af den fastkørte institutionelle situation trak Kommissionen sine forslag tilbage.

    2.4.

    Efter revisionen af den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning og vedtagelsen af den dertil knyttede »fælles forståelse om delegerede retsakter« har Kommissionen fremlagt et nyt forslag som reaktion på Rådets kritikpunkter. Forslaget tager hensyn til de ændringer, der er indført med den nye interinstitutionelle aftale, for så vidt angår høring af medlemsstaternes eksperter som led i forberedelsen af delegerede retsakter og parallel høring af Europa-Parlamentet.

    2.5.

    Forslaget omfatter 13 kapitler i bilaget, hvor Kommissionen opfører de 168 retsakter kronologisk og grupperer dem i 4 tabeller:

    Tabel 1 — Oversigt over retsakter, for hvilke det foreslås, at visse beføjelser tilpasses til anvendelse af gennemførelsesretsakter

    Tabel 2 — Oversigt over retsakter, for hvilke det foreslås, at visse bestemmelser om delegation af beføjelser udgår

    Tabel 3 — Forslag vedtaget af Kommissionen

    Tabel 4 — Retsakter, for hvilke der er planlagt forslag.

    3.   Tidligere EØSU-udtalelser og -rapporter

    3.1.

    EØSU vedtog i juli 2013 en informationsrapport, hvis formål var »at belyse, hvorledes proceduren med delegerede retsakter, som blev indført med Lissabontraktaten, anvendes i praksis«.

    3.2.

    I rapporten konstaterede EØSU følgende: »Den juridiske klassifikation af delegerede retsakter er og bliver ret vag, begrebet »ikke væsentlige bestemmelser« fortolkes forskelligt af Domstolen alt efter, hvilket område der er tale om, og Kommissionen ser ud til at have fået flere handlemuligheder i og med, at det er op til den at foreslå, hvad delegationen skal dreje sig om, og dens varighed«.

    3.2.1.

    Udvalget gjorde opmærksom på »en lang række uafklarede spørgsmål med hensyn til gennemsigtigheden af systemet med forudgående høring, som hidrører fra et ikke juridisk bindende dokument […] »fælles forståelse om praktiske arrangementer vedrørende anvendelsen af delegerede retsakter« af 4. april 2011«.

    3.2.2.

    Udvalget bemærkede endvidere, »at anvendelsen af artikel 290 i TEUF er fastlagt i en meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet af 9. december 2009, som er en ikke-bindende retsakt, mens reglerne om udøvelsen af gennemførelsesbeføjelserne følger af en forordning vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet den 16. februar 2011, det vil sige en almengyldig retsakt, som er bindende i alle enkeltheder og umiddelbart gældende«.

    3.2.3.

    Udvalget konkluderede, at »det stadig« er »uklart, om proceduren er enkel, om EU borgerne reelt er klar over, hvad der står på spil, om hvordan denne procedure anvendes »korrekt«, og om kontrolmekanismerne er effektive«. EØSU tilbød at udarbejde en initiativudtalelse om emnet, således at EØSU kan tage stilling til de observationer og konklusioner, der formuleredes helt objektivt i denne rapport, med henblik på en eventuel forbedring af EU's lovgivningsprocedure.

    3.3.

    I juli og september 2013 blev EØSU anmodet om at udtale sig om to forslag til forordninger »om tilpasning af en række retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde« (COM(2013) 451 final) og »om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde« (COM(2013) 452 final), hvorefter udvalget den 18. november og 10. december på ny blev anmodet om at udtale sig om et andet forslag til forordning »om tilpasning af en række retsakter, der indeholder bestemmelser om brug af forskriftsproceduren med kontrol, til artikel 290 og 291 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde« (COM(2013) 751 final). Disse forordninger blev kaldt Omnibus I, II et III.

    3.3.1.

    I sine udtalelser af 16. oktober og 2. januar understregede udvalget bl.a., at nok var denne samlede tilpasning af 165 retsakter (forordninger, direktiver og beslutninger/afgørelser) inden for 12 forskellige områder nødvendig, men den rejste mange spørgsmål af juridisk og praktisk karakter.

    3.3.2.

    Således er »visse elementer i delegationsproceduren (…) uigennemskuelige«, ligesom man »mangler (…) at lægge fast, hvad der forstås ved »ikke-væsentlige bestemmelser«. Der bør tillige foretages en nøje evaluering af, hvordan ordningen fungerer«.

    3.3.3.

    Endvidere konstateredes det, at »visse forslag til forordninger omfatter elementer, der ikke tager hensyn til de rammer, der er fastlagt af basisretsakterne, og går så langt som til at anføre, at delegationen gælder for en ubegrænset periode eller afsætter en meget kort frist for Parlamentets og Rådets kontrolfunktion«.

    3.3.4.

    Efter en systematisk analyse af alle forslagene opfordrede EØSU Kommissionen »til at justere den planlagte »samlede tilpasning« på en sådan måde, at der tages hensyn til visse basisretsakters særlige kendetegn«, og Rådet og Parlamentet »til at udvise maksimal årvågenhed og til i detaljer at analysere samtlige de retsakter, der er berørt af denne »tilpasning««.

    3.3.5.

    EØSU understregede vigtigheden af, hvis processen skulle fortsætte som foreslået af Kommissionen:

    at Europa-Parlamentet deltager fuldt ud

    at rationalisere og forenkle udvalgsprocedurerne

    at der foreligger bedre oplysninger om såvel betingelserne for delegationen til udvalgene som om de relevante foranstaltninger i alle faser af proceduren

    at borgere og civilsamfundet har fuld adgang til informationer.

    3.3.6.

    Endelig anmodede EØSU om, at virkningerne af den nye lovramme vurderes, ved at der regelmæssigt forelægges rapporter for Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg om effektiviteten, gennemsigtigheden og udbredelsen af informationen.

    3.4.

    I mellemtiden har Kommissionen offentliggjort et forslag til en bindende interinstitutionel aftale, baseret på artikel 295 i EUF-traktaten, som led i pakken om bedre lovgivning, hvor delegerede retsakter behandles i to specifikke bilag.

    3.4.1.

    I sin udtalelse fra juli 2015 »glæder (EØSU) sig (…) over Kommissionens bestræbelser på at opnå en rimelig balance mellem de grundlæggende værdier som for det første respekt for retsstatsprincippet, demokratisk deltagelse, gennemsigtighed, nærhed til borgerne og retten til omfattende oplysninger om lovgivningsprocedurer og for det andet lovgivningsmæssig forenkling, mere fleksible regler, der er bedre tilpasset de involverede parters interesser, og hvor ajourføring og revision er forenklet«.

    3.4.2.

    Det glædede endvidere udvalget, at »Kommissionen forpligter sig til — »inden vedtagelsen af delegerede retsakter — at samle al den nødvendige ekspertise […] ved at høre medlemsstaternes eksperter og ved afholdelse af offentlige høringer«, og at Kommissionen foreslår samme høringsmetode i forbindelse med vedtagelsen af gennemførelsesretsakter«.

    3.4.3.

    EØSU frygtede imidlertid, at alle disse høringer vil føre til unødvendigt og urimeligt lange forløb ved udarbejdelsen af disse retsakter.

    3.4.4.

    Udvalget var ikke enig i den kasuistiske tilgang vedrørende sondringen mellem de områder, der bør omfattes af delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter, da de anvendte kriterier var tvetydige og åbnede op for alt for vilkårlige fortolkninger.

    3.4.5.

    EØSU var navnlig kritisk over for:

    a)

    manglende forudgående oplysninger om medlemsstaternes eksperter og deres tekniske kompetencer

    b)

    manglende frist af rimelig længde for høring af eksperter, interesserede parter, Europa-Parlamentet og Rådet bortset fra nødstilfælde

    c)

    valgfri høring og fremsendelse af mødekalenderen til Europa-Parlamentet og de berørte parter

    d)

    manglende sammenhæng i informationen om vedtagelse af delegerede retsakter. Denne information burde være systematisk, automatisk, opdateret og tilgængelig online

    e)

    princippet om delegationens ubegrænsede varighed: EØSU var af den opfattelse, at princippet bør være en præcis varighed, med eventuel mulighed for forlængelse i en tilsvarende periode, undtagen i ekstraordinære, begrundede tilfælde.

    3.4.6.

    EØSU ønskede, at det i retningslinjer udtrykkeligt anføres, at delegationerne afgrænses nøje i alle enkeltheder, dvs.:

    a)

    nøje definition af målsætningerne

    b)

    præcis fastsættelse af indholdet

    c)

    nøjagtig angivelse af rækkevidden

    d)

    striks fastlæggelse af varigheden.

    3.4.7.

    Udvalget fastholdt, »at artiklerne 290 og 291 i TEUF kan formuleres bedre, og at teksten i tilfælde af en traktatændring bør omskrives. Artiklernes anvendelse bør også reguleres bedre for at undgå, at beslutninger om valg af instrument ender med i højere grad at blive politiske end tekniske.«

    3.5.

    I fraværet af en aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet om proceduren for samlet tilpasning har Kommissionen måttet trække sine forslag tilbage og fremlægge det foreliggende forslag.

    4.   Generelle bemærkninger

    4.1.

    Med udgangspunkt i sine tidligere udtalelser tvivler EØSU på, at en forsinkelse på mere end fire år kan forsvares på et så følsomt område.

    4.2.

    Således har EØSU fastlagt følgende tydelige retningslinjer:

    a)

    anvendelsen af delegerede retsakter bør være undtagelsen og ikke reglen

    b)

    Kommissionen bør i tilfælde af tvivl om elementernes væsentlige karakter eller af en »gråzone« afstå fra at foreslå delegerede retsakter og anvende basisretsakten i forbindelse med lovgivning

    c)

    Kommissionen bør i tilfælde af tvivl om karakteren af den foranstaltning, der skal træffes, vedtage gennemførelsesretsakter frem for delegerede retsakter.

    4.3.

    Udvalget var også uenig med Kommissionen om de punkter, der er nævnt ovenfor i afsnit 3.3.5.

    4.4.

    En række af disse negative aspekter er blevet korrigeret i det foreliggende forslag. Tilbage står imidlertid visse punkter, hvorom der ikke er enighed:

    a)

    Kommissionen insisterer på de delegerede retsakters ubestemte varighed. EØSU fastholder, at delegationens varighed i princippet bør være begrænset, med mulighed for forlængelse, undtagen i ekstraordinære, begrundede tilfælde

    b)

    EØSU frygter fortsat, at Europa-Parlamentet og Rådet ikke får reel mulighed for i tide at udøve en effektiv kontrol af indholdet i de delegerede retsakter

    c)

    udvalget stiller sig fortsat tvivlende med hensyn til den præcise sondring mellem gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter, navnlig for så vidt angår »væsentlige og ikkevæsentlige bestemmelser« vedrørende grundlæggende rettigheder

    d)

    endelig gentager udvalget, at man med en omformulering af artikel 290 og 291 i EUF-traktaten én gang for alle kunne fjerne alle de tvetydigheder, der foranlediger de nuværende problemer.

    5.   Særlige bemærkninger

    En detaljeret analyse af hvert enkelt af de 168 forslag i bilaget giver EØSU anledning til at rejse følgende kritikpunkter:

    Tabel 1

    Oversigt over retsakter, for hvilke det foreslås, at visse beføjelser tilpasses til anvendelse af gennemførelsesretsakter

    Nummer i bilaget

    Retsaktens titel (1)

    EØSU's bemærkninger

    2

    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 406/2009/EF af 23. april 2009

    I artikel 12a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: I 2013 foretrak Rådet og Europa-Parlamentet en fast varighed på 5 år med automatisk fornyelse efter en rapport fra Kommissionen inden udløbet af delegationen af beføjelser. Her mener Kommissionen, at det er berettiget at tillægge beføjelsen for ubestemt tid, fordi lovgiveren under alle omstændigheder har mulighed for at tilbagekalde en beføjelse på et hvilket som helst tidspunkt (jf. s. 8 i Kommissionens forslag COM(2016) 799 final).

    6

    Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 626/2008/EF af 30. juni 2008

    Beslutningen vedrører de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen.

    Kommentar: Kommissionen antager med hensyn til valget mellem beføjelser vedrørende delegerede retsakter eller gennemførelsesretsakter, at vurderingen fra 2013 (Omnibus-forslagene) fortsat er gældende, eftersom hverken forhandlingerne om disse forslag, retspraksis på området eller resultatet af den interinstitutionelle aftale har ført til nye kriterier, som ville have nødvendiggjort en generel nyvurdering (jf. s. 5 i Kommissionens forslag COM(2016) 799 final).

    53

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1221/2009 af 25. november 2009

    I det nye stk. 3 til artikel 17 fastsættes der ingen varighed af de beføjelser, Kommissionen tillægges til at vedtage delegerede retsakter.

    I den nye artikel 48a præciseres det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 17, stk. 3, og artikel 48, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra datoen for denne Omnibus' ikrafttræden.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    I det nye stk. 3 til artikel 17 fastlægges det, at procedurerne for appel af afgørelser, der træffes som følge af evalueringen af de kompetente EMAS-organer, vedtages i henhold til en bemyndigelse. Der synes her at være tale om adgang til effektive retsmidler og til en upartisk domstol som foreskrevet i artikel 47 i chartret om grundlæggende rettigheder. Men Kommissionen kan ikke bemyndiges til ved delegation at vedtage bestemmelser, der angår de grundlæggende rettigheder eller udøvelsen af disse.

    58

    Rådets forordning (EF) nr. 530/1999 af 9. marts 1999

    I den nye artikel 10a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    59

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2150/2002 af 25. november 2002

    I den nye artikel 5b foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    60

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 437/2003 af 27. februar 2003

    Det nye stk. 1, nr. 1), til artikel 3 foreskriver, at hver medlemsstat indsamler statistiske data. Den nye artikel 5 vedrørende statistikkernes nøjagtighed bestemmer, at dataindsamlingen baseres på »totaltællinger«. Endelig foreskriver artikel 10a om udøvelse af de delegerede beføjelser, at disse udøves for en ubegrænset periode fra en dato, som senere skal fastsættes.

    Kommentar: EØSU bemærker, at begrebet »totaltællinger« kan vedrøre personoplysninger således som defineret i artikel 8 i chartret om grundlæggende rettigheder, og understreger, at EU-Domstolen har afgjort, at disse ikke kunne gøres til genstand for delegationsproceduren (jf. sag C-355/10, Parlamentet mod Rådet, og EØSU's udtalelse EUT C 67 af 6.3.2014, s. 104).

    61

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 450/2003 af 27. februar 2003

    I den nye artikel 11a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    64

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1552/2005 af 7. september 2005

    I den nye artikel 13a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    67

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 716/2007 af 20. juni 2007

    I den nye artikel 9a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    69

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1445/2007 af 11. december 2007

    I den nye artikel 10a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    70

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 177/2008 af 20. februar 2008

    I den nye artikel 15a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    I den nye artikel 8a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    73

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 452/2008 af 23. april 2008

    I den nye artikel 6a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    74

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 453/2008 af 23. april 2008

    I den nye artikel 8a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at den nye artikel 7 bestemmer, at Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter […] for en række gennemførlighedsundersøgelser, der […] foretages af de medlemsstater, som har vanskeligt ved at levere data.

    Udvalget spørger sig selv, om de sundhedsrelaterede data vedrører stillingsansøgeres helbred, i hvilket fald der vil være tale om personoplysninger, der ikke kan omfattes af delegationsproceduren (jf. sag C-355/10 citeret ovenfor).

    89

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/42/EF

    I den nye artikel 21a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    99

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1223/2009 af 30. november 2009

    I den nye artikel 31a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    104

    Rådets direktiv 97/70/EF af 11. december 1997

    I den nye artikel 8a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    114

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 725/2004 af 31. marts 2004

    I den nye artikel 10a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    143

    Direktiv 2002/46/EF af 10. juni 2002

    I den nye artikel 12a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at direktiv 2002/46/EF harmoniserer reglerne om kosttilskud for at beskytte forbrugerne mod eventuelle sundhedsrisici og sikre, at de oplysninger, der anføres på produkterne, ikke er vildledende. Dette vedrører således anvendelsen af artikel 38 i chartret om grundlæggende rettigheder. Den kontrol, der udøves af medlemsstaternes eksperter og af Europa-Parlamentet, bør derfor være maksimal.

    144

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/98/EF af 27. januar 2003

    I den nye artikel 27a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at direktivet vedrører standarder for kvaliteten og sikkerheden ved tapning […] af humant blod og blodkomponenter til behandlingsformål. Det berører derfor gennemførelsen af den grundlæggende ret til sundhedsbeskyttelse, der fremgår af artikel 35 i chartret om grundlæggende rettigheder. Den kontrol, der udøves af medlemsstaternes eksperter og af Europa-Parlamentet, bør derfor være maksimal.

    147

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 af 22. september 2003

    I den nye artikel 34 foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at hensigten med forordningen er at »sikre et højt niveau for beskyttelse af menneskers liv og sundhed«»ved gennemførelsen af Fællesskabets politik«. Den vedrører således anvendelsen af artikel 35 i chartret om grundlæggende rettigheder om sundhedsbeskyttelse. Den kontrol, der udøves af medlemsstaternes eksperter og af Europa-Parlamentet, bør være maksimal.

    151

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2160/2003 af 17. november 2003

    I den nye artikel 13a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at formålet med forordningen er at »sikre sporing og bekæmpelse af salmonella i alle trin, navnlig i de primære produktionstrin (i denne sammenhæng avl og opdræt af fjerkræ og andre besætninger) samt i dyrefoder, for at reducere forekomsten heraf og den dermed forbundne risiko for folkesundheden«. Den vedrører således anvendelsen af artikel 35 i chartret om grundlæggende rettigheder. Den kontrol, der udøves af medlemsstaternes eksperter og af Europa-Parlamentet, bør være maksimal.

    152

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/23/EF af 31. marts 2004

    I den nye artikel 28a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at direktivet vedrører sundhedsbeskyttelse som omhandlet i artikel 35 i chartret om grundlæggende rettigheder, og at det delegerer beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med traktatens artikel 290 til Kommissionen med henblik på at supplere dette direktiv med sporbarhedskrav. EØSU mener, at denne delegation er for bred, og at den risikerer at vedrøre væsentlige elementer. Den synes derfor i modstrid med EU-Domstolens retspraksis (jf. sag C-355/10 omtalt ovenfor).

    158

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006

    I den nye artikel 24a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at forordningen vedrører anvendelsen af artikel 35 og 38 i chartret om grundlæggende rettigheder, og at delegationen omfatter »foranstaltninger til fastsættelse af, hvilke fødevarer eller fødevarekategorier der skal være omfattet af begrænsninger af eller forbud mod ernærings- eller sundhedsanprisninger«. EØSU finder, at den anvendte formulering kan omfatte væsentlige foranstaltninger, som ikke kan gøres til genstand for en delegation i henhold til artikel 290 i EUF-traktaten.

    159

    Forordning (EF) nr. 1925/2006 af 20. december 2006

    I den nye artikel 13a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at forordningen vedrører anvendelsen af artikel 35 og 38 i chartret om grundlæggende rettigheder og har til formål at forbedre forbrugerbeskyttelsen gennem fastlæggelse af supplerende regler om mærkning.

    3.

    I denne henseende bør den kontrol med ændringerne af nævnte forordnings bilag I og II, der udøves af medlemsstaternes eksperter og af Europa-Parlamentet, være maksimal.

    165

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 470/2009 af 6. maj 2009

    I den nye artikel 24a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar:

    1.

    Jf. felt 2 i tabellen.

    2.

    EØSU bemærker, at forordningen vedrører anvendelsen af artikel 35 i chartret om grundlæggende rettigheder, og at delegationen omfatter Kommissionens beføjelse til at vedtage regler for tiltag i tilfælde af bekræftet forekomst af et forbudt eller ikke tilladt stof. EØSU mener, at denne delegation er for bred, og at den risikerer at vedrøre væsentlige elementer. Denne synes derfor i modstrid med EU-Domstolens retspraksis (jf. sag C-355/10 omtalt ovenfor).

    166

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 767/2009 af 13. juli 2009

    I den nye artikel 27a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.

    167

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1069/2009 af 21. oktober 2009

    I den nye artikel 51a foreskrives det, at beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra en fastsat dato.

    Kommentar: Jf. felt 2 i tabellen.


    Tabel 2

    Oversigt over retsakter, for hvilke det foreslås, at visse bestemmelser om delegation af beføjelser udgår

    Nummer i bilaget

    Retsaktens titel (2)

    EØSU's bemærkninger

    2

    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 406/2009/EF af 23. april 2009

    Artikel 12a OK. Mod en ubegrænset periode.

    7

    Rådets forordning (EF) nr. 1257/96 af 20. juni 1996

    OK.

    36

    Rådets direktiv 98/83/EF af 3. november 1998

    Artikel 11a OK. Mod en ubegrænset periode.

    54

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 66/2010 af 25. november 2009

    OK. Mod en ubegrænset periode.

    57

    Rådets forordning (EF) nr. 1165/98 af 19. maj 1998

    NEJ. Delegationen er for bred og vedrører væsentlige aspekter.

    66

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 458/2007 af 25. april 2007

    OK. Mod en ubegrænset periode.

    92

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/34/EF af 23. april 2009

    OK. Mod en ubegrænset periode.

    133

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1071/2009 af 21. oktober 2009

    NEJ. Definitionen af overtrædelse og tab af omdømme har at gøre med personlige rettigheder.

    168

    Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 70/2008/EF af 15. januar 2008

    OK.


    Tabel 3

    Forslag vedtaget af Kommissionen

    Område

    Retsakt

    Forslagets reference

    EØSU's bemærkninger

    CLIMA

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003

    COM(2015) 337

    Ny artikel 23. For mange delegationer på følsomme og væsentlige områder, bør revideres. Mod en ubegrænset periode.

    CNECT

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/19/EF af 7. marts 2002

    COM(2016) 590

    Ny artikel 109 med henvisning til artikel 40, 60, 73, 102 og 108. For mange delegationer på følsomme og væsentlige områder, selv i bilagene, bør revideres. Ordninger med forskellige varigheder (artikel 73, stk. 7, og artikel 109).

    CNECT

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/21/EF af 7. marts 2002

    COM(2016) 590

    Ny artikel 109 med henvisning til artikel 40, 60, 73, 102 og 108. For mange delegationer på følsomme og væsentlige områder, selv i bilagene. Ordninger med forskellige varigheder (artikel 73, stk. 7, og artikel 109).

    CNECT

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/22/EF af 7. marts 2002

    COM(2016) 590

    Ny artikel 109 med henvisning til artikel 40, 60, 73, 102 og 108. For mange delegationer på følsomme og væsentlige områder, selv i bilagene, bør revideres. Ordninger med forskellige varigheder (artikel 73, stk. 7, og artikel 109).

    ENER

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/92/EF af 22. oktober 2008

    COM(2015) 496

    Artikel 10. OK til delegationen. Mod en ubegrænset periode.

    GROW

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 595/2009 af 18. juni 2009

    COM(2014) 28 final

    Kommissionen ønsker at anvende delegerede retsakter (ca. 10) i henhold til artikel 290 i EUF-traktaten, hvilket indebærer, at det konkrete indhold i forordningen indskrænkes.

    Visse punkter i forslaget, hvor der lægges op til at anvende delegerede retsakter, vedrører køretøjers emissioner og de relevante grænseværdier. Beslutninger om disse spørgsmål er på grund af deres vigtighed altid blevet truffet af medlovgiverne.

    EØSU har flere gange i sine udtalelser rejst spørgsmålet om overdreven brug af delegerede retsakter. Udvalget er ikke overbevist om systemets gennemsigtighed, den hensigtsmæssige brug af procedurerne og kontrolmekanismernes effektivitet.

    GROW

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/46/EF af 5. september 2007

    COM(2016) 31 final

    Artikel 88. For mange delegerede retsakter på væsentlige punkter. Mod en ubegrænset periode.

    GROW

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 97/68/EF af 16. december 1997

    COM(2014) 581 final

    Artikel 55. OK til delegationerne og perioden på 5 år.

    GROW

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 715/2007 af 20. juni 2007

    COM(2014) 28 final

    Ny artikel 15a. Kommissionen ønsker at anvende delegerede retsakter (ca. 10) i henhold til artikel 290 i EUF-traktaten, hvilket indebærer, at det konkrete indhold i forordningen indskrænkes.

    Visse punkter i forslaget, hvor der lægges op til at anvende delegerede retsakter, vedrører køretøjers emissioner og de relevante grænseværdier. Beslutninger om disse spørgsmål er på grund af deres vigtighed altid blevet truffet af medlovgiverne.

    EØSU har flere gange i sine udtalelser rejst spørgsmålet om overdreven brug af delegerede retsakter. Udvalget er ikke overbevist om systemets gennemsigtighed, den hensigtsmæssige brug af procedurerne og kontrolmekanismernes effektivitet.

    ENV

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF af 19. november 2008

    COM(2015) 595

    Ny artikel 38a. OK til delegationerne. Mod en ubegrænset periode.

    ENV

    Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999

    COM(2015) 594

    Nej til delegationen. Ny artikel 16 for vag. Mod en ubegrænset periode.

    ENV

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/62/EF af 20. december 1994

    COM(2015) 593

    OK.

    ENV

    Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996

    COM(2012) 403

    OK til gennemførelsesretsakterne og de delegerede retsakter (artikel 19 og 20). Mod en ubegrænset periode.

    ESTAT

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1177/2003 af 16. juni 2003

    Foreslået ophævet ved COM(2016) 551

    OK til ophævelsen.

    MOVE

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/87/EF af 12. december 2016

    COM(2013) 622

    NEJ til delegationerne. Begrebet teknisk og videnskabeligt fremskridt for vagt. Mod en ubegrænset periode.

    MOVE

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/30/EF af 26. marts 2002

    COM(2011) 828

    Artikel 12. OK til delegationerne. Mod en ubegrænset periode.

    MOVE

    Rådets direktiv 96/50/EF af 23. juli 1996

    COM(2016) 82 final

    OK til delegationerne (artikel 29). Mod en ubegrænset periode.

    MOVE

    Rådets direktiv 91/672/EØF af 16. december 1991

    COM(2016) 82 final

    OK til delegationerne (artikel 29). Mod en ubegrænset periode.

    MOVE

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/45/EF af 6. maj 2009

    COM(2016) 369

    OK til delegationerne og undtagelsesvis til den ubegrænsede periode.

    MOVE

    Rådets direktiv 1999/35/EF af 29. april 1999

    COM(2016) 371

    Artikel 13. OK til delegationen og undtagelsesvis til den ubegrænsede periode.

    MOVE

    Rådets direktiv 98/41/EF af 18. juni 1998

    COM(2016) 370

    Artikel 12a. OK til delegationen og undtagelsesvis til den ubegrænsede periode.

    SANTE

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 726/2004 af 31. marts 2004

    COM(2014) 557

    OK til delegationerne (artikel 87a). Mod en ubegrænset periode.


    Tabel 4

    Retsakter, for hvilke der er planlagt forslag

    Område

    Retsakt

    EØSU's bemærkninger

    AGRI

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 110/2008 af 15. januar 2008

    Ingen kommentarer til alle disse retsakter i fraværet af de relevante tekster.

    CLIMA

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009

    ENER

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 713/2009 af 13. juli 2009

    ENER

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 714/2009 af 13. juli 2009

    ENER

    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/72/EF af 13. juli 2009

    ENV

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 af 29. april 2004

    ENV

    Rådets direktiv 86/278/EØF af 12. juni 1986

    ESTAT

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1166/2008 af 19. november 2008

    ESTAT

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1059/2003 af 26. maj 2003

    Bruxelles, den 1. juni 2017.

    Georges DASSIS

    Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


    (1)  For disse retsakter blev der allerede i 2013 fremsat forslag om tilpasning af visse bestemmelser til bestemmelserne om gennemførelsesretsakter.

    (2)  For disse retsakter blev der allerede i 2013 fremsat forslag om, at visse bestemmelser skulle udgå.


    Top