Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0810

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Fremtidig lovgivning om e-tilgængelighed

EUT C 175 af 27.7.2007, p. 91–95 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2007   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 175/91


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Fremtidig lovgivning om e-tilgængelighed

(2007/C 175/22)

I et brev af 26. februar 2007 anmodede Kommissionen under henvisning til EF-traktatens artikel 262 Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs om at udarbejde en udtalelse om Fremtidig lovgivning om e-tilgængelighed.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet, som udpegede Bernardo Hernández Bataller til ordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 7. maj 2007.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 436. plenarforsamling den 30.-31. maj 2007, mødet den 30. maj, følgende udtalelse med 136 stemmer for og 3 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og henstillinger

1.1

EØSU støtter Kommissionens indsats på området e-tilgængelighed og opfordrer den til at fortsætte ad denne vej. I betragtning af den store interesse, der omgærder dette emne, forbeholder udvalget sig dog retten til at afgive en supplerende udtalelse.

1.2

Efter EØSU's mening bør Kommissionen træffe en række foranstaltninger på EU-plan med henblik på at:

Styrke den eksisterende lovgivning, så den bliver sammenhængende og bindende, for at overvinde de forskelle og misforhold, der i dag består medlemsstaterne imellem især på områderne elektronisk kommunikation (først og fremmest forsyningspligt) og offentlige kontrakter, samt udbygge EU's regelværk med nye overnationale foranstaltninger på grundlag af EF-traktatens artikel 13 og 95, som baserer kravene vedrørende tilgængelighed på den offentlige forsyningspligt;

Indarbejde e-tilgængelighed i de øvrige EU-politikker;

Vedtage ikke-bindende foranstaltninger vedrørende e-tilgængelighed, som kan forbedre livskvaliteten for handicappede og ældre mennesker.

1.3

Inddragelse af det organiserede civilsamfunds organisationer er vigtig for gennemførelsen af en passende politik for e-tilgængelighed, på grund af den impuls, de kan give til ledsageforanstaltninger i forbindelse med adfærdskodekser eller samregulering.

1.4

Støtteforanstaltningerne bør koncentreres på områder, som letter handicappedes og ældres adgang til informationssamfundet og gør dem fortrolige med brugen af den ny teknologi som et velegnet middel til at opnå social integration, undgå digital udelukkelse og forbedre deres livskvalitet.

1.5

De offentlige myndigheder i medlemsstaterne bør i overensstemmelse med overnationale retningslinier træffe støtteforanstaltninger, som kan give handicap- og ældreorganisationerne finansiel mulighed for at træde ind i den digitale verden og lette deres adgang til den.

2.   Indledning

2.1

Kommissionen har i et brev bedt EØSU om at udarbejde en sonderende udtalelse om de fremtidige retlige rammer omkring e-tilgængelighed under særlig hensyntagen til ældre mennesker.

Overvindelsen af de tekniske barrierer og vanskeligheder, som personer med handicap og andre grupper støder på og slås med, når de forsøger at deltage i informationssamfundet på lige vilkår, betegnes som e-tilgængelighed. Dette begreb indgår i det bredere begreb e-Inclusion, der også refererer til andre former for barrierer af økonomisk, geografisk eller uddannelsesmæssig art.

2.2

Først og fremmest er det målet at få indkredset, hvilken type afledt ret der kan danne grundlaget for opfyldelsen af EU's mål om at udvikle et fuldt integrerende informationssamfund under den nuværende hastige økonomiske og sociale omstillingsproces.

2.3

Der er ingen tvivl om, at dette lovgivningsprojekt er fast forankret i det retsgrundlag, hvori de europæiske værdier og principper er udmøntet, såsom EF-traktatens artikel 13 eller de specifikke henvisninger til »alle indbyggeres« ret til deltagelse i det demokratiske liv og de sociale fremskridt i præamblen til udkastet til forfatningstraktat, andet og fjerde afsnit, og i dens artikel I-3, stk. 3, II-81 og II-86 og andre bestemmelser.

2.4

Ligeledes har EU's institutioner og organer indtaget vigtige holdninger og beslutninger, som udgør et omfattende regelværk, der trods sin spredte karakter bidrager til den fremadskridende udformning af EU-politikker, som sigter mod aktiv bekæmpelse af forskelsbehandling og sikring af e-tilgængelighed. Her skal nævnes:

Rådets resolution af 2. december 2002 om »E-adgang for handicappede«, hvori Kommissionen blev opfordret til at udnytte informationssamfundets muligheder for handicappede og navnlig afskaffe barrierer af enhver art.

Rådet (telekommunikation) understregede på sin side nødvendigheden af at forbedre e-tilgængeligheden i Europa (1), og Rådet (socialpolitik) opfordrede i sin resolution om e-tilgængelighed fra 2003 (2) medlemsstaterne til at træffe de nødvendige foranstaltninger for at virkeliggøre et åbent og integrerende vidensamfund, der er tilgængeligt for alle borgere.

2.4.1

Kommissionen offentliggjorde i 2005 meddelelsen om »i2010« (3) med det mål at fastlægge en ny strategisk ramme for et europæisk informationssamfund, og senere offentliggjorde den meddelelsen om »E-tilgængelighed« (4), som indeholder en række forslag til politiske initiativer til fremme af e-tilgængelighed.

2.4.2

Nærmere bestemt blev der i meddelelsen om e-tilgængelighed opstillet tre forskellige strategier for at løse problemet:

indførelse af krav om tilgængelighed i forbindelse med offentlige indkøb;

certificering af tilgængeligheden;

bedre udnyttelse af eksisterende lovgivning.

To år efter offentliggørelsen af Kommissionens meddelelse skulle der foretages en opfølgning for at undersøge muligheden for i givet fald at træffe yderligere foranstaltninger.

2.4.3

EØSU afgav udtalelse om denne meddelelse (5), hvori følgende emner blev behandlet: harmoniserede standarder og interoperabilitet; offentlige indkøb; Certificering og tredjepartscertificering kontra selvcertificering; udnyttelse af den eksisterende lovgivning; mainstreaming; nettilgængelighed; lovgivning og den nye strategiramme for det europæiske informationssamfund.

2.5

Endelig understreges det i Rådets resolution af 22. marts 2007 om»en strategi for et sikkert informationssamfund i Europa« i punkt 6, at »der bør tages særlige hensyn til brugere med specielle behov eller ringe bevidsthed om net- og informationssikkerhed«. Disse brugere er blandt andet ældre mennesker og personer med handicap.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

EØSU har med stor interesse taget imod Kommissionens opfordring til at udarbejde denne sonderende udtalelse, og understreger, at skønt målet med EU-foranstaltninger, der tilstræber integration i informationssamfundet, generelt bør omfatte alle grupper, så er der dog visse grupper — såsom ældre og handicappede mennesker (6) — der kræver særlig bevågenhed, så de på passende vis kan blive integreret i informationssamfundet.

I betragtning af den store interesse, der omgærder dette emne, er der dog mulighed for, at EØSU udarbejder endnu en udtalelse om dette emne som et supplement til nærværende.

3.1.1

Dette er i fuld overensstemmelse med punkt 8 i ministererklæringen fra Riga (7), hvori det nævnes, at for effektivt at fremme e-integration må forskellene i den gennemsnitlige brug af Internettet mellem på den ene side EU-befolkningen generelt og på den anden side ældre, handicappede, kvinder, lavtuddannede, arbejdsløse og indbyggere i mindre udviklede regioner halveres inden 2010.

EØSU mener, at der på grund af de store politiske og sociale forandringer i de seneste år er et presserende behov for en EU-indsats vedrørende e-tilgængelighed for at knæsætte adgangen til informations- og kommunikationsteknologier (IKT) som en borgerret i forbindelse med offentlige tjenester.

I betragtning af merværdien af en indsats på EU-plan bør en sådan EU-foranstaltning bestå i en kombination af et retsinstrument, som kan styrke den gældende lovgivning, og andre ikke-bindende foranstaltninger på forskellige politikområder.

EØSU går ind for en sådan EU-indsats, som:

i social henseende vil forbedre borgernes rettigheder og i økonomisk henseende vil give stordriftsfordele, forbedre det indre markeds funktionsmåde og styrke konkurrenceevnen i en nøglesektor samt innovationen;

tydeliggør, at medlemsstaternes afvigende og fragmenterede tilgange skaber bestemte problemer, især på grund af den forskellige omsætning af de gældende direktiver. Der er behov for at afklare disse forskelle, især med hensyn til offentlige kontrakter og forsyningspligt.

I denne forbindelse må det sikres, at støtteforanstaltningerne gennemføres bedst muligt.

3.2

Hvad angår retsgrundlaget for bestemmelserne om e-tilgængelighed er det tilrådeligt at anvende:

For det første EF-traktatens artikel 13, som giver Rådet generel beføjelse til at træffe foranstaltninger af enhver art til at bekæmpe forskelsbehandling.

For det andet bør der også henvises til EF-traktatens artikel 95, da der er tale om områder, såsom virkeliggørelsen af det indre marked og dets funktionsmåde, hvor forslagene skal sigte mod et højt beskyttelsesniveau.

Det bør i den forbindelse sikres, at foranstaltningerne vedrørende e-tilgængelighed får en horisontal virkning.

3.2.1

Da den europæiske forfatningstraktat beklageligvis ikke er trådt i kraft, kan disse retsakter ikke vedtages efter artikel III-124, stk. 1, hvorefter Rådet træffer afgørelse med enstemmighed »efter godkendelse fra Europa-Parlamentet«. Den gældende artikel 13 i EF-traktaten foreskriver blot »høring af Europa-Parlamentet« før Rådets enstemmige vedtagelse af retsakterne, som dermed ikke kan baseres på en bred demokratisk debat eller opnå samme legitimitet, som EU-bestemmelser vedtaget efter proceduren med fælles beslutningstagning nyder godt af.

3.2.2

Ikke desto mindre er den udtrykkeligt fastlagte enstemmige vedtagelse af Rådet specielt velegnet i dette tilfælde, fordi subsidiaritetsprincippet skal overholdes i forbindelse med alle disse retsakter. Den enstemmige støtte fra EU-regeringernes side må nødvendigvis betyde, at de respektive nationale forvaltninger inddrages mere effektivt i den interne omsætning og gennemførelse af bestemmelserne. Dette indebærer også, at de pågældende foranstaltninger ikke kun skal sigte mod at fjerne eksisterende forhindringer på dette område, men også omfatte virkeligt integrationsfremmende elementer i overensstemmelse med den proaktive karakter, som fordres af foranstaltninger, der er baseret på EF-traktatens artikel 13 og artikel 95.

3.2.3

Derfor vil direktiver være egnede som retsakter, da de som regel giver medlemsstaterne vide rammer for valg af foranstaltninger til gennemførelse af de mål, der fastlægges på overnationalt plan.

3.3

Hvad angår det konkrete indhold af den fremtidige EU-lovgivning, er det absolut nødvendigt, at den blandt andet kommer til at omfatte nedenstående mål, som bør opdeles i mål af henholdsvis generel og specifik karakter.

3.4

Følgende almene mål bør komme i betragtning:

a)

Fremme af interoperabilitet mellem tjenester på IKT-området på grundlag af fælles standarder og specifikationer, således at de europæiske standardiseringsorganer skal tage hensyn til tilgængeligheden i forbindelse med vedtagelsen og udviklingen af de pågældende standarder;

styrkelse af bestemmelserne om e-tilgængelighed i direktiverne om elektronisk kommunikation i samklang med anbefalingerne fra INCOM (Inclusive Communications Group) (8) og samtidig fremme af e-tilgængeligheden i forbindelse med f.eks. revisionen af direktivet om audiovisuelle tjenester (tv uden grænser) — som allerede påpeget af EØSU (9) — og direktivet om ophavsret i informationssamfundet.

b)

Lettelse af adgangen til IKT-nettene ved at udstyre de europæiske områder og regioner, der lider under den digitale kløft, med terminaludstyr og -infrastruktur. Strukturfondene og Fonden for Landdistriktsudvikling samt den nyligt oprettede Fond for Forskning og Udvikling bør afsætte midler til eIntegration, således at 90 % af EU's område i 2010 får adgang til IKT.

c)

Sikring af, at alle produkter og tjenester på IKT-området kommer alle i samfundet til gode, hvilket forudsætter, at der ved udformningen og driften af disse tjenester også tages hensyn til de dårligst stillede samfundsgrupper, herunder især handicappede og ældre mennesker. Derfor bør der fastlægges et ansvar på to forskellige niveauer, nemlig de offentlige myndigheder og den private sektor.

3.4.1

For det første bør EU-institutionerne og de nationale myndigheder fastlægge handlingsparametre for de virksomheder, der opererer på IKT-området i det indre marked — især på områder såsom standardisering — og overvåge, at de anvendes korrekt.

3.4.2

Så vidt muligt skal disse retningslinier følges i den fælles handelspolitik, således at fordelene ved tilgængeligheden får en ikke alene europæisk, men også global dimension; for det andet bør man fremme adfærdskodekser, som er afpasset til hver enkelt gruppe af dårligt stillede, for at bane vejen for en virksomhedskultur præget af socialt ansvar på dette område.

3.4.3

Endvidere vil det være nødvendigt at inddrage civilsamfundets berørte aktører i den teknologiske innovation og i udbredelsen af god praksis for adgang til og brug af IKT gennem oprettelse af transnationale net, som kan formidle kontakt mellem universiteternes og virksomhedernes forskningscentre. Blandt andet bør der udskrives årlige projektkonkurrencer med dette formål, som medfinansieres af EU og de nationale myndigheder, og man bør fremme en banebrydende forskningskultur, som kan skabe europæiske forudsætninger for nye teknologier af kvalitet med henblik på at lette e-integration.

3.5

Følgende specifikke mål bør komme i betragtning:

a)

Anvendelsesområdet for direktivet om forsyningspligt, som omfatter adgang til offentlige betalingstelefoner, nødtjenester og nummeroplysning, bør udvides til bredbånds- og mobiltelefonteknologier, hvilket EØSU gentagne gange har anmodet om.

b)

Det bør ikke være tilladt for offentlige myndigheder at benytte IKT-produkter og -tjenesteydelser, som ikke overholder gældende forskrifter om tilgængelighed, og den fremtidige EU-lovgivning om offentlige kontrakter bør indeholde bindende regler om tilgængelighed.

c)

Betingelserne for adgangen til at benytte IP-nettene bør harmoniseres og omfatte nødtjenester og interaktive digitaltv-tjenester.

d)

Medlemsstaterne bør indføre version 2 af webadgangsinitiativets retningslinjer og inkorporere denne version i de offentlige websteder, hvilket EØSU tidligere har opfordret til (10).

e)

Brugen af »forfatterværktøjer« bør udbredes, forudsat at de er i overensstemmelse med version 2 af WAI-retningslinierne (Web Accessibility Initiative).

4.   Særlige bemærkninger

4.1

Gruppen af personer over 65 år bliver stadig større set i forhold til befolkningspyramiden og befolkningens aldersfordeling. Dette skyldes først og fremmest den lave fødselsrate og den højere livskvalitet og gennemsnitlige levealder. Derfor har rådsformandskaberne opført befolkningsaldringen som et punkt på de fælles arbejdsprogrammer.

4.2

I vore dages ældresamfund er der faktorer, som fører til ensomhed, såsom storfamiliernes gradvise forsvinden og det stigende antal eneforældre. Informationssamfundet giver nye muligheder for at bryde den sociale isolation, som bør udnyttes af de ældre, og man bør derfor fremme foranstaltninger, som mindsker den nuværende digitale kløft.

Dette gælder især området e-tilgængelighed. Som det fastslås i ministererklæringen fra Riga, der blev vedtaget med enstemmighed, er det kun 10 % af Europas indbyggere over 65 år, som benytter Internettet.

4.3

For at lette ældre og handicappede menneskers integration i informationssamfundet bør man — ud over at sikre universel adgang til Internettet — under overholdelse af subsidiaritetsprincippet foreslå tværgående socialpolitiske foranstaltninger, der tilsigter lighed og forbedring af livskvaliteten, ved at optimere tjenesterne, fremme ældres deltagelse i informationssamfundet og fjerne hindringerne for digital alfabetisering og for adgangen til fri software.

Lettere adgang til informationssamfundet for ældre kan stimulere dem intellektuelt og gøre deres dagligdag mere komfortabel; dette kan ske ved bl.a. at stille følgende tjenester til rådighed for dem:

gratis rådgivning;

levering af dokumenter på hjemadressen;

juridisk rådgivning for enkeltpersoner eller ældrecentre;

rekreative aktiviteter og fritidsaktiviteter;

gerontologisk bistand og kontakt til sociale tjenester i lokalområdet;

uddannelse i virtuelle klasseværelser;

ferieprogrammer;

fakultative telemedicinske tjenester.

EØSU understreger betydningen af IKT for den økonomiske og sociale integration af ældre og handicappede mennesker via deres repræsentative sammenslutninger for at forbedre den nuværende situation i EU. Civilsamfundsaktørernes deltagelse kan få stor betydning på områder såsom samregulering, udarbejdelse af adfærdskodekser eller virksomhedernes sociale ansvar.

4.4

Efter EØSU's mening bør der vedtages foranstaltninger til støtte for projekter og initiativer, som kan lette handicappede og ældre menneskers adgang til informationssamfundet og gøre dem fortrolige med brugen af de nye teknologier som et velegnet middel til at opnå social integration, undgå digital udelukkelse og forbedre deres livskvalitet. Disse foranstaltninger bør sigte mod at:

oprette og udbygge digitale net, som kan bidrage til at gøre de forskellige organers og sammenslutningers forvaltningssystemer mere professionelle og effektive. Disse net bør råde over passende midler og kunne imødekomme behovene hos de forskellige grupper af ældre og handicappede mennesker;

gennemføre pilotprojekter på grundlag af applikationer og værktøjer, som bidrager til at fremme et aktivt og selvstændigt liv for handicappede og ældre gennem deres integration i informationssamfundet.

4.5

Økonomisk, social og territorial samhørighed kan styrkes ved at indarbejde De Forenede Nationers principper for ældre mennesker i EU's politik og fremme adgangen til passende uddannelsesprogrammer.

4.6

Når Kommissionen tager den »nye strategi« op til revision bør den tage hensyn til de ældres behov i forbindelse med udformningen af bestemmelserne for at lette tjenesterne vedrørende nye produkter, og standardiseringsorganerne og industrien må på deres side også tage højde for disse forhold på deres respektive arbejdsfelter.

4.7

Set ud fra et miljøbeskyttelsessynspunkt ligger der et potentiale i øget udnyttelse af de digitale teknologier, så transportbehovet mindskes ved at stille visse tjenester til rådighed »in situ«. Kommissionen bør undersøge dette potentiale med henblik på at foreslå mere ambitiøse overnationale foranstaltninger på området e-tilgængelighed.

Bruxelles, den 30. maj 2007.

Dimitris DIMITRIADIS

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Rådets resolution af 25. marts 2002 om e-Europa-handlingsplanen 2002: Adgang til offentlige websteder og deres indhold, EFT C 86 af 10.4.2002.

(2)  Rådets resolution 14892/02.

(3)  KOM(2005) 229 endelig. EØSU's udtalelse om Kommissionens meddelelse til Rådet, Europa-Parlamentet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — »i2010 — Et europæisk informationssamfund som middel til vækst og beskæftigelse«, EUT C 110 af 9.5.2006, s. 83.

(4)  KOM(2005) 425 endelig.

(5)  Udtalelse CESE 404/2006, vedtaget på plenarforsamlingen den 15. marts 2006. Ordfører: Miguel Angel Cabra De Luna. EUT C 110 af 9.5.2006.

(6)  I udtalelsen CESE 404/2006 påpeges det i punkt 3.4: »Handicappede udgør en uensartet persongruppe. Samtidig må det siges, at de største handicapgrupper, som har tilgængelighedsproblemer på ikt-området, er personer med kognitive handicap og indlæringsproblemer, personer med sensoriske handicap (døve og hørehæmmede, blinde og svagtseende, døvblinde og talehandicappede) og personer med fysiske handicap.«EUT C 110 af 9.5.2006.

(7)  EU-ministererklæringen om e-Inclusion, som blev vedtaget i Riga den 11. november 2006 i forbindelse med i2010-initiativet, bekræftede den politiske vilje til at forbedre e-tilgængeligheden.

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict_riga_2006/index_en.htm.

(8)  »Inclusive Communications Group« (INCOM) blev oprettet i 2003 og består af repræsentanter for medlemsstaterne, telekommunikationssektoren, brugersammenslutninger og standardiseringsorganer.

(9)  Udtalelse CESE 486/2006. EUT C 185 af 8.8.2006.

(10)  I udtalelsen CESE 404/2006, påpeges det i punkt 7.5.1: »EØSU opfordrer alle EU-medlemsstater til formelt at indføre version 2 af webadgangsinitiativets retningslinjer (WAI) og til fuldt ud at inkorporere version 2 på alle offentlige websteder.«EUT C 110 af 9.5.2006.


Top