EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bescherming van consumenten betreffende overeenkomsten voor gebruik in deeltijd en voor vakantieproducten van lange duur

Bescherming van consumenten betreffende overeenkomsten voor gebruik in deeltijd en voor vakantieproducten van lange duur

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2008/122/EG betreffende de bescherming van consumenten met betrekking tot bepaalde aspecten van overeenkomsten betreffende gebruik in deeltijd, vakantieproducten van lange duur, doorverkoop en uitwisseling

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

  • De richtlijn versterkt de consumentenbescherming bij overeenkomsten voor de verkoop, doorverkoop* en uitwisseling* van producten voor gebruik in deeltijd* en vakantieproducten van lange duur*. De sector heeft zich inderdaad ontwikkeld en er zijn nieuwe vakantieproducten op de markt gekomen waarop de vorige wetgeving niet van toepassing was. Door deze richtlijn worden de regels bijgewerkt en verduidelijkt om de consument te beschermen en bij te dragen aan een goede werking van de interne markt.
  • In de richtlijn staan regels inzake reclame, precontractuele en contractuele informatie, het recht op herroeping en het verbod van vooruitbetalingen tijdens de herroepingstermijn.

KERNPUNTEN

Duidelijke informatie

Geruime tijd voordat de consument door een overeenkomst is gebonden, moet de handelaar kosteloos duidelijke, nauwkeurige en toereikende informatie verschaffen door middel van een standaardinformatieformulier in een van de officiële talen van de lidstaat van de Europese Unie (EU) van de consument.

In dit informatieformulier (zoals opgenomen in de modellen in de bijlage bij de richtlijn) moet met name informatie staan over het product (indien het gaat om overeenkomsten betreffende gebruik in deeltijd, overeenkomsten betreffende vakantieproducten van lange duur of uitwisselingsovereenkomsten) of de dienst (indien het gaat om overeenkomsten tot doorverkoop), de rechten van de consument en alle te dragen kosten. Ook moeten het recht op herroeping en de voorwaarden voor uitoefening daarvan worden vermeld. Deze informatie vormt integraal onderdeel van de overeenkomst.

In elke vorm van reclame moet worden vermeld waar voornoemde informatie kan worden verkregen. Bovendien mag gebruik in deeltijd of een vakantieproduct voor lange termijn niet als investering worden verkocht.

Bovendien moet in geval van een verkoopbevorderende actie of een verkoopevenement:

  • het commerciële doel van het evenement duidelijk in de uitnodiging worden vermeld;
  • het informatiepakket te allen tijde gedurende het evenement voor de consument beschikbaar zijn.

Herroepingsrecht

Vóór ondertekening van een overeenkomst moet de handelaar de consument nadrukkelijk wijzen op zijn recht op herroeping, de herroepingstermijn en het verbod op vooruitbetalingen gedurende die termijn. Deze bepalingen moeten afzonderlijk worden ondertekend. De overeenkomst bevat hiervoor een afzonderlijk standaardformulier dat herroeping makkelijk moet maken.

De consument heeft het recht om de overeenkomst binnen 14 dagen na ondertekening of ontvangst zonder opgaaf van reden te herroepen. Deze afkoelingsperiode wordt met drie maanden verlengd als er geen informatiepakket aan de consument is gegeven en met één jaar als er geen herroepingsformulier is verschaft.

Wanneer een consument een overeenkomst herroept, worden alle overige daaraan verbonden overeenkomsten automatisch en kosteloos beëindigd.

Betaling

Vóór het einde van de herroepingstermijn zijn vooruitbetaling, garanties of erkenning van schuld aan de handelaar of derden niet toegestaan. Bij overeenkomsten tot doorverkoop mogen er voorafgaand aan de eigenlijke verkoop geen kosten worden betaald.

Betalingen in het kader van vakantieovereenkomsten van lange duur moeten in gelijke jaarlijkse termijnen worden gedaan. Vanaf de tweede betalingstermijn kan de consument de overeenkomst zonder enige sanctie beëindigen door opzegging binnen veertien dagen na ontvangst van het betalingsverzoek.

Herstel

Lidstaten moeten consumenten over beroepsmethoden (compensatie) in het kader van nationale wetgeving informeren en buitengerechtelijk schikkingen aanmoedigen.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 23 februari 2009 van toepassing en moest uiterlijk 23 februari 2011 in de lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Doorverkoopovereenkomst. Een overeenkomst uit hoofde waarvan een handelaar een consument tegen vergoeding bijstaat om een recht van gebruik in deeltijd of een vakantieproduct van lange duur te verkopen of te kopen.
Uitwisselingsovereenkomst. Een overeenkomst uit hoofde waarvan een consument toetreedt tot een uitwisselingssysteem waarbij de voordelen van een overeenkomst betreffende gebruik in deeltijd tijdelijk met een andere consument kunnen worden geruild.
Overeenkomst betreffende gebruik in deeltijd. Een overeenkomst met een looptijd van meer dan een jaar uit hoofde waarvan een consument tegen vergoeding het recht verkrijgt om een overnachtingsaccommodatie voor meer dan één verblijfsperiode te gebruiken, gewoonlijk één of twee weken per jaar.
Overeenkomst betreffende een vakantieproduct van lange duur. Overeenkomst met een looptijd van meer dan een jaar uit hoofde waarvan een consument het recht verkrijgt op kortingen of andere voordelen, al dan niet tezamen met reizen of andere diensten.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn 2008/122/EG van het Europees Parlement en de Raad van 14 januari 2009 betreffende de bescherming van de consumenten met betrekking tot bepaalde aspecten van overeenkomsten betreffende gebruik in deeltijd, vakantieproducten van lange duur, doorverkoop en uitwisseling (PB L 33 van 3.2.2009, blz. 10–30)

Laatste bijwerking 03.02.2022

Naar boven