This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 31975R2750
Regulation (EEC) No 2750/75 of the Council of 29 October 1975 fixing criteria for the mobilization of cereals intended as food aid
Regulamentul (CEE) nr. 2750/75 al Consiliului din 29 octombrie 1975 privind stabilirea criteriilor de mobilizare a cerealelor destinate ajutorului alimentar
Regulamentul (CEE) nr. 2750/75 al Consiliului din 29 octombrie 1975 privind stabilirea criteriilor de mobilizare a cerealelor destinate ajutorului alimentar
JO L 281, 01/11/1975, p. 89–91
(DA, DE, EN, FR, IT, NL) Acest document a fost publicat într-o ediţie specială
(EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)
In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/12/1982
11/Volumul 02 |
RO |
Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene |
104 |
31975R2750
L 281/89 |
JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE |
REGULAMENTUL (CEE) NR. 2750/75 AL CONSILIULUI
din 29 octombrie 1975
privind stabilirea criteriilor de mobilizare a cerealelor destinate ajutorului alimentar
CONSILIUL COMUNITĂȚILOR EUROPENE,
având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Economice Europene,
având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 al Consiliului din 29 octombrie 1975 privind organizarea comună a pieței în sectorul cerealelor (1), în special articolul 28,
având în vedere Regulamentul nr. 359/67/CEE al Consiliului din 25 iulie 1967 privind organizarea comună a pieței orezului (2), astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CEE) nr. 668/75 (3), în special articolul 23a,
având în vedere propunerea Comisiei,
întrucât Regulamentele (CEE) nr. 2727/75 și nr. 359/67/CEE prevăd la articolele 28 și respectiv 23a stabilirea de către Consiliu a criteriilor în conformitate cu care produsele destinate ajutorului alimentar trebuie să fie mobilizate pe piața comunitară;
întrucât ar trebui să fie evitată tulburarea pieței cerealelor provocată de retragerile de cereale destinate ajutorului alimentar;
întrucât ar trebui prevăzută posibilitatea ca cerealele să fie mobilizate în anumite regiuni ale Comunității pentru a relaxa piața regională atunci când situația pieței din aceste regiuni este de natură să determine agențiile de intervenție să cumpere cantități mari de cereale; întrucât, atunci când anumite agenții de intervenție dețin cantități de cereale, mobilizarea integrală sau parțială a cerealelor pe care acestea le dețin poate contribui la îmbunătățirea situației lor;
întrucât, atunci când nu apar asemenea cazuri specifice, cerealele ar trebui să fie mobilizate pe piața comunitară, în ansamblu;
întrucât licitația este procedura care permite mobilizarea efectivă a cerealelor în cele mai bune condiții; întrucât, cu toate acestea, pentru operații de urgență se poate decide din motive de rapiditate, utilizarea unor proceduri diferite,
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
În sensul prezentului regulament, „cerealele” sunt produsele menționate la:
(a) |
articolul 1 din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75; |
(b) |
articolul 1 din Regulamentul nr. 359/67/CEE. |
Articolul 2
Cerealele destinate ajutorului alimentar se mobilizează pe piața comunitară în conformitate cu următoarele dispoziții.
Articolul 3
(1) Atunci când într-o regiune a Comunității evoluția prețurilor pieței cerealelor înregistrează un declin sau o scădere bruscă care, luând în considerare volumul recoltei sau al stocurilor regionale și situația geografică a acestora, este de natură să oblige agenția de intervenție să cumpere cantități mari de cereale, cerealele pot fi achiziționate de pe piața regiunii respective.
(2) Atunci când o agenție de intervenție deține stocuri acestea pot fi folosite.
(3) Atunci când condițiile menționate la alineatul (1) sau (2) nu sunt îndeplinite sau atunci când nu se utilizează posibilitățile prevăzute la aceste alineate, cerealele sunt achiziționate de pe piața comunitară, în ansamblu.
Articolul 4
(1) Operațiunile de achiziție prevăzute la articolul 3 alineatele (1) și (3) se efectuează de către agențiile de intervenție prin intermediul licitației pentru livrarea produsului fie FOB, fie într-o altă condiție corespunzătoare.
(2) Atunci când se utilizează cerealele deținute de către agențiile de intervenție, se deschide o licitație care vizează operațiunile de încărcare, de transport, prelucrare, dacă este cazul, și de livrare fie în condiția FOB, fie într-o condiție corespunzătoare.
(3) Atunci când se decide ca cerealele să fie livrate, în cadrul unei acțiuni comunitare, într-o condiție succesivă condiției FOB sau într-o condiție corespunzătoare FOB, licitația prevăzută la alineatul (1) sau (2) se referă inclusiv la livrările în această condiție succesivă.
(4) Condițiile licitației trebuie să asigure egalitatea de acces și tratament pentru toate persoanele interesate, indiferent de locul de stabilire a acestora în Comunitate.
Articolul 5
(1) Pentru o acțiune națională, statul membru interesat comunică Comisiei data la care intenționează să întreprindă acțiunea, exercițiul financiar în care aceasta ar fi imputată, eșalonarea propusă pentru livrări, țara de destinație, cantitatea și produsul respectiv, portul de încărcare și metoda de mobilizare prevăzută.
(2) La primirea acestei comunicări, Comisia examinează, în conformitate cu procedura stabilită la articolul 26 din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 sau, dacă este cazul, din Regulamentul nr. 359/67/CEE și având în vedere situația de ansamblu a pieței comunitare, dacă metoda de mobilizare prevăzută îndeplinește condițiile menționate la articolul 3 și sugerează, în cazul în care este necesar, statului membru interesat să modifice metoda de mobilizare prevăzută.
Articolul 6
Pentru o acțiune comunitară, Comisia stabilește, după studierea situației pieței și în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 26 din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 sau, dacă este cazul, din Regulamentul nr. 359/67/CEE, condițiile care reglementează mobilizarea, luându-se în considerare în special criteriile stabilite la articolul 3.
Articolul 7
(1) În sensul acțiunilor comunitare de urgență privind cerealele în aceeași stare, statele membre mențin disponibile pentru livrare în orice moment anumite cantități din aceste produse care au fost recepționate de către agenția de intervenție sau pun imediat la dispoziție cantitățile necesare de produse care provin din stocurile existente pe piața acestora în cazul în care agenția de intervenție nu dispune de cantitățile necesare.
(2) În sensul acțiunilor comunitare de urgență privind cerealele prelucrate menționate la articolul 1, precum și orezul, altul decât orezul nedecorticat, fiecare stat membru desemnat în conformitate cu alineatul (4) lansează o licitație printr-o procedură rapidă în vederea livrării produselor fie în condiția FOB, fie într-o condiție corespunzătoare.
(3) Pentru a permite transportul rapid al produselor din locul unde sunt ținute sau puse la dispoziție, în cazul produselor menționate la alineatul (1), sau din condiția de livrare FOB sau din condiția corespunzătoare, în cazul produselor prevăzute la alineatul (2), fiecare stat membru desemnat în conformitate cu alineatul (4) poate recurge la alte proceduri diferite decât licitația.
(4) De îndată ce a fost adoptat principiul unei acțiuni comunitare de urgență, Comisia decide care este statul membru sau care sunt statele membre responsabile cu executarea acțiunii, fixează data, stabilește locul în care produsele trebuie să fie puse la dispoziție în Comunitate sau în țara beneficiară, dacă este cazul, precum și orice alte orice alte elemente necesare pentru realizarea acestei acțiuni.
(5) Cantitatea și natura produselor menționate la alineatul (1) se stabilește de către Consiliu, hotărând cu majoritate calificată la propunerea Comisiei.
(6) Modalitățile de aplicare a prezentului articol și, în special, criteriile în conformitate cu care Comisia urmează să ia deciziile menționate la alineatul (4) sunt adoptate în temeiul procedurii stabilite la articolul 26 din Regulamentul (CEE) nr. 2727/75 sau, dacă este cazul, din Regulamentul nr. 359/67/CEE.
Articolul 8
(1) Regulamentul (CEE) nr. 1693/72 al Consiliului din 3 august 1972 privind stabilirea criteriilor de mobilizare a cerealelor destinate ajutorului alimentar (4) se abrogă.
(2) Trimiterile la regulamentul abrogat în temeiul alineatului (1) se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.
Articolul 9
Prezentul regulament intră în vigoare la 1 noiembrie 1975.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Luxemburg, 29 octombrie 1975.
Pentru Consiliu
Președintele
G. MARCORA
(1) JO L 281, 1.11.1975, p. 1.
(3) JO L 72, 20.3.1975, p. 18.