EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R0734

Regulamentul (UE) 2023/734 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană și de abrogare a 11 acte juridice în domeniul conturilor naționale (Text cu relevanță pentru SEE)

PE/64/2022/REV/1

JO L 97, 05/04/2023, p. 1–114 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/734/oj

5.4.2023   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 97/1


REGULAMENTUL (UE) 2023/734 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 15 martie 2023

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană și de abrogare a 11 acte juridice în domeniul conturilor naționale

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3) a instituit un sistem european de conturi revizuit (SEC 2010) și conține cadrul de referință pentru standardele, definițiile, clasificările și normele contabile comune destinate întocmirii conturilor statelor membre pentru cerințele statistice ale Uniunii, în vederea obținerii unor rezultate comparabile între statele membre.

(2)

Anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 stabilește metodologia de întocmire a conturilor statelor membre.

(3)

Pe parcursul aplicării Regulamentului (UE) nr. 549/2013, în anexa A la regulamentul respectiv au fost identificate neconcordanțe minore de text, iar respectivele neconcordanțe trebuie să fie corectate.

(4)

Anexa B la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 (denumit în continuare „programul de transmitere”) cuprinde un set de tabele cu date referitoare la conturile naționale, inclusiv metadatele aferente, pe care statele membre trebuie să le transmită Comisiei (Eurostat) în termenele stabilite, în scopurile Uniunii.

(5)

Programul de transmitere ar trebui să fie actualizat, astfel încât să țină seama de nevoile în schimbare ale utilizatorilor, de noile priorități de politică și de dezvoltarea de noi activități economice în Uniune.

(6)

Metadatele privind informațiile structurale care trebuie să fie transmise ar trebui să țină seama de principiile descrise în Recomandarea (UE) 2023/397 a Comisiei (4). Noile cerințe de transmitere a metadatelor nu ar trebui să genereze costuri suplimentare excesive sau sarcini administrative excesive pentru statele membre.

(7)

Cea de a 49-a sesiune a Comisiei pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite a examinat și a aprobat versiunea revizuită a clasificării consumului individual pe destinații (Coicop 2018) ca standard acceptat la nivel internațional. Regulamentul (UE) nr. 549/2013 face trimitere la versiunea anterioară (Coicop 1999) în anexele A și B și, prin urmare, trimiterile respective ar trebui să fie actualizate.

(8)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 549/2013 ar trebui să fie modificat în consecință.

(9)

Deoarece punerea în aplicare a prezentului regulament va necesita adaptări majore ale sistemelor statistice naționale, Comisia ar trebui să acorde derogări statelor membre. Astfel de derogări ar trebui să fie temporare și să fie acordate pentru o durată maximă de trei ani. Comisia ar trebui să ofere sprijin statelor membre în cauză, în cadrul eforturilor acestora de a efectua adaptările necesare la nivelul sistemelor lor statistice, astfel încât derogările să poată înceta în cel mai scurt timp posibil.

(10)

În urma intrării în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013 și a Regulamentului (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului (5), 11 acte juridice întemeiate pe vechiul sistem european de conturi naționale și regionale, instituit prin Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului (6) (SEC 95), nu mai sunt de actualitate. Măsurile dispuse în prezentul regulament le vor înlocui pe cele din Regulamentele (CE) nr. 359/2002 (7), (CE) nr. 1221/2002 (8), (CE) nr. 1267/2003 (9), (CE) nr. 501/2004 (10), (CE) nr. 1161/2005 (11), (CE) nr. 1392/2007 (12) și (CE) nr. 400/2009 (13) ale Parlamentului European și ale Consiliului, din Regulamentul (CE) nr. 1222/2004 al Consiliului (14), din Regulamentul (CE) nr. 264/2000 al Comisiei (15) și din Deciziile 98/715/CE (16) și 2002/990/CE (17) ale Comisiei. Prin urmare, actele respective ar trebui să fie abrogate.

(11)

Prezentul regulament ar trebui să se aplice de la 1 septembrie 2024 pentru a coincide cu calendarul convenit pentru revizuirile valorilor de referință armonizate ale conturilor naționale în statele membre. Acest lucru nu împiedică statele membre să își elaboreze statisticile în conformitate cu anexele modificate înainte de data respectivă a aplicării generale. Pentru a asigura suficient timp pentru adaptarea la noile cerințe de transmitere, orice nouă obligație de a transmite metadate privind informațiile structurale ar trebui să se aplice de la 1 septembrie 2025, chiar dacă metadatele respective pot deja să fie transmise în mod voluntar înainte de data respectivă.

(12)

În scopul atenuării impactului social și economic al crizei provocate de pandemia de COVID-19 și pentru a consolida reziliența economiilor și a structurilor sociale ale statelor membre, Uniunea a adoptat inițiative de importanță majoră, în special NextGenerationEU și Mecanismul de redresare și reziliență instituit prin Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului (18). În acest context, statisticile Uniunii ar trebui să reflecte în mod adecvat conturile statistice ale instituțiilor și organelor Uniunii. Prin urmare, ar trebui să se continue lucrările tehnice în acest scop, pentru a se elabora o metodologie solidă care să permită Comisiei (Eurostat) să compileze și să difuzeze conturi statistice, inclusiv capacitatea netă de finanțare/necesarul net de finanțare conform SEC 2010 și datoriile restante conform Tratatului de la Maastricht. Până la 31 martie 2024, Comisia (Eurostat) ar trebui să prezinte un raport către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate în acest sens.

(13)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume crearea unor standarde statistice comune care să permită furnizarea de date armonizate referitoare la conturile naționale, în scopul comparabilității generale la nivelul Uniunii, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele acțiunii, acesta poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv.

(14)

Datele privind echipamentele pentru tehnologii ale informației și comunicațiilor sunt esențiale pentru a sprijini analiza și elaborarea politicilor în contextul politicilor prioritare legate de digitalizare și de Pactul verde european, care vizează consolidarea competitivității și dezvoltarea în continuare a noilor tehnologii. În mod similar, datele privind terenurile pe care sunt amplasate construcții și edificii sunt importante pentru analiza investițiilor și a patrimoniului la nivelul Uniunii. Comisia (Eurostat) și autoritățile statistice naționale ar trebui să continue lucrările metodologice întreprinse în acest domeniu în ultimii ani în vederea creșterii disponibilității unor date mai detaliate în contextul viitoarei revizuiri a sistemului european de conturi naționale și regionale.

(15)

Sunt necesare actualizări periodice pentru a ține seama de interacțiunea dintre globalizare, tranziția verde și cea digitală și conturile naționale, cu scopul de a le oferi factorilor de decizie datele și cunoștințele necesare pentru a asigura competitivitatea, stabilitatea financiară, reziliența bugetară, soliditatea finanțelor publice și o politică fiscală echitabilă. În plus, cea de a 51-a sesiune a Comisiei pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite a solicitat deja Grupului de lucru intersecretarial privind conturile național să elaboreze o foaie de parcurs pentru revizuirea Sistemului de conturi naționale din 2008. Versiunea revizuită a sistemului de conturi naționale este preconizată a fi adoptată de Comisia pentru statistică a Organizației Națiunilor Unite în 2025.

(16)

Este necesară actualizarea manualelor internaționale privind contabilitatea națională, în special în ceea ce privește bunăstarea și durabilitatea, având în vedere că o mare parte a activității care afectează bunăstarea economică a populației are loc dincolo de frontiera de producție.

(17)

Revizuirea în 2025 a Sistemului de conturi naționale din 2008 va constitui un prilej de actualizare a conceptelor, definițiilor, clasificărilor și normelor contabile convenite la nivel internațional pentru a aborda provocările globale legate de schimbările climatice, securitate, inegalitate, durabilitate și bunăstare și va juca un rol esențial în sprijinirea factorilor de decizie în ceea ce privește luarea de decizii în cunoștință de cauză care să promoveze coeziunea economică, socială și teritorială, să reducă inegalitățile sociale și de gen și să accelereze tranziția verde și cea digitală. Prin urmare, Comisia ar trebui, în mod regulat, să furnizeze informațiile solicitate și să discute cu Parlamentul European și cu Consiliul cu privire la revizuirea Sistemului de conturi naționale din 2008 înainte de finalizarea acesteia, planificată pentru 2025.

(18)

Comitetul Sistemului Statistic European a fost consultat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 549/2013

Regulamentul (UE) nr. 549/2013 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În măsura în care un sistem statistic național necesită adaptări majore în vederea aplicării Regulamentului (UE) 2023/734 al Parlamentului European și al Consiliului (*1), Comisia acordă derogări temporare statelor membre prin acte de punere în aplicare, pentru o durată maximă de trei ani. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 8 alineatul (2) din prezentul Regulament.

(*1)  Regulamentul (UE) 2023/734 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2023 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 549/2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană și de abrogare a 11 acte juridice în domeniul conturilor naționale (JO L 97, 5.4.2023, p. 1).”;"

(b)

alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   În scopul prevăzut la alineatele (1) și (2), statele membre în cauză prezintă Comisiei o cerere justificată în mod corespunzător cel târziu până la 26 iulie 2023.”

2.

Anexa A se modifică în conformitate cu anexa I la prezentul regulament.

3.

Anexa B se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

Articolul 2

Abrogare

Actele juridice prevăzute în anexa III se abrogă.

Articolul 3

Reexaminare

Până la 31 martie 2024, Comisia (Eurostat) transmite Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a progreselor înregistrate în ceea ce privește conturile statistice ale instituțiilor și organelor Uniunii, inclusiv în ceea ce privește capacitatea netă de finanțare/necesarul net de finanțare conform SEC 2010 și datoriile restante conform Tratatului de la Maastricht. Pe baza respectivului raport, Comisia poate prezenta, după caz, o propunere legislativă.

Articolul 4

Intrarea în vigoare și aplicarea

(1)   Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

(2)   Prezentul regulament se aplică de la 1 septembrie 2024.

(3)   Prin derogare de la alineatul (2) de la prezentul articol, articolul 1 punctul 3 din prezentul regulament se aplică, în ceea ce privește obligația de a transmite metadatele privind informațiile structurale menționate la punctul 10 din anexa B la Regulamentul (UE) nr. 549/2013, de la 1 septembrie 2025.

(4)   Prin derogare de la alineatul (3) de la prezentul articol, obligația de a transmite metadatele privind informațiile structurale menționate la punctul 10 din anexa B la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 se aplică, în ceea ce privește tabelul 27 din anexa respectivă, de la 1 septembrie 2024.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 15 martie 2023.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

J. ROSWALL


(1)  JO C 218, 2.6.2022, p. 2.

(2)  Poziția Parlamentului European din 2 februarie 2023 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 21 februarie 2023.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană (JO L 174, 26.6.2013, p. 1).

(4)  Recomandarea (UE) 2023/397 a Comisiei din 17 februarie 2023 privind metadatele de referință și rapoartele de calitate pentru Sistemul Statistic European, care înlocuiește Recomandarea 2009/498/CE privind metadatele de referință pentru Sistemul Statistic European (JO L 53, 21.2.2023, p. 104).

(5)  Regulamentul (UE) 2019/516 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 martie 2019 privind armonizarea venitului național brut la prețurile pieței și de abrogare a Directivei 89/130/CEE, Euratom a Consiliului și a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1287/2003 al Consiliului (Regulamentul VNB) (JO L 91, 29.3.2019, p. 19).

(6)  Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului din 25 iunie 1996 privind Sistemul European de conturi naționale și regionale din Comunitate (JO L 310, 30.11.1996, p. 1).

(7)  Regulamentul (CE) nr. 359/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2002 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind utilizarea SEC 95 pentru determinarea contribuțiilor financiare ale statelor membre la resursa proprie bazată pe TVA (JO L 58, 28.2.2002, p. 1).

(8)  Regulamentul (CE) nr. 1221/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 iunie 2002 privind conturile trimestriale nefinanciare ale administrației publice (JO L 179, 9.7.2002, p. 1).

(9)  Regulamentul (CE) nr. 1267/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 iunie 2003 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului cu privire la termenul pentru transmiterea principalelor agregate ale conturilor naționale, la derogările privind transmiterea principalelor agregate ale conturilor naționale și la transmiterea datelor privind ocuparea forței de muncă în ore lucrate (JO L 180, 18.7.2003, p. 1).

(10)  Regulamentul (CE) nr. 501/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 martie 2004 privind conturile financiare trimestriale pentru administrația publică (JO L 81, 19.3.2004, p. 1).

(11)  Regulamentul (CE) nr. 1161/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2005 privind întocmirea conturilor nefinanciare trimestriale pe sector instituțional (JO L 191, 22.7.2005, p. 22).

(12)  Regulamentul (CE) nr. 1392/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 în ceea ce privește transmiterea datelor referitoare la conturile naționale (JO L 324, 10.12.2007, p. 1).

(13)  Regulamentul (CE) nr. 400/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate, în ceea ce privește competențele de executare conferite Comisiei (JO L 126, 21.5.2009, p. 11).

(14)  Regulamentul (CE) nr. 1222/2004 al Consiliului din 28 iunie 2004 privind elaborarea și transmiterea datelor referitoare la datoria publică trimestrială (JO L 233, 2.7.2004, p. 1).

(15)  Regulamentul (CE) nr. 264/2000 al Comisiei din 3 februarie 2000 de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind statisticile pe termen scurt ale finanțelor publice (JO L 29, 4.2.2000, p. 4).

(16)  Decizia 98/715/CE a Comisiei din 30 noiembrie 1998 de clarificare a anexei A la Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind sistemul European de conturi naționale și regionale din Comunitate referitor la principiile de măsurare a prețurilor și volumelor (JO L 340, 16.12.1998, p. 33).

(17)  Decizia 2002/990/CE a Comisiei din 17 decembrie 2002 care aduce clarificări suplimentare anexei A la Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului în ceea ce privește principiile de măsurare a prețurilor și a volumelor în conturile naționale (JO L 347, 20.12.2002, p. 42).

(18)  Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).


ANEXA I

Anexa A la Regulamentul (UE) nr. 549/2013 se modifică după cum urmează:

1.

La punctul 1.51, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

cheltuielile cu sistemele de armament care corespund definiției generale a activelor au fost clasificate drept formare de capital fix, mai curând decât drept consum intermediar;”.

2.

La punctul 1.51, litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

„(h)

a fost clarificat regimul super dividendelor plătite de societățile publice, și anume acestea trebuie considerate drept plăți excepționale și trebuie tratate drept retrageri din participații;”.

3.

La punctul 1.118, eticheta diagramei se înlocuiește cu următorul text:

„Diagrama 1.1 – O diagramă a secvenței de conturi”.

4.

La punctul 3.98, formularea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„Cheltuiala pentru consum final (P.3) efectuată de administrația publică include două categorii, similare celor înregistrate pentru IFSLSGP:”.

5.

Punctul 3.105 se înlocuiește cu următorul text:

„3.105

Alternativ, cheltuielile administrațiilor publice pentru consumul individual corespund diviziunii 15 din Clasificarea Consumului Individual pe Destinații (COICOP), care include următoarele grupe:

15.1

Locuințe (echivalentă cu grupa COFOG 10.6)

15.2

Sănătate (echivalentă cu grupele COFOG 7.1-7.4)

15.3

Recreere și cultură (echivalentă cu grupele COFOG 8.1 și 8.2)

15.4

Învățământ (echivalentă cu grupele COFOG 9.1-9.6)

15.5

Protecție socială (echivalentă cu grupele COFOG 10.1-10.5 și 10.7).”

6.

Punctul 3.124 se înlocuiește cu următorul text:

„3.124

Definiție: formarea brută de capital fix (P.51g) constă în achizițiile producătorilor rezidenți, minus cedările de active fixe într-o anumită perioadă plus anumite adiționări la valoarea activelor neproduse realizate ca rezultat al activității productive a producătorilor sau a unităților instituționale. Activele fixe sunt active produse utilizate în producție mai mult de un an.”

7.

La punctul 3.132, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

programele software pentru computere și baze de date utilizate în producție mai mult de un an;”.

8.

Punctul 3.138 se înlocuiește cu următorul text:

„3.138

Costurile determinate de transferul de proprietate se pot aplica atât activelor produse, incluzând activele fixe, cât și activelor neproduse, cum sunt terenurile.

În cazul activelor produse, aceste costuri sunt incluse în prețurile de achiziție. În cazul terenurilor și al altor active neproduse, ele sunt separate de cumpărări și vânzări și sunt înregistrate într-o rubrică distinctă (P.512) în clasificarea formării brute de capital fix.”

9.

La punctul 3.181, ultima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Transferul de bunuri existente este înregistrat drept cheltuială negativă (cedare) pentru vânzător și drept cheltuială pozitivă (achiziție) pentru cumpărător.”

10.

La punctul 4.40, a treia teză se elimină.

11.

Punctul 4.50 se înlocuiește cu următorul text:

„4.50

Dobânda este înregistrată pe bază de angajament, ceea ce înseamnă că dobânda este înregistrată ca acumulându-se continuu la creditor, aferent valorii de intrare curente. Dobânda care se acumulează în fiecare perioadă contabilă trebuie să fie înregistrată, indiferent dacă este efectiv plătită sau adăugată la valoarea de intrare curentă. În situația în care nu este plătită, creșterea valorii de intrare curente este înregistrată în contul financiar ca o achiziție a unui activ financiar de către creditor și ca o achiziție de valoare egală a unui pasiv de către debitor.”

12.

La punctul 4.82, textul „În unele cazuri, obligația de a plăti impozite pe venit poate fi determinată numai într-o perioadă contabilă ulterioară în raport cu cea în care este realizat venitul. Prin urmare, este necesară o oarecare flexibilitate cu privire la momentul înregistrării unor astfel de taxe. Impozitele pe venit deduse la sursă, cum sunt impozitele reținute la sursă și plățile anticipate obișnuite în contul impozitelor pe venit, pot fi înregistrate în perioadele în care ele sunt plătite și orice obligație fiscală finală pe venit poate fi înregistrată în perioada în care obligația este determinată.” se înlocuiește cu următorul text:

„În unele cazuri, obligația de a plăti impozite pe venit poate fi determinată numai într-o perioadă contabilă ulterioară în raport cu cea în care este realizat venitul. Prin urmare, este necesară o oarecare flexibilitate cu privire la momentul înregistrării unor astfel de taxe. Impozitele pe venit reținute la sursă, cum sunt impozitele de tipul pay-as-you-earn (PAYE) și plățile anticipate obișnuite în contul impozitelor pe venit, pot fi înregistrate în perioadele în care ele sunt plătite și orice obligație fiscală finală pe venit poate fi înregistrată în perioada în care obligația este determinată.”

13.

La punctul 4.93, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

cotizațiile sociale plătite de persoanele care nu sunt obligate prin lege să cotizeze la o administrație de securitate socială;”.

14.

Punctul 5.235 se înlocuiește cu următorul text:

„5.235

SIFIM cuvenite, dar încă neplătite se includ în instrumentul financiar corespunzător, iar plata în avans a primelor de asigurare se include în provizioanele tehnice de asigurări (F.61); în niciunul dintre cazuri nu există vreo înregistrare la credite comerciale și avansuri.”

15.

La punctul 5.236, litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

„(c)

venitul din închirierea clădirilor acumulat în timp; și”.

16.

Punctul 7.88 se înlocuiește cu următorul text:

„7.88

Valoarea de piață a contractelor la termen poate varia între poziții pozitive (active) și poziții negative (pasive), în funcție de evoluția prețurilor elementelor suport, și, prin urmare, ele pot varia între a fi active și pasive pentru emitenți, cât și pentru deținători. Unele contracte la termen funcționează pe baza plăților în marjă, pentru care profiturile sau pierderile sunt stabilite zilnic, în aceste cazuri valoarea contului de patrimoniu fiind zero.”

17.

La punctul 8.09, tabelul 8.1 se înlocuiește cu următorul text:

„Tabelul 8.1

Prezentarea sinoptică a conturilor, a soldurilor contabile și a principalelor agregate

Conturi

Soldurile contabile

Principalele agregate

Secvența completă de conturi ale sectoarelor instituționale

Conturile curente

I.

Contul de producție

I.

Contul de producție

 

 

 

 

B.1g

Valoarea adăugată brută

Produsul intern brut (PIB)

 

II.

Conturile de distribuire și de utilizare a venitului

II.1

Conturile de distribuire primară a venitului

II.1.1

Contul de exploatare

 

 

B.2g

B.3g

Excedentul brut de exploatare

Venitul mixt brut

 

 

 

 

 

 

II.1.2

Contul de alocare a veniturilor primare

II.1.2.1

Contul de venit al întreprinderii

B.4g

Venitul brut al întreprinderii

 

 

 

 

 

 

 

 

II.1.2.2

Contul de alocare a altor venituri primare

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare

Venitul național brut (VNB)

 

 

 

II.2

Contul de distribuire secundară a venitului

 

 

 

 

B.6g

Venitul disponibil brut

Venitul național disponibil brut

 

 

 

II.3

Contul de redistribuire a venitului în natură

 

 

 

 

B.7g

Venitul disponibil ajustat brut

 

 

 

 

II.4

Contul de utilizare a venitului

II.4.1

Contul de utilizare a venitului disponibil

 

 

B.8g

Economia brută

Economia națională brută

 

 

 

 

 

II.4.2

Contul de utilizare a venitului disponibil ajustat

 

 

 

 

 

Conturile de acumulare

III.

Conturile de acumulare

III.1

Contul de capital

III.1.1

Contul variațiilor valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

 

 

B.101

Variații ale valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

 

 

 

 

 

 

III.1.2

Contul achizițiilor de active nefinanciare

 

 

B.9

Capacitatea/necesarul net de finanțare

 

 

 

 

III.2

Contul financiar

 

 

 

 

B.9F

Capacitatea/necesarul net de finanțare

 

 

 

 

III.3

Contul altor modificări de active

III.3.1

Contul altor modificări ale volumului activelor

 

 

B.102

Variații ale valorii nete datorate altor modificări ale volumului activelor

 

 

 

 

 

 

III.3.2

Conturi de reevaluare

 

 

B.103

Variații ale valorii nete datorate câștigurilor/pierderilor nominale din deținere

 

 

 

 

 

 

 

 

III.3.2.1

Contul câștigurilor/pierderilor neutre din deținere

B.1031

Variații ale valorii nete datorate câștigurilor/pierderilor neutre din deținere

 

 

 

 

 

 

 

 

III.3.2.2

Contul câștigurilor/pierderilor reale din deținere

B.1032

Variații ale valorii nete datorate câștigurilor/pierderilor reale din deținere

 

Conturile de patrimoniu

IV.

Conturile de patrimoniu

IV.1

Contul de patrimoniu de deschidere

 

 

 

 

B.90

Valoarea netă

Valoarea patrimoniului național

 

 

 

IV.2

Contul de variație a patrimoniului

 

 

 

 

B.10

Variații totale ale valorii nete

Variația valorii patrimoniului național

 

 

 

IV.3

Contul de patrimoniu de închidere

 

 

 

 

B.90

Valoarea netă

Valoarea patrimoniului național

Contul de operațiuni

 

(0)

Contul de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul «Restul lumii» (contul operațiunilor cu exteriorul)

Contul operațiunilor curente

V.

Contul «Restul lumii»

V.I

Contul exterior al operațiunilor cu bunuri și servicii

 

 

 

 

B.11

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri și servicii

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri și servicii

 

 

 

V.II

Contul exterior al veniturilor primare și transferurilor curente

 

 

 

 

B.12

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

Conturile de acumulare

 

 

V.III

Conturile exterioare de acumulare

V.III.1

Contul de capital

V.III.1.1

Contul variațiilor valorii nete datorate soldului operațiunilor curente cu exteriorul și transferurilor de capital

B.101

Variații ale valorii nete datorate soldului operațiunilor curente cu exteriorul și transferurilor de capital

 

 

 

 

 

 

 

 

V.III.1.2

Contul achizițiilor de active nefinanciare

B.9

Capacitatea/necesarul net de finanțare

 

 

 

 

 

 

V.III.2

Contul financiar

 

 

B.9F

Capacitatea/necesarul net de finanțare

Capacitatea/necesarul net de finanțare

 

 

 

 

 

V.III.3

Contul altor modificări de active

V.III.3.1

Contul altor modificări ale volumului activelor

B.102

Variații ale valorii nete datorate altor modificări ale volumului activelor

 

 

 

 

 

 

 

 

V.III.3.2

Conturi de reevaluare

B.103

Variații ale valorii nete datorate câștigurilor/pierderilor nominale din deținere

 

Conturile de patrimoniu

 

 

V.IV

Contul de active și pasive exterioare

V.IV.1

Contul de patrimoniu de deschidere

 

 

B.90

Valoarea netă

Poziția financiară exterioară netă

 

 

 

 

 

V.IV.2

Contul de variație a patrimoniului

 

 

B.10

Variații totale ale valorii nete

 

 

 

 

 

 

V.IV.3

Contul de patrimoniu de închidere

 

 

B.90

Valoarea netă

Poziția financiară exterioară netă”.

18.

Punctul 9.61 se înlocuiește cu următorul text:

„9.61

Cu toate acestea, proprietățile analitice ale tabelelor produs x produs și ale tabelelor ramură de activitate x ramură de activitate nu diferă semnificativ. Diferențele dintre tabelele produs x produs și tabelele ramură de activitate x ramură de activitate sunt cauzate de existența unei producții secundare în general limitate. În practică, utilizările analitice ale tabelelor intrări-ieșiri presupun implicit asumarea ipotezei unei tehnologii unice pe ramură de activitate, indiferent de modul în care tabelele au fost inițial elaborate. În plus, în practică, orice tabel produs x produs este, de fapt, un tabel ramură de activitate x ramură de activitate transformat, întrucât conține încă toate caracteristicile UAE și ale întreprinderilor din tabelele resurselor și utilizărilor.”

19.

Punctul 10.27 se înlocuiește cu următorul text:

„10.27

În cazul operațiunilor cu servicii, este adesea mai dificil de cunoscut caracteristicile care determină unitățile fizice și astfel pot apărea divergențe asupra criteriilor care pot fi aplicate. Această dificultate se poate referi la ramuri importante, cum ar fi serviciile de intermediere financiară, comerțul cu ridicata și amănuntul, serviciile prestate în folosul întreprinderilor, învățământul, cercetarea și dezvoltarea, sănătatea sau activitățile de recreere. Alegerea unităților fizice pentru aceste activități este prezentată în Manualul privind măsurarea prețurilor și a volumelor în conturile naționale  (*1).

(*1)  Eurostat, Handbook on prices and volume measures in national accounts (Manualul privind măsurarea prețurilor și a volumelor în conturile naționale), 2016.”"

20.

La punctul 10.56, a doua notă de subsol se înlocuiește cu următorul text:

„Eurostat-OECD, Eurostat-OECD Methodological manual on purchasing power parities (Manualul metodologic Eurostat-OCDE privind paritățile puterii de cumpărare), 2012.”

21.

La punctul 14.06, a doua teză se înlocuiește cu următorul text:

„Calculele privind SIFIM se concentrează asupra subsectoarelor S.122 și S.125; prin convenție, SIFIM nu sunt calculate pentru banca centrală (a se vedea punctul 14.16).”

22.

La punctul 15.27, textul „Acest activ (categoria AN.222) este recunoscut numai dacă valoarea beneficiilor pe care le conferă titularului și care depășesc valoarea care revine emitentului este realizabilă prin transferul activului.” se înlocuiește cu următorul text:

„Acest activ (categoria AN.222) este recunoscut numai dacă valoarea beneficiilor pe care le conferă titularului și care depășesc valoarea care revine emitentului este realizabilă prin transferul activului.”

23.

La punctul 15.31, tabelul 15.4 se înlocuiește cu următorul text:

„Tabelul 15.4

Înregistrarea utilizării și achiziționării de active nefinanciare, în funcție de tipul de operațiune și de flux

Tip de operațiune/alte fluxuri economice

Tip de utilizare/achiziționare, tip de activ și tip de plată

Consumul intermediar

Leasing operațional al activelor produse, de exemplu mașini și drepturi de proprietate intelectuală

Plăți periodice efectuate de către societăți pentru distribuția apei

Servicii SIFIM legate de acordarea unui leasing financiar

Consumul de capital fix

Numai pentru active produse și pentru proprietarul economic

Cheltuiala pentru consum final

Leasing operațional pentru bunuri de consum de folosință îndelungată

Achiziția de bunuri de consum de folosință îndelungată, inclusiv atunci când sunt finanțate printr-un leasing financiar sau printr-un contract de achiziționare cu plata în rate

Achiziții de active nefinanciare

 

Formare de capital fix

Achiziții de active produse, inclusiv atunci când sunt finanțate printr-un leasing financiar

Achiziții de resurse naturale

Achiziționarea unei resurse naturale, inclusiv dreptul de utilizare până la epuizarea resursei

Achiziționarea dreptului de a utiliza o resursă naturală pentru o perioadă îndelungată, de exemplu o cotă de pescuit

Achiziții de alte active neproduse

Contracte transferabile de multiproprietate în regim de timp partajat

Achiziționarea unui contract transferabil către un terț

Contracte pentru producția viitoare, cum ar fi contractele cu fotbaliști sau scriitori

Plăți ca venituri din proprietate: chirii

Leasing de resurse, și anume plata pentru utilizarea pe termen scurt a unei resurse naturale

Plăți periodice pentru dreptul de a extrage apă

Leasing financiar, și anume achiziționarea unui activ nefinanciar finanțat simultan printr-un credit

Transfer de venituri

Permise eliberate de administrațiile publice pentru exercitarea unei activități care este independentă de criteriile de eligibilitate sau pentru care se percepe o plată disproporționată în comparație cu costurile de administrare a sistemului permiselor

Permise de emisii eliberate de administrațiile publice pentru a controla emisiile totale

Alte impozite pe producție

 

Operațiuni financiare: credit

Leasing financiar, și anume achiziționarea unui activ nefinanciar finanțat simultan printr-un credit

Alte variații de volum ale activelor

Utilizarea până la epuizare a resurselor naturale de către proprietar

Defrișări, pescuit sau vânat ilegal (confiscare fără compensație a activelor cultivate sau a resurselor naturale)

Variații ale prețului activelor

Expirarea contractelor, a licențelor și a permiselor înregistrate ca active”.

24.

Punctul 15.32 se înlocuiește cu următorul text:

„15.32

Atunci când administrațiile publice restrâng numărul de automobile autorizate să funcționeze ca taxiuri sau limitează numărul cazinourilor, de exemplu, prin eliberarea de permise, ele creează, de fapt, profituri de monopol pentru operatorii autorizați și recuperează o parte din profituri sub formă de comisioane. Astfel de comisioane sunt înregistrate ca alte taxe pe producție. Principiul se aplică în toate cazurile în care administrațiile publice eliberează permise pentru a limita numărul de unități care operează într-un anumit domeniu, limita fiind stabilită arbitrar și nefiind dependentă numai de criterii de eligibilitate.”

25.

Punctul 15.35 se înlocuiește cu următorul text:

„15.35

Permisul de exercitare a unor activități specifice apare pentru prima dată ca activ în contul altor modificări ale volumului activelor. Modificările valorii, atât în sens crescător, cât și descrescător sunt înregistrate în contul de reevaluare al cumpărătorului.”

26.

La punctul 16.67, tabelul 16.1 se înlocuiește cu următorul text:

„Tabelul 16.1

Asigurări generale

Utilizări

Resurse

 

 

 

S.1

S.15

S.14

S.13

S.12

S.11

 

 

S.11

S.12

S.13

S.14

S.15

S.1

 

 

 

 

Intrări corespunzătoare din

 

Intrări corespunzătoare din

 

Total

Contul de bunuri și servicii

Contul «Restul lumii»

Economia totală

IFSLSGP

Gospodăriile populației

Administrații publice

Societăți financiare

Societăți nefinanciare

 

Operațiuni și solduri contabile

Societăți nefinanciare

Societăți financiare

Administrații publice

Gospodăriile populației

IFSLSGP

Economia totală

Restul lumii

Contul de bunuri și servicii

Total

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul exterior

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

 

 

 

 

 

P.62

Exporturi de servicii

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

0

 

 

 

 

 

 

 

P.72

Importuri de servicii

 

 

 

 

 

 

0

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de producție

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6

 

 

 

 

 

 

 

P.1

Producția

 

6

 

 

 

6

 

 

6

4

 

0

4

0

3

0

0

1

P.2

Consumul intermediar

 

 

 

 

 

 

 

4

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de distribuire a veniturilor primare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

6

 

 

 

6

 

D.441

Venituri din proprietate atribuite titularilor de polițe de asigurări

5

0

0

1

0

6

0

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de distribuire secundară a venitului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44

 

1

43

0

31

4

0

8

D.711

Prime nete de asigurare generală

 

44

 

 

 

44

 

 

44

45

 

0

45

 

 

 

45

 

D.721

Indemnizații de asigurare generală

6

0

1

35

0

42

3

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de utilizare a venitului disponibil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

2

 

2

 

 

 

P.3

Cheltuiala pentru consum final

 

 

 

 

 

 

 

2

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de patrimoniu financiar (de deschidere)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74

 

0

74

 

40

0

9

25

AF.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

 

74

 

 

 

74

 

 

74

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de patrimoniu financiar (de închidere)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81

 

0

81

0

44

0

11

25

AF.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

 

81

 

 

 

81

 

 

81

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Operațiune financiară

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

0

7

0

4

0

2

1

F.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

 

7

 

 

 

7

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de reevaluare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

0

0

0

0

0

0

0

AF.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

 

0

 

 

 

0

 

 

0 ”.

27.

Punctul 17.148 se înlocuiește cu următorul text:

„17.148

Dacă administrațiile publice preiau responsabilitatea furnizării pensiilor salariaților unei unități din afara administrațiilor publice printr-o operațiune explicită, orice plată efectuată de unitatea din afara administrațiilor publice trebuie înregistrată drept cotizații sociale plătite în avans (F.89). Acest tip de acord este discutat mai pe larg la punctele 20.273-20.275.”

28.

(Nu privește versiunea în limba română.)

29.

La punctul 18.26, nota de subsol se înlocuiește cu următorul text:

International merchandise trade statistics: Concepts and definitions (Statistica comerțului internațional cu bunuri: concepte și definiții), Organizația Națiunilor Unite, 2010.”

30.

La punctele 20.57, 20.63 și 20.65, cuvintele „(cu excepția administrațiilor de securitate socială)” se înlocuiesc cu cuvintele „(cu excepția fondurilor de securitate socială)”.

31.

La punctul 20.76, tabelul se înlocuiește cu următorul text:

„Venituri totale

=

 

Total impozite

D.2 + D.5 + D.91

 

 

+

Cotizații sociale nete

D.61

 

 

+

Total vânzări de bunuri și servicii

P.11 + P.12 + P.131

 

 

+

Alte venituri curente

D.39 + D.4 + D.7

 

 

+

Alte venituri de capital

D.92 + D.99”.

32.

Punctul 20.77 se înlocuiește cu următorul text:

„20.77

Totalul impozitelor cuprinde impozite pe producție și pe importuri (D.2), impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc. (D.5) și impozite pe capital (D.91). Cotizațiile sociale nete constau în cotizații sociale efective [cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor (D.611) și cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației (D.613)], cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor (D.612) și cotizații sociale suplimentare în sarcina gospodăriilor populației (D.614) minus tarifele pentru serviciile prestate de sistemul de asigurări sociale (D.61SC).”

33.

La punctul 20.84, caseta 20.1 se înlocuiește cu următorul text:

„Caseta 20.1 – Trecerea de la cadrul central al SEC la operațiunile și agregatele SFP

Resurse SEC

Venituri SFP SEC

P.1

Producție, din care:

 

 

Producția de piață (P.11)

Vânzări de bunuri și servicii

 

Producția pentru consumul final propriu (P.12)

Vânzări de bunuri și servicii

 

Producția non-piață (P.13), din care:

 

 

Plăți pentru producția non-piață (P.131)

Vânzări de bunuri și servicii

 

Altă producție non-piață (P.132)

Necontabilizată în total venituri

D.2

Impozite pe producție și importuri (de primit)

Total impozite

D.3

Subvenții (de primit)

Alte venituri curente

D.4

Venituri din proprietate

Alte venituri curente

D.5

Impozite curente pe venit și patrimoniu

Total impozite

D.61

Cotizații sociale nete

Cotizații sociale nete

D.7

Alte transferuri curente

Alte venituri curente

D.91r

Impozite pe capital (de primit)

Total impozite

D.92r

Ajutoare pentru investiții (de primit)

Alte venituri de capital

D.99r

Alte transferuri de capital (de primit)

Alte venituri de capital

 


Utilizările SEC și operațiunile de capital

Cheltuieli SFP SEC

P.2

Consumul intermediar

Consumul intermediar

D.1

Remunerarea angajaților

Remunerarea angajaților

D.2

Impozite pe producție și importuri (de plătit)

Alte cheltuieli curente

D.3

Subvenții (de plătit)

Subvenții

D.41

Dobânzi

Dobânzi

D.4

Venituri din proprietate (excluzând D.41)

Alte cheltuieli curente

D.5

Impozite curente pe venit

Alte cheltuieli curente

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

Prestații sociale altele decât transferurile sociale în natură

D.632

Transferuri sociale în natură prin intermediul producătorilor de piață

Transferuri sociale în natură prin intermediul producătorilor de piață

D.7

Alte transferuri curente

Alte cheltuieli curente

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

Alte cheltuieli curente

P.31

Cheltuiala pentru consumul individual aferentă producției de piață

Transferuri sociale în natură prin intermediul producătorilor de piață

P.31

Cheltuiala pentru consumul individual aferentă producției non-piață

Necontabilizate în total cheltuieli

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

Necontabilizate în total cheltuieli

P.5

Formarea brută de capital

Cheltuielile de capital

NP

Achiziții minus cedări de active neproduse

Cheltuielile de capital

D.92p

Ajutoare pentru investiții (de plătit)

Cheltuielile de capital

D.99p

Alte transferuri de capital (de plătit)

Cheltuielile de capital

În cadrul central al SEC, capacitatea/necesarul net de finanțare (B.9) este soldul contabil al contului de capital. Soldul contabil al administrațiilor publice conform SFP SEC este identic cu capacitatea/necesarul net de finanțare (B.9). Această casetă explică de ce.

Cadrul central al SEC

Primul cont este contul de producție și, prin urmare, prima resursă a unui sector instituțional în SEC este producția sa. Deoarece majoritatea serviciilor oferite de administrațiile publice nu sunt vândute la prețuri semnificative din punct de vedere economic, fiind astfel servicii non-piață, producția administrațiilor publice este măsurată prin convenție ca suma costurilor de producție.

În mod similar, cheltuielile finale pentru consumul colectiv, reprezentat de servicii oferite comunității de către administrațiile publice, cum ar fi servicii generale, de apărare, de siguranță și ordine publică, sunt măsurate ca suma costurilor de producție. Tot prin convenție, cheltuiala pentru consum colectiv (P.32) este egală cu consumul final efectiv (P.4) al administrațiilor publice.

Cheltuielile pentru consumul individual final al gospodăriilor populației furnizate direct de către administrațiile publice pe bază non-piață sunt măsurate tot prin costurile lor de producție.

Prin urmare, două tipuri de fluxuri sunt «imputate» în conturile administrațiilor publice ale SEC:

1.

pe partea de resurse, altă producție non-piață (P.132) înregistrată în contul de producție;

2.

pe partea de utilizări, consumul final efectiv (P.4) și transferurile sociale în natură – producția non-piață (D.631). Acestea sunt înregistrate în contul redistribuirii venitului în natură și în contul de utilizare a venitului disponibil ajustat.

Fiecare flux imputat este egal cu suma fluxurilor efective: costurile de producție. Aceste două tipuri de fluxuri imputate, pe partea resurselor și pe partea utilizărilor, se echilibrează în secvența de conturi SEC.

Prezentarea SFP SEC

Aceleași categorii de operațiuni de bază sunt utilizate în prezentarea SFP SEC, dar mai ales pe baza fluxurilor monetare efective, pentru a obține veniturile totale și cheltuielile totale ale administrațiilor publice. Doar o selecție de fluxuri imputate este luată în considerare: cotizațiile sociale imputate și transferurile de capital în natură.

Eliminând din partea de resurse altă producție non-piață (P.132) pentru a obține veniturile totale și eliminând din partea de utilizări consumul final efectiv (P.4 = P.32) și transferurile sociale în natură – producția non-piață (D.631) pentru a obține cheltuielile totale, rezultă același sold contabil: capacitatea/necesarul net de finanțare (B.9).

Unicele transferuri sociale în natură care sunt contabilizate în agregatul SFP privind cheltuielile totale ale administrațiilor publice sunt transferurile sociale în natură oferite gospodăriilor populației prin intermediul producătorilor de piață (D.632), deoarece aceștia fac obiectul unor plăți reale din partea unităților administrațiilor publice. Aceste operațiuni sunt, de asemenea, cele care se adaugă la suma costurilor de producție (egală cu altă producție non-piață, P.132) pentru a obține cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice.

P.3 = P.132 + D.632”.

34.

(Nu privește versiunea în limba română.)

35.

Punctul 20.130 se înlocuiește cu următorul text:

„20.130

Răscumpărarea de către o unitate a unui pasiv este înregistrată ca rambursare de pasive și nu ca achiziție de active. În același mod, la nivel sectorial sau subsectorial, cumpărarea de către o unitate a administrațiilor publice a unui pasiv emis de o altă unitate a subsectorului în cauză va fi prezentată, în prezentarea consolidată, ca rambursare a pasivului de către subsectorul sau sectorul respectiv.”

36.

Punctul 20.158 se înlocuiește cu următorul text:

„20.158

Impozitele sau subvențiile plătite de către o unitate a administrației publice sau de către o entitate către o alta nu se consolidează. Impozitele sau subvențiile pe produse nu pot fi consolidate în sistem deoarece, în SEC, nu există vreo operațiune în contrapartidă aferentă vreunui sector pentru aceste operațiuni; sumele relevante nu sunt recunoscute separat ca fiind cheltuieli și (respectiv) venituri, în schimb sunt incluse sau excluse din valoarea consumului intermediar sau a vânzărilor.”

37.

Punctul 21.22 se înlocuiește cu următorul text:

„21.22

Evaluările activelor la valoarea justă nu doar oferă o mai bună imagine a bilanțului decât evaluările în funcție de costul istoric, ci generează, de asemenea, mai multe date referitoare la câștigurile sau pierderile din deținere.”

38.

Punctul 22.13 se înlocuiește cu următorul text:

„22.13

În Coicop se disting 15 categorii principale:

(a)

alimente și băuturi nealcoolice;

(b)

băuturi alcoolice, tutun și narcotice;

(c)

îmbrăcăminte și încălțăminte;

(d)

locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili;

(e)

mobilier, articole de menaj și întreținere curentă a locuinței;

(f)

sănătate;

(g)

transport;

(h)

informare și comunicare;

(i)

recreere, sport și cultură;

(j)

servicii de învățământ;

(k)

restaurante și servicii de cazare;

(l)

servicii de asigurări și servicii financiare;

(m)

îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii;

(n)

cheltuiala pentru consum individual a instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (IFSLSGP); și

(o)

cheltuiala pentru consum individual a administrațiilor publice.

Suma primelor 13 categorii reprezintă cheltuiala totală pentru consum individual a gospodăriilor populației. Ultimele două identifică cheltuiala pentru consum individual a IFSLSGP și a sectoarelor administrațiilor publice, și anume transferurile sociale în natură ale acestora. Împreună, cele 15 elemente reprezintă consumul final efectiv al gospodăriilor populației.”

39.

Punctul 22.14 se înlocuiește cu următorul text:

„22.14

Cheltuiala pentru consum individual a IFSLSGP și cea a administrațiilor publice sunt defalcate pe cinci subcategorii principale care reflectă domenii de politică majore: locuințe, sănătate, recreere și cultură, învățământ și protecție socială. Acestea sunt și funcții Coicop pentru cheltuiala pentru consum individual a gospodăriilor populației; protecția socială este o subcategorie a categoriei 13 «îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii». Prin urmare, Coicop prezintă, de asemenea, pentru fiecare dintre aceste cinci subcategorii principale rolul gospodăriilor private, al administrațiilor publice și al IFSLSGP. De exemplu, aceasta poate descrie rolul administrațiilor publice în punerea la dispoziție a locuințelor, a serviciilor de sănătate și învățământ.”

40.

Punctul 22.16 se înlocuiește cu următorul text:

„22.16

Clasificarea cheltuielilor conform funcțiilor administrațiilor publice (COFOG) este un instrument major pentru descrierea și analizarea finanțelor administrațiilor publice. Cele zece diviziuni principale sunt:

(a)

servicii publice generale;

(b)

apărare;

(c)

ordine și siguranță publică;

(d)

afaceri economice;

(e)

protecția mediului;

(f)

facilități pentru locuințe și comunitare;

(g)

sănătate;

(h)

recreere, cultură și religie;

(i)

învățământ; și

(j)

protecție socială.

Clasificarea este utilizată pentru a clasifica cheltuielile pentru consum individual și colectiv ale administrațiilor publice. Cu toate acestea, clasificarea poate fi utilizată și pentru a ilustra rolul altor tipuri de cheltuieli, de exemplu subvenții, ajutoare pentru investiții și prestații sociale, cu scopul de a realiza obiective ale politicilor.”

41.

Capitolul 23 se modifică după cum urmează:

(a)

(Nu privește versiunea în limba română.);

(b)

tabelul de la rubrica „Operațiuni pe produse (P)” se înlocuiește cu următorul text:

„P.1

Producția

P.11

Producția de piață

P.119

Servicii de intermediere financiară indirect măsurate (SIFIM)

P.12

Producția pentru consumul final propriu

P.13

Producția non-piață

P.131

Plăți pentru producția non-piață

P.132

Altă producție non-piață

P.2

Consumul intermediar

P.3

Cheltuiala pentru consum final

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

P.4

Consumul final efectiv

P.41

Consumul individual efectiv

P.42

Consumul colectiv efectiv

P.5

Formarea brută de capital/P.5n Formarea netă de capital

P.51g

Formarea brută de capital fix

P.511

Achiziții minus cedări de active fixe

P.5111

Achiziții de active fixe noi

P.5112

Achiziții de active fixe existente

P.5113

Cedări de active fixe existente

P.512

Costuri legate de transferul de proprietate asupra activelor neproduse

P.51c

Consumul de capital fix (–)

P.51c1

Consumul de capital fix inclus în excedentul brut de exploatare (–)

P.51c2

Consumul de capital fix inclus în venitul mixt brut (–)

P.51n

Formarea netă de capital fix

P.52

Variația stocurilor

P.53

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

P.6

Exporturi de bunuri și servicii

P.61

Exporturi de bunuri

P.62

Exporturi de servicii

P.7

Importuri de bunuri și servicii

P.71

Importuri de bunuri

P.72

Importuri de servicii”;

(c)

textul și tabelul de la rubrica „Bunuri de consum de folosință îndelungată” se înlocuiesc cu următorul text și tabel:

„Bunurile de consum de folosință îndelungată se codifică utilizând litera «X» ca prefix, plus «DHHCE» («durable household consumption expenditure» – cheltuieli de consum ale gospodăriilor populației cu bunurile de consum de folosință îndelungată) plus o cifră pentru subgrupe și două cifre pentru elemente.

Coduri SCN

 

XDHHCE1

Mobilă și aparate de uz casnic

XDHHCE11

Mobilă și articole de mobilier

XDHHCE12

Covoare și produse similare

XDHHCE13

Aparate de uz casnic mari, electrice sau nu

XDHHCE14

Unelte mari și echipamente pentru casă și grădină

XDHHCE2

Echipamente de transport personal

XDHHCE21

Automobile

XDHHCE22

Motociclete

XDHHCE23

Biciclete

XDHHCE24

Vehicule cu tracțiune animală

XDHHCE3

Bunuri recreative și de petrecere a timpului liber

XDHHCE31

Echipamente de telefonie și telefax

XDHHCE32

Aparate de recepție, înregistrare și reproducere a sunetului și a imaginii

XDHHCE33

Echipamente fotografice și cinematografice și instrumente optice

XDHHCE34

Echipamente informatice

XDHHCE35

Bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative în exterior

XDHHCE36

Instrumente muzicale și bunuri de folosință îndelungată de mari dimensiuni pentru activități recreative în interior

XDHHCE4

Alte bunuri de folosință îndelungată

XDHHCE41

Bijuterii și ceasuri

XDHHCE42

Aparate și echipamente medicale terapeutice”;

(d)

tabelul de la rubrica „CLASIFICAREA CONSUMULUI INDIVIDUAL PE DESTINAȚII (Coicop)” se înlocuiește cu următorul text:

„01-13 Cheltuieli aferente consumului individual al gospodăriilor populației

01

Alimente și băuturi nealcoolice

01.1

Alimente

01.2

Băuturi nealcoolice

01.3

Servicii de prelucrare a produselor de bază pentru alimente și băuturi nealcoolice

02

Băuturi alcoolice, tutun și narcotice

02.1

Băuturi alcoolice

02.2

Servicii de producție a alcoolului

02.3

Tutun

02.4

Narcotice

03

Îmbrăcăminte și încălțăminte

03.1

Îmbrăcăminte

03.2

Încălțăminte

04

Locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili

04.1

Chirii efective pentru locuință

04.2

Chirii imputate pentru locuință

04.3

Întreținerea, repararea și siguranța locuinței

04.4

Alimentarea cu apă și alte servicii aferente locuinței

04.5

Electricitate, gaz și alți combustibili

05

Mobilier, articole de menaj și întreținere curentă a locuinței

05.1

Mobilă, articole de mobilier și covoare

05.2

Articole de menaj din material textil

05.3

Electrocasnice

05.4

Sticlărie, veselă și ustensile de menaj

05.5

Unelte și echipamente pentru casă și grădină

05.6

Bunuri și servicii pentru întreținerea curentă a locuinței

06

Sănătate

06.1

Medicamente și produse medicale

06.2

Servicii de îngrijire medicală ambulatorie

06.3

Servicii spitalicești

06.4

Alte servicii de sănătate

07

Transport

07.1

Achiziționarea de vehicule

07.2

Utilizarea vehiculelor personale

07.3

Servicii de transport de pasageri

07.4

Servicii de transport de bunuri

08

Informare și comunicare

08.1

Echipamente de informare și comunicare

08.2

Software, cu excepția jocurilor

08.3

Servicii de informare și de comunicare

09

Recreere, sport și cultură

09.1

Bunuri de folosință îndelungată pentru activități recreative

09.2

Alte bunuri de recreere

09.3

Produse de grădină și animale de companie

09.4

Servicii recreative

09.5

Bunuri culturale

09.6

Servicii culturale

09.7

Ziare, cărți și papetărie

09.8

Pachete de servicii pentru vacanță

10

Servicii de învățământ

10.1

Educație timpurie și învățământ primar

10.2

Învățământ secundar

10.3

Învățământ post-secundar neterțiar

10.4

Învățământ terțiar

10.5

Învățământ neîncadrat la niciun nivel de studiu

11

Restaurante și servicii de cazare

11.1

Servicii de servire a alimentelor și băuturilor

11.2

Servicii de cazare

12

Servicii de asigurări și servicii financiare

12.1

Asigurări

12.2

Servicii financiare

13

Îngrijire personală, protecție socială și diverse bunuri și servicii

13.1

Îngrijire personală

13.2

Alte bunuri personale

13.3

Protecție socială

13.9

Alte servicii

14

Cheltuieli de consum individual ale instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (IFSLSGP)

14.1

Locuințe

14.2

Sănătate

14.3

Recreere și cultură

14.4

Învățământ

14.5

Protecție socială

14.6

Alte servicii

15

Cheltuieli de consum individual ale administrațiilor publice

15.1

Locuințe

15.2

Sănătate

15.3

Recreere și cultură

15.4

Învățământ

15.5

Protecție socială”.


(*1)  Eurostat, Handbook on prices and volume measures in national accounts (Manualul privind măsurarea prețurilor și a volumelor în conturile naționale), 2016.””


ANEXA II

ANEXA B

Programul de transmitere a datelor și a metadatelor

I.   Cerințe generale

Datele

1.

Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) conturile definite în tabelele de date din prezenta anexă. Fiecare tabel de date separat precizează variabilele obligatorii și facultative care se transmit, perioadele de referință necesare, precum și termenele pentru transmitere.

Lista tabelelor de date  (1)

Tabelul nr.

Obiectul tabelelor

Termen t + luni (zile, dacă se specifică) după perioada de referință

Perioada vizată

1F

Estimări-semnal privind PIB și ocuparea forței de muncă – transmiteri facultative trimestriale

Datele sunt convenite între statele membre participante și Comisie (Eurostat) și corespund comunicărilor Eurostat la 30 sau 45 de zile

Ultimul trimestru cu privire la care s-a raportat

1Q

Agregatele principale ale conturilor naționale – date trimestriale

2/(3) (2)

începând cu T1 al anului 1995

1A

Agregatele principale ale conturilor naționale – date anuale

2/(3) (2)/9

începând cu anul 1995

2

Agregatele principale ale administrației publice și ale subsectoarelor acesteia – date anuale

3/9

începând cu anul 1995

3

Agregatele principale pe activitate economică – date anuale

9/21

începând cu anul 1995

5

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației, pe destinații – date anuale

9

începând cu anul 1995

6

Conturile financiare, pe sectoare (operațiuni) – date anuale

4/9

începând cu anul 1995

7

Conturile de patrimoniu pentru active și pasive financiare pe sectoare – date anuale

4/9

începând cu anul 1995

8

Conturi nefinanciare, pe sectoare – date anuale

9

începând cu anul 1995

801

Conturi nefinanciare, pe sectoare – date trimestriale – date neajustate

85 de zile/(3)  (3)

începând cu T1 al anului 1999

801SA

Conturi nefinanciare, pe sectoare – date trimestriale – date ajustate sezonier și calendaristic

85 de zile + 3 zile lucrătoare

începând cu T1 al anului 1999

9

Venituri detaliate din impozite și cotizații sociale, inclusiv lista impozitelor și cotizațiilor sociale în conformitate cu clasificarea națională – date anuale

9

începând cu anul 1995

10

Agregatele principale pe regiuni, NUTS nivelurile 2 și 3 – date anuale

12/24

începând cu anul 2000

11

Cheltuielile administrațiilor publice, pe funcții (COFOG) – date anuale

11

începând cu anul 1995

13

Conturile gospodăriilor populației pe regiuni, NUTS nivelul 2 – date anuale

24

începând cu anul 2000

15

Tabelul resurselor în prețuri de bază, inclusiv transformarea în prețuri de achiziție – date anuale

36

începând cu anul 2010

16

Tabelul utilizărilor în prețuri de achiziție – date anuale

36

începând cu anul 2010

17

Tabel simetric intrări-ieșiri în prețuri de bază – date cincinale

36

începând cu anul 2010

20

Active fixe, pe activități economice și pe active (stocuri) – date anuale

24

începând cu anul 2000

22

Formare brută de capital fix, pe activități economice și pe active (operațiuni) – date anuale

9/24

începând cu anul 1995

25

Conturile nefinanciare ale administrațiilor publice – date trimestriale

3

începând cu T1 al anului 2002

26

Conturile de patrimoniu pentru active nefinanciare – date anuale

24

începând cu anul 1995

27

Conturile financiare și conturile de patrimoniu ale administrațiilor publice – date trimestriale

85 de zile/3

începând cu T1 al anului 1999

28

Datoria publică guvernamentală (criteriul de la Maastricht) – date trimestriale

3

începând cu T1 al anului 2000

28A

Structura datoriei publice guvernamentale (criteriul de la Maastricht) – date anuale

100 de zile/283 de zile

ultimii 4 ani de referință

29

Drepturi de pensie acumulate la zi în cadrul asigurărilor sociale – date trienale

24

începând cu anul 2012

t = perioada de referință (an sau trimestru).

2.

Statele membre transmit toate datele obligatorii în vederea publicării de către Comisie (Eurostat) până la datele planificate pentru publicarea agregatelor europene. În cazul în care datele transmise nu pot fi diseminate din motive de confidențialitate a datelor statistice, valoarea reală se transmite cu marcajele convenite pentru confidențialitatea primară sau secundară. Cu excepția datelor privind embargoul, aplicarea altor marcaje care restricționează publicarea se justifică și se explică cu ajutorul metadatelor.

3.

Statele membre transmit toate datele în conformitate cu conceptele și definițiile specificate în anexa A la prezentul regulament. În cazul în care datele transmise se abat de la concepte și definiții, observațiile afectate se transmit cu un marcaj care indică faptul că definiția diferă.

4.

Statele membre transmit toate datele în conformitate cu criteriile de calitate specificate la articolul 4 alineatul (1) din prezentul regulament.

5.

Statele membre și Comisia (Eurostat) coordonează datele de publicare a conturilor. În cazul în care datele de publicare la nivel național sunt ulterioare termenelor de transmitere a datelor către Comisie (Eurostat), datele sunt transmise cu un marcaj care indică embargoul temporar la publicare, precum și data și ora embargoului pentru publicare.

6.

Se evită, în măsura în care este posibil, specificarea datelor privind embargoul care sunt ulterioare datei publicării agregatelor europene.

Perioade de referință

7.

Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) toate seriile de timp obligatorii la fiecare termen, inclusiv datele care nu au fost revizuite, cu excepția cazului în care se prevede altfel în tabelele individuale specifice. În cazul în care datele transmise prezintă rupturi în seriile de timp, valoarea perioadei de referință în cauză se transmite cu un marcaj care indică această ruptură.

8.

În cazul în care statele membre dispun de serii de timp mai lungi decât perioadele de referință obligatorii specificate în tabelele de date, acestea pot transmite întreaga serie în mod voluntar.

Metadatele

9.

Metadatele constau în informații structurale astfel cum se menționează la punctul 10 și în informații specifice privind datele transmise în conformitate cu punctul 11. Statele membre transmit metadatele Comisiei (Eurostat) pentru a-i permite Comisiei (Eurostat) să evalueze calitatea datelor transmise. Transmiterea metadatelor – în contextul programului de transmitere – evită duplicarea cererilor privind aceleași informații colectate în cadrul altor procese și tabele.

În cazul în care metadatele se referă la informații confidențiale, statele membre informează Comisia (Eurostat) că textul respectiv din cadrul metadatelor nu poate fi difuzat.

10.

Metadatele privind informațiile structurale care trebuie transmise Comisiei (Eurostat) de către statele membre includ informații privind procesul de producție, precum și sursele și metodele utilizate, dacă acestea nu sunt disponibile din alte surse, și, după caz, informații privind modificările metodologice majore sau alte modificări care afectează datele transmise, astfel încât Comisia (Eurostat) să poată evalua modificările și să informeze utilizatorii cu privire la acestea.

În cazul în care nu sunt puse în aplicare conceptele și definițiile specificate în anexa A, astfel de metadate privind informațiile structurale oferă explicații succinte privind conceptele și definițiile aplicate efectiv în datele transmise și motivele pentru care conceptele și definițiile specificate în anexa A nu sunt puse în aplicare sau nu sunt aplicabile.

După transmiterea lor inițială, metadatele privind informațiile structurale se transmit de fiecare dată când procesul de producție suferă o modificare semnificativă.

11.

Metadatele privind informațiile specifice referitoare la datele transmise de statele membre informează Comisia (Eurostat) cu privire la evenimente majore, cum ar fi revizuiri importante ale datelor, incoerențe de dimensiuni semnificative la nivelul datelor, valori aberante, rupturi în cadrul seriilor de timp, actualizări legate de ajustarea pentru sezonalitate, precum și valori zero și negative neobișnuite. Pentru datele transmise anual, aceste informații se transmit cel târziu la t + 3 zile, cu excepția tabelelor 1, 6 și 7, pentru care metadatele se transmit împreună cu datele. Pentru datele trimestriale, metadatele se transmit împreună cu datele. Aceste informații se transmit numai în cazul în care astfel de evenimente sunt reflectate în datele transmise și oferă explicații succinte cu privire la motivele pentru care evenimentul este observat în datele transmise și la variabilele și perioadele de referință afectate.

Statele membre furnizează informații specifice privind revizuirile care nu decurg din operațiunile de rutină.

Termenele de transmitere

12.

Tabelele de date însoțite de metadate se transmit în termenele specifice pentru fiecare tabel.

13.

Datele sunt transmise Comisiei (Eurostat) de fiecare dată când sunt publicate de autoritatea națională și cel târziu la data publicării acestora.

14.

În cazul în care statele membre iau cunoștință de existența unor erori în datele transmise, acestea informează imediat Comisia (Eurostat) și transmit datele corectate de îndată ce eroarea poate fi corectată.

15.

În cazul în care un stat membru transmite seturi de date complete în conformitate cu criteriile de calitate menționate la articolul 4 alineatul (1) din prezentul regulament înainte de termen, nu este necesară retransmiterea datelor la termen, cu excepția cazului în care se prevede altfel în tabelele individuale specifice.

Coerența

16.

Datele transmise într-un tabel trebuie să fie coerente la nivel intern. Valorile transmise pentru aceeași variabilă în tabele de date diferite trebuie să fie coerente din punct de vedere numeric atunci când au același termen sau când acestea urmează să fie retransmise la același termen ca alte tabele.

17.

Suma valorilor trimestriale ale unei variabile neajustate în funcție de efectele sezoniere și calendaristice dintr-un tabel cu date trimestriale trebuie să fie coerentă din punct de vedere numeric pentru orice an de referință cu aceeași variabilă dintr-un tabel corespunzător cu date anuale, atunci când tabelele corespunzătoare au același termen.

Tabelele 1Q și 1A

Principalele agregate trimestriale (Q) și anuale (A) ale conturilor naționale.

Datele privind tabelul 1A se raportează la t + 2 luni și t + 9 luni, iar datele privind tabelul 1Q la t +2 luni după perioada de referință. Dacă un stat membru transmite un set complet de date la t + 2 luni, nu este necesar ca datele să fie transmise la t + 3 luni. Tabelul 1Q trebuie să fie în concordanță cu tabelul 1A la t + 9 luni.

Datele la prețuri curente (CUP) începând cu anul 1995, în prețurile anului precedent (PYP) începând cu anul 1996 și volumele înlănțuite (CLV) începând cu anul 1995 pentru datele anuale și trimestrul 1 al anului 1996 pentru datele trimestriale sunt obligatorii (x), astfel cum se specifică mai jos. Unele defalcări sunt opționale (o).

Datele trimestriale se furnizează în format ajustat ne-sezonier, precum și în format ajustat sezonier (inclusiv ajustările calendaristice, după caz), cu excepția prețurilor anului anterior. Furnizarea datelor trimestriale care cuprind doar ajustări calendaristice sau sezoniere se face în mod facultativ.

Pentru utilizări administrative specifice, codul B.1*g anual trebuie transmis cu cea mai mare precizie disponibilă, dar limitat la valori semnificative, de exemplu maximum 8 zecimale atunci când sunt exprimate în milioane în moneda națională și 3 zecimale pentru datele exprimate în mii de persoane.


Cod

Lista variabilelor

Date trimestriale

t +2/(3) luni

Date anuale

t +2/(3)/9 luni

Defalcare

Unitate

B.1*g

Produsul intern brut la prețurile pieței

x

x

 

CUP, PYP, CLV

Principalele agregate privind producția

B.1g

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază

x

x

A*10

CUP, PYP, CLV

D.21–D.31

Impozite minus subvenții pe produse

x

x

 

CUP, PYP, CLV

D.21

Impozite pe produse

o

t + 9

 

CUP, PYP, CLV

D.31

Subvenții pe produse

o

t + 9

 

CUP, PYP, CLV

Principalele agregate privind cheltuielile

B.1*g

Produsul intern brut la prețurile pieței

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.1

Cheltuiala pentru consum final total

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.14

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației (concept intern)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

din care

Defalcare în funcție de durabilitate (DUR)

 

 

 

 

 

Bunuri de folosință îndelungată

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

Alte bunuri și servicii

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

--

Bunuri de folosință semi-îndelungată

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

--

Bunuri de folosință neîndelungată

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

 

--

Servicii

x

x

DUR

CUP, PYP, CLV

P.3_S.1M

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației și IFSLSGP (concept național)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.14

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației (concept național)

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.15

Cheltuiala pentru consum final a IFSLSGP

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.3_S.13

Cheltuiala pentru consum final a administrațiilor publice

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.31_S.13

Cheltuiala pentru consum individual a administrațiilor publice

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.32_S.13

Cheltuiala pentru consum colectiv a administrațiilor publice

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.41

Consumul individual efectiv

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.5

Formarea brută de capital

x

x

 

CUP, PYP, CLV

P.51g

Formarea brută de capital fix

x

x

 

CUP, PYP, CLV

din care

Defalcare pe tip de activ (AN_F6)

 

 

 

 

AN.111

Locuințe

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.112

Alte clădiri și construcții civile

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.113 + AN.114

Mașini și echipamente + sisteme de armament

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1131

Mijloace de transport

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1132

Echipamente TIC

o

t + 9

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.1139 + AN.114

Alte mașini și echipamente + sisteme de armament

o

o

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.115

Resurse biologice cultivate

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

AN.117

Drepturi de proprietate intelectuală

x

x

AN_F6

CUP, PYP, CLV

P.52

Variația stocurilor

x

x

 

CUP, PYP

P.53

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

x

x

 

CUP, PYP

P.6

Exporturi de bunuri (FOB) și servicii

x

x

GEO

CUP, PYP, CLV

P.61

Exporturi de bunuri

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.62

Exporturi de servicii

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.7

Importuri de bunuri (FOB) și servicii

x

x

GEO

CUP, PYP, CLV

P.71

Importuri de bunuri

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

P.72

Importuri de servicii

o

o

GEO

CUP, PYP, CLV

B.11

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri și servicii

x

x

 

CUP, PYP

B.111

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri

o

o

 

CUP, PYP

B.112

Soldul schimburilor exterioare cu servicii

o

o

 

CUP, PYP

Principalele agregate privind venitul

B.2g + B.3g

Excedentul brut de exploatare și venitul mixt brut

x

x

 

CUP

D.2 – D.3

Impozite pe producție și importuri minus subvenții

x

x

 

CUP

D.2

Impozite pe producție și importuri

x

x

 

CUP

D.3

Subvenții

x

x

 

CUP

D.1

Remunerarea salariaților din unitățile de producție rezidente (concept intern)

x

x

A*10

CUP

D.11

Salarii și indemnizații

x

x

A*10

CUP

D.12

Contribuții sociale în sarcina angajatorilor

x

x

A*10

CUP

Populația și forța de muncă

Unități obligatorii (x): persoane (PS) pentru populație și toate variabilele privind forța de muncă și orele lucrate (HW) pentru forța de muncă din unitățile de producție rezidente.

Locuri de muncă (JB) și echivalente normă întreagă (FTE) opționale (o) pentru forța de muncă din unitățile de producție rezidente.

POP

Populația totală

(mii de persoane)

x

x

 

PS

EMP_NC

Ocuparea forței de muncă de către rezidenți

(concept național)

x

x

 

PS

EEM_NC

Salariații rezidenți

(concept național)

x

x

 

PS

ESE_NC

Rezidenți care desfășoară activități independente

(concept național)

x

x

 

PS

EMP

Gradul de ocupare în unitățile de producție rezidente (concept intern)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

EEM

Salariații unităților de producție rezidente (concept intern)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

ESE

Persoanele care desfășoară activități independente din unitățile de producție rezidente (concept intern)

x

x

A*10

PS, HW

o

o

A*10

JB, FTE

Defalcări geografice ale exporturilor și importurilor – în funcție de componența reală de la sfârșitul ultimei perioade de referință («componență fixă»)

GEO

Obligatoriu pentru totalul exporturilor și importurilor;

Facultativ pentru bunuri și servicii

Unitate cu an de începere obligatoriu/trimestru

Cod

Defalcări pe zone ale contrapartidei

CUP

PYP

CLV

S.21

State membre, inclusiv instituții și organe ale Uniunii

2008/T1

2012/T1

2012/T1

S.2I

Zona euro (state membre și instituții din zona euro)

2008/T1

2012/T1

2012/T1

S.21 – S.2I

Intra-UE extra zona euro (state membre și instituții care nu fac parte din zona euro)

2008/T1

2012/T1

2012/T1

S.212

Instituții și organe ale Uniunii Europene

o

o

o

S.22

Țară din afara UE

2008/T1

2012/T1

2012/T1


Tabelul 1F

Estimări-semnal privind PIB și ocuparea forței de muncă – transmiteri facultative trimestriale

Comisia (Eurostat) și statele membre convin asupra transmiterii facultative a estimărilor-semnal privind creșterea PIB și a ocupării forței de muncă, în vederea asigurării unei publicări coordonate periodice a estimărilor agregatelor europene corespunzătoare la aproximativ 30 sau 45 de zile după perioada de referință. Statele membre care transmit astfel de estimări Comisiei (Eurostat) le transmit în fiecare trimestru cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de data convenită a publicării – precizând clar dacă estimările pot fi publicate (opțiunea preferată).


Cod

Estimările-semnal

Periodicitate

Pe baza

B.1*g

Produsul intern brut la prețurile pieței

T

Volum

EMP

Gradul de ocupare total în unitățile de producție rezidente

T

Persoane


Tabelul 2

Agregatele principale ale administrației publice și ale subsectoarelor acesteia – date anuale

Datele se raportează la prețurile curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională), cu excepțiile specificate mai jos, începând din 1995, la t +3 și t + 9 luni după perioada de referință.

Sectoare și subsectoare:

Datele privind administrația publică și defalcarea sa pe subsectoare trebuie raportate în mod obligatoriu (excepții mai jos):

S.13 Administrații publice

S.1311 Administrația centrală

S.1312 Administrațiile statelor federale

S.1313 Administrațiile locale

S.1314 Fondurile de securitate socială.

Orice date neobligatorii pentru administrația publică și subsectoarele acesteia sunt indicate în notele de mai jos. Altfel, datele sunt obligatorii începând cu anul de referință 1995.

Anumite elemente legate de tranzacțiile cu instituții și organe ale Uniunii Europene se transmit în mod obligatoriu, astfel cum se specifică mai jos, pentru:

S.212 Instituții și organe ale Uniunii Europene

S.1 Ansamblul economiei.

Datele din subsectoare se raportează ca fiind consolidate la posturile venituri din proprietate (D.4), alte transferuri curente (D.7) și transferuri de capital (D.9) (și subposturile și agregările acestora) în cadrul fiecărui subsector, dar nu între subsectoare. Datele aferente sectorului S.13 sunt egale cu suma datelor aferente diferitelor subsectoare, cu excepția posturilor D.4, D.7 și D.9 (precum și a subposturilor și agregărilor acestora), pentru care trebuie să se procedeze la consolidarea datelor între subsectoare (cu informații în contrapartidă de pe partea de cheltuieli). De fiecare dată când se efectuează plăți substanțiale în cadrul subsectoarelor sau între acestea pentru alte posturi decât venituri din proprietate (D.4), alte transferuri curente (D.7) sau transferuri de capital (D.9) și subposturile acestora, statele membre specifică plățile respective într-o notă însoțitoare.

Datele raportate trebuie să fie în concordanță cu datele raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului (4).


Cod

Operațiune

Note

P.1

Producția

 

P.11 + P.12

Producția de piață și producția pentru consumul final propriu

 

P.11

Producția de piață

facultativ

P.12

Producția pentru consumul final propriu

facultativ

P.12_GFSM_D.1

Producția pentru consumul final propriu, cost care poate fi atribuit remunerării salariaților (scop GFSM)

facultativ; în scopul raportării în conformitate cu metodologia prevăzută în Manualul de statistică a finanțelor publice (GFSM) al Fondului Monetar Internațional

P.12_GFSM_P.2

Producția pentru consumul final propriu, cost care poate fi atribuit consumului intermediar (scop GFSM)

facultativ; a se vedea P.12_GFSM_D.1

P.12_GFSM_P.51c

Producția pentru consumul final propriu, cost care poate fi atribuit consumului de capital fix (scop GFSM)

facultativ; a se vedea P.12_GFSM_D.1

P.13

Producția non-piață

 

P.131

Plăți pentru producția non-piață

 

 

Elemente pro memoria: costuri de colectare a resurselor proprii

obligatoriu pentru S.13 începând cu anul de referință 2004, facultativ pentru subsectoare

P.132

Producția non-piață, altele

 

P.11 + P.12 + P.131

Producția de piață, producția pentru consumul final propriu și plăți pentru producția non-piață

 

P.2

Consumul intermediar

 

B.1g

Valoarea adăugată brută

 

P.51c

Consumul de capital fix

 

B.1n

Valoarea adăugată netă

 

D.1

Remunerarea salariaților de plătit, cheltuieli

 

D.11

Salarii și indemnizații, cheltuieli

facultativ

D.12

Cotizații sociale în sarcina angajatorilor, cheltuieli

facultativ

D.29p

Alte impozite pe producție, cheltuieli

 

D.39r

Alte subvenții pentru producție, venituri

a se raporta cu semn pozitiv

D.3r_S.212

Subvenții, venituri provenite de la instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu numai pentru S.1 începând cu anul de referință 2004, facultativ pentru S.13 și subsectoare

B.2n

Excedentul net de exploatare

 

D.2r

Impozite pe producție și importuri, venituri

de transmis, de asemenea, pentru S.212 (obligatoriu începând cu anul de referință 2004)

D.21r

Impozite pe produse, venituri

de transmis, de asemenea, pentru S.212 (obligatoriu începând cu anul de referință 2004)

D.211r

Taxe de tip taxă pe valoarea adăugată (TVA), venituri

 

D.29r

Alte impozite pe producție, venituri

de transmis, de asemenea, pentru S.212 (obligatoriu începând cu anul de referință 2004)

D.4r

Venituri din proprietate, venituri

 

D.41r

Dobânzi, venituri

 

D.41Gr

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM, venituri

facultativ

D.42r + D.43r + D.44r + D.45r

Alte venituri din proprietate, venituri

 

D.42r

Venituri distribuite ale societăților, venituri

facultativ

D.43r

Beneficii reinvestite din ISD, venituri

facultativ

D.44r

Alte venituri din investiții, venituri

facultativ

D.45r

Chirii, venituri

facultativ

D.3p

Subvenții, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.31p

Subvenții pe produse, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.39p

Alte subvenții pentru producție, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.4p

Venituri din proprietate, cheltuieli

 

D.4p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

 

D.4p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

 

D.4p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

 

D.4p_S.1314

din care cu subsectorul fondurilor de securitate socială (S.1314)

 

D.41p

Dobânzi, cheltuieli

 

D.41Gp

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM, cheltuieli

facultativ

D.42p + D.43p + D.44p + D.45p

Alte venituri din proprietate, cheltuieli

 

D.42p

Venituri distribuite ale societăților, cheltuieli

facultativ

D.43p

Beneficii reinvestite din ISD, cheltuieli

facultativ

D.44p

Alte venituri din investiții, cheltuieli

facultativ

D.45p

Chirie, cheltuieli

facultativ

B.5n

Soldul net al veniturilor primare

 

D.5r

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc., venituri

 

D.51r

Impozite pe venit, venituri

facultativ

D.51a + D.51c1

Impozite pe venitul individual sau al gospodăriilor populației, inclusiv câștiguri din deținere, venituri

facultativ

D.51b + D.51c2

Impozite pe venitul sau profitul societăților, inclusiv câștiguri din deținere, venituri

facultativ

D.59r

Alte impozite curente, venituri

facultativ

D.61r

Cotizații sociale nete, venituri

 

D.611r

Cotizațiile sociale efective în sarcina angajatorilor, venituri

 

D.613r

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor, venituri

 

D.7r

Alte transferuri curente, venituri

 

D.7r_S.212

Alte transferuri curente, venituri, provenite de la instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu pentru S.13 și S.1 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13

D.71r

Prime nete de asigurare generală, venituri

facultativ

D.72r

Indemnizații de asigurare generală, venituri

facultativ

D.73r

Transferuri curente între administrațiile publice, venituri

facultativ

D.74r

Cooperare internațională curentă, venituri

facultativ

D.74r_S.212

Cooperare internațională curentă, venituri, provenite de la instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu pentru S.13 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13.

D.75r

Transferuri curente diverse, venituri

facultativ

D.76r

Resurse proprii ale UE bazate pe TVA și VNB, venituri

atunci când se utilizează, obligatoriu la nivelul S.13 începând cu anul de referință 2004

D.5p

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc., cheltuieli

 

D.62p

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură, cheltuieli

 

D.621p

Prestații de securitate socială în bani, cheltuieli

facultativ

D.622p

Alte prestații de asigurări sociale, cheltuieli

facultativ

D.623p

Prestații de asistență socială în bani, cheltuieli

facultativ

D.62p COFOG 10.2

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură, cheltuieli, din care COFOG 10.2

facultativ

D.62p COFOG 10.3

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură, cheltuieli, din care COFOG 10.3

facultativ

D.62p COFOG 10.5

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură, cheltuieli, din care COFOG 10.5

facultativ

D.632p

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată, cheltuieli

 

D.62p + D.632p

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură și transferurile sociale în natură – producția de piață cumpărată, cheltuieli

 

D.7p

Alte transferuri curente, cheltuieli

 

D.7p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

 

D.7p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

 

D.7p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

 

D.7p_S.1314

din care cu subsectorul fondurilor de securitate socială (S.1314)

 

D.71p

Prime nete de asigurare generală, cheltuieli

facultativ

D.72p

Indemnizații de asigurare generală, cheltuieli

facultativ

D.73p

Transferuri curente între administrațiile publice, cheltuieli

facultativ

D.74p

Cooperare internațională curentă, cheltuieli

facultativ

D.74p_S.212

Cooperare internațională curentă, cheltuieli, cu instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu pentru S.13 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13

D.75p

Transferuri curente diverse, cheltuieli

facultativ

D.76p

Resurse proprii ale UE bazate pe TVA și VNB, cheltuieli

obligatoriu pentru S.13 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13

B.6n

Venitul disponibil net

 

P.3

Cheltuiala pentru consum final

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

 

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

 

B.8g

Economia brută

 

B.8n

Economia netă

 

D.9r

Transferuri de capital, venituri

 

D.9r_S.2

Transferuri de capital, venituri, de la restul lumii

facultativ

D.9r_S.212

Transferuri curente, venituri, provenite de la instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu pentru S.13 și S.1 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13

D.91r

Impozite pe capital, venituri

 

D.92r + D.99r

Ajutoare pentru investiții și alte transferuri de capital, venituri

 

D.92r

Ajutoare pentru investiții, venituri

facultativ

D.99r

Alte transferuri de capital, venituri

facultativ

D.9p

Transferuri de capital, cheltuieli

 

D.9p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

 

D.9p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

 

D.9p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

 

D.9p_S.1314

din care cu subsectorul fondurilor de securitate socială (S.1314)

 

D.9p_S.2

Transferuri de capital, cheltuieli, cu restul lumii

facultativ

D.9p_S.212

Transferuri curente, cheltuieli, cu instituțiile și organele Uniunii Europene

obligatoriu pentru S.13 și S.1 începând cu anul de referință 2004; facultativ pentru subsectoarele S.13

D.92p

Ajutoare pentru investiții, cheltuieli

 

D.99p

Alte transferuri de capital, cheltuieli

facultativ

P.5

Formarea brută de capital

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

 

P.52 + P.53

Variația stocurilor și achiziții minus cedări de obiecte de valoare

 

NP

Achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

P.5 + NP

Formarea brută de capital și achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

B.9

Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

 

TE

Cheltuieli totale

 

TR

Venituri totale

 

D.995

Transferuri de capital de la administrațiile publice către sectoarele relevante reprezentând impozite și cotizații sociale calculate, a căror colectare este improbabilă

D.995 trebuie dedus din D.99r. Nicio sumă aferentă postului D.995 nu trebuie inclusă în postul D.9p. D.995r se raportează cu semn pozitiv.

PTC

Totalul creditelor fiscale de plătit

A se transmite facultativ pentru subsectoare și pentru anii de referință până în 2011.

Suma totală a creditelor fiscale de plătit se înregistrează drept cheltuieli ale administrațiilor publice («Totalul creditelor fiscale de plătit», PTC), menționând de asemenea cuantumul «componentei transferate» (TC).

TC

Credite fiscale de plătit care depășesc creanțele contribuabililor

A se vedea PTC.

«Componenta transferată» (TC) corespunde creditelor fiscale de plătit care depășesc creanțele contribuabililor și sunt plătite contribuabililor.

EMP (PS)

Forța de muncă în persoane

facultativ, în mii

AN.1

Active nefinanciare produse

facultativ

AN.11

Active fixe

facultativ

AN.12 + AN.13

Stocuri și obiecte de valoare

facultativ

AN.2

Active nefinanciare neproduse

facultativ

AN.21

Resurse naturale

facultativ

AN.22

Contracte, contracte de leasing și licențe

facultativ


Tabelul 3

Defalcări detaliate ale principalelor agregate și a forței de muncă pe ramuri de activitate – anual

Datele trebuie raportate la t + 9 luni după perioada de referință pentru defalcările NACE până la A*21 (inclusiv economia totală și A*10) și la t + 21 de luni pentru A*64 (inclusiv A*38). Aceste defalcări sunt obligatorii (x); Defalcările A*88 sunt opționale (o).

Principalele agregate privind producția și veniturile:

Datele la prețuri curente (CUP) se raportează începând cu 1995; prețurile din anul precedent (PYP) începând cu 1996 și volumele înlănțuite (CLV) începând cu 1995; PYP și CLV sunt opționale pentru P1 și P2, dar sunt obligatorii pentru B.1g și P.51c; pentru Chirii imputate pentru locuințele ocupate de proprietari (postul 44 – «Tranzacții imobiliare») datele sunt obligatorii numai pentru P.1, P.2, B.1g.


Cod

Lista variabilelor

t + 9 luni

t + 21 de luni

CUP

1995

PYP

1996

CLV

1995

P.1

Producția în prețuri de bază, pe ramuri de activitate

A*21

A*64

x

o

o

P.2

Consumul intermediar în prețuri de achiziție, pe ramuri de activitate

A*21

A*64

x

o

o

B.1g

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază, pe ramuri de activitate

A*21

A*64

x

x

x

P.51c

Consumul de capital fix, pe ramuri de activitate

A*21

A*64

x

x

x

B.2n + B.3n

Excedentul net de exploatare și venitul mixt net

A*21

A*64

x

 

 

D.29 – D.39

Alte impozite pe producție minus alte subvenții pentru producție

A*21

A*64

x

 

 

D.1

Remunerarea salariaților, pe ramuri de activitate

A*21

A*64

x

 

 

D.11

Salarii și indemnizații

A*21

A*64

x

 

 

Gradul de ocupare în unitățile de producție rezidente (concept intern DC):

Datele se raportează în funcție de persoane (PS) și de orele lucrate (HW) începând cu 1995. La t + 9 luni datele sunt obligatorii (x) pentru defalcările NACE până la A*21 (inclusiv economia totală și A*10) și la t + 21 de luni pentru A*64 pentru PS și A*38 pentru HW; Defalcările A*88 și datele pentru locurile de muncă (JB) și echivalentele normă întreagă (FTE) sunt opționale (o).

Cod

Lista variabilelor

t + 9 luni

A*21

PS/HW

1995

t + 21 de luni

A*64

PS

1995

t + 21 de luni

A*38 HW

1995

JB

FTE

EMP

Totalul forței de muncă (DC)

x

x

x

o

o

EEM

Salariați (DC)

x

x

x

o

o

ESE

Persoane care desfășoară o activitate independentă (DC)

x

x

x

o

o


Tabelul 5

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației, pe destinații – date anuale

Datele se raportează la t + 9 luni după perioada de referință, la prețuri curente (CUP) începând din 1995, în prețurile anului precedent (PYP) începând din 1996 și în volume înlănțuite (CLV) începând din 1995. Pentru cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației bazată pe conceptul intern (DC), se solicită defalcări pe tip de cheltuieli conform clasificării Coicop 2018, cu defalcări pe diviziuni (2 cifre) și grupe (3 cifre), astfel cum se aplică pentru elaborarea indicilor armonizați ai prețurilor de consum (IAPC).


Cod

Lista variabilelor

Concept

Unitate

P.31_S.14

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației rezidente și nerezidente pe teritoriul economic

Concept intern – DC

CUP, PYP, CLV

din care

Defalcări Coicop

Concept intern – DC

CUP, PYP, CLV

P.33

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației rezidente în restul lumii

 

CUP, PYP, CLV

P.34

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației nerezidente pe teritoriul economic

 

CUP, PYP, CLV

P.31_S.14

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației rezidente pe teritoriul economic și în străinătate

Concept național – NC

CUP, PYP, CLV


Tabelul 6

Conturi financiare pe sectoare – date anuale

Datele se transmit la prețuri curente la t + 4 și/sau t + 9 luni după perioada de referință începând din 1995.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.11 se furnizează în mod facultativ: S.11DO Societăți nefinanciare sub control intern; S.11001 Societăți nefinanciare publice; S.110011 din care: Societăți nefinanciare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11002 Societăți nefinanciare private naționale; S.110021 din care: Societăți nefinanciare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11003 Societăți nefinanciare sub control străin.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.12 se furnizează în mod facultativ: S.12DO Societăți financiare sub control intern; S.12001 Societăți financiare publice; S.120011 din care: Societăți financiare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12002 Societăți financiare private naționale; S.120021 din care: Societăți financiare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12003 Societăți financiare sub control străin; S.122 Societăți care acceptă depozite, exclusiv banca centrală; S.123 Fondurile de piață monetară (PFM); S.125 Alți intermediari financiari, exclusiv societățile de asigurare și fondurile de pensii; S.126. Auxiliari financiari; S.127 Instituții financiare captive și alte entități creditoare; S.128 Societăți de asigurare; S.129 Fonduri de pensii.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.2 se furnizează în mod facultativ: S.21 State membre, instituții și organe ale Uniunii Europene; S.2I Statele membre a căror monedă este euro, Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro; S.22 State nonmembre și organizații internaționale nerezidente ale Uniunii Europene.

Defalcările UEM și UE trebuie să reprezinte componența reală de la sfârșitul ultimei perioade de referință («componență fixă»).


 

Tabelul 6

Consolidate

Neconsolidate

 

Operațiuni

obligatoriu

obligatoriu

Alte modificări de volum

facultativ

obligatoriu

Conturi de reevaluare

facultativ

obligatoriu

Informații în contrapartidă*

 

facultativ

 

*

Informații în contrapartidă neconsolidate pot fi transmise facultativ, dar numai pentru sectoarele în contrapartidă următoare:

 

S.11 Societăți nefinanciare

 

S.12 Societăți financiare

 

S.13 Administrații publice

 

S.14 + S.15 Gospodăriile populației și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

 

S.2 Restul lumii

[Operațiuni, alte modificări de volum și conturile de reevaluare – consolidate și neconsolidate – și informații în contrapartidă]

Codul SEC (instrument financiar)

Operațiuni/alte modificări de volum/reevaluarea instrumentelor financiare

S.1

S.11

S.12

S.121 + S.122 + S.123

S.121

S.122 + S.123

S.124

S.125 + S.126 + S.127

S.128 + S.129

S.13

S.1311

S.1312

S.1313

S.1314

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.2

 

Active

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F.A

Total active financiare

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.1

Aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST)

xra_ocv

 

xra_ocv

xt+4

x

 

 

 

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.11

Aur monetar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.12

DST

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.2

Numerar și depozite

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.21

Numerar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.22

Depozite transferabile

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.221

Poziții interbancare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.229

Alte depozite transferabile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.29

Alte depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.3

Titluri de natura datoriei

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.31

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.32

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.4

Credite

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.41

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.42

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.5

Participații și acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.51

Participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.511

Acțiuni cotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.512

Acțiuni necotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.519

Alte participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.52

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.521

Acțiuni sau unități ale fondurilor de piață monetară (FPM)

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.522

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții, altele decât cele de piață monetară

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.6

Sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garantare standard

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.62

Drepturi asupra asigurărilor de viață și a rentelor

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

 

x

F.63 + F.64 + F.65

Drepturi de pensie, drepturi ale fondurilor de pensie asupra administratorilor fondurilor de pensii și drepturi la prestații, altele decât pensiile

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.63

Drepturi de pensie

o

 

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

 

 

o

o

 

o

F.64

Drepturi ale fondurilor de pensii asupra administratorilor fondurilor de pensii

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.65

Drepturi la prestații, altele decât pensiile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.66

Provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

F.7

Instrumente financiare derivate și opțiuni pe acțiuni ale angajaților

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.71

Instrumente financiare derivate

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.711

Opțiuni

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.712

Contracte la termen

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.72

Opțiuni pe acțiuni ale salariaților

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o

 

o

F.8

Alte conturi de primit

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.81

Credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.89

Alte conturi de primit, exclusiv credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

 

Pasive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F.L

Total pasive financiare

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.1

Aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST)

xra_ocv

 

xra_ocv

xt+4

x

 

 

 

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.11

Aur monetar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.12

DST

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.2

Numerar și depozite

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xra_ocv

x

x

x

x

 

 

 

xra_ocv

F.21

Numerar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.22

Depozite transferabile

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.221

Poziții interbancare

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.229

Alte depozite transferabile

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.29

Alte depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.3

Titluri de natura datoriei

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.31

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.32

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.4

Credite

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.41

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.42

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.5

Participații și acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.51

Participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.511

Acțiuni cotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.512

Acțiuni necotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.519

Alte participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.52

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

x

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

F.521

Acțiuni sau unități ale fondurilor de piață monetară (FPM)

o

 

o

o

 

o

 

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.522

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții, altele decât cele de piață monetară

o

 

o

o

 

 

o

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.6

Sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garantare standard

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.62

Drepturi asupra asigurărilor de viață și a rentelor

x

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.63 + F.64 + F.65

Drepturi de pensie, drepturi ale fondurilor de pensie asupra administratorilor fondurilor de pensii și drepturi la prestații, altele decât pensiile

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

F.63

Drepturi de pensie

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.64

Drepturi ale fondurilor de pensii asupra administratorilor fondurilor de pensii

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

o

F.65

Drepturi la prestații, altele decât pensiile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

F.66

Provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

F.7

Instrumente financiare derivate și opțiuni pe acțiuni ale angajaților

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.71

Instrumente financiare derivate

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.711

Opțiuni

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.712

Contracte la termen

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

F.72

Opțiuni pe acțiuni ale salariaților

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

F.8

Alte conturi de plătit

xra_ocv

xra_ocv

xra_ocv

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xra_ocv

x

x

x

x

xra_ocv

xnc

xnc

xra_ocv

F.81

Credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

F.89

Alte conturi de plătit, exclusiv credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

(B.9F)

Operațiuni financiare nete (1)

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

Legendă:

x

obligatoriu la t+9 luni

o

facultativ

xt+4

obligatoriu la t+4 luni

xra_ocv

obligatoriu pentru operațiuni la t+4 luni; obligatoriu și pentru conturile de reevaluare neconsolidate și alte modificări de volum începând cu anul de referință 2012 la t+4 luni

xnc

transmitere obligatorie pentru operațiunile neconsolidate începând cu anul de referință 2012 la t+4 luni

x2012

transmitere facultativă pentru anii de referință dinainte de 2012; transmitere obligatorie pentru anii de referință începând cu 2012

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 7

Conturile de patrimoniu pentru active și pasive financiare – date anuale

Datele se transmit la prețuri curente la t + 4 și/sau t + 9 luni după perioada de referință începând din 1995.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.11 se furnizează în mod facultativ: S.11DO Societăți nefinanciare sub control intern; S.11001 Societăți nefinanciare publice; S.110011 din care: Societăți nefinanciare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11002 Societăți nefinanciare private naționale; S.110021 din care: Societăți nefinanciare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11003 Societăți nefinanciare sub control străin.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.12 trebuie furnizate în mod facultativ: S.12DO Societăți financiare sub control intern; S.12001 Societăți financiare publice; S.120011 din care: Societăți financiare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12002 Societăți financiare private naționale; S.120021 din care: Societăți financiare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12003 Societăți financiare sub control străin; S.122 Societăți care acceptă depozite, exclusiv banca centrală; S.123 Fondurile de piață monetară (PFM); S.123A FPM cu valoarea activului net constantă; S.123B FPM cu valoarea activului net variabilă; S.124A Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Total; S.124A1 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Fonduri imobiliare; S.124A2 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Fonduri de capitaluri proprii; S.124A3 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Fonduri de obligațiuni; S.124A4 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Fonduri mixte sau de tip echilibrat; S.124A5 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Fonduri de hedging; S.124A9 Fonduri de tip deschis altele decât FPM – Alte fonduri; S.124B Fonduri de tip închis altele decât FPM – Total; S.124B1 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Fonduri imobiliare; S.124B2 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Fonduri de capitaluri proprii; S.124B3 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Fonduri de obligațiuni; S.124B4 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Fonduri mixte sau de tip echilibrat; S.124B5 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Fonduri de hedging; S.124B9 Fonduri de tip închis altele decât FPM – Alte fonduri; S.125 Alți intermediari financiari, exclusiv societățile de asigurare și fondurile de pensii; S.125A Societăți vehicul investițional angajate în operațiuni de securitizare; S.125B Societăți financiare care desfășoară activități de creditare; S.125C Brokeri în valori mobiliare și produse financiare derivate; S.125D Societăți financiare specializate; S.125E Alți AIF – Total; S.125E1 din care: Contrapărțile centrale de compensare; S.126. Auxiliari financiari; S.127 Instituții financiare captive și alte entități creditoare; S.1271 Trusturi, agenții imobiliare și organisme de contabilitate; S.1272 Entități financiare captive ale grupurilor de societăți – Total; S.1272A din care: Societăți captive de tip SPE. cu capital străin; S.1273 Alte societăți financiare captive și entități creditoare; S.128 Societăți de asigurare; S.1281 Societăți de asigurare generală; S.1282 Societăți de asigurare de viață; S.129 Fonduri de pensii; S.129A Fonduri cu beneficii determinate; S.129B Fonduri cu contribuții determinate.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.2 se furnizează în mod facultativ: S.21 State membre, instituții și organe ale Uniunii Europene; S.2I Statele membre a căror monedă este euro, Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro; S.22 State nonmembre și organizații internaționale nerezidente ale Uniunii Europene.

Defalcările UEM și UE trebuie să reprezinte componența reală de la sfârșitul ultimei perioade de referință («compoziție fixă»).


 

Tabelul 7

Consolidate

Neconsolidate

 

Stocuri

obligatoriu

obligatoriu

Informații în contrapartidă*

 

facultativ

 

*

Informații în contrapartidă neconsolidate pot fi transmise facultativ, dar numai pentru sectoarele în contrapartidă următoare:

 

S.11 Societăți nefinanciare

 

S.12 Societăți financiare

 

S.13 Administrații publice

 

S.14 + S.15 Gospodăriile populației și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

 

S.2 Restul lumii

(Stocuri de instrumente financiare – consolidate și neconsolidate – și informații în contrapartidă)

Codul SEC (instrument financiar)

Operațiuni/alte modificări de volum/reevaluarea instrumentelor financiare

S.1

S.11

S.12

S.121 + S.122 + S.123

S.121

S.122 + S.123

S.124

S.125 + S.126 + S.127

S.128 + S.129

S.13

S.1311

S.1312

S.1313

S.1314

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.2

 

Active

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AF.A

Total active financiare

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.1

Aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.11

Aur monetar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.12

DST

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Numerar și depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.2

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.21

Numerar

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.22

Depozite transferabile

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.221

Poziții interbancare

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.229

Alte depozite transferabile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.29

Alte depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Titluri de natura datoriei

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.31

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Cu scadența reziduală de cel mult un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Cu scadența reziduală de peste un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4

Credite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4M2

Din care: Credite neperformante

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.41

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4D

Din care: Acord de răscumpărare, dare cu împrumut de titluri de valoare și creditare în marjă

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.42

Cu scadența reziduală de cel mult un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Cu scadența reziduală de peste un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.5

Participații și acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.5

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.51

Participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.511

Acțiuni cotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.512

Acțiuni necotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.519

Alte participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.52

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.521

Acțiuni sau unități ale fondurilor de piață monetară (FPM)

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.522

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții, altele decât cele de piață monetară

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.6

Sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garantare standard

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.6

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.62

Drepturi asupra asigurărilor de viață și a rentelor

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

 

x

AF.63 + AF.64 + AF.65

Drepturi de pensie, drepturi ale fondurilor de pensie asupra administratorilor fondurilor de pensii și drepturi la prestații, altele decât pensiile

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.63

Drepturi de pensie

o

 

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

 

 

o

o

 

o

AF.64

Drepturi ale fondurilor de pensii asupra administratorilor fondurilor de pensii

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.65

Drepturi la prestații, altele decât pensiile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.66

Provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.7

Instrumente financiare derivate și opțiuni pe acțiuni ale angajaților

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.7

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.71

Instrumente financiare derivate

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.711

Opțiuni

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.712

Contracte la termen

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.72

Opțiuni pe acțiuni ale salariaților

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

o

 

o

AF.8

Alte conturi de primit

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.8

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.81

Credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.89

Alte conturi de primit, exclusiv credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

 

Pasive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AF.L

Total pasive financiare

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.1

Aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST)

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.11

Aur monetar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.12

DST

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

 

 

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Numerar și depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.2

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.21

Numerar

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.22

Depozite transferabile

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.221

Poziții interbancare

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.229

Alte depozite transferabile

o

o

o

o

o

o

 

o

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.29

Alte depozite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

 

xt+4

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.3

Titluri de natura datoriei

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.3

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.31

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.31

Din care: Valoare nominală

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.32

Din care: Valoare nominală

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Cu scadența reziduală de cel mult un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.32

Cu scadența reziduală de peste un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4

Credite

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.4M2

Din care: Credite neperformante

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.41

Pe termen scurt

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.4D

Din care: Acorduri de răscumpărare, dare cu împrumut de titluri de valoare și creditare în marjă

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Pe termen lung

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.42

Cu scadența reziduală de cel mult un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.42

Cu scadența reziduală de peste un an

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.5

Participații și acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.5

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.51

Participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.511

Acțiuni cotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.512

Acțiuni necotate

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.519

Alte participații

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.52

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

xt+4

 

xt+4

xt+4

x

x

x

 

 

xt+4

x

x

x

x

 

 

 

xt+4

AF.521

Acțiuni sau unități ale fondurilor de piață monetară (FPM)

o

 

o

o

 

o

 

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.522

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții, altele decât cele de piață monetară

o

 

o

o

 

 

o

 

 

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.6

Sisteme de asigurări, de pensii și scheme de garantare standard

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.6

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.62

Drepturi asupra asigurărilor de viață și a rentelor

x

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.63 + AF.64 + AF.65

Drepturi de pensie, drepturi ale fondurilor de pensie asupra administratorilor fondurilor de pensii și drepturi la prestații, altele decât pensiile

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

AF.63

Drepturi de pensie

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.64

Drepturi ale fondurilor de pensii asupra administratorilor fondurilor de pensii

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

 

 

o

AF.65

Drepturi la prestații, altele decât pensiile

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

AF.66

Provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

 

 

 

x

AF.7

Instrumente financiare derivate și opțiuni pe acțiuni ale angajaților

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.7

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.71

Instrumente financiare derivate

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.711

Opțiuni

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.712

Contracte la termen

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.72

Opțiuni pe acțiuni ale salariaților

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

 

o

o

AF.8

Alte conturi de plătit

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.8

Din care: Monedă națională

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

o

AF.81

Credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

AF.89

Alte conturi de plătit, exclusiv credite comerciale și avansuri

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

(BF.90)

Valoarea financiară netă (2)

xt+4

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

xt+4

xt+4

xt+4

x

x

x

x

xt+4

xnc

xnc

xt+4

Legendă:

x

obligatoriu la t+9 luni

o

facultativ

xt+4

obligatoriu la t+4 luni

xnc

transmitere obligatorie pentru stocuri neconsolidate începând cu anul de referință 2012 la t+4 luni

x2012

transmitere facultativă pentru anii de referință dinainte de 2012; transmitere obligatorie pentru anii de referință începând cu 2012

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 8

Conturi nefinanciare, pe sectoare – date anuale

Datele se raportează începând cu 1995 la t + 9 luni după perioada de referință. Date pentru S.14 și S.15 pentru anii de referință dinainte de 2012, care se transmit facultativ. Transmiterea este obligatorie începând cu anul de referință 2012.

Următoarele subsectoare ale sectorului S.11 se furnizează în mod facultativ: S.11DO Societăți nefinanciare sub control intern; S.11001 Societăți nefinanciare publice; S.110011 din care: Societăți nefinanciare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11002 Societăți nefinanciare private naționale; S.110021 din care: Societăți nefinanciare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11003 Societăți nefinanciare sub control străin;

Următoarele subsectoare ale sectorului S.12 trebuie furnizate în mod facultativ: S.12DO Societăți financiare sub control intern; S.12001 Societăți financiare publice; S.120011 din care: Societăți financiare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12002 Societăți financiare private naționale; S.120021 din care: Societăți financiare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12003 Societăți financiare sub control străin; S.12K (S.121 + S.122 + S.123) Instituții financiare monetare (IFM); S.12P (S.124 + S.125 + S.126 + S.127) Alte instituții financiare (Societăți financiare, altele decât IFM, societăți de asigurare și fonduri de pensii); S.12Q (S.128 + S.129) Societăți de asigurare și fonduri de pensii.


Cod

Operațiuni și solduri contabile

Sectoare

I

Contul de producție/Contul operațiunilor exterioare cu bunuri și servicii

Resurse

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.1

Producția

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

(P.11+P.12 +P.131)

Producția de piață, producția pentru consumul final propriu și plăți pentru producția non-piață

 

 

 

x

 

 

 

 

 

P.11

Producția de piață

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.12

Producția pentru consumul final propriu

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.13

Producția non-piață

x

 

 

x

x

 

x2012

 

 

P.7

Importuri de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Importuri de bunuri

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72

Importuri de servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72F

Importuri de SIFIM

 

 

 

 

 

 

 

 

o

(D.21 – D.31)

Impozite minus subvenții pe produse

x

 

 

 

 

 

 

x

 

Utilizări

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.2

Consumul intermediar

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.6

Exporturi de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.61

Exporturi de bunuri

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62

Exporturi de servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62F

Exporturi de SIFIM

 

 

 

 

 

 

 

 

o

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

B.11

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.51c

Consumul de capital fix

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.1n

Valoarea adăugată netă/Produsul intern net

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

II.1.1

Contul de exploatare

Resurse

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.3

Subvenții

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.31

Subvenții pe produse

x

 

 

 

 

 

 

x

 

D.39

Alte subvenții pentru producție

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

Utilizări

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Remunerarea salariaților

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.11

Salarii și indemnizații

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.12

Cotizații sociale în sarcina angajatorilor

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.2

Impozite pe producție și importuri

x

x

x

x

x

x2012

x2012

x

 

D.21

Impozite pe produse

x

 

 

 

 

 

 

x

 

D.29

Alte impozite pe producție

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

(B.2g+ B.3g)

Excedent de exploatare, brut, plus venitul mixt, brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.2g

Excedentul brut de exploatare

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

B.3g

Venitul mixt brut

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

II.1.2

Contul de alocare a veniturilor primare

Resurse

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

(B.2g+B.3g)

Excedent de exploatare, brut, plus venitul mixt, brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.2g

Excedentul brut de exploatare

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

B.3g

Venitul mixt brut

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

D.1

Remunerarea salariaților

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.11

Salarii și indemnizații

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.12

Cotizații sociale în sarcina angajatorilor

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.2

Impozite pe producție și importuri

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.21

Impozite pe produse

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.211

Taxe de tip taxă pe valoarea adăugată (TVA)

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.212

Impozite și drepturi asupra importurilor, exclusiv TVA

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.214

Impozite pe produse, exclusiv TVA și impozitele pe importuri

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.29

Alte impozite pe producție

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Venituri din proprietate

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.41

Dobânzi (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.42

Venituri distribuite ale societăților

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.421

Dividende

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.422

Prelevări pe veniturile cvasisocietăților

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.43

Beneficii reinvestite din investiții străine directe (ISD)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.43S2I

Beneficii reinvestite din ISD intra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Beneficii reinvestite din ISD extra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Beneficii reinvestite din ISD intra-UE (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Beneficii reinvestite din ISD extra-UE (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.44

Alte venituri din investiții

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.441

Venituri din investiții atribuite titularilor de polițe de asigurări

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.442

Venituri din investiții de plătit în drepturi de pensie

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.443

Venituri din investiții atribuite acționarilor fondurilor de investiții

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.45

Chirii

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.4g

Venitul brut al întreprinderii

o

x

x

o

o

o

o

 

 

D.41g

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Utilizări

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Remunerarea salariaților

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.11

Salarii și indemnizații

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.12

Cotizații sociale în sarcina angajatorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.3

Subvenții

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.31

Subvenții pe produse

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.39

Alte subvenții pentru producție

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Venituri din proprietate

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.41

Dobânzi (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.42

Venituri distribuite ale societăților

x

x

x

x

 

 

 

 

x

D.421

Dividende

o

o

o

o

 

 

 

 

o

D.422

Prelevări pe veniturile cvasisocietăților

o

o

o

 

 

 

 

 

o

D.43

Beneficii reinvestite din investiții străine directe (ISD)

x

x

x

 

x

x2012

x2012

 

x

D.43S2I

Beneficii reinvestite din ISD intra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Beneficii reinvestite din ISD extra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Beneficii reinvestite din ISD intra-UE (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Beneficii reinvestite din ISD extra-UE (6)

 

x2012

x2012

 

 

 

 

 

 

D.44

Alte venituri din investiții

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.441

Venituri din investiții atribuite titularilor de polițe de asigurări

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.442

Venituri din investiții de plătit în drepturi de pensie

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.443

Venituri din investiții atribuite acționarilor fondurilor de investiții

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.45

Chirii

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare/Venitul național brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.41g

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

II.2

Contul de distribuire secundară a venitului

Resurse

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare/Venitul național brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.51

Impozite pe venit

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.59

Alte impozite curente

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.6

Cotizații și prestații sociale

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.61

Cotizații sociale nete

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.611

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.612

Cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.613

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.614

Cotizații sociale suplimentare în sarcina gospodăriilor populației

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.61SC

Tarife pentru serviciile prestate de sistemul de asigurări sociale

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

x2012

 

x2012

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.63

Transferuri sociale în natură

x

 

 

 

x

x2012

 

 

 

D.631

Transferuri sociale în natură – producția non-piață

o

 

 

 

o

o

 

 

 

D.632

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

o

 

 

 

o

o

 

 

 

D.7

Alte transferuri curente

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.71

Prime nete de asigurare generală

x

 

x

x

 

 

 

 

x

D.72

Indemnizații de asigurare generală

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.74

Cooperare internațională curentă

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.74A

din care: de plătit către/de primit de la instituțiile și organele Uniunii Europene

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.75

Transferuri curente diverse (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.76

Resurse proprii UE bazate pe TVA și pe VNB

 

 

 

 

 

 

 

 

x

Utilizări

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.51

Impozite pe venit

x

x

x

x

x

x2012

 

 

x

D.59

Alte impozite curente

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.6

Cotizații și prestații sociale

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.61

Cotizații sociale nete

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

D.611

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.612

Cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.613

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.614

Cotizații sociale suplimentare în sarcina gospodăriilor populației

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.61SC

Tarife pentru serviciile prestate de sistemul de asigurări sociale

x2012

 

 

 

x2012

x2012

 

 

x2012

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.63

Transferuri sociale în natură

x

 

 

x

x

 

x2012

 

 

D.631

Transferuri sociale în natură – producția non-piață

o

 

 

x

o

 

o

 

 

D.632

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

o

 

 

x

o

 

o

 

 

D.7

Alte transferuri curente

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.71

Prime nete de asigurare generală

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.72

Indemnizații de asigurare generală

x

 

x

x

 

 

 

 

x

D.74

Cooperare internațională curentă

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.74A

din care: de plătit către/de primit de la instituțiile și organele Uniunii Europene

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.75

Transferuri curente diverse (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.76

Resurse proprii UE bazate pe TVA si pe VNB

x

 

 

x

 

 

 

 

 

B.7g

Venitul disponibil ajustat brut

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

B.6g

Venitul disponibil brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

II.4.1

Contul de utilizare a venitului disponibil

Resurse

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.6g

Venitul disponibil brut

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

x

 

 

 

x

x2012

 

 

x

Utilizări

 

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.3

Cheltuiala pentru consum final

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

x

 

 

x

x

x2012

x2012

 

 

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.8g

Economia brută

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.12

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

 

 

 

 

 

 

 

 

x

III.1.1

Contul variațiilor valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

Modificări de pasive și variații ale valorii nete

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.8g

Economia brută

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.12

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.9r

Transferuri de capital de primit

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.91r

Impozite pe capital de primit

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.92r

Ajutoare pentru investiții de primit (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.99r

Alte transferuri de capital de primit (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Modificări de active

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.9p

Transferuri de capital de plătit

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

D.91p

Impozite pe capital de plătit

x

x

x

 

x

x2012

x2012

 

x

D.92p

Ajutoare pentru investiții de plătit (5)

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.99p

Alte transferuri de capital de plătit (5)

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

P.51c

Consumul de capital fix

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

B.10.1

Variații ale valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

III.1.2

Contul achizițiilor de active nefinanciare

Modificări de pasive și variații ale valorii nete

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.10.1

Variații ale valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Modificări de active

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.5g

Formarea brută de capital

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.51g_AN.111

Locuințe

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.112

Alte clădiri și construcții civile

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1121

Clădiri, altele decât locuințe

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1122

Alte construcții civile

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51c

Consumul de capital fix

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.52

Variația stocurilor

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

P.53

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

 

NP

Achiziții minus cedări de active neproduse

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

B.9

Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

DB.9

Discrepanța cu capacitatea netă de finanțare/necesarul net de finanțare din conturile financiare

x

x

x

x

x

x2012

x2012

 

x

Informații suplimentare

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

EMP

Forța de muncă (în număr de persoane și număr de ore lucrate)

o

o

o

x

o

o

o

 

 

OTE

Totalul cheltuielilor administrațiilor publice

 

 

 

x

 

 

 

 

 

OTR

Totalul veniturilor administrațiilor publice

 

 

 

x

 

 

 

 

 

Date în volume înlănțuite

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.51g

Formarea brută de capital fix

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.111

Locuințe

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.112

Alte clădiri și construcții civile

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1121

Clădiri, altele decât locuințe

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.51g_AN.1122

Alte construcții civile

o

o

o

o

o

o

o

 

 

Legendă:

x

obligatoriu

x2012

facultativ pentru anii de referință dinainte de 2012; obligatoriu pentru anii de referință începând cu 2012

o

facultativ

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 801

Conturi nefinanciare, pe sectoare – trimestrial

Datele se raportează începând cu T1 al anului 1999. Termenul pentru tabelul 801 este de 85 de zile după perioada de referință. Dacă un stat membru transmite un set complet de date la t +85 de zile, nu este necesar ca datele să fie transmise la t + 3 luni.

Datele pentru sectoarele S.11, S.12, S.14 + S.15, S.14, S.15 și S.1N sunt facultative pentru țările al căror PIB în prețuri curente reprezintă sub 1 % din totalul corespunzător pentru Uniune. Pragul de 1 % se calculează ca medie mobilă pe baza datelor disponibile din ultimii trei ani.

Datele pentru următoarele subsectoare ale sectorului S.11 se furnizează în mod facultativ: S.11DO Societăți nefinanciare sub control intern; S.11001 Societăți nefinanciare publice; S.110011 din care: Societăți nefinanciare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11002 Societăți nefinanciare private naționale; S.110021 din care: Societăți nefinanciare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.11003 Societăți nefinanciare sub control străin;

Datele pentru următoarele subsectoare ale sectorului S.12 se furnizează în mod facultativ: S.12DO Societăți financiare sub control intern; S.12001 Societăți financiare publice; S.120011 din care: Societăți financiare publice, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12002 Societăți financiare private naționale; S.120021 din care: Societăți financiare private naționale, care fac parte din multinaționalele naționale; S.12003 Societăți financiare sub control străin; S.12K (S.121 + S.122 + S.123) Instituții financiare monetare (IFM); S.12P (S.124 + S.125 + S.126 + S.127) Alte instituții financiare (Societăți financiare, altele decât IFM, societăți de asigurare și fonduri de pensii); S.12Q (S.128 + S.129) Societăți de asigurare și fonduri de pensii.


Cod

Operațiuni și solduri contabile

Sectoare

I

Contul de producție/Contul operațiunilor exterioare cu bunuri și servicii

Resurse

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.1

Producția

o

o

o

o

o

o

o

 

(P.11 + P.12 + P.131)

Producția de piață, producția pentru consumul final propriu și plăți pentru producția non-piață

 

 

 

x

 

 

 

 

 

P.7

Importuri de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Importuri de bunuri

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72

Importuri de servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.72F

Importuri de SIFIM

 

 

 

 

 

 

 

 

o

D.21 – D.31

Impozite minus subvenții pe produse

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

Utilizări

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.2

Consumul intermediar

o

o

o

o

o

o

o

 

 

P.6

Exporturi de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.61

Exporturi de bunuri

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62

Exporturi de servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.62F

Exporturi de SIFIM

 

 

 

 

 

 

 

 

o

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.11

Soldul schimburilor exterioare cu bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.51c

Consumul de capital fix

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.1n

Valoarea adăugată netă/Produsul intern net

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

II.1.1

Contul de exploatare

Resurse

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.3

Subvenții

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.31

Subvenții pe produse

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

D.39

Alte subvenții pentru producție

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

Utilizări

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Remunerarea salariaților

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.2

Impozite pe producție și importuri

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

D.21

Impozite pe produse

x

 

 

 

 

 

 

xb

 

D.29

Alte impozite pe producție

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.2g + B.3g

Excedent de exploatare, brut plus venitul mixt, brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.2g

Excedentul brut de exploatare

o

 

 

 

o

o

 

 

 

B.3g

Venitul mixt brut

x

 

 

 

xb

o

 

 

 

II.1.2

Contul de alocare a veniturilor primare

Resurse

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.2g + B.3g

Excedent de exploatare, brut plus venitul mixt, brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

xb

 

B.2g

Excedentul brut de exploatare

 

 

 

 

o

o

 

 

 

B.3g

Venitul mixt brut

x

 

 

 

xb

o

 

 

 

D.1

Remunerarea salariaților

x

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.2

Impozite pe producție și importuri

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.21

Impozite pe produse

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.211

Taxe de tip taxă pe valoarea adăugată (TVA)

 

 

 

x

 

 

 

 

 

D.29

Alte impozite pe producție

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Venituri din proprietate

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.41

Dobânzi (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.42+D.43+D.44+D.45)

Alte venituri din proprietate, n.c.a.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.42

Venituri distribuite ale societăților

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.43

Beneficii reinvestite din investiții străine directe (ISD)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.43S2I

Beneficii reinvestite din ISD intra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Beneficii reinvestite din ISD extra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Beneficii reinvestite din ISD intra-UE (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Beneficii reinvestite din ISD extra-UE (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.44

Alte venituri din investiții

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.45

Chirii

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.4g

Venitul brut al întreprinderii

o

xb

xb

o

o

o

o

 

 

D.41g

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

Utilizări

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.1

Remunerarea salariaților

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.3

Subvenții

x

 

 

x

 

 

 

xb

x

D.31

Subvenții pe produse

x

 

 

x

 

 

 

xb

x

D.39

Alte subvenții pentru producție

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.4

Venituri din proprietate

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.41

Dobânzi (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.42+D.43+D.44+D.45)

Alte venituri din proprietate, n.c.a.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.42

Venituri distribuite ale societăților

xb

xb

xb

x

 

 

 

 

x

D.43

Beneficii reinvestite din investiții străine directe (ISD)

xb

xb

xb

 

 

 

 

 

x

D.43S2I

Beneficii reinvestite din ISD intra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S2X

Beneficii reinvestite din ISD extra-zona euro (numai pentru statele membre din zona euro) (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S21

Beneficii reinvestite din ISD intra-UE (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.43S22

Beneficii reinvestite din ISD extra-UE (8)

 

o

o

 

 

 

 

 

 

D.44

Alte venituri din investiții

xb

xb

xb

x

 

 

 

 

x

D.45

Chirii

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare/Venitul național brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.41g

Dobânzi totale înainte de alocarea SIFIM (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

II.2

Contul de distribuire secundară a venitului

Resurse

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare/Venitul național brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.6

Cotizații și prestații sociale

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.61

Cotizații sociale nete

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

xb

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.63

Transferuri sociale în natură

xb

 

 

 

xb

o

 

 

 

D.631

Transferuri sociale în natură – producția non-piață

 

 

 

 

o

o

 

 

 

D.632

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

 

 

 

 

o

o

 

 

 

D.7

Alte transferuri curente

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.71

Prime nete de asigurare generală

xb

 

xb

x

 

 

 

 

x

D.72

Indemnizații de asigurare generală

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

(D.74 + D.75 + D.76)

Alte transferuri curente, n.c.a.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.74

Cooperare internațională curentă

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.74A

din care: de plătit către/de primit de la instituțiile și organele Uniunii Europene

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.75

Transferuri curente diverse (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.76

Resurse proprii UE bazate pe TVA si pe VNB

 

 

 

 

 

 

 

 

o

Utilizări

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.6

Cotizații și prestații sociale

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.61

Cotizații sociale nete

xb

 

 

 

xb

o

 

 

x

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.63

Transferuri sociale în natură

xb

 

 

x

xb

 

o

 

 

D.631

Transferuri sociale în natură – producția non-piață

x

 

 

x

o

 

o

 

 

D.632

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

x

 

 

x

o

 

o

 

 

D.7

Alte transferuri curente

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.71

Prime nete de asigurare generală

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.72

Indemnizații de asigurare generală

xb

 

xb

x

 

 

 

 

x

(D.74 + D.75 + D.76)

Alte transferuri curente, n.c.a.

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.74

Cooperare internațională curentă

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.74A

din care: de plătit către/de primit de la instituțiile și organele Uniunii Europene

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.75

Transferuri curente diverse (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.76

Resurse proprii UE bazate pe TVA si pe VNB

o

 

 

o

 

 

 

 

 

B.7g

Venitul disponibil ajustat brut

 

 

 

x

xb

o

o

 

 

B.6g

Venitul disponibil brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

II.4.1

Contul de utilizare a venitului disponibil

Resurse

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.6g

Venitul disponibil brut

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

x

 

 

 

xb

o

 

 

x

Utilizări

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.3

Cheltuiala pentru consum final

x

 

 

x

xb

o

o

 

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

x

 

 

x

xb

o

o

 

 

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

x

 

 

x

 

 

 

 

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.8g

Economia brută

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.12

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

 

 

 

 

 

 

 

 

x

III.1.1

Contul variațiilor valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

Modificări de pasive și variații ale valorii nete

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.8g

Economia brută

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.12

Soldul operațiunilor curente cu exteriorul

 

 

 

 

 

 

 

 

x

D.9r

Transferuri de capital de primit

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.91r

Impozite pe capital de primit

x

 

 

x

 

 

 

 

x

D.92r + D.99r

Ajutoare pentru investiții și alte transferuri de capital (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.92r

Ajutoare pentru investiții de primit (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

D.99r

Alte transferuri de capital de primit (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

Modificări de active

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

D.9p

Transferuri de capital de plătit

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.91p

Impozite pe capital de plătit

xb

xb

xb

 

xb

o

o

 

x

D.92p + D.99p

Ajutoare pentru investiții și alte transferuri de capital (7)

xb

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

D.92p

Ajutoare pentru investiții de plătit (7)

o

 

 

o

 

 

 

 

o

D.99p

Alte transferuri de capital de plătit (7)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

P.51c

Consumul de capital fix

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

B.101

Variații ale valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

III.1.2

Contul achizițiilor de active nefinanciare

Modificări de pasive și variații ale valorii nete

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

B.101

Variații ale valorii nete datorate economiei și transferurilor de capital

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

Modificări de active

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

P.5g

Formarea brută de capital

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.51c

Consumul de capital fix

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

P.52 + P.53

Variația stocurilor și achizițiile nete de obiecte de valoare

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

 

NP

Achiziții minus cedări de active neproduse

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

B.9

Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

x

xb

xb

x

xb

o

o

 

x

DB.9

Discrepanța cu capacitatea netă de finanțare/necesarul net de finanțare din conturile financiare

o

o

o

o

o

o

o

 

o

Informații suplimentare

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.14

S.15

S.1N

S.2

EMP

Forța de muncă (în număr de persoane și număr de ore lucrate)

o

o

o

o

o

o

o

 

o

OTE

Totalul cheltuielilor administrațiilor publice

 

 

 

x

 

 

 

 

 

OTR

Totalul veniturilor administrațiilor publice

 

 

 

x

 

 

 

 

 

AN.111

Locuințe

 

 

 

 

o

 

 

 

 

AN.211

Terenuri

 

 

 

 

o

 

 

 

 

Legendă:

x

obligatoriu

xb

obligatoriu, dar facultativ pentru țările al căror PIB în prețuri curente reprezintă sub 1 % din totalul corespunzător al Uniunii. Pragul de 1 % se calculează ca medie mobilă pe baza datelor disponibile din ultimii trei ani.

o

facultativ

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 801SA

Conturi nefinanciare, pe sectoare – date ajustate sezonier și calendaristic – date trimestriale

Datele se raportează începând cu T1 al anului 1999. Termenul este de 85 de zile și 3 zile lucrătoare după perioada de referință. De fiecare dată când se retransmite tabelul 801, se retransmite și tabelul 801SA la 3 zile lucrătoare după revizuirea oricărei variabile din tabelul 801SA în termeni neajustabili.

Datele pentru sectoarele S.11, S.12, S.14 + S.15, S.14, S.15 și S.1N sunt facultative pentru țările al căror PIB în prețuri curente reprezintă sub 1 % din totalul corespunzător pentru Uniune. Pragul de 1 % se calculează ca medie mobilă pe baza datelor disponibile din ultimii trei ani.

Ajustarea sezonieră include ajustări calendaristice, dacă este cazul.


Cod

Operațiune

Sectoare

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

 

 

Utilizări

Resurse

P.3

Cheltuiala pentru consum final

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

 

 

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.5g

Formarea brută de capital

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

 

xb

 

x

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.52 + P.53

Variația stocurilor și achizițiile nete de obiecte de valoare

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.6

Exporturi de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

P.61

Exporturi de bunuri

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

P.62

Exporturi de servicii

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

P.7

Importuri de bunuri și servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

P.71

Importuri de bunuri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

P.72

Importuri de servicii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o

D.1

Remunerarea salariaților

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

xb

 

 

D.2

Impozite pe producție și importuri

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.29

Alte impozite pe producție

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.3

Subvenții

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.39

Alte subvenții pentru producție

 

 

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.4

Venituri din proprietate

 

o

 

 

xb

 

 

 

o

 

 

xb

 

 

D.41

Dobânzi

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

(D.42 + D.43 + D.44 + D.45)

Alte venituri din proprietate, n.c.a.

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

D.1 + D.2 + D.3 + D.4

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

 

o

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D.61

Cotizații sociale nete

 

o

 

 

xb

 

 

 

 

 

 

o

 

 

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

xb

 

 

D.63

Transferuri sociale în natură

 

 

 

 

o

 

 

 

 

 

 

o

 

 

D.7

Alte transferuri curente

 

o

 

 

xb

 

 

 

o

 

 

xb

 

 

D.5 + D.6 + D.7

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

x

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

 

o

 

 

xb

 

x

 

 

 

 

xb

 

x

D.9

Transferuri de capital

 

o

 

 

o

 

x

 

o

 

 

o

 

x

NP

Achiziții minus cedări de active neproduse

 

o

 

 

o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTE

Totalul cheltuielilor administrațiilor publice

 

 

 

x

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OTR

Totalul veniturilor administrațiilor publice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x

 

 

 


 

Soldurile contabile

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

x

xb

 

 

 

 

 

B.2g + B.3g

Excedent de exploatare, brut plus venitul mixt, brut

x

xb

 

 

xb

 

 

B.3g

Venitul mixt brut

 

 

 

 

o

 

 

B.4g

Venitul brut al întreprinderii

 

o

 

 

 

 

 

B.5g

Soldul brut al veniturilor primare/Venitul național brut

x

o

 

 

 

 

 

B.6g

Venitul disponibil brut

x

o

 

 

xb

 

 

B.8g

Economia brută

x

o

 

 

xb

 

 

B.9

Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

x

o

 

x

o

 

 


 

Date în volume înlănțuite, după ajustarea sezonieră

S.1

S.11

S.12

S.13

S.14 + S.15

S.1N

S.2

B.1g

Valoarea adăugată brută/Produsul intern brut

 

o

 

 

 

 

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

 

 

 

 

o

 

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

 

o

 

 

o

 

 

 

Legendă:

x

obligatoriu

xb

obligatoriu, dar facultativ pentru țările al căror PIB în prețuri curente reprezintă sub 1 % din totalul corespunzător al Uniunii. Pragul de 1 % se calculează ca medie mobilă pe baza datelor disponibile din ultimii trei ani.

o

facultativ

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 9

Venituri detaliate din impozite și cotizații sociale, inclusiv lista impozitelor și cotizațiilor sociale în conformitate cu clasificarea națională – date anuale

Datele se raportează la prețuri curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională) pentru sectorul administrații publice (S.13) și subsectoarele acestuia (administrația centrală S.1311, administrațiile statelor federale S.1312, administrațiile locale S.1313, administrațiile de securitate socială S.1314), instituțiile și organele Uniunii Europene (S.212), precum și administrațiile publice plus instituțiile și organele Uniunii Europene (S.13 + S.212) la t + 9 luni după perioada de referință începând cu anul de referință 1995.

În plus, detalii complete privind clasificarea națională a impozitelor și cotizațiilor sociale (denumită în continuare «lista națională a impozitelor»), cu sumele corespunzătoare fiecărui cod SEC, sunt furnizate împreună cu tabelul 9. Lista națională a impozitelor este obligatorie pentru administrații publice și pentru instituții și organe ale Uniunii Europene (S.13 + S.212).

Datele trebuie să fie conforme cu tabelul 2 din prezenta anexă.

Orice date neobligatorii sunt indicate în notele de mai jos. Altfel, datele sunt obligatorii începând cu anul de referință 1995.


Cod

Operațiune

Note

D.2

Impozite pe producție și importuri

 

D.21

Impozite pe produse

 

D.211

Taxe de tip taxă pe valoarea adăugată (TVA)

 

D.212

Impozite și drepturi asupra importurilor, exclusiv TVA

 

D.2121

Drepturi asupra importurilor

 

D.2122

Impozite pe importuri, exclusiv TVA și drepturile asupra importurilor

 

D.2122a

Prelevări pe produsele agricole importate

 

D.2122b

Sume monetare compensatorii percepute pe importuri

 

D.2122c

Accize

 

D.2122d

Impozite generale pe vânzări

 

D.2122e

Impozite pe servicii specifice

 

D.2122f

Profitul monopolurilor la import

 

D.214

Impozite pe produse, exclusiv TVA și impozitele pe importuri

 

D.214a

Accize și impozite pe consum

 

D.214b

Taxe de timbru

 

D.214c

Impozite pe operațiunile financiare și de capital

 

D.214d

Taxe de înmatriculare auto

 

D.214e

Impozite pe activitățile de divertisment public

 

D.214f

Impozite pe câștigurile la loterie, jocuri de noroc și pariuri

 

D.214g

Impozite pe primele de asigurare

 

D.214h

Alte impozite pe servicii specifice

 

D.214i

Impozite generale pe vânzări sau pe cifra de afaceri

 

D.214j

Profitul monopolurilor fiscale

 

D.214k

Drepturi asupra exporturilor și sume monetare compensatorii colectate pentru exporturi

 

D.214l

Alte impozite pe produse n.c.a.

 

D.29

Alte impozite pe producție

 

D.29a

Impozite pe terenuri, clădiri sau alte structuri

 

D.29b

Impozite pe utilizarea activelor fixe

 

D.29c

Impozite pe masa salarială și statele de plată

 

D.29d

Impozite pe operațiunile internaționale

 

D.29e

Autorizații de exercitare a activităților comerciale și a profesiunilor liberale

 

D.29f

Taxe pe poluare

 

D.29g

Subcompensarea TVA (regim forfetar)

 

D.29h

Alte impozite pe producție n.c.a.

 

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

 

D.51

Impozite pe venit

 

D.51a + D.51c1

Impozite pe venitul individual sau al gospodăriilor populației, inclusiv câștiguri din deținere

 

D.51a

Impozite pe venitul individual sau al gospodăriilor populației, exclusiv câștiguri din deținere

facultativ

D.51c1

Impozite pe câștigurile din deținere individuale sau ale gospodăriilor populației

facultativ

D.51b + D.51c2

Impozite pe venitul sau profitul societăților, inclusiv câștiguri din deținere

 

D.51b

Impozite pe venitul sau profitul societăților, exclusiv câștiguri din deținere

facultativ

D.51c2

Impozite pe câștigurile din deținere ale societăților

facultativ

D.51c3

Alte impozite pe câștigurile din deținere

facultativ

D.51c

Impozite pe câștigurile din deținere

 

D.51d

Impozite pe câștigurile de la loterii sau jocurile de noroc

 

D.51e

Alte impozite pe venit n.c.a.

 

D.59

Alte impozite curente

 

D.59a

Impozite curente pe capital

 

D.59b

Impozite de capitație

 

D.59c

Impozite pe cheltuieli

 

D.59d

Plăți efectuate de gospodăriile populației pentru obținerea de licențe

 

D.59e

Impozite pe operațiunile internaționale

 

D.59f

Alte impozite curente n.c.a.

 

D.91

Impozite pe capital

 

D.91a

Impozite pe transferurile de capital

 

D.91b

Prelevări pe capital

 

D.91c

Alte impozite pe capital n.c.a.

 

ODA

Totalul veniturilor din impozite

 

D.61

Cotizații sociale nete

 

D.611

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

 

D.611C

Cotizații sociale efective obligatorii în sarcina angajatorilor

 

D.611V

Cotizații sociale efective facultative în sarcina angajatorilor

 

D.61SC

Tarife pentru serviciile prestate de sistemul de asigurări sociale

facultativ până în anul de referință 2011; a se transmite cu semn pozitiv, în pofida faptului că este o resursă negativă

D.6111

Cotizații efective la fondul de pensii în sarcina angajatorilor

facultativ

D.6112

Alte cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

facultativ

D.6121

Cotizații imputate la fondul de pensii în sarcina angajatorilor

facultativ

D.6122

Alte cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor

facultativ

D.6131

Cotizații efective la fondul de pensii în sarcina gospodăriilor populației

facultativ

D.6132

Alte cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

facultativ

D.6141

Cotizații suplimentare la fondul de pensii în sarcina gospodăriilor populației

facultativ

D.6142

Alte cotizații sociale suplimentare în sarcina gospodăriilor populației

facultativ

D.612

Cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor

 

D.613

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

 

D.613c

Cotizații sociale efective obligatorii în sarcina gospodăriilor populației

 

D.613ce

Cotizații sociale efective obligatorii în sarcina salariaților

 

D.613cs

Cotizații sociale efective obligatorii în sarcina lucrătorilor care desfășoară activități independente

facultativ

D.613cn

Cotizații sociale efective obligatorii în sarcina șomerilor

facultativ

D.613v

Cotizații sociale efective facultative în sarcina gospodăriilor populației

 

D.614

Cotizații suplimentare la fondul de pensii în sarcina gospodăriilor populației

facultativ până în anul de referință 2011

D.995

Transferuri de capital de la administrațiile publice către sectoarele relevante reprezentând impozite și cotizații sociale calculate, a căror colectare este improbabilă

D.995 și defalcările trebuie raportate cu semn pozitiv, chiar dacă D.995 intră cu semn negativ în D.99r, venituri din transfer de capital.

D.995a

Impozite pe produse calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995b

Alte impozite pe producție calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995c

Impozite pe venit calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995d

Alte impozite curente calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995e

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995f

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995fe

Cotizații sociale efective în sarcina salariaților calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

D.995fs

Cotizații sociale efective în sarcina lucrătorilor care desfășoară activități independente, calculate, a căror colectare este improbabilă

facultativ; a se vedea D.995

D.995fn

Cotizații sociale efective în sarcina șomerilor, calculate, a căror colectare este improbabilă

facultativ; a se vedea D.995

D.995g

Impozite pe capital calculate a căror colectare este improbabilă

a se vedea D.995

ODB

Venituri totale din impozite și cotizații sociale, după deducerea sumelor calculate a căror colectare este improbabilă

 

ODC

Venituri totale din impozite și cotizații sociale nete (inclusiv cotizațiile sociale imputate), după deducerea sumelor calculate a căror colectare este improbabilă

 

ODD

Venituri totale din impozite și cotizații sociale obligatorii, după deducerea sumelor calculate a căror colectare este improbabilă

 


Tabelul 10

Agregatele principale pe regiuni, NUTS nivelurile 2 și 3 – date anuale

Datele se raportează începând cu anul 2000, cu excepția valorii adăugate brute în prețurile anului precedent, care se raportează începând cu anul 2001.

Statele membre compuse dintr-o singură unitate teritorială NUTS de nivel 3, astfel cum este definită în Nomenclatorul unităților teritoriale de statistică din Regulamentul (CE) nr. 1059/2003, nu sunt obligate să furnizeze acest tabel. Statele membre compuse dintr-o singură unitate teritorială NUTS de nivel 2 nu sunt obligate să furnizeze variabilele din acest tabel pentru nivelul regional NUTS nivelul 2.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


Cod

Variabilă

Defalcare NACE

Nivel regional

Termen

TOTAL

A*6  (9)

A*10

N.a.

B.1g

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază (prețuri curente)

x

o

o

 

NUTS 2

12 luni

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

x

x

o

 

NUTS 3

24 de luni

B.1g

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază (prețuri din anul anterior)

x

o

o

 

NUTS 2

24 de luni

ETO

Forța de muncă în mii de persoane

x

o

o

 

NUTS 2

12 luni

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

x

x

o

 

NUTS 3

24 de luni

EEM

Salariați în mii de persoane

o

o

o

 

NUTS 2

12 luni

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

x

x

o

 

NUTS 3

24 de luni

SELF

Lucrători care desfășoară o activitate independentă în mii de persoane

o

o

o

 

NUTS 2

12 luni

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

x

x

o

 

NUTS 3

24 de luni

ETO

Forța de muncă în mii de ore lucrate

x

x

o

 

NUTS 2

24 de luni

EEM

Salariați în mii de ore lucrate

x

x

o

 

NUTS 2

24 de luni

SELF

Lucrători care desfășoară o activitate independentă în mii de ore lucrate

x

x

o

 

NUTS 2

24 de luni

POP

Populația în mii de persoane

 

 

 

x

NUTS 2

12 luni

 

 

 

x

NUTS 3

24 de luni

D.1

Remunerarea salariaților

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

P.51g

Formarea brută de capital fix (prețuri curente)

x

x

x

 

NUTS 2

24 de luni

B.1*g

Produsul intern brut la prețuri de piață (prețuri curente)

 

 

 

o

NUTS 2

12 luni

 

 

 

o

NUTS 3

24 de luni


Tabelul 11

Cheltuielile administrațiilor publice, pe funcții (COFOG) – date anuale

Datele se raportează la prețuri curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională) la t +11 luni.

Datele se raportează în mod obligatoriu (sub rezerva excepțiilor specificate în notele de mai jos):

în funcție de diviziunile COFOG și totalul COFOG pentru administrațiile publice (S.13) și subsectoarele administrațiilor publice (administrația centrală S.1311, administrațiile statelor federale S.1312, administrațiile locale S.1313 și administrațiile de securitate socială S.1314) începând cu anul de referință 1995;

în funcție de grupele COFOG pentru administrațiile publice (S.13) începând cu anul de referință 2001.

Pot fi raportate facultativ detalii suplimentare (pe grup COFOG, pe subsectoare, pe tranzacție SEC și perioade de referință) astfel cum se precizează mai jos.

Datele din subsectoare se raportează ca fiind consolidate la posturile venituri din proprietate (D.4), alte transferuri curente (D.7) și transferuri de capital (D.9) (și subposturile acestora; parțial consolidate la cheltuieli totale TE) în cadrul fiecărui subsector, dar nu între subsectoare. Datele aferente sectorului S.13 sunt egale cu suma datelor aferente diferitelor subsectoare, cu excepția posturilor D.4, D.7 și D.9 (precum și a subposturilor acestora și a TE), care se consolidează între subsectoare (cu informații în contrapartidă furnizate facultativ de pe partea de cheltuieli).

Datele raportate trebuie să fie în concordanță cu datele raportate în tabelul 2 din prezenta anexă, cu excepția oricăror diferențe istorice.


Cod

Lista operațiunilor în funcție de total, diviziuni și grupe COFOG pentru administrația publică și subsectoarele acesteia

Note

P.5 + NP

Formarea brută de capital + achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

P.5

Formarea brută de capital

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

facultativ pentru subsectoare

NP

Achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

D.1

Remunerarea salariaților

 

D.3

Subvenții

A se raporta cu semn pozitiv

D.4

Venituri din proprietate

 

D.4p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

facultativ

D.4p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

facultativ

D.4p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

facultativ

D.4p_S.1314

din care cu subsectorul administrațiilor de securitate socială (S.1314)

facultativ

D.62 + D.632

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură și transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

 

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

facultativ până în anul de referință 2011

D.632

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată

facultativ până în anul de referință 2011

P.2 + D.29 + D.5 + D.8

Consumul intermediar + alte impozite pe producție + impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc. + ajustare pentru variația drepturilor de pensie

facultativ

P.2

Consumul intermediar

 

D.29 + D.5 + D.8

Alte impozite pe producție + impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc. + ajustare pentru variația drepturilor de pensie

 

D.7

Alte transferuri curente

 

D.7p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

facultativ

D.7p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

facultativ

D.7p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

facultativ

D.7p_S.1314

din care cu subsectorul administrațiilor de securitate socială (S.1314)

facultativ

D.9

Transferuri de capital

Nicio sumă aferentă postului D.995 nu trebuie inclusă în postul D.9p. D.995 trebuie dedus din D.99r.

D.9p_S.1311

din care cu subsectorul administrației centrale (S.1311)

facultativ

D.9p_S.1312

din care cu subsectorul administrațiilor statelor federale (S.1312)

facultativ

D.9p_S.1313

din care cu subsectorul administrațiilor locale (S.1313)

facultativ

D.9p_S.1314

din care cu subsectorul administrațiilor de securitate socială (S.1314)

facultativ

D.92

Ajutoare pentru investiții

facultativ pentru subsectoare

TE

Cheltuieli totale

 

P.3

Cheltuiala pentru consum final

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

facultativ pentru diviziunile și grupele COFOG; alocarea P.3 către grupele COFOG implică împărțirea în P.31 și P.32.

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

facultativ pentru diviziunile și grupele COFOG; alocarea P.3 către grupele COFOG implică împărțirea în P.31 și P.32.


Tabelul 13

Conturile gospodăriilor populației (S.14), pe regiuni (NUTS 2)

Datele la prețuri curente se raportează începând cu 2000 la t +24 de luni după perioada de referință.

Pentru perioada 2000-2011, S.14 + S.15 pot fi raportate în locul S.14.

Statele membre compuse dintr-o singură unitate teritorială NUTS de nivel 2, astfel cum este definită în Nomenclatorul unităților teritoriale de statistică din Regulamentul (CE) nr. 1059/2003, nu sunt obligate să furnizeze acest tabel.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


Cod

Operațiune

Utilizări

Resurse

B.2n + B.3n

Excedentul net din exploatare, plus venitul mixt net

 

x

D.1

Remunerarea salariaților

 

x

D.4

Venituri din proprietate

x

x

B.5n

Soldul net al veniturilor primare

x

 

D.5

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc.

x

 

D.61

Cotizații sociale nete

x

o

D.62

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură

o

x

D.7

Alte transferuri curente

x

x

B.6n

Venitul disponibil net

x

 

D.63

Transferuri sociale în natură

 

o

B.7n

Venitul disponibil ajustat net

o

 

P.3

Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației (concept național)

o

 

P.51c

Consumul de capital fix

o

 

Legendă:

x

obligatoriu

o

opțional

 

căsuțe nerelevante


Tabelul 15

Tabelul resurselor în prețuri de bază, inclusiv transformarea în prețuri de achiziție

Datele se raportează la prețuri curente (începând din 2010) și în prețurile anului precedent (începând din 2015) pentru NACE (n = 64, facultativ n = 88) și CPA (m = 64, facultativ m = 88) la t +36 de luni după perioada de referință.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


 

Ramuri de activitate (NACE)

Σ (1)

Importuri  (10) (CIF)

Total resurse în prețuri de bază

Marje comerciale și de transport

Impozite minus subvenții pe produse

Total resurse în prețuri de achiziție

1 … n

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

(6)

(7)

Produse (CPA)

1…m

(1)

Producția pe produse și ramuri de activitate, în prețuri de bază

 

a)

Intra UE (11) (CIF)

a.1)

Intra zona euro (11) (CIF)

a.2)

Extra zona euro (11) (CIF)

b)

Extra UE (11) (CIF)

c)

Total

 

 

 

 

Σ (1)

 

Producție totală pe ramuri de activitate

 

 

 

 

 

 

Posturi de ajustare:

Ajustări CIF/FOB ale importurilor

Achiziții directe efectuate în străinătate de către rezidenți

(2)

 

 

 

 

 

 

 

(1) + (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Total, din care

Producția de piață

Producția pentru consumul final propriu

Producția non-piață

(3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tabelul 16

Tabelul utilizărilor la prețuri de achiziție (*1) – date anuale

Datele se raportează la prețuri curente (începând din 2010) și în prețurile anului precedent (începând din 2015) pentru NACE (n = 64, facultativ n = 88) și CPA (m = 64, facultativ m = 88) la t +36 de luni după perioada de referință. Cinci tabele suplimentare (*1) se furnizează o dată la cinci ani.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


 

Ramuri de activitate (NACE)

Σ (1)

Utilizări finale

Σ (3)

Σ (1)

+ Σ (3)

1…n

(a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (i) (j) (k) (l)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Produse (CPA)

1…m

(1)

Consumul intermediar în prețuri de achiziție, pe produse și pe ramuri de activitate

 

Utilizări finale în prețuri de achiziție (12):

 

Cheltuiala pentru consum final:

(a)

a gospodăriilor populației

(b)

a instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

(c)

a administrațiilor publice

(d)

totală

 

Formarea brută de capital:

(e)

Formarea brută de capital fix

(f)

variația stocurilor (13)

(g)

variația obiectelor de valoare (13)

(h)

variația stocurilor și a obiectelor de valoare

(i)

totală

 

Exporturi FOB (14):

(j)

intra UE (14)

(j1)

- Intra zona euro (14)

(j2)

– Extra zona euro (14)

(k)

Extra UE (14)

(l)

Total

(m)

(date facultative)

Reexportul de bunuri (15)

Exportul de produse second-hand (15)

Achizițiile și revânzările internaționale (merchanting) (15)

Bunuri trimise în străinătate înainte de prelucrare (perfecționare pasivă, mai exact, țara raportoare este țara principală) (15)

Bunuri trimise în străinătate după prelucrare (perfecționare activă, mai exact, țara raportoare este cea care prelucrează) (15)

Comisioane de prelucrare (15)

 

 

Σ (1)

(2)

Consum intermediar total pe ramuri de activitate

 

Total utilizări finale pe tipuri de utilizări

 

Total utilizări

Posturi de ajustare:

Ajustări CIF/FOB ale exporturilor

Cumpărături directe efectuate în străinătate de către rezidenți

Cumpărături efectuate pe teritoriul național de către nerezidenți

(3)

 

 

Doar exporturile

Doar cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației

Doar cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației și exporturile

Doar exporturile

Doar cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației

Doar cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populației și exporturile

 

Σ (2) + Σ (3)

(4)

 

 

 

 

 

Remunerarea salariaților (13)

Salarii și indemnizații (13)

Alte impozite minus subvenții pentru producție (13)

Consumul de capital fix (13)

Excedentul net de exploatare (13)

Excedentul brut de exploatare (13)

Venitul mixt, brut (13)  (15)

(5)

 

 

 

 

 

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază

(6)

 

 

 

 

 

Total producție în prețuri de bază

(7)

 

 

 

 

 

 

Date suplimentare facultative

Formarea brută de capital fix (15)

Stoc brut de capital fix (15)

Ocuparea forței de muncă (ore lucrate și persoane angajate – în mii) (15)

(8)

 

 

 

 

 

 

 

 


Tabelul 17

Tabel simetric intrări-ieșiri în prețuri de bază (*2) (produs cu produs) (*3) – date cincinale

Datele începând din 2010 se raportează la prețuri curente (n = 64, facultativ n = 88) pe o bază cincinală (ani care se termină cu 0 și 5) la t + 36 de luni după perioada de referință.

Datele la prețurile din anii precedenți sunt facultative.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


 

 

Produse

Σ (1)

Utilizări finale

Σ (3)

Σ (1) + Σ (3)

1...n

(a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) (h) (i) (j) (k) (l)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

Produse

1…n

(1)

Consumul intermediar în prețuri de bază (produs cu produs)

 

Utilizări finale în prețuri de bază (16):

 

Cheltuiala pentru consum final:

(a)

a gospodăriilor populației

(b)

a instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

(c)

a administrațiilor publice

(d)

totală

 

Formarea brută de capital:

(e)

Formarea brută de capital fix

(f)

variația stocurilor (17)

(g)

variația obiectelor de valoare (17)

(h)

variația stocurilor și a obiectelor de valoare

(i)

totală

 

Exporturi (18):

(j)

Intra UE (18)

(j1)

– Intra zona euro (18)

(j2)

– Extra zona euro (18)

(k)

Extra UE (18)

(l)

Total

 

 

Σ (1)

(2)

Consumul intermediar total în prețuri de bază, pe produse

 

Utilizări finale în prețuri de bază, pe tipuri de utilizări

 

Total utilizări în prețuri de bază

Utilizări de produse importate (*4)

 

Consumul intermediar total de produse importate, pe produse, CIF

 

Utilizări finale de produse importate, CIF

 

Total importuri

Impozite minus subvenții pe produse

(3)

Impozite minus subvenții pe produse, pe produse

 

Impozite minus subvenții pe produse, pe tipuri de utilizări finale

 

Total impozite minus subvenții pe produse

Σ (1) + (3)

(4)

Consumul intermediar total în prețuri de achiziție, pe produse

 

Total utilizări finale, pe tipuri de utilizări în prețuri de achiziție

 

Total utilizări în prețuri de achiziție

Remunerarea salariaților (19)

Salarii și indemnizații (19)

Alte impozite minus subvenții pentru producție (19)

Consumul de capital fix (19)

Excedentul net de exploatare (19)

Excedentul brut de exploatare (19)

Venitul mixt, brut (17)  (19)

(5)

 

 

 

 

 

Valoarea adăugată brută în prețuri de bază

(6)

 

 

 

 

 

Total producție în prețuri de bază

(7)

 

 

 

 

 

Importuri intra UE (18) CIF

Intra zona euro (18)

Extra zona euro (18)

Importuri extra UE (18) CIF

(8)

 

 

 

 

 

Σ (8)

(9)

Importuri CIF pe produse

 

 

 

 

Total resurse în prețuri de bază

(10)

Resurse în prețuri de bază, pe produse

 

 

 

 


Tabelul 20

Active fixe pe activități economice și pe active (stocuri) – date anuale

Datele privind activele fixe se raportează la t + 24 de luni după perioada de referință, brut și net (g/n), în costurile curente de înlocuire (CURC) începând cu 2000, în costurile de înlocuire ale anului precedent (PYRC) începând cu 2001; transmiterea volumelor înlănțuite (CLV) este opțională (o).


Cod

Active

Unități: CURC, PYRC, CLV (o)

NACE Rev. 2 Defalcare până la

TOTAL

A*10/A*21

A*38/A*64/A*88

AN.11

Active fixe

g/n

g/n

o

AN.111

Locuințe

g/n

g/n

o

AN.112

Alte clădiri și construcții civile

g/n

g/n

o

AN.1121

Clădiri, altele decât locuințe

o

o

o

AN.1122

Alte construcții civile

o

o

o

AN.1123

Îmbunătățiri funciare

o

o

o

AN.113 + AN.114

Mașini și echipamente + sisteme de armament

g/n

g/n

o

AN.1131

Mijloace de transport

g/n

g/n

o

AN.1132

Echipamente TIC

g/n

o

o

AN.11321

Echipamente hardware

g/n

o

o

AN.11322

Echipamente de telecomunicații

g/n

o

o

AN.1139 + AN.114

Alte mașini și echipamente + sisteme de armament

g/n

o

o

AN.115

Resurse biologice cultivate

g/n

g/n

o

AN.117

Drepturi de proprietate intelectuală

g/n

g/n

o

AN.1171

Cercetare și dezvoltare

o

o

o

AN.1172

Prospecțiuni și evaluări miniere și petroliere

o

o

o

AN.1173

Software și baze de date

g/n

o

o

AN.11731

Software

o

o

o

AN.11732

Baze de date

o

o

o

AN.1174

Lucrări recreative, opere literare sau artistice originale

o

o

o

AN.1179

Alte drepturi de proprietate intelectuală

o

o

o


Tabelul 22

Formarea brută de capital fix, pe activități economice și pe active (operațiuni) – date anuale

Datele se raportează la t + 9 luni după perioada de referință pentru defalcările NACE până la și A*10) și la t + 24 de luni pentru defalcările A*21 astfel cum se prevede mai jos; transmiterea datelor pentru alte active și defalcările A*38/64/88 sunt opționale (o). Datele se raportează la prețuri curente (CUP), în prețurile anului precedent (PYP) și în volume înlănțuite (CLV); anul de începere pentru raportarea CUP sau CLV este 1995 sau 2000, astfel cum se specifică mai jos; pentru PYP, acesta este anul ulterior (1996 sau 2001).


Cod

Defalcare pe active:

t + 9

t + 24

Unitatea:

CUP, PYP, CLV

P.51g

Formarea brută de capital fix:

pentru defalcările și anii specificați mai jos

AN.11

Active fixe

A*10

A*21

1995/6

AN.111

Locuințe

A*10

A*21

1995/6

AN.112

Alte clădiri și construcții civile

A*10

A*21

1995/6

AN.1121

Clădiri, altele decât locuințe

o

o

o

AN.1122

Alte construcții civile

o

o

o

AN.1123

Îmbunătățiri funciare

o

o

o

AN.113 + AN.114

Mașini și echipamente + sisteme de armament

A*10

A*21

1995/6

AN.1131

Mijloace de transport

A*10

A*21

1995/6

AN.1132

Echipamente TIC

A*10

A*21

2000/1

AN.11321

Echipamente hardware

o

Total

2000/1

AN.11322

Echipamente de telecomunicații

o

Total

2000/1

AN.1139 + AN.114

Alte mașini și echipamente + sisteme de armament

o

Total

2000/1

AN.115

Resurse biologice cultivate

A*10

A*21

1995/6

AN.117

Drepturi de proprietate intelectuală

A*10

A*21

1995/6

AN.1171

Cercetare și dezvoltare

o

Total

2000/1

AN.1172

Prospecțiuni și evaluări miniere și petroliere

o

o

o

AN.1173

Software și baze de date

o

Total

2000/1

AN.11731

Software

o

o

o

AN.11732

Baze de date

o

o

o

AN.1174

Lucrări recreative, opere literare sau artistice originale

o

o

o

AN.1179

Alte drepturi de proprietate intelectuală

o

o

o

P.52

Variația stocurilor în funcție de activitatea economică

A*10

o

1995/6

P.53

Achiziții minus cedări de obiecte de valoare

Total

o

1995/6

P.5g

Formarea brută de capital

Total

o

1995/6

P.51c

Consumul de capital fix în funcție de activitatea economică și tipul de active

o

o

o


Tabelul 25

Conturi nefinanciare ale administrațiilor publice – date trimestriale

Datele se raportează la prețurile curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională), începând cu trimestrul de referință T1 2002, la t + 3 după perioada de referință.

Sub rezerva excepțiilor descrise mai jos, datele neajustate sezonier pentru sectorul administrațiilor publice (S.13) trebuie raportate în mod obligatoriu.

Datele pentru subsectoarele administrației publice pot fi raportate în mod facultativ:

S.1311 Administrația centrală

S.1312 Administrațiile statelor federale

S.1313 Administrațiile locale

S.1314 Administrațiile de securitate socială.

Datele pentru instituțiile și organele Uniunii Europene (S.212) pot fi transmise în mod facultativ pentru impozitele pe producție și importuri (D.2r), impozitele pe produse (D.21r) și alte impozite pe producție (D.29r).

Datele ajustate sezonier și calendaristic pot fi raportate facultativ, cu excepția următoarelor elemente la nivelul S.13: venituri totale (TR), cheltuieli totale (ET) și capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare (–) (B.9). Aceasta din urmă trebuie raportată în mod obligatoriu, în termen de t + 107 zile după perioada de referință. Statele membre furnizează metadate privind ajustarea sezonieră, care cuprind o scurtă descriere a caracteristicilor generale ale metodei de ajustare sezonieră, și anume abordarea directă sau indirectă, metoda de ajustare sezonieră și software-ul asociat, prezența efectelor calendaristice, aplicarea bazei de referință la datele anuale, precum și modelele specifice utilizate. Comisia (Eurostat) oferă asistență tehnică în ceea ce privește ajustarea sezonieră în conformitate cu cerințele statelor membre.

Datele din subsectoare se raportează ca fiind consolidate la posturile venituri din proprietate (D.4), alte transferuri curente (D.7) și transferuri de capital (D.9) (și subposturile acestora; parțial consolidate la cheltuieli totale și venituri totale – TE și TR) în cadrul fiecărui subsector, dar nu între subsectoare). Datele aferente sectorului S.13 sunt egale cu suma datelor aferente diferitelor subsectoare, cu excepția posturilor D.4, D.7 și D.9 (precum și a subposturilor și agregărilor acestora), pentru care trebuie să se procedeze la consolidarea datelor între subsectoare.

Datele se bazează pe informații directe disponibile din surse de bază, de exemplu, conturile publice sau sursele administrative, reprezentând, pentru impozitele pe producție și importuri (D.2r), impozitele curente pe venit și patrimoniu etc. (D.5r), impozitele pe capital (D.91r), cotizațiile sociale efective (D.611 și D.613 combinate), precum și prestațiile sociale (D.62p), cel puțin 90 % din cuantumul categoriei. Informațiile directe se completează cu ajustări de acoperire, dacă este necesar, și cu ajustări conceptuale pentru ca datele trimestriale să fie compatibile cu conceptele SEC 2010.

Datele trimestriale și datele anuale corespunzătoare raportate în tabelul 2 din prezenta anexă și datele raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 479/2009 trebuie să fie în concordanță, cu excepția diferențelor istorice la termenele de transmitere care nu coincid.

Concomitent cu transmiterea datelor trimestriale, conform calendarului menționat în prezentul regulament, statele membre prezintă Comisiei (Eurostat) o descriere a surselor și a metodelor utilizate la elaborarea datelor în conformitate cu calendarul prevăzut în prezentul regulament. Orice revizuire în descrierea inițială a surselor și a metodelor utilizate pentru elaborarea datelor trimestriale se transmite Comisiei (Eurostat) concomitent cu datele revizuite.

Transmiterea datelor este însoțită de un raport privind evenimentele majore și revizuirile majore.


Cod

Operațiune

Note

P.1

Producția

 

P.11 + P.12 + P.131

Producția de piață, producția pentru consumul final propriu și plăți pentru producția non-piață

 

P.2

Consumul intermediar

 

B.1g

Valoarea adăugată brută

facultativ

P.51c

Consumul de capital fix

 

D.1p

Remunerarea salariaților, cheltuieli

 

D.29p

Alte impozite pe producție, cheltuieli

 

D.39r

Alte subvenții pentru producție, venituri

a se raporta cu semn pozitiv

D.2r

Impozite pe producție și importuri, venituri

se poate raporta în mod facultativ pentru sectorul S.212

D.21r

Impozite pe produse, venituri

a se vedea D.2r

D.211r

Taxe de tip taxă pe valoarea adăugată (TVA), venituri

 

D.29r

Alte impozite pe producție, venituri

a se vedea D.2r

D.4r

Venituri din proprietate, venituri

 

D.41r

Dobânzi, venituri

 

D.42r + D.43r + D.44r + D.45r

Alte venituri din proprietate, venituri

 

D.3p

Subvenții, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.31p

Subvenții pe produse, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.39p

Alte subvenții pentru producție, cheltuieli

a se raporta cu semn pozitiv

D.4p

Venituri din proprietate, cheltuieli

 

D.41p

Dobânzi, cheltuieli

 

D.42p + D.43p + D.44p + D.45p

Alte venituri din proprietate, cheltuieli

 

D.5r

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc., venituri

 

D.51r

Impozite pe venit, venituri

facultativ

D.59r

Alte impozite curente, venituri

facultativ

D.61r

Cotizații sociale nete, venituri

 

D.611r

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

 

D.613r

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

 

D.7r

Alte transferuri curente, venituri

 

D.5p

Impozite curente pe venit, pe patrimoniu etc., cheltuieli

 

D.62p

Prestații sociale

 

D.632p

Transferuri sociale în natură – producția de piață cumpărată, cheltuieli

 

D.62p + D.632p

Prestații sociale, altele decât transferurile sociale în natură, și transferurile sociale în natură – producția de piață cumpărată, cheltuieli

 

D.7p

Alte transferuri curente, cheltuieli

 

P.3

Cheltuiala pentru consum final

 

P.31

Cheltuiala pentru consum individual

 

P.32

Cheltuiala pentru consum colectiv

 

D.8

Ajustare pentru variația drepturilor de pensie

 

B.8g

Economia brută

 

D.9r

Transferuri de capital, venituri

 

D.91r

Impozite pe capital, venituri

 

D.92r + D.99r

Ajutoare pentru investiții și alte transferuri de capital, venituri

 

D.9p

Transferuri de capital, cheltuieli

 

D.92p

Ajutoare pentru investiții, cheltuieli

 

P.5

Formarea brută de capital

 

P.51g

Formarea brută de capital fix

 

P.52 + P.53

Variația stocurilor și achiziții minus cedări de obiecte de valoare

 

NP

Achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

P.5 + NP

Formarea brută de capital și achiziții minus cedări de active nefinanciare neproduse

 

B.9

Capacitatea (+)/necesarul (–) net de finanțare

datele ajustate sezonier și calendaristic obligatoriu pentru S.13 la t + 107 zile după trimestrul de referință

TE

Cheltuieli totale

a se vedea B.9

TR

Venituri totale

a se vedea B.9

D.995

Transferuri de capital de la administrațiile publice către sectoarele relevante reprezentând impozite și cotizații sociale calculate, a căror colectare este improbabilă

facultativ; D.995 trebuie dedus din D.99r. Nicio sumă aferentă postului D.995 nu trebuie inclusă în postul D.9p. D.995 se raportează cu semn pozitiv.


Tabelul 26

Conturile de patrimoniu pentru active nefinanciare – date anuale

Datele se raportează la t + 24 de luni după perioada de referință la prețuri curente (CUP) începând cu 1995, 2000 sau 2012, după cum se specifică; defalcările suplimentare sunt opționale (o).


Cod

Lista variabilelor

S.1

S.11, S.12, S.13, S.14+S.15

Defalcarea S.14 și S.15 opțională (o)

Unitatea: CUP

AN.1

Active nefinanciare produse

o

o

AN.11 + AN.12

Active fixe + stocuri

2012

2012

AN.11

Active fixe

2000

2012

AN.111

Locuințe

1995

1995

AN.112

Alte clădiri și construcții civile

2000

2012

AN.1121

Clădiri, altele decât locuințe

2012

2012

AN.1122

Alte construcții civile

2012

2012

AN.1123

Îmbunătățiri funciare

o

o

AN.113 + AN.114

Mașini și echipamente + sisteme de armament

2000

2012

AN.1131

Mijloace de transport

o

o

AN.1132

Echipamente TIC

o

o

AN.11321

Echipamente hardware

o

o

AN.11322

Echipamente de telecomunicații

o

o

AN.1139 + AN.114

Alte mașini și echipamente + sisteme de armament

o

o

AN.115

Resurse biologice cultivate

2000

2012

AN.117

Drepturi de proprietate intelectuală

2000

2012

AN.1171

Cercetare și dezvoltare

o

o

AN.1172

Prospecțiuni și evaluări miniere și petroliere

o

o

AN.1173

Software și baze de date

o

o

AN.11731

Software

o

o

AN.11732

Baze de date

o

o

AN.1174

Lucrări recreative, opere literare sau artistice originale

o

o

AN.1179

Alte drepturi de proprietate intelectuală

o

o

AN.12

Stocuri

2012

2012

AN.13

Obiecte de valoare

o

o

AN.2

Active nefinanciare neproduse

o

o

AN.21

Resurse naturale

o

o

AN.211

Terenuri

o

(S.14 + S.15): 1995

S.11, S.12, S.13: o

AN.212

Rezerve de minereuri și resurse energetice

o

o

AN.213 + AN.214

Resurse biologice necultivate și rezerve de apă

o

o

AN.215

Alte resurse naturale

o

o

AN.22

Contracte, contracte de leasing și licențe

o

o

AN.23

Achiziții minus vânzări de fonduri comerciale și active comerciale

o

o


Tabelul 27

Conturile financiare și conturile de patrimoniu ale administrațiilor publice – date trimestriale

Datele se raportează în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională), începând din trimestrul de referință T1 1999, pentru sectorul administrațiilor publice și subsectoarele acestuia.

Termenul de raportare pentru datele provizorii este t +85 de zile după trimestrul de referință. Statele membre retransmit datele finalizate, inclusiv orice actualizări ale datelor sau alte revizuiri, la t + 3 luni. Dacă datele transmise la t + 85 de zile sunt marcate ca «nepublicate» la nivel național, datele nu se publică la nivel european.

Datele trebuie raportate în mod obligatoriu pentru:

S.13 Administrații publice

consolidate în cadrul subsectorului și între subsectoare (S.13C) și

neconsolidate (S.13N)

S.1311 Administrația centrală – consolidate în cadrul subsectorului

S.1312 Administrațiile statelor federale – consolidate în cadrul subsectorului

S.1313 Administrațiile locale – consolidate în cadrul subsectorului

S.1314 Administrații de securitate socială – consolidate în cadrul subsectorului.

Operațiunile și posturile din bilanț trebuie raportate în mod obligatoriu (sub rezerva excepțiilor specificate în notele de mai jos). Alte modificări de volum (K.3 distrugeri de active cauzate de catastrofe + K.4 confiscări fără compensație + K.5 alte modificări de volum, neclasificate în altă parte + K.6 modificări de clasificare) și câștigurile și pierderile nominale din deținere (K.7) pot fi raportate pe instrumente în mod facultativ.

Unele informații sectoriale în contrapartidă sunt obligatorii – astfel cum se specifică în notele de mai jos – în timp ce alte informații sectoriale în contrapartidă pot fi transmise în mod facultativ pentru următoarele sectoare echivalente:

S.11. Societăți nefinanciare

S.12. Societăți financiare

S.128 + S.129 Societăți de asigurare și fonduri de pensii

S.14 + S.15 Gospodăriile populației și instituții fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației

economia totală, alta decât S.13

S.2 restul lumii.

În vederea realizării unor statistici de bună calitate, datele trimestriale pentru operațiunile financiare și pentru activele și pasivele financiare se bazează în cea mai mare parte pe informații disponibile direct de la administrația publică. Cu toate acestea, datele trimestriale privind acțiunile necotate (AF.512) și alte participații (AF.519), deținute de unitățile administrației publice, pot fi estimate prin interpolarea și extrapolarea informațiilor privind datele anuale respective. Datele trimestriale și datele anuale corespunzătoare raportate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 479/2009 sunt în concordanță la termenele de transmitere care coincid.

Transmiterea datelor este însoțită de un raport privind evenimentele majore și revizuirile majore.


Cod/instrument

Operațiuni/elemente bilanțiere/alte modificări de volum/câștiguri și pierderi nominale din deținere – pentru active și pasive – pentru administrația publică și subsectoarele acesteia

Note

B.9f/BF.90

Operațiuni financiare nete/valoare financiară netă

 

(A)F

Operațiuni financiare/total active sau pasive (sold)

 

(A)F.1

Aur monetar și drepturi speciale de tragere (DST)

 

(A)F.2

Numerar și depozite

 

(A)F.21

Numerar

facultativ

(A)F.22

Depozite transferabile

facultativ

(A)F.29

Alte depozite

facultativ

(A)F.3

Titluri de natura datoriei

informații sectoriale în contrapartidă obligatorii pentru activele S.1311 și S.1314 față de: S.11, S.12, S.128 + S.129 și S.2

(A)F.31

Titluri pe termen scurt

a se vedea (A)F.3

(A)F.32

Titluri pe termen lung

a se vedea (A)F.3

(A)F.4

Credite

informații sectoriale în contrapartidă obligatorii pentru activele S.1311 și S.1314 față de S.11, S.128 + S.129 și S.14 + S.15; pasive S.1311 și S.1314 față de S.128 + S.129

(A)F.41

Credite pe termen scurt

a se vedea (A)F.4

(A)F.42

Credite pe termen lung

a se vedea (A)F.4

(A)F.5

Participații și acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

informații sectoriale în contrapartidă obligatorii pentru activele S.1311 și S.1314 față de S.11, S.12, S.128 + S.129 și S.2

(A)F.51

Participații

 

(A)F.511

Acțiuni cotate

facultativ

(A)F.512

Acțiuni necotate

facultativ

(A)F.519

Alte participații

facultativ

(A)F.52

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții

 

(A)F.521

Acțiuni sau unități ale fondurilor de piață monetară

facultativ

(A)F.522

Acțiuni sau unități ale fondurilor de investiții, altele decât cele de piață monetară

facultativ

(A)F.6

Sisteme de asigurări, pensii și garanții standard

 

(A)F.61

Provizioane tehnice de asigurări generale

 

(A)F.62

Drepturi asupra asigurărilor de viață și a rentelor

facultativ

(A)F.63 + (A)F.64 + (A)F.65

Drepturi de pensie, drepturi ale fondurilor de pensie asupra administratorilor fondurilor de pensii și drepturi la prestații, altele decât pensiile

 

(A)F.63

Drepturi de pensie

facultativ

(A)F.64

Drepturi ale fondurilor de pensii asupra administratorilor fondurilor de pensii

facultativ

(A)F.65

Drepturi la prestații, altele decât pensiile

facultativ

(A)F.66

Provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standardizate

 

(A)F.7

Instrumente financiare derivate și opțiuni pe acțiuni ale angajaților

 

(A)F.8

Alte conturi de primit/de plătit

 

(A)F.81

Credite comerciale și avansuri

facultativ

(A)F.89

Alte conturi de primit, exclusiv credite comerciale și avansuri

facultativ


Tabelul 28

Datoria publică guvernamentală (criteriul de la Maastricht) – date trimestriale

Datele se raportează la prețurile curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională), începând din trimestrul T1 2000, la t + 3 luni după perioada de referință pentru administrația publică și subsectoarele acesteia.

Datele privind sectorul administrațiilor publice (S.13) și defalcarea pe subsectoare (administrația centrală S.1311, administrațiile statelor federale S.1312, administrațiile locale S.1313 și administrațiile de securitate socială S.1314) trebuie raportate în mod obligatoriu, sub rezerva excepțiilor de mai jos.

Defalcări pe sectoare și subsectoare care pot fi raportate în mod facultativ:

S.13111 administrația centrală bugetară

S.13112 administrația centrală extra-bugetară

S.11001 societăți nefinanciare publice

S.12001 societăți financiare publice

S.13 + S.11001 + S.12001 sectorul public.

Datele referitoare la subsectoare trebuie consolidate în cadrul fiecărui subsector, dar nu și între subsectoare. Datele privind administrațiile publice trebuie raportate ca fiind consolidate în cadrul subsectoarelor și între subsectoare.

Datoria publică guvernamentală trebuie raportată la valoarea la vedere de la sfârșitul trimestrului care corespunde definiției din Regulamentul (CE) nr. 479/2009.

Datele raportate trebuie să fie în concordanță cu datele raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 479/2009, cu excepția diferențelor istorice la termenele de transmitere care nu coincid.


Cod

Pasive

Note

GD

Total = datoria brută

 

GD XDC

Datorie brută exprimată în moneda națională

facultativ

GD X1

Datorie brută exprimată în monedă străină

facultativ

GD S.1

Datorie brută deținută de creditorii interni (S.1)

facultativ

GD S.2

Datorie brută deținută de creditorii externi (S.2)

facultativ

GD TS

Datorie brută cu scadență reziduală pe termen scurt

facultativ

GD LL

Datorie brută cu scadență reziduală pe termen lung

facultativ

AF.2

Numerar și depozite

 

AF.21

Numerar

 

AF.22 + AF.29

Depozite

 

AF.3

Titluri de natura datoriei

 

AF.31

Titluri de natura datoriei pe termen scurt

 

AF.32

Titluri de natura datoriei pe termen lung

 

AF.4

Credite

 

AF.41

Credite pe termen scurt

 

AF.42

Credite pe termen lung

 


Tabelul 28A

Datoria publică guvernamentală (criteriul de la Maastricht) – structură, date anuale

Datele se raportează la prețuri curente în milioane de unități de monedă națională (cu o precizie de raportare de cel puțin 1 milion de unități de monedă națională, excepții detaliate mai jos), pentru sectorul administrațiilor publice și subsectoarele acestuia. Datele obligatorii se transmit în termen de t + 100 de zile și t + 283 de zile după perioada de referință. Datele facultative se transmit în termen de t + 132 de zile și t + 283 de zile după perioada de referință.

Datele privind sectorul administrațiilor publice (S.13) și defalcarea pe subsectoare (administrația centrală S.1311, administrațiile statelor federale S.1312, administrațiile locale S.1313 și administrațiile de securitate socială S.1314) se raportează în mod facultativ, sub rezerva excepțiilor de mai jos.

Datele obligatorii se raportează pentru ultimii patru ani de referință. Datele facultative și obligatorii pot fi raportate începând cu 1995.

Defalcări pe (sub)sectoare în contrapartidă:

S.11. Societăți nefinanciare

S.12. Societăți financiare

S.121 banca centrală – numai pentru elementele selectate indicate mai jos

S.122 + S.123 societăți care acceptă depozite, cu excepția băncii centrale și a fondurilor de piață monetară

S.124 + S.125 + S.126 + S.127 + S.128 + S.129 alte societăți financiare

S.1311 Administrația centrală

S.1312 Administrațiile statelor federale

S.1313 Administrațiile locale

S.1314 Administrațiile de securitate socială

S.14 + S.15 gospodăriile populației și IFSLSGP

S.11 + S.14 + S.15 societăți nefinanciare, gospodăriile populației și IFSLSGP

S.2 restul lumii

S.1 + S.2 total.

Defalcare pe scadențe (scadența inițială și scadența reziduală):

Total,

< 1 an (inclusiv)

1-5 ani (inclusiv)

5-10 ani (inclusiv)

10-30 de ani (exclusiv)

> 30 de ani (inclusiv)

> 1 an.

Defalcare în funcție de valoarea nominală a monedei:

moneda națională

toate monedele străine

euro

dolar SUA

yen japonez

franc elvețian

lira sterlină britanică

alte monede străine.

Datele referitoare la subsectoare se consolidează în cadrul fiecărui subsector, dar nu și între subsectoare. Datele privind administrațiile publice trebuie raportate ca fiind consolidate în cadrul subsectoarelor și între subsectoare.

Datoria publică guvernamentală (date din bilanț) trebuie raportată la valoarea la vedere de la sfârșitul trimestrului care corespunde definiției din Regulamentul (CE) nr. 479/2009. Operațiunile administrațiilor publice cu datorii conform criteriului de la Maastricht se raportează la valoarea de piață.

Datele raportate trebuie să fie în concordanță cu datele raportate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 479/2009.


Cod

Pasive ale administrațiilor publice și ale subsectoarelor în funcție de scadența inițială și de sectorul în contrapartidă

Note

GD

Total = datoria brută

obligatoriu pentru scadența inițială totală:

S.1311 față de S.1312, S.1313, S.1314;

S.1312 față de S.1311, S.1313, S.1314;

S.1313 față de S.1311, S.1312, S.1314;

S.1314 față de S.1311 S.1312, S.1313;

S.13 față de S.1, S.2, S.121, S.122 + S.123, S.12P, S.11 + S.14+S.15,

obligatoriu pentru:

S.13 față de S.1 + S.2 pentru scadențe <1 an (inclusiv) și > 1 an, total.

AF.2

Numerar și depozite

 

AF.21

Numerar

 

AF.22

Depozite transferabile

 

AF.29

Alte depozite

 

AF.3

Titluri de natura datoriei

 

AF.4

Credite

obligatoriu pentru scadența inițială totală:

S.13 față de S.121.

 

Pasive ale administrațiilor publice cu dobândă variabilă

 

GD

Total = datorie brută, din care: cu dobândă variabilă

obligatoriu pentru:

S.13 pentru o scadență > 1 an;

nu este prevăzută nicio transmitere facultativă suplimentară

 

Pasive ale administrației centrale și ale administrației publice în funcție de scadența reziduală

 

GD

Total = datoria brută

obligatoriu pentru:

S.13 pentru scadențe < 1 an (inclusiv) și 1-5 ani (inclusiv)

GD

Total = datorie brută, din care: cu dobândă variabilă

obligatoriu pentru:

S.13 pentru scadențe 1-5 ani (inclusiv) și > 1 an

 

Pro memoria: scadența reziduală medie a datoriei

obligatoriu pentru S.13,

în ani și luni

 

Pasive ale administrației centrale și ale administrației publice în funcție de moneda în care sunt exprimate

 

GD

Total = datoria brută

după swapuri;

obligatoriu pentru:

S.13 pentru datorii exprimate în

moneda națională,

euro,

monedă străină;

Post pro memoria (facultativ) (nu este destinat publicării, cu excepția cazului în care s-a convenit în mod explicit în acest sens): stocul de datorii în monedă străină schimbat în moneda națională.

 

Pasive contingente ale administrației centrale și ale administrației publice

 

 

Garanții

defalcare orientativă pe sectoare în contrapartidă:

S.1 + S.2, S.11, S.12, S.14 + S.15, S.2

 

Posturi pro memoria

 

 

Costul aparent al datoriei

pentru S.13 și S.1311, procent

AF.32

Titluri de natura datoriei pe termen lung, din care: obligațiuni cu cupon zero

obligatoriu pentru S.13;

nu este prevăzută nicio transmitere facultativă suplimentară

 

Operațiunile administrațiilor publice cu datorii conform criteriului de la Maastricht la valoarea de piață

 

F.2 + F.3 + F.4

Depozite + titluri de natura datoriei + împrumuturi

obligatoriu pentru S.13 pentru creanțele exprimate în

moneda națională,

euro,

monedă străină;

obligatoriu pentru S.13 pentru o scadență > 1 an;

nu este prevăzută nicio transmitere facultativă suplimentară

F.4

Credite

obligatorii pentru S.13 față de S.121;

nu este prevăzută nicio transmitere facultativă suplimentară


Tabelul 29

Drepturi de pensie acumulate la zi în cadrul asigurărilor sociale (20) – date trienale

Datele se raportează începând cu anul de referință 2015 la t + 24 de luni după perioada de referință la fiecare trei ani.

Transmiterea datelor care nu au fost revizuite este facultativă.


Relații

Cod

Rând nr.

Înregistrare

Conturi naționale principale

Nu este inclus în conturile naționale principale

Total sisteme de pensii

 

Contrapartide: Drepturi de pensie ale gospodăriilor populației nerezidente (24)

Managerul fondului de pensii

Altele decât administrațiile publice

Administrații publice

 

Sisteme de cotizații predefinite

Sisteme de prestații predefinite și alte (21) sisteme de cotizații nedefinite

Total

Sisteme de cotizații predefinite

Sisteme de prestații predefinite pentru salariații administrațiilor publice (22)

 

Clasificate în sectorul societăților financiare

Clasificate ca administrații publice (23)

Clasificate în sectorul administrațiilor publice

Sisteme de pensii de securitate socială

Cod

XPC1W

XPB1W

XPCB1W

XPCG

XPBG12

XPBG13

XPBOUT13

XP1314

XPTOT

 

XPTOTNRH

Coloana nr.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

 

J

 

 

 

Contul de patrimoniu de deschidere

 

 

 

 

XAF63LS

1

Drepturi de pensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Variații ale drepturilor de pensie datorate operațiunilor

 

 

 

Σ 2.1 la 2.4 – 2.5

XD61p

2

Creșterea drepturilor de pensie datorată cotizațiilor sociale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6111

2,1

Cotizații sociale efective în sarcina angajatorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6121

2,2

Cotizații sociale imputate în sarcina angajatorilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6131

2.3

Cotizații sociale efective în sarcina gospodăriilor populației

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD6141

2.4

Cotizații sociale suplimentare în sarcina gospodăriilor populației (25)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD61SC

2.5

Minus: Tarife pentru serviciile prestate de sistemul de pensii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD619

3

Alte variații (actuariale) ale drepturilor de pensie în sistemele de pensii de securitate socială

 

 

 

 

 

 

XD62p

4

Reducerea drepturilor de pensie datorată plății prestațiilor de pensii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 + 3 – 4

XD8

5

Variații ale drepturilor de pensie datorate cotizațiilor sociale și prestațiilor de pensii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD81

6

Transferuri de drepturi de pensie între sisteme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XD82

7

Variația drepturilor de pensie datorată modificărilor negociate ale structurii sistemului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Variații ale drepturilor de pensie datorate altor fluxuri

 

 

 

 

XK7

8

Variații ale drepturilor ca urmare a reevaluărilor (26)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XK5

9

Variații ale drepturilor de pensie datorate altor modificări de volum (26)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contul de patrimoniu de închidere

 

 

 

1 + Σ de la 5 la 9

XAF63LE

10

Drepturi de pensie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XP1

11

Producția

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Legendă:

 

Nu se aplică

 

Date care nu se regăsesc în conturile principale.


(1)  Pentru o descriere detaliată a cerințelor precise, vă rugăm să consultați tabelele specifice. Termenele dintre paranteze se aplică numai în cazuri speciale.

(2)  (3) se referă la transmiterea la t + 3 luni. Dacă un stat membru transmite un set complet de date la t +2 luni, nu este necesar ca datele să fie transmise la t + 3 luni.

(3)  (3) se referă la transmiterea la t + 3 luni. Dacă un stat membru transmite un set complet de date la t + 85 de zile, nu este necesar ca datele să fie transmise la t + 3 luni.

(4)  Regulamentul (CE) nr. 479/2009 al Consiliului din 25 mai 2009 privind aplicarea Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive anexat la Tratatul de instituire a Comunității Europene (JO L 145, 10.6.2009, p. 1).

(1)  Numai pentru «operațiuni cu instrumente financiare»; nerelevantă pentru «modificări de volum», «reevaluarea instrumentelor financiare» și informații privind informațiile sectoriale în contrapartidă.

(2)  Informațiile sectoriale în contrapartidă nu sunt relevante pentru acest post.

(5)  Consolidate între subsectoarele administrațiilor publice (S.13).

(6)  Defalcarea trebuie să reprezinte componența reală de la sfârșitul ultimei perioade de referință («componență fixă»).

(7)  Consolidate între subsectoarele administrațiilor publice (S.13)

(8)  Defalcarea trebuie să reprezinte componența reală de la sfârșitul ultimei perioade de referință («compoziție fixă»).

(9)  A*6 corespunde următoarelor poziții agregate ale defalcării A*10 din NACE Rev. 2: — (G, H, I și J) în loc de (G, H și I) și (J); — (K, L, M și N) în loc de (K), (L) și (M și N); — (O, P, Q, R, S, T și U) în loc de (O, P și Q) și (R, S, T și U).

(10)  Conceptul care urmează să fie aplicat datelor în funcție de produs din tabelele resurselor și utilizărilor și din tabelele simetrice intrări-ieșiri este conceptul intern. Ajustările conceptului național (achiziții directe efectuate în străinătate de rezidenți) sunt incluse ca total pe rânduri în partea (2) a tabelului. Importurile CIF pe fiecare produs nu includ achizițiile directe efectuate în străinătate de rezidenți.

(11)  Importurile trebuie să fie defalcate pe:

a)

S.21 State membre, instituții și organe ale Uniunii Europene, a1) S.2I Statele membre a căror monedă este euro, Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro, a2) S.21 – S.2I State membre a căror monedă nu este euro și instituții și organe ale Uniunii Europene (exceptând Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro) și b) S.22 State non-membre și organizații internaționale nerezidente în UE, ținând seama de faptul că:

acestea trebuie să reprezinte componența efectivă la finalul fiecărei perioade de referință («componență în schimbare»);

statele membre a căror monedă este euro trebuie să furnizeze toate defalcările menționate la (a), (a1), (a2) și (b); Statele membre a căror monedă nu este euro trebuie să furnizeze defalcările menționate la a) și b), însă furnizarea defalcărilor menționate la a1) și a2) sunt facultative.

(*1)  Cele cinci tabele suplimentare menționate mai jos sunt necesare pe bază cincinală (pentru anii de referință care se termină cu 0 sau 5). Transmiterea acestor cinci tabele suplimentare este obligatorie la prețuri curente și facultativă în prețurile anilor anteriori.

Cele cinci tabele sunt:

tabelul utilizărilor la prețuri de bază [compuse din blocurile de linii (1)-(7)];

tabelul utilizărilor pentru producția internă la prețuri de bază [compuse din blocurile de linii (1) și (2)];

tabelul utilizărilor pentru importuri la prețuri de bază [compuse din blocurile de linii (1) și (2)];

tabelul marjelor comerciale și de transport [compuse din blocurile de linii (1) și (2)];

tabelul impozitelor minus subvenții pe produse [compuse din blocurile de linii (1) și (2)].

(12)  Conceptul care urmează să fie aplicat datelor în funcție de produs din tabelele resurselor și utilizărilor și din tabelele simetrice intrări-ieșiri este conceptul intern. Ajustările conceptului național (achiziții directe efectuate în străinătate de rezidenți și achiziții efectuate pe teritoriul național de nerezidenți) sunt incluse ca total pe rânduri în partea (3) a tabelului. Cheltuiala pentru consum final pe gospodării și pe produse nu include achizițiile directe efectuate în străinătate de rezidenți. Cheltuiala pentru consum final pe gospodării și pe produse include achizițiile efectuate pe teritoriul național de nerezidenți. Exporturile FOB pe produse nu includ achizițiile efectuate pe teritoriul național de nerezidenți.

(13)  Numai la prețuri curente.

(14)  Exporturile trebuie să fie defalcate pe:

j)

S.21 State membre, instituții și organe ale Uniunii Europene, j1) S.2I Statele membre a căror monedă este euro, Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro, j2) S.21 – S.2I State membre a căror monedă nu este euro și instituții și organe ale Uniunii Europene (exceptând Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro) și k) S.22 State non-membre și organizații internaționale nerezidente în UE, ținând seama de faptul că:

acestea trebuie să reprezinte componența efectivă la finalul fiecărei perioade de referință («componență în schimbare»);

statele membre a căror monedă este euro trebuie să furnizeze toate defalcările menționate la literele (j), (j1), (j2) și (k); Statele membre a căror monedă nu este euro trebuie să furnizeze defalcările menționate la j) și k), însă furnizarea defalcărilor menționate la j1) și j2) sunt facultative.

(15)  Facultativ.

(*2)  Transmiterea celor două tabele suplimentare menționate mai jos este obligatorie la prețuri curente:

tabel simetric intrări-ieșiri pentru producția internă la prețuri de bază [compuse din blocurile de linii (1) și (2), linia «utilizări de produse importate», blocurile de linii (3) și (4)]

tabelul simetric intrări-ieșiri pentru importuri la prețuri de bază [compuse din blocurile de linii (1) și (2)].

(*3)  Defalcare ramură de activitate cu ramură de activitate, cu condiția ca aceasta să constituie o bună aproximare a celei produs cu produs.

(*4)  Numai pentru subtabelul referitor la producția internă.

(16)  Conceptul care urmează să fie aplicat datelor în funcție de produs din tabelele resurselor și utilizărilor și din tabelele simetrice intrări-ieșiri este conceptul intern. Ajustările conceptului național (achiziții directe efectuate în străinătate de rezidenți și achiziții efectuate pe teritoriul național de nerezidenți) sunt incluse ca total pe rânduri. Cheltuiala pentru consum final pe gospodării și pe produse nu include achizițiile directe efectuate în străinătate de rezidenți. Cheltuiala pentru consum final pe gospodării și pe produse include achizițiile efectuate pe teritoriul național de nerezidenți. Exporturile FOB pe produse nu includ achizițiile efectuate pe teritoriul național de nerezidenți.

(17)  Facultativ.

(18)  Importurile și exporturile trebuie să fie defalcate pe:

j)

S.21 State membre, instituții și organe ale Uniunii Europene, j1) S.2I Statele membre a căror monedă este euro, Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro, j2) S.21 – S.2I State membre a căror monedă nu este euro și instituții și organe ale Uniunii Europene (exceptând Banca Centrală Europeană și alte instituții și organisme ale zonei euro) și k) S.22 State non-membre și organizații internaționale nerezidente în UE, ținând seama de faptul că:

acestea trebuie să reprezinte componența efectivă la finalul fiecărei perioade de referință («componență în schimbare»);

statele membre a căror monedă este euro trebuie să furnizeze toate defalcările menționate la literele (j), (j1), (j2) și (k); Statele membre a căror monedă nu este euro trebuie să furnizeze defalcările menționate la j) și k), însă furnizarea defalcărilor menționate la j1) și j2) sunt facultative.

(19)  Datele trebuie furnizate la prețuri curente.

(20)  Datele pentru coloanele G și H trebuie să cuprindă trei baze de date pe baza calculelor actuariale efectuate pentru respectivele sisteme de pensii. Bazele de date respective trebuie să reflecte rezultatele analizei de sensibilitate referitoare la cei mai importanți parametri ai calculelor, după cum au convenit pe de o parte statisticienii, iar pe de altă parte experții în îmbătrânirea populației, care lucrează sub auspiciile Comitetului pentru politică economică. Parametrii care trebuie folosiți sunt clarificați în conformitate cu articolul 2 alineatul (3) din prezentul regulament.

(21)  Aceste alte sisteme de cotizații nedefinite, adesea descrise drept sisteme hibrid, cuprind atât un element de prestații predefinite, cât și un element de cotizații predefinite.

(22)  Sisteme organizate de administrațiile publice pentru actualii și foștii lor salariați.

(23)  Acestea sunt sisteme neautonome de prestații predefinite ale căror drepturi de pensie sunt înregistrate în conturile naționale principale.

(24)  Datele echivalente pentru gospodăriile populației nerezidente vor fi prezentate separat numai dacă relațiile referitoare la pensii cu restul lumii sunt semnificative.

(25)  Aceste suplimente reprezintă câștigurile realizate din creanțele membrilor asupra sistemelor de pensii; pentru sistemele cu cotizații predefinite, aceste câștiguri provin din investițiile activelor, iar pentru sistemele cu prestații predefinite, acestea rezultă din aplicarea ratei de actualizare.

(26)  O defalcare mai detaliată a acestor poziții trebuie realizată pentru coloanele G și H, pe baza modelelor de calcule efectuate pentru aceste sisteme.


ANEXA III

Lista actelor juridice care se abrogă

Regulamentul (CE) nr. 359/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2002 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind utilizarea SEC 95 pentru determinarea contribuțiilor financiare ale statelor membre la resursa proprie bazată pe TVA (JO L 58, 28.2.2002, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 1221/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 iunie 2002 privind conturile trimestriale nefinanciare ale administrației publice (JO L 179, 9.7.2002, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 1267/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 iunie 2003 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului cu privire la termenul pentru transmiterea principalelor agregate ale conturilor naționale, la derogările privind transmiterea principalelor agregate ale conturilor naționale și la transmiterea datelor privind ocuparea forței de muncă în ore lucrate (JO L 180, 18.7.2003, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 501/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 martie 2004 privind conturile financiare trimestriale pentru administrația publică (JO L 81, 19.3.2004, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 1161/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2005 privind întocmirea conturilor nefinanciare trimestriale pe sector instituțional (JO L 191, 22.7.2005, p. 22)

Regulamentul (CE) nr. 1392/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 în ceea ce privește transmiterea datelor referitoare la conturile naționale (JO L 324, 10.12.2007, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 400/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 aprilie 2009 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind sistemul european de conturi naționale și regionale din Comunitate, în ceea ce privește competențele de executare conferite Comisiei (JO L 126, 21.5.2009, p. 11)

Regulamentul (CE) nr. 1222/2004 al Consiliului din 28 iunie 2004 privind elaborarea și transmiterea datelor referitoare la datoria publică trimestrială (JO L 233, 2.7.2004, p. 1)

Regulamentul (CE) nr. 264/2000 al Comisiei din 3 februarie 2000 de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind statisticile pe termen scurt ale finanțelor publice (JO L 29, 4.2.2000, p. 4)

Decizia 98/715/CE a Comisiei din 30 noiembrie 1998 de clarificare a anexei A la Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului privind sistemul European de conturi naționale și regionale din Comunitate referitor la principiile de măsurare a prețurilor și volumelor (JO L 340, 16.12.1998, p. 33)

Decizia 2002/990/CE a Comisiei din 17 decembrie 2002 care aduce clarificări suplimentare anexei A la Regulamentul (CE) nr. 2223/96 al Consiliului în ceea ce privește principiile de măsurare a prețurilor și a volumelor în conturile naționale (JO L 347, 20.12.2002, p. 42)


Top